Page 1

Nummer 2 - Maart / April 2013

10. Bol-op-pot top 10 12. Trends lentebloemen 38. Inspiratie “Blooming Day�

wit

40. Samen genieten


Lente 2013

10

18

04

40 26

38

Gek op Groen: het groene genieten Wat is Gek op Groen? Gek op Groen is een gevoel. Wie vindt het niet heerlijk om groen om zich heen te hebben? En dat gevoel willen we graag met je delen! Onze missie is kort en krachtig. Met Gek op Groen willen we mensen gelukkiger maken door het groene genieten te stimuleren. Dat willen we op allerlei manieren doen. Bijvoorbeeld met nieuwe producten en nieuwe diensten. Maar ook met verrassende acties en (winkel)events. We hopen voor jou, als bezoeker van onze tuincentra, een mooi idee te hebben neergezet , wat we graag met jou willen uitbouwen. Volg ons ook op Facebook!


Inhoud

Nummer 2 - Maart / April 2013

Leuk om te weten 04 100% Lente! 09 Woonplant van de maand 10 Bol-op-pot Top 10 42 Vraag & Antwoord Leuk om te doen 18 Stappenplan Voorjaarsdecoratie 20 Recepten 32 Tuinkalender 40 Samen genieten! 44 Uitjes agenda Inspiratie 12 Trend Lentebloemen 22 Buitentrends 2013 26 Paastrends 2013 38 Trend Blooming Day


4 Gek op Groen


wit

100% Lente!

De lente begint! Zwellende knoppen en bloesembomen. Fluitende merels en momenten van groot geluk. Alles wordt weer groen, dus het groene genieten kan weer beginnen. Je haalt de lente in huis met heel veel bloembolletjes en kleurrijke accessoires. We hebben behoefte aan kleur, maar doen het rustig aan met vooral zoete pasteltinten. We dromen stiekem al van een lange zwoele zomer en gaan naar buiten om de tuin alvast klaar te maken om hem in de zomer prachtig te laten bloeien. Heb je er al zin in?

! r u e l k e t n Le Op 21 maart ga at de Keukenho f weer open. De p lek waar de len te tot bloei komt en het bruist van de activiteiten. G eniet van de schitterende tulp en, hyacinten en narcissen: dĂŠ ult ieme beleving va n de lente.

MAART: Niet te droog, niet te nat, dan vult maart een duchtig vat. Gek op Groen 5


6 Gek op Groen


wit

100% Lente!

Na het thema back to basic mogen langzaam de tierelantijnen weer terugkomen, alles wordt wat frivoler en luxer. We zijn dol op wat klassieke patronen als rozen, ruitjes en stippen. En de luxe blijkt uit mooie materialen als parels, kant, zijde, kristal, porselein en accenten in zilver en goud. We zijn helemaal vrolijk, omdat de lente weer is begonnen, we hebben zin om leuke dingen te gaan doen. Leuke uitstapjes, shoppen, workshops of kleine vakantietripjes. We hebben er zin in!

k j i l e d n e i r v l Voge Vogels zijn in ap ril hard op zoek naar een plekje om ee n nestje te gaan bouwen. Een goed momen t om een vogelh uisje op te hangen. Als je veel vogels in de tuin wilt hebben, zor g dan voor besc hutte plekken. Ook pla nten die insecten aantrekken, zor gen voor veel vo gels in je tuin. Vergeet d e besdragende b omen en struiken zoals z uurbes, lijsterbes , vlier en meidoorn niet.

