Faglige frustrationer Europas kontoransatte er pressede

Page 1

November 2018

Faglige frustrationer Europas kontoransatte er pressede


En besked fra

Den der følelse. Når du kan klare hele verden, eller mandagen, med et smil. Når printeren faktisk udskriver. Når de små ting, du skal bruge, gør de store ting, du planlægger, mulige. Når du er i “zonen”, når du gør en forskel, eller når du føler dig som chef, selv om du ikke er det. Når alting bare virker. Det er den følelse, kontoransatte længes efter. Men det er den følelse, som mange, ifølge vores undersøgelser, kæmper med at opnå. Resultatet? Højt niveau af frustration på arbejdspladsen – eller rettere, faglige frustrationer – over hele Europa. Den seneste researchrapport fra Staples undersøger disse faglige frustrationer i dybden. Fordi det er på tide, at arbejdspladser fungerer bedre for alle involverede. Og det er på tide, at stoppe personaleflugten som følge af ... den der følelse.


Indledning Konceptet “job-hopping” har længe været debatteret af økonomer og erhvervslivet, og i Europa er det et fænomen, der påvirker virksomhederne. Job-hopping har sin pris – ifølge undersøgelser fra Oxford Economics kan det koste virksomheden helt op til £30,000 eller 250.000 kr. at erstatte en medarbejder. Der er foretaget undersøgelser, lige fra Bureau of Labor Statistics, som for et år siden fandt, at ansatte i gennemsnit vil have 11,7 jobs fra de er 18 år, og til de er 48 år, til data fra LinkedIn, som for nyligt estimerede, at antallet af jobs var helt oppe på 15. Hos Staples har vi dykket dybere ned i problemet. Hvordan ser job-hopping-landskabet ud i Europa? Hvad får medarbejdere til konstant at føle frustrationer på arbejdspladsen? Og hvilken rolle spiller arbejdsmiljøet? Vi har fået hjælp af professor sir Cary Cooper, ekspert i organisationspsykologi på Alliance Manchester Business School, til at undersøge vores resultater. Resultaterne er tankevækkende.

De fleste mennesker bruger mere af den tid, de er vågne, på arbejdet end hjemme, så arbejdspladsen er meget vigtig for medarbejdernes sundhed, velvære og effektivitet. Som denne rapport viser, søger 89% tilfredshed på arbejdet, og det fysiske og psykiske miljø er kritisk for at opnå dette.

Professor Sir Cary Cooper

Europas frustrerede ansatte Vores research har afdækket en række fællestræk over hele Europa. Der er en udpræget fornemmelse af, at ansatte ønsker at føle sig godt tilpas i kontormiljøet, hvor 84% siger, at de ønsker at føle sig “tilfredse” på arbejdet. Der er foretaget flere undersøgelser af sammenhængen mellem arbejdsmiljø og tilfredshed. I sidste ende hjælper en effektiv arbejdsplads de ansatte med større jobtilfredshed, hvorved de ikke alene har mulighed for at øge deres præstationer, men har mindre sandsynlighed for at forlade virksomheden. Vores research underbygger tidligere samfundsstudier, der har angivet sammenhænge mellem folks arbejde og deres basale, og endda følelsesmæssige, behov. Mange psykologer henviser fortsat til Maslows berømte behovspyramide, som fortæller os, at når de basale behov er dækket, søger vi kærlighed og tilhørsforhold, derefter selvværd og prestige og til sidst selvrealisering. På den moderne arbejdsplads kan selvrealisering, i mange tilfælde, omfatte en følelse af præstation i, fortjeneste i eller endda stolthed over selve miljøet. Og vores undersøgelse viste faktisk, at en ud af tre (35%) sagde, at de ønskede at “føle sig som chef”, selv om de ikke var det, og 74% ønskede at kunne forlade kontoret til fyraften og føle, at de havde “gjort en forskel”. Men det afgørende er, at vi fandt, at for få kontoransatte opnår disse mål. Resultatet? Kontoransatte i Europa føler sig frustrerede.


