__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Van Gogh 2015 125 jaar inspiratie

Hoogtepunten en resultaten

Marketing Partner 1


Detail uit De aardappeleters, 1885


Voorwoord

125 jaar inspiratie Hoogtepunten en resultaten In Brabant eren we onze iconen. Dit jaar staat Jheronimus Bosch volop in de schijnwerpers en afgelopen jaar was dat Vincent van Gogh. Na een geslaagde herdenking van het 125ste sterfjaar van ‘onze’ Vincent, is duidelijk dat het Van Goghjaar uitzonderlijk succesvol was. Het herdenkingsjaar bracht enorm veel Brabanders, Nederlanders en zelfs buitenlanders in beweging om te genieten van Vincents erfgoed en van kunstuitingen die geïnspireerd zijn op zijn werk en leven. Een prachtig resultaat, en het was de uitkomst van heel hard werken. Want in 2015 vroegen we een uiterste inspanning van al die vrijwilligers en professionals die zich al jarenlang bezig houden met het levensverhaal en het erfgoed van Vincent van Gogh. Met dit beeldverslag van Brabantse activiteiten in het internationale themajaar kijken we even terug op bijzondere momenten en behaalde resultaten. Brabant is een prachtige provincie vol met creatieve en innovatieve mensen. Met het Van Goghjaar hebben we dat laten zien aan de rest van de wereld. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de vele honderden vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet. Voor, maar heel vaak ook achter de schermen. Deze mensen verdienen het om eens in het zonnetje gezet te worden, want zij hebben samen een forse bijdrage geleverd aan dit succes. Bij deze dan ook een oprecht gemeend: dank je wel!!

Henri Swinkels Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur Provincie Noord-Brabant

Portret Vincent van Gogh op 13-jarige leeftijd

3


Jasmijn van der Hamsvoord Vincents Tekenlokaal Tilburg "Eerste tekenlessen"

Fiona Zachariasse

Het Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch "De originele werken"

Pierre van Damme

Van Gogh Kerk Etten-Leur "De start van een carrière"

Ron Dirven

Vincent van GoghHuis Zundert "Vincents geboorteplaats"

Simone van der Heiden

Vincentre-Van Gogh Village Nuenen "Het eerste meesterwerk"


Van Brabantse origine

Vincent van Gogh is een Brabander Vincent van Gogh (1853-1890) is een wereldberoemd kunstenaar. Hij woonde op ruim 20 verschillende plaatsen in Europa. Zijn werken zijn verspreid over de meest vooraanstaande musea wereldwijd. De oorsprong van deze meester ligt in Brabant. Hier werd hij geboren en woonde hij de helft van zijn leven. Waar hij ook was, altijd had Vincent heimwee naar Brabant. In deze zuidelijke provincie van Nederland ontstond Vincents liefde voor het boerenland, de natuur en het leven van de eenvoudige mens. Het zijn de thema´s die als een rode draad door zijn briefschetsen, tekeningen en schilderijen lopen.

Vincents Brabantse jaren Wie was Vincent van Gogh? Hoe hebben zijn kindertijd en zijn jeugd hem gevormd? Wat bracht hem tot enkele cruciale keuzes in zijn leven? Wat heeft Vincent nou eigenlijk Van Gogh gemaakt? De erfgoedlocaties in Brabant vertellen dat verhaal als geen ander. Vincent van Gogh maakte in Brabant in korte tijd een enorme ontwikkeling door. Hij produceerde ruim 1000 tekeningen en meer dan 800 schilderijen. Zijn palet werd in het begin overheerst door grijstinten, maar al in Nuenen verdiepte hij zich in kleurtheorieën en experimenteerde hij volop met kleur en kleurcontrasten.

Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie Vincent was een vernieuwer, die zich liet zich inspireren door nationale en internationale schilders als Rembrandt, Delacroix, Millet, Breton, Israëls en Mauve. Wat Vincent wereldwijd onderscheidt van vele andere kunstenaars, dat zijn de eenvoud, de dagelijkse taferelen, de kleuren en de energie die zijn werken uitstralen. Van Gogh tekende en schilderde altijd met hart en ziel. Het leven zoals het was. Op zijn beurt is Vincent van Gogh een inspiratiebron voor velen. Kunstenaars, ondernemers, evenementenorganisaties, DJ’s en vele andere anderen vinden in zijn persoon en zijn werk aanknopingspunten voor hun eigen ontwikkeling. Het verhaal van Vincent verbindt en brengt mensen in beweging. Dat is ook gebleken uit het grote succes van de culturele manifestatie waarmee de schilder in 2015 geëerd werd, in Nederland en ver daarbuiten. Het beeldverslag op de volgende pagina’s neemt u in vogelvlucht mee langs de hoogtepunten en resultaten van het herdenkingsjaar dat het Brabantse Van Gogh-erfgoed op de kaart heeft gezet.

