Page 1

2018 Vandringsresor i 12 länder Vandra på egen hand i England, Frankrike, Irland, Italien, Portugal, Skottland, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland, Wales och Österrike

Vita-lakan-vandringar – vandra utan tung packning om dagarna, ät gott och bo bekvämt på natten

Pilgrimsvandringar www.van dra.se

Vandra of Sweden AB | Box 5177 | 312 05 Skottorp | Tfn 0430-620 21 | vandra@vandra.se | www.vandra.se


Välkommen till Vandra!

I våra paket vandrar du lätt om dagarna, utan packning. På kvällen äter och dricker du gott för att på natten kunna krypa ner och sova gott mellan vita lakan. När du väljer att boka resan genom oss får du personlig service och en komplett resplan. Vi erbjuder vandringsupplevelser i 12 länder.

Välkommen till Vandra! Ring oss så hjälper vi dig med vår kunskap och personliga service!

0430-620 21

Stefan Krantz

Anna Kvick

Lotta Silfverstolpe

Emelie Årcén

Hej! Mitt namn är Stefan Krantz och jag startade Vandra i februari 2003. Min första vandring gjorde jag med familj och släkt i Vindelfjällen. Sedan dess är jag fast i vandrandet och av att vara ute i naturen, gärna med höga berg runt omkring. Logistik har även legat mig varmt om hjärtat så efter några år som chaufför sökte jag mig till resebranschen. Det började med en kurs 1984 och innan kursen var klar hade jag arbete i Värmland. Under några år växlade jag mellan naturturism i Värmland och skidåkning i alperna. Detta ledde till arbete på resebyrå och så småningom blev det ett naturligt val att starta Vandra of Sweden. Jag trivs fantastiskt bra med att arbeta med vandring. När du hör av dig så hjälper jag dig gärna med din nästa vandringsresa, eller kanske din första.

Hej! Mitt namn är Anna och jag har arbetat på Vandra sedan 2015. Efter några år som egenföretagare med choklad- och pralinbutik sadlade jag om och gick Akademi Båstads tvååriga Turism- och serviceutbildning. Utbildningen gav mig möjlighet att fortsätta med service, men nu i resebranschen. Sedan arbetsstarten på Vandra har jag gjort flera vandringar i Sverige och på Irland. Jag gillar verkligen att utveckla nya vandringspaket vilket ger mig kombinationen att vara ute på fältet och klura på kontoret. På bilden är jag på Irland och vandrar längs Western Way – vilken upplevelse. Vi vandrade genom det storslagna landskapet, åt gott och tro det eller ej men solen sken hela veckan. När du ringer till oss är jag en av dem som hjälper dig med din vandringsresa.

Hej! Mitt namn är Lotta och jag har arbetat på Vandra sedan våren 2016. I de yngre tonåren gav scoutlivet mig smak för att vara ute i naturen. Hajkerna var höjdpunkten och då blev det bl.a. vandring både i fjällnaturen i Jämtland-Härjedalen och i skogarna i Värmland. I vuxen ålder har jag vandrat på olika ställen både i Sverige och i Europa. Vandring är ett underbart sätt att koppla av och ladda batterierna. Dessutom njuter jag extra mycket av en god måltid efter en dag i naturen. Sedan jag började på Vandra har jag bl.a. arbetat med våra program på Costa Brava, i Österrike, Frankrike och i Tyskland. Vill du veta mer om de destinationerna eller något av våra andra vandringspaket svarar jag gärna på dina frågor!

Hej! Jag heter Emelie Årcén och har jobbat på Vandra sedan hösten 2013. Naturen har alltid varit en naturlig och betydelsefull del av mitt liv, och intresset startade redan som barn när jag likt många andra var med i scouterna. Vandringen var dock något nytt för mig när mitt arbete på Vandra startade. Efter en studieresa till Spanien och Camino Francés var jag såld! Jag har även hunnit med vandringar på Mallorca och i Sverige. Jag har nu varit hemma på två mammaledigheter vilket gjort att jag fått lägga min egen vandring i viloläge. Nu är jag redo för nya äventyr och jag ser fram emot att få hjälpa dig att få en oförglömlig vandringsupplevelse.

Vandra lätt på egen hand. Bagagetransport. Bo bekvämt. Ät och drick gott. Flexibla datum. Ledbeskrivningar. Kartor. Hjälp med flyg. Komplett resplan. Jourservice.

Vandra of Sweden AB Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se www.vandra.se

2


Bra att veta

Vandra på egen hand – med Vandra Du väljer vandringspaket och startdatum. Vi tipsar om anslutningsresor i ett programförslag. När du beslutat dig bokar vi enligt dina önskemål och förser dig med all information du behöver för att på egen hand kunna genomföra vandringen. Du vandrar på egen hand i din egen takt med lätt packning – vi transporterar ditt bagage. Är det något som trasslar har du alltid möjlighet att kontakta vår jourservice.

Du väljer vandringspaket och datum Du väljer det vandringspaket och startdatum som passar dig. Vill du starta bokningsprocessen kan du göra det direkt på vår hemsida. Har du frågor, kontakta oss!

Komplett resplan med information om boende, flyg- och anslutningsresor Har du funderingar över hur du tar dig till startplatsen och åter från slutmålet? Kontakta oss så undersöker vi möjligheterna och ger dig de bästa alternativen. Därefter skickar vi ett programförslag som du studerar och

Vi kör bagaget Vandringen blir mer njutningsfull utan tung packning. Därför bär du bara med dig det du behöver på dagens vandring, resten av bagaget transporterar vi mellan de olika boendena.

Bo bra och sov gott om allt känns bra startar vi bokningsprocessen. När vandringspaketet är bokat väljer du om du vill att vi bokar flyganslutningar eller om du gör det själv. Inför din resa erhåller du ett komplett program med flygresor (förutsatt att vi har bokat dessa eller att du har informerat oss om dina flygtider) och vidare transporter till och från vandringen.

Ledbeskrivning, kartor och praktisk information Många av ledbeskrivningarna är i form av en guidebok. Där det inte finns någon, får du en ledbeskrivning. Ledbeskrivningar och guideböcker för vandring utanför Sveriges gränser har i regel engelsk text.

Du bor bra på hotell, gästgiveri eller Bed & Breakfast. Oftast finns dusch och toalett på rummet. Lakan, örngott och handduk ingår alltid.

Ät och drick gott I samtliga vandringspaket ingår frukost med undantag för ett par boenden. Frukostarnas storlek och innehåll varierar. I några av våra vandringspaket ingår även middag, men vanligen ordnar du den själv. Möjligheten att äta lunch på restaurang eller café längs vägen varierar. Vill du ha lunchpaket köper du det på ditt boende eller i någon butik i närheten.

Jour Under alla våra vandringar har du möjlighet att komma i kontakt med vår lokala jourservice.

Svårighetsgrader

På de flesta av våra vandringar räcker det med god allmänkondition, var dock uppmärksam på att graderingen av leder och dagsturer påverkas av din fysiska kondition, samt av det aktuella väderförhållandet. Ska du vandra där underlaget kan vara ojämnt eller löst är stavar att rekommendera. För att underlätta ditt val av resmål har vi graderat vandringarna från lätt till svår. Svårighetsgraderna är satta utifrån nedanstående kriterier. Notera att det räcker med att ett av kriterierna uppfylls för att en viss svårighetsgrad ska uppnås. Fråga oss om du är osäker.

Lätt

Krävande

• Upp till 20 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 450 meter/dag • Du vandrar på väl underhållna stigar, traktorvägar och mindre asfaltsvägar utan större ojämnheter.

• Upp till 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 1 500 meter/dag • Du vandrar längre partier på naturstigar (som bitvis kan vara smala) och gångvägar där underlaget är ojämnt, stenigt och/eller löst.

Medel

Svår

• Upp till 25 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 900 meter/dag • Du vandrar i huvudsak på väl underhållna stigar, gångvägar och traktorvägar, men det förekommer partier där underlaget är ojämnt, stenigt eller löst.

• Mer än 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en höjdskillnad på mer än 1 500 meter/dag • Vandringen går i huvudsak längs smalare naturstigar där underlaget är ojämnt, stenigt och/eller löst.

3

www.vandra.se


Nyhet!

Alpvandring i Österrike Vi är nu glada över att kunna erbjuda alpvandring på högre höjd i Österrike. Terrängen är rejält kuperad, men du ska inte avskräckas av backarna då hela vandringsområdet har väl utbyggda liftsystem som kan nyttjas. Riklig belöning i form av magnifika vyer av alperna väntar på toppen. De snöklädda topparna du ser omkring dig ger en härlig kontrast till det gröna landskapet där vand-

ringen går. Längs vandringen passeras de mysiga skidorterna Saalbach-Hinterglemm och Zell am see. Många trevliga gasthof och berghyttor finns längs vandringen där du kan fylla på med energi. Sammantaget, om du tycker om att gå både uppför och nerför och uppskattar det österrikiska gemytet, då är denna vandring som gjord för dig!

Nyhet!

Alpe-Adria Trail En av våra nyheter för säsongen 2018 är vandring längs valda delar av Alpe-Adria Trail. Leden invigdes 2012 och är en cirka 720 km lång vandringsled som startar i österrikiska alperna vid foten av Grossglockner. Från Grossglockner går leden i sydostlig riktning genom Kärten med sitt storslagna landskap och sjöar. Leden lämnar Österrike strax söder om Villach och går över bergen in i Slovenien till Kranjska Gora. Från Kranjska Gora går leden upp över Julian Alps och in i Nationalparken Triglav. Omgiven av de höga bergen följer leden floden Soča genom den nordvästra delen av Slovenien till Tolmin. Här lämnar

leden floden Soča och Slovenien för att fortsätta in i Italien via UNESCO-skyddade Cividale del Friuli. Här väntar ett vackert, böljande vingårdslandskap. Leden avslutas i Muggia strax söder om Trieste vid Adriatiska havet. Vi har valt ut fyra delar av leden där vi nu erbjuder sammanlagt sex vandringspaket. Två vandringspaket går genom den södra delen av Österrike, två paket tar dig genom det storslagna Slovenien och två paket går i nordöstra Italien. Du hittar därför Alpe-Adria Trail på vår hemsida under såväl Österrike, Slovenien som Italien.

Nyhet!

Tyskland

I Bayern i södra Tyskland kan vi nu erbjuda fyra olika vandringsresor. Karaktärerna på vandringarna är olika, men alla går i eller vid foten av alperna. Storslagna vyer över alperna, gröna dalar, vackra sjöar och möjligheter till vandring på lite högre höjd erbjuds. Gemensamt för dem alla är att ni möts av det bayerska gemytet, god och robust mat, bra boenden med trevliga värdar och väl markerade leder. På några av vandringarna i Tyskland kan du även ta med din hund. Två av paketen innebär vandring i två länder eftersom en del av leden och även ett par boenden ligger i Österrike.

www.vandra.se

4


Nyhet i England!

South Downs Way För dig som gillar England kan vi nu erbjuda en ny vandringsled. Att gissa var i England leden går är kanske inte så svårt. Precis som namnet antyder ska du till södra England för att kunna vandra South Downs Way. En timme från London ligger Winchester där leden startar. Vandringen går österut genom skogar, förbi majsfält

och halmtaksstugor med färgglada trädgårdar. Du passerar traditionella byar och får uppleva den engelska landsbygden. När du når kusten ändras landskapet till gräsmarker med vilda blommor. Innan du når slutorten Eastbourne vandrar du förbi de magnifika kritklipporna ”The Seven Sisters”.

Går det att vandra under perioden oktober-mars?

Låt barnen följa med! Gillar hela familjen att vara ute och vandra? Kanske har ni inte vandrat tillsammans hela familjen, men gärna skulle vilja testa? I så fall tycker vi att ni ska

titta lite extra på våra vandringspaket i Tyskland samt Alpvandring i Österrike. På dessa paket ger vi bra rabatter för barn upp t.o.m 14 år.

Hitta pilgrimsvandringarna!

Våra pilgrimsvandringar är mycket populära. För att hitta pilgrimsvandringarna i våra vandringspaket så har vi märkt ut dem med en symbol. Leta efter den orange pilgrimssymbolen!

Av erfarenhet vet vi att månaderna oktober till mars lockar mycket färre människor att ge sig ut på en vandring. Egentligen kan man fråga sig varför eftersom man kan vandra var som helst när som helst. Vi har en teori om att det handlar om mörkret här uppe i Norden då vi tenderar att kura hemma. Men kanske är det dags att göra annorlunda? En vandring i den klara svenska höstluften då naturens alla vackra färger exploderar är både uppiggande och njutningsfull. Att vandra Österlenleden under hösten/vintern är en mysig upplevelse. Många vill dock gärna vandra i ett annat klimat. Då är det perfekt att styra kosan till södra Portugal där solen skiner för det mesta och temperaturen är behaglig. Andra bra platser för vandring under oktober – mars är Madeira eller längs Camino Francés i Spanien. Så, visst går det bra att vandra under vårt vinterhalvår!

#vandraofsweden 5

www.vandra.se


Storstad + vandring = sant! Tycker du lika mycket om att vara ute i naturen, känna dofterna av skog och ren luft, som att äta en god middag på en trevlig kvarterskrog efter ett besök på en konstutställning? Då tycker vi att du ska kombinera din vandringsresa med ett par dagar i storstaden. Ett bra exempel på kombination storstad och vandring är den vackra Sörmlandsleden från Nynäshamn in till Stockholm. Vårt vandringspaket längs Sörmlandsleden har just tagit sikte på att kunna kombinera land och stad. Från Stockholm tar du enkelt pendeltåget till vandringens start och några

dagar senare kommer du tillbaka till pulsen i Stockholm. I paketet ingår två nätter i Stockholm som avslutning på din vandring. Det går så klart bra att lägga till ytterligare någon natt om du känner för det. Lockar Europa dig mer än Sverige? Då har vi bra paket med samma kombination i t.ex. Tyskland, Frankrike och Spanien. Kontakta oss så berättar vi mer!

Vandra från land till land I dagens Europa där gränskontrollerna har skärpts och folks förflyttning mellan länder är i fokus kan det vara befriande att veta att du kan vandra mellan länder utan att avkrävas id eller gå igenom en passkontroll. De boende i dessa gränsområden är i många fall mer intresserade av sin region än att fundera över exakt var gränsen går. I flera av våra vandringspaket rör du dig i gränslandet mellan två grannländer. Under dessa vandringar kan du passera gränsen både två och tre gånger. Ibland ser du en rostig bom som markerar gränsen, och på andra ställen finns det en skylt eller en sten som markerar gränsen. www.vandra.se

Vill du vandra i gränslandet mellan två länder kan du t.ex titta lite extra på vandringarna ”Königsee till Chiemsee” och ”Runt Zugspitze” som går i gränslandet mellan Tyskland och Österrike. Andra alternativ är ”Alpe-Adria Trail” som går från Österrike via Slovenien in i Italien och ”Camino Portugués” som går från Portugal till Spanien. 6

Vandra med hund! Det är få resor som är så väl anpassade för att ta med hunden, som en vandringsresa. Både hund och människa mår bra av att vara ute och röra på sig, och då är det perfekt att kunna göra det tillsammans. Vi kan nu erbjuda flera alternativ för dig som vill vandra tillsammans med din hund. På några leder i Tyskland, Österrike och Sverige är hundar välkomna. Vid bokning låter du oss veta vilken ras och storlek din fyrfota vän har så bokar vi in er. Här i magasinet är de märkta med vår hundsymbol.


Nyhet i Skottland!

Kustvandring längs Fife Coastal Path Fife Coastal Path är en kustvandring som tar dig genom vilda och spektakulära landskap, förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Historiska slott och grottor, ett överflöd av vilda djur och färska lokala rätter gör den här

vandringen till ett riktigt skotskt äventyr. Leden startar i North Queensferry, endast 20 minuters tågfärd från Edinburgh, och slingrar sig sedan längs kusten upp till Newport-on-Tay.

Stavar – ett bra stöd under vandringen Nyhet!

