Page 1

jaargang 7 • nummer 12 • april 2017

Alex Schneiders en Sander Overweg: vernieuwing in de horeca Raak Metals viert 100-jarig bestaan Koraal: arbeidsbemiddeling over de hele wereld Bakkerij Govert van Nunen lanceert nieuwe webshop


passie

Gedreven door een beetje eigengereid

8

Colofon

Jaargang 7 - nr. 12 - april 2017 Kantooradres: Ringbaan West 306, 5025 VB Tilburg 013 4633533 info@vanboekel.nl www.vanboekel.nl

Redactie/Medewerkers

Artikelen door Sander Rooijakkers, Hans van de Ven en Froekje Panis Eindredactie: Froekje Panis Met dank aan Linda van Hoof, Jolanda van Wanrooij, Shanon Vermeer, Serge Oonincx en vele bedrijven.

Fotografie

Joris Buys, Beeld Werkt Overig: eigendom van bedrijven zelf

Vormgeving/Opmaak

Moniek Smeele, Skizi Reclamestudio

2

”Doen jullie en dat ook? is iets dat we erg vaak horen”

18

Copyrights 2017 Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Van Boekel accountants en adviseurs is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Van Boekel accountants en adviseurs is niet verantwoordelijk voor de aanbiedingen en de daaruit voortvloeiende verplichting dan wel uitvoering door adverteerders.

Ook adverteren?

Neem contact op met Sylvia Verlaan, advertentie@vanboekel.nl 1/4 pagina: gratis 1/2 pagina: e 75,1/1 pagina: e 150,Exclusief voor cliënten van Van Boekel accountants en adviseurs.


Inhoud

05 Voorwoord 06 Bedrijvennieuws 08 Sander Overweg en Alex Schneiders 17 Even kennismaken 18 im | innovating 26 Innovatie bij Van Boekel 30 Restaurant RAW 40 Koraal 44 Sportprestaties 48 Bakkerij Govert van Nunen 56 Sportieve stagiairs 60 WD Glas 64 Raak Metals 72 ProAttivo 74 Bedrijfs-APK

WD Glas: het juiste glas op de juiste plaats

60

Restaurant RAW accepteert

geen cash

30

Een netwerk is wĂŠl belangrijk

40

De

ondernemende bakker bakt niet alleen

48

De schrootverwerker van de

koning

64

ProAttivo: Energiek in Elektrotechniek

3

72


Voorwoord

Koningsdag

komt er aan! En wat voor één.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en hun gevolg bezoeken Tilburg. Dat

kunnen wij ons goed voorstellen. Tilburg staat niet stil en wordt steeds interessanter. Voor toeristen, dagjesmensen, festivalgangers, horecabezoekers, kunstliefhebbers, maar zeker ook voor bedrijven die zich willen vestigen in Tilburg.

Nauw betrokken bij de organi-

Van Raak Metaalrecycling

satie van Koningsdag dit jaar

meer heet én hoe het komt

is Alex Schneiders, voorzitter

dat dit bedrijf zo hard groeit.

van de Stichting Horeca Con-

Een

centratiegebied Tilburg. Alex

hard groeit is im | innova-

is vaak één van de drijvende

ting. Ruim 40 jaar geleden

krachten achter de initiatie-

begonnen met machines voor

ven en evenementen die onze

de leerindustrie, nu werkend

stad zo aantrekkelijk maken.

voor steeds meer branches,

U kent Alex misschien wel als

over

eigenaar en uitbater van De

uitgegroeid tot een bedrijf

Boekanier aan de Stadhuis-

ander

de

bestaande

hele uit

bedrijf

dat

wereld drie

en

werk-

straat. Sinds 2006 heeft hij dezelfde functie bij

maatschappijen. Erg interessant vond ik het om

Van Horen Zeggen. Met zijn 49 jaar is hij al best

te lezen hoe zij gegroeid zijn. En bijzonder dat

een oude rot in het horecavak.

zij voor toekomstige groei juist kijken naar de nabije omgeving!

Dat laatste kun je niet zeggen van Sander Overweg (28), die eigenlijk pas net begonnen is

Al met al interessante artikelen, al zeg ik het

met De Houtloods in de Spoorzone. Zijn hore-

zelf. We hebben ons best gedaan om in dit

caloopbaan kent een heel ander pad. En daar-

magazine weer uiteenlopende bedrijven aan

om hebben we deze twee heren bij elkaar gezet:

het woord te laten. Van eenmanszaak tot inter-

we waren benieuwd naar de verschillen én de

nationale marktleider, allemaal hebben ze een

overeenkomsten. Wat die zijn, leest u in het

interessant verhaal te vertellen. En dat is

duo-interview even verderop in dit magazine.

precies waarom wij dit magazine al voor het zevende jaar uitgeven: we geven onze klanten de

Ook het artikel over Raak Metals kent een

kans om zichzelf te laten zien aan andere onder-

koninklijk tintje. Volgende maand bestaat dit

nemers. Om hun verhaal, hun ervaringen en hun

bedrijf 100 jaar, wat een voorwaarde is om hof-

tips te delen, zodat andere ondernemers daar

leverancier te kunnen worden. De aanvraag

hopelijk door geïnspireerd worden. Het heet niet

is gedaan; nu is het aan de koning om de aan-

voor niets B4B Magazine: Business for Business!

vraag goed- of af te keuren. Wat er allemaal komt kijken bij zo’n aanvraag voor het hofleverancier-

Ik wens u veel leesplezier toe!

schap leest u in het interview met Maarten Van Raak. Hij vertelt ook waarom het bedrijf geen

Linda van Hoof

5


B edrijven Nieuw gestart:

Nieuw geopend:

Wij feliciteren Monique Vekemans met haar nieuwe bedrijf FAPPS. Het bedrijf ontwikkelt maatwerk apps voor ambitieuze ondernemers die meer verbinding met hun doelgroep willen. Monique: “Begin dit jaar ben ik met iets nieuws begonnen, het ontwikkelen van apps. Ik denk dat een eigen app een hele grote toegevoegde waarde kan leveren aan ondernemers en ik merk ook dat mijn idee positief ontvangen wordt. Ik heb mijn eerste opdracht al binnen!” Kijk voor meer informatie op www.FAPPS.nl.

Op 25 november 2016 heeft Mini Atlantis binnenspeeltuin & bowling in Waalwijk haar deuren geopend. De speeltuin, voorheen bekend onder de naam Speelparadijs Dolfino, is kindvriendelijker gemaakt en opgefrist. Eigenaar Huib Houben staat met een team enthousiaste werknemers klaar om de kinderen en hun ouders een onvergetelijke dag te bezorgen.

FA P P S

Mini Atlantis

Jubileum

Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten vierde op 19 februari haar 10-jarige bestaan. Wij feliciteren Harriet en haar team van harte met deze mijlpaal. “Vanaf het moment dat ik startte met uitvaartbegeleiding, vond ik het belangrijk om de regie zoveel mogelijk bij de nabestaanden te laten en hen niets ongevraagd uit handen te nemen. Ik zorg ervoor dat de keuzes van mensen tot hun recht komen, want het is van groot belang dat de uitvaart de kwaliteit heeft die de nabestaanden voor ogen hebben”. Harriet is nog lang niet uitgekeken op haar werk. “Het is zo’n prachtig vak waarbij nog zoveel te ontdekken valt. Mijn verhaal van de afgelopen tien jaar is uitgekomen in een jubileumboekje, dat kosteloos te bestellen of te downloaden is via www.harrietvandervleuten.nl.”

6

Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten, klimmen en klauteren. Ondertussen kunnen ouders en grootouders zich vermaken in de uitgebreide horeca afdeling. Naast de speeltoestellen heeft Mini Atlantis ook een hypermoderne bowlingbaan met flitsende led verlichting en fraai gekleurde bowlingballen. Voor meer informatie kijkt u op www.mini-atlantis.nl.


N ie u ws > > V erh u isberichten

Deze bedrijven zijn verhuisd. Het hele team van Van Boekel accountants en adviseurs wenst onderstaande bedrijven heel veel succes op de nieuwe locatie! Rechtswinkel Tilburg is op 1 maart verhuisd naar het parochiehuis aan de Ringbaan West 96. De allereerste rechtswinkel van Nederland was achttien jaar lang gevestigd in een karakteristiek pand aan de Lange Schijfstraat.

Leseman Car Care

Schildersbedrijf Ghering is in januari verhuisd naar de Jan Frederik Vlekkeweg 10-10 in Tilburg. Het bedrijf van Pieter Ghering vierde vorig jaar zijn 125-jarige bestaan. Ghering houdt zich bezig met onderhoudsschilderwerk voor particulieren, bedrijven en instellingen, zowel binnen als buiten. vDijk Pultrusion Products

(kortgezegd DPP) is op 8 februari van Sprang-Capelle naar de Aphroditestraat 24 in Tilburg verhuisd. Het bedrijf van Maarten van Dijk DPP ontwikkelt en produceert profielen van koolstof versterkte kunststoffen en glasvezel versterkte kunststoffen.

is in januari verhuisd naar een grotere locatie in de Ledeboerstraat in Tilburg. Het groeiende bedrijf van Bas Leseman heeft ook een vestiging in Oisterwijk en opende in november 2015 ook nog een vestiging in Breda.

Flex Car Rent is na ruim vier jaar aan de Veldhovenring sinds 1 maart 2017 gevestigd aan de Ringbaan Noord 183 in Tilburg. De all-in prijzen, waarmee Wilfred van Empel en zijn team transparantie bieden bij het huren of leasen van een auto, zorgen voor een flinke groei van het bedrijf. Naast de centrale uitvalsbasis in Tilburg beschikt Flex Car Rent ook over twee pick up points in Oisterwijk en Goirle.

7


Horecaondernemers pur sang

8


Sander Overweg en Alex Schneiders

9


Het leeftijdsverschil is ruim twintig jaar. Logisch dat ook hun loopbanen weinig overeenkomsten vertonen. De een bestiert twee goed lopende cafĂŠs in de binnenstad, de ander een succesvol restaurant in de Spoorzone. Toch is er meer dat hen bindt dan onderscheidt. Alex Schneiders (49) en Sander Overweg (28), twee Tilburgse horecaondernemers pur sang. Met de nadruk op ondernemen.

10


Hun voorliefde voor de horeca hadden ze al op hun 15e. “Hulp in de keuken, later oberen en achter de bar. Het bekende werk”, licht Alex zijn start op jonge leeftijd toe. Wat wil je? Zijn ouders waren eigenaar van De Boekanier aan de Stadhuisstraat, dat in die tijd vooral bekend stond als borrelcafé. “Open van 5 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds, vervolgens twee uur dicht en om 10 uur weer open. Dat is tegenwoordig ondenkbaar.” Op zijn 21e was Alex fulltime werkzaam in de horeca. Hij stond op de nominatie om elders in de binnenstad bedrijfsleider te worden, maar zijn ouders wisten hem te behouden voor hun Boekanier.

“Ruig, met een brutale blik in de pannen”

Sander begon ook in de keuken, combineerde zijn studie met diverse bijbanen in de horeca en had toen al belangstelling voor het fenomeen ‘horecaconcept’. Na zijn opleiding tot horecaondernemer/-manager trad hij toe tot de bedrijfsleiding van de Eetkamer in Goirle. Kostje gekocht, zou je denken, maar Sander ging doorstuderen: small business en retail management. Hij ontwikkelde tijdens zijn studie zijn eigen horecaconcept: ‘ruig, met een brutale blik in de pannen.’ Inderdaad, het concept van De Houtloods dat bijna twee jaar geleden zijn deuren opende.

Op dezelfde golflengte Alex en Sander voelen verwantschap met Van Boekel accountants en adviseurs. “Ze zijn daar sowieso goed ingevoerd in de horecabranche en zijn bovendien blijven meegroeien met jonge ondernemers. Dat merk je aan hun kennis en betrokkenheid en aan de manier waarop ze met je meedenken. Het is bovendien een informeel kantoor. We zitten op dezelfde golflengte.”

11


Party time

Met Alex in De Boekanier liep het tijdperk borrelcafé ten einde. Hij gooide het over een andere boeg. Een staaltje gedurfd ondernemen, want de bordjes werden compleet verhangen. “Je moet in de horeca een beetje eigengereid zijn. Ik wilde volle bak, eigentijdse muziek, een dj, party time.” Alex was en is niet het type doorsnee kastelein. “Ik houd van organiseren, evenementen, feesten.” Hij kreeg zijn party time, maar zat ondertussen niet stil. Hij bekommerde zich om het horecawezen aan de Stadhuisstraat. “Hier reden in die tijd vooral auto’s die toen nog konden parkeren op het Stadhuisplein. Een echte binnenstadplek kon je onze straat niet noemen.” In 2006 nam Alex het toenmalige café Vagant over, een deur verderop bij De Boekanier, en doopte het om tot Van Horen Zeggen. Twee keer party time? “Integendeel. De twee cafés zijn eerder elkaars tegenpolen. In sfeer, muziek, in alles. Bij De Boekanier is het feest, Van Horen Zeggen is de huiskamer.”