APRIL : doet wat hij wil. Gek op Groen 7


Maak kans op 1 van de 2 weekendjesweg in een vakantiewoning van Belvilla t.w.v. â‚Ź350,-.

ng van Bij elke bestedi lanten, p , n e m e lo b n a 10 euro a ontvang je n e m o b n e n e struik een een kanslot bij entrum! c n i u t n e o r G p Gek o Wil je een keer een weekendje weg naar een uniek landhuis in de Ardennen of naar een boerderij op de Veluwe? Met je gezin, met vrienden of met de hele familie? Een huis met een riante tuin, met open haard of een zwembad? Doe mee! Ga naar www.belvilla.nl/gekopgroen of www.belvilla.be/gekopgroen en vul de unieke actiecode in. De actievoorwaarden kun je hier ook vinden. De actie loopt t/m 1 mei 2013. www.belvilla.nl / www.belvilla.be 8 Gek op Groen


Woonplant van de maand

a l u n a amp

C

m

eu a i d o C

Gek op Groen 9


1,2,3

Lente in huis en in de tuin Bol-op-pot is een term die niks meer betekent dan ‘bollen in een pot’.

Bol op Narcissus ‘Tête à Tête’ (narcis) Galanthus nivalis (sneeuwklokje)

1. koop bollen in pot is Narc l Crown’ ‘Brida is) (narc

Hy mu (hy

2. haal ze uit de verpakking

3. plant ze in de tuin of zet ze in een sierpot

Iris reticulata ‘Harmony’ (iris)

Crocus ‘Jeanne (krokus

nda Anemone bla ’ ‘Blue Shades (anemoon)


p pot Top 10 wit

Muscari ‘Blue Magic’ (blauw druifje )

Vrolijke bloeiers voor binnen en buiten

ia Fritillar ris meleag loem) (kievitsb

yacinthus ultiflora yacint) druifje)

e d’Arc’ s)

Muscari ‘White Magic’ (wit druifje) Gek op Groen 11


wit

l b e t n e L Trend: Lentebloemen zijn momenteel volop verkrijgbaar: zowel als snijbloem (voor in de vaas) als kant-en-klare lentebloeiers voor in potten en schalen. De bekendste lentebloeiers zijn tulpen, hyacinten, narcissen, blauwe druifjes, kievitsbloemen en anemonen. De verzorging van lentebloemen is eenvoudig; belangrijk is dat het water in de vaas regelmatig ververst wordt, zodat het helder blijft. Bolletjes-op-pot hoef je slechts 1 Ă 2 keer per week water te geven. Belangrijk is wel de plek waar je de bloemen neer zet; liever niet in de volle zon of vlakbij de verwarming. Dan blijven ze het langst mooi. Veel plezier ermee!


TRENDS LENTEBLOEMEN

n e m e o l Trend 1: ‘Sparkle’

Trend 2: ‘Sturdy’

Gek op Groen 13


wit

‘Sparkle’ inspiratie pale t


Trend 1: ‘Sparkle’

SPARKLE

In de trend Sparkle (stralend) wordt veel gebruik gemaakt van vrolijke kleuren. Bijvoorbeeld door een combinatie van gele narcissen, roze hyacinten, kievietsbloemen en witte tulpen. Geel is een belangrijke accentkleur. De vazen, potten en accessoires zijn vaak van glas of kristal en hebben vooral een fris, vrolijk en optimistisch uiterlijk.

Styling tip: Doe verschillende bolletjes in kleine potjes of waxinelichtjes en zet ze op een groot dienblad. Dit zorgt voor een fleurig lentespektakel! Gek op Groen 15


wit

‘Sturdy’ inspiratie pale t


Trend 2: ‘Sturdy’

STURDY

De trend Sturdy (stoer) heeft een ‘naturelle’ uitstraling en kenmerkt zich door gebruik van robuuste materialen; steen, rubber, grof breiwerk, ruw hout, zink, stoer vilt, touw en nostalgische accessoires. De materialen worden op nonchalante wijze met elkaar gecombineerd. De lentebloemen als blauwe druifjes, witte hyacinten en parkiettulpen ogen daardoor extra natuurlijk.

Styling tip: Gebruik bloembollen eens op een totaal andere manier. Bijvoorbeeld in een oude pan of ijzeren bak: lekker stoer!

Gek op Groen 17


ok o f l e z k “Maa lle o v r e e f s deze � e i t a r o c e sd voorjaar

3 Spoel wat bolletjes onder de kraan af en trek ze uit elkaar. Deze plantjes hebben alles in hun bol opgeslagen wat ze nodig hebben. Omwikkel ze met vochtig mos en zet ze in groepjes tussen het mos.

