ZwembadBranche #86

Page 17

ZWEMBADBRANCHE #86 - NOVEMBER 2022 - JAARGANG 18
SPORTBEDRIJF DRACHTEN
ZWEM- & SPORTCENTRUM

Water is life – that’s why we care

Een goede waterbehandeling vormt de basis voor zorge loos zwemplezier en een succesvolle zwembadexploitatie. Brenntag Water Treatment biedt een compleet assorti ment producten dat aan alle eisen voldoet om uw zwem badwater in optimale staat te houden. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor advies in het veilig gebruik, handling en opslag van deze producten. Benieuwd wat wij voor u kun nen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op.

Brenntag Nederland B.V. Donker Duyvisweg 44 3316 BM Dordrecht Tel. +31 35 58 89 261 info@brenntag.nl brenntag.com

De Koppeling 11A, 6986 CS Angerlo | info@tzhbv.nl | +31 (0)313 476 265 | tieleman.eu UW PARTNER IN HYDROTHERAPIE
In dit nummer 8 ‘Ik wil door de ogen van bezoekers naar ons bad kijken, elke dag opnieuw’ 12 Houd kinderen zo veilig als nodig en niet zo veilig als kan 14 Geactualiseerd Handboek Zwembaden voorziet in grote behoefte 18 ‘Een zorgeloze, veilige en plezierige sportervaring voor iedereen is het hogere doel’ Ontsnappen aan de ratrace Moeten we dit allemaal echt van onszelf? 24 Energie besparen: ‘iedereen heeft het in de vingers, letterlijk en figuurlijk’ 22 37 Waarborging toekomst zwembadbranche 46 Overzicht van [bijna] alle leveranciers in de zwembranche 8 18 22 37 14 12 24 46 5 ZWEMBADBRANCHE

Volg je hart dat klopt altijd

Dit jaar draait het in ons gezin om keuzes maken. En dan heb ik het niet over de verdeling van de kerstdagen of onze vakantiebestemming voor de zomer. Nee, dit jaar rondt de oudste zijn bachelor af en kan door voor een master, zit de middelste in het voorexamenjaar en oriën teert zich op zijn vervolgopleiding en moet de jongste zijn profielkeuze maken. Maar hoe neem je nu een beslissing over zulke lastige kwesties die over jouw toekomst gaan? De jongste en middelste werken hiervoor met Qompas. Een methode met allerlei opdrachten om uiteindelijk de vervolgopleiding te kunnen kiezen die bij jou past. Om zo de juiste stappen te zetten op weg naar de toekomst. Toen ik moest kiezen, had ik geen Qompas en ook geen idee. Ik had een aantal opties die het allemaal hadden kunnen worden. Had ik dan uiteindelijk nu hetzelfde gedaan? Waarschijnlijk wel. Had ik het leuker gevonden? Ik zal het nooit weten. Heb ik spijt? Zeker niet.

Een keuze maken is natuurlijk niet makkelijk. Het blijkt dat bij zeven opties het gevoel goed te kunnen kiezen al onder druk komt te staan. Ik kan dit al bij twee opties hebben, maar dat terzijde. Met zo’n 2.500 opleidingen en een puberbrein dat het nogal ingewikkeld vindt om keuzes te maken, kun je je voorstellen dat het best lastig is. Daarbij lijkt het wel of deze keuzes nu zwaarder wegen. Wat als je een verkeerde keuze maakt, dan verlies je tijd. Tja, je kunt je vergissen. Maar of je daarmee ook echt tijd verliest. Ik keek laatst naar ‘Andere Tijden Sport’ over Dennis Bergkamp waarin zijn doelpunt tegen Argentinië in 1998 werd geana lyseerd, hét moment waarop zijn jongensdroom uitkwam. Wat bleek, de Non-Flying Dutchman zat voordat hij ging voetballen op atletiek. En dat heeft hem geholpen zijn

voetbaltalenten te verbeteren, het was de basis voor één van zijn mooiste doelpunten ooit. Uit onderzoek blijkt ook dat sporters die de absolute top behaalden zich gemiddeld genomen op een latere leeftijd specialiseerden. Door pas later een keuze te maken ontwikkelen kinderen zich spelenderwijs breed op zowel het fysieke als het mentale vlak. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor topsport. Dus tijd verliezen? Je kunt juist veel winnen.

Hoe kun je überhaupt weten hoe de toekomst eruitziet? Na corona dachten wij eindelijk even op adem te kunnen komen, maar we zitten helaas in de volgende crisis en staan weer voor een lastige opgave.

Daarbij leven wij in een samenleving die dusdanig snel verandert waardoor je moeilijk vooruit kan kijken. We kunnen dus eindeloos dubben, wikken en wegen maar uiteindelijk kan alles anders zijn. Het vermogen om na te denken over de toekomst helpt ons om te overleven. Maar observeer je gedachten en laat ze vervolgens voor wat ze zijn, zo las ik laatst in het boek ‘Leef meer, denk minder’. Onder het motto ‘stop met piekeren, start met leven’ pleit de auteur ervoor dat we meer controle krijgen over onze gedachten en minder denken. Het brengt je namelijk niet verder. Je kunt niet alles beredeneren of controleren. Natuurlijk is dit makke lijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het tegenzit. Maar het kompas voor het leven bestaat niet uit ingewik kelde testen of uitgebreide vragenlijsten. Je kunt niet alles voorzien. Daarom kun je beter op je gevoel afgaan. Dat is het enige kompas dat jou richting kan geven in het maken van de juiste beslissing op dat moment. Voor welke keuze je ook staat: volg je hart, dat klopt altijd.

info@zwembadbranche.nl • instagram.com/zwembadbranche • facebook.com/zwembadbranche

7 ZWEMBADBRANCHE

‘Ik wil door de ogen van bezoekers naar ons bad kijken, elke dag opnieuw’

Het iconische Oostelijk Zwembad in Rotterdam bestaat 90 jaar en viert dat jubileum de komende tijd met een reeks feestelijke activiteiten. Manager Alfred van Doorn is trots dat deze unieke mijlpaal is bereikt. “We behoren tot de oudste baden van het land, maar met de nieuwste snufjes op het gebied van techniek.” Het is een bad met een rijke geschiedenis, een rijksmonument ook. De veertig jaar geleden als hoofd zwemzaken begonnen Van Doorn voelt zich in de herfst van zijn loopbaan dan ook de koning te rijk in zijn zwembad.

8 ZWEMBADBRANCHE

“Samen met de medewerkers en alle verenigingen in de wijk hebben we destijds geknokt en gestreden voor behoud van het zwembad. Ik ben zo blij dat het gelukt is.” Het bad dateert uit 1932 en ademt in alles de stijl van artdeco, met her en der elementen uit deze tijd. Het is bijna een wonder dat het bad er nog staat, weet Van Doorn. “Bij het bombardement op Rotterdam is de hele voorkant weggevaagd.” Met veel gevoel voor traditie werd het gebouw hersteld, al zijn tot op de dag van vandaag kleine kleurverschillen tussen de originele en later aangebrachte steentjes zichtbaar. “Maar juist al die kleuren, van lichtgeel en groen tot blauw, maken het bad in Rotterdam-Kralingen zo uniek. Veel baden zijn wit en steriel, wij niet.” Met de eeuwwisseling trad Van Doorn in dienst bij het zwembad. Het werken in een monument is voor

hem geen beperking, eerder een meerwaarde. “Eén van de eerste dingen die ik deed, was alle reclameborden eruit gooien. Voor veel baden zijn die borden juist een manier om extra inkomsten te verwerven en ook mijn baas was aanvankelijk niet enthousiast. Ik vind echter dat ze niet in een gebouw als dit thuishoren.”

Gerestaureerd

In 2012 leek het einde verhaal voor het zwembad. Een faillissement dreigde, totdat de gemeente Rotterdam met circa 8 miljoen euro over de brug kwam en het bad grondig werd gerestaureerd. Het Oostelijk Zwembad is sindsdien weer helemaal bij de tijd, met de monumentale status als strik eromheen. “Het is één van de oudste baden van het land, maar met de nieuwste snufjes op het gebied van techniek.” Omdat ze nog op zoek zijn naar een hoofd technische dienst, combineert Van Doorn tegenwoordig zijn managementtaken met die van hoofd technische dienst. Met passie vertelt Van Doorn over de energiegeschiedenis van het bad. De oude schoorsteen van het gebouw dateert uit de begintijd. “Er werden kolen gestookt en ergens in de bodem bevindt zich nog een grote en inmiddels gesaneerde olietank, een herinnering aan de tweede fase. Daarna kwam het gas. Maar ook het gas is ondertussen in het Oostelijk Zwembad alweer geschiedenis. We zijn nu aangesloten op stadsverwarming.” Ook de herkomst van het zwemwater in het bad is in de loop

9 ZWEMBADBRANCHE

Ruim 70 jaar ervaring

info-kalsbeek@normecgroup.com | +31 592 350 000 Improve Quality. Reduce Risk.

Kalsbeek waarborgt de waterkwaliteit in uw zwembad Alles wat u nodig heeft voor veilig zwembad- en drinkwater onder één dak:  Risico-inventarisatie  Legionellapreventie  Monstername en analyse van zwembadwater  Keerklepcontrole  Micronox: duurzame desinfectie van zwembadwater zonder
chemicaliën
Normec
gebruik van gevaarlijke
Waarborg de veiligheid voor zwemmers en personeel en kies voor Normec Kalsbeek
Verlaag risico’s en kosten door te kiezen voor één partij
Eén vast aanspreekpunt
Altijd beschikbaar voor advies
RvA geaccrediteerd
Ontdek alle mogelijkheden op aquatickets.nl Haal het maximale uit je (online) verkoop!
Meer weten? Bel voor een afspraak, we denken graag met u mee!

der tijd geëvolueerd. “Vroeger hadden we onze eigen bron. Totdat het zuiveren zo ingewikkeld en duur werd, dat we het water beter konden inkopen.”

Van Doorn heeft zich altijd sterk gemaakt voor veiligheid en hygiëne. “We worden daarvoor beloond met complimenten van onze bezoekers. Het water in het Oostelijk Zwembad mag ook met recht kraakhelder worden genoemd.” Van Doorn wijst op investeringen als een duplexfilter, de toepassing van zoutelektrolyse en het plaatsen van een UV-filter om het gebonden chloor af te breken. “We stoppen zo weinig mogelijk chloor in het water en hebben al ruimschoots voorgesorteerd op toekomstige wetgeving.”

Amicaal

In het Oostelijk Zwembad vindt de bezoeker geen wildwaterbanen, bubbelbaden of glijbanen. Het is een traditioneel banen- en doelgroepenbad en dat is volgens Van Doorn een bewuste keuze. “Het bad bedient twee heel verschillende Rotterdamse wijken: naast bezoekers uit het welgestelde Kralingen komen ook veel bewoners van het minderbedeelde Crooswijk in het Oostelijk Zwembad hun baantjes trekken.” Van Doorn maakt er graag een Rotterdamse grap over. “In Kralingen zitten de mensen op hun centen. In Crooswijk geven ze het liever uit.” Voor de doelgroepen en zwemlessen komen de bezoekers ook van verder weg. “Uit Capelle aan de IJssel en andere randgemeenten. Eerst en vooral is het bad in de wijk geworteld, met alle sociale verbintenissen van dien. En iedereen is trots om hier te mogen werken. De lesgevers van verenigingen voelen voor ons ook als onze eigen medewerkers. We gaan amicaal met elkaar om. Natuurlijk hebben we een hiërarchie in het team, maar samen zijn we gewoon één.” Mensenmens Van Doorn geeft daarin zelf het goede voorbeeld. “Als het even kan, sta ik op de werkvloer en maak ik een praatje met de bezoeker.” Nog iets wat de manager van het Oostelijk Zwembad typeert: hij maakt zelden of nooit gebruik van de zijingang. “Ik kom gewoon door de voordeur, net als onze bezoekers. Ik wil door hun ogen naar ons bad kijken, elke dag opnieuw. Als je zo lang op een plek werkt, moet je er alles aan doen om bedrijfsblindheid te voorkomen. Even bij de klanten zitten helpt daarbij. Je krijgt meteen uit de eerste hand te horen hoe het beter kan.” Een snelle opvolging van klachten hoort er volgens Van Doorn bij. “Een probleem dat vandaag wordt gemeld, is bij ons morgen opgelost.”

Vertrouwen

In Rotterdam is het Oostelijk Zwembad niet het enige zwembad dat een feestje viert, het Van Maanenbad bestaat 85 jaar en de Zevenkampse Ring en Oostervant vieren beiden het 40-jarig jubileum. De lijnen met deze zwembaden zijn kort. “Wij lenen medewerkers aan elkaar uit en leiden samen op. Een groot voordeel is dat we dezelfde systemen gebruiken.” Van Doorn heeft alle vertrouwen in de toekomst van zijn bad, hoewel de naweeën van corona lang voelbaar bleven. “Maar vanaf de zomer trekken de bezoekersaantallen weer aan. Natuurlijk is nu ook de energiecrisis in Rotterdam voelbaar. We knijpen wat met de douchetijd, de watertemperatuur is bijna een halve graad lager en ook door slimmer om te gaan met de luchtventilatie winnen we wat. Maar ook wij ontkomen niet aan een hoger prijskaartje met ingang van begin volgend jaar.” Personeelsgebrek is in het Oostelijk Zwembad gelukkig nog geen probleem. “We hebben op dit moment zelfs twee zwemonderwijzers in opleiding, hoewel er voldoende personeel is. Je moet als werkgever een beetje durven en een buffer creëren, ook als je daardoor op korte termijn je kosten voor personeel overschrijdt. Uiteindelijk moet je steeds weer kansen zien en pakken. Zo gaat het al 90 jaar en ik heb er alle vertrouwen in dat we zo ook de 100 jaar halen.”

11 ZWEMBADBRANCHE

‘Houd kinderen zo veilig als nodig en nietzo veilig als kan

Ieder kind wil spelen. Gelukkig maar, want spelen heeft een belangrijke functie voor de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind. Bovenal is ‘risicovol spel’ goed voor de fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling. Alleen zien we dit helaas steeds minder. Reden voor wetenschappers van de Universiteit van Utrecht om hier onderzoek naar te doen. Inmiddels is het eerste deel afgerond en zijn de obstakels nu goed in beeld: gemeenten worstelen met hun aansprakelijkheid en ouders met hun bezorgdheid. Maar in het belang van het kind moet en kan het anders.

Kinderen klauteren, klimmen en ontdekken graag, maar doen dit steeds minder. Kirsten Visser is universitair docent Stadsgeografie aan de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht en heeft met een team van wetenschappers van het departement Sociale Geografie en Planologie onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan. “In het project ‘The power of risky play‘ hebben wij in twee speeltuinen in Rotterdam gekeken hoe deze zijn ingericht om risicovol spel te stimuleren en hoe deze plekken door kinderen worden gebruikt.” Daarnaast vroegen zij kinderen en ouders hoe zij dachten over risicovol buitenspelen en spraken zij met beleidsmakers over besluitvorming en beleidsmatige inbedding van risicovolle speelplekken. Er is geen onderzoek gedaan naar het nut van risicovol spel, maar Visser laat weten dat hiervoor is gekeken naar eerdere onderzoeken. “Hieruit weten

we dat het bevorderlijk is voor de motorische ontwikkeling, maar ook voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling en dat het de basis vormt voor de sociale en intellectuele ontplooiing van een kind. Door kinderen letterlijk en figuurlijk uitdagende speelruimte te geven, geef je ze een hele goede basis mee voor de rest van hun leven.”

Risico’s uitsluiten

Dat kinderen minder uitdagend spelen, komt volgens Visser zeker niet omdat zij hier geen behoefte aan hebben. ”Kinderen zoeken juist graag risico’s op in hun spel, denk aan natuurlijke elementen zoals water of scherpe onderdelen zoals takken. Waarbij we ook weten dat ze er zelden onbezonnen ingaan. Ze schatten risico’s in en oefenen soms eerst voordat ze iets uitproberen.” Waarom kinderen dan toch minder risicovol spelen, komt onder meer door het

aanbod uitdagende speelplekken in de openbare ruimte. ”Gemeenten moeten zich uiteraard aan allerlei regels houden en de wet- en regelgeving is aangescherpt. Voorkomen moet worden dat er iets gebeurt én dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Een wethouder wil hier niet zijn of haar vingers aan branden. Met helaas als gevolg dat elementen die juist passen bij risicovol spel worden vermeden.”

Daarnaast is de

12 ZWEMBADBRANCHE

openbare ruimte de laatste decennia sterk veranderd. “Het is veel drukker op straat, de helft van de bevolking heeft een auto wat natuurlijk bepalend is voor het straatbeeld.” Het is ook waar de ouders mee worstelen merkt Visser, want zij vormen eveneens één van de obstakels. “Ouders spelen een grote rol als het gaat om het speelgedrag van kinderen en uit ons onderzoek blijkt dat zij heel beschermend zijn.

het geval is.” Waar ‘m volgens Visser ook de crux zit. “Kinderen moeten juist verschillende contexten ervaren om beter risico’s in te kunnen schatten. Zij hebben dus meer uitdaging nodig.”

Verschillende contexten

Zij laten kinderen liever niet uit het zicht spelen en willen elk mogelijk risico uitsluiten.” Tegelijkertijd merkt Visser dat ouders zich wel bewust zijn van de voordelen. “Wij hebben veel ouders gesproken die wel degelijk het belang ervan inzien, maar vinden dat de omgeving dusdanig is veranderd dat het lang niet altijd veilig is. Ze zouden hun kinderen graag meer uitdaging willen bieden, maar binnen een veiligere setting dan nu vaak

Deze ontwikkeling is ook heel herken baar voor de zwembranche en hoewel Visser niet specifiek heeft gekeken naar risicovol spelen in water, ziet ook zij duidelijke parallellen. “Het ervaren van de verschillende contexten is belangrijk voor kinderen om bekwamer te worden in de benodigde vaardig heden en om te leren risico’s in te kunnen schatten. Dit is voor het water niet anders. Maar Visser merkt ook dat het element water lastig is in de openbare ruimte. “Voor kinderen is een trekvlot heel interessant en kan het een uitdagend onderdeel vormen van een mooi parcours door het bos. Tegelijkertijd buigen gemeenten zich meteen over de veiligheid voor met name kinderen die nog niet zwemveilig zijn. Waardoor men vaak toch weer terughoudend is en ervan afziet.” Een ander voorbeeld dat Visser aanhaalt, is een spetterpark in Utrecht. “Bewoners van een wijk in Utrecht beheren dit park. Het is een mooi project, uitdagend voor kinderen en daarnaast heeft het een belangrijke sociale functie. Maar de zwembadjes moeten dan weer voldoen aan bepaalde normen voor waterkwali teit. Hiervoor kan men dan continu de kraan laten lopen, maar dat is niet duurzaamheid. Daarnaast moet het natuurlijk ook veilig zijn, wat als er iets gebeurt? Hiermee vraag je wel

veel van vrijwilligers.” Ook het zwembad zelf is natuurlijk dé plek voor kinderen om heerlijk te ravotten en zich door klauteren en klimmen spelenderwijs te ontwikkelen. Wat voor Visser niet alleen betekent dat je kinderen deze uitdaging moet bieden, maar ook de ruimte moet geven om uit te proberen en zij wijst hierbij op de rol van toezichthouder. “Wij pleiten ervoor om kinderen zo veilig te houden als nodig, niet zo veilig als maar kan. Dit heeft betrekking op de invulling van de speelruimte, maar ook op de functie van toezichthouder in het zwembad. Zolang het goed gaat, grijp je niet in. Pas als het gevaarlijk wordt, onderneem je actie. Je hebt dan veel meer een afwach tende houding waardoor je het kind stimuleert om binnen veilige grenzen op ontdekkingstocht te gaan.”

Momenteel werkt Visser aan de aanvraag voor een beurs voor vervolgonderzoek om te kijken hoe speelplekken bewuster kunnen worden ingericht en risicovol spel meer kan worden gestimuleerd. “We willen met gemeenten kijken hoe zij binnen de verantwoordelijkheden die zij hebben en de wet- en regelgeving die er geldt toch meer uitdaging kunnen bieden. Daarnaast denken wij aan een toolkit voor ouders om ze meer vertrouwen te geven waardoor zij hun kinderen minder beschermend opvoeden. Het belang van risicovol spel op het land en ook in het water is duidelijk. Nu we door ons onderzoek ook weten wat de obstakels zijn, is het zaak om deze barrières te doorbreken. Om meer te focussen op het borgen van veiligheid zoveel als nodig is en niet zoveel als kan.” Want blijven wij hangen in dat laatste dan ontnemen wij onze kinderen niet alleen een uitdagende speeltijd, maar ook een goede basis voor hun verdere ontwikkeling hun leven lang.

13 ZWEMBADBRANCHE

Geactualiseerd Handboek Zwembaden voorziet in grote behoefte

Concurrerende bedrijven die de krachten bundelen. Om te lobbyen voor de zwembadbranche in Den Haag, Brussel en op andere plekken waar de beslissingen worden genomen. Om ook samen te werken aan integrale technologische oplossingen voor de grote vraagstukken van deze tijd. Dat is waar de Expertgroep Zwembaden en de overkoepelende vereniging ENVAQUA voor staan. Als voorzitter van de expertgroep is Marcel van den Berg ervan overtuigd dat je samen altijd verder komt. “We zijn onafhankelijk, deskundig en steeds op zoek naar de onderlinge verbinding.”

Kennisdeling die de versnipperde zwembadbranche vooruit moet helpen, daar is de expertgroep al jaren mee bezig. Het onlangs gepresen teerde Handboek Zwembaden is er een mooi voorbeeld van. Experts op het gebied van chemie, techniek, controle en beheer staken de koppen bij elkaar. Het doel: het in 2002 voor het eerst opgestelde handboek actualiseren. Met veel enthousiasme werd er door de samenstellers gewerkt aan een handboek dat weer helemaal bij de tijd is. Ook al dienen de leden van de expertgroep in het dagelijks leven andere broodheren en waren er soms verschillende inzichten over zaken als het desinfecteren van zwemwater of UV-technologie. Maar door over hun schaduw heen te stappen zijn de samenstellers volgens Van den Berg tot een eindresultaat gekomen waar iedereen zich in kan vinden. “Op een eenvoudige, begrijpelijke en vooral praktische manier geven we uitleg over de basisprincipes van zaken als waterbehandeling, luchtbehandeling, beheer en onderhoud in zwembaden. Naast theoretische kennis willen we vooral ook praktische kennis delen.

Daarbij richten we ons met name op de gebruikers en beheerders van zwembaden die beperkt opleiding van zwembadtechniek hebben genoten.”

Professionele vraagbaak

Tijdens de ZwembadBranche Dag op 11 oktober reikte Van den Berg zelf het eerste exemplaar van het handboek uit aan Bert Lans, voorzitter van de Verenigde Technici Zwembaden. De vele positieve reacties op de bijeenkomst maakten duidelijk hoe zeer er naar een actualisatie van het handboek uit 2002 werd uitgekeken. “Bij het schrijven is rekening gehouden

met de eisen voor zwembaden zoals deze zijn opgesteld in de nieuwe regelgeving.” Dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw is uitgesteld, doet daar volgens Van den Berg niets aan af. ”Alle basiskennis uit het vakgebied is in dit handboek bij elkaar gebracht. Het is zeker ook geen commercieel verhaal, hoewel alle experts verbonden zijn aan verschillende leveranciers.” Bij het samenstellen van de eindtekst werd er soms wel flink gediscussieerd, maar Van den Berg, zelf werkzaam voor Hellebrekers, snapt dat wel. “Elke oplossing heeft zijn voordelen, maar ook nadelen. Als concurrenten in de markt kom je dan al gauw in een spanningsveld. Zeker als het gaat om de inhoud van innovaties.” Als voorzitter is Van den Berg niettemin trots op de saamhorigheid in de expertgroep. “Iedereen stelt zich onafhankelijk op, in het belang van de branche.” Bovendien gaf Maarten Keuten, verbonden aan de TU Delft en aan Hellebrekers, als eindredacteur steeds positieve en kritische feedback aan de samenstellers. “Hij heeft er veel energie in gestoken om de teksten zo

14 ZWEMBADBRANCHE

neutraal mogelijk op te stellen.” De eerste druk van het handboek heeft ondertussen zijn weg naar de eindgebruiker gevonden. “We zijn door de grote vraag inmiddels al bezig met nabestellingen. Daarbij wordt ook gedacht aan een digitale versie om het handboek actueel te houden. Zo kunnen we regelmatig een update maken als parameters in de wetgeving veranderen.”

Visitekaartje

Van den Berg is blij met het handboek, ook als visitekaartje van de expertgroep die bij het grote publiek misschien wat minder bekend is. Net zo min als de overkoepelende partij ENVAQUA aan de rand van het bad niet meteen een belletje doet rinkelen. De expertgroep heeft zich volgens Van den Berg de voorbije jaren wel degelijk bewezen, ook als gesprekspartner voor de overheid. “Met name bij het opstellen van de nieuwe zwembadregelgeving. Er wordt naar ons geluisterd en soms worden onze voorstellen overgenomen, soms helaas ook niet. Maar het lukt ENVAQUA gelukkig wel steeds beter om een vuist te maken en invloed uit te oefenen op de agenda’s van overheden en andere beslissers. We zijn een krachtige verbinder en vertegenwoordiger van een groot aantal ambitieuze water- en milieutechnologiebedrijven. Samen willen we onze omgeving leefbaar en gezond houden. Zoals het ook onze missie is om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en te beheersen.” Daarbij is ENVAQUA gelieerd aan FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, wat nog meer kansen biedt op het gebied van kennisdeling en kruisbestuiving. “Met z’n allen willen we graag dat innovatieve technieken hun weg naar het zwembad vinden. Binnen ENVAQUA zijn dan ook veel andere

expertgroepen actief, van legionella en biociden tot afvalwater en lucht. Samen hebben we alle kennis in huis om een goede zwemomgeving te creëren.” Met ingang van 1 januari 2023 gaat ENVAQUA samen met de stichting Water Alliance en wordt de slagkracht van de nieuwe organisatie nog groter. “Water Alliance wordt de nieuwe naam en vertegenwoordigt straks circa tweehonderd water- en milieutechnologiebedrijven. Met zo’n schaalgrootte kunnen we onze stem nog beter laten horen.”

