Page 1

1|09

W W W . V A N T A A N A K S E L I . F I

Kohti kestävää kehitystä Kesko keskittää Vantaalle

Yrit ykset ja kaupunki

yhteisellä asialla Vantaalla uutta rautaa tulessa

Modernia maanomistusta | Ammattitaitoa ja osaamista isältä pojalle


22

Metsämaista yrityskeskittymäksi.

Sisältö 4 Kuvakertomus

28 Onninen keskustasta Vantaalle: Stadilainen viihtyy Hakkilassa.

5 Pääkirjoitus 6 Vantaan akselilla 10 Kaupunkikuvallinen viitesuunnitelma: Kohti kestävää kehitystä

18 Kiinteistökauppaa yli tiimirajojen: Yhteistyöllä bisnekset pyörimään.

22 Henkilökuva Bernt Weck: Modernia maanomistusta.

24 Varastointia isossa mittakaavassa: Keskolla Suomen suurin ruokakaappi.

26 Oma rautatie takaa logistiikan sujuvuuden: Kontino on varsinainen veturiyritys.

2

VA N TA A N A K S E L I

30 Vetovoimaa ja kasvunäkymiä: HOK-Elannolta uutta potkua vähittäiskauppaan.

32 Edelläkävijä jo vuosikymmenien ajan: Moderni ympäristö sopii Meconetille.

34

Tanssin pyörteissä: Pavi perinteiden puolesta.

36 Vantaan itäiset alueet kehittyvät: Uusi aika.

37 Palaset loksahtavat paikoilleen: Vuosaaresta lisäpotkua

38 Vantaan Akselin yritykset


18

36 JULKAISIJA

Vantaan Akselin kehitysryhmä PÄ ÄT O I M I T TA J A

Janne Rönnbäck T O I M I T U S PÄ Ä L L I K K Ö

Eija Öhrnberg ULKOASU

Anni-Maaret Pitkänen TOIMITUS

Hill and Knowlton Finland Oy KANNESSA

24

26

Vantaan kaupungin maankäytön kehittämispäällikkö Armi Vähä-Piikkiö K A N N E N K U VA

Sakari Manninen, Vantaan Mediakeskus KANNEN IDEOINTI

Anssi Vuohelainen Vantaan Mediakeskus PA P E R I

Kansi: G-print 200gr Sisäsivut: G-print 90gr PA I N O

SP-Paino Oy PA I N O S M Ä Ä R Ä

10 Viitesuunnitelma luo uusia mahdollisuuksia.

10 000 kpl ISSN-L 1798-4416 ISSN 1798-4416


Miksi Vantaa on

Rock? Rock on soinut myötätuulessa Vantaan Hakunilassa jo vuodesta 1997. Kaksipäiväinen tapahtuma Urheilupuistossa tarjoaa kesäkuiset puitteet suuremillekin festivaaleille.

Tapahtuma < • Myötätuulirock Hakunilan Urheilupuistossa.

• Leppoisa kaksipäiväinen festivaali kesäkuussa koko perheelle. www.myotatuulirock.fi

4 4

V AA NN TTAAAANN AAK KS S V E LEIL I

Urheilupuisto on muuntunut jo 12. kerran festivaalialueeksi. Myötätuulirock kokoaa Hakunilaan niin urheilijat kiun rock-väenkin. – Korson Ankkarock on tehnyt Vantaasta rock-cityn ja me olemme tietenkin kompanneet sitä aika hyvin. Yleisöä on riittänyt aina Japanista ja Australiasta asti, kertoo Myötätuuli Rockin promoottori Petri Bakker. – Pääkaupunkiseudulta tulee aika paljon perheitä, jotka tulevat yhdessä rokkaamaan ja poistuvat sitten omaan kotiin nukkumaan. Festivaali on kasvanut vuosien saatossa uimahallin nurmialueen perhejuhlasta keskisuureksi rocktapahtumaksi, jossa voi kuulla kärkinimiä ja nousevia tähtiä. ”Suomen positiivisin festari” on saanut kehuja hyvästä ja iloisesta meiningistä niin yleisön kuin työntekijöidenkin osalta. Festivaalin imagollinen merkitys Vantaalle on suuri, ja yhteistyötä tehdään yritysten, järjestöjen

ja seurojen kesken. Kaupungille on myös erittäin arvokasta, että innostusta tällaisten tapahtumien järjestämiseen löytyy. – Valitettavasti emme ole vielä päässeet juhlimaan tuotolla, toteaa Bakker. Keskikokoisen festarin järjestämisessä on taloudellisesti suurimmat riskit. Kalusto ja jotkut esiintyjätkin ovat kuin isoilla festareilla, mutta lipputulot eivät vielä kata kuluja. – Kävijämäärään vaikuttaa eniten järjestettävien tapahtumien käsittämättömän suuri määrä. Me myimme kuitenkin tänä vuonna yrityslippuja enemmän kuin koskaan. Lisäksi saimme uuden pääyhteistyökumppanin – Vantaan Akselin, iloitsee Bakker. Suurin osa kumppaneista on jollain tavalla myös tavaran- tai palveluntoimittajan roolissa. Lisäksi vuosien varrella on kasvanut kohtalainen kontaktiverkosto alueen eri yritysten päättäjiin. Mutta aina mahtuu uusia yhteistyökumppaneita mukaan. – Olisi hienoa nähdä Hakunilan urheilupuistossa monta esiintymislavaa ja parikymmentä tuhatta ihmistä per päivä. Olisi myös hienoa saada tänne joku iso stara, joka räjäyttäisi lippujen ennakkomyynnin, visioi Bakker tulevaisuutta.


PÄÄKIRJOITUS – Janne Rönnbäck Vantaan Akseli on malliesimerkki kaupungin ja yritysten välisestä onnistuneesta yhteistyöstä. Lahdentien n ja Kehä III:n risteyksessä sijaitsevan yritysalueen strateginen tavoite – ItäVantaan työpaikkaomavaraisuuden kasvattaminen – on saatu purettua avaintavoitteiksi ja edelleen konkreettisiksi toimenpiteiksi. Näillä toimenpiteillä on lähdetty rakentamaan aluetta, joka palvelee yhtä lailla yritysten ja asukkaiden kuin alueella työskentelevien ja siellä asioivien tarpeita. Yhteistyön tuorein tulos, käsissäsi olevan sidosryhmälehden lisäksi, on Vantaan Akselin alueelle laadittu kaupunkikuvallinen viitesuunnitelma: selkokielinen tulevaisuudenkuva alueella toimiville tai sinne halajaville yrityksille. Viitesuunnitelman tarkoituss on toimia linkkinä – ellei peräti katalyyttinä – yleiskaavan, asemakaavan ja rakennussuunnittelun välillä. Tulevaisuuden kaupunkikuva kertoo kaikille le asianosaisille myös vahvasta positiivisesta esta tahtotilasta. Tärkeimpiä asioita yritysalueen kehittämisessä ovat palvelujen saavutettavuus ja laatu sekä ympäristön viihtyisyys. Kun oma pesä on näiltä osin kunnossa, markkinoinnin on helppo perustua rehellisiin luontaisiin vahvuuksiin. Tämä on tilanne Vantaan Akselissa.

Markkinointi perustuu luontaisiin vahvuuksiin.

Vantaalla ymmärretään yhteistyön arvo ja myös osataan toimia yhdessä. Kaupunki on Suomen parasta yritysympäristöä myös sijainniltaan, asenteeltaan ja rakennusvarannoltaan. Niin että mitä sitä kiertelemään – tervetuloa Vantaan Akseliin!


Vantaan

akselilla <

Tiesitkö: Vantaan Hakkilan ympärille nouseva yritysalue Vantaan Akseli sijaitsee koko pääkaupunkiseudun logistisessa keskipisteessä.

Uimaan Kuusikselle! Vantaan oma ulkoilukeskus Kuusijärvi sijaitsee Kuninkaanmäessä Vanhan Lahdentien varressa. Lapsille on kesäisin oma turvallinen uintialue ja uimaranta on kesäkuukaisina valvottu. Saunat ovat auki päivittäin, eikä avantoon pääseminen vaadi minkään seuran jäsennyyttä. Alueella on myös eri tyyppisiä ulkoilureittejä, ja ravintola kokoustiloineen.

Kuusijärvi 14.8.2009 klo 10.30:

Veden lämpötila +21c, veden laatu hyvä. 66

TA A NA KASKESL E VVA AN NT A AN I LI


Honkanummen hautausmaa • Perustettu: 1956 • Pinta-ala: noin 76 ha • Työntekijöitä: 26 • Hautapaikkojen määrä

Joutsenmerkki takaa ympäristöystävällisyyden Pohjoismainen Joutsenmerkki kertoo, että kirjapaino toimii ympäristön kannalta vastuullisesti. Merkki on osoitus painon pitkäjänteisestä ja sitoutuneesta työstä painotoiminnan ympäristäkuormituksen vähentämiseksi. SP-Painosta löytyy niin huippuluokan laitteet kuin osaavat ihmiset ja se tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuden hyödyntää Joutsenmerkkiä omassa viestinnässään. Tämäkin lehti painetaan SP-Painossa.

vuonna 2008: 36 896

Metsähautausmaa muinaisen Ancylysjärven rantatasanteella Honkanummen puistomainen tammien reunustama pääkäytävä tekee vierailijaan vaikutuksen. Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaalla pensaat, puut ja perennat kasvavat harmonisesti sopusoinnussa, ja värien kirjo on mykistävä. Professori Erik Bryggmanin suunnittelemat iso ja pieni kappeli edustavat sakraalirakentamista kauneimmillaan. Kappelin yhteyteen rakennettiin1990-luvun alussa myös krematorio, joka on Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymien yhteinen. Vuonna 2007 käyttöön otettiin alueen pohjoispäässä sijaitseva tunnukseton hautausmaa, joka myös on Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteinen hauta-alue.

sä toimiva s e d y e t h y n e toskeskuks Kolohongan os alueen työi lt a j a la e le e alv urger Grilli p Kolohongan B n verstaalle ii n n a a t e a h Perusevästä maaruokalana. saa kaivattua in k a j li u t a t is n, ja tansse kuin toimistoo . skin antimista io k a a t ir v ä s li Pi en en ho da rin hi nt a- la at us uh de on ko hd al la an !

Päätös Honkanummen hautausmaan maisemointi-projektin toteuttamisesta tehtiin keväällä 2008 osana Vantaan Akselin alueen maisemointiprojektia, ja työt aloitettiin saman vuoden syksyllä. Honkanummen hautausmaan esimies ylipuutarhuri Raimo Laurasvaara ja Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimenpäällikkö Risto Lehto ideoivat Vanhan Porvoontien, Honkanummentien ja Tikkurilantien vanhan verkkoaidan muuttamisen metalliaidaksi, ja Honkanummentien puoleisen metsäkaistan hoitoleikkausten tekemisen. Työn toteuttaa käytännössä Helsingin seurakuntayhtymä, ja projektin on määrä valmistua vuonna 2010.

Oletko LOHASkuluttaja? LOHAS eli ”lifestyle of health and sustainability”, tarkoittaa vapaasti englannista käännettynä “eettistä optimistia”. He ovat kuluttajia, jotka tekevät tietoisia kulutus- ja sijoitusvalintoja. Huoli omasta itsestä, yhteisöstä ja ympäristöstä ja poliittisista päätöksistä nivoutuvat yhteen. Kulutusvalinnoilla on merkitys ja tarkoitus, ja LOHAS-kuluttaja tiedostaa, että hän vaikuttaa valinnoillaan.


Vantaan

Tiesitkö:

akselilla <

Vantaan Akselin aluetta kehitetään entisestään palvelemaan yritysten toimintaedellytyksiä.

Parasta Vantaalla: ”Siisteys, vihreys ja teiden kunto.”

EL-Car Oy • Toimiala: Viranomaisajoneuvojen valmistus, huolto ja korjaus • Liikevaihto: 600 000 € • Henkilökuntaa: 4 • Motto: Osaamista isältä pojalle

Alueen pienyrittäjien tulisi tietää toisistaan; vain näin syntyy aitoa synergiaa, toteaa Juka Eerola.

