Carnavalskraant "'t Mayenèrke" 2022

Page 1

63 e JAORGANG NUMMERKE

EDISIE

o

u t

e m r s o fé é s t z n ‘ t w

or

64

r

e!

La

2022

Mayenèrke ‘t

OFFICIEEL

OITGAVE: C.S. ‘De Mayenèrs’

ORGAON VAN UT MAYSE KARRENEVAL

S ao me ze t te we de M ay in ‘t z on n ek e!Van de veurzitter Mayenérs en Mayenèrinnekes, Da’s leutig, un ekstra ediesie van de Mayenèr op de mat! Waor alles wir trug gaot naor normaol hebbe de Mayenèrs nog wa tegoed. De Beste Juin, ut Toeternietoebal, d’n optocht, ut kapellefestival, ut Snotpinnekes- en snotaopebal en nog veul meer karrenevalsaktivitaite. Van alles vur jong en oud. En ut staot allemaol in dees Mayenèrke. Houw ut programma in dees blaoike goed in de gaote, waant ut is allemaol nog steeds spesjaol. We gaon er saome un gróót durrepsfeest van maoke. Effe oew zurrege aon de kaant, hosse, springe en de kriesus ver achter oos laote. Trek un zomers karrenevalspakske aon en stikt d’n vlag oit! We gaon 3 daoge geniete! En daorna gaon wu wir trug naor normaol.

Veul leut allemaol, alaaf!

Vn. d. Red. Hr. ligt-ie dan. De ext. ed. v/d Carn.krant! Heel bijz. nat.! Want nooit eerder kwmn. er 2 uitg. vn. ‘De Mayenèr’ uit in 1 en hetz. jr. De compl. red. hft nu dan ook een beh. storing i/h hfd, want de ed.nr.ing gaat nu vr. altijd veranderen! T/m de ltste ed. liep de nr.ing altijd netjes synchr. en is in febr. jrg 63, nr. 63 rondgebr. Maar nu wrdt dit jrg. 63, nr. 64! O.i. geen probl. nat. en op dit mom. al helem. nt, maar je kunt er verg. op inn. dat dit over een jr. of 15 tot 20, wanneer dze vreemde cor.jaren in de verg.heid zn. geraakt, er een mom. komt dat iem. in de dan zitt. red. zich achter zn/hr oren krabt hoe dit in vred.nm. heeft kunnen gebeuren. Beh.dat de nr-ing afwijkt v/h gebr. is deze uitg. ook aanz. kleiner en dunner dan norm. Wij v/d red. hadden ons besch.bare budg. voll. verbrast aan ed. 63! Dus nu… kleiner en dunner! Alle comm. begonnen nat. volop kopij aan te lev. om te pl. in deze ed., maar helaas, €’s op! Zeker na het kapit. dat we hebben moeten inz. o/d gummen e.d. Tip-Ex te financieren v/h inkorten en schrappen vn. alle kopij. Uiteind. helem. gelukt, zo dachten wij v/d red. Alleen, nu was er gn. pl. meer v/h stuk vn. ‘De Red.’. Ltste redmidd.: Afk.! Vandaar… Sorry… Hl. vl. leespl. toegew.!

O.J. Telang Nam. De Red. Hfd.red. A.I.

(Compl. tkst bekend en op te vr. bij de red.)

3


D

Prins aon ut woord

e vurbereidinge zijn al in volle gang en we hebbe ’t karrenevalsweekend in februwaori natuulijk al achter de rug. Mar, ge wit past wàgge mist, agget g’ad het. En meej karreneval heb ik ’t nooit nie g’ad! ’t Hele durrup staot straks dus vur de twedde keer onderstebòòve en ge kan t’r bekant nie onderuit. Staon jullie ok ammaol te trappele en te giere n’in oew tuig om ’n overgeteleke, aosembenemende zomerkarreneval in te luije? De irste slaoge van ’n gròòte trom, de hòòge note van ’n trompet, ’n optocht dur de straote en ’n polonaise zo gròòt as de dag van morrege… Beste verenigingen en andere optochtdeelnemers: dà d’oew kreejaosies wir òògverblindend mooi

magge worre. Beste muzikante: flaneer muzikaol dur de straotjes van de May en zet ’t durrup mar ’s flink op z’n kop. En, m’n bòòveste beste, Mayenèrs en Mayenèrinnekes: zurreg t’r vur dà d’t ’n waonzinneg volluksféést wor meej’n buitegewòòn zonnig kerakter. Smeer d’oew eige goed in meej faktor 11, zodàgge de pure leut in alle porieje van oew lijf opnimt. We zèn mar wir ’s weg! Karreneval… wà d’n tijd! Ik geef ‘oe ammaol, hòògstpersòònlek, en vur honderd-en-ellef persent de geransie: We zèn niet te houwe!

Kindercarnaval de May N 4

a een fantastische Vossenjacht in februari gaan we in het weekend van 20 t/m 22 mei nog eens carnaval vieren. Het feestweekend zal geopend worden op vrijdag 20 mei om 20:00 uur op het Raadhuisplein nadat je in je mooiste carnavalspak de avondvierdaagse hebt gelopen. Op zondag 22 mei zullen om 10:00 uur het snotpinnen- en snotapenbal weer plaatsvinden. Het kinderembleem in de carnavalszak is het toegangsbewijs. We zien jullie graag dit weekend terug om er samen een groot feest van te maken!

Ca rnaval szak

Dit jaar is er geen Carnavalstas maar een Carnavalszak! Met daarin: • Het kinderembleem • De frietbon Daarnaast is er dit jaar iets nieuws! In een aantal tassen zit de “Gouden wikkel” Heb jij deze in je carnavalszak dan win je een fantastische prijs! (informatie staat op de wikkel)

De carnavalszakken zijn te koop voor €2,00 bij: • Bloemisterij Kielestein, Nieuwstraat 19. • Verkoopmiddagen op 11 en 18 mei van 12:00-12:30 uur op alle Madese basisscholen.


NEUKOP IN DE ZOMER… OVERVERHIT? Wa is ut héét!! Wa is ut héét!! Munne kiel die plekt, en munnen oksel vlekt en munne nek staot vol meej zweet… Wa is ut héét!

K

arreneval baj 24 graode of méér, un blaokerende zon in un staolblaauwe lucht en volle terrasse meej schaors gekleed volluk, kortom; tís zouw goed as zomer. Taid veur un gelegenhaidszomerkarreneval? Hoezo dè dan? Nouw. Ut ontbrak oos dus baj aonvang van de vaaste aon un reguliere karrenevalsviering, die toen vaast liep op un deur corona straf en succesvol onderdrukt vergunnings-verleningsbelajd. De persvrajhaid bleef gelukkig ongemoeid zouwda de May nie verstooke bleef van unnen ordèntelukke karrenevalskraant. Mar dè waar dan ok alles. As pliessie zajnde he’k verder dan ok nie in hoeve te grajpe! Mar zo ontstond dus wél de noodzaok van verschojving van dees volksfeest naor ver nao Paose.En zo kraige we nouw un soort Braziliaons karreneval. Ziedet al veur oe? Al die Mayenèrs meej hulliejen veurjaorsdrang… schermend meej sterk verlaote en gierend opspeulende gelukshormoone, zouas daor is: testeron, oestrogeen, dopamine, melatonine, serotinine, serrepetine en nie zelde un extra dotje aandrenaline… ammaol goei-nieuwshormoone die, saome meej dè van oos Ine, op dees memènt as bezeetene teege de plinte omhoog klotse.

We houwen ut nie dus! Dur valt veur majn meej zonnen hete karreneval dan ok unnen hoop te áánd’aove? Mar hoe? Baj ontstentenis van un adekwaaod wit tropenunifurrum denkt jullieje karrenevalskoddebajer straks dus in un pak aon te passe wa stevig trekt naor un tuinierspak alla dè van Cornelius (die befaomd raokte deur ut “naokend tojniere”). Zo ben ik van plan straks dus de May rond te darre tusse al de Mayeners meej ok zukke zomerkolder in durre kop. Oververhit? Gullie meschien, mar ikke nie! Ik zal dur dees karreneval nie rap te werrum op loope.. ik blaif… eh… cool! Ik wens jullie veul terrasgeluk baj ut leeze van dees extra edisie van De Mayenèr (edisie nr 63A, of 63bis, of 63 en un halluf. Ge ziet mar). Ut motto is nouw in ieder geval: klak op, goed smère, en optajd wa drinke! Mar daor hoef ik jullie nie op aon te spore, denk… Alaof en houwet koel!

Jullieje Neukop Lambregts

5


DE OPTOCHT Zaterdag 21 mei 2022 vanaf 14:30 uur

A

lle inschrijvingen van kinderen, families en volwassenen zijn binnen en daarmee kan op zaterdag 21 mei 2022 vanaf 14:30 uur weer een prachtige optocht door de Mayse straten gereden worden. De optocht volgt de route Kerkstraat Marktstraat - Godfriedschalckenstraat - Van de Houtstraat - Lignestraat Nieuwstraat (een ingekorte versie van de Grote Optochtroute), waarbij ontbonden wordt op het Raadhuisplein. In de optocht zijn 3 blokken te onderscheiden en is daarmee een combinatie van de Kinderoptocht en de Grote Optocht: 1. Kinderoptocht deelnemers voorop in de optocht,

2. Deelnemers die een mix zijn van kinderen en volwassenen en ten slotte 3. Volwassenen, zoals die deelnemen in de Grote Optocht. In dit derde blok nemen naast individuelen en groepen, trekkers met ombouw deel zónder aanhanger. Hiervoor is een aparte categorie ingesteld, in plaats van de categorieën A en B met de grote carnavalswagens. Dit vanwege de beperkte bouwtijd. Als alle optochtdeelnemers binnen zijn, volgt de prijsuitreiking van de kinderoptocht ca 17:30 uur op het Raadhuisplein. De prijsuitreiking van de grote optocht is zaterdag 21 mei 2022 om 20:11 in ’t Trefpunt. Gelieve geen auto’s te parkeren op zaterdag 21 mei 2022 langs de gehele optocht route.

DE MAY-A BEACHCLUB!

D

e ongeëvenaarde feestavond van de Club van 100 staat ook weer op het programma. De avond start vrijdag 20 mei om 21.00 uur en heeft een zomers motto meegekregen: De MAYa Beachclub! Er staat een heerlijke coverband op de planken, Cherry & the Sugarstuds. Er kan ook weer gefeest worden met DJ Bert.

6

Samen met diverse Mayse kapellen zit het met het entertainment wel goed. Ook wordt er weer gezorgd voor een hapje en de drank werkt volgens het afkoopprincipe. Voor meer informatie of om kaarten te bestellen voor dit all-inclusive feest check:

www.mayeners.nl


KAPELLENFESTIVAL

” n o i t i d E g n i r p S “OutdoorWe hebben er met z’n allen lang op moeten wachten, maar het gaat er weer van komen! Het Mayse Kapellenfestival komt eraan!

E

n met ‘we’ bedoelen we niet alleen jullie als publiek, maar ook alle Mayse en ‘buitenlandse’ kapellen staan te Springen om he-le-maal los te gaan. Zo’n uitgesteld carnaval brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee, maar van uitdagingen maken we kansen! Want de kans op mooi weer is in Mei natuurlijk vele malen groter dan in Februari. Dé kans om een keer lekker met z’n allen buiten te spelen. En die kans grijpen we natuurlijk! Dat wordt Springen!! Op Zondag 22 mei creëren we een groot festivalterrein tussen-en-om Hotel ‘De Korenbeurs’, Grand Café ‘Dun Brabander’ en CaféRestaurant ‘The Pub’, waar we op 4 verschillende podia de 17(!) kapellen bij dit OpenluchtFeest het denkbeeldige dak eraf te blazen. Vanaf 13.30 uur hopen we jullie allemaal “mee te zien springen op deze éénmalige “Outdoor-Spring-Edition” van ons Kapellenfestival. Voor de jonge

kinderen is er een Springkussen en de wat oudere kinderen kunnen lekker naar de kinderdisco bij de Mayboom die dan ook plaatsvindt. Vergeet niet je vrienden van buiten De May mee te nemen, want waar zij met een normale carnaval in hun eigen ‘-land, -rijk, of -donk” vertoeven is dit dé kans om ze te laten beleven hoe we dat hier op De May aanpakken! Het blijft natuurlijk wel Mei op De May, dus als back-up hebben we in geval van slecht weer een alternatief binnenprogramma, Maar Springen zullen we!

Kapellenfestival “Outdoor-Spring-Edition” Zondag 22 mei 13.30-18.30 uur 7


PROGRAMMA CARNAVAL

? a c e r o h e d in n e o d te r e Wat is VRIJDAG 20 MEI 2022

DUN BRABANDER 4 Uurkes Veuraf, carnaval met Disco Royaal

‘T HART Carnavalsfeest met DJ Tom Cortez, Feest DJ Jelle & Jeroen van Wijnen

DE KORENBEURS Club van 100 Feestavond

‘T TAPPERIJKE Gewoon geopend

’T TREFPUNT Pleinfeest met Jan Biggel & DJ Willem de Wijs

HOF VAN HOLLAND Carnavalsfeest met Johnny Purple & DJ Michael

ZATERDAG 21 MEI 2022 DUN BRABANDER Pleinfeest met DJ Slinger, DJ Willem de Wijs Carnavalsfeest met P&P Disco Show

‘T HART Carnavalsfeest met DJ Eyecatcher

DE KORENBEURS Pleinfeest met DJ Slinger, DJ Willem de Wijs

‘T TAPPERIJKE Gewoon geopend

’T TREFPUNT Pleinfeest met Zanger Kafke, DJ Patjoo & Melvin

HOF VAN HOLLAND Carnavalsfeest met Arjon Oostrom

THE PUB Pleinfeest met DJ Slinger, DJ Willem de Wijs Carnavalsfeest met feest DJ & springkussen

DE MAYBOOM Carnavals Jeugd Disco

‘T HOEKSKE Carnavalsfeest met DJ Jan

ZONDAG 22 MEI 2022 DUN BRABANDER Kapellenfestival DE KORENBEURS Kapellenfestival ’THE PUB Kapellenfestival Carnavalsfeest met feest DJ & springkussen

‘T HART Carnavalsfeest met Feest DJ Jan Voermand & Mitch and Friends (onder voorbehoud) ‘T TAPPERIJKE Gewoon geopend HOF VAN HOLLAND Carnavalsfeest met Marco Kanters DE MAYBOOM Carnavals Jeugd Disco

8


20, 21 & 22 MEI

Officieel programma

VRIJDAG 20 MEI 14:00 uur 19:00 uur 20:00 uur 21:00 uur

Ut Mays Juinenbal (’t Trefpunt) Lof der Zotheid (De Wijngaerd) Opening carnaval (Raadhuisplein) De Club van 100 (De Korenbeurs)

ZATERDAG 21 MEI 10:30 uur

14:30 uur 16:30 uur 19:00 uur 20:11 uur

De Beste Juin. Zaal open om 09:30 uur (’t Trefpunt) met in de pauze de trekking van de Grote Loterij D’n optocht Prijsuitreiking kinderen (Raadhuisplein) Jeugddisco (De Mayboom - entree €5 incl. 1x drankje) Prijsuitreiking volwassenen (Raadhuisplein)

ZONDAG 22 MEI 10:00 uur 10:00 uur 10:00 uur 13:30 uur 14:00 uur

Snotpinnekesbal (’t Trefpunt) Snotapenbal (The Pub) Toeternietoe-bal (De Mayboom) Groots kapellenfestival (Kerkstraat) Jeugddisco (De Mayboom - entree €5 incl. 1x drankje)

Afsluiting carnaval 2022 aansluitend op Groots Kapellenfestival (Kerkstraat)

OOK DE AVONDVIERDAAGSE LOOPT WARM VOOR HET MAYSE CARNAVAL! Van 17 tot en met 20 mei 2022 wordt de Madese avondvierdaagse georganiseerd. Kijk voor meer info op: www.avond4daagse-made.nl Omdat op 20 mei ook het startschot wordt gegeven voor een groots carnavalsweekend hebben de organisaties de handen ineengeslagen. De slot-etappe van de vierdaagse heeft dan ook als thema:

WIJ LOPEN WARM VOOR CARNAVAL!

De voorzitters van de avondvierdaagse en CS De Mayenèrs (Marieke Vissers-Polak en Anton Jansen)


DE BESTE JUIN VAN DE MAY2022 Op zaterdagochtend 21 mei om 10.30 uur wordt bij ‘t Trefpunt weer een Beste Juin van de May gekozen!

V

oordat we van start gaan komt Oos Jaas vertellen hoe zij het afgelopen jaar als Beste Juin van 2021 ervaren heeft en aan welk goed doel zij haar prijs heeft geschonken. Daarna gaan we weer ouderwets opjuinen! Opjuiners komen op ludieke wijze in de sauwelton pleiten voor een doelgroep. Het aanwezige publiek mag hier weer luidkeels op reageren. Aan het eind van de ochtend

wordt uiteraard bekend gemaakt wie de Beste Juin 2022 wordt. CS De Mayenèrs is altijd op zoek naar opjuiners. Heb je altijd al eens in de ton willen staan, kan je een leutig verhaal brengen en ben je opgewassen tegen de reacties vanuit de zaal? Neem dan eens contact op met de voorzitter van CS De Mayenèrs (Anton Jansen – 06-51958266).

Het grote

Toeternietoebal Voor feestgangers met een beperking en ieder die zin heeft in een schitterend feest! Wanneer: Tijd: Waar:

Zondag 22 mei 10.00 tot 12.00 uur SCC de Mayboom

GRATIS TOEGANG VOOR IEDEREEN! Georganiseerd door C.S. de Mayenèrs. Met medewerking van diverse Mayse Blaoskapellen en een speciale muzikale verrassingsact! En Prins Tommes dun Irste en zijn gevolg. Er is volop muziek en leut maken we samen! Daarna friet met een snack! NIET VERGETEN! Neem je eigen Toeternietoe embleem mee! 10


Rotjeknorrèg B Bores ‘t

ores. ’t Nijlpèèrd zat aon de rand van z’n vijver nao te denke. Hij voelde z’n aige héél ongelukkig. En dà ondanks dàttie al zoveul jaore goed onderhouwe wier en aigelijk blai moes zijn, want de naom zeg ’t al, in z’n wòònplaots Blaidurrep, middenin Rotterdam. Hij was nie gelukkig. Hij had dan wel ’n hééle gròòte mond, meej ok nog ’n paor tàànde, mar hij had nooit kenne zinge. En dà nou ’t alwir bijna zóómerkarreneval was in Rotterdam. Hij had ’t wel geprobeerd hor, meej z’n bek héémaol ope, meej z’n tong tege z’n gehémelte, meej opgetrokke neusgaote, bóóve én onder waoter, mar hij was nooit vedder gekomme dan wà hóórbaor gerommel in de buurt van z’n kont, mar dà kon evegoed de nòòduitgang gewist zijn, waor of dadd’t geluid uitgekomme was.

Neeje, ’t was nie om over naor huis te schrijve. Nijlpèèrde zijn van oriezjiene gin zangers. Gin tenore, basse of baritons. En Nijlmerries zijn ok gin sopraone of alte. Hij was jaloers op de vogels die bij ‘m achter wòònde. Meej ope mond (en dà is bij ’n Nijlpèèrd nogal ’n endje) luisterde hij avvetoe naor de nachtegaol àssie z’n liedje zong. “Ik gai op les!” zeej tie vastbeslote tege z’n aige. “Dà mot ik toch ok kenne!” Nijlpèèrd Bores vroeg ’n proefles aon via ‘t durrepstejaoter in de Mayboom, want op de May was ’t dees jaor ók zóómerkarreneval hattie op de wepsaait gevonde. Ze vroege of tie de les digitaol wilde hebbe of dattie d’r vur naor de May zou komme. Nou kon tie daor via de saait nie op antwoorde, want saome meej de

ongelukkige Nijlpèèrd

entertoets drukte n’ie nog acht andere toetse tegelijk in; tsja, wà denkte, meej zukke pòòte? Naodàttie z’n daogelijkse porsie ete gehad had, reisde n’ie af naor de May. Bij de Mayboom begon de les. Irst inzinge natuurlijk. Tòònladders, mar Bores bakte d’r helemaol niks van. Zellefs treeke vur treeke kon tie d’r nie bai. Gebrom en gekke bekke trekke lukte n’m nog wel, mar d’r kwam echt gin geluid uit. “Zoude mar nie naor huis gaon?” zeej de meneer die dosent was naor ’n hallef uurke meej ’n zucht tege n’m. “Ja mar, zo ken ik toch nie thuis komme”, zeej Bores terug. “’k Zou gaon lere zinge, dà heb ik m’n maote in Blaidurrep verteld. Dà mot ik dan toch naokomme…” De meneer van ’t durrepstejaoter docht lang nao. “Hier”, zeej tie. “Hier heddet ceedeeke van de Blaoskaffers. Iedere aovend drie keer draoie en meezinge, net zolang tot dàgget uit oew hòòfd kent” “Zou zellefs ikke dà kenne lere?”, vroeg Bores vol ongelòòf aon dieje meneer? “Nou” zeej tie, ik ken genoeg meese meej zukke dikke koppe, gròòte bekke en lilleke tande as gai, die dà ok nie goed kenne, mar ’t toch mar gewoon doen! “Kijk nou naor de Raod van Ellef, nimt daor mar ‘s ’n vurbeeld aon!” En dà hèttie gedaon. Blaidurrep zingt nou meej ‘m mee. “Slaoi.. meej juin, meej aai, meej èrrepul” en iederéén die ’t hoort, wor t’r ontroerd van. Z’n bure van de waoterkàànt worre d’r zellefs emoosjeneel van. Ze schrééuwe dikke krokedilletraone, want ze hebbe nog nooit ’n Nijlpèèrd zo gèèf hore zinge. Moraol van dees verhaol. Denk nooit dàgge ’n lillekert uit de Ráándstad ‘Slaoi meej juin’ nie ken lere zinge…

11


ut Mays Juinenbal O vri jda g 20 me i 2022

p vrijdag 20 mei zijn het de senioren van de May die ‘s middags al los gaan. De carnavalsstichting en de KBO hebben gezamenlijk besloten om samen carnaval te vieren in een entourage van de lente en de zomer die bij de leeftijd past. In ‘t Trefpunt staat een bomvol middagprogramma met muziek van de Intro’s (met de bekende Mayse accordeonist Walter van Vuuren) en 2 optredens van een bekende artiest. Bezoekers kunnen weer ouderwets dansen, in de polonaise, lekkerkletsen en plezier maken. Natuurlijk worden de meest zomers geklede man en vrouw gehuldigd door een afvaardiging

van CS De Mayenèrs. Het programma start om 14.00 uur en zal rond de klik van 18.00 uur afgesloten worden. Tussen de muziek door zorgt de organisatie voor een lekker hapje. Als er kinderen of kleinkinderen zin hebben om ook een dansje of een drankje mee te willen doen, dan is dat uiteraard geen probleem. Dit familiefeest is de start van een 3 dagen zomercarnaval op de May.

