__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Febuari 2019

De naakte waarheid over

Nederlandse kantoorverlichting


Staples over verlichting De expertise van Staples gaat verder dan de kantoorbenodigdheden die we verkopen. Onze expertise omvat vrijwel alles wat de fysieke werkomgeving aangaat. We werpen graag ons licht op datgene wat maakt dat alles op een kantoor precies klopt. Werkplekken die werken, dat is waar we enthousiast van worden. Vanaf het moment dat het licht aangaat in de ochtend, totdat we het pand weer verlaten in de namiddag of vroege avond. Jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat er altijd één element cruciaal is in de inrichting van een kantoor: de goede en juiste verlichting van werkruimten. Dat geldt ongeacht of een kantoor groot of klein is, thuis of buitenshuis, in binnen- of buitenland: licht weegt zwaar bij de totale kantoorprestatie. Wat maakt verlichting zo belangrijk? Dat gaat verder dan de functionele aspecten. Goede verlichting helpt om beter te werken, maar helpt ook de mensen die dat werk doen. Goede verlichting beïnvloedt namelijk het bioritme en daarmee het welzijn van medewerkers en de energieniveaus waarover die kunnen beschikken. Goed licht geeft warmte aan de kantine en biedt vergaderkamers een zakelijke, eigentijdse uitstraling. En het versterkt een stijlvolle kantoorinrichting, waarin bijvoorbeeld verschillende verlichtingszones de ruimte functioneel opdelen en een eigen karakter geven. In essentie werkt geen kantoor goed zonder de juiste verlichting. We zijn zo doordrongen van de voordelen die goede kantoorverlichting oplevert, dat we eigen verlichtingsdeskundigen in huis hebben die bedrijven adviseren over de mogelijkheden om hun verlichting te optimaliseren. Helaas toont ons laatste onderzoek aan wat de naakte waarheid is: heel veel werkomgevingen zijn slecht verlicht. Lees verder om te zien wat er aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan.

78

%

van de Nederlandse kantoormedewerkers zegt dat kantoorverlichting belangrijk voor hem of haar is

20% zegt dat zijn of haar kantoor deprimerend of demotiverend werkt

Wat maakt kantoorverlichting zo belangrijk? Alles draait om de werkplekinrichting in relatie tot de mensen die daarin werken. Die mensen zijn een gegeven, maar op de werkplek hebben we invloed. Als de werkplek klopt en ergonomisch is geoptimaliseerd, dan levert dat aanwijsbare voordelen op. Klopt het niet, dat geldt het omgekeerde ook en doen we onszelf en de onderneming te kort. Vaak klopt het ook niet, blijkt uit ons nieuwste onderzoeksrapport ´Beroepsfrustratie´. Daglicht is goed voor een mens, daar is geen ontkennen aan. Daglicht is zo krachtig, dat slechts 13 minuten volle zon per dag onze vitamine D-waarden al aanmerkelijk doen stijgen. Vooral in de ochtend werkt zonlicht opbeurend, als natuurlijke antidepressiva, maar zonder de nadelige bijwerkingen daarvan.


Laat kantoormedewerkers niet zitten in het donker Kantoorverlichting is zo belangrijk voor ons welzijn, dat die ook van grote invloed op onze prestaties is. En het is een cruciale factor in hoe we onze fysieke werkplek waarderen. Het is daarom een gemiste kans dat we wel veel verwachten van onze medewerkers, maar dat die het met inferieure werkplekverlichting moeten stellen. Niemand presteert optimaal als hij of zij de kantoordag in het koude licht van knipperende TL-armaturen moet werken, op een saaie, weinig inspirerende en slecht verlichte werkplek .

35% 20%

vindt de kantoorverlichting in zijn of haar kantoor onaangenaam

Slechts

is blij met zijn of haar kantoor

Verlichting speelt een nog belangrijker rol tijdens de winter, wanneer we voor en na kantoortijd amper daglicht kunnen opdoen. De verlichting van de werkomgeving is dan de enige gelegenheid om voldoende licht op te pikken. Wanneer we tijdens de korte dagen van het jaar lange werkdagen maken, forensen we ook nog eens in de schemering of het donker. Dan brengt daglicht op de werkplek enige verlichting en is de lunch een uitgesproken kans om onszelf even in het zonnetje te zetten. Maar in Nederland verlaat amper de helft van de medewerkers de werkplek om even rustig met elkaar te eten en wat beweging, frisse lucht en daglicht mee te pakken. Iedereen is het erover eens dat dit onwenselijk is en dat dit de gemoedstoestand negatief beïnvloedt.

