Page 1


VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3637867 e-mail: info@vakxikon.gr web site: ekdoseis.vakxikon.gr Τίτλος Βιβλίου: Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο Συγγραφέας: Ελένη Αντωνιάδου Επιμέλεια - Διορθώσεις: Έλενα Στόιου Σχεδιασμός Έκδοσης & Εξωφύλλου: Εκδόσεις Βακχικόν © 2019 Εκδόσεις Βακχικόν & Ελένη Αντωνιάδου ISBN: 978-960-638-047-1 Εκδοτική Σειρά: Βακχικόν Πεζά/Δοκίμια Αριθμός Σειράς: 124/7 Πρώτη Έκδοση: Ιούνιος 2019 Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Eλληνικού Nόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής άδειας του εκδότη κατά οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3637867


Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ 


ΒΙΟΕΡΓΟΓΡΑΦΊΑ ΤΊΤΟΥ ΠΑΤΡΊΚΙΟΥ

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1928 στην Αθήνα, στη γνωστή τότε κλινική του Πουλή, Σόλωνος και Δημοκρίτου, και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια σε σπίτια κοντά στην Ομόνοια και το Σύνταγμα. Αυτό που μνημονεύεται στην ποίησή του ως πατρικό σπίτι ήταν στην οδό Μάρνη, αριθμός 48. Γονείς του ήταν οι ηθοποιοί Σπύρος και Λέλα Πατρικίου, που κι αυτοί είχαν γεννηθεί στην Αθήνα. Και οι δύο γονείς του κατάγονταν από νησιά. Η οικογένεια του πατέρα του είχε τις ρίζες της στην Κεφαλονιά, εγκαταστάθηκε αργότερα στην Τζια και κατόπιν στην Αθήνα. Κεφαλλονίτικης προέλευσης είναι και το όνομα του παππού του, Ιωάννης-Βαπτιστής, με το οποίο βαφτίστηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη, αλλά του έδωσαν και το όνομα Τίτος, το οποίο αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση. Έτσι, στα επίσημα χαρτιά έχει δύο ονόματα: Βαπτιστής-Τίτος. Ο προπάππος του, ο ναυτικός Σπύρος Πατρίκιος, από την Άσσο της Κεφαλονιάς, μετέφερε με το καράβι του εφόδια στους πολιορκημένους του Μεσολογγίου. Το 1825 οι Τούρκοι τον έπιασαν και τον κρέμασαν. Η μητέρα του καταγόταν από τη Σίφνο, όπου ο Τίτος Πατρίκιος πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη Σιφνιά γιαγιά του, την ηθοποιό Ευδοξία Σταματοπούλου. Ο παππούς του, ο ηθοποιός Παναγιώτης Σταματόπουλος, καταγόταν από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας. Τα παιδικά μου καλοκαίρια τα ’ζησα ανάμεσα σε δύο κύβους. Απάνω ο άσπρος κύβος του σπιτιού κάτω απ’ τα πόδια μου η στέρνα αθέατος κύβος με σκοτάδι.


7

ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το ποίημα έχει τίτλο «Σίφνος ή το παιχνίδι με τα ζάρια» και περιέχεται στη συλλογή Αντικριστοί καθρέφτες, (1988). Αλλά εκτός από τα ταξίδια της Σίφνου κάνει και ένα πολύ πιο μακρινό, σε ηλικία δύο ετών: Ο πατέρας του, που είναι με τον θίασό του στην Αμερική από το 1929, τον παίρνει μαζί του στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου θα επιστρέψουν το 1931. Αδελφή του πατέρα του ήταν η γνωστή ποιήτρια Λιλή Ιακωβίδη. Σε μια διάλεξη της Λιλής Ιακωβίδη για τον Παλαμά στον Παρνασσό το 1935, η γιαγιά του, Φραγκίσκη Πατρικίου, που καταγόταν από την Τήνο, θα οδηγήσει τον μικρό Τίτο να φιλήσει το χέρι του Παλαμά που ήταν παρών. Στη Λιλή Ιακωβίδη χρωστά και τη γνωριμία με τον Σικελιανό. Από εκείνη την πρώτη γνωριμία συγκρατεί την ωραία μορφή του ποιητή και το κυμάτισμα της μαύρης μπέρτας του. Ο Τίτος Πατρίκιος αποφοίτησε το 1946 από το Βαρβάκειο με άριστα, έχοντας αλλάξει διάφορα σχολεία. Πήγε στο νηπιαγωγείο της ιδιωτικής Σχολής Σαλβάνου, απ’ όπου τον απέβαλαν ως άτακτο, έκανε την Πρώτη Δημοτικού στο 12ο Δημόσιο Δημοτικό του Μεταξουργείου (σ’ αυτό είχε πάει και ο Αντώνης Σαμαράκης), τη μισή Δευτέρα στο Ζηρίνειο της Βούλας ως εσωτερικός και την άλλη μισή Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στη Σχολή Μεταξά, με ιδιοκτήτρια την Αντιγόνη Μεταξά που βρισκόταν τότε στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Στο σχολείο αυτό πήρε μέρος και στο παιδικό θέατρο που είχε οργανώσει η Αντιγόνη Μεταξά με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Κροντηρά. Την Πρώτη Οκταταξίου την έκανε στο 1ο Γυμνάσιο της Πλάκας, και τη Δευτέρα και την Τρίτη, με υποτροφία, εσωτερικός στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, η οποία έκλεισε με τον πόλεμο το 1940. Το 1941 που άνοιξαν τα σχολεία, εγγράφηκε στο Βαρβάκειο, όπου έκανε τις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου. Το 1946 έδωσε εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μπήκε ανάμεσα στους τρεις πρώτους. Το 1948-49 φοίτησε και στη

Profile for Vakxikon.gr

Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο - Ελένη Αντωνιάδου  

Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο - Ελένη Αντωνιάδου  

Advertisement