Page 1

RADI CALLY MINE


TELL


INLEIDING Hier is ie dan: de nieuwe,

interactieve editie van Radically Mine van het Van Abbemuseum! Een echte must have. Na de succesvolle eerste editie hebben weer veel scholieren, docenten en studenten zich ingezet om de tweede editie mogelijk te maken. De vormgeving is bedacht en uitgevoerd door studenten van SintLucas. Radically Mine staat vol werk van jongeren die zich hebben laten inspireren door de collectie en de tentoonstellingen van het Van Abbemuseum. Zoals je zult zien, sprak de Lissitzky-Kabakov tentoonstelling veel jongeren aan. Ook de humoristische muurtekeningen van Dan Perjovschi en het werk van Piero Gilardi waren voor velen een inspiratiebron. Blader het boekje gerust door, maar ga vooral zelf aan de slag. De kopjes ‘Draw’ en ‘Tell’ geven je de mogelijkheid om zelf de kunst van het museum te ervaren en deel uit te maken van de volgende editie van Radically Mine in 2014! Veel plezier!


DRAW


Anne Kessels - 17 jaar Voor ‘Radically Mine’ koos ik voor het maken van een strip. De strip laat de belevenissen zien, die wij, als leerlingen, meemaken in het museum. Ik wilde de mensfiguren in de strip niet helemaal tot in detail tekenen, daarom probeerde ik verschillende manieren om vereenvoudigde mensfiguren te tekenen uit. Ik maakte bijvoorbeeld foto’s van medeleerlingen, die ik als silhouet uit kon knippen en over kon trekken. Maar het knippen was veel werk en het resultaat viel tegen, dus heb ik voor deze manier van tekenen gekozen. Strips zijn meestal een aantal tekeningen achter elkaar die een verhaal voorstellen. Dat wilde ik ook, maar omdat er weinig tijd was, koos ik ervoor om verschillende gebeurtenissen in één plaatje terug te laten komen. Ik werd geïnspireerd door Peter van Straaten die ook als strip één tekening maakt.


TELL


Deze voorstelling met bloemen en een gedeelte van de betekenis van het woord flower maakte ik naar aanleiding van twee schilderijen in het museum. Mijn inspiratiebronnen waren een schilderij vol bloemen en 4 schilderijen met de betekenissen van de woorden red, yellow, grey en blue. Ik maakte dit werk met pastelkrijt. Ik heb eerst de bloemen opgezet. De tekst plaatste ik eroverheen.

Lisanne van Goor - 16 jaar Voor beiden was het schilderij ‘Art as Idea as Idea (First Investigation)’ van Joseph Kosuth een inspiratie. Dit schilderij bevat een woordenboekomschrijving van het woord ‘red’. Ik heb gebruik gemaakt van de woorden ‘woede’ en ‘liefde’. Van een hart (symbool van de liefde) heb ik een bom gemaakt die op ontploffen staat. Het hart heeft vleugels waarmee het wil wegvliegen van alle boosheid (deze boosheid kan je aangeven met de kleur rood). De achtergrond is een rode kleur die overloopt naar oranje. Er zijn barsten te zien, die te maken hebben met het barsten van de ondergrond ofwel de woede.

Met deze voorstelling maak ik duidelijk dat je het leven van de fleurige kant moet bekijken en de tegenslagen moet verwerken.

Sharon Veugen - 16 jaar


DRAW


We zijn met tekenen naar het van abbemuseum geweest een tijdje geleden, en ergens in het museum stond een grote ouderwetse projector. Ik ging in het licht staan van de projector, eerst voor de grap maar daarna keek ik naar het licht dat vanuit de projector in mijn ogen scheen.

Tessa Knapen - 16 jaar

Ik wilde graag een foto maken omdat ik dacht dat het wel een mooie foto zou kunnen worden, dat werd het ook. De foto is heel apart uitgevallen en ik vond hem heel erg mooi. Het licht ziet er zeer spectaculair uit in deze foto.

Dit werk is gebaseerd op het werk van Piero Gilardi.

