Page 1


Päätoimittajan ajatuksia Valokuvalehden päätoimittaja, Pasi Kallio perusti harrastustoiminnalleen valokuva lehden, ja nyt mukana lehti projektissa on useita valokuva-alan harrastajia. Lehden päätarkoitus on taltioida hienoja ja valokuvauksellisia otoksia kaikkien nähtäväksi ja ihailtaviksi. Lehti on luettavissa Issuu.com – palvelimella, jonka laadukkaita julkaisuja voi selata niin mobiililaitteilla, kuin tietokoneiden ruuduilta. Lehdessä on usein myös kuvauslaitteiden testauksia. Erilaiset objektiivit ja millaisia kuvia niillä saa aikaan, tuovat mielenkiintoista ja haluttua sisältöä lehteen. Tässä lehden numerossa on mielenkiintoisia kuvia niin luonnosta, kuin autoista ja koneista. Kevät on jälleen tullut ja muuttolinnut ovat jälleen tulleet ilahduttamaan meitä valokuvaajia! Haluankin kiittää mukana olleita kuvaajia panoksestaan tämän lehden värikkäisiin kuviin! Erityisesti itseäni ilahdutti Vesa Pärkisen hylkeen kuva ja toinen erittäin hyvä kuva on kovin arkisesta ja tavallisesta linnusta. Tämä kuva on Jenni Pulkkiselta. Hänen kuvansa ovat erityisen taidokkaita ja onnistuneita! Hänen kuvaamansa varpunen nostaa kyseisen linnun aivan uuteen arvoon! – Lahjakas kuvaaja saa siis kohteensa hohtamaan aivan ihmeellisellä tavalla! Myös monet muut kuvaajat ovat antaneet mieltä lämmittäviä otoksia tämänkertaiseen lehtinumeroon. Suuri ja lämmin kiitos siis jokaiselle mukana olleille! - Pasi Kallio -


Tämä todella upea F430 Ferrari on myytävänä Bayerncar Oy:n autoliikkeessä. www.bayerncar.com


Tamron SP 70-200mm F/2.8 DI VC USD on valovoimainen, kuvanvakaajalla varustettu, sääsuojattu telezoomobjektiivi. Tamron SP 70-200mm F/2.8 DI VC USD on markkinoiden kompaktein 70-200mm f/2.8 –objektiivi. Ja Huom! Tämä käy myös täyden kennon kameroille ja on varustettu kuvanvakaajalla! Sääsuojattu objektiivi pitää sisällään myös erittäin nopea Ultra Sonic AF-tarkennusmoottori. SP = Super Performance -objektiivit on suunniteltu ja valmistettu ammattivalokuvaajien vaatimusten mukaisesti vastaamaan parasta mahdollista kuvanlaatua. Di = Digitally Integrated Desing -objektiivit on suunniteltu digitaaliseen valokuvaukseen. Näissä objektiiveissa on käytetty kehittynyttä linssien päällystystä ja optista muotoilua, jotka tekevät kuvasta laadukkaan koko kuvan alalta. USD = Ultrasonic Silent Drive –tarkennusmoottori tekee kuvien tarkennuksesta nopeaa ja lähes äänetöntä. VC = Vibration Compensation on Tamronin kuvanvakausjärjestelmä, joka eroaa muista kuvanvakausmenetelmistä siinä, että Tamron vakaa kuvan perinteisen kahden suunnan sijaan kolmisuuntaisestii. Tämä mahdollistaa jopa 4 aukkoarvoa hitaamman suljinajan käytön kuin normaalisti. Mukana toimitetaan etu- ja takasuojus, vastavalosuoja ja jalustapanta


Tamron 70-200 mm f/2.8 Di SP VC USD

Testausta käytännössä

Kuvauskokemus

Kyseessä on markkinoiden kompaktein* AF70-200/2,8 –objektiivi, joka soveltuu myös täyden kennon kameroille ja on varustettu kuvanvakaajalla. Lisäksi objektiivissa on supernopea Ultra Sonic AF-tarkennusmoottori ja sen rakenne on täysin sääsuojattu.

Ensituntuma on miellyttävä, ehkä hieman raskas, mutta miehen käteen kuitenkin sopiva. Tarkennus pelaa miltei moitteettomasti ja kuvanlaatu hyvä. Jäljempänä muutamia kuvia, mitä tällä objektiivilla on otettu.

Ilman vakaajaa olevassa mallissa miellyttävä ominaisuus oli tarkennuksen säädön vaihto automaatilta käsisäätöiseksi. Se tapahtui tarkennusrengasta liikauttamalla eteen, tai taaksepäin muutaman millin verran! Etäisempiä kohteita kuvatessa ilman vakaajaa on hyvä käyttää jalustaa, jolloin kuvan asetteleminenkin on helpompaa.