12

Wind in de zeilen

Sander bevestigt het beeld dat Alex schetst. “Bij Van Horen Zeggen kom je vooral om lekker bij te kletsen. Wat mij betreft een toffe plek. Best knap eigenlijk, zo’n concept, en tegelijk consistent. Je weet wat je krijgt.” Hier spreekt de ondernemer die een paar jaar geleden niet over één nacht ijs ging. Hij wist wat hij wilde, het restaurantconcept zat in zijn hoofd, hij bezocht panden, sprak horeca-ondernemers over hun ervaringen. Het gebouw De Houtloods werd zijn bestemming, het oudste monument dat herinnert aan het industriële verleden van de voormalige NS Werkplaats. De Houtloods werd in 2015 de eerste horecagelegenheid in een gebied waarvan de herontwikkeling nog maar amper was begonnen: de Spoorzone. Maar juist die omstandigheid bezorgde de nieuwbakken ondernemer meteen de nodige wind in de zeilen. “De Spoorzone krijgt veel aandacht van de gemeente. Met ons restaurant leveren we een bijdrage aan de reuring die men wil. Bovendien krijgt De Houtloods als gebouw


internationale aandacht en zelfs prijzen vanwege de bijzondere architectuur.” Maar het is toch vooral het restaurant dat de aandacht krijgt en zelfs bewondering oogst. Sander: “In het begin waren de recensies best verdeeld en soms pittig. Maar we hadden al gauw een groeiend aantal enthousiaste gasten die onze ambassadeurs werden.” In de vakpers en andere media klonk ook steeds meer enthousiasme en vorig jaar scoorde De Houtloods een Bib Gourmand en een plek in de Lekker500. “Daar is het mij niet in de eerste plaats om te doen”, klinkt het bijna bescheiden. “Waar het vooral om gaat, is dat we met een team van jonge mensen het concept weten waar te maken. Nieuwe smaaksensaties, een open keuken, een beetje rauwe omgeving. Letterlijk ruig en met een brutale blik in de pannen.”

‘Je gasten een fijne avond bezorgen, daar ga je ook zelf van glimlachen’ 13


Blijven vernieuwen

Alex heeft bij De Houtloods al een paar keer een blik in de pannen geworpen. “En er heerlijk gegeten.” Over zijn jonge collega: “De juiste man op het juiste moment op de juiste plek. Iemand die gelooft in zijn concept en zijn ondernemersprincipes trouw blijft.” Zelf heeft Alex er inmiddels heel wat ondernemersmeters op zitten. Hij noemt De Boekanier zijn kloppend hart en Van Horen Zeggen een geweldige bypass. “Daar loopt het zoals het moet.” Zijn passie voor het vak en

14

wil om te organiseren, reiken dan ook verder dan de twee cafés. De Stadhuisstraat staat op de kaart en is onder andere tijdens carnaval en de Tilburgse kermis een hotspot in de binnenstad. Alex is vaak de drijvende kracht achter heel wat initiatieven en evenementen. Als voorzitter van de Stichting Horeca Concentratiegebied Tilburg speelt hij zijn rol als belangenbehartiger en is hij nauw betrokken bij de organisatie van Koningsdag en dus het bezoek dit jaar van koningin Máxima en koning Willem-Alexander. Aan de vooravond daarvan wacht een van de onbetwiste topevenementen in de stad: Tilburg Zingt. Alex zette daar vijftien jaar geleden samen met zijn horecacollega’s van de Stadhuisstraat en de gemeente de schouders onder. Van de horecatak van het evenement maakte hij vier jaar geleden, met zijn inmiddels aangetreden businesspartner, een afzonderlijke onderneming. “Ik wil bezig blijven en voortdurend vernieuwen”, legt hij zijn gedrevenheid uit.


Onderscheidend

Waar Sander als ondernemer de crisistijd nauwelijks heeft meegemaakt, herinnert Alex zich wel degelijk ‘die roerige jaren’ zoals hij ze noemt. “Behalve met de economische teruggang hadden we in de horeca te maken met het rookverbod, de discussie rond de sluitingstijden en de aangescherpte leeftijdsgrens. Inmiddels zitten we in rustiger vaarwater en laten de mensen de financiële teugels weer enigszins vieren.” Sander signaleert een belangrijk gevolg van de crisis. “Het publiek is kritischer geworden. Mensen willen zich ergens thuis voelen. Het café of restaurant dat ze bezoeken, moet ‘hun tent’ zijn. Hun loyaliteit en ambassadeurschap zijn dus de aspecten waar je als horecaondernemer op moet letten. Onderscheidend zijn met je concept, daar draait het om.” Alex en Sander voelen zich in de eerste plaats ondernemers in gastvrijheid. “Je gasten een fijne avond bezorgen, daar ga je ook zelf bij glimlachen. Plus je medewerkers stimuleren en faciliteren in hun ontwikkeling en zien dat zij hetzelfde doen, ook dat geeft erg veel voldoening.” Of je horecaondernemer voor het leven bent? “Ondernemer sowieso.” Alex denkt eraan om straks misschien jonge ondernemers te gaan coachen. Sander staat aan de vooravond van de opening van een nieuw horeca-avontuur: De Wagon. De twee 30’er jaren treinstellen naast De Houtloods zijn er bijna klaar voor. 

“Inmiddels zitten we in rustiger vaarwater” Café De Boekanier Stadhuisstraat 11 www.cafedeboekanier.nl  Klein Café Van Horen Zeggen Stadhuisstraat 15, Tilburg www.cafevanhorenzeggen.nl  Restaurant De Houtloods Burg. Brokxlaan 1041, Tilburg www.houtloods.com  Eetbar De Wagon Burg. Broxlaan 1041, Tilburg www.eetbardewagon.com

15


Het kan...

voordelig en milieubewust rijden! www.dynotab.nl

- Verbeteren vermogen en prestaties

- Voorkomen vlok vorming in brandstof

- Verhogen van octaan en cetaan

- Voorkomen gom en corrosie in brandstof

- Verminderen van rook en schadelijke emissie

- Schoonhouden injectoren

- Verminderen brandstof verbruik

- Voorkomen van koolstofopbouw


Even kennismaken...

Sinds 1 november vorig jaar regelt Froekje Panis de PR en communicatie voor Van Boekel accountants en adviseurs. Zij coĂśrdineert bijvoorbeeld dit magazine, waarbij ze de fotograaf, vormgever, drukker en tekstschrijvers aanstuurt. Ook schrijft ze zelf artikelen voor het magazine. Daarnaast verzorgt Froekje de social media van ons bedrijf. Ze heeft een strategie geadviseerd over het inzetten van

onze LinkedIn pagina, Facebook pagina en Twitter account en voert die strategie nu uit. Zo kunt u op onze Facebookpagina regelmatig leuke en luchtige nieuwtjes lezen en delen we op LinkedIn en Twitter de meer serieuze onderwerpen. Volgt u ons al? Froekje is op donderdagmiddag op ons kantoor aanwezig. Daarnaast werkt ze freelance voor andere bedrijven, vanuit haar eigen onderneming Froekje Panis Communicatie. Ze heeft hbo Communicatie gestudeerd en is naast communicatieadviseur en projectmanager ook specialist in online teksten en social media. 

17


“We hebben in ruim 40 jaar veel ervaring opgedaan met alles wat te maken heeft met machines voor de leerindustrie. Daar kwamen steeds meer disciplines bij en we gingen steeds verder weg, de hele wereld over. In die branche zijn we een gevestigde naam en kent iedereen ons wel. Ons doel voor de toekomst is onze kennis uit te rollen hier in de regio, in verschillende industrieën. Of het nu gaat om een elektrotechnische, een mechanische of een werktuigbouwkundige vraag, wij bieden er een oplossing voor!” Kees Houtepen en Marc Oomens

18


�Doen jullie dat ook? is iets dat we erg vaak horen� im | innovating opereert wereldwijd, maar zoekt juist klanten in de regio

19


“Bedrijven kunnen ons altijd inschakelen voor technische ondersteuning en een frisse kijk op techniek zonder vooraannames.” “Onlangs vroeg een productiebedrijf uit België ons een kunststof recycling machine low budget te reviseren. Het ging om hun oudste machine, die naar China moest om daar te gaan produceren.” Aan het woord is Marc Oomens, director marketing & sales bij im | innovating. “We hebben de machine naar onze werkplaats gehaald en de machine gerepareerd. Sommige versleten onderdelen hebben we opnieuw geproduceerd. Met ons voorstel om de machine volgens de Europese norm veilig te maken, stemden ze gelukkig in. Daarna hebben we ook het transport én het importeren in China voor hen kunnen verzorgen. En uiteindelijk

20


heeft één van onze monteurs de machine op locatie geïnstalleerd. Het bedrijf was enorm verbaasd dat we al deze diensten voor hen konden verzorgen.” Het is één van de vele voorbeelden die im | innovating kent. “We willen onze klanten ontzorgen door hen zo veel mogelijk uit handen te nemen. We zijn behoorlijk allround en echt een one stop shop”. Voor datzelfde Belgische bedrijf werd later ook nog een volledig nieuwe machine gebouwd, naar wens van de klant. Hij had ook een standaard machine kunnen kopen, maar koos ervoor om im | innovating iets op maat te laten bouwen. “Vervolgens hebben we ook nog het transport naar Saudi Arabië verzorgd. Mooi om te zien dat ze zo veel vertrouwen hadden in ons kunnen. Zo groeit een kleine opdracht steeds vaker uit tot een totaalproject en vervolgens tot een jarenlange vertrouwensband. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.”

Al lang geen intermediair meer Het bedrijf startte in 1974 als Intermedia Holland BV, een technische handelsonderneming die met name Italiaanse looierijen en leerbewerkingsmachines vermarktte in Midden- en Noord-Europa. Marcs vader was één van de vier oprichters. In 1999 nam Marc Oomens het bedrijf over en in 2014 kwam Kees Houtepen erbij als volwaardig partner. Kees regelt vooral de technische zaken als Director Engineering & Projects.

im | innovating  Adres: Steenstraat 5-7, 5107 NE Dongen  Directeur-eigenaars: Marc Oomens, Kees Houtepen  Sinds: 1974  Aantal medewerkers: 29  Website: www.im-innovating.nl

21


“We zijn behoorlijk allround en echt een one stop shop” “Na bijna 30 jaar paste de naam Intermedia Groep ons niet meer. We waren immers uitgegroeid tot veel meer dan een intermediair. We namen steeds meer totaalprojecten aan op turnkey basis, waren bezig met het engineeren van machines en adviseerden over het bouwen van leerfabrieken wereldwijd. Toen we in 2013 bezig waren met onze verhuizing, leek me dat een goed moment om onder een nieuwe naam verder te gaan. We wilden wel iets van het oude behouden en daarom hebben we de afkorting IM in de naam gehouden.”

Allround dienstverlening Zo werd Intermedia im | innovating. Dit is de overkoepelende naam van de groep die bestaat uit drie werkmaatschappijen. Simpel gezegd levert im | tanning nieuwe en gebruikte machines en onderdelen voor de leerindustrie. im | engineering is gespecialiseerd in het onderhouden en reviseren van alle soorten machines en im | machining is de eigen machinefabriek, die met draaien, frezen en kotteren onderdelen van machines produceert. Met de combinatie van im | engineering en im | machining wordt een ideale combinatie geboden en kan voor vrijwel ieder technisch probleem een oplossing geleverd worden. “Voor verschillende klanten hebben we hun bestaande machinepark weer modern en veilig gemaakt.

22


Zo begint een samenwerking vaak”, zo legt Kees uit. “En steeds vaker worden we daarna gevraagd voor meer. Ook voor zeer technische opdrachten, zoals door een waterzuiveringsbedrijf in Tilburg. Voor hen hebben we een volledig nieuwe besturing gemaakt op basis van Siemens S7 PLC technologie.” Dat de dienstverlening erg breed is, blijkt wel uit het feit dat ook het transport kan worden verzorgd. “Onlangs hebben we een complete fabriek van het Ruhrgebied naar Mexico verplaatst in 25 containers. Dat is voor ons geen probleem. De handelingen zijn hetzelfde als bij een verhuizing van Tilburg West naar Tilburg Zuid.”

“Een machine is qua techniek gewoon een machine, het maakt voor ons niet uit waarvoor die dient” Niet alleen leerindustrie Steeds vaker werkt het bedrijf uit Dongen voor andere industrieën dan alleen de leerindustrie. “Een machine is qua techniek gewoon een machine, het maakt voor ons niet uit waarvoor die dient.” Voor een bedrijf uit Werkendam dat opereert in de levensmiddelenindustrie bijvoorbeeld zijn ze vaste technische partner. “De samenwerking begon met wat mechanische aanpassingen en inmiddels maken we meerdere machinebesturingen voor diverse productiemachines. We zien dat er veel potentiële klanten zijn in de nabije regio en daar gaan we ons de komende jaren op richten. Voor technische

ondersteuning en een frisse kijk op techniek zonder vooraannames, kunnen ze ons altijd bellen.” im | innovating is sinds 1 januari van dit jaar klant bij Van Boekel accountants en adviseurs. “We waren tevreden met onze boekhouder, maar toen we overgingen naar drie bv’s vonden we dat opschalen wel nodig was. We hebben met vier verschillende kantoren gesproken en uiteindelijk gekozen voor Van Boekel. Daar hadden we meteen een klik mee. We vinden het een groot voordeel dat ze ook belastingadvies doen. Van Boekel is heel compleet in zijn aanbod, zoals wij dat zijn in technische machines. De samenwerking in deze eerste maanden bevalt goed en is veelbelovend!” 