18 Gek op Groen


Stappenplan voorjaarsdecoratie wit

1 Creëer met één of meer mooi gevormde takken de basis voor deze voorjaarsdecoratie. Geschikt hiervoor zijn naturel druivenhout of fruitbomenhout. Decoreer ze zo dat de ruimte goed wordt benut.

4 Bevestig kleine bolvaasjes aan de takken met naturel touw. Verdeel ze mooi in de beschikbare ruimte. Decoreer de vaasjes met voorjaarsbloemen als narcissen of blauwe druifjes.

2 Bekleed de bodem van deze sfeervolle kweekkas met platmos of bolmos en maak zo een groene basis.

5 Maak van hooi en binddraad vogelnestjes. Bevestig de nestjes met een lijmpistool op de takken of op het mos. Decoreer de nestjes met eitjes, veertjes en vogeltjes. Sproei de bolletjes regelmatig. Veel plezier!

Gek op Groen 19


Leuk om te doen

Mojito met verse munt Bereiding: 1. Pers de limoenschijfjes en de muntblaadjes in het glas goed fijn. Je kunt hier het best een stamper voor gebruiken. 2. Giet het glas vol met Sprite of 7-up en ijsklontjes. 3. Eventueel kun je de overgebleven limoen en muntblaadjes gebruiken ter decoratie.

20 Gek op Groen

IngrediĂŤnten: * 60 ml Sprite of 7-up * limoen * takjes munt * verfijnde rietsuiker * ijsklontjes * ijskoud sodawater


Verse muntthee Bereiding: 1. Doe de groene thee, munt en suiker in een grote theepot. 2. Giet er het kokende water over en laat met een deksel op de pot ca. 4 minuten trekken.

IngrediĂŤnten: * 1 eetlepel groene thee * 4 eetlepels suiker * 25 gram verse munt * 1 liter kokend water

3. Schenk de thee in glazen en zet in elk glas een takje verse munt.

Gek op Groen 21


Be happy garden


Be happy garden De Be happy garden wordt gekenmerkt door de natuurlijke uitstraling. Het is een groene tuin waar iedereen met de natuur in aanraking komt. De vier elementen (aarde, water, vuur en lucht) staan in deze tuin centraal. Denk bijvoorbeeld aan veel aarde, vuurkorven, half verharde paden van boomschorssnippers en vijvers vol waterplanten.

Klein geluk Er zijn schaduwplanten te vinden voor een bosrijke uitstraling, met hier en daar wat bloeiende planten. Door vogelhuisjes, vlinderkasten en insectenhotels is er volop ruimte voor vogels en insecten. De materialen die in deze tuin te vinden zijn hebben een krachtige, natuurlijke uitstraling en een bijzondere structuur. De Be happy garden spreekt jong en oud aan. Het beleven van klein geluk staat centraal in deze natuurlijke tuin.

Gek op Groen 23


Let me glow garden

24 Gek op Groen


Let me glow garden De rustgevende basis en de strakke vormgeving staan in deze tuin centraal. Het is een natuurlijke tuin waar iedereen tot rust komt. De gebruikte materialen, basic en naturel, dragen hieraan bij. De verrassing zit hem in de felle, fluoriserende kleuraccenten op onverwachte plekken. Door de speling met felle kleuren wordt het geheel subtiel doorbroken, maar behoudt de tuin zijn rustgevende uitstraling.

Leef met zin In de borders is een kleurverloop in de planten/bloemen te zien. Ga dus voor planten die in veel kleuren verkrijgbaar zijn. Zorg voor een strakke vijver, met eventueel een (fel) gekleurde omlijning. Witte muren, een lange houten tafel en strakke meubels passen goed in de Let me glow garden. CreĂŤer met een beetje creativiteit een inspirerende, energieke tuin. Leef met zin! hting Tuinpromotie Dit artikel is gerealiseerd met dank aan: Stic

Nederland.


De kleur spat er vanaf!