Osaamista isältä pojalle Kolohongan yrityskeskittymästä löytyy piha täynnä autoja ja moottoripyöriä. Yrittäjä Jukka ”Juka” Eerola siirsi firmansa Helsingistä tilanpuutteen takia Vantaalle, eikä ole siirtoaan katunut. Viranomaisajoneuvoja valmistava, huoltava ja korjaava yritys EL-Car Oy edustaa erikoisosaamista parhaimmillaan. Yritys tekee sopimustöitä pitkäaikaisille asiakkaille valtionhallinnon eri aloilla, töitä yrityksille ja yksityisille tahoille sekä alihankintatöitä maahantuojille. Normaalit ajoneuvohuollot kuuluvat yrityksen toimenkuvaan, ja EL-Carissa toimii Bosch car servicehuoltopiste. Yritys tuo myös maahan Stroco lisälämmittimiä Tanskasta ja Techflex johdinsuojia Yhdysvalloista. – Keväällä työllistävät ilmastointilaitteet, syksyllä lisälämmittimet, ja joulunaika on ruuhkan huippua. Poikani Sami on koulutettu järjestelmäasiantuntija, ja lisää osaamista hankitaan koko ajan, kertoo Eerola. Yrityksen pitkäaikaisimpia asiakkaita on Kotijäätelö, jonka

8

VA N TA A N A K S E L I

kaikki jakeluautot on valmistettu ja huollettu EL-Carissa toiminnan alusta alkaen. Schenkerille tehdään tiedonkeruujärjestelmiä, ja viranomaispuolelle sovelluksia aina kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Helsingin Bussiliikenteen linja-autolämmittimet huolettu ja korjattu EL-Carissa jo vuosia. – Työhön pitää olla aito kiinnostus, ja 27 yrittäjävuoden jälkeekin tulen joka aamu innolla töihin, Eerola linjaa menestyksensä salaisuutta. Päivittäisten haasteiden ratkaiseminen palkitsee häntä parhaiten. Tulevaisuudensuunnitelmissa on siirtää yrityksen vetovastuu tulevaisuudessa isältä pojalle. – Tupla-ukkina haaveeni on siirtyä kokopäivätoimiseksi lastenhoitajaksi, nauraa Eerola.


Tervaleppä Oy • Toimiala: Puu ja puuelementit sekä niiden sovellukset • Henkilöstö: 5 • Liikevaihto: noin 500 000 euroa

Tervalepästä leipäpuu Suomen Tervaleppä Oy Kolohongan teollisuusalueella on 16 vuotta vanha perheyritys, joka suunnittelee ja markkinoi pääasiassa tervalepästä Meillä tehdään niin laudelautoja kuin kehdonjalkojakin, nauraa Veli-Pekka Anttonen.

valmistettuja erikoislaudelautoja, kuten esimerkiksi aaltolaudetta.

Tuotevalikoimaan kuuluvat listat, kiuaskaiteet ja puuelementit. Liikeideana on tarjota asiakkaille mahdollisuus koota yksilöllisiä sauna-kokonaisuuksia legopalikka-periaatteella. – Menestyminen edellytti erikoistumista, muistelee johtaja Ismo Anttila yrityksen starttiaikoja. Homma lähti käyntiin lauteen kaarevasta etureunapuusta, sittemmin valikoimiin on tullut

lukuisia muitakin tuotteita. Mukaan lähtivät myös vaimo Kristiina Anttila ja tytär Katri Luotio huolehtimaan myynnistä ja markkinoinnista. Saunan katto- ja lattialistaksi soveltuva, patentoitu ilmankiertovaloelementti on tällä hetkellä yhtiön lippulaiva. Listaa voi käyttää muissakin tiloissa rajaamaan ja korostamaan sisustusta esimerkiksi ovien ja ikkunoiden

ympärille. – Tuotekehittely vie pienessä yrityksessä paljon voimavaroja, mutta omia tuotteita pitää olla, sillä bulkkitavaralla pieni ei pärjää, toteaa Kristiina Anttila. Uusin kehitetty tuote on tervaleppäiset kehdonjalat, jotka on mitoitettu äitiyspakkaukselle. Kodin Terra -yhteistyömme myötä kuluttajamyynnin merkitys kasvaa jatkossa entisestään.

Tervaleppä (Alnus glutinosa)

• •

Kasvaa Suomessa

Suosio on nopeassa kasvussa

Käytetty perinteisesti saunan lauteissa

Käytetään nyt myös kalusteissa ja ovissa

Tuodaan myös Baltiasta ja Itä-Euroopasta

Kartanon päärakennus on saanut remontin myötä uuden maalipinnan. ”Mutterimökki” kuuluu kartanon alueen alkuperäisrakennuksiin.

Hakunilan kartano uuteen kukoistukseen Håkansbölen kartanon päärakennus ja kartanopuisto ovat palaamassa 1900-luvun alun näyttävään ja arvokkaaseen asuun. Kartanopuistosta on tarkoitus kehittää puutarhataiteellinen matkailukohde, ja alue sopii jatkossa myös tapahtumien ja juhlien järjestämiseen. Kartanopuiston vanha polkuverkosto rekonstruoidaan, vanhoja puita hoidetaan ja uusia istuksia tehdään alkuperäisen mallin mukaisesti. Puistoon asennetaan myös nykyisten säännösten edellyttämät rakenteet, kalusteet ja varusteet. Näin valaistus, puistonpenkit ja roska-astiat sopeutuvat kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön. Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt kartanopuiston kunnostukseen Euroopan Aluekehitysrahaston sekä ympäristöministeriön kansallista rahoitusavustusta. Projekti valmistuu vuonna 2010.


Metropoli <

Kohti kestävää

kehitystä Vantaan Hakkila sekä Kehä III:n ja Lahdenväylän risteysalue käyvät lähivuosina läpi melkoisen muodonmuutoksen. Jo valmiiksi loistavien liikenneyhteyksien keskellä sijaitsevasta Vantaan Akselista sorvataan moderni yritys- ja työpaikkakeskittymä, joka kauppapaikkoineen kelpaa portiksi ja käyntikortiksi koko pääkaupunkiseudulle.

Timo Sormunen, Eija Öhrnberg KUVAT Sakari Manninen, Eija Öhrnberg KARTAT Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy, Ramboll Finland Oy

1100

VVAANNTTAAAANN A A KK S ESLEI L I


Metropoli <

Arkkitehti Mikko Rusanen vertaa Vantaan Akselin suunnitelua pienen kaupunginosan suunnittelutyöhön.

Ramboll Oy:n maisema-arkkitehti Ulla Loukkaanhuhta korostaa alueen erityisominaisuuksia jopa koko Suomen mittakaavassa.

Asemakaavasuunnittelija Jukka Köykkä uskoo, että perinteinen teollisuusalue pesee kasvonsa tulevina vuosina.

12

VA N TA A N A K S E L I

Mikä Vantaan Akseli?

Vantaa on panostanut viime vuodet vahvasti yritys- ja työpaikka-alueiden kehittämiseen. Siitä on saatu näkyviä esimerkkejä lentokentän ympärille nousseen Aviapoliksen kohdalla. Nyt katse on kääntynyt kaupungin itäreunalle Hakkilan, Hakunilan, Kolohongan ja Porttipuiston suuntaan. Tavoitteena on, että tästä varsin kirjavaksi jääneestä teollisuus-, varasto- ja asuinalueesta muovataan selvästi aiempaa yhtenäisempi kokonaisuus, joka jatkossa tunnetaan paitsi pääkaupunkiseudulla myös sen ulkopuolella Vantaan Akselina. Alueen eteläosassa Kehä III:n kupeessa on jo saatu viitteitä tulevista kehitystuulista. Ensin eteläisen Suomen kenties vilkkaimpaan risteykseen kotiutui Ikea ja viime syksynä sen vieressä avautui Porttipuiston kauppakeskus. Siinä välissä on myös tapahtunut paljon; Kodin Ykkönen, Vepsäläinen, Sotka, Isku muiden muassa löytyvät alueelta. Jatkoa on jo luvassa, sillä Porttipuiston laajennuksen lisäksi alueelle on tulossa myös Kodin Terra-tavaratalo, ja Hakunilan keskusta saa uuden oman kauppakeskittymän. Vastaavalla draivilla aiotaan kohentaa ja virkistää alueen vanhempiakin yritysalueita sekä tarjota uusia mahdollisuuksia tukku- ja vähittäiskaupalle, logistiikalle, varastoinnille ja kevyelle teollisuudelle. Alueella toimii nykyisin noin 300 yritystä, joista merkittävä osa on oman toimialansa terävintä kärkeä. Lentokentän ja Vuosaaren sataman puolivälistä löytyy kuitenkin liki 700 000 neliötä käyttämätöntä rakennusoikeutta. Toteutuessaan se tarkoittaa noin 7 000 uutta työpaikkaa. Uutta ja vanhaa käsi kädessä Vantaan Akselin viitesuunnitelmaa alettiin sorvata viime syksynä Arkkitehtitoimisto Anttila & Rusanen Oy:ssä, jonka yhteistyökumppanina oli Ramboll Finland. Helsinkiläistoimistolle on vuosien varrella kertynyt monipuolista kokemusta erilaisten kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja kehityshankkeista ympäri pääkaupunkiseutua. Arkkitehti Mikko Rusasen mukaan Vantaan Akseli on ollut projektina erittäin monipuolinen ja samalla myös uraa uurtava. Hän itse vertaa aluetta omaan pieneen kaupunginosaan, josta löytyy perinteisiä teollisuus- ja

Hakkilan ympärille, Kehä III:n ja Lahdentien risteyskohtaan nouseva yritysalue, joka on alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä lentokentästä ja satamasta. Alueella toimii jo nykyisin noin 300 yritystä. Toimialakirjo ulottuu tukku- ja vähittäiskaupasta kuljetukseen, varastointiin ja metalliteollisuuteen. Käyttämätön rakennusoikeus mahdollistaa noin 7 000 uuden työpaikan synnyttämisen. Niiden myötä Vantaan Akseli nousee yhdeksi Etelä-Suomen merkittävimmistä työssäkäyntialueista ja vähittäiskaupan keskittymistä. Suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Modernin, muun muassa logistiikalle, pienteollisuudelle ja vähittäiskaupalle suunnattavan toimintaympäristön lisäksi panostetaan alueen sisäisen tieverkoston ja julkisen liikenteen kehittämiseen.

<


Koivukylä

Keravanjokilaakson maisematilan reuna säilytetään ja pyritään eheyttämään maisemavauriokohtia.

Päiväkumpu

Vantaan Markkinointi Oy Vantaan Akselin kaupunkikuvallinen viitesuunnitelma Kaupunkikuvalliset kehityskohteet 1/15 000 3.7.2009 Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy, Ramboll Finland Oy

Havukoski

Vanha Porvoontie Koivukylänväylän ja Valkoisenlähteentien välisellä osuudella uudistuu kaupunkikuvallisesti ja osuudelle rakennetaan neljä kaistaa.

KOIVUKY L

ÄNVÄYLÄ

110 kV ilmajohtolinja sijoitetaan työpaikkakorttelin ja säilytettävän puustovyöhykkeen rajalle.

KUUSIJÄRVI

Pohjois-eteläsuuntainen, yhtenäinen uudisrakentamisen vyöhyke, johon keskittyy suurin osa alueen rakentamispotentiaalista.

Koivukylänväylälle rakennetaan erillinen kevyen liikenteen väylä.

Uusi solmukohta, josta kehitetään kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen.

1

Vantaan Akselin pohjoinen portti, maamerkkirakentamisen /-rakenteiden keskittymä.

2

z

Valkoisenlähteentien ja uuden katuliittymän sovittaminen Keravanjokilaakson kulttuurimaisemaan.

z Työpaikka-alue tiivistyy kiinni Lahdenväylään Honkanummen alueelta pohjoiseen.

3

1

z

z

z

Työpaikka-alue tiivistyy kohti Lahdenväylää.

Hautausmaan/Vanhan Porvoontien varren ja työpaikka-alueen kaupunkikuvallisesti heikko reunavyöhyke eheytetään.

Lahdentien vihreää ilmettä voimistetaan, ‘Teollisuuspuistokatu’.

5

Malmarsin kulttuurihistoriallisesti arvokas torppa, ympäristön vihreää ilmettä vahvistetaan osana Kesko-puistoa.

6 1

4

KU

VANHA PORVO ONTIE

TIK RI LA

8

NT IE

6

Parantuva liikenneyhteys Vantaan Akselista Kehä III:lle. Vanha ratalinja hyödynnetään katualueena. Uusi tärkeä portti alueelle.

7 3

JOK

INI

EM

Valkoisenlähteentien ja Lahdentien risteys. Lahdenväylän itä- ja länsipuolet liittyvät suoraan toisiinsa.

LAHD

2

ENTIE

7

3

LAHDENVÄYLÄ

‘Keskopuisto’. Keskon korttelin reunoja ja nykyisiä vihreitä alueita kehitetään ja esitetään säilytettäviksi puistomaisina. Alueella on suuri rakentamispotentiaali. Kanervatien avokallio- ja metsäalue esitetään säilytettäväksi. Kanervannummen korvaavaksi esitettävä uusi puistoalue. Kanervannummi varataan yritystoiminnan laajentumiseen.