5


Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie

2014: aanloop naar het themajaar

Van Gogh-tafel In juni 2014 vond de eerste Van Gogh-tafel plaats in Het Noordbrabants Museum. De bijeenkomst werd georganiseerd door VisitBrabant, Van Gogh Brabant en TOP Brabant, met als doel ondernemers te inspireren en te stimuleren om aanbod te ontwikkelen in het kader van Van Gogh 2015. Met 150 deelnemers uit de verschillende domeinen van de vrijetijdssector was het een succesvol evenement waarmee de basis werd JUNI gelegd voor samenwerking in 2015.

2014

Perspresentatie in het Van Gogh Museum Amsterdam Frank van den Eijnden (voorzitter Van Gogh Europe en directeur Van Gogh Brabant) en Axel RĂźger (directeur Van Gogh Museum Amsterdam) leggen de laatste hand aan het dahliatableau tijdens de perspresentatie. SEPTEMBER Het beeld wordt door de nationale media goed opgepakt.

2014


Alliantie Van Gogh 2015 Met Van Gogh als mondiaal ijzersterk merk en het herdenkingsjaar als aanleiding, is de alliantie Van Gogh 2015 opgericht; een samenwerking tussen RBT KAN/VisitVeluwe, Van Gogh Brabant/ VisitBrabant en NBTC Holland Marketing. Het belangrijkste doel van deze samenwerking is om Van Gogh internationaal beter op de kaart te zetten en meer buitenlandse toeristen naar Nederland en in het bijzonder naar Gelderland en Brabant te trekken. Dankzij de financiĂŤle inbreng van de provincies Gelderland en Brabant, van NBTC Holland Marketing en enkele buitenlandse partners was er een substantieel budget beschikbaar van ruim 1 miljoen euro. De focus van de internationale promotie van de Van Gogh-locaties in Nederland lag in 2014 en 2015 op consumentenmarketing, JUNI pers- en trade-activiteiten. 2014


Opening Van Gogh-Roosegaarde fietspad wereldwijd in de media Op 12 november 2014 werd in Eindhoven het Van Gogh-Roosegaarde fietspad geopend in bijzijn van een internationaal gezelschap van genodigden en pers. De opening van het unieke fietspad was tegelijkertijd de start van het internationale themajaar Van Gogh 2015. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad bevat innovatieve technologie, waarmee met fonkelende steentjes de beleving is gecreĂŤerd van een sterrennacht. De ontwikkeling en realisatie van het pad was in handen van Heijmans naar een ontwerp van Daan Roosegaarde en financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven, Routebureau Brabant en Van Gogh Brabant. Wereldwijd hebben de media dit nieuws opgepakt. Binnen een week zijn er honderden lovende publicaties verschenen. Van Madrid tot Rio de Janeiro en van China tot het NOVEMBER Verenigd Koninkrijk. In een klap waren Eindhoven en Nuenen dankzij het fietspad in beeld.

2014

8


9


Opening Van Gogh Kerk Etten-Leur Op 12 december wordt in Etten-Leur de Van Gogh Kerk geopend. In de voormalig Nederlands Hervormde Kerk wordt een relatief onbekend hoofdstuk uit het leven van Vincent van Gogh belicht. Ontwakend kunstenaarschap en onbeantwoorde liefde markeren Vincent’s tijd in Etten-Leur. Met thematische ramen, videoanimatie en informatiepanelen zet de erfgoedlocatie een belangrijke stap als toeristische bestemming. Het aantal bezoekers van het erfgoed in DECEMBER Etten-Leur verdubbelt ten opzichte van het voorgaande jaar.

2014

”Weet ge wat dezer dagen prachtig mooi is, de weg naar 't station en naar de Leur met die mooie oude knotwilgen.” Vincent Van Gogh aan schildersvriend Anton van Rappard (woensdag 12 oktober 1881) Met de transformatie van de kerk en de aankleding van de buitenruimte met onder meer een portretwand, heeft het Van Gogh-erfgoed in Etten-Leur nu ook doorlopend cultuureducatief aanbod voor basisscholen.

10


Jonge arbeider aan een spanbok (1875-1892) van Anton G. A. van Rappard, uit dezelfde periode als Vincent van Gogh.

Verder dan Van Gogh Gemeentemuseum Helmond zoomt met deze tentoonstelling in op kunstenaars die net als Vincent van Gogh in zijn Nuenense periode geĂŻnspireerd werden door boeren, wevers en Brabantse koppen. Met werk uit eigen collectie van Anton van Rappard, Charley Toorop en Herman Heijenbrock.

