Issuu on Google+

Niet te missen! CertiďŹ catie hernieuwbare energie


Welkom Van Marcke College staat voor: Ruim aanbod opleidingen: sanitair - HVAC - elektriciteit - diensten – vaardigheden Veel leren op korte tijd (een halve tot volledige dag): • hoe een product te berekenen, installeren, onderhouden, herstellen en verkopen • alles over wetgeving en subsidies • technische basisopleidingen om je algemene kennis en werkterrein te verruimen • verworven kennis is onmiddellijk toepasbaar Lesgevers met uitgebreide & up-to-date praktijkervaring 3 praktijkcentra met toestellen in werking te Kortrijk, Zaventem en Luik Wissel ervaringen uit met je collega's tijdens de door ons aangeboden lunch

Welkom 3


Index Welkom Nieuwe opleidingen Niet te missen Overzicht opleidingskalender

3 5 6 9

Opleidingen sanitair

13

technisch sanitair

18

HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

26

allerlei

72

diensten

78

Waar vind je ons? Algemene voorwaarden Schrijf je in voor het 1ste semester 2015 Vraag de premie waar je recht op hebt Maak je gebruik van de kmo-portefeuille?

82 84 85 86 87

Legende Doelgroep Nieuwe opleiding Duur

Kostprijs

Lesgever(s)

4 Index & legende

Vernieuwde opleiding


Nieuwe opleidingen Grohe – De ‘perfecte’ douche p. 16 Leer van specialisten hoe je de ultieme douche maakt, eventueel aangevuld met klank, licht en stoom. Grohe – Kitchen innovations p. 17 Op een halve dag kom je alles te weten over kokend waterkranen, kranen die gekoeld - en bruisend water leveren en kranen die bediend kunnen worden door aanraking.

geluidsniveau, de eenvoudige installatie en het bedieningsgemak. Junkers – Hybride : CerapurAero en SupraEco Sas Hybrid HSC p. 54 De hybride toestellen van Junkers combineren het beste van twee werelden: een luchtwaterwarmtepomp met ondersteunende condensatieketel.

Junkers – Warmwaterbereiding p. 22 Leer de compacte badverwarmer HydroCompact en de sanitaire warmtepomp Supra Eco W kennen.

Nest – De intelligente thermostaat p. 56 De ‘Nest Learning Thermostat’ geeft je nauwkeurige controle over de temperatuur en maakt een gepersonaliseerd schema voor je huis.

Franke – Water Systems: intelligente sanitaire oplossingen p. 23 Ontdek hoe je water bespaart met slimme technologie en dankzij het intelligent kraanwerk van Franke.

Honeywell – Evohome connected p. 57 Een slimme zoneregeling, die de warmte in alle kamers van een woning individueel en draadloos kan regelen. Ook op afstand te bedienen.

Junkers – Condenserende gaswandketels – basis p. 44 In deze opleiding krijg je een grondige update van het assortiment Junkers gasketels.

Wolf – Woningventilatie p. 65 De nieuwe Wolf woningventilatie-eenheden : licht, compact en een laag energieverbruik.

Junkers – Condenserende gaswandketels – opfrissing p. 45 Voor wie al jaren Junkers gaswandketels plaatst, maar graag nog dat ietsje meer kennis wil over ketels en regelingen. Wolf – Warmtepompen p. 49 Naast de energie-efficiëntie overtuigen de Wolf warmtepompen vooral door het lage

Duco – Woningventilatie p. 66 Duco’s ventilatiesystemen zorgen voor een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Hoe verkoop ik hernieuwbare energie aan mijn klant ? p. 81 Leer hoe je je particuliere klanten optimaal informeert over hernieuwbare energie.

Nieuwe opleidingen in 2015 5


Niet te missen Bereid je voor op de toekomst: Certificatie installateurs hernieuwbare energie Op aansturen van Europa organiseren de 3 gewesten in België een systeem van certificatie voor installateurs van hernieuwbare energie. Bedoeling is om een officieel “certificaat van bekwaamheid” af te leveren aan installateurs die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om dergelijke installaties op een kwaliteitsvolle manier te plaatsen. In eerste instantie start dit systeem van certificatie op vrijwillige basis. Maar door communicatie vanwege de overheid en het koppelen aan het verkrijgen van subsidies voor investeringen in dergelijke technieken, zal het certificaat in de nabije toekomst een noodzaak worden. Het certificaat bekomt men op persoonlijke basis en blijft 5 jaar geldig. Nadien zal het certificaat kunnen verlengd worden mits het volgen van bijscholing. Over welke technieken gaat het? Het certificaat is enkel voor residentiële installaties. Momenteel zijn er 6 mogelijke certificaten te behalen:

1.Thermische zonne-energiesystemen voor de productie van sanitair warm water – max. 50 kW, incl. integratie in en op daken (zie p. 26) 2.Thermische zonne-energiesystemen voor gecombineerde productie van sww en ondersteuning voor verwarming, max. 50kW (deze module kan pas gevolgd worden wanneer de voorgaande met goed gevolg werd afgerond) 3. Fotovoltaïsche zonne-energiesystemen – max. 10 kW AC-vermogen, incl. integratie in en op daken 4.Biomassaketels – productie van sww en/of verwarming, max. 100 kW 5. Warmtepompen – max. 50kW (zie p. 28) 6. Ondiepe geothermie (putboringen en bodemcollectoren) – max. 50kW 6 Niet te missen: certificatie


Hoe kun je je certificaat bekomen ? Je voldoet aan een aantal basisvereisten Toegang hebben tot een bepaald beroep (voor thermische zonne-systemen bijvoorbeeld moet je chauffagist of dakwerker zijn). (*) Minstens 3 jaar relevante beroepservaring kunnen voorleggen. (Heb je nog geen 3 jaar beroepservaring dan kun je nog steeds een “Bewijs van bekwaamheid als aspirant” behalen.) (*) Je volgt een opleiding in de categorie voor dewelke je een certificaat wenst te behalen. En je slaagt in het examen. (*) Op de Van Marcke College site kun je je kennis testen. Zo weet je onmiddellijk of deze voldoende is om één van de opleidingen aan te vatten. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend en beslis je zelf om onmiddellijk de opleiding tot certificatie te volgen of eerst nog een voorbereidende dagopleiding te nemen. Waarom deze opleidingen bij Van Marcke College volgen ? Van Marcke College heeft zeer competente lesgevers die steeds over de meest recente informatie beschikken. In onze opleidingscentra hebben we up-to-date technische installaties die het mogelijk maken om alles zeer goed te illustreren en zeer praktijkgerichte opleidingen te verzekeren. Indien je een eerste maal niet zou slagen voor het examen, geven we GRATIS een persoonlijke begeleiding. In 2 uur tijd overlopen we het voorbije examen om te zien waar er extra oefening nodig is. Indien uit de pre-test (*) zou blijken dat je voorkennis onvoldoende is om de opleidingen met succes te volgen, kun je een inleidende basisopleiding volgen bij Van Marcke College. Na de test krijg je van ons een advies op basis van je resultaat. Uiteraard beslis je zelf of je dit advies volgt of niet. Van Marcke College biedt je een unieke gemaksformule. We helpen je administratief bij de aanvraag van je certificaat. Na het slagen voor het examen, nemen we zelf contact op met het certificatie-organisme. Er zal enkel nog gevraagd worden om 250 € (excl. btw) te storten naar RESCert, de instantie die zorgt voor het afleveren van het certificaat. (*) Ook qua organisatie verloopt alles vlotjes. Zo worden opleiding en examen in één en hetzelfde centrum georganiseerd. Zo blijf je voor het examen in een voor jou vertrouwde omgeving. De lessen zijn zeer intensief. Daarom organiseren we deze overdag, want na een lange en volle dagtaak is het niet altijd evident om nog eens 4 uur aandachtig les te volgen. Wel een noodzaak als je goed wil voorbereid zijn op het examen. Volg je opleiding via Van Marcke College dan kun je beroep doen op de kmo-portefeuille, waardoor je de helft van je inschrijvingsgeld voor de opleiding terug krijgt van de overheid. Van Marcke College verwent extra en voorziet catering tijdens de opleiding. Niet te missen: certificatie 7


Praktisch De opleidingen bestaan uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte De systemen waarover het gaat, zijn huishoudelijke installaties De opleidingen duren 4 dagen en worden telkens gevolgd door een examen (½ dag). De opleiding volgen zonder examen af te leggen kan ook. Prijs € 822,8 (incl. btw) - Inbegrepen in prijs: opleiding 32 u + examen 4 u + syllabus + broodjes, 1 lunch en dranken tijdens de opleidingen + individuele bijscholing 2 u (indien je voor het eerste examen niet slaagt). Marcke College biedt je een unieke gemaksformule. We helpen je administratief bij de aanvraag van je certificaat. Na het slagen voor het examen, nemen we zelf contact op met het certificatie-organisme om het certificaat aan te vragen. Er zal enkel nog gevraagd worden om € 250 (excl. btw) te storten naar RESCert, de instantie die zorgt voor het afleveren van het certificaat. Met kmo-portefeuille krijg je 50 % terug.

(*) meer info ? zie onze site op vanmarckepro.com/nl-be/certificatie

8 Niet te missen: certificatie


Overzicht alle opleidingen Nr.

Opleiding

Kortrijk

Zaventem

Andere

P.

Sanitair S1

1

Basis sanitair

22/01 of 03/02 of 21/04 07/05

S3 Aangepast sanitair voor 60-plussers en andersvaliden

1/2 31/03

wedi – Prefabelementen voor het plaatsen van waterdichte S2 inloopdouches

1/2

S4 Grohe – de ‘perfecte’ douche nieuw

1

S5 Grohe – Kitchen Innovations nieuw

13

13/04 of 03/04 Wijnegem 14 01/06

03/04 of 06/02 of 30/01 of 27/03 25/06 13/05 Wijnegem

15

30/01 of 24/02 of 13/05 08/06

16

1/2 02/04

29/05

17

1/2 08/04

14/04

12/05 Gent 18 08/06 Wijnegem

1

16/04 of 29/04 01/06

19

1/2

05/02 of 23/02 12/05

20

1

20/02 of 13/04 19/05

21

1

22/04 of 29/04 of 12/06 22/06

22

Technisch sanitair T8

Regelgeving voor een correcte realisatie van drinkwaterinstallaties in Vlaanderen

T2

Pompen en regenwaterrecuperatie

T5

Waterbehandeling

T3

Rinnai – Condenserende gasgeisers

T11 Junkers – warmwaterbereiding nieuw

T12 Franke - Water Systems : intelligente sanitaire oplossingen nieuw 1/2 21/05

20/04

23

T9

11/05

24

02/02 of 23/03 21/05

25

Tece – Inbouwsystemen en intelligente installatietechnieken

T10 Basis leidingstechnieken

1/2 20/04 1

HVAC : verwarming – koeling – ventilatie C1

Certificatie Thermische Zonnesystemen voor sanitair warm water

15-1612-194+ 1726/02, 22/04, 1/2 05-19/03 06/05 23-30/03,

C2 Certificatie Warmtepompen K1

Basis verwarming: module 1 : installatie en componenten

4+ 07-201/2 27/04

26

18-25/03, 08-21/04, 04/05

28

1

02/02

28/04

33

K2 Basis verwarming: module 2: eenheden-principes-berekeningen

1

18/02

11/05

34

K3 Hydraulica in de centrale verwarming

1

17/03

04/06

35

K10 Wolf - Condenserende gaswandketels TGC/W/S + WRS regeling

1

31/03 of 04/02 of 23/06 19/05

36

K42 Wolf - condenserende stookolieketel COB + WRS regeling

1

21/04

37

02/06

Opleidingskalender 9


Nr.

Opleiding

K67 Wolf - condenserende gasvloerketels MGK + WRS regeling K72 De Dietrich – Condenserende gaswandketels Naneo

Kortrijk 1 3/4

25/03

Zaventem

Andere

12/05

P. 38

24/03 of 05/02 of 25/06 26/05

39

De Dietrich - Condenserende gasketels met DIEMATIC iSystem K39 regeling

1

03/02 of 31/03 28/05

40

De Dietrich – Condenserende stookolieketels MODULENS O – K74 AFC

1

16/04

41

K79 Bulex - Condenserende gaswandketels Thermo Master

1

26/03 of 02/02 of 17/03 04/06 13/05 Luik NDL

42

Bulex - Condenserende gaswandketels Thema Condens en K80 Isotwin Condens

1

06/02 of 03/03 of 21/05 27/05 05/06 Luik NDL

43

K89 Junkers - Condenserende gaswandketels - basis nieuw

1

24/03

01/04

44

K87 Junkers - Condenserende gaswandketels - opfrissing nieuw

1

28/04

12/05

45

K73 Zaegel-Held – Ketels op biomassa (hout en pellets)

1

06/02 of 11/05 11/06 (½ dag)

46

K44 Basis warmtepompen

1

19/05

01/06

47

23/02 of 1/2 17/03 27/05

48

K58 Basis warmtepompboilers

04/06

K88 Wolf – Warmtepompen nieuw

1

11/06

29/06

49

K45 De Dietrich – Warmtepompen en warmtepompboilers

1

10/06

15/06

50

K70 Bulex - Warmtepompen en warmtepompboilers

1

01/06

15/06

51

K76 Stiebel Eltron – Warmtepompen : types, planning en installatie

1

02/06

16/06

52

K77 Stiebel Eltron – Warmtepompen : regeling en indienststelling

1

25/06

01/07

53

K86 Junkers - Hybride: CerapurAero en SupraEco Sas Hybrid HSC nieuw

1

26/06

22/06

54

21/04 of 24/03 of 09/06 29/05

K81 CTC – Multi-energie met de EcoZenith i550 PRO

1/2

K82 Nest – De intelligente thermostaat nieuw

27/01, 06/02 of 22/04 1/2 31/03 of 13/05 Wijnegem 24/06

K83 Honeywell – Evohome connected nieuw

1/2

21/01 of 03/06 21/05

55

56

10/06 Wijnegem 57 28/04 Luik NDL

K48 Basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming

1

23/04

17/06

58

Wolf - Thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming + K32 WRS regeling

1

08/06

28/05

59

De Dietrich - Thermische zonne-energie voor sanitair en K7 verwarming

1

23/06

30/06

60

K71 Bulex - Thermische zonne-energie

1

12/06

26/05

61

K78 Bulex – Airconditioning vivAIR

1

29/05

20/05

62

K4 Basis woningventilatie

1

05/02 of 30/03 of 18/05 02/06

63

K75 Woningventilatie : een installatie berekenen

2

17/03 en 25/03 22/06 en 29/06

64

10 Opleidingskalender

27/04 en 05/05 23/06 en 01/07


Nr.

Opleiding

Kortrijk

Zaventem

Andere

P.

K84 Wolf – Woningventilatie nieuw

1/2

27/03 of 27/04 of 26/06 16/06

65

K85 Duco – Woningventilatie nieuw

29/01, 05/02, 1/2 26/03 of 28/04 of 03/06 12/06

66

K31 Schütz - Vloerverwarming

1

02/02 of 23/04 of 27/05 12/06

67

Winterwarm - Direct en indirect gestookte luchtverwarmers voor K12 grote en kleine ruimtes vernieuwd

1

29/04

01/06

68

K13 Rinnai - Gasconvectoren

1

04/02

12/05

69

Alfa Laval - Platenwarmtewisselaars in sanitaire en K16 verwarmingsinstallaties

1

23/04

10/06

70

30/03 of 04/02 of 16/06 28/05

71

1

24/02

18/05

72

A4 Basis elektriciteit

1

16/06

30/06

73

Bepalen van binnenleidingen voor gas en plaatsing van A2 verbruikerstoestellen – NBN D51-003 – 4de editie

1

21/05

11/06

74

30/01 of 18/05 30/04

75

06/02 – 12/05

23/04

76

1/2

20/02 of 12/06 26/05

77

D1 Blue – Hoe vlot werken met e-commerce

1/2

24/02 of 20/04 of 24/04 09/06 16/06 Wijnegem

78

D2 Sociale media voor de professionele installateur

1/2 23/04

09/06

79

D3 Bouw je eigen website

1/2 10/03

29/04

80

30/04

81

K52 MiniCity van Alfa-Laval

1/2

Allerlei A1

Rookgasafvoer van verwarmingsketels en sanitair warmwatertoestellen

Euro-Index – Fotovoltaïsche zonnesystemen monitoren en A11 onderhouden

1/2

Euro-Index – Rookgasanalyse, een verplichting tijdens het A12 onderhoud van een verwarmingstoestel met vele voordelen

1

Euro-Index – De vele toepassingen en mogelijkheden van een A13 warmtebeeldcamera voor installateurs

Diensten

D4 Hoe verkoop ik hernieuwbare energie aan mijn klant ? nieuw

1

24/03

De meeste opleidingen starten om 9.30u, tenzij anders vermeld op je inschrijvingsbevestiging.