23


85 betaalbare wijnen online

u bestelt‌ ik bezorg www.janvanhestwijnen.nl I 06 - 445 30 655


den Voor b4b le kosten e rt e ff worden o verrekend. bij opdracht


Klanten tevreden over nieuwe salarissoftware

26


Innovatie bij Van Boekel

Ondernemers zijn het liefst zo min mogelijk tijd kwijt met administratieve taken. Daarom hebben wij onlangs de nieuwe salarissoftware loket.nl geïntroduceerd. Met deze online applicatie werken wij direct samen met uw administratie-afdeling op het gebied van salaris- en personeelsadministratie.

Begin 2016 introduceerden we de applicatie bij een deel van onze cliënten. Sinds januari 2017 verwerken wij alle salarisadministraties met deze online applicatie, naar grote tevredenheid van onze klanten, zoals u hier kunt lezen.

Salarisverwerking en verlofregistratie “Ik ben erg tevreden over het gebruik van Loket. Ik gebruik het nu ruim een jaar en zou niet anders meer willen” zo vertelt Maartje Praag van E & R Classics in Waalwijk. “In het begin heb ik een introductie gehad van Van Boekel over het gebruik van het programma. Daarna is het een kwestie van er gewoon mee aan de slag gaan!” Maartje gebruikt de salarisverwerking voor het ophalen van loonstroken, loonruns en loonaangifte. “Ook maak ik dagelijks gebruik van het invullen van de verlofregistratie. Het handige is dat je in het programma ook kunt invullen als iemand naar de tandarts of huisarts moet. Dit wordt vermeld onder het kopje kort verzuim en het programma maakt hier alleen melding van zonder het af te schrijven van het totaal aantal verlofuren, zoals ook hoort. Sommige collega’s bouwen tijd voor tijd op als ze extra gewerkt hebben, dat is ook goed in het programma te registreren.”

27


Overzichtelijk Daarnaast werkt Maartje in Loket met de registratie van het ziekteverzuim. “Met één druk op de knop draai je zo een overzicht uit van het aantal ziektedagen: handig als je een functioneringsgesprek moet houden en je deze informatie ook wilt bespreken met de medewerker! Als je bovenstaande informatie up-to-date houdt, is door middel van de kalender in Loket in een overzicht te zien wie verlof heeft, ziek is of jarig is. Heel handig voor de planning!” Ook over de communicatie met Van Boekel is Maartje tevreden. “Ik heb een vaste contactpersoon

waar ik met al mijn vragen terecht kan, zowel per telefoon als per e-mail. Ik krijg altijd binnen zeer korte tijd antwoord en weet dat de verkregen informatie ook juist is zodat ik die met een gerust hart kan terugkoppelen naar mijn collega’s. Dat loopt voortreffelijk.”

Gerust gevoel “Het gebruik van Loket geeft mij een gerust gevoel, alles staat genoteerd en wordt op de juiste manier verwerkt en bijgehouden. Alle gewenste informatie is snel en eenvoudig terug te vinden in Loket.” Gevraagd naar een voorbeeld vertelt Maartje: “Komt een collega naar mij toe met de vraag: ik wil graag een weekje weg in de meivakantie, heb ik daar nog voldoende uren voor staan? Binnen enkele ogenblikken heb ik het antwoord voor hem paraat! Ook het opvragen van de jaaropgave is een populaire vraag bij ons. Dat heb ik zo gevonden.”

Loket.nl is een veilige en gebruiksvriendelijke online applicatie voor personeel- en salarisadministratie en wordt gebruikt voor ruim 90.000 werkgevers en 725.000 werknemers in het MKB. Inloggen in Loket.nl geeft: • automatisch een digitaal archief (met wettelijke bewaartermijn van 7 jaar). • overal en altijd veilig toegang tot de personeel- en salarisadministratie. • direct actuele loonoutput en loonaangifte. • inlogmogelijkheid voor werknemers (digitale loonstroken en jaaropgaven). • meer inzicht in belangrijke management- en stuurinformatie. • een nog betere samenwerking met Van Boekel accountants en adviseurs. Naast onze standaard dienstverlening voor de salarisverwerking kunt u als werkgever ook gebruikmaken van de verlofmodule en diverse HRM-functionaliteiten van Loket.nl. Daarmee is de applicatie een belangrijke bron van personeelsinformatie. Of het nu gaat om de loonkostenontwikkeling per afdeling, verlofoverzichten of kind- en partnergegevens van werknemers; al deze data zijn beschikbaar in loket.nl.

28


Innovatie bij Van Boekel

Veel meer efficiency

Shanon Vermeer

Zelf gegevens vinden Ook Janette van de Wetering is blij met Loket. Janette doet de administratie bij Autobedrijf R. Verstegen in Uden. “Ik kan kort over loket zeggen dat het superfijn is om mee te werken. Ik gebruik de salarisverwerking en ook de verlofmodule. Werkt prima en is heel overzichtelijk. Ook is het heel gemakkelijk dat je oude loonstroken en jaaropgave zo weer uit kunt printen.” “De communicatie met Shanon is heel goed. Het is fijn als je een vraag hebt, dan kun je samen in Loket kijken. Soms is het namelijk moeilijk om bepaalde lijsten te vinden omdat er zoveel in loket zit.” De medewerkers van het autobedrijf vinden het gemakkelijk dat ze zelf gegevens kunnen opzoeken in Loket. “Ik krijg helemaal geen vragen meer over de vrije uren. Toch print ik de loonstroken voor de medewerkers uit als er een cao wijziging is. Je hebt dan een contactmoment met de jongens en als er vragen zijn kun je die meteen beantwoorden. Ik zie al met al alleen maar voordelen om met loket te werken!”

“Ik moest er wel even aan wennen”, aldus Annie Meijer, die de financiële administratie doet bij Moonen Attractieverhuur. “Maar nu vind ik het een ideaal pakket. Het levert veel efficiency op. Vroeger moest ik bijvoorbeeld alle lijsten met uren en onkostenvergoedingen van onze oproepkrachten naar Van Boekel sturen en nu zet ik die zelf in Loket. Veel efficiënter!” Een ander mooi voorbeeld is volgens Annie de efficiënte wijze waarop zij nu de pensioenen kan aanpassen. Annie werkt met twee beeldschermen: op het ene scherm staat Loket, op het andere scherm staan alle gegevens van de oproepkrachten. “Het is ideaal om zo alle gegevens in Loket te vullen, dit scheelt een enorme stapel papierwerk. Als ik even vastloop, hoef ik maar te bellen of te mailen naar Ben Wijnans of Shanon Vermeer en dan lossen zij alles meteen voor mij op”. Ook voor de medewerkers van Moonen zijn hun gegevens zoals loonstroken en jaaropgaven nu veel handiger zelf in te zien. “Maar als er soms een medewerker met vragen komt omdat hij het toch een beetje lastig vindt om de strook via de mail te openen, help ik hem graag hoor” lacht Annie. 

Als u meer wilt weten over Loket en de aanvullende dienstverlening, zoals de HRM-functionaliteiten, de verlofmodule, het digitale werkgever- en werknemersdossier, dan kunt u bellen met het team van salarisadministratie via 013 463 35 33.

29


RestAurAnt RAW Accepteert geen cAsh

“Andere

30


horecAzAken zullen ons voorbeeld snel volgen� 31


Een paar jaar geleden werd Rien van Linschoten voor het eerst gepolst door de gemeente Tilburg. Of hij interesse had in een immense, niet-geïsoleerde, voormalige fabriekshal van de Nederlandse Spoorwegen? Zonder verwarming, zonder stroom, niet bijzonder goed gelegen en dan ook nog voor een beperkte periode van vijf jaar. Maar Rien van Linschoten schrikt niet snel; hij ziet mogelijkheden. “Dit was een unieke kans.’’

32


RestAurAnt RAW

 Eigenaars  Uitbaters  Open sinds  Adres  Medewerkers  Website  Openingstijden

Rien van Linschoten en Dirk de Leeuw

Probeer bij het Tilburgse RAW je drankje niet met contant geld af te rekenen. Het nieuwe restaurant in de Spoorzone accepteert uitsluitend pinbetalingen en creditcards. Binnen de Nederlandse horeca is RAW daarmee een unicum. Maar niet voor lang, zo voorspelt eigenaar Rien van Linschoten. “Ik zie vooral voordelen.’’ Als Van Linschoten een paar jaar geleden wordt benaderd voor het opstarten van een nieuw restaurant in de Tilburgse Spoorzone, is hij direct enthousiast. Ook al waren er voor de daadwerkelijke opening nog best wel wat hobbels te nemen. De horecazaak is gevestigd in een deel van een enorme voormalige werkplaats van de NS. Naast de zaak loopt een fietspad, in feite dwars door de oude loods heen. Het fietspad verbindt de Spoorlaan, via de nieuwe fietserstunnel, met de Burgemeester Brokxlaan. Die

Leander Willemstein en Daniële van Lamoen 17 juni 2016 Burgemeester Brokxlaan 79-8, Spoorzone Tilburg 10 mensen in vaste dienst en 27 oproepkrachten www.raw013.nl maandag tot en met woensdag: van 10.00 tot 24.00 uur donderdag tot en met zondag: van 10.00 tot 01.00 uur, tijdens speciale feestavonden wordt het later.

bijzondere ligging was een eerste aanzet voor Van Linschoten om cashbetalingen in de ban te doen. “Mensen die iets kwaads in de zin hebben, kunnen hier binnen de kortste keren wegvluchten. Onder het spoor door, of juist de andere kant op, je bent zo uit het zicht. We zitten midden in de stad, maar toch ook vrij afgelegen. Het leek me daarom een goed idee om er voor te zorgen dat overvallers hier in ieder geval niets te zoeken hebben. Er valt hier gewoonweg niets te halen.’’ Overvalpreventie is echter niet de enige reden voor het controversiële besluit. “Werken met cashgeld is ontzettend duur. Dat kost zo een paar honderd euro per week,’’ zegt de ervaren horecaondernemer, die in Tilburg (mede-)eigenaar is van diverse bekende horecazaken.

33


“Iedereen heeft tegenwoordig toch een betaalpas bij zich?”

“Tel alles maar eens bij elkaar op. De tijd die je kwijt bent met het opmaken van de kassa, het kasboek bijhouden, het afstorten en het zorgen voor voldoende wisselgeld. Dan zijn er natuurlijk nog de bankkosten voor het storten en het halen van muntgeld. En maak je een keer een stortfoutje, dan betaal je daar als ondernemer ook weer voor. Al met al is het werken met contant geld dus een prijzige aangelegenheid.’’ Van Linschoten kan niet inschatten of de beperktere betaalmogelijkheden hem ook klanten kosten. “Iedereen heeft tegenwoordig toch een betaalpas bij zich? Trouwens, we zitten sinds de opening

34

Leander Willemstein

vrijwel iedere dag vol, dus echt heel erg zullen de bezoekers het niet vinden, denk ik.’’ Soortgelijke zaken adviseert Van Linschoten hetzelfde te gaan doen. “Voor zaken waar mensen even een biertje komen drinken, lijkt het me niet handig. Daar zijn mensen gewend om contant te betalen en dat moet vooral ook zo blijven. Maar in restaurants en andere eetgelegenheden? Waarom niet?’’

“We doen zelfs vrij veel bedrijfsborrels” Overigens zijn bezoekers bij RAW ook welkom om een drankje te drinken. “We doen zelfs vrij veel bedrijfsborrels. We liggen naast het station en in de omgeving zijn veel parkeervoorzieningen.


Rien van Linschoten

Dat is ideaal voor mensen die van buiten de stad komen.’’ In weekenden zijn er ook geregeld dansavonden en andere feestjes. “Ook tijdens dat soort avonden kan er uiteraard niet cash worden betaald, wat sommige mensen jammer vonden. Dat hebben we opgelost door op die dagen muntjes te verkopen. Eerlijk gezegd heb ik er de laatste tijd niemand meer over horen praten. Het is voor de meeste van onze klanten inmiddels een gegeven: bij RAW pin je je rekening.’’

Inschattingsfoutje Van Linschoten zit inmiddels zo’n 25 jaar in de horeca. Toch blijkt ook hij nog inschattingsfoutjes te kunnen maken. “Ik had aanvankelijk gerekend op 60 eters per dag, dat werden er vanaf dag één 160 per dag. Ik baal daar zelf eerlijk gezegd wel van. Als het

je eerste zaak is, mag je zo’n fout maken. Maar met mijn ervaring? Ik vind dat ik dat beter had moeten inschatten.’’ Direct gevolg van het succes was dat er een tweede investeringsronde nodig bleek. Met name de capaciteit van de keuken moest een paar maanden na de opening op 17 juni 2016 fors worden uitgebreid. Daar heeft Van Linschoten overigens geen spijt van.