DECEMBER

2014


Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie

2015: Van Gogh-jaar

Nieuwjaarsbijeenkomst Provincie Noord-Brabant Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Noord-Brabant wordt het Brabantse Van Gogh-programma gepresenteerd aan zo’n vijfhonderd genodigden waaronder beleidsmakers, ondernemers en culturele organisaties. Uit respect voor de dramatische gebeurtenissen die net daarvoor in Parijs hebben plaatsgevonden, wordt de feestelijke presentatie van de Van Gogh-film uitgesteld. De gasten ontvangen wel een uitnodiging om de erfgoedlocaties in 2015 te bezoeken. JANUARI

2015

2015: Van Gogh-jaar Het uitgebreide Brabantse Van Gogh-aanbod wordt in een overzichtelijke en kleurrijke activiteitenkalender gepresenteerd. Daarvan worden 40.000 exemplaren verspreid via Rabobank Dichtbij en 20.000 via culturele instellingen, toeristische accommodaties, JANUARI VVV-informatiepunten en de Van Gogh-erfgoedlocaties.

2015

12


Design uit het land van de aardappeleters Het Noordbrabants Museum start zijn speciale Van Gogh-programmering in 2015 met Brabants design. Drie bekende thema’s uit Van Goghs Brabantse werk - eenvoudig leven, boerenland en natuur - vormen de leidraad voor de selectie van zo’n 85 bijzondere objecten en producten. De tentoonstelling JANUARI is samengesteld door Yksi Design uit Eindhoven.

2015

Brabant op zoek naar de nieuwe Vincent Brabantse jongeren met tekentalent krijgen in het Van Gogh-jaar 2015 de kans om De Nieuwe Vincent te worden. Via een tekenwedstrijd dingen ze mee naar een plaats in een serie masterclasses bij Vincents Tekenlokaal. Uit 150 inzendingen worden 35 deelnemers geselecteerd. Op de plaats waar Van Gogh zijn eerste tekenlessen kreeg, worden die jongeren uitgedaagd hun talent te ontwikkelen. Het resultaat: een prachtige tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, een publieksJANUARI winnares en een nieuwe winnaar van de Jan Naaijkens juniorprijs.

2015

13


Van Gogh-jaar 2015 Aantal internationale bezoeken

Bestedingen

Herkomst internationale bezoekers

Mediawaarde

14


Perspresentatie Milaan De partners van de alliantie Van Gogh 2015 houden een internationale perstour langs de Europese landen met het grootste potentieel voor een bezoek aan Nederland met Van Gogh als motief. Bovendien worden er een aantal internationale persbezoeken georganiseerd. Veel media uit heel Europa maken voor het eerst kennis met Brabant als geboortegrond van Van Gogh. Een belangrijke stap in de internationale promotie van het Brabantse van Gogh-erfgoed. Perstour Datum Berlijn 2014 Londen 2014 Milaan 2014 Berlijn 2014

Perstour Datum Parijs 2014 Madrid 2014 Keulen 2015

OKTOBER

2014

Internationale persbezoeken Persbezoek Datum Amsterdam 2014 Brabant 2014 Mons 2015 Brabant 2015 Gelderland 2015

Locatie Presentatie programma Van Gogh 2015 Van Gogh Museum Opening Van Gogh-Roosegaarde fietspad + individueel bezoek Opening Mons Opening tentoonstelling Het Noordbrabants Museum + individueel bezoek Opening tentoonstelling Kröller-Müller Museum + persreis later + individueel bezoek

JANUARI

2015

Travel trade Het bewerken van de professionele reissector is een van de drie speerpunten van de internationale campagne. De officiële internationale kick-off vindt plaats in maart 2014 op de Ambassade in Berlijn aan de vooravond van de ITB, de grootste vakbeurs in de reiswereld. Daar gaat ook de tradefilm Van Gogh 2015 in première. Voor de Nederlandse reisindustrie wordt op 27 juni 2014 een informatieen inspiratiedag georganiseerd. Doelgroep: Nederlandse Destination Management Companies (DMC’s) en incoming tour operators (ITO’s). Buitenlandse beursbezoeken en presentaties Benelux NBTC Roadshow Japan workshop ETO Londen RDA Keulen WTM in Londen VIA TTG, Rimini Lauwers Huisbeurs

2 en 3 juni 2014 juni 2014 16 juni 29 – 31 juli 2013 en 2014 september 2014 2 januari

