Page 1


VAN GIN TOT PAP 3


1

2

3

4

5 6

WE ARE ALL IN THIS (SH*T) TOGETHER CHECKLIST VOOR OUDERS HALVE WAARHEDEN YOU’VE GOT A FRIEND OR NOT STAPPENPLAN: HOE EEN ANDERE MAMA VERSIEREN? WELKE MAMA BEN JIJ EN WIE IS JOUW PERFECTE MATCH? WHAT WAS I THINKING?! DINGEN DIE IK NOOIT GING DOEN VOORALEER IK KINDEREN HAD NA DE KINDEREN VAN ÉÉN NAAR TWEE OFWEL THE END 7 GROTE VERANDERINGEN EN BIJHORENDE TIPS SL A AP NU EENS GDVD! 10 ULTIEME SLAAPHACKS 5 ULTIEME SURVIVALTIPS NA EEN SLAPELOZE NACHT DE VOORDELEN VAN SLAAPTEKORT-JA ZE BESTAAN ECHT! UITSLAPEN IN HET WEEKEND? HELL YES! HET IS MA AR EEN FASE EN ANDERE LEUGENS LIEGBEEST DINGEN DIE WE ONSZELF VOORLIEGEN DINGEN DIE ANDERE OUDERS ONS VOORLIEGEN DINGEN DIE WE ONZE KINDEREN VOORLIEGEN JA! ZE KUNNEN ONT-ZET-TEND BOOS WORDEN PAYBACKTIME EEN SCHIJTHOOFDSTUK SCHIJTSCENARIO’S 3 ULTIEME HACKS OM LUIERVERVERSING TE VOORKOMEN 3 ULTIEME HACKS WANNEER LUIERVERVERSING ONVERMIJDELIJK IS ‘BEN JE ZEKER DAT JE NOG NIET MOET PLASSEN?’ DE REDEN WAAROM DIT STUK GEEN TIPS BEVAT… TOILET INVADERS DE REDEN WAAROM DIT STUK WEL TIPS BEVAT…

7

00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

8

9

10

11

12

5

KETCHUP IS WEL EEN GROENTE 00 ‘WIJ ETEN VOORTAAN NIETS MEER…’ 00 DE VOEDINGSDRIEHOEK VOLGENS KINDEREN 00 6 MINDGAMES VOOR MOEILIJKE ETERS 00 5 FOODSWAPS 00 5 DRINKSWAPS 00 SORRY OBER 00 ZIJN WE ER AL??? 00 GET ME OFF THIS PLANE! 00 GEÏRRITEERDE MEDEPASSAGIERS? 00 HIGHWAY TO HELL 00 10 ROADTRIP-GEBODEN 00 SHUT-UP GAMES 00 WAAR NAARTOE? 00 PRETPARKEN: ONE WAY TICKET TO HELL AND BACK… GELUKKIG MA AR 00 5 REDENEN WAAROM JE EEN PRETPARK BETER VERMIJDT 00 EN ALS HET ECHT NIET ANDERS KAN: 5 HACKS OM EEN PRETPARKBEZOEK TE OVERLEVEN 00 DE PERFECTE PRETPARKDAG?! 00 BAD MOM! 00 DE MAMA MAFFIA 00 HET NIEUWE ‘MAMIFEST’ 00 LAAT HET LOS…LAAT HET LOOOOOOOOSSSSSS 00 PAPA’S JULLIE ZIJN HELDEN, AF EN TOE TOCH… 00 GIDS OM JE VROUW TE OVERLEVEN 00 STICKERKAART OM TE SCOREN 00 DADDY-DAY 00 5 STRAFFE PAPA-SUPERKRACHTEN 00 PARENTPAIRING 00


Voorwoord Ik hou van mijn kinderen.

You know how parents rattle on to you about: ‘Oh, you won’t believe, but your life will never be the same.’ And you think, why can’t these people just get over it? All they’re doing, is yakking about their kids. It’s such a bore. And then you have kids and you just want to do the same thing.

Maar ik hou ook van mijn onthaalmoeder, schooldagen en bedtijd. Ik hou van avondjes uit met vriendinnen, date night en me-time. Als auteur van drankboeken, culinair journaliste en notoir feestbeest kan je je voorstellen dat het ouderschap voor mij zowat te vergelijken was met een aardverschuiving. De omschakeling van gin naar pap was voor mij allesbehalve evident. En hoewel mijn vrouw en ik heel bewust voor kinderen kozen – het kan ook niet anders, zonder ‘echte vent’ in huis – zorgde Laurette (4 jaar) voor een serieuze schokgolf. Sinds Henri (2 jaar) weten we ook hoe het voelt om een tornado in huis te hebben. Het ouderschap is zwaar, zeker als je er niet mee én om kan lachen. Wanneer je na drie slapeloze nachten je portefeuille in de diepvriezer vindt en de fishsticks in je handtas, wanneer je in de spiegel kijkt of nagekeken wordt in de supermarkt… dan zit er niets anders op dan keihard te lachen. Wanneer ik in mijn dochters boekentas een zakje vind met een slip vol kak en mijn zoon een bord lasagne tegen de muur kegelt, dan lach ik en pla s ik een beetje in mijn broek… want zonder humor had ik ongetwijfeld al een paar zenuwinzinkingen achter de rug.

– Uma Thurman

6

7


Begrijp me niet verkeerd, kinderen opvoeden is een serieuze zaak. Daarom hou ik er ook van om mij te laten omringen met mama’s en papa’s die er het grappige van inzien en af en toe snedig uit de hoek komen. Want kinderen kunnen *ssholes zijn, ouders ook. In dit boek wind ik er geen doekjes om. Ik heb een afkeer van perfectie, want als er één ding is waarbij perfectie absoluut niet aan de orde is, dan is het wel het ouderschap. Ja, een restaurantbezoek is synoniem met ‘veldslag’ en neen, het wordt er absoluut niet gemakkelijker op. Alleen naar het toilet gaan, staat op mijn bucketlist, ‘uitslapen’ tot 7 uur ook. Een baby krijgen met je grote liefde lijkt het summum van romantiek, maar niemand vertelt je dat die hulpeloze f*cker eigenlijk keihard de romantiek doodt. Eenmaal ze je volledige leven hebben overgenomen, moet je jezelf laten meevoeren in hun alleenheerschappij. Ik zou het ook niet anders willen, maar af en toe, heel af en toe wil ik gewoon nog eens ‘Isabel’ zijn en niet mama. Dit is een boek voor mama’s met Beyoncé-allures en rockstar dads, voor zij die het ouderschap niet al te serieus nemen, voor zij die houden van gin-tonics, voor zij die het heerlijk vinden om te dansen op blote voeten met of zonder kids, voor zij die houden van lachen tot je buik schudt en voor zij die af en toe wensten dat ze geen kleine monsters hadden… — Isabel Boons

8

9


inleiding Ko m e r d a n s n e l b ij v i a

– Mila Kunis

De eerste jaren met kinderen zijn ronduit uitputtend. Weg slaap, weg sociaal leven en weg met jezelf. Het is frustrerend, onbevredigend en dikwijls vervelend. Dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, bleek snel toen ik de Facebookcommunity ‘Van gin tot pap’ oprichtte. Kinderen zetten onze wereld op zijn kop. Van weekends vol gin-tonic en wilde avonturen naar weekends vol ‘pap’ in de zetel thuis. Dat heel wat ouders op zoek zijn naar een uitlaatklep bij de opvoeding van hun kleine monsters blijkt uit het succes van de groep. Na twee maanden had ik meer dan achtduizend leden, bij

10

11

w w w.f a c e b o o k .c o m/g ro u p s/va n gin t o t p a p e n s t a p b in n e n in d e we re l d va n re a l p a re n t in g !

B E N J E N O G G E E N L I D VA N D E FAC E B O O KG R O E P ‘ VA N G I N T O T PA P ’?

