Page 1

udgivet af Valk Welding

Også i denne udgave: -V  alk Welding præsenterer nyheder på messer over hele Europa........................... 2-3 - Easy teaching, easy programming­.............4 -V  alk Welding skal selv bygge visionssystemer. .............................................................5 - 20% kortere cyklustid hos Petersime.......6 - F rankrig – et stort vækstmarked for Valk Welding.......................................................7 - Ordrestigninger fører til udvidelse hos Valk Welding CZ........................................8 -H  uisman Konstrukce på vej mod s vejserobotisering. .............................................8 -T  re svejseinstalationer til bilindustrien Dinex. ....................................................................9 - Valk Welding har god kemi med det tyske marked................................................... 10 - Svejserobot med automatisk MIG/ TIG-brænderskift........................................... 11 - S vejsetråd ligger lunt i svinget med Wire Wizard. .................................................... 11 - Den 25. skærerobot til Voortman bjælkesystemer.............................................. 12

© Valk Welding DK A\S Alle rettigheder forbeholdes.

Valk welding udlever sine vækstambitioner Trods den dystre markedssituation forudser Valk Welding et år med fortsat vækst gennem opkøb af virksomheder i og uden for Europa. Valk Welding forventer at realisere væksten gennem en stigning i antallet af ordrer på svejserobotsystemer og svejseforbrugsvarer i Tyskland, Frankrig og Østeuropa. For at kunne efterkomme denne stigende efterspørgsel har Valk Welding styrket sin organisation ved at foretage sit første virksomhedsopkøb af ADK Techniek. Denne virksomhed, som er specialiseret i udvikling og produktion af specialautomater til svejse- og skæreprocesser, tilfører Valk Welding en specifik viden inden for procesautomatisering. Derudover har Valk Welding overtaget eneretten til CSS-sensorteknologi fra Oxford Sensor Technology (OST) for selv at begynde at producere laserkameraer med navnet ARC-EYE til svejsesømovervågning i sine svejserobotinstallationer. Valk Welding er dermed ikke længere afhængig af tredjeparter og bliver en af de få systemintegratorer, som selv besidder den nødvendige knowhow. Valk Welding har planer om flere virksomhedsopkøb i den nærmeste fremtid, som i de kommende år skal styrke virksomhedens markedsposition i ind- og udland yderligere. Der er for nylig ansat en ny medarbejder på salgskontoret i den tjekkiske filial, og den tyske projektingeniør Jörn Lota skal forestå projektopfølgningen på det tyske marked. Endvidere er der planer om personaleudvidelser hos Valk Welding DK.

Valk Welding har styrket sin organisation med opkøbet af ADK Techniek. Foto: (l > r) Arie Stam (leder ADK Techniek division), Remco H. Valk (CEO Valk Welding gruppe), Henry van Schenkhof (salgsleder ADK Techniek division) og Adriaan Broere (Teknisk direktør Valk Welding gruppe)

12. årgang - 2011-2

Valk mailing


fortsat fra forsiden

Opkøbet af ADK Techniek Med opkøbet af ADK Techniek er den første udvidelse allerede en kendsgerning. Valk Welding ser dermed ADK Technieks specifikke viden inden for procesautomatisering med specialautomater som et værdifuldt supplement til sine egne aktiviteter. Opkøbet af ADK Techniek tilfører Valk Welding en viden om mekanisk konstruktion og dertil hørende procesteknik, som gør virksomheden mindre afhængig af at skulle hente ekspertisen hjem udefra. Med opkøbet udvider Valk Welding desuden sit sortiment med bl.a. rullebukke, svejsesøjler, længdesvejsere og rotationssvejsere. De to virksomheder har i de seneste år allerede arbejdet sammen om leveringen af en række projekter til kunder i Benelux, hvilket har skabt et godt samarbejdsgrundlag.

Vækst uden for Benelux

Valk Mailing

2

2012

Sidste år solgte Valk Welding sammen med alle sine filialer i udlandet mindst 100 svejserobotsystemer og over 6500 ton svejsetråd. Det er således lykkedes Valk Welding at styrke sin position som svejserobotintegrator og uafhængig leverandør af svejsetråd i Europa yderligere. En del af disse svejserobotter er leveret til tyske og franske kunder. Med andre ord er Valk Welding nu også i stand til definitivt at slå igennem i disse lande – ved siden af de regioner, som virksomheden betjener med sine egne filialer. Ifølge direktør Remco H. Valk rykker muligheden for at åbne en filial i Tyskland dermed endnu tættere på. De næste lande, som står for tur, er Ukraine – som udgangspunkt for operationer i Rusland/Østeuropa – og den hurtigst voksende økonomi, Tyrkiet. Selv om følgerne af eurokrisen også kan mærkes hos Valk Welding, er den nuværende situation for mange virksomheder ifølge Remco H. Valk netop en god grund til at investere i svejserobotteknik: "Med de sparede lønninger og den øgede svejsekvalitet, man kan opnå, er og bliver en svejserobot en fornuftig investering, der som regel hurtigt tjener sig ind. Desuden bliver det sværere og sværere for virksomhederne at finde dygtige håndsvejsere."

Fokus på softwareudvikling En stor del af de solgte svejserobotsystemer er avancerede systemer, hvor udvikling af kundespecifik software har spillet en stor rolle. Remco Valk: "Vores specialistviden, som bygger på mere end 750 mandeårs erfaring inden for svejserobotteknik, sætter vores ingeniører og softwarespecialister i stand til at øge den fleksible automatisering af små serieproduktioner endnu mere. Det er lykkedes os som den første svejserobotintegrator at generere svejseprogrammer til bukkede 3D-produkter fuldautomatisk på baggrund af CAD-data. De besparelser, vi giver kunden, er enorme. Med denne 3D Free Shape Welding Solution er vi derfor blevet nomineret til Techni-Show Award 2012. Derudover introducerede vi sidste år G3 Weld Navigation, som forenkler programmeringsforløbet i sådan en grad, at selv teknikere uden noget særligt kendskab til svejseteknik kan programmere en svejserobot. Det gør svejserobotisering tilgængelig for et endnu bredere marked."