Slovenien I Sloveniens nordvästra hörn finns nationalparken Triglav med Julian Alps. Genom denna storslagna och vackra del av Slovenien går mittensektionen av Alpe-Adria Trail. Våra nya vandringspaket i Slovenien följer Alpe-Adria Trail med start i välkända Kranjska Gora. Från starten slingrar sig leden uppför till Vršiĉ-passet och vidare längs den smaragdgröna floden Soča. Leden föl-

jer floden från dess källa till Tolmin och under dess väg passerar du gemytliga byar med mycket atmosfär, historiska lämningar och grönskande dalar. Vandringen avslutas vid bergskammen Kolovart vid Rifugio Solarie i Italien. Sista natten väljer du mellan boende i startorten Kranjska Gora eller i den italienska staden Cividale del Friuli.

Brukar du använda stavar när du vandrar eller anser du att de mest är i vägen? Att använda stavar eller inte handlar till stor del om tycke och smak, men i vissa fall är det verkligen att rekommendera. Längs en naturstig kan underlaget vara både löst och ojämnt och stigen kan vara bitvis smal. Vädret kan ha gjort stigen lerig och hal. I denna vandringsmiljö rekommenderar vi ett par stavar. Att ha dem som stöd och hjälp när du går uppför ger dig både trygghet och stabilitet. Kanske är de ännu viktigare när du går nerför då de sparar både kraft i benen och minskar belastningen i knäna. Det bästa är att ha ett par stavar som är hopfällbara så att du kan spänna fast dem på ryggsäcken när du inte har behov av dem. Hör gärna av dig till oss så kan vi råda dig både vad du ska tänka på vid inköp och även till vilka vandringar vi rekommenderar stavar.

facebook.com/vandraofsweden instagram.com/vandraofsweden

#vandr aof s w e d e n 7

www.vandra.se


www.vandra.se

8


Att vandra med barn – funkar det? Javisst funkar det! Nyckeln till en lyckad vandring med hela familjen är lagom ambitioner, en väl vald vandring, rätt utrustning och en god dos gott humör och tålamod. Dessutom är mutor i form av en extra godsak helt legitima i dessa sammanhang. Det hjälper också till om du plockar fram ditt eget barnasinne och nyfikenhet på de små sakerna längs vägen. Det är resan som är målet, inte målet i sig! Hur gamla måste barnen vara? Det går att vandra med barn i alla åldrar, men det gäller att anpassa vandringen efter barnens ålder. Om barnet är så litet att det sitter i bärstol är ett bra mått att barnet inte ska väga mer än 15 kg. För den som bär kan den extra tyngden bli påfrestande för knän och rygg efter några på varandra följande vandringsdagar. Det kan därför vara bra att lägga in en vilodag här och där under en vandringsvecka. När barnet har börjat gå är det troligt att hon eller han inte vill sitta fastspänd i en bärstol en hel dag. Under småbarnsåren kan det därför vara bra att ha lägre ambitioner vad gäller vandringssträckan. Det bästa alternativet kan vara att bo på ett ställe och göra dagsutflykter. På så sätt blir vandringen lättare att anpassa efter dagsform, humör och väder. Dessutom finns då möjlighet att lägga in en dag med en annan aktivitet än vandring, t.ex. att hyra cykel eller åka på en båtutflykt. Från det att barnet är ca 8 år går det utmärkt att vandra lite längre sträckor och att vandra flera på varandra följande dagar. Naturligtvis varierar detta från barn till barn, så det gäller att känna sitt barn. Har barnet aldrig vandrat tidigare är det mindre lämpligt att ge sig iväg på en veckas vandringsresa. Börja då först hemmavid med dagsturer eller en helgtur. Me-

ningen med att åka iväg på familjesemester är ju att alla ska njuta och ha roligt tillsammans! Detta är precis vad familjen Mullaart Ed upplevde under sin semester. Familjen, bestående av mamma Annika, pappa Björn och barnen Anne 13 år och Max 15 år, åkte till Skottland en vecka i juli för en kombinationsresa med vandring och tåg. Väl hemkomna är de helt överens om att detta var den bästa resa de någonsin har gjort tillsammans, trots en hel del strapatser längs vägen.

Familjen Mullaart Eds resa längs West Highland Line: Varför valde ni att åka på en vandringsresa tillsammans? Vi ville, som alltid, ha en semester där man är tillsammans och gör något som bryter av den ofta något hektiska vardagsrytmen och som gör att man är piggare och starkare när man kommer hem än när man åkte.

Hur valde ni destination och vandring? Vi sökte på nätet efter vandringsleder och hittade då information om Vandra. Då vi inte har vandrat så mycket tidigare, och barnen inte alls, tyckte vi att det kändes tryggt att inte resa helt på egen hand. Att kunna dra nytta av 9

andras erfarenheter vad gäller såväl utrustning som vandringsleder och boende och att också kunna kontakta någon om något gick fel under resan kändes bra. Vi hade länge planerat att åka till Skottland och då att åka tåg från London till Edinburgh. Nu hittade vi en resa med tåg, och inte vilket tåg som helst för en familj med en Harry Potterfanatiker! Resan gjorde det möjligt att se stora delar av Skottland samtidigt som vi fick frisk luft och motion.

Vad var bra/dåligt med er resa? Annika/Björn: Att vi fick vara tillsammans hela familjen och umgås och samtidigt göra något som alla tyckte var roligt. Att ha tid att vara tysta tillsammans vilket vi ibland kan sakna under den stundom hektiska vardagen. Den storslagna naturen och alla trevliga skottar vi träffade på boendena och längs vägen. Även det faktum att vi vandrade ensamma och inte i grupp, men ändå under trygga och ordnade förhållanden, var perfekt. Maten på boendena var alltid god och ibland fantastisk! Det var roligt att varva det med de enkla matpaketen vi fick med oss på vandringen. Anne: Jag tyckte det var roligt att komma till nya ställen varje dag eftersom jag inte visste vad som väntade. Jag hade aldrig bott på bed-and-breakfast förut, så det var både intressant www.vandra.se


och kul att bo hemma hos någon och att få kontakt med ägaren. Det var spännande inför och i början av resan innan jag visste hur det skulle kännas att vandra så långt varje dag och vad jag skulle tycka om det. Ganska snart märkte jag att vandringen var ansträngande men absolut någonting jag klarade och njöt väldigt mycket av. Närheten till naturen gjorde att jag glömde alla bekymmer jag tyckte att jag hade när jag var hemma. Jag kände verkligen att jag levde i nuet. Det enda som var lite jobbigt var när det ösregnade, men det var inte ett stort bekymmer då vi hade bra utrustning. Max: Först och främst var det skönt för kroppen att vandra. Känslan i kroppen efter en hel dags vandring var härlig, jag somnade fort och sov väldigt djupt hela nätterna. Jag fick också mycket tid att tänka vilket jag inte alltid har i vardagen. Det var även skönt att veta att man efter vandringen skulle få komma till ett mysigt övernattningsställe där allt redan var fixat och klart. Ett plus i kanten var att maten alltid var otroligt god! Jag håller med Anne om att vädret var det enda som ibland var lite negativt men eftersom man rörde på sig hela tiden blev man aldrig riktigt kall.

Det roligaste minnet från resan? Annika/Björn: Det roligaste minnet, men också det mest krävande, var när vi skulle vandra ca 2 mil från Spean Bridge till Fort William. Vi hade fått rådet av ägaren till boendet att avstå från matpaket och i stället äta lunch på ett fint ställe längs vägen. Den dagen regnade det konstant vilket egentligen mest var

www.vandra.se

härligt eftersom vi hade bra regnkläder. När vi kom till avtagsvägen till det rekommenderade lunchstället insåg vi att vi skulle behöva gå ca 7 km extra om vi skulle luncha där och det visste vi inte om regnutrustningen skulle hålla för. Barnen föreslog då att vi skulle strunta i lunchen och gå vidare. Det var vi vuxna först var tveksamma till men gick sedan med på det. Vi hade vatten, tre Snickers och någon frukt i ryggsäcken och det fick räcka. Vi var rejält trötta när vi kom fram till Fort William men väldigt nöjda med att ha klarat av strapatsen utan minsta gnäll då beslutet varit gemensamt. Maten den kvällen var extra god och sällan har vi sovit så gott! Max: Det roligaste minnet var den stand-up-paddleboarding vi helt oväntat fick prova på vid hotellet i Ardlui, vid Loch Lomond. De som hyrde ut utrustningen var väldigt snälla och hjälpte oss med allt. Det var helt fantastiskt att paddla på sjön med de höga bergen runt omkring oss! Anne: The Jakobite Steam train var också fantastiskt kul att få uppleva. Jag gillar Harry Potter väldigt mycket och har läst alla böckerna och sett alla filmer. Det var häftigt att få se alla platserna, som t ex Glenfinnanviadukten, längs spåret. De hade också Harry Pottergodis och honungsöl!

Så här i efterhand, hade ni valt annorlunda på något sätt? Vad i så fall? Vi tycker att det valda upplägget var perfekt. Ibland hade vi velat stanna längre på ett ställe men vi fick å andra sidan se mer av Skottland med det upplägg vi

10

hade. Vi hade en övernattning per ställe utom i Fort William där vi bodde två nätter. Vi valde också att övernatta i Edinburgh en natt före och en natt efter vandringsresan och där hade vi gott kunnat stanna fler nätter, för vi hann inte alls med allt vi hade velat se och göra.

Kan ni tänka er att åka på fler vandringsresor? Vi har redan planer på en ny vandringsresa och försöker lista ut när årstiden är bäst att vandra i de olika länder vi vill åka till. Det måste också gå att få ihop med barnens skollov. Högt på listan står vandringsleden till Santiago de Compostela i Spanien. Vi tror att det gör sig bäst i början på sommarlovet när det förhoppningsvis inte har hunnit bli alltför varmt och vi har gott om tid. Vi skulle också gärna vilja vandra i Frankrike och Italien. Anne och Max verkar helst vilja återvända till Skottland. Isle of Skye står högst på deras önskelista.

Har ni några tips till andra familjer som funderar på att vandra tillsammans? Det är viktigt att anpassa vandringens längd och svårighetsgrad till barnens ålder. Se till att den första vandringsresan blir rolig och inte för jobbig så att de vill följa med igen. Vi mötte några familjer med små barn som vandrade snabbt i början och där barnen blev trötta och lite ledsna efter halva vandringen. Viktigt är också att se till att dricka och rasta ofta och ha något gott att erbjuda om orken börjar tryta. Det är också bra att låta barnen vara med och ta beslut, läsa karta och bestämma vandringstakt så att de känner sig delaktiga. Tänk också på att ha med all utrustning som kan behövas men inte mer än det. Ryggsäcken får inte bli för tung. Har man mindre barn kan man packa lite mindre i deras ryggsäckar. Viktigt att satsa på bra utrustning även för barnen. Det behöver inte vara särskilt dyrt. Dessutom, om man ser ut som en äventyrare, och är väl utrustad för det som kan hända under vandringen, tenderar man att också uppföra sig som en äventyrare och ser det roliga i utmaningarna under resans gång!


Det goda livet längs leden Pilgrimsvandringar har funnits sedan urminnes tider och är grunden för utvecklingen av de vandringsresor vi ser idag. Många ger sig fortfarande idag ut på pilgrimsvandring av religiösa skäl, men lika många vandrar idag för att ta sig ur livskriser, uppleva en aktiv semester eller helt enkelt leva det goda livet. Att pilgrimsvandra eller vandra längs en pilgrimsled behöver således inte ses som en religiös resa, även om vandringsupplevelsen kan ge dig fler dimensioner. Genom att komma bort från vardagens stress upplever många att de får tid att reflektera över tillvaron och hitta tillbaka till sig själva. Men alla vandrar inte av dessa skäl utan istället handlar det om att de tycker om att röra på sig under semestern. Att röra på sig under dagen innebär dessutom för många att de njuter än mer av att äta och dricka gott på kvällarna.

Vita-lakan-vandringar Just att må bra i kropp och själ i kombination med att njuta av livet är grunden för Vandras koncept. När du bokar en vandringsresa med oss ingår alltid bagagetransport mellan boendena så att du kan vandra med lätt packning under dagen. Ingen ska behöva avstå från att vandra för att rygg eller knän inte orkar med en tung ryggsäck! Ett bra boende samt god mat och dryck är också nödvändigt för att kunna njuta i fulla drag. Söker du efter en vandringsupplevelse med tält, sovsäck och frystorkad mat är inte Vandra rätt leverantör. Vi uppskat-

tar själva såväl god mat som ett glas gott vin eller öl efter en vandringsdag och tror att det är många därute som känner likadant. Som benämning på vårt koncept har vi valt uttrycket ”Vita-lakan-vandringar” vilket då inrymmer att vandra bekvämt utan packning, bo bra i sköna sängar och njuta av mat och dryck på kvällen.

Minnen och prosecco En god måltid, gärna i goda vänners lag, är dessutom ett ypperligt tillfälle att minnas de bästa upplevelserna, eller de värsta strapatserna, under dagen som gått. Lite strapatser är väldigt berikande och kan i efterhand locka fram många skratt, särskilt om du delar dem med nära vänner. Att berätta vandringshistorier kan också vara ett bra sätt att finna nya bekantskaper. Ett av mina egna bästa vandringsminnen är från Colfosco i Italienska Sydtirolen. Området är magiskt vackert med höga berg och gröna dalar. Jag var där på en veckas vandring med min man och några nära vänner. Jag tycker om att titta ut vandringsrutter i förväg, men ibland kan jag bli lite överambitiös när jag planerar en vandringsdag. Hur som 11

helst hade jag hittat en vandringsrutt som innebar fem ganska utmanande uppstigningar i närområdet. Jag sålde in det som den fantastiska fem-toppars-turen och lyckades få med mina medresenärer. Vi var dock överens om att ta hjälp av lift för ett par delar. Så här i efterhand kan jag lugnt medge att utan dessa liftar hade vandringen blivit oss övermäktig. Väl tillbaka på hotellet efter åtta-nio timmars vandring var vi rejält trötta. Vi slog oss ner i baren och tog in en flaska prosecco, den tyckte vi verkligen att vi förtjänade! Ägaren undrade hur vi haft det, och övertrötta, bubblade vi ur oss allt möjligt som hänt under dagen och vad vi hade sett. Och att vi inte tänkte att det skulle vara så jobbigt. Ägaren tittade då på oss som om vi inte var riktigt kloka och undrade om vi var medvetna om att vi var i Sydtyrolen. Hans kommentar var ”ni är i alperna, inte i Holland”. Sen skakade han på huvudet och undrade om vi kanske inte behövde en flaska prosecco till för att komma in i det italienska tempot. Man ska ta det lugnt och njuta av tillvaron! // Lotta Silverstolpe

www.vandra.se


Rätt kläder för vandring Att vandra innebär att man oftast blir lite svettig även om man försöker undvika det genom att anpassa takten och kläderna. Medan man rör på sig gör det inte så mycket att vara lite svettig, rörelsen gör att man håller värmen, men så fort man stannar för en paus kyls kroppen ner av de fuktiga kläderna och man börjar frysa. Pausen blir då allt annat än njutningsbar! Vad ska man då ha på sig för att varken bli för varm eller för kall? Nedan försöker vi reda ut vilka kläder som vi, utifrån våra egna upplevelser, anser är bäst lämpade för vandring. Det finns så klart inte ett sätt som är rätt för alla, så du måste prova dig fram till vad som passar just dig.

Undvik bomull! Det vi alla är överens om är att bomullskläder ska undvikas. Bomullskläder torkar långsamt och kyler när de är blöta. Dessutom är bomullskläder tunga att bära med sig.

Syntetmaterial, funkar det? De flesta träningskläder är idag av syntetmaterial, ofta i häftiga färger och med lufthål för att öka ventilationen. Dessa kläder passar utmärkt till löpturen eller ett pass på gymet, men de är inte optimala för vandring. Fördelen med kläder i syntetmaterial är att de torkar snabbt och väger lite. En stor nackdel är att de ofta luktar illa efter en dags aktivitet samt kyler innan de har hunnit torka.

