Page 1

2016

på egen hand Upplevelser till fots Vandringspaket i 10 länder Vita-lakan-vandringar – vandra om dagarna, bo bekvämt på natten

Vandra på egen hand i England, Irland, Italien, Portugal, Skottland, Spanien, Slovenien, Sverige, Wales och Österrike

Pilgrimsvandringar

www.van dra.se

Vandra of Sweden AB | Box 5177 | 312 05 Skottorp | Tfn 0430-620 21 | vandra@vandra.se | www.vandra.se


Välkommen till Vandra! I våra program vandrar du lätt om dagarna, utan packning. På

kvällen äter och dricker du gott för att på natten kunna krypa ner och sova gott mellan vita lakan. När du väljer att boka resan genom oss får du personlig service och en komplett resplan. Vi erbjuder vandringsupplevelser i 10 länder.

Är du sugen på att vandra? Ring oss så hjälper vi dig med vår kunskap och personliga service!

0430-620 21

Det är inne att vandra Fler och fler inser fördelarna med att röra på sig, det märker vi tydligt på Vandra. Sedan företaget startades 2003 har antalet vandrare ökat stadigt. Allt fler hör av sig till oss utan att ha tidigare erfarenhet. Vi är mycket glada för detta och konstaterar att – det är inne att vandra! De flesta av våra kunder har ändå erfarenhet av vandring. Det kan vara fjällvandrare som nu vill ha det mer bekvämt eller vandrare som tidigare rest i grupp som nu vill vandra på egen hand och i egen takt. De som upplevt friheten av att vandra utan bagage, bott bra och ätit gott gör gärna om det och kommer tillbaka år efter år. Att vandra har för många blivit en livsstil där en aktiv fritid med stora upplevelser kan kombineras med bekvämlighet. Kanske är det just detta som gör att vi har fått en ny stor kundgrupp, förstagångsvandrarna. I det här numret av Vandras magasin får denna grupp lite extra utrymme. För er som är erfarna vandrare har vi nöjet att även presentera några nyheter. Det finns något för alla. Stefan Krantz, Vandra

Vandra of Sweden AB

Emelie Årcén

Hej mitt namn är Lotta och jag är ny på Vandra. Ända sedan de yngre tonåren har jag varit intresserad av naturen. Som scout blev det många hajker där några av höjdpunkterna var att vandra i Jämtland-Härjedalen och i de Värmländska skogarna. Då var det full packning och övernattning i tält som gällde. I vuxen ålder har jag vandrat på Mallorca, Gran Canaria, i Frankrike och Österrike. Kuperad vandring, öppna vidder, klar luft och fantastisk grönska gör det lätt att leva i nuet. Efter en sådan vandring njuter jag extra mycket av god mat, dryck och en skön säng. Jag ser fram emot ditt samtal.

Hej! Mitt namn är Emelie och jag har arbetat på Vandra sedan 2013. Min karriär i rese- och turismbranschen startade med en tvåårig Turism- och serviceutbildning på Akademi Båstad följt av arbete på resebyrå i Klippan. Jag var inte någon inbiten friluftsmänniska när jag startade arbetet på Vandra, men efter en introduktionsvandring till Santiago de Compostela och vandringar i både Sverige och Europa har mitt intresse för vandring vuxit och blivit en del av mitt liv. När du ringer till oss är jag en av dem som hjälper dig.

Vandra lätt på egen hand. Bagagetransport. Bo bekvämt. Ät och drick gott. Flexibla datum. Ledbeskrivningar. Kartor. Hjälp med flyg. Komplett resplan. Jourservice.

Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se www.vandra.se

Lotta Silverstolpe

2


Första vandringsresan Att vandra är för oss människor det mest ursprungliga och naturliga sättet att färdas. Trots det så känns det för många av oss lite osäkert och läskigt att sticka iväg på den första vandringsresan. Men det är inte komplicerat att vandra och de flesta

Sök program efter översiktskarta! På översiktskartan finner du punkter som är placerade vid samtliga startplatser. Klickar du på aktuell prick får du upp länkar till samtliga program som startar där.

klarar det utan större problem, fram-

Sök program efter reselängd!

förallt om man får bagaget transpor-

I menyn finns länkar till program som har önskat antal nätter. Klicka på det antal nätter du önskar och du får upp alla program som passar in.

terat mellan övernattningarna och bor bekvämt på hotell. Är du intresserad av att göra din första vandringsresa på egen hand? Här ger vi dig vägledning om hur du kan gå tillväga. Fundera över följande: GEOGRAFISKA ÖNSKEMÅL. Har du valt ett land? Vill du vandra i södra Europa eller i norra Europa? Nära kusten eller i inlandet? TYP AV NATUR. Vill du vandra bland höga berg eller genom ett flackt landskap? Genom böljande skog eller levande jordbrukslandskap? KLIMAT. Föredrar du värme och mycket sol eller frisk luft och lite regn? TIDPUNKT PÅ ÅRET. När kan du resa och hur länge kan du vara borta? INTRESSEN. Historia, kultur, pilgrim, någon speciell natur, vinodling eller jordbruk? SVÅRIGHETSGRAD. Söker du en fysiskt krävande eller en lätt vandring? I vilken fysisk kondition är du?

Hjälp att söka rätt program på www.vandra.se På vår hemsida har vi flera sökfunktioner som kan vara till hjälp när du söker din första vandringsresa.

Meny Sök program via meny. Under varje land i menyn finner du samtliga leder och program.

Sök program via svårighetsgrad! I menyn kan du söka program via svårighetsgrad, klicka på aktuell svårighetsgrad och du får upp en lista över de program som genomgående eller delvis har den svårighetsgrad du önskar. Hittar du inte ett passande program är du alltid välkommen att ringa oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig att hitta rätt.Hittar du ett program där längden på resan inte stämmer med dina önskemål? Ring oss! Vi kan svara på vilka program som är möjliga att modifiera.

Bra förstagångsvandringar Bra val av förstagångsvandring är välmarkerade leder där många vandrar.

Spanien En bra förstagångsvandring är ”Den franska pilgrimsvägen” från Sarria till Santiago de Compostela. Den är bitvis fysiskt krävande, men många vandrar leden och den är välmarkerad så att du kan fokusera på vandringen. Dessutom finns det gott om faciliteter som caféer och barer längs leden. Costa Brava med leden GR 92 är också en lättvandrad led som är ett bra förstagångsval.

Skottland Vill du ha en större utmaning men ändå längs en led som många vandrar är West Highland Way ett bra alternativ. Den är en av Skottlands mest populära vandringsleder.

3

Sverige Alla våra vandringspaket i Sverige är välmarkerade och lätta att nå.

Italien Via Francigena mellan Bourg Saint Pierre och Aosta innehåller visserligen en hel del vandring uppför och nerför, men sträckorna är korta, leden är välmarkerad och det är lätt att hitta genom det storslagna landskapet.

England Hadrians Wall Path mellan Corbridge och Carlisle är en välmarkerad led som är lättvandrad. För den historieintresserade kan leden vara väl värd ett besök.

Madeira Levadorna på Madeira är flacka och lätta att följa. Kombinationen av levador och vandring längs stigar ger dig en omväxlande tur. Det finns ett parti som är hissnande, men detta kan undvikas då du kan välja ett annat alternativ.

Bokningsprocessen När du har bestämt dig för vilken led du ska vandra är det dags att boka din vandringsresa. Många leder och program kräver en god framförhållning eftersom antalet bäddar är begränsat. Flygpriserna med reguljärflyg blir oftast högre ju närmare avresa du kommer. Har du möjlighet, så var ute i god tid! För att få mer information om bokningsprocessen, se sidan 30.

Förberedelser När du bokat din vandringsresa är det dags för förberedelserna. Det första steget är att köpa bra kängor. Vi rekommenderar att du gör många vandringar i hemmiljön för att bygga upp fysiken och gå in dina nya kängor så att du är väl förberedd inför din första vandringsresa.

www.vandra.se


Nyhe

Vingårdsvandring

t!

Italien – Bar to Bar Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är en ringled som öppnades hösten 2014. Leden går genom ett vackert och storslaget böljande landskap. Leden går genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välsköt-

ta hassel­odlingar. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter är fantastisk, likaså vinet du dricker. En vandring i Piemonte är något utöver det vanliga.

Ny led i Spanien

Costa Brava Vårt nya vandringspaket längs den norra delen av Costa Brava bjuder på variationsrik vandring längs kust och inland. Leden passerar flera små städer och byar med historiska platser och byggnader. I Cadaqués är Salvador Dalí alltid närvarande och det finns möjlighet att besöka Salvador Dalí-museet i Port Lligat. Vandringen tar dig också till Cabo Creus, Iberiska halvöns östligaste udde. Där bjuds du på en fantastisk utsikt både åt norr och åt söder. Sist men inte minst är området känt för sin goda mat och sina härliga sandstränder.

Nyhet i Spanien

Pilgrimsvandra med internationell grupp Ett nytt program för dig som vill gå den sista och bästa delen av Den franska pilgrimsleden tillsammans med en internationell grupp. Vi samlas varje söndag i Sarria för en gemensam välkomstmiddag. Sen vandrar ni i grupp till Santiago de Compostela, bagaget transporteras, ni bor bra och knyter nya kontakter. Väl framme i Santiago kan du stolt hämta ut ditt ”Compostela”, ditt bevis på pilgrimsfärden. Efter pilgrimsmässan avslutar vi med en gemensam avskedsmiddag.

