Page 1

LENTE 2018 / â‚Ź 4,95

Heerlijk Over

Superpowder en andere culitrends

Wormenhotel

Compost van je eigen groenafval

Beautyfood

Fruit voor een mooie huid

Ei pocheren? Een eitje!

Het kookdagboek van 24Kitchen-chef

Miljuschka

Snoepreisje

Verrassend Wenen


Menu 04 Ei pocheren, een eitje!

“De keuken is puur geluk om de eenvoudige reden dat ik altijd gelukkig ben in de keuken”

06 Koffie, meer dan een kickstart

6

10 High-end compost uit wormenhotel

46

12 Lekker van Miljuschka 16 Beautyfood: Fruit voor een mooie huid

16

10

Colofon OverHeerlijk is een speciale uitgave van Van de Mheen Foodservices in Harderwijk en verschijnt vier keer per jaar www.vandemheen-foodservices.nl info@vandemheen-foodservices.nl

Paul Bocuse

Bladmanager Marlous Groeneveld Sales Jeroen Heemskerk Hoofdredactie / redactie / eindredactie Artdirection / vormgeving JoostDesign, Haarlem www.joostdesign.nl

Iconische Franse

4

50 38

Coverfoto Inga Powilleit

drie Michelinsterren

Druk Roto Smeets/Senefelder Misset

chef-kok

Auteursrecht Niets uit OverHeerlijk magazine mag worden gereproduceerd en/of verveelvoudigd, op welke wijze dan ook (waaronder mechanisch, fotografisch en/of elektronisch), of worden opgeslagen in een database, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

00

1926 – 2018

OverHeerlijk magazine is met zorg samengesteld. Het copyright van geplaatst beeldmateriaal is, voor zover bekend, in een credit vermeld. Ontbreekt creditvermelding en bent u of kent u de maker van het beeld, laat het ons dan weten, zodat we dit in een volgend nummer kunnen rechtzetten!

38 Snoepreisje Verrassend Wenen

Rectificatie: Tot onze spijt is in het vorige nummer van OverHeerlijk verzuimd te vermelden dat de fotografie van het grootste deel van de restaurants verzorgd is door JP Fotografie.

46 Superpowder en andere culitrends

Disclaimer Dankzij het internet is de beschikbare kennis op veel gebieden enorm toegenomen en voor iedereen toegankelijk. Informatie die in OverHeerlijk wordt gegeven berust deels op deze kennis. Kennis die van oudsher altijd al aanwezig was, publicaties van therapeuten, (homeopatische) artsen en wetenschappelijke onderzoeken, maar ook tips van gebruikers. Bedenk dat de inhoud van OverHeerlijk alleen bedoeld is als informatie en inspiratie en op geen enkele manier kan worden opgevat als een (medisch) advies.

2

Restaurants 22 Grand Café Alleman 23 't Zomernest 24 Landgoed de Salentein 25 Baron Eten & Drinken 26 Boerderij Pret 27 Restaurant La Famiglia 28 Grand Café De Boskamer 29 't Jagersnest 30 De Hertogh Eten & Drinken 31 Golfbaan Golf4All 32 Brasserie de Volksmond 33 De Meiden 34 Stoppels Café en Cafetaria 35 Tennessee Steakhouse 36 Fat Alice & Moody Cracker 37 De Faam

50 Uitsmijtertje

12 3


Ei pocheren?

Een eitje! Een gepocheerd ei is de koningin onder de eiergerechten, maar het maken ervan kan voor aardig wat stress in de keuken zorgen. Gelukkig zijn er een paar alternatieven voor deze ingewikkelde techniek die veel oefening vereist. Zonder gedoe met zeefjes, plastic zakjes, draaikolkjes en schuimspanen bereik je zo toch een verbluffend resultaat.

HET BESTE DAT DE ZEE TE BIEDEN HEEFT Ook voor thuis

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam is al meer dan 100 jaar leverancier van topkwaliteit verse vis en schaal- en schelpdieren. Ook thuis kunt u genieten van het beste dat de zee te bieden heeft. Neem eens een kijkje in onze webwinkel, www.schmidtzeevis.nl/webwinkel. Van levende kreeft tot gerookte wilde zalm, van verse vis tot Oma Schmidt’s verrukkelijke vissoep. Alles is 24 uur per dag te bestellen en wordt door onze eigen chauffeurs bij u thuisbezorgd. Voor 12.00 uur besteld, de volgende dag al vers in huis!

1

Een eipocheerder is een ingenieus keukenhulpje. Dit simpele, eivormige bakje hang je met een klemmetje aan de rand van een pan waarin je water (met wat azijn) tegen de kook aan hebt gebracht. Het water mag niet borrelen, maar af en toe klein belletje is prima en het kan circuleren dankzij de gaatjes in het bakje. Breek je daar een eitje in, dan kan het niet anders dan in 4 tot 6 minuten een perfect gestold gepocheerd ei worden. Dat haal je vervolgens elegant met bakje en al uit de pan. Heb je het bakje van tevoren ingevet met wat boter of olie dan laat het ei makkelijk los.

2

Het meest relaxt is misschien nog wel de oven. Daarin kun je zelfs meerdere eitjes tegelijk pocheren. Vet ovenvaste vormpjes, kopjes of potjes in met wat boter. Heb je veel gasten, dan is een muffinvorm heel praktisch. Schenk in ieder vormpje 3 eetlepels water en breek er voorzichtig een ei in. Zet voor zo’n 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Tip: gebruik in plaats van water eens room voor een extra luxe verwen-eitje! Serveer deze gepocheerde eitjes meteen, want ze garen in de hete vormpjes nog door.

Basisregels De slagingskans hangt sterk samen met de versheid van het te pocheren ei. Het eiwit van kakelverse eieren is nog dikkig, waardoor het zich rondom de dooier voegt en niet zo snel zal uitlopen. Succes verzekerd! Gebruik koude eieren, bij voorkeur uit de koelkast, want daarvan stolt het eiwit makkelijker. Voeg per 2 liter water twee eetlepels Foto: Joost Leijen

witte azijn of citroensap toe. Ook dat zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt.

ze later eenvoudig weer op in heet water.

Breek het ei eerst in een kopje en laat het dan voorzichtig in het vormpje of water glijden. Zo kan je eerst nog even checken of er schilfertjes eierschaal in zitten en of de dooier heel is gebleven.

De essentie van pocheren is het laten garen in net niet kokend water. Hou het water dus op laag vuur tegen de kook aan. Zo kan het eiwit langzaam stollen en blijft het eigeel zacht, in vaktermen baveuse genoemd. Daardoor ontstaat de bijzondere textuur en verfijnde smaak waarmee een gepocheerde eieren zo beroemd zijn geworden.

Wil je de gepocheerde eitjes niet meteen gebruiken, koel ze dan direct af in koud, gezouten water en warm

www.schmidtzeevis.nl/webwinkel Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam • Matlingeweg 333, 3044 EV Rotterdam • A20, afrit 12 • gratis parkeren

15% KORTING

4

KEN NISMAKINGSKORTING! Vul bij het afrekenen de actiecode ‘OVERHEERLIJK18’ in en u krijgt eenmalig 15% korting op al uw aankopen! De actiecode is te gebruiken t/m 30 juni 2018.

5

VERSERE VIS ZWEMT NOG!


Koffie

meer dan een kickstart Begin jij je dag bij voorkeur met een mok geurige, vers gezette koffie? Dan ben je goed bezig, want volgens de nieuwste inzichten geeft koffie niet alleen een boost aan je energie, maar kan het ook je gezondheid bevorderen.

H

Foto’s: met dank aan Koffiethee.nl

Het is de cafeïne waardoor nog weleens wordt gedacht dat koffie ongezond is. Dat komt omdat een teveel van dit stimulerende stofje stress-gerelateerde klachten als nervositeit, hartkloppingen en slapeloosheid kan veroorzaken. Maar uit recente onderzoeken is gebleken dat juist mede dankzij die cafeïne koffie helemaal zo slecht nog niet is. Integendeel, het kan zelfs goed voor je zijn... mits je je koffieconsumptie niet overdrijft. Naast cafeïne bevat koffie waardevolle vitamines en mineralen plus een flinke portie antioxidanten. Zo’n aromatisch kopje koffie is dus veel meer dan alleen een fijne kickstart!

7 x positief

We hebben een paar van de positieve effecten die aan een bakkie worden toeschreven op een rijtje gezet: 1. Koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel: het helpt je hersenen om sneller te schakelen, houdt je scherp en verbetert niet alleen je concentratievermogen, maar op de langere termijn ook je geheugen. 2. Het drinken van een paar kopjes koffie per dag kan de kans op het ontwikkelen van onder andere hart- en vaatziekten en dementie verkleinen (maar drink je teveel, dan werkt het averechts). 3. Een kopje koffie is een bommetje van antioxidanten. 4. Neem je een half uurtje voor je gaat sporten een kopje koffie, dan raken je spieren minder snel vermoeid en zal je

6

merken dat je meer uithoudingsvermogen hebt. Koffie zorgt sowieso voor een fit gevoel. 5. Koffie stimuleert je stofwisseling en vetverbranding en bevordert een gezonde darmflora. 6. Drink je je koffie zwart, dan wordt de cafeïne heel snel in je bloed opgenomen en merk je het effect al binnen een half uur. Ben je meer van cappuccino, dan duurt het wat langer. De concentratie cafeïne in je systeem is na ongeveer een uur op zijn hoogst. Goed om te weten als je een vergadering, examen of presentatie in gaat. 7. Koffie heeft een hoge feelgoodfactor. Het past bij gezelligheid en wordt niet voor niets een bakje troost genoemd; alleen al de geur maakt gelukkig. Koffie is dus goed voor je humeur en kan je zelfs uit een dip halen!

Koffiebijsluiter Belangrijk bij dit alles is om niet te veel koffie te drinken, want dan kan de cafeïne wél voor problemen zorgen. In het algemeen wordt gemiddeld niet meer dan drie kopjes koffie per dag aangeraden. Maar misschien is eentje voor jou al voldoende en ga je bij een tweede stuiteren. Luister goed naar je eigen lichaam, dan weet je precies welke ‘dosis’ jou het beste bevalt. Omdat koffie wakker maakt is het, als je goed wilt slapen, niet echt een geschikt avonddrankje. Cafeïne kan, net als chocola, alcohol, seks en nog zo wat

7


dingen, verslavend zijn. Hunker jij als je wakker wordt al naar een sterke bak koffie en denk je dat je zonder de dag niet doorkomt, dan ben je misschien een coffeeholic! Geef er niet aan toe en hou je aan max. drie! Ook volgens het Voedingscentrum past koffie, met mate gebruikt, in een gezond eetpatroon. Dan gaat het wel om zwarte koffie zonder suiker en melk (en ook geen koekje natuurlijk!).

You can’t buy happiness But you can buy coffee And that’s pretty close

Van koffieboer tot jouw koffiemok We kunnen dus rustig van onze koffie genieten. En dat doen we ook! Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers. Volgens branchevereniging Koffie & Thee Nederland drinken we jaarlijks 6,5 miljoen liter koffie en daarmee staan we in de top vijf op de wereldranglijst van de International Coffee Organization. Omdat er redelijk wat smaakverschil is tussen de ene en de andere koffie zou je denken dat er een grote keuze aan koffiebonen is, maar dat is niet zo. Hoewel de koffieplant heel veel soorten kent, worden er maar twee gedronken, de Coffea arabica en de Coffea canephora, beter bekend als Robusta. Het verschil dat je proeft wordt bepaald door een aantal factoren.

De herkomst Koffie wordt geteeld in meer dan zeventig landen rond de evenaar, ook wel de koffiegordel genoemd. De verfijnde Arabica wordt verbouwd in de hooggelegen gebieden en heeft een milde smaak en delicaat aroma. De bonen zijn rond, maar lopen vaak spits toe. Arabica wordt door kenners gewaardeerd om de hoge kwaliteit. De stoere Robusta is beter bestand tegen plantenziektes en komt uit laaggelegen koffiegebieden. De smaak is sterk en wat bitter, het gehalte aan cafeïne hoger. De bonen zijn klein en rond. In het oerwoud kunnen koffieplanten metershoog worden, maar op de plantages worden ze in praktische struikvorm gesnoeid. Ze bloeien met een overdaad aan witte bloemen die heerlijk naar jasmijn geuren. Bijen zijn er dol op, dus met de bestuiving zit het goed. Er worden bessen gevormd die rood kleuren als ze rijp zijn en waarin twee zaden of pitten zitten: de koffiebonen. Na verwijdering van de schil en het vruchtvlees blijft er van vijf kilo bessen gemiddeld maar twee kilo koffiebonen over. Deze rauwe, men noemt dit groene, koffiebonen worden vervolgens naar koffiebranders over de hele wereld verscheept.

De verwerking Met alleen een goede boon heb je nog geen goede koffie. Koffie is een natuurproduct en geen oogst is hetzelfde. De

8

karamelliseren, de bonen verkleuren bruin en dan beginnen zich meer dan achthonderd (ja, je leest het goed, 800!) stoffen te ontwikkelen die de smaak en geur van de koffie bepalen. De bonen moeten vervolgens op het juiste moment worden gekoeld. Een bepalende stap op weg naar jouw kopje!

De finishing touch

constante smaak en kwaliteit die je kent van koffie wordt bereikt door het mengen van meerdere soorten. Zo zijn er geurige melanges van honderd procent Arabicasoorten of juist pittige melanges die voor een deel uit Robusta-bonen bestaan, maar doorgaans is de verhouding 1:3. Daarnaast is er ook nog 'single origin' en 'single estate', koffie die afkomstig is uit een specifieke regio of van een specifieke koffieplantage. De groene bonen moeten worden gebrand om de smaak en het aroma uit de bonen te halen. Nadat ze geleidelijk zijn verwarmd om ze te drogen, begint het eigenlijke branden of roosteren. De suikers in de bonen

Hoe jij je koffie bewaart en zet heeft ook invloed op de smaak en zelfs het kopje waaruit je je koffie drinkt. Dat laatste zit tussen je oren, maar koffie in een espressokopje lijkt intenser en pittiger te smaken, koffie uit een smal, hoog kopje aromatischer. Koffie bewaar je het beste in een goedsluitend blik. Zo blijven bonen ruim twee maanden en gemalen koffie ongeveer twee weken in topconditie. Er zijn de meest fantastische hightech koffiemachines te koop en ook hele simpele koffiezetapparaatjes. Allemaal zetten ze koffie voor je, de een wat lekkerder of sneller dan de ander. Toch wint het ouderwetse handmatig koffiezetten steeds meer terrein en volgens kenners is dát de allerlekkerste koffie. Het enige dat je voor ‘slow coffee’ nodig hebt is water dat nét niet kookt (kokend water maakt je koffie bitter), een maat filterhouder en filters voor het aantal kopjes dat je wilt zetten en natuurlijk een lekkere snelfiltermaling koffie. Tip: Maak het papieren filter een beetje nat voordat je de

koffie erin doet. Zo voorkom je dat een deel van de koffiegeur- en smaak in het papier trekt. Doe de koffie in het filter en giet er eerst een klein beetje heet water op zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Schenk daarna het filter langzaam helemaal vol en laat rustig doorlopen. Roer de koffie om voordat je inschenkt. Enjoy!

Thee de nieuwe koffie? Hoewel koffie nog altijd de meeste fans heeft, is thee bezig Nederland te veroveren. De theïne in thee is qua werking hetzelfde als cafeïne; het effect van twee kopjes thee is gelijk aan een kop koffie. Ook thee is een rijke bron van antioxidanten. Maar dat is weer een ander verhaal dat we je graag vertellen in een volgende OverHeerlijk!

9


I

High-end compost uit

wormenhotel

Iedereen weet dat planten zich het gelukkigst voelen in vruchtbare aarde. Ze bloeien

uitbundiger en geven, als ze eetbaar zijn, een rijkere oogst. Alle reden dus om je planten, of ze nu in je moestuin of vensterbank staan, te verwennen met goede voeding. Zoals wormenmest...

Foto's: Joost Leijen / InterContinental Amstel Amsterdam FoodGuerrilla

In 2015 werd op initiatief van actieorganisatie FoodGuerrilla in Amsterdam de kleinste hotelketen ter wereld geopend. In het kader van het internationale Jaar van de Bodem werd met zes unieke Wormenhotels aandacht gevraagd voor de plek waar al het leven begint: een gezonde bodem. De actie was bedoeld als een voorbeeld op kleine schaal van wat er all over the world moet gebeuren op grote schaal. In de afgelopen veertig jaar is wereldwijd al een kwart van de vruchtbare landbouwgrond verloren gegaan. Door intensieve landbouwmethodes onttrekken we enorm veel voedingsstoffen aan de grond, maar geven er weinig tot niets voor terug. Zo wordt bijvoorbeeld met name in grote steden groente-, fruit- en tuinafval niet meer apart ingezameld, waardoor het nutteloos in de vuilnisbak verdwijnt. En dat is jammer, want van dit afval kan vruchtbare compost worden gemaakt. Daar zijn wormen heel goed in.

Ecosysteem Misschien vind je dat wormen eerder in de grond thuishoren dan in een hotel, maar in dit speciale hotel zijn ze helemaal in hun element. Een wormenhotel is een voor wormen comfortabele plek waar lucht, vochtigheid, duisternis én voedsel in evenwicht zijn. Terwijl ze volop van hun lievelingseten genieten zetten ze gft-afval moeiteloos om in hoogwaardige vermicompost (een eleganter woord voor wormenpoep). Wormenmest is de beste compost die er is, het zorgt voor vruchtbare aarde vol mineralen en dus voor gezonde, sterke planten die optimaal groeien en bloeien. In wormenhotels wordt een kleine voedselkringloop gesloten: door ons organische afval te verwerken zorgen de wormen voor voeding waarop weer nieuw eten voor ons kan groeien. Een mooi miniecosysteem passend in een eigentijdse, circulaire economie waar afval not done is behalve als het wordt hergebruikt. De exclusieve Wormenhotels vonden een plekje bij tophotels zoals het InterContinental Amstel Hotel waar de hotelgasten (lees: wormen) meteen aan de gang gingen met het afval uit de hotelkeuken.

Compost van eigen afval Dit bijzondere verhaal staat niet op zichzelf. Sinds een paar jaar worden dankzij allerlei initiatieven overal in Nederland wormenhotels in gebruik genomen. Buurtcompostgroepen regelen met elkaar, vaak in samenwerking met de gemeente, een XL-wormenhotel waar deelnemende buurtbewoners het afval uit hun

00

10

keuken in kwijt kunnen. Zo heeft alleen al Amsterdam er intussen veertig. Niet alleen creëert zo’n gezamenlijk hotel een sterke burenband, het levert de deelnemers nadat de wormen hun werk hebben gedaan waardevolle voeding op voor hun kamer- en (moes)tuinplanten. Om diezelfde reden, en omdat het gewoon leuk en hip is, kiezen steeds meer mensen voor een privé-wormenhotelletje in hun tuin of op het balkon. Ook restaurant- en hoteleigenaren zien in wormenhotels een aantrekkelijke mogelijkheid om op een duurzame manier met hun keukenafval om te gaan. Voor wie geen wormenhotel bezit is wormencompost te koop, zoals bijvoorbeeld Watershit van de Rotterdamse DakAkker en vermicompost van de StadsWormerij in Amersfoort.

Ook een wormenhotel? Wil je met je buren een wormenhotel delen, dan zou je eens kunnen kijken op buurtcompost.nl. Liever een wormenhotel helemaal voor jezelf? Op internet zijn zowel kant-en-klare wormenhotels te vinden als bouwinstructies en -tekeningen. Op stadswormerij.nl staat veel informatie en tips voor aankomende wormenboeren en -boerinnen en een lijst van wat wormen wel en niet lusten. Je kunt hier ook WormenWorkshops volgen. En dan komen we weer terug bij het begin van dit wormensprookje: op wormenhotel.foodguerrilla.nl kan je een handleiding downloaden om je eigen chique Wormenhotel te bouwen.

11


Lekker van Miljuschka

I

Hou je van lekker eten, dan weet je ongetwijfeld wie Miljuschka Witzenhausen is. De stoere, altijd opgewekte tv-persoonlijkheid heeft met de culinaire programma’s waar ze aan meewerkt een grote schare trouwe

fans gekregen. Allemaal foodlovers net zoals zijzelf. Foto’s: Inga Powilleit, Renée Frinking

Inmiddels heeft Miljuschka drie kookboeken geschreven waarin ze haar liefde voor eten deelt. Voor twee ging ze op reis, maar het is vooral Lekker waarin je haar goed leert kennen. Zelf zegt ze daarover: “Dit kookboek is eigenlijk een dagboek in de vorm van recepten. Eten is voor mij namelijk herinneringen creëren. Wat je eet en wat je klaarmaakt zegt iets over iemand, en als iemand voor je kookt, krijg je wat mee van zijn of haar geschiedenis. Zo kun je ook mijn verhaal hier tussen de regels door lezen.” De geboren en getogen Amsterdamse kookt graag gezond, met de seizoenen mee en het liefst uit eigen moestuin. Maar boven alles moet het lekker zijn. “Eten staat voor mij voor genieten, koken is zorgen voor de mensen van wie ik houd, samen eten is mijn leven delen.” In Lekker haalt ze herinneringen op, maar schrijft zelf ook geschiedenis. “Mijn kinderen zijn mijn grootste drijfveer om te koken. Door samen met ze te koken en aan tafel te eten creëer je ook echt gezelligheid en een moment voor het gezin. Dat zijn de momenten waar ik het meeste naar uitkijk.” In haar eigen jeugd heeft ze dat ook zo ervaren. “We hadden geen cent te makken, maar de keuken was altijd het hart van het huis.” Lekker is opgedragen aan haar moeder, de advocate en schrijfster Astrid Holleeder, die haar heeft geleerd “de wereld te proeven.” Jij kan ook proeven, want we geven je drie favoriete recepten van Miljuschka!

Strawberry Cheesecake “De cheesecake is de rode draad in mijn leven. Mijn moeder runde naast haar studie een taartenbusiness, waarvoor ze taarten op bestelling met de fiets rondbracht. Daar zaten ook veel cheesecakes bij. Ik weet nog goed dat ik de beslagkom mocht uitlikken, een verslaving was geboren. Intussen ben ik niet alleen verslingerd aan het eten van cheesecakes, maar ook aan het maken ervan. Een van de mensen voor wie ik het liefst kook, houdt niet van zware cheesecakes. Voor hem bedacht ik deze lichtere versie met kwark en fruit. Liefde gaat immers door de maag.”

12

STRAWBERRY CHEESECAKE

16 PERSONEN bereidingstijd 20 minuten - wachttijd 2 uur BODEM 160 g biscuitjes 40 g amandelmeel 70 g witte chocolade

VULLING 1 kilo aardbeien 150 g suiker 500 g kwark 12 gelatineblaadjes 200 ml slagroom rasp en sap van 1 limoen

EXTRA NODIG springvorm van 24 cm doorsnede, met bakpapier bekleed zeef

Maal voor de bodem de biscuitjes en het amandelmeel fijn in een keukenmachine. Smelt de witte chocolade au bain-marie: doe hem in een kom boven een pan heet water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt, en roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten. Roer de chocolade door het amandelmeel, schep het mengsel in de springvorm en druk de bodem aan. Zet weg in de vriezer. Pureer 500 g van de aardbeien met de suiker fijn met een staafmixer. Duw de gepureerde aardbeien door de zeef, zodat de pitjes eruit worden gehaald. Roer de kwark door de aardbeien. Week de gelatineblaadjes in koud water totdat ze glibberig zijn. Verwarm de slagroom en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op. Roer de slagroom door het kwark-aardbeienmengsel. Voeg de limoenrasp en het limoensap eraan toe. Snijd overgebleven 500 g aardbeien doormidden. Druk de aardbeien met de snijkant tegen de binnenkant van de springvorm, met het puntje omhoog. Giet het kwarkmengsel in de springvorm en zet de taart 2 uur weg in de koelkast. Haal de taart uit de koelkast, verdeel de rest van de aardbeien erover en strooi er eventueel nog wat poedersuiker overheen. Tip: Lekker met een scheutje balsamicoazijn erover.

13


A

NINJA TURTLE PASTA

4 PERSONEN bereidingstijd 15 minuten - oventijd 20 minuten

"Als je kids te spelen en te eten hebt, dan wil je dat het eten ook gezellig is. Zonder zeuren en morren, maar wel zo dat ze hun groente binnenkrijgen. De Ninja Turtle-pasta is hieruit geboren. Het is een mac ’n cheese met broccoli erdoorheen geraspt. Op het laatst zet ik er dan wat Ninja Turtles in en de bordjes zijn in een mum van tijd leeg. Maar ook zonder die poppetjes is het een succesnummer."

INGREDIËNTEN 1 stronk broccoli, in roosjes zout en peper naar smaak 400 g macaroni 4 el boter 4 el bloem 600 ml volle melk 1 ei 1 eidooier 150 g cheddar, geraspt 150 g Parmezaanse kaas, geraspt 1 el mosterd 1 tl truffeltapenade (optioneel)

V

BANAAN HAVERMOUTPANNENKOEK

2 PERSONEN bereidingstijd 15 minuten

"Voor Miljuschka’s foodtrucks ben ik drie weken in Amerika geweest. Op een van de eerste ochtenden werd ik achter een volledig ontbijtbuffet gezet. Het meest verbluffende waren de blueberry pancakes: stapels pannenkoeken met daarop en daaromheen slagroom. Ik was, zoals je kunt begrijpen, op slag misselijk. Toch vond ik de combinatie van gerezen pancakes met bosbessen opmerkelijk. Ik maak ze met havermout, zodat er toch een bite in zit. En ze zijn redelijk gezond, al zeg ik het zelf."

INGREDIËNTEN 120 g havermout 2 eieren, gesplitst 1 tl bakpoeder 100 ml melk 200 g blauwe bessen 2 el kokosolie 1 rijpe banaan ahornsiroop Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Splits de eieren; doe de eiwitten in een schone kom en klop ze stijf met een garde of met de handmixer.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kook de broccoliroosjes 3 minuten in ruim water met zout. Giet het kookvocht af, spoel de roosjes koud en hak ze fijn.

Roer in een andere kom havermout, bakpoeder, melk en eidooiers door elkaar. Schep de helft van de bessen door de havermout en spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af, maar bewaar 1 kopje van het kookvocht voor later.

Verhit de kokosolie in een koekenpan en schep een beetje van het pannenkoekenbeslag in de pan. Bak de pannenkoek in 2 à 3 minuten goudbruin en keer om met een spatel. Schep de pannenkoek op een bord als hij gaar is. Bak zo verder tot al het beslag op is.

Smelt ondertussen de boter in een grote, ovenvaste pan. Doe de bloem erbij en bak deze een minuut of drie mee. Giet de melk beetje voor beetje bij de bloem. Wacht elke keer totdat de melk is opgenomen voordat je er meer melk bij giet. Ga zo door tot je een gladde bechamelsaus hebt.

Verdeel de rest van de bessen en de plakjes banaan over de pannenkoeken en schenk er ahornsiroop op.

Klop het ei en de dooier los. Giet er een beetje bechamelsaus bij, klop weer los en giet het terug bij de bechamelsaus in de pan. Voeg de kaas, de broccoli, de mosterd, eventueel de truffeltapenade, zout en peper toe en roer door tot alle kaas is opgenomen en gesmolten. Schep als laatste de pasta door de saus. Schep alles in de ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven en bak circa 20 minuten tot er een mooi bruin korstje op zit. Ninja Turtles erop en klaar!

14

Lekker Miljuschka / Miljuschka Witzenhausen / Kosmos Uitgevers / ISBN 9789021560991 / € 20,-

15


Beautyfood: Fruit voor een mooie huid

I

Om er jong, stralend en mooi uit te (blijven) zien, denken we in eerste instantie vooral aan make-up en verzorgingsproducten. Maar wat dacht je van de goedgevulde voorraadkast van Moeder Natuur? Foto’s: Joost Leijen, Shutterstock

In de holistische leer wordt uiterlijke schoonheid gezien als de weerspiegeling van innerlijke gezondheid. Ofwel: een gezond lichaam is een mooi lichaam! Daar speelt voeding ook een grote rol in. Wat je eet en drinkt en of je de juiste bouwstoffen binnenkrijgt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je huid. De vitamines, mineralen en vetten in je voeding beschermen je huid, zorgen voor een snel herstel, helpen tegen veroudering en geven je algehele conditie een boost. Alles wat je eet kan bijdragen aan een gezonde huid die zuiver, soepel en mooi is. Je kunt voeding dan ook gerust zien als het ultieme schoonheidsgeheim van de natuur. Alle elementen in je voeding leveren zo hun eigen bijdrage. Zoals fruit.

paarsblauwe vruchten danken hun kleur aan anthocyaan dat als een zeer krachtig antioxidant wonderen doet tegen onder andere huidveroudering. En heb je geen zin om fruit te eten, dan kan je het ook nog op je gezicht smeren! Een behandeling met fruitzuren werkt als een natuurlijke peeling en er is ook fruit dat het juist fantastisch doet als voedend maskertje.

Avocado We kunnen er kort over zijn: met heel veel antioxidanten, vitamine E en gezonde vetten is avocado hét anti-agingwonder en een aanrader om elke dag te eten! Als

Fruity beautytoppers

Fruit is een waardevolle bron van mineralen, vitamines, aminozuren, koolhydraten en vetzuren. Het vocht in fruit hydrateert en de vezels ondersteunen je spijsvertering en vegen als het ware je darmen schoon. Je kan fruit dus gerust als een krachtreiniger van je interieur zien. Rode, oranje en gele vruchten bevatten als extraatje bètacaroteen, een stofje dat je huid beschermt tegen de zon door de aanmaak van pigment te stimuleren. Veel

16

17


maskertje super voor een droge huid en ook fijn na een fruitzuurpeeling, want avocado kalmeert, hydrateert en verzacht.

geraspt ook top om op je gezicht te smeren.

Papaja

Gezonde snack die dankzij vitamines A, B en E, ijzer, magnesium, selenium en kalium en een flinke hoeveelheid vezels een echte krachtpatser is op het gebied van anti-veroudering. Combineert in een maskertje goed met avocado.

Dankzij het enzym papaïne werkt een masker van papajapulp als een geweldige detox die dode huidcellen verwijdert, je huid zacht maakt en een mooie ‘glow’ geeft. Niet alleen maar op je gezicht doen, want papaja bevat ook veel vitamine C, A en E, antioxidanten en bètacaroteen en de vezels helpen je aan een uitstekende spijsvertering.

Appel

Ananas

Heet niet voor niets ‘appeltje voor de dorst’, want is een eersteklas vochtinbrenger. Verder heeft appel een bloedzuiverende werking en zorgt de pectine ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het goede van een appel zit vooral in de schil, ongeschild eten dus, en

Zonnige, hydraterende vrucht die je spijsvertering en de aanmaak van collageen stimuleert en rijk is aan mineralen, vitamines (waaronder heel veel C en E) en antioxidanten. Heeft het alleenrecht op het enzym bromelaïne, maar bevat ook papaïne. Die twee versterken elkaars werking,

Banaan

18

bevorderen het herstel van je huid, desinfecteren en exfoliëren. Het sap, helemaal samen met papajapulp, is een uitstekende fruitzuurpeeling.

Mango

stimuleren. Frambozen zijn bovendien rijk aan de unieke, zeer geneeskrachtige ellagitannines. Die geven je immuunsysteem een boost, zijn effectief in de strijd tegen rimpels en herstellen zonschade.

Een tropisch bommetje van antioxidanten, vitamine A en C, magnesium, calcium en heel veel bètacaroteen. Dankzij de aanmaak van collageen verbetert mango van binnenuit de elasticiteit van je huid en óp je huid werkt het als een reinigend masker dat tevens de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert.

Aardbeien

Bosvruchten

Citroen

Bramen, bosbessen, blauwe en zwarte bessen en frambozen zitten bomvol vitamine C en antioxidanten zoals flavonoïden en anthocyanen. Stoere oppeppertjes voor je huid die de celvernieuwing en collageenproductie

Citroensap bleekt, reinigt en ontgift. Iedere ochtend een glas warm water met een halve uitgeperste citroen erin ondersteunt de werking van je lever en is een geweldig detoxdrankje dat zorgt voor een stralende, zuivere huid.

Bekend om het reinigende en verstrakkende effect op de huid, daarnaast boordevol vitamine A en C, bètacaroteen en anthocyaan. Lekker om te snoepen, maar fijngemaakt of in plakjes ook een doeltreffend maskertje bij een onzuivere huid; het salicylzuur in aardbeien pakt acne aan.

19


Smile :) You're beautiful

Poets om je tandglazuur te ontzien wel eerst je tanden en niet vlak daarna. Een sproet of ouderdomsvlekje kan je bleken door er zachtjes met de binnenkant van een citroenschil over te wrijven.

Kiwi Deze harige vriendjes zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen. Het is vooral de grote hoeveelheid aan vitamine E en C die bijdraagt aan een mooie, gezonde huid. Kiwi bevat fenol, een stofje dat huidirritaties vermindert, maar ook histamine dat bekend staat om het mogelijk veroorzaken van allergische (huid)reacties. Goed om eerst even uit te testen!

Tips Ga voor variatie en kies bij voorkeur biologisch fruit. Eet het pas als het rijp is, maar ook weer niet te rijp. Omdat je niet weet door hoeveel (niet altijd schone handen) jouw fruit is gegaan en of het onderweg behandeld is met iets wat je liever niet binnen krijgt, is het belangrijk het altijd goed af te spoelen, ook als je het daarna gaat schillen en zelfs als het biologisch is. Fruit is lichter verteerbaar dan ieder ander eten. Je kunt

20

het dus het beste een half uurtje voor of na een maaltijd nemen, anders kan het binnenin jou gaan gisten en dat is niet fijn! Het komt vaker voor dan je misschien denkt: een fruitintolerantie of -allergie. Sommige fruitsoorten staan zelfs bekend als histaminebommetjes, zoals aardbeien, ananas, avocado, frambozen, grapefruit, kiwi en meloen. Check of je fruit zorgeloos kunt eten en op je snoet doen door een beetje op de binnenkant van je elleboog te smeren. Binnen vijf minuten zie je of je erop reageert.

Beautyfruitbehandeling Van af en toe een fruitzuurpeeling krijg je een schone, zachte huid. Die kun je daarna nog lekker verwennen met een voedend fruitmasker, eventueel in combinatie met wat honing. Zo doe je het: Pureer fruit van je keuze. Breng aan op je goed schoongemaakte gezicht, vermijd het tere gebied rond je ogen, en spoel na afloop met lauw water af; een peeling na maximaal 10 minuten en een masker na zo’n 15-20 minuten. Tenslotte naspoelen met koud water zodat de poriÍn zich sluiten en voorzichtig droogdeppen. Hallo gaaf perzikhuidje!


V

Grand Café Alleman Triasplein 1 in Harderwijk 0341 – 42 84 40 www.grandcafealleman.nl Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 9.30 - 21.00 uur (keuken sluit 20.00 uur) Vrijdag van 9.30 - 22.00 uur (keuken sluit 21.00 uur) Zaterdag van 14.00 - 22.00 uur (keuken sluit 21.00 uur)

Voor jong en oud een feestje!

Een paar jaar geleden werd ’t Zomernest in Ermelo na een grondige verbouwing feestelijk heropend. Maar lang daarvoor was het al een begrip binnen en buiten het dorp. Van oorsprong een snackbar die werd uitgebreid tot cafetaria, is het inmiddels ook een populair eetcafé. ‘t Zomernest ligt midden in het groen aan de rand van het dorp. Naast het sfeervolle terras is een grasveld met een royale speeltuin, omheind door een heg. Ideaal voor ouders die relaxt met een drankje op het terras van hun spelende kids kunnen genieten.