Pa

Met ‘Easter h direct een vrol Uitbundige kleur vrolijke bloeme Vervang je n eieren en paasd kussens, kaa geniet je no vrolijke East

‘Easter happiness’ 26 Gek op Groen


aastrends 2013 ..

happiness’ creeer je lijke paassfeer in huis. ren, gecombineerd met en, haasjes en kuikens. na de paasdagen de decoraties voor vrolijke rsen en vaasjes, dan og lang na van het lentegevoel van ter happiness.

: p i t g n p m et i l o l y e t f S ta

aas p e j k et j e i n m e o l Vrolij rrijk b u staat e l t k a n D e . e rdopje e i e r ! iede ezellig g n e mete

‘Easter happiness’ inspiratie palet Gek op Groen 27


Puur natuur. .

Met ‘Easte op een pur tinten en n frisgele ac speels effe de tradition stijl staan beide En natuur ‘Easter natural’ inspiratie palet

‘Easter natural’ 28 Gek op Groen


Na

St

ylin

g

tip

:

pr tuu a m chti rlijke et fri g in tint sg e l e co m e n s ac bin taan ce ati nt e en .

er natural’ haal je Pasen re manier in huis. Warme natuurlijke materialen. De ccenten zorgen voor een ect met een knipoog naar nele paaskleur. Mooi in deze de kamerbrem en primula, prachtig gele bloeiers. lijk mogen ook kievitseieren niet ontbreken!

Gek op Groen 29


Een vleugje glans...

‘Easter chique’ 30 Gek op Groen

Een vleugje par tafel en een s ‘Easter chiqu een chique t voor zachte ti blauwpaarse k maak je het bloemen en pla b

‘Easter chique’ inspiratie palet


relmoer, een mooi gedekte sierlijk lint vormen samen ue’. Pasen maar dan met tintje. Als kleuren kies je inten met roze, groene en kleuraccenten. En natuurlijk geheel af met gekleurde nten, zoals bijvoorbeeld het blauwe druifje.

Co

St

ylin

g

pa mb bl stel inee o en em tint r za fe en en cht es m te voo et e lijk r e vr eff en olij ec ch ke iq t. ue

tip

:

Gek op Groen 31


Tuinkalender Maart Met deze handige tuintips geef je je tuin de perfecte start voor een heerlijk, lang en zonnig tuinjaar! In maart ontwaakt de natuur, het wordt lente! Alle planten beginnen weer uit te lopen en bloembollen laten hun vrolijke kleuren zien. Het tuinseizoen staat voor de deur, dus nu aan de slag om straks zo lang mogelijk te genieten. Want genieten willen we toch allemaal?

1

Winterbescherming weghalen De beschermlaag die je bij planten tegen de kou had aangebracht, kun je nu weghalen. Vooral bij vaste planten als anemonen, yucca’s, vuurpijlen en alle andere soorten die niet zo best kou verdragen. Als zo’n winterdek blijft liggen, krijgen de planten het te warm, waardoor ze te vroeg tot ontwikkeling komen. Als het dan plotseling weer wat kouder wordt kunnen ze bevriezen. Ook boven bloembollen moet je de beschermlaag weghalen. Houd wel iets bij de hand, bijvoorbeeld noppenfolie of vliesdoek, om de planten snel weer af te kunnen dekken als het plotseling toch weer even gaat vriezen. 32 Gek op Groen

• Winterbescherming weghalen

1

• Voorjaarsschoonmaak tuin & terras (schutting, tuinmeubels, bestrating) • Potten en bakken schoonmaken en vullen met kleurrijke bloeiers • Tuin & terras in lentesfeer brengen (met bloemen!) • Groenten zaaien (o.a. spinazie, wortel, paprika, radijsjes, tuinbonen, erwten, peulen) • Aardappels, ui, rabarber, fruitbomen, bessenstruiken planten • Snoeien (o.a. rozen, diverse 2 struiken als pluimhortensia, lavendel, vlinderstruik, lavatera) • Gazon opknappen (graskanten steken, verticuteren, bekalken en bemesten) • Plantenborder opruimen en bemesten • Onkruid verwijderen