Opleidingskalender 11


Opleidingen in detail


S1 Basis Sanitair

DOELSTELLING Water dat door de watermaatschappij aan huis wordt geleverd, passeert binnenshuis verschillende toestellen en kan meerdere behandelingen ondergaan alvorens via de sanitaire toestellen bij de gebruiker terecht te komen. Het is de bedoeling van deze opleiding om al deze behandelingen te benoemen, hun functie duidelijk te omschrijven, eventuele wettelijke verplichtingen aan te halen en een eerste uitleg te geven betreffende de verschillende producten die kunnen gebruikt worden. In een tweede deel van de opleiding worden alle sanitaire producten benoemd die men in een huis aantreft. Het gaat hier zowel om producten uit de badkamer als uit de keuken. Hun functie wordt uitgelegd en de cursist krijgt een eerste inzicht in de technische en commerciële criteria, wat een specifieke en bewuste keuze van producten toelaat.

Beginnende medewerkers die geen kennis hebben van de voorbereiding die sanitair water ondergaat vooraleer het in een sanitair toestel terecht komt en die een eerste inzicht willen verwerven in de functies van sanitaire toestellen. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

INHOUD

Data en locaties: zie p. 9-11

SANITAIR

Terugstroombeveiliging Tweede watercircuit Filters Drukverminderaars Waterbehandeling Warmwaterproductie (elektrisch, gas) Elektriciteit en ventilatie in de badkamer Toestellen en toebehoren: • Wastafel • Badkamermeubels • Bidet • Douche • Bad • Wellness • WC • Urinoir • Spoeltafels

Peter Savels

Opleidingen Sanitair 13


S3 Aangepast sanitair voor 60-plussers en andersvaliden DOELSTELLING Een Belg wordt gemiddeld 79 jaar en blijft het liefst zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving wonen. Om thuis veilig en comfortabel te kunnen blijven functioneren is het plaatsen van aangepast sanitair vroeg of laat noodzakelijk.  Ook families met kleine kinderen en personen met een beperkte mobiliteit kunnen profiteren van het ruime gamma aangepaste sanitaire producten op de markt. In deze opleiding wordt een overzicht gegeven van alle sanitaire producten en hoe die kunnen worden toegepast om een veilige en comfortabele badkamer te ontwerpen die voldoet aan de noden van de klant. 

Professionele installateurs die kennis willen verwerven over levenslang wonen in eigen huis. 1/2 dag Gratis

INHOUD Overzicht producten Voor wie? Hoe correct plaatsen en monteren Plaatsingsvoorschriften

Caroline Van Briel

14 Opleidingen Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


S2 wedi: Prefabelementen voor het plaatsen van een waterdichte inloopdouche en andere sanitaire voorzieningen DOELSTELLING Installateurs worden meer en meer geconfronteerd met de vraag om badkamers zo praktisch mogelijk maar ook op maat in te richten. Eén van de producten die daarbij steevast aan bod komen zijn drempelloze inloopdouches. Maar dit plaatst de installateur soms voor de essentiële vraag: hoe zo'n inloopdouche waterdicht installeren? De wedi Fundo douchevloerelementen staan in de markt bekend als een betrouwbare en rendabele oplossing voor het maken van lekvrije inloopdouches. Met zijn waterdicht gemonteerde vloerafvoer, een extra waterdichte betegelbare coating en het juiste afschot, vragen de wedi douchevloerelementen aanzienlijk minder werk op de bouwplaats. Hierdoor wordt niet alleen veel tijd bespaard maar worden ook mogelijke technische fouten voorkomen. De waterdichte douchevloeren bieden praktisch onbeperkte mogelijkheden qua vormgeving in badkamers en vochtige ruimtes. De wedi bouwplaat is gemaakt uit een blauwe kern van (H)CFK-vrij, vochtongevoelig en waterdicht geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Het hardschuim is dubbelzijdig gewapend met glasvezel en eveneens dubbelzijdig voorzien van een met kunststof veredelde mortellaag. De plaat is en blijft een echte allrounder waar je op kan bouwen. Deze sessie overloopt de mogelijkheden in theorie en bespreekt de plaatsing van dergelijke prefabelementen. Het plaatsen, verzagen en het waterdicht verlijmen van wedi bouwplaten komen aan bod in het praktische gedeelte.

Alle installateurs die de mogelijkheden willen leren van het ruime wedi assortiment, alsook willen leren hoe deze elementen dienen geplaatst te worden op een waterdichte en duurzame manier. Dit zowel in nieuwbouw als renovaties. 1/2 dag Gratis

INHOUD

Data en locaties: zie p. 9-11

SANITAIR

Korte voorstelling van de firma Uitleg van het gebruikte materiaal en de voordelen Beschikbare modellen voor inloopdouches en de toepassingen Plaatsing van douchevloerelementen Overzicht van andere prefabelementen en hoe deze te verwerken

Roel Beernaert

Opleidingen Sanitair 15


S4 Grohe: de ‘perfecte’ douche DOELSTELLING Mooie inloopdouches worden steeds groter en worden best op maat gemaakt naar de wensen van de klant. In deze sessie leer je welke bouwstenen GROHE biedt om de ultieme douche te maken, eventueel aangevuld met klank, licht en stoom. Je raakt een heel stuk wijzer wat betreft debietberekening. Welke is de ideale uitlijning van de verschillende elementen, eventueel bediend vanop afstand voor een perfect gemak in gebruik. Geef de klant het gevoel dat zijn douche de allerbeste is. Wees fier dat jij die mocht maken!

De installateurs, totaalafwerkers die naar de perfecte douche streven. 1 dag Gratis

INHOUD Een thermostatische kraan: hoe werkt ze? Welke omgevingsfactoren kunnen problemen stellen? Demonteren en herstellen Inbouwthermostaat: hoe hem aansluiten + oefeningen Basisberekening debiet voor douche Afmetingen van een douche – inbouwhoogtes We voegen hier nu de dimensie klank en licht aan toe. (+ stoom) Onderdelen hiervan + montage praktijk Waarop letten bij het ontwerp van een stoomcabine Voorbeeld van berekening + offerte (met hulp van rekenblad) Douche bedienen met afstandsbediening

Jan Fonteyne

16 Opleidingen Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


S5 Grohe: Kitchen Innovations DOELSTELLING De moderne keuken wordt meer en meer voorzien van inbouwapparatuur. Het keukenkraanwerk kan hier niet in achterblijven. Welke zijn de troeven van kokend waterkranen, van gekoeld- en bruisend waterkranen. Van kranen die kunnen bediend worden door aanraking. Na deze sessie ben je weer helemaal mee. En weet je welke de troeven en de weetjes hierrond zijn die van jou de perfecte keukenkraan specialist maken.

Keukenplaatsers, installateurs die de ‘betere’ keukenkranen willen onderhouden. Keukenverkopers die ook de techniek willen kennen. 1/2 dag Gratis

INHOUD Red Technologie voor kokend water: de verschillende aansluitmogelijkheden Blue Technologie voor gefilterd gekoeld en eventueel bruis: waarop letten + leren instellen Touch Technologie: waarop letten bij de montage Keukenkranen, ééngreeps met of zonder sproeier: waarop letten bij het vervangen van de dichtingen. Storing-oorzaak-actie voor deze kranen.

SANITAIR

Jan Fonteyne

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Sanitair 17


T8 Regelgeving voor een correcte realisatie van drinkwaterinstallaties in Vlaanderen

DOELSTELLING Vandaag worden installateurs meer en meer geconfronteerd met allerlei richtlijnen en wetgeving waaraan sanitaire installaties moeten voldoen. Tijdens deze cursus wordt de wetgeving duidelijk en praktisch toegelicht zodat er zich bij oplevering en keuring van drinkwaterinstallaties geen problemen voordoen.

INHOUD Het Nieuw algemeen waterverkoopreglement (dd:01-07-2011) Overzicht van de verschillende wetgevingen • Belgaqua technische voorschriften inzake aanleg huishoudelijke(HH) en niet huishoudelijke installaties (NHH) • Legionellawetgeving en de BBT • Aanleg gescheiden rioleringsstelsels (verplichte keuring sinds 1 juni 2011) Bespreking Belgaqua regelgeving met praktische voorbeelden van HH en NHH Bespreking Legionellawetgeving en de BBT met voorbeelden Aanleg gescheiden rioleringsstelsels Keuringsmodaliteiten voor rioleringen en drinkwaterinstallaties Toestellenlijst Belgaqua info en hoe te gebruiken

Iedere installateur die regelmatig sanitaire installaties plaatst en wil weten aan welke eisen deze installaties dienen te voldoen om goedgekeurd te worden door de Vlaamse drinkwatermaatschappijen. Een voorkennis van sanitaire installaties is noodzakelijk. 1/2 dag € 66,50 (€ 55 excl. BTW)

Luc Mouton, TMVW 18 Opleidingen Technisch Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


T2 Pompen en regenwaterrecuperatie DOELSTELLING Deze dagopleiding is meer dan een basiscursus. Zowat alle types van pompen komen aan bod, zowel voor watervoorziening aan tappunten als voor afvoer van (vervuild) water. Naast wat hoogst noodzakelijke theorie wordt vooral aandacht geschonken aan de praktijk, de selectie en de installatie van diverse types pompen, zodat je naargelang de toepassing en situatie, steeds de juiste pomp weet te kiezen.

Installateurs met een basiskennis sanitair 1 dag Gratis

Ook pompsystemen voor de recuperatie van regenwater komen ruimschoots aan bod. Vanuit verschillende invalshoeken (gezinnen, overheid,...) wordt er aandacht aan besteed. Je kunt aan het einde van de rit zelfs tot de helft besparen op je drinkwaterfactuur. We zullen bekijken hoe de ideale installatie voor regenwaterrecuperatie eruit ziet. En je wordt gewezen op de geldende normen voor het correct aansluiten van dergelijke producten op het leidingnet, zodat mogelijke vervuiling van het drinkwater uitgesloten is. Na deze opleiding kent de wereld van de residentiële pompen geen geheimen meer voor jou. Je kunt de perfecte pomp berekenen voor de gevraagde toepassing, je leert het ruime Van Marcke assortiment kennen en je weet hoe een (regenwater) pomp op reglementaire wijze aan te sluiten.

INHOUD

Data en locaties: zie p. 9-11

TECHNISCH SANITAIR

Belangrijke theoretische begrippen, omgaan met pompgrafieken, berekenen van leidingsverliezen etc. Overzicht van het volledige assortiment van pompen voor watervoorziening (toevoer), zuigerpompen, jetpompen, meercellige pompen, ondergedompelde pompen, etc. Drukverhoging: wanneer en hoe toe te passen Waterafvoer: mogelijkheden en soorten pompen Bij regenwaterrecuperatie zullen de volgende zaken aan bod komen: • Voorbehandeling • Regenwaterput • Pompen • Nabehandeling

Walter Pelgrims

Opleidingen Technisch Sanitair 19


T5 Waterbehandeling

DOELSTELLING Van Marcke heeft binnen zijn assortiment een ruim aanbod aan producten die de kwaliteit van het water kunnen verbeteren. Hierdoor wordt enerzijds het comfort van de gebruiker verhoogd (zoals bij zacht water), maar wordt ook de levensduur van de installatie en de aangesloten toestellen verlengd.

Installateurs met een basiskennis sanitair. 1/2 dag Gratis

In deze opleiding worden de technieken besproken die enerzijds de kwaliteit van het water (stads-, regen- of putwater) verbeteren en/of anderzijds de sanitaire installaties beschermen tegen vuil, kalkafzettingen en corrosie. De cursist leert de beschikbare oplossingen kennen en dit zowel op residentieel vlak alsook voor grotere projecten (publieke sector).

INHOUD Chemie van het water Filtratie Ontharding Dosering Omgekeerde osmose (RO) Ultraviolet-desinfectie Keukentoepassingen (point-of-use) Ontijzering

Walter Pelgrims

20 Opleidingen Technisch Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


T3 Rinnai: Condenserende gasgeisers DOELSTELLING De Japanse gasgeisers van Rinnai zijn dankzij hun vooruitstrevende technologie de meest performante en gebruikersvriendelijke op de markt. Deze badverwarmers op gas, met gesloten vuurhaard en perfect instelbare temperatuur, bieden een ongeëvenaard warmwatercomfort. Het toestel laat zich installeren zoals een klassieke geiser, maar biedt, bovenop het enorme vermogen, ook de mogelijkheid de temperatuur van op afstand in te stellen.

Iedere professionele installateur die geïnteresseerd is om de performante en gebruikersvriendelijke gasgeisers van Rinnai te leren kennen. 1 dag Gratis

Na deze cursus ken je het assortiment van de Rinnai waterverwarmers, ken je de technische aspecten en weet je deze te vertalen in commerciële argumenten. Je leert het toestel installeren en onderhouden, de afstandsbediening te gebruiken en hoe meerdere toestellen in cascade aan te sluiten.

INHOUD Overzicht van het assortiment en de specifieke technische karakteristieken • Envirosmart 32i • Envirosmart 26i • Rinnai Infinity 16i Werking van de afstandsbediening Installatie cascade-aansluiting van verschillende geisers voor grote capaciteit Onderhoud en herstellen van de toestellen TECHNISCH SANITAIR

Kamiel Eeckhout

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Technisch Sanitair 21


T11 Junkers: warmwaterbereiding DOELSTELLING Junkers heeft een rijke geschiedenis wat betreft badverwarmers en ook vandaag innoveren we nog steeds met onder meer onze Hydrocompact (de meest compacte badverwarmer in zijn soort) en de ecologische sanitaire warmtepomp SupraEco W. In deze opleiding bekijken we het volledige gamma Junkers badverwarmers en sanitaire warmtepompen: de werking en bediening wordt besproken, de verschillende onderdelen worden overlopen, de CO2 afstelling wordt bekeken, evenals de manier van onderhoud en herstelling. De namiddag is voorbehouden voor praktijkoefeningen.

Installateurs die reeds kennis hebben van warmwaterbereiding plaatsen en zich willen verdiepen in het Junkers gamma of meer willen bijleren over onderhoud en/of herstelling van Junkers toestellen. 1 dag Gratis

INHOUD Gamma Werking Bediening Onderdelen Diagnosecodes CO2 afstellen Onderhoud Praktijk

Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees 22 Opleidingen Technisch Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


T12 Franke: Water Systems : intelligente sanitaire oplossingen

DOELSTELLING Het doel van deze opleiding is om via een praktisch/ theoretische benadering enkele principes rond waterbesparing & waterhygiëne uit te leggen. Water is in ieder opzicht een uniek medium. Als fabrikant is Franke reeds vele decennia betrokken bij het ontwikkelen van duurzame & intelligente systemen. Gaande van een ‘eenvoudige’ zelfsluitende kraan tot een intelligent beheerde installatie met automatische spoelingen. Kantoorgebouwen, studentenwoningen, fitness, ziekenhuizen, gevangenissen, ... het zijn slechts enkele sectoren waarin onze producten dagelijks intensief en met veel plezier worden gebruikt.

Architecten, studiebureau’s & iedere installateur met voorkennis en ervaring in de sanitaire branche, actief in kleine of grotere projecten (collectiviteiten) met zin om nieuwe technieken te ontdekken. 1/2 dag Gratis

INHOUD Elektronisch & mechanisch zelfsluitend kraanwerk in de praktijk Werking van de AQUAFIT kraan (met ingebouwd thermostatisch element) Legionellapreventie & waterbesparing dankzij het intelligent kraanwerk AQUA3000 OPEN

TECHNISCH SANITAIR

Stijn Willekens

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Technisch Sanitair 23


T9 Tece: Inbouwsystemen en intelligente installatietechnieken

DOELSTELLING Time is money! Leer werken met de intelligente inbouwsystemen van TECE die talrijke mogelijkheden bieden om op ieders behoefte en iedere situatie in te spelen. De voorwandsystemen werken snel en efficiënt. En ze bieden de mogelijkheid om het eigen werkterrein uit te breiden. Van installateur van enkel sanitaire toestellen word je meester over de complete inrichting van een badkamer.

Installateurs met een basiskennis sanitair. 1/2 dag Gratis

Leer tijdens deze opleiding de vele mogelijkheden en voordelen van de TECE-inbouwsystemen en voorwandoplossing. Ga zelf aan de slag met deze intelligente technieken en ontwerp volledige installaties.

INHOUD Korte voorstelling van de TECE groep Het TECE-profiel - bewezen voorwand-technologie Spoelsystemen en duwplaten - assortiment, installatie, werking Mogelijkheden van het TECE-profiel, ontwerp van een installatie en montage Hoe TECE producten en het concept van voorwandsystemen “verkopen” Voorstelling van TECElux - het toilet van de toekomst

Jasmin Kiekens

24 Opleidingen Technisch Sanitair

Data en locaties: zie p. 9-11


T10 Basis leidingtechnieken

DOELSTELLING In deze opleiding wordt een overzicht gegeven van de meest courante leidingsystemen. Zo'n systeem is uiteraard meer dan enkel een buis. Ieder systeem heeft zijn 'handleiding': voor welke materie mag je deze buis gebruiken, waar liggen de grenzen van het systeem, waar moet je op letten bij de plaatsing, kan je combineren met andere systemen,... Waar nodig wordt aandacht besteed aan de regelgeving.

INHOUD Een leiding kan maar correct functioneren als ze juist geplaatst is en correct gedimensioneerd is. Daarom wordt aandacht besteed aan het berekenen van leidingen. Op het plan van een eenvoudige installatie wordt getoond welke impact de keuze voor een leidingsysteem heeft op de berekeningen.

Installateurs en administratief medewerkers die een overzicht willen over de verschillende soorten leidingen en de mogelijke manieren om leidingen te plaatsen en te verbinden. 1 dag â‚Ź 133,10 (â‚Ź 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

In de namiddag wordt in het magazijn van het nabij gelegen verkooppunt kennis gemaakt met de verschillende assortimenten aan de hand van het beschikbare materiaal. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om enkele technieken te proberen.

TECHNISCH SANITAIR

Peter Savels

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Technisch Sanitair 25


C1 Certficatie Thermische zonneenergie voor sanitair warm water: max. 50 kW, incl. integratie in en op daken DOELSTELLING De bedoeling van deze opleiding is de kwaliteit van de installaties te verhogen en ervoor te zorgen dat vooropgestelde energiebesparingen ook effectief gerealiseerd kunnen worden. Na een algemene inleiding focust de opleidng vooral op de verschillende systemen, de bepaling, berekening en aansluiting van die systemen en het afleveren van de installatie aan de particuliere eigenaar. Na het slagen voor het praktisch en theoretisch examen krijgt men een certificaat dat 5 jaar geldig is. Dit certificaat wordt erkend in de 3 gewesten in België en zelfs eventueel op Europees niveau (aanvraag via RESCert).

INHOUD Module 1 – Globaal kader voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie Deze module geldt voor alle opleidingen. Het is de bedoeling om installateurs een overzicht te geven van de verschillende energiebronnen, alsook van de elementen in het energie- en milieubeleid die de ontwikkeling van bronnen voor de productie van hernieuwbare energie omkaderen en stimuleren. Onderdelen van Module 1: De hernieuwbare energiebronnen Elementen van het energiebeleid Elementen van het milieubeleid Normalisering, markering, labels & certificering Module 2 – Reglementering & ondersteuningsmechanismen Deze module geeft een overzicht van de reglementaire aspecten (stedenbouwkundige regels) en van de subsidie- en ondersteuningsmechanismen voor de installatie van zonnewarmtesystemen in de drie gewesten. Onderdelen van Module 2: De stedenbouwkundige reglementering Subsidies voor de installatie van een zonnewarmtesysteem Module 3 – Introductie tot de technologie van de zonneboiler Deze module vat de basisprincipes samen van de werking van een huishoudelijke installatie voor de productie van sanitair warm water. Ze vormt een introductie op de twee volgende modules, die het hoofddeel van de technische opleiding uitmaken: Ontwerp van de installatie (Module 4) Uitvoering van de installatie (Module 5)

26 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


Onderdelen van Module 3: Het zonne-energieaanbod in België Toepassingen van zonnewarmte-energie in België Werkingsprincipe van een zonneboiler Specifieke montagekenmerken Kenmerken van het gebouw voor een optimale werking van de installatie Gemiddelde kostprijs van een huishoudelijke zonne-installatie voor de productie van sanitair warm water Module 4 – Ontwerp van een zonnewarmte-installatie Deze module is bedoeld om de vaardigheden van de installateur inzake ontwerp, dimensionering, afstelling en optimalisatie van de prestaties van zonnewarmtesystemen voor de productie van sanitair warm water te verbeteren en te consolideren.

Iedere professionele installateur die een certificaat wil behalen voor het plaatsen van een thermische zonneinstallatie. 4 dagen + 1/2 dag examen € 822,80 (€ 680 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en lunch inbegrepen.

Onderdelen van Module 4: Typologie van de zonneboilersystemen Verbinding tussen de zonneboiler en het bijverwarmingssysteem Componenten van de zonnewarmte-installatie voor SWW-productie Te respecteren normen bij het ontwerp van de installatie De zonneregeling Prestaties van een zonneboiler Dimensionering van de installatie Kosten-batenanalyse Impact van de installatie op het milieu

Onderdelen van Module 5: Montage van de installatie Oplevering & inbedrijfstelling van de zonneboiler Instandhouding & onderhoud van de zonne-installatie Opvolging van de prestaties van de installatie Overzicht van de klassieke fouten en identificatie van storingen Data en locaties: zie p. 9-11

HVAC

Module 5 – Uitvoering van een zonnewarmte-installatie Deze praktijk gerichte module is bedoeld om de vaardigheden van de installateur inzake prognose, planning en beheer van de verschillende uitvoeringsfasen bij de installatie van een zonneboiler te verbeteren of te consolideren, en ook om bijkomende specifieke technische vaardigheden voor de montage van een zonneboiler te verwerven.

Daniel Küpper

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 27


C2 Certificatie Warmtepompen DOELSTELLING De bedoeling van deze opleiding is de kwaliteit van de installaties te verhogen en ervoor te zorgen dat vooropgestelde energiebesparingen ook effectief gerealiseerd kunnen worden. Na een algemene inleiding focust de opleidng vooral op de verschillende systemen, de bepaling, berekening en aansluiting van die systemen en het afleveren van de installatie aan de particuliere eigenaar. Na het slagen voor het praktisch en theoretisch examen krijgt men een certificaat dat 5 jaar geldig is. Dit certificaat wordt erkend in de 3 gewesten in België en zelfs eventueel op Europees niveau (aanvraag via RESCert).

INHOUD Module 1 – Marketing Deze module leert de deelnemer de basisprincipes van marketing. Marketing is de algemene definitie voor verschillende activiteiten die op slechts één resultaat gericht zijn: Meer winst maken Meer klanten werven Het profiel van een bedrijf versterken Onderdelen van Module 1: Verkoopgesprekken en -technieken, klantenrelaties De belangrijkste redenen om een warmtepomp te installeren en overtuigende argumenten, verantwoordelijkheden in een verkoopgesprek, gevolgen van een verkeerde uitleg Richtlijnen voor de voorbereiding van offertes Richtlijnen voor de voorbereiding van een beurs Module 2 – Kosten verbonden aan de investering in een Warmtepomp De installateur moet de klant overtuigen dat het warmtepompsysteem de beste prijs/ kwaliteitsverhouding biedt zelfs al zal het waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing zijn. Dat kan door de totale levensduurkosten van de alternatieve verwarmingssystemen te berekenen en de klant te tonen dat de keuze voor een warmtepomp op lange termijn financieel voordelig is. Onderdelen van Module 2: Investeringskosten, gebruikskosten, levensduurkosten en terugverdientijd van warmtepompen in vergelijking met andere klassieke verwarmingssystemen. Berekening van de kapitaalvereisten voor een verwarmingssysteem waarmee moet rekening gehouden moet worden) Beoordeling van bestaande kostenvergelijkingen, waarmee moet rekening gehouden worden

28 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


Module 3 – Energie Deze module focus op het begrip 'Energie'. Het is een drijvende kracht achter onze maatschappij en het is een sleutelfactor in onze economische ontwikkeling. Toch worden we geconfronteerd met fundamentele kwesties die onvermijdelijk ons energieverbruik zullen beïnvloeden: energievoorzieningszekerheid, uitputting van olie en de klimaatverandering. Onderdelen van Module 3: Vertrouwd zijn met de milieukosten en -voordelen van warmtepompen en in staat zijn om deze te communiceren Begrijpen welke gevolgen het gebruik van een warmtepomp heeft voor het milieu. Weten welke koelmiddelen een beperkte invloed op het milieu hebben. Module 4 – Geologie Deze module is bedoeld om de mogelijkheden te leren van een geothermische warmtepomp. Deze haal zijn energie uit de bodem en in deze module komen zowel horizontale als ondiepe verticale collectoren aan bod. Onderdelen van Module 4: Geothermische bronnen in België Grondwater Richtlijnen in België Nationale ontwerptemperaturen Bepaling van de bodemomstandigheden voor horizontale collectoren Module 5 – Energiezuinige gebouwen Als u een slecht geïsoleerd huis heeft, is het aan te raden om eerst de isolatie te verbeteren. De energiebesparing zal veel hoger zijn dan de investeringskosten door isolatiewerken uit te voeren dan door een oud verwarmingssysteem te vervangen door een warmtepomp. Onderdelen van Module 5: Gedeeltes van het bouwvoorschrift die op warmtepompen betrekking hebben, afhankelijk van het land in kwestie (maximale aanvoertemperatuur, elektrische aansluiting, ventilatie, enz.) Basismogelijkheden om warmteverlies te verminderen Thermisch comfort Gecontroleerde ventilatie Andere hernieuwbare oplossingen

Onderdelen van Module 6: Fysische principes Werking van een warmtepomp Kenmerken van de warmtepompcyclus Bepaling van de COP en SPF Kennis van de verschillen tussen testvoorwaarden voor warmtepompen, invloed van meetpunten op de testresultaten Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 29

HVAC

Module 6 – Technische details In module 6 herhalen we de basiseenheden en -begrippen die nodig zijn om het functioneren van warmtepompen te begrijpen. Er wordt ingegaan op het meten en vergelijken van prestaties van warmtepompen (efficiëntie) en de onderdelen van een warmtepomp worden ontleed.


Onderdelen van een warmtepomp : compressor, expansieventiel, verdamper, condensor, hulpstukken en fittings, smeerolie, koelmiddel Oververhitting en nakoeling Meting van de warmtepompcyclus Module 7 – Warmte- en koeldistributiesystemen Bij de installatie van een warmtepomp is het bijzonder belangrijk dat de grootte (het vermogen) nauwkeurig ingeschat wordt. Te grote warmtepompen zorgen voor onevenredig hoge aankoop- en installatiekosten en verkorten de levensduur van het systeem. Onderdelen van Module 7: Bepaling van de warmtebelasting van gebouwen Bepaling van de capaciteit van de warmtepomp Aanvoertemperatuur Warmtedistributie Buffertank: Hydraulische integratie Hybride hydraulische schema's Koelmogelijkheden met warmtepompen Module 8 – Warmtebronnen Bij de keuze van de meeste geschikte warmtebron, moet er, afhankelijk van de situatie, rekening gehouden worden met een aantal factoren, zoals de energiebehoefte van het huis, welk type verwarmingssysteem er gebruikt wordt, de geografische ligging van het huis en welke bronnen er beschikbaar zijn rond het huis. Wetten en richtlijnen in de plaatselijke regio kunnen ook bepalend zijn bij de keuze van een warmtebron. Onderdelen van Module 8: Mogelijke systemen: overzicht over de verschillende warmtebronnen. Brinesystemen Lucht: Afvoerluchtwarmtepompen Innovatieve systeemoplossingen Water Directe expansie Oppervlaktewater Module 9 – Werkwijzen Het warmtepompsysteem kan ontworpen worden zodat het verschillende werkwijze heeft. Alles hangt af van de keuze van de warmtebron, de grootte van de warmtepomp, het verwarmingssysteem en het werk dat de warmtepomp moet verrichten. Onderdelen van Module 9: Op de hoogte zijn van de werkwijzen (monovalent, bivalent-alternatief, bivalent-parallel), technische voorschriften, voor- en nadelen. De meest geschikte werkwijze bepalen. Het bivalent punt bepalen. De warmtebelasting van de tweede verwarmer bepalen. De meest geschikte regelstrategie bepalen naargelang het hydraulische systeem en het gebouw, voor- en nadelen van de verschillende strategieën. Bepaling van de verwarmingscurve. Productie van sanitair warm water met warmtepompen 30 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


Module 10 – Locatie beoordelen De beoordeling van de locatie heeft als doel om gedetailleerde informatie te verzamelen over het gebouw, het bestaande verwarmingssysteem, de verwarmingsbelasting en beperkingen wat betreft de installatie van het warmtepompsysteem. Die informatie vormt de basis voor de keuze, de grootte en de prijs van de warmtepompinstallatie. Onderdelen van Module 10: Bepalen of het gebouw geschikt is voor een warmtepompsysteem. Bepalen welke warmtebronnen er mogelijk zijn In overleg met de huiseigenaar bepalen welk systeem het best is. In overleg met de huiseigenaar bepalen welk warmtedistributiesysteem het best is (in het geval van nieuwe gebouwen) . Bepalen waar de warmtepomp het best geïnstalleerd wordt (niet in de buurt van leefruimtes, enz.). Het aantal bewoners en hun gebruikspatronen bepalen Bepalen hoe de veiligheid van de locatie in gevaar kan worden gebracht of welke andere problemen de installatie van het warmtepompsysteem met zich mee kan brengen . Andere beperkingen en mogelijkheden voor de installatie bepalen, inclusief het vereiste lokale bouwvoorschrift of het bouwvoorschrift in België. Samen met de huiseigenaar nagaan of de voorgestelde locatie van de collector en andere grote onderdelen geschikt is. Module 11 – Installatie & indienststelling Tijdens deze module komen alle stappen aan bod die tijdens de realisatie en indienststelling van het warmtepompsysteem dienen doorlopen te worden.

Module 12 – Basis elektriciteit Elektriciteit kan dodelijk zijn. Maatregelen ter bescherming van mensen, kabels en motoren moeten nageleefd worden. Enkel personen die een passende opleiding hebben gekregen mogen elektrisch werk uitvoeren. Onderdelen van Module 12: Veiligheidsvoorschriften - maatregelen ter bescherming van mensen. Bedradingsschema. Warmtepompen met soft-start. Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 31

HVAC

Onderdelen van Module 11: De ruimte klaarmaken voor de installatie van de warmtepomp Controleren of de verzamelleidingen niet aangetast kunnen worden. De warmtepomp met de warmtedistributiesystemen en de warmtebron verbinden Indien nodig de warmtepomp in de leidingwatervoorziening integreren. Het verwarmingssysteem met water vullen. De warmtebron met brine vullen volgens de montagehandleiding van de fabrikant • Bepalen welke extra onderdelen een warmtepompsysteem nodig heeft: terugslagventielen, aftapventielen, isolatieventielen, overdrukventielen, temperatuursensoren en manometers, enz. • De plaats van de brinepomp bepalen . • Controleren of de leidingen van het systeem correct geïnstalleerd zijn. • Lekdruk van het verwarmingssysteem testen. • Lekdruk van de warmtebron testen. • Het systeem in werking stellen en het massadebiet in de warmte- en koudebron meten of berekenen.


Aan de elektricien uitleggen aan welke vereisten de elektrische verbinding moet voldoen (volgens een checklist). Module 13 – Klantenoverdracht Alle warmtepompinstallaties hebben na de inbedrijfstelling een soort onderhoud en/of afstelling nodig. Door de klant in te lichten en de meest voorkomende storingen te beschrijven, kan de klant zelf de meeste onderhoudsproblemen oplossen die met het opstarten verbonden zijn. Onderdelen van Module 13: Aan de eigenaar tonen hoe het systeem werkt en functioneert, hoe het systeem aan- en uitgezet moet worden. Aan de eigenaar gemakkelijke onderhouds- en diagnosemethodes tonen, alle opschriften en labels uitleggen voor het onderhoud en interactie met de eigenaar. Aan de eigenaar alle veiligheidsvoorschriften uitleggen die met het gebruik en het onderhoud van het systeem verbonden zijn.

Iedere professionele installateur die een certificaat wil behalen voor het installeren van warmtepompen. 4 dagen + 1/2 dag examen € 822,80 (€ 680 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en lunch inbegrepen.

Module 14 – Onderhoud Onderhoud heeft tot doel om: een optimale prestatie te bieden; de levensduur van de apparatuur te verlengen; het beste comfort voor de klant te behouden op lange termijn. Onderdelen van Module 14: Een onderhoudsprogramma voor een warmtepompsysteem opstellen. Een klant een geschikt onderhoudscontract aanbieden. Preventief, regelmatig of herstellend onderhoud uitvoeren. Module 15 – Veel voorkomende fouten In deze module komen de meest voorkomende fouten aan bod en hoe deze te voorkomen/op te lossen. Onderdelen van Module 15: Typische fouten herkennen. De meest gemaakte fouten voorkomen. De oorzaken van de meest gemaakte fouten bepalen. Daniel Küpper

32 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K1 Basis verwarming module 1: Installatie en componenten

DOELSTELLING Deze opleiding richt zich tot mensen die geen technische vorming verwarming hebben genoten, maar toch actief zijn binnen de sector (secretariaat, onthaal, offertedienst, voorraadbeheer, leerjongen, iemand met een sanitaire vorming omscholen naar verwarming, enz.). Het is de bedoeling hen een basiskennis aan te reiken zodat ze in staat zijn een gesprek te voeren met een professioneel (bv. bij het noteren of behandelen van een bestelling of offerte), of om te kunnen antwoorden op basisvragen van een particulier. De opleiding is puur gericht op de vraag: “Wat is een verwarmingsinstallatie?”. Komen onder meer aan bod: de werking, de plaatsing en de rol van de verschillende componenten van dergelijke installatie.

Deze cursus richt zich tot personen die geen enkele vorming in verwarming genoten en die de werking van een verwarmingsinstallatie en de componenten willen kennen. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

Deze cursus wordt gevolgd door een tweede module (M2) waarin de basisprincipes van verwarming worden uitgelegd en een eerste eenvoudige berekening van een installatie wordt gemaakt. Deze tweede module beoogt een beter begrip van de verwarmingtechniek.

INHOUD De verschillende types energie De werking van de centrale verwarmingsinstallatie De studie van de verschillende componenten afzonderlijk (rol, plaatsing en werking) Individuele verwarming HVAC

Daniel Küpper

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 33


K2 Basis verwarming module 2: Eenheden - principes - berekeningen DOELSTELLING In module 2 van onze ‘Basiscursus Verwarming’ is het de bedoeling kennis op te doen omtrent de basisprincipes, formules, berekeningen en eenheden, die regelmatig worden gebruikt in de verwarming. De cursus bevat een praktisch gedeelte, dat toelaat vertrouwd te worden met technische termen, onder de vorm van oefeningen, de verschillende metingen die gedaan worden op de toestellen, evenals een basismethode voor de berekeningen van de warmteverliezen. Deze opleiding volgt op de eerste module en zal de deelnemer toelaten zich nog beter in te leven in de ‘verwarmingswereld’ om zodoende te kunnen antwoorden op elementaire technische vragen van de installateur of de particulier.

INHOUD Technische basisnoties Basisformules van berekeningen Praktische oefeningen en metingen Eenvoudige berekening van de warmteverliezen van een huis aan de hand van oefeningen

Deze cursus is een perfecte aanvulling op de “basis module 1” omdat men de technieken, die een rol spelen in de verwarming, gemakkelijker zal begrijpen, door de metingen en de praktische oefeningen. Hij richt zich tot personen, met enige voorkennis in verwarming, of personen die module 1 (K1) volgden. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

Daniel Küpper

34 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K3 Hydraulica in de centrale verwarming DOELSTELLING Een goed uitgebalanceerde installatie van centrale verwarming garandeert een goede werking, een beter comfort en daarenboven een lager verbruik. Doel van deze opleiding is de berekeningsmethodes te leren en de verschillende componenten op een eenvoudige manier te kunnen dimensioneren. Er wordt eveneens op gewezen dat een goede regeling cruciaal is voor de werking van de installatie. Hiertoe wordt de keuze van de regeling in functie van het type van installatie (vloerverwarming, cascade, ...) uitgelegd. De theorie wordt in de praktijk toegepast aan de hand van een paar voorbeelden en met een didactisch hydraulisch paneel.

INHOUD

1 dag â‚Ź 133,10 (â‚Ź 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

HVAC

Herhaling en beantwoorden van vragen basismodules 1 en 2 Eisen i.v.m. gebruikte materialen volgens NBN D51-003 (4 ed.) Aandachtspunten bij installatie van een condenserende ketel, storingsfactoren en oplossingen Berekening van het debiet in functie van het vermogen van de installatie (traditioneel of vloerverwarming) Bepaling van de diameters en drukverliezen van de leidingen en componenten Berekening en plaatsbepaling van de pompen Berekening en plaatsbepaling van het expansievat Berekening en plaatsbepaling van de veiligheidsklep en drukverschilregelaar Uitleg betreffende de traditionele installaties, de vloerverwarming, de sanitair warmwater prioriteit en ketels in cascade Berekening van de kranen, shunt-pompen en evenwichtsflessen Bepaling en instelling van de regeling

Deze opleiding richt zich tot personen met een basiskennis van centrale verwarming (basisopleiding + ervaring) die de basiskennis willen aanleren om zelf centrale verwarmingsinstallaties te ontwerpen, te berekenen en in te stellen ten einde een zekere en optimale werking te garanderen. In die zin is deze opleiding een heel goed vervolg op de basismodules centrale verwarming 1 en 2.

Daniel KĂźpper

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 35


K10 Wolf: Condenserende gaswandketels TGC/W/S en de WRS-regeling

DOELSTELLING Wolf is een Duitse ketelfabrikant die garant staat voor kwaliteit en voortdurend streeft naar producten met een hoog rendement en zorg voor het milieu. In deze opleiding wordt het complete Wolf-gamma van condenserende gaswandketels onder de loep genomen, met uitleg omtrent de vele troeven van elk apparaat. Ook wordt het stratificatieprincipe van de ingebouwde SWW-boilers uitgelegd. Hierdoor is het mogelijk dat een stratificatieboiler van 90 liter het equivalent aan SWW biedt van een traditionele boiler van 200 liter. In de “Stiftung Warentest” is de TGS 24/200 uitgeroepen tot beste condensatieketel met ingebouwde boiler. Drie grote voordelen komen aan bod in deze opleiding: eenvoudige installatie, eenvoudig onderhoud en eenvoudige bediening. Onderhoud kan zeer snel gebeuren daar een uniek kantelende branderkamer. Zonder aflaten van water of druk. De bediening gebeurt via de WRS-regeling, een heel uitgebreide regeling waarvan het gebruik toch eenvoudig en overzichtelijk gehouden is. Aan de hand van case-studies bekijken we verschillende installaties en hun benodigde parameters. Na deze opleiding kent men alle voordelen van het gamma condenserende gaswandketels van Wolf en kan men werken met de WRS-regeling.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die geïnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap. 1 dag Gratis

INHOUD Overzicht en uitleg van de vele troeven van de condenserende gaswandketels TGC(K)/TGS/TGW/ CSZ Principe en voordelen van de ingebouwde SWWboilers met stratificatie Elektrische en hydraulische aansluitingen Onderhoud en herstellingen WRS-regeling in functie van de TGC/W/S

36 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Geert Paelinck

Data en locaties: zie p. 9-11


K42 Wolf: Condenserende stookolieketel COB + WRS-regeling

DOELSTELLING Verwarmingstechniek 'Made in Germany' voor de toekomst. Voordelen voor iedereen! In deze opleiding ontdek je de condenserende stookolieketel COB – Comfortline. Deze ketel werkt zowel op klassieke en zwavelarme stookolie, maar is ook klaar voor bio brandstof. Verkrijgbaar in een vermogensbereik van 15 tot 40 kW en met zijn compacte opbouw integreert hij eenvoudig in zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt. Standaard gecombineerd met een stratificatieboiler van 160 liter, kan deze ook perfect samenwerken met traditionele boilers en zonneboilers. Verder hanteert de Wolf COB ook de rode draad doorheen het gamma van Wolf: compleet en eenvoudig in zijn montage, onderhoud en bediening. Na deze opleiding ben je dan ook al deze voordelen machtig.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die geïnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap. 1 dag Gratis

INHOUD Ontwerp van de COB – Comfortline condenserende stookolieketel Uitleg omtrent de werking van de ingebouwde stratificatieboiler van 160 liter (equivalent van een traditionele boiler van 240/260 liter) Aandachtspunten montage Indienststelling en onderhoud van de ketel Bespreking van de elektrische en hydraulische aansluitingen Uitleg omtrent de WRS-regeling in functie van de COB HVAC

Geert Paelinck

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 37


K67 Wolf: Condenserende gasvloerketels MGK + WRS-regeling

DOELSTELLING De MGK van Wolf is een condenserende gasvloerketel met middelgroot vermogen (170 tot 300 kW). De ketel verenigt de gekende voordelen van andere Wolf ketels: kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Deze ketels kunnen als stand alone geplaatst worden (max. 300 kW) of in cascade (max. 4 stuks, tot 1,2 Mega Watt). Naast alle technische aspecten van de ketel wordt deze opstelling (cascade) uitvoerig besproken. Een cascade van meerdere ketels biedt namelijk enorme voordelen in bedrijfszekerheid, maar evenzeer in modulatievermogen.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die verwarmingsketels met middelgroot vermogen plaatst. 1 dag Gratis

INHOUD Overzicht van onderdelen in een stookplaats voor middelgrote vermogens Overzicht van het MGK-assortiment en alle toebehoren (o.a. rookafvoer en condenspomp) Regeling van de ketels (individueel en in cascade) Hydraulische schema's (individueel en in cascade) Aandachtspunten bij het opstarten van een installatie en onderhoud WRS-regeling in functie van de MGK

Geert Paelinck

38 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K72 De Dietrich: Condenserende gaswandketels Naneo

DOELSTELLING De Naneo is de opvolger van de populaire Vivadens MCR wandketel en bezit enkele sterke troeven. Door het integreren van gasblok, venturi, ventilator, ontstekingstransfo en centrale regeling in ĂŠĂŠn enkel onderdeel wordt de Naneo een van de lichtste en compactste wandketels op de markt. De Naneo Plus voldoet nu reeds aan de eisen van morgen: een modulerende pomp energieklasse A is standaard voorzien en het stand-by verbruik van het toestel bedraagt slechts 3 W. Hoofddoel van de opleiding is het behandelen van de technische aspecten van het toestel: indienststelling, onderhoud, parameterinstellingen, opstart en foutzoeken.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die de condenserende gaswandketel Naneo van De Dietrich door en door wil kennen. 1 dag (einde 15u30) Gratis

INHOUD Situering van Naneo condenserende gasketels binnen het assortiment De Dietrich Voorstelling en commerciele voordelen van de Naneo Bedieningsbord, regeling en elektrische aansluitingen Parameterinstellingen, alarm- en blokkeringscodes Gebruik van de service-tool voor het instellen van de installateursparameters Opstart en onderhoud Foutzoeken en controle van de componenten Demonteren van alle onderdelen op demo-ketel Voorstelling wisselstukkenkoffer Naneo

HVAC

Nick Hellin, Tom Verbanck Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 39


K39 De Dietrich: Condenserende gasketels met DIEMATIC iSystem regeling DOELSTELLING In deze opleiding komt u alles te weten over de DIEMATIC iSystem weersafhankelijke regeling en de condenserende gasketels INNOVENS MCA, MCA PRO en de MODULENS AGC. Deze regeling vinden we eveneens terug op de HPI Inverter lucht/water warmtepomp en de Modulens O condenserende stookolieketel. Met de DIEMATIC iSystem is De Dietrich na de DIEMATIC, DIEMATIC Delta en DIEMATIC 3 toe aan de vierde generatie DIEMATIC.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis verwarming, die de condenserende gasketels MCA, MCA PRO en AGC met DIEMATIC iSystem door en door wil kennen. 1 dag Gratis

Troeven van de DIEMATIC iSystem: Mogelijkheid 3 verwarmingskringen aan te sturen en een boilerkring Vertrouwde DIEMATIC menustructuur Zeer eenvoudige bediening en instelling dankzij draaiknop en groot display GeĂŻntegreerde cascaderegeling Voor deze opleiding zijn demoborden ter beschikking zodat iedereen vertrouwd geraakt met de bediening van deze regeling.

INHOUD Voorstelling van de ketels en warmtepompen uitgerust met Diematic iSystem DIEMATIC iSystem: mogelijkheden, parameterinstellingen en toebehoren Praktijk: Bediening en instelling van DIEMATIC iSystem en ruimtevoeler Hydraulische mogelijkheden met DIEMATIC iSystem aan de hand van installatievoorbeelden Uitwerking van complete oplossingen aan de hand van hydraulische schema’s Opstart, onderhoud en foutzoek bij de condenserende ketels MCA, MCA PRO en AGC

Nick Hellin, Tom Verbanck 40 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K74 De Dietrich:

Condenserende stookolieketels MODULENS O - AFC

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis verwarming, die de condenserende stookolieketels van De Dietrich door en door wil kennen.

DOELSTELLING Met de MODULENS O – AFC introduceert De Dietrich een van de eerste condenserende stookolieketels met modulerende brander op de Belgische markt. In vergelijking met een klassieke 1-traps brander zorgt een modulerende brander voor een lagere gemiddelde rookgastemperatuur wat resulteert in een betere condensatie en hoger rendement. De langere brandertijden zorgen voor een langere levensduur van de brandercomponenten.

1 dag Gratis

Het uniek modulair boilerconcept zorgt ervoor dat in functie van de beschikbare plaats en sanitaire behoefte de MODULENS O – AFC kan gecombineerd worden met 3 types boilers of een zonneboiler. Kom in deze opleiding de condenserende en modulerende stookolietechniek ontdekken en ervaar hoe eenvoudig een modulerende brander af te regelen is.

INHOUD

Verbanck Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 41

HVAC

Algemeen Voorstelling van de condenserende stookolieketels Wingo - SFC, GTU C 120, GTU C 220, GTU C 330 en MODULENS O - AFC Rookgasafvoer voor condenserende stookolieketels Aandachtspunten bij het dimensioneren van condenserende stookolieketels MODULENS O - AFC Toelichting modulerende stookolietechniek Praktijk: afregeling van de modulerende stookoliebrander DIEMATIC iSystem: mogelijkheden, parameterinstellingen en toebehoren Hydraulische mogelijkheden aan de hand van installatievoorbeelden Modulair boilerconcept: Nick hoe de ideale boiler selecteren Hellin, Tom


K79 Bulex: Condenserende gaswandketels: Thermo Master

DOELSTELLING Bij deze opleiding zal verder ingegaan worden op de populaire condenserende gaswandketel Thermo Master van Bulex met aluminium/silicium verwarmingslichaam. De verschillende onderdelen en mechanismes zullen worden toegelicht. Dit zowel in theorie als in de praktijk. Tijdens de praktische sessies zal ook verder ingegaan worden op de hydraulische en elektrische aansluitingen. Daaropvolgend zal het toestel in werking worden gezet en zullen de cursisten in aanraking komen met de parameters, testmenu’s en mogelijke foutcodes. Op het einde van de cursus zal ook de regeling besproken worden. Dit met buitenvoeler en met alle mogelijke kamerthermostaten.

Installateurs met een baskennis van verwarming en gaswandketels die de Bulex condenserende gaswandketels door en door willen leren kennen. 1 dag Gratis

INHOUD Korte inleiding condensatietechniek Voorstelling van de Thermo Master Onderdelen van de gaswandketels Toebehoren in het Bulex assortiment Hydraulische en elektrische aansluitingen Parameters, foutcodes en testmenu’s Thermostaten en regelingen

Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele, Marc Guilaume 42 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K80 Bulex: Condenserende gaswandketels: Thema Condens en Isotwin Condens DOELSTELLING Bij deze opleiding zal verder ingegaan worden op de populaire condenserende gaswandketels Thema Condens en Isotwin Condens van Bulex met Inox verwarmingslichaam. De verschillende onderdelen en mechanismes zullen worden toegelicht. Dit zowel in theorie als in de praktijk. Tijdens de praktische sessies zal ook verder ingegaan worden op de hydraulische - en elektrische aansluitingen. Daaropvolgend zal het toestel in werking worden gezet en zullen de cursisten in aanraking komen met de parameters, testmenu’s en mogelijke foutcodes. Op het einde van de cursus zal ook de regeling besproken worden. Dit met buitenvoeler en met alle mogelijke kamerthermostaten.

Installateurs met een baskennis van verwarming en gaswandketels die de Bulex condenserende gaswandketels door en door willen leren kennen. 1 dag Gratis

INHOUD Korte inleiding condensatietechniek Voorstelling van de Thema Condens en Isotwin Condens Onderdelen van de gaswandketels Toebehoren in het Bulex assortiment Hydraulische en elektrische aansluitingen Parameters, foutcodes en testmenu’s Thermostaten en regelingen

HVAC

Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele, Marc Guilaume Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 43


K89 Junkers: Condenserende gaswandketels: basis DOELSTELLING In deze opleiding wordt zowel het gamma ketels met doorstromers als ketels in combinatie met een boiler besproken. In het theoretische gedeelte bekijken we de verschillende componenten en hydraulische schema’s, alsook de rookgasafvoer, regelingen en CO2 afstellingen. Ook de bedieningspanelen Heatronic III en Heatronic IV komen aan bod. De namiddag is voorbehouden voor praktijk. Na de opleiding zijn de deelnemers in staat om zelfstandig een Junkers condensatieketel te plaatsen, te onderhouden en de meest frequente foutmeldingen op te lossen.

Voor installateurs die al een kennis hebben van condensatieketels, maar nog niet voldoende vertrouwd zijn met het Junkers gamma en de specifieke bediening. 1 dag Gratis

INHOUD Gamma Ingebouwde boilers Componenten Warmtewisselaar Bediening: Heatronic 3 & 4 Hydraulische schema’s Hydraulische schema’s Boilers Rookgasafvoer Regelaars Onderhoud CO-2 afstellen Praktijk

Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees 44 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K87 Junkers: Condenserende gaswandketels: opfrissing DOELSTELLING Tijdens deze opleiding wordt vooral gefocust op praktijkgerichte oefeningen: alle mogelijke foutcodes worden overlopen en de oorzaak en oplossingen ervan worden uitvoerig besproken. Ook de eerste inwerkingstelling van een toestel wordt bekeken. Tijdens het theoretisch gedeelte worden de verschillende componenten, warmtewisselaars en parameters van de bedieningspanelen Heatronic III en Heatronic IV besproken, ook de mogelijkheden van de rookgasafvoer en de regelingen worden nader bekeken. Na de opleiding zijn de deelnemers in staat om zelfstandig een Junkers ketel te installeren, onderhouden en depanneren.

Installateurs die bekend zijn met het Junkers gamma condensatieketels en zich willen bijscholen. Om deel te nemen aan deze cursus dient men over voldoende kennis te beschikken van het huidige Junkers assortiment of eerst de standaard opleiding condensatieketels te volgen. 1 dag

INHOUD Gamma Boilers Regelingen Opstarten Foutcodes: oorzaken en oplossingen Praktijk

Gratis

HVAC

Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 45


K73 Zaegel-Held: Ketels op biomassa (hout en pellets) DOELSTELLING Met méér dan 60 jaar ervaring in de verwarmingsindustrie legt Zaegel-Held zich meer en meer toe op producten, die hernieuwbare energiebronnen gebruiken, vooral houtenergie. Door goed ontworpen toestellen te gebruiken, is de uitstoot van onverbrande deeltjes bij houtverwarming nagenoeg onbestaande. Dus geen verspilling. Je moet er enkel op toezien steeds goed droog brandstof te gebruiken in de vorm van blokken, houtchips of korrels (samengesteld uit samengeperst zaagsel). De natuurlijke energiebron, hout, geeft weinig CO2 vrij tijdens zijn verbranding.

Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die geïnteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar biomassa ketels. 1 dag Gratis

INHOUD Wat men moet weten om met hout of pellets te stoken! Keuze van keteltype Bepaling van het vermogen Bepaling van een buffer Koppeling van biomassaketels met andere energiebronnen Type Zaegel Held biomassa ketels • Werkingsprincipe • Hoofdeigenschappen • Hydraulische aansluiting • De regeling Voorbeeld van installaties • De overname van de biomassaketel door een andere ketel • De schakeling “de ene OF de andere ketel” (bivalent alternatief) De schakeling “de ene EN de andere ketel” (bivalent parallel) • Cascade van biomassa ketels • Volgorde van koppeling van ketels (houtblokken – pellet – gas / stookolie ketel)

Jean-Pierre Herssens

46 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K44 Basis warmtepompen

DOELSTELLING Het werkingsprincipe van een Warmtepomp (WP) begrijpen. De verschillende types warmtepompen en de verschillende bronnen waaruit ze hun energie halen. De voor- en nadelen, toepassingsgebieden (sanitair en/of verwarming), nieuwbouw en renovatie. Als monovalent systeem (WP alleen) of ondersteund door een andere energiebron (bivalent). Hoe een installatie opbouwen.

INHOUD

1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

HVAC

Korte herhaling van een aantal eenheden Werking van een WP, verschillende types (bronnen) en componenten van een WP Uitleg omtrent begrippen zoals COP, SPF en graaddagen. Monovalent en bivalent Ontwerp van een installatie voor SWW en/of CV Keuze van het type WP, voor- en nadelen Speciale aandacht voor WP in combinatie met woningventilatie Invloed van het warmte-afgifte systeem op het rendement van een WP Dimensionering van een WP en haalbaarheidsstudie; manueel en via software van de leveranciers Hydraulische schema’s: • WP + verwarmingsketel (CV en SWW) • WP + SWW + zonne-installatie (thermisch) • WP + verwarmingsketel + zonne-installatie Regeling van de installatie Veel voorkomende fouten Premies en subsidies Rendabiliteitsberekening Eisen voor installateur Conclusies Overzicht van het assortiment

Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die geïnteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar warmtepompen. Deze opleiding dient als noodzakelijke introductie op de andere cursussen omtrent warmtepompen voor installateurs zonder ervaring in deze materie.

Daniel Küpper

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 47


K58 Basis warmtepompboilers DOELSTELLING We staan aan de vooravond van een aardverschuiving: de elektrische boiler verdwijnt uit de Europese markt. De EcoDesign-richtlijn van Europa zal, waarschijnlijk al vanaf 2015, enkel nog “intelligente” elektrische boilers toelaten. Om enkele jaren later ook deze te verbieden en alleen nog maar warmtepompboilers toe te laten. De warmtepompboiler is zeer efficiënt en de installatie is relatief gemakkelijk uit te voeren. Het gebruik van dit toestel levert een bijdrage aan de beperking van de CO2-uitstoot en het broeikaseffect.

INHOUD Principe van een warmtepompboiler Meest gebruikte warmtetransport-middelen Eigenschappen van R134A Praktische werking, bediening en instellingen Installatie Aansluiten van een thermische zonne-installatie op een warmtepompboiler Aansluiten van een warmtepompboiler op een ventilatie-installatie systeem C.

Iedere professionele installateur met een basiskennis warmtepompen die wil weten hoe een warmtepompboiler werkt en welke modellen er beschikbaar zijn. 1/2 dag

€ 66,50 (€ 55 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

Kamiel Eeckhout

48 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K88 Wolf – Warmtepompen BWL/BWS DOELSTELLING Wolf warmtepompen zijn beschikbaar in een vermogensbereik van 6 tot 21 kW verwarmingscapaciteit en in 18 varianten. Zo zijn er lucht/water-warmtepompen die binnen of buiten geïnstalleerd kunnen worden. En de bodem/waterwarmtepompen zijn geschikt voor het verwarmen van water tot 63 °C. Ze kunnen daarenboven zowel monovalent als bivalent opgesteld worden. Naast energie-efficiëntie overtuigen de nieuwe Wolf warmtepompen in het bijzonder door het lage geluidsniveau en hun installatie- en bedieningsgemak.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van warmtepompen, die geïnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap. 1 dag Gratis

Na deze cursus ken je de mogelijkheden van de Wolf warmtepompen en weet je welk type wanneer aan te bieden. Je kunt de toestellen perfect aansluiten op een verwarmings- en SWW installatie en de regeling van de warmtepomp kent voor jou geen geheimen meer.

INHOUD Productoverzicht BWL/BWS Functioneringsprincipe en bepaling van onderdelen in een installatie Aandachtspunten montage Indienststelling van de warmtepompen Uitleg over de regeling in functie van de BWL/BWS

HVAC

Geert Paelinck

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 49


K45 De Dietrich: Warmtepompen en warmtepompboilers

DOELSTELLING Naast een compleet gamma van verwarmingsketels en thermische zonnesystemen biedt De Dietrich ook een uitgebreid gamma aan warmtepompen aan: lucht/water type split (Alezio II en HPI Inverter) warmtepompboilers (KALIKO) Daar zowel de warmtepompen, ketels als zonnesystemen door De Dietrich worden aangeboden, kunnen deze systemen perfect gecombineerd worden tot multi-energiesystemen waar de traditionele ketels maximaal ondersteund worden door hernieuwbare energiebronnen. Tijdens deze opleiding biedt De Dietrich dan ook complete oplossingen voor het combineren van een warmtepomp met een verwarmingsketel (zowel nieuw als bestaand), al of niet in combinatie met een zonnesysteem. Regeltechnisch zijn de warmtepompen uitgerust met de gekende en vertrouwde De Dietrich regelingen: Alezio (regeling MCR) en HPI Inverter (Diematic iSystem).

Iedere professionele installateur die interesse heeft in warmtepompsystemen. Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan eerst de algemene basisopleiding warmtepompen K44 te volgen als voorbereiding op deze opleiding. 1 dag Gratis

INHOUD Overzicht gamma Keuze en dimensionering van de warmtepomp Mogelijkheden naar sanitair warmwaterproductie Uitwerking van complete oplossingen aan de hand van hydraulische schema’s Mogelijkheden en instellen van de regelingen Richtlijnen en aandachtspunten bij plaatsing Warmtepompboilers: aandachtspunten bij installatie en regeling Overzicht premies en belastingvoordeel

Nick Hellin

50 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K70 Bulex: Warmtepompen en warmtepompboilers

DOELSTELLING Tijdens deze opleidingen zullen de warmtepompsystemen van A tot Z worden uitgelegd. Dit gaande van een overzicht van de verschillende energiebronnen (bodem, water, lucht) tot technische termen zoals COP, SPF, monovalant en bivalent. Daarna wordt het Bulex assortiment van lucht/water warmtepompen met hun intelligente sturing (Examaster) verder besproken. Verder zullen de diverse componenten, aanwezig in de warmtepomp, worden toegelicht. Dit betekent de verschillende modules, de hydraulische aansluitingen en de installatiemogelijkheden. Na deze opleiding moet elke installateur in staat zijn om warmtepompen correct te plaatsen, te bedienen en op te starten. Op het einde van de cursus zal ook de nieuwe, efficiĂŤnte warmtepompboiler (Magna AQUA) toegelicht worden.

Elke installateur met kennis van verwarming die specialist wil worden in het plaatsen van warmtepompen en die voor elke woning het juiste systeem wil leren voorzien. Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan eerst de algemene basisopleiding warmtepompen K44 te volgen als voorbereiding op deze opleiding. 1 dag Gratis

INHOUD Inleiding warmtepompen Verschillende types (bodem, water, lucht) Bulex assortiment van warmtepompen (Genia AIR) Onderdelen van warmtepompen Hydraulische en elektrische aansluitingen Toebehoren in het Bulex assortiment Nieuwe warmtepompboiler (Magna AQUA)

HVAC

Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele Marc Guilaume Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 51


K76 Stiebel Eltron: Warmtepompen: types, planning en installatie

DOELSTELLING Het gamma van Stiebel Eltron biedt voor elk gebouw de gepaste oplossing om te verwarmen, koelen en ventileren met duurzame energie. De monobloc warmtepompen van Stiebel Eltron zijn de ideale oplossing voor een eenvoudige installatie zonder tussenkomst van een koeltechnieker. Tijdens deze opleiding krijgt u de gelegenheid om dieper in te gaan op de verschillende Stiebel Eltron warmtepompinstallaties met behulp van handige en professionele tools. Deze opleiding biedt u zowel de theoretische als praktische kennis die u nodig hebt om deze installaties vlot uit te voeren. Stiebel Eltron, pionier in het hoger marktsegment, deelt graag 37 jaar ervaring in warmtepompen met u tijdens deze opleiding.

Installateurs die al een basiskennis hebben over de werking en de voordelen van de warmtepomp en die als warmtepompinstallateur willen starten of een eerste werkervaring hebben als warmtepompinstallateur. Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan om eerst de algemene basisopleiding Warmtepompen (K44) te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

INHOUD Kort gamma overzicht De warmtepompinstallatie van A tot Z Praktische installatietips (do’s en don'ts) Vermogens / Werking in bivalentie Studies met de warmtepompnavigator Tools: Heat Pump Navigator, selectietabellen, COP-tabellen, formulieren, vakpartnerportaal‌

1 dag Gratis

Luc Charlier

52 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K77 Stiebel Eltron: Warmtepompen: regeling en indienststelling

DOELSTELLING Door hun technische uitmuntendheid en hoge kwaliteit hebben de Stiebel Eltron warmtepompen een uiterst efficiënte werking en bijgevolg een zeer hoge COP (performantiecoëfficiënt). De efficiëntie in reële situaties (SPF – seasonal performance factor) zal echter pas maximaal zijn als de regeling en indienststelling van de warmtepomp met het nodig inzicht en een grote precisie uitgevoerd zijn en als de instellingen tijdig geoptimaliseerd worden. Deze opleiding geeft u als warmtepompinstallateur inzicht in deze materie, die van het grootste belang is om uw installaties met het hoogst mogelijke rendement te laten functioneren en zo het elektrisch verbruik tot een minimum te beperken en de voorziene terugverdientijd te realiseren. Stiebel Eltron, warmtepompspecialist sinds 1976, deelt graag zijn jarenlange praktische ervaring met u tijdens deze opleiding.

INHOUD

Installateurs met een goede basiskennis van de warmtepomp, bij voorkeur met een eerste werkervaring als warmtepompinstallateur, die Stiebel Eltron warmtepompen willen plaatsen en die reeds de K76 volgden. Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan om eerst de algemene basisopleiding Warmtepompen (K44) te volgen als voorbereiding op deze opleiding. 1 dag Gratis

De regeling van de warmtepomp met de manager Voorbereiding van de indienststelling van de warmtepomp Oplossing van storingen

HVAC

Luc Charlier

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 53


K86 Junkers - Hybride: CerapurAero en SupraEco Sas Hybrid HSC

DOELSTELLING Hybride toestellen combineren het beste van twee werelden: de warmtepomp haalt de ecologische en duurzame warmte uit de lucht en de condensatieketel zorgt voor de gekende betrouwbaarheid. Ook voor installateurs zijn hybride toestellen de perfecte tussenweg: de CerapurAero heeft geen koeltechnische aansluitingen en is tevens het meest compacte hybride verwarmingssysteem op de markt. Doel van de opleiding is het verkrijgen van een algemene kennis in de werking van de Junkers warmtepompen (al dan niet in combinatie met een condensatieketel). Tijdens het theoretisch gedeelte wordt het gamma hybrideketels overlopen, de specifieke werking van een hybridetoestel verduidelijkt, de installatiedetails bekeken, enz‌ De namiddag wordt voorbehouden voor praktijkoefeningen op de toestellen. Doel is een algemene kennis van de werking van een Junkers warmtepomp te verkrijgen en het leren plaatsen en onderhouden van hybride toestellen.

Installateurs met kennis van condensatieketels die ook de basis van warmtepompen reeds beheersen (door ervaring of het volgen van de opleiding Basis Warmtepompen (K44)), en die willen bijleren over de hybride systemen en/ of warmtepompen van Junkers. 1 dag Gratis

INHOUD Algemeen: werking warmtepomp Beschrijving gamma Per Product: Productbeschrijving Werking Technische gegevens Installatiedetails Hydraulische schema’s Bedrading Toebehoren Praktijk

Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees 54 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K81 CTC- Multi-energie met de EcoZenith i550 PRO DOELSTELLING CTC is fabrikant van warmtepompen en multienergie oplossingen en is meer dan 90 jaar actief op de verwarmingsmarkt. In Zweden kan het wel eens barkoud worden in de winter. Dit klimatologisch feit gecombineerd met een uitstekende reputatie in industriële competentie en traditioneel vakmanschap hebben geleid tot een van de meest betrouwbare verwarmingsproducten van de wereld. Met de EcoZenith i550 PRO heeft CTC een unieke multi-energie oplossing. Een intelligent buffervat dat de sturing van allerhande verwarmingsbronnen voor zijn rekening neemt. Zowel warmtepomp, ketel, houtketel als zon kunnen gestuurd worden door dit slim vat. Daarnaast regelt de EcoZenith ook tot 3 verwarmingskringen en een zwembad. Het systeem is EnergyFlex wat wil zeggen dat je het kan uitbreiden wanneer jij dat wilt.

Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die geïnteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar multi-energie oplossingen. 1/2 dag Gratis

INHOUD

HVAC

Intro CTC Mogelijkheden EcoZenith i550 Pro Opbouw/samenstelling van het buffervat Werking in detail opgesplitst • Verwarming • Sanitair warm water • Warmtepomp • Cascade warmtepompen • Houtketel (houtkachel) • Ketel (mazout, gas, pellets) • Zonne-energie • Extra buffervat(en) Hydraulische voorbeelden Regeling (touchscreen) Kort overzicht gamma CTC warmtepompen

Danny Dierckens

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 55


K82 Nest: De intelligente thermostaat DOELSTELLING De producten van NEST zijn een revolutie in hun domein. De intelligente thermostaat leert uit het gedrag van de particulier en stemt zijn werking perfect af op zijn comfort en een maximale energiebesparing. Samen met de sensoren van Home Protect zorgt hij voor een veilige omgeving die voor zijn bewoners zorgt ! Tijdens de opleiding worden de producten ontleed, wordt de plaatsing en het gebruik ervan uitgelegd en krijgt men tips en argumenten om deze producten te kunnen verkopen.

Elke professionele installateur die Nest Certified Installer wil worden. 1/2 dag Gratis

INHOUD Voorstelling van de NEST thermostaat, eigenschappen en voordelen Technische uitleg van aansluiting in nieuwe en bestaande installaties Voorstelling van de Home protect van NEST Hoe verloopt de communicatie tussen thermostaat en Home protect en wat zijn de andere mogelijkheden (apps) Hoe deze producten verkopen?

Gregory Decroix Daniel K端pper David Toukmaji 56 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K83 Honeywell: Evohome connected DOELSTELLING Evohome biedt de ultieme beleving op het gebied van comfort, controle en energie-efficiĂŤntie. Van draadloze thermostaatregeling met touchscreen tot draadloze zoneregeling voor radiatoren en vloerverwarming. Een slimme zoneregeling, die de warmte in alle kamers van een woning individueel en draadloos kan regelen. Ook op afstand via de evohome-app voor smartphone en/of tablet. Tijdens de opleiding leer je de verschillende functies en mogelijkheden kennen van de evohome connected, als thermostaat en als zoneregelaar. Theoretisch als praktisch zal je leren hoe een verwarmingsinstallatie kan opgedeeld en geregeld worden in verschillende zones voor zowel radiatorverwarming, als vloerverwarming, om het comfortniveau te verhogen (geen koude badkamer meer) en de energiefactuur te verlagen. En als laatste leer je, hoe dit alles via een smartphone en/of tablet kan bediend worden.

Iedere professionele installateur met een goede kennis van verwarming die de mogelijkheden van draadloze zoneregeling wil leren kennen en op de hoogte wil zijn van de nieuwste technieken, zoals besturing van de verwarming via smartphone en/of tablet. 1/2 dag Gratis

INHOUD

Kathleen Ercken Wendy Vanmeert Werner Heymans Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 57

HVAC

Waarom regelen in een woning Evohome bediening en functies Resetten van ontvanger en verbinden met de evohome als thermostaat Ook voor Opentherm ketels De verschillende mogelijkheden van zoneregeling met evohome Opzetten van een zonesysteem met zoneventielen, met radiatoren of met vloerverwarming Toevoegen van componenten in een bestaande configuratie Besturing via evohome-app voor smartphone/ tablet


K48 Basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming

DOELSTELLING In de cursus wordt besproken hoe zonneenergie sanitair warm water kan produceren en als ondersteuning kan dienen voor de centrale verwarming. Voor installateurs zonder ervaring dient deze opleiding als noodzakelijke voorbereiding op de productopleidingen van De Dietrich en Wolf. In deze cursus gaan we gedetailleerd in op het technische aspect. De verschillende soorten panelen worden besproken met hun voor- en nadelen. Er wordt ook aandacht besteed aan de dimensionering van de panelen en hun toebehoren, alsook aan de installatie ervan. Ook de opbrengst voor verwarming en sanitair voor een dergelijke installatie komt aan bod. Aan de hand van hydraulische schema’s worden de verschillende mogelijkheden tot aansluiting besproken.

Iedereen die een grondige kennis wil verwerven van deze types zonnepanelen, om ze te kunnen dimensioneren en ze op een correcte manier te kunnen integreren in een volledige installatie. Een basiskennis verwarming is vereist. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

INHOUD Inleiding Werking, installatie en soorten panelen Vaak voorkomende fouten Dimensionering - voorbeelden van berekeningen voor SWW en SWW + CV Opbrengst Hydraulische schema’s - samenstelling van een volledige installatie met alle toebehoren

Daniel Küpper

58 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K32 Wolf: Thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming + WRS-regeling

DOELSTELLING De Duitse ketelfabrikant Wolf biedt een compleet Solar-gamma aan : van de basisinstallaties, enkel voor aanmaak van SWW, tot installaties met zonneboilers die volledig voorgemonteerd zijn en die dienen om 2 kringen verwarming (vloerverwarming + radiatoren) aan te sturen + aanmaak van SWW. In het Duitse Mainburg heeft Wolf ook een eigen productie-afdeling voor zonnepanelen. Kwaliteit 'Made in Germany' In deze opleiding komen de verschillende componenten in een thermische zonne-installatie van Wolf aan bod. Opbouw van een installatie, dimensionering, montagemogelijkheden. Dit voor zowel aanmaak SWW en ondersteuning CV. Daarnaast biedt Wolf ook slimme oplossingen zoals de CSZ combinatie. Het betreft een condenserende gaswandketel (11, 20 of 24 kW) gemonteerd op een zonneboiler van 300l. Dit leidt tot een super compacte en eenvoudige installatie.

Iedere professionele installateur met een goede kennis van verwarming, die ge誰nteresseerd is om kennis te maken met thermische zonneenergie. Een goede voorbereiding op deze opleiding is de basis thermische zonneenergie voor sanitair en verwarming K48. 1 dag Gratis

INHOUD Korte herhaling van de basisprincipes van thermische zonne-energie-installaties Voorstelling Wolf Solar-gamma Berekening en dimensionering met praktische voorbeelden Aansluiten van een installatie in de praktijk WRS-regeling in functie van de thermische zonnesystemen

HVAC

Geert Paelinck

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 59


K7 De Dietrich: Thermische zonneenergie voor sanitair en verwarming

DOELSTELLING De Dietrich biedt een zeer uitgebreid assortiment zonnepanelen en zonneboilers aan. Dit zowel voor de productie van sanitair warm water als voor verwarmingsondersteuning. Door het zonnesysteem te combineren met een condenserende gas- of stookolieketel en/ of een warmtepomp, bekomen we een multienergiesysteem. In deze opleiding leren we de componenten van een De Dietrich zonne-installatie, hoe wordt deze opgebouwd en hoe gebeurt de dimensionering van de zonnecollectoren en zonneboiler. Hierbij komen zowel de gesloten zonnesystemen onder druk als de drukloze leegloopsystemen aan bod. Vervolgens worden de verschillende types zonneboilers, collectoren en regelingen besproken.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die ge誰nteresseerd is om kennis te maken met thermische zonneenergie. Een goede voorbereiding op deze opleiding is de basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming (K48). 1 dag Gratis

Ook de praktische kant komt aan bod: welke zijn de montagemogelijkheden van de collectoren op het dak, hoe een zonne-installatie hydraulisch opbouwen en met welke materialen. Op een zonne-installatie in werking wordt de volledige opstartprocedure toegelicht: vullen, ontluchten en op druk brengen. Tot slot wordt de rentabiliteit van een zonneinstallatie behandeld: welke is de te verwachten besparing en terugverdientijd van de investering. Een overzicht wordt gegeven van de verschillende premies die van toepassing zijn op thermische zonnesystemen.

INHOUD Principe en dimensionering van zonnesystemen Overzicht gamma zonneboilers en zonnecollectoren Werking en instelling zonneregeling Praktische richtlijnen en aandachtspunten bij opstart Leveringsomvang Rentabiliteit

60 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Nick Hellin

Data en locaties: zie p. 9-11


K71 Bulex: Thermische zonne-energie DOELSTELLING In deze opleiding zullen de principes van thermische zonne-energie besproken worden en de oplossingen die Bulex biedt om deze goedkope en milieuvriendelijke energiebron te gebruiken. Het Helio SET concept met leegloop- en druksysteem zal gedetailleerd voorgesteld worden. Vervolgens zullen de verschillende installatiemogelijkheden besproken worden gaande van inbouw, opbouw en platdak-opstelling en de verschillende componenten van deze opstellingen. Ook zullen de hydraulische aansluitingen besproken worden zodat elke installateur na deze opleiding een volwaardig zonne-energiesysteem installateur is.

Installateurs met een basiskennis van verwarming die de principes van thermische zonneenergie willen leren kennen. 1 dag Gratis

INHOUD Inleiding zonne-energie Voorstelling van de verschillende Helio SET systemen Onderdelen van het Helio SET systeem Toebehoren in het Bulex assortiment Hydraulische en elektrische aansluitingen

HVAC

Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele, Marc Guilaume Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 61


K78 Bulex: Airconditioning vivAIR DOELSTELLING Bij deze opleiding zal verder ingegaan worden op de werking, de plaatsing, de installatie en het bepalen van het vermogen van de nieuwe zuinige airconditioning vivAIR van Bulex Tijdens de praktische sessies zal ook verder ingegaan worden op de koelvloeistof- en de elektrische aansluitingen. Daaropvolgend zal het toestel in werking worden gezet en zullen de cursisten in aanraking komen met de parameters, de testmenu’s en de mogelijke foutcodes.

Installateurs met een baskennis van verwarming die de Bulex airconditioning vivAIR beter willen leren kennen en plaatsen. 1 dag Gratis

INHOUD Korte inleiding EPB aandeel Voorstelling van het vivAIR gamma Onderdelen en werking van de vivAIR Toebehoren, aansluitset, condenspompen en ophangbeugels Koelvloeistof- en elektrische aansluitingen Parameters en foutcodes

Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele, Marc Guilaume 62 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K4 Basis woningventilatie

DOELSTELLING Kennis betreffende woningventilatie wordt met de dag belangrijker. Sinds de strengere isolatienormen moet er ook steeds vaker voorzien worden in een goede ventilatie die een gezond binnenklimaat garandeert. In deze cursus komt de NBN D50-001 (ventilatievoorzieningen in woongebouwen) aan bod, die bepaalt waar welke minimale ventilatie dient voorzien te worden. Daarnaast worden de verschillende systemen uitgelegd die kunnen gebruikt worden. Alles wordt nog eens geĂŻllustreerd aan de hand van een demo-installatie. In de opleiding wordt een voorbeeld uitgerekend. Enkele tips voor een goede installatie staan ook op het programma.

Iedere werknemer die een basiskennis heeft van sanitair en/ of verwarming en deze wil uitbreiden naar het gebied van woningventilatie. 1 dag â‚Ź 133,10 (â‚Ź 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

INHOUD Voorstelling en uitleg betreffende de geldende normen en reglementering aan de hand van de NBN D50-001 (ventilatievoorzieningen in woongebouwen) Per gewest wordt dit ook gekaderd in het geheel van de nieuwe E-peil-wetgeving. Berekening en praktische richtlijnen voor een correcte installatie in een woning Dimensioneren van kanalen en inregelen van ventilatiemonden Overlopen van het assortiment en de verschillende beschikbare types van ventilatiesystemen Het belang van onderhoud en reinigen van een installatie HVAC

Peter Savels

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 63


K75 Woningventilatie: een installatie berekenen DOELSTELLING Met een plan bij de hand een ventilatie berekenen is niet altijd evident. Tal van factoren beĂŻnvloeden de goede werking van een ventilatiesysteem: de functie van de ruimtes, de debieten bepalen, diameters, het legplan, de benodigdheden, het geluid,... Al deze aspecten komen aan bod in deze opleiding.

INHOUD Op basis van drie plannen worden de mogelijkheden verkend. Een vakantiewoning, een appartement en een woning met een praktijkgedeelte geven de cursisten de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende berekeningsmethodes. Naast het klassieke systeem met spiraalbuizen wordt ook een systeem met kunststofbuizen en verdeelkasten uitgerekend. Een brede waaier van technische fiches wordt gebruikt om de cursisten in staat te stellen een correcte ventilatiegroep te kiezen voor de installatie die berekend werd.

Iedere installateur met ervaring in installatie of die minstens reeds de basisopleiding (K4) gevolgd heeft en die zich verder wil specialiseren in het berekenen en het ontwerpen van een volledig ventilatiesysteem. 2 dagen â‚Ź 266,20 (â‚Ź 220 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

Peter Savels

64 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K84 Wolf: Woningventilatie CWL/CWL-Excellent DOELSTELLING De ventilatiegroepen CWL – woningventilatie, geschikt voor elke vereiste. Veel isolatie, driedubbel glas, een modern verwarmingssysteem,...Alles waaruit een moderne en energiebesparende nieuwbouw bestaat. Door de steeds grotere dichtheid van onze gebouwen staan we voor een nieuwe uitdaging : de verluchting van onze woning. Een perfect ruimteklimaat dat eveneens beantwoord aan volgende 3 pijlers : comfort, gezondheid en kostenbesparing. Wolf CWL ventilatiesystemen zijn hierop het gepaste antwoord.

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van ventilatie, die geĂŻnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap. 1/2 dag Gratis

INHOUD Productoverzicht CWL/CWL-Excellent Productoverzicht Wolf groen leidingsysteem Bekijken van een ventilatieconcept Aandachtspunten montage Indienststelling en onderhoud van de ventilatiegroepen Bespreking van de elektrische aansluitingen Uitleg over de regeling in functie van de CWL/ CWL-Excellent

HVAC

Geert Paelinck

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 65


K85 Duco: Vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen

DOELSTELLING Duco Ventilation & Sun Control is een toonaangevende fabrikant van vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen. We bieden naast zowel handbediende als elektronisch gestuurde zelfregulerende raamventilatieroosters ook de afvoerventilator aan die middels externe CO2 en RH voelers of geïntegreerde regelkleppen de ventilatie aanstuurt. Tijdens de opleiding “Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatiesystemen” komen de diverse regelsystemen aan bod en maken we je wegwijs in de berekening, opbouw en inregeling van je ventilatiesysteem. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden leggen we de link tussen de keuze van Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie en de invloed op het e-peil van de woning.

Elke professionele installateur met een basiskennis ventilatie (uit ervaring of na het volgen van de opleiding “Basis woningventilatie” (K4)) die zich vertrouwd wil maken met de opbouw, montage en inregeling van vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen. 1/2 dag Gratis

INHOUD Berekening van ventilatiedebiet Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie en EPB Selectie van regelsysteem Toepassing met verschillende kanalen Berekening van diverse ventilatieopstellingen Plaatsing en montage van componenten Regeling en inregeling van ventilatie

Rudy Ballegeer

66 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K31 Schütz: Vloerverwarming DOELSTELLING Vloerverwarming wordt steeds populairder. Niet te verwonderen als je eenmaal ervaren hebt hoe comfortabel deze vorm van verwarming is. Tegenwoordig wordt echter ook meer en meer de nadruk gelegd op een rationeel energiegebruik, aangezien dit “lage temperatuursysteem” zich ideaal laat combineren met alternatieve warmteproductie zoals warmtepompen en zonneenergie. Eerst en vooral worden de eigenschappen van vloerverwarming behandeld, evenals de verschillende systemen met hun kenmerken. Ook het renovatiesysteem R50 en het Airconomysysteem komen aan bod. Ook de verschillende regelmogelijkheden worden behandeld, zowel de primaire regeling als de secundaire regeling. Tot slot wordt in een praktisch gedeelte de eigenlijke installatie van de vloerverwarming aangeleerd.

Iedere professionele installateur die zich in de snelgroeiende markt van de vloerverwarming wil inwerken of vervolmaken. 1 dag Gratis

INHOUD Voordelen van vloerverwarming Theorie + code van “goede praktijk” Beperkingen en eigenschappen Aandachtspunten Regeltechnische principes R50 en Airconomy Praktijkoefening

HVAC

Jonas Mahieu

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 67


K12 Winterwarm: Direct en indirect gestookte luchtverwarmers voor grote en kleine ruimtes DOELSTELLING Winterwarm is een compleet assortiment van direct of indirect gestookte luchtverwarmers, dat vele voordelen biedt. Niet alleen het compacte design van de XR-plus-toestellen is baanbrekend, maar ook de nieuwe regeling die toelaat om 8 toestellen in serie te monteren met ĂŠĂŠn enkel elektrisch circuit ('doorlussen'). Daarenboven kunnen XRtoestellen door hun geluidsarme werking en mooi, compact design ook geplaatst worden in andere ruimtes dan fabrieken en magazijnen. Ze vinden ook hun toepassing in kleinere plaatsen zoals kantines van sportclubs en winkels. Nieuw in het assortiment zijn de condenserende Winterwarm HR toestellen. Ook de indirect gestookte luchtverwarmers (aan te sluiten op een centraal verwarmingssyteem) komen aan bod. De reeks TR-toestellen zijn nu ook beschikbaar tot 150 kW, zowel op aardgas als propaangas.

Alle installateurs van verwarmingsinstallaties die de mogelijkheden van direct en indirect gestookte toestellen in grote en kleine ruimtes willen leren kennen. 1 dag Gratis

Op het einde van de opleiding kent de cursist het assortiment en de verschillende mogelijkheden, is hij in staat om een luchtverwarmer te dimensioneren (welk type en welk vermogen), te plaatsen volgens de voorschriften (volgens de regels en voor een maximaal comfort) en indien noodzakelijk, herstellingen uit te voeren.

INHOUD Hoe het vermogen van grote ruimtes berekenen Voorstelling van het assortiment direct en indirect gestookte luchtverwarmers Introductie van de condenserende Winterwarm HR toestellen Uitleg omtrent de nieuwe MultiTherm - thermostaat Bespreking van de verschillende onderdelen van alle types, alsook de elektrische schema’s Bepaling van de plaats van de toestellen en regeling teneinde een comfortabele en zuinige verwarming te garanderen

68 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Kamiel Eeckhout

Data en locaties: zie p. 9-11


K13 Rinnai: Gasconvectoren

DOELSTELLING Gasconvectoren zijn interessante verwarmingstoestellen wanneer een ruimte zeer snel dient opgewarmd te worden. Hierdoor zijn ze ideaal in plaatsen die op onregelmatige tijdstippen gebruikt worden. De gasconvectoren van Rinnai zijn vandaag de meest performante en vooruitstrevende toestellen op de markt. In al hun eenvoud kunnen ze leefruimtes, burelen, vergaderruimtes, cafetaria, enz., op zeer snelle en geluidloze manier opwarmen. De convector zorgt daarenboven voor een zeer gelijkmatige en bijgevolg aangename verdeling van de warmte over gans de ruimte. Vermogens: 2,8 kW, 5 kW, 10,8 kW zowel op aardgas als propaangas.

Installateurs die meer willen weten betreffende de voordelen van gasconvectoren en de specifieke eigenschappen van Rinnai. 1 dag Gratis

Tijdens deze opleiding leer je de verschillende types kennen alsook de berekening (hoeveel en waar te plaatsen) voor grotere ruimtes. Je krijgt een duidelijk zicht op het toestel en de gebruikte technieken. Je weet, indien nodig, alle onderdelen ervan te vervangen.

INHOUD Overzicht van het assortiment Voordelen bij de toepassing van gasconvectoren in bepaalde situaties Specifieke eigenschappen van de Rinnai gasconvectoren en hun commerciĂŤle argumenten Demontage van een toestel en uitleg betreffende alle onderdelen HVAC

Kamiel Eeckhout

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 69


K16 Alfa-Laval: Het gebruik van platenwarmtewisselaars in sanitaire en verwarmingsinstallaties DOELSTELLING Platenwarmtewisselaars worden vandaag de dag in de HVAC-branche in vele apparaten gebruikt. Denken we maar aan de sanitaire warmwaterproductie in vele van de huidige gaswandketels. Daarnaast kan een platenwarmtewisselaar in sanitaire en verwarmingsinstallaties voor vele toepassingen gebruikt worden. Zo kan een zonnecollector zijn warmte afgeven aan een platenwarmtewisselaar die deze opnieuw transfereert naar een warm water aftappunt of een opslagtank. Anderzijds kan het primaire circuit van een verwarmingsketel via een platenwarmtewisselaar perfect gescheiden worden van een vloerverwarmingcircuit.

Iedere installateur met voorkennis en ervaring in de sanitaire en verwarmingsbranche, actief in de residentiële woningbouw of kleine appartementen. 1 dag Gratis

Tijdens deze opleiding leert de cursist het algemene principe van warmtewisselaars, de verschillende types die er bestaan, hun mogelijke toepassingsgebieden binnen de residentiële sfeer en de voordelen van het gebruik ervan in sanitaire en verwarmingsinstallaties. De berekening en selectie van de gepaste warmtewisselaar gebeurt aan de hand van tabellen die een kant-en-klaar antwoord bieden.

INHOUD Korte voorstelling van de firma Alfa-Laval Wat is een warmtewisselaar, het algemene principe Verschillende types van warmtewisselaars Toepassingsgebieden binnen de residentiële sfeer voor sanitair warmwaterproductie en verwarming Berekening en selectie van de gepaste warmtewisselaar Standaardmodules voor sanitair warmwaterproductie Plaatsing en onderhoud van een warmtewisselaar Stefan Goossens

70 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie

Data en locaties: zie p. 9-11


K52 Mini-City van Alfa-Laval: De centrale unit voor verwarming en SWW productie in appartementen met een centrale stookplaats

DOELSTELLING Bij renovatie van appartementsgebouwen met een centrale stookplaats wordt vaak de overweging gemaakt om over te stappen naar individuele productie van verwarming en sanitair warm water. Dankzij de MiniCity van Alfa Laval kunnen de voordelen van een centrale stookplaats perfect gecombineerd worden met decentrale productie van sanitair warm water per appartement. Daarenboven is een perfecte monitoring mogelijk van de afzonderlijke kosten voor CV en SWW per wooneenheid. Op die manier bespaart men energie en komen installatie- en onderhoudskosten veel voordeliger uit. Een bonus is dat ook de legionellabacterie hier minder kans maakt.

Iedere installateur met voorkennis en ervaring in de sanitaire en verwarmingsbranche, actief in kleine appartementsgebouwen of grotere projecten. 1/2 dag Gratis

INHOUD Het vergelijken tussen individueel en collectief verwarmen in een appartementsgebouw Overlopen van voor en nadelen van beide systemen Uitleg in detail ivm het gebruik van de Mini City in appartementsgebouwen om zo efficiĂŤnter met energie om te gaan Aan de hand van case-studies wordt ingegaan op de financiĂŤle voordelen, de energiewinsten en het ontwerp en uitvoeren van een installatie

HVAC

Stefan Goossens

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 71


A1 Rookgasafvoer van verwarmingsketels en sanitair warm water toestellen

DOELSTELLING De kostprijs van een schouw overstijgt soms de kostprijs van de ketel. Indien je je eigen zakencijfer wil stimuleren, is de verkoop ervan dus ĂŠĂŠn van de mogelijkheden. Maar dan moet je wel goed op de hoogte zijn van alle maatregelen die getroffen dienen te worden om een perfecte verbranding mogelijk te maken en een veilige verluchting te voorzien. Deze basiscursus rookgasafvoer leert je de classificatie van de verschillende gastoestellen en hun aangepaste rookgasafvoer. Voorts krijg je inzicht in de rookgasafvoer voor vaste brandstoffen en mazout. En dit telkens voor installaties die gaan tot 70 kW en volgens de midden 2006 aangepaste NBN-B61-002 normering. In de rand wordt ook af en toe een zijsprong gemaakt naar de NBN-B61-001 die regels oplegt voor grotere stookplaatsen (vanaf 70kW). Naast de juiste keuze van het materiaal en het type rookgasafvoer, blijft een correcte plaatsing van de schouw van primordiaal belang. Ook hier wordt gedetailleerd uitgelegd wat mag en kan.

Installateurs van sanitaire warm water- en verwarmingstoestellen met een rookgasafvoer. 1 dag Gratis

INHOUD Voorstelling en uitleg betreffende de geldende normen en reglementering voor stookplaatsen tot 70 kW, NBN-B61-002 Praktische richtlijnen voor een correcte plaatsing en uitmonding van rookgasafvoer Overlopen van het assortiment en welke materialen en types in welke omstandigheden Prefab schoorstenen - alles in 1 oplossing voor al uw dakdoorvoeren.

Stefaan Goossens

72 Opleidingen Allerlei

Data en locaties: zie p. 9-11


A4 Basis elektriciteit

DOELSTELLING Deze opleiding richt zich tot installateurs van verwarming en/of van sanitair die hun kennis elektriciteit willen verbeteren. De cursus behandelt de specifieke begrippen rond elektriciteit die de installateur nodig kan hebben in het kader van zijn activiteit, zoals: hoe wordt een omgevingsthermostaat met 2 of 3 draden aangesloten, hoe wordt een weersafhankelijke regeling aangesloten, maar ook hoe een elektrische panne opsporen bij een ketel met behulp van meetapparatuur. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, nodig voor het begrijpen van elektrische schema’s, een opfrissing van de eenheden en de basisregels. Tijdens het praktische deel krijgt de installateur de kans om metingen te doen aan de hand van een elektrisch schema dat gegeven wordt tijdens de opleiding. En worden eenvoudige storingen opgespoord.

Deze opleiding richt zich tot installateurs van verwarming en/of sanitair die hun kennis elektriciteit onvoldoende achten, dit wil zeggen die moeite hebben om elektrische schema’s te lezen en/of te verbinden en met elektriciteit in het algemeen. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW) Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

INHOUD

ALLERLEI

Eenheden - hydro-elektrische gelijkvormigheid Basiswetten - wisselstroom en gelijkstroom Weerstanden in serie en in parallel condensatoren Presentatie en uitleg van meetinstrumenten Presentatie en uitleg van elektrische basiscomponenten (zekeringen, beveiligingsschakelaars, etc...) Elektrisch bord van een ketel met zijn componenten (ventiel 3W-kraan, brander, thermostaat, buitenvoeler, etc...) Opsporing van een storing met behulp van een multimeter

Daniel Küpper

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Allerlei 73


A2 Bepalen van binnenleidingen voor gas en plaatsing van verbruikerstoestellen – NBN D51-003 – 4de editie DOELSTELLING Jaarlijks gebeuren er verschillende dodelijke ongevallen met gasinstallaties: hetzij door verstikking, hetzij door ontploffing. Vanuit de overheid en de bevoegde instanties wordt dan ook heel veel aandacht besteed aan een veilige installatie van gastoestellen en leidingen. In deze opleiding krijgt de cursist een overzicht van alle verplichtingen om een volledige gasinstallatie op een wettelijke manier te installeren. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden wordt aangeleerd wat moet en wat zeker niet mag. Nadien wordt zeer uitgebreid ingegaan op de bepaling en aanleg van de gasleidingen. En ook hier wordt steeds verwezen naar de eisen die gesteld worden door de recent aangepaste norm.

INHOUD

Deze opleiding richt zich in de eerste plaats tot die firma's en installateurs die gastoestellen installeren, onderhouden of raad geven betreffende de keuze ervan. Het is tevens een stevige introductie naar de habilitatie van de gasinstallateur. 1 dag € 133,10 (€ 110 excl. BTW)

De voormiddag omvat een theoretisch gedeelte bestaande uit de wetgeving NBN D51-003, de verschillende gastoestellen en hun toepassingen. In de namiddag wordt de nadruk gelegd op een correcte berekening en plaatsing van de gasleidingen aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Daniel Küpper

74 Opleidingen Allerlei

Data en locaties: zie p. 9-11


A11 Euro-Index: Fotovoltaïsche zonnesystemen: monitoren en onderhouden DOELSTELLING Het totale vermogen aan fotovoltaïsche zonnesystemen in België bedraagt ongeveer 2.962 Mwp. Hiervan is 52% op particuliere woningen geplaatst. Per inwoner komt dit neer op een 273 Wp. Om dit beter te plaatsen, het Europees gemiddelde zit op 136,3 Wp/inwoner. Dit enkel om aan te geven dat er een enorm potentieel is aan service van deze installaties.

Installateurs die een praktische ervaring hebben in het plaatsen van PV panelen en zich bijkomend willen toeleggen op het monitoren en onderhouden van PV installaties. 1/2 dag

In deze opleiding wordt de werking van een PV installatie besproken, maar vooral ook: wat bepaalt het rendement en wat kan er fout gaan? Tenslotte krijgt de cursist een overzicht van de meetapparatuur die gebruikt wordt om zowel aan troubleshooting als aan rendementsmetingen te doen en wordt ook de mogelijkheid geboden dit in de praktijk te gebruiken.

Gratis

INHOUD Bespreking van de componenten van een PV installatie Werking van een PV installatie Wat bepaalt het rendement van een PV installatie Wat kan er fout gaan in een PV installatie Overzicht en gebruik meetapparatuur

ALLERLEI

Edwin Heinsmann

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Allerlei 75


A12 Euro-Index: Rookgasanalyse, een verplichting tijdens het onderhoud van een verwarmingstoestel met vele voordelen

DOELSTELLING Tijdens het verplichte onderhoud van verwarmingstoestellen is een rookgasanalyse met een elektronisch rookgasanalysetoestel noodzakelijk. Onafgezien deze wettelijke verplichting geeft een rookgasanalyse inzicht in het rendement en de kwaliteit van de verbranding. Het juist interpreteren van deze resultaten en de daaropvolgende juiste actie levert voor de klant een lager verbruik op. Voor de installateur biedt het een grotere garantie inzake de stabiliteit van de verbranding, waardoor de kans op pannes gevoelig verkleint.

Iedere professionele installateur met ervaring in het plaatsen en onderhouden van verwarmingsketels. 1 dag Gratis

Daarnaast wordt tijdens de opleiding ook een overzicht gegeven van wat er verder nog kan gemeten worden, zoals druk en temperaturen. Ook belangrijk is hoe de technieker zelf, door een aantal punten te respecteren, de levensduur en staat van het meettoestel op peil kan houden.

INHOUD Herhaling van de onderhoudswetgeving in de drie gewesten Wat is en hoe gebeurt een verbranding (gas en stookolie) Interpreteren van de meetwaarden Werking van een rookgasanalysetoestel Onderhoud van een rookgasanalysetoestel Praktische oefeningen op stookolie, gastoestellen en vaste brandstoftoestellen

Wilfried De Greef

76 Opleidingen Allerlei

Data en locaties: zie p. 9-11


A13 Euro-Index: De vele toepassingen en mogelijkheden van een warmtebeeldcamera voor installateurs DOELSTELLING Tot voor kort behoorde de infrarood- of warmtebeeldcamera helemaal niet tot de standaarduitrusting van de verwarmingsinstallateur. Vandaag echter is het een zeer toegankelijk toestel met tal van toepassingen die de verwarmingsinstallateur tijd kan doen winnen in zijn activiteiten. Denk maar aan het zoeken van leidingen, lekken in leidingen, verstoppingen in radiatoren of ketel,‌

Installateurs CV, dakwerkers, loodgieters, energiedeskundigen 1/2 dag Gratis

Maar niet enkel voor pure verwarmingsinstallateurs. Ook zij die dakwerken doen, kunnen hier baat bij hebben zoals bij het opsporen van vochtproblemen. Het begrijpen van warmtebeelden is vooral een zaak van ervaring, werken met het toestel. Het kennen van de basisprincipes van deze technologie is nodig om te begrijpen wat men eigenlijk ziet en hoe de gegevens, temperaturen en beelden moeten geĂŻnterpreteerd worden om zo tot een juiste analyse te komen van het probleem dat men onderzoekt. Een van de eigenschappen die een Fluke warmtebeeldcamera onderscheidt van de concurrentie is de rapporteringssoftware. Deze is uniek, zeer performant en gebruiksvriendelijk. Aangezien het vooral een praktische opleiding betreft wordt het aantal deelnemers gelimiteerd tot 10 personen zodat iedere 2 deelnemers een camera ter beschikking krijgen.

INHOUD ALLERLEI

Basisbegrippen thermografie en IR Overzicht HVAC en gebouwtoepassingen Instellingen toestellen Overzicht toepassingen en de bijhorende toestellen Praktijkoefeningen met de camera Praktijkoefeningen met de SwartView software Christophe Max

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Allerlei 77


D1 Van Marcke Blue: Hoe vlot werken met e-commerce DOELSTELLING Via Van Marcke Blue kan een professionele klant zijn bestellingen elektronisch doorgeven en volgen. Hij kan bv. zien of alle producten voorradig zijn of wanneer de levering uitgevoerd wordt, … De klant heeft via Blue ook toegang tot de ganse productcatalogus van Van Marcke met voor 7.500 producten ook een technische fiche. Blue gaat nog verder. Hebt u een werk uit te voeren in een bepaalde streek en wilt u weten of een Van Marcke Technics uit de buurt een bepaald product of onderdeel op voorraad heeft, dan kan u dit bijvoorbeeld via Blue controleren. En dat 24 u op 24, iedere dag van de week.

Iedere professionele klant met een basiskennis van computer, die via Blue informatie wil ophalen en/of bestellingen plaatsen. 1/2 dag Gratis

Tijdens deze opleiding werken de cursisten indien mogelijk met hun eigen klantnummer in de reële “Blue-omgeving”. Daarom vragen wij de deelnemers hun eigen Blue-kaart mee te brengen. Zo ondervindt de cursist meteen welke voordelen Blue biedt voor zijn eigen bedrijf. Geïnteresseerden zonder Blue-kaart krijgen voor de opleiding een fictieve inlog-code. Na de opleiding is de cursist in staat op zelfstandige wijze alle mogelijkheden van het Blue e-commerce programma te gebruiken.

INHOUD Zelfstandig inloggen in Van Marcke Blue Consulteren van de catalogus en selecteren van artikelen Behandelen van een lijst van geselecteerde artikelen (alle mogelijkheden doorlopen) Bestellingen plaatsen, wijzigen, opvolgen Consulteren van al uw gegevens bij ons: geplaatste bestellingen, Van Marcke Technicsbonnetjes, offertes, rekeninguittreksel, facturen, zendnota’s, ... Peter Savels

78 Opleidingen Diensten

Data en locaties: zie p. 9-11


D2 Sociale media voor de professionele installateur DOELSTELLING Hoe gebruik je Facebook, Twitter en YouTube om nieuwe klanten te vinden ? Meer dan de helft van de professionele installateurs in België heeft een website en is privé actief op Facebook. 46% heeft een smartphone en 20% gebruikt een tablet (iPad of andere) tijdens het werk. Meer en meer consumenten gebruiken sociale media kanalen om installateurs te vinden voor hun renovatie/bouwproject. Maar hoe zet je sociale media in om nieuwe klanten te vinden en bestaande klanten te binden ? Tijdens deze sessie krijg je een overzicht van verschillende sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter en YouTube en hoe je deze praktisch kan inzetten voor professioneel gebruik. Na deze opleiding zal je zelf kunnen beslissen of deze kanalen een plaats krijgen binnen je klantenwerving en hoe je deze best gebruikt voor je eigen zaak.

Installateurs en/of hun medewerkers die al een tijdje een website hebben maar deze wensen te optimaliseren. Installateurs en/of hun medewerkers die nog geen website hebben maar willen weten of sociale media een alternatief zijn voor directe communicatie met (potentiële) klanten. Een goede PC kennis is nodig alsook een goede kennis van het internet (als gebruiker). 1/2 dag € 66,50 (€ 55 excl. BTW)

INHOUD

DIENSTEN

Wat zijn sociale media ? Het gebruik van sociale media in België Welk medium voor welk doel ? Hoe integreer ik sociale media in mijn bestaande website ? Wat heb ik nodig en hoeveel tijd zal dit in beslag nemen ? Wat zijn de verborgen kosten en hoe meet ik het resultaat ?

Philippe Borremans

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Diensten 79


D3 Bouw je eigen website

DOELSTELLING Meer dan de helft van de professionele installateurs in België heeft een website. Consumenten gebruiken eerst Google en het web om installateurs te vinden, nog voor ze een telefoonboek openslaan. Een website hebben is meer en meer een teken van professionalisme. Maar hoe begin je er aan ? Wat zijn de kosten en wie kan dit voor mij doen ? In deze cursus ga je zelf aan de slag met éénvoudige tools die zeer toegankelijk zijn qua budget. We maken samen je eigen mini website aan met 4 pagina's en leren je hoe je deze website zelf kan onderhouden en gebruiken. Na de opleiding kan je deze onmiddellijk gebruiken en online plaatsen.

Installateurs en/of hun medewerkers die nog geen website hebben. Een goede PC kennis is nodig alsook een goede kennis van het internet (als gebruiker). 1/2 dag € 66,50 (€ 55 excl. BTW)

Breng gerust je eigen laptop of tablet mee!

INHOUD Wat is een website ? Het belang van een website. Mini website plannen Website aanmaken via eenvoudige tools Tips voor onderhoud en uitbreiding

Philippe Borremans

80 Opleidingen Diensten

Data en locaties: zie p. 9-11


D4 Hoe verkoop ik hernieuwbare energie aan mijn klant ? DOELSTELLING Verkopen is al lang niet meer het wachten op die telefoon en het afgeven van prijs. Ook van installateurs wordt er een veel actievere houding verwacht. En zeker wanneer de (meestal duurdere) hernieuwbare energiesystemen aan de man moeten gebracht worden, dienen de juiste, concrete argumenten te worden bovengehaald. In deze sessie leer je de basisprincipes van de verkoop. Hoe contacteer ik een particuliere klant, hoe bepaal ik exact wat hij wenst? En hoe verhoog ik mijn slaagkansen na het maken van een offerte. Daarenboven kiezen klanten niet zomaar voor hernieuwbare energie. Door de vele mogelijkheden en technieken moet je elk type en elke techniek op een andere manier aan hen voorstellen.

Iedereen die tips en tricks wil leren om 'beter' te verkopen, met speciale aandacht voor installaties van hernieuwbare energie. 1 dag â‚Ź 133,10 (â‚Ź 110 excl. BTW)

Aan de hand van praktische voorbeelden leren we je omgaan met de diverse wensen van de particulier en tonen we je hoe je klanten optimaal informeert over thermische zonneboilers, PV, warmtepompen, warmtepompboilers en pellet-kachels.

INHOUD

DIENSTEN

Hoe maak je een afspraak met een particuliere klant? Tot welk type mens behoort je klant en hoe overtuig je hem of haar? Wat doe je als een klant je te duur vindt? Hoe sluit je het verkoopgesprek af? Hoe zorg je ervoor dat een klant je aanprijst bij vrienden en familie? Concrete voorbeelden en oefeningen van hoe je installaties van hernieuwbare energie verkoopt.

David Toukmaji

Data en locaties: zie p. 9-11

Opleidingen Diensten 81


= Van Marcke College in Big Blue Zaventem

Van Marcke College Gent

Leuvensesteenweg 390

Einde Were 121

Van Marcke College Wijnegem Trade Towers - Vosveld 11i

82 Waar vind je ons?


Waar vind je ons? Van Marcke College Marke (Kortrijk) Lampestraat 10

Van Marcke College Marcq en Baroeul

Van Marcke College Liège

rue du Houblon

rue aux Chevaux 14

Waar vind je ons? 83


Algemene voorwaarden Van Marcke College (1/1/2014) 1. Behoudens andersluidend schriftelijk akkoord, aanvaardt de cursist door inschrijving kennis te hebben genomen van de algemene voorwaarden en deze te aanvaarden. Deze voorwaarden maken bijgevolg integraal deel uit van de overeenkomst. 2. Betalende opleidingen Annuleren dient steeds per e-mail (vmcollege@vanmarcke.be) of per fax (056/22 85 29) te gebeuren en dit minstens één week voor de start van de cursus. Zo niet, blijft het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. De cursist kan zich echter kosteloos laten vervangen door een andere deelnemer voor dezelfde opleiding. 3. Gratis opleidingen Behoudens schriftelijke verwittiging aan Van Marcke College per e-mail (vmcollege@vanmarcke.be) of per fax (056/22 85 29) tot 1 week voor de start van de cursus, zal bij afwezigheid een administratieve vergoeding aangerekend worden van 35 EUR. 4. Behoudens andersluidende overeenkomst, zijn alle facturen opgemaakt door n.v. Van Marcke en die betrekking hebben op opleidingen contant betaalbaar binnen de 5 werkdagen na factuurdatum. Op elk bedrag dat onbetaald blijft op de gestelde vervaldag, zal van rechtswege, en zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling, een interest verschuldigd zijn van 12% per jaar te rekenen vanaf de vervaldag. Bovendien zullen de verschuldigde bedragen verhoogd worden met 10% van het factuurbedrag met een minimum van 25 EUR en dit ten titel van forfaitair schadebeding voor de bijkomende administratieve kosten die dit met zich meebrengt. 5. Van Marcke College behoudt zich het recht voor om een geplande cursus/sessie te annuleren of te verplaatsen naar een andere datum, zonder dat zij hiervoor aansprakelijk kan gesteld worden of zonder schadevergoeding verschuldigd te zijn. In dat geval hebben de al ingeschreven cursisten het recht zich uit te schrijven en wordt het al betaalde inschrijvingsgeld integraal terugbetaald. 6. De inschrijver is steeds samen met de rechtspersoon op wiens naam gevraagd wordt te factureren, hoofdelijk gehouden voor alle verplichtingen ten aanzien van Van Marcke College, indien er problemen ontstaan m.b.t. de betaling van de factuur. 7. De cursist neemt er kennis van dat Van Marcke College niet verantwoordelijk is voor schade (zowel materiële als lichamelijke) veroorzaakt door ongevallen, vóór, tijdens of na de lessen. 8. Alle betwistingen vallen onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Kortrijk, tenzij Van Marcke College zou verkiezen te dagvaarden voor de rechtbank van de zetel of de woonplaats van de cursist. Alleen het Belgisch recht is van toepassing.

84 Algemene voorwaarden


Schrijf je in! Via het online inschrijvingsformulier: • op www.vanmarckepro.be • op Van Marcke BLUE via blueportal.vanmarcke.com Via onderstaand inschrijvingsformulier. Bezorg het aan je Van Marcke vertegenwoordiger, je Van Marcke Technics of aan Van Marcke College via mail, fax of post.

Cursist*: Naam + voornaam: ............................................................................................................................................................................................................................. Bedrijf:................................................................................................................................................................................................................................................................. Klantnummer:........................................................................................................................................................................................................................................... E-mail: ................................................................................................................................................................................................................................................................

Cursus*: Cursusnummer (Voorbeeld: “K3”):................................................................................................................................................................................ (Start)datum:............................................................................................................................................................................................................................................... Locatie:............................................................................................................................................................................................................................................................... Statuut van de cursist:

Q Q Q Q Q

zelfstandig (éénmanszaak) werkgever werknemer arbeider bediende - functie...............................................................

Ingeschreven via: Q mezelf Q vertegenwoordiger

Q

Van Marcke Technics

Q

Van Marcke Inspirations

* één inschrijvingsformulier per deelnemer en per opleiding

Eerstdaags na je inschrijving krijg je een bevestiging. Enkele dagen voor de opleiding ontvang je dan een mail met alle praktische informatie.

Schrijf je in 85


Vraag je premie! VORMELEK vzw betaalt aan de werkgever die ressorteert onder het PSC 149.01 (RSZ prefix 067 of 467) een premie voor elke arbeider die een niet-bedrijfsspecifieke opleiding met het Vormelek-label volgt (opleiding van min. 3u, tussen 7 u en 17 u, ...). Het premiebedrag bedraagt per arbeider maximum 15,5 per uur en wordt afgebouwd van het premiekrediet van de onderneming. De premie dient ten laatste 3 werkdagen voor de start van de opleiding online aangevraagd te worden op www.vormelek-formelec.be. Voor bijkomende inlichtingen bel 02 476 16 76. Fonds Voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Gelieve minstens 14 dagen voor de cursus te bellen naar: Bxl - 02 210 03 93; A’pen - 03 224 78 11; Limb - 011 22 63 17; O.vl - 09 388 55 10; W.Vl - 056 24 55 43 met de melding dat een arbeider van jouw firma bij ons een opleiding komt volgen! EDUCAM Valt jouw bedrijf onder PSC 149.04 (rsz prefix 077 - metaal), dan kan je voor je arbeiders genieten van een premie, indien je 3 weken voor de start van de opleiding een aanvraag indient bij EDUCAM. Bel voor meer info op 02 778 63 30. CEVORA Indien jouw bedrijf behoort tot paritair comité 218 en een opleidingsplan heeft geregistreerd in het kader van de sectorale CAO van 19/9/2011 kan je financiële voordelen genieten via Cevora. Voor meer inlichtingen: bel 02 734 62 11 of kijk op www.cevora.be.

86 Vraag je premie!


KMO-portefeuille Maak je gebruik van de kmo-portefeuille? Vergeet dan niet je subsidie onmiddellijk aan te vragen via www.agentschapondernemen.be volgens onderstaand schema: Je schrijft je in voor een opleiding bij Van Marcke College Je doet ten laatste 14 kalenderdagen na de start (*) van de opleiding je subsidieaanvraag via de website www.agentschapondernemen.be TIP: Wacht de factuur niet af, maar doe je aanvraag zodra Van Marcke College je inschrijving bevestigd heeft. 1. Als titel voor het project vul je de titel van de opleiding in 2. In je aanvraag vul je het erkenningsnummer van Van Marcke College (n.v. Van Marcke) in: DV.O213645 (na 'DV.' volgt de letter 'O', niet het cijfer '0') 3. Geef aan hoeveel opleidingsuren (inclusief examen indien van toepassing) er voorzien zijn voor deze steunaanvraag. Dit is de som van het aantal opleidingsuren van de cursisten van je onderneming (bv. 2 medewerkers volgen eenzelfde opleiding van 8u = 2 x 8u = 16u invullen) + de namen van de cursisten (*) Indien je nog geen gebruik maakt van de kmo-portefeuille heb je deze 14 dagen zeker nodig om je eerste aanvraag tijdig af te ronden

Zodra Van Marcke College je aanvraag bevestigd heeft, ontvang je een mail van het Agentschap Ondernemen met de vraag om je eigen aandeel te storten Je stort binnen de 30 dagen na ontvangst van de mail je eigen bijdrage in de elektronische portefeuille d.m.v. storting aan Sodexo (50% van het bedrag excl. 21% BTW) vanuit de website www.agentschapondernemen.be De Vlaamse overheid voegt het subsidiebedrag (overige 50%) toe aan je elektronische portefeuille Je betaalt Van Marcke College via de betaalknop van de kmo-portefeuille. Hou de factuur bij de hand om het klantnummer en factuurnummer te vermelden. Opgepast : Vergeet niet om ook het BTW-bedrag (21%) te storten op het rekeningnummer van Van Marcke College – n.v. Van Marcke

Vraag je premie! 87


Lampestraat 10 - 8510 Marke Tel. 056 22 81 75 - fax 056 22 85 29 vmcollege@vanmarcke.be

Contacteer ons voor meer info. Blijf op de hoogte van onze recente opleidingen via vanmarckepro.com blueportal.vanmarcke.com


Infobrochure opleidingskalender sem1 2015 nl-be