Page 1

Dents-du-Midi

Wandelen in het Wallis

www.valaistourism.ch


Col de la Marlène, Verbier

Het onbekommerde wandelen Wallis

Wandelen is de oudste natuursport van de wereld! En ook nog eens supertrendy! Waarom? Steeds meer mensen van elke leeftijd ontdekken opnieuw dat je de natuur door te wandelen het intensiefst beleeft. In het ritme van de eigen beweging dringt alles veel beter tot je door dan bij passief kijken. Overtuig uzelf: goede schoenen en comfortabele kleding zijn voldoende om te starten. Op deze kaart hebben wij een keus gemaakt uit de mooiste wandelingen, van gemakkelijke tot middelzware tochten. Het zijn routes die dwars door het alpenlandschap leiden en een onuitwisbare indruk zullen achterlaten door hun schoonheid, de verfrissend zuivere lucht en het heldere zicht. Pittoreske dorpjes wisselen af met bloeiende alpenweiden en een rijke planten- en dierenwereld. En dat alles met hoge garantie op een blauwe hemel en milde temperaturen, want het Wallis heeft de meeste zonuren van Zwitserland! Werp meteen een blik op onze voorstellen op de kaart of op onze website. Of laat u gewoon bij ons in het Wallis adviseren. Wij maken graag een wandelvoorstel op maat voor u. Trouwens, eigen vervoer is niet nodig. Ons uitstekende openbaarvervoernet en veel bergbanen zorgen ervoor dat u altijd veilig van A naar B komt.


In het Wallis ligt u altijd goed Wallis

Een onderkomen is bij ons nooit zomaar een slaapgelegenheid, maar ook een deel van de traditionele gastvrijheid die aangenaam voelbaar is. Om het even of u nu in een hotel, een vakantiewoning, een bed-and-breakfast, een berghut of op een camping verblijft, u kunt zich altijd thuis voe­len en ervaren hoe belangrijk uw welzijn voor ons is. Het spectrum aan mogelijkheden is net zo uiteenlopend als de wensen van onze gasten. Typische Walliser familiehotels staan in groot contrast met grandeur uitstralende luxehotels. Wellnessresorts en historische hotels bestaan naast eenvoudige, maar gezellige herbergen. Kinderhotels laten kinderogen stralen en wie eens wil overnachten zoals in grootmoeders tijd, kan ook in het stro heerlijk dromen. Wat alle accommodaties gemeen hebben, is dat het eten en drinken altijd zeer verzorgd is. Dat varieert van pittige Walliser keuken en authentieke streekgerechten tot een gourmetmenu. U maakt de keus al naargelang uw smaak, budget en waar u zin in heeft. Op www.valaistourism.ch vindt u de verschillende overnachtingsadressen, compleet met prijzen, beschikbaarheid en mogelijkheid om meteen te boeken. Let op de speciale aanbiedingen en all-in arrangementen. Hebt u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op via telefoon +41 (0)27 327 35 70.

Info: www.valaistourism.ch ZOEKEN 40008 Âť


Lac de Taney

Overzicht wandelingen Wallis

Topografische kaart 1264 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Topografische kaart 1284 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Wandeling 1

Wandeling 2

★ 1u10

★★ 2u20

St-Gingolph Le Bouveret

Miex Le Flon Taney Miex Le Flon

Het dorpje St-Gingolph ligt aan de zuidelijke oever van het Meer van Genève, aan de Frans-Zwitserse grens. Tijdens de hele wandeling heeft u prachtig uitzicht op het meer. Le Bouveret ligt op een bevoorrechte plek bij de monding van de Rhône. Het plaatsje heeft interessante recreatievoorzieningen, die geen afbreuk doen aan de natuurlijke omgeving.

U wandelt langs de Chemin des Chevriers (het geitenhoederspad), waar u het Meer van Taney, een paradijselijk natuurlijk bergmeer, kunt ontdekken. Dit is een van de mooiste beschermde gebieden van de Alpen, vooral door de uitzonderlijke fauna en flora die rond dit meer terug te vinden zijn. Het uitzicht op de bergtoppen van de streek ­Chablais is adembenemend mooi.