OKTOBER

2014

Consumentencampagne De focus voor de internationale consumentencampagne is het genereren van maximaal bereik online. Daarvoor wordt een samenwerking aangegaan met belangrijke spelers uit de internationale reissector: Expedia, Ryanair, Deutsche Bahn, L’Tur last Minute, Last Minute Frankrijk, De Standaard, Tripadvisor, Booking.com. Met 116 miljoen impressies wordt de doelstelling van de campagne (90 miljoen) ruimschoots overschreden. De interactieve twitter en internetcampagne “flock to unlock” die samen met Expedia werd ontwikkelde bereikte niet alleen vele consumenten, maar haalde ook de internationale vakpers en won diverse prijzen als innovatieve digitale strategie. Op holland.com wordt een speciale Van Gogh-minisite gemaakt in zes talen. De hoofdpagina is bijna JANUARI 90.000 keer bekeken en trok vooral belangstelling uit Duitsland, Frankrijk en België. Daarbij valt op dat de bezoekers van bovengemiddeld veel pagina’s bekijken. De gemiddelde sessietijd is maar liefst 6:29 minuten.

2015

15


De Wereld van Van Gogh De Wereld van Van Gogh is de titel van de fotowedstrijd die op initiatief van het Vincent van GoghHuis en Brabantse hoeders wordt georganiseerd. De expositie van de winnende foto’s trekt in 2015 langs erfgoedlocaties in Nederland en Frankrijk. Datum 30.3 - 19.4 24.4 - 11.5 16.5 - 7.6 9.6 - 30.6 4.7 - 22.7

16

Locatie Zundert Tuin Van GoghHuis Kolenmijn Marcasse, Petit-Wasmes Etten-Leur Raadhuisplein Auvers-sur-Oise Saint-Rémy-de-Provence

Datum 25.7 - 16.8 20.8 - 10.9 13.9 - 30.9 3.10 - 20.10

Locatie Veenoord/Drenthe Turfvaart Nuenen Tilburg Korvel-Tekenlokaal BredaPhoto Chassépark

FEBRUARI

2015


Glossy Vincent In maart komt de special interest glossy Vincent uit, zoals het voorwoord vermeldt: ‘het eerste magazine in de wereld dat gaat over zowel het werk als de geest als de sporen die Van Gogh sinds zijn dood […] heeft nagelaten’. Het magazine is in heel Nederland te koop. Op de omslag Kirk Douglas in Lust for live. Deze geromantiseerde versie van een deel van het leven van Vincent van Gogh was in 1956 een succes in de bioscopen en werd door de critici geprezen. Kirk Douglas won een Golden Globe voor zijn hoofdrol als Vincent van Gogh en Anthony Quinn een Oscar voor zijn bijrol. Regisseur Minelli had oog voor detail en liet voor de opnames in Brabant hele velden in Van Gogh-geel spuiten. De film wordt vanaf 4 juni 2015 MAART in NatLab vertoond.

2015

Regen in schuine strepen - Zandvliet \\ Van Gogh Robert Zandvliet (Terband, 1970) behoort tot de meest succesvolle Nederlandse schilders van het moment. Hij neemt het werk van Vincent van Gogh als uitgangspunt voor eigen (tijds) nieuw werk.

Regen in schuine strepen 29 maart – 7 september 2015 Vincent Van GoghHuis Zundert

MAART

2015

17


The Vincent Affair Op 1 april 2015 start in Nuenen The Vincent Affair. Kunstenaars, designers en andersdenkenden transformeren de ruimtes van het historische pand Nune Ville in kortstondige, maar intensieve affaires met Van Gogh. Een bijzondere beleving op de plek waar Van Gogh ooit een liefdesaffaire aanging met Margot Begemann. Stichting Van Gogh Village Nuenen is opdrachtgever en werkt voor het creatieve concept en de regie samen met de bureaus Edhv uit Eindhoven en Tinker uit Utrecht. Nune Ville - The Vincent Affair 1 april – 30 september 2015

Wouter Kooken (fotografie), Raw Color (installatie)

18

APRIL

2015


Keukenhof Keukenhof eert Vincent van Gogh in het herdenkingsjaar met een bloembollenmozaïek van een zelfportret van de schilder, gemaakt van tienduizenden tulpenbollen en muscari’s. Met 800.000 bezoekers in 8 weken is Keukenhof een van de belangrijkste publiekstrekkers van Nederland. In December 2014 plant Keukenhof een tulpentuin voor het huis van Margot Begemann in Nuenen om de betrokkenheid van het park bij het themajaar in te luiden en de opening MAART van Nune Ville aan te kondingen.