35


Dat gaat om een forse investering, die in vijf jaar niet is terug te verdienen’’

De toekomst van het bedrijf is onzeker en hangt nauw samen met de ontwikkelingsplannen van de gemeente voor de gehele Spoorzone. In eerste instantie heeft het restaurant een vergunning gekregen voor vijf jaar. Die onzekere toekomst is ook van invloed geweest op de investeringen die Van Linschoten heeft gedaan. “In eerste instantie hebben we rekening gehouden met een relatief beperkt aantal gasten. Ik vind dat terecht, je moet niet meteen hoog van de toren gaan blazen en roepen dat je dé nieuwe uitgaansgelegenheid van de stad wordt. Dat moet je eerst maar eens waarmaken. Als dat het geval is, dan kun je daar later je bedrijf alsnog op aanpassen. Ook als het in principe gaat om een tijdelijke zaak.’’ Die voorzichtige investeringen gelden overigens niet voor het interieur; de rauwe uitstraling past bij de hele Spoorzone, waar de naam van het restaurant ook naar verwijst. “Er staan veel tweedehands meubels in de zaak, maar dat had ik niet anders gedaan als het mijn eigen pand was geweest waar ik langer dan vijf jaar zou mogen blijven zitten. Strakke designmeubelen vind ik hier niet passen. Het is een stoer, ruig pand en die sfeer hebben we bewust behouden.’’ De Amsterdamse fotograaf Ron Tetteroo en zijn uit Tilburg afkomstige partner Silvy Rutten zijn verantwoordelijk voor de styling. “Zij hebben in Amsterdam een eigen pand zo fantastisch ingericht, dat ik ze de vrije hand heb gegeven. Ik vind dat ze die opdracht erg goed hebben uitgevoerd, ik ben zeer tevreden over het eindresultaat.’’

Geluidsinstallatie Op andere vlakken is wel bewust gekozen voor een goedkopere optie. Zo is de geluidsinstallatie niet nieuw. “Was dit project niet tijdelijk geweest, dan had ik daar meer in geïnvesteerd. En dat geldt ook voor de isolatie van het pand. Dat gaat om een forse investering, die in vijf jaar niet is terug te verdienen.’’

36


“Ik ben al meer dan twintig jaar klant en ze doen hun werk gewoon goed” Van Linschoten heeft geen accountant nodig die hem adviseert welke investeringen hij wel moet doen en welke niet. Dat is ook niet waarom hij klant is bij Van Boekel accountants en adviseurs. “Ik ben al meer dan twintig jaar klant en ze doen hun werk gewoon goed. Als ik bel, dan heb ik binnen niet al te lange tijd een antwoord op mijn vraag. Frank Jacobs is mijn vennoot en met hem heb ik, net als met de andere mensen van het kantoor, altijd prima contact.’’ Van Linschoten weet hoe hij moet ondernemen in de horeca: “Het spelletje van de horeca is in feite heel simpel. Zorg dat de kosten van je personeel

en je inkoop op peil blijven. Die kosten moeten in verhouding blijven staan tot je omzet. Daalt je omzet, dan moeten die kosten dus ook dalen. Het is allemaal heel logisch.’’ Van Linschoten vindt het net zo logisch dat je kwaliteit levert. RAW werkt met een eenvoudige, overzichtelijke kaart en de beste ingrediënten. “Bestel je bij ons een biefstuk, dan krijg je een tournedos. Standaard. Maar verder doen we daar niet bijzonder over, wij zijn geen restaurant met allerlei poeha. Wij zijn heel puur en laagdrempelig en het blijkt dat onze bezoekers dat erg weten te waarderen.’’ 

37

Davy Stevens


Een netwerk opbouwen van adviseurs zoals juristen en bankiers? Dat vond Harrie ten Dolle in het verleden niet zo belangrijk. Daar heeft hij nu spijt van. ‘’Als het goed gaat, heb je geen vrienden nodig. Maar als het een periode wat minder gaat, dan is het toch wel handig om dat soort mensen om je heen te hebben.’’

Harrie ten Dolle

40


Een netwerk is wél belangrijk ‘Je belt gemakkelijker naar iemand die je kent van de golfbaan’

Harrie ten Dolle detacheert met zijn bedrijven Koraal en Korint zo’n 150 mensen in de zorg. Een nichemarkt, noemt Ten Dolle het zelf. ‘’Uitzenden en detacheren hebben een wat negatieve lading. In het algemeen gaat het dan om mensen die zelfstandig geen baan kunnen vinden. In de zorg is dat totaal anders. Daar kiezen mensen zelf voor een flexibele baan, bijvoorbeeld omdat ze een andere uitdaging willen. Ook zijn veel zorgprofessionals, zoals artsen, (para-)medisch en verpleegkundig personeel, de regelgeving en administratieve druk in de zorg beu en zoeken zij daarom een mooie nieuwe uitdaging in het buitenland. Daar kun je je als zorgprofessional namelijk nog gewoon bezighouden met je kerntaken.’’

“Uitzenden en detacheren hebben een wat negatieve lading” Ten Dolle plaatst zijn mensen via KORAAL flexibel in Nederland en Zwitserland en bemiddelt via Korint personeel voor een vaste baan in landen als Duitsland, Engeland, Zweden, Noorwegen, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Aruba en Caribisch Nederland. Koraal en Korint hebben vestigingen in Tilburg, Apeldoorn, Den Haag en Steinhausen/ ZG, Zwitserland. Ten Dolle neemt de mensen zelf in dienst en plaatst ze vervolgens bij zijn opdrachtgevers. ‘’Als wij mensen zelf niet kunnen plaatsen, dan hebben we contact met onze collega’s die dat wel kunnen.” Voor goede zorgprofessionals weet hij altijd wel een plekje te vinden. “Mits ze voldoen aan alle eisen natuurlijk, want we screenen alle kandidaten uitvoerig voordat wij mensen aannemen.’’

41


Koraal PMS BV (Nederland), Korint (internationaal) KORAAL (Schweiz) AG

Naam bedrijf:

 Directeur/eigenaar: Harrie ten Dolle Bredaseweg 204-13, 5038 NK Tilburg

 Adres: 

Aantal werknemers: 150 www.koraal.org www.korint.org www.koraal.ch

 Website: 

2000 (Koraal), 2004 (Koraal (Schweiz) AG) en 2016 (Korint)

Opgericht in:

Financiering noodzakelijk om te groeien Alle mensen die hij detacheert, staan bij Ten Dolle op de loonlijst. Zij krijgen uiteraard maandelijks uitbetaald. De facturen die aan opdrachtgevers worden verstuurd, worden vaak pas enkele weken of soms zelfs maanden later betaald. ‘’Mijn bank

”Mijn bank financierde dat bedrag altijd voor”

Over die veranderde wet- en regelgeving heeft Ten Dolle zich uiteraard goed laten adviseren. ‘’Maar bij het verhaal van mijn vaste adviseur had ik eigenlijk vanaf het begin al geen goed gevoel.” Via een kennis kwam Harrie toen in contact met Rob Snels. Zijn bedrijf Credion in Tilburg helpt ondernemers bij het vinden van alternatieve financieringsmogelijkheden. Rob had wel een duidelijk verhaal, waar Harrie ten Dolle een goed gevoel bij had. En Credion wist een financiële partij te vinden, die de groei van Ten Dolles bedrijven wilde voorfinancieren.

Eerste ervaring is zeer goed financierde dat bedrag altijd voor. Bij 150 medici gaat dit om een flink bedrag. Door het veranderende politieke klimaat en de vernieuwde wet- en regelgeving, werd die voorfinanciering ineens als een risico gezien. Ondanks dat wij al jaren al onze zaken bij één vaste bank hadden ondergebracht, mocht de bank zich hier nu niet meer aan wagen. Wij wilden doorgroeien, de bank kon daar niet in meegaan: toen ben ik dus maar helemaal bij die bank weggegaan.’’

42

‘’Het lijntje naar Van Boekel was toen ook snel gelegd,’’ zegt Ten Dolle. Credion huist namelijk in het pand van Van Boekel accountants en adviseurs aan de Ringbaan West in Tilburg. “Mijn eerste ervaringen als klant zijn zeer goed. Joris Verhoof heeft Koraal geholpen met een aantal cruciale dossiers en ons zeer kundig door een moeilijke periode geloodst. Inmiddels heb ik ook de loonadministratie bij Van Boekel ondergebracht en ook met de medewerkers van die afdeling is het contact erg prettig.’’


“Juist in zwakke tijden staan de echte ondernemers op” in Nederland het ondernemersklimaat verandert door nieuwe wetgeving en politieke keuzes, is een netwerk van juridische en financiële adviseurs, collega-ondernemers, banken en investeerders natuurlijk wel handig. Ik verblijf een groot deel van mijn tijd in Zwitserland, dat maakt het lastiger. Als je diepgeworteld bent in je eigen regio, kun je op zo’n moment misschien beter, sneller en pragmatischer handelen.’’

Weinig last van crisis ‘’Het ging de afgelopen jaren eigenlijk supergoed met mijn bedrijf. We plaatsten mensen over de hele wereld en draaiden ook tijdens de crisis gewoon heel goed door. Toen de Nederlandse ziekenhuizen veel moesten bezuinigen, hebben we vooral veel Nederlandse medici in andere landen geplaatst, waar de crisis blijkbaar veel minder groot was. Daarnaast hebben we toen afspraken gemaakt met opleidingen hier in Nederland, die hun studentenaantallen zagen teruglopen omdat het werk voor de studenten dreigde te verdwijnen. Wij hebben veel nieuw-afgestudeerden direct in het buitenland kunnen plaatsen, waarna de studentenaantallen weer groeiden. Medici die in Nederland zijn opgeleid, daar is altijd wel ergens een werkplek voor. Zij hebben gewoon een heel erg goede naam.’’

Een groot netwerk is ook niet de enige weg naar succes. Een goed ondernemer is altijd met zijn zaak bezig, houdt de markt in de gaten en kan ook heel goed verliezen. Winnen kan iedereen, daar is niks aan. Maar juist in zwakke tijden staan de echte ondernemers op. Zij zien kansen, blijven investeren en bereiden zich voor op de betere tijden die altijd weer volgen op de mindere tijden. Dat geldt allemaal nog steeds en op die manier zal ik ook altijd blijven ondernemen. Maar daarnaast is er dus ook een lokaal netwerk, waar je als ondernemer in moet investeren. Mijn nieuwe werkrelatie met Credion en Van Boekel is wat dat betreft een flinke stap in de goede richting.’’ 

Een regionaal netwerk “Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan had ik me misschien wat meer moeten bezighouden met mijn regionale netwerk’’ antwoord Ten Dolle op de vraag wat hij geleerd heeft. ‘’Op het moment dat

43


Een gezonde Sportiviteit hebben we hoog in het vaandel bij Van Boekel accountants en adviseurs. Een sportieve houding

naar elkaar, een teamgevoel in de

samenwerking met cliënten, maar zeker ook fysieke actie. En dat blijft

It’s not about being the best. It’s about being better than yesterday.

niet alleen bij goede voornemens.

44

I may not be fast but I’m faster than everybody on the couch. Kantoordag en sportmiddag Tijdens de kantoordag in november werden alle plannen en focuspunten voor het nieuwe jaar gepresenteerd en benadrukte Linda nog een keer het belang van sportiviteit: “Om optimaal te kunnen blijven presteren voor onze klanten, is een gezonde geest in een gezond lichaam heel belangrijk. We zullen jullie daarom in het komende jaar nog regelmatig stimuleren.” De daad werd meteen bij het woord gevoegd: het hele team vertrok naar Joop Ooms Sport in Berkel-Enschot voor een sportieve workshop.


geest in een gezond lichaam

Never let the fear of striking out keep you from playing the game.

Survival in de Ardennen

Ook de viering van ons 70-jarige jubileum had een sportief karakter: het hele team, inclusief partners, reisde in september af naar Dinant voor een survival weekend. Zou het aan het mooie weer en de prachtige omgeving hebben gelegen dat we onze grenzen hebben verlegd? Na de sportieve en soms angstaanjagende prestaties, was er natuurlijk tijd voor de inwendige mens. Hard werk wordt bij Van Boekel altijd gecombineerd met heel veel plezier!

Wie daagt ons uit?

Hardlopers, geen doodlopers

Na de Tilburg Ten Miles in september deed team van Boekel in november natuurlijk weer mee aan de Warandeloop. Vorig jaar waren we het derde beste team; dit jaar hield Valerie De Roover onze eer hoog door als derde snelste vrouw te eindigen op de 10 kilometer.

Inmiddels hebben we niet ĂŠĂŠn, maar twee zaalvoetbalteams. Ze spelen regelmatig een wedstrijdje tegen elkaar. Heel graag zouden ze eens uitgedaagd worden: dus hebt u een (bedrijven)voetbalteam met lef? Stuur dan een mailtje aan Emiel van Genderen: evg@vanboekel.nl.

Sports do not build character. They reveal it. 45


De Johan Stekelenburg Stichting.

‘Omdat alle kinderen moeten meedoen!’

Een goed doel. Zonder strijkstok. In de buurt. Wilt u als bedrijf of particulier iets doen voor uw regio? Dan is de Johan Stekelenburg Stichting een prachtig doel. Kinderen tot 12 jaar in de gemeente Tilburg die om wat voor reden dan ook niet mee kunnen doen, worden ondersteund. De stichting ondersteunt jaarlijks vele tientallen projecten. Doorgaans heel kleinschalig. Maar altijd broodnodig. Buurtwerkers, maatschappelijk werkers en bijvoorbeeld leraren en stagiaires op de basisscholen signaleren. En de Johan Stekelenburg Stichting helpt. Helemaal in de geest van de veel te vroeg overleden burgemeester van Tilburg. Die altijd veel aandacht heeft gehad voor dit soort tekortkomingen van onze maatschappij.

