Page 1

1


VALOKUVA-LEHTI Julkaisija: "Kotistudio" Pasi Kallio Päätoimittaja: Pasi Kallio Tilaukset: pasitherock@gmail.com Ilmoitukset ja mainokset: pasitherock@gmail.com Toimitus & ulkoasu: Pasi Kallio Kannen kuvat: Pasi Kallio Näköisversio: www.issuu.com/pasitherock

2


VALOKUVAUS

KAMERA

Viereisen sivun valokuva ei paljoa selittelyjä kaipaa. Sen talvinen tunnelma saa mielen hiljentymään ja pysähtymään hetkeksi. Aurinkoinen pakkas-sää sai aikaan luonnollisen valotuksen ja miellyttävät varjot. Kuurainen keli onkin innoittanut hyvin paljon valokuvaajia. Tämän lehden numerossa onkin useita talvisia kuvia, joissa esiintyy mitä erimuotoisimpiin muotoihin kehittyneitä kuuramuodostelmia.

Käytössäni on Canonin EOS 60D järjestelmäkamera ja enimmäkseen käytän siinä TAMRONIN [AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro] -objektiivia. Lisäksi etäisempiä kohteita tähyilen SAMYANG [6501300mm f/8-16] – objektiivilla. CANON EOS 60 D - ominaisuudet 18 megapikselin CMOS-kenno: EOS 60D on omiaan kuvaajille, jotka haluavat tulostaa kuviaan jopa julistekokoisina tai rajata kuvia ilman, että tulostukseen tarvittavat yksityiskohdat katoavat. Kameran 18 megapikselin CMOS-kenno sopii hyvin kuvaukseen myös hämärässä valaistuksessa, sillä sen tuottama kohina on hyvin vähäistä.

Kuura ja kevyt pakkaslumi saavat aikaan usein mielenkiintoisia ja taiteellisia näkymiä. Tämä kuva on otettu niin sanottuun vastavaloon, eli aurinkoa vasten. Tällä saadaan kuuramuodostelman reunat hohtamaan kauniisti ja myös taustasta, joka tässä kuvassa on kauniin epätarkka, tulee esiin kauniin värisenä. Kirkkaan valoisuutensa ansiosta kuvan kontrasti on huikea – aina kirkkaimmista sävyistä tummiin, miltei täysin mustiin kasvin varsiosiin.

Edistyneet luovat ominaisuudet: Luovilla suotimilla, kuten lelukameratehoste ja pehmeä tarkennus, voidaan lisätä vaikuttavia tehosteita stillkuviin. Suotimia voidaan käyttää RAW- ja JPEG-kuviin kuvaamisen jälkeen. Basic+-toiminnolla kuviin voidaan lisätä luovaa tunnelmaa, kun kuvataan käyttämällä perustiloja. Siten voit ilmaista luovuuttasi ilman syvällistä tuntemusta valokuvauksesta Kääntyvä 7,7 cm:n (3,0 tuuman) 3:2 Clear View – nestekidenäyttö: Kuvia ja video-otoksia voidaan kuvata ja tarkastella selkeästä 7,7 cm:n (3,0 tuuman) ja 1 040 000 pikselin Clear View -nestekidenäytöstä, jonka kuvasuhde on 3:2. Kuvaus näytöllä -tilan elävä 3

etsinkuva puolestaan hankalista kuvakulmista.

helpottaa

kuvaamista

Full HD – videokuvaus: EOS 60D -kamerassa on stillkuvauksen lisäksi mahdollisuus kuvata Full HD videokuvaa (1080p). EOS 60D -kameran täydet käsisäädöt ja vaihdettavat kuvataajuudet antavat tilaa luovuudelle. Videoita voidaan kuvata myös taajuudella 50/60 kuvaa/s 720p:n resoluutiolla, kun meno on todella nopeatempoista. HDMI-liitännän kautta video-otoksia ja kuvia voidaan toistaa millä tahansa teräväpiirtotelevisiolla HD-tarkkuudella. Toistoa voidaan ohjata TV:n kaukosäätimellä, jos televisio tukee ominaisuutta. DIGIC 4 –prosessori: Canonin DIGIC 4 -prosessori ja CMOS-kenno tuottavat yhdessä 14-bittisen kuvanprosessoinnin, jonka ansiosta väriliukumat ovat


tasaisia ja värit luonnollisia. DIGIC 4 mahdollistaa myös tehokkaan kohinanpoiston suuriakin ISO-herkkyyksiä käytettäessä, nopeat käynnistymisajat ja kuvien tarkastelun heti tallennuksen jälkeen.

