Page 13

Mutasd be röviden a vállalkozásodat! Mikor döntöttél úgy, hogy vállalkozol, mi adta az ötletet? Az első szüret 1986-ban volt, akkor még senki sem gondolta volna, hogy 27 évvel később ez az egyik unokának milyen lehetőségeket ad. A Kampits családban mindig is jelen volt a bor, hol kocsmárosi, kereskedői foglalkozás révén, hol kedvtelésből, napjainkban pedig egy kicsi borászat által. 12 éve egy akkori állami pályázaton belül mertünk nagyobbat álmodni, és belevágni egy önálló területbővítésbe, aminek a másodlagos gyümölcsét napjainkban tudjuk kamatoztatni. Nem határolható el pontosan, hogy a legfiatalabb generáció tagjaként, hogyan folytam bele a borászat jelenlegi formájába. A folyamatos munkák miatt egyre többet vállaltam, mind nagyobb és nagyobb felelősséggel. Mára sikerült letisztult arculatot kialakítani, és ennek az üzenetét továbbadni a vásárlóknak. 100%-ban családi gazdaságról lévén szó, fontos az egymás közötti egyetértés és a feladatok spontán kiosztása. Látva a bor erejét, kultúráját és a családi hagyományokat, kötelességemnek érzem ezen értékek továbbvitelét. Fő munkaköröm a pincemunkákra, illetve az értékesítésre koncentrálódik. Miért lettél vállalkozó? A piac kényszerített rá minket, hogy egyéni vállalkozássá alakuljunk át, mert a vevőkör igényeit őstermelőként abban az időben már nem tudtuk kielégíteni. Milyen nehézségekbe ütköztél a kezdetekkor? Mivel „terméket” kellett eladni, ezért mindenképpen a potenciális vevőkör kiaknázása, kiépítése volt az egyik legnagyobb nehézség. Ezenfelül folyamatosan törekedtünk egy bizalmi kör kialakítására, de a megfelelő technológiai háttér fejlesztése is a fontos szempontok közé tartozott. Nehéz volt megtalálni azt a profilt, amiben úgy éreztük, hogy a legjobban tudunk teljesíteni. Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében? A tisztességes üzletkötést és a hosszú távú gondolkodást. Egy borászatban nem lehet évente profilt váltani, ez egy életre szóló vállalkozás. Felépíteni, üzemeltetni, nyereséget termelni ekkora léptékben csak hosszú távon lehet. A legnehezebb feladat a folyamatos minőségi megfelelés. Kis tételekkel dolgozunk, 225 literes hordókban érleljük a borainkat, ezért a fajták és a hordók miatt más és más ízharmónia köszön vissza borainkban. Ennek menedzselésére nagy hangsúlyt fektetünk. Hol tartasz ma? Hol tart a vállalkozásod? Milyen a jövőképed? Borászatunk kezd kilépni az egyszerű, „amatőr” világból, de nem felejti el az értékek és a hagyományok erejét. Minőségi terméket kicsiben, nem pedig tömegtermékként készítünk. Fontos, hogy megmaradjon a kis vállalkozás

hangulata és látszódjon, hogy szívből és teljes odaadással tes�szük a dolgunkat. Ez a lépték, amelyben jelenleg tevékenykedünk, éppen ideális egy családi pincészet számára. Ismeretségünk a vevőkörrel személyes, igyekszünk kellő időt fordítani a munkára és az értékesítésre. Ezeket az elveket nem feladva telnek mindennapjaink. A feldolgozás során – lehetőség szerint a soproni borvidéken – legalább hatszáz éves kézműves hagyományokat (nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, héjon tartás, nem új tölgyfahordós ászkolás) alkalmazunk. A vállalkozás egy fejlődési folyamaton indult el, ezt szeretnénk megfontoltan folytatni, és a lehetőségeket kihasználva, de megtartva családi erőnket, növelni a palackos értékesítést, és természetesen a minőséget. Szeretném, ha Kőszeg borászata nemcsak a hagyományok miatt lenne ismert a régióban, hanem meg szeretném mutatni, hogy napjainkban is méltó helyen van. Vágyam, hogy megszülessen a gazdák összefogásával az egységes „Kőszegi bor”, amivel lehetővé válna további piacok kiaknázása, valamint a „kőszegi bor” márka kialakítása. Mit tanácsolsz a fiatal vállalkozóknak? Egy ötlet nem minden, de elengedhetetlen része egy folyamatnak. Próbáljanak meg előre tekinteni, mert ami ma nyerő üzletnek hangzik, az mire megvalósítjuk, lehet, hogy már nem lesz egyedi a piacon. Törekedjenek az egyediségre, mérjék fel a lehetőségeiket a potenciális piacon! Ne rövid távon gondolkodjanak! Sokkal hitelesebbek lesznek, ha van már mögöttük tapasztalat, és vannak terveik!

A hagyományos piacok on, hagyományos ter mékkel kereskedő vállalkozások ese tében fontos, hogy ho sszú távon is megbízható és állandó minő igényeit. Ezzel párhuzam ségben szolgálják ki a vásárlóik osan pedig a piaci körny matos követésével, és ezet folyaa változásokra való gyo rs reagálással tudják biztosítani versen yképességüket.

11

Vállalkozz itthon! 50 legígéretesebb vállalkozási ötlet nyd_kicsi  
Vállalkozz itthon! 50 legígéretesebb vállalkozási ötlet nyd_kicsi  
Advertisement