Polttoväli: 70-200 mm Valovoima: F/2,8 linssin rakenne: 23 linssiä/17 ryhmää Lähin tarkennus: 1.3 m Suurennussuhde: 1:8 Suodinkoko: 77 mm Pituus: 188.3 mm Kokonaispituus: 196.7 mm Halkaisija: 85.8 mm Paino: 1470 g Suljinlamellit: 9 Vastavalosuoja vakiovarusteena

Objektiivista on kaksi mallia, vakaajalla ja ilman. Kaukaisemmat kohteet kaipaavat vakaajaa, mutta kuvat onnistuvat 200mm:n ilmankin. Valinta on lähinnä talouskysymys, nimittäin vakaajalla objektiivi maksaa miltei puolet enemmän. Joka tapauksessa hankinta on edullinen laatuunsa nähden, ottipa kumman tahansa näistä objektiiveista.

Myös makrokuvat onnistuvat tällä objektiivilla. Tausta jää kauniin samettiseksi kohteen erottuessa terävästi. Myös väritoisto miellyttää ja valovoimaisuus riittää usein hämärämmissäkin olosuhteissa.


Tamron 70-200 mm f/2.8 Di SP VC USD Kuvatessa yksittäisiä kohteita, esimerkiksi tämän aukeaman traktorikuvat, on kohteesta oltava miltei parinkymmenen metrin päässä, että kohde sopii kokonaisuudessaan kuvaan. Eli 70-200mm. polttoväli on parhaimmillaan juuri etäällä olevissa kohteissa.

Nopea tarkennus auttaa liikkuvan kohteen kuvaamisessa ja jalustalta kuvattaessa objektiivin käyttö on miellyttävää ja mutkatonta. Vaikka tämän aukeaman kuvat on kuvattu pilvisellä säällä, kuvien väriloisto on miellyttävää. Kaiken kaikkiaan tämä objektiivi on varma valinta etsiessä edullista, mutta laadukasta objektiivia. Rahalla saa kevyemmän ja ehkä enemmän ominaisuuksia, nopeamman ja hiljaisemman tarkennuksen ym. mutta huomaako niitä eroja lopulta käytännössä? Ainoana miinuksena antaisin tälle objektiiville 1470g. painon, joka voi tuntua repussa liian suurelta monen muun tarvikkeen mukana.


Sepelkyyhky pesänrakennuspuuhissa – Photo: Vesa Pärkinen


Varpunen – [Canon 600D + Canon 70-200mm f/4 IS USM. 1/640s, f4, ISO 1600] - Photo: Jenni Pulkkinen


17.11.2013 Eino-myrsky Kristiinankaupungin saaristossa. Nikon D7100, optiikka 70-300. – Photo: Jukka Saloranta


17.11.2013 Eino-myrsky Kristiinankaupungin saaristossa. Tuulen nopeus puuskissa noin 30m/s. Vaikka Eino-myrsky tekikin paljon tuhojaan, antoi se kuitenkin valokuvaajille upeita ja taiteellisia luomuksia. Voisi todeta, että luonnon taide on mitä parhainta taidetta! – Photo: Jukka Saloranta [Nikon D7100, optiikka 70-300]


9.10.2012 Hylje, Berggrundilla Suomenlahdella Espoon edustalla. – Photo: Vesa Pärkinen


9.3.2014 Joutsenia Hirvijärvellä ja Kivijärvellä, Nikon D7100, 70-300. – Photo: Jukka Saloranta


– Photo: Harrastekuvaaja Maija Laine, Canon EOS 550D, f/5.6, 1/2500sek. ISO-250


– Photo: Harrastekuvaaja Maija Laine, Canon EOS 550D, f/5.6, 1/2500sek. ISO-250


Tunnelmallinen kuva kurkipariskunnasta - Photo: Ann-Mari Lainep채채


Tuulihaukka – Photo: Ann-Mari Lainepää


AUKEAMAN KUVAT: TIKKA JA KOTTARAINEN Tämä kuva on otettu kotipihallamme Paraisilla 17.3.2014. Huomioni herätti kottarainen joka roikkui rasvatangolla syömässä. En ole moista ennen nähnyt. Maasta toki ne ovat ruokaa poimineet. Vakiovieraamme käpytikka odotti kärsivällisesti vuoroaan ihmetellen kuka on tullut sen apajille. Kuvat on otettu Canonin 70D + Canon EF 100-400, 4,5-5,6 L IS. – Photo: Minna Sarpila


Pikkusieppo - Photo: Harri Nurminen - Kuva on otettu kes채kuussa 2013 bengts채rin majakalta. [Canon 5D mkll + Canon 100-400mm objektiivi. aukko 5,6 aika 1/250 ISO 400]


KOTTARAINEN Kuvaus tapahtuma sijoittautuu Helsingin Roihuvuoreen, missä luonnonläheisessä ympäristöstä löytää usein paljon hyviä kuvauskohteita. Otin kuvan 17.3.2014. iltapäivällä ollessani koirani kanssa ulkoilulenkillä. Otin kamerani mukaan, koska oli niin aurinkoinen keli ja ajattelin että jotain kevätmuuttajia voisi olla lepäämässä Strömsinlahden sulassa vedessä. Kuvailinkin ensin hieman Kanadanhanhia ja Kalalokkeja ja jatkoin matkaani eteenpäin. Tullessani erään kerrostalon lintujenruokintapaikalle kuulin hieman erikoista livertelyä ja Naakkamaisia naukaisuja. Huomasin ruokinnan lähellä olevassa puussa 8 Kottaraisen parven, jotka matkivat läheisen Naakkaparven ääniä. Kiinnitin koirani hihnan housuni vyöhön ja menin lähemmäksi toivossa, että saisin edes muutaman onnistuneen räpsyn Kottaraisista.

Onneksi Kottaraiset eivät olleet kovin säikkyjä ja muutamat auringon säteetkin osuivat niihin. Otin niistä 20 – 30 kuvaa ennen kuin ne päättivät jatkaa matkaansa. - Tässä yksi poseeraus varmaankin jo hieman vanhem-masta uroksesta.

Kuvauskalustona minulla oli Canon 5D mark III ja Canonin EF 300mm/2,8L IS jossa oli 1,4 Canonin telejatke kiinni. Tästä yhdistelmästähän tulee polttoväliksi 420mm ja muut arvot olivat kuvaushetkellä ISO 400, f/4,5 ja suljinaika 1/2000 sek. Photo: © Petri Gröhn


TIETOKONEEN NÄYTÖN SÄÄTÄMINEN Tietokoneen näytön säätäminen kuvien katselua varten on erittäin haastavaa ilman apulaitteita. Näytön kontrasti suhde ja väritasapaino tulisi säätää siten, että niin vaalea, kuin tumma erottuvat selkeästi. Samoin värien tulisi näyttää kirkkaasti sellaisilta, kuin oletetaan, eli sininen siniseltä ja punainen punaiselta. Netistä löytyy hyviä apuvälinenitä juuri tähän ongelmaan. Esimerkiksi http://www.lagom.nl/lcd-test/ -sivulla voit kalibroida ohjeiden mukaan näyttösi tasapainoiseksi.


VALOKUVALEHTI - Edelliset numerot: www.issuu.com/valokuvauslehti/docs/nro-0004 www.issuu.com/valokuvauslehti/docs/nro-0003 www.issuu.com/valokuvauslehti/docs/nro-0002 www.issuu.com/valokuvauslehti/docs/nro-0001

Haluan kiittää kaikkia valokuvaajia ja osallisia lehtiprojektissani! - Halutessasi osallistua valokuvin tai juttu-ideoin Valokuva-lehden tekemiseen, ota rohkeasti yhteyttä lehden toimitukseen! (valokuvauslehti@gmail.com) VALOKUVAAJA – PASI KALLIO Pasi Kallio harrastaa valokuvausta monen muun mielenkiintoisen puuhastelun lisäksi. Valokuvausta ja videointia varten Pasi perusti harrastusnimikkeen ”Kotistudio” Pasi Kallio – kaukaisena haaveena tietysti, se että jonain päivänä voisi tehdä enemmänkin – ehkäpä ihan kokopäiväisesti kuvausalan töitä. Pasi asuu perheineen Nurmossa yhdessä vaimonsa Helin, ja poikansa Joonatanin kanssa. Pasi on tehnyt useita julkaisuja, mainoksia, videokoosteita yms. Myös konepiirustukset ja erilaiset suunnittelutyöt ovat olleet hänelle mieluisa harrastus.


VALOKUVAUS-LEHTI Julkaisija: ”Kotistudio” Pasi Kallio Päätoimittaja: Pasi Kallio Lehden tilaukset: valokuvauslehti@gmail.com Ilmoitukset ja mainokset: valokuvauslehti@gmail.com Toimitus ja ulkoasu: Kotistudio Pasi Kallio / Issuu (www.issuu.com) Kannen kuvat: Vesa Pärkinen, Jenni Pulkkinen, Jukka Saloranta ja ”Kotistudio” Pasi Kallio Lehden näköisversiot: www.issuu.com/valokuvauslehti Muut asiat: valokuvauslehti@gmail.com

– HARRASTETOIMINTA-LEHTI –

Nro 0005  

VALOKUVAUS-LEHTI

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you