Als eindejaarsgeste. Bij een jubileum. Als legaat. Of zomaar… Gelegenheden genoeg om te schenken. Stuur een e-mail of brief. Of neem telefonisch contact op als u wilt praten met een van de bestuursleden van de Stichting. ‘Ik sta vierkant achter de doelstelling van de Johan Stekelenburg Stichting. En die doelstelling is om alle kinderen in Tilburg gelijke kansen te geven. Zodat ze kunnen meedoen. Met sporten. Muziek maken. Recreëren. Leren. En alles wat het leven de moeite waard maakt. In een stad als Tilburg is dat voor te veel kinderen niet weggelegd. Als vader van vier kinderen weet ik hoe belangrijk het is dat ze erbij mogen horen. Toen men mij vroeg om ambassadeur te worden van deze mooie club, heb ik geen moment geaarzeld. Geef aan de Johan Stekelenburg Stichting. Het resultaat is dichtbij. En de nood soms hoog.’

www.johanstekelenburgstichting.nl e mail: info@johanstekelenburgstichting.nl telefoon: 013 5840505 (Kinderstad Tilburg); vragen naar Harriëtte Koning Meteen een bedrag overmaken mag ook: 16 24 78 283

Guus Meeuwis

De Johan Stekelenburg Stichting een goed doel met zichtbare resultaten Johan Stekelenburg Stichting, Postbus 769, 5000 AT Tilburg

Het Brabants Dagblad draagt de Johan Stekelenburg Stichting een warm hart toe.

4040433_Adv93x125mmFC.indd 1

16-01-17 17:11


Bakkerij Govert van Nunen is groot geworden als bakker en patissier in het centrum van Tilburg (sinds 1905) en later aan de Westermarkt. Maar een tweede filiaal openen is ook voor een bekend bedrijf niet eenvoudig, helemaal niet als de concurrentie groot is. ‘’In Goirle zaten al flink wat bakkers, dus niet iedereen had er vooraf evenveel vertrouwen in,’’ herinnert Robert van Nunen zich. ‘‘Maar wij hebben in Goirle geen gewone bakkerij, wij hebben ons direct gespecialiseerd in chocolade.’’ Dat bleek een schot in de roos. De bonbons van Van Nunen vinden inmiddels hun weg naar talloze particuliere en zakelijke klanten in het hele land.

De ondernemende bakker bakt niet alleen 48


Robert van Nunen

49


‘’Aanvankelijk wilden we hier in Goirle alleen maar chocolade en patisserie verkopen”

Ook voor een (banket)bakker is ‘gewoon’ je werk doen vandaag de dag niet meer voldoende. ‘’Kwaliteit blijft natuurlijk voorop staan, maar er komt nog zó veel meer kijken bij het runnen van een hedendaagse bakkerij,’’ zegt Robert van Nunen. De moderne, ondernemende bakker bezoekt beurzen en workshops, heeft een eigen webshop en is uiteraard actief op Twitter en Facebook. Bakkerij Govert van Nunen is ruim honderd jaar geleden opgericht door de opa van de huidige eigenaar Robert. In de tweede vestiging in Goirle worden uitsluitend producten van chocolade gemaakt. In de Tilburgse vestiging aan de Westermarkt wordt het brood en banket gebakken.

50

Uiteraard vindt er de nodige uitwisseling plaats tussen de beide winkels. ‘’Aanvankelijk wilden we hier in Goirle alleen maar chocolade en patisserie verkopen,’’ zegt Robert van Nunen. ‘’Maar mensen vroegen toch ook om brood. Ik snap dat wel: we verkopen het in Tilburg immers ook. Daarom verkopen we in Goirle tegenwoordig ook brood. Maar chocolaterie en patisserie blijven het belangrijkste.’’

Inspelen op actualiteit Wie op het gebied van chocolade een bijzondere wens heeft, is bij Van Nunen aan het juiste adres. Voor bedrijven worden speciale bonbons gemaakt, voorzien van het logo van de opdrachtgever. Ook de verpakking kan helemaal worden aangepast aan de wensen van de klant. ‘’Zakelijke klanten komen meestal persoonlijk naar de winkel, om een en ander door te spreken. Welke kleuren, welke smaak, welke hoeveelheid en uiteraard ook: voor welke prijs? In principe kunnen we vrijwel alles maken.’’ Veel grote regionale klanten maken inmiddels gebruik van die expertise. Voor Schrobbelèr maakt Van Nunen bijvoorbeeld het Tilburgs bonbonneke, gevuld met een zachte ganache waarin het bekende drankje is verwerkt.


Ook voor speciale gelegenheden en speciale goede doelen maakt Van Nunen aparte lekkernijen. Pasen, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw zijn standaard hoogtijdagen voor de chocolatier/patisserie in Goirle, maar ook voor carnaval wordt bijvoorbeeld een apart gebakje gecreëerd. Een deel van de opbrengst gaat naar de lokale carnavalsvereniging. Daarnaast verkoopt Van Nunen een speciale bonbon voor de stichting Gijsje Eigenwijsje en wordt er geprobeerd om in te spelen op de actualiteit. Bij de start van het Formule 1-seizoen wordt er bijvoorbeeld een chocolade coureur verkocht. ‘’Om de winst van Max Verstappen te vieren,’’ lacht Van Nunen.

“Particulieren nemen meestal een mix van allerlei verschillende bonbons” Black Coffee Particuliere klanten weten de weg naar de winkel aan de Tilburgseweg eveneens goed te vinden. Ze hebben daar steevast de keuze uit zo’n 25 verschillende bonbons. Het aanbod varieert nogal eens, een uitgesproken favoriet is er niet. ‘’Particulieren nemen meestal een mix van allerlei verschillende bonbons. Zelf heb ik natuurlijk wel zo mijn favorieten. De ‘Black Coffee’ bijvoorbeeld, een heerlijke bonbon van pure chocolade, vol van koffiesmaak.’’

51


Govert van Nunen Patisserie en Chocolaterie

 Adres:

Tilburgseweg 70, 5051 AJ Goirle en Westermarkt 25, 5042 MD Tilburg

uitsluitend gewerkt met de beste chocolade van Voor de ondernemer Robert www.govertvannunen.nl het bekende Belgische van Nunen heeft dat koopmerk Callebaut. Dat Van gedrag van de consumenten  Aantal werknemers: Nunen daarmee kwaliuiteraard wel gevolgen. ‘’Het 18 teitsbonbons produceert, is ondoenlijk om te werken is ook binnen de bakkersmet verschillende kiloprijzen wereld niet onopgemerkt voor verschillende bonbons.  Eigenaars: gebleven. Ook heeft Van Dus moet ik er voor zorgen Robert en Jolanda van Nunen Nunen prijzen gewonnen, dat ze mij allemaal ongeveer waaronder de lekkerste hetzelfde kosten aan mate Opgericht in: bonbon binnen de riaal en loonkosten. Ik reken 2009 (Goirle) en 1905 (Tilburg) vakvereniging Heerlijk & dat voor iedere soort ook Heerlijk in 2016, met altijd zorgvuldig door. Zo’n diverse grote nieuwe opberekening kan uitwijzen dat een bepaalde bonbon eigenlijk te duur is en drachtgevers tot gevolg. ‘’Wij maken de bonbons dat de kosten alleen maar kunnen worden gedrukt voor verschillende andere banketbakkers in het door er meer tegelijkertijd te gaan produceren. Dat land: onze eigen bonbon, maar daar drukken we doen we dan dus ook. Ik bestel dan wat extra vor- dan het logo van onze collega’s op.’’ men, om zo de loonkosten per bonbon te drukken.’’

 Website:

Thuisbezorgen

Besparen op de kwaliteit van de grondstoffen doen ze bij Govert van Nunen in ieder geval niet. Er wordt

Zakelijke klanten krijgen hun waar uiteraard geleverd. Maar dat geldt ook steeds vaker voor particulieren uit de regio. Op dit moment is het al mogelijk om bestellingen thuisbezorgd te krijgen,

“Broodjes, gebakjes en bonbons kun je net zo goed via internet bestellen” in de nabije toekomst zal die service nog verder worden uitgebreid. De nieuwe webshop, die binnenkort wordt gelanceerd, moet daar aan bijdragen. ‘’Ik verwacht niet dat onze zakelijke klanten grote orders plaatsen via het internet. Die willen toch altijd nog het persoonlijke contact. Maar mensen

52


combineerde bestellingen van bijvoorbeeld brood en bonbons. Achter de schermen hebben we onze zaken nu zo goed geautomatiseerd, dat ook dat soort bestellingen geen enkel probleem meer opleveren.’’

die de volgende dag een aantal broodjes, gebakjes of bonbons willen hebben, kunnen dat natuurlijk net zo goed via internet bestellen. Voor ons was het een uitdaging om er voor te zorgen dat de juiste bestelling in het juiste filiaal terecht zou komen. Dat loopt inmiddels goed. Dat geldt ook voor ge-

Niet alleen de digitale winkel is recent opgeknapt, ook de fysieke winkel in Goirle is onlangs verbouwd. “De winkel is nu veel opener en frisser”, zegt Robert van Nunen. De pui is verbreed, de verkoopruimte is vooral veel lichter geworden. ‘’Samen met ons geweldige team, bestaande uit chocolatier Marco Zonneberg en onze verkopers, willen we laten zien hoe we hier werken en we willen onze producten op een mooie manier presenteren. Volgens mij is dat heel goed gelukt. Wat mij betreft zijn we nu op alle vlakken helemaal klaar voor de toekomst.’’ 

ef

h Recept van de c

or vier personen o v n i t a Tarte T

Ingredienten

erdsuiker - 150 gram bast boter - 15 gram room ls, geschild, in - 100 gram appe kleine stukjes eeg

- 50 gram korstd - Pistachenoten,

)

fijngehakt (optie

:

Bereidingswijze

met boter. liseren. Blus af el m ra ka r ke ui Laat de basterds centimeter bakvorm van 16 n ee in el he ge ls Giet het Verdeel de appe ne bakvormen. ei kl er vi in of doorsnede, een dunne t geheel af met he k de en el gs over het men Laat de atjes in de korst. ga ik Pr g. ee td rs o laag van het ko de taart en (200 C). Laat kk ba en ut in m 20 k taart ongeveer de vorm en wer geheel, verwijder t he er ke , en el even afko fijngehakte tueel af met wat en ev t ar ta de de omgekeer pistachenoten.

53


Feestje!!! Slijterij & wijnhandel Berrie Peek

Besterdplein 35 | Schouwburgring 12 | Westermarkt 137

Adv_Peek_93x125_v2.indd 1

05-04-16 14:55

van asten doomen architecten bna tilburg 013-5425656 www.vanastendoomen.com


Hopbrouwer 25 • 5253 RD NIEUWKUIJK • www.boelenmetaal.nl • info@boelenmetaal.nl


Van Boekel accountants en adviseurs geeft jong talent graag de kans om werkervaring op te doen tijdens een stage. Op dit moment hebben we vier stagiairs, die opvallend sportief zijn.

M a r co G e v e n Accountancy, Fontys Hogeschool Eindhoven, vierde leerjaar.

Wat vind je het leukst aan je studie? Het werken met cijfers en het vergaren van kennis waarmee je anderen kunt adviseren en verder kunt helpen. Verder vind ik de toenemende aandacht voor ICT in de opleiding erg interessant.

Wat verwacht je te leren tijdens je stage? Ik verwacht veel te kunnen leren en praktijkervaring op te doen in zowel het administratieve gedeelte als in de controlepraktijk. Ik verwacht bij Van Boekel in beide disciplines te worden ingezet.

Hoe bevalt je stage tot nu toe? De stage bevalt me enorm goed. Ik krijg veel kansen om mezelf te ontwikkelen en alle collega’s staan klaar om me hiermee te helpen. Je krijgt niet het idee dat je ‘maar’ een stagiair bent, maar echt onderdeel van het team. Ik mocht bijvoorbeeld mee met het uitje voor het 70-jarige jubileum, vier dagen na de start van mijn stage. Ook werd ik al vanaf dag één door alle collega’s (ook het management) aangesproken en er werd oprecht interesse getoond in wie ik ben. Al in de eerste weken van mijn stage mocht ik mee naar klanten, dat had ik niet verwacht. Inmiddels heb ik een contract getekend: ik mag blijven!

Wat vind je van Van Boekel? Van Boekel is naar mijn mening een kantoor dat het net anders doet dan de rest. Het is een groter kantoor dan de meeste in de regio, maar gedraagt zich wel als een kleine speler, gelet op de korte lijnen tussen medewerkers en het management, maar ook tussen medewerkers en de klant.

56

David da Costa


Melvin Partouns

Marco Geven

Maureen van Poorten

�

Hier worden wij voor vol aangezien 57

�


Wat doe je voor sport?

Wat vind je van Van Boekel?

Wielrennen. Dat doe ik eens in de week, recreatief samen met mijn vader, vaak op zondag. Het leukste aan wielrennen vind ik dat je even je hoofd leeg kan gooien om zo weer fris aan de volgende week te kunnen beginnen. Daarbij komt dat mijn voorkeur ligt bij het sporten in de frisse buitenlucht.

Het is een gestructureerd kantoor waar een open cultuur heerst waardoor je je meteen welkom voelt. Die cultuur spreekt mij erg aan, er wordt open en duidelijk naar elkaar gecommuniceerd en iedereen is bereid elkaar te ondersteunen.