Kläder av ull är allra bäst! Det finns idag mycket kläder i ull, oftast merinoull, som har tagits fram för att användas vid fysisk aktivitet. Idag är yllekläder tunna och smidiga och därför både lätta att bära och packa. Kläderna är mjuka mot kroppen och har också förmåga att värma även när de är fuktiga/blöta. Dessutom är kläderna varma när det är kallt och svala när det är varmt. De fungerar därför lika bra på sommaren som på vintern! Ytterligare en fördel med ylle är att kläderna inte luktar illa efter att du har svettats i dem, lite vädring

www.vandra.se

gör dem som nya! Det finns idag inget material som slår merinoull när det kommer till kombination värme, fukttransport, torktid och hämmande av dålig lukt.

Flerskiktsprincipen Vid all aktivitet bör du klä dig enligt flerskiktsprincipen (många tunna plagg) så att du på ett enkelt sett kan anpassa klädseln till lufttemperatur och aktivitet. Du kan med fördel använda yllekläder för alla skikt, men det går också bra att blanda kläder av ull med kläder av syntetmaterial.

Underkläder Det finns numera flera tillverkare av underkläder i ull, både kalsonger, trosor och BH. Att ha kläder som alltid värmer närmast kroppen är både skönt och praktiskt. Det är enkelt att byta en fuktig tröja när du stannar för en paus under din vandring, men vem klär av sig i bara mässingen för att byta fuktiga underkläder? Använd därför gärna underkläder i ull. Underkläder i polypropen eller polyester kan också användas eftersom de lätt kan tvättas och torkar snabbt, men räkna med att de kyler om de är fuktiga när du stannar, även om du har en ylletröja över.

Underställ Underställ i ull finns i flera tjocklekar, ibland är det uppblandat med något annat material, t.ex. silke/syntet. De uppblandade varianterna är svalare än de i ren ull. Det finns olika tjocklekar beroende på hur varma de är, ofta mäts tjockleken i vikt/m2. Vill du kombinera ylleunderställ med under-

12

ställ i syntet, bör du välja att ha tröjan i ull och byxorna i syntet. Några tips om du ska köpa underställ: • Hög krage värmer och behåller den varma luften vid halsen. • Dragkedjeöppning i halsen ger möjlighet till ventilation när du blir varm. • Längden på tröjan bör vara så väl tilltagen att du kan böja dig framåt utan att det blir en glipa vid ryggen. • Sömmarna skall vara få och platta och så smart placerade att de inte ger skav.

T-shirt Kortärmade t-shirts i merinoull kostar lite mer men är väl värda pengarna. Alternativet till merinoull är en t-shirt i funktionsmaterial. En t-shirt i bomull kan vara skön att ha på kvällen, men kom ihåg att den är tung att bära och inte lämplig att vandra i.

Skjorta Det finns många både bra och snygga skjortor framtagna för vandring. Skjortorna är gjorda i funktionsmaterial och har ofta fiffiga lösningar för ventilation. Materialet gör att de torkar snabbt och är bra att packa. Ofta är en t-shirt i ull med en skjorta utanpå lagom att vandra i. Man kan även hitta skjortor som skyddar både mot UV-strålning och myggor.

Strumpor Använd strumpor tillverkade av ren ull eller med inslag av nylon som ger bättre slitstyrka. Ylle isolerar även bra så länge det inte är smutsigt. Det är viktigt att du provar ut hur tjocka dina strumpor ska vara innan du ger


dig iväg. Ofta är en kombination av tunnare och tjockare strumpor ett bra val. Tänk på att fötterna sväller när du rör dig och blir varm. Kontrollera att strumporna är sömlösa eller att sömmarna inte ger skav när du vandrar. Många vandrare använder, även på sommaren, två par strumpor eftersom ett eventuellt skav då kommer att

nöta på den innersta strumpan. ”Två-strumpors-regeln” passar dock inte alla, välj det som är bäst för dig!

Fleecetröja eller ylletröja? När vädret kräver mer kläder, eller när du stannar för en paus, är en långärmad tröja skönt att ta på sig. Här kan du gärna använda en fleecetröja, det går dock lika bra med en andra ylle­ tröja. Välj gärna en tröja med dragkedja i halsen så att du kan reglera värmen lättare.

Vandringsbyxor Det finns många varianter av vandringsbyxor. Tänk igenom hur och var du vanligtvis vandrar innan du köper ett par byxor. För vandring i kargare och svalare miljöer är kanske behovet av ett par slitstarka kraftigare byxor större än om du ska på tur längs en lättvandrad led i behagligt klimat då en tunn och följsam byxa i stretch känns bättre. Byxorna bör vara tillverkade i syntetmaterial. Många fickor kan vara praktiskt. Zip-off-byxor är ett bra alternativ för att spara vikt. De har en dragkedja strax ovanför knäna vilket gör det enkelt att knäppa av nedre delen av byxbenet och skapa en kortbyxa.

Shorts Har du ett par zip-off-byxor behövs inte kortbyxor. Väljer du att ha separata byxor och shorts finns det många bra shorts för vandring.

13

Skydda huvudet Hjässan hjälper oss att reglera temperaturen, därför gäller det att göra rätt! Genom att använda mössa behåller du mycket av värmen i kroppen som annars går rakt ut, som genom en skorsten. På motsvarande sätt är det skönt att släppa ut värmen den vägen om det är varmt. Pannband eller en mössa med dragsko i toppen är ett bra alternativ om du vill skydda panna och öron samtidigt som du behöver släppa ut lite värme. Om det är varmt och soligt bör du täcka huvudet för att skydda dig mot solen. Använd en tunn keps eller hatt.

Undvika kalla händer! Händerna kan lätt bli kalla under vandring i lättare terräng då du inte direkt rör dem. Går du i lite tuffare terräng under större ansträngning, eller om du använder stavar, kan händerna vara varma även om vädret är svalt. Vantarnas vara eller inte vara beror därför mycket på situationen. Ett par tunna vantar kan vara sköna på sommaren, särskilt om det blåser. Vandrar du när det är lite svalare och blåsigt rekommenderas ett par vantar som står emot blåsten.

Håll koll på din packning! Något vi verkligen vill slå ett slag för är att använda packpåsar till din packning. Lätta och vattentäta packpåsar i olika storlekar och färger underlättar när du ska hålla ordning på sakerna i packningen. Särskilt bra är packpåsar när du packar i ryggsäck eftersom överblicken över packningen då är sämre än om du packar i resväska. Under din dagsvandring är det t.ex. väldigt skönt att veta att den extra tröja du bär med dig kommer att hålla sig torr under vandringen. Dessutom vet du precis var den finns i packningen så att du lätt kan ta fram den när du stannar för en välförtjänt paus!

www.vandra.se


ENGLAND Edingburgh 1

Vandra i England 4

3

Om du vill uppleva byar som är lika idylliska som i sagoböckerna är England något för dig. Lägg därtill gröna kullar, dramatiska kustlinjer, Dublin 2 prunkande trädgårdar, betande får, ett milt klimat och genuina pubar. Vad mer kan man önska sig som bakgrund till en härlig vandring? En stadig engelsk frukost ger dig bra med energi för att klara av en härlig dag till fots. Det milda klimatet gör att det vanligtvis varken blir för varmt eller för kallt för vandring även om du måste räkna med en och annan regnskur under en vandringstur. Förhoppningsvis finns det då en trevlig pub i närheten där 6 du kan skula för regnet. England har en rik historia och här och var längs Cardiff London lederna finns intressanta platser att stanna till vid. Passa gärna på att gå runt i de små byarna som du passerar och titta på husen och de trånga 5 7 gatorna. Att avsluta en skön vandringsdag med ett äkta engelskt afternoon tea är en förmån du bara har i Storbritannien och de ljumma sconesen och kakorna smakar extra gott efter dagens ansträngningar. I norra England finns fem nationalparker och massor av fina vandringsleder. Lederna går mellan glittrande sjöar och gröna, böljande berg. Landskapet är oemotståndligt vackert, särskilt när ljungen blommar på heI England bryter du mot lagen om du skulle dö i parlamentet. Anledningen darna. I sydvästra England går South West Coast Path, en väl upptrampad är att byggnaden är ett kungligt palats led från Atlantkusten i väster till kusten längs engelska kanalen i öster. Du och den som dör här har därför rätt få vandrar på de höga klipporna och njuter av de vida vidderna och utsikten en statsbegravning, någon som annars över klarblått hav och gröna kullar. Havet rullar in mot de dramatiska klipenbart hålls för stats- och regeringsporna och havet skummar. Även om havet inte alltid inbjuder till bad är det chefer. Den bisarra lagen har blivit rofyllt att gå ner på de vita stränderna och känna doften från havet. I södra framröstad till löjligaste någonsin av britterna själva. England går även South Downs Way, en led som tar dig över den engelska landsbygden ner mot kusten. Mittemellan norr och söder ligger landskapet Cotswold, på behagligt avstånd från London. Här råder verkligen den gamla engelska charmen. Vi har vandringspaket längs sju olika leder i England. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

Santiago de Compostela

www.vandra.se

14

Pa


1

Hadrian´s Wall var en gång i tiden gräns mellan romerska riket, som då även innefattade nuvarande England, och de barbariska nordmännen. Kejsare Hadrianus lät bygga muren för att hålla nordmännen, d.v.s. skottarna, på avstånd. Muren går från kust till kust genom norra England och är ett imponerande byggnadsverk. Sedan 1987 finns den upptagen på UNESCOs lista över världsarv. Längs muren går sedan 2003 den välmarke-

rade leden Hadrian’s Wall Path. Leden går från kust till kust genom det vilda och vackra landskapet som inte lämnar någon oberörd. Här är historien ständigt närvarande i form av muren, slott och fort och det blir tydligt hur bekvämt vårt liv av idag är. Antingen kan du välja att gå hela leden eller valda delar. Oavsett vad du väljer kommer vandringen bli ett minne för livet.

Hadrian´s Wall Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Newcastle – Bowness

8

7 dagar

4 lätt

2 medel 1 krävande

-

137 km

Corbridge – Carlisle

6

5 dagar

5 lätt

-

-

-

81 km

Corbridge – Brampton

5

4 dagar

4 lätt

-

-

-

63 km

Corbridge – Gilsland 4 3 dagar 3 lätt - - - 50 km ___________________________________________________________________________________

Dales Way

2

Vandring på Dales Way tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire till praktfulla och magiska Lake District. Leden går genom tre nationalparker och landskapet skiftar från hedar till mjuka böljande kullar med klara sjöar. Du följer floden Wharfe som kantas av underbar natur och historiska lämningar fram till Strid Wood där den mjuka dalen bryts av mera dra-

matisk omgivning. Du som har intresse av geologi kan här hitta många olika bergarter och obeskrivliga formationer. Under din vandring passerar du flera mindre byar och samhällen. Orterna har spännande arkitektur och självklart finns det alltid en lokal pub att besöka efter en härlig dags vandring.

Dales Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Ilkley – Bowness on Windermere

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

Sträcka 127 km

________________________________________________________________________________

Wainwright’s Coast to Coast Wainwrights Coast to Coast skapades av Alfred Wainwright 1972 och har sedan dess vuxit till att bli en av Englands populäraste vandringsleder. Leden går genom tre nationalparker, The Lake District, Yorkshire Dales och Yorkshire Moor. Från Irländska sjön i väster till Nordsjön i öster korsar leden norra England. Från en dramatisk kustlinje till en annan. Däremellan upptäcker du sjöar som glittrar som juveler

3 och i dess ytor speglar sig några av Englands högsta berg. Hedarna i norra York bjuder på ett orört landskap med ljungklädda kullar. I de vackra omgivningarna ståtar också lämningarna efter medeltida slott och kloster. Den må inte vara den allra längsta eller tuffaste vandringsleden, men kvaliteten är i världsklass. Välj att vandra den västra eller den östra delen av leden, eller varför inte ta hela på en gång?

Wainwright´s Coast to Coast

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

St Bees – Robin Hood´s Bay

17

16 dagar

6 lätt

8 medel 2 krävande

-

317 km

St Bees – Robin Hood´s Bay

14

13 dagar

1 lätt

7 medel 4 krävande

1 svår

317 km

St Bees – Kirkby Stephen

8

7 dagar

1 lätt

4 medel 2 krävande

-

136 km

Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay 8 7 dagar 1 lätt 3 medel 2 krävande 1 svår 173 km ___________________________________________________________________________________

15

www.vandra.se

ENGLAND

Hadrian’s Wall Path


Lake District Trail

4

ENGLAND

Vill du besöka ”den härligaste platsen som finns”? Då ska du vandra Lake District Trail och besöka byn Grasmere, i alla fall om vi ska tro William Wordsworth. The Lake District ligger ut mot Irländska sjön i nordvästra England. En vandring här tar dig med på ett äventyr som bjuder på det mesta. Under din vandring får du uppleva

flertalet sjöar, bland dessa Englands största sjö Windermere, häpnadsväckande bergstoppar, mysiga små byar och fantastiska utsikter. Om du vill utforska berg, dalar och sjöar i fotspåren av Storbritanniens författare och poeter, då är Lake District Trail det perfekta valet.

Lake District Trail

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Ambleside – Keswick

6

5 dagar

1 lätt 3 medel 1 krävande

-

Sträcka 77 km

________________________________________________________________________________

South West Coast Path

5

Halvön som skjuter ut åt sydväst bjuder på ett ständigt växlande väder vilket skapar härliga effekter på vyer och ljus. I klart väder känns den Walesiska kusten väldigt nära, medan det i stunder då dimman rullar in känns som om du vandrar i molnen. En vandring här blir därför aldrig en annan lik. Det är troligen också ett av skälen till att många vandrare som har en lista med ”måste-göra-vandringar” har skrivit South West Coast Path allra överst på listan. Vandringsvänner i England anser att leden är en av Englands nationalskat-

ter. Med detta sagt har vi kanske skapat höga förväntningar hos dig, men faktum är att leden erbjuder några av de bästa vandringarna du kan finna i England. Ett spektakulärt kustlandskap, en rik lokal historia och en uppsjö av vilda djur och växter är en del av det. Därtill lägger vi ljudet av vågorna som slår in mot klipporna, smaken av färsk fish’n’chips och känslan av lugn i de pittoreska fiskebyarna. Kort sagt kommer du uppleva en härlig mix av vad England har att erbjuda.

South West Coast Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Padstow – St Ives

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

98 km

Padstow – St Ives

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

98 km

Padstow – St Ives

5

4 dagar

-

1 medel

-

98 km

St Ives – Penzance

6

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

64 km

St Ives – Penzance

5

4 dagar

1 lätt

3 medel -

-

64 km

St Ives – Penzance

4

3 dagar

-

1 medel

2 krävande

-

64 km

Penzance – Falmouth

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

98 km

3 krävande

Sträcka

________________________________________________________________________________

Cotswold Way

6

I hjärtat av England, på bekvämt avstånd från London, ligger landskapet Cotswold. Här kan du njuta i fulla drag av gröna kullar, trevliga genuina pubar, idylliska urtypiska engelska byar och fina vandringsleder. I det stilla landskapet betar får, hästar och kor på kullarna. Cotswold Way går genom ett område som klassas som en ”Area of Outstanding Natural Beauty” så du kan förvänta dig mycket vackra omgivningar. Du kommer att njuta av vidsträckta

vyer, snubbla över historiska platser och bli överraskad av eleganta kyrkor. Vandringen börjar i Chipping Campden och går ner till den kända kurorten Bath med sina antika romerska bad. Vi har tre vandringspaket längs Cotswold Way. Vill du ha lite lättare vandring väljer du att gå antingen den norra eller den södra delen av leden. Önskar du en större utmaning väljer du programmet där du går hela leden på sju dagar.