T

Eigenaresse Kristiana Gederte is trots op haar mooie zaak, die sinds de metamorfose uit twee zelfstandige delen bestaat. “Ik wilde heel graag dat het cafetaria afgezonderd werd van het bar- en eetcafégedeelte zodat je er makkelijker even binnenloopt voor een snelle snack en een drankje. Daarom hebben we de voorzijde van het pand uitgebouwd, waardoor er zowel plaats kwam voor een gezellig cafetaria met zitjes als een fijne extra ruimte bij het bar/cafédeel die eventueel als rookruimte kan worden afgescheiden. Op ons mooie, verwarmde terras kan je een patatje eten of ’s avonds lekker borrelen. Voor mij is het belangrijk dat ‘t Zomernest een prettige, gastvrije plek is waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud, ongeacht wie je bent of wat je doet.”

Toprestaurant waar je vrolijk van wordt

In het hartje van Drielanden, de jongste wijk van Harderwijk, is een bijzonder grand café gevestigd. Je bent er welkom voor een kopje koffie, thee of een borrel. Maar je kunt er ook heerlijk lunchen en dineren. Dat kan natuurlijk bij meer restaurants, maar Alleman is niet zómaar een restaurant. In de keuken, bar en bediening werken jonge mensen met een verstandelijke beperking. Zij doen dat onder professionele, gastvriendelijke begeleiding, maar zijn zelf onbetwist de stralende toppers van dit sympathieke restaurant. De mensen in de keuken en achter de bar zien het als hun missie om voor jou het allerlekkerste eten te bereiden, de borden zo mooi mogelijk op te maken en een perfecte kop koffie te zetten. Ze doen dat vanuit hun hart, maar hebben er ook een interne, degelijke opleiding voor gevolgd. Hun collega’s in de bediening stelen de show in het restaurant. Met humor en toewijding doen ze hun uiterste best om het je als gast naar de zin te maken, geen moeite is te veel. Snel, attent en altijd met een grote glimlach zijn ze een voorbeeld voor de horeca. De recensies van gasten zijn dan ook lovend. Dit is een restaurant om vrolijk van te worden en dé plek om te genieten van heerlijke gerechten in een gemoedelijke, ongedwongen sfeer. Ook van de menukaart word je spontaan blij. Die verandert een paar keer per jaar waarbij ook bijzondere thema’s worden gevolgd. Er staan de heerlijkste Foto's: Grand Café Alleman

Bar Eetcafé Cafetaria ’t Zomernest Julianalaan 123 in Ermelo 0341 – 56 20 00 www.zomernest.nl Openingstijden: maandag van 16.00 tot 23.00 uur dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 23.30 uur Bezorgtijden: maandag t/m woensdag van 17.00 tot 20.00 uur donderdag t/m zaterdag van 17.00 tot 21.00 uur

22

broodjes op als lunch, maar ook soepen en salades. Bij de koffie kun je kiezen uit allerlei gebak uit eigen oven en vanaf twee personen kan een uitgebreide high tea worden gereserveerd. Wil je royaal dineren, dan kan je uit alle gerechten op de uitgebreide dinerkaart een driegangenmenu samenstellen, voor een buitengewoon vriendelijk prijsje. De serre achter het restaurant is heel geschikt om te vergaderen of een feest(je) te vieren. Daarbij zijn verschillende luncharrangementen en warme en koude buffetten mogelijk. En er is ook nog catering, waarvoor de koks de meest heerlijke hapjes, amuses en salades maken. Geen wonder dat het bij het veelzijdige en charmante Alleman vaak erg druk is. Vooraf reserveren is dan ook zeker aan te raden, ook omdat het grand café soms gesloten kan zijn op de gebruikelijke openingstijden.

En dat is helemaal gelukt. ’t Zomernest staat alom bekend om de aardige, vlotte bediening, het uitstekende eten (wat ook thuis bezorgd kan worden), de leuke, huiselijke sfeer en de vriendelijke prijzen. En ook als hét adres voor een feestje. “In principe is bij ons alles mogelijk; van een kinderpartijtje en verjaardagsfuif tot een jubileumviering. Daarnaast organiseren we zelf ook graag regelmatig feestavonden, zoals een kerstborrel, pub-quiz of dj-feest, die altijd erg worden gewaardeerd. Waar gasten voor terugkomen? Sowieso voor onze maandspecials en cafetariaknallers. Verder zijn onze burgers, huisgemaakte spareribs en kipsaté heel populair. Oh ja, en ons heerlijke softijs!”

23

Foto's: 't Zomernest


Landgoed de Salentein Putterstraatweg 5-9 in Nijkerk 033 – 247 52 01 www.landgoeddesalentein.nl Openingstijden: Restaurant de Salentein zondag en maandag gesloten dinsdag t/m zaterdag uitsluitend diner Portillo Bar Bodega Dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur

B

U

Baron: Do what you love

Vorig jaar februari werd het historische centrum van Harderwijk verrijkt met een klein, maar fijn, eigentijds restaurant. Bij Baron Eten & Drinken ben je volgens het upcoming all day-concept de hele dag door welkom voor een vroeg ontbijtje tot een diner en alles daartussenin.

Un poco de la Argentina op de Veluwe

Aan de rand van de Veluwe ligt een karakteristiek landgoed met een boeiend verhaal. Je kunt er fantastisch eten, een geweldig feest geven of in alle rust vergaderen. Wat de reden van je bezoek ook is, je bent op deze mooie, historische plek van harte welkom om in stijl te genieten. Landgoed de Salentein kent een geschiedenis van vier eeuwen. Die stond lange tijd in het teken van groei, rijkdom en grandeur, maar uiteindelijk ook verval. Dat laatste was gelukkig maar van korte duur, want het statige, maar verwaarloosde landhuis werd begin deze eeuw vakkundig gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Sindsdien draait het hier alleen nog maar om smaak, beleving, culinaire passie en perfectie, en is het landgoed een geliefde locatie met een hoog gastronomisch gehalte. Het heeft twee restaurants met ieder een geheel eigen sfeer, maar bij beide vind je op de menukaart het mooiste rundvlees van eigen veestapel en een ruime keuze uit wijnen ‘by the glass’ afkomstig van eigen wijngaarden. En dat komt niet alleen maar van de Veluwe. Het landgoed is internationaal uitgebreid! Het malse, smaakvolle Salentein Premium Beef komt van het Argentijnse Black Angus rund en behoort tot het beste van de wereld. In de weilanden op het Veluwse landgoed grazen zo’n honderd van deze gitzwarte kalveren, maar in de ongerepte natuur van de uitgestrekte Argentijnse Foto's: Landgoed de Salentein

Baron Eten & Drinken Markt 15 in Harderwijk 0341– 41 51 36 www.baronetenendrinken.nl Openingstijden: Verschillen per seizoen, kijk voor de actuele openingstijden op de site

24

pampa’s worden nog eens duizenden speciaal geselecteerde Salentein runderen gehouden. Het wijndomein van Salentein Bodegas ligt aan de voet van het Andesgebergte in Argentinië en staat bekend om de excellente, prijswinnende wijnen. Bij elk gerecht op de menukaart kan je dus genieten van een fantastische, passende wijn uit eigen bodega, maar ook wijnen uit de rest van de wereld zijn royaal vertegenwoordigd. En natuurlijk staat niet alleen het bijzondere rundvlees op de menukaart, maar een diversiteit aan mooie en verrassende gerechten waaronder vis, vegetarisch en een aantal signatuurgerechten van de chef. Bij het stijlvolle, gerenommeerde Restaurant de Salentein, met name georiënteerd op de Franse keuken en gevestigd in het voormalige koetshuis, ben je welkom als je wilt dineren; in de Portillo Bar Bodega voor een Argentijns getinte lunch, borrel of diner. Hier ervaar je het uitbundige Argentijnse landleven in een gastvrije, ongedwongen sfeer. En dat allemaal in hartje Nederland!

Prachtig gestyled met smaakvol gebruik van pasteltinten, naturel hout, goudkleurige messing accenten, zachtgroene wanden en een stoere, bakstenen muur straalt het trendy restaurant comfort, rust en ruimte uit. Het niet te missen ‘Do what you love’ in neonletters maakt duidelijk dat hier met liefde en passie wordt gewerkt, maar kan je ook zien als een uitnodiging aan de gasten: ‘kom hier genieten van lekker eten en drinken!’ Want tenslotte is dat iets waar iedereen van houdt! Als eerbetoon is de zaak vernoemd naar de vorige eigenaar, de heer J. Baron, die op deze plek een populaire lunchroom had en verweven is met de geschiedenis van de Harderwijkse horeca. Maar, laten we eerlijk zijn, de naam Baron past ook perfect tussen de andere ‘adellijke’ etablissementen die aan de sfeervolle Markt liggen! Bij Baron wordt ambachtelijk gewerkt met kakelverse, eerlijke, lokale producten. Het vlees komt van een slager die zijn koeien in Hierden houdt; het brood van de bakker om de hoek; de Veluwse appeltaart en kleine gebakjes zijn uit eigen oven en je drinkt er de allerlekkerste fair trade én biologische barista-cappuccino bij. Extravagante gerechten zoals kreeft of sint-jakobsschelpen vind je niet op de kaart, maar wel specialiteiten waar de chef-kok in het bijzonder trots op is, te herkennen aan het snorretje dat erbij staat. Zo is er een tosti met kip, avocado, tomaat

en bacon, echt wel iets bijzonders. Ook de spareribs in marinade van het huis hebben veel fans. Boven het restaurant is een prettige ruimte met mooi uitzicht waar je in alle rust kunt vergaderen, inclusief een goed verzorgde, ambachtelijke lunch, of een (kinder)feestje kunt vieren. Zomers kan je ook op het grote terras aan het bruisende marktplein genieten van de gastvrijheid en al het heerlijks van Baron Eten & Drinken.

25

Foto's: Baron Eten & Drinken


T

Italiaans eten voor het hele gezin

Boerderij Pret Oude Telgterweg 251 in Ermelo 0341 – 36 19 89 www.boerderijpret.nl Openingstijden: Het hele jaar door, kijk voor de actuele openingstijden op de site

In Italië zijn restaurants van nature ingesteld op grote families met heel veel kinderen. La Famiglia in Harderwijk zet die traditie voort. Bij dit kindvriendelijke restaurant wordt met liefde gekookt volgens de Italiaanse keuken en voor het hele gezin.

P

Het ruime, gezellige restaurant ligt aan de rand van de Veluwse bossen en is met de auto makkelijk bereikbaar vanaf de A28. De grote raampartijen rondom en de strakke inrichting met comfortabele kuipstoeltjes en natuurstenen vloer geven het een modern-mediterrane uitstraling. Er is een fijn terras waar je met mooi weer kunt eten of van een aperitief met antipasti kunt genieten, de bediening is aardig en attent en uit alles blijkt dat gezinnen met kinderen van harte welkom zijn. Voor bambini staan klassieke Italiaanse gerechten in kinderformaat op de kaart, maar voor kids die niet van pizza houden (bestaan die?) zijn er vertrouwde alternatieven zoals frietjes, appelmoes en een stukje kip. Hun energie kunnen de kleine gasten tussendoor kwijt in een leuke speelkamer en buiten op het omheinde grasveld waar onder meer een trampoline staat. Kinderen blij, ouders blij. Tip: liever een rustig etentje met volwassenen onder elkaar? Na kinderbedtijd verandert de sfeer in La Famiglia van vrolijk druk naar gezellig intiem.

Pret bij de boer voor jong en oud

Samen met de boer of boerin een kijkje nemen op de boerderij en knuffelen met een schattig minikoetje of lammetje. Lekker ravotten in de vroegere kalfjesschuur die is omgetoverd tot een fantastisch speelparadijs. Bij In & Outdoor Speeltuin Boerderij Pret is het altijd feest, of het nu regent of de zon schijnt. Binnen zijn springkussens, avontuurlijke gangenstelsels, een gave rodelbaan om vanaf te roetsjen en nog veel meer. De allerkleinsten kunnen op survival in de softplayhoek. Buiten nodigen trampolines en schommels uit tot actie. Maar dat is nog lang niet alles! Als in de zomer de mais hoog staat, kan je met elkaar op avontuur gaan door het spannende maisdoolhof dat ieder jaar weer andere verrassingen in petto heeft. Of maak je liever een tochtje over de zandpaden door de mooie Veluwse bossen en over de heidevelden, gezellig met z’n allen in de huifkar achter de trekker? Stoere mannen en vrouwen van zeven jaar tot zeventig plus gaan graag een potje lasergamen in de gigantische, voormalige boerderijschuur. Deze bijzondere binnen/buitenspeeltuin voor jong en oud is al ruim tien jaar een geweldige locatie voor kinderpartijtjes en schoolreisjes, maar ook voor familiefeesten en bedrijfsuitjes. Bij Boerderij Pret maken ze van jouw bezoek een onvergetelijke dag. Je bent hier het hele jaar door van harte welkom, met z’n tweetjes, je gezin of met een heel gezelschap. Als (groot)ouder heb je gratis entree en mag je lekker meespelen. Ben je toe aan wat rust, dan is het heerlijk om met een hapje en drankje op het fijne binnenof buitenterras te zitten met uitzicht op je kids die dikke Foto's: JP Fotografie

Restaurant La Famiglia Korhoenlaan 3 in Harderwijk 0341 – 26 85 44 www.lafamiglia.nl Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 21.30 uur

26

de kok de vlees- en visgerechten op die op z’n Italiaans worden uitgeserveerd met salade en spaghetti aglio olio (maar je kunt ook kiezen voor frietjes). Ben je met z’n vieren of meer, dan is het familiemenu een aanrader. Op de kaart lees je waarom: "Italianen delen graag, vooral emoties en roddels. Af en toe wordt dit onderbroken door een goede maaltijd en keert de rust even terug. Om het delen te bevorderen hebben we het La Famiglia-menu samengesteld: een schaal pasta, twee pizza’s en een gemengde salade. Ideaal voor vier personen." Dit menu kan ook uitgebreid worden met een chef’s choice van verschillende vlees- en visgerechten, of een vierpersoons runderlende van de Big Green Egg. De heerlijke, vers gemaakte pizza’s met dunne, knapperige bodem (zoals het hoort) zijn bij veel gasten favoriet en wil je liever thuis eten; alle gerechten kunnen ook besteld en afgehaald worden.

Op de uitnodigende kaart staan traditionele Italiaanse gerechten en grappige weetjes. Iedere dag wordt de Big Green Egg, een enorme keramische barbecue annex buitenkooktoestel, gloeiendheet gestookt. Hier bereidt

pret hebben. Vanaf zes personen zijn er allerlei leuke arrangementen te boeken en buiten de openingstijden heb je, als je er een feest geeft, de boerderij zelfs helemaal voor jezelf en je gasten. Ook fijn om te weten: veiligheid en hygiëne staan hier hoog in het vaandel, net als duurzaamheid. Het personeel is geschoold in alle disciplines en er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte, een zeer schone vorm van energie zonder CO2-uitstoot. Dat geeft, naast al het plezier dat je hier beleeft, een extra goed gevoel.

27

Foto's: JP Fotografie


’t Jagersnest Pannenkoeken & Eeterij Drieërweg 124 in Ermelo 0341 – 56 02 14 www.tjagersnest.nl Openingstijden: maandag en dinsdag gesloten woensdag van 12.00 tot 20.00 uur donderdag van 16.00 tot 20.00 uur vrijdag t/m zondag van 12.00 tot 20.00 uur

Grand Café De Boskamer Zuiderveldweg 6 in Putten 0341 – 35 24 12 www.de-boskamer.nl Openingstijden: maandag van 9.00 tot 23.00 uur dinsdag van 10.00 tot 23.00 uur woensdag en donderdag van 9.00 tot 23.00 uur vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur zondag van 9.00 tot 18.00 uur

H

Hét familierestaurant en pannenkoekenhuis van de Veluwe

G

Ben je dol op pannenkoeken, dan is voor jou 't Jagersnest beslist een paradijs! Je kunt hier kiezen uit wel 45 soorten, waaronder ook gluten- en lactosevrije én speciale streekpannenkoeken. Ze smaken stuk voor stuk geweldig, want hier staat een Nederlands kampioen pannenkoekenbakken achter het fornuis!

Grand café in zwemparadijs

Een restaurant met uitzicht op een subtropisch zwembad middenin de Veluwse bossen. Je gelooft het misschien niet, maar het bestaat toch echt. Bosbad Putten, een zwemoase met binnen- en buitenbaden en ’s winters zelfs een schaatsvijver, behoort tot de tien beste zwembaden van Nederland. Je kunt er het hele jaar door optimaal genieten en dat komt niet in de laatste plaats door het gezellige, sfeervol ingerichte Grand Café De Boskamer. Brunchen, lunchen en dineren kan hier zeven dagen per week. Iedereen is welkom, of je nu wel of niet van plan bent het zwembad in te duiken. In de lichte serre of op het heerlijke loungeterras grenzend aan het bos is het fijn relaxen met een hapje en een drankje terwijl je uitkijkt over de mooie natuur en het prachtig aangelegde zwemparadijs. Het grand café is natuurlijk ook een perfecte plek om een feestje te geven. Vier je hier de verjaardag van je kind dan is succes gegarandeerd, maar dat geldt ook voor een vrienden-, familie- of personeelsfeest. Wat dacht je van een Hawaïaans feest, een Las Vegas Night of een oerHollandse Bingo? Er zijn bruilofts-, borrel-, barbecue- en bedrijfsarrangementen; warme, koude en dessertbuffetten, letterlijk alles is hier mogelijk. En tijdens zo’n happening mag je zelfs privé zwemmen met je gasten, hoe leuk is dat! Foto's: JP Fotografie / De Boskamer

28

Met de lekkerste, spannendste en meest originele pannenkoek van Nederland, de Strawberry Marshmellow van de jonge chef-kok Gillian Wilkens, won ’t Jagersnest het NK Pannenkoeken Bakken 2015/2016, waarbij de vakjury en kinderjury ook nog eens unaniem waren in hun oordeel. Deze winnende pannenkoek kan je nog altijd proeven, want die staat natuurlijk voor eeuwig op de kaart! En eens geleerd blijft geleerd, de pannenkoeken van ’t Jagersnest staan nog altijd aan de top. Wil je toch liever iets anders, dan is er een uitgebreide menukaart waar zowel voor de lunch als het diner de lekkerste gerechten op staan die niets met pannenkoeken te maken hebben.

echt jagersnest. Kinderen zullen zich hier geen moment vervelen. Binnen is een knusse speelhoek en buiten kunnen ze lekker ravotten in het mooi aangelegde speel- en doepark met allerlei speeltoestellen en een zandbak. Zomers is het helemaal feest, want dan is het grote buitenzwembad geopend.

’t Jagersnest ligt op een van de mooiste plekjes van de Veluwe, in de bossen bij Ermelo op recreatiepark de Driehoek. In dit ‘pannenkoekenhuis en eeterij’ voelt jong en oud zich meteen welkom. De inrichting is gezellig nostalgisch en spreekt tot de verbeelding. De sprookjesachtige muurschilderingen van bosdieren geven je het gevoel middenin het bos te zijn (wat in werkelijkheid natuurlijk ook zo is) en zorgen voor een uitstraling van een

Dankzij de ligging kan je direct vanuit ’t Jagersnest een fijne boswandeling maken of op avontuur gaan in het nabijgelegen Klimbos. Het is mede daarom ook een fantastische locatie voor kinder-, familieen bedrijfsfeestjes. Je kan kiezen uit verschillende leuke arrangementen en er is meer dan voldoende parkeergelegenheid, prettig als je met een wat groter gezelschap komt.

29

Foto's: 't Jagersnest


De Hertogh Eten & Drinken Kerkplein 2 in Putten 0341 – 36 30 50 www.dehertogh.nl Openingstijden: maandag, dinsdag en donderdag van 11.00 tot 1.00 uur woensdag van 10.00 tot 1.00 uur vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 3.00 uur zondag gesloten

G

Genieten en uitgaan in stijl

S

Samen golfen is buitengewoon genieten

Midden in het groene Putten aan een karakteristiek plein en met uitzicht op de kerk ligt het gezelligste grand café van het dorp. Hier staat alles in het teken van lekker eten, drinken, genieten en uitgaan in stijl. Bij De Hertogh ben je van vroeg tot laat van harte welkom. Zodra de deuren ’s morgens opengaan staat het vriendelijke, gastvrije personeel voor je klaar om je te verwennen met een heerlijk vers kopje koffie en zelfgemaakte appeltaart, een smakelijke lunch of een diner à la carte. ‘s Avonds is het altijd gezellig druk, in de weekenden zelfs tot in de vroege uurtjes met dj’s en thema-avonden. Op de menukaart vind je een grote verscheidenheid aan gerechten, van een lunch en hapje tussendoor tot bourgondische specialiteiten. Alles wordt bereid met een subliem gevoel voor smaak en een grote liefde voor verse producten. “Als restaurant op de Veluwe staan we er natuurlijk om bekend dat je bij ons heerlijk wild kunt eten. Maar we serveren ook uitstekende verse vis en mooie vegetarische gerechten. Verder zijn we gespecialiseerd in de Spaanse keuken. Onze huisgemaakte tapas zijn befaamd in de wijde omtrek van Putten. Je kunt bij ons dagelijks van vijftig verschillende soorten tapas genieten en op maandag en donderdag zelfs onbeperkt. Naast onze vaste menukaart hebben we regelmatig seizoens- of themamenu’s.” In dit sfeervolle, knusse grand café met de uitstraling van een huiskamer voel je je meteen op je gemak. Gezellig aan de bar met een drankje bijkomen van de dag of nadat je lekker gegeten hebt nagenieten op de comfortabele loungebanken of het grote verwarmde terras; De Hertogh Foto's: De Hertogh

Golfbaan Golf4All Pluvierenweg 5 in Zeewolde 0320– 28 81 85 www.golf4all-harderwijk.nl Openingstijden: Zomertijd maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot zonsondergang zaterdag en zondag van 7.30 uur tot zonsondergang Wintertijd dagelijks van 8.00 uur tot zonsondergang

30

Golfen is een sport die je vooral samen moet doen. Het is een fijne manier om met je kinderen, familie, vrienden of collega’s sportief in de natuur door te brengen. Golfen verbindt en daarom wordt het ook wel het nieuwe netwerken genoemd.

is er helemaal op ingericht om jou, je familie en vrienden een fijne middag of avond te bezorgen. Tip: reserveer een van de ‘Highs’ als je eens een middag of avond relaxt met elkaar wilt bijkletsen! Je kunt natuurlijk gaan voor de bekende High Tea en er is ook een luxe variant. Maar wat dacht je van een fijne High Wine of High Beer waarbij je ofwel drie geselecteerde wijnen proeft of drie keer uit de meer dan twintig bieren op tap of fles kan kiezen. Daarbij wordt een etagère vol koude en warme hartige hapjes uitgeserveerd, onbekommerd genieten!

Bij Golf4All Harderwijk voelen zowel beginnende, gevorderde als recreatieve golfers zich welkom en thuis. Het ligt op een prachtige plek, bij het Harderbos aan de oever van het Veluwemeer. Je kunt hier als vaste speler, greenfee speler, gast of lid kiezen uit een ronde van 9 of 18 holes. Van oorsprong lag deze golfbaan, die toen nog Golfresort Harderwold heette, grotendeels in het bos, maar tegenwoordig heeft de baan meer het open karakter van een ‘inland links course’, waar de wind dankzij de lage begroeiing altijd meespeelt. De goed onderhouden, glooiende baan met mooi aangelegde waterpartijen heeft de A-status, het hoogst haalbare in Nederland en is een uitdaging voor geoefende spelers van elk niveau. De signature hole is de unieke eilandhole die je als zevende op je ronde tegenkomt. Ook als golfen voor jou nog volkomen onbekend terrein is, ben je van harte welkom bij Golf4All. Op de recreatieve shortgolfbaan, een Par-3-baan met 9 korte holes, komen alle elementen van een golfbaan aan bod en er is geen golfvaardigheidsbewijs voor nodig. Op deze baan kan je onder begeleiding van een instructeur op een ontspannen manier kennismaken met de golfsport. Sportschoenen en buitenkleding is voldoende, de specifieke golfkleding komt

later wel, als je door de sport gegrepen bent! Hier wordt trouwens ook fungolf gespeeld zoals footgolf en flinggolf; leuk voor iedereen, van jong tot oud en van beginner tot pro. Golfen is een fijne fysieke sport die goed is voor je conditie en concentratie en ook nog eens behoorlijk verslavend. Voor iedereen die het wil leren biedt Golf4All diverse cursussen aan, van groepslessen en golf clinics tot individuele golflessen op maat en golf for kids. Ook kan je hier fantastische groeps- en bedrijfsfeestjes boeken. Na een potje golfen is er niets zo fijn als een lekker hapje en drankje in de gastvrije brasserie of op het terras terwijl je geniet van het uitzicht op de 9e en 18e green. De bediening munt uit in vriendelijkheid en er is een grote keus aan heerlijke lunchgerechten. Ga je à la carte dineren, dan vind je op de kaart bijzondere gerechten en iedere maand een seizoenspecial.

31

Foto's: Golf4All


G

Brasserie de Volksmond Stationsstraat 80 A in Ermelo 0341 – 56 19 99 www.brasseriedevolksmond.nl Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 20.00 uur vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur en tijdens evenementen in het centrum

Genieten bij De Meiden

Sinds de zomer van 2017 is Swifterbant een bijzonder eettentje rijker. Bij De Meiden kan je genieten van een kopje koffie of thee met wat lekkers, een uitgebreide lunch en allerlei snacks. En ze bakken ook onovertroffen heerlijke frietjes! Met de opening van cafetaria en lunchroom De Meiden ging voor Bianca Hoogendorf en Gea Voois een grote wens in vervulling. Ze zijn terecht trots op hun mooie zaak die een gezellige, knusse uitstraling heeft. Vastbesloten om er een groot succes van te maken, hebben ze zich terdege voorbereid op hun culinaire missie. Hun friet is niet zomaar lekker en inmiddels al een grote publiekstrekker. Het is écht ambachtelijke friet, want ze schrappen en snijden de piepers zelf en bakken volgens de regels van de Meesters van de Friet die ze geleerd hebben bij het Frietbakkers Gilde. De koffie die ze uitserveren is zo perfect omdat ze een opleiding tot barista hebben gevolgd. Daarnaast werken ze bij voorkeur met verse, lokale producten van hoge kwaliteit. En dat proef je!

G

Genieten van puur en eigentijds Veluws

Waarom van ver halen als dichtbij ook goed of zelfs beter is? Voor Sandra en Ruurd, de eigenaren van Brasserie de Volksmond in Ermelo, is dat geen vraag maar een weet. In hun sfeervolle brasserie kan je genieten van koffie met wat lekkers erbij, een drankje met bittergarnituur en een smakelijke lunch of diner. Het wordt allemaal met veel liefde en toewijding bereid van verse ingrediënten die waar mogelijk behoren tot de Erkende Veluwse Streekproducten. Dat is niet alleen omdat Sandra en Ruurd trots zijn op hun omgeving en de herkomst van hun producten, maar ook bewust kiezen voor de beste kwaliteit. De twee staan bekend om hun grote gastvrijheid, oprechte betrokkenheid bij hun gasten en actieve, vernieuwende ondernemerschap. Afgelopen februari vierden ze met een feestelijke jubileum-menukaart het vijftienjarig bestaan van hun mooie zaak. In al die jaren is de brasserie uitgegroeid tot hét eetcafé van Ermelo en wordt door de vele vaste gasten beschouwd als een tweede huiskamer, waar toeristen zich overigens ook meteen thuis voelen. Midden in de levendige dorpskern en met een prachtig ruim terras Foto's: JP Fotografie / De Volksmond

De Meiden Koffie, Lunch & Verse Friet Zuidsingel 46 in Swifterbant 0321 – 34 02 63 www.de-meiden.nl Openingstijden: maandag gesloten dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 20.00 uur vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 20.30 uur zondag van 12.00 tot 20.00 uur

32

dat een paar jaar geleden nog terecht is uitgeroepen tot ‘Gezelligste terras van Ermelo’ is het een fijne plek om te genieten. Het is moeilijk kiezen van de uitgebreide menukaart waar allerlei heerlijke gerechten op staan, zowel klassieke uitsmijters en boerenschnitzel als verrassende broodjes belegd met gerookte zalmkroketjes of brie met pompoen en bospaddenstoelen en eigentijdse vegetarische schotels zoals een strudel van vergeten groenten. Mooie gerechten die je niet overal tegenkomt op een kaart! Verder staan de beroemde Veluwse pannenkoeken gezellig naast de Duitse Flammkuchen en is er altijd een dagspecial, een speciaal broodje van de week én een speciaal vers van de Veluwe-gerecht.

Samen met hun team, waarin trouwens ook jongens, zetten de dames zich dagelijks (behalve op maandag) vol enthousiasme in om hun gasten hartelijk te ontvangen en te verwennen met de fijnste gerechten. Hoewel hun slogan Koffie, Lunch & Verse Friet is, kan je hier tot een uur of acht ’s avonds nog snacken. Je bent ook welkom voor gewoon gezellig een drankje op het terras; op de drankenkaart staan naast allerlei warme dranken verschillende wijnen, (speciaal)biertjes, sapjes, frisjes en fijne smoothies. De menukaart is eenvoudig, maar er staan heerlijke gerechten op die regelmatig wisselen, waarbij gelet wordt op voldoende keus in vis, vlees of vegetarisch. En wil je je lunch of snack liever ophalen, dan krijg je die zorgvuldig verpakt mee.

En dan is er nog Catering op Smaak, het bedrijf waarmee Ruurd en Sandra door heel Nederland de catering verzorgen voor feesten, particulieren, bedrijven en evenementen, waarbij hun jarenlange ervaring goed van pas komt. Ook hier volgen ze dezelfde filosofie als in hun brasseriekeuken: goed en smaakvol eten maken met verse producten van uitstekende kwaliteit.

33

Foto's: JP Fotografie / De Meiden


Tennessee Steakhouse Oranjelaan 15 in Harderwijk Reserveren 0341 – 43 04 58 Bestellijn 0341 – 42 24 11 www.tennessee.nl Openingstijden: maandag van 17.00 tot 21.30 uur dinsdag t/m vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur zaterdag van 16.30 tot 22.00 uur zondag van 16.30 tot 21.30 uur

Stoppels Café en Cafetaria Stationslaan 5 in Harderwijk 0341 – 41 72 08 www.stoppels.net Openingstijden: Café elke dag geopend Cafetaria maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 23.00 uur zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur zondag van 12.00 tot 20.00 uur

B

H

Bijzonder café en cafetaria bij het station

Howdy! Superlekker, authentiek Amerikaans eten

Als een Siamese tweeling ligt Café en Cafetaria Stoppels in het centrum van Harderwijk, vlakbij het station. De twee zaken die één zijn maar toch ook apart, vormen een ideale plek waar je met een lekker drankje of snackje kunt wachten op je bus of trein. Maar ook om in alle rust van een fijne lunch te genieten of met een drankje en bittergarnituur de werkdag af te sluiten.

Bij Tennessee Steakhouse waan je je in een originele Amerikaanse diner. En dan bedoelen we niet een van de bekende fastfoodketens, maar een sfeervol restaurant waar je zowel binnen als buiten in stijl kunt genieten van de lekkerste steaks, spareribs en nog veel meer bekende Amerikaanse klassiekers.

Cafetaria Stoppels is al meer dan zestien jaar een begrip in Harderwijk en omstreken. Je kunt hier kiezen uit verschillende hamburgers, belegde broodjes, Italiaanse bollen, tosti’s en een ruim assortiment aan gefrituurde verleidingen. Er zijn wel dertig hapjes en snacks, de frietjes komen van McCain, dé expert op het gebied van ambachtelijke, pure aardappelproducten, oerfrietjes dus! Goed om te weten: als je telefonisch bestelt kan je je bestelling met een kwartiertje al ophalen! Bij het aangrenzende Café Stoppels staan naast warme en koude drankjes heerlijke bolletjes, uitsmijters en andere lunchgerechten op de kaart. Bij mooi weer kan je op het grote terras eten en anders gezellig binnen. Dit is echt zo’n etablissement waar jong en oud zich thuis voelt. Het vaste team van tien mannen en vrouwen staat gastvrij voor Foto's: JP Fotografie / Stoppels

34

je klaar. “We zijn elke dag open en het is de hele week door altijd druk bij ons. Overdag drinken scholieren van de omliggende scholen hier een bakje koffie of glaasje fris, en na schooltijd een biertje of wijntje. Maar ook bus- en treinreizigers weten ons te vinden. ’s Avonds zijn we meer een gezellige bruine kroeg met gasten van alle leeftijden en dé plek om te darten. Ook worden er regelmatig feestjes zoals verjaardagen en jubilea bij ons gevierd. We verzorgen met veel plezier de hapjes en drankjes, of een klein warm buffetje, net wat men graag wil. Bij ons staat klantvriendelijkheid en kwaliteit voorop, en daarnaast zijn we ook nog eens heel voordelig. Kijk maar eens naar onze menukaarten!”

Voor sparerib-liefhebbers is donderdag D-Day, want dan eet je hier onbeperkt spareribs waarbij je kunt kiezen uit Original, Tennessee, American of Smoked BBQ. Menig gast rijdt graag om voor deze inmiddels beroemde spareribs, maar wat dacht je van specialiteiten als BBQ Texas Turkey, New York Striploin of Dry Aged entrecote van Waardse Rund, gerijpt in eigen droogkast? Hoewel vlees een prominente plaats op de vaste menukaart inneemt - Tennessee Steakhouse staat bekend om de perfecte kwaliteit – zijn er ook voldoende aantrekkelijke alternatieven, zoals American pizza’s, vegetarische en visspecialiteiten. Voor de kids is er het Billy the Kid-menu en duizelen al die gerechten je, dan kan je gaan voor het Tennessee Storehouse Menu, een overzichtelijk driegangendiner met per gang drie keuzemogelijkheden. Alle gerechten worden uitgeserveerd met superlekkere, knapperige aardappelwedges en aan de gezonde saladbar kan je zelf een heerlijke salade samenstellen.

Het grote restaurant heeft op z’n Amerikaans enorm veel zitplaatsen, maar straalt dankzij de knusse inrichting waardoor leuke hoekjes zijn gecreëerd een en al gezelligheid uit en de sfeer is altijd prettig. Of je nu met je gezin, collega’s of vrienden komt, iedereen voelt zich hier thuis. De bediening is buitengewoon vriendelijk, relaxt maar toch snel en op een prettige manier joviaal. Het steakhouse is makkelijk bereikbaar met de auto en er is voldoende parkeerruimte. Mocht je toch geen zin hebben om de deur uit te gaan, dan kan je bij de bezorgservice Tennessee’s Fast Pizza online je American pizza, spareribs, chicken wings of hamburgers bestellen. Die worden binnen Harderwijk in no time thuis bij je afgeleverd.

35

Foto's: JP Fotografie


E

Eerlijk en heerlijk genieten in fameus restaurant

Café Brasserie De Faam kent een lange horecatraditie. Twee eeuwen geleden was het al een plek waar reizigers konden eten, drinken en elkaar ontmoeten. In de loop van de tijd groeide het uit tot een populair cafetaria, werd uitgebreid met een zaal waar bruiloften werden gevierd en bekende Nederlandse bands optraden en uiteindelijk stond het bekend als een restaurant met een ‘fameuze’ keuken.

Fat Alice & Moody Cracker Stationslaan 66 in Nunspeet 0341 – 26 38 06 www.fatalice-nunspeet.nl Openingstijden: maandag en dinsdag gesloten woensdag, donderdag en zondag van 17.00 tot 21.00 uur vrijdag van 17.00 tot 21.30 uur zaterdag van 17.00 tot 22.00 uur

Het oorspronkelijke pand is niet meer, maar de naam én faam zijn gebleven. De Faam is nog altijd een begrip in Hoogland. Ook bij de tegenwoordige brasserie kun je heerlijk eten, het café is een fijne plek voor een drankje en in de zalen is het goed feestvieren of vergaderen. Aan de menukaart zie je al dat hier met toewijding en verse, pure ingrediënten wordt gekookt en dat de gerechten met de grootste zorg en respect voor mens, dier en milieu zijn samengesteld. Bij de vlees- en visgerechten is aangegeven of het om biologisch, scharrel of duurzaam gaat. Bijgerechten zoals frietjes, salade of brood staan als supplement vermeld en worden dus niet ongevraagd uitgeserveerd. In deze tijd van bewuste keuzes maken zeer te waarderen! Er kan de hele dag van deze uitgebreide kaart worden besteld, maar daarnaast is er tussen 12.00 en 16.00 uur ook nog een aparte kaart met allerlei lunchgerechten.

V

Verrukkelijk cajunfood bij Fat Alice

Even voorstellen: een vrolijke, donkere, gezette vrouw die in de keuken van een cajunrestaurant in New Orleans al swingend op bluesmuziek in de pannen roert. Haar naam is Alice, maar vrienden noemen haar liefkozend Fat Alice. Bijna twintig jaar geleden was deze dame de inspiratiebron voor Louisiana Grill & Cajun Restaurant Fat Alice & Moody Cracker. Het is inmiddels een begrip in Nunspeet en omgeving, alleen al om de fantastische spareribs. Bij dit gezellige, sfeervolle restaurantje vlakbij het station kun je genieten van verrukkelijke traditionele grill- en cajungerechten uit het warmbloedige Louisiana; steaks, spareribs en verse vis gekruid met geurige, pikante specerijen of lekker gemarineerd. Maar op de leuke, uitgebreide kaart staan ook Amerikaanse toppers zoals de klassieke Surf ’n turf, fijne burgers en een aantal bekende Mexicaanse schotels. Daarnaast, wat je misschien niet zo gauw zou verwachten, een paar erg lekkere vegetarische Foto's: JP Fotografie / Fat Alice

De Faam Hamseweg 5 in Hoogland 033 – 480 12 13 www.defaam.nl Openingstijden: maandag t/m donderdag van 11.00 tot 01.00 uur vrijdag en zaterdags van 11.00 – 02.00 uur zondag van 15.00 tot 01.00 uur

36

gerechten. Alle hoofdgerechten worden uitgeserveerd met gefrituurde cajunaardappeltjes en salade. Apart kan je er nog van alles bij bestellen, zoals een maiskolf, gepofte aardappel met zure room en de smaakvolle 'dirty rice', witte rijst die volgens creools recept is bereid en een echte aanrader is! En dan zijn er nog de desserts die volgens New Orleans gebruik onweerstaanbaar zijn. Van Mojitosorbet tot The chocolate heaven, ze zijn allemaal té lekker om er niet een plekje voor vrij te houden! Met een informele sfeer, een vlotte, vriendelijke bediening en net zo vriendelijke prijzen een restaurant waar je je met z’n tweetjes, het hele gezin of een stel vrienden meteen thuis voelt. Wel even reserveren, want het kan er behoorlijk druk zijn!

Eten, drinken en ontmoeten is nog steeds het motto bij De Faam. Centraal gelegen aan een doorgaande weg in het hartje van het dorp is het makkelijk bereikbaar en er is altijd voldoende (gratis) plek op de ruime parkeerplaats. Het restaurant is gevestigd in een modern, strak gebouw, maar heeft dankzij de sfeervolle inrichting een warme, gezellige uitstraling, net als het grote terras ervoor dat met mooi weer gegarandeerd vol zit. De professionele, vriendelijke bediening heeft alle aandacht voor je en vertelt met kennis van zaken over de menukaart, de gerechten en de bereiding daarvan. Uit alles blijkt dat gastvrijheid en kwaliteit bij dit fijne restaurant hoog in het vaandel staan!

37

Foto's: JP Fotografie


Snoepreisje:

Gastronomische break in verrassend Wenen Bij Wenen denk je al gauw aan romantiek en muziek. Begrijpelijk, want de hoofdstad van Oostenrijk wordt van oudsher gezien als het centrum van klassieke muziek en opera. Maar ook als culturele hoofdstad van Europa, want het heeft een rijke geschiedenis die zich weerspiegelt in prachtige historische gebouwen, stadspaleizen, musea, kathedralen en een aantal van de mooiste opera- en concertzalen ter wereld.

J

Foto’s: Wien Tourismus: Christian Stemper, Peter Rigaud / Shutterstock / Arnold Pöschl

Je verwacht misschien niet dat de keizerlijke metropool aan de Donau ook een minder traditionele kant heeft. Naast de grandeur van barok en jugendstil heeft Wenen hippe wijken met trendy designwinkeltjes en dito restaurantjes, fascinerende hedendaagse architectuur en stadsstranden en kademuren vol streetart langs de oevers van het Donaukanaal. Het oude Wenen is statig en klassiek, het nieuwe Wenen jong, dynamisch en bruisend.

38

Sprookjespaleizen Er valt in deze gezellige stad, die al een paar jaar achtereen is uitgeroepen tot ‘s werelds fijnste stad om in te wonen, dus genoeg te doen. Voor romantici zijn er drie paleizen met een hoog sprookjesgehalte. Het immense Schloss Schönbrunn met uitgestrekte baroktuinen waarin de oudste nog bestaande dierentuin van de wereld, Tiergarten Schönbrunn. Het witte paleis de Hofbürg met

het Sissi Museum, maar ook de Spaanse Rijschool uit 1565 waar de bijzondere lipizzaners worden getraind. Je kunt de elegante witte hengsten bewonderen tijdens een galavoorstelling (compleet met klassieke muziek) of ochtendtraining. Het barokke paleiscomplex Belvédère waarvan de twee paleizen beide een museum zijn en het park geldt als een van de mooiste van Wenen.

Rondjes draaien Een en al romantiek dus, net als een avondje naar de Weense Staatsopera of een uitvoering bijwonen in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein waar de Wiener Philharmoniker ieder jaar traditiegetrouw de

mooiste walsen en meer spelen tijdens het Nieuwjaarsconcert. Maar het toppunt van romantiek is toch wel een candlelight dinner for two (meer kan trouwens ook) in een privégondel van het beroemde reuzenrad uit 1897 in de Prater. Tijdens de rondjes geniet je van een heerlijk etentje met bijpassende wijnen en een adembenemend mooi uitzicht over de flonkerende stad en het sprookjesachtig verlichte park dat ooit het jachtdomein van de keizer was.

Hotspots Liever trendy? Ga dan naar upcoming wijken zoals het studentikoze Josefstadt en Spittelberg met leuke

39


langs het Donaukanaal loopt een niet te missen kleurig, drie kilometer lang lint door de grijze bebouwing.

Culinaire ontdekkingstocht Natuurlijk drink je tijdens je bezoek minstens één keer uitgebreid koffie bij een van de nostalgische, heerlijk relaxte koffiehuizen. De traditionele Weense koffiehuiscultuur is niet voor niets immaterieel cultureel erfgoed, het zou zomaar eens kunnen dat hier de basis is gelegd voor de hedendaagse, wereldwijde koffiehype! Weense Kaffeehäuser zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open en serveren naast koffie ook heerlijk zelfgemaakt gebak. En dat brengt ons op nóg een grote charme van deze veelzijdige stad. De fameuze wienermelange, sachertaart en wienerschnitzel zijn niet de enige lekkere dingen die hier vandaan komen. Dit is dé ideale stad voor een gastronomische citytrip!

Voorproeven Zin gekregen om erheen te gaan? Dan hebben we een tip voor je. Nog voor je op reis gaat, kan je in de stemming komen! Vorige maand verscheen bij Good Cook Recepten uit Wenen van Antonia Kögl. Prachtig uitgevoerd met mooie sfeerfotografie is het, anders dan de titel doet vermoeden, veel meer dan ‘alleen maar’ een kookboek. Antonia heeft in Wenen haar eigen adviesbureau op het gebied van grafische vormgeving en gastronomie. Ze neemt je mee op een culinaire wandeling door de stad, waarbij ze vertelt over de bezienswaardigheden en foodie-hotspots. Onderweg stelt ze een groot aantal traditionele en moderne restaurants en hun chef-koks aan je voor en last but not least: geeft een heleboel recepten van zowel legendarische klassiekers zoals die beroemde schnitzel en chocoladetaart als innovatieve, soms nu al iconische nieuwe Weense gerechten. We geven je graag een voorproefje:

Hotel Sacher

Lugeck

boetiekjes, Karmeliterviertel met op zaterdagochtend een boerenmarkt, het gezellige Neubau en Mariahilf met de levendige Naschmarkt. De futuristische architectuur van de hypermoderne campus die in 2013 werd geopend is een bezienswaardigheid, net als het vuilverbrandingscomplex dat dankzij het kleurrijke werk van de kunstenaar Hundertwasser veranderde in een eigentijds icoon. In het MuseumsQuartier, een van de grootste kunst- en cultuur-

40

centra ter wereld, vind je fascinerende hedendaagse kunst, bijvoorbeeld in het MUMOK, MUseum voor MOderne Kunst. Maar niet alleen daar. In Wenen kan je de meest gave streetart, vaak van internationaal vooraanstaande graffitikunstenaars, spotten. Gewoon, zoals het woord al zegt, overal op straat en zelfs in de historische binnenstad, op de trap naar het Albertina Museum. Soms moet je er een beetje naar zoeken, maar

Het traditionele Wenen Als je van het historische Wenen houdt met haar ouderwetse charme en culinaire tradities, en als je graag in stijl geniet van producten van de allerbeste kwaliteit, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de restaurants Rote Bar en Anna Sacher in Hotel Sacher. In dit hotel met keizerlijke sfeer word je verwend met klassieke gerechten in een nieuw jasje. Ook in een historisch Weens pand, midden in het 1ste district, bevindt zich café-restaurant Lugeck. Hier serveert men traditionele Oostenrijkse gerechten van uitstekende kwaliteit. Je zou Wenen

kunnen beschouwen als de ‘bakermat van de schnitzel’ en Lugeck is met zijn mooie interieur de ideale plek om daarvan te genieten. Thomas en Hans Figlemüller zorgen er elke dag opnieuw voor dat Oostenrijkse gerechten volgens de allerbeste traditie worden geserveerd.

Wiener Schnitzel Voor 4 tot 6 personen 2-3 kg kalfsfricandeau / zout / 3 eieren / paneermeel / tarwebloem / geklaarde boter / partjes citroen Snijd de kalfsfricandeau (met de draad mee) in plakken van ongeveer 220 gram. Leg een stuk plasticfolie op de plakken en sla ze met een vleeshamer voorzichtig plat. Bestrooi met zout. Klop de eieren in een bord los, vul een ander bord met paneermeel en een derde bord met tarwebloem. Wentel de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Verhit flink wat geklaarde boter in een pan en bak de schnitzels 2 tot 3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een partje citroen.

41


Gegrilde aubergines met tomaten en Spaanse pepers Voor 4 personen 4 aubergines / 200 g tomaten / 4 gekookte eieren / 1 groene Spaanse peper / 5 el sesampasta / grof zeezout / olijfolie / sap van halve citroen Verwarm de oven voor tot 200 °C met de grillstand. Leg de hele aubergines op een bakplaat en gril ze in de oven tot de schil zwartgeblakerd is. Haal de aubergines uit de oven, laat ze iets afkoelen en verwijder de schil voorzichtig. Probeer de vrucht (met het steeltje) heel te houden. Snijd intussen de tomaten in stukken en pureer ze ongepeld in een blender.

NENI Het moderne Wenen Sinds 2013 combineert restaurant Labstelle in het hart van Wenen, dat nog de sfeer van de jaren zestig uitstraalt, moderne, stedelijke verfijndheid met traditie. Hier worden de traditionele gerechten op veelzijdige, creatieve en liefdevolle wijze heruitgevonden. Daarbij staan duurzame kwaliteitsproducten van streekproducenten centraal. Daar kan je van genieten in het gezellige restaurant, in de knusse bar of in de zomer op het mooie terras. Ook NENI aan de Naschmarkt is een culinaire hotspot waar veel Weners in een ontspannen sfeer komen genieten van exotische gerechten. Eigenares en kokkin Haya Molcho heeft Israëlisch-oosterse roots en samen met haar vier zonen kiest ze er ook in de keuken voor om vernieuwende gerechten van oosterse herkomst te bereiden. Intussen zijn er ook vestigingen van NENI in Berlijn, Hamburg en Zürich. Haar bekroonde hummus is, samen met nog andere NENI-producten, in heel Oostenrijk in winkels te koop. En wie echt wil koken zoals Haya, kan dat leren in haar koksschool die in 2016 de deuren opende.

Labstelle

Pel de eieren en halveer ze. Verwijder het steeltje en de zaadjes van de groene Spaanse peper en snijd het vruchtvlees in. Verdeel de gepureerde tomaten over de borden, leg er telkens een aubergine op en garneer met de ingesneden Spaanse peper, de sesampasta, het zeezout en de olijfolie. Besprenkel met het citroensap en serveer er de halve eieren bij.

ontdek

de smakelijke chouffe bieren

Recepten uit Wenen / Antonia Kögl / Good Cook Publishing / ISBN 9789461431820 / € 24,95 Genoemde restaurants: sacher.com / lugeck.com / labstelle.at / neni.at

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Duvel Moortgat vertegenwoordiger of via info@duvel.nl

Geen 18, geen alcohol MoN002_Ad.Chouffe_100x250mm.indd 1

42

19/02/2018 13:52

43


NIEUW

Fuze Tea is een drank met thee-extracten en vruchtensap uit concentraat, (met kruidenextract), met suikers en zoetstof. © 2018 FUZE TEA is a registered trademark of DP Beverages

Calorieën zijn toch die beestjes die ’s nachts je kleren kleiner maken?

ZO HEB JE IJSTHEE NOG NOOIT GEPROEFD Foto: Joost Leijen

44

MAAK KENNIS MET

!

UNIEKE EN NATUURLIJKE SMAAK LAAG IN CALORIEËN GEMAAKT VAN DUURZAAM INGEKOCHTE THEE


Superpowder

Ieder jaar worden

en andere culitrends

de lijsten gepubliceerd met de nieuwste trends op

Foto: Shutterstock

het gebied van eten en drinken. Dit jaar zullen naar verwachting superfoods een beetje passé raken,

Beestjes op je bord Nee, we bedoelen geen wormen en sprinkhanen, hoewel ze beslist richting de top tien oprukken. Het gaat hier om de goede (levende) bacteriën die helpen bij het fermenteren van voedsel. Dat werd eeuwen geleden al gedaan om eten langer houdbaar te maken (denk aan zuurkool, yoghurt en bier), maar is überhip sinds innovatieve chefs het in hun keuken toepassen. Gefermenteerde gerechten zijn lekker, licht verteerbaar en als probiotica ook nog eens heel gezond.

maar komt superpowder helemaal in. Denk daarbij aan matcha en rauwe cacaopoeder, maar ook ‘nieuwkomers’ zoals lucuma, baobab en maca, die

Geen dieren op je bord

gevriesdroogd en vermalen tot

Vegan eten wordt nog hipper dan het al was. Steeds meer mensen plannen regelmatig een 100% diervrij dagje in. Dierlijke eiwitten kan je ouderwets vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten of noten, maar ook nieuwerwets door zeewier of hennepzaad. Ga liefst voor biologisch bij producten waar sojabonen in zijn verwerkt, zoals tofu, tempeh en kant-en-klare vleesvervangers. Dan weet je zeker dat de soja niet genetisch gemanipuleerd is. Daarvan is het effect op ons welzijn nog onduidelijk.

poeder voor superpower in jouw smoothie, shake of toetje zorgen. Nieuwsgierig geworden? Dit zijn nog een paar

Alleen maar groente op je bord Een stapje verder dan alleen dierlijke eiwitten vervangen is zo af en toe geen granen, maar uitsluitend groenten serveren; een leuke uitdaging voor creatieve koks. Rijst van bloemkool en broccoli, pasta van courgette, bietjes en worteltjes, het ligt allemaal voor je klaar bij de

voorspelde culitrends:

46

supermarkt. Maar zelf maken is simpel en een aanrader, want dan blijven smaak, kleur en vitamines veel beter bewaard.

Alles op je bord Voedselverspilling was al not done, maar we pakken het dit jaar nog serieuzer aan. We kopen bewuster in en gebruiken alles. Van kop tot staart en van wortel tot kruin: letterlijk alles van plant en dier wordt gebruikt en de restjes gaan de volgende dag in de soep, saus of salade. Wist je dat je niet alleen van botten en vleesrestjes bouillon kunt trekken? Verzamel groente-afval zoals schillen, staartjes, kapjes en kontjes, maar ook minder mooie takjes en uiteindjes van kruidenplanten, in een grote zak in de diepvries en trek er zodra die vol is een geurig bouillonnetje van.

Minder op je bord All you can eat blijft een fijn concept, maar dan wel ‘all’ van uitstekende kwaliteit. Met andere woorden: we eten liever minder, dan een bord vol vulling en kiezen bewust voor eten waar we ons goed bij voelen en wat we lekker vinden. Niet alleen tijdens het genieten van zo’n volgeladen buffet of kaart met enorme keuzemogelijkheden, maar ook in onze eigen keuken.

Lokaal op je bord Groente en fruit van stadstuinderijen en lokale boerenmarktjes, kaas, eieren en vlees van een

47


Advertorial Advertorial

(biologische) boer op fietsafstand; eten uit eigen buurt wordt het toverwoord. We kennen graag het verhaal achter ons eten en houden de lijntjes het liefst zo kort mogelijk. Lokale producten zijn supervers en het smaakt allemaal nóg lekkerder als je de leverancier kent.

Van ver op je bord De smaakvolle, rijke keuken uit het Midden-Oosten verovert ons bord, en met meer dan de vertrouwde hummus, couscous en falafel. Munt, komijn, koriander, ras el hanout, za’atar en harissa; we gebruiken het allemaal om een geurige oriental touch aan ons eten te geven. Overigens is de originele Marokkaanse muntthee meer dan een glas kokend water met wat blaadjes munt erin: doe 1 eetlepel groene thee in een pot, overgiet met een liter kokend water. Gooi de gezette

thee (en daarmee de bittere smaak) weg, bewaar de theeblaadjes. Voeg een bosje gewassen (kruize)munt bij de theeblaadjes in de pot en schenk er een liter kokend water op. Laat vijf minuten trekken en serveer in kleine theeglaasjes. Volgens goed Marokkaans gebruik wordt tijdens het zetten royaal suiker toegevoegd. Omdat niet iedereen dat zal waarderen, kan je beter in plaats daarvan honing of suiker op tafel zetten.

Kiekje van je bord We willen dat eten niet alleen lekker is, het moet er ook goed uitzien. Een bijzondere opmaak en manier van uitserveren maakt een steeds groter onderdeel uit van onze culinaire beleving; we zijn dol op instagramwaardige gerechten!

Advertorial

De ene asperge is de andere niet

A

De perfecte groente om het voorjaar te vieren is de asperge! Maar de ene asperge is de andere niet. Dat begint al bij de herkomst. Brabantse Wal Asperges hebben een eigen microklimaat, het Limburgse goud groeit op de beste zandgrond.

Asperges komen in verschillende soorten en maten. Ga je bij een restaurant asperges eten, dan zorgt de chef ervoor dat je van de allerlekkerste asperges geniet. Daarvoor heeft hij een betrouwbare leverancier nodig die garant staat voor topkwaliteit asperges, of het nou om dikke, dunne, tips of groene gaat. Zo’n horecaleverancier is Rungis, een groente- en fruitspecialist met passie, die gastronomische trends signaleert, chefs daarvan op de hoogte houdt en ervoor zorgt dat ze altijd op tijd hun inkopen in de keuken hebben.

Aspergeweetje Wist je dat de asperges die je eet, eigenlijk de jonge groeipunten van de aspergeplant zijn? Door bijvoorbeeld plasticfolie over de aspergebedden te leggen kan de aspergeoogst worden vervroegd. Maar langer doorgaan met steken gebeurt nooit. Niet omdat de smaak niet meer goed is, maar omdat de scheut moet kunnen uitgroeien tot plant om zo energie te maken voor het volgende seizoen. Zo is de cirkel weer rond! Lekker genieten dus van deze lentetraktatie zolang het seizoen duurt. Dat eindigt traditiegetrouw op 24 juni, wanneer het midzomer- oftewel Sint-Jansdag is!

48

Proeven en fietsen doe je op de

VELUWE Zonnige terrasjes, heerlijk eten, een goed glas wijn. Op culinair gebied biedt de Veluwe je eindeloos veel mogelijkheden. Van gezellige bistro’s tot sfeervolle restaurants en hippe bars waar

Tip 1: De mooiste recreatieve routes over de Veluwe hebben we voor je geselecteerd. Deze zijn gebundeld in een apart fietsrouteboekje. Je krijgt altijd een tip voor een rustpunt onderweg! Haal het gratis boekje bij een van de toeristische informatiepunten of bekijk de routes online op routesopdeveluwe.nl.

het uitstekend vertoeven is. Tijd om het te gaan ontdekken!

Spring op de fiets Het mooie aan fietsen op de Veluwe is de enorme diversiteit. Het ene moment trap je lekker door de bossen en over stuwwallen, het andere moment ben je op een open vlakte, fiets je langs heidevelden of vennetjes. Zo ontdek je de prachtige natuur in al haar facetten. De Veluwe is niet voor niets verkozen tot ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Nu het lente is, zijn lekker eten en actief zijn in de natuur heel goed te combineren. Begin 2017 is het fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe vernieuwd. Dit betekent veel nieuwe routes en knooppunten. Het fietsnetwerk brengt je altijd langs de mooiste routes en plekjes. Kies op welk knooppunt je wilt beginnen en bepaal je eigen route. Het is een kwestie van de bordjes volgen, gewoon van het ene genummerde bordje naar het andere genummerde bordje. Stap dan onderweg af voor die heerlijke hapjes en drankjes en bezoek daarnaast bijvoorbeeld eens een museum. visitveluwe.nl/active

49

Tip 2: Een Erkend Veluws Streekproduct krijgt een label als het aan strenge eisen voldoet. Benieuwd welk van deze adressen met zo’n product te combineren zijn in jouw fietsroute? Kijk op echtveluwe.nl


Uitsmijtertje

Madeliefje Bloeit bijna het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar uitbundig, wordt daarom ook wel meizoentje genoemd. Omdat het overal in gras verschijnt, zien we het als onkruid, maar in de middeleeuwen werd het gewaardeerd

om de reinigende werking. Is bezig met een comeback dankzij de eetbare bloemen-hype. De bloemetjes doen het geweldig als garnering van allerlei gerechten en zijn ook nog eens bloedzuiverend.

“De mooiste Liefde is de passie voor ambachtelijk bier uit de historische bierstad Delft.” Officiële naam: Bellis perennis Smaak: bloemen in de knop of deels geopend kruidig/nootachtig; helemaal open licht bitter. Het jonge blad geeft een zuurtje aan voorjaarssalades. Kooptip: de wilde of weidemadelief is eetbaar, gecultiveerde soorten doorgaans niet. Als onkruid plukken dus, liefst ‘s ochtends als de bloemen net opengaan. Zaaien kan ook of een pol madeliefjes scheuren en in je tuin of een pot uitplanten. Weetje: de bloemen sluiten zich als het koud is, maar gaan open in warmte. Verras je gasten eens met een kopje toverthee. Leg wat (schone) bloemen in de koelkast zodat ze zich sluiten. Schenk thee in, geef iedereen er drie gesloten bloemetjes bij om in het kopje te laten drijven. Tadaa! Door de warmte openen de bloemetjes zich spontaan, als in een versnelde film. Foto: Joost Leijen

50

De Koperen Kat - o.a. verkrijgbaar bij

Bierwinkel BurgBieren te Ermelo Voor informatie: www.dekoperenkat.nl


PROBEER NU!

naturel is wel zo lekker

OverHeerlijk 3 Voorjaar 2018  

OverHeerlijk is een consumentenmagazine uitgegeven door Van de Mheen Foodservices

OverHeerlijk 3 Voorjaar 2018  

OverHeerlijk is een consumentenmagazine uitgegeven door Van de Mheen Foodservices

Advertisement