Page 1

SOSIAALISEN MEDIAN OPAS


”It’s not a campaign, it’s a relationship”

2

Johdanto Mediat Hyödyt Vältä näitä Sanakirja Toteutukset

4 8 16 20 22 26

3


JOHDANTO

Vaikka tarkkaa määritelmää on vaikea antaa, niin yksi asia on kuitenkin varmaa; sosiaalisen verkostoitumisen mahdollistavat sivustot, blogit ja wikit ovat luoneet aikaisemmasta poikkeavan yhteyden online-maailmaan. Sosiaalisen median eri muodot ovat muuttaneet sitä, miten maailma verkostoituu ja kommunikoi. Ja luonnollisesti kehitys kehittyy edelleen ja monen yrityksen olisikin jo pikkuhiljaa aika hypätä mukaan junaan – kilpailijat todennäköisesti ovat jo kyydissä.

Opaskirja sosiaalisen median vallankumoukseen on kirjoitettu ihmisille, jotka pohtivat sosiaalisen median soveltuvuutta oman tai edustamansa yrityksen liiketoimintaan ja markkinointiin. Opas on tarkoitettu myös niille, jotka ovat muuten vain kiinnostuneita alasta ja haluavat oppia hyödyntämään sitä omassa toiminnassaan joko kaupallisesti, yleishyödyllisesti tai harrastuksenomaisesti.

Sosiaalinen media on saanut median huomiota sekä synnyttänyt paljon keskustelua viime aikoina. Kaikesta tästä huomiosta huolimatta monia väärinkäsityksiä on edelleen vallalla. Sosiaalinen verkostoituminen ei ole vain nuorille. Se on jo aikapäivää sitten saavuttanut koko suuren valtavirtayleisön. Monet suositut sivustot ilmoittavat, että yli puolet heidän kävijöistään on yli 35-vuotiaita. Se ei ole myöskään vain huvin vuoksi verkostoitumista tai puhdasta kanssakäymistä kavereiden kanssa. Yritykset, järjestöt ja yksityishenkilöt ympäri maailmaa ovat hyötyneet mukanaolostaan suosituissa sosiaalisissa medioissa, kuten Facebookissa, LinkedIn:ssa tai Twitterissä.

Mitä sitten on sosiaalinen media? Kysy viideltä henkilöltä ja saat viisi eri vastausta. Vaikka useimmilla ihmisillä on jokin yleinen käsitys sosiaalisen median perusajatuksesta, tarkoittaa sen sisältämä sosiaalinen verkostoituminen eri asioita eri ihmisille riippuen heidän taustastaan, kiinnostuksistaan, tavoitteistaan ja tietotekniikan ymmärtämisestä. 4

olla paljon suurempaa hyötyä. Toisin sanoen, sosiaalisen median maailma on laaja ja monipuolinen. Ja vaikka alussa sosiaalinen media oli pääosin suunnattu nuorisolle, niin nyt trendi on liikahtanut valtavirtaa kohti ja on olemassa sivustoja kaikenikäisille, -taustaisille ja eri kiinnostuksen osa-alueille. Jokaiselle löytyy jotakin, täytyy vaan tietää mistä etsiä.

Yritysten sosiaalinen verkostoituminen ei ole vain teknistä osaamista. Kehitettäessä onnistunutta sosiaalisen median kampanjaa, oikea strategia merkitsee huomattavasti enemmän kuin tekniset valmiudet.

Facebook ja YouTube ovat luultavimmin kaksi suosituinta sosiaalisen median sivustoa Suomessa. Monille ihmisille nämä kaksi sivustoa riittävät kaikkiin sosiaalisen Sosiaalisten medioiden tuottaman verkostoitumisen tarpeisiin. Sosiaalisen valtavan liikenteen vuoksi monet markverkostoitumisen maailma on kuitenkin kinoijat näkevät dollarin kuvia silmissään paljon suurempelkästä pi kuin kahden ”Sosiaalisen median eri muo- sosiaalisen korkeimman median ajadot ovat muuttaneet sitä, profiilin sivuston. tuksesta. Ja Yrityksen johtaja miten maailma verkostoituu varmaa on, saattaa päätellä, että kaikilla ja kommunikoi.” että sosiaalisivustoilla, nen media ei jotka saavat ole heitä varten käytettyään ainoastaan satoja miljoonia kävijöitä säännöllisesti, Facebookia ja YouTubea mutta ei tutustu on järkevällä markkinoinnilla mahdollilainkaan monien muiden toimijoiden sisuus tehdä myös suuria voittoja. Mutta vustoihin, jotka voisivat tarjota yrityksille tärkeintä on ymmärtää, mikä on oikea paljon enemmän hyötyä. Sama tapahtuu ja mikä on väärä tapa juuri sosiaalisessa helposti myös toisin päin. Yritys päätmediassa näitä voittoja tavoiteltaessa. tää olla mukana vain tietyssä suuressa sosiaalisessa mediassa mutta ei tutustu muihin toimijoihin, joista heille voisi 5