Cotswold Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Chipping Campden – Bath

8

7 dagar

1 lätt

3 medel 3 krävande

-

Chipping Campden – Painswick

6

5 dagar

5 lätt

-

-

-

72 km

Painswick – Bath

6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

92 km

165 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

16


7

South Downs Way i södra England är en populär vandringsled för många Londonbor som vill fly det hektiska storstadslivet för några dagar. En timme från London ligger den historiska staden Winchester där vandringen tar sin början. Leden går österut genom skogar, förbi majsfält och halmtakstugor med färgglada trädgårdar och genom traditionella byar. När du når

17

kusten ändras landskapet till gräsmarker fulla med vilda blommor som är som vackrast under vår och tidig sommar. Efter vandringen upp till Devils Dyke når du Alfristion med ett stor utbud av historiska pubar. Den sista delen av vandringen har du de magnifika kritklipporna till sällskap innan leden når slutorten Eastbourne.

www.vandra.se

ENGLAND

South Downs Way


Edingburgh

FRANKRIKE

Dublin

Cardiff

London

Vandra i Frankrike

Frankrike kan erbjuda allt som behövs för en lyckad vandringsresa – skönt klimat, fina vandringsleder, historiska platser, kultur, ett fantastiskt kök och en lång vinskapartradition. Att vandra på den franska landsbygden är en färgsprakande och väldoftande upplevelse. Du ser vallmo- och lavendelfält och känner doften från timjan som växer på marken. Vandringen i varierad terräng och orörd natur bjuder på vyer över berg, dalar och hav. I Frankrike är det gott att vandra och vistas! Varje kurva döljer nya upptäckter och de genuina små byarna klänger antingen längs bergssluttningen eller längs flodkanten. I Frankrike finns en lång vandringstradition och ett stort urval av leder. Vi har valt att koncentrera oss på södra Frankrike, där vi har flera vandringspaket både i det solsäkra Provence och längs Via Podiensis. I Provence har Santiago de Compostela våra paket generellt sett kortare dagsetapper och i några bor du två nätter på vissa orter. Här kan du också välja att kombinera vandring med ett par dagars avkoppling på Franska rivieran. Via Podiensis, som går från Le Puy-en-Velay ner till spansk-franska gränsen, erbjuder lite mer utmanande vandringar, men en aldrig så vacker och omväxlande natur. Oavsett om du väljer Provence eller Via Podiensis kommer du att besöka några av Frankrikes allra vackraste byar. Som i alla Madrid våra vandringspaket bor du på familjära hotell där du sover gott om natten. Att du på kvällen ska ssabon kunna hitta en restaurang för en god middag är det ingen tvekan om, du är ju i Frankrike. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

www.vandra.se

Paris

Bern

3

1

Mallorca

Pippi heter Fifi i Frankrike, för ordet ”pippi” betyder kissa på franska.

18

2


1

I hjärtat av Provence ligger Luberonbergen – ett fantastiskt område för vandring långt från allfarvägarna. Från Luberonbergen kan du se ända ner till Medelhavet. Uppe på bergssidorna klättar några av Frankrikes vackraste byar med majestätisk utsikt över dalarna. Vallmo-, timjan- och lavendelfält sätter färg på området som även är rikt på vilda blommor och andra kryddväxter. Ljuset i området har inspirerat många

stora konstnärer, bl.a. Cézanne och Van Gogh. Varje by stoltserar med sin egen marknad och att ta en tur på marknaden kan vara en härlig start på en fin vandringsdag. Vandringsetapperna är behagligt långa så att du hinner njuta av lugnet på eftermiddagarna efter vandringen. Kanske sätter du dig på ett litet torg i skuggan av ett träd och smakar på de lokala rätterna och pratar om dagens upplevelser.

Det bästa av Provence

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Isle sur la Sorgue – Apt

9

8 dagar

5 lätt

3 medel -

-

96 km

Isle sur la Sorgue – Apt

7

6 dagar

5 lätt

1 medel

-

-

70 km

Isle sur la Sorgue – Buoux

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

65 km

Isle sur la Sorgue – Buoux

4

3 dagar

3 lätt

-

-

38 km

-

Sträcka

________________________________________________________________________________

Från Alperna till Franska rivieran Franska rivieran är för många känd som en värld för kändisar, flärd, glitter och glamour och ett gott liv. Vad som är mindre känt är att det finns en annan värld i skuggan av rivieran, i alperna en bit från kusten. I den världen finns tidlösa små mysiga byar, gamla vandringsleder, andlöst vacker utsikt över både alper och Medelhavet och ett lugn att vila i. Vår vandring från Alperna till Franska rivieran ger dig det

2

bästa av de två världarna. Området är också historiskt, arkitektoniskt och kulturellt intressant då det tillhörde Italien så sent som 1860 och de italienska inslagen därför fortfarande är stora. Vandringen börjar uppe i bergen och går ner mot Medelhavet till den vackra kusten. Här kan du välja att stanna någon dag extra för sol och bad i Medelhavet.

Från Alperna till Franska rivieran Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Breil sur Roya – Menton + Villefranche 7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

65 km

Breil sur Roya – Menton + Villefranche 6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

55 km

Breil sur Roya – Menton

5

4 dagar

1 lätt

3 medel -

-

49 km

Breil sur Roya – Menton,

4

3 dagar

-

3 medel -

-

39 km

________________________________________________________________________________

Via Podiensis

3

Via Podiensis har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike. Leden är ca 75 mil lång och vi har valt att dela in den i sex etapper. För dig som har tid och ork att gå hela leden erbjuder vi ett 36-nätterspaket som tar dig hela vägen från Le-Puy-enVelay till St-Jean-Pied-de-Port. Från den andlöst vackra staden Le-Puy-en-Velay går leden i sydvästlig riktning mot den

Via Podiensis

spanska gränsen. Där ansluter den till Camino Francés och går vidare till Santiago de Compostela. Natur, kultur, språk och mattraditioner förändras mellan ledens start och mål. Leden börjar i de vulkaniska bergen i Velay, korsar den ensliga Aubracplatån, följer dalen längs Lotfloden, passerar vingårdarna i Armagnac för att slutligen komma fram till Pyrenéerna i Baskien. En vandring för öga, själ och gom!

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Le Puy en Velay – St Jean Pied de Port 36

35 dagar

12 lätt 15 medel 8 krävande

-

738 km

Le Puy en Velay – Aumont Aubrac

5

4 dagar

-

4 medel -

-

92 km

Aumont Aubrac – Conques

7

6 dagar

1 lätt

4 medel 1 krävande

-

111 km

Conques – Cahors

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 2 krävande

-

139 km

Cahors – Lectoure

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

123 km

Lectoure – Aire sur l’Adour

7

6 dagar

5 lätt

-

1 krävande

-

111 km

Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port 8

7 dagar

2 lätt

2 medel 3 krävande

-

159 km

________________________________________________________________________________ 19

www.vandra.se

FRANKRIKE

Det bästa av Provence


IRLAND

Edin

Vandra på Irland Irland – ”den gröna ön” – gör verkligen själ för smeknamnet. Irland svämmar över av smaragdgröna kullar som ackompanjeras av en dramatisk kustlinje och det blå havet. Här och var ståtar gamla ruiner, som gjorda för att utforskas. Den trevliga lokalbefolkningen får dig att känna dig hemma var du än kommer. Klimatet är milt och vädret kan ändras fort. Under samma eftermiddag kan du uppleva flera olika årstider, vilket är typiskt för öar. Men det omväxlande vädret gör bara naturupplevelsen ännu häftigare. Irland är helt enkelt som gjort för vandring! Vi har valt ut tre leder på Irland där vi har flera olika vandringspaket. Den grönaste och äldsta leden, Wicklow Way, går genom ett grevskap söder om Dublin med smeknamnet ”Irlands trädgård”. På den sydvästra sidan av ön finns halvön Dingle med sin dramatiska kustlinje mot Atlanten. Golfströmmen gör klimatet behagligt. Längs Dingle Way finns det gott om fornminnen, vild natur och vidsträckta betesmarker. Western Way slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Oavsett vilken led du väljer kommer du alltid känna dig varmt välkommen. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

3

Dublin 1

2

Cardiff

Visste du att 10 miljoner är antalet glas Guinness som dricks runt om i världen varje dag.

www.vandra.se

20

Santiago de Compostela


Wicklow Way

Grevskapet Wicklow, “Irlands trädgård”, lyser i alla nyanser av grönt. Genom denna underbara del av Irland, går Irlands äldsta markerade vandringsled, Wicklow Way. Leden går, trots sin närhet till huvudstaden, genom oförstörda naturområden. Wicklow Way startar i Clonegal med sina böljande gröna kullar och jordbruksbygd. Leden går vidare upp mot vildare områden i Wicklow National park för att sedan avslutas i grönskande Enniskerry och Marlay Park i södra delen av Dublin. Du vandrar

längs mindre vägar och stigar och runt omkring betar fåren. Längs leden passerar du några av Irlands mest välkända platser; Glenmalure, Glendalough, sjön Dan och vattenfallet Powerscourt vid Enniskerry. Vandringen slutar med en behaglig promenad genom Marlay Park. När du kommer ut ur parken har du plötsligt Dublins livliga gator för dina fötter. Kanske vill du avsluta din vandringsresa med ett besök på någon av Dublins alla trevliga pubar?

Wicklow Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Clonegal – Marlay Park, Dublin

9

8 dagar

2 lätt

6 medel -

-

150-155 km

Tinahely – Marlay Park, Dublin

7

6 dagar

1 lätt

5 medel -

-

111-116 km

Gledalough – Marlay Park, Dublin

4

3 dagar

-

3 medel -

-

59-64 km

________________________________________________________________________________

Dingle Way

2

Halvön Dingle blev 2006 utnämnd till ”världens vackraste plats” av National Geographic. Halvöns centrala delar domineras av bergen Slieve Mish. De runda bergen, som bildats av röd sandsten, syns över hela halvön. Kusten kring halvön är dramatisk och vacker med klippor och vackra vita stränder som strävar ut i Atlanten. Närheten till Golfströmmen gör klimatet behagligt och är grunden till en rik flora.

Här finns en mångfald av vilda blommor och grönskande betesmarker sveper ner från de ljungklädda bergen ovanför den vilda och robusta Atlantkusten. Trots den vilda naturen har människan funnits här i ca 6 000 år. På halvön finns de mängder av lämningar, de består av allt från forntida stenhyddor till senare tiders kristna gravstenar och stora kors. Runt denna magiska halvö löper vandringsleden Dingle Way.

Dingle Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Tralee – Camp

9

8 dagar

3 lätt

3 medel 2 krävande

-

160-162 km

Tralee – Camp

8

8 dagar

3 lätt

3 medel 2 krävande

-

160-162 km

Camp – Cloghane

7

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

102-104 km

Camp – Cloghane

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

102-104 km

________________________________________________________________________________

Connemara & Western Way

3

Western Way ger dig möjligheter att upptäcka undangömda och avlägsna platser på Irland. Leden slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Området domineras av berg, myrar och små sjöar. Det är mycket grönska i Connemara och leden kantas ofta av björnbärssnår, järnek och Fuchsia, och i trädgårdarna blommar praktfulla hortensior. Leden tar dig från Oughterard

förbi Lough Corribb, över Maumturk bergen med St. Patrick´s church och ned till vackra Lough Inagh. Vidare passerar du Killary fjord och Leenaun som tack vare sitt skyddade läge med bergen runt sig har ett klimat där Magnolia, Rhododendron och Azalea trivs mycket bra. Sista dagen når du den historiska staden Westport där du kan reflektera över ditt vandringsäventyr på någon av stadens över 50 pubar!

Connemara & Western Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Oughterard – Westport

6

5 dagar

1 lätt

4 medel -

-

Sträcka 105 km

Oughterard – Leenaun

4

3 dagar

1 lätt

2 medel -

-

60 km

________________________________________________________________________________

21

www.vandra.se

IRLAND

1


Berlin

d

I TA L I E N

ff

London

Wien

Paris

Vandra i Italien ”Alla vägar bär till Rom” är en gammal devis som under medeltiden inte var långt ifrån sanning. Då reste många pilgrimer utmed Via Francigena, leden som gick rakt igenom Europa, från Canterbury i England till Rom i Italien. Våra vandringspaket längs Via Francigena gör det möjligt för dig att vandra ledens hela sträckning i Italien. I Italien finns också många andra fina leder att vandra. Längs den välkände San Francescos väg kan du ta dig från Chiusi della Verna och hela vägen till Rom. I nordöstra Italien kommer Alpe-Adria Trail in från Slovenien. Den italienska delen av leden startar i den av UNESCO skyddade staden Cividale del Friuli. Föredrar du att vandra längs havet rekommenderar vi Cinque Terre eller Amalfikusten där du garanterat kan njuta av storslagna vyer och en kombination av hav, berg och skog. Överallt i Italien är den goda maten och drycken närvarande, men i Piemonte är detta extra tydligt. Till dig som är mat- och vinälskare föreslår vi därför Mallorca ringleden Dal Barbaresco al Barolo. Ledsträckning, svårighetsgrad och priser hittar du på www.vandra.se.

Bern 1

6

5 3 4

1

Rom

2

Cinginodammen i italienska alperna är nästan lodrät. Men det är inga problem för alpstensbocken, den klättrar upp på dammväggen ca (50 m) för att slicka i sig mineraler från stenarna. Med sin otroliga vighet och balans klarar de att behålla fotfästet på ”väggen” utan att trilla ner!

www.vandra.se

Ljubljana

22


Via Francigena

kyrkor och lämningar från romarnas och etruskernas tid kantar din vandring. Att passa på att njuta av lokala kulinariska specialiteter är en del av resan och för den som så önskar kan det kombineras med ett gott italienskt vin. Vi erbjuder vandringar längs hela Via Francigena och har skapat 13 olika paket att välja mellan.

Våra vandringspaket sträcker sig från Bourg Saint Pierre, på gränsen mellan Schweiz och Italien, ända ner till Rom. Från ett storslaget alplandskap i norr till ett flackare men böljande öppet landskap längre söderut. Många historiska platser passeras på väg mot Rom och du får möjlighet att besöka flera medeltida pittoreska byar längs vägen. Vingårdar, slott, borgar,

Via Francigena

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Bourg St Pierre – Pont Saint Martin

8

7 dagar

2 lätt

3 medel 2 krävande

-

110 km

Bourg St Pierre – Pont Saint Martin

7

6 dagar

1 lätt

2 medel 2 krävande

1 svår

108 km

Bourg St Pierre – Aosta

4

3 dagar

-

1 medel

2 krävande

-

43 km

Aosta – Ivrea

6

5 dagar

-

3 medel 2 krävande

-

100 km

Ivrea – Pavia

7

6 dagar

3 lätt

1 medel

-

127 km

2 krävande

Sträcka

Pavia – Fidenza

5

4 dagar

1 lätt

2 medel 1 krävande

-

91 km

Fidenza – Pontremoli

6

5 dagar

-

3 medel 2 krävande

-

97 km

Pontremoli – Lucca

7

6 dagar

2 lätt

2 medel 2 krävande

-

126 km

Lucca – Siena

7

5 dagar

1 lätt

4 medel -

-

97 km

Siena – Acquapendente

7

6 dagar

2 lätt

2 medel 2 krävande

-

129 km

Acquapendente – Rom

9

8 dagar

2 lätt

5 medel 1 krävande

-

170 km

Orvieto – Rom

9

8 dagar

2 lätt

5 medel 1 krävande

-

165 km

Montefiascone – Rom

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

129 km

________________________________________________________________________________

Amalfikusten & Capri

2 med god mat, sol och hav. På din vandring får du uppleva Neapelbukten och kan skåda vulkanen Vesuvius. En heldag på ön Capri och vandring längs den vackra kusten på ”gudarnas väg” är en del av det du får upptäcka. Lägg därtill de små härliga fiskebyarna, ett dopp i det blå Medelhavet och du har en härlig vandringsupplevelse att se fram emot!

Citronträd, mimosa och rosenlundar. Byar som klättrar längs bergssidorna, gator som består av trappor och mängder av utsiktsterrasser där du kan se solnedgången. Vackert är bara förnamnet! Och till detta lägger vi Capri – finns det någon mer omskriven ö? Vårt vandringspaket längs Amalfikusten och på Capri ger dig möjligheter att njuta av det italienska livet

Amalfikusten & Capri

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Amalfikusten & Capri

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

Sträcka 50-63 km

________________________________________________________________________________

Portofino & Cinque Terre

3

Att vandra kuststigarna längs den italienska rivieran ger dig slående vyer över lummiga medelhavsvingårdar, vilda blommor och olivodlingar, medan inlandet bjuder på dova barr- och kastanjeskogar. Vandringen vid Portofino och längs Cinque Terre ger dig små smakprov av det mesta som Italien har att erbjuda; vackra små byar, klippiga kustlinjer, odlingsmarker och självklart massvis av natur och kultur. Portofino är vackert beläget på en liten halvö vid kusten mellan Genua och Cinque Terre. Ursprungligen var det en liten fiskeby men

idag har fiskebåtarna bytts ut mot lyxyachter. Här kan man uppleva både jetset och lugnet i en traditionell fiskeby. I Cinque Terre är allt trångt, smalt och ihoppressat, som en Märklinvärld där tåg susar in och ut ur tunnlar mellan de små byarna. Tåget är bästa sättet att ta sig till Cinque Terre eftersom bilar och annan trafik är nästan helt förbjudna. Förbudet gör också Cinque Terre till en perfekt plats för vandring. En del hävdar att besöka Cinque Terre utan att vandra mellan byarna är som att åka till Maldiverna utan att bada.

