Toimitilat.fi -lehti 1/2023

Page 1

Rekisterinpitäjä: Talso Oy info@talso.com

ALUEKATSAUS: PIRKANMAA | KESKI-SUOMI | POHJOIS-KARJALA | POHJOIS-SAVO

MYYTÄVÄNÄ

KUOPIO, Inkilänmäki

Uuden Motonet Kuopion valmistumisen myötä myynnissä kesällä 2023 vapautuva Motonet-kiinteistö. Loistavalla sijainnilla vilkkaan moottoritieliittymän vieressä, osoitteessa Sisustajantie 2

Osittain kaksikerroksinen tilaratkaisu on muunneltavissa moneksi ja jälkikäteen laajennettu välipohjan alue myös purettavissa.

Lastauskatokselle pääsee puolestaan purkamaan ja lastaamaan säältä suojassa rekalla ja naapuritontilla toimii Lidl.

Kohteen laajuus n. 4721 k-m² ja Kuopion kaupungin vuokratontin pinta-ala 7776 m². Kohdetta myy omistaja, Broman Yhtiöt Oy

Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040

240

VUOKRATTAVANA

TAMPERE, Hatanpää

Lokomonkatu 24, 1360-1633 m² liiketila, heti vapaa. Runsaasti pysäköintipaikkoja ja näyttävästi ikkunapinta-alaa Hatanpään valtatielle päin. Samassa kiinteistössä toimii mm. automaalaamo, katsastus ja korjaamo sekä Hesburger. Tämä tila taipuu monenlaisiin vuokralaisen liiketoimintatarpeisiin.

Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040 8299 240

KUOPIO, Savilahti

Volttikatu 2, entinen korjaamotila n. 370-440 m² sekä kylmä varastotila n. 113 m² Kesällä 2023 vuokralle vapautuu liiketilaksi päivitettävä korjaamotila, vielä ehdit vaikuttamaan muutostöihin! Kohde sijaitsee Kuopion vilkkaimman moottoritieliittymän äärellä

Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi p. 040 8299 240

JOENSUU, Kaner vala Tulliportinkatu 55, valoisa ja avara 375 m² liiketila katutaso Hyvät pysäköintipaikat suoraan liiketilan edessä ja näyttävät mainospaikat 9-tielle. Heti vapaa. Viereisessä liiketilassa toimii Varaosamaailma ja toimistotiloissa Broman Group.

TURKU, Pläkkikaupunki

Pläkkikaupunginkatu 29, liike-/toimistotilaa 500 m² + varastotilaa 100-1000 m²

Heti vapaa uutta vastaava liike-/toimistotila, jäähdytetty tuloilma. Kaupallinen sijainti, vastapäätä Motonetin tavaratalo. Mahdollisuus yhdistää yläkerran liiketila alakerran varasto-autohallitilan kanssa.

Valmistuessaan Tampereen ratikan lähin pysäkki sijoittuu välittömään läheisyyteen Yhteydenotot: miika.kahala@bromanyhtiot.fi

RAISIO, Myllyn alue

Kuloistentie 3, liiketila 2027 m², josta myymälätila 1690 m²

Loistava sijainti Myllyn kauppakeskuksen naapurissa, samassa kiinteistössä verkkokauppa.com. Myymälätilassa jäähdytys. Heti vapaa.

1 Toimitilat.fi VAPAAT1/2023TOIMITILAT ■ NRO 1 / 2023 ■ VIIKKO 7
8299
p. 040 8299
Yhteydenotot: merja.mustonen@bromanyhtiot.fi
240
p.
319
040
0294
Yhteydenotot: miika.kahala@bromanyhtiot.fi p. 040 319 0294

Kiitoradantie 6, Vantaa

ww w.knoy.com p. 0207 900 900

Vuokrataan erity yppisiä tiloja jotka sopivat kauppa-, varasto-, logistiik ka- ja korjaamoliiketoimintoihin.

Vapaat toimitilat, loistavalla sijainnilla alk. 7€/m² + alv: Hallitilat 105–900 m²

Toimisto 9–450 m²

Keskeinen ja näk yvä sijainti Lentokentän kupeessa, Kehä 3 / Tuusulantien k ainalossa. Tiloja löytyy lastauslaiturilla ja katutasossa. Aidattu ja valvottu alue

Lisätietoja toimitiloista: www.k noy.com

Hyvinkään logistiikkakeskukseen rakennetaan

oma aurinkovoimala – aurinkopaneelipuisto takaa päästöttömän energiantuotannon

HyvinkäälleOnnisenjaK-Autonkäyttööntulevaanlogistiikkakeskukseen rakennetaan oma aurinkovoimala. Päästöttömän energiantuotannon varmistaa 6 400 m² alueelle sijoitettavat aurinkopaneelit, jotka toimitetaan Onnisen laajasta valikoimasta.

Kesko on aloittanut Hyvinkään logistiikkakeskuksen rakennustyöt lokakuussa 2022. Uusi Hyvinkään logistiikkakeskus valmistuu vaiheittain vuosien 2025–2030 aikana ja on alkuvaiheessa kooltaan yli 80 000 m².

Vastuullisuus näkyy Hyvinkään logistiikkakeskushankkeessa monella tapaa. Kaikki logistiikkakeskuksessa käytettävä sähkö tulee olemaan täysin uusiutuvaa. Rakennuksen päälämmitysmuotona tullaan hyödyntämään maalämpöä. Lisäksi logistiikkakeskuksen tontille rakennetaan oma aurinkovoimala.

Aurinkovoimalalle varataan noin 6 400 m² alue tontin lounaiskulmasta, jonne rakennetaan aurinkopaneelipuisto.

”Suunnitellun aurinkovoimalan vuosituotantoarvio on 630 MWh, mikä vastaa noin 35 omakotitalon vuosikulutusta. Kaikki aurinkovoimalalla tuotettu energia voidaan täysimääräisesti hyödyntää tulevassa logistiikkakeskuksessa”, kertoo Arto Koivisto, Onnisen uusiutuvan energian tuotteiden hankinnasta ja liiketoiminnasta vastaava johtaja.

Aurinkovoimalaan tulevat aurinkopanee-

lit, telinejärjestelmä, tarvikkeet niiden kytkentään ja kiinnitykseen sekä invertterit toimitetaan Onnisen laajasta valikoimasta.

”Onnisella on Suomen laajin valikoima aurinkosähköjärjestelmiä erilaisiin tarpeisiin, joten meille oli luonnollista panostaa logistiikkakeskuksen energiansaannissa myös aurinkovoimaan. Vihreän siirtymän edistämiseen liittyvät energiaratkaisut ja tuotteet ovat jo nyt merkittävässä roolissa Onnisella. Logistiikkakeskusinvestoinnilla varaudumme kasvuun myös tulevaisuudessa. Kun uusi logistiikkakeskus valmistuu, lisääntyy varastointikapasiteettimme merkittävästi ja pystymme entistä tehokkaammin varastoimaan ja toimittamaan esimerkiksi juuri aurinkosähköjärjestelmiä asiakkaillemme kaikkialle Suomeen”, kommentoi Martti Forss, Onninen Suomen ja Baltian toimitusjohtaja.

Taustalla kunnianhimoiset hiilineutraalisuustavoitteet

K-ryhmä on jo aiemmin investoinut aurinko-

voimaan rakennuttamalla yli 40 aurinkovoimalaa kauppojensa ja varastojensa katoille.

Vuonna 2022 K-ryhmän aurinkovoimalat tuottivat yhteensä 7,7 GWh sähköä kauppojen ja varastojen omaan käyttöön.

K-ryhmän tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Päästöjä vähennetään systemaattisesti siten, että oma toiminta ja kuljetukset ovat päästöttömiä vuoteen

2030 mennessä. Keskeisimmät toimenpiteet Hiilineutraali K -tavoitteeseen pääsemiseksi ovat kiinteistöjen ja kauppojen energiatehokkuuden parantaminen, päästöttömien energialähteiden käyttäminen sekä fossiilisten kuljetuspolttoaineiden korvaaminen biopolttoaineilla.

