Issuu on Google+

DA R K D IA M OND PA V ILION Architecture Design 2a Luiz Wagner Goncalves Campos Junior - 213367871


Deakin University – Architecture and Built Environment SRD263 - Architecture Design 2a Unit Chair: Mr Jeremy Ham Tutor: Michael Sharman


“The intention of this journal is to show some reflections behing the design process of the pavilion and my solutions to the design proposal and philosophy that i have created.�


The first conceptual sketches were direct to search a structural resolution that could lead to a final form. Always in mind the use of a Japanese technique called shou sugi ban, which makes wood more durable.


Thus the need for a structure and unit that could reflect the meanings of the performance stage came to light.


As yin yang and the concept of balance in mind since the last project(performance space) I tried to do the same: between the black and white, complete and incomplete, the open space and the closed one. The materiality was established before and the concept was done.

DARK D IA M O N D P A V I LION


the chronological development of the building form


DARK D IA M O N D P A V I LION


The site view and location of the pavilion near to the performance stage intend to create a visual contrast. As the performance stage, this building has its roots in the Thom Yorke’s compositional process which consists in compose merging layers of sound (sketches and concepts) using it as a wide plan to explore; combining opposite aesthetics that do not match into something new.


Materiality As mentioned before, the use of the black wood through the Japanese technique helped to use timber as main material of the pavilion. Therefore, glued timber technology gives room to imagination in terms of structure and beauty, but for the form i was looking for the simple use of it was enough. Next step was think about the light. In fact to give the light to my building i used matted glass in two layers. The reason to that is create at night an il uminated building both inside and outside. I think with the LED technology inside the free space created by the two layers of glass brought light and life to the pavilion.

DARK D IA M O N D P A V I LION


For the foundation i used simple column footing made of concrete, as pier foundation, where timber stay on, distributing the load in five different places reducing the concentration in few areas and giving more stability to the building. The floor inside the pavilion is meant to stay as it is, grass. The decision for it was driven by the following philosophy decisions, and to have less impact in that area.

DARK D IA M O N D P A V I LION


Philosophy Following the decisions of material, the form was struggling in itself searching for meaning. At first moment I could not explain, but later on it was inside me. A pavilion for me must be an object of pleasure. It has to give the relaxation that it is meant to have. Looking for that, the conflicts that I created can, or not, be absorbed : a closed space, at the same time opened with its viewports and the entrance; a dark space with its depth of shadows, but with the lighting shining through its view ports and matted glass blurring the outside world. The search for meaning, the feeling of calm as a breeze or the claustrophobic feeling generated by the closed environment can be experienced at its maximum.

DARK D IA M O N D P A V I LION


“People wil love it and hate it if it is a good building. If people are ambivalent than we have probably failed. So I hope that people love it and I hope that they hate it because that means that we have done our job� Sean Godsell


Architecture is more than just post-and-lintel system. It has always been included feelings. Shelter, security, power, love, hatred. I hope you can feel my intentions in this building.


Luiz Wagner's Journal for the discipline Architecture Design