Portofino & Cinque Terre

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Portofino & The Cinque Terre

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 40-72 km

________________________________________________________________________________ 23

www.vandra.se

I TA L I E N

1


San Francescos väg

4

I TA L I E N

Verna via Assisi till Rom. Upptäck Toscanas och Umbriens typiska landskap med skuggiga skogar, fruktodlingar, olivlundar och fält av vete och korn. Du kommer att besöka italienska städer och byar med stor historia och kultur och du får många tillfällen att smaka på olika traditionella maträtter från det lokala köket.

Under medeltidens dunkla tider gick en upplyst man längs åsar och dalar i Apenninerna och sökte efter Guds tecken i naturen och pratade med människor om fred, ödmjukhet och broderskap. Han var Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag, och vars karisma och filosofi är känd världen över. Nu kan du gå i Franciskus fotspår från Chiusi della

San Francescos väg

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Chiusi della Verna – Assisi

10

9 dagar

2 lätt

6 medel 1 krävande

-

144 km

Chiusi della Verna – Città di Castello

6

5 dagar

2 lätt

2 medel 1 krävande

-

75 km

Città di Castello – Assisi

5

4 dagar

-

4 medel -

-

69 km

Assisi – Spoleto

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

62 km

Spoleto – Rieti

6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

74 km

Rieti – Rom

7

6 dagar

3 lätt

2 medel -

-

87 km

________________________________________________________________________________

Dal Barbaresco al Barolo Är du mat- och vinälskare? Då är en vandring i vindistriktet Langhe som gjort för dig! Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Vi har två olika paket längs leden, en lite tuffare variant och en lite lättare. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända

5 vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. En vandring i Piemonte är en vandring du sent kommer glömma.

Dal Barbaresco al Barolo

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Bästa av Barbaresco al Barolo

7

6 dagar

2 lätt

4 medel -

-

78-85 km

Alba – Alba

7

6 dagar

-

3 medel 3 krävande

-

130 km

________________________________________________________________________________

Alpe-Adria Trail

6

En vandringsresa längs den italienska delen av Alpe-Adria Trail startar i Cividale del Friuli, den underbara staden som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Leden lämnar Cividale via den välbesökta bron Ponte del Diavolo (Djävulens bro) och vandrar ut över ett vackert jordbrukslandskap. Du korsar gränsen mellan Italien och Slovenien och naturen förändras. Leden går här i ett böljande landskap genom Sloveniens finaste vindistrikt Goriška Brda. Här finns många möjligheter till stopp för provsmakning. Leden når åter Italien strax

innan Cormóns. Härefter går leden genom ett flackt jordbrukslandskap till Gradisca d´Isonzo där omgivningarna övergår i skog och ett kuperat landskap. Leden når Adriatiska havet strax innan den lilla byn Duino och följer sedan havet en kort bit fram till Sistana. Efter en sväng österut in i landet avslutas turen med vandring till Obelisco, vid Opicina. Buss eller spårvagn tar dig den sista biten ner till Trieste vid Adriatiska havet.

Alpe-Adria Trail

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Cividale del Friuli – Trieste

7

6 dagar

2 lätt

2 medel 2 krävande

-

115-129 km

Cividale del Friuli – Cormóns

4

3 dagar

1 lätt

1 medel 1 krävande

-

54 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

24


PORTUGAL Vandra i Portugal En vandringsresa till Portugal är en resa med kontraster. Här finns bland annat det storslagna Madeira med subtropisk och vild natur, blomsterprakt och lantliga avkrokar. I Portugal går även Camino Portugués, en av pilgrimsvägarna till Santiago de Compostela. Leden har gamla traditioner och går genom en levande landsbygd. Längre söderut bjuder en vandring längs Rota Vicentina antingen på en läcker kustvandring eller på en mer rofylld landsbygdsvandring. Portugal har många influenser från andra länder och kulturer, inte bara på grund av de många upptäcktsresande härifrån men även på grund av att landet flera gånger har varit blivit invaderat av andra folkslag. Under en resa dit bjuds du på vild natur, djurliv, sol, hav och historia. Lägg till en vänlig ortsbefolkning, en avslappnad inställning till livet och ett bra varierat kök, så får du en god grund för en lyckad semester. Dessutom börjar våren redan i januari och vintern, med våra mått mätt, är obefintlig. Portugal är därför perfekt för vandringsresor under vårt vinterhalvår, i alla fall om du tänker dig att resa till södra Portugal eller till Madeira. Vill du vandra i Portugal under sommarmånaderna rekommenderar vi att du istället söker dig till norra Portugal där du kan vandra längs Camino Portugués. Ledsträckning, svårighetsgrad och priser hittar du på www. vandra.se.

Santiago de Compostela

2

Lissabon 3

1

Madeira

Visste du att till följd av Portugals tidigare omfattande kolonier är portugisiska det sjätte största språket i världen.

25

www.vandra.se


Madeira

1

PORTUGAL

För den som söker en varierande och fascinerande vandring är våra vandringspaket på Madeira det perfekta alternativet. Landskapet är väldigt varierande med grönskande dalar, höga bergstoppar och terrasserade odlingar. Speciellt för Madeira är även levadorna, d.v.s. ett nätverk av bevattningskanaler, längs vilka du kan vandra. Här finns även en stor artrikedom både vad gäller växter och djur. Våra vandringspaket innehåller klassiska levadavandringar, vandring längs kuststigar

med storslagen utsikt över hav, klippor och berg och vandring genom den grönskande regnskogen. Om du är mycket höjdrädd kan Madeira vara en utmaning då den dramatiska naturen och kustlinjen ofta stupar brant ner i en dal eller i havet. Som tur är kan du då välja andra vägar så att din vandring blir precis så behaglig som du vill ha den. Kombinera gärna vandringen med någon dag i Funchal och dess härliga stämning och brusande folkliv.

Madeira

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Santo da Serra – Funchal

7

5 dagar

3 lätt

1 medel

1 krävande

-

75 km

Machico – Funchal

7

3 dagar

1 lätt

1 medel

1 krävande

-

38 km

Machico – Funchal

4

3 dagar

1 lätt

1 medel

1 krävande

-

38 km

________________________________________________________________________________

Camino Portugués / Portugisiska vägen Vill du uppleva två länder under samma vandring? En vandring längs portugisiska vägen tar dig från Porto på den portugisiska kusten till Santiago de Compostela i Spanien. Från den medeltida staden Porto slingrar sig leden genom en oförstörd landsbygd med vinodlingar och skogar med väldoftande eukalyptus fram till floden Minho. Här lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon!

2

Galicien förser stora delar av Spanien med havets läckerheter så här har du verkligen chansen att få äta pinfärska fiskar och skaldjur. Den bedårande utsikten från Monte de Cornedo är en höjdpunkt på din vidare vandring till Santiago de Compostela. Vandrar du hela vägen från Porto behöver du ca 14 dagar på dig, men naturligtvis kan vi erbjuda dig kortare paket längs ledens norra eller södra del.

Camino Portugués/ Den Portugisiska vägen

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Porto – Santiago de Compostela

14

12 dagar

6 lätt

6 medel -

-

Porto – Tui

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

111 km

Tui – Santiago de Compostela

8

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

115 km

Sträcka 226 km

________________________________________________________________________________

Rota Vicentina

3

I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vicentina som går längs Alentejooch Algarvekusten. Rota Vicentina består av två delar. Fishermen’s Trail följer kusten och går mellan Porto Covo och Odeceixe. Historical Way går främst inåt landet. Längs Historical Way har vi valt att erbjuda vandringspaket för sträckan Odeceixe – Cabo san Vicente. Den här delen av Portugal är fortfarande ganska orörd och således en stor naturupplevelse. Med över 300 soldagar per år, blir denna region

ett självklart val för den som vill njuta av vackert väder under sin vandring. Längs Rota Vicentina går vandringen på stigar på klippor högt över havet, genom gamla fiskebyar, över öde vita stränder och genom korkeksskogar. På små skaldjursrestauranger kan du fylla på med energi för eftermiddagens eller nästa dags vandring. Underbara panoramavyer över havet och naturen tillsammans med det milda klimatet bidrar till en vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma.

Rota Vincentina Porto Covo – Cabo de San Vicente

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar 11 10 dagar 7 lätt 3 medel - -

Sträcka 165-203 km

Porto Covo – Odeceixe

6

5 dagar

4 lätt

1 medel

-

-

75-88 km

Odeceixe – Cabo de San Vicente

6

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

90-115 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

26


SKOTTLAND Vandra i Skottland När ljungen blommar på de skotska hedarna blir det tydligt hur oerhört vacker världen är! Den lila ljungen, de gröna kullarna, ett knallblått vattendrag – de klara färgerna slår emot oss där vi står mitt i naturen. Både naturen och vädret är ständigt närvarande. En vandringsdag i Skottland är variationsrik, både vad gäller årstider och natur – det kan vara en dag med strålande sol och lätt vandring eller en krävande vandring kryddad med regn och blåst. En vandring i Skottland är således full av överraskningar! Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Förutsättningarna för en minnesvärd och lyckad vandring är således på plats, nämligen att kunna kombinera en härlig vandringstur med en god middag och något gott att dricka. För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Det vi har gemensamt är att vi tycker om naturen och att det finns en stark vandringstradition. I Skottland finns det därför många leder att välja mellan. Vi har flera olika paket längs nio olika leder. Karaktären på de olika lederna skiljer sig åt. Vill du ha råd när du ska välja så hjälper vi dig gärna. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

7

8

3 2

1

9

4

Edingburgh 5

6

Dublin

Cardiff

London

Visste du att sporten curling tros ha uppfunnits i Skottland på 1500-talet?

27

www.vandra.se


West Highland Way

1

SKOTTLAND

West Highland Way bjuder på ett spektakulärt landskap och det är därför förståeligt att leden är den populäraste långdistansleden i Skottland. Skog och öppna vidder, smala stigar och vägar, flackt landskap blandat med upp- och nerförsbackar följer dig längs vägen. Under vandringen kan du njuta av vyn över den mystiska Loch Lomond och den stämningsfulla Rannochmyren, det dramatiska landskapet vid Glencoe och Ben Nevis och de sköna dalarna vid Fort William. Leden

går förbi The Great Divide, gränsen mellan det skotska låg- och höglandet. Flera mysiga små lantliga byar passeras. Gillar du whisky har du goda möjligheter att njuta av den gyllene drycken. Du kan anta utmaningen att bestiga Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Vill du vandra West Highland Way rekommenderar vi att du är ute i god tid då leden är ett mycket populärt vandringsstråk. Vi har sex olika paket längs West Highland Way.

West Highland Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Milngavie – Fort William

10

9 dagar

6 lätt

3 medel -

-

152 km

Milngavie – Fort William

9

8 dagar

4 lätt

4 medel -

-

152 km

Milngavie – Fort William

8

7 dagar

3 lätt

3 medel 1 krävande

-

152 km

Milngavie – Inverarnan

5

4 dagar

3 lätt

-

1 krävande

-

65 km

Inverarnan – Fort William

6

5 dagar

4 lätt

1 medel

-

-

87 km

Bridge of Orchy – Fort William

4

3 dagar

-

3 medel -

-

57 km

________________________________________________________________________________

West Highland Line, vandring och tåg Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda med en perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar. Du vandrar genom det gröna och kuperade landskapet både längs West Highland Way och East Highland Way. Däremellan reser du med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som

2

”Hogwarts Express”, från Harry Potter-filmerna. Tågresorna går genom ett idylliskt landskap och du flyttas tillbaka i tiden när ångloket visslar och släpper ut sin ånga medan det tuffar fram. Vandringen är lätt till medel om du inte väljer att gå upp på Ben Nevis förstås, vilket är en krävande tur. Många anser den dock mödan värd.

West Highland Line

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Glasgow – Mallaig, vandring och tåg

7

4 dagar

3 lätt

1 medel

-

-

Sträcka 52-68 km

________________________________________________________________________________

Great Glen Way

3

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram. Kanalerna är en del av Caledonian Canals vattensystem och du kommer att få se många imponerande slussar under din vandring. Leden går också längs de stora sjöarna Loch Lochy och Loch Ness. I skogarna i området finns goda möjligheter att se både fåglar och vilt och när du har fin vy över Loch Ness ska du inte glömma

Great Glen Way

att hålla utkik efter sjöodjuret Nessy. Vid Drumnadrochit ligger ruinen efter slottet Urquhart Castle som byggdes på 1200-talet och som har haft en stor roll i Storbritanniens historia. Lev dig in i hur livet var på den tiden innan du drar dig tillbaka till ditt mysiga B&B för natten. Efter en veckas vandring når du Inverness, det skotska höglandets huvudstad. Här kan du njuta av att ha genomfört en av Skottlands allra vackraste vandringar – Great Glen Way!

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Fort William – Inverness

8

7 dagar

4 lätt

3 medel -

-

116 km

Fort William – Inverness

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

116 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

28


4

Vem är mannen som har fått en vandringsled uppkallad efter sig? Rob Roy MacGregor var en av Skottlands mest ökända fredlösa män under 1600- och 1700-talet. Leden, Rob Roy Way, följer de vägar och stigar som användes av Rob Roy MacGregor när han var ute på sina ”rövarstråt”. Många anser att detta är den vackraste vägen genom skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar,

gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar. Leden går längs stränder, över hedar och genom skogar. Passa på att njuta av det vackra! En fördel med att vandra i Skottland är de många mysiga pubarna där du efter en härlig vandringsdag kan njuta av en god öl eller en kopp ”riktigt te”.

Rob Roy Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Drymen – Pitlochry

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

Sträcka 127 km

________________________________________________________________________________

St Cuthbert’s Way

5

St Cuthbert’s Way är en fascinerande vandringstur genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. Här hittar du blommande ljungmarker, ängsmark, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cuthbert’s liv från den pittoreska staden Melrose där St Cuthbert startade sin prästerliga gärning och går vidare till

Lindisfarne och The Holy Island, där han levde sina sista dagar. Under hela vandringen kan du njuta av en rik fauna och ett rikt djurliv. Sista dagens vandring visar tydligt att naturen är starkare än människan då du måste anpassa din vandring efter tidvattnet för att kunna ta dig ut till The Holy Island. Väl där bör du besöka ruinerna efter slottet och klostret.

St Cuthbert´s Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Melrose – Lindisfarne

7

6 dagar

4 lätt

1 medel

1 krävande

-

100 km

Melrose – Lindisfarne

6

5 dagar

2 lätt

2 medel 1 krävande

-

100 km

________________________________________________________________________________

Arran Coastal Way

6

Ön Arran betraktas av många som ett Skottland i miniatyr. Norra delen av ön domineras av det skotska höglandets dramatiska natur med sina taggiga toppar, vindlande kammar, skrovliga glaciärnischer och djupa dalar. De södra delarna av ön representerar det skotska låglandet med sina hedar, böljande kullar och dalar, samt betesmark och lantbruk. Arrans kust

erbjuder mjuka sandstränder, spektakulära grottor och mäktiga rasbranter. Till detta kommer ett rikt fågelliv med över 250 fågelarter, däribland kungsörnen. Runt denna ö slingrar sig leden ”Arran Coastal Way”, en led som kommer att bjuda på ett oförglömligt äventyr på en av Skottlands bästa öar.