2 Toimitilat.fi 1/2023 UUSIMAA
Cisiontiedotepalvelu
Kuva: Onninen

Vuokrataan

Vuokrataan 10-5 100 m²

Koskelantie 5, Käpylä, Helsinki

Kamppi

Yrjönkatu 36

Modernia, laadukasta toimitilaa :

Kamppi, Yrjönkatu 36

• 407 m², 4. kerros, heti vapaa

• Ilmastoinnin jäähdy tys

• Kampin keskus ja metroasema kävelymatkan päässä

Ydinkeskusta, Yliopistonkatu 5

• 249 m², heti vapaana

• Ylin 8. kerros, 3 hissiä

• Loistava sijainti ydinkeskustassa

• Hyvät liikenneyhteydet

Kysy lisää: Saila Puro, puh. 050 384 0053 tai saila.puro@valio.fi

www.valionelakekassa.fi

Kiinteistö sijaitsee paraatipaikalla vilkkaasti liikennöidyn Koskelantien ja Mäkelänkadun risteyksessä. Autolla sekä julkisilla pääsee kohteeseen sujuvasti niin Helsingin keskustasta, lentokentältä kuin ympäröiviltä alueilta. Kiinteistöllä veloitukseton kadunvarsipysäköinti sekä 28 auton pysäköintihalli. Vuokrattavat tilakoot:

- 10, 15 ja 30 m² pientoimistoja

- 50 m²+ toimistokokonaisuuksia

- 300 m² ravintola omalla sisäänkäynnillä

- 200-1 150 m² toimistokokonaisuuksia

- 20-230 m² varastotilakokonaisuuksia parkkihalliyhteydellä (sopii myös tuotanto-/työtilaksi tai autohalliksi)

Vuokra alkaen 10,50 €/m².

Sopimuksen voi tehdä joustavasti vaikka kuukaudeksi kerrallaan, joten tilat soveltuvat myös tilapäiseen tarpeeseen, eri projekteihin tai väistötilaksi.

Anyspace Oy 041 485 7301 | info@anyspace.fi anyspace.fi

Lampputie 1, 00740 Helsinki

1 362 m² tuotanto-/varastotilaa

Tuotanto-/varastotilaa 1 362 m², josta n. 757 m² on puolilämmintä. Erikseen toimistotilaa 531 m². Runsaat pihat.

Tutustu myös muihin tiloihimme: www.toimitilanne.fi

Tatu Hyvärinen | p. 040 145 7845 | tatu.hyvarinen@toimitilanne.fi

Vuokrataan Vieraskuja 4, Espoo

Myydään tontti 30 150 m²

Puurtajankatu 9–11, Järvenpää

Tontti: 186-11-1119-1; 30 150 m²

Rajoittuu Puurtajankatuun noin 200 metrin matkalla.

Rakennusoikeus: 12 060 k-m²

Hinta: 1,2 miljoonaa euroa

Asemakaavatiedot: TK-6 Yhdistettyjen teollisuus-, liike- ja varastorakennusten korttelialue.

• Tontille saa teollisuus- ja varastotilojen lisäksi sijoittaa liiketiloja. Alueelle ei saa rakentaa elintarvikemyymälää.

Hyvällä paikalla Espoon keskuksessa. Kirkkojärven liiketalossa 2. krs:ssa vuokra avana toimiva liiketila 85 m². Iso, siisti, avoin, ikkunallinen tila, varastohuone sekä kk ja wc. Vuokra 790 €/kk (alv 0 %).

Kiinteistö Oy Kirkkojärven Liiketalo

Yasar Kesim • 040 556 1259 • kesim3737@gmail.com

• Tontille saa sijoittaa enintään yhden asunnon kutakin alkavaa 2000 k-m² kohti henkilökuntaa varten

• Suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Yhteydenotot

3 Toimitilat.fi 1/2023 UUSIMAA
Pekka Uronen | 040 556 0126 | ppu.pp@kolumbus.fi

Puuelementtirakentaminen lisää rakentamisen tehokkuutta ja vastuullisuutta

Puuelementtirakentamisella

on merkittäviä etuja perinteiseen paikalla tapahtuvaan rakentamiseen verrattuna. Se vähentää rakentamisen aikaisia hiilidioksidipäästöjä, elementtien esivalmistus sisätiloissa vähentää mahdollisia kosteusvaurioita ja valmiit elementitvoidaanasentaanopeastiläheskaikissasääolosuhteissa.Sen lisäksi, että elementtien logistiikka on kustannustehokasta, rakennustyömaan kokonaisaika lyhenee merkittävästi.

Tasainen laatu on tärkeää

Materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus elementtien laatuun ja kestävyyteen. Metsä Woodin Kerto® LVL-palkit ja -levyt soveltuvat erinomaisesti elementtien esivalmistukseen, koska niiden lujuus-painosuhde on erinomainen. Kerto LVL:n käsittely ja työstäminen on yksinkertaista ja siihen soveltuvat tavalliset työkalut. Se on myös materiaalitehokkuudeltaan ylivoimainen, sillä sitä tarvitaan vähemmän tilavuutta muihin puutuotteisiin verrattuna, ja siitä voidaankin valmistaa onttoja ja keveitä lattia- ja kattoelementtejä.

Suomalainen elementtivalmistaja LapWall käyttää Kerto LVL:ää puuelementtien esivalmistuksessa. Yrityksen perustaja ja toi

mitusjohtaja Jarmo Pekkarinen sanoo, että elementtien esivalmistuksen yksi suuri etu on, että se tapahtuu sisätiloissa lämpimissä olosuhteissa. Tämä vähentää mahdollisia kosteusvaurioita rakennusvaiheessa. Elementit voidaan asentaa paikalleen melkeinpä säällä kuin säällä ja vain kova tuuli estää asennuksen. “Tämä on täysin ylivoimainen menetelmä verrattuna paikan päällä rakennettaviin kattoihin. Suurten rakennustyömaiden kokonaisläpimenoaika lyhenee neljällä kuukaudella”, Pekkarinen sanoo.

Nykyaikainen teollisuus perustuu siihen, että varastot pidetään pieninä, jotta ne eivät sido yrityksen rahoja. Tämä edellyttää sitä, että raaka-aineita tuodaan tehtaalle oikeat määrät oikea-aikaisesti. Pekkarinen kiittelee Metsä Woodin ja LapWallin yhteistyötä. ”Meille on tärkeää, että tavara tulee määrämittaisena tehtaallemme ja että se on tasalaatuista. Nämä kriteerit täyttyvät erinomaisesti ja isossa kuvassa yhteistyö on pelannut loistavasti.”

Rahtikustannukset ja pienet hiilidioksidipäästöt yhä tärkeämpiä

Asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia rahtikustannuksista, ja puuelement -

tien keveyden ansiosta niitä mahtuu kuorma-autokuormiin enemmän kuin betonielementtejä. Betonielementteihin verrattuna yhteen kuorma-autokuormaan mahtuu lähes 10 kertaa enemmän puuelementtejä.

Optimoimalla kuormat yritykset voivat pitää rahtikustannukset alhaisempina ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä.

Pekkarisen mukaan elementtirakentaminen tekee rakentamisesta vastuullisempaa, koska se vähentää rakentamisen aikaisia hiilidioksidipäästöjä. ”Tämä johtuu siitä, että elementtirakentamisessa pystytään käyttämään rakennusmateriaaleja tehokkaammin, jolloin syntyvän

jätteen määrä jää pienemmäksi. Syntynyt jäte voidaan myös kierrättää 100 %:sti.” Asiakkaat ovat yhä enemmän kiinnostuneita ympäristövaikutuksista, ja LapWall on jo toimittanut elementtejä rakennuskohteisiin, joissa vaaditaan tuotteen ympäristöseloste. Suomen ympäristöministeriö myös suunnittelee, että vuodesta 2025 lähtien julkisissa rakennushankkeissa pitää raportoida hiilidioksidipäästöt. Mitä enemmän nämä vaatimukset kasvavat, sitä enemmän kiinnostus puurakentamiseen kasvaa, koska vaihtoehtoisten rakennusmateriaalien, kuten teräsbetonin hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat.

