Page 1


INHOUDSOPGAVE Personal Brand 2.0

3-4

Transmediaal Storytelling

5-6

WOMM

7-8

Persona

9-10

Community

11-12

Cross media

13-14

Visual Thinking

15-16

Hoorcollege, seminar en gastcollege

17-18

Infographic

19-20

2


Voor mijn Personal Brand 2.0 heb ik gekozen om te bloggen. Ik heb gekozen om te bloggen, omdat het naar mijn idee beter bij me past dan bijvoorbeeld een filmpje van mezelf te maken en die op internet te zetten. Doordat ik ging bloggen, heb ik ook iets meer ‘getwittert’ om bijvoorbeeld mijn blog te ‘promoten’. Naast Twitter heb ik ook gebruik gemaakt van Facebook om publiek te trekken naar mijn blog. Op dit moment ben ik nog een soort van “Twitter-beginner” en heb nog niet veel volgers. Bij Facebook heb ik wat meer mensen als ‘vrienden’ waar het ‘promoten’ van mijn blog wat meer uitpakte. Ik zelf vond het wel grappig om te doen, maar vond het moeilijk om steeds bij te houden. Naar mijn idee had ik ook niet veel interessante stof voor mijn blog. Verder vindt ik wel dat ik mijn verhalen op mijn manier heb geschreven en vond het wel leuk om mijn idee en andere dingen met mensen te kunnen delen. Hier zijn een aantal “blogs”die ik heb geplaatst!

3

4


Transmediaal storytelling is een begrip dat bestaat uit twee begrippen transmedia en storytelling. Transmedia wordt vaak gezien als het vertellen van een verhaal van begin tot eind in diverse media. Het verhaal wordt steeds opgevolgd door een ander medium (van reclame tot internet tot tv). Het is wel belangrijk dat het verhaallijn per medium steeds duidelijker wordt. Naast transmedia hebben we dan de term storytelling. Doormiddel van verhalen blijven merken of producten sneller en vaker bij de mensen ‘hangen’. Storytelling zorgt daardoor voor pure beleving bij de consumenten en de consumenten worden naar het concept ‘getrokken’. Transmediaal storytelling is een “transmediaal verhaal die zich ontvouwt via verschillende media waarbij ieder aspect iets toevoegt aan het geheel”. Verschillende media worden dus ingezet om het merkverhaal aan het publiek duidelijk te maken. De toegevoegde waarde is dat het publiek mede deel kan maken aan het verhaal. Op deze manier wordt weer de passie en kennis van het publiek versterkt. Een belangrijke vraag is hoe er succesvol gebruik gemaakt kan worden van transmediaal storytelling. Een succesvolle transmediaal storytelling is als de transmediaal storytelling daadwerkelijk een toegevoegde waarde geeft in de ogen van de consument en dat bijvoorbeeld de merkbeleving wordt versterkt. Wat een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de president van Amerika, Obama. Het is normaal dat de president vaak speeches houdt op televisie. Als mensen de president volgen op Twitter, krijgt men niet dezelfde informatie wat uitgezonden is op televisie, maar ‘aanvullende’ informatie. Een ander voorbeeld van Obama is dat er zelfs speciale sites zijn, die gebaseerd zijn op zijn vaak gebruikte woordje “Hope”.

6


“WOMM” staat voor Worth off Mouth marketing, wat in Nederland bekend staat als het mond-tot-mond-reclame. Worth off Mouth marketing bestaat al jaren lang. In de jaren 80 waren de twee belangrijkste vragen binnen WOM hoe er zoveel mogelijk mensen ergens over zouden praten en hoe men ervoor kon zorgen dat de juiste mensen, de juiste informatie zou verspreiden aan de gewenste doelgroep. Er zijn veel verschillende tools die een onderdeel zijn van WOMM. Men kan bijvoorbeeld denken aan buzz marketing, face-to-face, guerrilla marketing en viral marketing. WOMM heeft echter zijn grootste waarde wanneer echte conversaties over het product worden gestimuleerd, waarbij merkconversie, loyaliteit, netwerkeffect en interactie centraal staan.

