Page 1

De best verzorgde jaarverslagen van concept tot uitwerking

Portfolio Jaarverslagen


Van hoofdpijndocument tot paradepaardje

Wat wij voor u kunnen betekenen Conceptontwikkeling Een effectief jaarverslag valt of staat met een goed concept. Wij helpen u uw boodschap in woord en beeld tot uitdrukking te brengen.

Grafisch ontwerp Kicks ontwikkelt voor uw jaarverslag een aansprekende vormgeving. In print, digitaal of allebei.

Projectcoördinatie Een jaarverslag maken is een omvangrijk karwei waar veel bij komt kijken: denk onder meer aan tekst, fotografie, opmaak, druk en verzending. Onze pr-projectmanagers sturen het productieproces aan en behouden het overzicht voor alle betrokken partijen. Het jaarverslag is bij talloze organisaties een ondergeschoven kindje.

Tekstredactie

Een verplicht nummer dat elk jaar in alle haast geproduceerd wordt.

Onze ervaren tekstschrijvers redigeren door u aangeleverde teksten,

Zonde, want een strategisch ingezet jaarverslag heeft grote meer-

zodat ze een eenduidige stijl hebben en naadloos in het gekozen

waarde voor uw positionering.

concept passen.

Een goed jaarverslag is geen stoffige opsomming van feiten en cijfers,

Tekstproductie

maar een presentatie van uw organisatie aan uw stakeholders. Het

Geen zin of capaciteit om zelf te schrijven? Onze tekstschrijvers

laat zien waar u voor staat, waarom u bepaalde keuzes heeft gemaakt

brengen uw verhaal helder onder woorden.

en welke koers u in de komende periode gaat varen. Geen losse flodder, maar een onderdeel van een planmatige aanpak. De vormgeving

Video’s en animaties

moet in lijn zijn met de huisstijl en tegelijkertijd de doelgroepen

Kiest u voor een digitaal jaarverslag? Kicks produceert in eigen

aanspreken en de zintuigen prikkelen.

huis professionele video’s en animaties die uw boodschap een extra dimensie geven.

Van Hulzen Public Relations helpt u graag met de ontwikkeling van een doordacht concept dat aansluit op uw communicatiestrategie. Kicks Concept & Design zorgt ervoor dat de vorm van het concept de inhoud extra kracht geeft. Ook het productieproces nemen wij u graag - geheel of gedeeltelijk - uit handen, van projectcoördinatie en tekstproductie tot opmaak en verzending.

2

Portfolio Jaarverslagen | 3


Het jaarverslag soorten en maten

Het jaarverslag heeft bijna net zoveel verschijningsvormen als er soorten organisaties zijn. In het algemeen zijn de volgende categorieën te onderscheiden:

Financieel jaarverslag Een van de traditionele functies van het jaarverslag is het afleggen van financiële verantwoording. Normaliter wordt met de term ‘jaarverslag’ het gehele document bedoeld en duiden we het puur financiële deel aan als de ‘jaarrekening’. Met name bij beursgenoteerde ondernemingen is de financiële verslaglegging aan wettelijke richtlijnen gebonden. Dit heeft als doel de financiële huishouding transparant te maken voor aandeelhouders, toezichthouders en andere belanghebbenden.

Sociaal jaarverslag Een sociaal jaarverslag beschrijft de ‘zachte kant’ van het reilen en zeilen in de organisatie. Van oudsher gaat het daarbij om zaken als personeelsbeleid, training en opleiding en medezeggenschap. De laatste jaren verschuift de focus vaak naar de relatie van de organisatie met de maatschappij en de verschillende stakeholders.

Duurzaamheidsrapport Steeds vaker publiceren organisaties een apart jaarverslag over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid, milieubeheer en CO2-reductie. Met een duurzaamheidsrapport leggen organisaties maatschappelijke verantwoording af aan hun aandeelhouders en andere stakeholders. Vaak wordt dit rapport gecombineerd met het sociaal jaarverslag.

Digitaal of papier? Het digitale jaarverslag is inmiddels niet meer weg te denken uit het groeiende palet van communicatiemiddelen. Digitaal publiceren heeft belangrijke voordelen ten opzichte van papier, maar vraagt ook een andere benadering; informatie komt immers heel anders aan op een beeldscherm dan op papier. Welke vorm het meest geschikt is, hangt af van uw organisatie, uw doelstellingen en uw doelgroepen. Wij adviseren u graag.

