{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

ZWEMBADBRANCHE #72- FEBRUARI 2020 - JAARGANG 16


POOL

T HE REAL DEPTH INVESTMENT

POOL

THE REAL DEPTH INVESTMENT

AD D I NG FUN TO YO UR P OOL

ACRYLIC POOL WINDOWS - MOVABLE FLOORS

WWW.VARIOPOOL.NL


IN DIT NUMMER

8

20

30 8

10

18

24

28

35

15 jaar ZwembadBranche

10

15 jaar geleden: Herinnert u zich deze nog...

18

‘Wij willen het zwemmen in Rotterdam weer een boost geven’

40

42

28

Fotowedstrijd ‘Zeg het met Foto’s’ ‘Kwaliteitsdenken moet tussen de oren gaan zitten, óók bij de exploitant’

20

‘15 jaar: wat is er gebeurd met… social media.’

30 35 40

24

Als zwembad werken aan een Rookvrije Generatie: gewoon doen!

42

Kom woensdag 25 maart naar het ZwembadBranche Congres ‘Teamvorming, samenwerken en hetzelfde doel nastreven’ Kort nieuws ZWEMBADBRANCHE

5


‘Tijd langzaam of vlug: als de tijd voorbij is, komt het nooit meer terug’ ‘Tijd is relatief. Een minuut met je geliefde duurt veel te kort, bij de tandarts veel te lang. Soms wil je de klok vooruitzetten. Soms terugdraaien. Tijd brengt wijsheid en heelt wonden. Maar is ook onze grootste vijand. Tijd is er nooit genoeg en aan alles komt een eind. Tijd langzaam of vlug: als de tijd voorbij is, komt het nooit meer terug.’

Gert kijken naar ’s nachts op één oor tot ik de achterdeur hoor. Zonder er erg in te hebben, gaat alles door. Goed om daarom zo nu en dan even een pas op de plaats te maken. Ga met de tijd mee, maar kom af en toe eens terug. En dat is precies wat wij dit jaar gaan doen.

Zo las ik ergens. Ik vond het nogal treffend beschreven. Tijd is een bijzonder fenomeen. Het lijkt ook steeds sneller te gaan. Mijn moeder zei laatst dat voor haar gevoel hoe ouder zij wordt, hoe sneller het gaat. Ik wijdde het aan de tijdgeest. Het gaat nu allemaal veel sneller, niet te vergelijken met vroeger. Kijk maar eens met je kinderen naar een film van 30 jaar geleden. Binnen vijf minuten zijn ze al niet meer geboeid. Maar nu las ik dat de perceptie van tijd echt verandert als je ouder wordt. Niks tijdgeest dus. Eén van de theorieën is dat naarmate mensen ouder worden, de stofwisseling trager wordt. Kinderen hebben een snellere stofwisseling en zijn daarmee te vergelijken met klokken die sneller lopen dan normale klokken. Kinderen ervaren daardoor meer tijd in dezelfde 24 uur. En dus gaat de tijd voor je gevoel sneller voorbij als je ouder bent.

In 2005 verscheen de eerste digitale uitgave van ZwembadBranche. Al gauw kwam ook de papieren versie. ‘On your marks… get set…’ was de openingszin van mijn allereerste voorwoord. Het was een duik in het diepe, maar al snel voelden we ons als een vis in het water. Van een digitale uitgave zijn we naar vijf gedrukte magazines per jaar gegaan en online dagelijks nieuws. En natuurlijk onze jaarlijkse evenementen het ZwembadBranche Congres en de ZwembadBranche Dag. Er zijn in de loop der jaren dingen gekomen, gegaan en gebleven. Maar bovenal hebben wij de afgelopen 15 jaar elke dag met enorm veel plezier gewerkt aan het platform ZwembadBranche. In een branche waarin professionals werken met zoveel passie voor het vak. Betrokken zijn en elke dag weer heel veel mensen, jong en oud, laten én leren genieten van bewegen in het water. Of het nu gaat om recreatie, gezondheid, sport of revalidatie.

ZwembadBranche bestaat dit jaar 15 jaar. Ook deze tijd lijkt te zijn omgevlogen: er is in de tussentijd zoveel gebeurd. Van stel naar gezin met 3 zonen, van flatje in de stad naar huis op het platteland en van fit opstaan na een nachtje doorhalen naar brak na een avondje Netflixen. Van het eindeloos moed inspreken voor de zwemles naar 9 keer een zwemdiploma vieren. Van urenlang vroeg in de ochtend Samson en

Met trots presenteerden wij 15 jaar geleden ons eerste magazine. Met trots kijken wij nu terug op de 71 edities van de afgelopen jaren. En vol energie kijken wij vooruit naar de komende jaren. Dit jubileumjaar nemen wij je mee naar de afgelopen 15 jaar, maar bovenal nemen we je ook graag mee naar de toekomst. Op naar nog vele jaren ZwembadBranche. Samen met jullie, want zonder jullie geen ZwembadBranche!

info@zwembadbranche.nl • twitter.com/zwembadbranche • facebook.com/zwembadbranche

6

ZWEMBADBRANCHE


Nooit geen last meer van inkijk of laagstaande zon in een thema naar keuze!

Omdat klantbeleving het allerbelangrijkste is!

Before & After

- Zwembad ontwerp - Thematisering zwembad of park - Renovatie en retrofitting zwembad - Kleuradvies en conceptbewaking - Super scherpe wand decoraties - Raampartijen voorzien van prachtige visuals - Panorama foto’s tot wel 80 meter lengte - Rotspartijen en hoge kwaliteit kunstpalmen - Zwembadvloeren in ‘beachlook’

Nieuwsgierig? Heeft U een kale muur in uw zwembad, een saaie whirlpoolcorner of raampartij met storend uitzicht? Maak vandaag nog een foto en mail deze dan naar: info@poolsensations.nl en wij maken kosteloos een creatief voorstel voor U! Kijk, dat is pas goed nieuws!

T +31(0)6 54 781 587

|

Kijk voor meer informatie op www.poolsensations.nl

UW GROOTHANDEL EN PARTNER IN BEVEILIGING EN TOEGANGSTECHNIEK www.ebtc.nl | info@ebtc.nl | 058 845 71 00

Lage tourniquets

Zwembad tourniquets

Glas tourniquets

RVS hekwerk

Hoge tourniquets


FILTRATIE MET TROMMELFILTER: DUURZAAM, GEZOND EN ECONOMISCH

Niet langer kiezen of delen als het gaat om de waterbehandeling in uw zwembad. Bij toepassing van voor-filtratie met een trommelfilter hoeven ambities op het vlak van duurzaamheid, waterkwaliteit, gezondheid en betaalbaarheid elkaar niet meer in de weg te zitten. Ook uw zwembad – nieuwbouw of renovatie- kan hiervan profiteren.

bespaar water en energie

schoner en gezonder water

verlaag de kosten

Cleardrum B.V. +31 30 7671051 www.cleardrum.nl info@cleardrum.nl


• Zwembadautomatisering • Zwembadmonitoring • Chemicaliëninstallaties, volgens BRL-K903 • Doseerpompen en accessoires • Zoutelektrolyse systemen • Hy-Tab - Calciumhypochloriet tabletten oplos- en doseerunit

Industrieweg 94 2651 BD Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5115211 info@hycon.nl - www.hycon.nl


15 jaar geleden: Herinnert u zich deze nog... De eerste ZwembadBranche verscheen in 2005. Nu precies 15 jaar geleden. Het jaar 2005 was het jaar van…. Weet jij het nog? Om je weer even mee te nemen naar het prille begin van ZBB, hebben we een aantal belangrijke nieuwsitems opgezocht uit dat jaar. Berichten, trends en ontwikkelingen die ons in 2005 bezighielden. Van die berichten die nu nog op je netvlies staan of die je pas weer herkent als je ze leest. Oftewel: ‘Herinnert u zich deze nog…’

Terwijl Nederland nog aangeslagen is van de Tsunami in Azië waarbij 230.000 doden vielen, begint het jaar in angst voor een dodelijke vogelgriep. De vaak dodelijke virusziekte -die van pluimvee op mensen kan overspringen, maar niet van mens op mens- bereikt vanuit Azië Oost-Europa. Minister Veerman kondigt vergaande ophokmaatregelen af ter bescherming van de volksgezondheid.