Arran Coastal Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Brodick – Brodick

7

6 dagar

4 lätt

1 medel

1 krävande

-

89-104 km

Sträcka

Brodick – Brodick

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

104 km

________________________________________________________________________________

29

www.vandra.se

SKOTTLAND

Rob Roy Way


Speyside Way

7

SKOTTLAND

Speyside Way startar i Buckie, en liten fiske­by med ca 8 000 invånare. Du kommer i huvudsak att följa floden Spey genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion. Vandringen är variationsrik med sträckor längs kusten och floden, genom skog och jordbrukslandskap och på kvällarna kommer du fram till små byar med mysiga B&B’s. Njut av naturen som vandringen bjuder på och tag in de vackra vyerna längs vägen! För dig som tycker

om whisky finns det goda möjligheter att göra avstickare till flertalet whiskydestillerier och smaka på trakternas egna fina whiskysorter. Eller också kan du ta en titt i baren på Craigellachie Hotel där det finns ca 550 olika whiskysorter att välja mellan. Ljunghedarna mot slutet av vandringen står sig fint mot det omkringliggande gröna landskapet. Efter några dagar på den skotska landsbygden kan du nu njuta av det sprudlande livet i staden Aviemore.

Speyside Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Buckie – Aviemore

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

Sträcka 105 km

Buckie – Aviemore

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

105 km

________________________________________________________________________________

Across Isle of Skye

8

Upptäck den förtjusande ön Isle of Skye! Här kan du möta vandrare från hela världen som vill njuta av det som ön Skye har att erbjuda. Vår lagom utmanande vandringsvecka bjuder på spektakulära landskap, inspirerande geologi och en turbulent historia. Här kan du också få se den mäktiga synen av en vit havsörn som glider fram i skyn. Leden startar vid Armadales färjeläge på Sleat-halvön, med en otrolig utsikt över Black Cuillinberget. Du

kommer att gå längs lugna stigar genom övergivna byar på en oförglömlig vandring genom hjärtat av Cuillinsbergen. Du har möjlighet att ta en båttur till Loch Coruisk och få ett annat perspektiv på den vackra naturen. Efter ett besök i det välkända Sligachan avslutas din tur med två dagars vandring utmed den spektakulära kustlinjen på Trotternish-halvön.

Across Isle of Skye

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Armadale – Portree

7

5 dagar

1 lätt

4 medel -

-

Sträcka 83-88 km

________________________________________________________________________________

Fife Coastal Path

9

Fife Coastal Path är en kustvandring på Skottlands sydöstra kust som tar dig genom vilda och spektakulära landskap. Förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Din vandring längs Fife Coastal Path startar i North Queensferry, endast 20 minuters tågfärd från Edinburgh. När du startar din vandring tar leden dig uppför kusten längs Fife Coastal Path och du får chans att uppleva sanddyner med vilda blommor och fjärilar. På väg mot Elie kan den som önskar en extra utmaning göra en avstickare och vandra Elie Chainewalk. Det krävs en stor portion

mod och är inget för den höjdrädde. I Pittenweems fiskehamn kan det vara värt att göra ett extra stopp, kanske en glass kan smaka. Hamnen brukar även vara ett populärt motiv för den som gillar att fotografera. I mysiga Crail äter du gott och upplever den historiska fiskebyn. När du så småningom närmar dig St Andrews gäller det att se upp för golfbollar. St Andrews kallas för ”golfens hemstad” och i området finns det gott om golfbanor. När du inte spanar efter golfbollar kan du hålla utkik efter sälar och delfiner som, om man har tur, visar sig.

Fife Coastal Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

North Queensferry – Newport-on-Tay

7

6 dagar

3 lätt

1 medel

2 krävande

-

Sträcka 132 km

North Queensferry – Newport-on-Tay

6

5 dagar

1 lätt

-

4 krävande

-

132 km

Kirkcaldy – Crail

4

3 dagar

3 lätt

-

-

-

50 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

30


SLOVENIEN

Berlin

London

Wien

Paris

Vandra i Slovenien Det lilla landet Slovenien har storslagen natur och nästan Bern 10 000 kilometer markerade vandringsleder. Slovenien har ett ovanligt brett utbud av livsmiljöer. I norra Slovenien finns Julian Alps, Karavank, Kamink Alperna och i söder Dinariska Alperna. I söder finns ett lite plattare område, slätten Pannonian och lite längre sydväst ett område som domineras av Karst, rikt på flora och fauna. Slovenien är idealisk land för en aktiv semester. Vi rekommenderar vandring i den norra delen, genom Julian Alps längs Alpe-Adria Trail. En tur mellan gemytliga byar med mycket atmosfär och storslagna omgivningar. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

1 1

Rom

Alpe-Adria Trail

Mallorca

Ljubljana

1

Vandringen längs Alpe-Adria Trail genom Slovenien är uppdelad på fem vandringsdagar. Den första natten bor du i Kranjska Gora, den lilla alpbyn som för oss svenskar blev känt när Ingemar Stenmark tog sig ner för backarna till vårt jubel på sjuttiotalet. Första vandringsdagen körs du upp till Vršiĉ-passet där du startar din vandring nerför längs den välkända floden Soča, med sitt smaragdgröna vatten. Leden följer historiska vägar genom ett impone-

rande landskap med små pittoreska byar med mycket atmosfär. Du stannar för boende och mat i Trenta, Bovec, Drežnica och Tolmin. Den slutliga höjdpunkten är vandringen över gränsen till Italien, vid bergskammen Kolovrat med avslutning vid Rifugio Solarie. Här njuter du av något gott att äta och dricka innan det är tid för transfer transfer till Kranjska-Gora eller Cividale del Friuli. En vandring att minnas.

Alpe-Adria Trail

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Kranjska Gora – Kranjska Gora

6

5 dagar

-

2 medel 3 krävande

-

85-95 km

Kranjska Gora – Cividale del Friuli

6

5 dagar

-

2 medel 3 krävande

-

85-95 km

________________________________________________________________________________

31

www.vandra.se


Edingburgh

Dublin

SPANIEN

Cardiff

Vandra i Spanien

4 Santiago de Compostela

Spanien med sina vackra miljöer, härliga klimat, goda mat och bra vandringsleder har länge varit ett favoritresmål för vandringsresenären. Här finns möjlighet till 2 mer avskilda vandringar och vandringar där du möter nya bekantskaper längs leden. Den mest kända av alla leder är pilgrimsleden Camino Francés, som pilgrimer har vandrat sedan 800-talet. Leden är ca 80 mil lång och går hela vägen från franska gränsen till Santiago de Compostela i Spaniens nordvästra hörn. Santiago de Compostela är även slutmål för många andra leder – Camino Portugués, Camino del Norte, Camino Primitivo och Via de la Plata. Har du vandrat till slutmålet Lissabon och inte är mätt på vandrandet kan du fortsätta mot ”världens ände”, längs Camino Finisterre. Här finns således ett smörgåsbord av pilgrimsleder för dig att Santiago de Compostela välja från, oavsett om du ser dig som pilgrim eller inte. ”Det goda livet” finns det möjlighet att ta del av längs alla leder. Vill du kombinera vandring med bad ska du vända näsan österut och söka dig till Costa Brava eller Mallorca som båda bjuder på vandring längs en dramatisk kustlinje och däremellan fina stränder. Den som njuter allra mest i alpmiljö ska välja att åka till nationalparken Picos de Europa i den Kantabriska bergskedjan strax söder om Biscayabukten. I Spanien finns således något för alla. Madrid Priser och övrig information hittar du på www. vandra.se

Lissabon

Visste du att Spanien har fem officiella språk; spanska, katalanska, galiciska, aranesiska och baskiska?

www.vandra.se

32

London

5

Paris

3 9 1

8 6

Madrid

7

Mallorca


Camino Francés ger dig 80 mil vandringsled att utforska. Om du har tid, lust och ork att gå hela leden väljer du vårt 37-nätterspaket. Många vittnar om den tillfredsställande känslan de upplever under och efter en lång vandring. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! För många av oss är det dock svårt att vara borta så länge varför vi har paketerat hela leden i 11 kortare paket. Nu gäller det bara för dig att välja. Vad är det du vill se och vilken karaktär vill du ha på din vandring?

1

Här finns allt från flackt landskap till kuperad terräng, mer och mindre kända byar, öppna landskap och eukalyptus- och pinjeskogar, historia och kultur, sträckor med fler vandrare och sträckor där du träffar färre personer. Många har som mål att vandra in i Santiago de Compostela och hämta ut sitt pilgrimsbevis. Som sagt, valen är många men kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt utifrån dina önskemål!

Camino Francés / Franska vägen

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

St J Pied de P – Santiago de Comp

37

35 dagar

4 lätt

21 medel 10 krävande -

Sträcka 792 km

vandring och tåg

16

13 dagar

2 lätt

7 medel 4 krävande

-

288 km

St Jean Pied de Port – Logroño

8

7 dagar

-

5 medel 2 krävande

-

162 km

St Jean Pied de Port – Pamplona

4

3 dagar

-

2 medel 1 krävande

-

69 km

Pamplona – Logroño

5

4 dagar

-

3 medel 1 krävande

-

93 km

Logroño – Burgos

6

5 dagar

-

3 medel 2 krävande

-

125 km

Burgos – Léon

10

9 dagar

3 lätt

6 medel -

-

185 km

Léon – O Cebreiro

7

6 dagar

-

2 medel 4 krävande

-

161 km

O Cebreiro – Santiago de Compostela

11

8 dagar

2 lätt

4 medel 2 krävande

-

164 km

O Cebreiro – Santiago de Compostela

10

7 dagar

-

4 medel 3 krävande

-

164 km

Sarria – Santiago de Compostela

8

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

118 km

St J Pied de P – Santiago de Comp,

Sarria – Santiago de Compostela 7 5 dagar - 3 medel 2 krävande - 118 km ___________________________________________________________________________________

Camino Portugués / Portugisiska vägen Vill du uppleva två länder under samma vandring? En vandring längs Camino Portugués tar dig från Porto på den portugisiska kusten till Santiago de Compostela i Spanien. Från den medeltida staden Porto slingrar sig leden genom en oförstörd landsbygd med vinodlingar och skogar med väldoftande eukalyptus fram till floden Minho. Här lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon! Galicien förser stora delar av Spanien med

2

havets läckerheter så här har du verkligen chansen att äta pinfärsk fisk och skaldjur. Den bedårande utsikten från Monte de Cornedo är en höjdpunkt på din vidare vandring till Santiago de Compostela. Vandrar du hela vägen från Porto behöver du ca 14 dagar på dig, men naturligtvis kan vi erbjuda dig kortare paket längs ledens norra eller södra del.

Camino Portugués / Portugisiska vägen

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Porto – Santiago de Compostela

14

12 dagar

6 lätt

6 medel -

-

226 km

Porto – Tui

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

111 km

Sträcka

Tui – Santiago de Compostela 8 6 dagar 3 lätt 3 medel - - 115 km ___________________________________________________________________________________

33

www.vandra.se

SPANIEN

Camino Francés / Franska vägen


Camino del Norte / Norra vägen

SPANIEN

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra på sin väg till Santiago de Compostela. Han, liksom många andra pilgrimer, valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela och av många ansedd som den vackraste av dem

Camino del Norte / Norra vägen

3

alla. Utsikten över Biscayabukten, de pittoreska byarna, vandring över ängar, genom dalar och i väldoftande eukalyptusskogar gör denna vandring mycket minnesvärd. Dessutom kommer du på flera ställen kunna ta ett dopp i havet. Längs Camino del Nortes 78 mil har vi flera olika paket att välja mellan. Har du svårt att välja? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta fram det som bäst passar dina önskemål.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

San Sebastian – Santiago de Compostela 37

35 dagar

5 lätt

17 medel 13 krävande -

San Sebastian – Bilbao

7

6 dagar

1 lätt

2 medel 3 krävande

-

123 km

Bilbao – Santander

6

5 dagar

1 lätt

1 medel

-

122 km

3 krävande

784 km

Santander – Gijõn

10

9 dagar

2 lätt

6 medel 1 krävande

-

191 km

Gijõn – Ribadeo

7

6 dagar

-

3 medel 3 krävande

-

155 km

Ribadeo – Santiago de Compostela 11 9 dagar 1 lätt 6 medel 2 krävande - 193 km ___________________________________________________________________________________

Camino Finisterre / Till världens ände Vill du vandra till världens ände? Då ska du börja i Santiago de Compostela och fortsätta ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Fisterra ligger på Costa da Morte – dödens kust. Här trodde dåtidens pilgrimer att solen dog och att offer till gudarna behövdes för att hålla dem tillfredsställda. Cabo Fisterra ligger ca 89 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom

4

ett böljande odlingslandskap. Väl framme möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande. Vill du fortsätta en bit till längs kusten kan du vandra vidare norrut till byn Muxia som ligger på en halvö med havet som granne både i öster och väster. Här tar vägen slut, så du kan verkligen känna att du har kommit fram till målet.

Camino Finisterre / Till världens ände

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Santiago de Compostela – Muxia

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 119 km

Santiago de Compostela – Fisterra 5 4 dagar 2 lätt 2 medel - - 89 km ___________________________________________________________________________________

Camino Primitivo

5

Camino Primitivo är märkligt orörd och otroligt vacker i all sin enkelhet. Här stöter du på färre vandrare än på de andra pilgrimslederna vilket kanske också är en av anledningarna till den mycket vänliga och hjälpsamma lokalbefolkningen. Den första delen av leden, som startar i Oviedo, är en lite mer utmanande sträcka men belöningen kommer i form av fantastiska vyer över Picos de Europa. Efter några dagar kommer du till Tineo som är känt för sitt forellfiske. Passa på att smaka, det är svårt

att få färskare fisk! Den andra delen av leden börjar i Lugo och bjuder på vandring genom fridfulla skogar och jordbrukslandskap. Då och då stöter du på en liten by eller mindre stad. För dig som tycker om bläckfisk är Melide platsen att vara på, det är nämligen byns specialitet. Sista biten in till Santiago de Compostela följs Camino Primitivo och Camino Frances åt. Varför inte passa på att utbyta vandringserfarenheter med andra vandrare?

Camino Primitivo

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Oviedo – Santiago de Compostela

16

14 dagar

1 lätt

6 medel 7 krävande

-

330 km

Oviedo – Lugo

10

9 dagar

-

4 medel 5 krävande

-

228 km

Lugo – Santiago de Compostela 7 5 dagar 1 lätt 3 medel 1 krävande - 102 km ___________________________________________________________________________________ www.vandra.se

34


Via de la Plata / Silvervägen

med ett lokalt vin. Leden passerar genom Cáceres och Salamanca som båda finns med på UNESCOs världsarvslista. Leden bjuder således både på kultur och historia. Eftersom endast cirka 2 000 personer per år vandrar vägen bjuds det på många möjligheter att komma lokalbefolkningen nära. Längs Via de la Plata erbjuder vi sex paket där du kan välja allt från lättare till krävande vandring.

Via de la Plata / Silvervägen

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Sevilla – Mérida

11

10 dagar

2 lätt

4 medel 4 krävande

-

221 km

Mérida – Cáceres

5

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

76 km

Cáceres – Salamanca

10

9 dagar

1 lätt

4 medel 4 krävande

-

223 km

Salmanca – A Gudiña

11

10 dagar

3 lätt

-

7 krävande

-

265 km

A Gudiña – Ourense

6

5 dagar

3 lätt

1 medel

1 krävande

-

113 km

Ourense – Santiago de Compostela 7 5 dagar 1 lätt 4 medel - - 94 km ___________________________________________________________________________________

Mallorca

7

Många tänker säkert enbart på sol- och badsemester när Mallorca kommer på tal. Men faktum är att Mallorca har mycket mer att erbjuda än så. Höga berg, gröna sluttningar och pittoreska bergsbyar som enbart kan nås på smala och vindlade småvägar är något av allt fantastiskt du kan uppleva till fots på Mallorca. Vandringen går i bergskedjan Sierra Tramontana som sträcker sig längs Mallorcas västra kust. Här kan du njuta av den fantastiska utsikten och en rik flora och fauna. I byarna

Mallorca

är husen välbevarade och välskötta och i trädgårdarna växer vinrankor, palmer och cypresser. Här finns många restauranger av toppklass vilket passar bra efter en dags vandring i bergen. Mallorca har i alla tider varit en populär hide-away bland kändisar, däribland Ava Gardner, Catherine Zeta­ Jones och den välkända kompositören Fredéric Chopin. Ta chansen att upptäcka Mallorca på ett helt nytt sätt!