Topografische kaart 1284 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Topografische kaart 1304 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Wandeling 3

Wandeling 4

★★★ 4u00

Torgon La Jorette Plan-du-Croix Torgon Na het dorp Torgon de hangbrug oversteken om in La Jorette te belanden. We wandelen door een prachtig naaldbos, en komen uit bij een prachtige alpenweiden landschap. Dwars door dit landschap komen we aan in Dravers, het hoogtepunt van onze wandeling. Na een aangename afdaling komen we weer terug in Torgon.

★ 2u00

Morgins En Tey Morgins Vanuit Morgins, een gezellig vakantiedorpje in de regio Portes du Soleil, wandelt u door de vallei van Tovassière. U volgt het Sentier des Ponts (het bruggenpad) langs de Vièze tot in En Tey. Parallel daarmee, op de linker rivieroever, loopt het Sentier des Planètes (het planetenpad) langs de alpenweg.

Topografische kaart 1304 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Topografische kaart 1304 – Wandelkaart 1:25 000 Chablais valaisan

Wandeling 5

Wandeling 6

★★ 3u30

Champéry Barme Champéry Champéry, een van de oudste toeristische bestemmingen van Zwitserland, is ’s winters het centrum van het skigebied Portes du Soleil en tevens het vertrekpunt van de wandeling. Die leidt naar een prachtige hoogvlakte met authentieke chalets en twee restaurants aan de voet van de Dents Blanches. Op de terugweg kunt u de Dents du Midi bewonderen.

★★ 3u00

St-Maurice Aussays Vérossaz St-Maurice Alvorens aan de wandeling te beginnen is een bezoek aan de bezienswaardigheden van St-Maurice de moeite waard: abdij, basiliek, kasteel, vestingwerken, feeëngrot. Omhoog naar Vérossaz, gelegen op een bergplateau onder de Dents du Midi en terugkeer naar St-Maurice met uitzicht over de Chablais.


Branson, Fully

Topografische kaart 1324 –1325 – Wandelkaart 1:25 000 Vallée du Trient

Topo. kaart 1305 –1325 – Wandelkaart 1:25 000 Du Rhône aux Muverans

Wandeling 7

Wandeling 8

★★★ 3u30

Finhaut Salvan Vernayaz Dit traject loopt langs de voormalige Route des Diligences (postkoetsroute) die het dal ontsloot voor de aanleg van de spoorlijn Martigny-Châtelard. U verlaat Finhaut en wandelt langs de linkerkant van de helling. Hoogtepunten onderweg zijn de waterval van Triège, het dierenpark van Les Marécottes en het tandradbaantje. De passage door de Trientkloof op weg naar Vernayaz is de ­moeite waard.

★★ 2u00

Champex d’Allesse Pont de Branson Fully Een kabelbaan brengt u naar Champex d’Allesse, een dorpje dat tussen de hemel en de aarde lijkt te zweven. Dankzij het me­ diterrane klimaat is de flora en fauna hier uniek voor Zwitserland. Vandaar de naam: Follatères (gekke aarde). Eindpunt is de brug van Branson. Speciale PostAuto-aanbieding «Follatères». Info: www.postbus.ch WEBCODE

10198

»


Topografische kaart 1345 – Wandelkaart 1:25 000 Verbier – St-Bernard

Topografische kaart 1345 – Wandelkaart 1:25 000 Verbier – St-Bernard

Wandeling 9

Wandeling 10

★★ 2u20

La Fouly Praz de Fort Vanuit La Fouly komt u langs de Drance, waar u door uitgestrekte bossen loopt en gehuchten passeert met stenen huizen en de typische larikshouten opslagschuren, de «raccards». Bewonder de beroemde morene van Saleina, de hangende gletsjers en het prachtige bergensilhouet aan de oostelijke grens van het Mont-Blancmassief.

★★ 3u40

Bourg-St-Pierre Liddes Orsières Bourg-St-Pierre is een beroemde halteplaats op de Grote Sint-Bernhardroute waar Napoleon in 1802 overnachtte. Wandel langs de Drance en luister naar het kabbelende water van de beek. Bewonder de waterkracht­ installatie van Palazui, het agrarische landschap van Liddes en de vele mooie dorpen onderweg naar het eindpunt Orsières.

