Page 1

2017 Vandringspaket i 10 länder Vandra på egen hand i England, Frankrike, Irland, Italien, Portugal, Skottland, Spanien, Sverige, Wales och Österrike

Nu även vandringspaket i Frankrike

Vita-lakan-vandringar – vandra utan tung packning om dagarna, ät gott och bo bekvämt på natten

Pilgrimsvandringar www.van dra.se

Vandra of Sweden AB | Box 5177 | 312 05 Skottorp | Tfn 0430-620 21 | vandra@vandra.se | www.vandra.se


Välkommen till Vandra! I våra program vandrar du lätt om dagarna, utan packning. På kvällen äter och dricker du gott för att på natten kunna krypa ner och sova gott mellan vita lakan. När du väljer att boka resan genom oss får du personlig service och en komplett resplan. Vi erbjuder vandringsupplevelser i 10 länder.

Är du sugen på att vandra? Ring oss så hjälper vi dig med vår kunskap och personliga service!

0430-620 21

Utveckling Att skräddarsy vandringsarrangemang till dig som vandra-

Lotta Silfverstolpe

Emelie Årcén

re är vår allra viktigaste sysselsättning. Men för att tillgo-

Hej! Mitt namn är Lotta och jag har arbetat på Vandra sedan våren 2016. I de yngre tonåren gav scoutlivet mig smak för att vara ute i naturen. Hajkerna var höjdpunkten och då blev det bl.a. vandring både i fjällnaturen i Jämtland-Härjedalen och i skogarna i Värmland. I vuxen ålder har jag vandrat på olika ställen både i Sverige och i Europa. Vandring är ett underbart sätt att koppla av och ladda batterierna. Dessutom njuter jag extra mycket av en god måltid efter en dag i naturen. Sedan jag började på Vandra har jag bl.a. arbetat med våra program på Costa Brava, i Österrike och i Frankrike. Vill du veta mer om de destinationerna eller något av våra andra program svarar jag gärna på dina frågor!

Hej! Mitt namn är Emelie och jag har arbetat på Vandra sedan 2013. Min karriär i reseoch turismbranschen startade med en tvåårig Turism- och serviceutbildning på Akademi Båstad följt av arbete på resebyrå i Klippan. Jag var inte någon inbiten friluftsmänniska när jag startade arbetet på Vandra, men efter en introduktionsvandring till Santiago de Compostela och vandringar i både Sverige och Europa har mitt intresse för vandring vuxit och blivit en del av mitt liv. När du ringer till oss är jag en av dem som hjälper dig.

dose dina behov är det också viktigt att vi ständigt utvecklar våra vandringspaket. Vi uppdaterar våra program, med tillhörande informationsmaterial, kontinuerligt. Vi gör justeringar utifrån information från våra samarbetspartners och från våra vandrare. Så ofta vi har möjlighet är vi själva ute och testar våra program. Att utveckla nya program kräver betydligt mer arbete. Är vi nyfikna på en vandringsled som erbjuder bra boende längs hela leden, gör vi besök i området och vandrar den aktuella sträckan. Det är början på ett utvecklingsarbete som är tidskrävande men stimulerande. Du kan läsa mer om vårt arbete att utveckla vandringspaket, några sidor längre fram i det här numret av vårt magasin. Att vandra är det roligaste jag vet och jag hoppas att vårt magasin ska inspirera dig inför kommande vandringar. // Stefan Krantz, Vandra of Sweden

Vandra lätt på egen hand. Bagagetransport. Bo bekvämt. Ät och drick gott. Flexibla datum. Ledbeskrivningar. Kartor. Hjälp med flyg. Komplett resplan. Jourservice.

Vandra of Sweden AB Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se www.vandra.se

2


Bra att veta

Vandra på egen hand – med Vandra Du väljer program och startdatum. Vi tipsar om anslutningsresor i ett programförslag. När du har beslutat dig bokar vi enligt dina önskemål och förser dig med all information du behöver. Du vandrar på egen hand i din egen takt, med lätt packning – vi transporterar ditt bagage. Är det något som trasslar har du alltid möjlighet att kontakta vår jourservice.

Du väljer vandring och datum

Du väljer något av vandringsarrangemangen och ett startdatum som passar dig. Vill du starta bokningsprocessen kan du göra det direkt på vår hemsida. Har du frågor, kontakta oss!

att vi bokar flyganslutningar eller om du gör det själv. Oavsett om du bokat anslutningsresorna på egen hand eller om vi har gjort det, får du ett komplett program med information om flygresorna och vidare transporter till och från vandringen.

på dagens vandring, resten av bagaget transporterar vi mellan de olika boendena. Bagage­transporten ingår i alla våra vandringsarrangemang, förutom längs pilgrimslederna i Spanien och Portugal där det är ett valfritt tillägg.

Ledbeskrivning, kartor och praktisk information

Du bor bra på hotell, gästgiveri eller Bed & Breakfast. Oftast finns dusch och toalett på rummet. Lakan, örngott och handduk ingår alltid.

Många av ledbeskrivningarna är i form av en guidebok. Där det inte finns någon, får du en ledbeskrivning. Ledbeskrivningar och guideböcker gällande vandring utanför Sveriges gränser har i regel engelsk text.

Komplett resplan med information om boende, flyg- och anslutningsresor

Har du funderingar över hur du tar dig till startplatsen och åter från slutmålet? Kontakta oss så undersöker vi möjligheterna och ger dig de bästa alternativen. Därefter skickar vi ett programförslag som du studerar och om allt känns bra startar vi bokningsprocessen. När vandringsarrangemanget är bokat väljer du om du vill

Svårighetsgrader

Vi kör bagaget

Vandringen blir mer njutningsfull utan tung packning på ryggen. Därför bär du bara med dig det du behöver

Bo bra och sov gott

Ät och drick gott

I samtliga program ingår frukost med undantag för ett par boenden. Frukostarnas storlek och innehåll varierar från land till land. I några av våra vandringsarrangemang ingår även middag, men vanligen ordnar du den själv. Antingen äter du middag på ditt boende eller i närheten. Möjligheten att äta lunch på restaurang eller kafé längs vägen varierar. Vill du ha lunchpaket köper du det på ditt boende eller i någon butik i närheten.

Jourservice

Under alla våra vandringar har du möjlighet att komma i kontakt med vår lokala jourservice.

Följande gradering ges i första hand för att ge dig möjlighet att själv avgöra om den aktuella turen passar dig. På de flesta av våra vandringar räcker det med allmänkondition. Var dock uppmärksam på att upplevelsen av leder och dags­ turer påverkas av väder och vind, samt din fysiska kondition.

Lätt

Krävande

• Upp till 5 timmar vandring/dag •  Upp till 20 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 450 meter/dag

• Upp till 9 timmar vandring/dag •  Upp till 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 1 500 meter/dag

Medel

Svår

• Upp till 7 timmar vandring/dag •  Upp till 25 km vandring/dag •  Backar som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad på 900 meter/dag

• Mer än 9 timmar vandring/dag •  Mer än 35 km vandring/dag •  Backarna som du skall vandra uppför/nerför har en max höjdskillnad mer än 1 500 meter/dag

3

www.vandra.se


Nyhet!

Det bästa av Provence I Luberonbergen får du det Bästa av Provence. Vandringen tar dig långt bort från allfarvägarna och bjuder på vackra vyer och nya upptäckter. Byarna Gordes och Bonnieux är två stopp på vägen där både öga och gom får sitt till livs. Vandringarna är behagliga i längd men ändå lite utmanande när Luberonbergen ska besegras. Väl på toppen ser man till Medelhavet så ansträngningen är mödan värd! Åk till Provence och njut av vandring, solen, det speciella ljuset och lavendelns härliga färgprakt!

Nyhe

t! Via Podiensis

I Frankrike går pilgrimsleden Via Podiensis hela vägen från den andlöst vackra staden Le Puy en Velay ner till Saint Jean Pied de Port vid spanska gränsen. Leden bjuder på ständiga påminnelser om historien och de många pilgrimer som har vandrat här. Orörd natur, antika broar, medeltida städer, blomsterprakt, platåer och dalar och naturligtvis utsökt mat och dryck. Flera platser som finns med på UNESCOs världsarvslista passeras längs vandringen och dessutom fler av Frankrikes vackraste städer och byar (Les Plus Beaux Village de France).

www.vandra.se

Nyhet!

Sörmlandsleden För dig som vill kombinera pulsen i storstaden med lugnet i naturen kommer nu vandringspaket längs Sörmlandsleden. Du startar i pittoreska Nynäshamn där du kan passa på att ta en båttur i skärgården innan du ger dig av på din vandring. På vandringsstigar genom skogar tar du dig sakta men säkert mot Stockholm. Längs vägen finns det många historiska platser och lämningar från vikingatiden att besöka. I Björkhagen lämnar du vandringsstigarna och avslutar din resa med två nätter i centrala Stockholm.

#vandraofsweden Utveckling!

Kullaleden

Kullaleden är klassificerad som den tredje bästa vandringsleden i Europa och vi har sedan några år tillbaka ett vandringspaket längs leden. Under den gångna hösten har vi utvecklat vårt program så att du numer blir skjutsad till startplat-

4

sen i Utvälinge. Väl där vandrar du mot Kullens fyr och Helsingborg. Nytt stopp blir underbara Arild vilket gör påföljande vandringsdag kortare. Denna sträckning ger dig bättre möjligheter att utforska området kring Kullens fyr.


Från Alperna till Franska Rivieran

Nyhe

t!

instagram.com/vandraofsweden

#vandr aof s w e d e n

Den Franska Rivieran är känd för många som en värld för kändisar, flärd, glitter och glamour och ett gott liv. Det är också känt att Rivieran är solsäkert med mer än 300 soldagar per år. Vad som är mindre känt är att det finns en annan värld i skuggan av Rivieran, i Alperna en bit från kusten. I den världen finns tidlösa små mysiga byar, gamla vandringsleder, andlöst vacker utsikt över både bergen och Medelhavet – ett lugn att vila i. Vår vandring från Alperna till Franska Rivieran ger dig det bästa av de två världarna.

Vandra med andra

Hitta pilgrimsvandringarna!

Våra pilgrimsvandringar är mycket populära. För att hitta pilgrimsvandringarna i våra vandringspaket så har vi märkt ut dem med en symbol. Leta efter den orange pilgrimssymbolen!

Vandring är beroendeframkallande När man väl har börjat vandra är det svårt att sluta. Det finns alltid en ny lockande krök längs vägen som gömmer spännande upptäckter och fantastiska vyer. En person som kan vittna om detta är Kjell Eriksson som gav sig av på sin första längre vandring 2013. Innan dess

facebook.com/vandraofsweden

hade Kjell sportat en hel del, men aldrig egentligen vandrat. 2013 gick turen mellan Saint Jean Pied de Port och Santiago de Compostela. Året därpå följde en ny lång vandring längs Camino del Norte med samma slutmål. Därefter har det fortsatt med både kortare och längre vandringsturer. Som Kjell själv uttrycker det: – Man upplever en fantastisk frihet. Både kropp och själ ställer om sig och känner harmoni. Varje kväll när man somnar längtar man efter morgonen, då det är dags att börja vandra igen! Det är en god känsla när man kan leva i nuet och hitta sig själv. Att vandra har förändrat mitt liv till att jag nu tar till vara på livet. Vi på Vandra kan bara instämma – att vandra är en njutning för både kropp och själ. 5

Vill du hitta en vandringskompis, utbyta vandringserfarenheter eller få tips på fina vandringar? Då kanske gruppen ”Vandra med andra” är något för dig? Under åren har vi på Vandra fått många frågor om vi kan ordna vandringssällskap eller om vi kan sätta samma en vandringsresa dit man som ensam vandrare kan anmäla sig. Detta tillsammans med det allt större intresset för att vandra gav oss en idé om att starta en facebookgrupp där medlemmarna efterlysa vandringssällskap, planera en kommande vandringsresa eller bara tipsa andra om sina favoritvandringsleder och erfarenheter. Vill du då med i gruppen? Sök upp ”Vandra med andra” på Facebook och ansök om medlemskap.

Utökade öppettider Vill du prata med oss om en vandringsresa men har svårt att ringa på dagtid? Nu blir det lättare att nå oss! Under perioden 9 januari – 30 juni 2017 kommer vi att ha kvällsöppet på måndagar och tisdagar. Vi finns på plats till kl 20 för att svara på dina frågor eller ta emot din bokning. Vi ser fram emot ditt samtal! www.vandra.se


www.vandra.se

6


Så här kan det gå till när vi utvecklar nya vandringspaket:

Mot nya resmål

Hösten är tiden för oss på Vandra att ge oss ut i världen för att besöka nya resmål. Hur gör vi då när vi väljer nya resmål och hur går det till att ta fram nya vandringspaket? Listan med möjliga resmål är lång med platser och leder vi själva tror på. Dessutom fylls listan hela tiden på med tips och önskemål från våra kunder. För att inte hamna fel utgår vi från några grundläggande förutsättningar: • Bra kommunikationer till och från vandringen • Bra boende och service • Lockande natur, kultur, historia • Bra ledmarkering och/eller ledbeskrivning • Pålitlig lokal samarbetspartner för vandringsresor utanför Sverige. I Sverige är det vi själva, d v s Vandra, som står för tryggheten och servicen under vandringen.

Projekt hösten 2016

Att få till vandringsresor till Frankrike har varit ett önskemål en längre tid både hos oss själva och våra kunder. Sagt och gjort – ”projekt Frankrike” sjösattes. Provence lockade med sitt härliga klimat, goda mat och vackra natur, liksom den långa pilgrimsleden Via Podiensis som startar i Le Puy och går hela vägen ner till spanska gränsen där den hakar på Camino Frances mot Santiago de Compostela. Vi bestämde oss för att göra vandringsresor till två olika områden i Provence, Luberonbergen och Alpes Maritime, och dessutom längs hela Via Podiensis. Allt som allt ca 105 mil led – det blir många nya ortsnamn att lära sig!

Lära känna resmålet

Förutom att läsa på, studera kartor, ta fram programförslag, hitta lämpliga hotell och göra utkast till broschyrer så ska också en studieresa till de olika områdena planeras. Hela utvecklingsprocessen är rolig och intensiv, men allra roligast är det att lämna kontoret och besöka de nya resmålen och boendena. Då får vi också ett kvitto på att vi har valt rätt platser, vandringar och boenden. Dessutom passar vi alltid på att besöka vår lokala samarbetspartner för att lära känna dem lite bättre. I fallet med Provence har vår samarbetspartner tagit fram ledbeskrivningarna för våra vandringar. Studieresan är också en möjlighet för oss att genomföra några av vandringarna och på så sätt kontrollera att ledbeskrivningarna är bra och tydligt skrivna.

Dags för avresa!

Resan till Frankrike gör vi på det sätt som vi rekommenderar våra kunder. Det är bra att se och uppleva det som våra kunder kommer att möta, t.ex. skyltning, hur lång tid transfers tar, var busstationer eller tågstationer ligger. I detta fall innebär det att vi flyger till Paris Charles de Gaulle och därifrån åker vidare med TGV-tåg till Avignon. En mycket smidig lösning där vi inte behöver ta oss in till Paris eller byta till ett annat flyg. Första anhalt på vår studieresa är några dagar i Luberonområdet, där vi kommer att ha vandringspaketet ”Det Bästa av Provence”.

7

Det bästa av Provence

Vem har inte sett bilder på de vackert lila lavendelfälten i Provence? Fina vandringsleder, ett bra klimat, god mat, en färgrik natur, trevliga små byar och boenden, historiska och kulturella inslag – allt finns i Luberon­området strax öster om Avignon. Här finns flera byar som listas bland ”Frankrikes vackraste byar” (Les plus beaux villages de France). Detta i kombination med det speciella ljuset har gjort att området har varit populärt hos många konstnärer, bl.a. Cézanne och Van Gogh. Vi vandrar några av sträckorna, besöker boenden och smakar på det provençalska köket. Däremellan kör vi runt i området, besöker byar och sevärdheter, bl.a. Senanqueklostret från 1200-talet som fortfarande är fullt verksamt. I området finns också en av världens största ockrafyndigheter – här lyser marken av olika gula, orangea och röda toner! Kameran anwww.vandra.se


guidebok ger bra information är det inte möjligt att göra bra vandringspaket utan att ha varit på plats. För oss på Vandra är det viktigt att besöka resmålen, även om vi tyvärr inte har möjlighet att gå den fulla sträckningen av alla leder. Vi måste säkerställa att ledbeskrivningarna i boken är tillräckligt tydliga för att våra kunder ska kunna hitta vägen. Vi avverkar Via Podiensis 78 mil på en vecka. Pennan glöder av alla anteckningar och kameran töms varje kväll för att få plats med nästa dags foton. Veckan börjar med svalt och lite grått väder men avslutas i sol och värme. Nu är det även högtryck i hjärnan! Efter tretton nätter på olika boenden, många härliga byar och massor av intryck är det dags att ge sig hemåt.

Avslutande arbete och början på något nytt vänds flitigt. Bilder till hemsida, broschyrer och magasin måste fixas. Vi insuper alla intryck och konstaterar att det finns mycket goda förutsättningar för en lyckad vandringsresa till området. Dags att dra vidare österut – mot Medelhavet och Alperna en bit in från kusten.

Från Alperna till Franska rivieran

Provinsen Alpes-Maritimes ligger längst österut på Franska rivieran. Området runt Nice och bort till italienska gränsen bjuder på både hav och alper, flärden på rivieran och små undangömda byar som klänger sig fast utmed bergssidorna. Synen från bergen ut över Medelhavet är mäktig och lockar oss att fortsätta framåt. Efter att ha farit längs de stora vägarna förbi Nice och Rivieran, börjar vi klättringen uppför, längs de slingrande vägarna till vandringens start i Breil sur Roya. I byns trånga gränder har tiden stått stilla och byn omges av toppiga berg och olivlundar. Vi besöker mataffären, ser att turistbyrån ligger vägg i vägg med hotellet, går till tågstationen och vandrar runt i byn. Vi känner redan vilka härliga kontraster en vandwww.vandra.se

ringsresa hit kommer att bjuda på. Vi märker av skillnaden i temperatur uppe i bergen jämfört med nere vid havet. Att se stigar och vägar hjälper oss i frågan om vandringsskor kontra vandringskängor. Här ska man helt klart använda en stadig vandringskänga, i alla fall så länge man vandrar i bergen då det är en hel del vandring både uppför och nerför. De här erfarenheterna hjälper oss att råda våra kunder i utrustningsfrågor inför deras vandringsresa. Vi avslutar första delen av studieresan med ett dygn nere vid Medelhavet för att utforska Menton. Halva resan är nu genomförd och vi åker tillbaka västerut. Vi samlar ihop alla anteckningar från Provence och plockar istället fram planeringen för Via Podiensis. Under färden till Le Puy hinner vi prata om och diskutera vad vi har sett under resan och om det är några förändringar vi behöver göra. Och så ställer vi om fokus till Pilgrimsvandring.

Via Podiensis

Den nyutkomna guideboken ”Lightfoot Guide to the Via Podiensis” är utgångspunkten för våra vandringspaket längs pilgrimsleden. Även om en 8

Tillbaka på kontoret jobbar vi intensivt för att få klart alla vandringspaket, med detaljer, informationsmaterial och ledbeskrivningar. Vi vill ju så gärna att våra kunder ska kunna få ta del av de fina vandringsmöjligheter vi har sett och upplevt. När väl allt är på plats på hemsidan uppstår en viss tomhetskänsla. Som tur är finns det alltid nya projekt att ta tag i – Sörmlandsleden nästa! För Sörmlandsleden gör vi alla ledbeskrivningarna själva, vilket innebär att vi vandrar hela leden med GPS för att få korrekt längd och en höjdprofil på vandringen. Men det får vi berätta mer om vid något annat tillfälle. Au revoir / Lotta Silfverstolpe


En pilgrimsvandring ger dig fler dimensioner En pilgrimsvandring lockar alla typer av människor, troende eller icke troende. Den kan ge dig flera dimensioner av din vandringsupplevelse. Under medeltiden var ständigt miljontals pilgrimer på väg mot eller från något av vallfartsmålen. Beräkningar visar på att under åren 1150 - 1450 genomförde mellan 20 och 50 procent av Europas vuxna befolkning en pilgrimsvandring. Det var en vandring som i huvudsak gjordes av religiösa skäl men den var förmodligen också den enda möjligheten att komma ut på äventyr. Chansen att leva livet och upptäcka nya saker lockade säkert många, även om färden var både lång och farlig. I vår moderna tid har pilgrimsvandring åter blivit populärt. Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är idag inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl. Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör

ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av. En del pilgrimsvandrar sig ur livskriser och andra söker äventyret. Det finns också en allt starkare trend att röra på sig under semestern även om, eller kanske särskilt då, man inte hinner med eller har lust att träna under resten av året. Sedan starten 2003 har pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela varit storsäljaren bland alla våra vandringspaket. Särskilt den sista delen av Franska vägen mellan Sarria och Santiago de Compostela är populär. Många tänker kanske att en pilgrimsvandring ska genomföras i ensamhet och i tystnad, men så behöver det inte alls vara. Pilgrimsvandring är ett sätt att kombinera en yttre resa med en inre och det fungerar lika 9

bra att göra ensam som i grupp eller med några goda vänner. Många församlingar ordnar pilgrimsresor i grupp där Vandra hjälper till med vandringsarrangemanget. Det är inte ovanligt att en konfirmandgrupp avslutar konfirmationen med en pilgrimsresa. Fryshuskyrkan är ett exempel på detta. Varje år sedan 2012 har de genomfört en resa med konfirmandgruppen. Vill du läsa mer om deras resa kan du hitta reportage både i Vandra Magasin 2015 och 2016 som finns på vår hemsida, www. vandra.se. I sökrutan skriver du Vandra Magasin. Dags för en pilgrimsvandring? Du finner dem i Spanien, Frankrike, Italien, Skottland och Österrike. För att du skall hitta dem har vi markerat dem med en särskild symbol. www.vandra.se


Njut av vandringen – med rätt ryggsäck För att göra din vandring njutbar behöver du en ryggsäck som sitter fint, inte skaver och som är praktisk. Idag finns det obegränsat med ryggsäcksmodeller att välja mellan vilket både underlättar för dig men som även kan vålla problem. Att hitta en modell som funkar till precis allt, från fjällvandring med tält till dagsturer, är nästintill omöjligt. Den perfekta allroundryggsäcken existerar inte! Däremot är det inte särskilt krångligt att hitta den optimala ryggsäcken för just ditt planerade äventyr. Innan du ger dig av till friluftsbutiken för shopping bör du tänka igenom dina behov. Vilken volym passar bäst för ändamålet? Vilka detaljer och funktioner ska din ryggsäck ha?

Hur stor ska min ryggsäck vara?

Beroende på vad du har tänkt ha din ryggsäck till så behöver du mer eller mindre volym. Vilken typ av saker ska du packa och hur länge/långt ska du vandra? För en vandring med bagagetransport mellan övernattningarna eller kortare dagsturer, räcker det utmärkt med en ryggsäck som har en volym på 20-40 liter. Sträva alltid efter en ryggsäck med mindre volym! Ju större du väljer desto lättare är det att du tar med dig onödiga saker som väger.

Rygglängd och passform

Att ryggsäcken du skall köpa har rätt rygglängd och sitter bra är viktigt. Alla kroppar är olika och därför passar inte varje ryggsäck bra på alla. På många större ryggsäcksmodeller kan man justera rygglängden, men oftast inte på de mindre. Rygglängdsmåttet kan skilja sig mellan olika tillverkare.

Bärsystem och höftbälte

De flesta ryggsäckarna av lite bättre kvalitet är försedda med ett justerbart bärsystem som kan anpassas efter dig. Ett justerbart bärsystem ger dig möjlighet att göra justeringar, inför och under vandring. Du bör kunna justera axelremmar, toppstramare, bröstrem, kompressionsremmar samt höftbälte. Med ett justerbart system kan du skapa stabilitet, flexibilitet och bra

viktfördelning. Dessutom ger det dig möjlighet att fördela om belastningen mellan axelremmar och höftbälte under vandringen. Ryggsäcken bör även vara försedd med ett stoppat höftbälte som vilar mot höften för att avlasta. Undvik mindre och enklare ryggsäckar med enkel form av höftrem, de blir ofta obekväma och risken för skav är stor.

Ventilerande ryggplatta

Allt fler ryggsäcksmodeller har ventilerad ryggplatta, där ryggsäcken vilar mot ett ventilerande nät istället för direkt på ryggen. Fördelen är att du får en genomströmning av luft mellan rygg och ryggsäck.

Damryggsäckar

Idag finns det ryggsäckar som är anpassade för kvinnor. De är något kortare i rygglängden och har ett bärsystem som är format efter kvinnliga kroppsformer. Något smalare mellan axlarna, axelremmar som är skurna så att de inte hamnar över bysten och ett höftbälte som är vinklat. Är du en kort och smal kille och har svårt att hitta en unisexryggsäck som passar? Då kan en dam­modell vara ett alternativ.

Regnskydd

Moderna säckar är belagda för att stå emot regn, men vatten kan tränga in via sömmar och dragkedjor. Komplettera därför gärna med ett separat www.vandra.se

10


3

1

4

2

5

6

Tillpassning av ryggsäcken

När du väl valt en ryggsäck som du vill testa skall du ställa in den enligt följande: • Börja med att lossa alla remmar. • Packa och komprimera säcken på det sätt du vill. • Ta på säcken, placera och justera avbärarbältet så att det sitter bra. • Justera axelremmarna. • Finjustera med topp och sidostramare och bröstrem 1. TOPPLOCK Ett topplock kan ofta justeras och skall inte påverka dina möjligheter att titta upp. 2. KOMPRESSIONSREMMAR Tajta upp säcken om den inte är fullpackad med hjälp av kompressionsremmarna. I dessa kan också utrustningsdetaljer fästas.

ryggsäcksregnskydd, om detta inte redan finns på säcken. På de ryggsäckar som har inbyggt regnskydd finner du det ofta i botten av säcken.

Öppningar och lock

Front-, topp- och/eller bottenmatning? Topplock eller rullstängning? Alternativen är många. Frontmatade ryggsäckar är en favorit hos många. Du kommer lätt åt din packning och kan smidigt ta ut en sak som ligger långt ner i ryggsäcken. Ett topplock fungerar som en extra ficka. Är topplocket dessutom höj- och sänkbart, har du tillgång till ett extra­ utrymme under locket. Fördelen med rullstängning och färre öppningsalternativ på din säck är att du får en tätare säck med färre svaga punkter. Ett fack för blöta kläder med avrinningshål i botten är en fördel när du vandrar i växlande väder.

Packa ryggsäcken

Sträva alltid efter att minimera packningen. De flesta packar på tok för många saker som kan vara ”bra att ha”. Gram blir snabbt till kilon!

Det bästa är om du får plats med all packning inuti ryggsäcken och slipper fästa något utanpå. Det blir lättare att fördela vikten, packa rätt och få ryggsäcken att sitta bra. En ryggsäck sitter alltid som bäst när den är välfylld. Om du använder en säck som egentligen är för rymlig för din packning, kan du komprimera den och på så sätt få den att sitta bättre. För vandring utmed leder och i enklare terräng skall du packa det tyngsta högst upp i säcken och mot ryggen. Tyngdpunkten hamnar högt och säcken blir därmed enklare att bära. I kuperad och ojämn terräng som ställer krav på god balans gäller det istället att få ner tyngdpunkten. Placera mjuka saker mot ryggen för att göra säcken så bekväm som möjligt. Regnkläder, vattenflaska, kamera och lunch bör placeras lättåtkomligt. Använd färgade packpåsar för att göra det enklare att hitta rätt i säcken. Med en rätt packad och inställd ryggsäck kommer din vandring att kännas lätt!

Med rätt ryggsäck blir vandringen så mycket roligare! 11

3. TOPPSTRAMARE Toppstramaren är den justerbara rem som fäster i axelremmarna och ryggsäckens topp. Dessa fördelar vikten över axlarna och justerar säckens avstånd från ryggen. 4. AXELREMMAR Var uppmärksam så att inte remmarna ligger mot din nacke och trycker. Axelremmarna får heller inte vara för brett placerade. Kontrollera även så att remmarna klarar tung packning och inte viker sig vid belastning. 5. BRÖSTREM Bröstremmen hjälper till att justera avståndet mellan axelremmarna. Remmen skall kunna justeras upp och ner och bör inte sitta tajt. Många väljer att inte använda bröstremmen eftersom den ofta påverkar ventilationsmöjligheterna. 6. HÖFTBÄLTET Avbärarbältet skall vila på höfterna och överföra vikten på skelettet. Kontrollera så att bältet kan spännas tillräckligt, i synnerhet om du är smal och lång. Om möjligt, testa ryggsäcken med packning, 5-10 kilo, i butiken innan du gör ditt köp. Är ryggsäcken tom känns de flesta modeller bra på ryggen.

www.vandra.se


ENGLAND Edinburgh

Vandra i England

1

3 Om du vill uppleva byar som är lika idylliska som i sagoböckerna är 4 England något för dig. Lägg därtill gröna kullar, dramatiska kustlinjer, prunkande trädgårdar, betande får, ett milt klimat och genuina pubar. Vad 2 Dublin mer kan man önska sig som bakgrund till en härlig vandring? En stadig engelsk frukost ger dig bra med energi för att klara av en härlig dag till fots. Det milda klimatet gör att det vanligtvis varken blir för varmt eller för kallt för vandring även om du måste räkna med en och annan regnskur under en vandringstur. Förhoppningsvis finns det då en trevlig pub i närheten där du kan skula för regnet. England har en rik historia och här och var längs 6 lederna finns intressanta platser att stanna till vid. Passa gärna på att gå London runt i de små byarna som du passerar och titta på de husen och de trånga gatorna. Att avsluta en skön vandringsdag med ett äkta engelskt afternoon 5 tea är en förmån du bara har i Storbritannien och de ljumma sconesen och kakorna smakar extra gott efter dagens ansträngningar. I norra England finns fem nationalparker och massor av fina vandringsleder. Lederna går mellan glittrande sjöar och gröna, böljande berg. Landskapet är oemotståndligt vackert, särskilt när ljungen blommar på hedarna. I Södra England går en väl upptrampad led från Atlantkusten i väster till Visste du att på pubar och barer i England får du dricka alkoholhaltiga kusten längs engelska kanalen i öster. Du vandrar på de höga klipporna och drycker men du får inte lov att bli full? njuter av de vida vidderna och utsikten över klarblått hav och gröna kullar. Havet rullar in mot de dramatiska klipporna och havet skummar. Även om havet inte alltid inbjuder till bad är det rofyllt att gå ner på de vita stränderna och känna doften från havet. Mittemellan norr och söder ligger landskapet Cotswold, på behagligt avstånd från London. Här råder verkligen den gamla engelska charmen. Vi har program längs sex olika leder i England. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/england

Santiago de Compostela

www.vandra.se

12

Pa


1

Hadrian´s Wall var en gång i tiden gräns mellan romerska riket, som då även innefattade nuvarande England, och de barbariska nordmännen. Kejsare Hadrianus lät bygga muren för att hålla nordmännen, d.v.s. skottarna, på avstånd. Muren går från kust till kust genom norra England och är ett imponerande byggnadsverk. Sedan 1987 finns den upptagen på UNESCOs lista över världsarv. Längs muren går sedan 2003 den välmarke-

rade leden Hadrian’s Wall Path. Leden går från kust till kust genom det vilda och vackra landskapet som inte lämnar någon oberörd. Här är historien ständigt närvarande i form av muren, slott och fort och det blir tydligt hur bekvämt vårt liv av idag är. Antingen kan du välja att gå hela leden eller valda delar. Oavsett vad du väljer kommer vandringen bli ett minne för livet.

Hadrian´s Wall Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Newcastle – Bowness

8

7 dagar

4 lätt

2 medel 1 krävande

-

137 km

Corbridge – Carlisle

6

5 dagar

5 lätt

-

-

-

81 km

Corbridge – Brampton

5

4 dagar

4 lätt

-

-

-

63 km

Corbridge – Gilsland 4 3 dagar 3 lätt - - - 50 km ___________________________________________________________________________________

Dales Way

2

Vandring på Dales Way i England tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire till praktfulla och magiska Lake District. Leden går genom tre nationalparker och landskapet skiftar från hedar till mjuka böljande kullar med klara sjöar. Du följer floden Wharfe som kantas av underbar natur och historiska lämningar fram till Strid Wood där den mjuka dalen bryts av

mera dramatisk omgivning. Du som har intresse av geologi kan här hitta många olika bergarter och obeskrivliga formationer. Under din vandring passerar du flera mindre byar och samhällen. Orterna har spännande arkitektur och självklart finns det alltid en lokal pub att besöka efter en härlig dags vandring.

Dales Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Ilkley – Bowness on Windermere

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

Sträcka 126 km

________________________________________________________________________________

Wainwright’s Coast to Coast Wainwrights Coast to Coast skapades av Alfred Wainwright 1972 och har sedan dess vuxit till att bli en av Englands populäraste vandringsleder. Leden går genom tre nationalparker, The Lake District, Yorkshire Dales och Yorkshire Moor. Från Irländska sjön i väster till Nordsjön i öster korsar leden norra England. Från en dramatisk kustlinje till en annan. Däremellan upptäcker du sjöar som glittrar som juveler

3 och i dess ytor speglar sig några av Englands högsta berg. Hedarna i norra York bjuder på ett orört landskap med ljungklädda kullar. I de vackra omgivningarna ståtar också lämningarna efter medeltida slott och kloster. Den må inte vara den allra längsta eller tuffaste vandringsleden, men kvaliteten är i världsklass. Välj att vandra den västra eller den östra delen av leden, eller varför inte ta hela på en gång?

Wainwright´s Coast to Coast

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

St Bees – Robin Hood´s Bay

17

16 dagar

6 lätt

8 medel 2 krävande

-

317 km

St Bees – Robin Hood´s Bay

14

13 dagar

1 lätt

7 medel 4 krävande

1 svår

317 km

St Bees – Kirkby Stephen

8

7 dagar

1 lätt

4 medel 2 krävande

-

136 km

Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay 8 7 dagar 1 lätt 3 medel 2 krävande 1 svår 173 km ___________________________________________________________________________________

13

www.vandra.se

ENGLAND

Hadrian’s Wall Path


Lake District Trail

4

ENGLAND

Vill du besöka ”den härligaste platsen som finns”? Då ska du vandra Lake District Trail och besöka byn Grasmere, i alla fall om vi ska tro William Wordsworth. The Lake District ligger ut mot Irländska sjön i nordvästra England. En vandring här tar dig med på ett äventyr som bjuder på det mesta. Under din vandring får du uppleva

flertalet sjöar, bland dessa Englands största sjö Windermere, robusta fjäll med häpnadsväckande bergstoppar, mysiga små byar och fantastiska utsikter. Om du vill utforska berg, fjäll, dalar och sjöar i fotspåren av Storbritanniens författare och poeter, då är Lake District Trail det perfekta valet!

Lake District Trail

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Ambleside – Keswick

6

5 dagar

1 lätt 3 medel 1 krävande

-

Sträcka 77 km

________________________________________________________________________________

South West Coast Path

5

Halvön som skjuter ut åt sydväst bjuder på ett ständigt växlande väder vilket skapar härliga effekter på vyer och ljus. I klart väder känns den Walesiska kusten väldigt nära, medan det i stunder då dimman rullar in känns som om du vandrar i molnen. En vandring här blir därför aldrig en annan lik. Det är troligen också ett av skälen till att många vandrare som har en lista med ”måste-göra-vandringar” har skrivit South West Coast Path allra överst på listan. Vandringsvänner i England anser att leden är en av Englands nationalskat-

ter. Med detta sagt har vi kanske skapat höga förväntningar hos dig, men faktum är att leden erbjuder några av de bästa vandringarna du kan finna i England. Ett spektakulärt kustlandskap, ett rik lokal historia och en uppsjö av vilda djur och växter är en del av det. Därtill lägger vi ljudet av vågorna som slår in mot klipporna, smaken av färsk fish’n’chips och känslan av lugn i de pittoreska fiskebyarna. Kort sagt kommer du uppleva en härlig mix av vad England har att erbjuda.

South West Coast Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Padstow – St Ives

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

98 km

Padstow – St Ives

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

98 km

Padstow – St Ives

5

4 dagar

-

1 medel

-

98 km

St Ives – Penzance

6

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

64 km

St Ives – Penzance

5

4 dagar

1 lätt

3 medel -

-

64 km

St Ives – Penzance

4

2 dagar

-

2 medel 3 krävande

-

64 km

Penzance – Fal Mouth

6

5 dagar

1 lätt

4 medel -

-

94 km

3 krävande

Sträcka

________________________________________________________________________________

Cotswold Way

6

I hjärtat av England, på bekvämt avstånd från London, ligger landskapet Cotswold. Här kan du njuta i fulla drag av gröna kullar, trevliga genuina pubar, idylliska urtypiska engelska byar och fina vandringsleder. I det stilla landskapet betar får, hästar och kor på kullarna. Cotswold Way går genom ett område som klassas som en ”Area of Outstanding Natural Beauty” så du kan förvänta dig mycket vackra omgivningar. Du kommer att njuta vidsträckta

vyer, snubbla över historiska platser och bli överraskad av eleganta kyrkor. Vandringen börjar i Chipping Campden och går ner till den kända kurorten Bath med sina antika romerska bad. Vi har tre program längs Cotswold Way. Vill du ha lite lättare vandring väljer du att gå antingen den norra eller den södra delen av leden. Önskar du en större utmaning väljer du programmet där du går hela vägen på sju dagar.

Cotswold Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Chipping Campden – Bath

8

7 dagar

1 lätt

3 medel 3 krävande

-

Chipping Campden – Painswick

6

5 dagar

5 lätt

-

-

-

72 km

Painswick – Bath

6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

92 km

165 km

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

14


FRANKRIKE

Edinburgh

Dublin

London

Vandra i Frankrike

Frankrike kan erbjuda allt som behövs för en lyckad vandringsresa – skönt klimat, fina vandringsleder, historiska platser, kultur, ett fantastiskt kök och en lång vinskapartradition. Att vandra på den franska landsbygden är en färgsprakande och väldoftande upplevelse. Du ser vallmo- och lavendelfält och känner doften från timjan som växer på marken. Vandringen i varierad terräng och orörd natur bjuder på vyer över berg, dalar och hav. I Frankrike är det gott att vandra och vistas! Varje kurva döljer nya upptäckter och de genuina små byarna klänger antingen längs bergssluttningen eller längs flodkanten. I Frankrike finns en lång vandringstradition och ett stort urval av leder. Vi har valt att koncentrera oss på södra Frankrike, där vi har flera program både i det solsäkra Provence och längs Via Podiensis. I Provence har våra program generellt sett kortare dagsetapper och i några program bor du två nätter på vissa orter. Här Santiago de Compostela kan du också välja att kombinera vandring med ett par dagars avkoppling på Franska rivieran. Via Podiensis, som går från Le Puy-en-Velay ner till spansk-franska gränsen, erbjuder lite mer utmanande vandringar, men en aldrig så vacker och omväxlande natur. Oavsett om du väljer Provence eller Via Podiensis kommer du att besöka några av Frankrikes allra vackraste byar. Som i alla våra program bor du på familjära hotell där du sover gott om natten. Att du på kvällen skaMadrid kunna hitta en restaurang för en god middag är det ingen tvekan om, du är ju i Frankrike. ssabon Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/frankrike

Paris

3 2 1

Visste du att Eiffel tornet varierar cirka 15 centimeter i höjd beroende på temperatur?

15

www.vandra.se


Det bästa av Provence

1

FRANKRIKE

I hjärtat av Provence ligger Luberonbergen – ett fantastiskt område för vandring långt från allfarvägarna. Från Luberonbergen kan du se ända ner till Medelhavet. Uppe på bergssidorna klättar några av Frankrikes vackraste byar med majestätisk utsikt över dalarna. Vallmo-, timjan- och lavendelfält sätter färg på området som även är rikt på vilda blommor och andra kryddväxter. Ljuset i området har inspirerat många

stora konstnärer, bl.a. Cézanne och Van Gogh. Varje by stoltserar med sin egen marknad och att ta en tur på marknaden kan vara en härlig start på en fin vandringsdag. Vandringsetapperna är behagligt långa så att du hinner njuta av lugnet på eftermiddagarna efter vandringen. Kanske sätter du dig på ett litet torg i skuggan av ett träd och smakar på de lokala rätterna och pratar om dagens upplevelser.

Det bästa av Provence

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Isle sur la Sorgue – Buoux

4

3 dagar

3 lätt

-

-

-

38 km

Isle sur la Sorgue – Buoux

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

65 km

Isle sur la Sorgue – Apt

7

6 dagar

5 lätt

1 medel

-

-

70 km

Isle sur la Sorgue – Apt

9

8 dagar

5 lätt

3 medel -

-

96 km

________________________________________________________________________________

Från Alperna till Franska rivieran Franska rivieran är för många känd som en värld för kändisar, flärd, glitter och glamour och ett gott liv. Vad som är mindre känt är att det finns en annan värld i skuggan av rivieran, i alperna en bit från kusten. I den världen finns tidlösa små mysiga byar, gamla vandringsleder, andlöst vacker utsikt över både alper och Medelhavet och ett lugn att vila i. Vår vandring från Alperna till Franska rivieran ger dig det

2

bästa av de två världarna. Området är också historiskt, arkitektoniskt och kulturellt intressant då det tillhörde Italien så sent som 1860 och de italienska inslagen därför fortfarande är stora. Vandringen börjar uppe i bergen och går ner mot Medelhavet till den vackra kusten. Här kan du välja att stanna någon dag extra för sol och bad i Medelhavet.

Från Alperna till Franska rivieran Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Breil sur Roya – Menton,

4

3 dagar

-

3 medel -

-

39 km

Breil sur Roya – Menton

5

4 dagar

1 lätt

3 medel -

-

49 km

Breil sur Roya – Menton + Villefranche 6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

55 km

Breil sur Roya – Menton + Villefranche 7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

65 km

________________________________________________________________________________

Via Podiensis

3

Via Podiensis har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike. Leden är ca 75 mil lång och vi har valt att dela in den i sex etapper. För dig som har tid och ork att gå hela leden erbjuder vi ett 36-nätters program som tar dig hela vägen från Le-Puy-en-Velay till St-Jean-Pied-de-Port. Från den andlöst vackra staden Le-Puyen-Velay går leden i sydvästlig riktning

Via Podiensis

mot den spanska gränsen. Där ansluter den till Camino Francés och går vidare till Santiago de Compostela. Natur, kultur, språk och mattraditioner förändras mellan ledens start och mål. Leden börjar i de vulkaniska bergen i Velay, korsar den ensliga Aubracplatån, följer dalen längs Lotfloden, passerar vingårdarna i Armagnac för att slutligen komma fram till Pyrenéerna i Baskien. En vandring för öga, själ och gom!

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Le Puy en Velay – St Jean Pied de Port 36

35 dagar

11 lätt 16 medel 8 krävande

-

738 km

Le Puy en Velay – Aumont Aubrac

5

4 dagar

-

4 medel -

-

92 km

Aumont Aubrac – Conques

7

6 dagar

1 lätt

4 medel 1 krävande

-

114 km

Conques – Cahors

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 2 krävande

-

134 km

Cahors – Lectoure

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

123 km

Lectoure – Aire sur l’Adour

7

6 dagar

5 lätt

-

1 krävande

-

111 km

Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port 8

7 dagar

2 lätt

2 medel 3 krävande

-

159 km

________________________________________________________________________________ www.vandra.se

16


IRLAND

Ed

Vandra på Irland Irland – ”den gröna ön” – gör verkligen själ för smeknamnet. Irland svämmar över av smaragdgröna kullar som ackompanjeras av en dramatisk kustlinje och det blå havet. Här och var ståtar gamla ruiner, som gjorda för att utforskas. Den trevliga lokalbefolkningen får dig att känna dig hemma var du än kommer. Klimatet är milt och vädret kan ändras fort. Under samma eftermiddag kan du uppleva flera olika årstider, vilket är typiskt för öar. Men det omväxlande vädret gör bara naturupplevelsen ännu häftigare. Irland är helt enkelt som gjort för vandring! Vi har valt ut tre leder på Irland där vi har flera olika program. Den grönaste och äldsta leden, Wicklow Way, går genom ett grevskap söder om Dublin med smeknamnet ”Irlands trädgård”. På den sydvästra sidan av ön finns halvön Dingle med sin dramatiska kustlinje mot Atlanten. Golfströmmen gör klimatet behagligt. Längs Dingle Way finns det gott om fornminnen, vild natur och vidsträckta betesmarker. Western Way slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Oavsett vilken led du väljer kommer du alltid känna dig varmt välkommen. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/irland

17

Santiago de Compostela

3

Dublin 1

2

Visste du att man tror att whiskyn kom till Skottland via Irland på 1400-talet?

www.vandra.se


Wicklow Way

1

IRLAND

Grevskapet Wicklow, “Irlands trädgård”, lyser i alla nyanser av grönt. Genom denna underbara del av Irland, går Irlands äldsta markerade vandringsled, Wicklow Way. Leden går, trots sin närhet till huvudstaden, genom oförstörda naturområden. Wicklow Way startar i Clonegal med sina böljande gröna kullar och jordbruksbygd. Leden går vidare upp mot vildare områden i Wicklow National park för att sedan avslutas i grönskande Enniskerry och Marlay Park i södra delen av Dublin. Du vandrar

längs mindre vägar och stigar och runt omkring betar fåren. Längs leden passerar du några av Irlands mest välkända platser; Glenmalure, Glendalough, sjön Dan och vattenfallet Powerscourt vid Enniskerry. Vandringen slutar med en behaglig promenad genom Marlay Park. När du kommer ut ur parken har du plötsligt Dublins livliga gator för dina fötter. Kanske vill du avsluta din vandringsvecka med ett besök på någon av Dublins alla trevliga pubar?

Wicklow Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Gledalough – Marlay Park, Dublin

4

3 dagar

-

3 medel -

-

59-64 km

Tinahely – Marlay Park, Dublin

7

6 dagar

1 lätt

5 medel -

-

111-116 km

Clonegal – Marlay Park, Dublin

9

8 dagar

2 lätt

6 medel -

-

150-155 km

________________________________________________________________________________

Dingle Way

2

Halvön Dingle blev 2006 utnämnd till ”världens vackraste plats” av National Geographic. Halvöns centrala delar domineras av bergen Slieve Mish. De runda bergen, som bildats av röd sandsten, syns över hela halvön. Kusten kring halvön är dramatisk och vacker med klippor och vackra vita stränder som strävar ut i Atlanten. Närheten till Golfströmmen gör klimatet behagligt och är grunden till en rik flora.

Här finns en mångfald av vilda blommor och grönskande betesmarker sveper ner från de ljungklädda bergen ovanför den vilda och robusta Atlantkusten. Trots den vilda naturen har människan funnits här i ca 6 000 år. På halvön finns de mängder av lämningar, de består av allt från forntida stenhyddor till senare tiders kristna gravstenar och stora kors. Runt denna magiska halvö löper vandringsleden Dingle Way.

Dingle Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Camp – Cloghane

7

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

102-104 km

Sträcka

Camp – Cloghane

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

102-104 km

Tralee – Camp

9

8 dagar

3 lätt

3 medel 2 krävande

-

160-162 km

Tralee – Camp

8

8 dagar

3 lätt

3 medel 2 krävande

-

160-162 km

________________________________________________________________________________

Connemara & Western Way Western Way ger dig möjligheter att upptäcka undangömda och avlägsna platser på Irland. Leden slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Området domineras av berg, myrar och små sjöar. Det är mycket grönska i Connemara och leden kantas ofta av björnbärssnår, järnek och Fuchsia, och i trädgårdarna blommar praktfulla hortensior. Leden tar dig från Oughterard

3 förbi Lough Corribb, över Maumturk bergen med St. Patrick´s church och ned till vackra Lough Inagh. Vidare passerar du Killary fjord och Leenaun som tack vare sitt skyddade läge med bergen runt sig har ett klimat där Magnolia, Rhododendron och Azalea trivs mycket bra. Sista dagen når du den historiska staden Westport där du kan reflektera över ditt vandringsäventyr på någon av stadens över 50 pubar!

Connemara & Western Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Oughterard – Westport

6

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

100 km

Oughterard – Leenaun

4

3 dagar

2 lätt

1 medel

-

56 km

-

Sträcka

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

18


rid

I TA L I E N

London

Wien Paris

Vandra i Italien

1

”Alla vägar bär till Rom” är en gammal devis som under medeltiden inte var långt ifrån sanning. Då reste många pilgrimer utmed Via Francigena, leden som gick rakt igenom Europa, från Canterbury i England till Rom i Italien. Våra vandringsarrangemang i Italien ger dig möjlighet att vandra några utvalda delar av Via Francigena samt längs den välkände San Francescos väg mellan Chiusi della Verna och Assisi. Föredrar du att vandra längs havet rekommenderar vi Cingue Terre eller Amalfikusten där du garanterat kan njuta av storslagna vyer och en kombination av hav, berg och skog. Överallt i Italien är den goda maten och drycken närvarande, men i Piemonte är detta extra tydligt. Till dig som är mat- och vinälskare föreslår vi därför ringleden Dal Barbaresco al Barolo. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/italien

5 3 2

1

Rom

4

Visste du att det är förbjudet att dra resväskor med hjul genom Venedigs gator? Ett brott mot förbudet straffas med böter på € 500, stadens egna invånare är dock undantagna från förbudet.

19

www.vandra.se


Via Francigena

1

I TA L I E N

Våra vandringspaket sträcker sig från Bourg Saint Pierre, på gränsen mellan Schweiz och Italien, ända ner till Rom. Från ett storslaget alplandskap i norr till ett flackare men böljande öppet landskap längre söderut. Många historiska platser passeras på väg mot Rom och du får möjlighet att besöka flera medeltida pittoreska byar längs vägen. Vingårdar, slott, borgar,

Via Francigena

kyrkor och lämningar från romarnas och etruskernas tid kantar din vandring. Att passa på att njuta av lokala kulinariska specialiteter är en del av resan och för den som så önskar kan det kombineras med ett gott italienskt vin. Vi har valt ut de bästa delarna av leden och skapat nio olika program för dig att välja mellan, i Valle d’Aosta, Toscana och Lazio.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Bourg St Pierre – Rom, tåg & vandring 13

8 dagar

2 lätt

4 medel 2 krävande

-

140 km

Bourg St Pierre – Pont Saint Martin

8

7 dagar

2 lätt

3 medel 2 krävande

-

108 km

Bourg St Pierre – Pont Saint Martin

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

1 svår

108 km

Bourg St Pierre – Aosta

4

3 dagar

-

2 medel 1 krävande

-

Lucca – Siena

7

5 dagar

2 lätt

3 medel -

-

97 km

Siena – Acquapendente

7

6 dagar

2 lätt

2 medel 2 krävande

-

129 km

Acquapendente – Rom

9

8 dagar

2 lätt

5 medel 1 krävande

-

170 km

Orvieto – Rom

9

8 dagar

2 lätt

5 medel 1 krävande

-

165 km

Montefiascone – Rom

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

129 km

43 km

________________________________________________________________________________

San Francescos väg

2

Under medeltidens dunkla tider gick en upplyst man längs åsar och dalar i Apenninerna och sökte efter Guds tecken i naturen och pratade med människor om fred, ödmjukhet och broderskap. Han var Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag, och vars karisma och filosofi är känd världen över. Nu kan du gå i Franciskus fotspår på utvalda

delar av hans vandring från Chiusi della Verna till Assisi. Upptäck Toscanas och Umbriens typiska landskap med skuggiga skogar, fruktodlingar, olivlundar och fält av vete och korn. Du kommer att besöka italienska städer och byar med stor historia och kultur och du får många tillfällen att smaka på olika traditionella maträtter från det lokala köket.

San Francescos väg

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Chiusi della Verna – Assisi

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 2 krävande

-

Sträcka 83-89 km

________________________________________________________________________________

Portofino & Cinque Terre

3

Att vandra kuststigarna längs den italienska rivieran ger dig slående vyer över lummiga medelhavsvingårdar, vilda blommor och olivodlingar, medan inlandet bjuder på dova barr- och kastanjeskogar. Vandringen vid Portofino och längs Cinque Terre ger dig små smakprov av det mesta som Italien har att erbjuda; vackra små byar, klippiga kustlinjer, odlingsmarker och självklart massvis av natur och kultur. Portofino är vackert beläget på den yttersta sydliga punkten av en liten halvö vid kusten mellan Genua och Cinque Terre. Ursprungligen var det en liten fiskeby men

idag har fiskebåtarna bytts ut mot lyxyachter. Här kan man uppleva både jetset och lugnet i en traditionell fiskeby. I Cinque Terre är allt trångt, smalt och ihoppressat, som en Märklinvärld där tåg susar in och ut ur tunnlar mellan de små byarna. Tåget är bästa sättet att ta sig till Cinque Terre eftersom bilar och annan trafik är nästan helt förbjudna. Förbudet gör också Cinque Terre till en perfekt plats för vandring. En del hävdar att besöka Cinque Terre utan att vandra mellan byarna är som att åka till Maldiverna utan att bada.

Cinque Terre

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Portofino & The Cinque Terre

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 40-72 km

________________________________________________________________________________ www.vandra.se

20


4

Citronträd, mimosa och rosenlundar. Byar som klättrar längs bergssidorna, gator som består av trappor och mängder av utsiktsterrasser där du kan se solnedgången. Vackert är bara förnamnet! Och till detta lägger vi Capri – finns det någon mer omskriven ö? Vårt vandringspaket längs Amalfikusten och på Capri ger dig möjligheter att njuta av det italienska livet med god mat, sol och hav. På din vandring

får du uppleva Neapelbukten och kan skåda vulkanen Vesuvius. En heldag på ön Capri och vandring längs den vackra kusten på ”gudarnas väg” är en del av det du får upptäcka. Lägg därtill de små härliga fiskebyarna, ett dopp i det blå Medelhavet och du har en härlig vandringsupplevelse att se fram emot!

Amalfikusten

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Amalfikusten och Capri

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

Sträcka 50-63 km

________________________________________________________________________________

Dal Barbaresco al Barolo

5

Är du mat- och vinälskare? Då är en vandring i vindistriktet Langhe som gjort för dig! Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Vi har två olika program längs leden, en lite tuffare variant och en lite enklare. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända

vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. En vandring i Piemonte är en vandring du sent kommer glömma!

Dal Barbaresco al Barolo

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Bästa av Barbaresco al Barolo

7

6 dagar

2 lätt

4 medel -

-

78-85 km

Alba – Alba

7

6 dagar

-

3 medel 3 krävande

-

130 km

________________________________________________________________________________

Dags för en gruppresa? Vi har genom åren hjälpt många grupper att komma iväg på en vandringsresa. Vi hjälper till med allt från val av led till lösning av logistik och framtagandet av ett program med pris och villkor. Vi ger snabb och personlig service och finns alltid till hands under er resa via vår jourservice.

1

Offert

2

Administration När offerten är accepterad väljer

Kontakta oss för tips och idéer! Vi kommer gemensamt fram till ett lämpligt upplägg. När program och bokningar är klara skickar vi en offert.

ni hur det ska administreras. Ni kan välja mellan att själv samla in anmälningar och avgifter eller så tar vi hand om administrationen. Sköter vi administrationen finns även möjligheten att få tillgång till en bokningslänk där gruppdeltagarna själva bokar en plats.

21

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se

3

Färdhandlingar Vi postar färdhandlingar

4

Vandringsresan När det är dags för avresa

och den information som behövs för att ni ska kunna genomföra vandringsresan, antingen individuellt till deltagarna eller ett gemensamt utskick.

reser ni och vandrar tillsammans på egen hand enligt vårt koncept.

www.vandra.se

I TA L I E N

Amalfikusten & Capri


PORTUGAL Vandra i Portugal

Santiago de Compostela

En vandringsresa till Portugal är en resa med kontraster. Här finns bland annat Madeiras subtropiska vilda och blommande ö med lantliga avkrokar och storslående natur. Här finns även Camino Portugués, pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, med gamla traditioner och en levande landsbygd. Längre söderut bjuder en vandring längs Rota Vincentina antingen på en häftig kustvandring eller på en mer lugn landsbygdsvandring. Portugal har många influenser från andra länder och kulturer, inte bara på grund av de många upptäcktsresande härifrån men även på grund av att landet flera gånger har varit blivit invaderat av andra folkslag. Under en resa hit bjuds du på vild natur, djurliv, sol, hav och historia. Lägg till en vänlig ortsbefolkning, en avslappnad inställning till livet och ett bra varierat kök, så får du en god grund för en lyckad semester. Dessutom börjar våren redan i januari och vintern, med våra mått mätt, är obefintlig. Portugal är därför perfekt för vandringsresor under vårt vinterhalvår, i alla fall om du tänker dig att resa till södra Portugal eller till Madeira. Vill du vandra i Portugal under sommarmånaderna rekommenderar vi att du istället söker dig till norra Portugal där du kan vandra längs Camino Portugués. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/portugal

1

www.vandra.se

Visste du att Portugal producerar 70 % av världens korkproduktion?

22

2

M Lissabon

3


1

För den som söker en varierande och fascinerande vandring är vårt vandringsprogram på Madeira det perfekta alternativet. Landskapet är väldigt varierande med grönskande dalar, höga bergstoppar och terrasserade odlingar. Speciellt för Madeira är även levadorna, d.v.s. ett nätverk av bevattningskanaler, längs vilka du kan vandra. Här finns även en stor artrikedom både vad gäller växter och djur. Våra vandringsprogram innehåller klassiska levadavandringar, vandring längs

kuststigar med storslagen utsikt över hav, klippor och berg och vandring genom den grönskande regnskogen. Om du är mycket höjdrädd kan Madeira vara en utmaning då den dramatiska naturen och kustlinjen ofta stupar brant ner i en dal eller i havet. Som tur är kan du då välja andra vägar så att din vandring blir precis så behaglig som du vill ha den. Kombinera gärna vandringen med någon dag i Funchal och dess härliga stämning och brusande folkliv.

Madeira

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Santo da Serra – Funchal

7

5 dagar

3 lätt

1 medel

1 krävande

-

75 km

Machico – Funchal

7

3 dagar

1 lätt

1 medel

1 krävande

-

38 km

Machico – Funchal

4

3 dagar

1 lätt

1 medel

1 krävande

-

38 km

________________________________________________________________________________

Camino Portugués / Portugisiska vägen Vill du uppleva två länder under samma vandring? En vandring längs portugisiska vägen tar dig från Porto på den portugisiska kusten till Santiago de Compostela i Spanien. Från den medeltida staden Porto slingrar sig leden genom en oförstörd landsbygd med vinodlingar och skogar med väldoftande eukalyptus fram till floden Minho. Här lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon!

2

Galicien förser stora delar av Spanien med havets läckerheter så här har du verkligen chansen att få äta pinfärska fiskar och skaldjur. Den bedårande utsikten från Monte de Cornedo är en höjdpunkt på din vidare vandring till Santiago de Compostela. Vandrar du hela vägen från Porto behöver du ca 14 dagar på dig, men naturligtvis kan vi erbjuda dig kortare program längs ledens norra eller södra del.

Den Portugisiska vägen/ Camino Portugués

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Porto – Santiago de Compostela

14

12 dagar

6 lätt

6 medel -

-

Sträcka

Porto – Tui

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

111 km

Tui – Santiago de Compostela

8

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

115 km

226 km

________________________________________________________________________________

Rota Vicentina

3

I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vincentina som går längs Alentejo- och Algarvekusten. Rota Vicentina består av två delar, the Fishermen’s Trail som följer kusten samt the Historical Way som främst går inåt landet. Den här delen av Portugal är fortfarande ganska orörd och således en stor naturupplevelse. Med över 300 soldagar per år, blir denna region ett självklart val för den som vill njuta av natur och hav under sin vandring. Längs

Rota Vicentina går vandringen på stigar på klippor högt över havet, genom gamla fiskebyar, över öde vita stränder och genom korkeksskogar. På små skaldjursrestauranger kan du fylla på med energi för eftermiddagens eller nästa dags vandring. Underbara panoramavyer över havet och naturen tillsammans med det milda klimatet bidrar till en vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma.

Rota Vincentina

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Alentejokusten

6

5 dagar

4 lätt

1 medel

-

-

78 km

Algarvekusten

6

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

81 km

________________________________________________________________________________

23

www.vandra.se

PORTUGAL

Madeira


SKOTTLAND Vandra i Skottland När ljungen blommar på de skotska hedarna blir det tydligt hur oerhört vacker världen är! Den lila ljungen, de gröna kullarna, ett knallblått vattendrag – de klara färgerna slår emot oss där vi står mitt i naturen. Både naturen och vädret är ständigt närvarande. En vandringsdag i Skottland är variationsrik, både vad gäller årstider och natur – det kan vara en dag med strålande sol och lätt vandring eller en krävande vandring kryddad med regn och blåst. En vandring i Skottland är således full av överraskningar! Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Förutsättningarna för en minnesvärd och lyckad vandring är således på plats, nämligen att kunna kombinera en härlig vandringstur med en god middag och något gott att dricka. För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Det vi har gemensamt är att vi tycker om naturen och att det finns en stark vandringstradition. I Skottland finns det därför många leder att välja mellan. Vi har flera olika program längs åtta olika leder. Karaktären på de olika lederna skiljer sig åt. Vill du ha råd när du ska välja så hjälper vi dig gärna! Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/skottland

7

8

3 2

1 4

Edinburgh 6

5

Visste du att i Skottland finns Dublin världens kortaste reguljära

flyglinje mellan två av Orkney öarna. Flygdistansen är 2,7 km och i bra väderförhållanden tar flygningen 47 sekunder.

London

www.vandra.se

24


1

West Highland Way bjuder på ett spektakulärt landskap och det är därför förståeligt att leden är den populäraste långdistansleden i Skottland. Våra program startar i Milngavie strax utanför Glasgow. Skog och öppna vidder, smala stigar och vägar, flackt landskap blandat med uppoch nerförsbackar följer dig längs vägen. Under vandringen kan du njuta av vyn över den mystiska Loch Lomond och den stämningsfulla Rannochmyren, det dramatiska landskapet vid Glencoe och Ben Nevis och de sköna dalarna vid Fort William.

Leden går förbi The Great Divide, gränsen mellan det skotska låg- och höglandet. Flera mysiga små lantliga byar passeras. Gillar du whisky har du goda möjligheter att njuta av den gyllene drycken. Du kan anta utmaningen att bestiga Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Vill du vandra West Highland Way rekommenderar vi att du är ute i god tid då leden är ett mycket populärt vandringsstråk. Vi har fem olika program längs West Highland Way.

West Highland Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Milngavie – Fort William

8

7 dagar

3 lätt

3 medel 1 krävande

-

152 km

Milngavie – Fort William

10

9 dagar

6 lätt

3 medel -

-

152 km

Milngavie – Inverarnan

5

4 dagar

3 lätt

1 medel

-

-

65 km

Inverarnan – Fort William

6

5 dagar

4 lätt

1 medel

-

-

87 km

Bridge of Orchy – Fort William

4

3 dagar

-

3 medel -

-

57 km

________________________________________________________________________________

West Highland Line, vandring och tåg Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda med en perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar. Du vandrar genom det gröna och kuperade landskapet både längs West Highland Way och East Highland Way. Däremellan reser du med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som

2

”Hogwarts Express”, från Harry Potter-filmerna. Tågresorna går genom ett idylliskt landskap och du flyttas tillbaka i tiden när ångloket visslar och släpper ut sin ånga medan det tuffar fram. Vandringen är lätt till medel om du inte väljer att gå upp på Ben Nevis förstås, vilket är en krävande tur. Många anser den dock mödan värd.

West Highland Line

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Glasgow – Mallaig, vandring och tåg

7

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

Sträcka 52-68 km

________________________________________________________________________________

Great Glen Way

3

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram. Kanalerna är en del av Caledonian Canals vattensystem och du kommer att få se många imponerande slussar under din vandring. Leden går också längs de stora sjöarna Loch Lochy och Loch Ness. I skogarna i området finns goda möjligheter att se både fåglar och vilt och när du har fin vy över Loch Ness ska du inte glömma

att hålla utkik efter sjöodjuret Nessy. Vid Drumnadrochit ligger ruinen efter slottet Urquhart Castle som byggdes på 1200-talet och som har haft en stor roll i Storbritanniens historia. Lev dig in i hur livet var på den tiden innan du drar dig tillbaka till ditt mysiga B&B för natten. Efter en veckas vandring når du Inverness, det skotska höglandets huvudstad. Här kan du njuta av att ha genomfört en av Skottlands allra vackraste vandringar – Great Glen Way!

Great Glen Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Fort William – Inverness

7

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

116 km

Fort William – Inverness

8

7 dagar

4 lätt

3 medel -

-

116 km

________________________________________________________________________________

25

www.vandra.se

SKOTTLAND

West Highland Way


Rob Roy Way

4

SKOTTLAND

Vem är mannen som har fått en vandringsled uppkallad efter sig? Rob Roy MacGregor var en av Skottlands mest ökända fredlösa män under 1600- och 1700-talet. Leden, Rob Roy Way, följer de vägar och stigar som användes av Rob Roy MacGregor när han var ute på sina ”rövarstråt” och precis som på den tiden är leden inte markerad. Vill du vandra leden bör du därför ha vana från att vandra med enbart karta och guidebok som hjälpmedel. Många

anser att detta är den vackraste vägen genom Skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar, gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar. Leden går längs stränder, över hedar och genom skogar. Passa på att njuta av det vackra här i livet! En fördel med att vandra i Skottland är de många mysiga pubarna där du efter en härlig vandringsdag kan njuta av en god öl eller en kopp ”riktigt te”.

Rob Roy Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Drymen – Pitlochry

7

6 dagar

3 lätt

2 medel 1 krävande

-

Sträcka 127 km

________________________________________________________________________________

St Cuthbert’s Way

5

St Cuthbert’s Way är en fascinerande vandringstur genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. Här hittar du blommande ljungmarker, ängsmark, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cuthbert’s liv från den pittoreska staden Melrose där St Cuthbert startade sin prästerliga gärning och går vidare till

Lindisfarne och The Holy Island, där han levde sina sista dagar. Under hela vandringen kan du njuta av en rik fauna och ett rikt djurliv. Sista dagens vandring visar tydligt att naturen är starkare än människan då du måste anpassa din vandring efter tidvattnet för att kunna ta dig ut till The Holy Island. Väl där bör du besöka ruinerna efter slottet och klostret.

St Cuthbert´s Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Melrose – Lindisfarne

6

5 dagar

2 lätt

2 medel 1 krävande

-

100 km

Melrose – Lindisfarne

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

100 km

________________________________________________________________________________

Arran Coastal Way

6

Ön Arran betraktas av många som ett Skottland i miniatyr. Norra delen av ön domineras av det skotska höglandets dramatiska natur med sina taggiga toppar, vindlande kammar, skrovliga glaciärnischer och djupa dalar. De södra delarna av ön representerar det skotska låglandet med sina hedar, böljande kullar och dalar, samt betesmark och lantbruk. Arrans kust

erbjuder mjuka sandstränder, spektakulära grottor och mäktiga rasbranter. Till detta kommer ett rikt fågelliv med över 250 fågelarter, däribland kungsörnen. Runt denna ö slingrar sig leden ”Arran Coastal Way”, en led som kommer att bjuda på ett oförglömligt äventyr på en av Skottlands bästa öar.

Arran Coastal Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Brodick – Brodick

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

104 km

Brodick – Brodick

7

6 dagar

4 lätt

1 medel

-

85-104 km

1 krävande

Sträcka

________________________________________________________________________________

www.vandra.se

26


7

Speyside Way startar i Buckie, en liten fiske­by med ca 8 000 invånare. Du kommer i huvudsak att följa floden Spey genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion. Vandringen är variationsrik med sträckor längs kusten och floden, genom skog och jordbrukslandskap och på kvällarna kommer du fram till små byar med mysiga B&B’s. Njut av naturen som vandringen bjuder på och tag in de vackra vyerna längs vägen! För dig som tycker

om whisky finns det goda möjligheter att göra avstickare till flertalet whiskydestillerier och smaka på trakternas egna fina whiskysorter. Eller också kan du ta en titt i baren på Craigellachie Hotel där det finns ca 550 olika whiskysorter att välja mellan. Ljunghedarna mot slutet av vandringen står sig fint mot det omkringliggande gröna landskapet. Efter några dagar på den skotska landsbygden kan du nu njuta av det sprudlande livet i staden Aviemore.

Speyside Way

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Buckie – Aviemore

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

Sträcka 105 km

Buckie – Aviemore

6

5 dagar

1 lätt

3 medel 1 krävande

-

105 km

________________________________________________________________________________

Across Isle of Skye

8

Upptäck den förtjusande ön Isle of Skye! Här kan du möta vandrare från hela världen som vill njuta av allt som ön Skye har att erbjuda. Vår lagom utmanande vandringsvecka bjuder på spektakulära landskap, inspirerande geologi och en turbulent historia. Här kan du också få se den mäktiga synen av en vit havsörn som glider fram i skyn. Leden startar vid Armadales färjeläge på Sleat-halvön, med en otrolig utsikt över Black Cuillinberget.

Under denna vandring kommer du att gå längs lugna stigar genom övergivna byar, ta en båttur till Loch Coruisk och sedan få en oförglömlig vandring genom hjärtat av Cuillinsbergen till det välkända Sligachan Hotel. Du avslutar med två dagars vandring utmed den spektakulära kustlinjen längs Trotternishhalvön.

Across Isle of Skye

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Armadale – Portree

7

5 dagar

1 lätt

4 medel -

-

Sträcka 88 km

________________________________________________________________________________

27

www.vandra.se

SKOTTLAND

Speyside Way


London

SPANIEN

Paris

Vandra i Spanien

4

Spanien med sina vackra miljöer, härliga klimat, goda mat och bra vandringsleder har länge varit ett favoritresmål för vandringsresenären. Här finns möjlighet till mer avskilda vandringar och vandringar där du möter nya bekantskaper längs leden. Den mest kända av alla Santiago de Compostela leder är pilgrimsleden Camino Francés, som pilgrimer har vandrat sedan 800-talet. Leden är ca 80 mil lång och går hela vägen från franska gränsen till Santiago de Compostela i Spaniens nordvästra hörn. Santiago de Compostela är även slutmål för många andra leder – Camino Portugués, Camino del Norte, Camino Primitivo och Via de la Plata. Har du vandrat till Lissabon slutmålet och inte är mätt på vandrandet kan du fortsätta mot ”världens ände”, längs Camino Finisterre. Här finns således ett smörgåsbord av pilgrimsleder för dig att välja från, oavsett om du ser dig som pilgrim eller inte. ”Det goda livet” finns det möjlighet att ta del av längs alla leder. Vill du kombinera vandring med bad ska Lissabon du vända näsan österut och söka dig till Costa Brava eller Mallorca som båda bjuder på vandring längs en dramatisk kustlinje och däremellan fina stränder. Den som njuter allra mest i alpmiljö ska välja att åka till nationalparken Picos de Europa i den Kantabriska bergskedjan strax söder om Biscayabukten. I Spanien finns således något för alla. Priser och övrig information hittar du på www. vandra.se/spanien

www.vandra.se

5

Santiago de Compostela

3 9 1

2 6

8

Madrid

Madrid 7

Visste du att Spanien producerar 45 % av all världens olivolja. En spanjor äter/dricker 14 liter olivolja i genomsnitt per år.

28


Den franska vägen ger dig 80 mil vandringsled att utforska. Kanske har du tid, lust och ork att gå hela leden? Många vittnar om den tillfredsställande känslan de upplever under och efter en lång vandring. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! För många av oss är det dock svårt att vara bort så länge varför vi har paketerat hela leden i 11 kortare program. Nu gäller det bara för dig att välja. Vad är det du vill se och vilken karaktär vill

1

du ha på din vandring? Här finns allt från flackt landskap till kuperad terräng, mer och mindre kända byar, öppna landskap och eukalyptus- och pinjeskogar, historia och kultur, sträckor med fler vandrare och sträckor där du träffar färre personer. Många har som mål att vandra in i Santiago de Compostela och hämta ut sitt pilgrimsbevis. Som sagt, valen är många men kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt utifrån dina önskemål!

Franska vägen / Camino Francés

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

St J Pied de P – Santiago de Comp

37

35 dagar

4 lätt

21 medel 10 krävande -

Sträcka 792 km

vandring o tåg

16

13 dagar

2 lätt

7 medel 4 krävande

-

288 km

St Jean Pied de Port – Logroño

8

7 dagar

-

5 medel 2 krävande

-

162 km

St Jean Pied de Port – Pamplona

4

3 dagar

-

2 medel 1 krävande

-

69 km

Pamplona – Logroño

5

4 dagar

-

3 medel 1 krävande

-

93 km

Logroño – Burgos

6

5 dagar

-

3 medel 2 krävande

-

125 km

Burgos – Léon

10

9 dagar

2 lätt

7 medel -

-

157 km

Léon – O Cebreiro

7

6 dagar

-

2 medel 4 krävande

-

161 km

O Cebreiro – Santiago de Compostela

11

8 dagar

2 lätt

4 medel 2 krävande

-

164 km

O Cebreiro – Santiago de Compostela

10

7 dagar

-

4 medel 3 krävande

-

164 km

Sarria – Santiago de Compostela

8

6 dagar

2 lätt

3 medel 1 krävande

-

118 km

St J Pied de P – Santiago de Comp,

Sarria – Santiago de Compostela 7 5 dagar - 3 medel 2 krävande - 118 km ___________________________________________________________________________________

Camino Portugués / Portugisiska vägen Vill du uppleva två länder under samma vandring? En vandring längs portugisiska vägen tar dig från Porto på den portugisiska kusten till Santiago de Compostela i Spanien. Från den medeltida staden Porto slingrar sig leden genom en oförstörd landsbygd med vinodlingar och skogar med väldoftande eukalyptus fram till floden Minho. Här lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon! Galicien förser stora delar av Spanien med

2

havets läckerheter så här har du verkligen chansen att äta pinfärsk fisk och skaldjur. Den bedårande utsikten från Monte de Cornedo är en höjdpunkt på din vidare vandring till Santiago de Compostela. Vandrar du hela vägen från Porto behöver du ca 14 dagar på dig, men naturligtvis kan vi erbjuda dig kortare program längs ledens norra eller södra del.

Franska vägen / Camino Francés

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Porto – Santiago de Compostela

14

12 dagar

6 lätt

6 medel -

-

226 km

Porto – Tui

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

111 km

Tui – Santiago de Compostela 8 6 dagar 3 lätt 3 medel - - 115 km ___________________________________________________________________________________

29

www.vandra.se

SPANIEN

Camino Francés / Franska vägen


Camino del Norte / Norra vägen

SPANIEN

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra på sin väg till Santiago de Compostela. Han, liksom många andra pilgrimer, valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela och av många ansedd som den vackraste av dem

Norra vägen / Camino del Norte

3

alla. Utsikten över Biscayabukten, de pittoreska byarna, vandring över ängar, genom dalar och i väldoftande eukalyptusskogar gör denna vandring mycket minnesvärd. Dessutom kommer du på flera ställen kunna ta ett dopp i havet. Längs Camino del Nortes 78 mil har vi flera olika program att välja mellan. Har du svårt att välja? Hör av dig till oss så hjälper dig att ta fram det som bäst passar dina önskemål.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

San Sebastian – Santiago de Compostela 37

35 dagar

5 lätt

17 medel 13 krävande -

754 km

San Sebastian – Bilbao

7

6 dagar

1 lätt

2 medel 3 krävande

-

123 km

Bilbao – Santander

6

5 dagar

1 lätt

1 medel

3 krävande

-

122 km

Santander – Gijõn

10

9 dagar

2 lätt

6 medel 1 krävande

-

164 km

Gijõn – Ribadeo

7

6 dagar

-

3 medel 3 krävande

-

148 km

Ribadeo – Santiago de Compostela 11 9 dagar 1 lätt 6 medel 2 krävande - 197 km ___________________________________________________________________________________

Camino Finisterre / Till världens ände Vill du vandra till världens ände? Då ska du börja i Santiago de Compostela och fortsätta ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Fisterra ligger på Costa da Morte – dödens kust. Här trodde dåtidens pilgrimer att solen dog och att offer till gudarna behövdes för att hålla dem tillfredsställda. Cabo Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom

4

ett böljande odlingslandskap. Väl framme möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande. Vill du fortsätta en bit till längs kusten kan du vandra vidare norrut till byn Muxia som ligger på en halvö med havet som granne både i öster och väster. Här tar vägen slut, så du kan verkligen känna att du har kommit fram till målet.

Till världens ände/ Camino Finisterre

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Santiago de Compostela – Muxia

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 119 km

Santiago de Compostela – Fisterra 5 4 dagar 2 lätt 2 medel - - 89 km ___________________________________________________________________________________

Camino Primitivo

5

Camino Primitivo är märkligt orörd och otroligt vacker i all sin enkelhet. Här stöter du på färre vandrare än på de andra pilgrimslederna vilket kanske också är en av anledningarna till den mycket vänliga och hjälpsamma lokalbefolkningen. Den första delen av leden, som startar i Oviedo, är en lite mer utmanande sträcka men belöningen kommer i form av fantastiska vyer över Picos de Europa. Efter några dagar kommer du till Tineo som är känt för sitt forellfiske. Passa på att smaka, det är svårt

att få färskare fisk! Den andra delen av leden börjar i Lugo och bjuder på vandring genom fridfulla skogar och jordbrukslandskap. Då och då stöter du på en liten by eller mindre stad. För dig som tycker om bläckfisk är Melide platsen att vara på, det är nämligen byns specialitet. Sista biten in till Santiago de Compostela följs Camino Primitivo och Camino Frances åt. Varför inte passa på att utbyta vandringserfarenheter med andra vandrare?

Camino Primitivo

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Oviedo – Santiago de Compostela

16

14 dagar

1 lätt

6 medel 7 krävande

-

330 km

Oviedo – Lugo

10

9 dagar

-

4 medel 5 krävande

-

228 km

Lugo – Santiago de Compostela 7 5 dagar 1 lätt 3 medel 1 krävande - 102 km ___________________________________________________________________________________ www.vandra.se

30


Via de la Plata, som betyder Silvervägen, startar i Sevilla och sträcker sig 100 mil från söder till norr genom Spanien och vidare väster ut till slutmålet Santiago de Compostela. Silvervägen går genom ett fascinerande och varierat landskap med storslagen natur och romerska lämningar. Vin- och fruktodlingar kommer att följa dig på vägen liksom solen, särskilt om du startar din vandring längst söderut. Jamón Serrano är en delikatess du inte bör missa och kanske ska den avnjutas tillsammans

6

med ett lokalt vin. Leden passerar genom Cáceres och Salamanca som båda finns med på UNESCOs världsarvslista. Leden bjuder således både på kultur och historia. Eftersom endast cirka 2 000 personer per år vandrar vägen bjuds det på många möjligheter att komma lokalbefolkningen nära. Längs Via de la Plata erbjuder vi sex program där du kan välja allt från lättare till krävande vandring.

Silvervägen / Via de la Plata

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Sevilla – Mérida

11

10 dagar

2 lätt

4 medel 4 krävande

-

221 km

Mérida – Cáceres

5

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

76 km

Cáceres – Salamanca

10

9 dagar

1 lätt

4 medel 4 krävande

-

223 km

Salmanca – A Gudiña

11

10 dagar

3 lätt

-

7 krävande

-

265 km

A Gudiña – Ourense

6

5 dagar

3 lätt

1 medel

1 krävande

-

113 km

Ourense – Santiago de Compostela 7 5 dagar 1 lätt 4 medel - - 93 km ___________________________________________________________________________________

Mallorca

7

Många tänker säkert enbart på sol- och badsemester när Mallorca kommer på tal. Men faktum är att Mallorca har mycket mer att erbjuda än så. Höga berg, gröna sluttningar och pittoreska bergsbyar som enbart kan nås på smala och vindlade småvägar är något av allt fantastiskt du kan uppleva till fots på Mallorca. Vandringen går i bergskedjan Sierra Tramontana som sträcker sig längs Mallorcas västra kust. Här kan du njuta av den fantastiska utsikten och en rik flora och fauna. I byarna

Mallorca

är husen välbevarade och välskötta och i trädgårdarna växer vinrankor, palmer och cypresser. Här finns många restauranger av toppklass vilket passar bra efter en dags vandring i bergen. Mallorca har i alla tider varit en populär hide-away bland kändisar, däribland Ava Gardner, Caterine Zeta-Jones och den välkända kompositören Fredéric Chopin. Ta chansen att upptäcka Mallorca på ett helt nytt sätt!

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Valldemossa – Pollença 6 5 dagar - 2 medel 3 krävande - 77 km ___________________________________________________________________________________

Costa Brava

8

Costa Brava, ”den vilda kusten”, bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land. Den södra delen bjuder på öppna landskap och fantastiska stränder. Lite längre norrut tar ett bergigare landskap vid och vyerna vidgas. Stigarna längs kusten leder dig upp på toppar och ner i undanskymda vikar med kristallklart vatten. Växtligheten växlar mellan jättegräs, låga buskage, kaktusar, vindpinade barrträd och terrasserade olivodlingar.

Du passerar flera små städer och byar med historiska byggnader och platser. I Cadaqués är Salvador Dalí alltid närvarande och möjlighet finns att besöka Salvador Dalí-museet i Port Lligat. Vandringen tar dig också till Cabo Creus, Iberiska halvöns östligaste udde, med fantastisk utsikt både åt norr och söder. Ett trevligt klimat, den goda maten och närheten till Barcelona ger utmärkta förutsättningar för en lyckad vandringsresa.

Costa Brava

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Figueres – Llanca

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

Sträcka 86-93 km

Roses – Llanca 5 4 dagar 2 lätt 2 medel - - 54 km ___________________________________________________________________________________

31

www.vandra.se

SPANIEN

Via de la Plata / Silvervägen


Picos de Europa

9

SPANIEN

För dig som gärna bor mer än en natt på varje ställe och som uppskattar ett spektakulärt och vackert bergslandskap omkring dig, rekommenderar vi en vecka i Picos de Europa. Det högalpina området, som sedan 1995 är nationalpark, är en del av den Kantabriska bergskedjan belägen i norra Spanien, strax söder om kusten och Biscaya. Karaktäristiskt för området är de djupa gröna dalarna, skarpa bergskammar med snöklädda toppar och floder

Picos de Europa

som slingrar sig ner mot havet i norr. En idyllisk plats med naturlig skönhet där du kan njuta av vandring bland höga berg, djupa dalar, glittrande sjöar och fridfulla bergsbyar. Under vandringsveckan bor du på tre olika orter. De olika vandringarna startar från olika platser i närheten av orterna där du bor och våra chaufförer står redo att köra dig till respektive startplats och slutmål.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Picos de Europa 7 5 dagar - 5 medel - - 86 km ___________________________________________________________________________________

Har ditt företag, din förening eller ditt kompisgäng talat om att genomföra en resa tillsammans? Har du ett specialintresse som kan kombineras med vandring? Vi på Vandra kan hjälpa dig att arrangera en temavandring.

Temavandring Ta chansen att kombinera några dagars vandring med ert special­intresse! Exempel på fina kombinationer med vandring är fotografering, fågelskådning och författande. Mycket populärt är även pilgrimsvandring. Vi på Vandra hjälper till med upplägg, bokning och administration. Som företag eller förening marknadsför du resan själv, internt. När allt är klart reser du och vandrar med dina kunder, medlemmar eller kompisar.

www.vandra.se

32

Kontakta oss! 0430-620 21 vandra@vandra.se www.vandra.se


SVERIGE 4

Vandra i Sverige Att vandra i Sverige är gudomligt, det finns så många möjligheter. Knallgula rapsfält, krispigt gröna bokskogar, mjuk väldoftande mossa, kala fjäll och en lång och omväxlande kustremsa är bara en bråkdel av vad Sverige har att erbjuda. Du kan vandra på åsar, i skogar, längs havet, i städer och på fjället. Sverige är fantastiskt och vi är duktiga på att ta hand om vår natur. Här är naturen ren och vattnet klart. Varje årstid har sin tjusning och vårt avlånga land kan erbjuda vandring i stort sett hela året. Med fördel kan man vandra tidigt på våren och sena hösten i södra Sverige. Färger och dofter är som mest påtagliga då och stillheten en lisa för själen. Att vandra på vintern längs frostiga stränder och dimhöljda backar kan vara en magisk upplevelse. På kvällen kan du njuta av att ta ett dopp på byns spa, äta en god middag och läsa en god bok framför brasan på något anrikt hotell. Nog finns det få sätt som är bättre än frisk luft i vacker omgivning när det gäller att ladda batterierna, kanske gäller det särskilt under de mörkare årstiderna. Vi erbjuder vandringar framför allt i södra Sverige, men även längs Höga kusten. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/sverige

Stockholm 5

1

Edinburgh

3

2

Visste att du att det finns en golfklubb i Sverige där hälften av hålen är i Finland?

London

33

www.vandra.se


Kust till kustleden

1

SVERIGE

Skummeslövsstrand, med dess hårdpackade sandstrand och vindpinade tallar, är utgångspunkt för vandringen. Här är havet starkt närvarande med vågor som slår mot stranden och havsdoft i luften. I Båstad lämnar du kusten för att ta dig uppför Hallandsåsen med sina lövskogar, rishedar, ängs- och hagmarker. Här uppe njuter du bitvis av en storslagen utsikt i ett öppet kuperat landskap med levande lantbruk och små byar. Vid Hovs Hallar når du åter kusten där urbergshorsten Hallandsåsen möter havet på ett dramatiskt sätt. Efter

Kust till kustleden

Hovs Hallar vandrar du över strandnära ängar, klapperstensfält och betesmarker. Längst ut på Bjärehalvöns spets ligger det gamla fiskeläget Torekov. Därefter präglas vandringen av den mäktiga siluetten av Kullaberg på andra sidan Skälderviken. Du lämnar kusten för att vandra in över Bjärehalvöns bördiga jordbrukslandskap och naturreservatet Grevie åsar med dess böljande landskap. Sista dagen tar du dig åter ut till kusten, förbi härliga badstränder som inbjuder till svalkande dopp, innan du når slutmålet Ängelholm.

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Skummeslöv. – Ä-holm, via Kvinnaböske 5

4 dagar

3 lätt

1 medel

-

-

72 km

Skummeslövsstrand – Ängelholm

3 dagar

2 lätt

-

1 krävande

-

63 km

4

Skummeslövsstrand – Torekov 3 2 dagar 2 lätt - - - 32 km ___________________________________________________________________________________

Österlenleden

2

Österlenleden är en ringled med utgångspunkt Ystad. Vi erbjuder vandringspaket som går från Ystad längs kusten upp till Haväng där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Leden går genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av

de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla får uppleva. Varför åka långt bort när Sverige är så vackert?

Österlenleden

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Ystad – Alunbruket

7

6 dagar

3 lätt

3 medel -

-

104-109 km

Ystad – Brösarp

6

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

91-96 km

Ystad – Simrishamn

4

3 dagar

2 lätt

1 medel

-

-

57-62 km

Skillinge – Alunbruket

5

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

60 km

Simrishamn – Alunbruket

4

3 dagar

1 lätt

2 medel -

-

548 km

Simrishamn – Brösarp 3 2 dagar 1 lätt 1 medel - - 34 km ___________________________________________________________________________________

Kullaleden

3

Kullaleden, en vandringsled som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Denna vandring tar dig längs Kullaleden med start i Utvälinge. Under vandringens 73 kilometer får du uppleva mycket vackert. Längs leden finns flera sevärdheter, bland annat Nimis, Lars Vilks konstverk nere vid havet på Kullaberg. Efter din andra vandringsdag

Kullaleden

kommer du fram till Kullens fyr, Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Du avslutar perfekt i Helsingborg, sundets pärla. Har du tid över rekommenderas några extranätter så att du kan uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda. Du kanske vill avsluta din vandring med att tura över sundet?

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Sträcka

Ängelholm – Helsingborg 5 4 dagar 1 lätt 3 medel - - 73 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

34


Höga kusten

Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som vid Höga kusten. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Rakt genom denna storslagna och fagra natur går Höga kustenleden, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. En vandringsupplevelse som bjuder

på allt från susande skogar till vidunderliga utsiktsberg, från hissnande klippkuster till sällsamma badvikar och från säregna fäbodvallar till spännande naturskyddade områden. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här. Du kan också välja att lägga två nätter och en vandringsdag i den sagolika och sägenomspunna Skuleskogen.

Höga kusten

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Hornöberget – Ullånger

4

4 dagar

2 lätt

2 medel -

-

Sträcka 56-58 km

Hornöberget – Ullånger & Skuleskogen 5 5 dagar 3 lätt 2 medel - - 66-76 km ___________________________________________________________________________________

Sörmlandsleden

5

Redan 1973 blev Sörmlandsleden klar och blev då Sveriges första låglandsled. I vårt program utgår du från Nynäshamn dit du lätt tar dig med pendeltåg från centrala Stockholm. Vandringen går i lätt kuperad terräng genom skog, berg, glittrande sjöar och våtmarker. Du kommer upptäcka både skärgårdslandskap och odlingsmarker. Vandrar du längs Sörmlandsleden får du också besöka Paradiset, och vem vill inte

det? Paradiset är ett av de naturreservat som leden går igenom och här har skogen i huvudsak låtits vara orörd under de senaste 100 åren. Dessutom är området rikt på fynd från stenåldern. Kombineras Sörmlandsleden med någon extra dag i Stockholm så får du uppleva den härliga treenigheten natur, kultur och historia!

Sörmlandsleden

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Nynäshamn – Stockholm

7

5 dagar

3 lätt

2 medel -

-

Sträcka 94 km

Handen – Stockholm 4 2 dagar 1 lätt 1 medel - - 40 km ___________________________________________________________________________________

35

www.vandra.se

SVERIGE

4


WALES

Edinburgh

Dublin

Vandra i Wales Wales är verkligen som en oslipad diamant. Du möts av ett spektakulärt landskap som hela tiden förändras och kittlar dina sinnen. Här finns tre nationalleder, tre nationalparker och fler områden som betecknas med AONBs (Area of Outstanding Beauty) än i någon annan del av Storbritannien. Det är otroligt vackert i all sin enkelhet. Här kan du hitta allt från lunnefåglar till slott, bra pubar och långa sandstränder. Här finns helt enkel något för alla! När du vandrar i Wales får du bland annat uppleva blomsterfyllda ängar, stor natur- och kulturhistoria, ett artrikt fågelliv och fantastiska kustlinjer. I de små byarna blir du väl bemött av lokalbefolkningen som mer än gärna berättar om sin historia. En vandring i Wales lämnar ingen oberörd. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/wales

Pembrokeshire Coast Path Pembrokeshire Coast Path är en 296 km lång led som följer den vilda och ruggade kustlinjen av den västliga delen av halvön Wales. Avskilda stränder, slottsruiner och pittoreska fiskebyar är några av de sevärdheter du stöter på under din vandring. Andas in doften av vilda örter och blommor och lyssna till ljudet av vågorna som slår in i grottorna nedanför. Håll utkik

1

London

Visste du att det i Wales finns fyra gånger så många får än vad det finns människor?

1 efter lunnefåglar och sälar som njuter av sitt kustnära habitat. Vi har fem olika program längs Pembrokeshire Coast Path. En vandring här kommer att ge dig mycket energi, både kroppsligt och själsligt.

Pembrokeshire Coast Path

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Dale – St David´s, bästa delen

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

68-84 km

Amroth – St Dogmaels, hela leden

14

13 dagar

2 lätt

6 medel 5 krävande

-

296 km

Amroth – Pembroke, södra delen

7

6 dagar

5 lätt

1 medel

-

-

94 km

Pembroke – St Davids, centrala delen

7

6 dagar

4 lätt

2 medel -

-

95-101 km

Santiago de Compostela

Sträcka

St Davids – St Dogmales, norra delen 6 5 dagar 1 lätt 2 medel 2 krävande - 109 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

36

Pa


ÖSTERRIKE

dinburgh

London

Vandra i Österrike Vill du vandra i ett land där vandring är en del av folksjälen? Paris Då ska du bege dig Österrike. Här finns fantastiska naturlandskap, väl fungerande vandringsleder, vattendrag med kristallklart vatten, mäktiga alptoppar och vänliga och välkomnande människor. En dryg fjärdedel av Österrikes landskap är skyddat och här finns 6 nationalparker, 50 naturparker och 7 biosfärområden. Dessa gör det möjligt att bevara den flora, de vilda djuren, naturen och den traditionella kulturen. Detta märks särskilt i de små orterna eller i någon hytta där du serveras lokala specialiteter med råvaror som kommer från landskapet. En Brettljause är härligt att njuta av under ett stopp på vägen. Då landet är ganska litet är avstånden mellan stad och land relativt korta, vilket gör det enkelt att kombinera storstad med vandring. Kanske vill du passa på att stanna några dagar i Wien eller Salzburg? I Österrike kan vi idag erbjuda vandringar längs två fantastiska leder, Via Sacra och Via Maria. I våra program utgår Via Maria från Salzburg och Via Sacra från Wien. Priser och övrig information hittar du på www.vandra.se/ osterrike

Wien 2

1

Visste du att i Österrike finns en snäll jultomte, men även den genomruttna juldemonen Krampus som sägs äta små barn och ger dem smisk om de inte varit snälla.

Rom

37

www.vandra.se


Via Sacra

1

ÖSTERRIKE

Via Sacra startar utanför Wien och erbjuder dig vandring i underbar natur. Det förtjusande landskapet erbjuder allt ifrån de mjuka kullarna och tysta skogarna i Wienerwald, de yppiga naturområdena i dalarna längs bäcken Triesting, Gölsen och Traisen till den imponerande naturparken Ötscher-Tormäuer i det lågalpina Mostviertel. Ravinen Falkenschlucht är en naturjuvel med sin porlande fors och

dramatiska natur. Leden slutar i välkända pilgrimsorten Mariazell där ett besök i Basilikan rekommenderas varmt. Längs leden träffar du intresserade och vänliga österrikare. Orterna längs leden är små, genuina och mysiga och ligger en bit bort från de stora turiststråken. Sammantaget är en vandring längs Via Sacra en harmonisk och lugn upplevelse.

Via Sacra

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Wien – Mariazell

7

6 dagar

1 lätt

3 medel 2 krävande

-

Sträcka 130 km

Wien – Lilienfeld

4

3 dagar

-

2 medel 1 krävande

-

77 km

Wien – Kaumberg 3 2 dagar - 2 medel - - 45 km ___________________________________________________________________________________

Via Maria

2

Via Maria är en del av en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell i Österrike. I vårt vandringsarrangemang får du möjlighet att vandra den vackraste och mest spektakulära delen av leden. Eftersom du utgår från Salzburg så kan du passa på att njuta av staden med sitt slott och sina trånga gränder innan du ger dig av på din vandring. Vandringen

kommer att bjuda på gröna ängar och skogar, hänförande vyer över berg och insjöar och du kommer att kunna lyssna till det rogivande porlandet från bäckarna. Du bor på gemytliga privatägda hotell och Gasthaus i inbjudande byar. På kvällarna kan du njuta av en riklig och vällagad måltid med ett glas skummande öl eller lokalt vin därtill.

Via Maria

Nätter Vandring Svårighetsgrad antal dagar

Salzburg – Ebensee

7

6 dagar

2 lätt

4 medel -

-

Sträcka 89 km

Salzburg – Ebensee

6

5 dagar

2 lätt

2 medel 1 krävande

-

89 km

Salzburg – St Wolfgang

5

4 dagar

-

4 medel -

-

54 km

Salzburg – St Wolfgang 4 3 dagar - 2 medel 1 krävande - 54 km ___________________________________________________________________________________

www.vandra.se

38


Kontakt & Bokning

Vanliga frågor

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor eller om du vill göra en bokning. Telefon: 0430-620 21, vardagar 08.30-17.00, samt 9 jan - 30 juni även mån-tis 17.00-20.00. Mail: vandra@vandra.se Vill du boka något av våra vandringsarrangemang kan du välja på följande alternativ.

Via bokningssystem Detta alternaVilka datum kan jag resa?

Du väljer själv vilket program och vilket startdatum som passar dig bäst, inom den specifika ledens reseperiod. Lämpligt är att undersöka att det finns transportmöjligheter under aktuella datum. Vi bokar sedan in dig enligt dina önskemål och förser dig med all information du behöver för att på egen hand kunna genomföra vandringen.

Ingår flyg i priset?

Flygresorna ingår inte i våra grundpaket. Dock hjälper vi dig gärna att hitta lämpligt flyg, om du så önskar. Vi kan även hjälpa till med att leta upp bra transportmöjligheter med buss/tåg/ taxi mellan flygplats och vandringsled.

När och hur sker betalningen?

Efter att ett vandringspaket blivit bokat och bekräftat betalas först en anmälningsavgift inom 10 dagar. Har du bokat flyg och/eller avbeställningsförsäkring genom oss betalas även denna i samband med anmälningsavgiften. Slutlikviden ska sedan betalas senast 45 dagar innan avresa. Du kan betala din resa med PG, BG eller med bankkort. Vill du betala med ditt bankkort hör du av dig till oss. Vi skickar då en betalningslänk till din e-postadress. Du kan också välja att uppge kortuppgifterna till oss direkt via telefon.

Kan man stanna över någon extra natt på något ställe?

fället. Det går alltså inte att boka in en vandring enligt grundpaketet, och på plats bestämma sig för att stanna en extra natt någonstans i mitten. Vi kan vara behjälpliga med att boka in extranätter, antingen före, i mitten av eller i slutet av din vandring.

Kan jag vandra i mina vanliga gymnastikskor?

Naturligtvis beror det lite på vilken led du ska vandra och vilket underlag det är. Men – att du utan problem kan vandra en lång tur i hemmamiljö med dina gymnastikskor, behöver inte betyda att det fungerar lika bra längs vandringsleden. Det är ofta flera långa vandringsdagar efter varandra, och om man inte har bra skor eller kängor så är det lätt att få problem med fötterna efter ett par dagar. Vi brukar därför alltid rekommendera våra vandrare att välja skor/kängor med omsorg och försöka hinna gå in dessa innan avresa. En ordentlig sula som skyddar foten från ojämnt underlag är att föredra.

Kommer jag att klara av vandringen?

Våra vandringar är graderade med svårighetsgraderna lätt, medel, krävande och svår. På sida 3 kan du läsa mer om vad de olika svårighetsgraderna innebär. Du får då en uppfattning om vilka utmaningar vandringen kan innehålla, och utifrån det avgöra om du klarar av vandringen eller inte. Har du frågor om någon specifik led är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka hjälpa dig.

Absolut! Vill du ha en extra övernattning någonstans längs leden måste detta bokas in direkt vid bokningstill39

tiv passar bra för dig som redan har koll på anslutningsresor och vill starta en bokningsprocess direkt. I varje vandringsprogram finns en ”Boka”-knapp som tar dig direkt till vårt bokningssystem. När formuläret är ifyllt och du klickat på ”Bekräfta bokning” får du ett bokningsnummer och vi startar arbetet med att boka in dig.

Via e-post Detta alternativ passar bra

om du har funderingar kring startdatum, anslutningsresor eller annat som har med din bokning att göra. Du kan nå oss via e-post vandra@vandra.se eller via vårt kontaktformulär. Vårt mål är alltid att svara dig inom 24 timmar på vardagarna. Har du inte fått svar inom tiden kan ditt e-brev kommit på villo­ vägar, ring gärna och hör efter.

Via telefon

Ytterligare ett bra alternativ om du har några funderingar. Många frågetecken rätas ut snabbare via telefon.

Bokningsprocessen Vårt arbete med

att boka ett vandringsarrangemang tar upp till en vecka. Undantag är längre program och bokningar under perioder då det är svårt att komma i kontakt med boenden.

Bekräftelse När allt är bokat och klart

sänder vi dig bekräftelse och program samt övrig information.

Betalningar Anmälningsavgiften betalas 10 dagar efter bekräftad bokning och slutlikviden 45 dagar innan avresa. Du kan betala via PG, BG eller betal-/kreditkort (Visa och Mastercard).

Färdhandlingar När betalningstrans-

aktionerna är avklarade postar vi färdhandlingarna, några veckor innan avresa. Vi postar program, avreseinformation, ledbeskrivning med karta samt eventuella kvitton från flygbokning eller annan transportbokning. Notera att du förbinder dig vid våra resevillkor genom att starta bokningsprocessen och vi inte garanterar dina reservationer förrän alla rum är bokade och bekräftade.

www.vandra.se


Vandra of Sweden AB Box 5177 | 312 05 Skottorp Tfn 0430-620 21 E-post: vandra@vandra.se www.vandra.se

Stockholm

Edinburgh

Simlångsdalen

Ulvered

Knäred

Vallen

Hallandsåsen - Koarp

Edinburgh Dublin

Dublin London

London

Vandringspaket i 10 länder

Wien

Paris

utmed 43 vackra och spännande leder med olika längd och karaktär Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Madrid Lissabon

Madrid Lissabon

# van draof sweden

Rom

Profile for VandraOfSweden

Vandra 2017  

Vandra Magasin 2017

Vandra 2017  

Vandra Magasin 2017

Advertisement