Cision tiedotepalvelu

4 Toimitilat.fi 1/2023 KOKO SUOMI / VARSINAIS-SUOMI www. x-index.f i Toimitilat Varsinais-Suomessa Tar vitsetko apua? Soita 040 9000 770 VAHVA KOTIMAINEN
PERHEYRITYS
-
Woodcube, Tuusula Keravanjoen monitoimitalo

Monien mahdollisuuksien yritysalue

e

Liiketoiminnan sijoittumistekijöissä korostuvat logistiset yhteydet, suuri tilantarve sekä kaavoituksen joustavuus. Alueemme sijainti, mahdollisuudet ja saavutettavuus vilkkaan 9-tien varressa 13 km Tampereen keskustasta on huippuluokkaa – meille pääset sijoittumaan nopeasti ja joustavasti alueen perusinfran ollessa jo valmiiksi rakennettuna

Valtatienäkyvyys molemmin puolin 9-tietä mahdollistaa erinomaisen näkyvyyden yritystontille. Kestävyys, kiertotalous ja matala hiilijalanjälki ovat tärkeä osa tekemistämme

Toimitusjohtaja Petri Järvensivu, p. 0400 700 639, petri.jarvensivu@taraste.fi

Tarasten Kier totalousalue

VUOKRATAAN PIRKKALASSA

Annanmaankuja 3

Uudenveroista

hallitilaa 54 m²

Maalämpö, öljynerotuskaivo, wc, voimavirta, korkea nosto-ovi ym.

Pirkkalassa, ABC:lta n. 2 km

Vuokrahinta: 595 € + alv.

Vesalantie 9

Lähes uusi läpiajettava

hallitila 150 m² (20x7,5 m)

Maalämpö, led-valaisimet, öljynerotuskaivot. Nosto-ovet

5500x4000 + 4200x3000 sekä

käyntiovet molemmissa päissä.

Vuokrahinta: 1490 € + alv.

Kuntopari Oy | 050 5444 499 | kuntopari@gmail.com

Vuokrataan hallitilaa Hulikanperä 11, Lempäälä

Lempäälässä Ideaparkin lähellä uudehko harjaka oinen puurakenteinen halli, ulkovuoraus peltiä. Sisäkorkeus 5,2 m ja nosto-ovi 5 m. Ilmalämpöpumppulämmitys. Iso kokonaan asvaltoitu ja aida u piha.

• 100 m² + 45 m² parvi (Pieni kei iö ja tilava WC suihkukaapilla.)

Vuokra 900 €/kk + alv

• 105 m² (WC valmiina, muut tilat voi suunnitella tarpeiden mukaan.)

Vuokra 700 €/kk + alv

Kari Viitaniemi, 0400 626 595, kov.installation.ky@saunalahti.fi

SOITA HETI 0400 622 727/Esko Koskinen TOIMITILAT TAMPEREELLA

www.kolite.fi

Tiesitkö?

Yksittäiskohteiden

kohdeilmoitusjärjestelmässä

pystyt itse hallitsemaan

tilauksiasi ja kohdeilmoituksiasi.

Hinta alkaen 75 €/kk + alv

Suvantokatu 10 Tampere

Liiketilaa

179 m²

Vuokra 2100 euroa. Liikehuoneisto vapaana.

Tampereen ortodoksinen seurakunta

p. 050 557 0056 / Arja Pikkuharju

5 Toimitilat.fi 1/2023 PIRKANMAA
Oy • www.taraste.fi
Tarast
– varaa liiketoiminnallesi paikka Pirkanmaan talousalueen ytimestä hyvien yhteyksien ääreltä

Tampere jatkaa vahvaa

KiinteistösijoittajansilminkatsottunaTampereononnistunutnosta-

maan itsensä Suomen toiseksi kiinnostavimmaksi kaupungiksi toteuttamallamäärätietoisestistrategiaansaviidentähdenkeskustasta.

Onnistuneiden kansi- ja ratikkahankkeiden jälkeen seuraava kaupunkikuvaa suuresti muokkaava vaihe on Asemakeskuksen kehittyminen. Alueen kehittämiseen kytkeytyy muun muassa useita merkittäviä liikennehankkeita, kuten henkilöratapihan uudistaminen sekä Itsenäisyydenkadun alikulkutunnelin ja asematunnelin yhdistäminen avaraksi matkaterminaaliksi. Matkustajaliikennettä sujuvoittaa lisäksi bussiterminaali, joka on suunnitteilla nykyiselle Pakkahuoneen aukiolle sekä P-Hämpin laajennus. Tulevina vuosina tulemmekin näkemään jatkumoa Luminaryn, Tornin ja Kannen alueen korkealle rakentamiselle.

Investointimarkkina sodan aikana

Helmikuussa 2022 alkanut Ukrainan sota on vaikuttanut Euroopan talouteen merkittävästi. Kiinteistökaupassa hyvin alkanut alkuvuosi kantoi kuitenkin hiljentyneen loppuvuoden ja kokonaisvolyymissä päästiin kohtuullisen hyvään 7,0 Mrd tulokseen. Tampereen talousalueen osuus kiinteistökaupasta oli noin 5,3 %. Venäjän hyökkäyssodan laukaisema energiakriisi taittaa talouden kasvun ja Suomi siirtyy taantumaan. Suomen talouskasvun ennustetaan hidastuvan -0,5 %:iin inflaatio-

odotuksen ollessa 5 % vuonna 2023. Vahva alkuvuosi 2022, pandemian jälkeinen säästöjen purku sekä työllisyystilanne antavat kuitenkin hyvän pohjan tulevan taantuman sietokykyyn. Maariski ei näytä sodan aikana nousseen vaan kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan jatkuu. Kansainvälisten sijoittajien osuus viime vuoden transaktioista oli valtakunnallisella tasolla 49 % ja Tampereen talousalueellakin noin 45 %. Sodan johdosta tarjonnan pullonkaulat ovat kuitenkin pahentuneet, inflaatio on kiihtynyt ja korkoja nostetaan aggressiivisesti, joten kiinteistökaupan päätöksenteossa on havaittavissa viivästyksiä ja Wait and see -vaikutusta. Suuremmat kiinteistö- ja yrityskaupat ovat pitkän aikavälin strategisia valintoja ja näiden aktiviteetti kantaa lyhytaikaisen epävarmuuden yli.

Liiketilat

Tampereen liiketilamarkkinassa on havaittavissa hienoista elpymistä pitkään kestäneiden ratikan rakennus- ja koronavuosien jälkeen. Muodin toimijat hakeutuvat edelleen liikekeskuksiin, mutta myös kivijalkatiloillekin löytyy käyttäjiä aikaisempaa paremmin. Urheilu- ja sisustuskaupan sekä kaupan suur-

yksiköiden vetäminä Lielahti, Kaleva ja Pirkkalan Partola jatkavat suosiotaan ja keräävät läheisyyteensä erikoiskaupan liikkeitä. Vetovoimaisen sijainnin ansiosta vuokratasot ovat säilyneet koronavuosista huolimatta.

Toimistot

Liikenneyhteydet, laadukas toimitilatarjonta ja Covid-19-pandemiasta vapautuminen ovat entisestään nostaneet keskusta-alueen kiinnostavuutta toimistokäyttäjien keskuudessa. Yritysten tiukentunut ESG-politiikka ohjaa työntekijöitä valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia matkustustapoja työmatkoilleen tarjoamalla työntekijöilleen vähemmän autopaikkoja, enemmän pyöräpaikkoja ja kannusteita julkisen liikenteen käyttöön. Saman aikaisesti hybridityön johdosta pienentynyt neliötarve mahdollistaa yritysten siirtymisen kauempana sijaitsevilta toimistoalueilta kohti keskustan palveluja ja korkeampia neliöhintoja. Tuleva Asemakeskuksen kehittyminen luo tulevaisuudessa tarjontaa toimistomarkkinaan juuri halutuimmalle sijainnille rautatieaseman läheisyyteen. Kaupankäynti oli toimistosegmentissä viime vuosia hiljaisempaa keskittyen muihin kiinteistösegmentteihin. Kymmenen suurimman kiinteistökaupan listalle nousi ainoastaan kesäkuussa toteutunut kauppa, jossa Ovaro Kiinteistösijoitus Oy osti Kiinteistö Oy Hermitecin Hervannassa.

