Page 1

een uitgave van Valk Welding BV

De entreezijde van het nieuwe pand aan de Staalindustrieweg 29, waar nu de engineering, service en assemblage gehuisvest zijn.

Verder in dit nummer • Hieselaar: "Langzaam wennen aan hoge snelheid Tawers lasrobot" . . . . . . . . . . . . . . 2 • Twee robots lassen enkelstuks roosters bij Dejo Metaalindustrie BV . . . . . . . . . . . . 3 • Handlingmarkt weet Valk Handling steeds beter te vinden . . . . . . . . . . . . . . . 4-5 • 25 robotsystemen voor MCFE hebben veel innovaties opgeleverd . . . . . . . . . . . . . 6 • Groei buiten Benelux in stroomversnelling 7 • Robotproject Polen krijgt vervolg . . . . . . . 7 • Lasdraad wrijvingsloos van vat naar robot 8 • Pneumatische afschakeling voorkomt schade aan robotarm . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 • Tijdwinst uit verticaal neergaand lassen . 9 • Oplassen van thermisch en chemisch zwaar belaste onderdelen . . . . . . . . . . . . . . 9 • Lasautomatisering ook lonend bij heavy plates . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 • DAF Trucks ziet Valk Welding als co-maker op installatieniveau . . . . . . . . . 11 • Kort Nieuws en evenementen . . . . . . . . . 12

© Valk Welding BV, 2006 Alle rechten voorbehouden.

4000 m2 extra bedrijfsruimte Maakt verdere groei mogelijk De verkoop van robotinstallaties is het afgelopen jaar opnieuw gegroeid, zowel op lasgebied, als voor handlingtoepassingen. Daarbij gaat het steeds vaker om complexe en volumineuze installaties, die een sterk beslag leggen op de beschikbare assemblageruimte in het bestaande pand van Valk Welding. Daarnaast zijn de gevolgen van de sterk gegroeide activiteiten buiten de Benelux ook in alle hoeken en gaten van de huidige bedrijfshuisvesting merkbaar. Uitbreiding kon daarom niet langer meer uitblijven, wat voor Valk Welding reden was op zoek te gaan naar extra bedrijfsruimte. Afgelopen najaar is daarvoor de investering afgerond in een jong bedrijfspand, dat op steenworp afstand ligt van het huidige pand. Met het nieuwe pand krijgen Valk Welding en Valk Handling beiden de beschikking over ruim 4.000 m2 halruimte en extra kantoorruimtes voor de afdelingen engineering en service. Daarmee kon ook de gewenste scheiding tussen handling- en lastoepassingen worden doorgevoerd. Ook de proefopstellingen kunnen nu voortaan in een aparte, speciaal daarvoor bestemde ruimte worden opgebouwd. De administratie, verkoop en after sales blijven hun activiteiten voeren vanuit het bestaande pand. Daar is weer ruimte vrijgekomen voor uitbreiding van de opslagcapaciteit van lasdraad, lasapparatuur en lastoebehoren.

6e jaargang - 2006 - nr 2

Valk melding


Koos Schep van Hieselaar:

"Langzaam wennen aan hoge snelheid Tawers lasrobot"

VALK MELDING

2

2006 -

NR. 2

Hieselaar Sheet Metal Solutions uit Schoonhoven heeft afgelopen zomer een lascel in gebruik genomen, waarin de nieuwe TAWERS TA 1900 op een traverse vier opspanplaatsen bedient. Hieselaar zet de cel op dit moment voornamelijk in voor kokervormige frames. De eerste ervaringen overtreffen de verwachtingen. Technisch directeur Koos Schep: “Bij de eerste proefnemingen was al duidelijk dat de laskwaliteit zo hoog was, dat minder nabewerking vereist was. Sinds de cel ingebruik is genomen, valt pas op hoe snel de robot is. De productiesnelheid ligt zelfs zo hoog, dat de leverancier van de gesneden kokers, de aanlevering niet aankan.”

Hieselaar is in het verleden sterk gegroeid met de productie van kantoormeubilair. Vanuit dat segment heeft het bedrijf een specialisme opgebouwd in compleet afgewerkte producten uit plaatwerk, zoals winkeldisplays, opbergsystemen, projectmeubilair, omkastingen en designproducten. Het bedrijf beschikt hiervoor over volledig geautomatiseerde productiesystemen en een eigen poedercoaterij. De techniek is dus in alle gevallen hoogwaardig te noemen, wat ook direct de belangstelling voor de nieuwe TAWERS lasrobot verklaard.

Lasbewerking nu voorspelbaar Koos Schep: “Het traject lassen, nabewerken en monteren is lastiger te calculeren dan de productie van de plaatwerk halffabrikaten. Toch is dit traject voor een groot deel bepalend voor de kostprijs. Bovendien is de kwaliteit niet altijd constant. Met inzet van een lasrobot worden tijd en kwaliteit voorspelbaar en valt een grote besparing op arbeidskosten te behalen. Met de ervaring van een oudere Panasonic lasrobot als uitgangspunt, moest de nieuwe cel geschikt zijn voor plaatdelen en frames tot een lengte van 3 m, vooral ook makkelijk te programmeren zijn, een hoge laskwaliteit leveren en voldoende rendement opleveren.”

24 uur per dag in productie Met vier opspanplaatsen, waarvan twee vast en de andere twee kantelbaar biedt de

lasrobotcel bij Hieselaar niet alleen een hoge mate van flexibiliteit, maar bereikt de lasrobot ook een hoge inschakelduur. Twee man lopen rond om de producten te laden en te lossen. De productie loopt nu in drie ploegen volcontinu door. De kokervormige frames van 2,4 x 0,5 m die Hieselaar nu op de cel verwerkt, werden voorheen met de hand gelast. Koos Schep: “De laskwaliteit is nu beter beheersbaar, waardoor deze minder dik en vet is en volledig spatvrij, waardoor de afwerking minimaal is. Dat komt ook een beetje omdat we de spleetgrootte iets hebben vergroot, waardoor de las dieper in het spleet ligt. Opvallend is vooral de hoge bewegingssnelheid van de robot, waardoor de totale doorlooptijd nog eens korter is dan bij de voorgaande generatie. Op dit moment lopen we bij de materiaalaanlevering en de spuiterij al tegen een bottleneck op.”