3


n uw rozen ie e lo b s ip it e o ‘Met deze sn als nooit tevoren!’ dit jaar

2

Snoeien struik- en stamrozen Struik- en stamrozen kun je het beste snoeien in maart en april. Haal eerst al het dode hout weg en snoei dan de stevige, gezonde takken in. Hoe korter je snoeit, des te krachtiger worden de nieuwe scheuten. Aan een goede struik zitten zo’n 5 tot 7 sterke takken. Snoei van twee takken die te dicht op elkaar zitten of elkaar kruisen, er ook één weg. Snoei kort boven een naar buiten wijzend oog (een knop). Laat je er een te lange stomp boven zitten, dan sterft deze af en dat kan allerlei ziekten veroorzaken. Snoei tussen 10 en 30 centimeter boven de grond.

opruimen en bemesten 3 Plantenborder Haal dode bloeistengels en afgestorven bladeren bij vaste planten weg. Let op dat je de

Plantjes z aaien

Voorjaarsschoonmaak tuin & terras

jonge groeischeuten die nu uit de grond komen niet beschadigt. Het dode materiaal kun je op je composthoop gooien of in de gft-container stoppen.

Gek op Groen 33


Tuinkalender April • Hagen planten

1

• Struiken planten

2

• Voorjaarsbloeiende struiken na de bloei snoeien (Forsythia, ranonkelstruik, Ribes) • Vormbomen snoeien (lei of bolbomen als leilindes, bolesdoorns, bolcatalpa’s en bolacacia’s kunnen nu tot 15 cm terug worden gesnoeid • Gazon opknappen (verticuteren, kalk strooien en bemesten) als dit in maart nog niet is gebeurd • Eenjarigen voorzaaien

3

• Tuin bemesten • Onkruid verwijderen • Snelgroeiende hagen snoeien (liguster, taxus en leylandii)

Hagen planten 1 Hagen zijn perfect om structuur aan te brengen in een tuin. En het staat een stuk vriendelijker en natuurlijker dan welke prachtige schutting dan ook. Het is nu de perfecte tijd om hagen te planten. Er is nu een ruime sortering haagplanten verkrijgbaar. Ze zijn er in bladverliezende en bladhoudende soorten. De meest bekende soorten zijn buxus, liguster en beuk. Daarnaast heb je ook nog haagbeuk, diverse soorten coniferen, struikkamperfoelie, hulst en laurierkers. Elke soort heeft zo zijn positieve eigenschappen, dus laat je vooral goed adviseren voordat je overgaat tot de aanschaf van een haag. Hoe hoog moet de haag worden? Welke functie krijgt de haag? Hoe snel wil je de haag dicht hebben en hoe vaak wil je snoeien? Niet elke soort haag groeit op elke grond. Kijk vooral goed rond in je omgeving en vraag om deskundig advies. Zorg tenslotte bij het planten voor grondverbetering, bemesting en vergeet vooral niet om water te geven. 34 Gek op Groen


2

Struiken planten Alles wat in een pot is gekweekt, kun je het hele jaar door planten. Je kunt deze struiken altijd in de grond zetten, want de wortelkluiten worden daarbij nauwelijks aangetast. Plant alleen niet als de grond erg nat, erg droog of bevroren is. Graaf een ruim gat. De wortelkluit mag niet dieper komen te staan dan hoe deze eerst stond in de pot. Je kunt dit zien aan de verkleuring op de takken. Meng extra compost of potgrond door de uitgegraven grond en vul daar de ruimte rond de wortels weer mee op. Stamp de grond goed aan en geef de struik ruim water. Doe dit de eerste maanden na het planten regelmatig, want zo krijgt de struik een flitsende start.