I can let loose as much as I want, but at 6:45 in the morning, she’s awake and so am I. She doesn’t care if I let loose the night before, so I can only let loose so much, to be honest I don’t know what letting loose means. Probably not going to sleep at 9:30!

het schrijven van dit boek (nog eens twee maanden later) is dat aantal weeral verdubbeld. Ouders die zich fluitend een weg banen door de eerste jaren, zijn volgens mij een zeldzaamheid. De Facebookgroep en dito Instagrampagina toont het leven als ouder zoals het écht is, zonder verbloemingen. Als schrijfster was de stap naar een boek dan ook snel gemaakt. Samen met andere mama’s en papa’s ben ik op zoek gegaan naar nuttige hacks en hilarische anekdotes om te bundelen in dit boek. Dit boek plaatst de valkuilen van het ouderschap in de schijnwerpers. Gaande van slapeloze nachten tot zindelijkheidstraining en van schuldgevoelens tot reizen met kinderen, maar steeds met een kwinkslag. Dit is geen moraliserend boek, maar wel een hilarische en voornamelijk herkenbare gids voor ouders zoals jij en ik. Wij nemen het ouderschap met een korreltje zout, beter gezegd: een grote korrel zout. Ieder hoofdstuk belicht op een hilarische manier onze struggles en vult ze aan met hacks van mezelf, andere ouders en tips die ik verzamelde op de Facebookgroep. Als ouders hebben we ook nog steeds een leven naast onze kinderen. Ze zijn het centrum van onze leefwereld, maar soms willen we ze naar de maan schieten. Van gin tot pap is een boek dat de druk van de ketel laat. Een boek voor als je het eventjes niet meer weet, gewoon eens goed wilt lachen of steun zoekt… Want weet: We are all-in this sh*t together! Together we rock!


1

Raising kids is a walk in the park‌ Jurassic Park.

12

13


We are all in this (sh*t) together ‌ 14

Raising kids is a walk in the park‌ Jurassic Park.

15


Checklist voor Ouders == Je wenste dat je je eigen appartement had.

== Je bent een meester geworden in het uitstellen van een toiletbezoek. Eerst en vooral omdat de tijd je ontbreekt en ook wel omdat jij nu eenmaal graag alleen op het toilet zit.

== Je kijkt ernaar uit om naar het werk te gaan. == Je introduceerde jezelf ooit in een belangrijke meeting als ‘de mama van Henri’.

== Je knuffelt je kinderen op precies hetzelfde moment dat je je schuldig voelt omdat je te weinig tijd met hen doorbrengt.

== Je blaft je partner instructies toe over het ophalen van de kinderen in plaats van geweldige verhalen op te halen over dat avondje stappen.

== Je bent vergeten hoe een alarmklok te zetten. == Je hebt de Bumba-dans gedaan, 99 keer na elkaar.

== Een bezoek aan de tandarts is voor jou ‘me-time’. == Je haalt cupcakes bij de bakker voor de traktatie op school en je vertelt je kind dat je ze zelf hebt gebakken. == Je gooit je kinderen naar je partner als zij of hij thuiskomt: ‘Nu zijn het de jouwe!’ == Je bent ongelukkig als je spuug niet kon opvangen met je blote hand. Slaag je er wel in, dan moet je ontzettend opletten om je hand niet naar je mond te brengen. == Je eet je volledige maaltijd rechtopstaand. Meestal is het koude spaghetti en de hard geworden korst van een boterham.

16

Wanneer je zeven vakjes aankruiste, ben je ongetwijfeld een ouder.

17

Wanneer je alle vakjes aankruiste, vlucht dan naar het buitenland.


s o ms d e n k ik b ij m ez e l f, h e b ik hi e r vo o r DIRTY S E C R E T :

18

n e g e n m a a n d e n g e e n d r u p p e l a l c o h o l a a n g e ra a k t ?!

halve waarheden Having a baby saved our marriage, because we are too exhausted to argue.