2015

Litho De Aardappeleters na 135 jaar herdrukt Van Gogh maakte een lithografie van De Aardappeleters voordat hij het meesterwerk schilderde. Die litho werd in april 1885 bij drukkerij Gestel & Zn in Eindhoven gedrukt. 135 jaar na dato maakt het Nederlands Steendrukmuseum met meester-steendrukker Gertjan Forrer een museale herdruk in kleine serie als onderdeel van de tentoonstelling Van Gogh als graficus. Van Gogh als graficus Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard 9 mei tot en met 4 oktober 2015

MEI

2015

19


Van Gogh ontmoet Graffiti Van der Valk hotel Eindhoven, Dynamo (Step in the Arena) en het Vincentre in Nuenen hebben de krachten gebundeld in een aantal unieke evenementen om het publiek kennis te laten maken met Urban Art, Graffiti en Van Gogh. Internationaal gerenommeerde graffiti kunstenaars zoals Koka en Belin laten zich inspireren door Van Gogh en geven live demonstraties. Een verrassende cross-over dankzij MEI Van Gogh.

2015

Van Gogh leeft Van 16 mei tot en met 7 juni staat Etten-Leur helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Muziek, dans, theater, streetpainting, workshops en boottochten: Van Gogh leeft! JUNI

2015

20


Meesters ontmoeten Van Gogh

> De Lindehof > Cordial > Treeswijkhoeve > Hostellerie Vangaelen > Oriëntal Green House > Redemption > De Karpendonkse Hoeve > De Zwaan > Kookhuys

> Lef > Mijn Keuken > Noble > Ons Jongens > Prikkelz > Promessa > Sense > t Lieve Leven > Wollerich

In juli 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Die maand laten topkoks uit Brabant zich door de schilder inspireren tot tongstrelende Van Gogh-menu’s. Zij verleiden het Vlaams en Nederlandse pubiek met de prachtige smaken van Brabant en het bijzondere verhaal achter de wereldberoemde schilder. De actie wordt ondersteund met een website en een campagne op de Vlaamse markt. VisitBrabant, Noord-Brabant Culinair, NBTC België en Van Gogh Brabant bundelen JUNI hun krachten in een integraal aanbod.

2015

Chef-kok Carlo Chantrel van De Zwaan schildert met aardbeiensaus. Foto Studio Peek

21


Sterfdag Van Gogh herdacht In de beroemde Auberge Ravoux herdenkt het Van Gogh Museum de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh met de presentatie van De Grote Van Gogh Atlas: een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte. Willem van Gogh en Machteld van Laer, familieleden van Vincent van Gogh, leggen zonnebloemen en gele dahlia’s op zijn graf in Auvers-sur-Oise.

Bruni Heinke Speelt Van Gogh In de monoloog Margot Begemann, Vincents liefje vertelt één van de vrouwen uit het leven van de schilder over haar Vincent. De voorstelling wordt gedurende 2015 door heel Nederland opgevoerd met Bruni Heinke in de rol van Margot. Bruni zegt: ‘Van Nune Ville kan je als actrice alleen maar dromen. Het is een cadeau om hier te mogen spelen, op precies dezelfde locatie als waar het liefdesdrama van Margot en Vincent JUNI zich 130 jaar geleden voltrok’.

2015

22

JULI

2015


Eerbetoon in dahlia's Op zijn sterfdag, 29 juli, wordt Vincent van Gogh herdacht op het Museumplein in Amsterdam en in Auvers-sur-Oise, zijn laatste rustplaats. In Amsterdam wordt naast het Van Gogh Museum een reusachtig dahliatableau onthuld met een zelfportret van Vincent van Gogh. Het tableau is gebouwd door de vrijwilligers van Bloemencorso Zundert als eerbetoon aan hun beroemde dorpsgenoot. 50.000 dahlia’s afkomstig van de geboortegrond van de schilder sieren het portret van 64 m2 dat de aandacht trekt van media en omstanders.

Facebook bereik:

350.000 mensen

JULI

2015

23


WISH Outdoor Dancefestival WiSH Outdoor - 3, 4 en 5 juli in Beek en Donk brengt een hommage aan Vincent van Gogh. De inrichting en het podium van de grootste festivaltent op het terrein zijn geĂŻnspireerd op het wereldberoemde werk Starry Night dat Van Gogh schilderde in 1889. De samenwerking brengt Van Gogh dichter bij een jonger publiek en vergroot de zichtbaarheid van het JULI festival bij buitenlandse bezoekers.