De Nederlandse economie gaat goed, de export trekt aan en onder consumenten groeit het optimisme. En ondanks dat er her en der wel massaontslagen vallen, is er (nog) geen spoor te bekennen van de economische crisis die de wereld vanaf 2008 voor een aantal jaar in zijn greep zal houden.

10

ZWEMBADBRANCHE

Eén dag nadat aan Londen de Olympische Spelen van 2012 zijn toegewezen, wordt Londen opgeschrikt door een aanslag. De aanslag, waarbij 56 mensen om het leven komen en honderden gewonden vallen, is volgens de terroristische groep ‘Al-Qaida in Europa’ een vergelding voor de Britse deelname aan de oorlog in Irak. Later in de maand juli mislukken nog vier bomaanslagen in het Londense openbaar vervoer.

Airbus presenteert de Airbus A380 - Superjumbo. Het nieuwe paradepaardje van Airbus heeft maar liefst 18 miljard euro gekost en biedt plaats aan 853 passagiers. Het is daarmee het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Maar een succes wordt het niet. Het vliegtuig is lastig te vullen en luchtvaartmaat­ schappijen verkiezen de flexibiliteit van minder grote vliegtuigen boven de schaal­ voor­­delen van deze superjumbo.


In Nederland start John de Mol met zijn eigen zender ‘Talpa’. De zender probeert een marktaandeel te veroveren met gevestigde namen als Linda de Mol, Jack Spijkerman, Beau van Erven Dorens en Barend en Van Dorp. Ook worden de uitzendrechten voor het Eredivisie voetbal gekocht. Helaas blijkt het niet succesvol, wat geen reden voor De Mol is om het zo’n 15 jaar later nog eens te proberen met SBS6.

Ons land wordt geregeerd door het Kabinet-Balkenende II, dat bestaat uit het CDA, de VVD D66. Minister-president Balkenende is de voorman van het CDA. De Duitsers krijgen in Angela Merkel (CDU) hun eerste vrouwelijke bondskanselier. De SPD wordt alleen wel veel nipter verslagen dan verwacht.

De Golf van Mexico wordt getroffen door meerdere zware tropische cyclonen, waarbij de tropische cycloon Katrina voor de meeste ellende zorgt. Door het geweld van de cycloon breken de dijken rond New Orleans door en komt een groot deel van de stad onderwater te staan waardoor honderden achtergebleven mensen verdrinken. In totaal zijn er meer dan duizend slachtoffers te betreuren. Daarnaast is er voor miljarden dollars aan schade. Tevens laat deze ramp de nog steeds bestaande kloof tussen zwart en wit zien, veel slachtoffers vallen onder de armere Afro-Amerikaanse bevolking omdat velen van hen niet tijdig kunnen vluchten.

Grote winnaar bij de Oscar is de film ‘Million dollar baby’ van Clint Eastwood (beste regisseur) met in de hoofdrol Morgan Freeman (beste acteur). Kaskrakers die in 2005 uitkomen om te strijden om de Oscars zijn: Harry Potter and the Goblet of Fire, Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith, Madagascar en de remake van King Kong. Uiteindelijk wint geen van deze films een Oscar.

De republikein George W. Bush wordt voor de tweede keer beëdigd als president van de Verenigde Staten. Tijdens de presidentsverkiezingen versloeg George Bush jr. zijn democratische tegenstander John Kerry.

ZWEMBADBRANCHE

11


Roozeboom & van den Bos Instrument BV Weteringpad 58, 3762 EN Soest, tel. 035 543 1511 info@zwem.nl www.zwem.nl

RB Instrument BV

Automatisering en monitoring Doseerpompen en accessoires

Gespecialiseerd in het leveren van meet-, regel- en doseertechniek voor zwembaden. Exclusief vertegenwoordiger van diverse fabrikanten voor de Nederlandse markt. Ontwikkelt, in samenwerking met deze partners, hoogwaardige technische oplossingen voor controle en beheer van waterkwaliteit; oplossingen die zijn toegespitst op de behoeften van de Nederlandse markt. RB Instrument is nu en in de toekomst een innovatieve en meedenkende partner.