Rör på dig

i goda vänners sällskap Vi har hört det tusen gånger förut, rör på dig så mår du bättre. Den skotske forskaren Gordon Lithgows fem bästa råd för att bromsa åldrandet är:

1.

Rör på dig!

2. Rör på dig!

3. Rör på dig!

4. Rör på dig!

5. Rör på dig! Det i särklass bästa sättet att bromsa åldrandet är motion och träning, samtidigt som det visat sig ha en positiv inverkan på hjärnan. Hälsosam kost är också viktigt, enligt samma professor. Han menar att den gemensamma nämnaren för kosten, i områden med många människor www.vandra.se

4

över 100 år, är att de äter kalorisnålt och inkluderar mycket fisk och grönsaker. Lithgow tror att intaget av söta drycker utgör en stor utmaning för folkhälsan. Slutligen betonar Lithgow vikten av ett socialt liv och att umgås. Han menar att samhällen med många äldre ger bättre förutsättningar för interaktion mellan familj och vänner över flera generationer. Hans teori stöds av många andra forskare som konstaterat att umgänge med goda vänner och familj minskar stressen för många. Att vandra i goda vänners sällskap kombinerat med god, hälsosam mat är således vägen mot ett längre och hälsosammare liv.


t!

vandring + tåg

Vandra de vackraste delarna av Via Francigena  i kombination med  tåg genom Italien. Du vandrar över Colle del San Bernardo, genom ett storslaget landskap ner i Aostadalen. Du reser med tåg från Aosta till Lucca,  med sin välbevarade stadsmur  och närmre hundra vackra kyrkor.  Du reser vidare med tåg till San Miniato Alto och fortsätter  till fots,  genom  Toscanas  vackra böljande landskap, till Siena. Från Siena fortsätter du med tåg till Rom där resan avslutas med möjlighet att upptäcka ”den eviga staden”.

Kommande

Via Francigena

Nyhe

Eurorando

10-17 sept 2016

Se hur ljuset silar mellan löven, lyssna på fåglar som sjunger och se fjärilar som fladdrar förbi...

Stressa av i lövskog! Enligt en avhandling av Matilda Annersted, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, känner sig människor som vistas i lövskog mindre stressade. Lövskogar har flera egenskaper som underlättar återhämtning från stress. Exempel på vandringar genom lövskog är Kullaleden i södra Sverige, de sista delarna av pilgrimslederna till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien samt Via Maria i Österrike.

Den 10 september 2016 kl 16.00 invigs Eurorando i Helsingborg. Eurorando är Europas största internationella vandringsevenemang och genomförs på olika platser i Europa vart femte år. Arrangören räknar med att cirka 7 000 vandrare, från hela Europa, samlas i Skåne för att vandra och umgås. Under veckan arrangeras ett stort antal aktiviteter i form av dagsvandringar, som alla är välkomna att delta i. Det finns möjlighet  att boka  allt från kortare utflykter till heldagsvandringar. Aktivitetscentrum är öppet dagligen hela veckan. Här umgås man med andra deltagare samt tar del av den svenska musiken, kulturen och maten. Den 17 september avslutas Eurorando med en stor fest för alla deltagare. Vill du veta mer eller boka in dig på någon av vandringarna – se Eurorandos hemsida: www.eurorando2016.com/sv

Nu exporterar vi: Ny led på Irland

Western way Western Way slingrar sig fram genom Connemara, på västra Irland. Området är ett av de vackraste landskapen Irland har att erbjuda. Området domineras av berg, myrar och små sjöar. I Connemara är det mycket grönska och leden kantas ofta av björnbärssnår, järnek och Fuchsia. I trädgårdarna blommar praktfulla hortensior.

Vandring i Sverige Sommaren 2015 hade vi besök från våra spanska kollegor och vandringsarrangörer. Under en veckas studiebesök vandrade de valda delar av Skåneleden. Väl tillbaka i Spanien arbetade de fram ett par vandringspaket som nu finns på den spanska markanden. Även våra Brittiska kollegor har startat försäljning av våra svenska vandringspaket. Så planerar du att vandra någon svensk låglandsled i sommar finns möjligheten att du träffar både spanjorer och britter. 5

www.vandra.se


www.vandra.se

6


Aktiv semester, skön luft, vackra landskap

Vi var rookies på vandring

Vi gillar båda att gå långa promenader, vara ute i naturen och upptäcka nya platser. Vi är vänner sen länge, men har inte setts så mycket de senaste åren och har mycket att ta igen. Vi tycker om att äta god mat och dricka ett glas vin eller två. Några dagars vandring i alperna, längs pilgrimsleden Via Francigena, blev en idé som vi snabbt gjorde verklighet av. Vandra arrangerade resan, och i början av september började vårt lilla äventyr. Det var visserligen första gången vi var på vandring, men bra skor och vettiga kläder hade vi redan. En välsittande ryggsäck lagom stor för dryck, dagens matsäck samt ev regnställ och lite andra bra-å-ha-prylar hade vi förberett. Eftersom vi hade boende, mat och bagagetransport inkluderat i vandringspaketet kunde vi koncentrera oss på att gå och ta vara på de upplevelser som vandringen bjöd på. Skönt. Med oss i bagaget hade vi många års vänskap att ta igen, en gnutta hjärtesorg och ett stort behov av att njuta av livet.

Vår debut som vandrare Vandringen började i Bourg St Pierrre i Schweiz. För att komma dit tog vi flyg till Geneve, tåg till Martigny och sen buss sista biten. Efter första natten på det enkla hotellet gav vi oss ut i morgondimman

redo för vår första vandringsdag. Byn vi lämnade bakom oss var stilla och gräset längs den lilla skogsvägen vi följde var fullt av dagg. Det var väldigt grönt och vi var omgivna av höga skogsbeklädda berg. Det var magiskt. Solen bröt fram lite i taget och skingrade dimman. Mycket syre och spänd förväntan gjorde att vi gick med fasta steg och stora leenden på läpparna. Vi visste att det skulle bli den tuffaste dagen av de tre, med en stigning på ca 1000 höjdmeter. Tufft blev det, men aldrig för tufft. Vi hade bestämt oss för att ta det lugnt och gå i vår egen takt och vi visste att vi hade god tid på oss. Våra pauser kom att bli lika viktiga som själva vandringen. Tack vare 7

Vandras ledbeskrivning hittade vi en underbar plats att äta vår första lunch på, på udden till en turkosfärgad sjö. Där satt vi i solen, luftade tårna och njöt av att vara på väg. Vandringen fortsatte uppåt och längs vägen lyckades vi se ett antal murmeldjur. Skogsvägen hade blivit stig och skogen blivit utbytt till stenigt landskap. Det blev brantare och brantare, stenigare och stenigare. Vi gjorde mikropauser hela tiden, drack lite, fotograferade lite. Några fler var ute på samma vandring, men det var ingen trängsel. Några kände vi igen från dag till dag. När vi närmade oss Sankt Bernhardspasset, på nästan 2500 meters www.vandra.se


sen den bästa maten på resan, framförallt frukostbuffén gjorde oss nöjda.

Sol och bara ben

höjd, var vi i princip uppe bland molnen. På den höjden fick vi bekanta oss med ljudet av de bjällror som korna hade på sig, korna som gick på de branta sluttningarna. Det var en annorlunda upplevelse. När vi tagit oss ända upp, var vi rejält trötta, men lyckliga. Vi hade nått målet för dagens etapp. Nu fick vi fira. Det första vi gjorde var att gå in på klosterhärbärget och få stämplar i våra pilgrimspass. Där blev vi också bjudna på te, och vi fick en känsla av att vara riktiga pilgrimer. I den välsorterade souvenirbutiken mittemot köpte vi med oss varsitt minne. Vi lyckades också få en skymt av de riktiga Sankt Bernhardshundarna, innan vi gick de sista metrarna över gränsen till Italien. På hotellet där vår packning väntade kunde vi sen sträcka ut benen, avnjuta en rejäl middag och sova gott i sköna sängar.

Stenkramare Vi fick klä på oss rejält på morgonen när vi tog stigen bakom hotellet och www.vandra.se

påbörjade vår vandring nerför. De mjuka klipphällarna var sköna i morgonljuset och vi dröjde kvar en stund och ”kramade sten”. Ja, vi var lite tokiga, men det var så härligt där i morgonljuset att vi bara ville njuta av det naturen bjöd på, i det här fallet sten. En del är trädkramare, andra är stenkramare. Det dröjde sen inte länge innan det dök upp en bar. I Vandras ledbeskrivning stod det att det var en vinbar, men att det kanske var för tidigt på dagen för ett glas vin. Men det tyckte inte vi. Vi köpte varsitt glas rött, satte oss utomhus i solen och bredde ut kartan på bordet. Den unga killen som jobbade i baren berättade att bergspasset snart skulle stängas för säsongen. Det var svårt för oss att förstå, men han berättade att det kan vara helt igensnöat i oktober. På vintern är vägen över Sankt Bernhardspasset helt avstängd och trafiken går istället genom en biloch tågtunnel lite längre ner. När vi kom ner till första byn blev vi imponerade av gatlyktorna som var så vackra, med siluett av en pilgrim. Det var något vi senare skulle se på många ställen längs leden. Att vi gick längs en pilgrimsled gick inte att ta miste på. Förresten, den här dagen lärde vi oss att det italienska ordet för pilgrim är pellegrino. Det fortsatte gå nerför, nerför, nerför. Genom byar, förbi ängar, i skog, på vägar och stigar, längs bevattningskanaler... När vi kom fram till Etroubles letade vi upp postkontoret i byn för att stämpla våra pass. På hotellet fick vi 8

Nu hade vi gått nerför en hel dag, men vi skulle fortsätta ännu mer nerför. Det här skulle bli dagen då landskapet öppnade upp sig och vi hade utsikt över såväl grönskande ängar som snöklädda alptoppar. Redan på morgonen var temperaturen tillåtande för bara ben och vartefter timmarna gick blev det varmare och varmare. Vandringen började genom skuggig skog, men slutade genom soliga fruktoch vinodlingar. Lite busiga var vi också, vi pallade fikon, solvarma och goda. Väl framme i Aosta besökte vi katedralen för att få varsin stämpel.