Kinderen kunnen verschrikkelijk zijn… Inderdaad, ik durf die woorden in mijn mond te nemen. Begrijp me niet verkeerd, ze kunnen evengoed fantastisch zijn. Maar 80 procent van de tijd is het ouderschap afzien! Er zijn dagen waarop het ouderschap voor 99,9 procent s*cks. Wanneer je dochter om 2 uur ’s nachts wakker wordt, omdat ze naar Paw Patrol wil kijken, wanneer je zoon het plafond wil schilderen met zijn chocomelk of wanneer je een boek probeert te schrijven en er twee kinderen als bezetenen op het toetsenbord proberen te kloppen. Wanneer je tiener je recht in de ogen kijkt en je een ‘klootz*k’ noemt of wanneer je dochter haar hart eruit laat rukken door een ‘ventje’ dat denkt dat hij het warme water heeft uitgevonden… dan s*cked het gewoon om ouder te zijn.

Toegegeven: twee uren durend onophoudelijk geschreeuw in crescendo is nu niet meteen mijn favoriete tijdsbesteding. Ik was en ben nog steeds overrompeld over de manier waarop het ouderschap je volledige identiteit overhoophaalt. Wat had ik het mama worden onderschat. Van een auteur van drankboeken en eeuwigdurende feestjes tot een mama met een fles pap in de hand en auteur van dit boek. But I still love it, soms toch. Maar vandaar ook mijn Facebookgroep ‘Van gin tot pap’. Er was namelijk niets dat me kon voorbereiden op het volledige gebrek aan privacy, de uitputting of het geduld dat je voortdurend moet opbrengen. Er zijn dagen dat ik naar bedtijd aftel voor mijn kinderen nog maar wakker zijn. Echt! Maar gedeelde smart is halve smart en dat én humor veel humor, zorgt ervoor dat ik een gedwongen opname in de psychiatrie kan vermijden…

Het is een uithoudingssport zonder einde, de meest zware ultramarathon der ultramarathons, en dan nog zonder finish. Het is dan ook meer dan oké om af en toe te wensen dat je kinderen een uitknop hadden.

Daarom ook mijn oproep om toekomstige mama’s en papa’s meteen maar de volledige waarheid te vertellen en niet de halve waarheden die ze mij wijsmaakten.

19


Uiteindelijk zal je opnieuw slapen

Zindelijkheidstips werken Hier werkten stickers op de muur

Ja, inderdaad er is een klein slaap-

welgeteld tweemaal, snoep als belo-

venster voorzien tussen de baby- en

ning wilden ze vooraleer ze op het

peutertijd waarin je misschien zes

potje gingen, nieuw ondergoed van

uur slaap zal krijgen. Maar daarna

Dora kon hen gestolen worden en het

worden ze twee en zijn ze met andere

dure potje met muziek nog meer.

heerlijk!

Baby’s ruiken Jammer dat je als mama het eerste jaar continu naar lijkt te ruiken... #ofzatdattussenmijnoren.

dingen bezig, zoals niet-slapen. Een jaar later hebben ze voortdurend vragen – ook om 4 uur ’s nachts – of

Time-out is een geweldige opvoedingsstrategie

staren ze je griezelig aan als ze naast

Tenminste als je een kleuter hebt die

je bed staan.

een breakdance-act op zijn time-

G L E N DY VA N L A N D S C H O O T,

Absoluut, wat zijn een paar weken nu

aan mijn been

vorm van opvoeden.

NIKITA V YNCK,

m a m a va n N o l a n

Kinderen zijn schatjes

in een mensenleven? Maar vertel dat

Ja tot ze honger hebben, hun zin niet

eens aan een ouder die de afgelopen

krijgen of heel erg moe zijn. Dan ver-

twee maanden niet meer dan twee

anderen ze in gevaarlijke monsters.

uur slaap per nacht had.

Run Forrest, run!

Ik had bij de eerste een gigantische roze wolk verwacht, maar ik ben er heel snel afgedonderd en nooit helemaal hersteld.

#donderwolk.

ELISA DEBRUYNE,

Wanneer je start met fruit- en groentepapjes zullen ze er helemaal verzot op zijn

m a m a va n Cl a ra, Ro s a li e e n M a t il d a

Met de kinderen op reis is fun De eerste roadtrip met Henri en

Mijn dochtertje is bijna 2 en haar favoriete woordje is . Het lijkt alsof ook ik in die fase zit. Het voelt toch zo aan, want zij is volop aan het exploreren en ik moet voortdurend grenzen stellen. De portie die je nodig hebt, heb ik serieus onderschat, want blijkbaar staat opgeven niet gauw in het woordenboek van een peuter!