PROGRAMMA

Flowsensoren

Fotometers

W

NIEU

Ons complete programma bestaat uit: • Meet- en regelapparatuur voor vrij, gebonden en totaal chloor, pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid. • Colorimetrische analyser voor het zogenoemde Water Monitoring Systeem (WMS). • Magneetmembraan-, motorgedreven en slangendoseerpompen inclusief alle benodigde accessoires zoals injectie- en voetventielen, zuiglansen, doseerconsoles en voorraadtanks. • Onderhoudsvrije zoutelektrolyse-systemen. • Complete range wateranalyse testen bestaande uit fotometers, comparators, pocket-kits en teststrips. • Magnetisch inductieve, dus onderhoudsvrije, flowmeetsystemen. • Draagbare pH-, redox-, temperatuur-, troebelheid- en geleidbaarheidmetingen. Vanzelfsprekend beschikken wij over een professionele servicedienst die u telefonisch of ter plaatse kan assisteren.

aquaSwissTech De nieuwste zoutelektrolyse-systemen van aquaSwissTech, die wij exclusief vertegenwoordigen binnen de Benelux, zijn ontwikkeld en geproduceerd in Zwitserland. Basis is een speciale elektrolyse-techniek waarbij geen membraan wordt gebruikt en dus geen chloorgas wordt gevormd. De installaties zijn modulair en worden geheel naar uw wensen gebouwd. De maximale capaciteit is onbegrensd. Geschikt voor een of meerdere baden!

aquaSwissTech® zoutelektrolyse

Meer dan 1.700 klanten wereldwijd, waarvan ruim 100 binnen Nederland, hebben voor deze installaties gekozen, mede dankzij de eenvoudige bediening en zeer lage onderhoudskosten. De installaties zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Dit wordt aangetoond door het feit dat vele installaties al ruim 25 jaar in bedrijf zijn.

KENNERS VAN HET ZUIVERSTE WATER


Door storm en winterse buien ontstaat de eerste horror avondspits ooit. Terwijl het in het noorden van Nederland windstil is en de zon schijnt, valt in het midden van het land de sneeuw met bakken naar beneden. Het stapelt zich op tot over de 40cm. Doordat vrachtwagens vanwege de lage snelheid de besneeuwde heuvels op de Veluwe niet meer op kunnen rijden, loopt het verkeer daar muurvast. Er ontstaat een file van meer dan 800 kilometer die pas de volgende ochtend is opgelost. Tot diep in de nacht delen hulpverleners dekens, brandstof en warme dranken uit. Veel reizigers stranden ergens op de autosnelweg en verlaten hun auto. Ook de NS ondervindt veel hinder. Uiteindelijk brengen honderden reizigers per trein en auto die nacht door in opvangcentra.

Ken je de Black Berry nog? Populair geworden door de FBI en vooral bekend van het lettertoetsenbord op groot monochroomscherm. En natuurlijk van het ‘pingen’, achteraf gezien de voorloper van whats app. Dat we tegenwoordig niet meer ‘pingen’ maar wel appen, komt omdat Blackberry het gebruik niet vrijgaf op iOS en Androidtoestellen. Hierdoor verliest de Black Berry al snel terrein. Door de opkomst van goedkope Android toestellen neemt het marktaandeel van Black Berry af bij de grote massa, de consumenten. Als later ook nog Facebook messenger zijn intrede doet, is het snel afgelopen met het ‘pingen’.

Met het opstrijken van een bonus door de overname van PayPal door E-bay starten de vrienden Hurley en Chen het videokanaal YouTube. Een website waar mensen snel en gemakkelijk videofragmenten kunnen uploaden en vervolgens met elkaar kunnen delen. De kracht van YouTube is het gebruiksgemak. Hiervoor kon het nog een drama zijn om een video op internet te zetten en vervolgens om het af te spelen. YouTube rekent daarmee voorgoed af. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Sterker nog, het lijkt erop dat YouTube de TV gaat vervangen. Tegenwoordig worden er dagelijks eindeloos veel filmpjes gepost door (beroemde) vloggers en bekeken.

Tijdens de europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in Triëst maakt Ranomi Kromowidjojo haar internationale debuut. We zullen daarna nog veel van haar horen. Goud en een wereldrecord is er voor zowel de dames als heren estafetteploeg. Marleen Veldhuis wint de 50 én 100 meter vrijeslag. Tijdens de wereldkampioen­schappen langebaanzwemmen maakt Femke Heemskerk haar internationale debuut.