Topografische kaart 1365 – Wandelkaart 1:25 000 Verbier – St-Bernard

Topografische kaart 1346 – Wandelkaart 1:25 000 Verbier – Val de Bagnes

Wandeling 11

Wandeling 12

★★★★ 3u15

Col du Grand-St-Bernard Lacs de Fenêtre Col du GrandSt-Bernard Mooie bergwandeling boven de 2400 meter. Van het beroemde hospitium wandelt u naar de Col des Chevaux en via de Combe de Drône bereikt u de Col de Bastillon en de drie venstermeren, de Lacs de Fenêtre. Stukje Italië via Fenêtre de Ferret om weer te eindigen bij de Italiaans-Zwitserse grens.

★ 1u30

Mauvoisin Bonatchiesse Fionnay Mauvoisin ligt onder de beroemde gelijknamige boogstuwdam en heeft een rijk cultuuraanbod. De afdaling door het Haut Val de Bagnes laat u kennismaken met een ongerept natuurlandschap, gedomineerd door hoge alpentoppen. In Bonatchiesse treft u een unieke biotoop aan. Tenslotte bereikt u Fionnay aan de voet van een machtige rotswand waar ook een waterkrachtcentrale te bezoeken is.


Ovronnaz

Topo. kaart 1325 –1326 – Wandelkaart 1:25 000 Verbier / Val de Bagnes

Topo. kaart 1305 – Wandelkaart 1:25 000 Ovronnaz / Mayens-de-Chamoson

Wandeling 13

Wandeling 14

★★★ 3u15

▲  ★★★ 3u20

Savoleyres Lac des Vaux Les Ruinettes

Jorasse La Seya Grande Garde Ovronnaz

Vanuit Savoleyres, hoog boven de bekende vakantieplaats Verbier, wandelt u naar Croix de Cœur en volgt u de bergkam. Geniet van het uitzicht op het dal met het bergmeer Lac des Vaux bij het oversteken van de Col des Mines, wandel rond de Mont Rogneux en neem in Les Ruinettes de kabelbaan terug naar Verbier.

Boven de boomgrens wandelt u in de open natuur en hebt u een prachtig uitzicht over Centraal-Wallis, van Leuk tot Martigny. Wanneer u afdaalt naar het naaldbos kunt u de zuivere alpenlucht opsnuiven. In Ovronnaz kunt u heerlijk ontspannen in de warmwaterbaden «Thermalp les Bains».


ometimes even oysters quiver in anticipation.

www.valdor.ch

S

www.provins.ch

Partners Wallis

Choyez votre plaisir.

Sneller naar het Wallis. Autotransport LÜtschberg: Kandersteg–Goppenstein in slechts 15 minuten. Overdag om de 30 minuten verbindingen in beide richtingen, in spitsuren om de 15 minuten en bij grote drukte nog vaker. www.bls.ch/autoverlad

Op het goede spoor.

vaude.com

CHALETS EN VAKANTIEWONINGEN www.interhome.ch Phone 0840 84 88 88

12-7991 VALDOR D Annonce 58 x 53 m


Kreuzboden, Saastal

Zonnige uitzichten Wallis

Natuurlijk hebben wij geen directe lijn met Petrus. Maar wat zeker is: nergens in Zwitserland is de kans op mooi vakantieweer zo groot als bij ons. Als u wilt controleren of in het Wallis echt bijna altijd de zon schijnt, kijk dan op internet door onze live-cams. Onder de volgende link vindt u ook uitgebreide informatie over weerprognoses. Info: www.valaistourism.ch ZOEKEN 337593 »

Waar altijd wat gaande is Het gaat door het land en zelfs wereldwijd rond als een lopend vuurtje: het bergland Wallis is meer dan een geheimtip voor de meest uiteenlopende evenementen. Kleine, traditionele feesten met hun authentieke charme kunnen net zo’n aantrekkingskracht uitoefenen als grote en internationale evenementen op het gebied van kunst, muziek en sport. Neem de gelegenheden waar die het u gemakkelijk maken land en volk beter te leren kennen. De snelste manier is op internet kijken en zoeken op datum, plaats en thema, helemaal naar eigen inzicht. Info: www.valaistourism.ch ZOEKEN 2713 »

Met onderscheiding Toegegeven, wij zijn heel trots dubbel bekroond te zijn met het label «Valais excellence»: ISO 9001 voor kwaliteit en 14001 voor het milieu. Wat betekent dat voor u? De zekerheid het beste te krijgen. Het label kenmerkt bijvoorbeeld Walliser bedrijven die bij hun bedrijfsvoering hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid nemen en voortdurend naar verbetering van hun aanbod streven. «Valais excellence» garandeert u verder dat, waar Wallis op staat, ook echt Wallis is.


Topo. kaart 1285 –1286 – Wandelkaart 1:25 000 Sion – Derborence – Sanetsch

Topo. kaart 1305 – Wandelkaart 1:25 000 Ovronnaz / Mayens-de-Chamoson

Wandeling 15

Wandeling 16

★★★ 4u00

▲  ★★ 2u10

Derborence Montbas Motelon Derborence

Saillon Hangbrug in Farinet Leytron

Het Lac de Derborence is ontstaan door twee enorme aardverschuivingen – één in 1714 en één in 1749. Het dal van Derborence is inmiddels een beschermd natuurgebied van nationaal belang en zal u zeker bekoren door zijn rijke fauna en flora. Met wat geluk kunt u hier zelfs de statige lammergier zien vliegen.

U vertrekt vanuit het middeleeuwse stadje Saillon met zijn thermale baden en bezoekt de drie wijnstokken van de lokale valsemunter Farinet. Loop vervolgens omhoog door de wijngaarden en steek de Salentze over via een indrukwekkende hangbrug, 136 meter boven de grond. Op het eindpunt Leytron wacht een verfrissend glas Petite Arvine.

Topografische kaart 1286 – Wandelkaart 1:25 000 Sion – Derborence – Sanetsch

Topo. kaart 1305 –1306 / 1325 –1326 – Wandelkaart 1:25 000 4 Vallées

Wandeling 17

Wandeling 18

★★ 2u45

Tsanfleuron Cabane de Prarochet Col du Sanetsch Deze prachtige wandeling loopt gedeeltelijk boven de boomgrens en brengt u naar de voet van de Tour Saint-Martin, ook wel duivelskegel genoemd. In de Cabane de Prarochet, die eigendom is van de skiclub van ­Savièse, kunt u pauzeren en een hartversterkertje nemen om uitgerust aan de terugtocht naar de Col du Sanetsch te beginnen.

▲  ★★★ 3u00

La Tzoumaz Isérables Riddes La Tzoumaz, een opkomende vakantieplaats in het skigebied Les 4 Vallées, is het ver­ trekpunt van een wandeling door bossen en weilanden in een prachtige omgeving die ­uitkijkt over het Rhônedal. Vanuit Isérables kunt u terugkeren naar Riddes. U hebt de keus tussen een onlangs vernieuwde kabelbaan of een duizelingwekkend pad omlaag.


Tracouet, Nendaz

Topografische kaart 1306 – Wandelkaart 1:25 000 4 Vallées

Wandeling 19

Topografische kaart 1326 – Wandelkaart 1:25 000 Val d’Hérens

★★ 3u00

Wandeling 20

★★★ 3u30

Tracouet Pra da Dzeu Haute-Nendaz

Dixence Stuwdam Cabane de Prafleuri Dixence Stuwdam

Met de kabelbaan gaat u naar Tracouet met zijn idyllische bergmeer Lac Noir, te midden van een overweldigend alpenlandschap. In Prarion staan de dikste lariksen van Europa, sommige met een stamomtrek van wel 12 meter. In Nendaz is het heerlijk wandelen op het 100 km lange wandelnet langs oude irrigatiekanalen.

Een gemakkelijke bergwandeling langs de stuwdam, door de Alpe de la Barma, langs het Sentier des Bouquetins naar het hoogste punt op de Col des Roux (2804m). Een bijzondere fauna is aan te treffen rond de Cabane de Prafleuri; in de nabijheid van de hoogste stuwdam van Europa leven steenbokken, gemzen en bergmarmotten.