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Valldemossa – Pollença 6 5 dagar - 2 medel 3 krävande - 77 km ___________________________________________________________________________________

Costa Brava

8

Costa Brava, ”den vilda kusten”, bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land. Den södra delen bjuder på öppna landskap och fantastiska stränder. Lite längre norrut tar ett bergigare landskap vid och vyerna vidgas. Stigarna längs kusten leder dig upp på toppar och ner i undanskymda vikar med kristallklart vatten. Växtligheten växlar mellan jättegräs, låga buskage, kaktusar, vindpinade barrträd och terrasserade olivodlingar.

Du passerar flera små städer och byar med historiska byggnader och platser. I Cadaqués är Salvador Dalí alltid närvarande och möjlighet finns att besöka Salvador Dalí-museet i Port Lligat. Vandringen tar dig också till Cabo Creus, Iberiska halvöns östligaste udde, med fantastisk utsikt både åt norr och söder. Ett trevligt klimat, den goda maten och närheten till Barcelona ger utmärkta förutsättningar för en lyckad vandringsresa.

Costa Brava

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Figueres – Llanca

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 86-93 km

Roses – Llanca 5 4 dagar 2 lätt 2 medel - - 54 km ___________________________________________________________________________________

35

www.vandra.se

SPANIEN

Via de la Plata, som betyder Silvervägen, startar i Sevilla och sträcker sig 100 mil genom Spanien till slutmålet Santiago de Compostela. Silvervägen går genom ett fascinerande och varierat landskap med storslagen natur och romerska lämningar. Vin- och fruktodlingar kommer att följa dig på vägen liksom solen, särskilt om du startar din vandring längst söderut. Jamón Serrano är en delikatess du inte bör missa och kanske ska den avnjutas tillsammans

6


Picos de Europa

9

SPANIEN

För dig som gärna bor mer än en natt på varje ställe och som uppskattar ett spektakulärt och vackert bergslandskap, rekommenderar vi en vecka i Picos de Europa. Det högalpina området, som sedan 1995 är nationalpark, är en del av den Kantabriska bergskedjan belägen i norra Spanien, strax söder om kusten och Biscaya. Karaktäristiskt för området är de djupa gröna dalarna, skarpa bergskammar med snöklädda toppar och floder som

Picos de Europa

slingrar sig ner mot havet i norr. En idyllisk plats med naturlig skönhet där du kan njuta av vandring bland höga berg, djupa dalar, glittrande sjöar och fridfulla bergsbyar. Under vandringsveckan bor du på tre olika orter. Vandringarna startar från olika platser i närheten av orterna där du bor och våra chaufförer står redo att köra dig till respektive startplats och slutmål.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Picos de Europa 7 6 dagar - 6 medel - - 86-94 km ___________________________________________________________________________________

Dags för en gruppresa? Vi har genom åren hjälpt många grupper att komma iväg på en vandringsresa. Vi hjälper till med allt från val av led till lösning av logistik och framtagandet av ett program med pris och villkor. Vi ger snabb och personlig service och finns alltid till hands under er resa via vår jourservice.

1

Offert Kontakta oss för tips och idéer! Vi kommer gemensamt fram till ett lämpligt upplägg. När program och bokningar är klara skickar vi en offert.

2

Administration När offerten är accepterad väljer ni hur det ska administreras. Ni kan välja mellan att själv samla in anmälningar och avgifter eller så tar vi hand om administrationen. Sköter vi administrationen finns även möjligheten att få tillgång till en bokningslänk där gruppdeltagarna själva bokar en plats.

www.vandra.se

36

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se

3

Färdhandlingar Vi postar färdhandlingar

4

Vandringsresan När det är dags för avresa

och den information som behövs för att ni ska kunna genomföra vandringsresan, antingen individuellt till deltagarna eller i ett gemensamt utskick.

reser ni och vandrar tillsammans enligt vårt koncept.


SVERIGE Vandra i Sverige 4

Att vandra i Sverige är gudomligt, det finns så många möjligheter. Knallgula rapsfält, krispigt gröna bokskogar, mjuk väldoftande mossa, kala fjäll och en lång och omväxlande kustremsa är bara en bråkdel av vad Sverige har att erbjuda. Du kan vandra på åsar, i skogar, längs havet, i städer och på fjället. Sverige är fantastiskt och vi är duktiga på att ta hand om vår natur. Här är naturen ren och vattnet klart. Varje årstid har sin tjusning och vårt avlånga land kan erbjuda vandring i stort sett hela året. Med fördel kan man vandra tidigt på våren och sena hösten i södra Sverige. Färger och dofter är som mest påtagliga då och stillheten en lisa för själen. Att vandra på vintern längs frostiga stränder och dimhöljda backar kan vara en magisk upplevelse. På kvällen kan du njuta av att ta ett dopp på byns spa, äta en god middag och läsa en bra bok framför brasan på något anrikt hotell. Nog finns det få sätt som är bättre än frisk luft i vacker omgivning när det gäller att ladda batterierna, kanske gäller det särskilt under de mörkare årstiderna. Vi erbjuder vandringar i södra Sverige, Mälardalen och längs Höga kusten. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

Stockholm 5

1 3

Edingburgh

Cardiff

2

Visste du att den mest stulna boken från svenska bibliotek är Svea Rikes Lag?

37

Berlin

www.vandra.se


Bjärehalvön

1

SVERIGE

Skummeslövsstrand, med dess hårdpackade sandstrand och vindpinade tallar, är utgångspunkt för vandringen. Här är havet starkt närvarande med vågor som slår mot stranden och havsdoft i luften. I Båstad lämnar du kusten för att ta dig uppför Hallandsåsen med sina lövskogar, rishedar, ängs- och hagmarker. Här uppe njuter du bitvis av en storslagen utsikt i ett öppet kuperat landskap med levande lantbruk och små byar. Vid Hovs Hallar når du åter kusten där urbergshorsten Hallandsåsen möter havet på ett dramatiskt sätt. Efter

Hovs Hallar vandrar du över strandnära ängar, klapperstensfält och betesmarker. Längst ut på Bjärehalvöns spets ligger det gamla fiskeläget Torekov. Därefter präglas vandringen av den mäktiga siluetten av Kullaberg på andra sidan Skälderviken. Du lämnar kusten för att vandra in över Bjärehalvöns bördiga jordbrukslandskap och naturreservatet Grevie åsar med dess böljande landskap. Sista dagen tar du dig åter ut till kusten, förbi härliga badstränder som inbjuder till svalkande dopp, innan du når slutmålet Ängelholm.

Bjärehalvön

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Skummeslövsstrand – Ängelholm

5

4 dagar

3 lätt

1 medel

-

-

Sträcka 72 km

Skummeslövsstrand – Ängelholm

4

3 dagar

2 lätt

-

1 krävande

-

63 km

Skummeslövsstrand – Torekov 3 2 dagar 2 lätt - - - 32 km ___________________________________________________________________________________

Österlenleden

2

Österlenleden är en ringled med utgångspunkt Ystad. Vi erbjuder vandringspaket som går från Ystad längs kusten upp till Haväng där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Leden går genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av

Österlenleden

de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla får uppleva. Varför åka långt bort när Sverige är så vackert?

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Ystad – Alunbruket

7

6 dagar

2 lätt

4 medel -

-

103 km

Ystad – Brösarp

6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

89 km

Ystad – Simrishamn

4

3 dagar

1 lätt

2 medel -

-

55 km

Skillinge – Alunbruket

5

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

60 km

Simrishamn – Alunbruket

4

3 dagar

1 lätt

2 medel -

-

48 km

Simrishamn – Brösarp 3 2 dagar 1 lätt 1 medel - - 34 km ___________________________________________________________________________________

Kullaleden

3

Kullaleden, en vandringsled som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Denna vandring tar dig längs Kullaleden med start i Utvälinge. Under vandringens 73 kilometer får du uppleva mycket vackert. Längs leden finns flera sevärdheter, bland annat Nimis, Lars Vilks konstverk nere vid havet på Kullaberg. Efter din andra vandringsdag

Kullaleden

kommer du fram till Kullens fyr, Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Du avslutar perfekt i Helsingborg, sundets pärla. Har du tid över rekommenderas några extranätter så att du kan uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda. Du kanske vill avsluta din vandring med att tura över sundet?

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Ängelholm – Helsingborg 5 4 dagar 1 lätt 3 medel - - 73 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

38


Höga kusten

Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som vid Höga kusten. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Rakt genom denna storslagna och fagra natur går Höga kustenleden, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. En vandringsupplevelse som bjuder

på allt från susande skogar till vidunderliga utsiktsberg, från hissnande klippkuster till sällsamma badvikar och från säregna fäbodvallar till spännande naturskyddade områden. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här. Du kan också välja att lägga till två nätter och få en vandringsdag i den sagolika och sägenomspunna Skuleskogen.

Höga kusten

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Hornöberget – Ullånger

4

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

Sträcka 56-58 km

Hornöberget – Ullånger & Skuleskogen 5 5 dagar 3 lätt 2 medel - - 61-73 km ___________________________________________________________________________________

Sörmlandsleden

5

Redan 1973 blev Sörmlandsleden klar och blev då Sveriges första låglandsled. Vandringen går i lätt kuperad terräng genom skog, berg, glittrande sjöar och våtmarker. Du kommer upptäcka både skärgårdslandskap och odlingsmarker. Vandrar du längs Sörmlandsleden får du också besöka Paradiset, och vem vill inte det? Paradiset är ett av de naturreservat som leden går igenom och här har skogen i huvudsak

låtits vara orörd under de senaste 100 åren. Dessutom är området rikt på fynd från stenåldern. Vandringen avslutas med två nätter i Stockholm så att du får uppleva den härliga treenigheten natur, kultur och historia!

Sörmlandsleden

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Nynäshamn – Stockholm

7

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

Sträcka 94 km

Handen – Stockholm 4 2 dagar 1 lätt 1 medel - - 40 km ___________________________________________________________________________________

39

www.vandra.se

SVERIGE

4


Stockh

TYSKLAND Edingburgh

Dublin

Vandra i Tyskland Tyskland har mycket att erbjuda när det kommer till aktiviteter i naturen och då inte minst vandring. En vandringsresa till Tyskland kommer att ge dig ett varierat och naturskönt landskap, allt från mäktiga berg och böljande gröna kullar till djupa skogar och glittrande sjöar. De historiska vingslagen är också många i Tyskland, liksom de kulturella inslagen. Dessutom finns den stolta och gedigna tyska bryggeritraditionen. Under en vandringsresa till Tyskland kan du vara säker på attCardiff kunna släcka törsten med ett glas skummande öl längs vägen. Ofta London kommer också ölet från ett lokalt bryggeri. Föredrar du hellre vin finns det gott om tyska viner som du kan njuta av. Den tyska maten är robust och ger gott om energi för kommande vandringsdag, även om du också kan välja andra mer internationella maträtter. Här råder ordning och reda. Boendena är bekväma och rejäla, personalen vänlig och hjälpsam. Oavsett om det gäller ett gasthaus där du bor för natten eller bergshytta där du stannar för lunch. Dessutom är prisnivån modest när det kommer till mat och dryck. Mat och dryck kostar lika mycket oavsett om det är i stadenParis eller på ett lunchställe långt ute i naturen. För oss i Norden ligger Tyskland på bekvämt avstånd vilket gör transporten till och från vandringen lättare än på många andra ställen. Hit är lätt att ta sig med både bil och tåg, utöver att flygförbindelserna så klart är bra. Våra vandringsresor till Tyskland går i Bayern, i södra Tyskland. Ett par av vandringarna går i gränslandet mot Österrike och under dessa vandringar både bor och vandrar du i Österrike under en del av turen. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

Berlin

3

1

2

4

Bern

Lj

Visste du att Boney M. bildades 1975 av den västtyske musikproducenten Frank Farian, som också kom att skriva många av gruppens låtar? Till en början fanns dock inte medlemmarna i verkligheten; Farian sjöng själv in både de manliga och de kvinnliga rösterna.

www.vandra.se

40

Rom


Bayerns alper och sjöar

Att besöka Bayern är som att kliva in i det vackraste vykortet – majestätiska bergstoppar, djupblå klara sjöar, idylliska alpängar med betande boskap och klar alpluft. Allt detta och mer därtill upplever du under den veckolånga vandringen mellan Bad Tölz och Bayrischzell. Du kan vandra i lugn takt längs bergsstigarna och njuta av de vackra panoramavyerna. Kanske stan-

Bayerns alper och sjöar

nar du till vid en gemytlig bergshytta för förfriskningar och någon lokal specialitet. Under varma dagar finns möjligheter till ett uppfriskande dopp i någon av sjöarna Tegernsee och Schliersee. En vandringstur som innehåller berg, alpsjöar, ett skummande glas öl och en bayersk Brotzeit – kan det bli bättre än så?

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Bad Tölz – Bayrischzell 7 6 2 lätt 2 medel 2 krävande - 72 km ___________________________________________________________________________________

Königsee till Chiemsee

2

Chiemgaueralperna är idealiska för vandring tack vare av de mjuka kuperade formerna och läget vid gränsen till Tyrolen, Salzburg och Bayern. Här vandrar man på gränsen mellan Tyskland och Österrike. Vidsträckta alpängar, vackra vyer över såväl bayerska låglandet som Alpernas höga toppar, bra stigar längs bergssluttningar och genom skogar lägger en bra grund för en lyckad semester. Övernattningarna är förlagda till välrenommerade orter där du

bor bra. Några av höjdpunkterna under vandringen är nationalparken Berchtesgaden, orten Reit im Winkel, sjön Chiemsee och Fellhornplattån där alprosen trivs. Vandringen går på såväl lägre som högre höjd och i några fall tar du kabinbanan till hjälp vid upp- och nedstigning. Det gäller att använda krafterna rätt så att hela veckans vandring blir njutbar! För dig som vill bo extra bra under vandringen kan du välja vårt pluspaket.

Königsee till Chiemsee

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Schönau – Prien

7

6

2 lätt

2 medel 2 krävande

-

Sträcka 82 km

Schönau – Prien, PLUS 7 6 2 lätt 2 medel 2 krävande - 82 km ___________________________________________________________________________________

I Kung Ludwigs fotspår

3

Kung Ludwigs väg startar vid idylliska Starnbergsjön och går i ett kuperat alp­ landskap söderut till Allgäuregionen. Området ståtar förutom med det natursköna landskapet också med de sagolika slotten Neuschwanstein och Hohenschwangau där Kung Ludwig II bodde. Under vandringen kommer du förbi lugna byar med kloster

I Kung Ludwigs fotspår

och kyrkor med vackra freskomålningar. Leden går längs sjöar och över hedar med hänförande vyer över Ammergaueralperna. Den stolta bryggeritraditionen ger goda möjligheter till att släcka törsten längs vägen och att njuta av den bayerska gästfriheten.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Bernried am Starberg – Füssen 7 6 3 lätt 3 medel - - 109 ___________________________________________________________________________________

Runt Zugspitze

4

Zugspitze, Tysklands högsta berg som är 2962 meter högt, är en del av Wettersteinmassivet i bayerska Alperna. Turen runt Zugspitzes fot tar dig från Garmisch Partenkirschen i Tyskland till Leutasch i Österrike och tillbaka igen. Uppseendeväckande broar över raviner och forsar, tvärbranta bergsväggar, kristallklara sjöar, gröna ängar och vackra naturstigar gör vandringen variationsrik och vacker.

Naturen visar helt enkelt upp sig i en imponerande skepnad! Passa på att njuta av en typisk bayersk Brotzeit under en paus i vandringen innan du vid dagens slut stannar i en lugn by för en god natts sömn. Vill du passa på att ta dig upp till bergets topp finns både tåg och linbana till din hjälp. För dig som vill bo extra bra under vandringen kan du välja vårt pluspaket.