7

Ik vind het erg moeilijk om een speciale WOMM marketing te bedenken voor het project Bike Box. Waar ik aan zat te denken was om op een dag de Bike Box om te toveren als een soort plantenbak en een aantal Bike Boxen in bepaalde wijken van Amsterdam te zetten waar volgens ons de meeste mensen van de doelgroepen wonen. Men kan denken aan Amsterdam (Oud)Zuid, Amsterdam IJburg etc. Het gaat hier puur om het feit dat de mensen kennismaken met het product Bike Box doormiddel van het “Bike Box Tuintje”. Wat ook erg leuk is om bepaalde mensen met de Bike Box gevuld met planten te laten fietsen door Amsterdam en op de Bike Box zou bijvoorbeeld ook verwezen kunnen worden naar een site waar men een Bike Box inclusief een fiets kunnen winnen. Door mensen te belonen om iets te doen, werkt haast altijd! Korte teksten zoals: “TWITTER #BikeBox en maak kans op een Bike Box + fiets!!!” zouden bijvoorbeeld ook kunnen werken. Ik denk dat het gaat werken, omdat het twitteren steeds makkelijker wordt voor de mens en weinig moeite kost. De doelgroep zijn onder andere jonge stellen (met kinderen) en naar mijn idee is deze doelgroep zeker niet onbekend met Twitter. Een “Bike Box Tuintje” is eigenlijk wel grappig. Wie ziet er tegenwoordig fietsen waaruit planten groeien? Mensen zullen hierover praten, omdat het grappig is en tegelijkertijd fleurt het ook nog de buurt op!

8


9 Naam: Michiel Roosakker Leeftijd: 32 jaar Relatie: getrouwd met Sandra (31, bedrijfsjurist) Kinderen: 2, Olivia van 1,5 jaar en Pepijn van 3 maanden Hobby’s: computeren, films, koken, tennis, alumni club, verzamelt lego-treinen Persoonlijke kenmerken: perfectionist, nauwkeurig, levensgenieter, ‘lekker gek’ Krant / tijdschrift: NRC Handelsblad, Volkskrant / Delicious, PC Magazine, Quest Merken: Nespresso, Bijenkorf, Hugo Boss, AH Excellent, Apple Werk: bouwkundig tekenaar Opleiding: atheneum, 1 jaar civiele techniek, daarna bouwkunde aan TU Delft Woonplaats: Amsterdam IJburg Soort huis: eengezinswoning met tuin

Michiel is 32 jaar, is getrouwd met Sandra en samen zijn zij de familie Roosakker. Althans, met hun twee kinderen erbij, Olivia van anderhalf en Pepijn van drie maanden. Michiel is bouwkundig tekenaar. Zijn vrouw Sandra is jurist. Michiel en Sandra werken allebei 36 uur per week, verdeeld over vier dagen. Dat wil zeggen dat beiden een dag vrij hebben om voor de kinderen te zorgen; op de andere dagen komt Astrid, de oppas (24, studente Psychologie) en op woensdag komt de moeder van Michiel oppassen.

PERSONA

Michiel vindt het heerlijk om te koken, al heeft hij er door zijn werk en de kinderen weinig tijd voor. Hij knipt recepten uit de krant en bewaart ze zorgvuldig in een map. Elke dinsdag tennist hij met Ralph en Jeroen, zijn oude studiegenoten. Eén keer per maand halen ze met het dispuut ‘D’n Oude Drinkert’ herinneringen op aan het studentenleven dat inmiddels zo ver achter ze ligt. In het weekend, als Michiel niet druk is met de boodschappen of door het bos banjert met de kinderen, vindt hij het heerlijk om zich even terug te trekken met zijn lego-treinen. Hij vindt het eigenlijk wat kinderachtig, maar hij kan stiekem niet wachten tot hij er samen met zijn zoon mee kan spelen. Ze hebben sinds kort een eigen huis met een grote tuin op IJburg, zodat de kinderen veilig en gemakkelijk buiten kunnen spelen. Er zijn twee basisscholen en drie kinderdagverblijven in de buurt, dus Michiel kan de kinderen gemakkelijk op de fiets naar school brengen. Michiel gaat soms ook op de fiets naar zijn werk, om onderweg zijn verstand op nul te zetten en te genieten van de omgeving en het stadse leven. Als het regent, gaat Michiel echter met de auto.