3

Eenjarigen voorzaaien Niks is zo leuk als zelf je eigen bloemen zaaien. Het is even werk, maar dan heb je straks wel een overvloed aan jouw favoriete bloemen. Er zijn ook soorten die als plant lastig verkrijgbaar zijn, zoals zinnia’s of zonnebloemen. Kijk eens bij de bloemenzaden bij één van onze Gek op Groen tuincentra. Er zijn verrassend veel prachtige bloemen verkrijgbaar. Of je nu eens chocoladekleurige, zachtgele of warmrode zonnebloemen wilt of gewoon de bekende knalgele variant, succes verzekerd! Extra leuk is dit om met kinderen te doen, kies dan voor eenvoudig te zaaien soorten met grote zaden.

Gek op Groen 35


Tuinkalender April • Kuipplanten weer naar buiten

4

• Zomerbollen zoals bijvoorbeeld gladiolen en dahlia’s planten

5

Kuipplanten weer naar buiten

4

Kuipplanten die binnen hebben overwinterd (zoals: oleanders, agapanthus, agave, abutilon enz.) mogen weer naar buiten. Doe dat wanneer het een aantal dagen bewolkt en/of regenachtig is. Als je kuipplanten meteen in de zon zet, dan heb je kans dat de bladeren in de zon verbranden. Het weer kan in april wisselvallig zijn. Kuipplanten kunnen daar (nog) niet goed tegen omdat ze de hele winter binnen hebben gestaan en nog weinig weerstand hebben. Bij kou en vorst moet je kuipplanten dus weer naar binnen halen of afdekken met noppenfolie.

Bloemenfeest 5 met zomerbollen Het voorjaar is de tijd om zomerbollen te planten. Bij onze tuincentra vind je deze zomerbloeiende bloembollen nu in ontzettend veel soorten en kleuren. Gladiolen, dahlia’s, lelies, anemonen, canna’s en begonia’s. Ook het prachtige lelietjeder-dalen en de agapanthus (Afrikaanse lelie) vind je bij de zomerbollen. Zomerbollen zijn wat minder bekend, maar ontzettend dankbaar en rijkbloeiend. Je kunt ze in een pot zetten, maar ook prima in de border mixen met vaste planten of eenjarigen. 36 Gek op Groen


Nu te doen!

in maart & apr il

Budgettip: tuinieren als goedkope worko ut

Tuinieren is gezond, dat

weet iedereen. Wist je dat je met een uu r tuinieren maar liefst 350 Kcal verbrandt? Dat is ongeveer net zoveel als drie kwartie r sporten. Daarnaast werkt tuinieren po sitief door op het verminderen van stress, het verlagen van de bloeddruk en heeft tu inieren een positieve invloed op de gees t. Kortom: je wordt gelukkig van tuinieren. Er is een bekende Engelse spreuk die luidt : ‘If you would be happy all your life? Plant a garden!’

Het gazon in het voorjaar

Het gazon komt in april weer echt tot leven. De temperatuur zorgt ervoor dat het gras weer gaat groeien. Voor een mooi strak uiterlijk geef je daarom het gazon regelmatig, eens in de twee of drie weken, een maaibeurt. Maai het gras niet korter dan drie of vier centimeter. Mos en onkruid krijgen dan minder kans!

Helleborusdagen in de Noordoostpolder Plantenliefhebbers kunnen terecht in De Stekkentuin te Espel, waar je naast vroegbloeiende voorjaarsbolletjes volop kan genieten van de ruim 400 verschillende Helleborussen in vele kleurschakeringen.

Talrijke bijzondere soorten en variëteiten van deze opvallende voorjaarsbloeiers zijn hier te bewonderen. Op het erf kun je rond wandelen tussen de vele bloeiende zaailingen. www.destekkentuin.nl

Gek op Groen 37


Blooming Day

38 Gek op Groen op Groen

‘Blooming Day’ kleurenpalet


‘Blooming Day’ inspiratie palet


n e m a S ! n e t e geni ationale Op 8 maart is het Intern i moment om Vrouwendag. Een moo nnen, moeder, samen met je vriendin vrouwen (schoon)zussen en buur een volop te genieten van geving , een schitterende groene om kker shoppen heerlijke high tea of le in een tuincentrum.