ZWEMBADBRANCHE

13


in het delen van kennis en het beste assortiment zwembadcomponenten

Vraag naar de

Led verlichting

DEMO bel Bas Carpay 06 10 22 96 60

AFM

®

filtratie

VRAAG NAAR DE BROCHURE

InbouwSpa’s

Pomaz kent de kansen en uitdagingen bij openbare zwembaden, hotelbaden, sauna’s en wellness. En wanneer u nadenkt over de mogelijkheden met betrekking tot het optimaliseren van uw bad en het zwemplezier van uw bezoekers willen wij daar graag over meedenken. In oplossingen, welteverstaan. Pomaz is leverancier van Nederlands’ grootste en meest actuele assortiment zwembadcomponenten. Bel voor meer informatie: +31 (0)40 285 66 58 of stuur een mail naar support@pomaz.nl


Het is een warm en zonnig jaar, alleen helaas voor de buitenbaden bracht juist de vakantieperiode koel en wisselvallig weer. Zo werd een zeer natte, wisselvallige tweede helft van juli opgevolgd door een koele augustusmaand. Alleen in de tweede helft van juni was er sprake van wat langer stabiel en zomers weer met zelfs een officiële hittegolf van 18 tot en met 24 juni. In totaal werden deze zomer 57 warme, 23 zomerse en 3 tropische dagen geteld. Het aantal zonuren was hoger dan gemiddeld, net als het aantal milimeter neerslag. Geen topzomer voor de buitenbaden dus.

• Dennis van der Geest wordt in Caïro wereldkampioen judo in de open klasse. • De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de zevende achtereenvolgende keer de Tour de France. Echter wordt Armstrong later beschuldigd van doping en worden al zijn overwinningen, waaronder zijn zeven tourzeges, afgenomen. • Erben Wennemars wint voor de tweede keer op rij de WK Sprint, tot dan is hij nog de enige Nederlander ooit die een WK sprint weet te winnen. • Tom Boonen wint de Ronde van Vlaanderen, ParijsRoubaix, de Ronde van België en het WK wielrennen. • PSV wordt landskampioen en Liverpool wint de finale Champions League van AC Milan na strafschoppen.

In 2005 waren wij in de zwembranche natuurlijk niet de enige die zijn begonnen. Zo zijn er ook zwembaden die dit jaar net zo oud zijn en ook hun jubileumjaar vieren. Nu zou het erg leuk zijn als wij hierbij stil kunnen staan. Dat we kunnen kijken hoe het deze zwembaden is vergaan. Dus: opende jouw zwembad in 2005 de deuren? Laat het ons weten op info@zwembadbranche.nl

Een walkman: wat is dat? Iedereen van na 2005 heeft geen idee. Vanaf 2005 kun je namelijk muziek luisteren op je telefoon. De walkman en discman behoren daarmee tot het verleden

ZWEMBADBRANCHE

15


UW SPECIALIST IN ZWEMBADAFDEKKINGEN OP MAAT EN VOOR ELK BUDGET

WWW.VARIODECK.NL


COLUMN

Standaard riedeltje of de uitdaging aangaan?

‘Challenge accepted’! Een uitspraak die vaak in mijn hoofd speelt. Ken je dat? Zo van ‘dat lukt je niet!’ of ‘durf je dat wel?’ of zelfs ‘joh, laat toch lekker zoals het is…’ Ieder mens houdt van structuur en regelmaat. Zo komt de klant altijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip, staat ie op diezelfde vierkante meter in het zwembad en waardeert het enorm als het een gestructureerde les krijgt. Maar ‘steeds hetzelfde doen’ is ook een valkuil.

Aansluiting vinden Ik hamer steeds op een bepaalde structuur in de lessen, uiteindelijk gaat het om de aansluiting tussen wat jij aan de klant biedt aan oefenstof en hoe ze dat oppikken en uitvoeren. Is er een match, dan doen ze alles voor je. Maak je het te moeilijk, dan haken ze af. Is het ‘te lastig’, dan willen ze niet meer. Het is aan jou om dat te zien en te durven aanpassen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar je muziekkeuze: is dat een echte match? Of vinden ze het ‘wel ok’?