Valk Welding pr over hele Euro

G3 Active Wire – MIG-s tyndvægget plade

Stumpsvejsning af tyndvægget rustfri stålplade med Active Wire

Flere producenter af svejsestrømkilder og svejserobotter arbejder ihærdigt på at udvikle softwarestyrede svejseprocesser, der kan øge svejsekvaliteten og svejsehastigheden, når der arbejdes med tyndvæggede materialer. Til dette formål introducerede Panasonic Welding Systems i 2005 med sin nye Tawers-svejserobot SP-MAG-svejseprocessen, hvor strømkilde og robotstyring er integreret i én CPU. Denne procesvariant reducerer sprøjt og giver en fremragende svejsekvalitet, en god samling af svejsningerne, en forbedret befugtning af smeltebadet og en jævn svejsning. Samtidig med introduktionen af den nye robotstyring, Global 3, kommer Panasonic med Active Wire, en kombination af SP-MAG og trådfremføringsstyring, som udfylder hullet mellem MIG- og TIG-svejsning. Hvor svejsning af tyndvægget rustfrit stål ved hjælp af TIG-processen er mere følsom og langsommere end MIG, gør Panasonic det med Active Wire muligt at svejse tyndvæggede materialer hurtigere og uden sprøjt. På Techni-Show og efterfølgende fagmesser vil Valk Welding demonstrere fordelene ved Active Wire-processen ved stumpsvejsning af 0,5 mm rustfri stålplader. Seks gange hurtigere Den nye robotstyring, Global 3, har en hovedCPU, som er seks gange hurtigere end den sidste generation. Robotinstruktioner, banebevægelser og selv trådfremføring kan således styres endnu mere hurtigt og præcist, samtidig med at mulighederne for specifikke softwarefunktioner kan udvides yderligere. En af disse nye softwarefunktioner, man således har kunnet udvikle, er Active Wire. Active Wire er en kombination af Panasonic SP-MAG-svejseprocessen og aktiv trådfremføringsstyring, hvor svejsetråden foretager højfrekvente tilbagegående bevægelser under MIG-svejsningen. Således opnås en meget stabil, dråbeformet overgang uden sprøjt og med en meget lavere varmetilførsel. Sidstnævnte er også vigtigt ved større vægtykkelser, hvor der ønskes en højere nedsmeltning ved højere hastigheder og mindre deformation af emnet.


Messer

ræsenterer nyheder på messer opa

svejsning af

Standardcelle med Active Wire til industrier, som arbejder med tyndvægget rør og plade

se udstillingen kalender på bagsiden

3D Free Shape Welding Solution automatiserer 3D-svejseprocessen Ud over de specifikke softwareløsninger, som Valk Welding udvikler for at gøre det muligt at fremstille mindre serier og enkeltstykker med svejserobotter, har Valk Welding udviklet 3D Free Shape Welding Solution. Med denne løsning kan svejseprocessen for enkelte 3-dimensionelle bøjede emner fuldautomatiseres. Valk Welding imødekommer hermed markedets efterspørgsel efter muligheden for automatisk produktion af produkter med forskellige mål fra seriestørrelse 1. 3D Free Shape Welding Solution er blandt 36 indstillede nomineret til Techni-Show Award 2012.

CMRS for, at alle geometriske data fra CADfilerne omdannes til programmer til svejserobotterne.

Softwareløsning 3D Free Shape Welding Solution er en softwareløsning, som gør det muligt at generere programmer for 3D-produkter til svejserobotten automatisk ud fra CAD- og ERP-filer. Dette gør det muligt at anvende robotautomatisering i en enkeltstyksproduktion og eliminerer behovet for en programmør. Ifølge princippet om Mass Customization kan der således produceres kundespecifikke produkter ved udnyttelse af masseproduktionens fordele.

Fordele ved 3D Free Shape Welding Solution - Ingen tids- og specialistkrævende offline/online programmering - Minimale maskinskader på grund af automatisk programstyring - Minimalt tidsforbrug til maskinomstilling på grund af multifunktionel fikstur og programvalg under produktionen - Én robot producerer lige så meget som tre håndsvejsere og giver en bedre og mere ensartet svejsekvalitet.

Brug af løsningen hos Thyssen Krupp Encasa 3D Free Shape Welding Solution er siden sidste år blevet anvendt med stor succes hos Thyssen Krupp Encasa, som producerer trappelifte. Virksomheden anvender 3D Free Shape Welding Solution til fuldautomatisk fremstilling af tredimensionelle bukkede skinnekomponenter til trappelifte efter kundespecifikationer i seriestørrelse 1. Valk Welding har udviklet softwaren til formålet, herunder CMRS (Custom-Made Robot Software), som kombinerer outputtet fra kundens ICT-systemer med funktionerne i DTPS-programmeringssystemet. Ved hjælp af en automatisk programgenerator (APG) sørger

Valk Welding har tidligere leveret softwareløsninger, som gjorde det muligt for kunder med 2D-produkter at fremstille små serier og enkeltstykker med svejserobot. Med realiseringen af 3D Free Shape Welding Solution har Valk Welding nu også gjort det muligt med 3D-produkter. 3D Free Shape Welding Solution er den rette løsning til kunder med mange forskellige produkter, hvor en lav maskinomstillingstid er påkrævet. Valk Welding er hermed kommet et skridt videre inden for fleksibel produktautomatisering, som er løsningen til en lang række anvendelsesformål.

Softwaren genkender endda også produkttypen og beregner den optimale routing til den pågældende type. Hvis der i de beregnede programmer alligevel opstår en kollision på grund af fri form-bukkeprocessen, signalerer softwaren dette og leverer automatisk en løsning uden kollisioner.

Active Wire i bilindustricelle Valk Welding har indbygget Active Wireprocessen i en kompakt standardcelle til virksomheder, der er underleverandører til bilindustrien. Cellen, som har kunnet ses på de seneste fagmesser, er indrettet specifikt med henblik på svejsning af tyndvæggede materialer. Til formålet er anvendt en speciel Panasonic-svejserobot, hvor slangebundtet går gennem både fjerde, femte og sjette akse. Derudover er svejserobotten udstyret med en kombibrænder med indbygget trådfremføringsmotor. Når motoren er integreret, er det muligt at få tråden til at foretage tilbagegående bevægelser på emnet med en høj frekvens. Svejseprocessen, hvor svejsesømmen dannes ved lav varmetilførsel, svarer til processer fra andre producenter, som har været på markedet et stykke tid. Forskellen er dog, at Panasonic Active Wire-processen bliver styret fra robotstyringen, og at behovet for to separate systemer til svejsemaskine og robot er elimineret.