4

Vankilan alueen reunoista maisemallisesti suljetumpia ja puistomaisia.

5

Porttipuiston ja Hakunilan liittymäpinta. Uutta keskustarakentamista. Maamerkkimäinen ja toiminnallinen solmukohta. Joukkoliikenneterminaali.

9

EN

TIE

Jokiniementie kehittyy urbaanina ja vihreänä joukkoliikenneväylänä.

10 8 11

Voimakkaasti kehitettävä/uusi työpaikkaalue. Kehitettävä/parannettava/uusi viheralue. Kehitettävä reunavyöhyke. Tärkeä eheytettävä tai säilytettävä maisemaalueen reuna. Uusi tai voimakkaasti kehitettävä katuyhteys. Vanhan Porvoontien osuus, jolla katutila säilyy ennallaan ja jolta raskas liikenne pyritään ohjaamaan pois. Tärkeä kaupunkikuvallinen/liikenteellinen solmukohta. Alueelle varataan tilaa hulevesiallasta varten. Viheralueiden ja ulkoiluyhteyksien aluevaraukset Honkanummen tuleva sähköasema

Maamerkkimäinen rakennus tai rakennelma (nykyinen/uusi): 1-4 Vantaan Akselin pohjoisen portin nykyinen ja uusi maamerkkirakentaminen 5-6 Vanhan Porvoontien ja Valkoisenlähteentien risteyksen nykyinen toimitilarakennus ja uusi maamerkkirakentaminen 7 Nykyinen, korkea toimitilarakennus 8 Keskon toimisto-, kahvipaahtimo- ja varastorakennukset 9 Nykyinen Keskon varastohalli 10-11 Jokiniementien ja Lahdenväylän liittymän uutta keskustarakentamista: joukkoliikenneterminaali, toimitilaa ja ostoskeskus 12 Ikean myymälä 13 Vesitorni Muu kaupunkikuvallisesti tai toiminnallisesti tärkeä kohde: 1 Maisemallisesti arvokas avokallio ja puustoa 2 Hakkilan vanha kivisilta 3 Silokalliomuodostelma 4 Pavin tanssilava 5 Saksalainen sotilashautausmaa 6 Honkanummen hautausmaan puukujanne 7 Malmarsin torppa 8-9 Maisemallisesti tärkeä kallioleikkaus

PORTTIPUISTO Hakunila Kahden valtaväylän liittymä.

13

12 9

KE

III


Metropoli <

Viitesuunnitelma nostaa esiin uusia kasvumahdollisuuksia.

Porttipuisto on yksi Vantaan Akselin nopeimmin kehittyviä osaalueita.

Perinteinen teollisuusalue pesee kasvonsa valtaväylien suuntaan; yrityskiinteistöt tuodaan näkyviin, korostaa kehitystyöryhmä.

14

VA N TA A N A K S E L I

<

työssäkäyntialueita, vähittäiskauppaa, asutusta ja laajoja puistomaisia viheralueita. – Tavallaan Hakkila ja sen ympäristö on kuin iso palapeli, jonka hajalleen jääneitä palasia sovitellaan vuosien jälkeen uudelleen yhteen. Viitesuunnitelma nostaa esiin uusia kasvumahdollisuuksia, mutta tukee myös alueen perinteisiä vahvuuksia. Käytännössä se nostetaan puskien seasta päivänvaloon, tiivistää Rusanen. Oman haasteensa piirtäjän pöydälle toi myös työpaikkatonttien vieressä oleva asutus sekä Keravanjoen varren perinteikäs kulttuurija luonnonmaisema. – Ja varsin harvaa työssäkäyntialuetta halkoo myöskään hautausmaa, Rusanen muistuttaa. Hautausmaa on nähtävä vahvuutena. Mitä kaikkia arvoja tuokaan rauhallinen ja huolella hoidettu viheralue esimerkiksi alueen läpi kul-

kevalle kevyelle liikenteelle – ja maisemaa on mukava katsoa autonkin ikkunasta. Käyntikortti kaupunkiin Alueen sisäinen liikenne on yksi tärkeä kehityskohde, mutta uusia yhteyksiä on piirretty myös valtaväylien suuntaan. Pöytälaatikosta on nostettu muassa vanha suunnitelma Valkoisenlähteentien jatkamisesta sillan yli Lahdenväylän itäpuolelle. – Alueen uusi ilme ja kehitys näkyy aikanaan kaikkein selvimmin juuri Lahdenväylältä. Hakkilasta tulee pohjoisen suunnasta katsoen portti moderniin kaupunkimaisemaan. Vastaavaa ei toistaiseksi löydy yhdeltäkään toiselta sisääntuloväylältä, Rusanen kertoo. Samaa korostaa myös Vantaan kaupungin asemakaavasuunnittelija Jukka Köykkä. – Muutaman vuoden päästä Vantaan


Akselin pohjoisosa tulee olemaan paikka, jossa ympäröivä maaseutu ja metsä vaihtuu kaupungiksi. Uutta ajattelua on myös se, että perinteinen teollisuusalue kääntää ja pesee kasvonsa valtaväylien suuntaan. Takavuosina yrityskiinteistöt ja työpaikat piilotettiin istutusten ja suojavallien taakse. Nyt ne tuodaan päinvastoin näkyviin, Köykkä huomauttaa. Rusasen tavoin hän muistuttaa alueen jo valmiiksi monipuolisesta yhdyskunta- ja elinkeinorakenteesta. Köykän mielestä onkin tärkeää, että tätä ”vanhan Hakkilan” henkeä on saatu siirretyksi myös uuteen viitesuunnitelmaan. – Alue on monella tavoin houkutteleva ja se sijaitsee eteläisen Suomen liikenteellisessä keskiössä. On silti hienoa, että uusille

yritysalueille tulee tarjontaa muillekin kuin vain perinteiselle logistiikalle ja varastoille, sanoo Köykkä. Todennäköisesti muutokset näkyvät nopeimmin alueen eteläpäässä. Porttipuisto kehittyy edelleen ja ympäristöön nousee lähivuosina uusia kodinsisustus- ja kodintarvikeliikkeitä asemakaavamuutosten sallimassa tahdissa. Hakkilan pohjoispäässä maisemat muuttuvat ensimmäiseksi Lahdenväylän länsipuolella, Koivukylänväylän ja Itäisen Valkoisenlähteentien varsilla. Sen jälkeen muokkautuvat Rusokallion maastot.

Vantaan Akseli muodostaa ekologisesti kestävän kokonaisuuden jossa toimitaan vastuullisesti.

Seuraa projektin kehitystä:

www.vantaanakseli.fi Uusi kaupunkikuvallinen solmukohta, joka toteutetaan kaupunkikuvallisesti korkeatasoisena. Nykyisiä ja uusia maamerkkirakennuksia.

Vantaan Akselin länsireunassa on alueen suurin rakentamisvaranto.

Kaupunkikuvallisesti merkittävä uusi liittymä. Valkoisenlähteentie ylittää Lahdenväylän. Vantaan Akselin alue kiinnittyy tiiviimmin Lahdenväylään.

Lahdentien osuutta kehitetään vihreänä katumaisemana. Koivukylänväylän liittymät Lahdenväylään ja Vanhaan Porvoontiehen ovat Vantaan Akselin pohjoinen portti. Alueelle tavoitellaan maamerkkirakennuksia.

Keravanjokilaakson maiseman reunavyöhyke

Hanabölen ilmajohdon uusi linja


Uusi pohjois–etelä-suuntainen tärkeä katuyhteys, joka hyödyntää Santaradan linjaa. Työpaikka-alueen ja puistomaisen alueen heikko reuna.

TIE

EN HTE

NLÄ

ISE

KO VAL

VAN

Eheytettävä laaksomaiseman reuna. Voimalaitos rajataan maisemasta tiheällä puustolla.

HA

PO

RV

TIKKURILANTIE

Malmarsin torppa.

OO

NTI

E

Kanervannummen ja Kanervanpuisto ovat avokallioalueita.

NTIE

EME

INI JOK

JA TK

E

Jokiniementiestä kehitetään 2+2-kaistainen joukkoliikennekatu.

EH

O

FI

NT

IE

N

Keskopuiston reunojen vihreyttä vahvistetaan ja eheytetään. Nykyinen viheralue käytetään Keskon toiminnan laajentamiseen ja korvaava alue osoitetaan lännestä.

HE

ID

Uusi puistoalue korvaa poistuvaksi esitettävän nykyisen puiston.

Metropoli <

Uudenlaista ekologiaa Vantaan Akselin vastuullinen toiminta vaikuttaa myös ympäristöön positiivisesti.

16

VA N TA A N A K S E L I

Myös Ramboll Oy:n maisema-arkkitehti Ulla Loukkaanhuhta korostaa alueen suunnittelun poikenneen useimmista aiemmista toimeksiannoista. Vastaavien kokonaisuuksien käsittelystä viihtyisinä, terveellisinä, kaupunkikuvallisesti korkeatasoisina ja ekologisesti kestävinä alueina ei Suomesta löydy juurikaan esimerkkejä. Haasteita lisäsi vielä se, että kyseessä on laaja kokonaisuus, jossa samalta karttalehdeltä löytyvät myös asutus ja virkistysreitit, arvokkaat viher- ja maisema-alueet sekä pohja-

vesialue. Myös sade- ja hulevesien käsittely Vantaan tuoreen hulevesiohjelman mukaisesti tulee toteutuessaan olemaan uraa uurtavaa. Pinta-alaa on kymmeniä hehtaareja, mutta viemäröinnin sijasta vedet pyritään käsittelemään mahdollisimman pitkälle paikallisesti imeyttämällä ja viivyttämällä. – Vantaan Akselissa tarjoutuu mahdollisuus luoda uudenlainen ja ekologisesti kestävä kokonaisuus, jossa toimitaan vastuullisesti ja jolla on myös positiivisia vaikutuksia ympäristöönsä Loukkaanhuhta painottaa.


Mikä on

parasta Vantaalla? – Kristiina Anttila

”Täällä ollaan pienyrittäjän asialla.” – Raila Leppäniemi

”Meillä on kohtuullisen hyvät palvelut.”

– Liisa Blom

Tasapainoista

”Asuinympäristö on lapsiystävällinen.”

kehittämistä

– Lari Manninen

Mitä Vantaan Akselin sydämessä asuva pientaloasukas tietää alueensa kehittämissuunnitelmista? Ehkä jonkin

”Louhela on paras, olen siellä joka päivä.”

verran, jatkossa vieläkin enemmän. Hakkilalainen omakotiasuja Pertti Laatikainen on pääpiirteittäin selvillä Vantaan Akselin kehitysprojektin suuntaviivoista, ja kuulee mielellään lisää siitä, missä nyt ensimmäisen kolmivuotiskauden lopulla mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Pertti Laatikainen on perheineen asunut vuosien varrella usealla alueella eri puolilla pääkaupunkiseutua, ja päätynyt lopulta Hakkilaan. – 16 vuotta Hakkilassa ovat Parasta Vantaalla: opettaneet kunnioittamaan alueen viihtyisää ympäristöä. Pienkylänomaisen alueen turvallisuus on tärkeää etenkin lapsiperheille, ja esimerkiksi Hakunilan urheilupuiston tarjoamat harrastusmahdollisuudet kuuluvat ehdottomasti alueen rikkauksiin. Alueen tasapainoinen kehittäminen ja myös julkiseen liikenteeseen panostaminen ovat asukkaiden kannalta keskeisiä seikkoja. Tonttien arvo nousee suhteessa investointien määrään, luettelee Laatikainen. – Haasteina koen liikennemäärien kasvun ja ajonopeuksien nousemisen, joka vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Kevytliikenteen väylien kehittäminen tuo lisää turvallisuutta liikkumiseen.

”Vantaa on toimiva kokonaisuus.”

Lisää Vantaan Akselin suunnitelmista löytyy osoitteesta www.vantaanakseli.fi

– Minna Husu

”Vantaalla ei pönötetä.”

– Helena Jääskeläinen

”Joka puolelta Vantaata on lyhyt matka lentokentälle.”

– Mervi Waltzer

”Kaupungissamme on rikas kulttuuritarjonta.” – Jouko Hälikkä

”Puutarhamainen kaupunkiympäristö miellyttää.”