Patrice-Anne Rutledge kertoo kirjassaan erotuttava muista hyvällä ja mieleenpaiThe Truth about Profiting from Social nuvalla tavalla (on kadehdittava suoritus, Networking, että karkeasti ajateltuna on jos mainosbanneri pystyy olemaan ärsytkaksi tapaa käyttää sosiaalista mediaa tämättä, mutta pystyy samalla sytyttäliiketoiminnan kehityksen välineenä. mään aidon kiinnostuksen mainostettuun Ensimmäinen on perinteinen mainonnan tuotteeseen). ja sponsoroinnin malli. Tietyille yrityksille tämä voi olla hyvä tapa välittää tietoa ja Toinen tapa on aktiivisen osallistumisen ohjata liikennettä yrityksen sivustolle. malli, jossa käytetään sosiaalista verkosMainonta suurilla sivustoilla voi toimia toitumista liiketoiminnan kehittämisen hyvin, jos tavoitteena on houkutella suurtyökaluna. Tässä mallissa investoinnit ta yleisöä. Jos tavoitteena on kuitenkin ovat aikaa, eikä niinkään rahaa. Luomalsaavuttaa la vahvan kategorisoitua ”Sivustot, blogit ja wikit ovat läsnäolon yleisöä kuten verkkoyhteiluoneet aikaisemmasta koiranomissöissä, voi poikkeavan yhteyden tajat tai äidit, kytkeytyä pokannattaa tentiaalisten online-maailmaan.” mainonta asiakkaiden luonnollisesti sijoittaa niille sivustoille, kanssa ja kehittää merkkiuskollisuutta. joissa kyseisten kohderyhmien on todettu viettävän aikaa. Suurin haittapuoli tässä lähestymistavassa on, että vie paljon aikaa kehittää Niillä sivustoilla mainonta voi olla vieläkin ja luoda todellista suhdetta asiakkaisiin. tuottavampaa. Tässä lähestymistavasSe on jatkuvaa työtä; ei sellaista, jonka sa on myös huonoja puoliakin kuten voi tehdä kerran ja sitten unohtaa. Kun kilpailu, kustannukset ja samantyyppisten puhutaan sosiaalisen verkostoitumisen mainosten tulva, joka on tehnyt kävijöismarkkinointikampanjasta, tämä toinen tä immuuneja tämän tyyppiselle banlähestymistapa on se, mikä suurimmalla nerimainonnalle. Mainoskampanjan on osasta ihmisistä on mielessä. 6

Käyttämällä vertausta perinteiseen liikeelämään, voidaan kai sanoa, että sosiaalinen verkostoituminen on enemmän PR:ää kuin suoramyyntiä. Se, mikä saa aikaan keskustelua sosiaalisissa medioissa, tekee ihmiset myös tietoiseksi tuotteista ja synnyttää halua ostaa niitä. Jos tavoitteenasi on tehdä paljon rahaa suoramyynnillä sosiaalisen median sivustoilla, niin kannattaa harkita uudestaan. Aggressiivinen myynti verkkoyhteisössä on vaarallista, koska silloin vaarana on vieraannuttaa asiakkaat ja ajaa heidät pois sivuiltasi. Joissakin sivustoissa aggressiiviset myyntitoimet voivat jopa loukata sivustojen periaatteita ja sopimuksia (sopimuksia, jotka jäävät usein monelta myös lukematta).

”Sisältö on koottu useista eri lähteistä tarkoituksena opastaa lukija sosiaalisen median mielenkiintoiseen maailmaan.” Suunnittelija, sosiaalinen media mikko.nisula@vallankumous.com 7


MEDIAT

tietoa ryhmään liittyvistä asioista tai tapahtumista. Mikäli ryhmä on julkinen se näkyy hakukoneiden hakutuloksissa. Käyttäjä voi myös valita fanisivuja omien etujensa ja toiveiden mukaisesti ollakseen yhteydessä ja vuorovaikutuksessa muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa.

Facebook on maailman suosituin yhteisöpalvelu. Se tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kuvallisen käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. Facebookissa on myös mahdollista liittyä erilaisiin yhteisöihin ja saada tietoa tulevista tapahtumista.

Sivustolla on erilaisia sovelluksia, jotka tarjoavat hyötyä ja huvia. Niiden avulla voi esimerkiksi nähdä statistiikkaa kavereistaan, lähettää syntymäpäiväkortteja tai pelata pelejä. Sovellukset hyödyntävät usein tietoja käyttäjän profiilista, joten yksityisyyssyistä niiden käyttö varmistetaan aina erikseen. Uusia sovelluksia voi tehdä kuka tahansa, kunhan ne noudattavat Facebookin ehtoja.

Facebookissa ihmiset esiintyvät lähtökohtaisesti oikealla nimellään. Sivusto tarjoaa useita tapoja kertoa kuulumisistaan ja kokemuksistaan. Jokaisella on oma seinä, johon kaverit voivat kirjoittaa viestejä, ja jossa voi kertoa omia tapahtumia statuspäivityksissä. Facebookin etusivu näyttää uutisvirran, joka toimii yhteenvetona uusimmista tapahtumista. Käytössä on myös yksinkertainen chat, jossa voi keskustella reaaliaikaisesti. Facebookissa on mahdollista perustaa erilaisia ryhmiä liittyen harrastuksiin, liiketoimintaan tai mihin tahansa muuhun yhdistävään tekijään. Ryhmissä voi mm. keskustella sekä jakaa ja saada

Henkilö voi hallita julkaisemiensa kuvien tai tietojen näkyvyyttä. Eri osa-alueita voi rajoittaa näkymään vain kavereille, kavereiden kavereille tai kaikille.

mekäs YouTube-video voi saada helposti miljoonia katsojia. Jotkin maat tai laitokset ovat estäneet pääsyn YouTubeen. Syynä ollut loukkaavaksi koettu materiaali, jota YouTubesta voi katsoa. Esimerkiksi Thaimaa esti sivustolle pääsyn, koska palvelussa oli 44 sekunnin mittainen video, jonka katsottiin loukkaavan maan kuningasta.

YouTube on Googlen omistama suosittu, 19 eri kielellä tarjottu videopalvelu. YouTuben kautta käyttäjä voi lisätä omia videoita tai katsoa sekä ladata muiden käyttäjien lisäämiä videoita. YouTube on Internetin suosituin suoratoistovideopalvelu.

Keskustelu siitä, vähentääkö sisältöjen jakaminen ilmaiseksi myyntiä vai lisääkö se myynnin mahdollisuuksia, jatkuu. Esimerkkinä myyntiä lisäävästä vaikutuksesta on Monty Pythonin lentävä sirkus -ryhmän YouTubeen lisäämät vanhat sketsit, jotka auttoivat DVD-levyjen myynnin moninkertaistumiseen Amazon. com-verkkokaupassa 230-kertaiseksi.