Leonardo Verkoelen - 16 jaar Mijn gedachte was een pak te maken dat angst uitstraalt. Ik ging uit van een standaard businesspak. Angst is makkelijk uit te beelden door kleine aanpassingen aan een model. Zo zijn de mouwen langer en ze hebben een puntig einde. Verouderde tinten en kreukels stralen ook angst uit. De ap met knopen zit meer over de onderlaag. Het lijkt alsof er iets onder verborgen zit. Het hele pak wordt zo een mysterieus kledingstuk. Iemand die hiermee over straat rondloopt, wekt een angstaanjagend beeld op.

Hij maakte verschillende tapijten met stenen, gras, moestuinen en allerlei designs. Ook maakte hij een pak dat de natuur uitbeeldt en een pak dat woede uitstraalt.

Leonardo Verkoelen


TELL


Natuurtapijt mijn hand Als ik de wereld kon scheppen naar d stran dit op ten Dan bleef ik wach me toe stromen Dan liet ik het water van de zee naar bomen de Zachtjes hoor ik het gefluister van n van leven De natuur omringt me als een deke even gebl altijd hier als ik het kon was ik Verdwaald in dit tapijt realiteit. Maar toch moet ik terug naar de

Casper Smeaulders - 13 jaar

Twee verschillende vrouwen. Die zo identiek lijken. Twee ogen. Die hetzelfde kijken.

De een jong de ander oud. Beide een hart van goud. band. eder en dochter een hechte

Mo

.

Zijn zo elkaars zielsverwant Zij wordt zo snel groot.

Zij wordt alweer oud. d. Maar gaat nog lang niet doo

Als je dat maar onthoud. zwart. Zonder jou is mijn hele leven Blijf bij me zolang het kan. Jij zorgt voor het kloppen hart.

van mijn

De tijden waar ik bij je ben. Ik houd ervan.

. Ik ben jaloer, ik wil dat ook .. Ik wil mijn moeder terug…………

Vera Verstegen - 14 jaar


DRAW


Anne Blommensteijn - 13 jaar

Radically Mine: Een hele en een kapotte spijkerbroek, voor ons een luxe; voor de kinderhanden in India een vloek. Wij betalen voor gaten,

maar omdat je het dan o zo koud krijgt kan je net zo goed weg laten. Het is toch gek dat een kapotte broek duurder is, misschien is met die rijke mensen echt iets mis. We kopen toch ook geen kapotte schoenen, die laten we toch eerder mooi boenen. Misschien zouden we vaker stil moeten staan,

en ons afvragen: wat voor broek heb ik nou eigenlijk aan?

Quirien Koopen - 13 jaar


TELL


Verdwaald, in de gestileerde wereld van Piero Gilardi. Zwelgend loop je door de kleurrijke tuinen en bossen waar stenen, bloemen , groenten en fruit centraal staan. Zie je in je ooghoek een vrouw omringd met watermeloenen dansend als een stervende zwaan.Was alles maar zo mooi en simpel als deze kleurrijke wereld waar je gedachterustig en zorgeloos rond cirkelt. Dan ineens ben je terug in de hectiek van onze planeet zie je in je ooghoek het ergste leed was alles maar anders dan de onze vervuilde omgeving afwachtend tot onze overleving. De globale kinderlijke wereld, waar overleven kost geen enkele krachtEn de moderne wereld alleen maar naar geld smachtSteeds een ruzie, discussie na elke klacht alles is er mooi, zelfs de nacht. Waar alles rustig is en de tijd op je wacht zul je nooit gaan stressen, moeder natuur zorgt ervoor dat je beleeft en lacht iedereen zorgt voor elkaar en is heel zacht. De oorlogen zorgen er voor dat iedereen betere tijden afwacht, maar is dat wel zo fijn en vol met kleur? Wil je nou echt een wereld zonder haat en gezeur? Nooit een spannend gevecht of een sappig gerucht. Alleen maar rozengeur en gezonde lucht. Het kan ook opwindend zijn als er weer een kerncentrale explodeert. Of dat de president weer iets onmogelijks bezweert. Dat er een volksgroep niet wordt geaccepteerd. Het kan erg zijn, maar je wil toch ook niet dat heel de wereld in blijheid verkeert! Als het allemaal blijheid en vrede is dan is er toch ook iets mis. Geef toe, het is best

