Page 1

Llibres que parlen de PAU, SOLIDARITAT I INTERCULTURALITAT als nens i a les nenes de 6 a 9 anys, així com també per a pares, mares, tiets, tietes, avis i avies…

”La solidaritat és el vertader antídot a la indiferència i a l’individualisme. És una experiència d’unitat, un lligam invisible que cohesiona els pobles i les nacions. No és un acte que es mou en un únic sentit. Tots necessitem ser ajudats; tots experimentem la necessitat de consol i d’estima.” Francesc Torralba

Títol: Els nens no volen la guerra Autor i il·lustrador: Eric Battut Editorial: Joventut Any: 2001

Per llegir-lo clicar: http://www.slideshare.net/pompeufabramollerussaci/els-nens-no-volen-la-guerra Comentari: Una anècdota desafortunada; i el tractament d’aquesta en un to burleta, és suficient per desencadenar que els reis de dos castells s’enemistessin fins el punt d’iniciar una guerra. Un dia al camp de batalla, de sobte, els nens de cada castell es van posar a córrer cap al mig del camp i van començar a jugar. Aleshores, els grans es van adonar de l’absurditat que anaven a desencadenar. Aquest conte ens parla que no serveix de res barallar-nos ni discutir amb els altres, ja que amb pau i amor tots vivim més bé. Abans d’arribar a aquestes situacions hem de veure que hi ha un ventall d’oportunitats per facilitar la no violència: parlar, demanar perdó, jugar... ser feliç.


Títol: Lluny del meu país Autora i il·lustradora: Pascale Francotte Editorial: La Galera Any: 2008

Comentari: Un relat corprenedor. Una nena africana que veu com el seu pare ha de marxar del país i com poc després la violència inunda els carrers de la seva ciutat. Al final sorgeix l’oportunitat que tota la família marxí a trobar-se amb el pare, deixant enrere el conflicte bèl·lic, però també els amics, la casa... Aquest conte dóna molt de si per treballar temes com els conflictes, la immigració, els sentiments vers la família, l’exili...

Títol: Negros y blancos Autor i il·lustrador: David Mckee Editorial: Anaya Any: 2008

Comentari: Negros y blancos és un conte on podem veure lo terrible, inútil i absurd de la guerra, així com la seva dilatació en el temps i en els éssers humans. Ideal per treballar la no violència i per mantenir una actitud atenta envers aquesta.

Títol: Sóc la Pau Autora: Anna Obiols Il·lustrador: Subi Editorial: Edebé Any: 2007

Comentari: La Pau és una nena que viu en un país en guerra. Ens descriu el seu dia a dia i és molt trist. Un dia, però, l’esperança floreix i arriba la Pau. Llavors la Pau sent com el seu nom és el més bonic del món. Amb aquest conte podem treballar la pau a partir de la tristesa que envolta als nens i a les nenes que estan en països en guerra.


Títol: Cafè dolç, cafè amarg Autora: Anna Obiols Il·lustrador: Subi Editorial: Proteus Any: 2010 Comentari: En Mikhail és un nen que viu al carrer. No té família i no pot anar a l’escola perquè ha de treballar. Viu dins una caixa de cartó i el seu únic amic és un rodamón. Com si fos una cançó, en Mikhail ens donarà a conèixer les seves pors, la seva tristesa i les seves mancances. El relat ens ajudarà a pensar i reflexionar sobre el que és important, necessari o imprescindible en aquesta vida. Cafè dolç, cafè amarg, és doncs, un conte per a petits i grans que ens ensenya a valorar les coses a les quals sovint no donem importància pel fet de ser-nos simplement quotidianes. Per saber-ne una mica més: http://www.youtube.com/watch?v=KYR_SyK0PwQ Aquest llibre està inclòs a la llista dels més valorats de la revista Faristol http://www.clijcat.cat/faristol/descargas/69/8_69.pdf

Títol: La mirada d’Ahmed Autora: M Dolors Pellicer i Soria Il·lustradora: Eva Garcés Editorial: Tàndem Any: 2007

Comentari: Tant la il·lustració de la portada com el títol d’aquest entranyable llibre ens endinsa sobre el que hi trobarem. El nom d’Ahmed ens fa pensar en el món àrab i una espardenya i una bamba ens preparen per a una història d’immigració i com aquest nen ha de combinar la seva cultura amb la del país occidental europeu al qual arriba i al qual s’haurà d’adaptar. El text va presentant tot el procés que va des del silenci inicial a l’escola; de ser un estrany, fins a compartir records amb els seus companys; estar integrat. Les il·lustracions acompanyen rítmicament la història la qual cosa ens la fa molt propera.


