Page 1

Papusa de hartie

Cine a avut oportunitatea sa vada o veche papusa de hartie care era foarte populara cu mult timp in urma, va intelege cat de mult au evoluat jucariile pana in prezent. Acestea erau confectionate dupa cum numele spune, din hartie sau carton subtire si aveau chiar si haine separat care puteau fi schimbate, ele fiind sustinute pe papusa prin pliuri din acelasi material. Aceasta a fost si sursa pentru prezentele jocuri dress up online, in care cu ajutorul mouse-ului poti schimba haine, palarii si accesorii papusilor. Dar mai intai sa aflam totul despre aceste simple si totodata fascinante jucarii.

Papusile din hartie au fost obiectul de joaca accesibil al tuturor copiilor pentru o perioada de mai bine de doua sute de ani, erau utilizate in reclame, reviste, ziare, acoperind si multe alte game variate de obiecte la acea vreme. Putem chiar afirma ca aceste papusi au fost prezente inca de cand a fost inventata hartia. In urma cu cateva secole erau aplicate chipuri sau alte obiecte pe hartie si erau folosite in ceremonii religioase in cultura asiatica, iar japonezii foloseau hartia pentru a confectiona obiecte foarte complexe de diferite forme – origami. Oamenii din Bali faceau papusi din hartie si piele inca dinaintea Erei lui Hristos, iar alte popoare foloseau formatiuni din hartie pe care le numeau Wy’cinanki. In Franta, prima papusa din hartie a fost confectionata la mijlocul secolului 18, cand hartia a fost imbinata fiind astfel create asa numitele marionete – prin traducere, papusi care danseaza. Marionetele erau destinate sa distreze adultii in inalta societate si erau desenate sau pictate in diferite feluri, dupa stilul vestimentar din acea perioada.


Cea mai mare companie producatoare de acest tip de papusi a fost McLoughlin Brothers, fondata in anii 1800, insa cele mai rare papusi pictate de mana dateaza din anii 1780 si pot fi intalnite si astazi in cateva muzee. Asadar, de aici porneste sursa pentru cunoscutele jocuri cu papusi pentru computer, jocuri care distreaza milioane de fetite din intreaga lume, asa cum au facut-o odata si papusile din hartie.

Papusa de hartie  

Citeste online povestea papusei de hartie http://blog.gokids.ro/articol/papusa-de-hartie/

Papusa de hartie  

Citeste online povestea papusei de hartie http://blog.gokids.ro/articol/papusa-de-hartie/

Advertisement