Eén-op-de-vijf is gefrustreerd over zijn of haar slechte werkplekverlichting

Vrijdag 20 december 2019 is de kantoordag met het minste daglicht. De zon komt dan op om 08:42 uur en gaat alweer onder om 16:28 uur van het jaar. De zon schijnt die donkerste werkweek van het jaar slechts zeven uur en drie kwartier per dag. Wanneer we in de schemering forensen, kan het ook nog eens bewolkt zijn…


Een helder perspectief Het is zonneklaar dat goede kantoorverlichting belangrijke voordelen biedt. Daarmee is het ook helder dat bedrijven moeten inventariseren hoe het bij hun organisatie met de werkplekverlichting is gesteld. Bij Staples begrijpen we als geen ander wat het belang ervan is om de werkplek optimaal in te richten. Daarom zeggen we: ´Wanneer ruimte werkt, werkt alles´ Staples heeft eigen verlichtingsdeskundigen in huis die bedrijven adviseren en naar de beste oplossing begeleiden. Verlichting is de belangrijke eerste stap op weg naar optimale, ergonomisch ingerichte werkplekken in een functionele en inspirerende kantooromgeving.

Verlichting is een belangrijk onderdeel van de kantooromgeving. Investeer daarom in hoogwaardige, effectieve verlichtingssystemen. Zorg dat medewerkers daglicht op hun werkplek hebben en stimuleer dat ze gedurende de dag even buiten een frisse neus gaan halen. Het bedrijf krijgt er een boel motivatie en heldere ideeën voor terug!

Staples

Werkgevers die zich op de krappe arbeidsmarkt voor kenniswerkers – met hun lange werkdagen - willen onderscheiden, kunnen bijvoorbeeld SAD-lampen installeren. Deze bestrijden ´seasonal affective disorder´ en daarmee voorjaarsmoeheid, najaarsmoeheid en winterdepressies bij medewerkers die daar gevoelig voor zijn. Onderzoek toont aan dat de menselijke productiviteit optimaal is bij meer en koeler licht in de ochtend en warmer dimlicht in de namiddag en vroege avond. En dat is precies wat biodynamische verlichting ons biedt. Een kwart van de kantoorwerkers (25%) zegt dat betere verlichting van hem of haar een gelukkiger medewerker zou maken Iets meer dan de helft (53%) zegt zich waarschijnlijk meer gewaardeerd te voelen door de organisatie als die investeert in de kantooromgeving. Het is bewezen dat voldoende daglicht en goede verlichting bijdragen aan gelukkiger en beter gemotiveerde medewerkers. Of je het uit menselijk of uit zakelijk oogpunt beschouwt: welke werkgever wil dat nou niet?

Onderzoeksmethode Het Staples-onderzoek werd in oktober 2018 online afgenomen onder 7.000 Europese kantoormedewerkers door het onafhankelijke onderzoeksbureau Arlington Research. De onderzoeksgroep bestond uit bureaumedewerkers uit tien Europese landen: Nederland (500), Duitsland (1.000), Finland (500), Frankrijk (500), Italië (500), Noorwegen (500), Portugal (500), Spanje (500), Verenigd Koninkrijk (2.000) en Zweden (500). www.designingbuildings.co.uk/w/images/0/04/Lighting_and_health_infographic.jpg www.psychologytoday.com/us/basics/ssris https://www.f-facts.nl/topics/hospitality-gastvrijheid/nieuws/nederlanders-eten-te-vaakachter-hun-bureau

Wanneer ruimte werkt, werkt alles

staplesadvantage.nl

Profile for Staples

De naakte waarheid over Nederlandse kantoorverlichting  

De naakte waarheid over Nederlandse kantoorverlichting

De naakte waarheid over Nederlandse kantoorverlichting  

De naakte waarheid over Nederlandse kantoorverlichting

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded