Page 1

Project Chemotherapie Buiten Een paviljoen voor chemotherapie in het landschap In opdracht van Tergooi ziekenhuizen Hilversum

VANDERSALM architectuur - interieurarchitectuur - maquetteatelier


In Nederland worden jaarlijks vele duizenden mensen gediagnosticeerd met een vorm van kanker. Vanaf deze diagnose gaan patiënten een intensief traject tegemoet om de symptomen van deze ziekte te behandelen. Een frequent bezoek aan het ziekenhuis is binnen deze behandeltrajecten onlosmakelijk verbonden met de dagelijkse gang van zaken. Echter; conventionele behandelruimtes in ziekenhuizen verhogen vaak de stress bij patiënten en hun familie. Zeker in combinatie met kanker en chemotherapie kan deze stress de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Vanuit het principe healing environment is het mogelijk om deze stresssymptomen af te laten nemen. We spreken van een healing environment als de gebouwde omgeving bijdraagt aan het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van gebruikers. Er komt steeds meer bewijs dat de fysieke ruimte waarin patiënten zich bevinden een significante impact heeft op de gezondheid en een positieve invloed kan leveren binnen het genezingsproces. Uit onderzoek blijkt tevens dat de invloed van de natuur een sleutelpositie inneemt bij het creëren van healing evironments. Mensen voelen zich beter in een groene, natuurrijke omgeving; natuur verzacht het gemoed en geeft rust. Vele ziekenhuizen bieden een healing environment aan, maar deze faciliteiten zijn meestal binnen. Het Tergooi ziekenhuis ligt in een parkachtige omgeving wat direct grenst aan het Goois Natuurreservaat. Het potentieel om deze buitenruimte te betrekken bij de activiteiten van het ziekenhuis wordt echter nog niet benut. In Tergooi Hilversum worden jaarlijks duizenden chemokuren gegeven aan patiënten met kanker. Een aantal van deze kuren duren langer dan een dag. Het ziekenhuis wil patiënten dan ook graag de mogelijkheid bieden om de chemotherapie buiten te ondergaan om op deze manier optimaal gebruik te maken van het reeds aanwezige ‘healing environment’. Om deze patiënten in de buitenruimte een comfortabele plek te kunnen bieden heeft VANDERSALM-aim een ontwerp gemaakt voor een paviljoen. De organisatie van het paviljoen is gebaseerd op het ruimtelijk principe van een strandstoel. Een manier om plek te kunnen maken in een landschappelijke open ruimte. De omhulling van een strandstoel geeft een gebruiker het gevoel van beschutting en privacy terwijl de omgeving nog steeds kan worden ervaren. Het paviljoen is opgebouwd uit een aantal gezamenlijke en individuele zitplaatsen die zijn opgenomen in een aarden wal. Grassen, struiken en bloemen zorgen rond deze zitplaatsen voor omhulling waardoor de patiënt er in alle rust en privacy kan verblijven. Het paviljoen is zo opgezet dat deze zitplaatsen fungeren als kleine landschapskamertjes waarbij de patiënt letterlijk wordt omgeven door natuur. Het glazen dak van de houtstructuur zorgt voor de benodigde beschutting zodat er ook met slechter weer buiten gezeten kan worden. De vlonder die vanaf één van de behandelkamers richting de veranda loopt voorziet in de logistieke connectie met het ziekenhuis en biedt een veilige en droge verbinding. Binnen dit project is er een onlosmakelijke driehoek ontstaan tussen patiënten, architectuur en het omringende landschap. Door dit uitgangspunt is het paviljoen opgezet vanuit een natuurinclusieve gedachte. Dit betekend dat de nieuwe structuur niet alleen een tijdelijk verblijf voor mensen is, maar tevens een verblijf realiseert voor de plaatselijke flora en fauna. Nestkasten en winterverblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen worden integraal onderdeel van de structuur. De beplanting zorgt voor een bron van voedsel voor allerlei dieren; ze leveren nectar, zaden en bessen. Deze eigenschappen maken tevens een ideale leefomgeving voor vlinders, bijen en hommels. De samenstelling van dit beplantingsplan in is nauwe samenspraak met een beplantingsdeskundige tot stand gekomen. Project Chemotherapie Buiten gaat worden ingezet om wetenschappelijk onderzoek te verrichten wat ingaat op de effecten van het welbevinden van patiënten. Het karakter van het project toont aan dat er vanuit verschillende disciplines antwoorden kunnen worden geformuleerd die allen hun specifieke bijdrage leveren in de totstandkoming van dit onderzoek. De hybride die zo is ontstaan tussen architectuur, natuur en wetenschap geeft Project Chemotherapie een gelaagde en rijke betekenis die symbool staat voor een nieuwe stroming binnen het medische landschap. het paviljoen is opgeleverd op 16 juni 2015, op 23 juni 2015 is het paviljoen officieel geopend en in gebruik genomen

paviljoen gezien vanaf de behandelkamers


plattegrond: de houten vlonder loopt vanaf de behandelkamer tussen de twee monumentale beukenbomen richting het paviljoen en waaiert uit langs de projectie van de boomkruinen

verschillende zitplekken liggen als kleine landschapskamertjes ingekapseld in de aarden wal, de begroeing gaat zorgen voor de benodigde privacy tussen de plekken


de maatwerk eikenhouten banken zijn voorzien van een verstelbare arm- en rugleuning, op het elektrapunt wordt de chemopomp aangesloten en bij calamiteiten is er per plek een alarmdrukker aanwezig


doorsnede paviljoen: de eikenhouten onderconstructie is geplaatst op 60 boorpalen, de bovenconstructie is middels pen- gatverbindingen opgetrokken en constructief stijf gemaakt door middel van schoren

de beplanting tussen de zitplekken is samengesteld om een zo divers mogelijke verscheidenheid aan vogels en insecten aan te trekken en door de hoogte uiteindelijk de benodige privacy te realiseren


via het houten looppad kan de patient met de infuuspaal, eventueel onder begeleiding, direct vanuit de behandelkamer droog en beschut richting het paviljoen lopen


doorsnede vlonder: het looppad richting het paviljoen biedt door het glazen dak een droge loop richting het paviljoen

detailaansluiting van het dak van het looppad ter plekke van de constructie van het paviljoen


de waaiervorm van het paviljoen verschaft iedere zitplek een individuele blik op de bosrand en het omliggende landschap van het terrein


op verschillende plekken zijn in de kolommen van het paviljoen en het looppad nestelgelgenheden opgenomen voor vlinders en vogels, deze zijn een integraal onderdeel van de constructie


ontwerp en uitwerking projectleider Tergooi constructeur houtconstructie glas fundering maatwerk meubilair beplantingsplan landschappelijke aanleg

VANDERSALM-aim, Bart van der Salm Gerben van Essen IB Vreeswijk BV, Bas Vreeswijk Assinkhout BV, Patrick Assink D&O Bouwglas, Roland Douma Weenk schroeffunderingen BV Houtactief, Jorick Koedijk DSLA, Fred Booy ZVS Eemnes BV

tekst fotografie adres project

VANDERSALM-aim Milad Pallesh Van Riebeeckweg 212, Hilversum

VANDERSALM architectuur - interieurarchitectuur - maquetteatelier Esdoornstraat 3 8021 WB, Zwolle 038 - 7601283 06 - 41374918 mail@vandersalm-aim.nl www.vandersalm-aim.nl

Project chemotherapie buiten, een paviljoen voor chemotherapie in het landschap  

VANDERSALM-aim Esdoornstraat 3 / 8021 WB / Zwolle / 038-7601283 / mail@vandersalm-aim.nl / www.vandersalm-aim.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you