Zichtbaarheid

Voor de ambities van de Expertgroep Zwembaden maakt de toetreding tot Water Alliance volgens Van den Berg geen verschil. ”Wij willen gezien worden als onafhankelijke experts op het gebied van kennis van water, lucht en milieu in zwembaden.” De voorzitter geeft toe dat de zichtbaarheid van de expertgroep in het werkveld beter kan. “Door corona en alle tijd die we in het handboek hebben gestoken, zijn fysieke kennisdagen en netwerkbijeenkomsten een beetje op de achtergrond geraakt. Nu de nieuwe zwemwaterwet praktisch gereed is en het handboek gepresenteerd is aan de achterban, nemen we het activiteitenplan weer ter hand om samen met andere partijen bijeenkomsten te organiseren rondom thema’s die actueel zijn in de branche.” De expertgroep werkt al samen met diverse partners zoals de Nationale Raad Zwemveiligheid, Koninklijke Nederlandse Zwembond en de Verenigde Technici Zwembaden. Van den Berg gelooft heel erg in de synergetische voordelen van het netwerk. “Door samenwerking versterk je elkaar en kunnen we in gezamenlijkheid een bijdrage leveren aan een optimale, veilige, gezonde en duurzame zwembeleving.”

15 ZWEMBADBRANCHE
UW GROOTHANDEL EN PARTNER IN BEVEILIGING EN TOEGANGSTECHNIEK www.ebtc.nl | info@ebtc.nl | 058 845 71 00 Zwembad tourniquets RVS hekwerk Glas tourniquets Lage tourniquets Hoge tourniquets www.im-pro.nl 085–0161461 Omroep-&muzieksystemen ▸ Vocht-enhittebestendigecomponenten. ▸ Excellentedynamiekenspraakverstaanbaarheid. Communicatiesystemen ▸ Waterbestendigedigitaleportofoons. ▸ IntegratieVoIPnetwerk. Verlichting ▸ Functionele-,sfeer-eneffectverlichting. ▸ ImplementatieinGBSsystemen. Bediening&Automatisering ▸ Bedieningspanelenconventioneelendigitaal. ▸ Procesautomatisering. Ophangconstructies&Bevestigingsmiddelen ▸ NPR-9200:2015gecertificeerdeophangconstructies. ▸ Inspectiesen0-metingen. ✓ Modulaireoplossingen ✓ Toekomstbestendig ✓ Professioneelmaatwerk

ColumnIngrid

Zwemles is onderwijs en dat verdient beter

Het was fijn om elkaar tijdens de ZwembadBranche Dag weer in de ogen te kunnen kijken. Vooral bij zo’n persoonlijk onder werp als je salaris. Mensen praten er onderling weinig over, terwijl het juist ontzettend leeft. Juist in de zwembaden en juist nu. De koop kracht van de medewerkers in de cao zwem baden daalde sinds januari 2017 met bijna 19%, zo berekende de FNV. Bijna 19% minder te besteden met hetzelfde salaris, dat toch al niet hoog is. Dat verdient een krachtige reparatie.

In tijden van schaarste (aan personeel) gaat de prijs (van arbeid) omhoog, zo leerde ik al tijdens economie op de middelbare school. Marktwerking zorgt er nu voor dat werkge vers zich kunnen onderscheiden. De aantrek kelijkste werkgever krijgt het personeel dat hij of zij verdient. Zo hebben IKEA en de NS zich dankzij goede cao-afspraken weten te onder scheiden. Is sport ook een markt? Kunnen de zwembaden de strijd om personeel aan als overal betere afspraken worden gemaakt? Ook zwembadmedewerkers moeten hun boodschappen kunnen blijven betalen.

Sport is niet alleen vaak de sluitpost op de persoonlijke begroting, maar ook op die van ons ministerie. Dit jaar ging er weer minder geld naar sport. En dat terwijl gezond beweeg- en leefge drag de samenleving geld bespaart en de productiviteit bevordert. Ondernemerschap wordt door de overheid, landelijk maar ook lokaal, juist aangemoedigd en beloond. Maar het leidt vooralsnog niet tot betere arbeidsvoor waarden. Bij bijna alle private sportonderne mers is het minimum van de wet de stan daard. En bij commerciële partijen met (nog) wel een cao, blijven de lonen achter. Waar gaat het geld naartoe? Op de markt geldt de stelregel dat winst naar aandeel houders gaat, niet naar de prijs van arbeid. Ook zien we vaak dat marktwerking leidt tot ‘marktconforme’ salarissen, maar dan vooral van mensen die boven cao worden uitbetaald: een 13de maand, automatische prijscompensatie,

bonusregelingen. Voor hen wel marktconform, voor de werkvloer niet. Ja, ook in de zwembaden.

Als sport een markt is, gaan er straks ook bedrijven failliet. Pijnlijk voor die hardwerkende ondernemers, maar ook voor het aanbod aan zwemlessen. Als sport een markt is, heeft de marktwerking nu ook het personeel bereikt en die zeggen ‘doei’. De betere cao is spekkoper. Het (commerciële) bad loopt in hoog tempo leeg en nieuwe medewerkers zijn met het huidige salaris lastig te vinden. Ook passie kent grenzen. De sportsector werkt er samen met de FNV en het ministerie hard aan om meer inkomsten te krijgen voor de publieke taak van sport en zwemmen. Ondernemerschap is prima, maar mag niet de basisvoorzieningen op het spel zetten. De FNV denkt dat de zwembaden niet zonder ‘het infuus’ van de gemeenten kunnen, op welke manier dan ook. Hierin zit de voeding voor het personeel, oftewel een fatsoenlijk herstel van koopkracht. Het te besteden geld moet dan naar de sportprofessionals gaan en niet naar de aandeelhouders. Dat kan niet zonder afspraken vast te leggen. Eén van die afspraken is wat ons betreft dat zwemles onderwijs is en dus beter verdient, meer verdient dan zwemonderwijzers nu krijgen.

Wordt daarmee sport onbetaalbaar? Nee hoor. Het is een kwestie van herverdelen en het geld halen waar het zit. Wat hebben we aan duur betaalde managers als er straks geen mede werkers meer te managen zijn? De FNV wil ook een herwaardering van de publieke taak van sport, van zwemmen. Met de campagne NLverdientbeter bieden wij een oplossing voor een ander belastingstelsel dat zorgt voor meer geld voor onze publieke voorzieningen. Ook voor sport. Ook voor zwemmen. Want niemand kan zonder zwemles. Wat willen we liever: dat de markt er nu zelf voor zorgt dat de prijs van arbeid omhooggaat of dat de overheid bijspringt. Linksom of rechtsom, doe iets! Want het zwemonderwijs dreigt te verdrinken tussen de wal en het schip.

je reageren op de column van Ingrid? Mail
17 ZWEMBADBRANCHE
Koppelman Wil
naar ingrid.koppelman@fnv.nl

voor iedereen is het hogere doel’

Niet iedere bezoeker ervaart het zwembad als een veilige plek om te sporten. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar grensoverschrijdend gedrag, inclusiviteit en andere actuele vraagstukken in de sport. In het onlangs verschenen boek ‘Samenwerking, dialoog en zelforganisatie als kiemen van een positieve sportcultuur’ vertellen verenigingsbestuurders, coaches, trainers, ouders, vrijwilligers en andere betrokkenen over de barrières. Maar ook over wat ze allemaal doen om wel een veilig sportklimaat te realiseren. Volgens onderzoeker en coauteur Johan Steenbergen is één ding duidelijk: “de sport heeft nog een lange weg te gaan, er is nog volop werk aan de winkel”.

ZWEMBADBRANCHE 18
‘Een zorgeloze, veilige en plezierige sportervaring
Veilig sportklimaat en positieve sportcultuur

Positieve sportcultuur is één van de zes deelakkoorden uit het in 2018 opgestelde Nationaal Sportakkoord. Sindsdien staat het onderwerp nog hoger op de agenda van gemeenten, sportbonden en sportverenigingen. In de praktijk valt het vaak nog niet mee om beleid op dit gebied te ontwikkelen en het te verankeren in de organisatie. Natuurlijk zijn er de voorbije jaren stappen in de goede richting gezet, stelt Steenbergen vast. “Maar er is nog volop werk aan de winkel. Neem bijvoorbeeld de veelbesproken VOG-verklaring, een belangrijke toetssteen voor clubs bij het screenen van trainers en vrijwilligers. Uit recent onderzoek blijkt dat net iets meer dan de helft van alle clubs bij het aangaan van een verbintenis vraagt naar die verklaring omtrent gedrag. Daar valt dus echt nog wel een slag te maken.”

Ervaringsverhalen

De cijfers zijn niet uitgesplitst naar de tak van sport, maar Steenbergen durft wel iets te zeggen over de zwembranche. “Je mag toch wel aannemen dat zwemmen en sporten in het water niet afwijken van andere sporten. Helaas zijn er in de zwembranche ook voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en machtsmisbruik.” Samen met andere onderzoekers van het Mulier Instituut brengen Stevens en Steenbergen alle vraagstukken haarscherp in beeld, versterkt met ervaringsverhalen van sporters die in hun loopbaan te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag of zich juist inzetten om dergelijke uitwassen te voorkomen, dan wel te beperken. Ook biedt het boek handvatten aan bestuurders en andere betrokkenen om werk te maken van een positieve sportcultuur. “Een zorgeloze, veilige en plezierige sportervaring voor iedereen is het hogere doel. Helaas moeten we constateren dat nog lang niet bij alle sportclubs voldoende aandacht is voor

veilig en eerlijk met elkaar sporten, de verschillen in sportcultuur zijn groot. Maar trainers, ouders en verzorgers hebben daarbij voor een deel de sleutel zelf in handen. Het welbevinden van jeugdsporters moet voor hen altijd belangrijker zijn dan winnen.” Het gezamenlijk opstellen van gedragsregels per team noemt Steenbergen een belangrijk instrument om tot een omslag te komen. “Het gaat erom dat je een gevoel van eigenaarschap creëert. Dat kun je bereiken door aan het begin van het seizoen bij elkaar te gaan zitten en samen afspraken te maken. In die gesprekken moet het dan gaan over zaken als wangedrag, onsportiviteit, maar net zo goed over het opbergen van materialen.” Die bottom-up strategie is slechts de helft van het verhaal. “Het gaat er ook om dat je binnen een organisatie een positieve sportcultuur verankert in je beleid. Met alleen een regenboogvlag ophangen bij je zwembad kom je er niet, hoe belangrijk zo’n vlag ook is als signaal naar buiten toe. Je laat zien dat iedereen welkom is in het bad, ongeacht herkomst of seksuele voorkeur. Maar het is een ander verhaal om er als management of bestuur voor te zorgen dat inclusiviteit écht wordt bevorderd en dat niemand zich uitgesloten voelt.”

Gezonde aanspreekcultuur Verbaal geweld zoals schelden, pesten, treiteren en intimidatie komt uit alle onderzoeken in de sport naar voren als de meest voorkomende vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het schelden heeft volgens Steenbergen vaak een seksuele connotatie. “Zo wordt er van mietje tot homo geroepen en vaak wordt er door omstanders lacherig of helemaal niet op gereageerd. Maar bij bezoekers of leden uit de lbht+ gemeenschap kunnen dit soort uitingen keihard aankomen, ook als ze zogenaamd

‘grappig’ zijn bedoeld.” Bij een veilig sportklimaat hoort volgens Steenbergen dan ook zeker een gezonde aanspreekcultuur. “Als omstander moet je je ook durven uitspreken als je wangedrag meemaakt of als iemand in jouw ogen verbaal over de schreef gaat.”

Opvallend zijn voor Steenbergen de grote verschillen in acceptatie die uit de diverse onderzoeken naar voren komen. “Lesbiennes in het vrouwenvoetbal worden al bijna gewoon gevonden. Maar een transvrouw in de sport heeft het vele malen moeilijker.” De onderzoekers hebben ook vragen gesteld over het samen douchen met iemand die een voorkeur heeft voor hetzelfde geslacht. Veel (anonieme) responden ten (72%) gaven aan daar geen problemen mee te hebben.

Steenbergen noemt die uitkomst hoopgevend. “Een kleedkamer is per definitie een plek waar je je als lbht+-sporter onveilig kunt voelen.”

Met dit rapport hoopt Steenbergen dat de urgentie toeneemt, maar hij realiseert zich ook dat het niet altijd meevalt om handen en voeten te geven aan beleid dat zich richt op het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag en het bevorderen van inclusiviteit. “Je hoeft het ook niet alleen te doen, maak gebruik van ondersteuning en zet bijvoorbeeld buurtsportcoaches in voor de ondersteuning van een positieve sportcultuur. Laat het thema vooral ook regelmatig terugkomen op bijeenkomsten.” Het Mulier Instituut blijft ook de komende jaren alle ontwikkelingen op de voet volgen en monitoren. “Het is een uitermate relevant onderwerp dat van alle betrokken partijen de volledige aandacht verdient. Er moeten stappen worden gezet en ik ben dan ook benieuwd naar de effecten van het ingezette beleid.”

19 ZWEMBADBRANCHE

KENNERS VAN HET ZUIVERSTE WATER

ZOUTELEKTROLYSE

Onze zoutelektrolyse-systemen van Swiss D&W tech AG hebben een speciale elektrolyse-techniek waarbij geen membraan wordt gebruikt en dus geen chloorgas wordt gevormd.

De installaties zijn modulair en worden geheel naar wens gebouwd. De maximale capaciteit is onbegrensd en daarmee geschikt voor één of meerdere baden. De eenvoudige bediening en zeer lage onderhoudskosten maken dat vele zwembaden voor onze installaties hebben gekozen.

MEET- EN REGELTECHNIEK

DOSEERAPPARATUUR

MONITORING

Roozeboom & van den Bos Instrument is gespecialiseerd in kwalitatieve meet-, regel- en doseerapparatuur en uiterst professionele totaaloplossingen. Wij zijn een proactieve en innovatieve partner met een hoogwaardig productassortiment en uitstekende service in huis.

Bel voor meer informatie +31 (0)35 543 15 11 of mail naar info@rb-instrument.nl

Mail naar ronald.spoelstra@ijswint.nl

Wil je reageren op de column van Ronald?

Column

-

Ronald Spoelstra

Van energiecrisis naar toekomstbestendige branche

Oorlog in Oekraïne, klimaatveranderingen, stikstofproblematiek: we leven in een spannende en onzekere tijd. Daarnaast zijn we van een coronacrisis overgegaan in een energiecrisis en hebben nu te maken met sterk stijgende energiekosten en een beperkte beschikbaarheid van energie. Wij kunnen er niet omheen, deze crisis raakt ons allemaal. Zeker ook de zwembranche met zwembaden als grootverbruikers. We zullen dus wat moeten doen.

Verduurzamen van ons vastgoed is zeker een noodzakelijke stap, maar ook zullen we gedwongen worden om na te denken over onze wensen en eisen. Kunnen we op dezelfde voet verder of kan het ook anders? Moeten we wel echt aardbeien en exotische vruchten in de winter hebben en binnen zwemmen of schaatsen in de winter? Als we in de zomer door zonnepanelen ‘gratis’ energie kunnen verkrijgen, waarom zouden we daar dan niet volop gebruik van maken. Door alleen dan de energie te verbruiken of technieken uit te nutten die de energie kunnen opslaan of trans formeren. Zodat we deze wel in de normaal gesproken ‘duurdere’ periode gunstig kunnen gebruiken. Om de functie van het gebouw beschikbaar én betaalbaar te houden zullen dan ook steeds vaker toepassingen zoals warmte en/of koude opslag, accu pack, waterstof, windenergie en biobrandstoffen worden ingezet. Maar ook zal er bij accommodaties veel meer moeten worden gekeken naar de omgeving in plaats van naar het gebouw op zichzelf. Is er eventueel uitwisseling van energie mogelijk met bedrijven in de buurt?

Het slimmer gebruiken van restwarmte en warmte afvalstromen zullen steeds meer worden ingezet om zo de functie te kunnen behouden. Maar ook kunnen de openingstijden beter worden afgestemd op de beschikbaarheid

van energie. Vanzelfsprekend moeten cruciale functies van gebouwen altijd doorgang vinden. Zorg- en ziekenhuizen en overige primaire taken zullen actief moeten blijven, zoals bijvoorbeeld zwemlessen. Maar ook hier kan slim worden gekeken naar het verbruik en zwemlessen kunnen worden overgenomen door kleinere private instructiebaden. Waarbij de zwempara dijzen die niet zijn verduurzaamd mogelijk terrein gaan verliezen.

Voor de toekomst zal vooral selectiever worden gekeken naar de noodzaak en de fun (luxe) factor van een gebouw. Maar dit hoeft zeker geen verkeerde ontwikkeling te zijn voor de zwembranche, het biedt juist ook kansen. Kansen voor innovatie en versnelling van onze verduur zamingsambitie van onder meer het Klimaatakkoord van Parijs. Door alles wat er nu speelt, komt verduurzaming in een versnelling. Niet geheel onverwacht overigens, de geschie denis leert ons immers dat in de meest instabiele periode ontwikkelingen het snelst gaan. Voor de zwembranche betekent dit dat het gebruik van buitenwater (natuurbaden), kleinere instructie baden, wisselende openingstijden en opslag van energiesystemen hun welkome entree zullen maken. Ook zal er meer geld worden vrijgemaakt voor isolatie en natuurlijke energiebronnen. De hoge prijs van energie versnelt de terugver dientijd en maakt veel maatregelen nu haalbaar. Uiteindelijk zullen we - mede ook door de beschikbaarheid van middelen, grondstoffen, vaklieden en planvormingen - nog een jaar of 4 tot 5 in transitie zitten, maar dan zijn er veel zaken aangepakt. Doelstellingen voor 2030 lijken daarmee ineens een stuk reëler te worden.

De energiecrisis raakt ons allemaal op de korte termijn en de aanleiding heeft niemand gewild. Op de lange termijn kunnen de resultaten wel eens het verschil maken dat we allemaal zo nodig hebben voor een toekomstbestendige branche en een leefbare toekomst.

21 ZWEMBADBRANCHE

Energie besparen:

‘iedereen heeft het in de vingers, letterlijk en figuurlijk’

Het belang van energie besparen is groter dan ooit. Het klimaatvraagstuk wordt steeds urgenter en met de huidige prijsstijgingen lopen de energiekosten meer en meer op. Natuurlijk zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen, maar volgens Bert Lans gaat het er vooral om dat je energie bezuinigen met elkaar doet. De motivatie van medewerkers en gebruikers speelt hierbij een bepalende rol en verdient dan ook de nodige aandacht. Samen is het met eenvoudige maatregelen mogelijk om al op korte termijn resultaten te bereiken.

Voor Bert Lans, voorzitter van de Verenigde Technici Zwembaden (VTZ), is het duidelijk: iedereen binnen een zwembad kan energie besparen. “Wij hebben het allemaal in de vingers, letterlijk en figuurlijk. We doen met onze vingers het licht aan of bedienen een installatie en daarmee kun je het verbruik direct al beïnvloeden. Zo simpel is het.” Lans benadrukt

daarmee de rol van de medewerker en de gebruiker zelf om de energielasten binnen de perken te houden. “Natuurlijk is het belangrijk om te verduurzamen, maar we moeten vooral ook niet het laaghangend fruit vergeten. Er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien en het hoeft niet altijd groots te zijn.”

22 ZWEMBADBRANCHE

Onnodig warmteverlies

Om het concreet te maken, komt Lans met een aantal voorbeelden. “We zijn vaak gewend om alle lichten van een accommodatie aan te doen zodra er medewerkers in een pand zijn. Maar waarom wachten we hier niet mee totdat de bezoekers komen? Dit is vroeg genoeg, het is eigenlijk helemaal niet nodig om de verlichting hiervoor al volop aan te hebben. Ook gebeurt het nog te vaak dat medewerkers die roken dit doen bij een open raam of in de deuropening, zonde want zo verlies je onnodig warmte.“ Ook verbaast Lans zich over het gelijktijdig aanzetten van de speeltoestellen met het openstellen van een accommodatie. “Als de eerste bezoekers binnenkomen hoeft niet alles gelijk ‘aan’ te staan. Je kunt best even wachten met de speeltoestellen of met de golfslag. Laat mensen eerst maar even acclimatiseren en op verzoek kun je alles aanzetten. Dit kan op jaarbasis al best veel schelen, terwijl je de bezoekers hierover niet zult horen.” Tevens is er volgens Lans veel winst te behalen in het beter reguleren van de warmte in de verschillende ruimten. “Er zijn zwembaden waarbij de kleedkamers warmer zijn dan de ruimten naar het zwembad toe. Hierdoor verlies je veel warmte, maar het is ook nog eens onaangenaam voor bezoekers. Je komt van een warme kleedkamer in een koude ruimte. Beter is het dan om de temperatuur af te stellen naar gebruik en ruimte. Verhoogt het comfort en verlaagt het verbruik.” Daarnaast wijst Lans op de instellingen van GBS (gebouw beheers systeem) en PLC’S (programmable logic controllers), waar veel meer mee te sturen valt. “Met deze systemen wordt er veel gestandaard ingesteld, maar het kan geen kwaad hier nog eens goed naar te kijken en aan te passen waar nodig. Wanneer je nog eens kritisch kijkt naar de nachtspoelingen kom je wellicht tot de conclusie dat het niet noodzakelijk is om zo veel zwemwater weg te spoelen. Als je dit korter doet, gooi je meteen al minder water weg. Zeker ook omdat dit opgewarmd water is, kan dit na verloop van tijd echt in de papieren lopen.” Tot slot pleit Lans ervoor om extra kosten door te berekenen. “Binnen de branche zijn

we hier misschien niet zo goed in, maar zeker nu is het helemaal niet gek om dit te doen. Als iemand een evenement organiseert in jouw zwembad en hiervoor gebruik maakt van elementen die meer energie vragen, dan kun je hier prima afspraken over maken zodat je zelf niet voor deze extra kosten opdraait. Natuurlijk is het wel goed om hier van tevoren open en transparant over te zijn, zodat men niet voor verrassingen komt te staan.”

‘Practice what you preach’

Het is een aantal relatief eenvoudig te nemen maatregelen die zwembaden meteen kunnen oppakken. Maar Lans benadrukt ook het belang om iedereen daadwerkelijk hierbij te betrekken zodat men zich verantwoordelijk voelt. Dat men ook beseft dat zij hierin een rol van betekenis kunnen spelen. “Richt desnoods een speciale werkgroep op om hier op te focussen en vraag hiervoor niet alleen maar techneuten, maar ook beheerders, medewerkers en gebruikers. Kijk vervolgens met elkaar welke doelen te realiseren zijn en hoe. Maak daarbij ook inzichtelijk wat het huidige verbruik is. Om vervolgens met elkaar te kijken hoe dit naar beneden kan en bovenal ook wat dit oplevert. En als het verbruik dan ook inderdaad is verminderd, deel dit succes dan ook. Medewerkers voelen zich zo nog meer betrokken en het werkt motiverend. Tevens is het belangrijk dat mensen elkaar durven aan te spreken. Ook om scherp te blijven, heb je elkaar nodig.“ Daarnaast geldt ook hier volgens Lans het aloude principe ‘practice what you preach’. “Uiteraard spreekt het voor zich dat het management zich ook aan de afspraken houdt die zijn gemaakt om te besparen. Maar zich ook steeds bewust is van hun eigen gedrag en het verschil dat zij kunnen maken om daadwerkelijk het verbruik te verminderen.” Het is als branche belangrijk om te investeren in het verduurzamen van accommodaties, maar voor Lans is het duidelijk dat er ook heel veel winst valt te halen op de korte termijn en zonder al te grote investeringen. “Uiteindelijk hebben wij het allemaal in onze vingers en kunnen wij allemaal onze bijdrage leveren, groot en klein.”

23 ZWEMBADBRANCHE

Ontsnappendeaanratrace

Moeten we dit allemaal echt van onszelf?

Ook na een dag van alles te hebben gedaan, kun je nog steeds het gevoel hebben tekort te hebben geschoten. Er is altijd nog heel veel te doen. Werk je je lijstje af, komt er ongemerkt weer van alles bij. En het móet allemaal gebeuren. Maar dat kan ook anders volgens Yara van Gendt. Het helpt als we bewuster grenzen stellen en ook veel meer onze rust pakken. “Net als een topsporter na een training tijd neemt om te herstellen, is dit ook voor ons van belang om weer klaar te zijn voor de volgende dag.”

We leven in een ‘ratrace’ waar geen ontkomen aan lijkt te zijn. Of toch wel, want moeten we dit allemaal echt van onszelf? Als (sport- en prestatie) psycholoog begeleidt Van Gendt sporters en presteerders die vastlopen om het optimale uit zichzelf te halen en lekkerder in hun vel te zitten. Om te beginnen ziet Van Gendt graag dat we afstappen van het constant moeten. “We kunnen veel bewuster kijken naar waar wij onze tijd in willen steken en beter onze grenzen bewaken.” Om vervolgens in balans te blijven is het bewust creëren van hersteltijd cruciaal. “Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je jezelf voorbijloopt en uitgeput raakt”

Balans opmaken

Wij hebben tegenwoordig veel te veel op ons bordje. Dat kan anders volgens van Gendt. “Kijk eens kritisch naar wat je allemaal doet. Het is goed om jezelf eens af te vragen: Is dit allemaal echt wel nodig? En is het een kwestie van moeten of willen? Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk doen en ook nog eens in alles een topprestatie leveren. Daarom is het belangrijk om focus aan te brengen en dat kan alleen als je voor jezelf bepaalt wat jij belangrijk vindt.” Nu klinkt dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, in de waan van de dag is alles voor je het weet alweer volgepland. Het is daarom

zaak hier bewust de tijd voor te nemen. “Schrijf eens op wat je allemaal zo nodig ‘moet’. Breng dit in kaart en leg het ook voor aan anderen. Het is fijn als zij jou een spiegel kunnen voorhouden. Bepaal vervolgens waar je je op wil focussen. Maak keuzes, waar wil jij je energie in steken? Soms is het ook heel simpel. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Eigenlijk wil ik…, maar…’ Ik weet dan genoeg, dit is dan kennelijk belangrijk voor je en dus de moeite waard om ook tijd voor maken. Het helpt als je met jezelf concrete afspraken maakt: wat ga je nog wel doen en wat niet meer.” Maar volgens Van Gendt ben je er dan nog niet,

24 ZWEMBADBRANCHE

het is een continu proces. Om er structuur in te houden, kun je er vervolgens elke dag even bewust bij stilstaan. “Aan het einde van de werkdag maak ik altijd de balans op. Ik noteer waar ik nog wat mee moet, maar ook wat mij dwarszit. Zo schrijf ik de dag als het ware van mij af, dit geeft rust.”

Hersteltijd inplannen

Daarnaast pleit Van Gendt ervoor om meer aandacht te besteden aan de tijd na je werkzaamheden. Herstellen na een dag is cruciaal om weer met voldoende energie aan een nieuwe dag te beginnen. “Net als bij topsporters presteer je beter als je de herstelfase goed benut. Die balans is heel belangrijk. Wanneer je dit niet doet en steeds maar over je grenzen gaat, ben je uit balans. Uiteindelijk put je jezelf uit en daar heeft niemand wat aan. Het gaat om inspanning en ontspanning. Het hangt er ook vanaf hoe jouw dag eruitziet. Wanneer je tijdens je werk fysiek heel actief bent, wil je wellicht meer rust. Als je vooral cognitief actief bent geweest, wil je je waarschijnlijk even fysiek uitleven. Vind voor jezelf de juiste modus om je hersteltijd optimaal te benutten.” Waarbij Van Gendt benadrukt niet te geloven in een scheiding tussen het brein en het lichaam. “Je lijf is je lichaam en het brein, er is tussen beide een duidelijke wisselwerking. Ik zie het dan ook als één geheel. Voetballers raad ik dan ook niet aan om ter ontspanning even een potje FIFA te spelen, hiermee blijf

je in contact staan met datgene waar je juist even los van wil komen.” Maar hoe de hersteltijd er dan wel precies uitziet, is volgens Van Gendt ook heel persoonlijk. Wat is ontspanning voor jou: hoe laad jij weer op voor een volgende dag? “Hiervoor is het handig om jezelf beter leren kennen. Dat je weet wat je behoeftes zijn en ook weet wanneer je je grenzen overschrijdt. Door te experimenteren kom je er vanzelf achter en leer je er beter mee om te gaan. Ben je in staat om constant te schakelen omdat je weet wanneer je te ver gaat of beter moet herstellen.”

Leef bewust

Het is de kunst om er én alles uit te halen én jezelf niet voorbij te lopen. Ook voor Van Gendt zelf is het nog steeds een leerproces. “Uiteindelijk gaat het erom dat je groeit en daarbij leert omgaan met allerlei gedachten en gevoelens. Het werkt dan ook om deze en de gebeurtenissen die je raken op te schrijven en te kijken wat het met je doet. Om zo bewuste keuzes te maken en te kiezen voor het gedrag dat je wilt laten zien.” Van Gendt realiseert zich heel goed dat kiezen voor wie jij wil zijn heel spannend kan zijn en gepaard gaat met vallen en opstaan. “Maar juist daar leer je dus van. Als je verder wil komen dien je buiten je comfortzone te durven gaan, maar jezelf nooit uit het oog te verliezen. Voorkom ook dat je gaat werken op de automatische piloot.” Waarmee Van Gendt vooral benadrukt dat je jezelf blijft uitdagen, maar ook blijft aankijken in de spiegel. Leef bewust, zo haal je veel meer uit je dag en daarmee ook uit je leven.

25 ZWEMBADBRANCHE

Zeg het met foto’s

In deze rubriek tonen wij de leukste foto’s uit de branche. Hierbij kun je denken aan foto’s van een evenement bij jou in het zwembad of zomaar een mooie of grappige foto uit het archief.

HEB JE EEN LEUKE FOTO? STUUR HEM IN!

Wij plaatsen alle foto’s op onze facebook pagina. De foto met de meeste stemmen wint. De winnende foto wordt op een groot canvas doek geprint. Mail jouw foto’s naar info@zwembadbranche.nl

Geusseltbad AquaActief zwemschool
MijnZwemschool De Noordkop WINNAAR - ZWEMSCHOOL DE 3 BERKEN AquaActief zwemschool City Sport Veldhoven Zwembad Ruinen Omnium Golfbad Oss Waterbabies Swimfun

AUTOMATISCHE BODEMZUIGERS VOOR DE OPENBARE SECTOR

Omdat

Wilt

Bel ons: +31 (0)40 285 66 58 of stuur een mail naar

Een betere zwemwaterkwaliteit is steeds belangrijker geworden. Het aantonen en behandelen van ongewenste stoffen in het zwemwater wordt door betere technologieën steeds verfijnder om daarmee te voldoen

aan de verhoogde eisen. We hebben met onze expertise binnen de Nederlandse zwembadsector door de jaren heen een toonaangevende marktpositie opgebouwd. Met ons programma van Lovibond en bijvoorbeeld Kuntze Instruments kunnen we nagenoeg elke parameter in zwemwater analyseren. Veilig zwemwater dat voldoet aan de wettelijke eisen. Daar staan wij voor.

water niet vanzelfsprekend zwemwater is.
+31
prowater.nl | info@prowater.nl
74 2915150 |
De automatische bodemzuigers van Dolphin zijn gebruiksvriendelijk en ontworpen voor bijna alle soorten, maten en vormen zwembaden. Ideaal voor openbare zwembaden, hotels en resorts. u meer weten of heeft u interesse in een demo bij u op locatie? support@pomaz.nl powered by po az
30-05-2022
151474 Zwembadbranche Dolphin.indd 1
16:04

Mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl

Wil je reageren op de column van Eduard?

Column

-

Eduard Leurs

Maar ja, we hebben geen tijd hè?

Bij het opruimen van mijn werkkamer kwam ik onlangs een aantal stageboekjes tegen. Van een langwerpig formaat en voorzien van kunstlederen kaft, zodat de buitenkant in ieder geval niet beschadigd raakte als die nat zou worden. De boekjes behoorden bij de opleiding zwemonderwijzer, die ik vanaf 1974 heb gevolgd. Destijds omvatte de beroepsopleiding zwemonderwijzer een cursus van twee jaar met als theoretisch fundament het vijfdelige handboek voor de zwemonderwijzer dat onder redactie van Rob Kerkhoven was uitgegeven.

Het doorbladeren van de stageboekjes riep mooie herinneringen op aan mijn opleiding. Ik behaalde op mijn 11de het A-diploma. De reeks tot en met F volgde daarna relatief snel, wat gezien mijn leeftijd niet onlogisch was. Maar ook het enthousiasme waarmee de reeks van vaardigheden door de toenmalige zwemonderwijzers is overgedragen zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Al zeg ik het zelf: ik was technische geen onverdienstelijke zwemmer. Maar ik heb nooit de drang gehad dit te vergelijken met anderen. Dat is de reden waarom ik het doen van spelletjes verschrikkelijk vind en niks kan voorstellen bij een ‘wij hebben gewonnen’ gevoel.

Wellicht waren het de succeservaringen van de zwemlessen in combinatie met een Teleac cursus ‘Leer uw kind zwemmen’ die mijn interesse voor de opleiding zwemonderwijzer op jonge leeftijd opwekten. Met het enthousiasme waarmee mij onder andere de rechtstandige sprong achterwaarts, gestrekt uit stand is geleerd, werd ik door diezelfde vakmensen begeleid in mijn opleiding. Trouw mijn stageboekje mee, om volgens de criteria van de cursus de zwemlessen te verzorgen. Elke week een aantal, waarbij telkens de tijd werd genomen om de lessen uitvoerig na te bespreken. Dat alles werd schriftelijk vastgelegd door vakmensen die ik destijds vanuit mijn opvoeding zag als referentiepersonen

Onlangs had ik een overleg waarin werd voorgesteld te onderzoeken of het mogelijk is regionaal een promotiecampagne op te zetten om het vak zwemonderwijzer op de kaart te zetten. Ik reageer wel eens primair en zo ook op dit voorstel, ik zei namelijk ‘nee’. En een paar weken later ben ik ervan overtuigd dat dit soort campagnes alleen maar de beurs van de marketingbureaus spekken. Dat mag, als het resultaat oplevert. Maar ik geloof bij voorbaat niet in het resultaat. Dat komt omdat ik vind dat bij te veel zwembaden eerst een organisatorische en inhoudelijke verbeterslag moet worden gemaakt om vakmensen te werven en vooral te behouden.

Waarop ik dat baseer? Ik ervaar te veel situaties waarin de eerste kennismaking met ons vak eerder averechts dan wervend wordt gemaakt. Leerlingen van de middelbare school die mogen meehelpen met het schoonmaken van de toiletten. Is dat promotie voor ons vak? Gebrek aan tijd of zelfs aan interesse om nieuwe vakbroeders te begeleiden. En met begeleiden bedoel ik ook echt de tijd nemen om bij een cursist of stagiaire te gaan zitten aan de hand van een stageplan. Het verzandt nu in een over de schouders kijken naast het geven van de eigen zwemles. Er is immers geen tijd, geen interesse en vaak ook is het gebrek aan kundigheid fnuikend. ‘Kundigheid’ die niet aansluit op datgene wat stagiaires in hun opleiding mee krijgen over veiligheid, methodiek, didactiek en techniek.

Ik ben zeker niet iemand die vroeger alles beter vindt. Maar ik verlang als het om ons vak gaat wel terug naar die referentiepersonen die hun enthousiasme keer op keer wisten over te brengen en daarmee elk marketingbureau overbodig maakten. En het is zo simpel: primair gastmanschap, vakmanschap en betrokkenheid bij cursisten en stagiaires. Maar ja, we hebben geen tijd hè?

29 ZWEMBADBRANCHE

Waar zwemmen vanzelfsprekend is

Erkende vakopleidingen

Internationale

Kuntze Krypton Multi

De Kuntze Krypton Multi is een high end plug & play systeem voor het monitoren en regelen van zwem badwater. Het systeem biedt nauwkeurige meetre sultaten en geeft real time inzicht in de samenstelling van zwem(bad)water. Standaard meet de Krypton Multi het vrij chloor gehalte en de pH-waarde, maar kan naar behoefte worden uitgebreid met de meting van totaal chloor en/of de redox-waarde. Standaard is de Krypton Multi voorzien van verschillende regel functies waarmee de doseerpompen voor chloor en zuur kunnen worden aangestuurd.

Highlights van de Kuntze Krypton Multi

• Potentiostatische sensor voor de vrij chloor meting. Snel reagerende sensor, drukbestendig en met een levensduur van ca. 2-3 jaar.

• Middels het gepatenteerde reinigingssysteem (ASR, optie) blijft de elektrode lang in optimale conditie waardoor minder vaak kalibratie nodig is.

• Het Argon Stabiflow doorstroomarmatuur zorgt voor een vaste flow van 30 l/uur langs de sensoren. Dit is met name belangrijk voor een stabiele chloormeting.

• Het doorstroomarmatuur is standaard voorzien van temperatuurmeting en flowbewaking.

• CloudConnect is middels een optioneel modem mogelijk waardoor op elke gewenste plek toegang tot de meetresultaten mogelijk is.

• Totaal chloor meting mogelijk middels uitbreiding met de door Kuntze gepatenteerde onderhoudsarme sensor.

Voor meer informatie: www. prowater.nl of bel + 31 (0)74 2915 150

Hoe je als sportbedrijf het meeste kunt halen uit verhuur van accommodaties

Verhuur van een sportaccommodatie of een deel van een zwembad. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor sportbedrijven. Wil je de verhuur van jouw accommodaties optimaliseren?

Dat vraagt om een efficiënt reserveringsen toegangssysteem.

Gaan boekingen voor (sport)accommodaties bij jou nog telefonisch of per mail? Draaien er verschillende type systemen die niet met elkaar zijn geïntegreerd? Bepaal je prijzen nog handmatig en voer je deze ook nog handmatig in? Dat kan makkelijker.

Automatisering voor de toekomst Wat je als sportbedrijf wil is personeel efficiënter inzetten en lege gaten op de verhuurplanning opvullen. Zo verlaag je de kosten, verhoog je de

inkomsten, en houd je tijd over voor de dingen die écht belangrijk zijn. Tegelijkertijd wil je dat klanten online kunnen reserveren, wat helemaal past bij de tijd van nu. Dat vraagt om één overzichtelijk systeem waarin alles met elkaar praat.

Met de handige plan- en verhuurmodule van Dataduiker is het reserveren van locaties, (gedeeltes van) zwembaden, en (sport)accommodaties een peulenschil. Dat ervaart Sportbedrijf Deventer ook. Scholen, sportverenigingen en (grote) gezelschappen kunnen nu alles online regelen en inzien. En door de koppeling met het toegangssysteem krijgen klanten digitaal toegang tot de accommodaties. Hierdoor kunnen zij hun medewerkers efficiënter inzetten. Dat scheelt tijd én geld.

Ook besparen met slimme software? Neem een digitale duik in onze recreatiesoftware op www.dataduiker.nl

ADVERTORIAL
33 ZWEMBADBRANCHE

SAMEN WETEN WE ER ALLES VAN

Het team van Pomaz staat voor u in de startblokken met een breed assortiment zwembadproducten en actuele kennis op het gebied van particuliere en publieke zwembaden. Alles draait om kennis en samen weten we er alles van! Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Bel ons: +31 (0)40 285 66 58 of stuur een mail naar support@pomaz.nl

WIJ ZIJN POMAZ

Mail naar info@kataqua.nl of via twitter @kataqua

Wil je reageren op de column van Katrien?

Column

-

Katrien Lemahieu

Noodle Kadoodle! Soosh Kaboesh!

Het klinkt net zoals oopsie woopsie of jeetje mina. Het zijn van die dingen die mensen doen (of zeggen) en het niet eens doorhebben dat ze het deden, oftewel er (niet) bij nadenken. We gooien het eruit, nog voor we echt realise ren wat we (willen) doen of (willen) zeggen.

Andere tijden bieden weer andere dingen, zelfs nieuwe dingen. Misschien is er net geen budget voor het nieuwe materiaal of kunnen we ineens niks meer omdat het water kouder is dan anders. Maar is dat echt zo? Kan je verder kijken dan wat er al is. Oftewel van wat we al weten en kennen? Bij het zoeken naar antwoor den is de focus vaak gericht op het antwoord zelf, maar wat als we de juiste sleutel vinden waardoor het antwoord vanzelf komt? Alles is een proces en vaak is het proces interessanter dan het resultaat. Bedenk maar eens hoe wij momenteel functioneren. Gehaast, onbewust, niet realiserend wat we doen, maar veel meer ‘brandjes blussend’. Is dat verkeerd of fout? Niet echt. Niks is fout, maar waarom voelt het dan zo niet fijn of niet zo fijn?

Het is een goede tijd om niet te kijken naar resultaten. We hebben inmiddels al vaker gezien dat dat leidt tot een onsuccesvol resul taat, te hoge stress en te veel keuzes. Toch doen we het continu. Of wordt het blijkbaar verwacht. Daarnaast is het vaak onzeker of het wel kan wat we willen, wat ook zorgt voor een onzeker proces. Denk maar eens aan de energie, ‘wat als…?’ is vaak een gedachtegang die ons doet blokkeren. Ooit leerde ik in een cursus ‘wat als sneeuwwitje binnenkomt en 7 dwergen meeneemt?’ Je weet dat het niet gaat gebeuren en toch zien we het voor ons. ‘Wat als de temperatuur naar beneden moet’? ‘Wat als onze wachtlijst oploopt?’ ‘Wat als…?’ Soosh Kaboesh! Laat

het los. Als het zover is, zien we dan wel weer. Toch? ‘Wat als we steeds een tekort blijven hebben aan personeel?’ Noodle Kadoodle! Stap en stop. Sta stil. Wat hebben we nu, wat hebben we volgende week.

De grootste fout die we maken is beloftes doen. Ook al zeggen we dat we nooit garan ties geven, stiekem doen we het wel. ‘Volgende week is juf Mila er!’ Ohja? De toekomst plannen is leuk en we moeten zeker blijven vooruitdenken, maar niet zonder het huidige te vergeten. Oopsie woopsie even niet aan gedacht. Vaak omdat we veel te veel bezig zijn met het eindresultaat en niet het proces op zich. In tijden als deze met een personeels tekort en ziekteverzuim door hoge werkdruk moeten we nog meer de focus leggen op veranderingen. Rekening houden met onver wachte dingen die onze structuur of planning in de war brengen. Wel vooruitdenken, werkend naar een doel toe, met het hier en nu in gedachten. Snel handelen, duidelijkheid scheppen en vooral geen garanties geven. We hopen allemaal op een meer stabielere tijd, maar we moeten eerlijk zijn en gewoon denken dat het even niet anders is.

We zijn verwend… we waren verwend… wij hebben de ouders van de zwemlessen verwend. Elke week dezelfde lesgever was heel normaal. Tot nu! Soosh Kaboesh het lukt niet meer. Kinderen die nieuw zijn, zijn er meer aan gewend om bijvoorbeeld om de week een andere juf te krijgen. En dat is hun ‘normale’ situatie. Zolang ouders zien dat er communica tie is onderling, dat hun kind nog steeds indivi dueel hulp krijgt, zwemles kan blijven krijgen (wees blij dat er nog een lesgever is!) en er vorderingen zijn, is het zo ook goed genoeg. Noodle Kadoodle! Neem genoegen met wat er wel is. Wat wel kan, wat wel mogelijk is.

35 ZWEMBADBRANCHE
Niet langer kiezen of delen als het gaat om de waterbehandeling in uw zwembad. Bij toepassing van voor-filtratie met een trommelfilter hoeven ambities op het vlak van duurzaamheid, waterkwaliteit, gezondheid en betaalbaarheid elkaar niet meer in de weg te zitten. Ook uw zwembad – nieuwbouw of renovatie- kan hiervan profiteren. Cleardrum B.V. +31 30 7671051 www.cleardrum.nl info@cleardrum.nl verlaag de kosten schoner en gezonder water bespaar water en energie FILTRATIE MET TROMMELFILTER: DUURZAAM, GEZOND EN ECONOMISCH Uw zwemwater gezond, veilig en schoon Uw one-stop groothandel voor zwembadproducten www.sibofluidra.nl SIBO Fluidra Netherlands B.V. Doornhoek 3950 5465 TC Veghel (NL) T +31 (0)413 - 29 39 18 sales@sibofluidra.nl

Waarborging toekomst zwembadbranche

Aan het einde van het jaar maken wij - inmiddels traditiegetrouw - een lijst met zwembaden die het jaar erop worden opgeleverd. Als een zwembad of zwemschool wordt opgeleverd, of klaar is met een renovatie, is dat natuurlijk een memorabel moment. Na een lange periode van besluitvorming, ontwerp en -niet te vergeten- het bouwen zelf kunnen dan eindelijk [weer] de deuren open. Er komt veel bij kijken, met veel betrokken partijen. Naast het functionele én estetische aspect, speelt duurzaamheid - zeker met de huidige gas- en energieprijzen - een belangrijke rol. En natuurlijk mag de gemeenschap zelf niet worden vergeten. Het zwembad heeft een grote maatschappelijke functie voor zijn gebruikers en de wijk waarin het staat. Welke zwembaden hebben dit traject bijna afgerond en kijken uit naar hun opening volgend jaar?

Lees snel verder om te weten waar volgend jaar de vlag uitgaat.

ZWEMBADBRANCHE 37
Foto: Shivendu Shukla via Unsplash

Zwembad De Braak - Helmond

De gemeente Helmond krijgt een nieuw zwembad, de vervanging van het huidige zwembad maakt onderdeel uit van een bruisend sport-, onderwijs- en gezondheidspark. Het wordt op een terp gerealiseerd en zal zo een landmark worden van de nieuwe sport- en beweegcampus dat naast een zwembad ook zal bestaan uit een middelbare school, een multifunctionele sportaccommodatie en het voetbalstadion voor Helmond Sport. De gemeente werkt aan dit veelomvattende complex samen met partners in onderwijs, sport en gezondheid, waarbij voor het ontwerp en de bouw van het zwembad is gekozen voor design en build. Het nieuwe zwembad is zo ontworpen dat het aan te passen is aan toekomstige ontwikkelingen en er de mogelijkheid bestaat om in de toekomst functies onder of op het gebouw toe te voegen. Het zwemcomplex wordt voorzien van een 6-baden wedstrijdbad van 25 meter, een 25 bij 15,4m doelgroepenbad en een peuterbad met verschillende speelelementen. Daarnaast komt er nog een whirlpool en een sauna. Men wil zo een plek creëren waar iedereen, van fanatieke baantjeszwemmer tot een gezin met jonge kinderen, naar hartenlust kan zwemmen. Tevens wordt het zwembad onderhoudsarm en wordt er maximaal gebruik gemaakt van Cradle-to-Cradle gecertificeerde materialen, wat uitstekend aansluit op de ambitie van de gemeente. Met dit alles wordt voldaan aan het centrale doel om een uiterst duurzaam, flexibel en functioneel zwembad te realiseren waar het comfort en de beleving centraal staan en waar de inwoners van Helmond graag verblijven.

Soort project: Nieuwbouw

Oplevering: Medio 2023

Totale investering: € 16 miljoen

Exploitant: nog niet bekend

Architect: Faulkner Browns Architects

Projectmanagement: Synarchis

Bouwmanagement: OLCO Maatschappelijk Vastgoed

Aannemer: OLCO Maatschappelijk Vastgoed

Leverancier zwembadtechniek: Van Dorp Zwembadtechniek

38 ZWEMBADBRANCHE

Zwembad de Stamper - Vriezenveen

Soort project: Nieuwbouw

Oplevering: Najaar 2023

Totale investering: € 8 miljoen

Exploitant: Gemeente Twenterand

Architect: Slangen + Koenis Architecten

Projectmanagement: CNB Climate Neutral Building

Bouwmanagement: CNB Climate Neutral Building

Aannemer: Bramer Bouw en Vastgoed B.V.

Leverancier zwembadtechniek: Hellebrekers

In februari 2022 is gestart met de bouw van zwembad De Stamper, een nieuw en langverwacht zwembad voor Vriezenveen. Na zijn voltooiing zal het zwembad bestaan uit een 25 meter wedstrijdbad voor de baantjes zwemmers en verenigingen, een doelgroepenbad met beweegbare bodem voor leszwemmen, aquafit en andere activiteiten. Ook voor de recreatieve zwemmer is er een uitnodigend aanbod met een peuterbad met verschillende speelelementen en een familieglijbaan. De locatie voor het nieuwe zwembad ligt net iets buiten het oude centrum in het sportpark. In dit gebied is sinds de uitbreiding in de jaren ‘70 het bestaande sportcomplex De Stamper gesitueerd. Het complex heeft een zeer beperkte relatie met de omgeving, ontwerpuitgangspunt voor het nieuwe zwembad was dan ook om het juist wél te verbinden met zijn directe omgeving door het open en transparant te maken.

39 ZWEMBADBRANCHE

Zwembad De Vijfsprong - Rucphen

Skiën en snowboarden, hardlopen, tennissen én zwemmen. Sport en recreatie staan centraal in ‘De Binnentuin’ van de gemeente Rucphen. Het oude buitenzwembad ‘De vijfsprong’ is verouderd en zal worden vervangen door een nieuw wedstrijdzwembad. De grootste aantrekkingskracht van het gebied waar het nieuwe binnenzwembad wordt gerealiseerd, is ongetwijfeld de enorme groene ligweide die wordt omringd door begroeiing en bomen. Wat ook één van de belangrijkste opgave was bij het ontwerpen van het nieuwe zwembad voor de gemeente Rucphen. De ruim opgezette ligweide heeft een grote aantrekkingskracht en wordt elk zomerseizoen weer intensief gebruikt. Om de ligweide nog aantrekkelijker te maken komt er een spraypark op. De basis van het spraypark bestaat uit organische vormen die zijn afgeleid van de bestaande vorm van het terrein waaraan het nieuwe zwembad is toegevoegd. Hierdoor ontstaan er verschillende zones voor spelen en ontspannen. De toegevoegde rotsen geven elke spelactiviteit een eigen plek. Door het spraypark aan te vullen met tuin- en ligzones is het heel divers en aantrekkelijk voor gebruikers van alle leeftijdsgroepen.

Soort project: Nieuwbouw

Oplevering: 1e kwartaal 2023

Totale investering: € 6,4 miljoen

Exploitant: Sportbedrijf Rucphen

Architect: Slangen + Koenis Architecten

Projectmanagement: Gemeente Rucphen

Bouwmanagement: Slangen + Koenis

Aannemer: Van Baaren Aannemers (bouwkundig) Hoppenbrouwers (W+E installaties)

Leverancier zwembadtechniek: Lotec Zwembadtechniek

40 ZWEMBADBRANCHE

Sportcomplex De Vliet - Leiden

Leiden krijgt aan De Vliet een nieuwe ijshal en een nieuw binnenzwembad. Onder één dak vind je straks voor de schaatsliefhebbers een 250-meterijsbaan, 30 meter x 60 meter ijsvloer en 45 meter x 20 meter krabbelbaan voor langebaanschaatsen, ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen en voor de zwemfans een 35 meter x 25 meter binnenbad voor topsport waterpolo en kortebaan zwemmen. Daarnaast wordt het buitenbad gerenoveerd. Het was nog een uitdaging om dit alles te vatten in een compact gebouw waarbinnen de functionaliteit voor de gebruiker optimaal is. Door de verschillende ruimten in en over elkaar heen te puzzelen is deze compactheid gecreëerd zonder concessies te hoeven doen aan het gebruik. Daarbij zorgt de unieke combinatie van schaatsbaan en zwembad voor een positieve energiebalans. De restwarmte die ontstaat bij het koelen van de ijsvloer wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater van zowel het nieuwe binnenbad als het bestaande buitenbad. Verder wordt het complete sportcomplex verduurzaamd. De toepassing van PV panelen op het dak, een uitstekende isolatie en zuinige installaties zorgen voor een bijna energieneutraal sportcomplex. Of het nu gaat om topsporters of recreanten, hiermee wil men een plek bieden voor iedereen en zo (nog) meer mensen in Leiden en omgeving in beweging krijgen.

Soort project: Nieuwbouw

Oplevering: Najaar 2023

Totale investering: € 28 miljoen

Exploitant: Gemeente Leiden Architect: Slangen + Koenis Architecten Projectmanagement: Olco Advies en Management Bouwmanagement: Olco Advies en Management

Aannemer: De Vries en Verburg Leverancier zwembadtechniek: Lotec Zwembadtechniek

41 ZWEMBADBRANCHE

alle leveranciers in jouw broekzak

Zwembad Meekenesch

Lichtenvoorde

Vanaf mei 2023 zullen de deuren van Zwembad Meekenesch tijdelijk sluiten, waarna in een periode van ongeveer 12 weken het zwembad een grondige renovatie zal ondergaan. Hierna zal het zwembad voor de komende 2 decennia weer de deuren kunnen openen voor bezoekers. De renovatie zal onder meer bestaan uit het vernieuwen van de elektrotechnische installatie. Met innovatieve ontwikkelingen zal het energie-, water- en elektraverbruik aanzienlijk worden gere duceerd. Daarbij wordt de waterbehandelingsinstallatie voorzien van een volledig automatisch spoelingssysteem, een monitoringsy steem, een nieuw zoutelectrolysesysteem en uv-c waterdesin fectie. Ook de luchtbehandelingsinstallatie wordt compleet vervangen en door het vernieuwen en verhogen van het dak boven de bassins kan de luchttoe- en afvoer worden verbeterd en voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Verder wordt de verdeling van de warmte geoptimaliseerd zodat het zwembad op een lagere aanvoer van warmte kan functioneren, waardoor ook in de toekomst gebruik kan worden blijven gemaakt van de stadsverwarming. Een drietal warmtepompboilers gaan het tap- en douchewater op een laag energieverbruik voorzien van warmte en middels een dubbele spiraal kan in geval van storing het water altijd worden gevoed met warmte. Daarnaast krijgen de bassins de nodige aandacht en worden deze voorzien van een dwarsdoorstroming in plaats van de lengtedoorstroming. Voor de kleintjes worden extra waterattracties zoals spuitelementen, een vuurtorenglijbaan en een interactieve waterattractie geplaatst in het kleinere bad. Al met al een grondige renovatie om het zwembad nog één keer voor een periode van 20 jaar met al de 60 vrijwilligers te kunnen runnen.

Soort project: Renovatie

Oplevering: Zomer 2023

Totale investering: € 2,4 miljoen

Exploitant: Stichting Exploitatie Meekenesch Architect: Projectmanagement: Proenco Bouwmanagement: Proenco Aannemer: Rensing Bouw Leverancier zwembadtechniek: Giebros

zwembadbranche.nl

Sportcentrum Zanderij - Ermelo

Het oude sportcentrum in Ermelo dateerde uit 1975 en voldeed niet langer aan de behoeften en eisen van deze tijd. Om vernieuwing en uitbreiding van de lokale sportactiviteiten mogelijk te maken werd besloten een nieuwe accommodatie te bouwen, een multifunctionele ontmoetingsplaats voor de Ermelose gemeenschap met indoor zwembaden en sportzalen. Lokaal draag vlak stond centraal bij het ontwerp van de nieuwbouw. Zo werd in het ontwerp rekening gehouden met wensen en suggesties van omwonenden en sportverenigingen. Sportcentrum Zanderij zal voor veel mensen veel sportop ties bieden en een prachtig trefpunt zijn voor de lokale bevolking. Het nieuwe sportcentrum bevat straks vier sportzalen waaronder een turnhal met een 11 meter hoog plafond voor trampolinespringers. Het zwemgedeelte heeft een doelgroepenbad met speciale lift, een 6-baans wedstrijdbad met beweegbare bodem, een peuterbad, een whirlpool en sauna. Daarnaast kunnen bezoekers de sportactiviteiten in de zalen volgen vanuit het open horecagedeelte met bar en restaurant. Het ontwerp van het nieuwe sportcen trum in Ermelo is geïnspireerd op het ‘Passive House’ principe. Dit betekent onder meer dat er sprake is van een eenvoudige bouwstijl die door zeer goede isolatie, focus op natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie het primaire energie verbruik laag kan houden. Er komt een complete waterbehandelingsinstal latie in de kelder van het sportcentrum met Bi-Flowfilters, middendruk UV-installaties, full-stream warmtewisselaars en een zoutelektrolysesy steem voor de zwembaden. Daarbij maakt een automatisch monitoringssy steem de handmatige metingen van de zwemwaterkwaliteit straks overbodig.

Soort project: Nieuwbouw

Oplevering: Eind 2023

Totale investering: € 21 miljoen

Exploitant: Interactie Sportbedrijf Ermelo

Architect: FaulknerBrowns Architects

Projectmanagement: OLCO Advies & Management

Bouwmanagement: Aannemer: Aannemersbedrijf Haafkes

Leverancier zwembadtechniek: Hellebrekers

43 ZWEMBADBRANCHE
elin Waterco BlackLine Sidemount filter Inclusief 6-wegklep en manometer leverbaar in 20, 24 of 28 inch Poolquip Balance warmtepomp Full inverter techniek, leverbaar in 9, 12, 17 of 20 kW Ondillo ICO meetapparaat pH, Rx en temperatuur meting via app Kripsol KS-EVO zwembadpomp 1 op 1 uitwisselbaar met Starline SL Geschikt voor zout water Dolphin M700 Met uitgebreide filter indicatie, temperatuurmeting en Bluetooth afstandbediening sales@poolquip.com www.poolquip.com • Zwembadautomatisering • Zwembadmonitoring • Chemicaliëninstallaties, volgens BRL-K903 • Doseerpompen en accessoires • Zoutelektrolyse systemen • Hy-Tab - Calciumhypochloriet tabletten oplos- en doseerunit Industrieweg 94 2651 BD Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5115211 info@hycon.nl - www.hycon.nl

Drijven goed aanleren? Stop met stuwen

Als een kind kan stoppen met stuwen, is het op de goede weg om te leren zwemmen. De fundering is gelegd voor het vlot aanleren van de slagen. Bij de zwemlessen zijn de tussendoelen het fundament voor kwaliteit. Op mijn laatste column over tussendoelen heb ik veel reacties gehad, reden dat ik hier nu graag verder op inga.

Column

Leône Hamaker

Jij en je team hebben zich verbonden aan jullie tussendoelen. Dat is een mooie stap. Eén van de grootste valkuilen? Het tussendoel gaan oefenen. Je bereikt het tussendoel niet door het tussendoel te oefenen, maar ‘kun je ineens’ doordat het kind van makkelijk naar moeilijk heeft geoefend. In feite heb je ook tussendoelen in de tussendoelen. Om de waarde van de tussendoelen nog groter te maken, is het zinvol jezelf echt te verbinden met de kinderen in je les. Investeer in een fijne relatie met alle kinderen. Geen kind mag buitengesloten zijn of zich buitengesloten voelen. Met fijne zwemlessen maak jij de wereld een beetje beter voor de kinderen in jouw zwemles. Dit kan als je echte aandacht voor ieder kind hebt en precies ziet op welk niveau elk kind zit. Hoe denk je dat het voor een kind is als het mag oefenen waar het precies aan toe is? Dat is fantastisch. Het kind zal nog harder zijn best gaan doen, voor jou. Vanuit die verbondenheid met kinderen duik ik dieper in de praktijk van de tussendoelen. Hierbij kies ik voor het basiselement drijven, voorafgegaan door stuwen/ voortbewegen in niveau 1.

Stuwen en dan drijven Drijven is voor veel kinderen erg lastig. Soms starten lesgevers te vroeg met het oefenen van drijven. Ze beginnen ermee als het kind nog onvoldoende watervrij is. Dat zie je als het kind nog niet onder water durft te gaan, nog niet makkelijk van liggen naar staan komt, niet weet dat het moeten gaan trappelen als zijn benen zakken. Mede daarom heeft het dan ook mijn voorkeur om de enkel voudige rugslag aan te leren vanuit stuwen en niet vanuit drijven.

• Start met het leren nemen van een grote hap lucht en blaas golfjes.

• Benadruk het inademen voordat het kind afzet van de kant of de bodem.

• Laat ze gaan als kikker of dolfijn, het liefst met voorwaartse snelheid.

• Stimuleer die voorwaartse snelheid. Laat ze stuwen om vooruit te komen. De manier waarop maakt niet uit. Crawl-achtig is prima, het liefst iets met armen en benen. In het begin verticaal, maar door de snelheid wordt het steeds meer horizontaal voortbewegen.

• Kinderen gaan zo op hun eigen wijze horizontaal voortbewegen. Stimuleer dat ze met hun hele lichaam stuwen en probeer ze sneller te laten gaan. Laat ervaren hoe ze af kunnen zetten tegen water en wat water met ze doet.

• Als ze gaan trappelen, daag ze dan uit om ‘even stil te gaan liggen’. Het stilliggen wordt zo iets vanzelfsprekends. Het gebeurt speels, bijna onbewust en wordt vanzelf drijven.

• Wordt het zakken van de benen een last? Dan trappel je toch even met je benen. Dan lig je weer horizontaal en gaat het drijven weer een stuk beter.

• Steeds langer stil liggen is dan de uitdaging.

• Als kinderen dit stuwen en drijven beheersen, worden de slagen een kwestie van juiste volgordes en veel laten ervaren.

Wil
Leône? Mail
leone@leonehamaker.nl of via twitter @leonehamaker
-
je reageren op de column van
naar
45 ZWEMBADBRANCHE

JOUW

BEDRIJF

IN DEZE INDEX?

Vanaf € 260,00 per jaar

Voor meer informatie tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl

Een indexplaatsing kan per nummer ingaan voor een periode van 12 maanden en wordt automatisch verlengd.

LET OP!

Opzegging schriftelijk en uiterlijk 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

ADVIESBUREAU'S

Aboma Inspections BV

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

EWZ adviseurs

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Optisport Services J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 3 1105 BE Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

AFDEKDEKENS

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Variodeck BV Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl COVERING YOUR ENERGY DECK www.variodeck.nl

ZwembadPlus B.V. Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

AFDICHTINGS-

& TEGELZETTERSPRODUCTEN

Kiwitz BV Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315 270620 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

AKOESTISCHE OPLOSSINGEN

MetroXL BV Keurweg 12 5145 NX Waalwijk tel. 0416 335368 info@acoustiwall.nl www.acoustiwall.nl

AUTOMATISERING

Aquatickets

Oostermeentherand 8-C 8332 JZ Steenwijk tel. 0521 23 51 71 info@aquatickets.nl www.aquatickets.nl

Compudienst/LVP BV Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

E.B.T.C. BV Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

IMPRO

Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel. 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

Plan Plan Internet BV

Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@ppibv.nl www.planplaninternet.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

Splash Software

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT Uden tel. 085-4896388 info@easyswim.com www.easyswim.com/software

APP

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Zwem Apps

Veemarktkade 8 / ruimte 5333 5222 AE ’s-Hertogenbosch tel. 073 820 0231 info@zwemapps.nl www.zwemapps.nl

AQUASPORT

Aqquatix

De Wetering 51 4906 CT Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.aqquatix.com

Aquajogging ‘de Buffel’ Aquarunner

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

BINDER GmbH & Co. KG

Reichardstrasse 16 D-31789 Hameln tel. +49 5151 96266–0 info@binder24.com www.binder24.com

ARCHITECTEN

FACET architecten & adviseurs Bloemenweg 5 7011 AH Gaanderen tel. 0315 237075 info@facet-aa.nl www.facet-aa.nl

BEWEEGBARE ZWEMBADBODEMS

EWAC Medical Galileistraat 20 1704 SE Heerhugowaard tel. 0226 313457 medical@ewac.nl www.ewacmedical.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Thijssen techniek Postbus 24 1770 AA Wieringerwerf tel. 0227 502427 info@thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

BETONHERSTEL

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

BODEMZUIGERS

Hexagone Benelux De Wetering 51 4906 CT Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.hexagone-benelux.nl

Mariner 3S

Siemensstrasse 21 D-35394 Giessen Duitsland tel. +31 (0)6 543 888 95 dimitri@mariner-3s.com www.mariner-3s.de

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

COATING

Nylo Food & Protective Coatings B.V. Postbus 26 9172 ZS Ferwert tel. 0518 418000 info@nylocoatings.nl www.nylocoatings.nl

Sijtsma Noord

Ljouwertertrekwei 30 9035 ED Dronrijp tel. 0517 23 22 00 info@sijtsma-noord.nl

www.sijtsma-noord.nl

Zandleven Coatings B.V. Snekertrekweg 57-59 8912 AA Leeuwarden tel. 058 212 95 45 info@zandleven.com www.zandleven.com

DOSEERAPPARATUUR

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

N OORD BV S IJTSMA
VOOR WATER
PASSIE
46 ZWEMBADBRANCHE

Roozeboom & Van den Bos

Instrument BV Oostergracht 17-12 3763 LX Soest tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandeling B.V. De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

DRENKELINGEN DETECTIESYSTEEM

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

ENERGIEBESPARING

Advanced Climate Systems BV Sylviuslaan 5 9728 NS Groningen 085 200 3989 info@acs-buildings.com www.acs-buildings.com

Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 centricabusinesssolutions.NL@ centrica.com www.centricabusinesssolutions.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Van Remmen UV Technology Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

Variodeck BV Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl COVERING YOUR ENERGY DECK www.variodeck.nl

ZwembadPlus B.V. Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

EXPLOITATIES

Optisport Exploitaties b.v. J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 info@optisport.nl www.optisport.nl

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 3 1105 BE Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

FILTERSYSTEMEN

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

SIBO Fluidra Netherlands BV

Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

GELUID & COMMUNICATIE SYSTEMEN

IMPRO Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel. 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

GLIJBAAN BELEVING

iSlide International B.V. Het Sterrenbeeld 23 5215 MK ’s-Hertogenbosch tel. 0184 691 400 info@islide.com www.islide.com

GOLFSLAG MACHINES

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

INSTALLATIETECHNIEK

EWZ adviseurs Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 088 456 8000 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

IMPRO Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel. 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Van Dorp Zwembadtechniek De Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614140 infoboxtel@vandorp.eu www.vandorp.eu/zwembadtechniek

Wels Techniek Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel. 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

KEERWANDEN

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Variopool BV Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

KEURINGEN

Aboma Inspections BV Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

KLEUTERBADJES

Aqua Drolics Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 393540 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Pooljoy BV

Lange Voren 20 5521 DD Eersel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek

Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir-Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

KLEDINGLOCKERS

E.B.T.C. BV

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Hermeta Interieur Partners B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

LED VERLICHTING

EVA Optic B.V. De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

SIBO Fluidra Netherlands BV Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

WaterVision B.V. Vlierberg 9 3755 BS Eemnes tel. 035 5387959 info@watervision.nl www.watervision.nl

zwembranche op een rij 47 ZWEMBADBRANCHE
[bijna] alle leveranciers in de

LEERLINGVOLGSYSTEEM

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Internet Zwemscore Module

Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@zwemscore.nl www.zwemscore.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

Splash Software

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT Uden tel. 085-4896388 info@easyswim.com www.easyswim.com/software

LOOPBRUG

EasyFloat B.V.

Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

LUCHTBEHANDELING

Rosenberg Kunststof Luchtbehandelingskasten Elandlaan 8 3734CP Den Dolder post@rosenberg.nl www.rosenberg.nl

MEET- & REGELTECHNIEK

BEST Instruments B.V. Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Pro Water B.V. Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 info@prowater.nl www.prowater.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Oostergracht 17-12 3763 LX Soest tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandeling B.V. De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel. 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ONDERWATER CAMERA’S

EVA Optic B.V. De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

ONDERWATER REPARATIES

AW Diving Onderwatertechniek Bregeleane 30 9051 PM Stiens Tel 058 2573969 Mob. 06 53285470 info@awdiving.nl www.awdiving.nl

Orka Duikservice & Zwembadreparatie

Kerver 13 5521 DA Eersel tel: 06-12383670 info@zwembadreparatie.nl info@duikservice-orka.nl www.zwembadreparatie.nl

ZwembadPro

Haagstraat 7 4921 XA Made tel. 06-19239982 info@zwembadpro.nl www.zwembadpro.nl www.bufferkelderreiniging.nl

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN

Aboma Inspections BV Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Belevingsspecialist Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

ENVOZ Postbus 1064 2280 CB Rijswijk tel. 070 3070344 info@envoz.nl www.envoz.nl

Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

De Scheper 312 5688HP Oirschot tel. 073 612 40 61 info@nbz.nl www.nbz.nl

Richard Keus Opleidingen

Wibo Lanslaan 37 2493 AK Den Haag tel. 070-2042586 info@richardkeusopleidingen.nl www.richardkeusopleidingen.nl

RVS ZWEMBADEN

EWAC Medical Galileistraat 20 1704 SE Heerhugowaard tel. 0226 313457 medical@ewac.nl www.ewacmedical.nl

hsb austria gmbh Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

SANITAIRE CABINES

Hermeta Interieur Partners B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

SPEELTOESTELLEN

Aqua Drolics Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679

65 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Pooljoy BV

Lange Voren 20 5521 DD Eersel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek

Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir-Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

SPRAY PARKS

Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V.

Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 C C 70 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Pooljoy BV

Lange Voren 20 5521 DD Eersel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Varioplay Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

THEMATISERING

PoolSensations

Hofstraat 3 5258 CE Berlicum tel. 06 547 815 87 info@poolsensations.nl www.poolsensations.nl

PASSIE VOOR WATER
iPLA WATER ATTRACTIONS FULL COLOUR
OGO
48 ZWEMBADBRANCHE

TOEGANGSCONTROLE

Aquatickets

Oostermeentherand 8-C 8332 JZ Steenwijk tel. 0521 23 51 71 info@aquatickets.nl www.aquatickets.nl

Compudienst/LVP B.V. Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

E.B.T.C. BV

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

TUBE SENSATIONS

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

UV DESINFECTIE

bestUV

De Donge 4 5684 PX, Best tel. 0499 370300 info@bestuv.com www.bestuv.com

Van Remmen UV Technology Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

VEILIGHEIDSINSPECTIES

Aboma Inspections BV Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

RBI Corrosion BV Burgemeester Pabstlaan 10-A4 2131 XE Hoofddorp tel. 085 8768990 info@rbicorrosion.nl www.rbicorrosion.nl

VLOEREN

Sijtsma Noord Ljouwertertrekwei 30 9035 ED Dronrijp tel. 0517 23 22 00 info@sijtsma-noord.nl N OORD BV S IJTSMA www.sijtsma-noord.nl

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

WATERBEHANDELING

BEST Instruments B.V. Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Brenntag Water Treatment

Industrieweg 1 1231 KG Loosdrecht tel. 035 5889200 info@brenntag.nl www.brenntag.com

Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 088 456 8000 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com PASSIE

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Oostergracht 17-12 3763 LX Soest tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Van Dorp Zwembadtechniek

De Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614140 infoboxtel@vandorp.eu www.vandorp.eu/zwembadtechniek

WATERGLIJBANEN

BoerSlides & Disco BV Doornkampsteeg 36 5236 BB Den Bosch tel. 06-37605407 info@boerslides.nl www.boerslides.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Variopool BV Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERMONITORING

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Pro Water B.V. Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 info@prowater.nl www.prowater.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Oostergracht 17-12 3763 LX Soest tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel

Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

WATERSPEELTOESTELLEN

Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679

info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Pooljoy BV

Lange Voren 20 5521 DD Eersel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WHIRLPOOLS

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

WKK-INSTALLATIE

Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00

centricabusinesssolutions.NL@ centrica.com www.centricabusinesssolutions.nl

ZONNECOLLECTOREN

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

SunDisc Solar Systems B.V. Bark 59 9606 RC Kropswolde tel. 0598 35 21 26 info@sun-disc.nl www.sun-disc.nl

ZwembadPlus B.V. Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

VOOR WATER PASSIE VOOR WATER
OGO iPLA WATER ATTRACTIONS FULL COLOUR
in de zwembranche op een rij 49 ZWEMBADBRANCHE
[bijna] alle leveranciers

ZOUTELEKTROLYSE

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Oostergracht 17-12 3763 LX Soest tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel. 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZWEMBADACCESSOIRES

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Topsec Nederland Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

ZWEMBADEN AANLEG

hsb austria gmbh Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Lotec Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Myrtha Pools

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

Remon Waterbehandeling BV Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

Wels Techniek Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel. 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZWEMBAD BELEVING

iSlide International B.V. Het Sterrenbeeld 23 5215 MK ’s-Hertogenbosch tel. 0184 691 400 info@islide.com www.islide.com

ZWEMBADINRICHTING

Badim BV Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 050-3050047 info@badim.nl www.badim.nl

VDH Leerdam Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 0345-615266 info@vdh-leerdam.nl www.vdh-leerdam.nl

ZWEMBADMATERIALEN

Aquajogging ‘de Buffel’

Aquarunner

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Topsec Nederland

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Zwembadmaterialen.nl

Televisieweg 81-1 1322 AK Almere tel. 036 7117031 info@zwembadmaterialen.nl www.zwembadmaterialen.nl

ZWEMBADEN ONDERHOUD

EasyFloat B.V. Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

Optisport Services

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Remon Waterbehandeling BV

Schakelstraat 4 9363 TH Marum tel. 0594-648 080 info@remon.com www.remon.com

Sijtsma Noord

ZwembadBranche is een onafhankelijk en informatief magazine voor de professionele zwembadbranche. ZwembadBranche is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zwembadbranche en op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in deze branche.

ZwembadBranche wordt, vijf keer per jaar, op basis van ‘Gericht Gratis Verspreiding’ verspreid.

Redactieadres: Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl www.zwembadbranche.nl

Copyright: ZwembadBranche is een uitgave van Leisure Media & Consultancy Group (LMCG). Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

ZwembadBranche is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

ZwembadBranche behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Ljouwertertrekwei 30 9035 ED Dronrijp tel. 0517 23 22 00 info@sijtsma-noord.nl

N OORD BV S IJTSMA www.sijtsma-noord.nl

Sportfondsen Nederland BV

Paasheuvelweg 3 1105 BE Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

ZWEMBADBUFFERRENOVATIE

Kiwitz Jaki BV Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315-270630 info@jaki.nl www.jaki.nl

ZWEM-DRIJFPAK

EasySwim Nederland

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT UDEN tel. 085-4896380 info@easyswim.com www.easyswim.com

Uitgeverij & Acquisitie: LMCG

Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef +31 (0)227 593433 info@lmcg.nl

Hoofdredactie: Susanne Post Tekst: Ben van den Aarssen Fotografie: Kenneth Stamp & Jan Buteijn Coverfoto: BiletskiyEvgeniy | iStock.com ISSN: 1871-0360

Volgende uitgave: Februari 2023

PASSIE VOOR WATER PASSIE VOOR WATER PASSIE VOOR WATER
COLOFON
50 ZWEMBADBRANCHE
✔ Laagste chloraatwaarden ✔ Beste prijs-kwaliteitverhouding ✔ Laagste chloridewaarden ✔ Minimale onderhoudskosten ✔ Maximale waterbesparing ✔ Klaar voor de nieuwe wetgeving ✔ Zeer geschikt voor buitenzwembaden SPECIALIST IN ZOUTELEKTROLYSE SYSTEMEN VOORUITSTREVEND IN OPEN CEL- EN MEMBRAANTECHNOLOGIE MEER WETEN OVER DE VERSCHILLENDE TECHNIEKEN? VRAAG HET ONS! www.vdhwater.nl

is een Europese

voor ‘state of the art’ zwembaden en watertechniek. We zijn uitgegroeid tot een absolute specialist met kwalitatief hoogwaardig zwemwater als belangrijkste uitgangspunt. Hierbij gaan wij tot het uiterste. Met geavanceerde technologieën en efficiënte oplossingen creëren we innovatieve (beheers)systemen die water een extra dimensie geven. In veel gevallen ontstaan op onze eigen tekentafels. We durven daarom wel te stellen dat we onze sporen als totaalinstallateur op zwemwater gebied hebben verdiend. Onze naam staat garant voor de hoogste waterkwaliteit en is onlosmakelijk verbonden met uw, maar ook onze reputatie. ONTDEK WATERPROOF H2O TECHNOLOGY, ONTDEK LOTEC!

Boven Zijde 12, 5626 EB Eindhoven Koppelstraat 35, 7391 AK Twello Esperantolaan 4, 3001 Heverlee www.lotec.nl www.lotec.nl www.lotec.be LOTEC GEEFT WATER VORM LOTEC Nederland LOTEC Noord-Oost LOTEC Belgium T 040 243 00 21 T 057 174 38 00 T 016 98 01 03 E info@lotec.nl E twello@lotec.nl E info@lotec.be
DE EUROPESE SPECIALIST VOOR ‘STATE OF THE ART’ ZWEMBADEN EN WATERTECHNIEK. LAGO Kortrijk-Weide Exclusief distributeur Drenkelingendetectie
Lotec
specialist