Page 1


portfolio 2019


Vanessa Devi Syah Putri vanessadvsp@gmail.com Indonesia | Singapore (+65) 9043 2718 (+62) 812 9513 4828


EDUCATION

BA (Hons) Interior Design Lasalle College of the Arts

International Baccalaureate Diploma Tunas Muda School

EXPERIENCE

Hirsch Bedner Associates Intern & Part time.

Atelier X Colombo, Udara Karunathilaka Freelance Model Making

HONOR & AWARDS

Lasalle x Balsan Carpet Selected as top 20

Lasalle x Hirsch Bedner Associates Collaboration Selected as top 5, awarded internship and S$ 2.000

Lasalle Scholarship Scholarship worth S$ 9.800 for academic year 2017-2018

Lasalle Future Leader Scholarship Scholarship worth S$ 9.000 for academic year 2016-2017

Winner of Design Masterclass Competition 2015 Competition between 13 schools from 5 cities in Indonesia, held by UTS:INSEARCH Sydney, Australia Awarded macbook air and publication.

SKILL Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign SketchUp 3ds Max Autocad English & Indonesian


01 Greenwork 02 Balsan Carpet 03 Folktale 04 The Tea Lounge by Udara Karunathilaka 05 Voyeurism 06 Naumi Hotel 07 Bin House & Batik Set 08 Text in Space 09 Design is a Verb 10 Designer’s Intervention 11 Casa Kao by David Chipperfield 12 Barcelona Pavillion


01

GREENWORK Office

This is an issued based project which is about adapting to heat, based on the issue of Urban heat island effect referring to the condition that is warmer in the city compared to the rural areas. The aim of this project is to reduce the use of air conditioner, which will eventually reduce the amount of emission causing a positive impact towards urban heat island effect.


Urban Heat Island Development of urbanization and cities have caused urban environment to aggravate. This illustrates that dense built infrastructures will absorb and generate more carbon emission and heat. Studies have shown that Singapore is heating up twice as fast as the rest of the world and is currently the on-going issue. Urban Heat Island is derived from the fact that the existing urban settings have significantly warmer surface temperature compared to that of its surrounding rural areas. The densely built infrastructure that are found in urban areas have a tendency to absorb and retain heat from the built surfaces which causes the wind circulation to be interrupted because of these densely built high-rise buildings. Due to this, the presence of the trapped heat is unable to cool down because it prevents air and water, which is essentially the natural cooling system inside a city. This eventually leads to the cycle of the elevation in the air temperature of urban cities. Temperature will continue to rise and coping with heat is always a problem in tropical areas. The world is suffering with this issue whilst half of the population is living in a tropical climate. Consequently, the temperature change has a huge impact on human and environmental health, therefore, alternative ways of living to cope with heat and extreme weather is a necessity.


Site The chosen site is within the warmest area in Singapore based on the UHI map, right beside the Central Business District area. The site is a conservation of shophouses located at 77, 78, 80 Amoy St. It is a potential site development for old shophouses to be improved due to the constant rise of climate change. The existing site is about 18.000 sqft, and currently occupied with offices, restaurants, and gym. Current issue with the selected shophouses is that all the ventilations are covered, and the back side of the shophouses are covered with 20+ ac compressors each block. These blocks use excessive amount of air conditioner than the rest of the neighbourhood. The site within the Telok Ayer conservation area adjoining Singapore’s main business precinct, hence there is a strong demand for office and fnb. The conservation area has become a popular alternative location for the office users seeking protection from rental volatility and capital growth.


Design Programme COWORKING SPACE with cafe and bar Due to the main population in that area being working adults, it would be more strategic in making a co-working space because it would attract more inhabitants in the area, therefore it would garner more attention towards environmental awareness.


Concept Taking the inspiration from Ann Siang Hill, the shophouses will be part of it, expanding the greeneries that already is in Ann Siang Hill and the shophouses will have greeneries flowing inside it, resembling much of Ann Siang Hill. This will alow the people going to the shophouses to experience a new kind of environment, which feels more natural and eco-friendly. Ann Siang hill makes the most out of its environment by adding man made architecture surrounding it (stairs, pathways etc,) which proves that man-made architecture and nature can co-exist. The shophouses will be built on these fundamentals. Ann Siang hill park is also an example of a place that is cooler than most parts of its surroundings and this would all together reduce the amount of air conditioners in the place. Since the shophouses will be flowing with a lot of greeneries, this could create a more sustainable environment by replacing the air conditioners with a passive cooling technique, which will eventually lead to the use of less air conditioners.


Design Process


02

IKAT Carpet Design

Competition held by Balsan (French Industrial Carpet) in partnership with Lasalle College of the Arts, Interior Design year 3. The design is selected as top 20 and will be printed in books, and 2x2m rug. The book will be promoted internationally.


I was inspired by Indonesian traditional handwoven fabric, called tenun ikat. Ikat is a dyeing technique used to pattern textiles that employs resist dyeing on the yarns prior to dyeing and weaving the fabric. A characteristic of ikat textiles is an apparent “blurriness� to the design. The blurriness is a result of the extreme difficulty the weaver has lining up the dyed yarns so that the pattern comes out perfectly in the finished cloth.