Logistiikka- ja varastotilat

Teollisuuden kasvunäkymät ovat olleet viime vuosien ajan hyvät ja luoneet kysyntää tehokkaille ja moderneille tuotantotiloille. Uudehkoja tiloja tässä segmentissä on ollut hyvin vähän tarjolla, ja sen myötä investoinnit ovat kohdistuneet uudiskohteisiin. Rakennuskustannusten ja rahan hinnan nousun myötä uudiskohteiden vuokrat ovat nousupaineessa. Käytön kannalta optimaalisesti suunnitellut ja energiataloudelliset uudisrakennukset laskevat kuitenkin käyttökustannuksia ja kompensoivat siten vuokrien kokonaiskustannusta. Tulemme siis jatkossakin näkemään uusien kohteiden rakentamista myös logistiikka- ja varastotilasegmentissä. Prime-logistiikan nettotuottovaatimukset ovat taloudellisen tilanteen myöstä nousseet noin 0,5–1,0 %-yksikköä. Bruttovuokrat ovat tasolla 8–10 €/m², uudiskohteissa vuokrat ovat tasolla 10–12 €/m².

Yhteiskuntakiinteistöt

Kuluvan vuoden alussa startattiin suomalaisen terveydenhuollon historian suurin uudistus, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Uudistuksen yhteydessä aikaisemmin kuntien terveydenhuollon käytössä olleet kiinteistöt ja sopimukset siirtyivät Hyvinvointialueen vastuulle. Turvallinen, inflaatiosuojattu kassavirta kiinnostaa sijoittajia ja muutos kiihdytti segmentin kaupankäyn-

6 Toimitilat.fi 1/2023 PIRKANMAA

tiä +20 % edellisvuoteen verrattuna 1,7 Mrd euron volyymiin ollen noin neljäsosa koko kaupankäyntivolyymista. Myös Tampereella toteutettiin kaksi suurta tämän segmentin kauppaa, kun Tampereen Palvelukiinteistöt myi kahdeksan kohteen portfolion Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistölle ja kolmen kohteen salkun Hemsö Suomi Oy:lle. Yhteiskuntakiinteistöt ovat luoneet kysyntää kiinteistömarkkinassa myös kasvukeskusten ulkopuolella, ja markkinoille on saapunut uusia julkisiin kiinteistöihin keskittyviä sijoittajia. Myös pelkästään julkisiin kiinteistöihin keskittyviä kiinteistörahastoja on perustettu.

Asunnot

Asuinrakentamisen volyymi on hienoisessa laskussa myös Tampereella. Lupakehityksen myötä asuntotuotanto on siirtymässä koronan jälkeisestä kiivaan rakentamisen ajasta normaalimpaan tilanteeseen. Tampereen kaupunkiseudun vetovoimatekijä on suuri, ja kysyntää riittää pitkälle tulevaisuuteen. Tällä hetkellä ei ole havaittavissa, että ylituotantoa olisi merkittävästi. Korkojen nousu lisää myös vuokra-asumisen houkuttelevuutta ja niin kotimaisten kuin kansainvälisten sijoittajien kiinnostus kasvukolmio Helsinki-TurkuTamperetta kohtaan jatkuu.

Environment – Social – Governace (ESG)

Ihmisen aikaansaamat ympäristömuutokset, globaali pandemia, tarjonnan pullonkaulat ja Venäjä-Ukraina-sota ovat viimeisen kahden vuoden aikana nostaneet ESG:n huomion keskipisteeksi. Rakennukset aiheuttavat tällä hetkellä lähes 40 % maailman hiilidioksidipäästöistä. Kiinteistösektorilta vaaditaankin entistä tiukempia toimia ja useat kiinteistönomistajat ovat ymmärtäneet kiinteistösalkkunsa sertifioinnin edut niin vastuullisuuden kannalta kuin kustannussäästöinä ja houkuttelevuuden kannalta. Kiinnostus ympäristön kannalta kestäviä rakennuksia kohtaan kasvaa sijoittajien keskuudessa ja kriteerit uusien kohteiden hankintaan ovat yhä tiukempia. Vihreät kiinteistöt kiinnostavat myös rahoittajia. ESG-näkökulmilla onkin lisääntyvä vaikutus rahoituksen saatavuuteen ja hinnoitteluun.

Merkittävimmät kiinteistötransaktiot Tampereella 2022

7 Toimitilat.fi 1/2023 PIRKANMAA
kaupunkikehittämistä
Kohde Kiinteistötyyppi Ajankohta Sijainti Pinta-ala Ostaja Myyjä Kaksi kaupan suuryksikköä Liiketilat Q1/2022 Tampere Kesko Oyj Keskon Eläkekassa Kahdeksan kohteen portfolio Yhteiskuntapalvelu, Toimistot Q1/2022 Tampere 23 000 Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt Tampereen Palvelukiinteistöt Oy Yhteiskuntakiinteistöjä Tontti Q1/2022 Tampere Tampereen kaupunki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Hermitec Toimisto Q2/2022 Tampere 10 000 Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj Nordic Tower East Holding Oy Kaksi kiinteistöä Teollisuus Q2/2022 Ylöjäri, Raisio Sagax Finland Real Estate Oy Yksityinen sijoittaja Asuinkiinteistöjä Tontti Q2/2022 Tampere Ålandsbanken Lunastustontti I KY Metsä Board Oyj Teollisuuskiinteistö Teollisuus Q3/2022 Ylöjärvi Tristan Capital Partners Asuinkiinteistöjä Tontti Q3/2022 Tampere 3 200 OP Tonttirahasto Ky Kiinteistö Oy Tammelanpuistokatu 21 Kolme sote-kiinteistöä Yhteiskuntapalvelu Q4/2022 Tampere 4 000 Hemsö Suomi Oy Tampereen kaupunki Asuinkiinteistöjä Tontti Q4/2022 Tampere 9 400 Dynamco Oy Leivon Leipomo Oy
Sanna Eerilä-Vänni Newsec Advisory Finland Oy

