van Wad tot Stad | 17 | 2018

Page 31

Regiosport

24 april 2018 Vervolg pagina 29

ven, maar , zijn inzet met buitenkant rechts was niet hard genoeg. De bal werd voor de lijn weg geknald. In de tweede helft was de grootste kans voor Ydo Hoekstra, met een mooie schijnbeweging stuurde hij zijn directe tegenstander het bos in. Hij kwam het strafschopgebied binnen en schoot hard in. Goalie De Vries kreeg er zijn vingertoppen nog tegenaan. De voorhoede en het middenveld van Minnertsga kwamen er aanvallend slechts mondjesmaat goed uit. Er werd te veel en te onnodig balverlies geleden. Dokkum hanteerde dezelfde speelstijl. Dat verklaarde het sobere spel aan beide kanten. Spelmaker Ydo Hoekstra speelde vlak voor een vijfmans-verdediging. En Herre de Vries moest de aanval aansturen, maar het liep gewoon niet. Door de verdedigende tactiek zijn er doorgaans minder kansen. Doelman Jorn Helder stond weer op zijn post. Hij keerde terug van een voetblessure. Driemaal bracht hij knap redding, op een moment dat de aanvallers van Dokkum door de laatste linie braken. Wat opviel was dat Minnertsga in de tweede helft vooral over links alle ruimte kreeg om de aanval op te zetten. Linksback Enne Joostema kreeg zelfs enkele mogelijkheden in het strafschopgebied van de tegenstander. Een schot en een voorzet leidden niet tot een treffer. Bij Dokkum was de snelle Martijn Jongeling de meest gevaarlijke aanvaller. Op snelheid ging hij vlak voor rust langs twee man, maar Helder, zoals al eerder gemeld, redde bekwaam. Tegen het einde van de wedstrijd leek Dokkum er nog een keer goed uit te komen, maar er werd buitenspel geconstateerd tot boosheid van de Dokkumers. De laatste mogelijkheid aan Minnertsga-kant was voor Herre de Vries. Hij kon de kopbal op een hoekschop van Ydo Hoekstra niet de goede richting geven.

Dronrijp onderuit in eigen huis Dronryp – Tegen laag vlieger Black Boys is vv Dronrijp er niet in geslaagd om drie punten aan het totaal toevoegen. De ploeg speelde in de eerste helft verre van goed en keek bij rust tegen een 0-2 achterstand aan. In de tweede helft probeerde Dronrijp de schade te herstellen. Bauke Kamminga wist nog wel de eer te redden, maar verder dan dat kwam de thuisclub niet, 1-2.

AVC verliest topper Scharnegoutum - Een hoog tempo, spelers die duidelijk de grens zochten, en bij beide partijen een grote werklust; kortom het duel van Scharnegoutum tegen AVC werd een mooie wedstrijd, waarin voor beide partijen grote belangen op het spel stond. Kampioenskandidaat Scharnegoutum won, waardoor AVC zich op de nacompetitie kan richten. Vanaf de eerste minuut werd het een wedstrijd die niet verveelde. Al in de derde minuut was de eerste kans voor Mark Boschma, maar hij miste. In de vierde minuut kwam Scharnegoutum vrij goedkoop aan een strafschop. Vermeend hands werd door de arbiter ook als zodanig beoordeeld, maar waar laat je je arm dan? Sibold Bosma benutte de buitenkans graag en Scharnegoutum had een vroege voorsprong te pakken, 1-0. Maar AVC liet het er niet bij zitten. Op basis van vechtlust trachtte men de bakens te verzetten. Dit leidde al gauw tot het eerste slachtoffer. Na een botsing met Pieter van der Schoot was het exit voor Jos van Schepen van Scharnegoutum. Gert van der Meer was zijn vervanger. In de 17e minuut belandde een bal bij Scharnegoutum-speler Gijs Vaessen. Iedereen liet de genoemde speler lopen en Scharnegoutum kwam op 2-0. Hierna nam AVC de wedstrijd over zonder tot uitgespeelde kansen te komen. Folkert Bakker kwam tot een schot en net

ONZE MODELLEN ZITTEN ALS GEGOTEN door verschillende breedtematen en het verwisselbare voetbed. De perfecte pasvorm voor jouw voet. Laat die winkelstraten maar komen.