Rekisteröimättömät käyttäjät voivat katsella videoita ja rekisteröityneet käyttäjät saavat ladata rajoittamattoman määrän videoita. Videot, joiden katsotaan sisältävän loukkaavaa materiaalia, ovat saatavilla vain rekisteröityneille yli 18-vuotiaille käyttäjille. Videot, jotka ovat kunniaa loukkaavia, loukkaavat tekijänoikeuksia tai kannustavat rikolliseen toimintaan, ovat kielletty YouTuben käyttöehdoissa. Avoimuudesta johtuen YouTubea käytetään monenlaisten epäkohtien osoittamiseen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä mainostamiseen ja markkinointiin. Yhdysvalloissa presidentinvaalissa on uskottu, että YouTube on muuttanut perusteellisesti kampanjointia. Yksi yti-

8

9


MySpace on verkkoyhteisösivusto, joka tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen. Käyttäjät voivat lisätä järjestelmään myös musiikkia, videoita ja kuvia. Omassa MySpace-yhteisössä voi jakaa valokuvia, päiväkirjoja, blogeja sekä kiinnostuksen kohteita yhteisten ystävien verkostossa. MySpace oli vielä vuonna 2006 suosituin sosiaalisen median alusta, mutta on sen jälkeen menettänyt huomattavasti markkinaosuuttaan. Siitä huolimatta MySpace on edelleen tärkeä väylä muusikoille ja yhtyeille sekä eri brändeille, jotka tavoittelevat valtavirtayleisöä. Profiilia voidaan personoida mm. muokkaamalla sen graafista ulkoasua.

Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä Internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli twiitit, englanniksi tweet, voivat sisältää korkeintaan 140 merkkiä. Käyttäjien on mahdollista lähettää ja vastaanottaa päivityksiä Twitterwebsivuston kautta, tekstiviesteinä, RSSsyötteenä tai erilaisten sovellusten kautta. Palvelun käyttö on maksutonta. Isossa-Britanniassa hallituksen Department for Business, Innovation and Skills julkaisi Twitter-strategian muiden yksiköiden käytettäväksi. Strategia kertoi yksiköille, minkä takia hallitus käyttää Twitteriä ja kuinka sen eri yksiköt voivat tiedottaa tekemisistään paremmin Twitterin avulla. Samaa dokumenttia on pyritty käyttämään Isossa-Britanniassa myös yksityisellä sektorilla yleisenä johdantona Twitterin käyttöön. Yhdysvalloissa useat ympäristövirastot ja kansalaisjärjestöt käyttävät Twitteriä. Paikallisella tasolla, poliisit ja palokunnat ovat alkaneet käyttää Twitteriä pitääkseen kansalaiset tietoisina tapahtumista. 10

Flickr on verkkopalvelu ja online-yhteisö, jossa käyttäjät voivat julkaista ottamiaan valokuvia ja arvostella muiden kuvia. Palvelu on laajasti bloggaajien käytössä. Flickrin avulla he lisäävät kuvia blogeihinsa sekä muualle sosiaaliseen mediaan. Flickr tarjoaa ilmaiseksi mahdollisuuden ladata palveluun 100 megatavua kuvia kuukaudessa. Ilmaisten käyttäjien toimintoja on monilla tavoin rajoitettu, esimerkiksi käyttäjän kuvasivulla näkyy vain 200 viimeksi ladattua kuvaa. Loputkin kuvat säilyvät Flickrissä, mutta niitä pääsee katsomaan vain suoran, kuvaan vievän linkin kautta. Vuosimaksun maksaneet käyttäjät voivat ladata Flickriin rajattoman määrän kuvia, mutta kuvien on oltava alle 10 megatavun kokoisia.

WordPress (lyhennettynä WP) on avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintaohjelmisto, joka on tarkoitettu pääosin blogeille. Nykyään WordPress tukee vain yhtä blogia jokaista asennettua ohjelmistoa kohden. Jokaisessa asennetussa ohjelmistossa voi olla useita käyttäjätunnuksia. Yhden palvelimen eri alikansioihin on myös mahdollista asentaa useita eri asennuksia WordPressistä. Jos blogia ei haluta tallentaa omalle serverille, tai sitä ei voida syystä tai toisesta tallentaa, käyttäjällä on silti mahdollisuus käyttää WordPress -blogia hankkimalla ilmaisen käyttäjätunnuksen WordPressin tekijöiltä. Vaikka WordPress.comista hankittua blogia ei voi muuttaa samalla tavalla kuin omalla palvelimella olevaa blogia, niin sen asentaminen ja huoltaminen on helppoa.

Saksassa, Singaporessa, Hongkongissa ja Koreassa näkyvät vain turvallisiksi määritellyt kuvat. Suomessa Flickrin kotimainen vastine on Kuvaboxi, jolla on 170 000 rekisteröityä käyttäjää.

11


rytoivien johtajien profiileja ja selvittää, mitä heidän olemassa olevia yhteyksiään (esim. suosituksia hankkiessaan) hän voi hyödyntää.

LinkedIn on business-orientoitunut verkkoyhteisö, joka on suunniteltu pääasiassa ammatilliseen verkostoitumiseen. Sivuston tarkoituksena on antaa rekisteröityneille käyttäjille mahdollisuus ylläpitää luetteloa niiden ihmisten yhteystiedoista, jotka käyttäjä tuntee ja joihin hän luottaa yritystoiminnassaan. Ihmisiä luettelossa kutsutaan nimellä Connections (=yhteydet). Käyttäjät voivat kutsua kenet tahansa (oli henkilö sivuston käyttäjä tai ei) uudeksi Connectioniksi eli yhteydeksi. Tätä luetteloa yhteyksistä voidaan käyttää useilla eri tavoilla.