Vuokrataan tuotantotilaa PIRKANMA ALTA

Ikaalinen 1216 m²

Kaivontekijänkatu 6

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10743828

Ikaalinen 1697 m²

Kolmen Airon Katu 6-8

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10750740

Kangasala 1460 m²

Lentolankuja 7

p. 040 350 1385

Kohdenumero: 10688017

Kangasala 1309 m²

Lentolantie 15

p. 050 389 6840

Kohdenumero: 10696856

Kangasala 748 m²

Mäkirinteentie 13 b

p. 0500 232 580

Kohdenumero: 10653011

Kangasala 164 m²

Raudoittajantie 9

p. 040 521 4053

Kohdenumero: 10598344

Kangasala 454 m²

Tuotantolinja 6

p. 050 440 9457

Kohdenumero: 10751478

Lempäälä 500-2500 m²

Ajurintaival

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10719456

Lempäälä 36-425 m²

Hulikanmutka 4

p. 050 541 4304

Kohdenumero: 10613519

Lempäälä 13500 m²

Kalliokummuntie 20

p. 0400 123 895

Kohdenumero: 10738932

Lempäälä 1720 m²

Tatekanpolku 2

p. 050 322 1731

Kohdenumero: 10567927

Lempäälä 250 m²

Telinetie 7

p. 050 301 4455

Kohdenumero: 10750749

Nokia 3723.5 m²

Heikinpolventie 1

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10743819

Nokia 975 m²

Juhansuonkatu 12

p. 0400 718 474

Kohdenumero: 10748137

Nokia 500-1300 m²

Kaarnakatu 10

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10747787

Nokia 1500 m²

Kolmenkulman yritysalue

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10672556

Nokia 76 m²

Nosturikatu 3

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10749714

Nokia 185 m²

Rattikatu 2

p. 044 279 5494

Kohdenumero: 10746334

Nokia 63 m²

Rounionkatu 126

p. 050 440 9457

Kohdenumero: 10751591

Pirkkala 735 m²

Autokeskuksentie 12

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10737650

Pirkkala 125 m²

Keisarinviitta 22

p. 044 279 5494

Kohdenumero: 10650931

Pirkkala 717 m²

Lasikaari 1

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10729132

Pirkkala 185 m²

Muuraintie 5c

p. 040 557 4395

Kohdenumero: 10750473

Pirkkala 1005 m²

Pajatie 4

p. 050 389 6840

Kohdenumero: 10725233

Tampere 350 m²

Ahlmannintie 56

p. 050 322 1731

Kohdenumero: 10002306

Tampere 162 m²

Erkkilänkatu 11

p. 010 326 3466

Kohdenumero: 10727711

Tampere 437 m²

Etu-Hankkionkatu 1

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733362

Tampere 600 m²

Hatanpään Valtatie 15

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10741337

Tampere 1800 m²

Hepolamminkatu 53

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10743785

Tampere 163 m²

Huppionmäenkatu 5

p. 050 368 0777

Kohdenumero: 10726246

Tampere 360 m²

Hyllilänkatu 10

p. 050 516 9169

Kohdenumero: 10743389

Tampere 93 m²

Jasperintie 270

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10745943

Tampere 950 m²

Jokipohjantie 28

p. 050 440 9457

Kohdenumero: 10729806

Tampere 423 m²

Kuoppamäentie 11

p. 040 848 9910

Kohdenumero: 10738167

Tampere 298 m²

Kässälänkatu 5

p. 050 389 6840

Kohdenumero: 10738943

Tampere 50 m²

Lastikankatu 3

p. 050 396 9144

Kohdenumero: 10751689

Tampere 750 m²

Lentokentänkatu 3

p. 050 322 1731

Kohdenumero: 10713222

Tampere 38 m²

Mäntyhaantie 4 B 31

p. 044 705 0522

Kohdenumero: 10750266

Tampere 636 m²

Nuutisarankatu 15

p. 040 555 8106

Kohdenumero: 10676269

VUOKRATAAN TAMPEREELLA

Ratina, Hatanpään valtatie 18

Toimistotila 106 m², vapaana myös 42 m² tila

Nämä voidaan vuokrata yhdessä.

Toimistotilat 139 m², 185 m² ja 324 m²

Soveltuvat myös esim. opetuskäyttöön.

Toimistotila 200 m²

Tilassa on avotilaa, huoneita, varastotilaa ja wc-tilat. Oma sisäänkäynti rakennuksen sisäpihan puolelta.

Tilat ensimmäisessä kerroksessa, heti vapaat.

Kiinteistössä saunatilat sekä mahdollisuus vuokrata autopaikkoja. Sijaitsee lähellä Ratinan Kauppakeskusta.

Tampereen rautatieasemalle n. 800 metriä.

Ota yhteyttä ja sovitaan näyttö paikan päälle!

Heikki Salokero, p. 044 721 9982, heikki.salokero@colliers.com

Tampere 301 m²

Oikojankatu 1

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10729957

Ylöjärvi 450 m²

Elotie 8

p. 050 440 9457

Kohdenumero: 10743077

Ylöjärvi 1000 m²

Elovainiontie 15

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10743752

LIIKETILAA YLÖJÄRVEN ELOVAINIOLLA

Ylöjärvi 5400 m²

Hallitie 2

p. 040 350 1385

Kohdenumero: 10712730

Ylöjärvi 1250 m²

Korentotie

p. 050 579 6262

Kohdenumero: 10720231

Ylöjärvi 26 m²

Mestarintie 1 A 25

p. 044 279 5494

Kohdenumero: 10751482

Ylöjärvi 401 m²

Mittaritie 1

p. 040 776 0538

Kohdenumero: 10729884

Ylöjärvi 2900 m²

Vanha Vaasantie 3

p. 050 301 4455

Kohdenumero: 10740559

MYYDÄÄN SIJOITUSKOHDE

Jarru 3, Jyväskylä

TAMPERE Kaukajär vi, Hyllilänkatu 10

Vuokrataan 360 m² siistiä toimitilaa

Hallitilan korkeus 5,7 m, kattonostin 500 kg, kaksi nosto-ovea 3 * 3,5 m, lattiakaivo, pieni toimisto.

Iso asfaltoitu etupiha, katettu lastauslaituri takapihalla, lämmitys ja auraus kuuluu vuokraan. Kokonaan aidattu piha-alue sähköportilla, kameravalvonta. Runsaasti p-paikkoja. Lähellä myös lounaspaikka ja liittymäparkki. Hyvät yhteydet, vain n. 7 km keskustasta ja 1 km Helsinki–Jyväskylä -moottoritien liittymästä.

Yhteydenotot:

Jorma Ruusunen p. 0400 734 130

Jarmo Asikainen p. 050 516 9169

Katso tarkemmin: www.liikekeskusilo.fi

Myynnissä 397 m² päätyhallitila uudehkossa kiinteistössä Seppälänkankaalla. Huoneisto on vuokrattu 6 kk irtisanomisajalla, kuitenkin vähintään 2023 loppuun saakka hyvälle vuokralaiselle. Myydään vuokrattuna tai myöhemmin vapaana tilana. Katutasossa n. 310 m² hallitilaa, jossa kaksi sähkötoimista nosto-ovea sekä n. 45 m² tauko-/keittiötila + sosiaalitilat. Yläkerrassa kolme toimistoa 8,5 m², 10,5 m² ja 14,5 m² sekä parvi 24 m². Maalämpö lattialämmityksellä ja led-valaistus. Velaton myyntihinta 495 000 €

Jaakko Koponen, 045 634 1641 jaakko.koponen@vuokraonline.fi

8 Toimitilat.fi 1/2023 PIRKANMAA / KESKI-SUOMI
Sijainti VT 3 ja VT 65 risteyksessä Elotie 2, 33470 YLÖJÄRVI | p. 0400 632 235 | jari.makela@ilokoy.fi

Jyväskylän toimitilamarkkina jatkaa elinvoimaisena

MaailmantaloudenepävakausvaikuttaamyösJyväskyläänjasen

toimitilamarkkinaan.Inflaationkiristyminen,korkojennousuja energian hinnan heittely ovat suurimmat markkinaan vaikuttavat ja epävakautta luovat elementit. Näiden vaikutus tuntui Jyväskylän alueella vahvemmin loppuvuodesta 2022 kuin tällä hetkellä. Alkushokin jälkeenonhavaittu,ettämaapallojatkaapyörimistäänjaelämäetenemistään turbulensseista huolimatta. Toisaalta tässäkin tilanteessa toiset yritykset kasvavat ja tarvitsevat isompia ja paremmin liiketoimintaa tukevia toimitiloja, kun toisten yritysten liiketoiminta supistuu ja tilojajoudutaansopeuttamaanuuteentilanteeseen.

Eniten vallitseva tilanne on vaikuttanut toimistotilojen kysyntää pienentävästi. Liiketilojen kysyntä on taas parantunut, kun verrataan vuoden takaiseen tilanteeseen. Liiketiloja kysellään niin keskusta-alueelta, kuin kaupallisista keskittymistä Seppälästä, Palokasta ja Keljosta. Keljoon valmistui loppuvuodesta 2022 Alpan uudet liiketilat ja myymälä. Muutoinkin kauppakeskittymistä Keljo on ollut se, mihin viime aikoina on rakennettu tai on rakenteilla uutta liiketilaa.

Tuotanto-, varasto- ja logistiikkatilojen kysyntä on pysynyt edelleen tasaisena. Mielenkiinto uudiskohteita kohtaan on pysynyt vähintäänkin ennallaan. Jyväskylän logisti-

nen sijainti on hyvä. Jyväskylään ajaa rekalla Vuosaaren satamasta kuljettajien ajo- ja lepoaikojen puitteissa ja Jyväskylästä voidaan taata rahdin perillemeno seuraavaksi aamuksi jopa Rovaniemelle saakka. Samalla palvelulupauksella voidaan taata rahdin perillemeno Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomeen. Verkkokauppa ja tavaroiden liikkuminen jatkaa kasvuaan ja sen tueksi tarvitaan hyvällä sijainnilla olevia logistiikka- ja varastotiloja.

Kokonaisuutena ajatellen maailman taloustilanne on vaikuttanut niin vuokraukseen kuin kiinteistöjen kauppaan. Päätöksentekoon on tullut joiltain osin varovaisuutta ja hitautta. Toisaalta on myös tervetullut asia,

Jyväskylässä vapautumassa varasto -/tuotantotilaa

Jyväskylän Seppälässä, hyvien liikenneyhteyksien varrella, osoitteessa Alasinkatu 1, vapautumassa varasto -/tuotantotilaa 885 m². Vapaa korkeus 5+ metriä. Etsimme tiloihin vuokralaisia.