Topografische kaart 1327 – Wandelkaart 1:25 000 Val d’Hérens

Topografische kaart 1306 – Wandelkaart 1:25 000 Val d’Hérens

Wandeling 21

Wandeling 22

★★ 2u30

★★ 3u00

Les Haudères La Forclaz La Sage Villa Evolène

St-Martin Mase Vernamiège Nax

In dit wellicht meest authentieke dal van het Wallis ontdekt u rustieke dorpjes met door de zon geblakerde houten huizen in oorspronkelijke bouwstijl. U maakt kennis met de «Sur les rocs-dorpen»: La Forclaz te midden van weilanden, La Sage met zijn kapel en Villa met zijn typische chalets. Evolène houdt zijn tradities in ere.

Het gedeelte St-Martin – Nax is het evenbeeld van het hoger gelegen Maya – Mont Noble. Dit stukje Val d’Hérens ziet zijn toekomst in duurzaam toerisme. Dat doet het door slapende dorpjes op te knappen, oude ambachten te integreren in het toeristische aanbod en een biosfeerreservaat van nationaal belang te onderhouden.

Topografische kaart 1286 –1306 – Wandelkaart 1:25 000 Anzère

Topografische kaart 1286 – Wandelkaart 1:25 000 Anzère

Wandeling 23

★ 2u10

Wandeling 24

★★ 3u30

St-Léonard Bisse de Clavau Sion

Pas de Maimbré Serin Anzère

St-Léonard is trots op zijn ondergrondse meer, het grootste van Europa. Volg het pad door de wijngaarden tot de Bisse de Clavau. Laat u meevoeren op het geluid van kabbelend water en geniet van de talrijke wijnbouwershuisjes, ingebed tussen de wijngaarden. Afdaling naar de hoofdstad van het Wallis, Sion. Profiteer van het combiaanbod «Bisse de Clavau» van PostAuto.

Voordat u in Pas de Maimbré aan de wandeling begint, moet u eerst het uitzicht op Centraal-Wallis en de Walliser Alpen bewonderen. Tijdens de wandeling door de prachtige alpenweiden van Tsalan d’Ayent en Serin ziet u de bekende zwarte Eringerkoeien. U steekt een irrigatiekanaal over en komt dan in Anzère uit, een vakantieplaats in opkomst en een paradijs voor leuke gezinsvakanties.


Lac de Moiry, Grimentz

Topo. kaart 1286 –1287 – Wandelkaart 1:25 000 Crans-Montana / Sierre

Topografische kaart 1327 – Wandelkaart 1:25 000 Val d’Anniviers

Wandeling 25

Wandeling 26

★★ 2u30

★★ 3u30

Lens Chermignon MontanaVillage Lens

Moiry Stuwdam Lac du Glacier Moiry Stuwdam

Een gemakkelijke wandeling bovenlangs de terrasvormige wijngaarden van Sierre. Nog hoger ligt het beroemde vakantieplaats Crans-Montana. Vanuit Lens, aan de voet van de Christ-Roi gaat het richting Chermignon d’en Haut en Montana-Village. Prachtig uitzicht op het Val d’Anniviers en de Walliser alpenketen. Terug naar Lens via Chermignon d’en Bas.

Prachtige bergwandeling, twee kilometer langs het stuwmeer van Moiry en vervolgens rond het gletsjermeer met besneeuwde ­alpentoppen op de achtergrond. Langs de andere dalzijde keert u terug naar de stuwdam. Een bezoek aan het fotogenieke dorp Grimentz met zijn fleurige bloembakken aan de balkons is een mooie afronding.


Topografische kaart 1307 – Wandelkaart 1:25 000 Val d’Anniviers

Topografische kaart 1287 – Wandelkaart 1:25 000 Crans-Montana / Sierre

Wandeling 27

Wandeling 28

★★ 3u10

Tignousa Weisshorn hotel St-Luc

★ 2u30

Salgesch Veyras Sierre

Vanuit St-Luc rijdt u met de kabeltrein naar Tignousa. Van daaruit volgt u de planetenweg waar het zonnestelsel op kleine schaal wordt weergegeven. Dit pad loopt door naar hotel Weisshorn. Hier hebt u een adembe­ nemend uitzicht op de vijf vierduizenders. Vervolgens daalt u af naar St-Luc, het geografische centrum van het Wallis.