LinkedIn antaa käyttäjilleen mahdollisuuden tutkia yrityksiä, joissa he ovat kiinnostuneita työskentelemään. Kirjoittamalla tietyn yrityksen nimen hakukenttään saadaan käytettäväksi kyseistä yritystä koskevia tilastoja. Tilastoista voidaan nähdä esimerkiksi nais- ja miespuolisten työntekijöiden suhde toisiinsa, yleisemmät asemat yhtiössä (millä tittelillä on eniten ihmisiä töissä kyseisessä yhtiössä) , yhtiön pääkonttorin ja toimistojen sijainnit sekä luettelo nykyisistä ja entisistä työntekijöistä.

Yhteysverkosto on rakennettu siten, että ensin muodostuvat suorat yhteydet, sitten ns. toisen asteen yhteydet sekä ns. kolmannen asteen yhteydet. Tätä voidaan käyttää, jos joku henkilö haluaa löytää jonkun tietyn ihmisen kautta keskinäisen ja luotettavan yhteyden. Siten sitä voidaan käyttää myös työpaikkojen etsimiseen ja liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseen. Työnantajat voivat luetteloida työpaikkoja ja etsiä mahdollisia ehdokkaita vapaana oleviin työtehtäviin. Työnhakijat voivat tarkastella heitä rek12

Wikipedia on Internetissä julkaistava, ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu wiki-tekniikkaan. Wikipediaa kirjoitetaan useilla kielillä ja se on laajentunut lähes kaikkialle maailmaan. Wikipedian sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama ja se on vapaa GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Wikipediaa ylläpitää Wikimedia Foundation, joka ei kuitenkaan omista Wikipedian sisältöä.

Digg on sosiaalinen internetsivusto, jonka ideana on uutisten jakaminen toisten käyttäjien kanssa. Sosiaalinen uutissivusto antaa ihmisille mahdollisuuden tutustua ja jakaa sisältöä koko internetistä, lähettämällä linkkejä ja artikkeleita sekä äänestää ja kommentoida jo lähetettyjä linkkejä ja artikkeleita. Äänestyksellä on sivustolla keskeinen tehtävä tarinoiden esiin nostamisessa ja hautaamisessa. Kun käyttäjät lisäävät uutisen sivustolle, se ei ilmesty suoraan etusivulle, vaan se jää niin sanotulle ”Upcoming”-sivulle, jossa listataan kaikki artikkelit, jotka eivät vielä ole päätyneet etusivulle. Etusivulle pääsemistä varten artikkelin on kerättävä tarpeeksi ääniä. Kun artikkelilla on riittävästi ääniä, se siirtyy etusivulle automattisesti. Diggin suosio on kannustanut muiden sosiaalisten verkostoitumisen sivustojen luomista, joissa yhteisön tekemillä kirjoituksilla ja äänestyksillä on keskeinen osa.

Wikipedian perustajan Jimmy Walesin mukaan Wikipedia on ”pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman laadukas vapaa tietosanakirja”. Wikipedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet; kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan. Wikipedian kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää yli viisi miljoonaa tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa. 13


IRC-Galleria on suomalainen verkkoyhteisöpalvelu, johon suomalaiset Internetin käyttäjät voivat lisätä valokuvia ja tietoja itsestään. Lisäksi rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida valokuvia.

Habbo Hotelissa on mahdollista sisustaa myös oma hotellihuone, mikä on maksullista. Tuotteet maksetaan hotellin omalla rahayksiköllä Habbo-kolikoilla, joita saa hankittua tekstiviesteillä, pankkien verkkomaksuilla, luottokorteilla, soittamalla Habbo-maksupalveluun tai erikseen myytävillä Habbo-seteleillä. Kolikoilla voi hankkia esimerkiksi erilaisia huonekaluja. Kuukausimaksulliseen Habbo Clubiin liityttäessä saa useita lisäetuja.

Habbo Hotel on Sulake Corporation Oy:n luoma verkkoselaimella käytettävä, yli 10-vuotiaille suunnattu graafinen chat-tyylinen peli, joka on puettu hotellin muotoon. Suosituksena kuitenkin on, että alle 13-vuotiaat käyttäisivät palvelua ainoastaan vanhemman seurassa. Pelissä liikutaan omalla virtuaalihahmolla (avatarilla) ympäri pelimaailmana toimivaa hotellia ja keskustellaan muiden käyttäjien kanssa. Habbon peruskäyttö on ilmaista.

Hotellit ovat maakohtaisia ja niitä on 29 eri maassa. Kuitenkin esimerkiksi Portugalin Habbo Hotel palvelee myös brasilialaisia ja muista portugalinkielisistä maista kotoisin olevia nuoria. Vastaavasti toimivat myös Ison-Britannian ja Espanjan hotellit. Suomen Habbo Hotel on nykyään avoinna aamu kuudesta kahteentoista yöllä, syynä halu säästää moderaattorikuluissa. Ennen Habbo Hotelissa pystyi käymään ympäri vuorokauden.