3 Valk Mailing

Active Wire er en kombination af Panasonics SP-MAG-svejseproces og aktiv trådfremføringsstyring

2012

SP-MAG er en kortslutningsbueproces, som er mulig på grund af et sekundært omskifterkredsløb og en superhurtig 100 kHz inverterstrømkilde med en styringscyklus på 10 µs. Den meget høje kortslutningsfrekvens giver en lavere varmetilførsel ved samme strømstyrkeniveau, hvorved deformering og sprøjt nedbringes væsentligt. Ideen om at kombinere SP-MAG med aktiv trådfremføringsstyring stammer fra bilindustriens ønske om at kunne svejse hurtigt, med høj styrke og med mindst muligt sprøjt med rustfrit stål og stålmaterialer i tykkelser mellem 0,5 og 0,7 mm. Active Wire åbner hermed op for nye anvendelsesmuligheder i andre brancher, hvor der anvendes tyndvægget stål og rustfrit stål.


Programmering

Easy teaching, easy programming­ Med introduktionen af G3 Weld Navigation til den nye generation af robotstyringer, Global 3, er det i dag nemmere og langt hurtigere end nogensinde før at programmere svejserobotter fra en teach pendant. Ud fra de angivne oplysninger om materialetype, materialetykkelse og ønsket type svejsesøm kommer softwaren G3 Weld Navigation med anbefalinger til de korrekte parameterindstillinger for strømstyrke, spænding og svejsehastighed. Det giver ikke kun store tidsbesparelser i arbejdsforberedelsen, men betyder desuden, at medarbejdere uden noget særligt kendskab til svejseteknik kan programmere en Panasonic-svejserobot. G3 Weld Navigation er et standardsoftwaremodul på den nye Panasonic WG3 og WGH3 robotstyring.

[

G3 weld navigation: det ultimative

værktøj til nem og hurtig program-

]

Valk Mailing

4

2012

mering af svejserobotter fra en teach pendant.

Programmeringstid er tabt produktionstid I virksomheder, hvor man stadig programmerer ældre generationer af svejserobotter fra en teach pendant, ved man af erfaring, at det tager flere timer og sommetider dage at lave et program til svejserobotten. Programmøren er jo nødt til at "vise" robotten alting, og først når alle positioner er gennemgået, og de korrekte svejseparametre og brændervinklen er indstillet, kan programmet fastsættes. Dette er ikke blot en tidskrævende proces, men har desuden den ulempe, at svejserobotten ikke kan benyttes i produktionen under programmeringen. Sidstnævnte er også tilfældet, når der programmeres med G3 Weld Navigation, dog er nedetiden her langt kortere.

Fuld kontrol med offline programmering For virksomheder, som ønsker at benytte robotten til at svejse komplekse produkter i mindre serier, er det derfor bedre at kunne programmere offline. Til dette formål tilbyder Valk Welding den perfekte løsning med Panasonic DTPS-systemet, som har udviklet sig til et af de mest anvendte offline programmeringssystemer til svejserobotter. DTPS kan integreres sømløst med 2D- og 3D CAD-systemerne, hvorved dataene kan omdannes direkte til programmer til svejserobotten. Arbejdsforberedelserne i DTPS kan således i ro og mag foretages ved pc'en, og det er ikke nødvendigt at afbryde svejseproduktionen. Og der er mange flere fordele og muligheder ved offline programmering med DTPS. En af de vigtigste fordele er 3D-simulering, hvormed programmet kan kontrolleres for eventuelle kollisioner og robottens arbejdsområde. En anden væsentlig fordel er beregning af aktuelle cyklustider.

Toolkit til automatisk programmering Godt nok er offline programmering med DTPS det ultimative værktøj til programmering, simulering og planlægning af svejserobottens arbejde, men det kræver uddannede medarbejdere med et godt kendskab til svejseprocessen. Efterspørgslen efter teknikere med et sådant kendskab er imidlertid større end udbuddet på arbejdsmarkedet. For at kunne fremtidssikre produktionsprocesserne arbejder Valk Weldings softwareingeniører derfor ihærdigt på et toolkit med en open source-software, som gør, at en stor del af programmeringen kan automatiseres. Dette toolkit anvendes allerede med succes af en række kunder under navnet APG (Automatic Path Generator). APG kan automatisk generere komplette programmer til svejserobotten på baggrund af data fra ERP, Excel-ark og CAD-systemer.

CMRS til automatisk enkeltstyksproduktion Valk Weldings softwareingeniører udvikler CMRS-software (Custom Made Robot Software) specifikt til ordrestyrede virksomheder, der producerer egne produkter efter kundespecifikationer. Ved hjælp af denne software tilpasses svejseprogrammerne automatisk efter de kundespecifikke mål, logistikken omkring svejsecellen planlægges, og svejsefiksturerne indstilles automatisk. Dette gør det også muligt at integrere den robotiserede svejseproces i et Mass Customization-produktionsmiljø. Valk Welding er i øjeblikket den eneste leverandør på markedet, som tilbyder udvikling af denne type avanceret software. CMRS-produktet har allerede været i brug i mere end seks år og er leveret til en lang række kunder over hele Europa.


Valk Welding skal selv bygge visionssystemer

Det første system af typen findes allerede i produktionen hos Stork Marel, hvor Valk Welding for nylig har leveret et nyt robotsystem, hvor laserscanneren er integreret i brænderafbryderen. Valk Welding har her selv vist sig i stand til at udstyre laserhovedet med et til- og frakoblingssystem, så det er nemt at frakoble kameraet efter behov, så man bevarer størst mulig rækkevidde for robotsystemet ved svært tilgængelige produkter.

Studenten undervises med svejserobot fra Valk Welding

undervisere fra ROC Albeda

Valk Welding har leveret en Panasonicsvejserobot med plasmaskærebrænder, plasmagenerator og software til RDM Campus i Rotterdam, hvor både undervisere og studerende på de erhvervsrettede uddannelser i de kommende år vil blive undervist i det nyeste svejseog skærerobotudstyr. Valk Welding stiller desuden undervisningsmateriale til rådighed til on- og offline programmering af svejserobotten.

studerende fra ROC Albeda

Ud over svejse- og skærerobotten fra Panasonic omfatter leveringen 20 skolelicenser til programmeringssoftwaren DTPS. De studerende på de tekniske uddannelser får hermed mulighed for at lære, hvordan svejserobotterne kan programmeres offline, og hvordan svejseprogrammerne kan simuleres fuldstændigt i 3D. Teknisk direktør hos Valk Welding Adriaan Broere ser leveringen af robotteknologi til RDM Campus i Rotterdam som et skridt i den rigtige retning med hensyn til at få de unge til at vælge en teknisk uddannelse. "På den her måde kan de se, at teknik også handler om teknisk udfordrende arbejde. Nutidens studerende er vores fremtidige kunder eller kolleger. Desuden vil det på grund af den faldende arbejdsstyrke i metalindustrien som følge af den aldrende befolkning blive

nødvendigt for én person at kunne gøre tre personers arbejde. Det kan kun lade sig gøre, hvis man kan bruge maskiner, som giver denne løftestangseffekt, og her spiller robotteknik en væsentlig rolle." Valk Welding vil også stille eksisterende undervisningsmateriale til rådighed og uddanne underviserne i robotstyring og offline programmering. Svejserobotten er fra den seneste generation og indrettet til MIG/ MAG/TIG-svejsning fra én styringsenhed. Valk Welding har allerede leveret fem andre robotsystemer til uddannelsesinstitutioner i Europa. Valk Welding arrangerer desuden rundvisninger for studerende fra de erhvervsrettede uddannelser i sit robotproduktionsog teknikcenter i Alblasserdam i Holland. En flerårig indsats Med Panasonic-svejserobotten, som også er udstyret med plasmaskærebrænder og Kjellberg-plasmaskæregenerator til skærebearbejdning, vil omkring 200 tekniske studerende blive undervist i det nye robotapparatur inden for det næste halve år. Herefter vil brugen af svejserobotten indgå i læseplanen på de tekniske uddannelser på det hollandske Albeda College og universitetet. I de efterfølgende år er det op til skolerne selv at integrere undervisningen i læseplanen.

2012

Valk Welding er snart ikke længere afhængig af tredjeparter, hvad angår fremstilling og levering af visionssystemer, og kan desuden levere systemerne med Panasonic-grænseflade som plug-and-play-system til samtlige Panasonic-forhandlere verden over.

5

Teamet af softwareudviklere er derfor nu blevet udvidet med specialister på dette område. Valk Welding vil integrere laserkameraet i sin egen brænderafbryder for dermed at sikre en perfekt kalibrering af kamerasystemet i forhold til TCP. Valk Welding er således ikke længere afhængig af tredjeparter, hvad angår fremstilling og levering af visionssystemer, og

kan desuden levere systemerne med Panasonic-grænseflade som plug-and-play-system til samtlige Panasonic-forhandlere verden over. Valk Welding vil markedsføre lasersensorteknologien inden længe under navnet Arc-Eye.

Valk Mailing

Valk Welding har fra Oxford Sensor Technology (OST) fået eneretten til integration af virksomhedens CSSsensorteknologi. Valk Welding, der som kunde allerede i en årrække har anvendt CSS-lasersensorteknologien som visionssystem til svejsesømkontrol i sine svejserobotanlæg, skal for eftertiden selv bygge disse systemer. Softwaren til en grænseflade med Panasonic-svejserobotterne udvikles af Valk Weldings egne softwareingeniører.

Arc Eye


Belgien

20% kortere cyklustid hos Petersime verdens førende producent af rugemaskiner

Valk Mailing

6

2012

I starten af det nye år har Valk Welding NV leveret en robotinstallation til Petersime NV, som er verdens førende producent af industrirugemaskiner. Valk Welding konstruerede en svejsecelle til serieproduktion af reolsystemer til virksomhedens forrugevogne. På grund af et stærkt stigende salg i de seneste år, hvor man allerede havde solgt en del af forrugevognene, var den interne produktionskapacitet ikke længere tilstrækkelig. Selv om producenten havde en Cloos-svejserobotinstallation til disse produkter i forvejen, forespurgte man, om Valk Welding kunne efterkomme ønsket om en kortere cyklustid, hvilket blev realiseret med stor succes.

fiksturen, som Petersimes reolsystemer fastspændes i

Goma – stor succes i lille målestok Projektet hos Goma i den belgiske by Lommel har bevist, at det ikke kun er store virksomheder med store installationer, der bliver en succes. Hos denne forholdsmæssigt lille underleverandør af stålkonstruktioner havde man nøje overvejet, om man skulle investere i en svejserobot eller ansætte en håndsvejser, som var "nærmest umulig at støve op". Peter Pittomvils: "Virksomhedens første tanke var at købe en nyere brugt robot, men med et godt, risikofrit tilbud fra os og Panasonicsvejserobotternes åbenlyst højere ydeevne besluttede man at tage skridtet fuldt ud og købe en helt ny installation, som passede perfekt til virksomhedens behov. Hverken mere eller mindre. Takket være denne fornuftige investering har man nu kunnet tage flere ordrer ind, produktkvaliteten er blevet højere og mere konstant, og eftersøgningen efter håndsvejsere er blevet indstillet.

Michel Devos, Valk Weldings projektansvarlige for det pågældende projekt: “Ved salget af den nye installation forpligtede Valk Welding sig til at reducere cyklustiden med 15%. Med Panasonic Tawers-svejserobottens meget korte start/stop-tid og høje bevægelses- og kommunikationshastighed samt vores erfaring fra andre projekter var der ingen tvivl om, at det nok skulle lykkes. Vi konstruerede en ny celle med en trykluftstyret fastspænding på basis af det eksisterende koncept. Med den nye celle lykkedes det os i sidste ende at reducere cyklustiden med 20%, samtidig med at svejsekvaliteten blev øget. I en stor serieproduktion giver en reduktion i den størrelsesorden en væsentlig tidsbesparelse i konkrete timer pr. uge."

Belgien var et af de første udenlandske markeder, hvor Valk Welding startede sine aktiviteter med salg og levering af svejseapparatur og senere svejserobotsystemer. Som en naturlig følge heraf har Valk Welding også her opbygget en stor brugermasse af robotinstallationer, såvel i den flamsktalende som i den fransktalende del. Ud over producenter som Van Hool, CNH (Case New Holland), Dhollandia, Joskin, Victor Buyck og Faymonville tæller kunderne også mindre underleverandører. Peter Pittomvils, salgschef hos Valk Welding NV, oplever, at også mindre virksomheder tager skridtet på vej mod svejserobotisering. Blandt de større installationer er den leverede robotinstallation til Petersime et repræsentativt eksempel på, at kunderne har opnået en kraftig forbedring af effektiviteten i deres svejseproduktion gennem anvendelse af førsteklasses svejserobotteknologi og automatisering af programmeringen.


Frankrig

Frankrig – et stort vækstmarked for Valk Welding I samarbejde med Valk Welding France Atlantique i Saint Nazaire (Bretagne) har Valk Welding i en årrække været aktiv på det franske marked med salg af svejserobotsystemer og svejseforbrugsvarer. Med en årlig leverance på mellem 15 og 20 robotinstallationer tegner omsætningen i Frankrig sig allerede for næsten 20 % af Valk Weldings samlede omsætning. Og denne procentdel synes kun at være for opadgående, siden man leverede et antal projekter til toneangivende producenter og underleverandører, der én efter én bliver til positive referencer. Salgschef for det franske marked Michel Devos: "Vi sikrer, at potentielle kunder altid frit kan tage kontakt til referencerne, hvilket ofte fører nye projekter med sig. Det er først og fremmest den teknologi og funktionalitet, vi kan tilbyde med Panasonic Tawers, der appellerer til det franske marked. Et bevis på dette er leveringen af en Panasonic Tawers-svejserobot til det franske forskningsinstitut Ensta

(som kan sammenlignes med TNO i Holland, Fraunhofer i Tyskland og Leuvens Universitet i Belgien)." Valk Welding France Atlantique er et vigtigt støttepunkt for kunder i det nordvestlige Frankrig. Michel Devos: "Fra Saint Nazaire tilbyder vi service, arrangerer vi kurser og leverer vi svejsetråd som lagervare. Med vores nøglefærdige leverancer tager vi ansvaret for den hele svejserobotinstallation, hvilket betyder, at vi også sørger for fiksturerne og programmeringen. Og med Valk Welding France Atlantique kan vi yde den nødvendige service direkte fra regionen. Et godt eksempel på dette er ordren fra Groupe OTS. Her har Valk Welding for nylig leveret et svejserobotsystem, selv om kunden hidtil udelukkende havde brugt svejserobotter fra Air-Liquide Welding."

Enkeltstyksproduktion af stålkonstruktioner med svejseroVirksomheden Dugué – en virksomhed i det sydlige Bretagne, som producerer præfabrikerede industribygninger – kan efter at have investeret i en svejserobotinstallation svejse stålkonstruktionsdele i enkeltstykker. Installationen gør det muligt at svejse både stolper og bjælker på maks. IPE 500 i op til 15 meters længde. Topplader og hjørnestivere påsvejses manuelt forinden. Valk Weldings softwareingeniører har udviklet en skræddersyet software (CMRS) til installationen, som gør det muligt at programmere robotten ved blot at angive de geometriske data. Softwaren genererer derefter automatisk programmerne til svejserobotten, som efterfølgende kontrolleres for eventuelle kollisioner i DTPS. Med en forberedelsestid på mindre end et minut kan Dugué således foretage robotiseret svejsning af enkeltstykker med stor effektivitet. Valk Welding ser store anvendelsesmuligheder for konceptet inden for halbyggeri og produktion af stålkonstruktioner.

7 Valk Mailing

Ud over et antal standardceller, herunder H- og E-rammer, leverede Valk Welding sidste år en svejserobotinstallation til ETT, som er en af Frankrigs største producenter af luftbehandlingssystemer til erhvervsbyggeriet. Cellen omfatter en Panasonic Tawers-svejserobot, som bevæger sig på et 20 meter langt spor mellem tre arbejdsstationer. Med den nye celle svejser ETT grundrammer i aluminium på 4 x 2,5 m. ETT anvender aluminium til rammerne, fordi det er vigtigt for virksomheden, at materialet er korrosionsbestandigt, let og genanvendeligt. Tidligere blev rammerne svejset med en kombination af MIG og TIG, men takket være funktioner som Spiral Weaving og Synchro Pulse kan rammerne med den nye Panasonic Tawers-svejserobot svejses udelukkende ved hjælp af MIG.

2012

Nu svejser ETT sine aluminiumsrammer udelukkende med MIG


Østeuropa

Ordrestigninger fører til udvidelse hos Valk Welding CZ Valk Weldings filial i Tjekkiet har i de seneste år haft en stærk tilvækst i kundekredsen med en lang række tilfredse brugere i både den tjekkiske, slovakiske og polske metalindustri. 24 svejserobotinstallationer er leveret til kunder i vidt forskellige brancher: bilindustrien (Bosal), større og mindre underleverandører (Alba), større produktionsvirksomheder (Vendula, Dhollandia) og specifikke TIG- og grovpladeapplikationer (Huisman). Den sproglige fordel og Ostravas beliggenhed tæt ved grænsen giver en spinoff-effekt til industrien i Slovakiet og det sydlige Polen.

Ostrava råder Valk Welding CZ over 1200 m2 til salg, service, teknikcenter samt lager til reservedele, svejseforbrugsvarer og svejsetråd

Ud over salg og installation af svejserobotsystemer tilbyder medarbejderne i Ostrava også kurser, service og salg af svejseforbrugsvarer. Sidste år solgte Valk Welding CZ over 50% mere svejsetråd i stål og rustfrit stål. Det nødvendiggjorde en kraftig udvidelse af lagerkapaciteten. I starten af det nye år har Valk Welding CZ derfor udvidet sine faciliteter med 600 m2 ekstra lagerplads.

Ny salgsmedarbejder For at kunne yde en god og problemfri service til eksisterende og fremtidige kunder er Zuzana Axmannová blevet ansat på salgskontoret hos Valk Welding CZ i oktober. Zuzana er ansvarlig for de daglige opgaver med logistik, lager, administration og ordrebehandling. Branchechef Jakub Vavrecka: "Zuzanas baggrund inden for logistik- og transportsektoren giver os fuld tillid til, at vi vil kunne styrke vores tiltagende aktiviteter yderligere. Med ansættelsen af Zuzana vil vi kunne yde en endnu bedre service til alle nuværende og fremtidige kunder.

Zuzana kan kontaktes på: Tel : +420556730954 Email : zuzana.axmannova@valkwelding.cz

Valk Mailing

8

2012

Huisman Konstrukce på vej mod svejserobotisering Valk Welding har leveret en svejserobotinstallation til den tjekkiske filial af den verdensomspændende Huisman-koncern. Huisman udvikler og producerer entreprenørmateriel til on- og offshoremarkedet. I Huismans tjekkiske filial produceres først og fremmest underenheder til rørlægningssystemer og komplette kraner, som monteres på skibe hos Huisman/Vekama i Holland. I den tjekkiske filial i Sviadnov svejser man størstedelen af de store konstruktionsdele manuelt eller med semiautomater. Med investeringen i en Panasonic TA 1900-svejserobot med to fordrejeborde har koncernen nu taget det første skridt på vej mod svejserobotisering. For den hollandsktalende produktionsleder, Mat Pustjens, som tidligere har arbejdet hos Huisman i Schiedam, var Valk Welding et kendt navn. I Tjekkiet forelagde han en kravspecifikation for fem leverandører og forespurgte, hvilke dele der var bedst egnet til svejserobotisering. "Valk Welding lå tættest på vores kravspecifikation og leverede en fremragende service i den indledende fase. Installationen skulle kunne leveres inden for en måned, og også det ønske kunne Valk Welding opfylde," fortæller Mat Pustjens. Huisman anvender svejserobotten til svejsning af de mindre og først og fremmest komplekse underenheder i højstyrkestål. I mange konstruktioner er der tale om emner på 2 ton med pladetykkelser på mellem 4 og 120 mm. Mat Pustjens: "En væsentlig fordel er, at vi med svejserobotten har større kontrol over varmetilførslen, og at vi på grund af den høje svejsekvalitet ikke længere behøver efterslibe emnerne. Det sparer os dermed for meget efterbearbejdning. Huisman har programmeret de første emner online, men går inden længe over til offline programmering. "Til det formål har vi gennemgået et kort kursusforløb hos Valk Welding i Mosnov i det offline programmeringssystem DTPS. DTPS er udviklet specifikt til buesvejsning med Panasonic-robotter og dermed et af de mest anvendte programmeringssystemer til svejserobotter i Europa. Nu, hvor vi kan arbejde med det, vil vi finde frem til flere produkter i virksomheden, som vi kan svejse med svejserobotten, udtaler Mat Pustjens.

www.huismanequipment.com


Danmark

Ålsrode Smede- & Maskinfabrik søgesystem har en høj nøjagtighed med søgning gennem tråden Som repræsentant for højt kvalificeret projektarbejde kan nævnes anvendelsen af en svejserobot hos Ålsrode Smedning & Maskinfabrik i Grenaa. Blandt Ålsrode mange kunder levere de også til vindmølle industrien. En af opgaverne er svejsning af et leje-hus med en diameter på 2,5 m. Udfordring i dette projekt var at følge fugen hundrede procent, uden at bruge et vision system. Sådanne høje nøjagtighed kan opnås med en meget stabil Arc sensor (kontrolleret lysbue sporing) Under svejsning, udfører Arc sensor systemet målinger af lysbuen mens robotten udfører en oscillerende bevægelse. Ud fra målinger, beregnes en analyse over placeringen af produktet, så den nøjagtige position af svejse sømmen kan findes.

Valk Weldings Marcel Dingemanse lavede en demostration på Ålsrode Smedning & Maskinfabrik med Arc sensor, der var så overbevisene at det var afgørende for at vælge Valk Welding som samarbejdspartner. Ålsrode valgte at få leveret en Panasonic TA 1900 Valk Welding svejserobot med en 3 m lang køreskinne, på den ene side er et dropcenter (to-akse manipulator). På den anden side er der et 6 m lang fixtur, med en 3 tons manipulator. www.aalsrode.dk

Valk Welding DK imponerer med viden og demo Med sin høje lønniveau, er det sjældent at den danske industri kan konkurrere med billigere nabolande som Polen om relativt "simple" produkter. De fleste producenter indenfor den danske metalindustri koncentrere sig derfor om højt kvalificeret og specialiseret produkter indenfor landbrug, byggeri, offshore og vindkraft. De høje lønomkostninger nødvendig gør også en høj grad af automatisering bl.a. i form af håndterings og svejserobotter. Marcel Dingemanse, ansvarlig for salg og installation af svejserobotter hos Valk Welding DK A/S i Danmark udtaler: "Det er ikke alle robot projekter fra fortiden der er lige vellykket, dette har skabt en del mistillid. Så når der skal

investeringer i ny svejse robot teknologi så er det i høj grad et spørgsmål om at skabe tillid. Vi giver så vidt muligt altid kunden en demonstration i vores undervisningslokale i Nørre Aaby, vel at mærke en svejse demonstration af kundens eget emne. Vores intention er altid at give en ærlig rådgivning og det ser ud til lykkes, med at skabe tillid, for efter at Valk Welding’s etableringen i Danmark har virksomheden i de senere år modtaget store belønninger i form af at markeds andelen er steget betydeligt. Blandt sine kunder findes der store danske producenter så som Ribe Jernindustri, Kverneland, Bosal, Dinex, Ålsrode Smede- & Maskinfabrik og blandt mindre metal virksomheder er kunder som Gram Slotssmedie og Rustek.

Dinex producerede alle komponenter til sine systemer in-house , svejse installationer bruges til svejsning af komplekse dele til udstødning for landbrugstraktorer. Dinex har en årlig produktion på 20.000 systemer. De tre svejse installationerne er leveret som turn-key installationer af Valk Welding DK A/S, inklusiv svejseinventar, installation og programmering. Dinex havde i forvejen erfaring med robotsvejsning af lignende produkter og ønskede at svejserobot installationen fra Valk Welding skulle opnå den størst mulige produktivitet. Derfor har begge parter arbejdet tæt sammen for at optimere både svejsestrategien, programmering og udvikling af svejse-armaturer. Manager Palle Kluver fra det danske hovedkontor i Middelfart, ser især den viden og erfaring inden for både svejsning og robot markedet, der findes hos Valk Welding, deres villighed til at samarbejde, deres lokale tilstedeværelse og støtten fra hovedkvarteret i Holland, som vigtige grunde til at samarbejde fungerede så godt. "ligeledes er det nødvendigt at man selv deltager aktivt i samarbejdet om konfiguration af sådant et produkt, det kan aldrig hundrede procent overlades til andre, som ikke kender nok til dit eget produkt. De danske medarbejde på ValkWelding har fra starten vist deres vilje til at samarbejde og fra starten sat alle sejl for at projektet kunne holdes på rette spor. www.dinex.dk

9 Valk Mailing

Valk Welding har også leveret tre svejserobot installationer til Dinex, en producent af udstødningssystemer og emissioner til lastbiler, busser, varevogne og industrikøretøjer. Hver af disse installationer er udstyret med en Panasonic TAWERS TA-1900 robot med den nyeste G3 robot-controller og to arbejdsstationer udstyret med en manipulatorer med 1800 mm mellem manipulator centre og støtteleje. Begge arbejdstationer er udstyret med hurtigkørende porte.

2012

Tre svejseinstalationer til bilindustrien Dinex


Tyskland

Valk Welding har god kemi med det tyske marked Siden Valk Welding intensiverede sine salgsaktiviteter på det tyske marked i slutningen af 2009, er antallet af gennemførte projekter steget kraftigt. Efter i 2010 og 2011 at have leveret 14 svejserobotinstallationer til tyske virksomheder fik Valt Welding sidste år ordrer på yderligere seks installationer. Blandt kunderne findes producenter af bl.a. landbrugsmaskiner, hegn, maskinbygning, anhængere og stålkonstruktioner samt kunder inden for maskinindustri og lastvognsopbygning. Remco H. Valk, som selv står for salget i Tyskland, oplever, at de tyske kunder først og fremmest får tillid til Valk Welding

på grund af tidligere gennemførte projekter hos lignende virksomheder i andre europæiske lande. "Kunden træffer således ikke sit valg ud fra robotmærket, men ud fra, hvilken merværdi robotintegratoren kan tilføre kunden. Når først man har leveret, og installationen fungerer som forventet, så spreder ordet sig hurtigt. Det har resulteret i flere spontane forespørgsler fra den samme region, hovedsagelig fra den vestlige del af Tyskland. Det er påfaldende, at vi netop får ordrer fra virksomheder, som længe har haft svejserobotter, men som ønsker hjælp til at forenkle og afkorte programmeringen."

Valk Mailing

10

2012

System Trailers Fahrzeugbau Valk Welding har for nylig leveret en svejserobotinstallation til den tyske anhængerproducent System Trailers Fahrzeugbau GmbH. Virksomheden fremstiller anhængere til forskellige europæiske kunder i mængder på 75-85 stk. om ugen. Til dette formål har virksomheden flere svejserobotter af et andet fabrikat, som anvendes til både længdedragere, komplette chassiser og mindre komponenter. System Trailers ønskede en mere fleksibel programmering, da man arbejder med seriestørrelser helt ned til 1 stk. Den erfaring, Valk Welding allerede havde med lignende systemer, samt det faktum, at man fik tilbudt en løsning, hvor et program kan genereres direkte fra en CAD-model, var grund nok for System Trailers til at vælge Valk Welding. Hos System Trailers er man i dag også gået over til at bruge svejsetråd fra Valk Welding, da det eksisterende svejseapparatur også blev udstyret med Wire Wizardtrådfremføringssystemer, hvilket har medført en tydelig produktivitetsstigning på et konkurrerende svejsesystem.

Systemer til lastvognsopbygning

Valk Welding er meget aktiv i Tyskland omfatter traileren byggebranchen

BRÜGGEN Oberflächen- und Systemlieferant GmbH i den tyske by Herzlake er med sine ti svejserobotinstallationer fra Valk Welding en af de største kunder i Tyskland. Virksomheden er en af de største underleverandører til systemer til lastvognsopbygning. Hos Brüggen har man også besluttet at anvende svejsetråd fra Valk Welding og er således sikret en fejlfri produktion. Med denne kombination af svejsetrådlevering og svejserobotsystemer fra Valk Welding behøver kunden kun ringe ét sted hen, hvis der mod forventning skulle opstå fejl. Valk Weldings teknikere, som bor i området omkring Rheine og Düsseldorf, kan inden for blot to timer stå klar hos kunden og yde teknisk og svejseteknisk support. www.brueggen-gmbh.de

Projektopfølgning fra Tyskland Valk Welding ser derfor det tyske marked som et potentielt vækstmarked og forventer at åbne en egen filial i landet i 2013. Her vil Valk Welding ansætte lokale specialister ligesom i de andre udenlandske filialer. Det første skridt i denne retning blev allerede taget først på året med

ansættelsen af den tyske projektingeniør Jörn Lota. Jörn Lota, som i første omgang skal forestå projektopfølgningen fra Tyskland, er uddannet som europæisk svejseingeniør (EWE) og kommer med 10 års erfaring med Panasonic-svejserobotter. Remco H. Valk: "Indtil videre står jeg stadig selv for salget, men med tiden vil der ske en overdragelse til Jörn – afhængig af stigningen i antal solgte systemer og udviklingen på det tyske marked."


automatisk MIG/TIGbrænderskift

Holland

Hvis man vil bruge en svejserobot til både MIG- og TIG-svejsning, har man i princippet brug for en maskine til hver proces: én svejsemaskine til MIG, hvor der svejses mod plus, og én til TIG, hvor der svejses mod minus. Marel Stork Poultry Processing i den hollandske by Boxmeer, som producerer avancerede systemer til fjerkræbearbejdning, bad Valk Welding om at levere et svejserobotsystem med automatisk MIG- og TIG-brænderskift på basis af én svejsemaskine.

Svejsehjelme til kommende svejseingeniører

Svejsetråd ligger lunt i svinget med Wire Wizard

Studerende på den belgiske uddannelsesinstitution "De Nayer" har indgået en gunstig aftale med Valk Welding om køb af svejsehjelme. De studerende er ved at uddanne sig til svejseingeniør.

Wire Wizard, som producerer de trådfremføringssystemer, Valk Welding distribuerer i hele Europa, har udviklet et nyt system, som gør det nemmere at transportere svejsetråden i sving og vinkler. Systemet består af et basis Wire Guide Module på 45º, som tråden føres igennem ved hjælp af et antal rullelejer. Dermed forhindres friktionsdannelse i trådfremføringssystemet i vinkler på 45º, 90º og derover. Takket være rullelejerne i Wire Guide Module kan det lade sig gøre at transportere tråden med samme kraft over større afstande fra tromlen til svejserobotten eller til andre svejseapplikationer. Det giver mulighed for, at tromlen med svejsetråd kan placeres et sted, som er nemt at komme til med gaffeltruck. Et standard Wire Guide Module er på 45° og kan sammenkobles med andre moduler til vinkler på 90°, 135° og 180°. Modulet monteres direkte på tromlens konus eller på et beslag. Fordele • E liminerer friktion på svejsetråden i sving og vinkler under transporten • Muliggør  transport over lange afstande på 30 meter eller derover

• Forlænger kablets levetid • Bedre og billigere alternativ end de eksisterende systemer på markedet • 3 års garanti Kontakt: Peter Haspels info@wire-wizard.eu www.wire-wizard.eu

2012

Sidst, men ikke mindst har Valk Welding udvidet systemet med en lasersensor, der også kan kobles automatisk på brænderafbryderen. Denne omfattende integration sikrer en 100% sikker positionering af TCP, men der er også mulighed for at frakoble brænderen ved svært tilgængelige emner.

Marel Stork Poultry Processing i Boxmeer i Holland er en pioner inden for svejserobotisering. Virksomheden investerede allerede i 1996 i en svejserobotinstallation og er en af de første brugere i Benelux af den offline programmeringspakke fra Panasonic, Desktop Programming & Simulation (DTPS). Marel Stork Poultry Processing anvender også Panasonic-robotter til andre processer, herunder glasblæsning af produkter.

11

Svejserobotten, som er leveret af Valk Welding, består af en Panasonic Tawers-svejserobot på en E-ramme-installation, der kan bevæge sig på et 13 meter langt spor mellem

tre arbejdsstationer. To af arbejdsstationerne er udstyret med en enkeltakset frit programmerbar emnemanipulator og den tredje med en dobbeltakset frit programmerbar emnemanipulator. Ved TIG-svejsning kan der arbejdes både med og uden koldtrådsfremføring. Andre leverandører af svejserobotter har tidligere leveret løsninger med svejsebrænderskift, dog ikke mellem MIG- og TIG-svejsning med eller uden koldtrådsfremføring, men mellem forskellige brændere til MIG-svejsning.

Valk Mailing

Selv om der skal et omfattende ingeniørarbejde til for at udvikle og udarbejde et sådant system, matchede ønsket fra Marel Stork perfekt med Valk Weldings strategi om at udnytte sit specialiserede kendskab og sin erfaring til at udvikle kundetilpassede løsninger. Valk Weldings ingeniører udviklede et automatisk brænderskiftesystem, hvor kun svejsepistolens mundstykke skiftes automatisk. Dermed kunne det slanke design på svejserobottens forside bevares, så robottens rækkevidde i produkterne forbliver optimal. Endvidere løste ingeniørerne polaritetsproblemet med et 500-ampere-relæ, der sørger for omstilling fra plus til minus og vice versa.


Den 25. skærerobot til Voortman bjælkesystemer

Udstillinger og arrangementer Techni-Show 2012 Utrecht, Holland

13. til 16. marts 2012 Industrie Paris Parijs, Frankrig

26. til 30. marts 2012 Eurowelding Slovakia

22 -25 may 2012 Vision & Robotics Veldhoven, Holland

5. og 6. juni 2012

ExpoWelding 2012 Sosnowiec, Polen

Efter med stor succes at have leveret en række skæreapplikationer med en Panasonicrobot med flamme- eller plasmaskæreenhed til Voortman Automatisering fik Valk Welding for tre år siden til opgave at levere skærerobotter til virksomhedens bjælkesystemer. Integreringen af disse oprindeligt seksaksede, men i dag hovedsagelig otteaksede skærerobotter i Voortmans bore-/saveanlæg gør det muligt at skære alle mulige former i stålprofiler på en effektiv måde. Siden dette system blev introduceret i stålindustrien, er det blevet til en international salgssucces. Voortmans profilbjælkesystemer er de eneste bjælkesystemer i verden, som er udformet med en industriel skærerobot kombineret med et målerullepositioneringssystem. Det høje produktionsoutput, den store formfrihed og processens høje driftssikkerhed har for mange af Voortmans kunder været årsagen til, at de investerede i et profilbjælkesystem.

Valk Welding leverede for nylig den 25. skærerobot til Voortman Automatisering. Og virksomheden har allerede afgivet ordrer på yderligere ti systemer. Se filmen på: http://www.valkwelding.cz/videos/video_ en_41.html Skæring uden efterbearbejdning Hvor udskæringer, riller og andre former tidligere blev skåret manuelt med flamme eller plasma i tykvæggede hylstre, rør og stålprofiler og efterfølgende også skulle afgrates, klarer plasmaskærerobotten nu arbejdet i højt tempo uden behov for efterbearbejdning. Komplekse bjælkeformer, firkantede huller, skrå svejseflader og alt bore- og savearbejde kan overtages af plasmaskærerobotten.

Kan man leje en svejserobot?

16. til 18. okt. 2012 MSV Brno, Czech Republic

10 -14 sept. 2012

Videoarkiv Du kan se videoklip af aktuelle robotprojekter på www.valkwelding.com/videos

Kolofon “Valk Mailing” udgives hvert halve år af Valk Welding Danmark og bliver sendt gratis til alle deres forretningsforbindelser. Vil De gerne modtage. “Valk Mailing” fremover? Send da en e-mail til info@valkwelding.com Valk Welding DK A\S Fabriksvej 6 5580 Nørre Aaby Tel. +45 64421201 Fax +45 64421202

Valk Welding BV Tel. +31 (0)78 69 170 11 Fax +31 (0)78 69 195 15 Belgiën: Tel : +32 (0)3 685 14 77 Fax : +32 (0)3 685 12 33

Valk Welding France Tel. +33 (0)3 20 10 00 39 Fax +33 (0)3 20 10 01 12 For virksomheder, der skal have afhjulpet en spidsbelastning i produktionen, tilbyder Valk Welding udlejning af svejserobotter. Siden dette koncept blev introduceret sidste år, har Valk Welding allerede udlejet et tocifret antal systemer i perioder på nogle få måneder til

virksomheder i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Tjekkiet. Valk Welding vil med udlejningen af svejserobotter imødegå den stærkt svingende efterspørgsel efter produktionskapacitet i fremstillingsindustrien.

Valk Welding CZ s.r.o. Tel: +420 556 73 0954 Fax: +420 556 73 1680 Bearbejdelse og produktion: Valk Welding BV, Holland Steenkist Communicatie, NL-Haarlem steencom@tiscali.nl

2012-01-Valk Mailing-DK  

Valk Welding er en trend-sættende leverandør af produkter og services på sit felt indenfor industriel robot automation samt svejseteknikker....