Laurette was ook de laatste dag van

Juist, tot je hen laat kennismaken met

mijn gezonde verstand en die van de

suiker, vet, lasagne uit een pakje of

schone autozetels.

‘nee’

geduld

alle andere dingen die geen groente of fruit zijn.

LIESBETH SAMYN,

20

m a m a va n L ex e n L o t h a r

Ik kan me niet omdraaien zonder dat er een peuter hangt te jengelen!

outstoel ziet als een fantastische

De eerste weken met de baby vliegen voorbij

kots

21

m a m a va n N o o r


You’ve got a friend… or not De thuiskomst met een

Je wilt weten wie je echte vrienden zijn? Word mama!

nieuwe baby…

Daar zit je dan, plots heb je een gezin van drie (en zoveel jaar later van vier) en niets lijkt nog hetzelfde. Het enige dat ik de eerste uren kon, was huilen om daarna weer dolgelukkig te zijn. Doe daar nog eens een paar maanden borstvoedingshormonen bij en de emotionele is compleet. Soms dacht ik dat ik rijp was voor de .

rollercoaster psychiatrie M E L I S S A VA N OV E R T V E LT,

Herinner jij je nog die ene vriendin die je had toen je nog véél jonger was en geen kids had? Die verstrooide vriendin die tegen jou praatte en op hetzelfde moment haar kinderen toeschreeuwde. Die vriendin die jij opbelde om te roddelen over je laatste verovering of over dat avondje stappen dat helemaal uit de hand was gelopen: ‘Wacht even… maurice laat de kat met rust! maurice… nu! oke, genoeg nu vlieg je in de hoek…’ Wel, dat ben jij vandaag.

m a m a va n Emil y e n Vi c t o r

uit gaan! wanneer

Wacht maar tot ze beginnen te Dat vond ik het ergste! Waar zitten ze en

komen ze thuis?! T R U I B A E R T,

m a m a va n B a r b a ra e n Pi e t e r,

Kinderen veranderen vriendschappen. Meer nog: blijkbaar zorgt iedere koter ervoor dat er zes mensen uit je leven verdwijnen. Jammer genoeg kan je niet kiezen welke. Bovendien merkte ik het pas toen ik niet meer werd uitgenodigd voor een wel heel erg cool verjaardagsfeestje. Vriendschappen met singles of niet-mama’s of -papa’s onderhouden, is bijna onmogelijk. Jij bent een vreemde voor hen geworden. Jij leeft in ‘mamaland’, zij in ‘lalaland’.

b o m m a va n El l a e n O d e t

relatie

De met mijn partner is compleet veranderd door de komst van een kindje. Bij ons heeft het ons voor een deel .

uit elkaar gedreven N E L E C R E Y F,

m a m a va n A n a ïs

Heb je je nooit afgevraagd waarom moeders zo opgewonden – of wanhopig – zijn om nieuwe mamavriendinnen te

22

23


maken? Het is zo’n opmerkelijk fenomeen dat er hele boeken over zijn geschreven en er overal speciale mama-apps opduiken. Plots zag ik mezelf dus zitten op de zetel naast de mama van een kindje uit Laurettes peuterklas, verschoonde ik Henri op hun verschoningstafel en dekten we samen de tafel. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van mijn niet-mamavriendinnen. Het is zelfs verfrissend om met hen af te spreken, als dat lukt tenminste. Aan de andere kant zullen zij moeilijk begrijpen waarom ik dikwijls als laatste aankom en als eerste weer vertrek. Mijn mamavriendinnen? Die komen helemaal niet opdagen… En ik begrijp dat. En ja hoor, ik word nog steeds dronken met mijn mama- en papavrienden, maar dan op zondagmiddag en aan de keukentafel in plaats van aan de toog. Terwijl de kinderen de boel afbreken, kraken wij een fles cava om vier flessen later met z’n allen pizza te bestellen.