2015

Zonnebloemen door heel Brabant Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie brengt ook ondernemers in de rest van Brabant in beweging. Zo heeft in het Land van Heusden en Altena een aantal ondernemers het initiatief genomen voor 'Altena door de bril van Van Gogh'. Langs doorgaande wegen, bij het voetveer, de Heusdense brug, in woonwijken en forten worden zonnebloemen gezaaid om een schilderachtig landschap te creĂŤren. In Tilburg verspreidt Stadsnieuws Tilburg zakjes met zonnebloemzaadjes onder de bewoners van de stad. En ook de Regte Heide bij Riel kleurt geel van de zonnebloemen. JULI

2015

24


Bloem en Tuin Nuenen Een tent vol werken geïnspireerd op Van Gogh, grote doeken met replica's van zijn bloemrijke schilderijen en een groot hoofd van de schilder in lavendel. Ook Bloem en Tuin gaat volop mee in het Van Goghjaar 2015. De tuinbeurs in Nuenen ontvangt in 8 dagen meer dan 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. JULI

2015

24 juli - 2 augustus

BLVRD PITCH Theaterfestival Boulevard en ZLTO Uit een open call voor jonge theatermakers worden vier familievoorstellingen gekozen, geïnspireerd op Van Gogh. De voorstellingen gaan in première tijdens Theaterfestival Boulevard in 2015 en worden op locatie verdergespeeld. Zo programmeert ZLTO een aantal voorstellingen bij agrarische ondernemingen. AUGUSTUS

2015

25


Roodharigendag De tiende editie staat in het teken van Van Gogh. In de Grote Kerk toont de Roodharigendag het fotografisch werk van Wiesje Peels en Steffen Maas. Breda’s Museum presenteert fotografisch werk en schilderijen van drie kunstenaars die AUGUSTUS eveneens het oeuvre van Van Gogh als uitgangspunt hebben genomen.

2015

Breda's eerbetoon aan Van Gogh De natuur door de ogen van Vincent en de kunstgalerij van zijn ’Oom Cent’, met internationale bruiklenen. Vincent & I. Een interactieve installatie nodigt bezoekers uit hun band met Vincent onder de loep te nemen. 17 juli tot eind 2015 in Breda’s Museum

26

JULI

2015


Avrotros presenteert: Krabbé zoekt van Gogh Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé reist Vincent van Gogh achterna. Onderweg ontmoet hij hedendaagse kunstenaars die door Van Gogh geïnspireerd worden. In zes afleveringen maakt de kijker een roadtrip langs plaatsen waar Van Gogh geweest is. Krabbé vertelt, onderzoekt en ontdekt waarom Van Gogh 125 jaar na zijn dood ons nog altijd zo SEPTEMBER weet te treffen, diep in het hart. De serie wordt uitgezonden door Avrotros.

2015

Bloemencorso in Zundert Het beroemde bloemencorso in Zundert staat volledig in het teken van Vincent van Gogh. De 19 praalwagens van de Zundertse buurtschappen gaan de wereld over via social media en online artikelen. Van The independent, tot Bored panda en Smithsonian magazine: de posts worden SEPTEMBER meer dan 50.000 keer geliked en het gaat nog steeds door.

2015

27


LandArt Diessen Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving en de kleuren van van Gogh, presenteert een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland kunstwerken. Reusseldal Diessen 6 – 20 september

Vincent van Gogh Rondom de pastorie In een aparte zaal worden werken van Van Gogh uit de vaste collectie en bijzondere bruiklenen in de spotlight geplaatst en toegelicht. Het Noordbrabants Museum 10 oktober – 13 december 2015

28

OKTOBER

2015

SEPTEMBER

2015


Vincent uit de doeken Hoe Van Gogh beroemd werd Deze tentoonstelling presenteert het verhaal van Van Gogh na 1895. Hoe is hij tot icoon uitgegroeid en hoe inspireert zijn beeldtaal kunstenaars en vormgevers tot op de dag van vandaag? Waar kom je Van Gogh tegen? Leuk voor het hele gezin. Het Noordbrabants Museum 10 oktober – 13 december 2015

OKTOBER

2015

Schilder als Van Gogh Dat was de oproep voor de schilderwedstrijd. De 125 beste inzendingen zijn te zien in Breda’s Museum van 11 november 2015 OKTOBER – 16 januari 2016.

2015

29


GLOW Het innovatieve Lichtfestival GLOW in Eindhoven ontvangt jaarlijks zo’n 700.000 bezoekers uit binnenen buitenland. In 2015 met twee bijzondere werken geïnspireerd op van Gogh: Pleasant Places van Davide Quayola en Light Study van Laszlo Szolt Bordos. Gedurende de internationale Conferentie van light festivals ILO, werd het werk van Quayola door 80% van de aanwezige Directeuren / inkopers van light festivals als nummer één gewaardeerd. Ook buitenlandse bezoekers (Duitsers NOVEMBER en Japannners) waardeerden de werken bovengemiddeld.