Akseli panee bisneksen

pyörimään Hakkilan alueen kehityssuunnitelmat ovat saaneet myös alueella jo toimivat tai sinne panoksiaan suuntaavat kiinteistöalan toimijat liikkeelle. Kaavakartoille on piirretty kymmeniä tuhansia neliöitä uutta logistiikka- ja toimistotilaa. Timo Sormunen KUVAT Sakari Manninen

Yhteistyössä <

Yksi alueen näkyvistä kiinteistötoimijoista on Honkatalon omistava Sponda. Vantaan Akselisuunnitelmissa sillä on mahdollisuus lisätä toimitilatarjontansa liki tuplaksi nykyisestä eli 70 000 neliöön. Liikkeelle toki lähdetään tätä pienemmin askelin. Pääosaa uusista neliöistä tarjotaan logistiikkakäyttöön, lähinnä varastoterminaaleiksi. – Olemme olleet Hakkilassa jo yli 10 vuotta. Alueen selkeimmät valtit ovat hyvä sijainti ja liikenneyhteydet, jotka Vuosaaren sataman valmistuttua vain korostuvat. Myös Porttipuiston kehittyminen lisää koko Hakkilan alueen vetovoimaa, tähdentää Spondan asiakkuuspäällikkö Jouko Viinamäki.

Sohvakauppaan ilman turhaa kurvailua Vahva toimija Vantaan Akselin alueella on myös Aberdeen Property Investors, jonka hallinnoima Kauppakeskuskiinteistöt FEA –rahasto omistaa syksyllä 2008 avatun Porttipuiston liikekeskuksen. Sen päävuokralainen on Tokmannin Tarjoustalo, mutta saman katon alta löytyvät muun muassa Vepsäläinen, Koti-Idea, Jysk, Luhdan outlet-myymälä, Musti ja Mirri sekä Mattokymppi ja Ravintola Portti.

1188

VVAANNTTAAAANN A A KK S ESLEI L I


Tuplasti tilaa Yhteistyössä on voimaa, kertoo Aberdeenin kiinteistökehityspäällikkö Johanna Saarivuo.

Kiinteistötoimijoiden suunnitelmissa on kaksinkertaistaa toimitilatarjonta Vantaan Akselin alueella.


Yhteistyössä < ” Parasta Vantaalla: Vantaa on ihanteellinen paikka yrityksille, jotka arvostavat erinomaisia yhteyksiä Helsinki-Vantaan lentokentälle, Vuosaaren satamaan sekä eri puolille Suomea.” – Jouko Viinamäki, Sponda

Vantaan Akselissa on potentiaalia paitsi logistiikkaja varastobisnekselle myös kaupalle ja teollisuudelle, toteaa Johanna Saarivuo.

2200

VVAANNTTAAAANN A A KK S ESLEI L I

Aberdeen Real Estate Fund Finland (AREFF)-rahasto puolestaan omistaa Vantaan Akselin alueella useita logistiikka- ja toimistokiinteistöjä, joita löytyy muun muassa Hakkilankaarelta, Honkanummentieltä, Tikkurilantieltä ja Porttisuontieltä. Hakkilankaaren tontilla on rakennusoikeutta ja tilaa noin 8 500 neliön lisärakentamiseen. Niistä on kiinteistökehityspäällikkö Johanna Saarivuon mukaan käyty neuvotteluja useamman logistiikka- ja varastotiloja hakevan yrityksen kanssa. Honkanummentiellä puolestaan selvitetään 15 000 neliön varastokeskuksen toteuttamismahdollisuuksia. Se on tarkoitus räätälöidä yhden käyttäjän erityistarpeisiin. Tikkurilantiellä vielä vapaata varastotilaa on noin 6 000 neliötä. Saarivuon mukaan Vantaan Akselissa on roimasti potentiaalia paitsi logistiikka- ja varastobisnekselle myös vähittäiskaupalle ja valikoidulle teollisuusaloille. – Kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta verrattuna muihin vastaaviin alueisiin ja Vantaan Akselin merkitys todennäköisesti vain kasvaa, kun yritysten tehokkuusvaatimukset lisääntyvät ja ympäristönäkökulma korostuu. Hyvä logistinen sijainti lyhentää kuljetusmatkoja, leikkaa kustannuksia ja vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä, Saarivuo listailee. Porttipuiston hän kehuu kasvaneen Ikean myötä jo nyt tiiviiksi kodin ja sisustuksen keskittymäksi. Kaiken lisäksi alueen vetovoima vain lisääntyy, kun Hakunilan tulevan kauppakeskuksen suunnitelmat toteutuvat. – Vantaan itäpuolelta on aiemmin puuttunut tällainen palvelualue. Niinpä asukkaat ovat joutuneet ajamaan pitkiäkin matkoja pitkin kehäteitä sohvan tai sängyn perässä, Saarivuo lisää.


Uusia tuulia logistiikkabisnekseen Myös North European Logistic Fundilla (NELF) on Hakkilan suhteen isoja investointisuunnitelmia. Niistä löytyy noin 100 000 neliön verran uusia mahdollisuuksia kevyelle teollisuudelle, varastoinnille ja tavarankäsittelylle. Perinteisestä ”laatikkorakentamisesta” poiketaan siinä, että toimitilat istutetaan mahdollisimman sujuvasti ympäristöön. Esimerkiksi Päiväkummun tontti louhitaan kaavamääräysten mukaisesti Koivukylänväylän tasoon ja kiinteistön vesikatto nousee vain Lahdenväylän tasoon. NELF on rahasto, jonka omistaa Genesta Propery Nordic Finland Oy. Genesta omistaa ja hallinnoi rahastojensa kautta useita kauppakeskuksia ja logistiikkaterminaaleja muun muassa Suomessa ja Ruotsissa. Hakkilaa lähimpänä on Espoon Juvanmalmin logistiikkakeskus. Vantaan Akselin alueella kokonaisuus ovat kuitenkin selvästi modernimpi.

” Parasta Vantaalla on yritysmyönteinen ilmapiiri, josta hyvä esimerkki on yritysten ja kaupungin välinen yhteistyö Aviapolis-hankkeessa. Vantaan Akselilla on hyvät mahdollisuudet saman onnistumiseen logistiikan sektorilla.” – Johanna Saarivuo, AREFF

– Uskon, että Hakkila ja Porttipuisto voivat nousta Vantaan Akseli-projektin myötä ensin vuosikymmenellä koko pk-seudun kiinnostavimmaksi ja vetovoimaisimmaksi yritysalueeksi. Työpaikka-alueena sen painoarvo voi olla jopa lentokentän seutua ja Vantaanporttia merkittävämpi. Pitää muistaa, että logistiikka on tulevaisuudessa paljon muutakin kuin vain kuljetusta ja varastointia, painottaa projektijohtaja Riku Sirén. Monien muiden tapaan hän korostaa alueen jo valmiiksi oivallisia liikenneyhteyksiä, jotka tuovat Hakkilalle lyömättömiä kilpailuetuja. – Esimerkiksi Keravalta on suorat yhteydet vain pohjoiseen ja etelään. Vantaan Akselista myös itään ja länteen. Logistiikassa turhat kilometrit ovat aina kalliita, hän huomauttaa. Vantaalla hyvä yhteistyö alueen toimijoiden ja kaupungin välillä luo yrityksille erinomaisen toimintaympäristön.

” Parasta Vantaalla on elinkeinopolitiikka. Vantaa on yrittäjän ystävä.” – Riku Sirén, NELF

Hakkila on herkkupala Nopeimmin hankkeitaan on käynnistämässä pitkän linjan rakennusyhtiö Alfred A. Palmberg, jolla on Vantaan Akselin alueella noin 4,5 hehtaarin tontti. Lahdenväylän kupeeseen, Valkoisenlähteentien varteen on toteutettavissa varastotiloja yhteensä 20 000 neliömetrin verran. Toimistotilaa on sen lisäksi tarjolla noin 3 000 kerrosneliötä. Kiinteistökehityspäällikkö Tuomas Sundellin mukaan kyseinen suhde on markkinoiden kysyntää ajatellen järkevä. Ensimmäisen vaiheet rakennustyöt on määrä aloittaa vielä kuluvan vuoden puolella. – Hakkila on meille todellinen herkkupala, sillä alueella on lähivuosina todella potentiaalia. Myös siellä jo oleva tullin toimipiste on vienti- ja kuljetusyrityksiä ajatellen yksi tärkeä valtti , hän vakuuttaa.

Työpaikka-alueena Vantaan Akselilla on painoarvoa. Alueen kasvun myötä myös työpaikkojen määrä lisääntyy.


Modernia maanomistusta Hakkila on vuosikymmenten saatossa muuttanut muotoaan viljelysmaasta monipuoliseksi yrityskeskittymäksi. Yksi alueen maanomistajista on Bernt Weck, joka on voinut seurata kotikontujensa muodonmuutosta aitiopaikalta. Timo Sormunen KUVAT Sakari Manninen

Maanomistaja <

Bernt Weck on nähnyt metsien ja peltojen muutoksen yritys- ja teollisuuskeskittymäksi.

22

VA N TA A N A K S E L I

– Jo isänikin evästi, että nämä tilukset ovat liian pieniä maanviljelykselle. Niille kannattaa hakea parempaa tuottoa, naurahtaa ”perushakkilalaisiin” lukeutuva Bernt Weck. Ohratien alkupäässä, Keravanjoen varrella aikanaan noin 30 hehtaarin tilukset omistanut Weck on vuosikymmenten varrella nähnyt Hakkilan alueen muutoksen metsä- ja viljelysmaista kehittyväksi yritys- ja teollisuuskeskittymäksi. Oman osansa kehitykseen on ollut myös miehellä itsellään, sillä ensimmäiset viipaleet perintömaista jäivät 1970-luvulla rakennetun Lahden moottoritien alle. Pieniä siivuja on myyty edistyksen tieltä myös sen jälkeen. – Moottoritien valmistuminen lisäsi koko alueen kiinnostavuutta huimasti ja se oli uusi lähtölaukaus koko Hakkilan kehitykselle. Alueen teollistuminen oli tavallaan alkanut jo 1800-luvun lopulla, kun tänne rakennettiin pistoraide soranlouhintaa varten, Weck muistelee Hyvät liikenneyhteydet kaikille pääväylille takasivat sen, että 1980-luku oli logistiikka- ja teollisuuskäyttöön kaavoitetulle Hakkilalle todellista kulta-aikaa. Alueelle sijoittui uusia yrityksiä ja työllistäjiä tasaiseen tahtiin, ja kuten tuohon aikaan oli tapana, ruokahalu vain kasvoi syödessä.


Maakauppa on tavallaan maanviljelyä modernissa muodossa, toteaa Weck

Moottoritien valmistuminen oli lähtölaukaus kehitykselle.

Alueen kasvu kuitenkin tyssäsi 1990-luvun alun lamavuosiin. Vaikka Weck ei haluakaan harrastaa jälkiviisastelua, hän arvelee pitkäksi venähtäneen hengähdystauon tehneen lopulta vain hyvää. Vantaan Akselin uudet suunnitelmat ovat nyt pitävämmällä maaperällä. – Vuosaaren sataman ja lentokentän alueen valmistuttua Hakkilaa päästään suunnittelemaan aivan uudelta pohjalta. Samalla on oivallettu entistä paremmin sen todelliset vahvuudet, Weck huomauttaa. Weckillä itsellään on uuden Vantaan Akselin alueella noin kahdeksan hehtaarin maa-alue, joka vielä odottaa virallisia kaavoituslinjauksia. Alustavissa suunnitelmissa vanhan Porvoontien varteen on piirretty varasto- ja logistiikkaterminaaleja sekä toimistotiloja. Perintömaiden siivuttaminen tyystin toisenlaiseen tuotantoon ei miestä kuitenkaan harmita, patistihan siihen aikanaan jo oma isäkin. – Tavallaan tämä on maanviljelyä modernissa muodossa. Ennen maata muokattiin viljelykasveja varten, nyt sitä muutetaan viljelyn sijaan teollisuuden ja yritysten tarpeisiin sopivaksi, Weck pohdiskelee.


Suomen

Varasto <

suurin ruokakaappi

Arkinen hernekeittopurkki löytyy monen suomalaisen ruokakaapista. Harvempi kuitenkaan tietää, että sen tie tehtaalta kaupan hyllyyn kulkee Hakkilan kautta. Timo Sormunen KUVAT Sakari Manninen

24

VA N TA A N A K S E L I

– Ei voi kuin hämmästellä, kuinka kaukonäköinen päätös tuo keskusvaraston siirto Katajanokalta Hakkilaan on lopulta ollut. Parempaa paikkaa ei ole Suomessa vieläkään tarjolla, myhäilee Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki. Käytännössä Hakkilan asema Ruokakeskon logistisena keskuksena on vuosien varrella vain vahvistunut. Ensi keväästä lähtien Vantaata halkovien valtaväylien risteyskohtaan keskitetään suunnitelmien mukaan myös Turun varastotoiminnot. – Käytännössä jokainen K-kaupasta ostettu hernekeittopurkki, hammastahnatuubi tai banaani kulkee jo nyt Hakkilan kautta. Ja nimenomaan kulkee, sillä tavoitteena on pitää tavara mahdollisimman paljon liikkeessä ja pyörien päällä, Palomäki toteaa. Keskon jättivarasto on myös numeroilla mitaten melkoinen


Ruokakesko Vantaan keskusvarasto

Päivittäistavaratoimituksia ympäri Suomea Varastojen pinta-ala: 13 hehtaaria Lavapaikkoja: 50 000 Henkilöstö: noin 1200

Pitkälle automatisoidussa korkeavarastossa on 27 000 lavapaikkaa 26 metrin korkeuteen saakka.