14

”Content is king, context is King Kong”

15


HYÖDYT IRTI

Markkinointi on perinteisesti ollut puhtaasti mainontaa ja se on aika kallista. Tarkasteltuna nykyistä mainontaa sosiaalisen markkinoinnin näkökulmasta, ensimmäinen vaihe olisi irrottautua Sosiaalisen median avulla voidaan luoda yrityksestä; integroida tai muokata pevuorovaikutussuhde yrityksen ja sen rinteistä mainontaa suoraan Internetiin. asiakkaiden välille. Parhaimmillaan se saa Pikemminkin pitää miettiä tarkkaan, mitä ihmiset innostumaan ja ottamaan osaa, ja minkälainen markkinoitava tuote tai jolloin ei tarvita suurta panostusta viestin palvelu todella on, miten se yhdistyy sen laaja-alaiseen levittämiseen. Tieto kulkee käyttäjien välityksellä ja samalla käyttäjät kuluttajiin, missä nämä kuluttajat ovat luovat uutta sisältöä. Käyttäjä voi myös online-kanavilla ja mikä on paras tapa osallistua yrityksen tuotteiden, tekniikoitavoittaa, vuorovaikuttaa ja muodostaa den, palveluiden ja toiyhteys heidän kansmintamallien suunnitteVallankumouksen ”kuuntelu on yksi saan. luun. Sosiaalinen media näkökulmasta tämän osa sosiaalisen on siis paljon enemmän päivän markkinointi on kuin pelkkä kampanja. median strategiaa” vuorovaikutusta erilaisten ihmisten ja yhteiYrityksen sosiaalisen median strategia söjen kanssa, toimittaen heille tuotteita tulisi suunnitella tavoiteltavan yhteija palveluita sellaisten tarinoiden kanssa, sön kiinnostuksen kohteiden ja arvojen jotka leviävät. mukaisesti, jolloin käyttäjän osallistuminen ja sitoutuminen on vahvempaa. Sosiaalisen median gurun Chris Broganin Hyvin toteutetussa sosiaalisen median mukaan on kolme keskeistä käytännön strategiassa käyttäjä tuntee kuuluvansa asiaa sosiaalisessa mediassa, joita yriyhteisöön ja saavansa yhteisöstä itselleen tyksesi (tai sinun) tulisi pohtia: kuuntelu, hyötyä. Hyöty voi olla käyttäjälle esimerosallistuminen, julkaisutoiminta. Näitä kiksi merkityksellistä tietoa, kontakteja tai kolmea aluetta käyttämällä voidaan vaikuttamismahdollisuuksia. rakentaa sosiaalisessa mediassa käy16

tettävät työkalut. On olemassa lukuisia erilaisia työkaluja, joita voidaan käyttää sosiaalisissa medioissa. On myös monia erilaisia strategioita, joita voit toteuttaa käyttämällä näitä työkaluja. Perusrakenne on kuitenkin aina seuraava: kuuntelu, osallistuminen ja julkaisutoiminta.

tyyppinen kuuntelu on monesti annettu tehtäväksi sille yhtiön web-yksikölle, jossa yhtiön hakukoneoptimoija sijaitsee. Nämä kaksi tapaa kuunnella kannattaakin yhdenmukaistaa.

Osallistuminen

Kuuntelu

Osallistuminen ja vuorovaikutus edustavat kaikkia osa-alueita sosiaalisen median läsnäolossa ja yhteisön rakentamisessa. Osallistuminen tarkoittaa yrityksen Twitter ja Facebook läsnäoloa, blogien kommentointia, keskustelupalstojen keskusteluihin osallistumista, yhteisöjen rakentamista ja muiden yhteisöjen ylläpitoa. Tälle osa-alueella ohjataan kaikki inhimilliset vuorovaikutusmahdollisuudet. Kun ”kuunteleva” osasto havaitsee jotakin, johon pitää reagoida, tämä tieto on syytä välittää henkilölle, joka vastaa yrityksen osallistumisesta ja vuorovaikutuksesta. Tämä henkilö voi olla ja todennäköisesti onkin yksi ja sama.

Välineitä kuunteluun on enemmän kuin yksi sovellus ja ne ovat hyödyllisiä asiakaspalvelussa. Ne ovat erinomaisia myös PR- ja kriisinhallinnassa sekä uusien markkina-alueiden ja markkinapaikkojen löytämisessä. Lisäksi ne soveltuvat hyvin tutkimuksen ja kehittämisen välineiksi. Täten kuuntelu on yksi osa sosiaalisen median strategiaa. • Mitä työkaluja tulisi käyttää? • Kuka kuuntelee? • Kenelle nämä tiedot välitämme? • Mitä teemme analyysityökaluilla? • Kuinka mittaamme onnistumisen?

Se mitä teet osallistuessasi on erittäin tärkeää. Tällä osa-alueella sosiaalinen media pääsee todella oikeuksiinsa. Osallistumalla, sosiaalisesta mediasta voidaan tehdä vuoro-

Kuunteleminen on ensisijainen työväline sosiaalisessa mediassa. Joukkoon kuuluu myös mekaanisen ”kuuntelun” työkaluja, kuten Snoobi ja Google Analytics. Tämän 17


Julkaisutoiminta

Työkalut osallistumista varten (tässä vain joitain ehdo-

Viimeiseksi kolmas, mutta aivan yhtä tärkeä osa-alue, julkaisutoiminta. Julkaisutoiminnassa sosiaalinen media tekee sen, minkä se parhaiten osaa: mahdollisuuden blogata, tehdä videoita, jakaa valokuvia ja ääntä vaivattomasti. Se, että sen voi tehdä ilmaiseksi tai halvalla, on yksi niistä syistä, miksi ihmiset yleensäkin viettävät aikaa sosiaalisissa medioissa. Näin ollen on hyvä nähdä sisällön markkinoinnillinen

tuksia - älä käytä kaikkia näitä):

• Twitter, Facebook, LinkedIn • Blogitilit, kuten Blogger, WordPress, Tumblr • Bookmarking tilejä, kuten Digg, Reddit, StumbleUpon • YouTube, Flickr Mitä teet näillä? Keihin olet yhteydessä? Mikä on sosiaalisen median strategiasi? Mitkä ovat osallistumisen säännöt?

Julkaisutoimintaan on monia keinoja:

vaikutteista ja kaksisuuntaista, mikä on itsessään jo suuri mahdollisuus. Se on mahdollisuus kuluttajille ja asiakkaille sekä tulevaisuuden näkymille tulla nähdyksi ja kuulluksi. Se antaa ihmisille sitä, mitä he yleensä todella haluavat eniten: vuorovaikutusta, jossa molemmat osapuolet tuntevat tulevansa kuulluksi. Se on myös ensisijainen paikka myynti-ihmisille löytää arvoa sosiaalisesta mediasta. Se on myös paikka, jossa voidaan suorittaa rekrytointeja.

