Page 1

architecture portfolio 2016

Valentina Meloni


TABLE OF CONTENTS Professional projects

1. “MALI’s New Contemporary Art Wing.” International Competition, CAZA Architects, New York Academic projects

2. “Garden house” - Residential house

Laboratorio di costruzione dell’architettura, Politecnico di Milano [March 2011 - July 2011]

3. “In praise of shadows” - Meditation center

Architecture design studio 1, Politecnico di Milano [March 2013 - July 2013]

4. “faSTAND art” - Museum

Architecture design studio 2, Politecnico di Milano [October 2013 - February 2014]

5.“Torrare a logos connottos” - Valorization of the railway system from Alghero to Sassari Master thesis [October 2014 - July 2015] Publications

6.“Laboratorio Brindisi. Town Planning Design Workshop”, Politecnico di Milano Town planning workshop, Politecnico di Milano [October 2012 - February 2013] Workshops

7.“Sardegna. Il territorio dei luoghi. Paesaggi rurali: architettura, agricoltura, identità.” Facoltà di architettura di Alghero [3-12 September 2015]


2


1

“MALI’s New Contemporary Art Wing” Competition

June 2016 In collaboration with CAZA Architects, New York

MALI exemplifies the expanding role of art institutions in contemporary urban culture. MALI is today a museum, community center, educational platform and event space. Our project embraces this programmatic diversity by imagining a form that establishes an explicit relationship with Lima’s architectural past. Our design for the new MALI employs a playful twist on the modernist idea of repetition. Instead of the early industrial methods of molds and stamps, we offer an idea of formal iteration that aerates and folds MALI’s lace-like Palatial Italianate façade into a cluster of closely packed cylinders whose walls form a coiling arched structure. Like a spiraling Roman aqueduct, the walls tease out the potential of non-hierarchical space through radial symmetry. We imagine the original Exposition Palace with its 7-meter high peristyle hall of slender French cast-iron columns transformed into a flexible state-of-the-art exhibition space. Peru’s 19th century Enlightenment ambitions of progress as embodied in the structures of the 1872 Exposition are thereby venerated by a stripping down of architecture. We propose consolidating the exhibition spaces in the historic MALI building so that visitors can move from contemporary installations on the 1st floor to historic artifacts on the 2nd floor. The art experience is given a clear identity through its association with one seamless passage through the Exposition Palace. 3


Exposition Palace

Peeling the old skin

Reappraise the face

Turning into a new

Marking a cluster

Creating the new MALI

relationship between old and new

4


Inspired by the arches from Exposition Palace, the new building transforms the faรงade into a cluster of closely packed cylinders whose walls form a coiling arched structure.

Green roof slope

Roof structure distribution

Typical Exposition Palace bay Diameter 2.5 m

Typical module

Diameter 2.5 m

structure analysis

5


Green roof strategy to reduce heating during the summer

Light-well to enhance lighting in the basement

Perforated ventilation wells to allow natural ventilation

Cross ventilation through the ground floor space by passing the auditorium

sustainability analysis

6


9 AM: art delivery

11 AM: art tour

Museum access

Backfoor Service Entry Parking access

Reception/Tickets

Subway access

Service parking access

3 PM: classes

7 PM: wedding

Ceremony

Access

Southern classrooms Spill-out space

Access Northern classrooms

circulation analysis

7

Parking access


0

10

site plan + sections

8


9


collage

10


collage

11


12


2

“Garden house�

Residential house Borneo-Sporenburg, Amsterdam A.A. 2010-2011 Laboratorio di costruzione dell’architettura Prof. Oscar Bellini Prof.ssa Laura Daglio Prof.ssa Giulia Gerosa

The focus on this project has been the realization of a residential house for a family composed by four persons. It has been requested to design the head building of the Borneo-Sporenburg waterfront. We bumped into a series of dimensional restrictions strightly related to the narrow plot. The light has been considered as the most important issue, because of that, it has been decided to realize a void in the middle of the building, capable to bring the light from above and to make the separation among the different spaces of the house. The staircase becomes the only element of communication among the different parts. The internal gardens represent the leitmotiv of the whole project, they take place as little natural courtyards situated in each room of the house. Their presence allows to get the light and to have some particular places to chill out and to contemplate nature. The project wants to show how, even in a narrow site, is possible to create comfortable architectural solutions through the optimization of light and spaces. 13


maquette

14


0

1.5

first floor/second floor plans

15


0

1.5

longitudinal section

16


Pavimentazione 1,5 cm Piedini regolabili Polistirene estruso 10 cm Doppia guaina Massetto pendente 1,5%

Pavimentazione 1,5 cm Sottofondo 4 cm Serpentine impianto a pav. Uponor preformato 3 cm Isolante acustico 0,6 cm Massetto impianti 6 cm Pignatta 20 x 25 x 40 cm Intonaco 1,5 cm

Intonaco 1,5 cm Giunto di malta 1 cm Forato 12 x 25 x 25 cm

Massetto degli impianti 6 cm Isolante acustico 0,6 cm Pannello isolante 3 cm Sottofondo 4 cm Serpentine Pavimentazione 1,5 cm

detailed sections

17


bedroom collage

18


lunchroom collage

19


20


3

“In praise of shadows” Meditation Center Quartiere gallaratese, Milano

A.A. 2012-2013 Architectural Design Studio 1 Prof. Matteo Poli Prof. Riccardo Mazzoni Prof. Alessandro Rocca

A “metaphysical place” is how we conceived the Gallaratese district. The play of lights and shadows and the pervading calm conduce the visitor to a detached reality. The aim during the design process has been not changing the nature of the place but taking advantage of its original features. The project involves the creation of a meditation center. The design is characterized by a series of architectural kisses, they change the original perception of the space just caressing the preexisting building. Different spaces are thought in order to have various space perceptions, relations with the soil, the noise and the light. Three areas has been created : - the first one is detached from the ground, allows to observe the entire environment and to be closer to the sky; - the second one is strictly related to the ground, the aromatic garden invades the space with its flavours; - the third one is located on the subsoil, its atmosphere is cosy and mystique. The whole project wants to be a soul path, kindly accompanied by the movement of the curtains which turn into architectural elements. 21


site plan

22


23


Partitions

Levels

playing with paper..

24


aromatic garden scheme

25


0 10

transversal section

26


27


0 10

transversal section

28


29


0 10

longitudinal section

30


31


32


4

“faSTAND art” The museum of the future Istanbul

A.A. 2013-2014 Architectural Design Studio 2 Prof. Matteo Aimini Prof. Oliviero Godi Prof. Nicolò Riva

The Design Studio topic make us think about the possible future of the art and therefore of the museums. Nowadays, the museum is conceived as an institutional place, it doesn’t belong to our daily experience. How can art be transformed in a social practice? How can be embedded in our urban realities? How can influence our way of relation to the world around us? The project wants to split the conventional museum complex into little pop-up elements. They can be easily dismantled and transported to all over the city, transforming the museum system as an appear/disappear object, the relocations throught the various districts turn into events. The project area is Istanbul, it has been decided to have a permanent site and various temporary places hosting the exhibitions. Halic Shipyard, a huge place full of history, is the permanent nucleus of the system, it hosts spaces as offices, storages and a bunch of public spaces. Once per month get into museum. When Halic Shipyard doesn’t work as museum, the city houses the open air exhibitions, reactivating its neighborhoods. The aim of the work is to act on the city, through the art, creating temporary public spaces, re-thinking the urban voids and the abandoned places. 33


Istanbul

..in the meanwhile in Halic shipyard

..in the meanwhile in Istanbul

Halic shipyard

pop-up system

34


So

cia

lit

y

Ar t

pop-up elements

35


..when the museum lands in Halic shipyard

36


37


..when the museum lands in Istanbul

38


39


40


5

“Torrare a logos connottos”

Valorization of the railway system from Alghero to Sassari Alghero-Sassari area July 2015 Master Thesis Thesis supervisor: prof.ssa Laura Daglio

Our master thesis work has been focused on the requalification and the reinterpretation of the railway system from Alghero to Sassari. It has begun going deeply in the history of the surrounding area, in order to understand how the rail path would have resewed the small rural realities. It has been done a series of territorial studies regarding the morphological, the cultural, the economic and the turistic aspect, this analysis allowed us to start thinking about the program. The final result wants to lead to an urban, social and economical development of those areas that still suffer of “internality”. It rereads the railway system as the backbone, equipped with several facilities, which accompanies the visitor towards the exploration of the local resources around it. The project has been realized working on two different scales. At the landscaped one it has been created a system of sustainable mobility that brings the visitor to discover beauties still unkown, most of the time abandoned. For which concerns the architectural scale, it has been thought to work on the roadman’s houses, trasforming them in places for cultural activities, capable to activate enhancer processes. 41


masterplan

42


43


railway system

urban scenario

rural mosaic

rural architecture

ruralscape

conceptual scheme

44


pavilion system scheme

45


n. 22

n. 21

n. 20

n. 19

thematic pavilions

46


n. 17

n. 15

n. 14

n. 13

thematic pavilions

47


ruralscapes

48


ruralscapes

49


50


6

“Laboratorio Brindisi. Town Planning design workshop” Publication

A.A. 2012-2013 Town Planning design workshop Prof. Pierpaolo Tamburelli

The book is the result of the Town Planning Design Workshop. The course has been part of a broader investigation project on Italian industrial realities characterized by a highly compromised environment. LaboratorioBrindisi constitutes the second step of a deeper investigation on the SIN reality in Italy and afterwards concretize this research in the proposal of a future scenario for the Brindisi SIN area. The book aims to constitute an useful tool for the actors who might be involved in the future of the area, it’s composed of three main sections. The first part recollects a broad work of analysis and cataloguing made at the beginning of the investigation process. The second chapter presents the case study of Brindisi SIN area. A descriptive and photographical overview of the reality of Brindisi introduces to a proposal for a sustainable scenario for the future of the area. A set of punctual interventions is recollected in the design of the masterplan aimed to the development and recovery of the site. The third section contains a glossary which recollects in a synthetical way the main key-words explored through the book. 51


Laboratoriobrindisi book

52


Laboratoriobrindisi book

53


Laboratoriobrindisi book

54


Laboratoriobrindisi book

55


Laboratoriobrindisi book

56


Laboratoriobrindisi book

57


58


7

“Sardegna. Il territorio dei luoghi.

Paesaggi rurali: architettura, agricoltura, identità.” Workshop

September 2015 Scuola Estiva Architettura Sardegna Prof. Zoran Djukanovic Prof. Alessandro Plaisant

In the current European debate focused on multi-functional possibilities in agriculture, the issue of relocation of available resources plays a crucial role to cope with the specific challenges of the contemporary city in terms of quality of living, deployment of services and food production. Furthermore, it enhances development opportunities especially for low density residential areas, affected by structural limitations in terms of accessibility, loss of population, and public services consequently. The area of Surigheddu is the location for the development project. Streams, uncultivated lands, and a large catch basin describe its landscape. In a central position with the land reclamation area of the geographical region of Nurra, the area played an important role for the generosity of soils and an abundance of water resources in the past, proved by the numerous archaeological remains along the Rio Serra and Rio Barca. After the divestment of the production activities in the early 80s, Surigheddu became a huge area of grassland, while the structures went to meet a progressive deterioration and abandonment. The walking surveys, the discussions and the lectio magistralis succeeded during the workshop, brought to the development of several design proposals capable to revitalize this territory in need of regeneration. 59


design proposal

60


installation

61


62


Contact me at: valentina.meloni@hotmail.it

63


THANKS FOR READING!

64

Valentina Meloni Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio 2016

Valentina Meloni Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio 2016

Advertisement