Page 1

Easy Programming voor lasrobots

Iedereen kan onze lasrobots programmeren

Valk Welding info@valkwelding.com www.valkwelding.com

Makes it happen


Eenvoud en efficiency in programmering

vier manieren om Panasonic lasrobots te programmeren Panasonic Welding Systems en Valk Welding willen met hun systemen 'the best tool for the arc welding robot industry' bieden. Met de TAWERS booglasrobots en programmeersystemen voor teach-pendant en pc, bieden zij een 'all-in-one' systeem dat tot de beste in de markt behoort.

1

 asic Programming B op teach pendant voor oude generaties robots

Panasonic lasrobots zonder geïntegreerde stroombron (zoals de VR-series) en Panasonic lasrobots die met een externe stroombron (zoals bijvoorbeeld een Fronius, of ander merk) zijn uitgerust, kunnen op de conventionele manier met een teach pendant of met DTPS software offline geprogrammeerd worden. De operator navigeert in dat geval met behulp van de teach pendant de robotlastoorts langs de te lassen posities en stelt hier zelf de lasparameters, toortshoek, enz. in. Wanneer alle posities zijn doorlopen vormen alle vastgelegde data het lasprogramma. Ieder lasprogramma kan in een later stadium weer worden opgeroepen.

2

G3 Weld navigation: sneller en eenvoudiger programmeren Voor de nieuwste generatie G3 robotbesturing heeft Panasonic G3 Weld Navigation ontwikkeld. G3 Weld Navigation berekent aan de hand van gewenste verbinding (staande hoeknaad, overlapnaad, stompe I-naad) en opgave van materiaalsoort en -dikte, automatisch de juiste parameterinstellingen voor stroomsterkte, voltage en lassnelheid. Tevens geeft de software een advies voor de juiste toortshoek en “offset” van het TCP om een perfecte lasnaad te verkrijgen.

DTPS is de ultieme offline programmeersoftware voor Panasonic booglasrobots, dat de programmering met een teach pendant direct aan de robot vervangt. Daarmee hoeft de productie voor programmering niet te worden onderbroken en behaalt u een maximale inschakelduur van uw lasrobotinstallatie. DTPS vormt bovendien de basis voor automatisering van de programmering met CMRS en APG.

DTPS biedt u:

Krachtige tool voor engineering/testen van mallen Actuele berekeningen van de cyclustijd Converteren van bestaande programma's naar nieuwe installaties of andere werkstations Krachtige 3D-simulatie met botsingsdetectie Tool voor plannen/beheren van de lasproductie

Daarmee kunnen programma's voor de lasrobot sneller en eenvoudiger worden gemaakt dan voorheen. Ook medewerkers met beperkte lastechnische kennis kunnen hiermee een lasrobot programmeren.

Conventioneel programmeren met een teach pendant wordt nog G3 Weld Navigation, DTPS, CMRS en APG (zie 2,3 en 4), Easy Programming oplossingen die het programmeren van lasrobots vergaand vereenvoudigen, versnellen en zelfs geheel automatiseren.

4

 MRS en APG: Automatisch C programmeren van enkelstuks en kleine series

Valk Welding ontwikkelt klantspecifieke CMRS (Custom Made Robot Software) om een volautomatisch lasproces te realiseren. Bijvoorbeeld door de programmering van verschillende producten binnen een productfamilie te automatiseren, de logistiek rondom de lascel en de instelling van lasmallen parametrisch aan te sturen. Hierdoor wordt het produceren van enkelstuks op lasrobots rendabel. Fabrikanten van onder andere roosters (Dejo), lateibalken (Leenstra), hekwerken (Betafence), trapliften (ThyssenKrupp), laadplatforms (Dhollandia), vorkheftrucks (MCFE), en vele andere, zetten CMRS reeds in voor enkelstuks­productie. Valk Welding is met CMRS uniek op de markt.

CAD-bestanden

Het vinden van aanbevolen parameter met G3 Weld Navigation: 1) Selecteer gezamenlijke type: (staande hoeknaad, overlapnaad, stompe I-naad) 2) Input dikte en soort materiaal De software adviseert de juiste parameterinstellingen voor stroomsterkte, voltage en lassnelheid. Ook de juiste toortshoek én offset van TCP wordt getoond. volop in de industrie toegepast. Valk Welding en Panasonic bieden met

DTPS: offline program­ meren van complexe producten

V  olledige ondersteuning voor het importeren van 2D en 3D

De teach pendant kent een aantal handige functies, zoals kopiëren, knippen, plakken, verschuiven, enz. om het programmeren te vergemakkelijken. De lasrobot kan tijdens dit programmeerproces niet voor productie worden ingezet.

3

Het maken van je eigen parameters Voor wie een stap verder wil gaan, kan zelf de lassnelheid en laslengte opgeven. G3 Weld Navigation herberekent automatisch de nieuwe parameterinstelling. G3 Weld Navigation is een standaard functie op de nieuwe generatie Panasonic G3 robotbesturing.

Gegevensregistratie van het lasproces Onbeperkt robotbeheer over verschillende productievestigingen 100% upwards compatible met alle generaties controllers

Programmering met APG APG (Automatic Path Generation) voor DTPS is een door Valk Welding ontwikkelde toolkit met opensource software, waarmee u uw eigen specifieke robotsoftware kunt creeëren. APG maakt gebruik van data uit ERP, CAD-systemen en Excel­sheets om automatisch complete programma's voor de lasrobot te genereren. Naast de positionering van de lastoorts, bevatten de programma's tevens de juiste toortshoek en juiste lasparameters, zoals amperage, spanning, weaving parameters, krater vullingparameters, enz.

Online programma’s eenvoudig aanpassen

DTPS is het meest gebruikte offline programmeersysteem voor lasrobots

CAD

ERP

Excel

SQL

GUI

APG (Automatic Program Generation for DTPS G2) DTPS G2 (Simulation, Reach Check, Collision Check)


Panasonic booglasrobot systemen 'the best tool for the arc welding robot process' Valk Welding zet Panasonic booglasrobots in om het lasproces bij haar klanten te automatiseren. Panasonic ontwikkelt en bouwt als enige robotfabrikant alle componenten en software in eigen huis. Dit heeft als voordeel dat zowel de lasrobot als de stroombron, besturing, draadaandrijving, manipulatoren en de software optimaal op elkaar zijn afgestemd. Panasonic is daarmee uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant op dit gebied.

lasrobots en consumables door heel Europa Valk Welding heeft in het afgelopen decennium een vertrouwde naam opgebouwd in de Europese lasindustrie als robotintegrator en leverancier van lasdraad en lasbenodigdheden. Met de verkoop en installatie van meer dan 1.800 lasrobotsystemen door heel Europa en een maandelijkse levering van ruim 600 ton lasdraad, is Valk Welding uitgegroeid tot een total-supplier op lasgebied met ruime engineering-, assemblage, trainings- en distributiefaciliteiten en eigen vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië en Denemarken.

referenties Een groot aantal bedrijven uit de automotive, carrossieriebouw, transportindustrie, landbouw voertuigenindustrie, staalbouw en vele anderen, zetten complete Panasonic booglasrobot systemen in voor hun productie. Enkele bekende referenties:

Valk Welding Staalindustrieweg 15 Postbus 60 NL-2950 AB Alblasserdam info@valkwelding.com www.valkwelding.com Tel. +31 (0)78 69 170 11 Fax +31 (0)78 69 195 15

Frankrijk: Valk Welding France Tel. +33 (0)3 20 10 00 39 Fax +33 (0)3 20 10 01 12 Denemarken: Valk Welding DK S/A Tel. +45 44 68 31 81 Fax +45 44 68 31 87 Tsjechië: Valk Welding CZ s.r.o. tel: +420 556 730 954 fax: +420 556 731 680

Steenkist Communicatie - ww.steencom.nl - 2011

België: Valk Welding NV Tel. +32 (0)3 685 14 77 Fax +32 (0)3 685 12 33

NL Brochure Easy programming  

Valk Welding ontwikkelt en levert robotiseringssystemen voor de lasproductie, gericht op een flexibele productie van kleine tot middelgrote...

NL Brochure Easy programming  

Valk Welding ontwikkelt en levert robotiseringssystemen voor de lasproductie, gericht op een flexibele productie van kleine tot middelgrote...