• Blogit: mm. WordPress, Blogger • Videoiden julkaisu: mm. YouTube, Vimeo • Äänenjulkaisu: mm. BlogTalkRadio • Live Video: mm. Ustream.tv, BlogTV.com • Valokuvien jakaminen: mm. Flickr

arvo, mahdollisuus vuorovaikutukseen sekä sosiaalisen median kyky jakaa uutisia uudella tavalla.

18

Julkaisutoiminnan haaste on julkaista relevanttia materiaalia näiden medioiden kuluttajille. B2B markkinoinnissa on suuria mahdollisuuksia käyttää julkaisutoimintaa. Sen avulla voidaan parantaa viestintää/myyntiprosesseja tekemällä yksinkertaisia, lyhyitä videoita, eikä vain lähettää samoja vanhoja myyntikirjeitä. Asiakaspalvelu voi luoda esimerkiksi blogin kertomaan, miten kuluttajat voivat paremmin käyttää tuotetta. Pienemmät yritykset voivat napata parhaista asiakkaista kuvia tai lyhyitä videoita. Mahdollisuudet ovat rajattomat ja mahdollisuudet markkinoida sisältöä ovat ennennäkemättömät.

alueesta voidaan saada aikaiseksi. Joissakin hankkeissa teemme paljon julkaisutyötä, toisissa olemme tehneet lähes kaiken osallistumisen ja vuorovaikutukseen liittyvät asiat. Toisinaan keskitymme taas kuuntelemiseen asiakkaan puolesta, sekä kaikkia näitä asioita yhdessä erilaisilla painotuksilla, aina asiakkaasta ja tavoitteista riippuen.

”Osallistumalla, sosiaalisesta mediasta voidaan tehdä vuorovaikutteista ja kaksisuuntaista, mikä on itsessään jo suuri mahdollisuus”

Sitten kaikki yhdessä Se miten näitä työkaluja käytetään, hyvät tavat, laadukkaat sisällöt, tehokas markkinointi, käyttökelpoinen sosiaalisen median ohjeistus ja lukemattomat muut yksityiskohdat tekevät sosiaalisen median läsnäolosta tehokasta. Vallankumouksessa teemme yritysten kanssa töitä kaikilla näillä osa-alueilla ja on hauska nähdä, kuinka paljon erilaisia muunnelmia näistä kolmesta osa19


VÄLTÄ NÄITÄ

kirjoituksiin tai kommentoimalla blogeja, yritykset voivat rakentaa kuvaa itsestään sekä sitouttaa asiakkaita ja ennen kaikkea oppia enemmän siitä, mitä heidän asiakkaat haluavat.

Epäjohdonmukaista brändi-identiteettiä

Hämmentäviä myyntitoimenpiteitä

Helppous, jolla yritykset voivat perustaa sosiaalisen median profiileita on johtanut siihen, että yrityksillä on useita erilaisia profiileita monilla erilaisilla sivustoilla. Tämä ongelma on vielä pahempi suurissa yrityksissä, joissa on monia eri osastoja, jotka ovat heikosti, tai ei lainkaan yhteydessä toisiinsa. Tämä sekoittaa loppukäyttäjää ja vaikeuttaa heidän tiedonsaantiaan. Se voi myös fragmentoida kuluttajia erilaisiin ryhmiin.

Tuoreessa tutkimuksessa pk-yritysten omistajat kokivat, että he eivät saa toivomaansa liiketoimintaa sosiaalisen median sivustoilta. Tämä ei johdu siitä, etteikö liiketoiminnan kasvu olisi mahdollista sosiaalisten medioiden avulla, vaan se johtuu siitä, että yritykset pyrkivät väkisin pakottamaan perinteistä markkinointiaan ja myyntiään sosiaalisen median maailmaan. Sen sijaan heidän pitäisi ottaa hieman aikaa kuunnellakseen ja oppiakseen, mitä heidän asiakkaansa haluavat.

Osallistumisen puuttumista

Kampanjointia

Monta kertaa tiettyjen brändien fanit/asiakkaat kokoontuvat sosiaalisen median alustoille, riippumatta yrityksestä itsestään, mutta monet yritykset eivät edes pyri vuorovaikutukseen heidän kanssaan tai epäonnistuvat muuten tavoittamaan heidät. Yksinkertaisesti kiittämällä faneja ja vastaamalla esim. Facebookin seinä-

Perinteiseen markkinointiin on juurtunut ajatus ”kampanjoista”, joihin on asetettu budjetti, vahvistettu alku ja päätetty päättymispäivämäärä. Sosiaalinen media on jatkuva prosessi, joka ei oikeastaan koskaan lopu. Voit käyttää kampanjoita 20

sosiaalisen median strategiassa, mutta ne ovat vain pieni osa suurempaa kokonaisuutta.

organisaation kyseenalaisista optimointitoimista.

Yritystä hallita keskusteluita

Fanien aliarvostusta Monesti yrityksissä tarkastellaan nykyisten kannattajien määrää ja pohditaan, kuinka saisi enemmän faneja sen sijaan, että oltaisiin vuorovaikutuksessa jo olemassa olevien fanien kanssa. Jos yritys kohtelee hyvin fanejaan, se johtaa lähes automaattisesti uusien fanien ilmaantumiseen.

Yritykset tuntuvat vihaavan kontrollin menettämistä käydyistä keskusteluista ja pelkäävät esille tulevia kielteisiä asioita. Se mitä nämä yritykset eivät ymmärrä on, että ne negatiiviset asiat on jo sanottu ilman heidän osallistumistaan. Parempi tulos saadaan aikaan, kun luovutaan tiukasta ohjauksesta ja vastataan kysymyksiin tarkoituksenmukaisesti silloin, kun keskusteluja käydään.