SAMYANG [650-1300mm f/8-16] – objektiivi

Suuri ISO-herkkyys hämäräkuvausta varten: EOS 60D -kameran suurin ISO-herkkyys on 6 400. Herkkyysaluetta voidaan lisäksi laajentaa herkkyyteen 12 800 asti – se sopii kuvaustilanteisiin, joissa valaistus on heikko mutta salamaa ei haluta käyttää. iFCL-mittausjärjestelmä: Uusi 63-alueinen kaksikerroksinen mittausanturi analysoi tarkennuksen, värin ja valaistuksen, jolloin mittaustiedot ovat tarkat ja vakaat. Pikavalintanäyttö: Pikavalintanäytöstä päästään käyttämään yleisimpiä toimintoja. Näyttöön siirrytään yhdellä painikkeen painalluksella, joten asetuksia voidaan muuttaa nopeasti kuvaustilanteen mukaan.

Samyang 800mm MC Jos f / 8 Mirror on uskomaton peiliobjektiivi ja valmistettu erityisesti äärimmäiseen zoomaukseen. Se on täydellinen kuvatessa luontoa, tähtiä ja kaikkialla missä pitkä zoomi on tarpeen. Objektiivin on 800 mm ja se on laadukkaasti valmistettu korkealuokkaisista materiaaleista. APS-C kamerassa polttoväli olisi laskettuna 1200mm ja telejatkeella 2400mm.

[Lähde: http://www.canon.fi/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_60D/]

4


SAMYANG 650-1300mm zoom objektiivi Linssin tyyppi: Tele Polttoväli: 650-1300 mm Kuvakulma: 3,8 - 2,0 ° astetta Pienin tarkennusetäisyys: 5 m Pienin aukko f/8 - 16 Manuaali tarkennus Linssin rakenne: 8 elementtiä 5 ryhmässä Suodinkierteen koko: 95mm Mitat 105x462,9 mm Paino: 2000g KUVASSA ESITETTYNÄ ZOOMIN TEHO!

5


6


VALOKUVAAMINEN Valo on hyvin tärkeä ja mielenkiintoinen elementti valokuvassa. Luonnon valo saakin kuvan loistamaan tavalla, joka hivelee silmää. Usein sivulta tuleva valo antaakin kuvaan syvyyttä ja hienoa kontrastia. Valokuvan ottamisessa tällaisessa olosuhteessa tekee haasteelliseksi niin sanottu ylivalotus. Pahimmillaan kuva voisi olla osasta paikasta täysin valkoinen ja taasen kuvan kohde voi näkyä täysin mustana. Liian tummaksi tullut alue, samoin kuin liiallinen valaistuskin kadottaa kohteen muotoja ja syvyysvaikutelmaa.

Tosin haasteellisemmat kuvauskohteet kannattaa tallentaa kameraan RAW-muodossa, koska siinä muodossa olevaa kuvaa voi korjata hieman tietokoneella. Vaikka RAW-tiedosto on suurempi kuin esim. jpg-tiedosto, hyötyynsä nähden se on kannattavampi kuvausmuoto. Joskus kuvan, joka muuten olisi täydellinen, voi pelastaa juuri tällä tavoin. Kuvaajien kesken on ”ammatti-kuntia” jotka ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kuvien jälki-käsittely on väärin ja kertoo kuvaajan osaamattomuudesta. – Voi niinkin olla, mutta itse ajattelen, että esimerkiksi tässä numerossa

7

kuvattujen kuvien ottaminen on tapahtunut kovassa pakkasessa, jolloin kameran pikkutarkka säätäminen voisi viedä lopunkin innostuksen kuvaamisesta sormien paleltumisen myötä. En pidä pahana lainkaan, jos jotain arvoa joutuu hieman säätämään kuvasta, että se näyttäisi luonnollisemmalta – eli juuri siltä, miltä se on näyttänyt kuvaushetkellä. Luullakseni ”sairaalloinen” kuvien ”jälkikäsittelykammo” alkaa vähitellen väistyä hyvien kuvankäsittelyohjelmien ja asenne-muutosten kautta – ainakin toivon niin.