T JE LEVEN VERANDERT JE LEVEN e komenBALANS samen in de unieke balanszool van Xsensible Stretchwalker®®. Traditie en technologie komen samen in de unieke balanszool van Xsensible Stretchwalker . atuurlijke gezonde lichaamshouding. Ervaar hetErvaar zelf!het zelf! Dezeen zorgt voor een natuurlijke en gezonde lichaamshouding. BALANS VERANDERT JE LEVEN Traditie en technologie komen samen in de unieke balanszool van Xsensible Stretchwalker®. Deze zorgt voor een natuurlijke en gezonde lichaamshouding. Ervaar het zelf!

tekort bij een vrije trap van Jelte Visser. Laatstgenoemde speler kreeg een uitgelezen mogelijkheid toen AVC een vrije trap op de rand van het strafschopgebied mocht nemen. En Jelte faalde niet en bracht de spanning terug, 2-1. De felheid bij beide teams leidde ook bij AVC tot het eerste slachtoffer, toen Bauke Hielke Haakma met een hoofdwond de wedstrijd moest verlaten. De tweede helft was nog geen minuut oud of AVC scoorde. Wederom uit een vrijetrap. De doelman kreeg de bal van Jelte Visser niet onder controle en Durk Ennema was er als de kippen bij om dit foutje af te straffen, 2-2. Een foutje in de achterhoede werd AVC echter fataal. Terwijl Scharnegoutum de hele wedstrijd de corners hoog inbracht om hun sterke koppers te bereiken, werd in de 61ste minuut een bal laag ingebracht. Iedereen miste op Johannes Greidanus na: 3-2. In de 75ste minuut was het ook exit voor Johannes Wierda vanwege een hamstringblessure. Scharnegoutum moest noodgedwongen met tien man verder. AVC toog ten aanval en Scharnegoutum beperkte zich tot verdedigen, maar een uitval in de 93ste minuut leidde tot de 4-2. Marcel Boersma was de gevierde man.

SC Bolsward (za) scoort te weinig tegen Marrum Bolsward - Na het terechte verlies tegen virtueel koploper Scharnegoutum was de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Marrum cruciaal voor de mannen van coach Wilco de Bakker om nog een kans te maken op een periode. Indien Scharnegoutum de laatste en derde periode wint, geeft de vierde plaats op de ranglijst recht op de derde periode. Makkum en AVC (staat nu derde) hebben beide al een periode en de kampioen promoveert rechtstreeks. Ook Marrum heeft evenals Franeker nog kans op die vierde plaats. Toch was het verschil zaterdag groot tussen deze twee subtoppers in de vierde klasse B. Bolsward was veelvuldig aan de bal en toonde zich vooral vanaf de rechterkant gevaarlijk. De eerste kans kreeg Bolsward in de vijftiende minuut. Het was de onvermoeibare Tom Lindeboom die aan de rechterkant goed doorging en spits Bart Gietema de bal op een presenteerblaadje aanbood. Gietema tikte de bal simpel binnen en maakte hiermee zijn 150ste treffer in het shirt van Sportclub Bolsward (en voorheen Bolswardia). Bolsward ging goed door en een paar minuten later ging de goede voorzet van Marc Dijkstra net voorlangs. Het veelvuldige balbezit leverde in de eerste helft nog weinig kansen op. Linkerspits Marvin Dijkstra mikte over en een schot van Tom Lindeboom miste kracht. De sterke verdediger Jurjen Rijpkema werd gevloerd in het strafschopgebied, maar de prima leidende scheidsrechter wenste hier geen strafschop voor te geven. Rijpkema zou in de rust geblesseerd uitvallen. De tweede helft begon Bolsward sterk. Vele kansen regen zich aaneen en een doelpunt kon niet uitblijven. Het was de tweede helft ingevallen Jildert de Boer die in de 51e minuut een prima voorzet van Marc Dijkstra beheerst afrondde: 2-0. De verwachting was dat Bolsward zou doordrukken. Echter een minuut later was de aansluitingstreffer er al. De scheidsrechter vergat de voordeelregel toe te passen voor Marrum. Gelukkig voor hem en de gasten werd de strafschop verzilverd: 2-1. Vijf minuten later raakte Marrum hard de paal en het zou Bolsward toch niet weer gebeuren dat een voorsprong uit handen zou worden gegeven? Kansen kwamen er voor de zwart/gelen genoeg. Alexander Wiersma en Marc Dijkstra richtten te hoog of naast of vonden de keeper op hun weg. Het moet ook gezegd dat de Marrummer-keeper een prima wedstrijd speelde en zijn ploeg lang