Títol: Uno y siete Autor: Gianni Rodari Il·lustradora: Beatrice Alemagna Editorial: SM Any: 2007

Per saber-ne una mica més clicar: http://www.youtube.com/watch?v=AxhbkCICB6Q Comentari: el llibre de Rodari convida a sentir la igualtat entre tots els nens del món. Es tracta d’un nen que a la vegada és set nens, cadascun viu en una part diferents del món, però en el fons , tots són el mateix. A parit d’ell es pot fer un treball de solidaritat, interculturalitat i pau molt complert.

Títol de la col·lecció: Els Drets dels Infants (10 volums) Autor: Teresa Sabate Il·lustradora: Carme Solà Editorial: Salvatella Any: 2002 Informació de tota la col·lecció: http://www.salvatella.com/1201771802/Els-dretsdels-infants.htm Comentari: La col·lecció està formada per deu llibres que il·lustren de manera clara els Drets fonamentals dels Infants. Son deu principis bàsics que cal que formin part de la biblioteca íntima de cadascú per tal que estiguin incorporats en el seu dedins. Aquests Drets els ajudarà a conèixer i respectar les diferents cultures i ètnies, així com també ser-ne conscients de les situacions d’injustícia que es dóna sovint al món i puguin comprendre que amb la col·laboració es pot aconseguir una societat més justa.

Títol: El color de la meva pell Autor: Pat Thomas Il·lustrador: Lesley Harker Editorial: Joventut Any2008 Comentari: El llibre explora d’una senzilla i serena les pors, preocupacions i els interrogants que envolten el complex tema del racisme. Amb ell els infants poden aprendre què és el racisme i com enfrontar-s’hi en les seves vides. Inclou una guia de treball.


Títol: Els de Dalt i els de Baix Autor i il·lustradora: Paloma Valdivia Editorial: Kalandraka Any: 2009

Per saber-ne una mica més: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=JJu_FJ1wjVw&feature=endscreen Comentari: Una petita joia, actual que motiva, activa a veure la vida d’avui tal qual és sense preguntar-se el rere fons de si està bé, està malament. És, doncs, força original com l’autora i il·lustradora ens presenta la manera de viure en dos móns paral·lels: els de dalt i els de baix, com si fossin un el reflex de l’altre. Són móns que conviuen i comparteixen sense adonar-se’n, però... tot el que succeeix està en plans oposats. L’àlbum es pot llegir al revés o a l’indret.

I fins aquí us hem presentat un seguit de llibres que acosten als infants al complex tema de la pau, la solidaritat i la interculturalitat. L’itinerari d’aquesta tria ha seguit el següent camí: en primer lloc ha estat la Biblioteca de Can Mulà, a Mollet del Vallès, que ens ha proporcionat, de les seves prestatgeries, els llibres que hem pogut llegir i veure en tota la seva amplitud. La quantitat de llibres d’aquest tema que tenen en aquesta Biblioteca ens ha deixat una bona sensació. Pensem que el treball que es pot fer a partir d’aquests llibres pot fer canviar la manera de veure l’altre; la injustícia en el món, i això sempre és saludable, positiu i, per tant, bo que una biblioteca pública ho ofereixi a la ciutadania. En segon lloc hem anat a la base de dades de GRETEL i als recomanats del mes de la mateixa pàgina i no hem sabut trobat massa material del tema que hem escollit. De la revista FARISTOL hem trobat un dels llibres que proposem i de la Fundació Ruiz Perez, així com el Banc del llibre de Veneçuela, hem tingut la mateixa sort que amb GRETEL. Per aquesta raó ens hem recolzat al que ens oferia Google, Youtube. Val a dir que aquest dos gegants de la informàtica ens han proporcionat força informació, així com les fotografies de la portada dels llibres escollits. A continuació, donat que vam recollir el llistat de la majoria dels llibres que tracten el tema de la Pau, la solidaritat i la interculturalitat, de la Biblioteca de Can Mulà, el transcrivim per tal de tenir més material per a treballar-los. Els deu llibres escollits han estat privilegiats per l’any d’edició, però considerem que tots són vàlids ja que el que un no ens aporta, ho fa un altre:


Pau, solidaritat i interculturalitat: FOREMAN, Michael. Un Jardí feliç, una història d’esperança. Barcelona. Intermón Oxfam, 2008. HAUSFASTER-DOVÏEB, Rachel. El nen estel. Barcelona. Baula, 2003. MACKEE, David. Los conquistadores. Madrid. Kókinos, 2004. PALOMA, David; NOVOA, Teresa. Un bon costum. 2002. Combel, VERREPT, Paul. El petit soldat. Barcelona. Joventut, 2003.