Yhteydenotot: Gummerus Kiinteistöt Oy

Janne Ukkonen janne.ukkonen@gummerus.fi p. 0400 845 339

että tarpeita ja tulevaisuuden näkymiä pohditaan tarkemmin ja laajemmalla skaalalla kuin mitä aiemmin on tehty.

Jyväskylän peruspalvelurakenteet, kuten koulut ja päiväkodit moderneine työpaikkaympäristöineen ovat hyvässä kunnossa. Erilaisia harrastusmahdollisuuksia Jyväskylässä on paljon. Jyväskylässä on erinomaiset hyvän elämisen ja asumisen mahdollisuudet. Viime vuonna Jyväskylässä ylittyi 9000 yrityksen raja.

Vuokrausmarkkina voimissaan

Energiatehokkaille keskeisellä logistisella sijainnilla ja riittävän isolla piha-alueella varustetuille varasto- ja logistiikkatiloille on tasaisesti kysyntää. Tuotantotilojen kysyntä on myös hyvällä tasolla, mikä kertoo siitä, että Jyvässeudun tuotantoyritysten markkinatilanne on säilynyt erinomaisella tasolla. Tätä osaltaan avittaa myös maakunnan veturiyritysten menestyminen.

Toimistotilojen markkina on vielä jonkin asteisessa korona-ajan tuomassa seisahtuneessa tilassa. Yrityksissä on hiukan pohdinnassa uusi normaali toimistotilojen tarpeen ja käytön suhteen. Liiketilojen kysyntä on ollut kesästä 2022 lähtien piristymään päin. Kysyntää on niin ravintola-, liike- kuin liikun-

Vuokrataan/ Myydään

tatiloillekin. Varsinkin ravintolatilojen kysyntä on lisääntynyt selvästi ja usko ravintolaalaan alkaa palautumaan koronan jäljiltä.

Kiinteistökauppamarkkinan suunta ennätysvuoden jälkeen

Vuosi 2022 oli ennätysvuosi Jyväskylän kiinteistökaupoissa. Tarkkoja lukuja ei vielä ole saatavilla, mutta kiinteistökauppoja toimitiloihin liittyen tehtiin yli 400 miljoonalla eurolla. Transaktioiden määrä väheni loppuvuotta kohden ja osa sijoittajista oli selvästi odottavalla kannalla varsinkin korkojen muutoksen ja yleisen epävarmuuden vuoksi. On ollut havaittavissa, että ostoja kyllä tehdään, kun vaan löytyy salkun kriteereihin sopivia ostettavia kohteita. Kiinteistökauppojen odotetaan piristyvän vuoden ensimmäisen kvartaalin jälkeen.

Hannikaisenkatu 11-13, Jyväskylä

Kiinteistö Oy Jyväskylän Lääkäritalossa kolme huonetta ja aputiloja 95 m², 3. krs Ollut hammaslääkärien vastaanottotilana. Hannikaisenkadun varressa kaupungin keskustassa palveluiden lähellä. Pysäköintialue kadun vastakkaisella puolella ja myös talon edustalla. Lähellä Jyväsjärveä ja satamaa. Rautatieasema vajaan puolen kilometrin päässä ja bussiliikenteen väylät lähikaduilla.

Vuokrahinta 700 €, myyntihinta 25.000 €.

Pentti Ahonen | 050 5212 462 | penttiristoahonen@gmail.com

9 Toimitilat.fi 1/2023 KESKI-SUOMI

Vuokrataan POHJOIS- KARJALASSA

TOIMISTOTILAA

Joensuu 12–64 m²

Kaislakatu 6

p. 041 474 2119

Kohdenumero: 10706567

Joensuu 300–2000 m²

Kauppakatu 29

p. 010 309 2500

Kohdenumero: 10659397

Joensuu 251 m²

Kauppakatu 30

p. 040 519 8231

Kohdenumero: 10695169

Joensuu 200 m²

Paljetie 5

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10744519

Joensuu 2000 m²

Paljetie 5

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10744518

Joensuu 487 m²

Teollisuuskatu 13

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10748778

Joensuu 135 m²

Torikatu 23 E

p. 010 230 8228

Kohdenumero: 10745737

Joensuu 538 m²

Torikatu 29

p. 010 581 3830

Kohdenumero: 10678596

Joensuu 251 m²

Torikatu 31

p. 020 780 3760

Kohdenumero: 10729388

Kontiolahti 100–1200 m²

Lehmonportintie

p. 044 364 8062

Kohdenumero: 10746179

Outokumpu 300 m²

Kummunkatu 13

p. 050 366 1342

Kohdenumero: 10614494

LIIKETILAA

Joensuu 876–1036 m²

MYYDÄÄN JOENSUUSSA

Joensuu 500 m²

Paljetie 5

p. 0447234700

Kohdenumero: 10744524

Joensuu 293 m²

Teollisuuskatu 13

p. 0447234700

Kohdenumero: 10712487

Joensuu 106 m²

Torikatu 29

p. 010 581 3830

Kohdenumero: 10678595

Joensuu 375 m²

Tulliportinkatu 55

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733032

Kontiolahti 100–1200 m²

Lehmonportintie p. 044-3648062

Kohdenumero: 10746179

10729551

Joensuu 64.5 m²

Noljakankaari 1-3

p. 050 387 1812

Kohdenumero: 10736709

Armi Hakkarainen, 041 474 2119, armi.hakkarainen@atlaspoint.

Vuokrataan POHJOIS-SAVOSSA

Kiuruvesi 57.5 m²

TOIMISTOTILAA

Iisalmi 20–200 m²

Kivirannantie 32

p. 040 584 6737

Kohdenumero: 10595403

Kuopio 13–184 m²

Ajajantie 1

p. 044 739 2210

Kohdenumero: 10721605

Kuopio 10–435 m²

Asemakatu 7 p. 040 754 0576

Kohdenumero: 10748522

Kuopio 216 m² Hakalahdentie 17

p. 040 552 8521

Kohdenumero: 10660809

Kuopio 414 m²

Itkonniemenkatu 29

p. 044 739 2210

Kohdenumero: 10701382

Kuopio 361 m²

Kauppakatu 26-30 p. 010 581 3830

Kohdenumero: 10742593

Kuopio 41.5 m² Kirkkokatu 1 p. 020 780 3760

Kohdenumero: 10730571

Kuopio 294 m² Kiveläntie 8 p. 045 271 2701 Kohdenumero: 10724121

Kuopio 69 m²

Käsityökatu 41 p. 045 831 3088

Kohdenumero: 10723255

Lapinlahti 13–17 m²

Linnansalmentie 12-14

p. 040 501 2550

Kohdenumero: 10563574

Siilinjärvi 26.5 m²

INNOCUM S3-rakennus

p. 044 767 3401

Kohdenumero: 10704876

Vaasanpuistikko 13, 65100 Vaasa 0500 77 66 11 | info@toimitilat.fi | www.toimitilat.fi

Myynti: myynti@toimitilat.fi Jari Tuominen 040 900 7578

LIIKETILAA

Iisalmi 244 m²

Pohjolankatu 10B

p. 010 252 7275

Kohdenumero: 10736869

Iisalmi 109 m²

Satamakatu 8

p. 044 723 4700

Kohdenumero: 10747368

Iisalmi 84 m²

Savonkatu 27

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10718015

Keitele 102 m²

Keiteleentie 7

p. 010 252 7275

Kohdenumero: 10728088

Keitele 26 m²

Äyräpääntie 1

p. 010 252 7275

Kohdenumero: 10684448

Asematie 12 p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10657641

Kiuruvesi 1027.5 m²

Asematie 12

p. 020 730 8430

Kohdenumero: 10743736

Kuopio 150 m²

Ajajantie 5

p. 0500 271 295

Kohdenumero: 10743597

Kuopio 228 m²

Asemakatu 38-40

p. 045 831 3088

Kohdenumero: 10621331

Kuopio 410 m²

Kauppakatu 41

p. 020 780 3760

Kohdenumero: 10750410

Kuopio 249 m²

Kauppakatu 41

p. 040 519 8231

Kohdenumero: 10695167

Numero 2/2023

ilmestyy 20.3.