Räikeää hakukoneoptimoinnin kerjäämistä

Luovuttamista liian aikaisin

Ihmiset, jotka käyttävät sosiaalista mediaa eivät ole tyhmiä. Useimmat ovat uusia asioita hyvin omaksuvia ihmisiä, jotka ovat sosiaalisen median käytön eturintamassa. Organisaation käynnistäessä kampanjan, jossa sen yhteisön jäseniä pyydetään luomaan videoita tai ottamaan valokuvia, jotka sisältävät organisaation tunnisteen tai avainsanan, jäsenet tietävät, että niitä käytetään luomaan järjestettyä hakukoneoptimointia. Voi olla suuri takaisku, jos jäsenet loukkaantuvat

Jotkin yritykset suorittavat sosiaalisen median osallistumista pieninä annoksina ja väittävät siten osallistumisen maksavan liikaa suhteutettuna sijoitetun pääoman tuottoon. Nämä kokeilut tehdään yleensä ennen kuin on tutkittu ja kartoitettu kohderyhmät ja laadittu sosiaalisen median strategia realistisilla liiketoiminnallisilla tavoitteilla. 21


SANAKIRJA

Iso osa sanastosta on englanniksi, koska harva palvelu toimii vielä suomen kielellä.

AdSense

Googlen pay-per-click ohjelma, joka indeksoi sivujen sisällön automaattisesti ja näyttää mainoksia kävijöiden kiinnostuksen ja sivuston sisällön mukaisesti. Ohjelma luo mahdollisuuden blogija web-julkaisijoille saada mainostuloja.

AdWords

Mainostusohjelma, joka polveutuu AdSense-ohjelmasta. Mainostaja maksaa Googlelle per-click perusteella.

jotka kokoavat yhteen sisältöjä ja linkkejä monista eri Agregaatit Sivustot, toimipaikoista ympäri Internetiä. Esimerkiksi techmeme.com (Syötteenlukijat) lukee syötteitä teknologiauutisista monilta eri sivustoilta ja blogeista.

Akismet

Kommenttien roskapostisuodatin, joka on suosittu WordPress blogeissa.

Anonoblog

Blogi, jonka on kirjoittanut henkilö tai henkilöt, jotka eivät julkaise nimeänsä.

Sovellukset

Yleensä Facebookissa, kehittyneempiä kuin widgetit. Sovellukset lisäävät käyttäjien vuorovaikutusta ja syventävät toiminnallisuutta ja osallistumista.

(Applications)

Atom

Suosittu syötemuoto, jota käytetään liittämään yhteen sisältöä.

22

Blogi

Sivusto, jossa merkinnät yleisesti näytetään käänteisen kronologisessa järjestyksessä. ”Blogata” tarkoittaa sisällön hallinnointia blogissa tai sisällön lisäämistä blogiin.

CMS

Käyttöliittymä, jota käytetään web- tai blogin sisällön syöttämiseen. Käyttäjäystävällinen muokkaus muistuttaa MS Wordia.

Crowdsourcing

(Yleisöosallisuus), eli erilaisten työtehtävien ulkoistaminen suurelle joukolle. Esimerkiksi esittämällä kysymys tai ongelma suurelle joukolle ihmisiä on paras tapa yrittää saada vastaus nopeasti. Tämä voi olla hyvin tehokasta, mutta voi myös kostautua.

Edublog

Blogi, joka keskittyy koulutukseen. Sen ylläpitäjä on joko opettaja, konsultti tai opiskelija.

Embed

Tapa yhdistää sisältö (usein video) siten, että sisältö itsessään on näkyvissä (upotettuna) Internet sivulla.

Entry

Yksittäinen postitus tai artikkelijulkaisu blogissa.

Feed

Syötteenlukuohjelma. Kerää syötteitä niin, että tietyt sisällöt tai hakutulokset saapuvat käyttäjän”lukijaan”. Suosittuja ja ilmaisia syötteenlukijoita ovat mm. GreatNews, FeedDemon ja Google Reader. 23


Human powered search engine Message Boards

Käyttäjäpohjainen hakukone, jossa käyttäjät toimittavat sisältöä, joka hyväksytään tai hylätään sisältöjohtajien toimesta. Esimerkki: http://www.mahalo.com

Message board tai foorumi on websovellus keskustelujen ja käyttäjien luoman sisällön kokoamiseen. Termit ”foorumi” ja ”board” voivat tarkoittaa koko yhteisöä tai yhtä tietyn subforumin käsittelemää aihetta. Viestit näillä foorumeilla näytetään joko aikajärjestyksessä tai keskusteluryhminä.

Open ID

Yksi universaali kirjautumistapa useille eri sivustoille. http://openid.net

Podcasting

Digitaalinen mediatiedosto tai useita tiedostoja. Jaetaan Internetissä kannettaviin soittimiin ja tietokoneisiin.

RSS

Really Simple Syndication. RSS on keino, jolla RSS-lukija tietää, kun jotain uutta on lähetetty blogiin, podcastin tai sivustolle.

SEO

Hakukoneoptimoinnin lyhenne (Search Engine Optimization).

SMO

Sosiaalisen median optimoinnin lyhenne. (Social Media Optimization).

Mikrobloggaus

Bloggaamisen muoto, jonka avulla käyttäjät kirjoittavat lyhyitä tekstejä tai päivityksiä ja julkaisevat ne. Näitä viestejä voi lähettää ja vastaanottaa monin eri tavoin ja eri laittein, kuten tekstiviestitse, pikaviestitse, sähköpostitse, mobiililaiteella tai netissä. Esimerkiksi twitter.com.

Moblog

Moblog – Blogi, joka julkaistaan suoraan puhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen.