03

FOLKTALE Residential & Public

In studying on given natural being Bismuth, through research and understanding and analysis, conceptual structure is determined. Bismuth is a type of metal that able to crystalize through heating and solidification. The form appeared to be partially hollowed out in a rectangular spiral stair-stepped design, which follows the golden ratio. It grows outwards and repeated the same pattern in different sizes, starting from the origin until there is no material left. Each bismuth overal form may differ from each other due to material availability and different heating techniques. However, it has a distinctive pattern and structure.


Sketch Model


Final Structure Model


Art + Stay SINGAPORE FOLKTALES MUSICAL DRAMA This programme aims to preserve and promote local stories, Singapore’s folktales, to Southeast Asia. As Singapore Art Museum at 8Q is located in Bras Basah Bugis Precinct, Arts and Cultural district, this programme will potentially increase art related attractions and increase tourism in this area. Most performing arts students are extroverts, so they tend to hang out and get together more often except during rehearsal when they need full concentration and quiet space. The accommodation is provided for the performers and public. The performers can stay here for 3 months+ for intense rehearsal before the real show. Public can stay here to attend workshops and experience in the process of rehearsal before the real show.


First Floor

Second Floor


Third Floor

Fouth Floor


04

THE TEA LOUNGE 3d Model

A f&b project by Udara Karunathilaka from Aterlier X, located at Colombo, Sri Lanka. All design and renders are created by Udara Karunathilaka, my job was to make the 3d model.


Design and renders are created by Udara Karunathilaka.


05

Voyeurism F&B

The concept for this project examines the notion of voyeurism as a platform for an intimate human interaction in a public space. The concept is originally based on how tinder works, ‘to-see-without-being-seen�, where two-parties can show-off their best qualities and attract each other. The restaurant is divided into 5 sequence of zones that reveal particular part of body with carefully carved apertures and aligned views has been set to create suspense and seductive space.


Site Situated near the historical Jalan Besar area, 115 King George’s Avenue, is home to various activities from residential, workplaces, shopping malls to hardware shops. It is easily accessible with public and private transportation. The site is diverse in human demographics and activities but is lacking of interaction. Community these days are very individualistic as technology developed. Other than hardwares and small workplaces, creative industries are currently developing around the area by young entrepreneurs. For F&B business, it is an intense competition between F&Bs in the surrounding area.


Target Young Design Entrepreneurs Young designers in creative industries tend to spend most of their time working. This results to imbalance social and romantic life. Singaporeans are known for their low birth and marriage rate, their hard-working spirit as young adults chose career over romantic life.


Concept The concept for this project examines the notion of “voyeurism” as a platform for an intimate human interaction in a public space. The concept is originally based on how tinder works, “tosee-without-being-seen”, where two parties can show-off their best qualities and interact if two parties liked each other. The restaurant is divided into 5 sequence of zones that reveal particular part of body with carefully carved apertures and aligned views has been set to create suspense and seductive space.


Mezzanine is designed to differentiate between each zones, the floor level keep increasing in height to maximize visual interaction from the entrance to the back. Aim for a chance to encounter between two parties, the space is designed based on 900x900mm grid for minimal circulation allowance. Walls with varying heights acts as partition and seating space. Some are hung from the ceiling to make the space feel lighter. The ceiling is designed with mirrors with different angles and positions, allowing another voyeuristic gaze. The facade is covered with frosted glass louvres with varying angles, allowing glimpses of shadow silhouettes and inside the restaurant, providing a moment of thrill and curiousity.


The flow of the dining is started with bar which is combined with hotel reception where guests can have a drink and get a little warm up. Then followed with a canapĂŠ bar which guests can take and continue the conversation. Next, the theatrical kitchen, where the actions of preparing the canapĂŠs are silently performed with voyeuristic gaze through an aperture, which increases social relationship among the guests but also between diners and their food as it is prepared and served. Finally, the flow of the dining is closed with another bar which is located at the end, 5th zone, where two parties can be freely interact to each other.


06

Naumi Hotel Hotel

It’s a competition held by Naumi Hotel Singapore. I collaboratied with my fellow classmate, Wen Ting Wee for this project. The brief is to design one and only windowless room in the hotel, and make it as an Instagram-worthy room for tech-savvy millennials. Naumi Hotels, a design-led hotel, The client was interested with our proposal


“What goes around comes around” In recent years, there has been a surge of interest in looking forward by looking backwards. What this means is the incorporation of the past, present and future through design. We have always been taught to learn from history in order to produce greater pieces of work yet Modernism brought forth the demise of expression and familiarity of spaces. However, what is interesting about the trending spots today is that many of these ‘hipster’ places today usually contains an expression of the past. The past is coming back, but better than ever. We see neon lights and bold patterns transforming spaces into “instagram-worthy” ones. They take over our social media pages, one at a time. Formerly uncool and not spared a second thought, public bathrooms are given a facelifts and have seen a wide and growing acceptance for being the ‘perfect selfie’ spot. These places, while providing a suitable backdrop, do not lack in personality. The walls are expressed with the use of bold colours in combination with extensive use of patterns as design elements that help to enhance the ‘fun’ atmosphere of the space. In Room 201, the design aimed at bridging the gap between luxury and the past, particulary 90s. By incorporating fun elements of the retro era, the experience of a luxurious hotel room has transformed. Although downplayed, there are still elements within the design to maintain a certain level of luxury with the space. Varying the textures also contributed to the overall design. Rounded elements are a crucial factor for this concept and can be found throughout the room.