ALUEKATSAUS:

Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kanta- ja Päijät-Häme

TEEMA:

Logistiikka- & tuotantotilat

Aineistot 13.3. mennessä

Kuopio 52 m²

Kauppakatu 56 p. 045 271 2701

Kohdenumero: 10752234

Kuopio 85 m²

Lakeissuontie 5

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10658061

Kuopio 300 m²

Leväsentie 2

p. 050 320 6109

Kohdenumero: 10658380

Kuopio 425 m²

Leväsentie 7

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10713709

Kuopio 50–670 m²

Majurinkatu 8 p. 050 463 4160

Kohdenumero: 10747704

Kuopio 55–88 m²

Naulakatu 2

p. 044 739 2210

Kohdenumero: 10721172

Kuopio 30 m²

Suokatu 25

p. 040 713 0777

Kohdenumero: 10751427

Kuopio 40.5 m²

Särkiniementie 14

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10658063

Lapinlahti 13 m²

Linnansalmentie 12-14

p. 040 501 2550

Kohdenumero: 10563574

Suonenjoki 50 m²

Asemakatu 12

p. 050 534 8001

Kohdenumero: 10658583

Varkaus 1405 m²

Käsityökatu 21-27

p. 020 734 4020

Kohdenumero: 10733034

Numero 3/2023

ilmestyy 24.4.

ALUEKATSAUS: Etelä-, Keski-, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Lappi

TEEMA: Toimistotilat

Aineistot 17.4. mennessä

10 Toimitilat.fi 1/2023 POHJOIS-KARJALA / POHJOIS-SAVO
Kauppakatu p. 010 309 2500 Kohdenumero:
120 m² Kauppakatu 26 p. 010 309 2500 Kohdenumero: 10577847
38 m² Kauppakatu 30 p. 040 519 8231 Kohdenumero:
Kauppakatu
p. 020
10725278 Joensuu
Joensuu
10695148 Joensuu 228 m²
30
780 3760 Kohdenumero:
Oy Atlaspoint Ab
Harkkotie 3 • 19,5–70,5 m² kylmää hallitilaa vh. 4 500–21 500 € • 31–48 m² lämmintä hallitilaa vh. 27 500–36 000 € Harkkotie 4 • 38–86 m² lämmintä hallitilaa vh. 32 300–81 700 € Harkkotie 5 • 108 m² lämmintä hallitilaa vh. 97 000 € Harkkotie 8 • 36–54 m² lämmintä hallitilaa vh. 31 400–37 800 €
Päätoimittaja: Mikael Eklund Julkaisija: Alma Talent Oy Painopaikka: Botnia Print Oy Ab, Kokkola at.fi 578 d
VA OIMITILA NRO / 2023 KKO ALUEKA PIRKANMAA KMYYTÄVÄNÄ OP Inkilänmäk otonet tumisen oistavallamyynnissä sijainnilla moott tymän Sisustajanti ikerro atoksel purkam suoj kaupun pinta-a Yhteyde tonen@bromanyhtiot.fi VUOKRATTAVANA nyhtio pysäkö Yhteyd merja.m n@broma MPERE Hatanp 1360-1633 Hatanp a@broma Mylly Yhteyd -

HUIPPUHIENOA TOIMITILAA KALLAVEDEN RANNALLA

Konttuurin viidennessä kerroksessa on nyt tarjolla täysin remontoitua, modernia ja vaativaankin makuun soveltuvaa toimitilaa upein Kallavesi-näkymin. Vapaina on vielä erikokoisia tiloja, joista pienin on 41,5 m 2

Muissa kerroksissa on valinnanvaraa 15 m 2:stä yli 600 m 2:iin. Ylimmän kerroksen vuokralaista odottavat muun muassa saunatilat ja iso, katettu terassi esteettömin järvimaisemin.

Lisätiedot ja yhteydenotot kallavedenkonttuuri.fi

Markus Mikkola, markus.mikkola@keva.fi puh. 040 480 9846

Odottavissa tunnelmissa uskoa tulevaan

pion Hiltulanlahteen. Sopimuksen arvo on vajaat 19 miljoonaa euroa ja vuoden 2024 loppuun mennessä valmistuvien toimitilojen laajuus reilut 10 500 m².

Majoitushankkeet heräilevät

Päätöksenteko jäissä

Savossa on ollut tapana jahkailla päätösten kanssa. Usein niin pitkään, että on jäänyt aloittamista vaille valmiiksi. Nyt jumittaa koko maassa. Sota Euroopassa ja 10 % inflaatio ovat sekoittaneet markkinoiden mannerlaattoja. Tunnelma ei kuitenkaan ole niinkään melankolinen kuin odottava. Kevään vaalien jälkeen julkinen talous on totuuden edessä ja löysää rahaa ei ole entiseen tapaan jaossa.

Energian hinta näyttää asettuvan ja inflaation uskotaan myös laantuvan. Nollakorkoihin ei kuitenkaan liene paluuta. Kauanko markkina hakee uutta asentoa? Millaiseksi muodostuu eri alojen riskipreemio rahoituksessa?

Yö ja päivä

Kuopio 120 000 asukkaan yliopistokaupunkina on omassa sarjassaan ja vertautuu muihin Suomen suuriin kaupunkeihin. Pienemmät kunnat edustavat kuntien enemmistöä Suomessa. Toimitilamarkkinoista ei voi puhua hyvällä tahdollakaan. Liike- ja toimistotilojen hintataso on muodollinen. Yksittäisiä poikkeuksia on, kuten päivittäistavarakauppa tai muu paikallisesti keskeinen liikepaikka. Samaan aikaan tuotannollisten tilojen hintataso voi yllättää, mikäli paikkakunnalla on perinteitä sen alan toiminnalle, joka kykenee tilat hyvin hyödyntämään.

Asuntojen uudistuotannossa ähky

Asuntorakentamisessa on painettu jarrua. Asuntorakentaminen painottui pitkään Saaristokaupunkiin. Saaristokaupungin rakentaminen on ollut siksi mittavaa, että vuokra-

asunnoissa on jouduttu paikoin tarkistamaan hintatasoa edullisemmaksi. Muutamana viime vuotena uudistuotantoa on ollut runsaasti kantakaupungin kupeessa. Rakennusoikeuden yksikköhinta tuppasi nousemaan jo 600 €/k-m², mutta juuri nyt rakennusliikkeillä ei ole ollut intressiä lisätä tonttivarantojaan.

Toimitiloja rakennetaan

Kuopio sijaintipaikkana voitti vuosituhannen alkupuolella maailmanlaajuisen kilpailutuksen ja Honeywell investoi merkittävästi alueelle. Toimitilat rakennettiin yliopiston läheisyyteen. Sittemmin toimintaa on jälleen

laajennettu myös Varkauteen. Geeni- ja viruslääkkeitä valmistava Finvector rakentaa parhaillaan uutta viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden tuotantoyksikköä Kuopioon. Kilpailu hankkeesta ylitti Suomen rajat. Lääketieteeseen suuntautunut yliopisto vakuutti ja Savilahteen nousemassa olevaan toimipisteeseen kaavaillaan 200 työpaikkaa. Luontevana jatkona tulevaan on Finvectorin naapurustossa varauduttu asemakaavoittamalla noin 100 000 brm² rakennusoikeutta toimitila- ja asuinkerrostalorakentamiseen.

Senaatti-kiinteistöt ja rakennusyhtiö SRV ovat allekirjoittaneet alustavan sopimuksen Varastokirjaston rakentamisesta Kuo-

Huolimatta Kuopion väkiluvun lisäyksestä 1 000 asukkaalla vuodessa ja kävijämäärien kasvusta eri tapahtumissa, suunniteltuja hotellihankkeita ei ole juuri toteutettu. Kuopion ydinkeskustan Hotelli Jahtihoviin on tehty 22 huoneen laajennus 2000-luvulla, ja nyt viereiseen Kuopion Energian talona tunnettuun kiinteistöön on vireillä huoneistohotellihanke Piäkonttori. Sijoittajille tarjotaan koreiksi puhuteltuja valmiita kokonaisuuksia tulevasta kiinteistöosakeyhtiöstä. Asemakaava sallii jo nyt asuntorakentamisen ja huoneistot ovat tulevaisuudessa tarvittaessa muutettavissa helposti myös asuinkäyttöön.