Wil je kans maken op 1 van de 5 mokkensets? Mail je naam en adresgegevens naar actie@gekopgroen.nl. De actie loopt t/m 28 april 2013. 44 Gek op Groen


n met je e s t e l k e t ij t i j d o m b xc u u s o m e r e e n H o o g ste ? M o o i e . D u s l a at j e n e n n i d n n vrie n t e m a ke r e n m a a r e v e n a v e j t i u de leuk e n /o f k i n o e n : p l a n e e n d n e i r v / man l f ga a n d e z h c i z r n! wat vo o iendinne r v t e m e d at e e n s wat m o g a d e een leuk n aan een e d e t s G ewo o n e b d a c ht te e x t ra a a n d i n ! ien go e d e v r

vijf: p o t e z n o , uitjes Vriendinnen 1. High Tea fair bezoeken s 2. Voorjaar p voorjaarsdecoratie o 3. Worksh arrangement 4. Welness ht 5. Ladiesnig

Nodig: 1. steekschuim (oasis) 2. parelspelden 3. verse bloemen (violen, Bellis, Vinca) 4. blad voor de zijkant (kentiapalm of Aspidistra) 5. koekjessteker 6. cupcakevormpjes

IDEE! Stappenplan bloemenbonbons Stap 1: steek met een koekjessteker rondjes uit steekschuim. Omwikkel de rondjes

met blad van kentiapalm en zet vast met een parelspeld. Stap 2: decoreer het steekschuim met verse bloemen en bladeren en zet de rondjes in vrolijk gekleurde cupcakevormpjes. Wie wordt hier nou niet blij van? Leuk om te doen met vriendinnen!


Kleur in het voorjaar Voel je al lentekriebels? Maak er gebruik van en creëer in een handomdraai een frisse lentesfeer op je balkon of terras. De benodigde ingrediënten: de mooiste lentebloeiers, een verzameling potjes of blikjes en goede zin. Of begin gewoon, dan word je vanzelf vrolijk!

Persoonlijk tintje

Typische voorjaarsbloeiers, zoals madelief, sleutelbloem en viooltje, laten zich makkelijk onderling combineren. Kies voor één of twee kleuren als je van rust en eenvoud houdt. Mag het knallen? Omring je dan met een boerenbonte mix. Niets is te gek! Voor een extra persoonlijk tintje kun je de lentebloeiers planten in potten (of blikjes) die je hebt versierd met een stukje stof, touw of lint.

Madelief: lieve lente

De madelief (Bellis) is een makkelijke plant voor je balkon of terras; ze houdt alleen niet van teveel water. De witte, roze of rode bloemetjes hebben een lieflijke uitstraling en laten zich makkelijk combineren met andere planten. Leuk detail: de bloemen van de madelief sluiten zich als de zon ondergaat.

Sleutelbloem: vergeten voorjaarsbloeier

Wit, geel, roze, rood, blauw, paars... met een geel hartje. De sleutelbloem (Primula) is een kleurrijke ‘vergeten’ plant die het herontdekken waard is. Ga ook eens op zoek naar een tweekleurige sleutelbloem – zó mooi! De sleutelbloem krijgt graag regelmatig een slokje water. Zie je uitgebloeide bloemen of gele blaadjes? Haal die er dan even uit.

Viooltje: nóg meer kleur

Het viooltje is bij uitstek geschikt voor supersnelle lentestyling. Deze vrolijke lentebloeier is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, zoals roze, blauw, geel en oranje. Vergeet ook de meerkleurige soorten niet. Veel zorg heeft het viooltje niet nodig. Geef de plant regelmatig water en af en toe wat plantenvoeding. Als je de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, blijven er tot in de zomer nieuwe verschijnen. 46 Gek op Groen


Vraag&antwoord wit

Welke plant is dit?

een plek om te overwinteren en vogels de kans om nog te profiteren van zaden en andere eetbare plantenresten. Allemaal goede redenen om dit gewoon lekker in het voorjaar te doen.