Hakkilan asema Ruokakeskon logistisena keskuksena vahvistuu tulevaisuudessa entisestään.

logistiikkakeskittymä. Tontilla on ympärysmittaa useita kilometrejä ja samalle paikalle mahtuisi kuusi jalkapallokenttää. Varastoneliöitä on noin seitsemän hehtaaria, vanhemmassa osassa Tikkurilantien toisella puolen hieman vähemmän. Pitkälle automatisoidussa korkeavarastossa on 27 000 lavapaikkaa ja lavoja on päällekkäin 26 metrin korkeuteen asti. Yhteensä Hakkilassa on 50 000 lavapaikkaa. – Kauppias hyväksyy omasta hyllystään lähtevät automaattitilaukset, joiden perusteella lasti kerätään täällä Hakkilassa. Sen jälkeen tavara lähtee matkaan mahdollisimman nopeasti ympäri Suomea, selvittää Palomäki. Myös rekkarumba on melkoinen. Keskusvarasto on auki kellon ympäri kuutena päivänä viikossa ja Hakkilassa käy lastaamassa tai purkamassa lastia noin 250 kuorma-autoa päivittäin. – Vuosaaren sataman valmistuttua paikka on vielä entistäkin parempi, sillä pelkästään hedelmiä ja vihanneksia kuljetetaan Euroopasta Hakkilaan jatkuvasti noin sadan rekan voimalla, Palomäki ynnäilee. Kehä III:n perusparannustyöt onkin pantu Keskon suunnalla tyytyväisenä merkille. Myös Vantaan Akselin alueen kehityssuunnitelma saa Palomäeltä kehuja. – Vantaa on ollut tässä kohtaa kiitettävän aktiivinen. Keskolla on Hakkilassa ja Porttipuistossa myös vähittäiskauppaa, sillä alueelta löytyy K-Rauta, Musta Pörssi, Kodin

” Parasta Vantaalla on kaupungin virkamiesten aito ymmärrys tehokkaan ja nopean kaavoitusprosessin merkityksestä yrityksille.” – Antti Palomäki, Ruokakesko

Ykkönen sekä Asko ja Sotka. Lisää rakennetaan, mikäli siihen tarjoutuu järkeviä mahdollisuuksia. – Tällä hetkellä Ikea on koko alueen ehdoton asiakasmagneetti, joka imee kävijävirtoja myös naapurikunnista. Jatkossa alueen tunnettuus ja vetovoima vain kasvavat, Palomäki ennustaa. Vanhan hiekkakuopan pohjan suurelta osin täyttävää varastoaluetta katsellessa on pakko vielä kysyä, mikä mahtoi vuonna 1965 olla Hakkilan pahin kilpailija sijoituspaikkana? – Se oli Kerava ja Talma. Siellä on nyt varastojen sijaan golf-kenttä.


Varsinainen Harvalla yrityksellä on oma pätkä

veturiyritys

rautatietä ja veturi. Honkanummen hiekkakuopasta

Timo Sormunen KUVAT Sakari Manninen

ja Kontinon pihalta löytyy tämäkin ihme.

Uudisraivaaja < ” Parasta Vantaalla ovat kulkuyhteydet ympäri maailmaa.” – Mikko Teittinen, Oy Kontino Ab

26

V AA NN TTAAAANN AAK KS S E LEIL I

Jos Vantaan Akselin alueelta pitäisi nimetä yksi veturiyritys, olisi terästukkuri Kontinon toimitusjohtaja Mikko Teittisellä ehdokas valmiina. – Kahdeksalla työntekijällämme on veturikortti ja sille on myös usein käyttöä. Vedämme VR:n satamista tuomat teräslastit tontin kulmalta omalla veturilla halleihin ja varastoihin jatkokäsiteltäviksi, Teittinen kehaisee. Vuonna 1928 perustettu Kontino lukeutuu Suomen suurimpiin teräksen myyjiin ja jatkokäsittelijöihin. Bisnes on sananmukaisesti raskasta sarjaa, sillä vuosittain hakkilalaisyrityksen kautta kulkee yli 100 000 tonnia teräslevyjä ja –palkkeja. Noin puolet matkaa rakennusteollisuuden ja toinen puolisko konepajateollisuuden tarpeisiin. – Kontinon teräspalkkeja löytyy useimmista kauppakeskuksista ja teollisuushalleista. Yksi iso, näkyvä ja vantaalaisille tuttu kohde on Jumbo, kertoo Teittinen. Yrityksen toimintaa voi verrata metsäsektorin sahoihin, joissa raakatukeista jalostetaan lautoja ja lankkuja rakentajien tarpeisiin. Kontinossa on tarjolla myös muun muassa sahausta, porausta, puhdistusta ja maalausta. 1970-luvun alkupuolella Hakkilaan asettunut Kontino ostaa terästä globaaleilta markkinoilta jättimäisissä erissä, käytännössä laivalasteittain. Valtaosa eli noin 70 prosenttia teräksestä kuljetetaan perille junalla Etelä-Suomen satamista kuten Vuosaaresta ja Turusta. – Tuosta Tikkurilasta tulevasta radasta on keskusteltu pitkään Vantaan kaupungin, VR:n ja Ratahallintokeskuksen kesken. Käytännössä tuo oma pistoraide on meille aivan elinehto, toimitusjohtaja tähdentää. Vaikka valtaosa tavarasta kulkee junissa, riittää lastia vielä rekoillekin. Parhaimmillaan Kontinossa käy 70 teräsrekkaa päivässä. – Tässä kohtaa Vantaan Akselin kehityssuunnitelmat ovat myös meille tärkeitä. Alueesta tulee siistimpi, vetovoimaisempi, kilpailukykyisempi ja logistiikka-alaan painottunut, Teittinen kiittelee. – Ja jotain ylivertaista Hakkilassa on pitänyt olla jo vuonna 1972, kun varasto Sörnäisistä muutettiin tänne. Vuonna 1995 tuli sitten pääkonttorikin perässä Eteläranta 10:stä, hän naurahtaa.


Työvuorossa Enrico Wolgast, yksi Kontinon veturinkuljettajista.

Oy Kontino Ab • Perustettu: Helsingissä 1928 • Toimiala: teräksen tukkumyynti ja esikäsittely • Henkilöstö: 160 • Varastot: Vantaalla ja Tampereella • Liikevaihto: 140 meur


Uranuurtaja <

Stadilainen viihtyy Hakkilassa

Helsingin keskustassa asuvalle työpaikan muutto kantakaupungista Vantaan metsiin voi tuntua yhä kauhistuttavalta ajatukselta. Onnisen Netmanager Juha Miettinen on kuitenkin viihtynyt Hakkilan maisemissa jo 25 vuotta. Timo Sormunen KUVA Sakari Manninen

Suomesta Pohjoismaihin, Baltiaan, Puolaan ja Venäjälle levittäytynyt, teollisuuden materiaalipalveluihin erikoistunut Onninen lukeutuu Hakkilan alueen ”alkuperäisasukkaisiin.” Helsingin Vallilassa sijainnut pääkonttori, Malmin piirikonttori varastoineen ja asennusyksikkö Konalasta muuttivat uusiin tiloihin Hakkilaan vuonna 1985. Tuolloin Vantaa tarjosi Onniselle kilpailukykyisen ja liikenneyhteyksiltään hyvän tontin Kuninkaanmäestä. Kasvusta ja kansainvälistymisestä huolimatta Onnisen pääkonttori on seissyt pian 25 vuotta tiukasti Vantaan Hakkilassa Lahdentien kupeessa. Samana on pysynyt myös asiakkaiden sähköisistä tietopalveluista vastaavan Juha Miettisen päivittäinen työmatka, jota hän taittaa henkilöautolla Töölöstä Hakkilaan. – Liikenneyhteydet ovat sen verran hyvät, ettei muuttoa tähän suuntaan ole tarvinnut vakavasti edes harkita. Lahdenväylä vetää näin päin todella kitkattomasti, ja pääseehän tänne tarvittaessa myös suoralla bussilla rautatieasemalta, Miettinen muistuttaa. Valokuvausta harrastavalle ja muun muassa Onnisen lehti- ja tuotekuvauksia hoitavalle markkinoinnin moni-osaajalle muutto Vantaan metsiin ei ollut alun perinkään mikään kauhistus, päinvastoin. – Itse asiassa työhuoneesta avautuva vihreä luonnonmaisema on ollut rauhoittava. Etenkin ulkomaalaisille vieraille tämä ympäröivä luonto on suorastaan ihmetyksen aihe, onhan Helsingin keskusta lopulta vain kivenheiton päässä, Miettinen naurahtaa. Vantaan Akselin suunnitelmia, joissa aluetta siistitään, tiivistetään sekä kohennetaan hän pitää tervetulleina. Miettisen oma paikallinen asiointi rajoittuu pitkälti satunnaisiin käynteihin paikallisessa K-Raudassa tai Porttipuiston liikkeissä, muun muassa Ikeassa. Usein on kuitenkin ajettava Tikkurilaan asti. – Varsinkin lounasaikaan kaipaa hieman uusia vaihtoehtoja, vaikkei oman talon ruokalis-

28

VA N TA A N A K S E L I

tassa olekaan mitään vikaa. Myös yritysvieraita ajatellen olisi hyvä, jos tässä lähistöllä olisi ravintola- ja kokouspalveluja. Kunnolliselle ruokakaupalle olisi niinikään tarvetta, Miettinen pohtii. Toivelistalla kuitenkin on, ettei alueesta rakennettaisi liian tiivistä, teollista ja steriiliä. – Vihreys ja luonto ovat olleet minulle tärkeä osa Hakkilan kokonaisuutta, hän muistuttaa. Miettinen aloitti oman työuransa Onnisella jo vuonna 1977, kun mies pestattiin Vallilan pääkonttoriin sähkö-osastolle ostajaksi. Vuosien varrella työkokemusta on kertynyt myös muun muassa tuotepäällikön, tietohallinnon järjestelmäpäällikön ja viestinnän tehtävistä. – Iso osa työajasta on kulunut tien päällä. Samalla on oppinut arvostamaan Vantaan Akselin hyviä liikenneyhteyksiä”, hän toteaa.

” Parasta Vantaalla on ympäröivä luonto ja hyvät liikenneyhteydet.” – Juha Miettinen, Onninen Oy

Onninen Oy • Perustettu: 1913 • Toimiala: Materiaalipalvelut urakoitsijoille, teollisuudelle, julkisille organisaatioille ja teknisten tuotteiden jälleenmyyjille.

• Toimintaa: Suomen lisäksi Baltiassa, Puolassa, Ruotsissa ja Venäjällä. • Henkilöstöä: 3200, joista noin tuhat Suomessa. • Liikevaihto: 1,75 miljardia euroa.


