Page 1


Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι;


Η ψηφιακή έκδοση (e-book) διανέμεται δωρεάν ISBN: 978-960-9776-22-6 Βακχικόν - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εκδόσεις Vakxikon.gr Μαραθώνος 36, 122 44 Αιγάλεω www.vakxikon.gr info@vakxikon.gr Σταύρος Καμπάδαης Αδραμυτίου 9, 171 21 Ν. Σμύρνη 210 9357802 skampadais@gmail.com © 2013 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Σταύρος Καμπάδαης Σειρά: Βακχικόν Ποίηση - 21 Πρώτη Έκδοση: Φεβρουάριος 2010 (Εκδόσεις Aλεξάνδρεια) Δεύτερη Έκδοση: Φεβρουάριος 2013 Επιμέλεια Έκδοσης & Εξωφύλλου: Vakxikon.gr Το εξώφυλλο είναι μια ιδέα του Αριστοτέλη Βικεντίου.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΠΑΔΑΗΣ

Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι; Δεύτερη Έκδοση

Vakxikon.gr 2013


ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ Διαπόμπευση, Αλφειός 2004, Vakxikon.gr 2013 Γιατί καθετί που πουλιέται δεν έχει καμία αξία, Ash in Art 2007, Vakxikon.gr 2013 Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι;, Αλεξάνδρεια 2010, Vakxikon.gr 2013


Στον Φαλέγγα Σταύρο. Στον Φιλιππούση Γιώργο. Στον Βιδάλη Βασίλη και στον Θηβαίο Χρήστο. Όταν οι γύρω βγάζαν μαχαίρια, αυτοί άπλωναν χέρια. Και όχι δεν πατσίζουμε με αυτό, εγώ χρωστώ.

Τις ευχές μου (από την 1η έκδοση): Στον Νέστορα Πουλάκο. Στον Γιώργο Τσουκνίδα. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν εδώ. Στην Εύη Τζούδα. Της το είχα πει.

--


Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Όταν σκέφτομαι ήχο να βγαίνει από μέσα μου, σκέφτομαι εκρήξεις συθέμελες, φουρνέλα και άλλα ωραία τέτοια. Στη σκέψη να ανασύρω τραγουδιστή φωνή από μέσα μου, αυτά γλυκαίνουν λίγο και η μόνη φωνή που θα έβγαζα είναι η ίδια η φωνή που έβγαλα όταν ήρθα στη ζωή. Κραυγή.

- 11 -


Αρκετές φορές 3-4 χαράματα θα ξυπνήσω με ένα δρόμο τυπωμένο στο μυαλό. Δρόμος που βγάζει σε άλλους δρόμους. Δρόμος που περπάτησα παλιά. Τον θυμάμαι καλά. Tο πεζοδρόμιο είναι χαμηλό, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο του δρόμου. Ο δρόμος είναι καθαρός, έχει νεραντζιές και ο ήλιος χύνεται όμορφα. Ο δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα και γύρω-γύρω βλέπεις 3-4 ψηλά κτήρια. Ο ορίζοντας φαίνεται. Ανοίγει το μάτι σου. Ανοίγει η ψυχή σου. Εκεί συνάντηση.

- 12 -


ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 20 ΦΡΑΓΚΑ ΠΗΡΑ 3 ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΛΗΡΩΣΑ 80 ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΑΣΩ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΜΟΥ Με ενδιαφέρει η εκποίηση του προϊόντος. H διάλυση της τιμής. Το τέλος της μεταπράτησης. Ό,τι σχετίζεται με την ύλη να ψωνίζεται στα παζάρια. Και όταν σκέφτομαι να γίνομαι σουξέ ή best seller, σκέφτομαι να δίνομαι ή από χέρι μαύρου ή από πάγκο γύφτου.

- 13 -


Λ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ Σε μια από τις τελευταίες επικοινωνίες με τον εαυτό μου, εμπιστευτικά αυτός μου είπε. Η Αφάνεια. Η Ασημαντότητα. Ο Αγνωστικισμός. Είναι λέξεις που ίσως μας οδηγήσουν στο φως.