Storstad och shopping Trots att vi älskade det variationsrika landskapet och njöt av alla vackra vyer, oftast utstötande ett ”Åh, så vackert” eller ”Åh, så fantastiskt” så tyckte vi det var lika underbart att avsluta vandringen med några timmars storstadsliv. En favoritbutik hittade vi snabbt och där fick vi tips på passande restaurang till kvällen. Den här gången fick vi välja mat helt och hållet själva. Det har också sin tjusning. Efter tre vandringsdagar var vi nöjda. Med tåg tog vi oss till flygplatsen utanför Milano, och sen hemåt. Vi, Anna-Malin Alm och Ulrika Träff, fick en fantastisk resa där allt fick plats, skratt och gråt, tystnad likväl som långa djupa samtal, en hel del tokigheter och massor av sång. Ingen seriös sång, mer som associationer till allt vi upplevde: Happy, Jag är den glade vandraren, Morgon mellan fjällen, Edelweiss, Som en gummiboll, Halleluja… Ja, vi blev nästan religiösa på kuppen. Att gå en pilgrimsled, eller åtminstone en del av som vi gjorde, ger vandringen en extra dimension. Vi fick med oss mycket hem i bagaget; vältränade ben, lite solbränna samt många härliga minnen att tänka tillbaka på. Det kändes bra i både kropp och själ. Och nu är vi inga rookies längre.


9

www.vandra.se


Undvik att bli blöt...

Vilket är det bästa skyddet när det regnar? Regnet det bara öser ner... Ja, det gör det emellanåt i alla fall. Det kan vara alldeles underbart med regn, men för att få utomhusvistelsen till en härlig upplevelse är det viktigt att ha rätt kläder. Det finns inget dåligt väder, det gäller bara att klä sig rätt. Vi försöker reda ut vad som är bra skydd när man ska vandra i regn. Paraply Paraplyet är tätt som ett tak och ventilationen är optimal. Perfekt på en kortare promenad, men mycket opraktiskt att använda vid fysisk aktivitet.

Galonställ Vandring i hällregn är underbart om man håller sig torr, men det är inte helt lätt att hitta det optimala regnskyddet som klarar av att hålla regnet borta och samtidigt ventilera bort svett.

Ett gammalt hederligt regnställ i galon är betydligt mer praktiskt om du vill vara rörlig och ha händerna fria. Tyvärr är dock ventilationen i regel obefintlig så under en längre och fysiskt krävande vandring är du garanterat lika blöt på kroppen som om du hade varit utan galonställ.

Poncho Ett betydligt bättre alternativ än paraply och galonställ är en poncho. En poncho är gjord av regntätt material som håller regnet borta. Tack vare den öppna och vida underdelen ventileras svett effektivt ut. För att skydda benen passar det utmärkt med ett par byxholkar. Jämfört med vanliga regnbyxor blir ventilationen bättre eftersom byxholkar är en mer öppen och luftig lösning. Poncho finns i olika kvalitéer och prisklasser. Nackdelen med en poncho är att den prasslar när du rör dig och att den begränsar rörligheten. Vid blåst kan den också vara svår att hålla på plats.

Skaljacka Billigare variant av en poncho. www.vandra.se

Det bästa alternativet för ett rörligt och aktivt uteliv är skaljackan. Den ska vara vind- och vattentät och kunna 10

andas, det vill säga släppa ut svett från kroppen som vattenånga. Det finns en hel djungel av jackor där varje tillverkare framhåller just sitt materials överlägsna egenskaper. Skalklädernas andningsförmåga är i regel det vanligaste försäljningsargumentet när du besöker en butik. I verkligheten ser det annorlunda ut. Vid fysisk aktivitet klarar nämligen inget av dessa material av att ventilera i den takt som krävs för att du inte ska bli blöt inifrån. Därför är skärning och ventilationsöppningar viktigare egenskaper som är avgörande för att du ska kunna hålla dig hyfsat torr. En bra skaljacka är väldigt dyr, så välj din jacka med omsorg!

Passform En jacka med ett smalare, mer tätsittande snitt, upplevs som lättare och mer smidig än en jacka med rymligare snitt. Var dock observant på att du kan behöva ha plats för varma och isolerande plagg under jackan. En längre jacka ger extra bra skydd. Jackan ska vara förlängd baktill så att den skyddar när du böjer dig framåt. Testa också passformen genom att höja en arm för att se så jackan räcker till i längd och inte lämnar midjan bar. Läs mer, här intill, vilka detaljer du ska tänka lite extra på när du köper en skaljacka.


Välj din skaljacka med omsorg! 1

2. KRAGE: Kragen får inte vara så vid att det regnar in. Ett mjukt tyg på insidan framtill är viktigt så att dragkedjan inte skaver mot haka och hals.

2

3. DRAGKEDJA: Idag är vattenavvisande dragkedjor standard och många jackor har inte längre någon kardborreförsedd skyddsklaff. Jackor med skyddsklaff som stängs med tryckknappar eller kardborreband är att föredra under längre turer. Om dragkedjan skadas går det då ändå att stänga jackan. Nackdelen med skyddsklaffar är att det blir flera lager tyg som gör magen svettigare och jackan tyngre.

3

7 4

5 6

Regnbyxa Skaljackan kompletteras med en regnbyxa för att skydda benen. Självklart ska byxan först och främst vara vattentät, men det är också viktigt att den står emot vatten även efter en tids slitage. Liksom hos skaljackan är det viktigt att tyget andas och att det finns någon form av ventilation för att slippa bli blöt under byxan. NÅGRA TIPS VID INKÖP AV REGNBYXA: • Kontrollera den vattentäta beläggningen, den sitter antingen utanpå eller på insidan. Sitter den inuti kan det vara värt att vända ut och in på plagget för att försäkra dig om att den vattentäta beläggningen ligger jämnt över byxan.

1. HUVA: Huvan ska vara lätt att justera, sitta bra på huvudet och ge fri sikt åt sidorna. Den ska vara så rymlig att du kan ha en mössa under samt ha en bred och förstärkt skärm som stoppar regnet.

• Kontrollera även att det inte ligger trådar under tejpningen i sömmarna. Om det gör det kan byxan släppa in vatten där, även om tyget i övrigt är vattentätt. • Smarta förstärkningar vid knä, insida av vader och bak är viktiga detaljer för en långlivad regnbyxa. Vid flitigt användande slits byxan som då blir mindre och mindre vattentät. • Bensluten ska gå att spänna åt runt kängskaften så att inte fukt tränger in. • Ventilationsöppning, i någon form, är viktig. Det finns ofta ventilation i fickorna eller på byxans långsida. Om det finns en ventilationsdragkedja på byxans nederkant och långsida blir den lätt att ta på utan att behöva ta av kängorna. Den blir dock inte lika tät.

Det finns inget dåligt väder, se bara till att klä dig rätt! 11

4. FICKOR: Det är bättre med få, stora fickor, än många små. Alla fickor bör vara strategiskt placerade så att åtkomsten till dem inte hindras av ryggsäckens axelremmar och höftbälte. Om möjligt bör du därför prova jackan med en ryggsäck. 5. ÄRMAR: Ärmsluten ska helst gå ner en bit över händerna och de justeras ofta med kardborreband. Undvik resårer, det är bättre att kunna vädra genom vida ärmslut. 6. DRAGSKO: Nederkanten av jackan justeras med en dragsko. 7. VENTILATION: Vid kraftig ansträngning och svettning är andningsfunktionen genom tyget, oavsett material, otillräcklig i skalplagg. En bra skaljacka kräver extra ventilation i form av långa ventilationsdragkedjor så att du kan släppa ut överskottsvärme. Ju fler, längre och större vädringsmöjligheter desto bättre. Vanligen är ventilationsöppningarna placerade under armarna. En jacka med tvåvägsdragkedja gör det lättare att lufta ut överskottsvärme, men den typen av dragkedja är ofta något mindre slitstark än en vanlig dragkedja.

www.vandra.se


Pilgrimskonfa – inre och yttre vandring För femte året i rad inbjuder Fryshuskyrkan till Pilgrimskonfirmation för ungdomar i åldern 16-19 år. Emma Thudén och Ronny Saba var konfirmander förra året och blir unga ledare 2016 tillsammans med tre vuxna ledare. Bakom Fryshuskyrkan står Svenska kyrkan i samarbete med Fryshuset, samt ett flertal organisationer och samarbetspartners.

Öppen atmosfär Jag träffar Emma och Ronny i Fryshuset, Stockholm, och frågar varför de vill bli ledare. – Förra årets grupp blev väldigt viktig för mig, säger Ronny. Det gick bra att lära känna de andra och det blev en god stämning i gruppen. Som ledare blir jag en förebild och bidrar till att skapa trygghet i gruppen, säger Ronny. Han fortsätter och berättar att pilgrimskonfa är en process, en inre och yttre vandring. Att känna trygghet

www.vandra.se

i gruppen är en förutsättning för att kunna ge sig ut i det främmande. Emma instämmer och berättar hur hon tyckte det var förra året. Det började med att hon fick en inbjudan hemskickad per post. – Jag har aldrig haft en tanke om konfirmation. När jag fick inbjudan började jag skratta. Jag visade för min sambo som tyckte jag att jag skulle testa. Så jag funderade och bestämde mig för att gå dit och kolla läget. Det kändes bra. Ingen var ”tokkristen” utan det var ett gemensamt sökande och en öppen atmosfär, säger Emma.

Laga mat och äta tillsammans Pilgrimskonfa har 15 platser för konfirmander. Gruppen träffas 7 tisdagskvällar och genomför 2 pilgrimsvandringar på hemmaplan innan man reser till Spanien och vandrar de 11 sista milen på den franska leden. Konfirmation blir det på pingstdagen i Sofia kyrka på söder i Stockholm. Träffarna på tisdagskvällarna börjar med middag som konfirmanderna turas om att laga. De senaste åren har det blivit vegetariska rätter. – Att laga mat ihop med andra är kul, säger Ronny. Jag har inte gjort det så mycket förut. Man lär känna varandra och jag lärde mig också att laga mat. Under måltiden berättas en bibelberättelse, fritt och ibland överflyttad till vår tid. Efter den fria berättelsen läses texten ur bibeln och följs av samtal kring matbordet. – Upplägget med mat och berättelse överraskade mig och har hjälpt mig att ta till mig bibelns berättelser. Jag har fortsatt att läsa bibeln efter konfirmationstiden. Det ger mycket, säger Emma. 12

Emma och Ronny.

– Det blir speciellt när man vandrar en längre sträcka. Särskilt när man går i tystnad. Man får tid att tänka och komma nära det som är viktigt i livet. Det säger Emma Thudén, 19 år, som blir ung ledare för Pilgrimskonfa 2016.

Efter middagen jobbar gruppen med olika teman utifrån Frälsarkransen, ett modernt pärlarmband där pärlorna har olika innebörd som t ex Gudspärla, Ökenpärla, Bekymmerslöshetspärla och Tystnadspärlorna som är sex till antalet.

Klassisk pilgrimsled Pilgrimsvandringarna på hemmaplan genomförs dels på söder i Stockholm, dels från Fryshuset genom Nackareservatet där gruppen vandrar längs Sörmlandsleden till Pilgrimscentrum i Tyresö. En vandring på ca 2,2 mil. Vandra har planerat för gruppens resa och pilgrimsvandring i Spanien till Santiago de Compostela. Under resa och vandring har vi också fått hjälp att lösa olika situationer. Förra året fick t ex en av deltagarna allvarligt skoskav och kunde inte gå. Stefan Krantz på Vandra löste det genom att ordna fram två mountainbikes. Det gick utmärkt att ta sig fram på cykel tillsammans med gruppen, även om cykling är ”second best” i jämförelse med att gå. Att pilgrimsvandra längs en klassisk pilgrimsled, där många pilgrimer sedan medeltiden tagit sig fram, ger en speciell känsla. – Människorna, miljön med natur och små byar, maten och att det är varmare i Spanien än hemma i Sveri-


ge, bidrar till upplevelsen. Man möter många olika människor som gör intryck. Det är speciellt att vara pilgrim, säger Ronny.

Bön och närvaro Under gruppens pilgrimsvandring blir det en kort paus varje timme och ibland längre raster, t ex vid något av de många caféer som finns i byarna. Innan gruppen fortsätter, samlas alla och ber en bön. Jag frågar Emma och Ronny hur de upplever att be bön offentligt.

– Bön kändes bra ute bland folk och det kändes också stämningsfullt. Bönen gör mig mer närvarande i nuet, säger Emma. – Det är naturligt, fortsätter Ronny. Är man pilgrim ber man. Det känns bra att be samma bön många gånger, menar Ronny. Konfirmanderna får under pilgrimsvandringen i Spanien turas om att leda en reflektion inför gruppen kring någon av Frälsarkransens pärlor. En reflektion på morgonen och en på eftermiddagen.

– Det är spännande att ta del av vad de andra har tänkt kring pärlorna. Det blir personligt, säger Emma. Man får något att tänka på och samla sina tankar kring under vandringen. Det ger mycket under en veckas resa och vandring. Pär Friberg, präst i Fryshuskyrkan och i Sofia församling

Är du nyfiken och vill veta mer? Följ Pilgrimskonfa på Facebook. Gilla Fryshuskyrkan så får du upp Pilgrimskonfa i nyhetsflödet.

Dags för en gruppresa? Vi har genom åren hjälpt många grupper att komma iväg på en vandringsresa. Vi hjälper till med allt från val av led till lösning av logistik och framtagandet av ett program med pris och villkor. Vi ger snabb och personlig service och finns alltid till hands under er resa via vår jourservice.

1

Offert

2

Administration När offerten är accepterad väljer

Kontakta oss för tips och idéer! Vi kommer gemensamt fram till ett lämpligt upplägg. När program och bokningar är klara skickar vi en offert.

ni hur det ska administreras. Ni kan välja mellan att själv samla in anmälningar och avgifter eller så tar vi hand om administrationen. Sköter vi administrationen finns även möjligheten att få tillgång till en bokningslänk där gruppdeltagarna själva bokar en plats.

13

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se

3

Färdhandlingar Vi postar färdhandlingar

4

Vandringsresan När det är dags för avresa

och den information som behövs för att ni ska kunna genomföra vandringsresan, antingen individuellt till deltagarna eller ett genom ett gemensamt utskick.

reser ni och vandrar tillsammans på egen hand enligt vårt koncept.

www.vandra.se


ENGLAND Edinburgh 1

Vandra i England I norra England finns fem nationalparker och massor av fina vandringsleder. Lederna går mellan glittrande sjöar och gröna, böljande berg. I södra England har du möjlighet att uppleva Cornwall och dess underbara kustlinje med klippor, stränder och vacker grönska. Dublin Med vår hjälp vandrar du lätt på egen hand medan vi transporterar ditt bagage mellan övernattningarna. Vid dagens slut tar du in på ett, av oss, förbokat ”Bed & Breakfast” där du kan njuta av en välförtjänt ale och sova gott mellan vita lakan.

3

4 2

Hadrian´s Wall Path 1

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Newcastle – Bowness, 8 nätter

Lätt – Medel

136 km

7 895:-

Corbridge – Carlisle, 6 nätter

Lätt

80 km

6 350:-

Corbridge – Brampton, 5 nätter

Lätt

63 km

Corbridge – Gilsland, 4 nätter

Lätt

50 km

5

London

5 505:4 595:-

______________________________________________________________________ Dales Way 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Ilkley – Bowness on Windermere, 7 nätter

Medel

126 km

Pris från 7 475:-

______________________________________________________________________ Wainwrights Coast to Coast 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

St Bees – Robin Hood´s Bay, 14 nätter

Krävande

307 km

12 810:-

St Bees – Kirkby Stephen, 8 nätter

Medel – krävande

134 km

8 035:-

Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay, 8 nätter

Medel – Krävande

173 km

8 105:-

______________________________________________________________________ Lake District Trail 4

Svårighetsgrad

Sträcka

Ambleside – Keswick, 6 nätter

Lätt – krävande

77 km

Pris från 6 910:-

______________________________________________________________________ South West Coast Path 5

Svårighetsgrad

Sträcka

Padstow – St Ives, 7 nätter

Lätt – Medel

98 km

Padstow – St Ives, 6 nätter

Medel

98 km

6 910:-

Padstow – St Ives, 5 nätter

Krävande

98 km

5 860:-

St Ives – Penzance, 6 nätter

Lätt – Medel

64 km

6 910:-

St Ives – Penzance, 5 nätter

Medel

64 km

5 790:-

Krävande

64 km

4 875:-

St Ives – Penzance, 4 nätter Santiago de Compostela

www.vandra.se

14

Pris från 7 965:-

Visste du att världens längsta krita rev finns längs kusten vid Norfolk, England?


IRLAND

Ed

Vandra på Irland På Irland – ”den gröna ön” har vi bland annat valt ut den grönaste och äldsta leden, Wicklow Way, som går genom ett grevskap söder om Dublin med smeknamnet ”Irlands trädgård”. Leden passerar platser så som Glenmalure, Glendalough, sjön Dan och Powerscourt vid Enniskerry. På den sydvästra sidan av ön finns halvön Dingle med sin dramatiska kustlinje mot Atlanten. Golfströmmen gör klimatet behagligt. Längs Dingle Way finns det gott om fornminnen, vild natur och vidsträckta betesmarker. Norr om Dinglehalvön, på Västra Irland, finns Western Way som bjuder på lätt och fin vandring bland berg och sjöar i det område som kallas för Irlands vackraste landskap.

3

Dublin 1

2

Wicklow Way 1

Svårighetsgrad

Sträcka

Tinahely – Marlay Park, Dublin, 7 nätter

Medel

115 km

Pris från 6 160:-

Clonegal – Marlay Park, Dublin, 9 nätter

Medel

155 km

7 225:-

______________________________________________________________________ Dingle Way 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Camp – Cloghane, 7 nätter

Medel

102 km

Pris från 6 160:-

Camp – Cloghane, 6 nätter

Medel

102 km

5 575:-

Tralee – Camp, 9 nätter

Medel

160 km

7 225:-

Tralee – Camp, 8 nätter

Medel

160 km

6 870:-

______________________________________________________________________ Connemara & Western Way 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Oughterard – Westport, 6 nätter

Medel

100 km

5 575:-

Oughterard – Leenaun, 4 nätter

Lätt – Medel

56 km

4 780:-

Visste du att världens högsta väderkvarn, St Patrick Distillery Mill (45,7 meter hög), finns i Dublin?

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 15

Santiago de Compostela

www.vandra.se


London

I TA L I E N

adrid

Wien

Ljubljana

Vandra i Italien

1

”Alla vägar bär till Rom” är en gammal devis som under medeltiden inte var långt ifrån sanning. Då reste många pilgrimer utmed Via Francigena, leden som gick rakt igenom Europa, från Canterbury i England till Rom i Italien. Våra vandringsarrangemang i Italien ger dig möjlighet att vandra några utvalda delar av Via Francigena samt längs den välkände San Francescos väg mellan Chiusi della Verna och Assisi. Föredrar du att vandra längs havet är kanske Cingue Terre eller Amalfikusten ditt val. Via Francigena 1

Svårighetsgrad

5 3 2

Sträcka

Pris från

Bourg Saint Pierre – Rom, tåg & vandring, 13 nätter Lätt – krävande

140 km

14 895:-

Bourg Saint Pierre – Pont Saint Martin, 8 nätter

Medel

108 km

8 535:-

Bourg Saint Pierre- Pont Saint Martin, 7 nätter

Medel- krävande

108 km

7 565:-

Bourg Saint Pierre – Aosta, 4 nätter

Medel

43 km

4 160:-

Lucca – Siena, 7 nätter

Lätt – medel

97 km

6 950:-

Siena – Acquapendente, 7 nätter

Lätt – krävande

131 km

7 375:-

Acquapendente – Isola Farnes och Rom, 9 nätter

Medel

148 km

7 435:-

Orvieto – Isola Farnes och Rom, 9 nätter

Medel

143 km

7 435:-

Montefiascone – Isola Farnes och Rom, 7 nätter

Medel

107 km

5 750:-

______________________________________________________________________ San Francescos väg 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Chiusi della Verna – Assisi, 7 nätter

Medel

83-89 km

Pris från 7 410:-

______________________________________________________________________ Cinque Terre 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Portofino & The Cinque Terre, 7 nätter

Medel

40-72 km

Pris från 6 390:-

______________________________________________________________________ Amalfikusten 4

Svårighetsgrad

Sträcka

Amalfikusten och Capri, 7 nätter

Medel

50-63 km

Pris från 6 045:-

______________________________________________________________________ Dal Barbaresco al Barolo 5

Svårighetsgrad

Sträcka

Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter

Medel

78-85 km

6 655:-

Alba – Alba, 7 nätter

Krävande

130 km

6 970:-

www.vandra.se

16

Pris från

Rom

4

Visste du att det kastas mynt värda omkring 3 000€ i Fontana di Trevi i Rom, varje dag? Pengarna plockas sedan upp och skänks till välgörenhet.


PORTUGAL Vandra i Portugal

Santiago de Compostela

En vandringsresa till Portugal är en resa med kontraster. Här finns bland annat Madeiras subtropiska vilda och blommande ö med lantliga avkrokar och storslående natur. Här finns även Den Portugisiska pilgrimsvägen till Santiago de Compostela med gamla traditioner och en levande landsbygd. En vandring längs Rota Vincentina kan ge dig både en häftig kustvandring samt en mer lugn landsbygdsvandring. Madeira

2

Svårighetsgrad

Sträcka

Santo da Serra – Funchal, 7 nätter

Lätt – medel

71 km

5 915:-

Machico – Funchal, 7 nätter

Lätt – medel

38 km

5 785:-

Machico – Funchal, 4 nätter

Lätt – medel

38 km

3 835:-

1

Pris från

M

Lissabon ______________________________________________________________________ Den Portugisiska vägen/

2

Camino Portugués

Svårighetsgrad

Sträcka

Porto – Santiago de Compostela, 14 nätter

Lätt – medel

226 km

Porto – Tui, 7 nätter

Lätt – medel

111 km

Tui – Santiago de Compostela, 8 nätter

Lätt – medel

115 km

Pris från 7 815:3

3 975:4 635:-

______________________________________________________________________ Rota Vincentina 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Alentejokusten, 6 nätter

Medel

78 km

8 300:-

Algarvekusten, 6 nätter

Medel – krävande

81 km

8 495:-

1

Pris från

Visste du att världens största picknick genomfördes av 22 232 deltagare, med filt och god mat, i den portugisiska staden Modelo?

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 17

www.vandra.se


SKOTTLAND Vandra i Skottland För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Att vandra i Skottland kan både vara en behaglig dagstur med strålande sol eller en svårare vandring med inslag av regn och blåst. Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Vandring i kombination med en god middag och något gott att dricka, som avslutning på en dag i naturen, är något som vi tagit fasta på.

8

9

3 2

7 1 4

Edinburgh 5

6

West Highland Way 1

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Milngavie – Fort William, 8 nätter

Medel

152 km

7 915:-

Milngavie – Fort William, 10 nätter

Lätt – medel

152 km

9 320:-

Milngavie – Invernans, 5 nätter Inverarnan – Fort William, 6 nätter Bridge of Orchy – Fort William, 4 nätter

Lätt

Dublin 65 km

6 070:-

Medel

87 km

6 770:-

Medel

57 km

4 945:-

______________________________________________________________________ West Highland Line 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Glasgow – Mallaig, vandring och tåg, 7 nätter

Lätt – medel

52-68 km

Pris från 9 085:-

______________________________________________________________________ Great Glen Way 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Fort William – Inverness, 7 nätter

Medel

114 km

7 050:-

Fort William – Inverness, 8 nätter

Lätt – medel

114 km

7 685:-

______________________________________________________________________ Rob Roy Way 4

Svårighetsgrad

Sträcka

Drymen – Pitlochry, 7 nätter

Medel

127 km

Pris från 7 475:-

______________________________________________________________________ St Cuthbert´s Way 5

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Melrose – Lindisfarne, 6 nätter

Lätt – medel

100 km

6 770:-

Melrose – Lindisfarne, 7 nätter

Lätt – medel

100 km

7 475:-

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se www.vandra.se

18

London


SKOTTLAND Arran Coastal Way 6

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Brodick – Brodick, 6 nätter

Medel

104 km

7 050:-

Brodick – Brodick, 7 nätter

Lätt – medel

85-104 km

7 615:-

______________________________________________________________________ Speyside Whisky Trail

Svårighetsgrad

Sträcka

Craigellachi – Tomintoul, 5 nätter

Lätt

53-62 km

5 930:-

Craigellachi – Ballindaloch, 3 nätter

Lätt

38 km

3 680:-

7

Pris från

______________________________________________________________________ Speyside Way 8

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Buckie – Aviemore, 7 nätter

Lätt – medel

104 km

7 475:-

Buckie – Aviemore, 6 nätter

Medel

104 km

6 560:-

______________________________________________________________________ Across Isle of Skye 9

Svårighetsgrad

Sträcka

Armadale – Portree, 7 nätter

Medel

88 km

Pris från 8 805:-

Visste du Skottlands nationalrätt haggis ursprungligen kom med vikingarna till de Brittiska öarna?

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 19

www.vandra.se


Dublin

SPANIEN

London

Vandra i Spanien

5

8

Santiago de Compostela

De mest kända av Spaniens vandringsleder är de så kallade Camino de Santiago och då i första hand Den franska pilgrimsvägen. Vägarna till Santiago de Compostela är dock flera och vi på Vandra kan även erbjuda dig vandringspaket på Norra vägen, Silvervägen,

4 6

Primitivo och Portugiska vägen. Många väljer också att fortsätta från Santiago de Compostela till Fisterra och Muxia längs Camino Finisterre. Vill du vandra i kombination med sol och bad är vårt vandringspaket längs Costa Brava ett bra alternativ. På Mallorca kan du vandra i bergen längs med GR 221 och föredrar du att utgå från ett hotell till olika dagsvandringar rekommenderar vi Picos de Europa. Mallorca 1

Santiago de Compostela

Svårighetsgrad

7 2

Sträcka

9

Pris från

3

Madrid

Valldemossa – Pollença, 6 nätter Medel – krävande 77 km 6 180:______________________________________________________________________ Lissabon Picos de Europa 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Picos de Europa, 7 nätter Medel 86 km 5 305:______________________________________________________________________ Costa Brava 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Figueres – Llanca, 7 nätter

Lätt – medel

86-93 km

Pris från 7 090:-

Roses – Llanca, 7 nätter Lätt – medel 54 km 5 430:______________________________________________________________________ Franska vägen / Camino Francés 4

Svårighetsgrad Madrid Sträcka

St J Pied de P – Santiago de Comp, 36 nätter

Medel – krävande

792 km

19 055:-

vandring o tåg, 16 nätter

Medel – krävande

288 km

8 880:-

St Jean Pied de Port – Logroño, 8 nätter

Medel – krävande

162 km

5 070:-

St Jean Pied de Port – Pamplona, 4 nätter

Medel – krävande

65 km

2 760:-

Pamplona – Logroño, 5 nätter

Medel

93 km

3 145:-

Logroño – Burgos, 6 nätter

Medel – krävande

125 km

3 680:-

Burgos – Léon, 9 nätter

Medel

157 km

4 760:-

Léon – O Cebreiro, 7 nätter

Krävande

161 km

3 935:-

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 11 nätter

Lätt – krävande

164 km

5 580:-

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 10 nätter

Medel – krävande

164 km

5 150:-

Sarria – Santiago de Compostela, 8 nätter

Medel

118 km

4 115:-

Sarria – Santiago de Compostela, 7 nätter

Medel – krävande

118 km

3 715:-

Pris från

St J Pied de P – Santiago de Comp,

Lissabon

www.vandra.se

20

1


SPANIEN Till världens ände/Camino Finisterre 5

Svårighetsgrad

Sträcka

Santiago de Compostela – Muxia, 7 nätter

Lätt – medel

114 km

Pris från 3 620:-

Santiago de Compostela – Fisterra, 5 nätter Lätt – medel 86 km 2 660:______________________________________________________________________ Den Portugisiska vägen/ Camino Portugués 6

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Porto – Santiago de Compostela, 14 nätter

Lätt – medel

226 km

7 815:-

Porto – Tui, 7 nätter

Lätt – medel

111 km

3 975:-

Tui – Santiago de Compostela, 8 nätter Lätt – medel 115 km 4 635:______________________________________________________________________ Norra vägen / Camino del Norte 7

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

San Sebastian – Santiago de Compostela, 37 nätter Medel – krävande

754 km

20 590:-

San Sebastian – Bilbao, 7 nätter

Medel – krävande

123 km

4 885:-

Bilbao – Santander, 6 nätter

Medel – krävande

122 km

4 095:-

Santander – Gijõn, 10 nätter

Medel

164 km

5 770:-

Gijõn – Ribadeo, 7 nätter

Medel – krävande

148 km

3 760:-

Visste du att det år 2015 vandrade 178 olika nationaliteter till Santiago de Compostela. Totalt var det 236 330 pilgrimer som nådde slutmålet, varav 1 092 kom från Sverige, 898 från Finland, 798 från Norge och 1 från Somalia?

Ribadeo – Santiago de Compostela, 11 nätter Medel 197 km 6 250:______________________________________________________________________ Camino Primitivo 8

Svårighetsgrad

Sträcka

Oviedo – Santiago de Compostela, 16 nätter

Krävande

330 km

Pris från 8 480:-

Oviedo – Lugo , 10 nätter

Krävande

228 km

5 765:-

Lugo – Santiago de Compostela, 7 nätter Medel 102 km 3 635:______________________________________________________________________ Silvervägen / Via de la Plata 9

Svårighetsgrad

Sträcka

Sevilla – Mérida, 11 nätter

Medel - krävande

221 km

Pris från 5 555:-

Mérida – Cáceres, 5 nätter

Lätt – medel

76 km

2 885:-

Cáceres – Salamanca, 10 nätter

Krävande

223 km

5 845:-

Salmanca – A Gudiña, 11 nätter

Krävande – svår

265 km

6 385:-

A Gudiña – Ourense, 6 nätter

Medel – krävande

113 km

3 210:-

Ourense – Santiago de Compostela, 7 nätter

Medel

93 km

3 725:-

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 21

www.vandra.se


SLOVENIEN

London

Wien

Vandra i Slovenien Det lilla landet Slovenien har storslagen natur och nästan 10 000 kilometer markerade vandringsleder. Det största och mest kända av Sloveniens bergsområden är Julian Alps, där vi kan erbjuda ett trevligt vandringspaket.

Vandra i Slovenien

1

Kranjska Gora och Bohinj, 7 nätter

Svårighetsgrad

Sträcka

Medel – krävande

97-107 km

1

Ljubljana Pris från 6 895:-

Visste du att Lipizanerhästarna, som spanska ridskolan i Wien använder, ursprungligen kommer från den slovenska staden Lipica?

Har ditt företag, din förening eller ditt kompisgäng talat om att genomföra en resa tillsammans? Har du ett specialintresse som kan kombineras med vandring? Vi på Vandra kan hjälpa dig att arrangera en temavandring.

Temavandring Ta chansen att kombinera några dagars vandring med ert specialintresse! Vi hjälper till med upplägg, bokning och administration antingen för en sluten grupp eller öppen grupp för fler deltagare. Som företag eller förening marknadsför du resan själv, internt. Vill du öppna upp för fler kan vi hjälpa till att locka deltagare till gruppen genom att lägga upp ditt program på vår hemsida under ”Temavandring”. När allt är klart reser du och vandrar med dina kunder, medlemmar eller kompisar. Ett samarbete som varit givande är yoga och vandring. Andra exempel på fina kombinationer med vandring är fotografering, fågelskådning och författande. Mycket populärt är även pilgrimsvandring.

www.vandra.se

22

Rom

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se


SVERIGE Vandra i Sverige 4

Att vandra i Sverige är gudomligt, det finns så många möjligheter. Du kan vandra på åsar, i skogar, längs havet, i städer och på fjället. Varje årstid har sin tjusning och vårt avlånga land kan erbjuda vandring i stort sett hela året. Med fördel kan man vandra tidigt på våren och sena hösten i södra Sverige. Färger och dofter är som mest påtagliga då och stillheten en lisa för själen. Att vandra på vintern längs frostiga stränder och dimhöljda backar, ta ett dopp på byns spa, äta en god middag och läsa en god bok på kvällen framför brasan på något anrikt hotell kan vara den vila som man så väl behöver i vintermörkret. Kust till kustleden

Svårighetsgrad

Sträcka

Skummeslöv. – Ä-holm, via Kvinnaböske, 5 nätter

Lätt

72 km

4 560:-

Skummeslövsstrand – Ängelholm, 4 nätter

Lätt – krävande

63 km

3 720:-

1

Pris från

Skummeslövsstrand – Torekov, 3 nätter Lätt 32 km 2 820:______________________________________________________________________ Österlenleden

Svårighetsgrad

Sträcka

Ystad – Kuskahusen, 7 nätter

Medel

108-113 km

6 880:-

Ystad – Brösarp, 6 nätter

Lätt – medel

91-96 km

5 600:-

Ystad – Simrishamn, 4 nätter

Lätt – medel

57-62 km

3 715:-

Skillinge – Kuskahusen, 5 nätter

Lätt – medel

64 km

5 175:-

Simrishamn – Kuskahusen, 4 nätter

Medel

51 km

4 515:-

Simrishamn – Brösarp, 3 nätter

Lätt – medel

34 km

3 180:-

2

Stockholm

Pris från

Simrishamn – Kuskahusen med guldkant, 3 nätter Medel 47 km 4 730:______________________________________________________________________ 1 Kullaleden 3

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Ängelholm – Helsingborg, 5 nätter Medel 84 km 4 370:Edinburgh ______________________________________________________________________ Höga kusten 4

Svårighetsgrad

Sträcka

Hornöberget – Ullånger, 4 nätter

Lätt – medel

61 km

5 180:-

Hornöberget – Ullånger och Skuleskogen, 5 nätter

Lätt – medel

66-76 km

6 595:-

Dublin

3 2

Pris från Visste du att i september 2016 samlas mellan 5 000 - 7 000 Européer för att vandra i Skåne? Evenemanget heter Eurorando.

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 23

London

www.vandra.se


WALES

Edinburgh

Dublin

Vandra i Wales Wales är verkligen som en oslipad diamant. Det är otroligt vackert i all sin enkelhet. När du vandrar i Wales får du bland annat uppleva blomsterfyllda ängar, stor natur- och kulturhistoria, ett artrikt fågelliv och fantastiska kustlinjer. I de små byarna blir du väl bemött av lokalbefolkningen som mer än gärna berättar om sin historia. En vandring i Wales lämnar ingen oberörd.

Pembrokeshire Coast Path

1

London

Svårighetsgrad

Sträcka

Dale – St David´s, bästa delen, 7 nätter

Medel

58-84 km

Amroth – St Dogmaels, hela leden, 14 nätter

Medel – krävande

299 km

15 055:-

Amroth – Pembroke, södra delen, 7 nätter

Lätt

94 km

8 385:-

Pembroke – St Davids, centrala delen, 7 nätter

Lätt

95 km

8 105:-

St Davids – St Dogmales, norra delen, 6 nätter

Krävande

108 km

7 190:-

1

Pris från 8 385:-

Visste du att Wales har fler slott per kvadratkilometer än något annat land i världen?

Santiago de Compostela

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se www.vandra.se

24


ÖSTERRIKE

dinburgh

London

Vandra i Österrike

Wien

I Österrike kan vi idag erbjuda vandringar längs två fantastiska leder, Via Sacra och Via Maria. Båda leder är pilgrimsleder, men naturen skiljer sig något. Via Sacra startar utanför Wien och erbjuder dig vandring i underbar natur genom ett böljande landskap och otroligt charmiga byar och småstäder. Leden slutar i välkända pilgrimsorten Mariazell. Via Maria startar i Salzburg och ger dig en vandring med hänförande vyer över berg och insjöar. Du bor på härliga privatägda hotell och Gasthaus i inbjudande byar, bland annat i St. Wolfgang som är mest berömt för värdshuset Vita Hästen och operetten, med samma namn, som utspelar sig där. Via Sacra

1

2

Ljubljana

Svårighetsgrad

Sträcka

Wien – Mariazell, 7 nätter

Medel – krävande

123 km

6 360:-

Wien – Lilienfeld, 4 nätter

Medel – krävande

70 km

4 085:-

Wien – Kaumberg, 3 nätter

Lätt – medel

39 km,

3 485:-

1

Pris från

______________________________________________________________________ Via Maria 2

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Salzburg – Ebensee, 7 nätter

Medel

89 km

Salzburg – Ebensee, 6 nätter

Lätt – krävande

89 km

5 995:-

Salzburg – St Wolfgang, 5 nätter

Medel – krävande

58 km

5 640:Rom

Salzburg – St Wolfgang, 4 nätter

Medel

58 km

4 810:-

6 995:-

Visste du att världens största Lederhosen är över 9 meter långa och 4,5 meter breda och finns i Salzburg?

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 25

www.vandra.se


P I L G R I M S VA N D R I N G

Pilgrimsvandring

En pilgrimsvandring lockar alla typer av människor, troende eller icke troende. Den kan ge dig flera dimensioner av din vandringsupplevelse. Under medeltiden var ständigt miljontals pilgrimer på väg mot eller från något av vallfartsmålen. Man har beräknat att åren 1150-1450 deltog mellan 20 och 50 procent av Europas vuxna befolkning i pilgrimsvandringar. Skälet för färden var religiös och det var ofta en farlig lång färd med mycket lidande. I vår moderna tid har pilgrimsvandring åter blivit populärt och skälen till vandringen är idag inte bara religiösa. Hos många finns en längtan att få ta en paus från vardagens stress och speedade tillvaro, få möjlighet att koppla bort huvudet och använda kroppen. En del pilgrimsvandrar sig ur livskriser och andra söker äventyret. Pilgrimsvandring är ett sätt att under den yttre resan även göra en inre resa.

Visste du att Gustav Vasa förbjöd pilgrimsvandring 1545. Han ansåg att folk skulle arbeta istället för att ränna efter vägarna.

Pilgrimsvandra i Italien Via Francigena

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Bourg Saint Pierre – Rom, tåg & vandring, 13 nätter Lätt – krävande

140 km

14 895:-

Bourg Saint Pierre – Pont Saint Martin, 8 nätter

Medel

108 km

8 535:-

Bourg Saint Pierre- Pont Saint Martin, 7 nätter

Medel- krävande

108 km

7 565:-

Bourg Saint Pierre – Aosta, 4 nätter

Medel

43 km

4 160:-

Lucca – Siena, 7 nätter

Lätt – medel

97 km

6 950:-

Siena – Acquapendente, 7 nätter

Lätt – krävande

131 km

7 375:-

Acquapendente – Isola Farnes och Rom, 9 nätter

Medel

148 km

7 435:-

Orvieto – Isola Farnes och Rom, 9 nätter

Medel

143 km

7 435:-

Montefiascone – Isola Farnes och Rom, 7 nätter

Medel

107 km

5 750:-

______________________________________________________________________ San Francescos väg

Svårighetsgrad

Sträcka

Chiusi della Verna – Assisi, 7 nätter

Medel

83-89 km

www.vandra.se

26

Pris från 7 410:-


P I L G R I M S VA N D R I N G Pilgrimsvandra i Portugal Den Portugisiska vägen/Camino Portugués

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Porto – Santiago de Compostela, 14 nätter

Lätt – medel

226 km

7 815:-

Porto – Tui, 7 nätter

Lätt – medel

111 km

3 975:-

Tui – Santiago de Compostela, 8 nätter

Lätt – medel

115 km

4 635:-

______________________________________________________________________ Pilgrimsvandra i Skottland St Cuthbert´s Way

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Melrose – Lindisfarne, 6 nätter

Lätt – medel

100 km

6 770:-

Melrose – Lindisfarne, 7 nätter

Lätt – medel

100 km

7 475:-

______________________________________________________________________ Pilgrimsvandra i Spanien Franska vägen/Camino Francés

Svårighetsgrad

Sträcka

St J Pied de P – Santiago de Comp, 36 nätter

Medel – krävande

792 km

Pris från 19 055:-

vandring o tåg, 16 nätter

Medel – krävande

288 km

8 880:-

St Jean Pied de Port – Logroño, 8 nätter

Medel – krävande

162 km

5 070:-

St Jean Pied de Port – Pamplona, 4 nätter

Medel – krävande

65 km

2 760:-

Pamplona – Logroño, 5 nätter

Medel

93 km

3 145:-

Logroño – Burgos, 6 nätter

Medel – krävande

125 km

3 680:-

Burgos – Léon, 9 nätter

Medel

157 km

4 760:-

Léon – O Cebreiro, 7 nätter

Krävande

161 km

3 935:-

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 11 nätter

Lätt – krävande

164 km

5 580:-

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 10 nätter

Medel – krävande

164 km

5 150:-

Sarria – Santiago de Compostela, 8 nätter

Medel

118 km

4 115:-

Sarria – Santiago de Compostela, 7 nätter

Medel – krävande

118 km

3 715:-

St J Pied de P – Santiago de Comp,

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se 27

www.vandra.se


P I L G R I M S VA N D R I N G Till världens ände/Camino Finisterre

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Santiago de Compostela – Muxia, 7 nätter

Lätt – medel

114 km

3 620:-

Santiago de Compostela – Fisterra, 5 nätter

Lätt – medel

86 km

2 660:-

______________________________________________________________________ Den Portugisiska vägen/Camino Portugués

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Porto – Santiago de Compostela, 14 nätter

Medel

226 km

Porto – Tui, 7 nätter

Medel

111 km

3 975:-

Tui – Santiago de Compostela, 8 nätter

Medel

115 km

4 635:-

7 815:-

______________________________________________________________________ Norra vägen/Camino del Norte

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

San Sebastian – Santiago de Comp, 37 nätter

Medel – krävande

754 km

20 590:-

San Sebastian – Bilbao, 7 nätter

Medel – krävande

123 km

4 885:-

Bilbao – Santander, 6 nätter

Medel – krävande

122 km

4 095:-

Santander – Gijõn, 10 nätter

Medel

164 km

5 770:-

Gijõn – Ribadeo, 7 nätter

Medel – krävande

148 km

3 760:-

Ribadeo – Santiago de Comp, 11 nätter

Medel

197 km

6 250:-

______________________________________________________________________ Camino Primitivo

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Oviedo – Santiago de Compostela, 16 nätter

Krävande

330 km

8 480:-

Oviedo – Lugo, 10 nätter

Krävande

228 km

5 765:-

Lugo – Santiago de Compostela, 7 nätter

Medel

102 km

3 635:-

______________________________________________________________________ Silvervägen/Via de la Plata

Svårighetsgrad

Sträcka

Sevilla – Mérida, 11 nätter

Medel – krävande

221 km

Pris från 5 555:-

Mérida – Cáceres, 5 nätter

Lätt –medel

76 km

2 885:-

Cáceres – Salamanca, 10 nätter

Krävande

223 km

5 845:-

Salmanca – A Gudiña, 11 nätter

Krävande – svår

265 km

6 385:-

A Gudiña – Ourense, 6 nätter

Medel – krävande

113 km

3 210:-

Ourense – Santiago de Compostela, 7 nätter

Medel

93 km

3 725:-

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se www.vandra.se

28


P I L G R I M S VA N D R I N G Pilgrimsvandra i Österrike Via Sacra

Svårighetsgrad

Sträcka

Pris från

Wien – Mariazell, 7 nätter

Lätt – krävande

123 km

6 360:-

Wien – Lilienfeldt, 4 nätter

Lätt – krävande

70 km

4 085:-

Wien – Kaumberg, 3 nätter

Lätt – medel

39 km

3 485:-

OBS! Alla priserna i den här prislistan lämnas med reservation för feltryck och eventuella valutaförändringar. Priserna är beräknade efter valutakurser 1/1 2016. Fullständig och korrekt pris­lista finner du på www.vandra.se

Vill du följa med på en färdig temavandring? Temavandring innebär att du vandrar utvald led enligt vårt grundkoncept, fast i samarbete med en aktör som tillför en aktivitet. Medarrangören står för innehållet och vi ordnar med logistiken. Titta in på vår hemsida under fliken Temavandring för att se aktuella temavandringar. Kanske vi har en vandring på gång med ditt specialintresse?

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se

29

www.vandra.se


Bra att veta

Vandra på egen hand – med Vandra Du väljer program och startdatum. Vi tipsar om anslutningsresor i ett programförslag. När du har beslutat dig bokar vi enligt dina önskemål och förser dig med all information du behöver. Du vandrar på egen hand i din takt med lätt packning – vi transporterar ditt bagage. Är det något som trasslar har du alltid möjlighet att kontakta vår jourservice.

Du väljer vandring och datum Du väljer något av vandringsarrangemangen och ett startdatum som passar dig. Har du koll på anslutningsresor är det bara att starta bokningsprocessen.

själv. Oavsett om du bokat anslutningsresorna på egen hand eller om vi har gjort det, får du ett komplett program med information om flygresorna och vidare transporter till och från vandringen.

Ledbeskrivning, kartor och praktisk information Ledbeskrivning och kartor varierar. De flesta beskrivningarna är i form av en guidebok. Där det inte finns någon utgiven får du en ledbeskrivning. Ledbeskrivningar och guideböcker gällande vandring utanför Sveriges gränser har i regel engelsk text.

Komplett resplan med information om boende, flyg- och anslutningsresor Har du funderingar över hur du tar dig till startplatsen och åter från slutmålet? Kontakta oss så undersöker vi de bästa möjligheterna. När vi har undersökt aktuella datum och alternativ skickar vi ett programförslag som du studerar och om allt känns bra startar vi bokningsprocessen. När vandringsarrangemanget är bokat väljer du om du vill att vi bokar flyganslutningar eller om du gör det

Svårighetsgrader

Bagage­transporten ingår automatiskt i våra vandringsarrangemang, förutom längs pilgrimslederna i Spanien och Portugal där det är ett valfritt tillägg.

Bo fint och sov gott Du bor bra på hotell, gästgiveri eller Bed & Breakfast, de flesta rummen har dusch och toalett på rummet. Lakan, örngott och handduk ingår alltid.

Ät och drick gott I samtliga program ingår frukost med undantag för ett par boenden. Frukostarnas storlek och innehåll varierar från land till land. I några av våra vandringsarrangemang ingår även middag, men de flesta innebär att du ordnar middagen själv. Det finns i stort sett alltid möjlighet att äta middag på ditt boende eller i närheten. Att äta lunch längs vägen är mindre vanligt, det bästa är att ha ett lunchpaket med sig. Lunchpaket köper du på ditt boende eller i någon butik i närheten.

Jourservice

Vi kör bagaget Du vandrar lätt och njuter av omgivningarna medan vi transporterar ditt bagage mellan övernattningarna.

Under alla våra vandringar har du möjlighet att komma i kontakt med vår lokala jourservice.

Följande gradering ges i första hand för att ge dig möjlighet att själv avgöra om den aktuella turen passar dig. På de flesta av våra vandringar räcker det med allmänkondition, var dock uppmärksam på att gradering av leder och dagsturer även påverkas av din fysiska kondition, samt av det aktuella väderförhållandet.

Lätt

Krävande

• Upp till 5 timmar vandring/dag •  Upp till 20 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 450 meter/dag

• Upp till 9 timmar vandring/dag •  Upp till 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 1 500 meter/dag

Medel

Svår

• Upp till 7 timmar vandring/dag •  Upp till 25 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 900 meter/dag

• Mer än 9 timmar vandring/dag •  Mer än 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad mer än 1 500 meter/dag

www.vandra.se

30


Kontakt & Bokning

Vanliga frågor Det fungerar precis som alla andra betalningar via internet. Du kan också välja att uppge kortuppgifterna till oss direkt via telefon, så knappar vi in det i vår kortterminal.

Kan man stanna över någon extra natt på något ställe? Vilka datum kan jag resa? Du väljer själv vilket program och vilket startdatum som passar dig bäst, dock inom den specifika ledens reseperiod. Lämpligt är att undersöka att det finns transportmöjligheter under aktuella datum. Vi bokar sedan in dig enligt dina önskemål och förser dig med all den information du behöver för att på egen hand kunna genomföra vandringen.

Ingår flyg i priset? Flygresorna ingår inte i våra grundpaket. Dock hjälper vi dig gärna med detta också om du så önskar. Vi kan även hjälpa till med att leta upp lämpliga flygresor, och transportmöjligheter med buss/tåg/taxi mellan flygplats och vandringsled.

När och hur sker betalningen? Efter att ett vandringspaket blivit bokat och bekräftat betalas först en anmälningsavgift inom 10 dagar. Anmälningsavgiften är 1.000 kr per person för en resa som kostar upp till 10.000 kr, 2.000 kr per person för en resa som kostar upp till 20.000 kr o.s.v. Har du bokat flyg och/eller avbeställningsförsäkring genom oss betalas även detta i samband med anmälningsavgiften. Slutlikviden ska sedan betalas senast 45 dagar innan avresa. Du kan betala din resa antingen med våra inbetalningskort som skickas i samband med bekräftelsen, till PG eller BG, eller med ditt bankkort. Vill du betala med ditt bankkort hör du av dig till oss. Vi kan då skicka en betalningslänk till din e-post där du själv knappar in dina kortuppgifter och betalar genom att trycka på en knapp.

Absolut! Vill du ha en extra övernattning någonstans längs leden måste detta dock bokas in direkt vid bokningstillfället. Det går alltså inte att boka in en vandring enligt grundpaketet, och på plats bestämma sig för att stanna en extra natt någonstans i mitten. Vi kan vara behjälpliga med att boka in extranätter, antingen före, i mitten av eller i slutet av din vandring. Helt utifrån just dina önskemål.

Kan jag vandra i mina vanliga gymnastikskor? Naturligtvis beror det lite på vilken led du ska vandra och vilket underlag det är. Men – att du utan problem kan vandra en lång tur i hemmamiljö med dina gymnastikskor behöver inte betyda att det fungerar lika bra längs vandringsleden. Det är ofta flera långa vandringsdagar efter varandra, och om man inte har bra skor eller kängor så är det lätt att få problem med fötterna efter ett par dagar. Vi brukar därför alltid rekommendera våra vandrare att välja skor/kängor med omsorg och försöka hinna gå in dessa innan avresa. En ordentlig sula som skyddar foten från ojämnt underlag är att föredra.

Kommer jag att klara av vandringen? Våra vandringar är graderade med svårighetsgraderna lätt, medel, krävande och svår. På sida 30 kan du läsa mer om vad de olika svårighetsgraderna innebär. Du får då en uppfattning om vilka utmaningar vandringen kan innehålla, och utifrån det avgöra om du klarar av vandringen eller inte. Har du frågor om någon specifik led är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka hjälpa dig.

31

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor om våra paket eller om du vill göra en bokning. Telefon: 0430-620 21, vardagar 08.30-17.00 Mail: vandra@vandra.se Vill du boka något av våra vandringsarrangemang kan du välja på följande alternativ.

Via bokningssystem Detta alternativ passar bra för dig som redan har koll på anslutningsresor och vill starta en bokningsprocess direkt. I varje vandringsprogram finns en ”Boka”-knapp som tar dig direkt till vårt bokningssystem. När formuläret är ifyllt och du klickat på ”Bekräfta bokning” får du ett bokningsnummer och vi startar arbetet med att boka in dig.

Via e-post Detta alternativ passar bra om du har funderingar kring startdatum, anslutningsresor eller annat som har med din bokning att göra. Du kan nå oss via e-post vandra@vandra.se eller via vårt kontaktformulär, vårt mål är alltid att svara dig inom 24 timmar på vardagarna. Har du inte fått svar inom tiden kan ditt e-brev kommit på villo­ vägar, ring gärna och påpeka.

Via telefon

Ytterligare ett bra alternativ om du har några funderingar. Många frågetecken rätas ut snabbare via telefon.

Bokningsprocessen Vårt arbete med att boka ett vandringsarrangemang tar upp till en vecka, med undantag för längre program och bokningar under perioder då det är svårt att komma i kontakt med boenden, då kan det ta längre tid.

Bekräftelse När allt är bokat och klart får du först en bekräftelse och program med e-post. Därefter postar vi program och bekräftelse med information till din hemadress.

Betalningar Anmälningsavgiften betalas normalt 10 dagar efter bekräftad bokning och slutlikviden 45 dagar innan avresa. Du kan välja mellan att betala via Plusgiro, Bankgiro eller Betal-/kreditkort (Visa och Mastercard).

Färdhandlingar När betalningstransaktionerna är avklarade postar vi färdhandlingarna, cirka 30-20 dagar innan avresa. Vi postar program, avreseinformation, ledbeskrivning med karta samt eventuella kvitton från flygbokning eller annan transportbokning. Notera att du förbinder dig vid våra resevillkor genom att starta bokningsprocessen och vi inte garanterar dina reservationer förrän alla rum är bokade och bekräftade. www.vandra.se


Vandra of Sweden AB Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se

på egen hand Stockholm

Edinburgh

Simlångsdalen

Ulvered

Knäred

Vallen

Hallandsåsen - Koarp

Edinburgh Dublin

Dublin London

London

Vandringspaket i 10 länder

Wien

utmed 42 vackra och spännande leder

Ljubljana

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Madrid Lissabon Madrid Lissabon

# van draof sweden

Rom

Profile for VandraOfSweden

Vandra magasin 2016  

Vandra magasin 2016  

Advertisement