Van een goed glas wijn genieten is één ding. Hoeveel werk en liefde voor het vak daar achter steekt, komt u te weten tijdens deze wandeling. Tijdens een bezoek aan een ­wijnkelder, aan het wijngaard- en wijnmuseum in Salgesch of aan het museum in het Château de Villa in de zonnestad Sierre leert u de bekendste druivensoorten van de streek kennen.

Topografische kaart 1267–1287 – Wandelkaart 1:25 000 Leukerbad

Topografische kaart 1287 – Wandelkaart 1: 25 000 Leukerbad

Wandeling 29

Wandeling 30

★★ 2u45

Leukerbad Inden Varen De wandeling van Leukerbad naar Varen onthult langs zijn traject de indrukwekkenderijkdom van de verschillende landschappen die ontstaan zijn door de ontmoeting tussen de natuur en de mens: het imposante bergmassief rond Leukerbad, bossen, rotswanden, duizelingwekkende paden, velden, wijngaarden, weilanden, verkeerswegen, plaatsjes . . .

★★ 3u00

Unterems Bhutaanse brug Leuk station Unterems was een van de eerste bewoonde gebieden in het Wallis. Het hoogtepunt van deze wandeling is ongetwijfeld de Bhutaanse brug in het Pfynwald. De brug werd in 2005 samen gebouwd door mensen uit Bhutan en het Wallis. Symbolisch wil men hiermee ook een culturele brug slaan tussen Zwitserland en de Himalayastaat Bhutan.


Brochures Wallis Vakantie aan de zonzijde Wallis

Op de sporen van het geluk Wallis

www.valaistourism.ch

Zomer D/F/E/I/NL

www.valaistourism.ch

www.valaistourism.ch

Winter D/F/E/I/NL

Golfer’s Paradise Valais

Wellness D/F (Web E/I)

Meeting in Valais

www.valaistourism.ch

Golf D/F/E

Wellness in Valais

www.valais.ch

Meetings D/F/E

Wandelen in het Wallis

Wandelen langs «Suonen» Wallis

Wandeltochten Wallis

Er staan interessante wandelgidsen en -boeken ter beschikking voor wandelingen in het Wallis. Op www.valrando.ch vindt u een keuze uit de belangrijkste publicaties, u kunt ze daar

www.valaistourism.ch

Wandelen D/F/E/I/NL

www.valaistourism.ch

Wandelen aan «Suonen» D/F/E/I/NL

www.valaistourism.ch

ook meteen bestellen.

Wandeltoeren D/F/E/I/NL

U kunt de brochures van Wallis ook online doorbladeren en downloaden. Bestel verdere brochures van Wallis Toerisme:

Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion T +41 (0)27 327 35 70, F +41 (0)27 327 35 71 info@valais.ch, www.valaistourism.ch

Info: www.valaistourism.ch ZOEKEN 40013 »


Topografische kaart 1287–1288 – Wandelkaart 1: 25 000 Leukerbad

Topografische kaart 1268

Wandeling 31

Wandeling 32

★★ 3u30

Jeizinen Erschmatt Leuk-Stadt Leuk station

★ 2u00

Fafleralp Kühmad Blatten

Tijdens deze wandeling valt er heel wat te beleven en te zien: een hondenfokkerij in ­Jeizinen waar honden worden afgericht tot schapenhoeders, de teelt van oude voederplanten en traditioneel roggebrood bakken in Erschmatt en het satellietstation van Brent­ jong boven de stad Leuk.

De Lötschentaler Höhenweg is een van de klassieke Walliser wandelroutes. De kruisweg is minder bekend. Deze wandeling door het mooie Lötschental begint bij de kapel van Kühmad en eindigt bij de kerk in Blatten. Het is een perfecte wandeling om weg te vluchten uit de dagelijkse stress en weer tot jezelf te komen.

Topografische kaart 1288 – Wandelkaart 1:25 000 Visp

Topografische kaart 1308 – Wandelkaart 1:25 000 Visp

Wandeling 33

▲  ★★ 3u45

Wandeling 34

★ 1u00

Ausserberg Niedergesteln Raron

Schalb Embd

Vanuit Ausserberg volgt u het wandelpad van de BLS-spoorweg tot aan de nieuwe hangbrug over de Jolikloof. Het is een onvergetelijke ervaring om af te dalen in de kloof en het bulderende water tegemoet te gaan. Na de tunnel keert de rust weer. Wanneer u langs het irrigatiekanaal van Stägeru wandelt, komt u op een brede weg terecht die naar Niedergesteln en vervolgens naar Raron leidt.

In dit wandelparadijs in het hart van de prachtige Augstbord-regio kunt u een aangename en gemakkelijke wandeling maken. Te midden van een ongerepte natuur wandelt u door goed onderhouden weidelandschappen, mooie naaldbossen en typische dorpen. Echt Wallis.


Hellela, Zeneggen

Topografische kaart 1288 – Wandelkaart 1:25 000 Visp

Wandeling 35

Topografische kaart 1288 –1289 / 1308 –1309 – Wandelkaart 1:25 000 Visp

★★ 2u30

Wandeling 36

★★ 3u00

Moosalp Chalte Brunne Breitmatte Zeneggen Watereducatiepad

Giw Gibidumpass Sädolti Häüschbiele Gspon

De Moosalp met zijn talrijke moerassige biotopen is het vertrekpunt van deze wandeling. U ontdekt er achtereenvolgens de Bonigersee, een meer waar veel riet en allerlei soorten grasachtige planten groeien, het Diepjenven dat vroeger als waterreservoir werd gebruikt voor de irrigatie, het drink­ waterreservoir van Zeneggen en de kapel van Biel.

De wijngaarden van Visperterminen, de hoogstgelegen van Europa, zijn zichtbaar vanuit de postauto. Een stoeltjeslift brengt u naar het vertrekpunt van de wandeling boven de boomgrens met voortdurend adembenemende panorama’s. De afdaling naar Gspon loopt door een schaduwrijk bos.


Topografische kaart 1308 – Wandelkaart 1:25 000 Grächen

Wandeling 37

Topografische kaart 1348 – Wandelkaart 1:25 000 Zermatt

★★ 3u45

Wandeling 38

★★ 2u00

Grächen Hannigalp Hohtschugge Grächen

Gornergrat Rotenboden Riffelberg

Deze wandeltocht biedt niet minder dan twee adembenemende uitzichtpunten. Op het hoogste punt, de «Hannigalp», reikt het panorama van de vierduizend meter toppen rond het Matterdal tot aan de Berner Alpen. Vanaf het uitzicht- en rustpunt «Hohtschugge» opent het unieke vergezicht op het nabije Visperdal en de daarin liggende dorpen.

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste ­wandelingen in het Wallis. U ziet hier een tête-à-tête tussen Matterhorn en Monte Rosa, de beroemdste vierduizenders van deze streek. Deze wandeling begint op de Gornergrat waar het hoogst gelegen hotel van Zwitserland zich bevindt.

Topografische kaart 1328 –1329 – Wandelkaart 1:25 000 Saas-Fee

Topografische kaart 1329 –1349 – Wandelkaart 1:25 000 Saas-Fee

Wandeling 39

Wandeling 40

★★★ 2u30

▲  ★★★★ 7u30

Längflüe Spielboden Gletschergrotte Saas-Fee

Mattmark Jazzilücke ­Antronapass Heidbodme

In Längflüh ziet u beneden Saas-Fee, de parel van de Alpen, liggen. U wandelt door een soort maanlandschap naar Spielboden en langs de morene van de verdwenen gletsjer. Over alpenweiden leidt de weg omlaag naar het mooie bergdorp Saas-Fee, waar steeds weer iets nieuws te ontdekken is.

Het startpunt van deze unieke bergwandeling ligt bij de hoogste aarden stuwdam in Zwitserland bij Mattmark. De steile klim wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Vanuit het hoogste punt, de Jazzilücke, gaat de route bijna over Italiaans grondgebied en blijft daarna de grens volgen tot aan de Antronapas. Deze nieuwe hoge route leidt u naar de stoeltjeslift bij bergstation Heidbodme.


Massaweg

Topografische kaart 1269 –1289 – Wandelkaart 1:25 000 Aletsch

Topografische kaart 1289 – Wandelkaart 1:25 000 Aletsch

Wandeling 41

Wandeling 42

★★★ 4u30

Blatten Ried-Mörel Greich Betten Massaweg Vanuit Blatten/Naters wandelt u langs de berghelling door de imposante Massakloof waar het smeltwater van de Aletschgletsjer terechtkomt. U wandelt verder naar RiedMörel, hoofdplaats van de gemeente Riederalp en uiteindelijk komt u via Greich in Betten/Bettmeralp aan. Richt daar de blik in zuidelijke richting op de majestueuze Matterhorn.

★★ 3u30

Rosswald Bortelhütten Berisal Vanuit Ried-Brig voert een kabelbaan naar Rosswald op 1800 meter, startpunt van deze hooggebergtewandeling. Dit is een ontmoeting met sappige alpenweiden, ongerepte natuur en een wondermooie flora en fauna. Bewonder ook de indrukwekkende Ganterbrug.


Topografische kaart 1269 – Wandelkaart 1: 25 000 Aletsch

Wandeling 43

Topografische kaart 1269 –1270 – Wandelkaart 1:25 000 Aletsch

★★ 2u15

Bettmerhorn Station Riederfurka Riederalp

Wandeling 44

★ 1u15

Bellwald St. Annakapel Fiesch

Tijdens deze wandeling aan de rand van de regio Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, zult u gefascineerd zijn door de Aletschgletsjer. De weg volgt een bergkam, waarna u het natuurbeschermingscentrum van Pro Natura in de Villa Cassel bereikt en tenslotte het autovrije bergdorp Riederalp.

Bellwald, het hoogstgelegen dorp van het Goms, is gelegen aan de ingang van het ­Fieschertal en biedt een uniek uitzicht. De kapel die u halverwege tegenkomt, is gewijd aan de heilige Anna, de beschermheilige van de moeders, de huisvrouwen en het hu­ welijk. De wandeling eindigt in Fiesch, een plaats van historische, economische en toeristische betekenis.

Topografische kaart 1269 –1270 – Wandelkaart 1:25 000 Binntal

Topografische kaart 1250 – Wandelkaart 1:25 000 Goms

Wandeling 45

Wandeling 46

★★★★ 6u15

Ernen Alpe Frid Eggerhorn Binn Deze wandeling gaat tot een hoogte van meer dan 2500 meter en is bedoeld voor ­ervaren bergwandelaars. Vanuit het charmante dorp Ernen klimt de weg door de ­alpenweiden naar de Alpe Frid en vervolgens de Eggerhorn. Daarna begint de lange afdaling naar Binn. Met wat geluk kunt u in het Binntal zelfs wat kristallen vinden.

★★ 4u15

Oberwald Ulrichen Geschinen Münster Het bospad doet sinds kort de bekende Gommer Höhenweg concurrentie aan. Het voordeel van deze wandeling is dat hij parallel loopt met de spoorweg. Als u geen zin meer heeft of als de benen moe zijn, kunt u de wandeling dus altijd onderbreken. In de zomer biedt het bos een welkome verfrissing.


➤ Symboolverklaring Moeilijkheidsgraad

Wandeltijd

tot 3 uur

Maaltijden en openbaar vervoer Maaltijden mogelijk

Postauto

★★

3:05 tot 4:30

Luchtkabelbaan

Autobus

★★★

vab 4:30 tot 5:30

Kabelbaan

Trein

★★★★

vanaf 5:30

Stoeltjeslift

Schip

Wandelweg

Standkabelbaan

Bergwandelweg

Start wandeling Voor mensen zonder hoogtevrees

Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion

Pré-Fleuri 6, Case postale 23, CH-1951 Sion

T +41 (0)27 327 35 70, F +41 (0)27 327 35 71

T +41 (0)27 327 35 80, F +41 (0)27 327 35 81

info@valais.ch, www.valaistourism.ch

info@valrando.ch, www.valrando.ch

Photos: Arlettaz David, Chablais Tourisme SA, Panchard François, Perret Christian, Sierre-Anniviers Tourisme, Valrando Printed in Switzerland – 2012

  Plaats met aansluiting op openbaar vervoer

Wandelen (nl)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you