- 14 -


ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΙΖΕΣ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Δεν ήξερα αν θα ήμουν ο νικητής. Ήμουν βέβαιος δεν θα ήμουν χαμένος. ΠΡΟΣΘΗΚΗ Ο δειλός τρέφει το κτήμα του σε ένα κοτέτσι. Όταν ρισκάρεις και το κάνεις σωστά, ρισκάρεις τα πάντα. Στο ρίσκο μπαίνει και γη. Ένα οικόπεδο. Το σώμα σου. Όχι συρματόφραχτο, ανοιχτό. Με τέτοια υποθήκη καταλαβαίνεις που γέρνει η πλάστιγγα. Ο δειλός δεν τα ξέρει όλα αυτά. Έχει συρματοπλέξει το χωραφάκι του.

- 15 -


ΈΚΤΟΡΑΣ Ή ΓΑΜΗΣΙ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ Η ερωτική πράξη είναι έγκλημα εκ προμελέτης. Το όργανο παρατεταμένο πυροβολεί. Έτσι και το καυτό φυσίγγι βρει στόχο καθώς σκοτώνει, γεννιέται παιδί.

- 16 -


Η μικροκάμερα φωτογράφισε το έμβρυο που αιωρείται στο υγρό, διασωληνωμένο, για να οξυγονώνεται. Πίσω χρωματισμοί ψυχεδελικοί. Σαν περασμένα τα πάντα με φίλτρο κόκκινο. Ονειρικό σκηνικό. Ίδια εικόνα ακριβώς, διαγαλαξιακή με αυτόν που αιωρείται μέσα στο συμπαντικό υγρό. Διασωληνωμένος, για να οξυγονώνεται, σε αυτή τη βόλτα στη κοσμικότητα. Πίσω του άστρα, ο πλάνητας Αφροδίτη και γύρω φορτισμένα σωματίδια, με ονειρικούς χρωματισμούς. Αυτός ο τόπος στο λέω με μυστική σιγουριά, είναι ο ίδιος.

- 17 -


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΙΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΘΟΛΕΣ Έπεφτε το φως κάπως. Άλλοτε γινόταν διάφανο το νερό και άλλοτε σκοτεινό. Στα αυτιά φτάνανε μουσικές και στα μάτια αντανακλάσεις. Καθρεφτιζόταν τα μάτια του, κάθε που πλησίαζε στο νερό της φωτιάς και κάθε βράδυ λάτρευε τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό. Όχι δεν ήταν νάρκισσος. Ήταν αλκοολικός.

- 18 -


Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Μην μπορώντας τις κλίσε, τις στάνταρ, εκφράσεις, ξέμεινα με 5-10 λέξεις καβάτζα. Με συνεχείς ανασυντάξεις. Μια από εδώ, μία από εκεί, προσπαθώ να εξαντλήσω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Μήπως στο τέλος σπάσω τον κωδικό και ανοίξει το κουτί με το θησαυρό.

- 19 -


Άφησα την πραμάτεια μπροστά του. “Καλά μόνο αυτά έχεις; Εντάξει άστα και φύγε. Λίγα είναι.” Εγώ είπα: “Πάντως οι μαχαιριές εάν είναι πάνω από μία, είναι ήδη πολλές.” Και έφυγα. Έγκλημα ειδεχθές.

- 20 -


ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ο ακριβοδίκαιος κουβαλάει ένα μαχαίρι. Όταν πρέπει το χώνει στον απέναντι. Σχεδόν πάντα, το μπήγει μέσα του.

- 21 -


Σ. ΠΑΣΤΑΚΑΣ Η ζωή είναι ένα αίνιγμα ή καλύτερα γρίφος. Όποιος τον λύσει δεν σώζεται, καίγεται.

- 22 -


ΩΧΟΥ! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟ ΜΕΛΟ Στο γιο μου. Χωρίς ποτέ να ξέρω αυτό που ήθελα, είσαι αυτό που πάντα ονειρευόμουν. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ακριβώς το ίδιο θα έλεγα 15 χρόνια πριν, σε γκόμενα που ήμουν καψούρης και με έστειλε.

- 23 -


Όταν ήρθε και με βρήκε ο σοφός, με έπιασε απόμερα, χωρίς να βλέπουν οι άλλοι. Μου έβαλε το χέρι απειλητικά στο λαιμό και μου ’σφιξε το λαρύγγι. “Τι είναι αυτά που κάνεις; Γύρισανε τα μέσα μου όπως σε έβλεπα. Εμένα έβλεπα εκεί, όχι εσένα. Τελικά εσύ είσαι πιο χαζός από εμένα.” ΣΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

- 24 -


Φίλος. Έλεγες αυτός που έχεις κοινές μνήμες. Τώρα λες αυτός που έχεις κοινό όραμα.

- 25 -


ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Μην κολλάς με το μηχανάκι στους μπροστά. Μια λάθος κίνηση, ένα απότομο φρενάρισμα, λίγο γλίτσα στο δρόμο και θα σε μαζεύουμε. Κρατάω απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό για να μην συγκρουστώ. Μιας και ο μπροστά μπορεί να είμαι εγώ.

- 26 -


ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ Όταν ο πανάγαθος πήρε στα χέρια του το λυχνάρι, άρχισε να σκέφτεται τις 3 ευχές του. Το ξωτικό του είπε “Δεν κατάλαβες μία έχεις μόνο”. Και αυτός είπε: “Θέλω ένα ζώο να με ποθεί αρρωστημένα να με λατρεύει μέχρι τέλους.” …………… Και έγινε ο άνθρωπος.

- 27 -


2η ΠΛΕΥΡΑ 2o ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΑΡΑΤΣΙ 10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟ Τα χιλιόμετρα στο κοντέρ δεν τα γράφει μόνο η μηχανή. Τα περπατάς και εσύ. Κανονικά με τα πόδια σου. Τυπώνονται στο πετσί, πάνω σου. Και δεν ξέρω αν το κέρδος είναι μήνες, εβδομάδες, ημέρες, μπορεί κάποια δέκατα παραπάνω, αλλά σίγουρα είναι κάτι. Και μην το βλέπεις κάπως. Απλά κάποιοι γύρισαν σπίτι με άμαξα και κάποιοι με το άλογο. Τους άλλους 9 λόγους, ακόμα τους ψάχνω. - 28 -


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΟ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΙΣΤΩ ΘΕΩΡΗΜΑ Θα μαζευόμαστε ένας-ένας. Τσαγκάρηδες, φουρνάρηδες. δάσκαλοι. Και σίγουρα ένας επαγγελματίας οδηγός, να μας μεταφέρει από πόλη σε πόλη. Θα μιλάμε σε αυλές, σε σχολεία, σε πάρκα, σε παιδικές χαρές. Το βράδυ θα κοιμόμαστε στις πλατείες. Θα φυλάμε βάρδιες εναλλάξ, γιατί οι μπάτσοι θα μας κυνηγάνε. Στις πόλεις και στις γειτονιές μας δεν θα πάμε ποτέ, γιατί οι πρώτοι που δεν θα μας πιστέψουν θα είναι αυτοί. Ο αρχηγός θα μας έχει δώσει οδηγίες διαφυγής, - 29 -


όταν απειλούμαστε. Το ταμείο θα το κρατάω εγώ. Και τον Απρίλιο ή το Μάιο ανάλογα πως ήταν το φεγγάρι την πρώτη μέρα του Γενάρη, ο αρχηγός θα πει να βρούμε ένα παλιό καφενέ. Ψηλοτάβανο. Με τεράστιες πόρτες και μεγάλα παράθυρα. Το τραπέζι θα είναι στη μέση και εκεί θα κάτσουμε. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές και θα βλέπουμε τους γύρω δρόμους. Ο αρχηγός θα πει ότι είναι η τελευταία συνάντηση. Την επόμενη θα το πάρω με τα πόδια και κάπου λίγο έξω από την Αθήνα, - 30 -


θα βρω μια αγριοσυκιά. Και εκεί θα κρεμαστώ εγώ.

- 31 -


ΑΛΛΟ STAR ΑΛΛΟ STARLET Το πρόβλημα με όλους αυτούς γύρω μου και καλά τους δικούς μου, είναι πως όταν τους είπα για SERIAL, αυτοί μου είπαν για επαναλήψεις και εγώ μίλαγα για τον δολοφόνο.

- 32 -


Παλιά έλεγα είμαι προετοιμασμένος για το χειρότερο, αλλά και για το καλύτερο και με το χέρι απλωμένο περιμένω τι πρώτο θα ’ρθει. Τώρα λέω Γιαχβέ Αλλάχ Κρίσνα Βούδα Θεέ Αιώνιο Ον Μην μου στείλεις ό,τι μπορώ να αντέξω. Δεν θα το αντέξω.