Talvinen tie on aina kuvauksellinen kohde. Tässä kuvassa myös auringonvalon synnyttämä varjostus antaa omaa tunnelmaa ja syvyyttä kuvaan.

Tämä kuva puolestaan on omalla karulla tavallaan hyvin kaunis. Kuva on itse asiassa vahingonlaukaus, eli puolihuolimattomasti otettu ”räpsy,” mutta 8 jälkeenpäin katsottuna kuvasta löytyy yllättävän hyvä tunnelma ja asetelma.


9


10


AUTOJEN VALOKUVAAMINEN Autot ovat aina mielenkiintoisia kuvauskohteita erilaisine kuvauskulmineen. Auton kuvaamisella onkin helppo aloittaa niin sanottu kuvien manipulointi, eli keinotekoinen muokkaaminen. Ohessa pari kuvaa, joista tausta on vaihdettu epäaitoon liukuväriin ”GIMP GNU Image Manipulation” -ohjelmalla. Auton kuvaamisessa valotus on myös tärkeässä roolissa. Kiiltävät lasi ja maalipinnat hohtavat luonnonvalossa antaen kuvakohteen muodoille korostavan merkityksen. Ulkona kuvatessa usein puolipilvinen sää onkin ihanteellisin kuvauskeli, jolloin heijastavat pinnat eivät kiiltele liian valkoisina. Kasvoja kuvatessa tästä ilmiöstä puhutaan ”puhkipalamisena.” Taustan vaihtamisessa on huomioitava myös lasipinnoista heijastuvat kuvat ja tietysti sekin, mitä ikkunoista näkyy läpi auton toiselle puolelle. Sumennustyökalu on usein tarpeen juuri tällaisessa tilanteessa. Sama tilanne voi tulla esiin myös kasvokuvien manipuloimisessa, jossa kuvattu henkilö käyttää silmälaseja. Taustaa on siis muutettava myös läpinäkyvien kohtien osalta. Lisäksi keinotekoisen varjostuksen lisääminen tekee manipuloidusta kuvasta luonnollisemman ja myös miellyttävemmän katsella. Vierellä olevista ylemmästä kuvasta huomaat, kuinka auton alla oleva alue on tummennettu varjostukseksi, joka tekee osaltaan hienoa syvyyttä kuvaan. Kaiken kaikkiaan kuvamanipulointi on mukava harrastus, mutta se vie kyllä paljon aikaa. Toisaalta onnistunut kuva ruokkii tekijänsä mieltä ja innostaa yhä haasteellisempia unelmia kohti! 11


12


13


14


15


VALOKUVAT EDELLISILLÄ SIVUILLA… Sivun 12 ensimmäinen kuva on otettu kuuraantuneen pellon pinnalta. Olkien ympärille oli kertynyt vahvalti kuuraa ja myös kevyesti satanutta lunta. Näetkö kuvassa koiravaljakon? Muodostelma muistuttaa jokseenkin valkoisia villakoiria! Sivun 12 toinen kuva leikittelee auringon säteillä, jotka osuvat kuvan kohteena oleviin jäisiin kasveihin. Hauskasti näidenkin kukintojen päälle oli kertynyt kuuraa ja kevyttä pakkaslunta. Sivun 12 kolmannessa kuvassa on mahtavasti kuuraantuneita koiranputken kukintoja! Vastavaloon kuvattuna ne loistivatkin ihmeellisesti ja auringon säteet antavatkin kuvalle hienon ”valoefektin.” Sivun 12 neljännessä kuvassa taas lumi ja kuura uhkaavat luonnonlakia, nimittäin tuollainen määrä lunta kevyen heinänkorren päällä ensimmäisen suojasään tullessa painaa kyllä koko esityksen maahan! Kaunista katseltavaa joka tapauksessa on tällaiset näkymät kuulakkaassa ja kirkkaassa pakkas-säässä! Sivulla 13 ensimmäinen kuva niin ikään kannattelee talven raskasta ja kylmää taakkaa. Se kuuran ja ke-