Et problem, der er svært at undgå Så, hvad gør de ansatte, når de føler sig frustrerede på arbejdspladsen? Tja, svarene varierer efter landsdel, men vores undersøgelse viser med stor tydelighed, at Europas ansatte søger trøst i eskapisme – enten fra kontorarbejdspladsen, fra jobbet, fra situationen eller endda fra hele karrieren.

Situationen er faktisk så slem, at mange kontoransatte i Europa ofte er på nippet til at aflevere deres opsigelse i en søgen efter eskapisme eller et helt andet miljø. Men at skifte job til en anden arbejdsplads er ikke altid løsningen. På trods af det store antal, der er fristet til at job-hoppe, fristet af udsigten til et bedre arbejdsmiljø andre steder, indser mange hurtigt, at græsset ikke er så grønt på den anden side, som de havde håbet. Faktisk siger 34%, at de bliver frustrerede på en ny arbejdsplads i løbet af de første seks måneder, hvorved den onde cirkel begynder forfra.

Kort sagt er de kontoransatte pressede.

91% af Europas kontoransatte føler sig frustrerede på arbejde

91%

76%

siger, at der er en sammenhæng mellem, hvor tilfredse folk er på arbejde og kvaliteten af deres kontorarbejdsplads

79%

er enige i, at en velfungerende og attraktiv kontorarbejdsplads øger personalets produktivitet

79%

er enige i, at en velfungerende og attraktiv kontorarbejdsplads er vigtig for personalets mentale helbred

73%

er enige i, at en velfungerende og attraktiv kontorarbejdsplads øger personalets lyst til at blive

21%

kigger i jobannoncer, når de er frustrerede

23%

drømmer om at tage på stranden, når de er frustrerede

25%

beklager sig til andre, når de er frustrerede

Arbejdsmiljøets påvirkning på medarbejderne Vores research har undersøgt en vigtig forbindelse mellem selve den fysiske arbejdsplads og de personer, der bruger den. Uanset om det gælder komfortabel belysning, plads til at tænke eller slappe af, eller blot at have et kontor med de rigtige kontorhjælpemidler og en printer, der ikke går i stykker, har selve kontormiljøet en enorm påvirkning af de mennesker, der arbejder i det. Få kontorarbejdspladsen på plads, så bliver folk mindre frustrerede. De vil med større sandsynlighed føle tilfredshed, med større sandsynlighed nå det selvrealiserende mål og med større sandsynlighed blive.


Hvordan du ledes (via ros og belønning i stedet for kritik), rimelige arbejdstider og fleksibelt arbejde efter behov samt et godt kontorarbejdsmiljø er alle fundamentale vilkår for en bedre jobtilfredshed. Det fysiske miljø er vigtigt, ikke blot fordi det gør joboplevelsen mere tilfredsstillende, men også fordi den siger til de ansatte, at “vi tager os af dig”.

Professor Sir Cary Cooper

Konklusion Denne undersøgelse har påvist et problem. Den har vist os, at for mange ansatte over hele Europa er frustrerede. De er fanget i et kontormiljø, der ikke fungerer for dem. Hos Staples forstår vi, at arbejdspladsen både er kernen i problemet samt nøglen til løsningen. At have den rigtige kontorarbejdsplads kan have hidtil uset påvirkning på medarbejderne. Arbejdspladsen kan skabe forbindelse mellem, inspirere og tage sig af medarbejderne. For når arbejdspladsen fungerer, kan medarbejderne føle sig mere produktive, tilfredse og lykkelige.

Se mere om, hvordan vi kan støtte dig i at få arbejdspladsen til at fungere for dig på: www.staplesadvantage.dk/naar-dineomgivelser-fungerer-saa-fungerer-alt/

© Staples 2018


Metodologi Undersøgelsen bestod af et onlinespørgeskema til 7000 kontoransatte foretaget af det uafhængige researchfirma Arlington Research i oktober 2018. Undersøgelsens stikprøve bestod af en gruppe skrivebordsbaserede kontoransatte fra ti europæiske lande, herunder: Storbritannien (2000), Tyskland (1.000), Frankrig (500), Holland (500), Sverige (500), Norge (500), Spanien (500), Italien (500), Portugal (500) og Finland (500).

staplesadvantage.dk

When your space works, everything works