Siikaniemen Bellanrannan uusi asemakaava hyväksyttiin vajaa vuosi takaperin. Kaava mahdollistaa uuden hotellirakennuksen ja rantasviittien rakentamisen aivan rannan tuntumaan, osittain täyttömaalle. Hotellihanke edistäisi jo aiemmin alueelle avatun Matkailukeskus Saanan aloittamaa kehitystä kohti vireää matkailualuetta. Uutisia hankkeen etenemisestä odotellaan.

11 Toimitilat.fi 1/2023 POHJOIS-SAVO
Jorma Muhojoki toimitusjohtaja Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy Finvector laajentaa. Uusi Vanhan Varikon pohjoisosan asemakaava-alue tarjoaa 100 000 brm² rakennusoikeutta asunnoille ja toimitiloille. Snellmaninkadulle on tarkoitus rakentaa Piäkonttori, jossa toimisi huoneistohotelli.

Auktorisoituja kiinteistöarvioijia

Catella Property Oy etunimi.sukunimi@catella. www.catella.

Helsinki

Juslin Matias (Y)(KHK)

p. 050 470 2014

Kontola Tuomas (Y)(KHK)

p. 040 749 8292

Lehtonen Arja (Y)(KHK)

p. 0500 763 427

Raitio Pertti (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0500 546 105

Vedenoja Sini (Y)(KHK)

p. 040 053 8542

Tampere Nissinen Ilkka (Y)(KHK)

p. 040 357 7733

Smeds Leena (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 830 6291

Turku Matara Sami (Y)(KHK)

p. 0500 408 667

Rouvali Mari (Y)(KHK)

p. 050 911 6110

Oulu

Tyybäkinoja Aimo (Y)(KHK)

p. 050 512 6451

Uusitalo Jukka (Y)(KHK)

p. 040 487 0222

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy

www. ncap. /kiinteistovarainhoito

Halomo Jyrki (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 837 3796

jyrki.halomo@ ncap.

Juutti Hannu (Y)(KHK)

p. 040 714 6683

hannu.juutti@ ncap.

Kivistö Harri (Y)(KHK)

p. 040 714 6693

harri.kivisto@ ncap.

CBRE Finland Oy www.cbre.

Hirvonen Martti (Y)(KHK)

p. 041 433 5769

Pirhonen Pia (Y)(KHK)(MRICS)

p. 045 184 7890

Maanomistajien Arviointikeskus Oy

p. 020 741 1050 etunimi.sukunimi@arviointikeskus.

www.arviointikeskus.

Palvelualue koko Suomi

Hakola Vesa (MM)

Orama Antti (Y)(KHK) Äijälä Matti (Y)(KHK)

Kiinteistötaito Peltola & Co Oy

p. 010 235 4320 etunimi.sukunimi@kiinteistotaito.

www.kiinteistotaito.

Haukka Ilkka DI (Y)(KHK)

Vierula Matti DI (Y)(KHK)(MRICS)

LogisTila LKV Oy www.logistila.

Pirkanmaa, Uusimaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Keski-Suomi

Lyytinen Ulla (A)

p. 040 776 0538

Suomen Toimitila Oy www.ttilaa.

Kantosaari Mikko (Y)(KHK)

p. 050 443 4055

Sisto Matti (Y)(KHK)

p. 050 572 0258

Jones Lang LaSalle Finland Oy Kuusela Mikko (Y)(KHK)

p. 050 465 9494 mikko.kuusela@eu.jll.com

Lehtonen Tero (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 565 5389 tero.lehtonen@eu.jll.com

Pienimäki Kaisu (Y)(KHK)

p. 040 703 2783 kaisu.pienimaki@eu.jll.com

Tirkkonen Jari (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 500 904 jari.tirkkonen@eu.jll.com

Newsec Advisory Finland Oy

p. 0207 420 400 etunimi.sukunimi@newsec.

www.newsec.

Hakkarainen Juha (Y)(KHK)

p. 040 821 0507

Kangas Heikki (Y)(KHK)

p. 050 320 9136

Kärävä Piritta (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 330 003

Nummi Juha (Y)(KHK)(MRICS)

p. 050 420 3954

Rautjärvi Nina (Y)(KHK)

p. 050 538 8194

Santasalo Panu (Y)(KHK)

p. 040 574 3075

Vaarama Lauri (Y)(KHK)(MRICS)

p. 040 728 7832

Ventin Alex (Y)(KHK)

p. 050 578 0616

Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy etunimi.sukunimi@tota. www.tota.

Muhojoki Jorma (Y)(KHK)

p. 044 363 6191

Nylander Tanja (Y)(KHK)

p. 044 363 6198

AKA-JÄRJESTELMÄ

takaa arviointilausunnon luotettavuuden.

Cushman & Wake eld

p. 010 836 8400

Mäki-Lohiluoma Juha (Y)(KHK)(MRICS) Suominen Ville (Y)(KHK)

Uusitupa Jaakko (Y)(KHK)

Retta Management etunimi.sukunimi@retta. www.rettamanagement.

PKS/Uusimaa, Lounais-Suomi (toimipiste Helsinki)

Harju Sanna (Y)(KHK)

p. 040 773 0568

Kolkkala Tomi (Y)(KHK)

p. 040 752 8892

Komppa-Hiiva Jenni (Y)(KHK)

p. 040 516 4197

Salo Tuomo (Y)(KHK)

p. 040 689 5859

Tikkanen Sanna (Y)(KHK)

p. 040 186 8169

Timperi Henri (Y)(KHK)

p. 040 581 3629

Häme, Kaakkois-Suomi (toimipiste Lahti)

Kirvesmies Juha (Y)(KHK)(MRICS)

p. 0400 553 339

Keski-Suomi, Savo-Karjala (toimipiste Kuopio) Autio Jussi (Y)(KHK)

p. 045 649 3225

Länsi-Suomi, Pohjanmaa (toimipiste Tampere)

Lehikoinen Jari (Y)(KHK)

p. 040 182 1263

OP Koti Päijät-Häme Oy LKV etunimi.sukunimi@op.

Leino Jari (Y)(KHK)

p. 0400 490 606

Nyman Mika (Y)(KHK)

p. 0400 347 758

OP Koti Itä-Suomi Oy LKV etunimi.sukunimi@op. www.op-koti.

Pohjois-Savon alue

Keinänen Harri (Y)(KHK)

p. 050 341 0614

Korpela Jaakko (A)

p. 050 562 4247

Miettinen Petri (Y)(KHK)

p. 040 546 7466

Pohjois-Karjalan alue

Rautiainen Mikko (Y)(KHK)

p. 040 630 1171

Reijonen Outi (Y)(KHK)

p. 050 501 9875

Suur-Savon alue

Heikkinen Päivi (A)

p. 050 382 4204

Järvisalo Anne (Y)(KHK)

p. 040 570 0365

Tinakari Antti (Y)(KHK)

p. 0400 578 080

Tampereen Arviointi- ja Toimitilapalvelu Oy LKV

Pirkanmaa

Koskinen Esko (Y)(KHK)

p. 0400 622 727

OP Koti Turun Seutu Oy LKV etunimi.sukunimi@op.

Helminen Arto (Y)(KHK)

p. 0500 842 523

Karikoski Otso (A)

p. 050 522 8081

Lindén Ralf (Y)(KHK)

p. 044 738 1300

Santalahti Samuli (Y)(KHK)

p. 0500 204 957

Teijula Ilkka (Y)(KHK)

p. 0400 786 640

TILANA Fibren Oy www.tilana. Länsi-Uudenmaan alue

Kuitunen Päivi (Y)(KHK)

p. 040 771 7346

www.arviointitoimisto.

Helenius Mikko (Y)(KHK)

Porin Kotijoukkue Oy Andersson Jukka (Y)(KHK)

p. 040 840 0232 jukka.andersson@kotijoukkue.

AKA-tunnusta.

(Y) Yleisauktorisointi (sis. kaikki osa-alueet)

(A) Asuntoauktorisointi

(MM) Maa-ja metsätalousauktorisointi

(KHK) Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija

(HT T) Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja

(MRICS) Member of Royal Institute of Chartered Surveyors

(FRICS) Fellow of Royal Institute of Chartered Surveyors

Vain auktorisoitu kiinteistöarvioija on oikeutettu käyttämään