Uutissyötteidenlukija

Verkkopohjainen työkalu tai työpöydän sovellus, joka kerää jakelusisältöjä.

Social Networking

Onlineyhteisö

Ryhmä ihmisiä, jotka ovat pääasiallisessa vuorovaikutuksessa toisiinsa eri viestintävälineiden, kuten nettiviestien, puhelimien tai sähköpostin välityksellä enemmän kuin kasvokkain.

Tag

24

jolla Internetin käyttäjät voivat tallentaa, etsiä, järSosiaaliset Menetelmä, jestää ja jakaa verkkosivuja. kirjanmerkit

(Tunniste)

Termi työkaluille ja alustoille, joilla ihmiset voivat julkaista, keskustella ja jakaa sisältöä verkossa. Välineitä ovat blogit, wikit, podcastit ja sivustot, joissa voi jakaa valokuvia ja sosiaalisia kirjanmerkkejä. Avainsana tai sanoja, joita liitetään blogimerkintöihin, kirjanmerkkeihin, valokuviin tai videoihin. 25


TOTEUTUKSIA

kun ajatellaan tapaa, jolla tunnisteiden asettaminen toimii Facebookissa, eli kun henkilö merkkaa itsensä johonkin kuvaan, niin kaikki hänen ystävänsä saavat samaan aikaan tiedon siitä. Näin ollen hieman myöhemmin, tuhannet ja tuhannet ihmiset ryntäsivät Ikea johtajan Facebook -profiiliin etsimään ja kyttäämään ilmaisia tuotteita. Helppoa ja yksinkertaista.

Esimerkkejä hienosti toteutetuista kampanjoista olisi satoja, mutta nämä esimerkit ovat valikoituneet tähän niiden hienon ja verrattain yksinkertaisen ideansa johdosta.

IKEA: Facebook showroom

BURGER KING: Whopper Sacrifice

Jotkut parhaista sosiaalisen median kampanjan strategioista ovat hyvinkin yksinkertaisia. Eräskin helppo tapa oli luoda online-kilpailu Facebookin tunnistetyökalua (tagging) käyttämällä ja saada näin keskustelua ja kohua aikaan. Hienosta luovasta suunnittelusta tunnetut Forsman & Bodenfors laativat tällaisen Facebook-kampanjan Malmön Ikealle Ruotsiin. Käyttäjiä houkuteltiin Malmön liikkeen johtajan Facebook-profiiliin, johon hän latasi kuvia liikkeeseensä valmistuvista näyttelytiloissa.

Whopper Sacrifice on ollut luultavasti yksi puhutuimpia kampanjoita verkossa. Tämä oli aivan ensimmäinen widget (sovellus), joka poisti käyttäjän Facebookystäviä. Näin se toimi, yleensä kun poistat ystävän, se tapahtuu huomaamattomasti taustalla ja mahdollisesti hän ei koskaan tule sitä edes huomaamaan. Mutta Whopper Sacrifice kampanja käänsi tämän päälaelleen ja antoi käyttäjälle mahdolisuuden uhrata (Sacrifice) eli poistaa 10 Facebook-ystävää vastineeksi ilmaisesta Whopper-hampurilaisesta. Näille ”uhratuille” ystäville ilmoitettiin selvästi, että heidät on uhrattu (poistettu), jotta heidät uhrannut käyttäjä saa

Ihmisille kerrottiin, että ensimmäinen, joka lisää tunnisteen, eli oman nimensä minkä tahansa kuvissa näkyvän tuotteen kohdalle, voittaa sen omakseen. Ja 26

ilmaisen hampurilaisen. Hieno esimerkki kampanjasta, joka toimii viraalisti leviten nopeasti käyttäjältä toiselle. Valitettavasti kampanjan kannalta siitä tuli niin suosittu, että Facebook joutui tekemään muutoksia sääntöihinsä ja hyllytti Burger Kingin kampanjan.

Lähteet, vaikutteet ja lainaukset Rutledge, Patrice-Anne. The Truth about Profiting from, Social Networking. 2008, Godin, Seth. Tribes. 2008, Brogan, Chris ja Smith, Julien. Trust Agents: Using the Web to Build Influence, Improve, Reputation, and Earn Trust. 2009, Hunt, Tara. The Whuffie Factor. 2009, Lisäksi useat sosiaalisen median bloggaajat esim., Jeremiah Owyang (Columnist for Forbes CMO Network), Scott Monty (Head of Social Media, Ford Motor Company), J.D. Lasica (Chief Executive, Socialmedia.biz), David Spark (Owner, Spark Media Solution), Jason Falls (Social Media Explorer LLC), Wikipedia

LEVI’S: iSpy iSpy oli Levi’s farkkujen innovatiivinen Twitter kampanja ja sosiaalisen median peli. Levi’s lähetti valikoituja ihmisiä tietyissä nimikkofarkuissa pitkin Australiaa ja Uutta-Seelantia. Vihjeitä heidän olinpaikastaan julkaistiin Twitterin kautta. Ihmisten tarvitsi vain seurata päivän aikana annettuja johtolankoja ja lopulta löydettyään oikeaan paikkaan kysyä henkilöltä, että oliko hänellä Levikset yllään. Jos kysyjä oli oikeassa, eli kysyi oikealta ihmiseltä, tämä laski housut alas ja luovutti farkut kysyjälle suoraan paikan päällä.

27


www.vallankumous.com

Sosiaalisen median opas | Vallankumous  

Mikko Nisulan kirjoittama hyvin tiivistetty tietopaketti sosiaalisesta mediasta. Mikä se on? Mitä siellä voi tehdä? Mitä tulee välttää? Mm....

Sosiaalisen median opas | Vallankumous  

Mikko Nisulan kirjoittama hyvin tiivistetty tietopaketti sosiaalisesta mediasta. Mikä se on? Mitä siellä voi tehdä? Mitä tulee välttää? Mm....

Advertisement