Hoe combineer je sport met je ‘werk’?

Softbal. Ik train twee keer per week twee tot drie uur en op zaterdag heb ik twee wedstrijden. Softbal is heel landelijk dus wij reizen door heel Nederland voor wedstrijden. Ik begon met softballen toen ik 10 was bij Gryphons in Rosmalen. Vorig jaar ben ik gevraagd om bij Roef! (Moergestel) te spelen met het vooruitzicht dat zij binnen drie jaar promotie wilden maken. Deze uitdaging pakte ik met beide handen aan. Wij zijn meteen dat seizoen gepromoveerd naar de Golden League, wat het hoogste niveau is dat je in Nederland kunt spelen.

Het combineren is de reden geweest om recreatief te gaan wielrennen. Zo zit ik zonder verplichtingen en kan ik het sporten heel makkelijk combineren met het werk.

M au r e e n va n P o o r t e n Accountancy, Avans Hogeschool Den Bosch, derde leerjaar.

Wat vind je het leukst aan je studie? Het ontzorgen van de administratieve verplichtingen zodat de ondernemer zich kan concentreren op het ondernemerschap. Tijdens mijn studie blijf ik mezelf ontwikkelen daarnaast zie ik op mijn stage dat wat ik leer op school, toegepast wordt in de praktijk. Daarnaast moet je als accountant up to date blijven en tijdens het werk blijven leren.

Wat verwacht je te leren tijdens je stage? Tijdens mijn stage wil ik graag zo veel mogelijk zien wat de werkzaamheden zijn voor een accountant. Wat wordt er van je verwacht en hoe wordt dit bij van Boekel uitgevoerd.

Hoe bevalt je stage tot nu toe? Ik ben heel blij dat ik hier mijn stage mag doen. Elke dag leer ik iets nieuws en ik kan ook toepassen wat ik tijdens mijn opleiding leer. Bij van Boekel word ik goed ondersteund en kan ik bij iedereen terecht voor vragen.

58

Wat doe je voor sport?

Hoe combineer je sport met je ‘werk’? Mijn sport is heel intensief maar kan ik goed combineren. De trainingen zijn doordeweeks in de avond en op zaterdag heb ik de gehele dag wedstrijd. Daarnaast zijn er veel activiteiten die in weekend gepland worden wat soms tot wat vermoeidheid zorgt maar daar staat het enorme plezier goed tegen over.

D av i d d a Co s ta Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy & Fiscaliteit aan de Thomas More Hogeschool Leuven, derde en laatste jaar.

Wat vind je het leukst aan je studie? Dat het een brede studie is en je veel kanten op kunt.

Wat verwacht je te leren tijdens je stage? De dingen die ik op school leer, toepassen in de


praktijk. Maar ik verwacht ook nuances in de manier van benadering op school en het werkveld. En dat de praktijk efficiëntere benaderingen heeft van bepaalde zaken.

Hoe bevalt je stage tot nu toe? Goed. Het is een drukke periode er worden overuren gemaakt en iedereen zit in aan deadlines, maar desondanks wordt er ruimte gemaakt voor het stellen van vragen en het instrueren van de stagiairs.

Wat vind je van Van Boekel? Een mooi bedrijf met enthousiaste mensen, die door hun enthousiasme jou indirect ook enthousiast maken. Het bedrijf is groter dan het van buiten doet vermoeden, hier kwam ik achter na de rondleiding. Het gebouw heeft een formele uitstraling, maar de bedrijfsomgang is echt Brabants.

Wat doe je voor sport? Kickboksen. Ik heb 12 wedstrijden gedaan in de A-klasse (profs), waarvan ik er acht heb gewonnen, drie door een knock-out. Ik ben begonnen toen ik 14 was en na drie maanden was ik Nederlands kampioen tot 55 kilo.

Hoe combineer je sport met je ‘werk’? Op het moment is het moeilijk combineren, omdat ik nu 40 uur stage loop en ook twee dagen avondschool heb. Maar toch probeer ik twee keer in de week mijn conditie op pijl te houden.

M e lv i n Pa r to u n s HBO Accountancy, tweede jaar.

Wat verwacht je te leren tijdens je stage? Voor het bepalen van mijn vervolgstudie zou ik vooral graag ervaring opdoen binnen de controle-

praktijk. Ik heb al wat samenstel ervaring, voor de stap hierna wil ik beide onderdelen hebben ervaren.

Hoe bevalt je stage tot nu toe? Ik loop nog maar enkele weken stage bij van Boekel, maar ik voel me al helemaal op mijn gemak. Elke dag rijd ik met veel plezier naar kantoor en dat motiveert mij om een stapje extra te zetten.

Wat vind je van Van Boekel? Bijzonder leuk aan dit bedrijf is dat je gelijk in het team wordt opgenomen. Naast de goede collegiale sfeer vind ik het ook nog eens een erg mooi kantoor, met een warme uitstraling. Bovendien vind ik het erg prettig dat voor iedere medewerker de deur overal openstaat, van partner tot de ondersteunende diensten.

Wat doe je voor sport? Ik voetbal erg graag, zowel in de zaal als in het veld. In de zaal is ongeveer een keer in de twee weken een wedstrijd in competitie verband. In het veld train ik altijd op woensdagavond en op zondagochtend een wedstrijd. Beide niveaus zijn op amateurbasis, maar op zondagochtend kan dat vaak zwaar genoeg zijn! Naast voetballen ski ik graag en duik ik graag. Beide het liefste met een lekker zonnetje.

Hoe combineer je sport met je ‘werk’? Het combineren van sport en werk is wat mij betreft meer plannen en doen, dan uitstellen. Wanneer je er tijd voor vrijmaakt is dit prima te doen. Je doet het natuurlijk voor jezelf. 

59


WD Glas: het juiste glas op de juiste plaats Kunt u kort vertellen wat uw bedrijf doet? Het leveren en plaatsen van glas voor nieuwbouw, renovatie en voor particulieren. We plaatsen HR++ isolatieglas, HR++ triple isolatieglas en steeds meer specialties, zoals geluidswerend glas en brandwerend glas. Hier heb ik relatief veel kennis over. Ik geef graag advies over ‘het juiste glas op de juiste plaats’ op basis van een tekening van een architect. Gelukkig staan mensen steeds meer open voor het kiezen voor de juiste soort glas, zoals bijvoorbeeld doorvalveilig of letselveilig, gelaagd glas. De NEN-normen die van toepassing zijn, worden vrijwel altijd toegepast.

Kunt u een voorbeeld noemen van een project waar u echt blij van werd? Het mooist vind ik renovatieprojecten, waarbij we een moderne soort glas in het oude kozijn mogen plaatsen. Een tijd geleden heb ik meegewerkt aan de renovatie van een klooster in Etten-Leur. De zwakke plekken in de stalen kozijnen werden verstevigd, waarna wij een speciaal isolatieglas hebben

60

geplaatst en bevestigd met een speciaal soort lijm, waarbij de nostalgie behouden bleef. Prachtig vond ik dat. Bij nieuwe woningen in jaren 30 stijl zie je dat ook wel. Dan gebruiken we kruisroeden in het raam die gemaakt zijn van kunststof, al dan niet op kleur. Of Wienersprossen: dan worden houten latten op het raam aangebracht zodat het lijkt alsof het raam in vier ramen verdeeld is, of in zes, of acht, afhankelijk van de grootte van het raam en de verdeling.

Wat zou u andere ondernemers als tip willen geven? Geloof in jezelf, in wat je kunt en kent. Het zit altijd wel eens tegen. Als je je flexibel opstelt, veer je altijd wel weer op. Soms zie ik mensen die bij tegenslag het bijltje erbij neergooien, dat vind ik zonde. Je moet flexibel zijn als dat nodig is én vasthoudend zijn als dát nodig is. Als je dat kunt, kom je heel ver.

Hoe lang werkt u samen met van Boekel? Al jarenlang. Ik kwam in contact met Paul Mouwen. We hadden vrijwel meteen een klik. Op zakelijk vlak en ook als mens. Omdat hij positief is en ook


Peter Wijnans ongevraagd advies durft neer te leggen. Dat geldt trouwens ook voor Patrick Robben, hij is een goed klankbord. Het voelt een beetje als familie, ze begrijpen wanneer het echt nodig is en dan wordt er extra tijd vrijgemaakt. Ik heb ook het gevoel dat ik iedereen ken, van de dames bij de receptie tot aan de salarisadministratie. Wat ik ook goed vind zijn de informatieavonden. Die zijn informeel én met inhoud: leuk om zo geïnformeerd te worden.

Wat weet bijna niemand van u? Dat ik mijn carrière begon als assistent boekhouder. Ik heb na de meao de opleiding SPD en belastingrecht gedaan en werkte als assistent boekhouder bij Joh. Smid BV in Tilburg. Pas in 2004 ben ik ondernemer in glas geworden.

Wat hoopt u over vijf jaar bereikt te hebben?

WD Glas B.V.

 Adres:

Laagsteen 3A, 4815 PH Breda

 Telefoon:

076 572 3222

 Eigenaar:

Wijnans Holding BV, Peter Wijnans

 Open sinds:

augustus 2016

 Website: www.wdglas.nl

Dan hoop ik het stokje op een goede manier te hebben doorgegeven. Ik hoop binnen afzienbare tijd een opvolger te vinden, die bij gebleken geschiktheid voor 50% mede-eigenaar wordt. Die constructie heb ik ook bij mijn andere bedrijf; Algemene Glasgroothandel Brabant B.V. Ik ben nu bijna 62 en wil mijn kennis zo goed mogelijk overdragen aan mijn partners. Of ik helemaal zal stoppen, kan ik nu nog niet zeggen. 

61


Te huur Opslag- en bedrijfsruimtes van 20m2 tot 430 m2 De Geitenhoef 1 - 17, Goirle Zie: www.markslag.nl Voor informatie stuur een e-mail naar: info@markslag.nl

.

.

.

DIRECTE CONTACTGEGEVENS DIRECTE CONTACTGEGEVENS

WIE ZIJN WIJ?

ZO WERKEN WIJ

WIE WIE WIJ? WIJ? VESTIGING BERKEL-ENSCHOT VESTIGING VESTIGING RIJEN VESTIGING RIJEN U kunt bijBERKEL-ENSCHOT ons terecht voor verzekeringen, penU weet bij ons precies waar uZIJN aanZIJN toe bent.

MEER WETEN?

ZO WERKEN WERKEN MEER MEER WETEN? WETEN? Afdeling schade schade In deze folder staat een ZO overzicht vanAfdeling wat WIJ we WIJ 013-5385108 sioenen, hypotheken, kredieten en de aankoop Wij bieden duidelijkheid, zekerheid en gemak. voor u kunnen betekenen. Wilt u meer013-5385108 weten? U kunt U kunt bij ons bij terecht ons terecht voorvoor verzekeringen, verzekeringen, pen-pen- U weet U weet bij ons bij precies ons precies waarwaar u aan u aan toe bent. toe bent. In deze In deze folder folder staatstaat een overzicht een overzicht van wat van we wat we Craenweide 1 Craenweide Stationsstraat 81 open Stationsstraat 81 en zijn totaal schade@vandenhoven.nl schade@vandenhoven.nl van een1huis. Voor uzelf, uw gezin of uw bedrijf. We zijn en transparant Op www.vandenhoven.nl leest u alles over sioenen, hypotheken, kredieten de aankoop Wij bieden duidelijkheid, zekerheid en gemak. u kunnen u kunnen betekenen. betekenen. Wilt Wilt u meer u meer weten? weten? sioenen, hypotheken, kredieten en deenaankoop Wij bieden duidelijkheid, zekerheid en gemak. voorvoor 5056 BW Berkel-Enschot 5056 BW Rijen WiltBerkel-Enschot u advies of heeft u een schade? Dan5121 hel- EC Rijen onafhankelijk5121 van EC leveranciers van financiële ons en onze producten. U mag ook altijd belvan huis. een huis. uw gezin uw bedrijf. We We zijn zijn openopen en transparant en zijn totaaltotaal Op www.vandenhoven.nl Op www.vandenhoven.nl leestleest u alles u alles over over van een VoorVoor uzelf,uzelf, uw gezin of uwofbedrijf. en transparant en zijn 013-5339118 013-5339118 0161-223267 RegioBank RegioBank pen we u snel. Ook uw bankzaken kunt u bij0161-223267 ons producten. Uw wensen staan bij ons centraal! len of een afspraak maken, op ons kantoor in u advies of heeft een schade? van van leveranciers van van financiële onsonze en onze producten. producten. U mag U mag ook altijd ook altijd bel- belWilt Wilt u advies of heeft u eenu schade? Dan Dan hel- hel- onafhankelijk onafhankelijk leveranciers financiële ons en post@vandenhoven.nl post@vandenhoven.nl post@vandenhoven.nl post@vandenhoven.nl 013-5385104 regelen, want wij zijn zelfstandig intermediair Berkel-Enschot,013-5385104 Rijen of bij u thuis. Waar ú wilt. penuwe u snel. Ookbankzaken uw bankzaken uons bij ons producten. Uw wensen staan bij ons len of leneen of afspraak een afspraak maken, maken, op ons op kantoor ons kantoor in in pen we snel. Ook uw kunt kunt u bijregiobank-zelfstandigadviseur producten. Uw wensen staan bij centraal! ons centraal! regiobank-zelfstandigadviseur @vandenhoven.nl @vandenhoven.nl van de RegioBank. regelen, wij zelfstandig zijn zelfstandig intermediair Berkel-Enschot, Berkel-Enschot, RijenRijen of bijofu bij thuis. u thuis. WaarWaar ú wilt. ú wilt. regelen, wantwant wij zijn intermediair vanRegioBank. de RegioBank. van de

WWW.VANDENHOVEN.NL WWW.VANDENHOVEN.NL

“U WEET BIJ ONS PRECIES WAAR U AAN TOE BENT.”

VOOR UW:

V


Over een paar weken is het zo ver: dan viert het Tilburgse bedrijf Raak Metals zijn 100-jarig bestaan. Eigenaar Maarten van Raak hoopt dat dat feest extra bijzonder wordt, doordat zijn bedrijf wordt erkend als hofleverancier. Het zou daarmee binnen de sector het eerste bedrijf van Nederland zijn dat die eretitel mag dragen.

De schrootverwerker Raak Metals hoopt eeuwfeest te vieren met hofleverancierschap Maarten van Raak

64


van de

koning

65


Het is natuurlijk niet zo dat Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters op een vrije middag naar Tilburg rijden, om oud-ijzer in te leveren. ‘’De titel hofleverancier is een eretitel die uitsluitend wordt verleend aan bedrijven die honderd jaar bestaan. Er zitten nog heel veel andere eisen aan, maar daadwerkelijk iets leveren aan het Koninklijk Huis is geen verplichting,’’ zegt Maarten van Raak, eigenaar van Raak Metals. Van Raak werd enige tijd geleden benaderd door een bedrijf, gespecialiseerd in het verzorgen van de aanvraag voor het hofleverancierschap. ‘’Ik was meteen enthousiast, ik zou het een enorme eer vinden.’’ Er komt heel wat kijken bij een dergelijke aanvraag. Cijfers moeten worden aangeleverd en uiteraard moeten bedrijf en eigenaar van onbesproken gedrag zijn. ‘’Ze lichten je helemaal door en dan geeft de koning uiteindelijk zijn oordeel. Hij keurt de aanvraag goed, of niet. Dat doet hij in beide gevallen zonder verdere opgaaf van redenen. Is de aanvraag eenmaal afgekeurd, dan mag je het later niet nog een keer proberen. Het is een eenmalige kans.’’ Op zoek naar bewijs Keiharde voorwaarde is in ieder geval dat het bedrijf 100 jaar bestaat. En dat is nog helemaal niet zo eenvoudig aan te tonen, legt Maarten van Raak uit. ‘’Want de Kamer van Koophandel bestaat pas sinds 1921. De kamer heeft in dat jaar alles wat daarvoor is gebeurd voor kennisgeving aangenomen. In ons geval werd in 1921 dus genoteerd dat we zijn opgericht in 1917. Maar voor de verkrijging van het hofleverancierschap was dat niet voldoende. We moesten met harder bewijs komen. Uiteindelijk vonden we de koopakte van mijn overgrootvader, die in 1917 zijn eerste pand kocht aan het Julianapark in Tilburg. Van daaruit begon hij zijn eerste handeltje. Hij trok langs de deuren om schroot in te zamelen. Hij handelde toen ook nog in lompen, konijnenvellen en aanverwante zaken, maar al snel legde hij zich volledig toe op de handel in metalen.’’

66


Vierde generatie Na het Julianapark volgde de Piushaven, waar het bedrijf vooral in de jaren na de oorlog snel groter werd. Veel oude fabrieken werden afgebroken, wat de familie Van Raak veel handel opleverde. Uiteindelijk streek het bedrijf halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw neer op de huidige locatie op industrieterrein Kraaiven in Tilburg-Noord. Met Maarten van Raak staat inmiddels de vierde generatie aan het roer. Broer Rutger is mede-eigenaar van Raak Staal, dat naast Raak Metals gelegen is.

“De titel hofleverancier is een eretitel”

67


“Zij leveren nieuw staal, wij richten ons uitsluitend op de inzameling en doorvoer van oude metalen. We hebben best wel wat dezelfde klanten, maar het zijn echt twee verschillende, onafhankelijke bedrijven.’’

“Veel Europees ijzer gaat tegenwoordig naar Turkije”

Raak Metals plaatst containers bij verschillende bedrijven, zoals producenten van stalen kozijnen, machinefabrieken en loodgietersbedrijven. Deze bakken worden op verzoek van de klanten opgehaald en geleegd. Raak Metals sorteert het afval en zorgt voor het verdere vervoer naar omsmelters zoals West-Europese staalfabrieken. Dat vervoer gebeurt per binnenvaartschip of per vrachtwagen. ‘’Veel Europees ijzer gaat tegenwoordig naar Turkije. Wij sturen schepen van maximaal 500 ton naar Rotterdam, waar de goederen worden overgeslagen op grotere zeeschepen.’’ Dieper kanaal nodig Dat Raak Metals slechts schepen tot 500 ton kan gebruiken, ligt volgens Maarten aan de verdieping en verbreding van het Wilhelminakanaal die maar niet wil vlotten en telkens weer vertraging oploopt. ‘’Schepen tot 500 ton zijn er niet veel meer, moderne binnenvaartschepen kunnen tot 1500 ton vervoeren en jonge ondernemers in de binnenvaart stappen massaal over op die grotere schepen. Dat soort schepen kunnen niet in Tilburg komen. Dat

68

betekent dat ik meer schepen moet regelen om dezelfde hoeveelheid te vervoeren. Bovendien heb ik minder keuze uit het aanbod van binnenvaartschippers. Ik vind écht dat daar snel iets aan moet gebeuren.’’ Met zijn pleidooi voor een breder en dieper Wilhelminakanaal richt Maarten zich op de toekomst. Hij wil zijn bedrijf klaarmaken voor de volgende honderd jaar. Qua uitstraling is zijn bedrijf er in ieder geval klaar voor, volgens Van Raak. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de nieuwe naam, de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo van het bedrijf. Nu dat proces achter de rug is, ziet Maarten van Raak de toekomst met nog meer vertrouwen tegemoet. Nieuwe naam nodig ‘’Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf dat volop bezig is met de ontwikkelingen in de markt en het ontwikkelen van nieuwe producten. We proberen onze klanten zo veel mogelijk te ontzorgen door onze diensten zo goed mogelijk te laten aansluiten


Raak Metals

Adres:

Ledeboerstraat 62, 5048 AD Tilburg Fabriekstraat 21, 5683 PN Best

Eigenaar:

Maarten van Raak

Opgericht op: 5 maart 1917

op de wensen van de klanten.  Medewerkers: 20 mensen, verdeeld over beide locaties Daarnaast dragen wij bij aan de recycling van materialen,  Website: www.raakmetals.nl werken we zeer milieuvriendelijk en zijn we op alle mogelijke manieren ISO-gecertificeerd. Dat vooruitstrevende aspect wilden we ook uitdra- lende scenario’s –eigen terrein, terrein huren, of gen in onze naam en daarom kozen we uiteindelijk helemaal geen tweede vestiging- hebben ze toen voor Raak Metals, wat een stuk korter en daadkrach- zorgvuldig doorgerekend. Uiteindelijk bleek die tweede, kleinere vestiging vlakbij veel van onze tiger is dan Van Raak Metaalrecycling.’’ klanten in de regio Eindhoven een hele goede zet.’’ Bij een naamswijziging komt een heleboel kijken. ‘’Dat begint bij een nieuw logo, een nieuwe Sinds de schroothandelaar met bakfiets van weleer website en de bestickering van onze wagens en is er veel veranderd. Van Raak heeft twee vestibakken. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. gingen, vijf eigen vrachtwagens en multinationals Reclame-uitingen, visitekaartjes, relatiegeschenken, als klant. Toch is ook de particulier nog van harte e-mailhandtekeningen, inschrijvingen bij officiële welkom bij Raak Metals. Oud ijzer, lood, koper en instanties en ga zo maar; de oude naam moet over- andere metalen kunnen er op werkdagen tegen al worden vervangen. Te beginnen natuurlijk bij een goede kiloprijs worden ingeleverd. Al is er ook op dat gebied de laatste jaren het één en ander de notaris.’’ veranderd. Vooral vanwege het sterk toegenomen Op financieel gebied betekende de naamsver- aantal diefstallen van koperleidingen van bouwandering daarentegen niet zo veel. ‘’Ik heb de plaatsen en NS-bovenleidingen, moet iedereen zich nieuwe naam natuurlijk doorgegeven aan Linda sinds een aantal jaren legitimeren bij van Hoof van Van Boekel accountants en adviseurs het inleveren van oude metalen. en daarmee was de wijziging bij het accountantskantoor gelijk een feit.’’ Het is een ervaring die Van ‘’Wij houden ons uiteraard aan die Raak vaker heeft gehad bij Van Boekel. ‘’Mijn vader regels”, zegt Maarten van Raak. ‘’Zewas al klant bij Van Boekel en ik ben dat gebleven. ker als je hofleverancier wilt worden, moet je van onbesproken gedrag zijn. Gewoon, omdat ze hun werk goed doen.’’ Wij hebben er alles aan gedaan om die eretitel te verdienen, het is nu aan de koning om te bepalen Nieuwe vestiging Van Boekel accountants en adviseurs speelde een of ons eeuwfeest in mei nóg meer glans gaat belangrijkere rol in 2013, toen Van Raak besloot een krijgen.’’  tweede vestiging in Best te openen. ‘’De verschil-

‘’Wij houden ons uiteraard aan die regels”

69


techniek | sales | management | office

Willem Personeel is een technisch detacheringsbureau. Of het nu gaat om een constructiebankwerker of allround onderhoudsmonteur, manager engineering of pijpfitter, machinebouwer of commercieel technisch medewerker, elektromonteur of plc engineer‌ Wij zijn u graag van dienst!

Willem Personeel bv T 013-303 11 50 E info@willem-personeel.nl I www.willem-personeel.nl

Willem -Jan vd Broek

Verbinden, dat is onze missie ! persoonlijk professioneel prettig


Jan Stabel is specialist in het installeren en onderhouden van elektrische installaties in bedrijfs- en kantoorpanden. “Ik werk graag proactief, vandaar ook de naam van mijn

ProAttivo:

bedrijf: ProAttivo. Ik denk met de ondernemer mee en adviseer of waarschuw als het nodig is.”

Meedenken als ondernemer “Momenteel ben ik laadpalen aan het neerzetten op het parkeerterrein van één van mijn klanten. Dat parkeerterrein wordt ook gebruikt door andere bedrijven: de andere huurders in hetzelfde pand. Hoe verdeel je dan de kosten van de energie die door de laadpalen verbruikt wordt? Daar heb ik een mooie oplossing voor geadviseerd” vertelt Jan trots.

“Een ongeluk met elektriciteit is de nachtmerrie van iedere ondernemer”

Die oplossing heeft Jan gekoppeld aan het managen van het totale energieverbruik in het pand. “Wat veel mensen niet beseffen, is dat laadpalen erg veel energie verbruiken. In de ochtend arriveren medewerkers ongeveer gelijktijdig op kantoor en leggen hun auto aan de paal; dan ontstaat er een enorme piek in het energieverbruik. Dat valt samen met de piek die er in de ochtend toch al is door het opstarten van computers, printers en koffieapparaten. Daar moet je installatie wel tegen kunnen.” Jan adviseerde een loadbalancing systeem. Dit energie management systeem zorgt ervoor dat de laadpalen minder energie krijgen op momenten dat

72

de totale installatie extra belast wordt door andere apparatuur. Bovendien wordt het vermogen van de laadpunten aangepast aan het maximum van de aansluiting. “Dit systeem brengt letterlijk balans in het energieverbruik. Hiermee bespaart de klant veel kosten aan energie. Om dat voor een klant te kunnen bereiken, daar doe ik het voor.”

Flexibiliteit en kwaliteit Jan werkt bewust als eenmanszaak: “Doordat ik diensten inhuur, kan ik heel flexibel zijn voor mijn klanten. Ik kan de werkcapaciteit aanpassen aan de hoeveelheid werk die er ligt. In de afgelopen jaren heb ik veel goede mensen om me heen verzameld: andere zelfstandige ondernemers die net zo hard werken als ik. Zo kan ik een hoge kwaliteit garanderen aan mijn klanten.” “Natuurlijk zeggen mijn concurrenten ook dat ze kwaliteit leveren”, beseft Jan. “Maar ik kan het aantonen. Ik zit al 35 jaar in dit vak. Ik ben specialist in het mkb. Ik heb een heel groot netwerk. En ik ben heel flexibel omdat ik alleen werk.”


Energiek in Elektrotechniek ProAttivo  Branche: Elektrotechniek

Een netwerk is belangrijk Bewegen in netwerken is een favoriete bezigheid van Jan naast het ondernemen. Hij is actief bij de Carnavalsstichting Tilburg, penningmeester van de Tonpraatacademie Brabant en sponsor van Willem II. Ook is Jan voorzitter van de JOST, een vereniging voor startende ondernemers. “Daar leerde ik Arjan Aerts kennen. Ik vroeg hem of hij penningmeester wilde worden van de JOST. We hadden al snel goed contact en toen heb ik mijn financiële zaken bij hem ondergebracht, bij Van Boekel. Met de B4B netwerkbijeenkomsten en het B4B magazine biedt Van Boekel haar klanten de kans om hun netwerk uit te breiden op een prettige manier. Dat vind ik een mooi initiatief!”

 Eigenaar:

Jan Stabel

 Medewerkers: eenmanszaak

 Sinds: 2009

 Adres: “Veel bedrijven vergeten hun periodieke keuring. Een aantal jaar geleden stond in dit magazine een artikel over een bakker in Baarle-Nassau die brand had gehad door een fout in de installatie. Toen bleek dat hij zijn periodieke keuring niet had gedaan, wilde de verzekering niet meewerken. Dit artikel gebruik ik vaak als voorbeeld om bedrijven te waarschuwen.”

Spoordijk 56, 5018 GH Tilburg

 Website: www.proattivo.nl

Met alle nieuwe technieken zoals laadpalen en zonnepanelen, is inspectie nog belangrijker geworden. Daarom is Jan steeds meer aan het specialiseren in inspectie en advies. “Inspectie verkleint de kans op gebreken, ongelukken en brand. Je moet er toch niet aan denken dat iemand wordt geëlektrocuteerd? Dit gebeurde in 2013 in Boxtel en afgelopen jaar zijn zowel de gemeente Boxtel als de verhuurder en technische dienst veroordeeld voor nalatigheid. Dit soort voorbeelden zijn vaak een eyeopener als ik ze vertel.” De boodschap van Jan is heel duidelijk: “Laat uw installatie regelmatig controleren! Eens in de drie, vier jaar is dat echt nodig. Want voorkomen is beter dan genezen.” 

73


Veel cliënten van Van Boekel accountants en adviseurs zijn ondernemer. Zij drijven hun onderneming in een bepaalde ondernemingsvorm:

Kornelis Hack

een besloten vennootschap, een eenmanszaak, een vennootschap onder firma… Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar wat is nu de beste ondernemingsvorm? We vroegen het aan team fiscaal. “Welke ondernemingsvorm de beste is, is altijd afhankelijk van de onderneming, van de ondernemer zelf én is sterk tijdsgebonden” aldus Serge Oonincx, teamleider. “Vaak wordt bij de start van de onderneming een bepaalde ondernemingsvorm gekozen. Er is dan meestal nog weinig vermogen voorhanden en kostenbeheersing is derhalve een actieve wens van de startende ondernemer. Vaak vormen zich pas later wensen inzake bijvoorbeeld het benutten van fiscale tariefsvoordelen, risicospreiding en beperking aansprakelijkheid, samenwerking met of toetreding door derden, het onderbrengen van verschillende activiteiten in afzonderlijke vennootschappen, het anticiperen op bedrijfsopvolging, het verkoopklaar maken van de onderneming op de middellange termijn, huwelijkse voorwaarden en/of dividendbeleid. Ook zijn gekozen structuren vaak opgetuigd in verband met de toen geldende wet- en regelgeving. De wet verandert echter continu.” Ondernemingsstructuur tijdig aanpassen aan situatie Ondernemingen veranderen dus continu, zowel qua grootte als qua winstgevendheid. “Bij goede jaren hoort een andere ondernemingsstructuur dan bij slechtere jaren. Maar ook de ondernemer verandert. Een ondernemer die als jonge vrijgezel samen met een studiegenoot een nieuw bedrijf startte, heeft op dat moment een ander wensenpakket dan wanneer hij jaren later een vrouw en drie kinderen heeft, waarvan de oudste het bedrijf wenst over te nemen.”

74

Het nut van


Serge Oonincx

Bram Clijsen

Margot de Beer

Joris Verhoof

een

Bedrijfs-APK 75


“Als u of uw onderneming verandert, is het niet meer dan logisch om uw ondernemingsstructuur mee te veranderen.” “Als u of uw onderneming verandert, is het niet meer dan logisch dat uw ondernemingsstructuur wellicht ook verandert”, zo stelt Serge. “Om dit fiscaal zo vriendelijk mogelijk te laten verlopen, dient er soms al in een vroeg stadium gehandeld te worden. Veel fiscale faciliteiten hanteren namelijk termijnen die in acht genomen moeten worden. Die termijnen zijn niet mis, ze zijn vaak drie tot vijf jaar lang.”

in de spotlight

Team Fiscaal Van Boekel accountants en adviseurs beschikt over een team van fiscalisten. Zij verzorgen gezamenlijk de fiscale advisering, waarbij ieders kwaliteiten en specialisaties zo goed mogelijk benut worden. Uiteraard zijn zij op de hoogte

Kiezen voor aparte bv’s? Uiteraard wordt binnen een structuur de belastingdruk zo gunstig mogelijk verdeeld. Het kan echter zo zijn dat inmiddels risicobeheersing ook een aandachtspunt is geworden. Serge: “Vanuit een risicobeheersingsgedachte kan het raadzaam zijn om de meer risicovolle activiteiten onder te brengen in aparte bv’s. Maar ook om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van de verschillende ondernemingsactiviteiten kan het van belang zijn om de onderdelen in te brengen in aparte bv’s. Hetzelfde geldt ook indien u van plan bent om bijvoorbeeld een gedeelte van de onderneming te verkopen in de nabije toekomst.” Ook bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma kunnen bovengenoemde zaken een rol spelen. Een APK biedt duidelijkheid Een ondernemingsstructuur kan dus veranderen. Wij raden u daarom aan om af en toe een APK op uw huidige ondernemingsstructuur uit te laten voeren. Wij bespreken met u de actuele situatie van de onderneming en uw persoonlijke situatie. In combinatie met uw wensen en uw korte- en langetermijnvisie, kunnen wij u adviseren omtrent eventuele tijdige wijzigingen in uw ondernemingsstructuur. Zo bent u tot aan de nieuwe APK weer verzekerd van een passende ondernemingsstructuur! 

76

van de vele fiscale mogelijkheden die de wet- en regelgeving bieden.

Al onze fiscalisten zijn afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en lid van het Register Belastingadviseurs (RB). Om dit kwaliteitskeurmerk elk jaar te mogen voeren, zorgt ons fiscale team ervoor dat zij door middel van het volgen van diverse cursussen up to date blijven. Ook zijn zij altijd op de hoogte van alle nieuwe en bestaande wet- en regelgeving. Op gezette tijden houden ze een vaktechnisch overleg, zodat alle geleerde kennis met elkaar gedeeld wordt. Zo is elke fiscalist op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen in elk specialistisch gebied. Wat doet team fiscaal? Naast het schriftelijk en mondeling adviseren van cliënten en collega’s zorgen zij er ook voor dat uw rechten bij de fiscus worden behartigd. Zij gaan graag op een nette en vriendelijke manier de discussie aan met de fiscus zodat u nooit te veel belasting betaalt. Het fiscale team bestaat uit vijf personen. Naast vennoot Joris Verhoof zijn dat Margot de Beer, Bram Clijsen, Kornelis Hack en Serge Oonincx. Wij stellen hen hier graag aan u voor.


Bram is ons aanstormend talent. Hij optimaliseert uw aangiftes inkomstenbelasting en fungeert als vraagbaak voor allerhande vragen van collega’s. Ook heeft Bram veel verstand van toeslagen. In zijn vrije tijd is hij vaak te vinden op een (zaal)voetbalveld. Joris is de grondlegger van de fiscale afdeling. Hij is een allround fiscalist met een focus op de fiscale problematiek rondom familiebedrijven. Hij geeft graag presentaties en webinars zijn hem ook niet vreemd. Joris heeft in het verleden in de horeca gewerkt en vertoeft daar nog steeds graag. Hij is voorzitter van Tilburg Culinair. Kornelis is onze nieuwe aanwinst. Hij heeft een voorliefde voor internationale vraagstukken. Of het

nu gaat om emigratie, internationaal ondernemen of het inschakelen van buitenlandse zzp’ers, Kornelis adviseert u er graag over. Tevens kunt u altijd bij Kornelis terecht voor uw eigen financial planning. Kornelis bespreekt graag met u de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken en schetst dan een beeld van uw toekomstig inkomen op zowel de korte als lange termijn. Kornelis zet zich in zijn vrije tijd in als penningmeester van hockeyclub Were Di. Serge is teamleider. Hij begeleidt en coacht de andere fiscalisten en fungeert als fiscale vraagbaak. Hij adviseert graag over herstructureringen en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan collega’s en vennoten. Tevens zorgt hij voor het optimaliseren van de juridische kant van de onderneming. Serge is in zijn vrije tijd actief als stichtingsbestuurder bij zijn scoutinggroep. Al deze fiscalisten vinden het prettig om persoonlijk met u in gesprek te gaan. Hebt u een vraag? Dan kunt u altijd rechtstreeks contact opnemen! 

77

T eam Fi s c aa l

Margot is onze btw specialiste. Zij neemt de btw aspecten van alle fiscale adviezen onder de loep en houdt haar collega’s op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op btw gebied. Ook houdt zij zich bezig met de erfbelasting. Margot is een echte Tilburgse en heeft veel ervaring in de horeca.


Verhoeven BV VOOR EEN SCHONER MILIEU AFVALINZAMELING • TRANSPORT • AFVAL RECYCLING CONTAINER VERHUUR • BOUWSTOFFENHANDEL Breda - Tilburg - Hilvarenbeek T 013-5422269 • www.verhoevenbv.info

im | machining voor al uw CNC draai-, freesen kotterwerk voor zowel enkele als seriematige producten. De beste keus voor reparaties en uw metaal, RVS en kunststof draai-, frees- en kotterwerk. im | engineering ondersteunt productiebedrijven ten aanzien van bestaande machines, door deze zowel op mechanisch als elektrotechnisch vlak te onderhouden, te modificeren en/of te reviseren. Het vernieuwen van besturingsinstallaties, het ombouwen van schakelkasten, de migratie van Siemens Step 5 naar Step 7 PLC’s en het vervangen van HMI-panelen behoren tot de activiteiten van onze industriële automatiseringsafdeling.

im | innovating Steenstraat 5-7 5107 NE Dongen Nederland 0162-383636 info@im-innovating.nl www.im-innovating.nl

Machinebouw maakt het plaatje voor im | innovating compleet.

N AT U U R S T E E N – M A AT W E R K – B E TO N-C I R É – T E G E L S keramische en natuurstenen vloer- en wandtegels, badkamer- en keukenbladen en vensterbanken op maat gemaakt

Jan de Rooijstraat 45 5171 DR Kaatsheuvel

T 0416 - 317 800 F 0416 - 317 801

E info@revystone.nl I www.revystone.nl

Kijk voor meer informatie op:

www.revystone.nl


advertentie overzicht

A dvertee r d e r p a g i n a

Ad v e r t e e r d e r

Aannemersbedrijf Vekemans BV

25

Mulder Haarden & Houten Vloeren

Advanced Mechanical Engineers BV

71

Olinova 47

Advanced Mechanical Recruitment BV

71

Ordito

Albyco Nederland BV

24

Picaro Forza

Aukjor BV / World Wide Vision

46

Plugr.tv 55

Boelen Metaalbewerking BV

55

Revy Stone

Borstvoeding Brabant

38

Semaform 55

Buro Atlantis Zorg

70

Sfeer Catering

16

Claassen, Moolenbeek & Partners

39

Tandem Watch Group BV / DYNO-TAB

16

Elly Teunissen / 50 plusmakelaar

25

Tegro 46

Erco BV

70

Teun van Riel Horse Supplements

38

Executive Car Lease & Renting BV

24

Top Trucks

46

Fapps / Monique Vekemans

71

Topfysiotherapie Berkel-Enschot

47

Flex Car Rent

47

Total Care

38

Golden Tulip l’Escaut

62

Transparant 24

H&R Interim

54

Van Boekel & Nederlof advocaten

25

IM innovating

78

Van den Elshout & de Bont Waalwijk

39

Jan van Hest Wijnen

24

Van den Hout & Kolen architecten

39

Johan Stekelburg Stichting

46

Van den Hoven Assurantiën

62

Kade Living

25

Van Dijk Afbouwprojecten BV

38

Lemmens Makelaardij BV

78

Veldsink – van Son Adviesgroep

39

Leseman Car Care BV

63

Verhoeven BV

78

Magic in Communication / Goochelaar

55

Verhulst Shoes

70

Mark Peet Visser Gallery

16

Willem Personeel

70

Van Asten Doomen Architecten

54

Markslag 62 Mitra Slijterij & wijnhandel Berrie Peek

pagina

71

4 47

78

54

79


FUSIE EN OVERNAME

FUSIE EN OVERNAME

ACCOUNTANCY

ONDERNEMERS VRAAGSTUKKEN

HRM ADVIES

WWW. VANBOEKE L.NL ONDERNEMERS ACCOUNTANCY HRM ADVIES VRAAGSTUKKEN

FISCAAL

BUS MEET

FISCAAL

BUS MEET

Ringbaan West 306, 5025 VB Tilburg, T. 013 463 35 33 • info@vanboekel.nl Volg ons op Twitter, Facebook en LinkedIn

Van Boekel B4B magazine april 2017  

In het B4B magazine leest u o.a. interviews met negen ondernemers. Ze delen hun ervaringen en tips, om u te inspireren. B4B Magazine is een...

Van Boekel B4B magazine april 2017  

In het B4B magazine leest u o.a. interviews met negen ondernemers. Ze delen hun ervaringen en tips, om u te inspireren. B4B Magazine is een...

Advertisement