Interculturalitat: ALEMAGNE, Beatrice. ¿Qué es un niño?. Madrid. SM Unicef, 2008. ATXAGA, Bernardo. La gent del meu poble. Valencia. Edicions Bromera, 2005. BRUNHOFF, Laurent De. Babar fa la volta al món. Barcelona, Blume, 2008. DALY, Niki. Jamela, que hi ha per dinar? Barcelona. Intermón Oxfam, 2001. DALY, Niki. On és Jamela? Barcelona. Intermón Oxfam, 2004. DEACON, Alexis. Bigu. Madrid. Kókinos, 2009 ELZBIETA. En Flon i la Museta. Barcelona. Editorial Cruïlla, 1999. FRANCOTTE, Pascale. Lluny del meu país. Barcelona. La Galera, 2008. GANGES, Montse; MONTSERRAT, Pep. La reina Rodamón a l’Equador. Combel Editorial, 2007. GANGES, Montse; MONTSERRAT, Pep. La reina rodamón al Marroc. Combel Editorial, 2007. GEIS, Patricia. Petita Quitxé. Barcelona. Editorial Esin, S.A., 1999. GEIS, Patricia. Petita Romaní. Barcelona. Combel Editorial, 2006. GEIS, Patricia. Petit Inuit. Barcelona. Editorial Esin, S.A.,1999. GEIS, Patricia. Petit Malaiali. Barcelona. Editorial Combel, 2006. GIMÉNEZ, Teresa. Negre com la xocolata. Barcelona. Tandem Edicions, 2007. Bebès del món. Barcelona. La Galera, 2009 ICHIKAWA Satomi. ¿Hay osos en Àfrica?. Barcelona. Corimbo, 2007.


LOFTHOUSE, Liz; INGNEN, Robert. Ziba vinó en un barco. Lóguez, Santa Marta de Tormes. 2008. LEDU, Stéphanie. Casas del mundo. Mini report. Madrid. RBA Libros, S.A., 2007. LLADÓ I BADIA, Pilar. Ploraruixa. Barcelona. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003. MACHADO, Ana Maria. Niña bonita. Barcelona. Edicions Ekaré, 1994. MANSÓ, Anna. Sol, jugues? Una aventura a Mèxic. Barcelona. Intermón Oxfam, 2007. MENNEN, Ingrid. Una lluna rodona i una estrella per a mi. Barcelona. Intermón Oxfam, 1994. METS,Alan. El Iglú. Barcelona. Editorial Corimbo, 2001. MEUNIER, Henri; CHOUX, Nathalia. A la Garjola!. Barcelona. Takutuka, 2011 NUÑEZ, Marisa; CAETANO, Joâo. La Lucinda i l’inspector vinagre. Pontevedra. Kalandraka, 2002. ORTEGA, Joan (Juanol). Ens barregem!. Barcelona. Tandem Edicions, 2006. PENNART, Geofroy De. Sofia, la vaca que estimava la música. Biblioteca del ratoncito Perez. Barcelona. Editorial Corimbo, 2001. PICO, Elenio. Petit catàleg il·lustrat de les olors. Col·lecció “Tu i jo, nosaltres”. Associació sociocultural Punt d’intercanvi. Barcelona, 2010. PICO, Elenio. La Lia, la Mei i en Saïd. Col·lecció “Tu i jo, nosaltres”. Associació sociocultural Punt d’intercanvi. Barcelona, 2010. PIEROLA, Mabel. No tandiferents. Barcelona. Edicions Bellaterra, 2006 RECORVITS,Helen; SWIATKOWSKA, Gabi. Yoon i la pulsera de jade. Editorial Joventut, 2009. SHARAFEDDINE, Fatima; DUBOIS, Claude K. Mi país está en guerra. Barcelona. Cruïlla, 2008. SECKA, Fatoo; GIRONA, Ramon. Fatoo, la nena tossuda. Barcelona. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1999.

Moltes Gràcies La lectura i la seva promoció M Teresa Martí Cardús

Guia de llibres recomenats  

Sobre Pau, Solidaritat i Interculturalitat