2015

Projectie op de gevel van Vincentre Nuenen tijdens GLOW

30


van Gogh-gevel Helvoirt De boom- en plantkwekers aan de N65 onthullen in november een Groene Van Gogh-gevel Helvoirt. De vertikale tuin is geïnspireerd op De zaaier’ en zet zowel de sector als het Van Gogh erfgoed in Helvoirt in de etalage. Het maakt deel uit van een provincial programma voor gebiedsontwikkeling. NOVEMBER

2015

Projectie Breda De familie van Gogh woonde jarenlang in Breda. De stad eert Vincent van Gogh op 20 december met een levensgrote projectie op Spanjaardsgat. Een prachtige manier om het themajaar uit te luiden. DECEMBER

2015

31


Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie

2016: oogsten en verder zaaien

Van Gogh waardevol icoon voor Noord-Brabant Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van provincie Noord-Brabant blikt Commissaris van de Koning Wim van der Donk terug op een succesvol jaar. Met citaten uit de brieven van Van Gogh en een videopresentatie wordt de waarde van de schilder als inspiratiebron en verbindend icoon voor Brabant JANUARI geïllustreerd.

2016

Fiets door de wereld van Vincent van Gogh

Cycle through the world of Vincent van Gogh

De Van Gogh fietsroute voert u langs vijf gemeenten die een unieke band met Vincent van Gogh hebben. U geniet van de mooiste Brabantse landschappen en dorpjes en u bezoekt de plekken die Van Gogh hebben gevormd. De Van Gogh fietsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk en is herkenbaar aan de Van Gogh routebordjes. De totale lengte van de route is 335 kilometer, maar u kunt er ook voor kiezen om één van de vijf kortere deelroutes te fietsen. Ontdek ook het uitgebreide culturele programma waarmee ‘Van Gogh 2015, 125 jaar inspiratie’ wordt gevierd. Ga naar onze website voor meer informatie.

The Van Gogh cycling route takes you to five towns and cities that are intimately connected with Vincent van Gogh. You will get to enjoy the most wonderful Brabant views and villages and visit the places that shaped Van Gogh as an artist. The Van Gogh cycling route follows the bicycle junction system and is marked with Van Gogh route signs. It runs for a total length of 335 kilometres, but you can also pick one of the shorter partial routes. Discover also the extensive cultural programme celebrating ‘Van Gogh 2015, 125 years of inspiration’. Visit our website for more information.

Van Gogh cycling route

Van Gogh fietsroute: Europese fietsroute van het Jaar 2016 Uit het juryrapport: “De route neemt je mee naar uiteenlopende delen van Noord-Brabant, waar de beroemde schilder heeft gewoond en gewerkt. Op diverse plaatsen ziet het landschap er nog hetzelfde uit zoals Van Gogh dit op het doek heeft vastgelegd,”. Ook de flexibele indeling van de route, de bewegwijzering en het routeboekje worden geprezen.

Van Gogh fietsroute Van Gogh cycling route

JANUARI

’s-Hertogenbosch Het Noordbrabants Museum Etten-Leur Van Gogh Kerk Tilburg Vincents Tekenlokaal Zundert Vincent van GoghHuis Nuenen Vincentre

Van Gogh fietsroute

2016

335 km Een tocht van 335 km, verdeeld in vijf unieke routes vangoghbrabant.com 32

A 335 km trip, split into five unique routes


Van Gogh mini's MOTI Museum of the Image in Breda onderzoekt de visuele zeggingskracht van het oeuvre van Van Gogh door aan 80 hedendaagse kunstenaars te vragen een reactie in miniatuurformaat te maken – een kijkdoos - over een door hen uitgekozen FEBRUARI werk van de schilder.

2016

Salon Van Gogh Op 30 maart vindt de succesvolle eerste editie plaats van Salon Van Gogh. Deze talkshow onder leiding van Cornald Maas biedt een actuele kijk op kunst, cultuur en de MAART hedendaagse betekenis van Van Gogh voor Brabant.

2016 33


Vincent’s Asylum Kunstenaar-filosoof Loek Grootjans heeft een asiel voor Vincent van Gogh gecreëerd waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. Vincent’s Asylum staat van 30 maart t/m 1 mei 2016 op de Markt in Zundert. Daarna gaat het op reis langs diverse musea, waaronder De Pont Tilburg (23 mei t/m 18 juli 2016), Kröller-Müller Museum Otterlo en MAART S.M.A.K. Gent.

2016

Europese Commissie investeert in Van Gogh samenwerking De Europese Commissie heeft €250.000 toegekend aan een samenwerking tussen toeristische promotie-organisaties en culturele instellingen. Het doel is om cultuurreizen samen te stellen tussen de verschillende Van Gogh-locaties in Europa ten behoeve van reisorganisaties in Europa, Azië en Amerika. Het project draagt bij aan de internationale zichtbaarheid en bekendheid van het Van Gogh-erfgoed. Bovendien sluit het aan bij het streven JANUARI van Van Gogh Europe om verder te bouwen aan het behoud en het ontsluiten van het Van Gogh-erfgoed.