4

Portfolio Jaarverslagen | 5


Opdrachtgever: De Ondernemingsraad van Stichting Sanquin Bloedvoorziening Verslagjaar: 2010 Thema: Eigenwijs Concept: Van Hulzen Public Relations en Kicks Concept & Design Tekst: Van Hulzen Public Relations Fotografie: Marieke de Lorijn Stichting Sanquin Bloedvoorziening is de enige organisatie in Nederland die voorziet in de behoefte aan bloed en bloedproducten. De Ondernemingsraad houdt toezicht op het bestuur. Kenmerkend voor de Ondernemingsraad van Sanquin en zijn Onderdeelcommissies is hun eigenzinnige handelen. Daarom is het thema van dit jaarverslag ‘eigenwijs’. Dit thema komt naar voren in brutale koppen, een scherpe schrijfstijl en een eigenwijze rode draad: in het verslag vertellen vier OR- of OC-leden over een treffende case uit 2010. Om het thema ook in de vorm goed door te voeren, worden zij letterlijk op een eigen wijze uitgelicht: een poster van 42x42 cm die met een speciale vouwtechniek in het verslag gevouwen zit (formaat 21x21cm). Om het verslag nog eigenwijzer te maken, zijn alle foto’s niet in full colour maar monochroom opgebouwd. Daaroverheen staat in speelse typografie de titel van het hoofdstuk.

6 | Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Portfolio Jaarverslagen | 7


Opdrachtgever: TI Pharma Verslagjaar: 2009 Thema: De toegevoegde waarde van TI Pharma Concept: Kicks Concept & Design Fotografie: Paul Voorham TI Pharma is een instituut waar kennisinstellingen en private bedrijven binnen een publiek-private samenwerking vooruitstrevend, multidisciplinair onderzoek verrichten, gericht op de ontwikkeling van sociaal waardevolle geneesmiddelen. Voorgaande jaarverslagen van TI Pharma waren nogal druk van vormgeving. Kicks ontwikkelde een ‘blonde’ opmaak, zonder onnodige, afleidende ruis. Het resultaat is een toegankelijk en leesbaar ontwerp met verschillende elementen die de transparantie en meerwaarde van TI Pharma visualiseren. Zo is in de stofomslag het jaartal ’09 uitgestanst. Dit jaartal komt duidelijk naar voren door de gele kleur van de omslag achter de stans. Dit symboliseert het aan het licht brengen van informatie. Hetzelfde concept is toegepast in ‘rodedraadverhalen’: korte interviews met de onderzoeker over een aantal sleutelprojecten. Transparante vellen met bedrukking moeten op papieren pagina’s worden gelegd om het onderwerp van het onderzoek te onthullen met als boodschap: zonder TI Pharma geen onderzoek.

8 | TI Pharma

Portfolio Jaarverslagen | 9


Opdrachtgever: DGN retail Verslagjaar: 2010 Thema: Trots! Concept: Van Hulzen Public Relations en Kicks Concept & Design Tekstredactie: Van Hulzen Public Relations Fotografie: Paul Voorham DGN retail is het grootste formulehuis voor zelfstandig doe-het-zelfondernemers in Nederland. De serviceorganisatie leidde begin 2011 de formules Hubo, Multimate, Doeland en Fixet. DGN retail steunt zijn 463 aangesloten ondernemers op het gebied van inkoop, logistiek en marketing. Ondanks de marktomstandigheden hield DGN retail zich in 2010 staande en presteerde beter dan de concurrentie. Daarom staat het jaarverslag in het teken van ‘Trots!’ Het thema is visueel in het ontwerp verwerkt door de ondernemers en hun medewerkers, de trots van DGN retail, in beeld te brengen. Zij zijn letterlijk uit de winkel getrokken om voor hun formule te poseren.

10 | DGN retail

Portfolio Jaarverslagen | 11


Opdrachtgever: TI Pharma Verslagjaar: 2010 Thema: De toegevoegde waarde van TI Pharma Concept: Kicks Concept & Design Fotografie/film: Kicks Concept & Design, Paul Voorham Als modern, innovatief bedrijf hecht TI Pharma er waarde aan dat zijn jaarverslag dezelfde uitstraling heeft. Daarom koos TI Pharma voor de editie van 2010 voor een digitale variant van het ontwerp van 2009. Kicks ontwikkelde op basis van de bestaande huisstijlrichtlijnen een gebruiksvriendelijk, interactief jaarverslag. Dynamische digitale vormelementen en animaties visualiseren de toegevoegde waarde van TI Pharma.

12 | TI Pharma

Portfolio Jaarverslagen | 13


Opdrachtgever: ROC van Amsterdam Verslagjaren: 2005 t/m 2008 Thema: Bruggenbouwers (2005), Ruimte voor talent (2006), Studenten in kwaliteit (2007), Succes in 2008: podium voor talent (2008) Concept: Van Hulzen Public Relations en Kicks Concept & Design Tekst: Van Hulzen Public Relations Het ROC van Amsterdam investeert in mensen om bruggen te slaan tussen werk, vervolgopleiding en samenleving. Bruggen bouwen is een terugkerend element in de visie van deze onderwijsorganisatie, en daarmee een aansprekende rode draad voor het jaarverslag. De link met bruggen werd in het ontwerp gevisualiseerd door leraren en medewerkers te fotograferen bij hun eigen favoriete brug. Verder heeft de vormgeving een warm en toegankelijk karakter, in lijn met wat het ROC van Amsterdam wil uitstralen naar leerlingen, ouders en andere stakeholders.

14 | ROC van Amsterdam

Portfolio Jaarverslagen | 15


Opdrachtgever: De Obus Group Verslagjaar: 2010 Thema: Explosief! Concept: Van Hulzen Public Relations en Kicks Concept & Design Tekst: Van Hulzen Public Relations Fotografie: Jasper Zwartjes en Kicks Concept & Design Illustraties: Luc Verschuren en Kicks Concept & Design Advertenties: Gummo Advertising De Obus Group is de houdstermaatschappij achter Van Hulzen Public Relations, Gummo Advertising en Kicks Concept & Design. OBUS. vervult de functie van jaarverslag over 2010, maar laat ook zien wat Van Hulzen, Gummo en Kicks in 2011 en 2012 te bieden hebben. De Obus Group wilde hiermee aantonen dat er meer te halen valt uit een jaarverslag. Alle elementen van het traditionele jaarverslag komen terug in de vorm van een glossy magazine. OBUS. is een teaminspanning van De Obus Group. Drie expertises, ĂŠĂŠn magazine. Centraal in het magazine staan daarom de mensen en diensten van Van Hulzen, Gummo en Kicks. Een prikkelende samenwerking, met een explosief eindresultaat!

16 | De Obus Group

Portfolio Jaarverslagen | 17


Laat u inspireren door onze producties

Over Van Hulzen PR Meer dan zestig jaar geleden startte Kick van Hulzen met het eerste onafhankelijke pr-bureau in Nederland. Vandaag de dag is Van Hulzen een fullservicebureau waar u terecht kunt voor al uw vragen op het gebied van public relations, media, reclame, online en concept. Naast de traditionele pr-instrumenten besteedt Van Hulzen volop aandacht aan conceptontwikkeling, design, mediastrategie en natuurlijk interactieve communicatie.

Over Gummo Advertising Gummo is wat men ooit een ‘reclamebureau’ zou hebben genoemd. Gummo ontwikkelt ideeën en verhalen die via alle vormen van media (betaald en onbetaald) verspreid kunnen worden en zichzelf verder verspreiden. Dat doet Gummo met een klein team van strategisch denkende creatieven, ontwerpers en productontwikkelaars. En met resultaat; campagnes van Gummo wonnen verscheidene nationale en internationale prijzen.

Over Kicks Concept & Design Kicks Concept & Design bouwt concepten, geeft ze vorm en zorgt voor een vlekkeloze realisatie. Kicks is specialist in grafische vormgeving, zowel in 2D en 3D, als audiovisueel. Bij Kicks staat altijd de boodschap centraal, verpakt in een passend ontwerp. Want Kicks gelooft dat een boodschap in een bijzondere vorm beter aankomt en daarmee sneller beklijft. Die benadering bewijst zich keer op keer in de praktijk.

Van Hulzen Public Relations, Gummo Advertising en Kicks Concept & Design zijn onderdeel van De Obus Group.

18

Portfolio Jaarverslagen | 19


Schoolstraat 174 2252 CN Voorschoten Postbus 189 2250 AD Voorschoten +31 (0) 71 - 560 20 60

De best verzorgde jaarverslagen van concept tot uitwerking  

Portfolio jaarverslagen, Van Hulzen, Kicks