Stappenplan: Hoe een andere mama versieren? Vrienden worden met andere mama’s lijkt op daten: je ontmoet elkaar in een park, je wisselt telefoonnummers uit, checkt elkaars Facebookprofiel en afwijzing doet pijn. Het vraagt oefening en je slaat niet meteen die andere ‘mama van je leven’ aan je buggy.

Check de omgeving, altijd en overal

kan vinden voor mijn kleuter?’ ‘Ben je tevreden over jouw buggy?’

In de muziekles, op de speelplaats, in

‘Ga jij ook naar die rommelmarkt die

de bibliotheek of bij het afzetten van

ze organiseren op school?’

je baby in de opvang… wees altijd op

‘Wat vond je van de openklasdag?’

je hoede om die nieuwe mamavriendin te ontmoeten. Kijk hoe ze

Wapen je tegen afwijzing

zich gedraagt, of beter nog: check

Hoor je na je eerste date niets meer

hoe ze communiceert met haar eigen

van die andere mama? Move on!

kind. Beeld je in hoe jullie samen op

Jullie liggen elkaar niet of zij vond je

play date gaan of de bars in de buurt

gewoonweg niet leuk. Genoeg andere

onveilig maken. Probeer oog te heb-

mamavissen in de zee.

ben voor die ene coole moeder die je van je sokken blaast.

Onderhoud de relatie Heb je een mama ontmoet met wie

Oefen openingszinnen

24

25

het echt goed klikt en hebben jullie

‘Waar heb je die schoentjes gehaald

een leuk eerste afspraakje achter

voor je baby? Ze zijn zo schattig!’

de rug? Verwaarloos haar dan niet.

‘Weet jij waar ik een goede dansschool

Blijf moeite doen om die tweede date


te versieren, anders loopt de relatie spaak voor ze ooit van de grond komt. Mijn tip? Regel drie afspraakjes kort na elkaar, precies genoeg om je comfortabel bij elkaar te voelen waardoor het niet zo erg meer lijkt als er eens

tweeling serieus onderschat.

wat meer tijd zit tot aan jullie volgen-

Ik had de komst van mijn

de ontmoeting.

noten worden beste vrienden, de kin-

Mijn eerste kindje was een droombaby. Met de tweeling hebben we enorm afgezien: twee krijsende baby’s ’s nachts, ontroostbare baby’s die elkaar constant wakker maakten overdag, krampen, reflux... Ze zijn nu 6,5 maanden en nu kunnen we eindelijk kruipen. Ons sociale leven was below zero de eerste maanden. Plus het schuldgevoel tegenover mijn oudste zoontje de eerste weken. Ik wil naar die eerste maanden. Zelfs een vriendin die één nacht op hen had gepast, had plots geen kinderwens meer!

deren worden zoals broers en zussen

L E O N I E D U M O N T,

Sta open voor een nieuw samengestelde vriendschap Vele moeders die op jacht gaan naar

om acht uur in onze

zetel

een andere moeder hopen stiekem op het samenkomen van twee gezinnen.

nooit meer terug

Stel je dus open voor de samensmelting van twee gezinnen: jullie echtge-

m a m a va n M a t t e o, M il a e n M a u ro

en de volgende zomervakantie liggen jullie met z’n allen op het strand aan

het toilet

Ik probeer altijd heel erg op tijd met hen naar te gaan, want als het dringend is en ik mij moet haasten, zit ik gegarandeerd met mijn billen in een

de Côte d’Azur.

plas pipi!

RUTH BUYCK,

m a m a va n M a u r i c e, B e nja min, N o a h e n L o u:

4 j o n g e n t j e s di e b lijk b a a r g e e n o r i ë n t a t i e g evo e l h e b b e n

Ik vind dat er tijdens het ouderschap maar meer aan te pas komt… DEBORAH DE JONGHE,

26

27

m a m a va n M a t é a

weinig gin


Welke mama ben jij en wie is jouw perfecte match?

Been there, done that-mama

binnenloodsen in de geheime wereld

Hoogstwaarschijnlijk heb jij meer-

van zelfgeteeld fruit en homemade

dere kinderen en ben je reeds enkele

granola. En zij zal ervoor zorgen dat

jaren mama. Verhalen van nieuwe

jij af en toe de teugels laat vieren. A

mama’s vind je hilarisch en je weet

match made in heaven.

steeds goede raad uit je mouw te

I like to party-mama

It’s ok to be human-mama

schudden. Je weet precies hoe je dat

Jij vindt het moederschap een beetje

Het is verschrikkelijk lastig om

kleine speelgoedje uit je dochters

Je bent een kei in het organiseren van

vervelend. Je houdt ervan een stapje

andere mamavriendinnen te hebben

neus moet halen. Wees daarom enkel

de meest verrassende verjaardags-

te zetten, niet meer zoals vroeger,

van wie het huis er altijd kraaknet

tevreden met een moeder die meer

feestjes. Knutselen met de kids is voor

maar eerder kort en krachtig. De

lijkt bij te liggen. Hoe doen ze dat?!

kinderen heeft dan jij en waarschijn-

jou pure ontspanning en liefst van

meeste van je moedervriendinnen

Stel je voor dat zo’n moeder bij jou

lijk ook iets ouder is. Iemand die alles

al zou je alle kleertjes van je belha-

blijven op een donderdagavond liever

over de vloer komt… Zoek daarom

ziet en weet én van wie jij nog heel

mels zelf naaien. Pinterest kent voor

thuis en je niet-mama bff’s willen

een mama wiens huis er nog slordi-

wat kan opsteken.

jou geen geheimen en in plaats van

uitgaan tot de zon opkomt. Zoek

ger lijkt bij te liggen dan dat van jou.

daarom een andere mommy die weet

Zo iemand bij wie je denkt: ik mag

hoe te feesten en altijd een babysit ter

nog menselijk zijn.

’s avonds aan de bar te hangen met

Homemade granola-mama

een vriendin, scrol je uren door de

Borstvoeding was voor jou het opper-

meest opvallende ideeën. Alleen een

ste goed. Meer nog: waarschijnlijk

mama met evenveel creatieve skills

krijgt je vijf jaar oude zoon nog steeds

zal je vervolledigen. Samen zullen

Je hebt je eigen bedrijf en ziet er

de borst terwijl jij een veganistisch

jullie de beste feestjes van de streek

geweldig uit in hoge hakken. Je haalt

stoofpotje maakt met eigen gekweek-

organiseren.

Mama’s hebben iemand nodig om bij

alle voetbalwedstrijden van je zoon,

te groenten uit de tuin. Je schuwt de

te ventileren. Wanneer je baby je net

de vioolvoorstellingen van je dochter

woorden suiker en vet. Je bent thuis

volledig onderkotste, maar je eigenlijk

en je slaagt erin de perfecte cupcakes

bevallen van alle zes je kids en een

Je wenste dat je zestien was in de

op hetzelfde moment je kleuter moet

te bakken voor de verjaardagstrak-

epidurale is voor jou simply not done.

tweede helft van de jaren zestig. Je

afhalen op school en iedereen je

tatie op school. Ga op zoek naar een

De mamavriendin die jou het meeste

trekt je maar weinig aan van wat

aankijkt alsof je je al dagen niet hebt

mama die het nog iets beter voor

voldoening zal schenken, is ongetwij-

andere mama’s van je denken en het

gewassen, dan heb je iemand nodig

elkaar heeft, een mama die een team

feld je uiterste tegenpool. De mama

moederschap is voor jou een grote

om tegen te praten. Zoek daarom een

van vijftig mannen leidt en ook een

die iedere woensdagmiddag met haar

trip. Yoga is your middle name en je

andere mama die luistert, net als jij

razend knappe man naast zich heeft

rotverwende joch in de McDonald’s

beheerst perfect alle ontspannings-

een uitlaatklep nodig heeft, verhalen

lopen. Ze zal je uitdagen en aanzetten

zit en zweert bij snoep als belo-

technieken. Jouw perfecte match is

deelt en nog wat meer luistert.

om nog beter te doen.

ning. Jij kan die mamavriendin

een mama die net iets minder chill is,

beschikking heeft.

We have each other’s back-mama

28

Arty Pinterest-mama

I’ve got my sh*t together-mama

29

Chilly billy-mama

Van gin tot pap  
Van gin tot pap