2016

34


Resultaten Van Gogh jaar 2015

35


"Laat de wereld weten dat Van Gogh een Brabander is" De Brabantse Van Goghlocaties hebben sinds 2010 flinke stappen gezet in de professionalisering van hun voorzieningen. Zij zijn erin geslaagd als collectief een structurele samenwerking aan te gaan met Van Gogh Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum en de Van Gogh erfgoedlocaties in Frankrijk en België. Het Van Goghjaar 2015 is een succesvolle stap geweest voor het verbinden van een breed scala van culturele en toeristische partners met als doel het realiseren van de belangrijkste gedeelde ambitie voor het Brabantse Van Gogh-erfgoed: “de hele wereld laten weten dat Vincent van Gogh een Brabander is”. De viering van 125 jaar inspiratie heeft de overtuiging gebracht dat Van Gogh niet toevallig in Brabant geboren en getogen is. Tot op de dag van vandaag zien we in Brabant zijn kenmerkende eigenschappen terug bij bedrijfsleven, cultuurmakers en hedendaagse vernieuwers: met doorzettingsvermogen, non-conformistische aanpak, creativiteit en enorme scheppingsdrang zijn Brabanders in staat de wereld een stukje mooier te maken. We mogen in Brabant trotser zijn op de grootsheid van Vincent van Gogh en de voorbeeldwerking die hij heeft voor veel mensen over de gehele wereld. Met Van Gogh als provinciaal icoon kunnen alle partijen in Brabant nog beter het internationale podium pakken. Frank van den Eijnden Directeur Van Gogh Brabant Voorzitter Van Gogh Europe

36

JULI

2016


Van Gogh locaties en musea in vier landen

A 4 9

5

2

14

8

1 17 12

13

21 7 18

E

10

D

15 11 C 3

B 6 16

Locaties 1 Zundert (1853-1864 & 1868-1869) 2 Zevenbergen (1864-1866) 3 Tilburg (1866-1868) 4 Den Haag (1869-1873 & 1881-1883) 5 Londen (1873 – 1875) 6 Helvoirt (1874) 7 Parijs (1874 & 1875-1876) 8 Ramsgate (1876) 9 Isleworth (1876) 10 Dordrecht (1877) 11 Amsterdam (1877-1878) 12 Brussel (1878 & 1880-1881) 13 Borinage (1878 – 1880) 14 Etten-Leur (1881) 15 Drenthe (1883) 16 Nuenen (1883-1885) 17 Antwerpen (1885-1886) 18 Parijs (1886-1888) 19 Arles (1888-1889) 20 Saint-Rémy-de-Provence (1889-1890) 21 Auvers-sur-Oise (1889-1890 Musea A Van Gogh Museum, Amsterdam B Kröller-Müller Museum, Otterlo C Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch F BAM (Museum of Fine Arts), Mons E Musée d’Orsay, Parijs JANUARI

2016

F 19

20

37


Partners Van Gogh jaar 2015

Jan Uten Houte Museum

Colofoon Van Gogh 2015 – 125 jaar inspiratie Hoogtepunten en resultaten Dit beeldverslag is gemaakt door Van Gogh Brabant. Het beschrijft een selectie van de activiteiten die zijn georganiseerd voor het themajaar ‘Van Gogh 2015 – 125 jaar inspiratie’ en dan met name de hoogtepunten en resultaten die relevant zijn voor Van Gogh Brabant. Daar waar mogelijk zijn de betrokken partijen geraadpleegd over vermelding in dit verslag en het gebruik van beeldmateriaal. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Dit beeldverslag wordt digitaal beschikbaar gesteld en in kleine oplage digitaal geprint. Vormgeving: tomas concept & creation

www.vangoghbrabant.com 38


39


EUROPE

60 min.

AMSTERDAM

A2

60 min.

THE HAGUE

30 min.

UTRECHT

ROTTERDAM 45 min.

A16

’S-HERTOGENBOSCH 35 min.

WEEZE

ETTEN-LEUR

NUENEN

TILBURG

ZUNDERT

90 min.

EINDHOVEN

E19

BRUGES

30 min.

ANTWERP GHENT

52

DÜSSELDORF 75 min.

A2

A12

75 min.

BRUSSELS 60 min.

CHARLERLOIS 90 min.

vangoghbrabant.com Zundert Tilburg Etten-Leur Nuenen ’s-Hertogenbosch

Inspirerend? @VangoghBrabant

40

MAASTRICHT 60 min.

90 min.

COLOGNE

Profile for Van Gogh Brabant

Beeldverslag Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie  

Beeldverslag Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie Hoogtepunten en resultaten Brabant

Beeldverslag Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie  

Beeldverslag Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie Hoogtepunten en resultaten Brabant

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded