Issuu on Google+

DESIGN PORTFOLIO VANCE EDWARD STONER


“According to our strength of character and our clarity of vision, we will endure, we will succeed, we will have contributed something to make life where we were and as we lived it better, brighter, and more beautiful.� -Frank Lloyd Wright


1

2 3 4 5 ELEVATION

6

ASSIGNMENT 8 VILLA FINAL REN VANCE STONER ARCH. 423 AHN

WITH FOAMED IN PLACE INSULATION


1


PATCHWORK HOUSING Stuttgart, Germany Situated in the Europa District of Stuttgart, a former freight depot and railroad switching yard, the mixed-use housing project is located directly on Mailander Square in the heart of this new urban neighborhood. The complex creates three, distinct urban outdoor spaces, which simultaneously unite and extend the project out into the surrounding urban context. Commercial and retail space comprise the first two levels, with a mixture of residential typologies rising above. The heart of this project centers around the “Patchwork Housing� concept: a complex of 14 apartment units of varying sizes serving as a multi-generational model for the community. Each unit is self-contained, but generous amounts of community space accompany the units, encouraging interaction between inhabitants. Spring 2012

ABOVE: Community space within Patchwork Apartments


RESIDENTIAL COURTYARD This enclosed courtyard is seen as a semi-private area of retreat for residents of the complex. Openings to the street, alley, and plaza allow for physical and visual connections to the surrounding complex.

CREATIVE ALLEYWAY

URBAN LIVING ROOM An extension of Mailander Square, this outdoor plaza is sunken one level below grade, creating an urban “sunken living room.� Connecting directly to the square, a grand set of stairs descend into the plaza, doubling as an outdoor seating area for open air concerts and events.

MAILANDER SQUARE

GROUND FLOOR PLAN & URBAN DESIGN CONCEPTS

LONGITUDINAL SITE SECTION

The pedestrian-only alleyway offers the visitor and resident a more intimate setting of urban living. Lined with live/ work studio spaces, cafes, and retailers, the Creative Alleyway invites one to retreat from the hectic surroundings and linger. The alleyway is also seen as a pedestrian artery, complimenting the parallel street, connecting people to the southern or northern portions of the district.


DIE WOHNGRUPPE (THE RESIDENTS)

1

The Emerging Professional: Young, single, career-oriented woman at the start of her career in the advertising industry.

2

Elderly Married Couple: Retired for several years, they enjoy their grown daughter and grandson’s weekly visits.

3

Young Family of Four: Working parents with two schoolage children: this is intended as their starter apartment.

5

1

CE PA

YS NIT

MU

The Bachelor: Skilled furniture designer who maintains his own shop and studio in a space below.

M CO

4

5

6+

Student Apartment: Students at the University of Stuttgart, they enjoy the apartment’s close proximity to shopping, nightlife, and downtown.

The Patchwork Family: Recently wedded couple uniting their children from previous marriages under one roof. Husband’s mother also joins the newly formed family of five.

4 2

6 COMMUNITY SPACE

3


5

6

PATCHWORK APARTMENTS: UPPER LEVEL

NORTH ELEVATION

4

3


ADDITIONAL UNIT TYPOLOGIES

1 3 1

2

Studio Apartment 1-2 People 411 sq. ft.

Two-Bedroom Apartment 2-3 People 882 sq. ft.

2

3

WEST ELEVATION

Four-Bedroom Apartment 4-6 People 1,323 sq ft.


2


MONASTERY HILL EXHIBITION SPACE Oberelchingen, Germany Steeped in history, the building is located on the former site of a 12th century Benedictine monastery and also the Battle of Elchingen, where Napoleonic troops defeated Austrian forces in 1805. The project focused on integrating a contemporary building into a strong historic context. Shifted forms respond to the two programmatic requirements of the space: an exhibition space for the existing church’s artifacts and overnight accommodations for traveling pilgrims en route to Spain via the St. James’ Way. In turn, these shifted elements also frame the former monastery cloister of the 12th century abbey. While dutifully respecting the historic context, the building also stands in contrast to the surrounding structures through the sculptural, subtracted concrete forms. Fall Winter 2011-2012


SPATIAL DEVELOPMENT

INITIAL FORM

PUSH & PULL

DEFINE

INSERT

EXTRUDE

A simple, rectilinear box is created

Forms are shifted from one another in response to varying programmatic elements

The original 12th century monastery cloister is defined through the shifted forms

Secondary space is inserted into existing structure

Inserted form is extruded to emphasize views south and break away from the existing axes.


SOUTH ELEVATION

WEST ELEVATION


ABOVE: Temporary exhibit space and multifunctional hall

LEFT: View of the permanent gallery space with light wells


INITIAL SKETCH MODEL STUDIES OF LIGHT WELLS


3


RETHINKING THE NICU Asked to reinterpret, improve, and reinvent existing health care spaces, this project takes on the Neonatal Intensive Care Unit. With careful consideration to the infant, family, and caregiver, the NICU is designed to accommodate the needs of all. Curvilinear forms create designated space and privacy for the infant and parents. The space intends to include the parents as much as possible in the infant’s healing process, so conscientious thought was put into the design of the family zone. An encouraging, healing environment is thus established, with the aim of transforming the infant into a healthy, strong baby upon his or her emergence from the “cocoon”-like NICU room. All perspectives and images were created using a 1” = 1’ scale model of the space. Winter 2011


SPATIAL DIAGRAMS

ZONING PARENT INFANT CARE GIVER

PLAN OF PROPOSED SPACE

PRIVACY GRADIENT LEAST PRIVATE

CORRIDOR THRESHOLDS

MOST PRIVATE

STATUS QUO PLAN


Viewing Window Isolette/Incubator Headwall & Equipment Nook

Nurse Work Area & Hand Washing Station

Sliding Partition Screens

Mother’s Nursing Area

Family Storage

Work Desk Daybed & Family Seating Area

AXONOMETRIC OF SPACE


CONCEPTUAL SKETCHES OF PARTITION WALLS


4


WEAVING URBAN FABRIC: LENTS ECO-DISTRICT Portland, Oregon Located in Southeast Portland, this project concentrated on a 43 acre site within the culturally diverse neighborhood of Lents. In conjunction with the Portland Eco-District Initiative, the project centered on restoring surrounding natural habitats, promoting increased density, establishing sustainable water management, and creating neighborhood-wide identity. Taking conceptual inspiration from a loom, green corridors, urban agriculture plots, and varying housing typologies are woven together to form a network of urban fabric. This project was completed with group members Sinead Quinn and Madeline Carroll. Fall 2010

ABOVE: Conceptual sketch models LEFT: Green pedestrian corridor and row houses


PHASING DIAGRAMS

1. INFRASTRUCTURE & RESTORATION

2. COMMERCIAL NODES AND EDGE DEFINITION

3. DEVELOPING A NEIGHBORHOOD PATTERN

The first phase begins with reconnecting streets to those across 92nd Avenue, creating a more usable grid to grow off of. Green corridors will be established on former streets allowing for pedestrian and wildlife movement. To the South, Johnson Creek will be restored and widened, creating a riparian zone and urban flood plane.

The zone to the north will be transformed into a mixed use and high-density node. 92nd Ave. will be redesigned as a pedestrian and bike friendly boulevard. An extended green buffer on the east will provide visual blockage and noise control to the adjacent freeway, while the Lents Plaza to the South will be established, serving as a place for farmers markets and gathering.

Development will start along the main corridors and then continue inward, promoting interest in the Lents Neighborhood. Any historic housing stock or community buildings will be preserved. A wide variety of typologies will be implemented: row houses, four-plexes, multi-family apartments, and condos, which will attract a diversified range of inhabitants.

SITE PLAN


NORTHERN SITE BIRD’S-EYE VIEW


NORTH SITE SECTION

PERSPECTIVE VIEW OF BOARDWALK & GREEN BUFFER


SOUTH SITE SECTION

PERSPECTIVE VIEW OF LENTS PLAZA & FARMERS MARKET


5


ELEVATION

MARKER RENDERINGS Completed through a media seminar focusing on the development and refinement of marker rendering techniques, these drawings were a part of the final project for the class. A mixture of Copic markers and colored pencils, each rendering was then taken into Photoshop for further enhancement.

ASSIGNMENT 8 VILLA FINAL RENDERING VANCE STONER 6/3/2011 ARCH. 423 AHN SPRING 2011


WINDOW SILL DETAIL IN A TERRA COTTA WALL

WINDOW HEAD & PARAPET WALL DETAIL IN A TERRA COTTA WALL

WITH FOAMED IN PLACE INSULATION

WITH FOAMED IN PLACE INSULATION 20” CASTELLATED BEAM

EXTERIOR SUN SHADE

5/8” SHIM

6

6

DRAWING 6: WINDOW SILL AT TERRA COTTA WALL 3” = 1-0’

VANCE STONER


WINDOW WALL & ROOF DETAIL

DIAGRAMMATIC AXONOMETRIC CUTAWAY OF WINDOW WALL & SUNSHADING DEVICE

3” RIGID INSULATION ALUMINUM COPING & FLASHING

STEEL C ANGLE STEEL SHELF ANGLE

SUNSHADE HOUSING

OPERABLE EXTERIOR VENETIAN SUNSHADE

20” CASTELLATED BEAM

NIGHT VENTILATION LOUVERS

6” STEEL COLUMN

KAWNEER 1600 WINDOW WALL

SUNSHADE ARMATURE

9

DRAWING 9: CUTAWAY AXONOMETRIC WINDOW WALL & SUNSHADE DIAGRAM

BUILDING ENCLOSURES This course focused on the weather envelope surrounding the primary structure of buildings. The emphasis centered on the selection of appropriate materials and the application to design problems, requiring integration of architectural concepts DRAWING 7: WINDOW WALL the AND ROOF 7with of technical practice. Throughout the 1 1/2”good = 1-0’ standards VANCE STONER course, students were asked to design and detail the enclosure system for several different materials and structures.

VANCE STONER


EDUCATION

UNIVERSITY OF OREGON, EUGENE, OR •

Bachelor of Architecture candidate, Anticipated graduation: June 2013

UNIVERSITY OF STUTTGART, STUTTGART, GERMANY •

EXPERIENCE

• •

Assisted architect at construction site for the Santa Maria Public Library project, documented RFI’s, ASI’s, and changes on drawings, reviewed submittals Closed out and archived projects Assisted Marketing Director in Deltek software data entry

CENTER OF ADVANCEMENT FOR SUSTAINABLE LIVING, EUGENE, OR • •

SKILLS

June-July 2007 June-September 2008 June-July 2009

June-August 2011

Volunteered for the Univ. of Oregon student run organization, which is currently renovating and transforming a historic 20th century Eugene bungalow into an energy conscious passive house Assisted in the rough carpentry of the exterior facade and constructed two 8x8 ft. sheds

UNIVERSITY CATERING, EUGENE, OREGON • •

July-August 2010

Member of the health care and education studio Developed schematic design for Shanghai University of Business and Finance conference center Assisted in schematic design of Kashgar school campus master planning

BFCG - IBI GROUP ARCHITECTURE & PLANNING, SAN LUIS OBISPO, CA •

September 2011-July 2012

Study abroad: completed two architectural design studios & five seminars, all courses conducted in German; Received high mark of 1.7 in both studios

XIAN DAI UD ARCHITECTURAL INSTITUTE, SHANGHAI, CHINA • • •

September 2008-Present

June-August 2011

Catered, served, and bussed university sponsored events Assisted in event preparation and organization

DIGITAL •

Autodesk Revit, AutoCAD, Sketch Up, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, Microsoft Word, Powerpoint

ANALOG

ACHIEVEMENTS

Sketching, ink drawing, hand drafting, colored pencil & marker rendering, model making, laser cutting

• • • •

Studio work from two design studios archived by UO Department of Architecture Received commendment from UO architecture department for outstanding studio work University of Oregon Dean’s Scholarship for academic excellence German Academic Exchange Service (DAAD) Scholarship: awarded for outstanding academic records and personal integrity Congress-Bundestag Youth Exchange Scholarship: spent one year of study in Potsdam, Germany; funded by U.S. & German Congresses

Spring 2009 & Spring 2011 Spring 2010 September 2008-Present September 2011-July 2012 August 2007-June 2008


THANK YOU VANCE EDWARD STONER 730 ORLANDO DR. CAMBRIA, CA 93428 stoner@uoregon.edu 805-423-2301


Vance E. Stoner - Design Portfolio