vyen pakkaslumen määrä oli kyllä valtava! Mikäli pienikin tuulen henkäys olisi käynyt, olisi tuo kaunis esitys ollut tipotiessään. Sivun 13 toisessa kuvassa luontoäidin taiteilemassa koiranputkikukinnossa oli pingispalonkokoiset kuurapallot! Jotenkin ne vain pysäytti paatuneen kameramiehen - kovasta pakkasesta huolimatta - kuvaamaan ja säätämään kameraa ja nauttimaan näkymästä. Sivun 13 kolmannessa kuvassa oli näkymä, jollaista en muista koskaan ennen nähneeni. Sänkipellolla, ties montako tuhatta olkisänkeä sojotti terhakasti pystyssä ja jokaisen sängen päähän oli kertynyt noin pingispallonkokoinen kuurapallo! Olihan siinä pallomeri silmänruokana kirkkaassa auringon paisteessa! Sivun 13 neljäs kuva taasen on klassinen vastavaloon kuvattu puu. Tällä tavoin kuvattu otos tuottaa silmiä hivelevän kontrastin kirkkaan valon ja itse tumman kohteen välille. Sitä katsellessa saattaa hetkeksi vain

16

rentoutua ja antaa ajatusten lentää haaveiden maassa… Sivulla 14 on kuva jäätyneestä joenpoukamasta, jossa hienosti jäisen kaislikon keskeltä sojottaa Osmankäämiä. Tähänkin kuvaan auringon valo antaa upean varjojen ja värien leikkisä loiston. Sivun 15 kuva on taasen yksinäisestä oksasta, jonka ympärille oli kertynyt harvinaisen paljon kuuraa. Kirkas auringon paiste valaisi kuuran läpi sopivasti, antaen hienoa kontrastia, jolloin kuuramuodostelma tuli muotoineen hienosti esille.


VALOKUVAAJA – PASI KALLIO Pasi Kallio harrastaa valokuvausta monen muun mielenkiintoisen puuhastelun lisäksi. Valokuvausta ja videointia varten Pasi perusti harrastusnimikkeen ”Kotistudio” Pasi Kallio – kaukaisena haaveena tietysti, se että jonain päivänä voisi tehdä enemmänkin – ehkäpä ihan kokopäiväisesti kuvausalan töitä. Pasi asuu perheineen Nurmossa ja jälkikasvusta, 14v. pojasta onkin hyvää vauhtia tulossa isänsä jalanjälkiä seuraten ”kuvausalan ammattilainen”! – No sen aika saa näyttää, mihin sitten elämä vie, mutta hyvää jälkeä pojankin käsistä syntyy. Valokuvaaminen ja videokuvaaminen onkin jokseenkin koko perheen juttu ja monesti katselemmekin päivän tuotoksia ja kuvakoosteita eri tilanteista. Monet kesälomamatkat ja matkojen kohteet ovat siis saaneet lisäsisältöä juuri kuvaharrastuksemme parissa! Muistot palaavat mieleen mukavasti valokuvien kautta ja sytyttävät taasen uutta intoa suunnistaa uusille ”kuva-apajille”!

17


VALOKUVA-LEHTI ”Kotistudio” Pasi Kallio – omaa tuotantoa. Lehti kertoo valokuvaus harrastetoiminnasta ja lehti ilmestyy netissä ”Issuu”- palvelimen tuottamana. ”Issuu.com” on internetin nettilehtien, erittäin laadukas ja helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä. Voit tutustua myös muihin Pasi Kallion julkaisuihin osoitteessa: http://issuu.com/valokuvauslehti

18

Nro 0001  

VALOKUVAUS-LEHTI Julkaisija: ”Kotistudio” Pasi Kallio Päätoimittaja: Pasi Kallio Lehden tilaukset, ilmoitukset ja mainokset: valokuvausleht...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you