Bike Box Community Er zijn op het gebied van bakfietsen wel veel sites en communities (zoals Hyves). Feetz.nl heeft ook een soort van ‘stabiele’ bakfiets gecreëerd. De bekendste concurrenten zijn bakfiets.nl, Gazelle en de fietsfabriek. Ondanks dat er een aantal concurrenten zijn, ben ik er van overtuigd dat Bike Box net nog een innovatiever community en site kan komen. De Bike Box is een product dat al innovatief en dus ‘nieuw’ is. Het zou geweldig zijn als er bijvoorbeeld een community site komt voor echt Bike Box gebruikers. Natuurlijk zou er een soort van www.bikebox.nl, dit omdat het erg makkelijk te onthouden en herkennen is. BikeBox.nl zou een community site moeten worden waar de laatste ‘BikeBox’ trends op te vinden zijn. Het zou ook een site moeten worden, waar de consumenten makkelijk met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen. Wat een goed element voor de site kan zijn, is dat consumenten de Bike Box producten zelf kunnen “costumizen”. De consumenten zouden bijvoorbeeld op de site stickers kunnen maken voor op hun Bike Box en die worden dan vervolgens naar de consument opgestuurd tegen betaling. Hetzelfde geldt voor andere producten die naast de Bike Box gekocht kunnen worden. Wat ook een goed element binnen de site kan zijn, is een online winkel. Hier kunnen mensen eerst rustig rondkijken, voordat ze bijvoorbeeld de winkel gaan bezoeken of andersom. De doelgroep van de Bike Box zijn wel jonge mensen met gezinnen. Deze doelgroep is niet onbekend met internet en zal het bezoeken van de site alleen maar praktisch vinden. Het “costumizen” van producten is ook erg belangrijk binnen deze groep, omdat ze het gewoon geheel naar hun eigen wensen willen zetten. Door een product te “costumizen” maakt het voor de consument weer iets unieks en iets eigen en dit is iets wat de concurrenten nog niet in huis hebben. Contact met de gebruikers van Bike Box of potentiële gebruikers is een belangrijk doel van de Bike Box community, omdat het product zelf nog erg nieuw is en alle ideeën erg welkom zijn. Met de ideeën van de mensen zou Studio Crisp* weer tot een innovatief product kunnen brengen, wat essentieel is binnen het bedrijf.

12

COMMUNITY

Community “Community” is ook een begrip, waar veel definities van zijn. De simpelste omschrijving van Erwin Blom, is dat een community een groep mensen is met een gezamenlijk doel, belang of interesse. Op internet heb ik een beschrijving van ‘community’ gevonden van Freerk Terpstra, die naar mijn idee goed is verwoord. Freerk Terpstra heeft eerst gekeken naar verschillende definities van communities en die samengevat tot een definitie die luidt: “In een community zijn mensen met een gezamenlijk doel, interesse of ideeën verbonden, én communiceren of werken samen met elkaar om samen meer te weten of te kunnen dan ieder afzonderlijk”. Nu is de vraag hoe Studio Crisp* de communities succesvol in kan zetten binnen de marketing van het product Bike Box.


Mediafuncties Media is een verzamel woord voor de middelen die gebruikt worden om met grote delen van de bevolking in contact te treden. Ze worden ook wel massamedia bedoeld. Simpele voorbeelden van massamedia zijn: radio, televisie en dagbladen. Elke massamedia kan weer een andere functie hebben, maar welke zijn er allemaal? Het is best onmogelijk om alle functies van de media te beschrijven, maar hieronder zijn een aantal voorbeelden van mediafuncties: Nieuwsvoorzieningfunctie, bieden van mogelijkheden voor opinievorming en achtergrondinformatie, functie van de ‘specifieke’ informatievoorziening, voor amusement en vermaak, voor het uiten van kunst en cultuur, functie van commerciële uitingen en andere vormen die gericht zijn op gedragsveranderingen (advertenties, campagnes etc.)

Crossmedia Er zijn ontzettend veel definities van crossmedia. De definitie van Monique de Haas spreekt mij het meest aan en is naar mijn inzien een duidelijke beschrijving. De definitie luidt: “: Bij crossmedia-communicatie nodigt het verhaal de gebruiker uit om een cross-over van het eerste medium naar het volgende te maken. Waarde wordt toegevoegd omdat het verhaal gelaagder wordt en meer niveaus krijgt en van eendimensionaal naar meerdimensionaal gaat op een manier die relevant is voor de gebruiker. Crossmedia vertegenwoordigt het perspectief van de gebruiker, terwijl mediaconvergentie eerder het technische perspectief van het samensmelten van diverse mediavormen beschrijft”. Een grote voorbeeld van crossmedia is de tv-serie Lost. De tv-serie Lost zet de digitale communicatie

op een innovatieve manier in waarbij met name de verhaallijn een diepgang krijgt. De diepgang heeft een voordeel voor de gebruiker. Doet de kijker bijvoorbeeld namelijk mee aan de online game voor Lost, dan krijg de kijker voorinformatie over de nieuwe serie afleveringen die de “normale” kijker pas gaandeweg te weten zal komen. In deze crossmediale concepten krijgt de gebruiker dus een verhoogde status ten opzichte van zijn omgeving (andere fans)wat een extra stimulans kan zijn om mee te blijven doen en steeds terug te blijven komen. Ik kon niet echt een goed voorbeeld vinden of bedenken van een mislukte crossmedia concept. Wel kan ik bedenken waarom een crossmedia concept kan mislukken. Wat veel gebeurt is dat bedrijven te snel mee willen doen aan de nieuwe rage van crossmedia, maar het kan soms ook gebeuren dat de doelgroep van het bedrijf nog helemaal niet klaar is voor

Voorbeeld schema Lost:

13

14

TV serie ↓ Afhankelijke concept; de ingezette media is geheel of gedeeltelijk met elkaar versmolten. Zonder de verhaallijn van de serie kan de andere media niet functioneren. ↓ ↓ Internet ← crossover → TV Doordat de tv serie bijvoorbeeld heel erg spannend is wil de kijker maar al te graag weten wat er in de volgende uitzending komt. Door op internet te gaan en op de specifieke site te kijken, komt de kijker de gewenste informatie tegen!

CROSS MEDIA


VISUAL THINKING 15

Door het gebruik maken van visueel denken, maakt het men makkelijker om dingen te begrijpen. Ik zelf heb gekozen om mijn personal brand visueel te maken. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de visualiseringstool “Wordle�. Door Wordle kan je bijvoorbeeld woorden die je in je blog gebruikt visualiseren. Het algoritme er achter weet ik niet precies, maar het komt er op neer dat hoe groter het woord is afgebeeld, hoe vaker je het woord in je blog hebt gebruikt.


17

18

Hoorcollege

Seminar Gastcollege

INFOGRAPHIC

Persoonlijk vond ik de gastcolleges van deze periode tegenvallen in vergelijking met de gastcolleges van de vorige periode. Ik vond ook niet dat alle gastcolleges van deze periode goed aansloten op de thema: “Creative Industry”. Wat ik wel erg leuk vond was de documentaire “R.I.P. a remix manifesto” die in het laatste hoorcollege werd vertoond. Het was super leuk om naar te kijken en het onderwerp vond ik ook erg interessant. Wel jammer dat veel klasgenootjes de documentaire niet hebben gezien! Deze documentaire sloot namelijk ook erg aan bij een les die meneer v.d. Velde had gegeven. Ik zelf ben ook nog naar de Amsterdam Academic Conference geweest. Ik vond het goed georganiseerd en had niet verwacht dat er veel mensen op af zouden komen. De leukste sprekers vond ik “The NetworKing”en Pim van der Feltz van Google. Zij spraken mij het meest aan, omdat zij ook het best hun verhaal konden vertellen en omdat hun achtergrond of bedrijf waar ze voor werkten me aansprak.


INFOGRAPHIC CI deel 1

CI deel 2

20

Creative Industry BOK 2 Valerie Maitimu  
Creative Industry BOK 2 Valerie Maitimu  

Minor Creative Industry - Valerie Maitimu

Advertisement