Kauppias <

Uutta potkua vähittäiskauppaan Akselin alueen vetovoima ja kasvunäkymät on noteerattu myös HOK-Elannossa. S-ryhmän suunnitelmissa ovat Hakunilan Prisma-keskus ja Porttipuistoon tuleva Kodin Terra. Timo Sormunen KUVA Sakari Manninen

Vantaan Akselin suuntaan koko Itä-Vantaan kiinnostavuus ja kasvupotentiaali vain lisääntyy. kevyempää teollisuutta ja logistiikkaa myös vähittäis– Olemme investoineet viime vuodet tiivisti ympäri kauppaa. pääkaupunkiseutua ja kehyskuntia. Itäisen Vantaan Kartalle on kiinnittänyt omat nuppineulansa myös vähittäiskaupan palvelut ovat kuitenkin jääneet tässä HOK-Elanto, joka aikoo tuoda Itä-Vantaan kaupalliseen kohtaa hieman alakynteen. Vantaan Akselin myötä tuo tarjontaan aivan uutta potkua. Sen suunnitelmista löytyy tilanne korjaantuu, Liimatainen painottaa. Prisma-hypermarket Hakunilaan sekä Kodin TerraPrisma-hypermarketin suunnittelu on jo käynnistetty, ketjun myymälä Porttipuistoon Ikeaa vastapäätä. mutta sen tarkempi toteuttamisaikataulu HOK-Elannon päivittäis- ja käyttöodottaa vielä päätöksiä Hakunilan bussitavarakaupan toimialajohtaja Veli-Matti varikon tulevaisuudesta. Liimatainen korostaa alueen hyvien Kodin Terran toteuttamisen suhteen liikenneyhteyksien olevan ehdoton valtti HOK-Elanto on sen sijaan jo kääntymäsmyös vähittäiskaupalle. Akseliin on sä loppusuoralle. Asemakaavan käsittelyhelppo tulla ostoksille joka ilmansuunaikataulusta riippuen Terra avaa ovensa nasta ja myös naapurikuntien puolelta. 2–3 vuoden päästä. Liikenneyhteydet ovat jo valmiiksi Porttipuistoon nouseva 15 000 neliön kunnossa, toisin kuin useimmissa muissa kodinmyymälä on yksi neljästä pääkauostosparatiisi-hankkeissa. punkiseudulle nousevasta yksiköstä, – Asiakaspotentiaalia löytyy Heljoista ensimmäinen avataan elokuussa singin ja Vantaan lisäksi muun muassa – Veli-Matti Liimatainen, Tuusulaan. Muut tulevat Espoon Kiloon Sipoosta ja Keski-Uudeltamaalta. HuoHOK-Elanto ja Helsingin Konalaan. mionarvoista on sekin, että alueella on S-ryhmä on avannut vastaavia paljon päivittäisiä työmatkalaisia, jotka puutarhan, sisustamisen ja rakentamisen voivat hoitaa kauppa-asiansa kotimatkan tavarataloja muun muassa Lahteen, Jyväskylään, Saloon varrella. Tätä parempaa liikenne- ja asiakasvirtojen kesja Poriin. kelle sijoittuvaa aluetta on Suomesta jo vaikeaa löytää, – Hakunilan Prisma ja Porttipuiston Kodin Terra ovat Liimatainen kehuu. lähivuosien merkittävimpiä hankkeita, joilla on myös HOK-Elannolla on nykyisin Hakunilan vanhassa iso työllistävä vaikutus. Esimerkiksi tuo Kodin Terra keskuksessa perinteistä kokoa oleva S-market. Sen tuletyöllistää avauduttuaan kuutisenkymmentä henkilöä, vaisuutta lähivuosien uusinvestoinnit eivät Liimataisen Liimatainen ynnäilee. mukaan uhkaa, päinvastoin. Asiakasvirtojen kääntyessä

Vantaan Akseli kiinnostaa toimintaympäristönä paitsi

” Parasta Vantaalla on halu kehittää aluetta yhdessä yritysten kanssa.”

30

VA N TA A N A K S E L I


EQUITIES

Tikkurilantie 10

Vantaa

I FIXED INCOME I PROPERTY

3 000 m2 ja 3 700 m2

Hok-Elanto • Toimiala: vähittäiskauppa, liikennemyymälä- ja ravintolatoiminta. • Henkilöstö: S-ryhmän suurin osuuskauppa, jolla on noin 300 toimipaikkaa ja yli 5 600 työntekijää. • Liikevaihto: yli 1,5 miljardia euroa.

Tontilla sähköportit ja 24 h kulunvalvonta. Molempien tilojen käytössä on lounasravintola, puku- ja suihkuhuoneet. Pihalla runsaasti paikoitustilaa. • • • •

3 000 m2 vapaa varastotila maantaso, vapaa korkeus 7,5 m kiinteistössä on sprinklausjärjestelmä 3 avo-/lastausovea, 2 lastauslaituria

• 3 700 m2 vapaa lämmin varasto-/ tuotantotila • tilan vapaa korkeus on n. 4 m, käytössä lastauslaiturit

Kysy myös muita toimisto-, liike- ja logistiikkatilojamme. Ammattitaitoinen ja palveleva henkilökuntamme löytää juuri sinulle sopivan tilaratkaisun.

Toimialajohtaja Veli-Matti Liimatainen korostaa hyvien liikenneyhteyksien tärkeyttä vähittäiskaupalle.

Suomessa hoidossamme on noin 2 miljardin euron arvoinen kiinteistövarallisuus. Asiakkaitamme ovat niin kotimaiset, kuin kansainväliset instituutiot. Tämän lisäksi hallinnoimme kahdeksaa eri Aberdeenkonsernin rahastoa, joiden omistamien kiinteistöjen arvo Suomessa on lähes 1,5 miljardia euroa.

Jami Lindh, p. 010 3040 471, jami.lindh@aberdeen.fi

Vuokraus I 010 3040 300 I vuokraus@aberdeen.fi I www.aberdeen.fi


Timo Sormunen KUVAT Sakari Manninen

Meconet on ollut jo parikymmentä vuotta yksi Hakkilan alueen veturiyrityksistä. Hallituksen puheenjohtajan Timo Parmasuon mukaan Vantaan Akselista sorvataan vetovoimainen alue paitsi yrityksille myös työntekijöille.

Edelläkävijä <

Moderni ympäristö sopii metalliyritykselle 3 32 2

V AA NN TTAAAANN AAK KS S V E LEIL I


Vantaan vahvuudet ovat pysyneet pitkälti samoina jo 1980-luvulta lähtien, toteaa Timo Parmasuo.

Meconet Oy

” Parasta Vantaalla on kaupungin halu huolehtia yritysten toimintaedellytyksistä.” – Timo Parmasuo, Meconet – Hyvä sijainti, oivallinen rakennusmaa teollisuus- ja logistiikkatoiminnoille sekä toimivat julkiset liikenneyhteydet työntekijöille, listaa Meconetin hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo Hakkilan vahvuudet. Käytännössä alueen peruselementit ja hyvät puolet ovat pysyneet pitkälti samoina jo 1980-luvun lopulta lähtien, kun vielä Oy Teräsjousen nimellä tunnettu ja Helsingin Malmilla tuotantoaan pyörittänyt yritys haki itselleen lisätilaa laajentumistaan silmällä pitäen. – Kartoitimme tuolloin eri vaihtoehtoja myös Helsingin puolelta, mutta Hakkilassa palaset loksahtivat parhaiten kohdalleen. Täällä meillä oli mahdollisuus ostaa oma tontti eikä henkilöstön työmatkoihinkaan tullut isompia mutkia, mikä oli meille jo silloin erittäin tärkeä kriteeri, muistelee Parmasuo.

Puskista päivänvaloon Meconet muutti Hakkilaan vuonna 1989. Lahdentien länsipuolelle oli jo tuolloin kotiutunut monipuolinen kirjo eri alojen yrityksiä, mutta vilkkaan tieväylän itäpuolella oli silloisen nousukauden lopulla vasta muutama toimija. Alueelle ei myöskään oltu laadittu laajempaa yhtenäistä kehityssuunnitelmaa, vaan kaupunki ja yksityiset maanomistajat myivät yritystontteja pitkälti yksittäisinä palasina. Parmasuon mielestä se on myös näkynyt Hakkilan yleisilmeessä, joka on jäänyt hieman sekavaksi ja hajanaiseksi. Yritysten välinen alueyhteistyö on sekin ollut varsin vähäistä, johtuen tosin myös kiinteistöjen erilaisista omistussuhteista. – Monet täällä toimivista yrityksistä ovat jääneet sananmukaisesti puskien taakse, vaikka aluetta halkoo kaksikin valtaväylää. Vain harva mainoskyltti tai kiinteistö näkyy esimerkiksi Lahden-

• Perustettu: 1913 • Toimiala: Materiaali-palvelut urakoitsijoille, teollisuudelle, julkisille organisaatioille ja teknisten tuotteiden jälleenmyyjille. • Toimintaa: Suomen lisäksi Baltiassa, Puolassa, Ruotsissa ja Venäjällä. • Henkilöstöä: 3200, joista noin tuhat Suomessa. • Liikevaihto: 1,75 miljardia euroa.

tielle asti. Sillä on varmasti oma vaikutuksensa myös vantaalaisten tai tässä lähellä asuvien tietoon siitä, mitä kaikkea Hakkilasta lopulta löytyy, hän harmittelee.

Kotinurkat kuntoon Pitkän linjan metalliyrittäjä onkin Vantaan Akselin suunnitelmista aidosti innostunut. Nyt Hakkilan aluetta aina kehätieltä lähtien päästään parantamaan ja siistimään kokonaisvaltaisesti, kun Vantaan kaupunki ja alueen keskeiset toimijat on saatu saman pöydän ääreen. Parmasuon mukaan alueelle suunniteltu uusi moderni ilme parantaa kilpailukykyä myös työvoiman saatavuudessa. – Enää ei riitä, että yrityksellä itsellään on uudet ja modernit toimitilat. Myös ympäristön on oltava siisti, moderni ja toimiva. Lisäksi sinne on päästävä julkisilla liikennevälineillä, Parmasuo muistuttaa. Samaan hengenvetoon hän tähdentää, ettei Vantaan Akseliprojektissa tosiaankaan investoida uuteen ja mullistavaan, vaan päivitetään viime vuosina hieman kehityksen kelkasta jäänyttä yritysaluetta entistä parempaan ja kiinnostavampaan kuosiin.


Elinvoimaa <

Helsinki-Pavi tanssikursseja pääsylipun hinnalla

Pavi on ollut vantaalaisten oma estradi jo vuosikymmenien ajan. Se edustaa perinteistä tanssilavakulttuuria aidoimmillaan.

Eija Öhrnberg KUVAT Anni Pitkänen

3 34 4

V AA NN TTAAAANN AAK KS S V E LEIL I


Pekkaniskan Pojat tahdittivat elokuisen illan tanssit.

Pavilla mahtuu pyörähtelemään samanaikaisesti jopa 1200 tanssijaa illassa.

Pavilla kilistellään limulla tai mehulla, alkoholiton linja on pitänyt alusta asti.

Toiminnanjohtaja Sari Lehtoranta on astunut Seppo Kortelaisen suuriin saappaisiin.

Aina ei tarvitse ajaa Järvi-Suomeen saakka päästäkseen aitojen lavatanssien tunnelmaan. Nostalginen Pavin tanssilava löytyy Vantaan Akselin sydämestä Honkanummelta. Tanssin tahtiin voi pyörähdellä koivupuisella parketilla sisällä ja ulkona keväästä aina myöhäiseen syksyyn. Pääsylipun hinnalla tanssitaitoa voi hioa myös tanssikursseilla, joita järjestetään ennen varsinaisten lavatanssien alkua. Riitta Soinola ja Tuula Viinikka osallistuivat opetukseen reilun sadan muun kurssilaisen joukossa. Tanssinopettaja Maija Astikaisen johdolla opittiin, kuinka fuskun oikeaoppiset askeleet kulkevat. Parhaimmillaan tanssikursseja järjestetään kolmekin kertaa viikossa. Kurssit

tuovat paikalle lisää ihmisiä, ja samalla tutustuttavat tanssinhaluisia toisiinsa heti illan alusta alkaen. Pavilla soittaa noin 80 orkesteria vuodessa. Yleisöltä saadaan suoraa palautetta esiintyjistä, ja tanssijoiden toiveita kuullaan myös uutta ohjelmistoa suunniteltaessa.

” Parasta Vantaalla on Pavi.” – Sari Lehtoranta

Helsinki-Pavi Perinteinen: tanssilava Vantaan Akselin sydämessä Hakkilassa. Avoinna: huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Tilaa: jopa 1200 tanssijalle, lämmitetyt sisätilat, alkoholiton kahvio, makkaragrilli. www.hki-pavi.fi


Vantaan kaupunki <

Uusi aika Hakkila lukeutuu Vantaan kaupungin lähivuosien kärkihankkeisiin. Alueen kehittämissuunnitelmat ovat herättäneet jo nyt kosolti kiinnostusta. Timo Sormunen KUVA Sakari Manninen

Tavoitteena on luoda keskittymä, joka nousee pääkaupunkiseudulla kertaheitolla Espoon Juvanmalmin ja Helsingin Pitäjänmäen rinnalle. Ja muutaman vuoden päästä myös niiden ohitse. – Hakkila on jo nyt yksi Suomen tärkeimmistä logistisista keskuksista, jonne esimerkiksi Kesko keskittää toimintojaan. Vantaan Akseli-projektissa Lahdentien varren jo nykyiselläänkin monipuolista elinkeinorakennetta vahvistetaan, liikenneyhteyksiä parannetaan, aluetta siistitään ja sinne luodaan parempia mahdollisuuksia myös uudelle yritystoiminnalle.

Muutos tulee näkymään, vakuuttaa Armi Vähä-Piikkiö.