HET LOF DER ZOTHEID

C 12

bezinningsmome nt tijdens carnaval

arnaval op de May is een volksfeest voor alle doelgroepen. Carnavalsvierder of niet, gelovig of niet, steeds meer mensen vinden de weg naar het Lof der Zotheid, een moment van bezinning tussen al het feestgedruis.

mensen aan wat bezinning af en toe. Tijdens het Lof staan we even stil bij andere dingen dan feest, die ons verbinden op de May. Herinneringen ophalen aan mensen die ons ontvallen zijn en die we juist met carnaval missen. Die komen in naam en soms in beeld voorbij, vooral onze recente verliezen.

Jaren geleden vond de viering plaats in de kerk. Maar religie wordt tegenwoordig op een andere manier beleefd en neemt een minder prominente plaats in onze gemeenschap in. Daarom waren we de laatste jaren met deze carnavalsviering te gast in de Wijngaerd. Het ‘kerkse’ is nagenoeg uit deze bijeenkomst verdwenen. Toch hechten veel

Het Lof der Zotheid hoort bij het Mayse carnaval. En carnaval is een feest wat we samen willen vieren. Wij nodigen iedereen van de May (en daarbuiten) uit om deze viering bij te wonen op vrijdag 20 mei om 19.00 uur in de Wijngaerd.


WA HEBBE DE KNEUTERS MEEJ

Abraham?

Muziekmaokeraj De Kneuters, al 50 jaor op De May! Om meej un bekend oud-Stichtingsveurzitter te spreeke: “Zajn die verrekte Kneuters dur nou nóg steeds?! Hoe komme we dur ooit van aaf?”.

J

a. Komend veurjaor is ut toch echt zo. De Mayenèrs zitte dan al 50 jaor opgescheept meej dees muziekmaokerij; ut irste onaafhaankelukke, plaotselukke dwailorkest dus. Dè duurt inderdaod nouw al bekaanst unnen halleve eeuw lang! De Kneuters zien Abraham. Ja, de vereeniging zelluf wit inmiddels ok waor dees stamvaoder zunne mosterd vandaon haolde. Van de aafzonderlukke leeje maag gezegd worre da ze nie allenig de mosterd hebbe weete te vinde, mar meejpesaant al aordig wa kére un heel botschappelajsje hebbe aafgewerrekt... Veul van de originele leeje zitte dur nouw ok nog aktief baj. Ikke zelluf ben van wa laoter. Ben pas un jaor nao de oprichting meej mun schojf aongeschove. Dè maokt main dus één van de jonkies! Nao 49 jaor maade, as jonkie, baj oos ok meejlulle. Alleen gin herinneringe ophaole, dè doen we vollegus veule al veul te veul.

We gaon van akiet meej de toekomst: op de May, in mei, en meej un spetterend zomerkarreneval. Gewoon om in te haole wa we ammaol gemist hebbe. En mochte nao zoeveul jaor nog nie weete waor dagge ’t zoeke mot: zoek mar in de gouwe ballebak van de Korenbeurs. Of messchien ok wel bojte, want ut kan dur wellus wèrrum worre. En verder zalle jullie in de komende tajd wel hoore/leeze hoe oos jubeléjum zun aige gaot manifestére. Agge dus dertien van die opblaospoppe meej un 50kmverkeersbord op durre pens veur de Korenbeurs ziet staon te zuchte, dan witte daggut zoevér is. Houw dus de berichte, ok in dees kraant, mar goed in de gaote. 50 jaor lang Kneutermeziek! Hoe houwdut vol, jullie Mayenèrs… Mar we gáon dur weer veur! Meej un zomers en muzikaol Kneuter-alaof van,

f j o h c S n Arjao

13


‘t Embleem K

webshop.maye ne rs.nl

redd’ok al ’t zomerkarrenevalsgevoel? Nou dan witte ok wel dàtta niks van doen hèt meej kouw en wintersport, mar alles meej wèrremte. Want binne in de cafés ken ’t me daor toch gèèf wèrrem zijn. Dicht tege mekaore, de verwerreming hòòg, ’t vocht lopt van de raome en oew lijf en de reusel lopt uit oew reet! Wà zoude dan soms wense, dàgge net as meej de zomervekansie lekker alléénig in oew zwembroek, bikini of badpak karreneval kon gaon houwe, of beter nog: héémaol in oew blòòtje. Nou, ik ken ‘oe eerlijk vertelle, às ik dan zo ’s rondkijk, dà ik zou hòòpe dà sommige dà inderdaod ok deeje, mar bij andere mot ik er nie aon denke,

a’k temminste m’n bròòike binne wil houwe. Trouwes, kareneval is ’n fatsoenlijk féést dus héémaol in oew blòòtje karreneval viere… neeje, da’s onsmaokelijk. Daorom brenge we ok dees jaor ’t éénige kledingstuk uit wà nie mag ontbreke agge karreneval gaot houwe: ’t embleem! Want, slaot de zomerkriebel in oew lijf en wilde in ’n vol en wèrrem cafe al oew klere uittrekke, nouw… dan kende in ieder geval ’t embleem nog vur oew edele dééle hange en zie d’t ‘r toch nog ’n bietje appetijtelijk uit. Kòòpe dus, ’t embleem, al is ’t mar vur oew fatsoen!

AAFGEDAANKT!

K

an zijn da’k veurige keer in m’n daankstukske nie dojdelluk genoeg waar… Had ik aon de hoofdredaksie hierin nie glashelder aongegeven da’k gèn journalistieke toekomst zaag in ut schraive van dankjewelstukskes? Mar ge denkt: Nouw ja, veur éne keer dan…! Kome ze op ut ideej om hoogzomer nóg us unne karrenevalskraant te gaon ojtgééve! En, vanweege un ehh...‘overweldigend succes’ (?), alwir mar meej un daankstukse van main, veur… ehh? ‘...Nouw, Bedenk dè zellef mar, Arjaon’.

14

Nou ja, adverteerders zalde nie veul vinde in dees extra ediesieke. Dus waor doedut dan veur?? Nouw, witte wa, ik bedaank dees keer us júllie! Jullie trouwe lezers van dees periodieke laoriedruksel genaomd “De Mayenèr”. Want dagge toch iedere keer wir de moeite op ken brenge om um tot aon ut lèste toe (want daor bende nouw belaand) ojt te leeze… Sjapooo! Waddun geduld! Dus wa main betreft: Thanks, Danke, Gracias en Merci, mar veural Bedaankt! Dus nog éne keer (en das wél veur ut lest!) jullie groetend, Allaof

Arjaon Pepierassie

aspiraant journalist/amateur gynecoloogMAYa

CHERRY & THE SUGARSTUDS, DJ BERT & ANDEREN

Beachclub V R IJ D A G 2 0 M E I VA N A F 2 1 . 0 0 U U R I N D E KO R E N B E U R S M A D E

KAARTEN € 63,- P.P. - ALL INCLUSIVE -

MAAK KANS OP EEN KAART VOOR DE FEESTAVOND VAN DE CLUB VAN 100! OF BESTEL JE KAARTEN VIA DE WEBSHOP VAN DE MAYENÈRS.NL