Alessandro Michele The new revamp of Gucci’s designs were more unorthodox than traditional luxury brands, something that millennials would appreciate, who tend to value experimentation and self-expression. Alessandro Michele seems to have a keen awareness of what millenials want, and exploring the concept of popularculture and gender fluidity, which consists of bright eclectic colors and patterns that are engaging, for the aesthetics of their instagram feeds..


07

Bin House Product Design Residential + Public

The theme for this project is “Art+Stay�, working with artist and design a residential that is suitable for their work and living preference.


Foldable batik set of cloth hanger and stool specially made customized for Josephine Komara and her artisans. It is designed for praticality and an expression of “traditional meets modern”. This batik set is inspired by the traditional batik cloth hanger called ‘gawangan’, which is commonly used as batik display and hanger while in the process of batik making. This foldable batik set is made to be convenient workspace which can be stored easily when it is not needed. Aim for user friendly, this set is light and easy to carry. The curved edges are not made just for aesthetic, all edges are made curve to create a comfortable platform to touch and hold. Teak and mahogany woods are commonly used in Java, it would be best if the batik set is made from these woods, since those materials are strong and rich in color. Batik making can take up to hours and days, unsupported chair may affect one’s posture and comfort. The backing of the stool is intended to support the artisan’s back posture while making the batik, including the little cushion. As for comfort, seat cushion is added to maximize work performance.


Bin House Residential + Public


Design and Programmatic Brief The house and retail gallery batik workshop is designed upon the concept of continuity. The continuity allows the whole house to be experienced in one continuous sequence, from north and south entrance. This concept is derived from the repetitive process of making batik. The most crucial part of this process is waxing the batik, which requires continuous motion. This concept is shown by the wooden structure that acts as a drying rack, railings, stairs, partition, and space. This wooden structure differentiate between public and private circulation. Making batik is therapeutic in a way that its best to create a calm environment in the workspace, by bringing the natural environment in. Aim to increase creativity and relate back to nature, since batik is inspired by nature.


08

Text in Space Concept Model

The given text for this project is ‘point’ and mind map is created to explore spatial words which will be the concept model. The word ‘direction’ is found and is translated in 2d sketches and combined, and developed into a 3d model within 300 mm x 300 mm x 300 mm timber box frame.


09

Design is a Verb Public

The concept of this project is from a verb ‘split’ and is inserted in between two blocks of Lasalle College of the Arts Singapore. The purpose of the insertion is to create a community space for students to interact and lounge. It acts as a bridge to different levels between two buildings. The actual scale model size is 1:50.


10

Designer’s Intervention Office


The project is to built an office and gallery for Peter Eisenman at the given site, Lasalle College of the Arts basement 1 and level 1. The design is originally based on 2 set of grids being displaced and rotate, placed onto drawing plants of the site. The grid is based on 1m x 1m and is used for plans and elevations in relation to Eisenman’s design philosophy. The layout plan, 1 set of grid is alligned with the 4 main columns at the basement, and another set follow the end of campus green line, which is located at Lasalle level 1. The grids are also used similarly for the elevation line of the campus green. It is a three-storey office and gallery for Peter Eisenman. The gallery is located at the basement and first floor. The void at the first level is designed to separate public and semi-private space. The office reception is located right in front of the building, where second-floor can be accessed other than the staff. It directs to private space such as conference room and director room. However, this two staircases have different function, the main staircase is located at the office reception area which can be accessed by public, while the other staircase is only for staff including the director.


11

Casa Kao by David Chipperfield Model Making

The house is to be built in a comfortable suburb of Boston for a film producer. The programme is determined by a series of discussions with the client who has variety of interests and professional concerns. As well as being a film produces, he is a pianist, a professor of economics, a doctor and a director of a medical company. His interests and enthusiasm overlap and he has no desire to segregate them. Instead, he stronly believes in the interplay and confrotation and overlap, of controlled confusion on one hand and of tranquilty, isolation and concentration on the other. The site faces south and overlooks a small lake. The ground floor contains the living and working space, a sort of playground in which life is not determined in terms of public and private but seen rather as an interaction between domestic activities, enthusiasms and professional requirements. Food can be prepared and eatern, music played and listened to, films watched, meetings held, ideas discussed and friends entertained. Instead of isolating these contrasting activities, a space is created in which they coexist and confront each other. This space is horizontal and takes advantage of its open views of the lake. Sitting on top of this space is two storey box containing the pivate and serene functions of the house.


12

Barcelona Pavillion Render


Profile for vanessadvsp

Portfolio Vanessa Devi 2019  

Portfolio Vanessa Devi 2019  

Advertisement