Page 1


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΜΙΞΙΩΤΗΣ

ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ


ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ

ISBN978-960-93-5289-5 ΕΚΔΟΣΗ 2013


«Μακάριοι όλοι όσοι αναγνωρίζουν το θείο άγγιγμα στο αγνό κι αγαθό χαμόγελο ενός παιδιού που μας κοιτά στα μάτια. Μακάριοι όσοι νιώθουν συμπόνια στα φυλλοκάρδια τους όταν αντικρίζουν το θλιμμένο βλέμμα ενός ταπεινού επαίτη. Μακάριοι όσοι διακρίνουν τις θείες μονάδες που βαδίζουν δίπλα τους ενδεδυμένες με ένα ανθρώπινο σώμα. Μακάριοι όσοι μέσα απ' το πόνο αφουγκράζονται το θείο κάλεσμα που τους οδηγεί στις παρυφές της Ουράνιας πατρίδας. Μακάριοι όσοι βλέπουν τη σταύρωση στο Γολγοθά ως Μέγα Έλεος των σφαλμάτων τους κι όχι ως τιμωρία του ανυπότακτου εγωισμού τους. Μακάριοι αυτοί που γνωρίζουν ότι η Ανάσταση Νεκρών δεν συντελείται στο κόσμο της ύλης αλλά στο κόσμο των πνευμάτων. Μακάριοι όσοι μπορούν να δουν δίχως να τους φανερωθεί».


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Απ’ την αυγή της ανθρωπότητας , απ’ τα βάθη των αιώνων από τότε που θρύλοι βυθίστηκαν στα νερά απέραντων ωκεανών, αναδύθηκε μια αρχαία γνώση που απλώθηκε πάνω στη σκόνη της ερήμου, ζωγραφίστηκε με ανεξίτηλα χρώματα σε πέτρινους γιγάντιους ογκόλιθους που ακόμη στέκονται αγναντεύοντας τη ζώνη του Ωρίωνα στο ουράνιο στερέωμα. Κρυμμένη καλά φορώντας ένα περίτεχνο όσο και παράξενο σύμβολο που τη σκέπαζε απ’ τα μάτια των αμύητων, απ’ όλους εκείνους που είτε θα τη περιγελούσαν, είτε θα τη λιθοβολούσαν σαν μια εκδιδόμενη πρόστυχη γυναίκα που αποκαλύπτει τα κάλλη της εύκολα κι αβίαστα έναντι μιας χρηματικής αμοιβής. «Μη πετάτε τα μαργαριτάρια σας στα γουρούνια» είπε Εκείνος χιλιάδες χρόνια αργότερα, δυο χιλιάδες χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Η εσωτερική διδασκαλία παρέμεινε στη σιγή και συνέχισε να κυκλοφορεί σεμνά ενδεδυμένη, αποτυπωμένη πάνω σε κάρτες Ταρώ που οι αδαείς μετέτρεψαν σε τραπουλόχαρτα


επιδιδόμενοι σε άθλια παιγνίδια κέρδους ή σε μια μαντική τέχνη που πολλοί άσχετοι αλλά επιτήδειοι έπαιζαν με τις σκέψεις απεγνωσμένων ανθρώπων που περίμεναν να μάθουν αν το μέλλον φοράει ένα χαρούμενο χαμόγελο για να γλυκάνει τη μίζερη ζωή τους. Εκείνη αδιαφορώντας για όλους αυτούς συνέχισε τη πορεία της μέσα σε έργα φωτισμένων ζωγράφων της αναγέννησης , μέσα σε λαμπερούς κι εμπνευσμένους πίνακες αλχημιστών που ακόμη και σήμερα ελάχιστοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν. Μετά απ' το πέρασμα σ΄αυτό το πλανήτη ενός Πλάτωνα, ενός Νταβίντσι, ενός Σωκράτη, ενός Γκουρτζίεφ, μιας Μπλαβάτσκυ, ενός Γκιμπράν και αρκετών άλλων τι να προσθέσει και τι να πει κανείς πέρα απ' αυτά που εκείνοι δεν αποκαλύψανε εσκεμμένα. Ίσως μόνο αυτά με λόγια κεκαλυμμένα. Η γνώση ποτέ δε δόθηκε ολοφάνερα γραπτή ,αλλά συνέχισε να μεταδίδεται απ’ το στόμα του δασκάλου στ’ αυτί του μαθητή που διψούσε να μάθει την αλήθεια. Κανένα κείμενο δεν αποκαλύπτει τη γνώση έτσι απλά. Όλοι όσοι θέλησαν να τη διαδώσουν φρόντισαν να τη


σκεπάσουν καλά απ’ την αλληγορία επιτρέποντας μόνο στα ανοιχτά μυαλά να τη διαβάσουν με τα μάτια της ψυχής κι όχι της ύλης. Κανένας Οδυσσέας και κανένας Ηρακλής δε κόπιασαν απλά για να γραφτούν έπη και θρύλοι. Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ κι η κόλαση του Δάντη δε γράφτηκαν μόνο για να ψυχαγωγούν, ούτε οι αρχαίες πυραμίδες στέκουν ακόμη στη μέση της ερήμου ως κενοτάφια μιας άλλης εποχής.


Το να γράψεις λόγια για μυημένους ανάβοντας ένα λύχνο στο σκοτάδι που έκρυψε το φως της γνώσης δεν είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς το νόημα τους. Πρέπει ο αναγνώστης να ανασηκώσει τις λέξεις όπως ένα περίεργο παιδί σηκώνει μια πέτρα απλά για να δει τι κρύβεται από κάτω. Αλλά δε φτάνει ούτε αυτό, πρέπει να γίνει κανείς ταπεινός, εργατικός, ολιγαρκής, πράος, αγνός και γεμάτος ανιδιοτελή αγάπη, διαφορετικά δε θα καταφέρει να ανασηκώσει το πέπλο της Αλήθειας και ποτέ δε θα μπορέσει να την αντικρύσει. Ίσως όμως αν ακούσει τη συμβουλή που είναι χαραγμένη στην είσοδο των Δελφών να βρει την κατανόηση που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει το κρυμμένο μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτή. «Γνώθι σ’ αυτόν»


Άλλα βιβλία του συγγραφέα 1)Η Αλίκη στη χώρα του face book –που τώρα έχει εξαντληθεί και αναμένεται η ανανεωμένη επανέκδοση του. 2)Ασημένια Κλωστή –Ο Μυστικός Ναός ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την περιπέτεια αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του. 3) Φωτιά στο φόβο με χρήσιμες πρακτικές.


Λογια για μυημενους ι  
Advertisement