lasprogramma voor de robot. Daarbij maken we dankbaar gebruik van de mogelijkheden van het programmeer- en simulatiepakket DTPS GII. Valk Welding heeft het voor ons mogelijk gemaakt dat we de coördinaten uit ons 3D HiCAD systeem over kunnen nemen, waardoor de nul-posities al vastliggen. Al met al zitten we nog steeds in een opstartproces. Het aantal producten groeit langzaam; ik denk dat we zeker een jaar uit moeten trekken om de cel 100% in te kunnen zetten.” www.hieselaarbv.nl

Aantal producten groeit langzaam Koos Schep: “Het aantal producten dat we op de cel verwerken groeit dagelijks. Zodra sprake is van een repeatorder, maken we het product geschikt voor de lasrobot. Dat houdt in dat je een mal moet maken en een

”las is minder dik en vet en volledig spatvrij”


Twee robots lassen enkelstuks roosters bij Dejo Metaalindustrie B.V. Voor Dejo Metaalindustrie in Wolvega, producent van ondermeer roosters, heeft Valk Welding een lasrobotinstallatie ontwikkeld voor het lassen van enkelstuks en kleine series. Een dergelijke flexibele inzet wordt mogelijk gemaakt door toepassing van een parametrische programmeermethode, zoals Valk Welding dat specifiek voor de producten van Dejo heeft ontwikkeld als plug-in in haar DTPS programmeer- en simulatiesysteem. Voor dit project bij Dejo zijn twee gescheiden opspantafels van 2 x 3 m ingezet, die worden bediend door twee robots op een traverse. De opspantafels zijn voorzien van pneumatische spansystemen en geschikt voor alle mogelijke formaten die binnen het opspanbereik van de tafel passen.

Dejo beschikt over een productielijn, gebaseerd op fixed systems. Hier lopen complete eindproducten van de lijn in diverse standaard hoogtes en diktes, inclusief opgelaste

De twee robots bewegen in staande positie over de opspantafel, om een groter werkbereik mogelijk te maken. De roosters worden door de beide lasrobots gelijktijdig gelast, niet alleen om de doorlooptijd te verkorten,

www.dejo.nl

Parametrisch programmeren

Met de Custom Made Robot Software van Valk Welding is de programmering vereenvoudigd tot het invullen van alleen de lengte-, breedte- en hoogtematen.

‘Valk Welding kwam daarom met de oplossing de programmering te vereenvoudigen door gebruik te maken van de mogelijkheden van parametrische programmering. Dat houdt in dat Valk Welding lasprogramma’s heeft geschreven, waarbij het programmeren dermate is vereenvoudigd, dat de operator alleen maar de lengte, breedte en hoogte van een rooster hoeft op te geven en de software zelf het lasprogramma genereert. Valk Welding levert dat als Custom Made Robot Software, dat als plug-in aan haar DTPS programmeer- en simulatiesoftwaresysteem wordt toegevoegd. Daarmee wordt het rendabel alles over de lasrobot te laten lopen, zelfs enkelstuks. Hiermee zijn we volledig van handmatige lasbewerkingen afgestapt’, aldus Jaap de Boer. Toepassing Dejo roosters in civiele bouwwerken (Jan Schaefferbrug, Amsterdam) (bron: Dejo)

2 NR.

Voordelen inzet lasrobot voor Dejo Metaalindustrie BV: - voorspelbare procestijden - constante kwaliteit - bedrijfszeker - uitvalspercentage nihil - arbovriendelijk - kostenbesparend

2006 -

Twee robots gelijktijdig

maar ook om de spanningen in het werkstuk tijdens de lasbewerking zo goed mogelijk te verdelen. Door de wisselopstelling kan aan één zijde worden gelast, terwijl aan de andere zijde werkstukken kunnen worden opgespannen en uitgenomen. De lasrobots hebben hierdoor een hoge inschakelduur.

3

Gevolgen voor de productie

randen. Roosters met speciale randen en uitsparingen, traptreden en alle afmetingen die te groot zijn voor de weerstandlasmachine - werden tot voor kort handmatig en deels op een lasrobot gelast. Jaap de Boer: "Het volume handlaswerk nam steeds verder toe, wat voor ons aanleiding was om de inzet van lasrobots verder uit te breiden. Programmering met behulp van een teachbox was daarbij echter een belemmering om enkelstuks te gaan robotlassen."

VALK MELDING

Dejo produceert roosters en traptreden voor de meest uiteenlopende toepassingen, op maat en uit voorraad, en is daarmee marktleider op het gebied van roostertechnologie. Werden roosters in het verleden vooral als industrieel looprooster gebruikt, tegenwoordig worden de roosters veelal als visueel element gebruikt, ondermeer als gevelelement, zonwerend element, ruimte-afscheiding en als designelement in civiele bouwwerken. Voor de productie heeft dat gevolgen gehad voor een conversie van standaard naar maatwerk.


de eerste 20 Fanuc robots zijn al aan het werk

VALK MELDING

4

2006 -

NR.

2

Handlingmarkt weet Valk Handling steeds beter te vinden De robotexpertise van de Valk Welding engineers lijkt de activiteiten van Valk Handling geen windeieren te leggen. Steeds vaker wordt de handlingdivisie betrokken bij automatiseringsprojecten buiten de laswereld. Branchevreemde toepassingen blijken zelfs een nieuwe inspiratiebron voor de specialisten uit Alblasserdam. Of het nu gaat om het inpakken van frikadellen of het handelen van technische producten, het draait daarbij steeds om de robotexpertise. Met de inzet van Fanuc robots bij handlingprojecten begin dit jaar, heeft Valk Handling de toepassingsmogelijkheden sterk uit kunnen breiden. Zo kan Valk Handling nu ook snelle 2- en 4-assige Fanuc pick-and-place robots inzetten, waar het gaat om lichte producten en

Handlingrobot pakt snacks in Valk Handling heeft in samenwerking met TMF Belting Systems B.V. de integratie van een handlingrobot in een geautomatiseerde verpakkingslijn voor een grote Nederlandse fabrikant van snacks verzorgd. De inzet van een handlingrobot die in dit geval frikadellen van de lopende band oppakt en in een doos legt is uniek in deze sector. De lijn met de handlingrobot vervangt gedurende een 2-ploegendienst het handmatige inpakwerk. Valk Handling heeft voor dit project een Fanuc M421 iA handlingrobot ingezet, die is voorzien van een dubbele grijper, waarmee per 3 seconden 2 x 10 frikadellen opgepakt kunnen worden.

niet-complexe bewegingen, zoals in bijvoorbeeld de foodsector. Sinds Valk Handling begin dit jaar met de inzet van Fanuc robots is begonnen, heeft de handling divisie al 20 Fanuc robots in projecten ge誰ntegreerd, voor een deel ten behoeve van een automatiseringsproject bij Alcoa in Drunen. Met de ingebruikname van de nieuwe bedrijfsruimte, worden de systemen voor handlingtoepassingen sinds kort in een aparte hal geassembleerd, gescheiden van de opbouw van lasrobotsystemen. Valk Handling verwacht de komende vijf jaren een sterke stijging van het aantal handlingtoepassingen. Om deze enorme groeimarkt op te kunnen vangen heeft Valk Handling haar organisatie hierop zowel op technisch als op operationeel niveau aangepast. Binnen de assemblageafdeling zal de bezettingsgraad stapsgewijs worden opgevoerd.


Handling en Welding gezamenlijk in project voor Omco Mould Omco Mould behoort tot de één na grootste glasmoulding manufacturers ter wereld. Met vestigingen in Europa en Amerika produceert Omco glasmallen voor de holle glasindustrie (flessen). Valk Welding gaat Omco 6 identieke robotinstallaties leveren voor het oplassen van een slijtvaste laag op de glasmallen. Daarbij wordt het Plasma Transferred Arc Welding (PTAW) procedé toegepast. Een plasmapoeder-lasproces waarbij een nikkellegering in poedervorm wordt opgelast. Het aanbrengen van de nikkellaag is nodig om de standtijd van de mallen te verlengen. Voorheen gebeurde dat met autogeen lassen.

www.omcomould.com

Valk Handling oogst waardering met fruitplukrobot De Belgische Katholieke Hogeschool Limburg heeft, naar aanleiding van een onderzoeksvraag uit de regionale fruitteeltsector, een prototype ontwikkeld voor het plukken van appels, met behulp van een robot. Valk Welding leverde voor dit project een Panasonic VR-006L robot, die door het automatiseringresearchcentrum ACRO van de Hogeschool is geïntegreerd in een totaalsysteem dat op 22 oktober jl. haar wereldprimeur beleefde en ruime aandacht zowel in de vakmedia als op televisie heeft gekregen. Buiten het feit dat het hier gaat om een mobiele installatie, die in de buitenlucht onder alle weersomstandigheden moet kunnen functioneren, is de ontwikkeling van het systeem waarmee de rijpe appels worden herkend en het grijpersysteem waarmee het fruit wordt

2 NR.

2006 -

De programmering gebeurt via een CMRS-applicatie waarbij de programma’s automatisch gegenereerd worden op basis van een coördinatenfile aangeleverd door Omco. Deze file wordt ook gebruikt voor de verspaningsmachines binnen Omco. Op basis van de éénmaal opgestelde randparameters kan men dus makkelijk nieuwe modellen produceren.

5

Valk Handling en Valk Welding hebben voor Omco een cel ontwikkeld, waarbij een Fanuc R2000iA/165F robot met een handlingcapaciteit van 165 kg, de voorverwarmde mallen van een draaitafel opneemt, vervolgens onder een stationaire PTAW-toorts beweegt en daarna weglegt op een afvoerband. Robot en stationaire toorts zijn op een torsievast frame geplaatst waardoor de cel bij Valk

Welding in Alblasserdam kan worden geprogrammeerd en getest en daarna op transport kan worden gezet naar de Omco vestigingen in Oostenrijk (Graz), Turkije (Istanbul), België (Aalter), UK (Leeds), Roemenië (Iasi) en VS (Zanesville, Ohio). De eerste 3 installaties zijn inmiddels uitgeleverd, de volgende volgen begin 2007.

geplukt, zeer innovatief te noemen. Voor de herkenning van positie, vorm en kleur van de appels, is gebruik gemaakt van een vision-systeem, waarmee in 6 seconden een rijpe appel herkend en geplukt wordt. De stroomvoorziening komt gedeeltelijke van een 7,5 kW generator en de hydrauliek van de trekker die het hele systeem voortrekt. Doel van het onderzoeksinstituut is de gehele pluk- en afvoercyclus verder te verkorten naar 4 sec. Het systeem moet komend oogstseizoen rijp voor de verkoop zijn. Belangrijke eis bij de keuze van het meest geschikte robotsysteem was de wens van het ACRO een hoge interfacesnelheid en de robot online te kunnen besturen. Terwijl de meeste robotsystemen gebruik maken van een RS 232 interface, past Panasonic in haar robotbesturing een PROFIBUS toe, wat hogere communicatiesnelheden tussen pc en robotbesturing mogelijk maakt. www.acro.be www.profibus.com

VALK MELDING

Omco Mould gaat het oplasproces nu robotiseren om de werkomstandigheden te verbeteren (de mallen moeten worden voorverwarmd en dat is een heet en onveilig proces). Daarnaast spelen efficiencyverbetering en een hogere constante kwaliteit een belangrijke rol. Met de robot is het immers mogelijk het proces te optimaliseren. Daarnaast levert de toepassing van PTAW ook nog eens een materiaalbesparing op van ca. 40%.


25 robotsystemen voor MCFE

hebben veel innovaties opgeleverd

VALK MELDING

6

2006 -

NR.

2

Afgelopen zomer rolde de 130-duizendste vorkheftruck bij Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe uit de fabriek. De productieplant in Almere heeft hiervoor de afgelopen tien jaar een forse automatiseringsslag gemaakt, waarbij de productiecapaciteit is toegenomen. De grootste winstfactor is behaald op de lasafdeling, waar Valk Welding de afgelopen 10 jaar een vijfentwintigtal lasrobots heeft geïnstalleerd. Een wens van MCFE daarbij was een eenvoudige userinterface te ontwikkelen voor programmering op de werkvloer, wat heeft geresulteerd in een concept dat later door Valk Welding ook bij andere klanten is toegepast. Conversie naar lijnproductie

Laatste stand van techniek

Het hele proces van robotisering van de lasproductie heeft een totale conversie van batchgewijze productie naar een lijnproductie van enkel stuks mogelijk gemaakt. Dat betekent dat op dit moment alle modellen in uiteenlopende tonnages door elkaar heen aan de lopende band geproduceerd worden. De frames voor zowel de elektrische als de dieselaangedreven vorkheftrucks worden stap voor stap samengesteld, gehecht en door de robot afgelast.

Hoofd productie Jaap van Zanten en hoofd onderhoud Wim van den Berg hebben altijd een stevig eisenpakket bij Valk Welding neergelegd. Vereenvoudiging van de programmering was daar één van. Een robot meerdere cellen laten bedienen, was een tweede. In veel gevallen moest Valk Welding daar een niet-standaard oplossing voor ontwikkelen. Wim van den Berg: “Omdat Valk Welding ieder project volwaardig wist af te ronden, hadden wij al snel vertrouwen in hun oplossend vermogen. Wij durfden het daarom ook aan met hun de automatisering van de poedercoatstraat met inzet van een robot te ontwikkelen. Dat project vormt nu een belangrijk onderdeel van de productielijn van de masten.” De voormannen van MCFE willen bij ieder nieuw project ook direct de nieuwste techniek inzetten. Door de afdelingen heen, zie je nu drie generaties lasrobots terug. Wim van den Berg: “Na zes jaar vervangen we de robots door een nieuwer type. Meestal

Mastproductie vergaand geautomatiseerd De mastproductie vindt plaats op een aparte afdeling en behoort op dit moment, ten opzichte van alle zusterbedrijven wereldwijd, tot de meest vergaand geautomatiseerde productielijnen. Vanaf het inleggen van de basiscomponenten, het voorhechten en lassen, tot en met de poedercoatbehandeling aan toe, is alles volledig geautomatiseerd. Iedere mast heeft daarvoor een specifiek nummer op barcode gekregen, dat in de software is vastgelegd en gedurende het hele productieproces zorgt dat de juiste programma’s worden gekozen. Omdat de productie gevoed wordt vanuit de planning, last de lasrobot de verschillende masttypes. Om verwarring voor de operator te voorkomen, is Valk Welding hier voor de programmering zelfs nog een stap verder gegaan. Daarvoor hebben MCFE en de softwareprogrammeurs van Valk Welding een touch screen oplossing ontwikkeld, waarbij de operator kan volstaan met het opgeven van alleen het productnummer en het betreffende lasstation, waarmee automatisch een nieuwe batch naar de robotbesturing wordt verstuurd. Het scherm geeft voor de herkenning direct de juiste selectie weer.

gebruiksvriendelijke programmering via touch screen

pakken we de hele cel dan aan. Dat mag allemaal niet ten koste van de productie gaan, dus dat moet in een vakantieperiode. Ook hierin heeft Valk Welding bewezen een gepland project in de daarvoor beschikbare tijd te realiseren.” In tien jaar tijd is de doorlooptijd van een vorkheftruck gehalveerd. Wim van den Berg: “Dat vraagt weliswaar hoge investeringen, maar biedt ook een hogere flexibiliteit en een hogere constante kwaliteit. Bovendien hebben we onze werknemers nu veel meer afwisseling te bieden. Handlassers van voorheen, zijn nu multi-skill geworden, die op meerdere plaatsen inzetbaar zijn. Al met al kun je zeggen dat de hele robotisering zowel technisch en kwalitatief, als vanuit het oogpunt van werkomstandigheden, een geslaagde operatie is geweest. Maar we gaan nog steeds verder, voor volgend jaar staat er weer een volgende lijn op de planning.’ www.mcfe.com


Groei buiten de Groei Benelux buiten in stroomversnelling de Benelux in stroomversnelling De vraag naar robotautomatisering in handling- en lastoepassingen blijft niet alleen in West-Europa, maar ook in Oost-Europa aanhouden. Zowel Valk Welding als Valk Handling verwachten zelfs dat deze tendens de komende jaren verder door zal zetten. Groei van de buitenlandse activiteiten heeft ook voor een sterke verschuiving in de omzet gezorgd. Valk Welding realiseert inmiddels al een kwart van haar totaalomzet buiten de Benelux.

Valk Welding CZ s.r.o. bedient Tsjechië, Polen en Slowakije

Voor klanten met vestigingen in OostEuropa, was de lokale aanwezigheid van Valk Welding specialisten aldaar, de belangrijkste reden, Valk Welding als prefered supplier te kiezen. Daar waar Valk Welding geen eigen vestiging heeft wordt indien nodig samengewerkt met lokale toonaangevende distributeurs.

Automatiseringsproject in Polen krijgt vervolg Met de bouw en levering van een zestal lasrobotcellen voor de Poolse trailerbouwer Wielton, heeft Valk Welding een project van megaformaat gerealiseerd. Wielton zet de lasrobotcellen in voor het hechten en aflassen van losse onderdelen en complete zij- en kopwanden voor laadbakken. Op één van de cellen worden zelfs complete laadbakken afgelast. Het betreft hier een lasrobotinstallatie met een langsgeleiding van 17.000 mm, een dwarsgeleiding van 3.500 mm en een hoogtegeleiding van 1.500 mm. Voor deze robotinstallatie is een combinatie van 2 manipulatoren opgesteld met een totale capaciteit van 10.000 kg. De onafhankelijke, doch synchroon aangedreven, manipulatoren worden aangestuurd door zogenaamde gantry pair software, zodat geen mechanische verbinding tussen de twee opspanschijven benodigd is. De cel in deze omvang is de grootste cel die Valk Welding ooit heeft gebouwd.

Zevende robotinstallatie nog groter Maar grenzen lijken er om overschreden te worden, want in het vervolg op deze zes cellen, heeft Valk Welding van Wielton de order gekregen voor een volgend mega-project. Deze zevende robotinstallatie krijgt aan weerszijden van de langsgeleiding, een dwarsgeleiding waaraan een hoogtegeleiding is gemonteerd. Deze robotinstallatie zal worden toegepast voor het lassen van vrachtwagenchassis. Met de gehele robotiseringsslag wil Wielton de beoogde jaarproductie van meer dan 4.000 stuks volautomatisch verwerken. Het zevende robotsysteem is gepland voor installatie in het tweede kwartaal 2007.

2

Voordeel voor internationale ondernemingen

NR.

De automatiseringsgolf die zich in WestEuropa de afgelopen jaren heeft voltrokken, lijkt zich in Oost-Europa in sneltreinvaart te herhalen. Geholpen door subsidies uit Brussel investeren Oost-Europese bedrijven in de nieuwste technologie, daar waar mogelijk zelfs in onbemande productiesystemen. In een regio waar de loonkosten nog laag liggen, lijkt dit een niet voor de hand liggende ontwikkeling. Toch blijkt ook daar een gebrek aan vakmensen de voor-

2006 -

Inhaalslag Oost-Europa

naamste reden voor automatisering. Of het beschikbare potentieel is opgeslokt door de gestegen productie, of dat veel vakmensen inmiddels in West-Europa werken blijft een vraagteken.

7

Naast twee verkoopspecialisten heeft de Tsjechische vestiging hiervoor drie servicetechnici in dienst, die door vaste medewerkers in Alblasserdam worden ondersteund.

VALK MELDING

Valk Welding heeft met de opzet van een aantal buitenlandse vestigingen, tijdig ingespeeld op de ontwikkelingen buiten de Benelux. De eerste stappen buiten de Benelux dateren alweer van zes jaar geleden, met de oprichting van Valk Welding France en Valk Welding Denmark. De start van Valk Welding CZ s.r.o. in het Tsjechische Ostrava in augustus 2004, bleek vooral als uitvalsbasis voor de gehele regio een strategisch succes. Vanuit Ostrava, bedient Valk Welding CZ naast Tsjechië, ook het sterk geïndustrialiseerde zuiden van Polen, alsmede Slowakije. In die regio hebben de mensen van Valk Welding CZ inmiddels ruim honderd Panasonic lasrobots in onderhoud, waarvan een derde deel door hun zelf is verkocht.


lasdraad wrijvingsloos van vat naar robot Wie lasdraad in vaten gebruikt weet dat het transporteren van vaten niet altijd even handig is. Vaak staan vaten op moeilijk bereikbare plaatsen en moet over materialen en installaties gehesen worden om de definitieve plek te bereiken, met alle gevaren van dien. Het zou veel handiger zijn het vat op de pallet te laten en deze op een goed bereikbare plaats weg te zetten. Het probleem hiervan is echter dat de afstand naar de robot daardoor te groot wordt en dat de draadmotor op de robot niet sterk genoeg is om de draad over deze afstand aan te voeren. Een draadkabel van 5 meter is voor de meeste draadmotoren het maximaal haalbare. Valk Welding biedt u met het Wire Wizard systeem de oplossing die het mogelijk maakt draadkabels te gebruiken tot grotere lengtes van zelfs 30 meter en meer.

VALK MELDING

8

2006 -

NR.

2

Het Wire Wizard programma omvat alle componenten voor het uitrusten van robots en handlasmachines met een vat lasdraad dat al naar gelang de situatie op afstand is geplaatst. Voor afstanden groter dan 5 meter adviseren wij gebruik te maken van een draad hulpmotor. Deze draad hulpmotor werkt volledig onafhankelijk van de draadmotor en is dus op iedere willekeurige installatie toepasbaar. Het Wire Wizard programma heeft deze in een elektrische uitvoering, de “Wire Booster” genaamd en in een pneumatische uitvoering de “PFA-unit” genaamd. Beide typen worden op de afwikkelconus geplaatst en voeren de draad zo aan dat deze altijd

in de buitenbocht van de draadkabel wordt gedrukt, zodra de draadmotor de draad naar binnen trekt wordt de draad weer pijlsnel aangevoerd waardoor de draad eigenlijk nooit door de binnenbocht van de draadkabel wordt getrokken. De wrijving van de draad in de draadkabel is hiermee teruggebracht tot bijna nul en dit maakt het mogelijk dit systeem toe te passen op grote afstanden. Bijkomend voordeel is dat de slijtage van draadkabel en draadrollen vele malen minder is. Ook al uw draadaanvoerproblemen zijn hiermee van de baan daar de draadmotor veel beter kan reageren en kan zorgen voor een constante draadaanvoersnelheid.

Meer weten? Vraag de Wire Wizard productcatalogus aan of laat u door Valk Welding adviseren. Wij maken graag voor u een offerte voor uw specifieke situatie. Uw adviseur: Peter Haspels, tel. 078 69 170 11

Pneumatische afschakeling voorkomt schade aan robotarm Valk Welding heeft voor haar lasrobots een nieuw pneumatisch afschakelmechanisme ontwikkeld, dat bij een ”crash” de robot direct uitschakelt. Het gereedschap komt in zo’n situatie als het ware los van de robotkop, zodat hier geen blijvende kracht meer op wordt uitgeoefend. De nieuwe pneumatische afschakeling kan alleen handmatig worden De benodigde afschakelkracht is eenvoudig instelbaar en blijft na fixatie verder gedurende de gehele gebruiksduur gelijk. Het toolcenter point is gelijk gebleven aan de huidige Valk Welding mechanische afschakeling waarmee het nieuwe systeem uitwisselbaar is met de huidige modellen. Verder worden de afschakelingen bij Valk Welding vooraf gekalibreerd, waardoor een 100% onderlinge uitwisselbaarheid kan worden gegarandeerd bij uitgifte van de afschakelingen. Bijkomend voordeel is dat de pneumatische afschakeling in vergelijking met het huidige model 100 mm extra vrije programmeerruimte bij de toorts toelaat.

teruggeplaatst, zodat de operator de robot niet zomaar kan herstarten, zonder eerst de oorzaak te onderzoeken. Het pneumatische afschakelmechanisme is ontwikkeld om beschadigingen van het toortsenpakket door een ‘crash’ te voorkomen. De nieuwe afschakeling vervangt de huidige mechanische systemen en is 100% uitwisselbaar.

De voordelen op een rijtje: - Schakelt zeer snel af. - Na afschakelen staat er geen druk meer op de toorts. - Operator MOET ingrijpen na afschakeling. - Afschakelkracht instelbaar. - Benodigde afschakelkracht horizontaal in alle richtingen gelijk. - Afschakelkracht gedurende de gehele gebruiksduur gelijk (geen veren). - Tool Center Point uitwisselbaar met huidige afschakeling. - 100 mm extra vrije programmeerruimte bij de toorts. - Volledig onderling uitwisselbaar.


Tijdwinst uit verticaal neergaand lassen De huidige Panasonic lassystemen laten het toe de grenzen van het mogelijke steeds verder te verleggen. Valk Welding is erin geslaagd snelheidswinst te behalen door componenten verticaal neergaand te lassen, zonder concessies te doen aan de inbranding. Bij toepassing bij JAC s.a., fabrikant van bakkerijmachines in het Belgische Luik, kon door finetuning de lassnelheid bij neergaand lassen zelfs worden verdubbeld, met voldoende inbranding om een kwaliteitsproduct af te leveren.

de jarenlange ervaring van Valk Welding, heeft dat de toepassing van vertikaal neergaand lassen mogelijkheid gemaakt.”

JAC gebruikte ook bij het lassen van de frames, waarin de messen zijn voorgespannen, tot voorheen verouderde apparatuur. Daarmee was het noodzakelijk met een lage snelheid te lassen om de vereiste inbranding te verkrijgen. Door de hoge warmte-inbreng trokken de frames krom en was het noodzakelijk deze achteraf op een pers weer recht te persen. Valk Welding heeft daarom in haar concept ook voorgesteld de frames verticaal te lassen. Evenals bij de omkastingen worden de frames nu met een hogere snelheid gelast, met uitstekende inbranding, maar minder warmte-inbreng. De frames bij JAC worden nu 2 x zo snel gelast en trekken niet meer krom. En ook dat is een grote winstfactor voor JAC. www.jac-machines.com

lasdraad voor het oplassen van thermisch en chemisch zwaar belaste onderdelen De afgelopen jaren is de verkoop van lasdraad in RVS en hooggelegeerde staalsoorten sterk toegenomen. Dit is enerzijds het gevolg van uitbreiding van het aantal klanten uit de automotive industry in ondermeer Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Hongarije en Polen. Lasdraad in hoognikkel gelegeerde staalsoorten wordt echter ook steeds vaker toegepast voor het oplassen van thermisch en chemisch zwaar belaste onderdelen. Specialisten op dit gebied passen deze

techniek toe op ondermeer zuigers, boilers, pijpen en drukvaten. Door het oplassen van hoognikkel gelegeerde lasdraad zijn deze producten beter beschermd tegen corrosie en erosie, die ontstaat door de extreme druk, hoge temperaturen en chemische belasting in ondermeer de (petro-)chemische industrie en bij verbrandingsovens. Meer weten over de toepassingsmogelijkheden van lasdraad in hoognikkel gelegeerd staalsoorten?, bel Henk Visser +31 (0)78 6917011 Opgelaste zuiger van Wärtsilä uit Kruiningen

1

Kromtrekken voorkomen

NR.

met één operator worden volstaan, tegenover twee in de vorige situatie. Voorwaarde was wel dat de doorlooptijd dan ook moest worden teruggebracht. Valk Welding is daar door toepassing van verticaal neergaand lassen in geslaagd. Peter Pittomvils van Valk Welding licht toe waardoor de snelheidsverhoging mogelijk wordt gemaakt: “Die verdubbeling van de output is voornamelijk te danken aan de hogere lassnelheden die het Panasonic systeem toelaten. Bij een hogere snelheid speelt de communicatie tussen robot en stroombron een grote rol. Deze componenten komen bij Panasonic uit één fabriek en zijn daardoor optimaal op elkaar afgestemd. De communicatie tussen stroombron en robot gaat immers vele malen sneller, dan bij twee afzonderlijke componenten die nog volgens een master en slave concept met elkaar communiceren, zoals tot nu toe het geval was bij JAC. Daarnaast haalt het systeem ook tijdwinst uit kortere ‘start’ en ‘stop’ routines. Samen met

2006 -

VVoor JAC ontwikkelde Valk Welding een robotlasinstallatie waarmee vergeleken met de bestaande lasinstallatie van een andere leverancier, de doorlooptijd van de lasproductie kon worden gehalveerd en problemen met kromtrekkende frames konden worden opgelost. Daarvoor heeft Valk Welding een concept uitgewerkt van 1 lasrobot met twee kleine werkstations waar frames voor broodmessen worden gelast en een groot werkstation met dubbele manipulator waarop complete omkastingen worden gelast. De werkstations worden bediend door een Panasonic VR lasrobot op een langsverplaatsing. Bijzonder is dat het grote werkstation is uitgevoerd met een dubbele manipulator, waarin de voorgehechte omkastingen hangen. De omkastingen kunnen op dit dubbelassige systeem in alle standen worden gepositioneerd, waarmee een optimale bereikbaarheid voor de robot mogelijk wordt gemaakt. Door de alle bewerkingen op één systeem te combineren kon in principe

9

Toepassing bij JAC s.a.

dubbele snelheid zonder kwalitietsverlies

VALK MELDING

Conventionele apparatuur is niet geschikt voor een verticaal neergaande las. Daarvoor is de lasboog niet stabiel genoeg, alleen in normale lasposities kan voldoende inbranding worden verkregen. Het klassiek dalend lassen heeft als nadeel dat met te hoge warmteinbreng de lasnaad door de zwaartekracht direct uitzakt, met plakfouten als gevolg. De huidige Panasonic equipment levert een stabiele lasboog, ook aan hoge draadsnelheden, die dezelfde inbranding mogelijk maakt bij een hogere voortloopsnelheid.


Peter Lauterslager, Manufacturing Engineer van Caterpillar Work Tools BV en Bas van Haagen, technisch adviseur Valk Welding bv bij een CAT graafbak.

lasrobot legt A24-las bij Caterpillar Work Tools

Dubbel-assige manipulator

VALK MELDING

10

2006 -

NR.

2

Lasautomatisering ook lonend bij heavy plates Handmatig lassen van dikke en zware staalcomponenten is niet weggelegd voor watjes. De temperaturen boven het lasoppervlak kunnen namelijk behoorlijk oplopen, zeker waneer het materiaal ook nog voorverwarmd wordt. Bovendien is het niet eenvoudig laswerk van een constante kwaliteit te leveren. Iedere onderbreking of teveel vermogen op één plek, kan een zwakke verbinding opleveren. Inzet van een lasrobot ligt daarom sterk voor de hand. Toch zien veel bedrijven in de heavy plate industrie op tegen de hoogte van de investeringen en de omvang van de installaties. Wanneer je je beperkt tot subassemblies in plaats van complete samenstellingen, blijkt lasautomatisering echter zeer lonend te zijn en bovendien de gewenste hoge en constante kwaliteit op te leveren, zo bewijst de succesvolle inzet van een lasrobotcel bij Caterpillar Work Tools in Den Bosch.

Valk Welding zette een drop-center manipulator in om een hoge bewegingsvrijheid van de zware werkstukken tijdens het lassen mogelijk te maken. Deze manipulatoren zorgen er voor dat de draaiingsas van de werkstukken altijd in het center ligt, zodat de lasrobot steeds in het smeltbad last. Door deze bewegingsvrijheid bewegen werkstuk en lasrobot na iedere volledige las ongestoord naar de volgende tegengestelde positie, waarmee een optimale balans in warmte-inbreng wordt bereikt. Kruislings lassen is verder slechts een kwestie van het instellen van de juiste sequence in het programma.

Off-line programmeren Ondanks het feit dat alle producten per order op maat geproduceerd worden, is sprake van een grote mate van standaardisatie binnen de verschillende varianten. Zo zijn bijvoorbeeld de tandadapters hetzelfde, maar kan de positie per mes sterk verschillen. Peter Lauterslager: "Wij maken daarom gebruik van het Panasonic DTPS G2 programmeersysteem. Daarmee kunnen we ondermeer een compleet programma voor een tandadapter naar iedere willekeurige positie verplaatsen. Dat scheelt veel programmeerwerk. Met een dergelijk

Uitzonderlijke lashoogte Voor Peter Lauterslager, Manufacturing Engineer bij Caterpillar Work Tools, was het duidelijk dat het lassen van een complete graafbak een te ambitieus plan was. "Juist in de subassemblies zitten de meeste handlasuren, dus levert inzet van een lasrobot al een aanzienlijke besparing aan manuren op en is de omvang van de installatie nog te overzien. Onze wensen van PA-lassen, kruislingslassen, voorverwarmen, producthandling en flexibel programmeren hebben we aan diverse leveranciers voorgelegd, waarbij Valk Welding een onderscheidend concept op tafel legde."

60% Sneller Valk Welding leverde daar een lasrobotinstallatie waarmee de messen en de ophanging voor graafbakken worden gelast. Inzet van de installatie heeft geleid tot een hogere constante kwaliteit, minder handling en een doorlooptijdverkorting van 40%. De gehele installatie omvat een Panasonic VR lasrobot op een langsverplaatsing, 2 opspanplaatsen, waarvan één met drop-center manipulator, en het DTPS 2 programmeersysteem.

De engineers van Caterpillar Work Tools hebben voor het lassen van de adapters (de tanden) op de messen een lashoogte van A24 voorgeschreven. Een dergelijke lashoogte is vrij uitzonderlijk en kan alleen worden bereikt door meerdere lagen te lassen. De juiste neersmeltsnelheid speelt daarbij ook een belangrijke rol. Om te voorkomen dat de draad 'kapot gestookt' wordt mag de draad niet meer dan 1,5 kJ vermogensdichtheid hebben. Verder is het zaak, in het smeltbad te lassen, oftewel 'in 't gootje', om uitzakken van de las te voorkomen. In totaal zijn 12 lagen nodig zijn om aan de vereiste lashoogte te komen. Die lagen kunnen niet achter elkaar worden gelast, maar tand voor tand.


off-line programmeerpakket ben je dus veel flexibeler en kun je snel variaties doorvoeren. Verder kun je daarmee het hele product van te voren off-line simuleren."

Caterpillar Work Tools BV Den Bosch, tel 073 6399837 www.cat.com

Samen met Valk Welding heeft DAF Trucks de engineering voor lasrobotisering van een nieuw product uitgewerkt. Dat heeft geleid tot een complete cel, bestaande uit een Panasonic VR006L lasrobot, met een voordraaitafel met 2 vrijprogrammeerbare assen, waar op jaarbasis 18.000 FUP’s worden geproduceerd. De voordelen liggen niet alleen in een rendementsverbetering, maar vooral ook in de hogere, constante laskwaliteit. FUP staat voor Front Underrun Protection; een kokervormige versterking, die aan de voorzijde onder het chassis wordt gemonteerd en moet voorkomen dat bij een aanrijding, een auto onder de vrachtwagen schuift. Met 5,5 m laslengte van dit product was bij de opstart van de productie al duidelijk dat de FUP alleen door lasautomatisatie rendabel gemaakt kon worden. In de nieuwe cel worden de FUP’s in één run tweezijdig afgelast met massieve 1,2 mm SG3 lasdraad. Voordat de robot gaat lassen, wordt met gaskopzoeken eerst gezocht naar

Senior Production Engineers Ton van Ekkendonk en Bernold Edens hebben in de offertefase wel ervaren dat de meeste leveranciers wel in staat zijn een technische oplossing te leveren, maar de onderlinge verschillen tussen de leveranciers van lasrobots vooral te vinden zijn in de ‘zachte’ zaken: “De manier waarop de service is georganiseerd, de nabijheid van de leverancier, de beschikbaarheid van spare-parts en vooral de mate waarin een leverancier meedenkt om eventuele problemen op voorhand te voorkomen. Valk Welding gaat daarin heel ver en levert bijvoorbeeld een compleet systeem uit één hand. Valk Welding denkt mee in het hele traject en hoe je het productieproces het beste in kunt richten. Wij zien dat als co-makership op installatieniveau”, aldus beide heren. www.daf.nl

NR.

eventuele afwijkingen in het product, zodat de besturing het programma daarop zelf kan corrigeren. Nadat de FUP’s zijn afgekoeld, worden de steunen en beugels opgelast. Dat gebeurt in een externe mal, vlak naast de robotlascel. De cel wordt bemand door één medewerker in een tweeploegendienst. Voorheen werkten aan dit product twee man in drie ploegen. De bedoeling is om op termijn meerdere lasplekken op deze manier te robotiseren, waarmee de productie uiteindelijk kan worden verdubbeld.

2006 -

Het gaat goed met DAF Trucks. Met de introductie van een aantal nieuwe modellen wist de Nederlandse vrachtwagenfabrikant te profiteren van een aantrekkende markt. Op dit moment rollen dagelijks 170 trucks uit de fabriek en dat aantal blijft maandelijks toenemen. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op de productie van hoofdcomponenten bij de Sheet Metal Component Plant, de toeleverfabriek binnen DAF Trucks. In korte tijd is een enorme professionaliseringsslag gemaakt, ondermeer door inzet van lasrobotisatie.

2

DAF Trucks ziet Valk Welding als co-maker op installatieniveau

11

Peter Lauterslager: "Ik denk dat veel bedrijven in dit segment terughoudend zijn voor investeringen in een lasrobot, vanwege de technologie en de hoogte van de investering. Je hoeft geen hooggeleerde te zijn om een robot in je productieproces te integreren, maar het is wel van belang dat je precies weet wat je randvoorwaarden zijn. Laat je goed informeren door de leverancier over wat wel en niet mogelijk is en schat in wat het opbrengt (benefits). De manier van werken is ideaal bij repeterend werk, zoek dus vooral naar producten die binnen een familie passen. De robot heeft een hogere constante kwaliteit en een kortere doorlooptijd opgeleverd. De operator is nu niet zomaar een “knoppen drukker”, maar tijdens het lassen verricht hij andere werkzaamheden binnen de productiecel zodat zijn tijd optimaal benut wordt."

VALK MELDING

Advies van Caterpillar Work Tools


Beurzen en Evenementen open huis Valk Welding Alblasserdam (NL)

mei 2007

Bedrijfsleven en onderwijs bouwen mee aan school in Gambia Het Nederlandse bedrijfsleven helpt samen met vrijwilligers, studenten en docenten van het Da Vinci college uit Dordrecht, mee aan de bouw van een school voor beroepsonderwijs in het Afrikaanse Gambia. Tijdens het kerstreces zullen ook drie medewerkers van Valk Welding in naar Gambia vertrekken om de laatste hand te leggen aan de bouw van een omheining rond de school. De Valk Welding medewerkers

zullen zich houden met de plaatsing van een stalen poort, waarvan het materiaal is gedoneerd door IHC Kinderdijk, en het verzinkwerk is verzorgd door Bammens uit Maarssen. Daarnaast zal de aansluiting op het lichtnet een belangrijke taak worden. Een stroomaggregaat, geschonken door ADT uit Dordrecht, dat nu nog wordt gebruikt als primaire stroomvoorziening, zal dan als noodaggregaat gaan fungeren.

420/470 Junior european championship jeugd EK-zeilevenement Medemblik (NH)

8 t/m16 augustus 2007 Hi Industri 2007 Herning - Denemarken

4 t/m 7 september 2007 MSV 2007 Brno Brno - Tsjechië

1 t/m 5 oktober 2007 Welding Week Antwerpen, België

16-19 october 2007

Valk Welding hoofdsponsor kampioenschappen zeilen

Metapro 2008 Brussel, België

13 t/m16 februari 2008

Colofon “Valk Melding” is een halfjaarlijkse uitgave van Valk Welding B.V. en wordt gratis verzonden naar alle relaties. Wilt u deze uitgave in het vervolg ook ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@valkwelding.com

Volgend jaar zomer zal Valk Welding als hoofdsponsor haar naam verbinden aan een jeugd EK-zeilevenement, dat van 8 tot 16 augustus in Medemblik (Nederland) zal worden georganiseerd. Tijdens deze kampioenschappen zullen "young potentials" vanuit de hele wereld deelnemen aan dit ambitieuze zeilevenement. Naast de persoonlijke betrokkenheid van de directie van Valk Welding bij de wedstrijdzeilsport, ziet Valk Welding paralellen tussen wedstrijdzeilen voor de jeugd en de manier waarop het bedrijf denkt over tot het opleiden van jonge medewerkers in eigen het bedrijf. Om succesvol te zijn bij het wedstrijdzeilen is een mix nodig van ambitie, gedrevenheid en doorzettingsvermogen, gecombineerd

met techniek die continu aan vernieuwing onderhevig is. Deze elementen, samengevoegd met het strategische aspect van de opbouw van een zeilwedstrijd, sluiten naadloos aan bij de filosofie en werkwijze van de Valk Welding organisatie. Door het sponsoren van dit jeugd EK-zeilevenement wil Valk Welding haar imago koppelen aan de wedstrijdzeilsport. Daarom zal zij het evenement tevens aangrijpen om zowel medewerkers, afnemers als toekomstige klanten van Valk Welding de exclusieve gelegenheid te bieden de zeilkampioenschappen vanaf zogenaamde spectator boats bij te wonen. Een uitnodiging hiervoor zal medio mei 2007 worden verstuurd.

Valk Welding B.V. Staalindustrieweg 15 Postbus 60 2950 AB Alblasserdam Nederland Tel. +31 (0)78 69 170 11 Fax +31 (0)78 69 195 15 België: Tel : +32 (0)3 685 14 77 Fax : +32 (0)3 685 12 33 info@valkwelding.com www.valkwelding.com Samenstelling en productie: Steenkist Communicatie, Haarlem steencom@tiscali.nl Fotografie: Valk Welding B.V. Foto Schievink, Papendrecht

2006-02-Valk Melding-NL  

Valk Welding ontwikkelt en levert robotiseringssystemen voor de lasproductie, gericht op een flexibele productie van kleine tot middelgrote...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you