Heb je ook ee n vraag? Stuur deze na ar info@gekopgr oen.nl

Antwoord: Dit is de Calibrachoa, ook wel minipetunia genoemd. Deze zomerbloeier is ontzettend dankbaar en bloeit de hele zomer door. Hij is er in: wit, geel, oranje, rood, roze paars, blauw en alle kleuren daar tussenin. Af en toe de uitgebloeide bloemen verwijderen en een beetje bijmesten en je weet niet wat je ziet! Vanaf half april in onze Gek op Groen tuincentra verkrijgbaar. Een echte aanrader dus!

Wat is het beste moment om je border op te ruimen?

Wat kun je nu snoeien? Antwoord: De periode maart/april is een hele goede snoeitijd voor veel struiken. Hortensia’s, rozen, vlinderstruiken, Caryopteris, lavendel, klimplanten, fruitbomen en allerlei leibomen kunnen nu worden gesnoeid. Snoei nu niet de struiken die in het voorjaar bloeien, wacht hiermee liever tot na de bloei. Snoei, direct na de bloei, één op de drie uitgebloeide takken tot op de grond toe weg. Zo zorg je dat je struik mooi blijft bloeien.

Antwoord: Er zijn tuiniers die graag al in het najaar hun tuin opruimen. Beter is het om in het voorjaar je tuin en borders op te ruimen. Doordat je blad en allerlei plantenresten laat liggen, biedt het planten een stukje bescherming tegen kou en vocht. Daarnaast geef je insecten Gek op Groen 47


Uitjes agenda

Nationale Boomfeestdag 20 maart 2013 Ieder jaar kiest de Stichting Nationale Boomfeestdag een landelijk thema en voor 2013 is dat ‘Bomen maken gezond!’. Een groene, bomenrijke leefomgeving nodigt uit tot bewegen: wandelen, fietsen, spelen. Bomen in steden en dorpen zorgen er voor dat inwoners zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelen én minder gestresst. Dit jaar wordt de landelijk boomfeestdag in Leeuwarden gehouden. Maar aangezien bomen planten voor iedereen belangrijk is, worden er initiatieven verwacht uit heel Nederland. Wij zeggen: iedereen is Gek op Groen toch? Meer info: www.boomfeestdag.nl

48 Gek op Groen


Bloesemtocht 20 april 2013 Wat is er heerlijker dan wandelen langs de oevers van het idyllische riviertje de Linge? Daar in de Betuwe krijg je het ultieme voorjaarsgevoel. Je wandelt tussen de bloeiende fruitbomen, door boomgaarden, over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en over dijken en terreinen die speciaal voor de Bloesemtocht zijn opengesteld. Je kunt wandelen (8 afstanden) of kiezen voor nordic walking (4 afstanden). De opbrengst van de Bloesemtocht draagt bij aan de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. Meer info: www.rodekruisbloesemtocht.nl

De Hortus De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien ruim 4.000 planten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. Midden in dit levende museum ligt de Oranjerie met een van de mooiste terrassen van Amsterdam. Dit museumcafé heropende eind 2003 zijn deuren na een ingrijpende restauratie. Op 
23 maart is er een speciale themarondleiding over ‘voorjaarsbloeiers’ en op 20 april is het thema ‘de tulp’. Meer info: www.dehortus.nl Gek op Groen 49


Vanaf 29 april staat e agazine online m 3 s on

Redactie De redactie van dit magazine bestaat uit zes jonge vrouwen, Chantal van der Vlugt , ManiÍlle van der Does, Sheila de Graaff, Klazina van Kippersluis, Cristel Koolmees en Jenneke Mackloet. Zij werken achter de schermen bij Gek op Groen in samenwerking met bekende fotografen. Gek op Groen is een initiatief van GRS Retail B.V., een full service organisatie voor tuincentra in de Benelux met bijna 150 aangesloten tuincentra. Neem voor reacties contact op met de afdeling marketing: T +31(0)172 219 202 • E info@gekopgroen.nl Het online magazine is met de grootste aandacht gerealiseerd. Indien informatie onjuistheden blijkt te bevatten, kan GRS Retail B.V. daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Volg ons ook op Facebook! 52 Gek op Groen

Online magazine 2  

Online magazine 2