31

op de been hield. De verbaal iets te nadrukkelijke aanwezige doelman redde bekwaam toen Dijkstra leek te scoren. Na het uitvallen van Lindeboom werd het nog even spannend de laatste minuten, maar Bolsward hield stand. Zo eindigde deze attractieve wedstrijd in een terechte overwinning voor de moeilijk scorende Bolswarders die als team een prima wedstrijd speelden.

SC Franeker (za) driepunter Franeker - In een werkelijk zonovergoten Witmarsum mocht Franeker het afgelopen weekend opnemen tergen Mulier. Na de goede overwinning op AVC moest dit een goed vervolg krijgen om mee te doen om de laatste periode. De eerste helft was het spelbeeld al snel bepaald, Franeker zette Mulier onder druk en de thuisploeg moest het hebben van een incidentele uitval om enigszins gevaarlijk te worden. In de eerste 20 minuten leverde het behalve een redelijke kans voor Johan de Vries nog geen grote kansen. Johan mocht een goede voorzet van Henk Vonk binnen koppen maar de sluitpost van Mulier stond op de goede plek. In de laatste 10 munten voor rust kreeg Franeker een resumé aan kansen om de ban dan toch te breken. Eerst was het Jan van Duijn die via Henk Vonk op pad werd gestuurd maar zijn inzet vloog net voor het doel langs. Ward Mariman was de volgende die zijn kans mocht verzilveren, uit een afgeslagen corner streepte hij de bal echter vol op de deklat. Het was wachten op de verdiende voorsprong maar voor de theepauze wilde de bal er nog niet. Henk Vonk was de laatste die voor rust nog eens uithaalde maar ook nu stond keeper Bergsma zijn mannetje en wist de bal met twee vuisten te keren. Mulier kreeg in de eerste helft welgeteld één kans maar van een redelijke afstand werd Dennis Zijlstra niet getest. In het tweede bedrijf kreeg Franeker loon na werken. Na bijna een uur te hebben gevoetbald wist de ploeg van trainer Bleekveld binnen 2 minuten de wedstrijd in het slot te gooien. Henk Vonk mocht de 0-1 binnen schieten na een voorzet van Jan van Duijn. Zoals gezegd was het twee minuten later nogmaals raak toen Billiam Herrema zijn goede wedstrijd beloonde met een doelpunt, van dichtbij mocht hij raak schieten, 0-2. In het resterende half uur kwamen beide ploegen niet meer tot gevaarlijke doelpogingen al was Johan de Vries nog eenmaal dichtbij een 3e treffer toen hij tot grote verbazing van iedereen ineens vrij voor de goal kwam. Daar ook hij de bal niet meer voor zijn voeten verwachtte schoot hij de bal pardoes naast de verkeerde kant van de paal. Door deze prima overwinning doet Franeker nog steeds mee voor de 3e periode en kan het tevens Bolsward nog voorbij op de ranglijst, Bolsward staat momenteel met één punt meer op een vierde plaats.

Foarút stevent af op kampioenschap Menaldum – Ook Ouwe Syl werd aan de zegekar gebonden. Ouwe Syl weerde zich kranig, maar moest toch het hoof buigen. Voor rust wist Tycho de Groot het net te vinden. Het tandem Jorrit Boomsma en Evert Telenga bepaalde in de tweede helft de eindstand op 3-0

Tzummarum in 1 helft klaar Eastermar - In het miljoenendorp wist Tzummarum de volle buit binnen te slepen. Al voor rust was de wedstrijd beslist. Topschutter Tim Grond tekende voor de eerste twee treffers, waarna Steven de Bruin op slag van rust de stand op 0-3 bracht. In de slotfase van de tweede helft kwam Eastermar nog terug tot 2-3 maar verder kwam de thuisclub niet.