grappig om te zien hoe twee Kamerleden elkaar lichtelijk uitschelden. Als er niks gebeurt dan heb je ook in de pauze aan elkaar niets te melden. Kortom: Als de wereld een stukje beter wordt dan zou dat wel fijn zijn, maar geen walhalla met alleen maar “peace, love, understandingand respect�.

Stan Oversteegen - 14 jaar


DRAW


WALL

OF FAME

Het eerste werk wat mij echt opviel in het Van Abbemuseum was de hal die compleet was betekend met kleine stripjes van Dan Perjovschi.

Jasper Klaus - 18 jaar

Jasper Klaus

Deze maakten de huidige samenleving belachelijk op een makkelijke en enigszins minimalistische manier. Ik vond het interessant om te zien hoe zo iets makkelijks toch heel ingenieus kan zijn. In de rest van de tentoonstelling werd ik vaak herinnert aan de industriĂŤle kracht van de Sovjet-Unie. Ze streefden tijdens hun hoogtepunt naar algemene industrialisatie en automatisering. Ik bedacht eerst deze twee samen te brengen in een spottende afbeelding. De industrialisatie die de Sovjetten zo graag wilden bereiken lijkt tegenwoordig de ondergang van onze planeet te worden. Met de grote hoeveelheden vervuiling die de lucht ingepompt wordt en de afbreking van de atmosfeer was het idee van de Russen toch niet zo goed. Ik wilde met behulp van de kernramp in Tsjernobyl een spottend beeld van maken door een familie in de geruĂŻneerde stad Pripyat te laten staan in beveiligende kleding die zich niets aantrokken van de dood en verderf om hun heen. Hun voorouders vonden dat dit de ideale wereld voor ze zou zijn dus volgen ze dat idee. Uiteindelijk werd besloten een serie tekeningen als ansichtkaarten te maken met spreuken uit verschillende wereldstreken waar de hulp van sommige mensen niet wordt gewaardeerd. Met behulp van deze spreuken wordt de voorstelling dan gedraaid van een macaber beeld van dood en verderf naar een vrolijke voorstelling, waar mensen geen moer geven om hun slechte situatie, omdat zij doen wat hun blij maakt in het leven.


TELL


Hoewel dit voor sommigen gewelddadiger is dan voor anderen. Ik besloot al vroeg met ofwel Oost-Indische inkt of balpen te werken. Ik werk over het algemeen weinig met potlood. Met pen en inkt wil ik het altijd in een keer perfect doen en werk ik meer gecontroleerd en doeltreffender. Na het idee te hebben alles zwart-wit te laten heb ik besloten op de computer de nodige kleur toe te voegen met behulp van paint- en photoshop.

Jasper Klaus

Jasper Klaus Wortelextremisten Voor het idee heb ik me laten inspireren door de Engelse graffitikunstenaar Banksy. Ik besloot net als Banksy om sjablonen te gebruiken en daar met verf en stift een graffiti van te maken. Het was mijn bedoeling om het werk zo veel mogelijk op een echte graffiti te laten lijken, vandaar dat ik als achtergrond een bakstenenpatroon heb gekozen. Op de ‘muur’ zijn sjablonen te zien van terWouter van Maanen - 18 jaar roristen die op het punt staan een konijn te onthoofden. Één terrorist heeft een kalasnikov in zijn hand, de middelste terrorist leest zijn boodschap voor en de meest rechtse terrorist staat op het punt het konijn te onthoofden met een wortel. Achter de terroristen hangt een vlag met daarop in het Arabisch: ‘wortelextremisten’. De tegenstelling in mijn eindwerk is het gruwelijke tegenover het onschuldige. Ik wilde met deze opdracht kritiek geven op de maatschappij, doormiddel van een tegenstelling af te beelden net als Banksy doet. Er verschijnen de laatste jaren filmpjes op het internet en in het nieuws over Al Qaida die mensen hebben gegijzeld. Veel van deze gijzelaars worden op camera onthoofd en deze beelden gebruikt Al Qaida vervolgens om hun boodschap naar de Westerse wereld over te brengen. Deze gijzelaars zijn vaak Westerse journalisten die alleen verslag doen en niks met de conflicten in het Midden-Oosten te maken hebben. Het konijntje staat in mijn graffiti symbool voor de onschuldige slachtoffers van het terrorisme. De meest rechtse terrorist heeft in plaats van een mes, een wortel in zijn hand om zo de tegenstelling te benadrukken. Met deze tegenstelling wil ik kritiek geven op de zinloze gruweldaden van het terrorisme.


DRAW


Leonoor & Tim - 16 jaar & 15 jaar Joosje Abeln & Linde Heijmans - 18 jaar

Nora Huygena - 13 jaar

Jade stultjens - 17 jaar

Robin Schumacher - 13 jaar

Yvonne Kishna - 15 jaar


TELL


Felix van Eeten, 5 vwo Arend Weeda, 5 vwo

Yvette Broekstra, 5 vwo

Eline Goudsmid & Beau, Schuur 5 vwo

Lotte Delissen & Anneke, Romijnders 5 vwo

Sarita de Berg & Evi Oomens - 17 jaar


DRAW


Julie Verhoef - 17 jaar

Het schilderij is op doek gemaakt. De verf die is gebruikt is acrylverf en in het donkere schilderij is ook houtskool gebruikt. We hebben voor acrylverf gekozen omdat deze mooi dekkend is op doek. Houtskool is in het donkere schilderij gebruikt, omdat je dit kan uitvegen en het dan een heel mooie sombere sfeer uitstraalt. In het lichte schilderij is ook hobbylijm gebruikt. Dit hebben we gedaan om een glanzend effect in het schilderij te creĂŤren en een suggestie van schuimende golven te geven.

De schilderijen geven allebei een zee weer. Op het donkere schilder is ook een bootje afgebeeld. De opdracht was een tegenstelling uitbeelden. De sfeer op het lichte schilderij is een tegenstelling met het donkere schilderij. Het lichte schilderij straalt licht, kleur, vrolijkheid en de sfeer van de dag uit. Het donkere schilderij straalt donker, woestheid, somberheid, dynamiek, eenzaamheid en de sfeer van nacht uit. Om meer spanning te creĂŤren hebben we de schilderijen niet op gelijke hoogte gehangen. Wel zijn de horizonnen op dezelfde hoogte geplaatst want in het donkere schilderij draait het meer om de dreigende lucht hoewel in het lichte schilderij de gekleurde zee het belangrijkste is. Er zitten veel tegenstellingen in &. De belangrijkste tegenstelling is de sfeer: het donkere tegen het lichte, dag tegen nacht, vrolijk tegen eenzaam. Qua vormgeving zijn de tegenstellingen de glanzende lijm tegen het matte houtskool, de grove toetsen tegen de fijne penseelstreken.

Tessa Talsma - 16 jaar


TELL


In mijn werk zijn een aantal tegenstellingen verwerkt. Uitgangspunt was de tegenstelling zwart-wit, later werd dat yin-yang. De tinten zwart, wit en grijs zijn eigenlijk ‘per ongeluk’ door tegenlicht in mijn foto gekomen. Het yin en yang zit in het vrije van de lucht en het vaste van de aarde.

Nina Mulder - 16 jaar Dit is allebei op de foto weergegeven en komt ook terug in de tekeningen naast de foto. Het werk is interessant omdat de toeschouwer zelf kan bedenken wat het te betekenen heeft en welke bedoeling erachter zit. Morfologische beeldbeschrijving: de foto in het midden is een verbindingsstuk tussen mijn twee tekeningen. Doordat links en rechts van de foto papier zit, is het toch een geheel. Aan de linkerkant heb ik de stam van de foto doorgetekend en er een L van gemaakt. Deze L staat voor alles wat in het werk te zien is. Wat dat is, mogen mensen zelf bedenken. Zelf denk ik aan leven, lucht, licht, liefde en nog veel meer. De grijze tinten verf heb ik gekozen om het nog meer een geheel te maken met de foto, omdat daar ook vooral grijstinten inzitten.

Chrisje van Duivenboden - 17 jaar

Op de foto zijn twee handen afgebeeld. Ik wilde anti-discriminatie uitbeelden door een blanke en een donkere hand tegen elkaar te zetten. Toen ik de linkerhand zwart had gemaakt, zag ik dat het er niet alleen als een negerhand uitzag, maar ook als een vieze hand, die armoede uitbeeldt. Er zijn dus twee tegenstellingen te zien: blank-zwart en arm-rijk.

Ik heb niet veel materiaal gebruikt, alleen roet om een van de twee handen zwart te maken en een camera voor de foto. Ik heb gekozen voor een vierkant kader omdat het beeld er heel symmetrisch door wordt. Er is genoeg achtergrond te zien om rust te creëren, maar de handen staan nog steeds centraal.


DRAW


Teun Aarts - 17 jaar Macht - onmacht De tekening toont verschil tussen een machtige groep en een onmachtige groep. Bijvoorbeeld wat je ziet in een burgeroorlog. Rebellen en regeringstroepen strijden tegen elkaar voor macht. De burger moet daar vaak onder lijden. De linkerkant van de tekening laat de machtige positie zien, de regering, die vaak dood en verderf zaait. De rechterkant van de tekening laat de onmachtige positie zien, de burger. De vormen die ik heb gebruikt zijn abstracte en realistische vormen door elkaar. De abstracte vormen zijn de overgang van het geweer naar de hoofden van de tegenstelling. Deze heb ik gekozen om te laten zien dat tussen de machtige groep en de onmachtige groep eigenlijk weinig verschil zit. Beide zijn het mensen van gelijke hoogte maar de een laat zich puur en alleen leiden door macht en geld. Het realistische van de tekening zijn de speelkaarten die de machtspositie van de twee kanten goed weergeven. De kleuren heb ik gekozen om het onderwerp te verduidelijken. Het zwarte bij de machtige, slechte, groep, want zwart staat voor slecht of dood. Het blauwe en grijze bij de onmachtige groep laat de angst zien die bij deze groep oplaait. De ondergrond is een wit vel A2. Om de emoties te tonen heb ik plakkaatverf gebruikt om het grover te laten lijken, maar ook omdat je kleuren makkelijk kunt mengen. Als achtergrond heb ik pastelkrijt gebruikt, ook dit is een handig materiaal om kleuren te mengen.


TELL


De Vrucht In dit werk heb ik voor de natuurkant gebruik gemaakt van zachte, frisse, lenteachtige kleuren. Dit geeft het idee van een vredige natuur. De natuurlijke vormen spelen een belangrijke rol: vloeiende lijnen en bloemachtige vlakken. Het beeld van de ‘vrucht’ heb ik gekozen naar aanleiding van een foto die ik in Cyprus heb gemaakt. Het maatschappelijk deel is getekend met zwarte pen. Dat heb ik ook zo gelaten om een minimalistische, inhoudsloze indruk te geven. Verder hebben de twee luiken dezelfde compositie, waarmee ik de parallelliteit uitbeeldt. Het formaat (twee keer A3) koos ik niet met een duidelijke achterliggende intentie. Ik vind A3 een fijn formaat om op te tekenen, het geeft lekker veel ruimte om je in details te verliezen.

Timon Vader - 17 jaar

Mij was de opdracht gegeven om een tegenstelling te verbeelden naar aanleiding van het bezoek aan het Van Abbemuseum. De exposities van Lissitzky en Kabakov intrigeerden mij het meest. Deze tegenstelling van pro- en anticommunisme roept vragen op bij het communistische systeem. Dit deed mij denken aan de vraag naar de menselijke natuur in het communistische verband (Zijn we allemaal gelijk in ons fundamenteel mens-zijn?). Dit riep bij mij het beeld op van de tegenstelling tussen maatschappij en natuur (nature- nurture).

Timon Vader - 17 jaar

Dit werk is een poging om een verbeelding te maken van de tegenstelling van de maatschappij tegenover de natuur. Ik laat hier zien hoe maatschappij en natuur met elkaar conflicteren, hoe de mens met het milieu in een strijd is verwikkeld, maar ook hoe ze samen parallel bestaan, hoe de mens voor de natuur zorgt en deze laat voortbestaan.


DRAW


Woord puzzel Paolo Franken Amazed Appel Art Bennett Beuys Combinary Design De Stijl

Digital Display Dream Exhibition Experience Future Gallery Gilardi

Gilbert Graham Karel Leaders Mondriaan Museum Painting Piet

Picasso Politics Possibility Radically Mine Rombouts Sluijters Socks

Think Together Warhol Weiner White Workshop


TELL


Pieter Doornbos - 17 jaar Super Stalin Stalin is ingekleurd en de achtergrond is zwart gemaakt, zodat Stalin opvalt. De eerste schets is met potlood gedaan en daarna is er met verf overheen gegaan. In de schetsen is er met andere materialen gewerkt. De inspiratiebron was een propaganda affiche over het communisme. In dit werk zie je Stalin als superheld. Stalin heeft geholpen met Rusland groot te maken en hij is kenmerkend voor het communisme.

Niek van der Schans- 17 jaar

De man van staal De russen hebben nu nog enige sympathie naar Stalin. De vader van het land die ervoor zorgde dat Rusland meetelde. Stalin en daarmee het communisme komt op de eerste plek.

Niek van der Schans

Mijn eerste idee was om alles in rood-tinten te doen. Dat belemmerde mijn andere idee, dus ben ik lekker mijn gang gegaan en later op de computer effecten toe gevoegd. Uiteindelijk is er gekozen voor de rood-tinten. De kleuren passen erg goed bij het thema en het geeft de sfeer waar ik naar zocht goed weer. In mijn poster zie je Joseph Stalin. De man van het communistische Stella van den Eertwegh - 17 jaar Rusland groot afgebeeld op de achtergrond. De sikkel en de hamer staan symbool voor het communisme: de hamer voor de arbeiders en de sikkel voor de boeren. De achtergrond is rood; de kleur van het communisme. De grote rode letters aan de bovenkant betekenen gelijkheid; een belangrijk uitgangspunt van het communisme. Dit probeerde zij te bereiken door te collectiviseren. Verder is er hier sprake van een centraal compositie.


DRAW


COLOFON Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 – Eindhoven Tel. 040 - 238 10 00 www.vanabbemuseum.nl

Openingstijden di-zo 11.00 – 17.00 uur 1e do van de maand 11.00 – 21.00 uur Toegang Volwassen €12 >10 personen, 65-plusser €9 Studenten / CJP- houders €6 Museumkaart & Verenging Rembrandt gratis Kinderen t/m 12 jaar gratis Uitgave: Van Abbemuseum najaar 2013 Redactie: Koen Versluis Robbert Zwart Grafisch ontwerp: Eva Dekkers Roos van Lente Julia Smits Copyright: Pictoright Van Abbemuseum Drukwerk: Repro Gemeente Eindhoven

jouw Stuur e ly Min l a c i d Ra a e in vi g a r d j e.nl bi anabb v @ e n mi dically

ra

De content van deze Radically Mine is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. In deze uitgave zijn werken van onder meer, Dan Perjovschi & Piero Gilardi afgebeeld. Zoveel mogelijk is getracht de rechten van de geportretteerden te achterhalen. Mochten personen of instanties van mening zijn dat hun rechten niet zijn gerespecteerd, dan kunnen zij daarover contact met ons opnemen.


TELL

Radically Mine 2013  

Interactief en eigenwijs jongeren tijdschrift

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you