Runt Zugspitze

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Garmisch – Garmisch

6

5

3 lätt

2 medel -

-

Sträcka 67 km

Garmisch – Garmisch, PLUS 6 5 3 lätt 2 medel - - 67 km ___________________________________________________________________________________ 41

www.vandra.se

TYSKLAND

1


WALES Edingburgh

Dublin

Vandra i Wales

Wales är verkligen som en oslipad diamant. Du möts av ett spektakulärt landskap som hela tiden förändras och kittlar dina sinnen. Här finns tre nationalleder, tre nationalparker och fler områden som betecknas med AONBs (Area of Outstanding Beauty) än i någon annan del av Storbritannien. Det är otroligt vackert i all sin enkelhet. Här kan du hitta allt från lunnefåglar till slott, bra pubar och långa sandstränder. Här finns helt enkel något för alla! När du vandrar i Wales får du bland annat uppleva blomsterfyllda ängar, stor natur- och kulturhistoria, ett artrikt fågelliv och fantastiska kustlinjer. I de små byarna blir du väl bemött av lokalbefolkningen som mer än gärna berättar om sin historia. En vandring i Wales lämnar ingen oberörd. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

Pembrokeshire Coast Path Pembrokeshire Coast Path är en 296 km lång led som följer den vilda och ruggade kustlinjen av den västliga delen av halvön Wales. Avskilda stränder, slottsruiner och pittoreska fiskebyar är några av de sevärdheter du stöter på under din vandring. Andas in doften av vilda örter och blommor och lyssna till ljudet av vågorna

1

Cardiff

London

Visste du att natten till den 25 oktober 1859 sänktes 114 skepp utanför Wales kust när en orkan blåste in från Atlanten?

1 som slår in i grottorna nedanför. Håll utkik efter lunnefåglar och sälar som njuter av sitt kustnära habitat. Vi har fem olika paket längs Pembrokeshire Coast Path. En vandring här kommer att ge dig mycket energi, både kroppsligt och själsligt.

Pembrokeshire Coast Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Amroth – St Dogmaels, hela leden

14

13 dagar

2 lätt

6 medel 5 krävande

-

296 km

Dale – St David´s, bästa delen

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

68-84 km

Amroth – Pembroke, södra delen

7

6 dagar

5 lätt

1 medel

-

-

94 km

Pembroke – St Davids, centrala delen

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

95-101 km

Santiago de Compostela

Sträcka

St Davids – St Dogmales, norra delen 6 5 dagar 1 lätt 2 medel 2 krävande - 109 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

42

Par


ÖSTERRIKE

ngburgh

Berlin

London

Vandra i Österrike Vill du vandra iParis ett land där vandring är en del av folksjälen? Då ska du bege dig till Österrike. Här finns fantastiska naturlandskap, väl fungerande vandringsleder, vattendrag med kristallklart vatten, mäktiga alptoppar och vänliga och välkomnande människor. En dryg fjärdedel av Österrikes landskap är skyddat och här finns 6 nationalparker, 50 naturparker och 7 biosfärområden. Dessa gör det möjligt att bevara Bern den flora, de vilda djuren, naturen och den traditionella kulturen. Detta märks särskilt i de små orterna eller i någon hytta där du serveras lokala specialiteter med råvaror som kommer från landskapet. En Brettljause är härlig att njuta av under ett stopp på vägen. Då landet är relativt litet är avstånden mellan stad och land ganska kort, vilket gör det enkelt att kombinera storstad med vandring. Kanske vill du passa på att stanna några dagar i Wien eller Salzburg? I Österrike kan vi idag erbjuda alpvandring på högre höjd i Pinzgau och Pillerseetal och längs Alpe-Adria Trail. Vi kan också erbjuda vandring genom ett böljande landskap längs Via Maria och Via Sacra. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se

Wien 1

2

3

4

Ljubljana

Rom Visste du att den internationellt kända skådespelaren Arnold Schwarzenegger är från Österrike? Mallorca

43

www.vandra.se


Via Sacra

1

ÖSTERRIKE

Via Sacra startar utanför Wien och erbjuder dig vandring i underbar natur. Det förtjusande landskapet bjuder på allt ifrån de mjuka kullarna och tysta skogarna i Wienerwald, de yppiga naturområdena i dalarna längs bäcken Triesting, Gölsen och Traisen till den imponerande naturparken Ötscher-Tormäuer i det lågalpina Mostviertel. Ravinen Falkenschlucht är en naturjuvel med sin porlande fors och

dramatiska natur. Leden slutar i välkända pilgrimsorten Mariazell där ett besök i Basilikan rekommenderas varmt. Längs leden träffar du intresserade och vänliga österrikare. Orterna längs leden är små, genuina och mysiga och ligger en bit bort från de stora turiststråken. Sammantaget är en vandring längs Via Sacra en harmonisk och lugn upplevelse.

Via Sacra

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Wien – Mariazell

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 2 krävande

-

Sträcka 130 km

Wien – Lilienfeld

4

3 dagar

-

2 medel 1 krävande

-

77 km

Wien – Kaumberg 3 2 dagar - 2 medel - - 45 km ___________________________________________________________________________________

Via Maria

2

Via Maria följer delvis en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell i Österrike. Våra vandringspaket tar dig längs den vackraste och mest spektakulära delen av leden. Eftersom du utgår från Salzburg kan du passa på att njuta av staden med sitt slott och sina trånga gränder innan du ger dig av på din vandring. Vandringen kommer att bjuda på gröna

ängar och skogar, hänförande vyer över berg och insjöar och du kommer att kunna lyssna till det rogivande porlandet från bäckarna. Du bor på gemytliga privatägda hotell och Gasthaus i inbjudande byar. På kvällarna kan du njuta av en riklig och vällagad måltid med ett glas skummande öl eller lokalt vin därtill.

Via Maria

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Salzburg – St Wolfgang

5

4 dagar

-

4 medel -

-

Sträcka 54 km

Salzburg – St Wolfgang 4 3 dagar - 2 medel 1 krävande - 54 km ___________________________________________________________________________________

Alpvandring i Pinzgau & Pillerseetal På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring! I en fantastisk alpmiljö vandrar du längs slingrande stigar, över gröna alpängar, förbi bergshyttor och stannar i mysiga orter. Du går längs väl underhållna vandringsleder som tar dig till högre höjder. Varje dag bjuder på nya berg och hänförande vyer över alperna. Från starten vid Steinernen Meer, tar turen tar dig till Maria Alm, vidare till den idylliska Pillerseedalen, mot alperna runt Kitzbühel, till de trevliga semesterorterna Saalbach-Hin-

3

terglem och Zell am See och tillbaka över de gröna alpängarna i Pinzgauområdet. Under vandringen kommer du att se mer än 30 bergstoppar över 3000 meter, bl.a. Grossglockner som är Österrikes högsta berg, och Kitzsteinhornglaciären. Efter en dag på berget kan du njuta av de lokala delikatesserna såsom Pinzgauer Bladl, Nidai och Buchtel. Dessa specialiteter garanterar att du är full av energi inför morgondagens nya upplevelser! På den här vandringen kan du ta med din hund.

Alpvandring Pinzgau & Pillerseetal Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Maishofen – Maishofen 7 6 dagar 1 lätt 1 medel 4 krävande - 89 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

44


Alpe-Adria Trail

I Österrike erbjuder vi två delar av Alpe-Adria Trail. Båda delarna går genom ljuvliga Kärten och de båda bjuder på en storslagen natur, höga berg omgivna av ljuvligt doftande skogar och blomstrande ängar samt de glittrande sjöar. Den första delen startar i Seeboden och går över bergstoppar och bergskammar samt ner i härliga dalar. Leden tar dig genom Nationalparken Nockeberge och ner via sjön Millstätter till skidorten Bad Kleinkirchheim. Den andra delen startar i

Bad Kleinkirchheim och även om bergen inte är riktigt lika höga som den första delen så bjuds du på många fina vyer från bergstopparna. Vandringens höjdpunkt är kombinationen av berg och sjöar. Du passerar och bor några nätter vid de glittrande sjöarna Ossiacher See, Wörthersee och Faaker See. Vandringen avslutas vid Baumgartnerhöhe med utsikt över Faaker See, Wörthersee och slottsruinen Finkenstein.

Alpe-Adria Trail

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Seeboden – Bad Kleinkirchheim

6

5 dagar

-

-

3 svår

93 km

Seeboden – Bad Kleinkirchheim

6

5 dagar

-

4 medel 1 krävande

-

53 km

Bad Kleinkirchheim – Baumgartnerhöhe 6

5 dagar

-

2 medel 2 krävande

1 svår

87 km

2 krävande

Sträcka

________________________________________________________________________________

45

www.vandra.se

ÖSTERRIKE

4


Hälsningar från våra vandringsresenärer:

Hej på er! Första vandringsdagen, den bästa dagen i mitt liv, fantastiskt! Himmel, hav, sol, berg, ljumma vindar och Biscayabukten. Efter 9 timmars vandring och en sträcka på 2,85 mil kom vi fram till Getaria som då bjöd på 21 graders värme. // Kjell Eriksson & Ros-Marie Ericsson, Camino del Norte, Spanien, april-maj 2017 Veckorna går och vardagen rullar på.... nu är det nästan 4 veckor sedan vi är tillbaks från Cotswold! Vilken fin semester det har varit: mycket vacker natur i fina höstfärger, fantastisk tur med vädret och mysiga övernattningar som genomgående höll bra kvalitet. Och ert arrangemang fungerande lika strålande som vanligt! Tusen tack! Vi återkommer inom kort. Tänkte oss en vandring längs med Hadrianusmuren till våren! // Anders & Antje Stenberg, Cotswold Way, Chipping Campden – Bath, England, hösten 2017

Vi hade en fantastisk vandringsvecka som vi kommer att göra om när tillfälle ges inom de närmaste åren. Det kan även tilläggas att vi hade tur med vädret. Det kom endast en 2-minuters regnskur vid ett tillfälle men då var vi precis vid en lada som vi kunde söka skydd i. // Inge Svanholm & Ann-Sofi Karlsson, Via Podiensis, Frankrike, juli 2017

Jag är mycket nöjd med mina vandringsdagar. Kullaleden vill jag gärna rekommendera. Vacker, omväxlande, väl utmärkt och att nästan hela tiden vandra längs havet är så härligt rofyllt. Och att ”lyxvandra” så här och låta bagaget transporteras mellan övernattningarna, det var så skönt. Nu när jag vandrade var det lågsäsong så flera ställen längs vägen var stängda, men det fungerade bra ändå. // Birgitta Grane, Kullaleden Sverige, 8-13 maj 2017

Vi vandrade Pembrokeshire Coast Path i Wales. Hela leden från Amroth till St Dogmaels, 13 dagar. En fantastisk upplevelse – vackert, vilt och spännande. Leden följer södra kusten med många djupa vikar och stora höjdskillnader – upp och ner. Våra B&B höll högsta klass, både boendet och frukostarna. Dessutom mycket vänliga och positiva människor. Vi rekommenderar verkligen denna led – den bästa vi någonsin vandrat... // Mona & Yngve Pavasson-Hatta, Pembrokeshire Coast Path, Wales, september 2017

Superbra service och maten absolut helt prisvärd. // Lena Grönqvist & Lasse Gustavsson, Via Francigena för andra gången, Bourg Saint Pierre – Pont Saint Martin, sommaren 2017

www.vandra.se

46


Kontakt & Bokning

Vanliga frågor

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor eller om du vill göra en bokning. Telefon: 0430-620 21, vardagar 08.30-17.00. E-post: vandra@vandra.se Vill du boka något av våra vandringspaket kan du välja något av följande alternativ.

Vilka datum kan jag resa? Du väljer själv vilket paket och vilket startdatum som passar dig bäst, inom den specifika ledens reseperiod. Vi rekommenderar dig att undersöka om det finns lämpliga anslutningar under aktuella datum. Vi bokar sedan in dig enligt dina önskemål och förser dig med all information du behöver för att på egen hand kunna genomföra vandringen.

Ingår flyg i priset? Flygresorna ingår inte i våra grundpaket. Dock hjälper vi dig gärna att hitta lämpligt flyg, om du så önskar. Vi kan även hjälpa till med att leta upp bra transportmöjligheter med buss/tåg/ taxi mellan flygplats och vandringsled.

När och hur sker betalningen? Efter att ett vandringspaket blivit bokat och bekräftat betalas först en anmälningsavgift inom 10 dagar. Har du bokat flyg och/eller avbeställningsförsäkring genom oss betalas även denna i samband med anmälningsavgiften. Slutlikviden ska sedan betalas senast 45 dagar innan avresa. Du kan betala din resa via PG, BG eller med kort. Vill du betala med kort använder du länken i bekräftelsemailet alternativt kan du lämna dina kortuppgifter till oss via telefon.

Kan man lägga till extranätter under vandringen?

vandring enligt grundpaketet, och på plats bestämma sig för att stanna en extra natt någonstans i mitten. Vi kan vara behjälpliga med att boka in extranätter, antingen före, i mitten eller i slutet av din vandring.

Kan jag vandra i mina vanliga gymnastikskor? Naturligtvis beror det lite på vilken led du ska vandra och vilket underlag det är. Att du utan problem kan vandra en lång tur i hemmamiljö med dina gymnastikskor, behöver inte betyda att det fungerar lika bra längs vandringsleden. Det är ofta flera långa vandringsdagar efter varandra, och om man inte har bra skor eller kängor så är det lätt att få problem med fötterna efter ett par dagar. Vi brukar därför alltid rekommendera våra vandrare att välja skor/kängor med omsorg och försöka hinna gå in dessa innan avresa. En ordentlig sula som skyddar foten från ojämnt underlag är att föredra.

Kommer jag att klara av vandringen? Våra vandringar är graderade med svårighetsgraderna lätt, medel, krävande och svår. På sida 3 kan du läsa mer om vad de olika svårighetsgraderna innebär. Du får då en uppfattning om vilka utmaningar vandringen kan innehålla, och utifrån det avgöra om du klarar av vandringen eller inte. Har du frågor om någon specifik led är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka hjälpa dig.

Absolut! Vill du ha en extra övernattning någonstans längs leden måste detta bokas in direkt vid bokningstillfället. Det går alltså inte att boka in en 47

Via bokningssystem passar dig som redan har koll på anslutningsresor och vill starta en bokningsprocess. På hemsidan finns en ”Boka”-knapp som tar dig direkt till vårt bokningssystem. När formuläret är ifyllt och du klickat på ”Bekräfta bokning” får du ett bokningsnummer via e-post och vi startar arbetet med att boka in dig. Via e-post passar bra om du har funderingar kring startdatum, anslutningsresor eller annat som har med din bokning att göra. Du kan nå oss via e-post vandra@vandra.se eller via vårt kontaktformulär. Vårt mål är alltid att svara dig inom 24 timmar på vardagarna. Har du inte fått svar kan ditt e-brev kommit på villo­vägar, ring gärna och hör efter.

Via telefon, ett bra alternativ om du har funderingar. Många frågetecken rätas ut snabbare via telefon. Bokningsprocessen Vårt arbete med att boka vandringspaket tar normalt upp till en vecka. Undantag är längre vandringar och under perioder då det är svårt att komma i kontakt med boenden.

Bekräftelse När allt är bokat och klart sänder vi dig bekräftelse och program samt övrig information, via e-post. Betalningar Anmälningsavgiften,eventuell försäkring och flygresa betalas 10 dagar efter bekräftad bokning och slutlikviden 45 dagar innan avresa. Du kan betala via PG, BG eller betal-/kreditkort (Visa och Mastercard). Färdhandlingar När betalningstransaktionerna är avklarade postar vi färdhandlingarna, några veckor innan avresa. Vi postar program, avreseinformation, ledbeskrivning med karta samt eventuella kvitton från flygbokning eller annan transportbokning. Notera att du förbinder dig vid våra resevillkor genom att starta bokningsprocessen och vi inte garanterar dina reservationer förrän alla rum är bokade och bekräftade.

www.vandra.se


Vandra of Sweden AB Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se

Stockholm

Edinburgh

Edingburgh

Dublin

Dublin London Berlin Cardiff

London

Vandringspaket i 12 l채nder

Wien

Paris

utmed 52 vackra och sp채nnande leder med olika l채ngd och karakt채r

Bern

Ljubljana

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Madrid Lissabon

Madrid Mallorca

Lissabon

# van draof sweden

Rom

Vandra magasin 2018  
Vandra magasin 2018  
Advertisement