- 33 -


Τέλος πάντων, είναι ένας λάκκος σε τεράστια έκταση. Κάτι σαν κρατήρας. Όπου μέσα δεν έχει πτώματα, αλλά σώματα. Το ένα πάνω στο άλλο. Το ένα δίπλα στο άλλο. Ζωντανά σώματα. Πάνω από το λάκκο, παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που η μπάλα πέφτει στο λάκκο, όποιο παιδί πάει να τη φέρει, δεν γυρίζει ποτέ πίσω. ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

- 34 -


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ερωτάς καλοκαιρινός που μας βγήκε και χειμωνιάτικος. Μετά πήρε σβάρνα και άλλες εποχές. Τελείωσε η ιστορία κάποια στιγμή. Ήμουν στην πόλη, σε ένα από αυτά τα σημεία που από ψηλά βλέπεις θάλασσα. Πάνω στη μηχανή κανονική πορεία. Την έφερα στο μυαλό, μάλλον γιατί είδα αυτό το μπλε στο βάθος. Και ενώ πήγαινα με την μοτόρα, βλέπω πάνω στον ώμο μου συνοδεία χρωματιστή πεταλούδα. Λέω τι γίνεται; Αρχίσανε τα θαύματα ή έστειλε αγγελιοφόρο για τα χαιρετίσματα;

- 35 -


Παλιά με δυσκολία έλεγες σ’ αγαπώ. Τώρα δεν το λες καθόλου. Και όταν δεις το θηλυκό δεν το φιλάς, το δαγκώνεις. Ούτε το αγγίζεις, το μυρίζεις. Κοίτα, δεν αργεί ο καιρός που θα σε βρουν ψοφίμι σε μια γωνιά. Σκύλε.

- 36 -


ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ Τον σημάδεψε και του είπε: “Ως εδώ φιλαράκο τελείωσε το παραμύθι.” Η μεταξύ τους απόσταση δεν άφηνε περιθώρια για χαμένη βολή. Αυτός με αργά σταθερά βήματα, πλησίασε και έβαλε με μεγάλη σιγουριά το μέτωπο στην κάννη. “Έλα ρίξε” είπε.

- 37 -


Αν οι ράγες στο μέτωπο είναι σοφία, τότε δικαιολογημένα τις έχει στο μέτωπο ο παππούλης. Ο μικρός δίπλα μου που τις βρήκε; Και αν η σοφία είναι παρελθόν, από πότε αρχίζουμε να έχουμε τέτοιο; Και για να έχουμε καλό ερώτημα, από πότε αρχίζουμε να ντρεπόμαστε για αυτό;

- 38 -


ΠΟΠΗ Μου είπες: χρόνια έχουμε να τύχουμε μαγαζί που να γουστάρουν όλοι και να χορεύουν. Σου είπα: δεν χορεύουν, παρακαλάνε για βροχή.

- 39 -


ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Όταν καταλυθούν οι ρόλοι. Εκείνο το βράδυ θα έρθω να σε πιάσω από το χέρι, να σε πάω για ύπνο. Όπως όταν ήμασταν παιδιά. Να σε κοιμίσω και το πρωί να μου πεις, τι όνειρο είδες.

- 40 -


ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΚΑΘΕ ΓΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΩΜΑ Ξενερώνω άγρια με τις τραγωδίες. Τρελαίνομαι σε σημείο διαστροφής, κάτι σαν εξαγνισμός, με τις πραγματικές τραγωδίες γύρω μου και εντός μου. Και είμαι ανήμπορος να εξηγήσω σε όλο αυτό το δρώμενο, τι ρόλο παίζει ο χορός. Δεν έχω δει χορό στα καθημερινά δράματα. Για να την πεις τραγωδία πραγματική πρέπει ο χορός όταν βγει, να σφαχτεί.

- 41 -


ΚΑΝΕ ΕΣΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ Δεν είναι καθόλου άσχημα όλα αυτά. Είναι μια βαθμίδα στην κλίμακα και εννοείται ότι πρέπει να συμβεί. Είναι υπέροχη μια στιχουργική πράξη. Ένα πόνημα αξιομνημόνευτο. Γέννα είναι να μην γεννάς εσύ, αλλά άλλοι για σένα. Ο ίδιος να γίνεις πηγή, έμπνευση, ευχή. Προσευχή στα χείλια άλλων. Να είσαι πίσω από τα καλύτερά τους και όταν ψάχνουν για δικαιώματα, να καταλήγουν σε σένα.

- 42 -


Με έχω τσιμπήσει τώρα τελευταία να μιλάω για έρωτες, αγάπες και τέτοια όμορφα. Λέω ξανανιώνω. Όχι. Απλά ξεμωραίνω.

- 43 -


Γ.Α. / SEQUEL III Την γλώσσα που μίλαγαν οι πρωτόπλαστοι δεν την μιλάει κανένας στο πλανήτη. Μόνο οι μουγκοί την ξέρουν. Έχουν συμφωνήσει με όρκο σιωπής να μην μάθουμε ποτέ το μυστικό.

- 44 -


HOLY MOUNTAIN Όταν γύρισες την δεύτερη φορά από το Άγιο Βουνό ήταν τυπωμένο μόνιμα στο μυαλό. Να το αποδώσω; Πρέπει πρώτα να ζω και μετά να γράφω. Τίποτα από τα δυο και αδυνατώ να ζωγραφίσω. Καλύτερα να το απαγγείλω. Σταυρός πελεκημένος από βελανιδιά, από άγριο ξύλο και στην κατεργασία του, ακατέργαστος. Ακίδες. Εξοχές. Αν τον έπιανες, πρώτα κοβόσουν και μετά καιγόσουν. Στο τελείωμα του, καρφωμένο στο κέντρο το τσεκούρι που τον κατάφερε. Αυτό δεν είναι ζωγραφιά και το ξέρω. Είναι το έργο ενός ανάπηρου, που ενώ του λείπουν τα δύο άκρα προσπαθεί με το στόμα. - 45 -


ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ Τόσα χιλιόμετρα για να πεις δυο λέξεις. Όταν ο απέναντι χαρίζει την αλήθεια του και σου στέλνει τα καθαρά βέλη του, δημιουργείται ένταση, κάτι κομπιάζει στο κεφάλι. Σαν αυτό που παθαίνω από πιόμα. Μια θολούρα. Εξαντλούμαι. Για να έρθω στα ίσια ή να ξεράσω ή να κλάψω.

- 46 -


ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ Ο ερημίτης. Ο αναχωρητής. Ο μάρτυρας. Κάνει το κρίμα δικό του. Παίρνει ένα τσουβαλάκι με 5-10 κόκκαλα. Το σαρκίο του δηλαδή και το πάει σε ένα τόπο όπου ένας άλλος, ερχόμενος από μακριά, μεσ’ το σκοτάδι, θα οδηγηθεί σε αυτό το χωριό με το φως.

- 47 -


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ Με ενδιαφέρει το έντιμο ενός όχι. Όταν έρχεται από καθαρή καρδιά, πρόκειται για μεγαλοπρέπεια, για ύψιστη ευγένεια ψυχής. Όλα αυτά σε σχέση με την ευκολία ενός ναι, χωρίς τιμιότητα. Η απλοχεριά του όχι, έχε υπόψη σου, απαιτεί καλλιέργεια πνεύματος. Πέρα από όλα αυτά για να κλείσουμε όπως πρέπει, με νοιάζει η σοφία αυτού που όταν τον ρωτάς να σου δώσει ένα ναι ή ένα όχι, σου απαντά δεν ξέρω.

- 48 -


Περιμένω να χτυπήσει τηλέφωνο και να αρχίσει το παραμύθι. Τα μαντάτα για βιβλία, εκδόσεις, τραγούδια, συνεντεύξεις, δίσκους, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, φλας και πόζες. Μετά, όταν πας να ξαναρχίσεις αυτό που υποτίθεται ότι ξέρεις καλά, αυτή δεν θα είναι εκεί. Κανονικό θηλυκό η έμπνευση. Πιτσιρίκα πάνω στην καύλα της. Μόλις νομίζεις ότι σου δόθηκε, στην έκανε για πάντα.

- 49 -


ΜΕΤΑ ΣΒΗΣΑΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ Μου είπε είσαι σκληρός με τους άλλους. Θέλω όταν είμαστε τα δυο μας να μαλακώνεις λίγο. Έτσι καταλαβαίνω την αγάπη. Μωρό μου είπα, θες να παίξω το ρολάκι, σκύλος το πρωί, σκυλάκι στο κρεβάτι. Σκληρή είναι η ζωή, όχι εγώ. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει γλυκός τρόπος να περιγράφεις φόνο.

- 50 -


Η έκφραση, η σύσπαση του προσώπου, όταν κάνεις έρωτα, όταν γεννάς, όταν πεθαίνεις, είναι ίδια. Στα πρώτα έχει ένωση. Τα δυο γίνονται ένα. Δυο καρδιές σε ένα σώμα. Χτυπούν καρδιές σε ένα ρυθμό. Στο τελευταίο, εκεί δεν έχει. Εκεί έχει φευγιό. Ανοίγεις στόμα και πετά ψηλά η αλήτρα πεταλούδα, που είχες μέσα σου βαθιά.

- 51 -


ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΜΠΥΡΑ Όχι σαν τις αρρώστιες που έρχονται αυτές σε ’μας. Τα ποτά τα διαλέγουμε εμείς. Έχει γέλιο αυτή η ιστορία με τα ποτά. Πως τα επιλέγουμε. Τα θηλυκά γιατί το έπινε ο παλιός καλός. Τα αγοράκια γιατί τους το έμαθε ο μπασμένος κολλητός. -Εσύ τι πίνεις; -Βότκα. -Γιατί; -Να τιμήσω τους βόρειους, που ντοπάρανε τόσους αιώνες όλες τις αισθήσεις με αυτή. -Εσύ; -Κρασί. -Γιατί; -Να τιμήσω αυτό το παλικάρι, που σε μια γιορτή, το νερό το έκανε κρασί.

- 52 -


ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΤΟΥ 4ου ΟΡΟΦΟΥ Ήταν γκόμενα φίλου και ήταν πάντα κάπως. Όταν την ρώταγα -Όλα καλά; -Περνάω μια φάση πιστεύω θα φτιάξει. Την ξαναρώτησα 4 χρόνια μετά. -Όλα εντάξει; -Εντάξει μωρέ, απλά περνάω μια φάση. -Εσύ; μου είπε, πώς την βγάζεις τόσα χρόνια καθαρή; Της είπα μια ατάκα που είχα δει γραμμένη: -Έκανα αγώνες ανωμάλου δρόμου μικρός. -Εγώ μικρή έκανα μπαλέτο. -Μάλλον αυτό τα εξηγεί όλα είπα. Με αυτά και εκείνα, φέρνω στο νου αυτό το σκυλί, που ενώ έχασε ένα πόδι, συνέχισε σαν αυτό να μην είχε ποτέ συμβεί. ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - 53 -


ΞΕΝΕΡΩΣΑ ΜΕ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΞΕΡΩ Γιόρταζε φίλη φίλου. Κερνούσε σε μαγαζί. Καθίσαμε σε τραπέζι, αυτά τα μοναστηριακά. Έκατσα με πλάτη τοίχο. Δίπλα η κυρά μου. Προχώρησε το πράγμα και η παρέα. Σήκωσα βλέμμα, είδα τύπο να με κοιτά και σκιάχτηκα. Τι μάτι έχει αυτός; Είδα καλύτερα και ήμουν εγώ. Είχε αντίκρυ καθρέφτη, που δεν είχα δει. Τελικά πρόβλημα δεν είναι το βρώμικο πρόσωπο, αλλά αυτό που δεν έχει πλυθεί.

- 54 -


ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ Τώρα πάνω στη μηχανή όταν φυσάει τσούζουν μάτια. Την άνοιξη παλιά, μόνο γελάγαμε. Tώρα μας φέρνει και γύρη. Για το Νοτιά, τα έχουμε πει από παλιά. Κάθε που έρχεται αυτός, ραγίζουν κόκκαλα ξανά. Κοίτα να δεις, που από φέτος το χειμώνα, θα αλλάζω και δέρμα.

- 55 -


CHARLIE PARKER Τη νύχτα που ήμουν όλο εξυπνάδες, είπα θα το γράψω το νουμεράκι στο καντράν. Στο τελείωμα της βραδιάς μου είπε “Καληνύχτα αυτό ήταν”. Της είπα: “Μα παλιά έλεγες ότι γουστάρεις όλα αυτά τα χαζά πράγματα που θυμίζουν εμένα σε σένα.” “Παλιά τα έλεγα αυτά”, είπε. “Τώρα δεν νομίζω να ήμουν περήφανη εάν εγώ ήμουν εσύ.”

- 56 -


ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΣΟΦΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΕΙΠΕ “ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΜΠΑΤΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ” Περιπολικά σε κυνηγάνε μπάτσοι σε σταματάνε. Ρωτάς την επόμενη τι σημαίνουν όλα αυτά; Και σου λένε μπάτσοι στον ύπνο, άγγελοι στο ξύπνιο. Προχώρα σε φυλάνε. Την επόμενη το βράδυ, έγινε παρεξήγηση στον ύπνο. Στο τραπέζι κάποιος γνωστός γνωστού, θα με έστελνε στα θυμαράκια αν δεν έπαιρνα πίσω ό,τι είπα. Του έδειξα κέντρο. -Έλα σημάδεψε. -Δεν κατάλαβες θα σε καθαρίσω. -Ένας λιγότερος, είπα. -Όχι φίλε, πάλι δεν κατάλαβες θα χάσεις τη ζωή σου. -Ωραία να απαλλαχθώ από το βάρος. Το επόμενο πλάνο ήταν εγώ και αυτός να τα πίνουμε και να μου λέει ότι το σπίτι, η δουλειά, οι φίλοι, κανένας δεν τον καταλαβαίνει. Και ό,τι έγινε έγινε. - 57 -


Το πρωί ούτε ονειροκρίτη ούτε γριούλα να μας πει. Μόνο περιμένω, τι είναι αυτό που θα ’ρθει.

- 58 -


Μας τσακίζουν αυτές οι αληθινές καλλονές. Οι κανονικές γυναίκες. Οι πραγματικές. Όταν τις συναντάμε σε λεωφορεία, σε ουρές, σε bar. Η ομορφιά το τρωτό τους σημείο. Αυτό που τους ξέφυγε, αυτό μας νικά. Να βγάζουν γοβάκι, κρυφά στο γραφείο. Να φτιάχνουν στηθόδεσμο, ασυναίσθητα στα μάτια μας μπροστά. Όπως η οπτασία που είναι στο bar αντίκρυ μου με αυτά τα πόδια που πατάνε γερά στη γη. Τόση επιμέλεια και σε κάποια σημεία δεν έφτανε το χεράκι και κόπηκε. Στέγνωσε το αίμα και το βλέπουμε εμείς. Τα κοψίματα από τις ξυραφιές, στην αχίλλειο πτέρνα σου μωρό μου, - 59 -


δεν σε σκότωσαν. Μας ανέστησαν.

- 60 -


Παλιά ήταν πραγματικά πιο έντονο. Τώρα συνεχίζει αλλά με πιο φυσιολογικό ρυθμό. Αν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό σε αυτό. Άνθρωποι που δεν ήξερα ποτέ να λένε με ξέρουν. Άλλοι να λένε για διακοπές που κάναμε μαζί. Σε μαγαζί που δεν έχω μπει “Ρε φίλε που σε έχω ξαναδεί;” Το γέλιο το καλό, όταν κάποιος μου πει “ Ήξερα πως ήσουν εσύ χωρίς ποτέ να σ’ έχω δει.” Καμία πρωτοτυπία. Κοινό πρόσωπο. Κοινή ζωή. Ίδιο πράμα με τις κοινές. Τις έβγαλε κάποιος στο κλαρί και στο τέλος της βάρδιας, του ακουμπάνε την αμοιβή. Ακριβώς έτσι και εμείς. Με κοινές φάτσες και κοινή ζωή ριχτήκαμε εδώ. Τελικά μήπως - 61 -


ο πρώτος προαγωγός ήταν ο ίδιος ο Θεός;

- 62 -


ΠΑΡΑΤΡΙΧΑ ΕΙΧΑ ΞΥΡΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ Γίνομαι νάρκισσος και φτιάχνομαι με την πάρτη μου. Το πιο ερωτικό πράμα που βρήκα πάνω μου οι άσπρες τρίχες που σκάνε στο πρόσωπο. Εφηβικός έρωτας που μας στοίχειωνε δεκαετία. Ξεμπέρδεψα οριστικά και είδα φως. Την πέτυχα να το παίζει αποκλειστική νοσοκόμα στο πεθερό της, που είχε σπάσει τα παΐδια του. Εγώ τον χαζό, αλλά αυτή έκανε μπάσιμο κανονικό. Συγκρατήθηκα και το έπαιξα κύριος, επικαλούμενος την ιερότητα του χώρου. Φεύγοντας μου είπε “Καλά ρε, ούτε μια άσπρη τρίχα δεν έχεις; Εγώ αν τα αφήσω - 63 -


δέκα ημέρες θα μαυρίσει η ψυχή μου από το πολύ άσπρο.”

- 64 -


ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / ΣΚΟΝΗ Είναι το λιγότερο αθλιότητα, η έπαρση του τίποτα. Από το θεωρείο να απαγγέλει το πολιτικό του λόγο. Ίδιο ακριβώς αν το κάνεις με τα πονήματά σου και την στιχουργική σου. Θυμίζει λίγο, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Αυτό αν γίνει να γίνει σωστά. Σε γκόμενα που κάνεις παιχνίδι (αλλά εμείς μεγαλώσαμε τα κόψαμε αυτά) ή σε φίλο στο πιόμα, φτύνοντας αλήθειες. Η αλήθεια σε όλα αυτά όμως είναι ότι κάθε φορά που πάω να τα πω, ένα κόμπιασμα με πιάνει. Θέλω αέρα. Μου πρέπει καβάτζα αναπνοή, - 65 -


όπως αυτή πριν βουτήξω βαθιά.

- 66 -


Πέτυχα τον πορνόγερο τον Τσινάσκι, μόνο του στον ‘Αργοναύτη’ να τα πίνει. Πήγα να του πω ένα γεια και ξεκόλλησα μετά από 20 λεπτά. Του ζάλισα το κεφάλι. Πιστεύω θα έλεγε από μέσα του: “Πουθενά δεν μπορώ να απαλλαχθώ από τους μαλάκες. Ούτε στα bar πια δεν βρίσκεις τον εαυτό σου.”

- 67 -


ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΟΥ Όχι στολίδια, φιοριτούρες και άλλα τέτοια. Προκήρυξη κανονική με ανάληψη ευθύνης.

- 68 -


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ . . . . . . . . . .11 ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13 Λ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14 ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΙΖΕΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15 ΕΚΤΟΡΑΣ Ή ΓΑΜΗΣΙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16 Η ΜΙΚΡΟΚΑΜΕΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ . . . . . . . . . . . . . . . . . .17 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18 Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19 ΑΦΗΣΑ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20 ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ . . . . . . . . . . . . . .21 Σ. ΠΑΣΤΑΚΑΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22 ΩΧΟΥ! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟ ΜΕΛΟ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23 ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 ΦΙΛΟΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΤΡΙΤΟΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26 ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . .27 2Η ΠΛΕΥΡΑ 2Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28 ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ . . . . . . . . . . . . . . . .29 ΑΛΛΟ STAR ΑΛΛΟ STARLET . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32 ΠΑΛΙΑ ΕΛΕΓΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33 ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ . . . . . . . . . . . . .35 ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36 ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37 ΑΝ ΟΙ ΡΑΓΕΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38


ΠΟΠΗ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39 ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40 ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ . . . . . . . . . . . . . .41 ΚΑΝΕ ΕΣΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42 ΜΕ ΕΧΩ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43 Γ.Α. / SEQUEL III . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44 HOLY MOUNTAIN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45 ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΣ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46 ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .47 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48 ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ . . . . . . . . . . . . . .49 ΜΕΤΑ ΣΒΗΣΑΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ . .50 Η ΕΚΦΡΑΣΗ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51 ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΜΠΥΡΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52 ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΤΟΥ 4ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ . . . . . . . .53 ΞΕΝΕΡΩΣΑ ΜΕ ΜΕΝΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54 ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΜΑΙ . . . . . . . . . . .55 CHARLIE PARKER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .56 ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .57 ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59 ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .61 ΠΑΡΑΤΡΙΧΑ ΕΙΧΑ ΞΥΡΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ . . . . . . . . . . . . . . . . . .63 ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / ΣΚΟΝΗ . . . . . . . . . . . . . . . . . . .65 ΠΕΤΥΧΑ ΤΟΝ ΠΟΡΝΟΓΕΡΟ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67 ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68


Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ (E-BOOK) ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ Ή ΚΑΙΓΕΣΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΜΠΑΔΑΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ VAKXIKON.gr


Με την Τρίτη παίρνεις το Χρίσμα ή Καίγεσαι; - Σταύρος Καμπάδαης  
Με την Τρίτη παίρνεις το Χρίσμα ή Καίγεσαι; - Σταύρος Καμπάδαης  

poetry, literature

Advertisement