– Kyllä Hakkilaan muutaman vuoden päästä tuleva hieraisee varmasti silmiään. Alue muuttaa nykyiseen verrattuna melkoisesti muotoaan ja yleisilmettään, vakuuttaa Vantaan kaupungin maankäytön kehittämispäällikkö Armi Vähä-Piikkiö. 1990-luvun puolivälin jälkeen vähemmälle huomiolle jäänyt Hakkila on yksi Vantaan kaupungin lähivuosien keskeisimmistä yritysalueista ja elinkeinotoiminnan kehityskohteista.

36

VA N TA A N A K S E L I

Valttina monipuolisuus Vantaan Akselin alueella toimii jo nykyisellään noin 300 yritystä, joista valtaosa kaupan, kuljetusten, varastoinnin tai metalliteollisuuden aloilla. Lisävalttina on alueella jo oleva asutus, jonka ansiosta se ei ole jäänyt yksinäiseksi työssäkäynti-saarekkeeksi. – Hakkilan valttina ovat paitsi hyvät liikenneyhteydet myös elinkeinorakenteen monipuolisuus, jota kehitysprojektissa vain vahvistetaan. Samalla alueelle luodaan oma brändi Aviapoliksen ja Vantaanportin tapaan, VähäPiikkiö listailee. Samalla hän muistuttaa valtaosan suunnitelmista perustuvan jo aiemmin laadittuun, vuoteen 2015 ulottuvaan Hakkila-strategiaan. Yksi tärkeä käytännön voimavara on ollut Vantaan Akselin oma kehitysryhmä, jossa kaupunki, alueella toimivat yritykset ja maanomistajat ovat voineet tehdä tiivistä yhteistyötä. – Alueella on useita maanomistajia ja on ollut iso askel, että olemme kaikki yhteisessä pöydässä suunnittelemassa tulevaisuutta. Alueelle on juuri laadittu kaupunkikuvallinen viitesuunnitelma, joka tarjoaa näkemyksen koko Vantaan Akselin kehityksen suuntaviivoista. Tavoitteena on, että kaavahankkeita voidaan tarvittaessa työstää hyvinkin nopealla aikataululla. Kiinnostusta löytyy suhdanteesta huolimatta, kertoo Vähä-Piikkiö.


Vuosaaresta

lisäpotkua Vantaan kaupungin omistaman kiinteistöliiketoimintayhtiön VTK Kiinteistöjen toimitusjohtaja Kari Kontturi (Aalto-Yliopistokiinteistöt Oy:n palvelukseen 7.10.09 alkaen) korostaa Vantaan Akselin alueen kasvupotentiaalia, jolle Vuosaaren uusi satama on tuonut aivan uudenlaista piristysruisketta. Myös jo oleva yrityskanta on selkeä valttikortti houkuteltaessa uusia tulokkaita. – Lähikauppapalvelut ovat varmaankin se osa,

Vantaan Akselin palaset loksahtavat paikoilleen.

jota alue tarvitsee tulevaisuudessakin, arvioi Kontturi. VTK omistaa toimisto- ja liikekiinteistön Itäisellä Valkoisenlähteentiellä. Siinä ovat vuokralla muun muassa K-market sekä Vantaan kaupungin päiväkoti ja vammaisten päiväkeskus. – Meillä ei ole suunnitteilla uusia kiinteistöinvestointeja, mutta kyseisen kiinteistön laajennusajatuksia on ollut pöydällä. Pyrimme myös edistämään Lahden moottoritien yli suunniteltua siltaa, jolloin myös oma kiinteistömme olisi paremmalla paikalla Vantaan Akselin alueella, Kontturi kertoo.


Monet ovat jo löytäneet

Vantaan Akselin Alueen merkittävimmät toimialat ovat tällä hetkellä tukkuja vähittäiskauppa, kuljetus, varastointi ja metalliteollisuus.

ABB OY PL 210, 00381 Helsinki ABERDEEN PROPERTY INVERSTORS FINLAND Mikonkatu 9,00100 Helsinki AERE LOGISTICS OY Vanha Porvoontie 231 B, 01380 Vantaa AHNET OY Maarinkunnaantie 17 C 47, 01370 Vantaa AIRMEC OY Rajakuja 5, 01230 Vantaa AKILLES KONSULTTITOIMISTO OY Salpakuja 9, 01200 Vantaa AKRO MATTING MATS OY Mittatie15, 01260 Vantaa AKZO NOBEL COATINGS OY PB 104, 01301 Vantaa ALFRED A PALMBERG Salmisaarenaukio 2, 00180 Helsinki AMICA RAVINTOLAT OY PL 37, 00421 Helsinki AMIFIO OY PL 92, 00371 Helsinki ANDREJEFF KARI Jyvätie 2, 01370 Vantaa

Nyt alueella < ARESKO SANEERAUS OY Kilpolantie 14 A, 00940 Helsinki ARONIJA MOONIKASVEA Pitkäsentie 22A, 01200 Vantaa AURINKOBUSSIT OY Vanha Porvoontie 246, 01380 Vantaa AVATRON OY PL 219, 01301 Vantaa AYSEC OY AB Vanha Porvoontie 246, 01380 Vantaa BJONDAHL PIA MARIA Kokkokalliontie 22, 01380 Vantaa BLERINIC OY Salmitie 4, 02430 Masala BROMAN ESA OY Kokkokalliontie 14, 01380 Vantaa CADMASTER OY Kokkokalliontie 17 A 3, 01380 Vantaa CANDYKING FINLAND OY Lepolantie16, 00660 Helsinki CIS INTERNATIONAL OY Vanha Porvoontie 231, 01380 Vantaa CLARK LIFT FINLAND OY LTD Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa CONCORDIA BUS FINLAND OY AB Klovinpellontie 5, 02180 Espoo CRONVALL OY AB Valkoisenlähteentie 14, 01380 Vantaa

38

VA N TA A N A K S E L I

DAETEK OY Kivipyykitie 9, 01260 Vantaa DANZAS ASG EUROCARGO OY Paciuksenkatu 27, 00270 Helsinki DARELL OY Porttikaari 3, 01200 Vantaa DAYTON SERVICE OY Salpakuja 6, 01200 Vantaa DECOCOAT KY PL 716, 00101 Helsinki DEFISAN HYGIENIA OY PL 298, 01301 Vantaa DEMO FINLAND OY Rajatie 40 B/Joutsimies, 01230 Vantaa DEMO MATERIAL OY Rajatie 40 B, 01230 Vantaa DENTALPRIME OY Paasikuja 6, 05460 Hyvinkää DESMET OY Mittatie 17, 01260 Vantaa DFDS TRANSPORT AB PL 142, 01511 Vantaa DHL INTERNATIONAL OY Tullimiehentie 10, 01530 Vantaa EDIRISINGHE JAGATH Korpikontiontie 1 B 36, 01450 Vantaa ELECTRIC VEHICLES FINLAND OY Monsantie 176, 04400 Järvenpää ELIASSON J PAPERITUKKULIIKE OY Santaradantie10, 01370 Vantaa EL-CAR OY Mittatie 26 A, 01260 Vantaa ELTEK FINLAND OY Lakalaivankatu 7, 33840 Tampere EMAIL REGISTER OY RTÖN OY Rajatie 40 B, 01230 Vantaa EMPAK AY Hakkilankaari 7 B, 01380 Vantaa ENESTAM KY Honkanummentie 2, 01260 Vantaa ERGOREJ OY Kivipyykitie 11 01260 Vantaa ERMACO OY Honkanummentie 2, 01260 Vantaa ESPOON JUMMI JAMMI OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa ETELÄSUOMEN HINAUSPALVELU OY Sireenitie 25 D, 01390 Vantaa ETELÄSUOMEN LINJALIIKENNE OY PL 400, 50101 Mikkeli EUROLINK OY LTD Östanvägen 5, 06150 Porvoo EUROPRESS GROUP OY Honkanummentie 3, 01260 Vantaa EUROPRESS OY Honkanummentie3, 01260 Vantaa EUROPRESS PRODUCTION OY Honkanummentie 3, 01260 Vantaa EVISOL OY Hakkilankaari 7 A, 01380 Vantaa FASTEMS OY AB Tuotekatu 4, 33840 Tampere FINFEEN OY AB Porttikaari 20, 01200 Vantaa

FIRECON OY Moisionkatu 6, 15100 Lahti FLINCK GUNNAR KY Liisankalliontie 16, 01380 Vantaa FLINCK HENRY RAKENNUSLIIKE OY Krogstigen 2, 01380 Vantaa FLUOROTECH OY LTD Kivipyykintie 4, 01260 Vantaa FOREMA DESIGN OY Mittatie13, 01260 Vantaa FORSMAN AARO OY Vanha Porvoontie 235, 01380 Vantaa FÖRBI J OY Lähdekallionrinne 3 F 19, 01380 Vantaa HAKANIEMEN METALLI OY Linjatie 3, 01260 Vantaa HAKKARAINEN AHTI RAINER Sakarakuja 8 A, 01230 Vantaa HAKKIS KAHVILA OY Malmarintie 27, 01380 Vantaa HAKUNILAN LIIKENNE OY Laurinmäenkuja 3 B, 00440 Helsinki HANSALAISET OY Tikkurilantie 48, 01300 Vantaa HARICO OY PL 110 /Onvest Oy, 01301 Vantaa HARRARI KONE OY Humalistonkatu 16, 20100 Turku HAUKILAHDEN PUB MIKKO MIIA OY PL 15, 01301 Vantaa HEATCHEM OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa HEITTO KEIJO KARI T:MI IVFORM Leikkikuja 2 A 3, 00940 Helsinki HELMIVENEEN PÄIVÄKOTI KANNATUSYHDISTYS RY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa HELSINGIN REKKATERMINAALI OY Honkanummentie 3, 01260 Vantaa HELSINGIN SRK YHT Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki HELSINGIN VAKIOILMA OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa HEWACO ERISTYS OY Mittatie 9, 01260 Vantaa HEWACO TRADING OY Mittatie 9, 01260 Vantaa HIETANEN PAULI MAALAAMO OY Kivipyykintie 6, 01260 Vantaa HIGH METAL PRODUCTION OY Linjatie 3, 01260 Vantaa HK RUOKATALO OYJ PL 50, 20521 Turku HOK-ELANTO Kaupintie 14, 00440 Helsinki HOLMBERG CAMILLA ANNA LINNEA Bindevägen 4, 00730 Helsinki HÄMESKONE OY PL 6, 01261 Vantaa HÄMÄLÄINEN UNTO HUOLTOKORJAAMO OY Piilolantie 104, 44760 Keihärinkoski IBRAHIMI SUZANA Jokiniementie 4, 01300 Vantaa IKEA OY Espoontie 21, 02740 Espoo IKPALVELUT OY Mittatie 8 B, 01260 Vantaa IKUTINTTI KY Vanha Porvoontie 23, 01380 Vantaa INCOTEC AY Sydäntie 8 A 1, 01400 Vantaa INEX PARTNERS OY PL 177/Tukholmankatu 2, 00250 Helsinki

INTERNATIONAL PAINT FINLAND OY AB PL 104, 01301 Vantaa IPATEK OY Huhtakuja 12, 01200 Vantaa IVSÄÄTÖ LAINE NUOHOUS OY PL 79, 01301 Vantaa JD MULTITUOTE OY Kivipyykintie 7 B, 01260 Vantaa JOKELAINEN PIIA JOHANNA Maarinkunnaantie 17 C 61, 01370 Vantaa JPOPUTKITYÖ OY Mittatie 1, 01260 Vantaa JUJAMY KIINT OY Mittatie 7, 01260 Vantaa JUJARENT OY Mittatie 7, 01260 Vantaa JÄÄSAUKKO OY Vanha talvitie 26, 00580 Helsinki KAASUVALO OY Porttikaari 18, 01200 Vantaa KAIKENKARVAISET OY Kivipyykintie 7 B, 01260 Vantaa KAINULAINEN KOLMIKANTA OY Mittatie 17, 01260 Vantaa KANTAUUDENMAAN ISÄNNÖINTI OY Kaskelankuja14, 0 1200 Vantaa KAUTTO ISMO JUHANI Pitkäsentie 28A AS 2, 01200 Vantaa KAVIKA OY Linjatie 2, 01260 Vantaa KEILI KIRJAPAINO OY Porttikaari 7, 01200 Vantaa KESKO Satamakatu 3, 00160 Helsinki KESPED OY PL 47, 01301 Vantaa KITAI OY Mittatie 6, 01260 Vantaa KKS CONSULTING OY Kivipyykintie 6, 01260 Vantaa KLIPPAN OY AB Sandbanan 8, 01370 Vantaa KOIVISTO RAIMO OY/KHONKATORI Valkoisenlähteentie 19, 01260 Vantaa KOLEHMAINEN MIIKA TAPANI Maarinkunnaantie 17 A 7, 01370 Vantaa KOLOHONGAN BURGER OY Valkoisenlähteentie 19, 01260 Vantaa KONEKESKO OY Tikkurilantie 10, 01380 Vantaa KONTINO OY AB PL 27, 01301 Vantaa KONTINON SR YHTEISELÄKESÄÄTIÖ PL 27, 01301 Vantaa KOSKIMIES ANNEMAARIT Vanha Porvoontie 211, 01380 Vantaa KOSKINEN TELINETYÖ OY Porttikaari 16, 01200 Vantaa KOVAKONE OY Salpakuja 9, 01200 Vantaa KRAHOITUS OY Tikkurilantie 10, 01380 Vantaa KROHN HANNU OY Vanha Porvoontie 336, 01490 Vantaa KSB FINLAND OY PL 222, 01301 Vantaa KTILIT TILITOIMISTO OY Annankalliontie 12 B, 01380 Vantaa KUBLER SUOMI OY Neilikkakuja 7 A, 01300 Vantaa


NURMISEN SAIRAUSKASSA Pasilankatu 2, 00240 Helsinki NYKÄNEN JUHANI ILMASTOINTITYÖ OY Mittatie 1, 01260 Vantaa NYSTRÖM O OY CO AB Vuorikatu 16 A 3, 00100 Helsinki NÄKÖVAMMAISTEN KESKUSLIITTO RY Mäkelänkatu 50, 00510 Helsinki OLKEBOR OY Vanha Porvoontie 231 A, 01380 Vantaa ONNINEN OY PL 109, 01301 Vantaa ONVEST OY PL 110, 01301 Vantaa OSAMEC OY Honkanummentie 4, 01260 Vantaa OSATEOS OY Honkanummentie 4, 01260 Vantaa OSRAM OY AB Vanha Porvoontie 229, 01301 Vantaa PAKASTAMO OY Meijeritie 5 D, 00370 Helsinki PALINGRANIT OY PL 46, 32201 Loimaa PELLIKAINEN SIRKKALIISA Honkanummentie 3 A 1, 01260 Vantaa PESOLA ANJA OY PL 31, 00701 Helsinki PETRASOL OY Tulkinkuja 3, 02600 Espoo PIS NAVIGATOR OY Vanha Porvoontie 231, 01380 Vantaa PJJHITSAUS OY Maarinkunnaantie 17 C 61, 01370 Vantaa PLAYROSETT LTD OY Unioninkatu 39, 00170 Helsinki PLEASETEAM OY Pasilan puistotie 6 A, 00240 Helsinki POSKE LOGISTIIKKA OY Kytömaantie 16, 04200 Kerava POWERHOUSE DISCOS OY Lähdekallionrinne 3 F 19, 01380 Vantaa POWERMATIC HUOLTO OY LTD Mittatie 8, 01260 Vantaa PREMIUM PET FOODS FINLAND OY Vanha Porvoontie 229 2. KRS, 01380 Vantaa PRODMAC OY Salpakuja 9, 01200 Vantaa PUTKI LEVYRAKENNE OY Kivipyykintie 5, 01260 Vantaa RAHAAUTOMAATTIYHDISTYS PL 30, 02151 Espoo RAHKOLA BROS OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa RAMILTON OY PL 32, 01261 Vantaa RAMIRENT OYJ Viljatie 4 A, 00700 Helsinki RAUTA 75 OY Vanha Porvoontie 245, 01380 Vantaa RAUTAKESKO OY PL 75, 01301 Vantaa REHAU OY AB Kivipyykintie 10, 01260 Vantaa RESTALAITE OY Mittatie 12, 01260 Vantaa RUOKAKESKO OY Satamakatu 3, 00016 KESKO

RUOKONEN JANNE ILKKA JUHANI Siltaniitynkuja 1 A, 01260 Vantaa RUSSIAN CARGO SERVICE OY Vanha Porvoontie 231 C, 01380 Vantaa SAARIJÄRVI SIMO JUHANI Huhtapolku 3 A, 01200 Vantaa SARSTEDT OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa SATOMESTARIT OY Mittatie 5, 01260 Vantaa SATOTUKKU OY Porttisuontie 9, 01200 Vantaa SELMIC OY Lumikontie 1, 94600 Kemi SENOVE OY Mittalinja 5, 01260 Vantaa SESOMA OY Mittalinja 5, 01260 Vantaa SESOMA VISUAL OY Mittalinja 5, 01260 Vantaa SIKAIVURIPALVELU OY Huhtakuja 1 B, 01200 Vantaa SILVENNOINEN JUHLA LOUNASPALVELU OY Korsontie 61, 01450 Vantaa SINIKETO LAATUTORJUNTA OY AB Vanha Porvoontie 205 B, 01380 Vantaa SLINE OY Hakkilankaari 7 B, 01380 Vantaa SODEXHO OY PL 18, 00441 Helsinki SOL YMPÄRISTÖPALVELUT OY Linjatie 6, 01260 Vantaa SOLITEK OY Hakkilankaari 7 B, 01380 Vantaa SPONDA Korkeavuorenkatu 45, 00100 Helsinki STARCKJOHANN STEEL OY AB PL 54, 15101 Lahti STENA METALLIYHTYMÄ OY Pajakatu 79, 11130 Riihimäki SUOMEN MOTOKOV OY PL 5, 01261 Vantaa SUOMEN PELASTUSARMEIJAN SÄÄTIÖ PL 161, 00121 Helsinki SUOMEN TERVALEPPÄ OY Kivipyykintie 12, 01230 Vantaa SUOMEN TRANSVAL OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa SUOMEN URHEILUAITTA OY Mittatie 21, 01260 Vantaa TAMMINEN HARRI LIHATUKKU OY Itäinen valkoisenlähteenkatu 21, 01260 Vantaa TAMMINEN MARKETTA HANNELE Koivikontie 62, 04260 Kerava TANNINEN JORMA KALEVI Jampakatu 5 E 22, 04440 Järvenpää TENDEX OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa TERÄSKAIRA OY Mittatie19, 01260 Vantaa TERÄSNYRKKI KY Linjatie 5, 01260 Vantaa TERÄSNYRKKI STEEL OY Linjatie 5, 01260 Vantaa TGO PRO OY PL 218, 01301 Vantaa THAI FOOD OY LTD Vanha Porvoontie 336, 01490 Vantaa THINKFLOW OY Kivipyykintie 6, 01260 Vantaa

TIETOKESKO OY PL 106, 02601 Espoo TINATILI OY Säterintie 68, 00720 Helsinki TNT DFDS TRANSPORT LOGISTICS AB PL 142, 01511 Vantaa TNT SUOMI OY Tullimiehentie 2, 01530 Vantaa TRANSPARTS FINLAND OY Linjatie 5, 01260 Vantaa TUIJA HOIVAKOTI OY Kokkokalliontie 10, 01380 Vantaa TUOKKO TOIMINTA KY Pitkäsentie 12 A, 01200 Vantaa TUOMITEAM OY Salpakuja 9, 01200 Vantaa TURTIA TONI PETTERI Kunnaantie 30 A 5, 01370 Vantaa TYÖKALUPALVELUTOOLSERVICE GRÖNBLOM OY PL 11, 01301 Vantaa UNIVISIO OY Teollisuustie 4, 38800 Jämijärvi UPS SCS FINLAND OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa UUDENMAAN UVLAKKAUS OY Mittatie 16, 01260 Vantaa UUDENMAAN VIHANNES OY Puistotie 59, 04430 Järvenpää WAHLMARK KIINTEISTÖT LKV OY Porttikaari 1, 01200 Vantaa WAHLMARK KM OY Porttikaari 1, 01200 Vantaa VANTAAN KPPALVELU OY Vanha Porvoontie 235, 01380 Vantaa VANTAAN KUMITEKNIIKKA OY Kivipyykintie 7, 01260 Vantaa VANTAAN TIMANTTIPORAUS OY Linjatie 5, 01260 Vantaa VANTRAIL VTR OY Linjatie 5, 01260 Vantaa VARAKIRI OY Hakkilan teollisuustalo, 01380 Vantaa VARASTOAATELIT OY Porttisuontie 7, 01200 Vantaa VEPSÄLÄINEN OY Porttisuontie 4, 01200 Vantaa VESA SARI MARIANNE Lähdekallionrinne 3 G 21, 01380 Vantaa VIAREX OY Hanskalliontie 100, 01760 Vantaa VICOF OY PL 269, 01301 Vantaa VIESTINTÄPERKKIÖ OY Kokkokallionrinne 3 F, 01380 Vantaa VIHERRENGAS ETELÄSUOMI OY Porttikaari 3, 01200 Vantaa VISAVA OY Salpakuja 9, 01200 Vantaa VTK-KIINTEISTÖT Elannontie 3, 001510 Vantaa VÄHITTÄISKAUPAN VTP TILIPALVELU OY Satamakatu 3, 00016 KESKO YLITALO KIVITUOTE OY Salpakuja 7, 01200 Vantaa 3ISETRONIC MEDICAL SYSTEMS FINLAND I FIL Råtorpsvägen 41 C, 01640 Vantaa

Vantaan Akseli ei vastaa yritystietojen oikeellisuudesta.

KULMALA OY VELJ AB Pälkäneentie 13, 00510 Helsinki KUMIAPU OY Kivipyykintie 2 B, 01260 Vantaa KVLNOSTURIHUOLTO OY Maaseututie 50, 07220 Kaarenkylä LAAKSO SEPPO ANTERO Kokkokallionrinne 3 B, 01380 Vantaa LE KAHVILA TUT OY Krassitie 6 A 21, 01300 Vantaa LEIMASINTEOLLISUUS OY Mittatie14, 01260 Vantaa LEMPELTO PAKKAUSPALVELU OY Honkanummentie 13 B, 01380 Vantaa LIHASALMINEN OY PL 32, 01261 Vantaa LINAK OY Kivipyykintie 6, 01260 Vantaa LINDSTRÖM OY PL 29, 00581 Helsinki LOGIA OY Manttaalitie 8, 01530 Vantaa LOIKKANEN PEKKA JUHANI Kaskelanrinne 9A, 01200 Vantaa LOREAL FINLAND OY PL 39, 02201 Espoo LÄMMÖNSIIRRIN OY Kivipyykintie 3, 01260 Vantaa MAATALOUSKESKO OY Tikkurilantie 10, 01380 Vantaa MAKO OY Pälkäneentie 13, 00510 Helsinki MARANNE OY Liisankalliontie 7 A, 01380 Vantaa MARKKINOINTIVESA OY Huhtakuja 3 B, 01200 Vantaa MAZZONI TRADING OY Porttisuontie 9, 01200 Vantaa MECONET OY Honkanummentie 8, 01260 Vantaa MEDIA HANNULA GRAAFINEN OY Talvikkitie 37 A, 01300 Vantaa MEDICALL FINLAND OY AB Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa MERCANTILE GROUP OY AB PL 222, 01301 Vantaa MERCANTILE OY AB PL 222, 01301 Vantaa MIELE OY Porttikaari 6, 01200 Vantaa MONILAITE OY Salpakuja 6, 01200 Vantaa MONILAITEDAYTON OY Salpakuja 6, 01200 Vantaa MOVES OY Maanmittarinkatu 1, 01260 Vantaa MYRTTISEN VIHANNES OY Mittatie 7, 01260 Vantaa MÄKI YRJÖ OLAVI Kivitaskunkuja 1, 01450 Vantaa NELF Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki NENE RENTAL OY Vanha Porvoontie 229, 01380 Vantaa NESTORITUOTE OY Kivipyykintie 7, 01260 Vantaa NETWORKS ELISA OY PL 400, 00061 ELISA NICKSTRÖM SVEN ADOLF Vaaralankulma 8 B, 01230 Vantaa NIKKINEN ULLA STINA MARIA Kunnaantie 30 E 27, 01370 Vantaa NOWATT PALVELU OY Rajatie 38, 01230 Vantaa NURMINEN JOHN OY Pasilankatu 2, 00240 Helsinki


6ANTAAN(AKKILANYMPiRILLENOUSEVAYRITYSALUE 6ANTAAN !KSELI SIJAITSEE KOKO PiiKAUPUNKI SEUDUNLOGISTISESSAKESKIPISTEESSiLENTOKENTiN JASATAMANKESKELLi ,AHDENViYLiNJA+EHi)))N RISTEYKSESSi !JOAIKAA 3UOMEN ULKOMAAN KAUPANLAAJAKAISTOIHIN¯(ELSINKI 6ANTAALLEJA 6UOSAAREEN¯ONALLEMINUUTTIA,ISiTIETOA 6ANTAAN!KSELISTAWWWVANTAANAKSELI½

Vantaan Akseli 2009  

Vantaan Akselin asiakaslehti 2009

Advertisement