Uitdaging Zodra de match er is, kan je een stap verder gaan. Je weet wie je bent, je weet wat je doet, je weet hoe en waarom. Nu dat stapje verder: motiveer ze om ook de dingen te doen die (nog niet) lukken, zoek de oefeningen die ze (nog) niet kennen en zorg voor een mogelijkheid tot progressie. Uitbreiden dus. Dat kan alleen als je ook echt durft te kijken naar een klant en ze erop durft te wijzen dat het (nog) niet helemaal goed is. Na een tijdje zal je zien dat het wel lukt en dan is er een ‘hoera, nu kan ik het ook!'. Iedereen wil uitgedaagd worden, iedereen wil eens wat anders. Maar het moet wel vertrouwd zijn (en dus binnen de perken blijven). Doe en geef wat je belooft.

zeggen. Jij bent de professional, jij bent hun coach. Zeg het met een lach, maar prikkel ze wel. ‘Dit zijn echt grote stappen’ of ‘We gaan door tot het lukt’. Je ziet de reacties vanzelf. Als ik in mijn groep vraag ‘Gaat ie goed?’ antwoorden ze gelijk ‘Niks zeggen, want anders maakt ze het moeilijker!’. INDERDAAD, het mag ook niet te gemakkelijk zijn. Ik heb altijd wel weer een progressie in petto.

Motiveren Is positief stimuleren dan ook niet hetzelfde als motiveren? Ja, ik zie het alleen als een iets ander onderdeel. De motivatie is er namelijk al. De klant staat er: ze zijn al naar het zwembad gereden, hebben entree betaald en ze staan omgekleed bij jou in het bad. De vraag is hoe jij als lesgever die motivatie in leven houdt. Juist, door positief te stimuleren. Je kan niemand dwingen iets te doen wat ze niet willen. Klanten het bad uitjagen door de ‘verkeerde’ dingen te doen, is erg gemakkelijk. Door positieve stimulatie (en dus ook vooruitgang laten zien en laten ervaren dat het steeds beter gaat) en uitdagend te prikkelen, hou je ze binnen. De match zal groeien en je vindt het vast ook zelf steeds leuker worden. Je standaard riedeltje verdwijnt en je gaat inspelen op wat er gebeurt.

Heb jij meer een sociale kletsgroep en wil je die stil krijgen? Lukt niet door te vragen of zij hun mond willen houden. Wat wel? ‘Ok, 3 ski en dan achterste been kick en zet neer (praatje, plaatje, daadje). Ik zie er al 6 die het lukt, tel in je hoofd: 1-2-3-schop en neer. Hij gaat al best goed.’ Stop na een paar minuten. Iets wat niet lukt moeten blijven doen, is niet leuk. Herhaal het de week er op en zeg ‘Hey, nu zijn er al 10 die hem kunnen, jullie worden steeds beter’. De week erop nog eens hetzelfde doen en dan een combi maken met verplaatsing erbij Positief stimuleren bijvoorbeeld. ‘Volgende week doen we 5 Horen dat iets niet goed is, maakt het er ski en 2 kick, ok?’ …Stilte… YES! natuurlijk niet echt leuker op. Maar Gelukt. Challenge accepted? toch moet je er wat van Katrien Lemahieu Wil je reageren op de column van Katrien, mail naar info@kataqua.nl of via twitter @kataqua

ZWEMBADBRANCHE

17


‘Wij willen het zwemmen in Rotterdam weer een boost geven’ In de ideale wereld zwemt iedereen regelmatig en met plezier. Of het nu gaat om wedstrijdzwemmen, waterpolo, snorkelen of baantjeszwemmen. Het zwembad is dé plek waar heel Nederland, jong en oud, met plezier beweegt. Een utopie? Als het aan Madelon Baans en Max van Genabeek ligt zeker niet. Nog te veel kinderen houden het na het zwemdiploma voor gezien, maar dat kan zeker anders. “Als ambassadeurs van deze mooie sport willen wij het zwemmen weer een boost geven!” Voor Olympisch zwemster Madelon Baans en professioneel waterpoloër Max Genabeek is het natuurlijk overduidelijk: zwemmen is de leukste sport die er is. Maar helaas lijkt de populariteit onder de jeugd af te nemen en daar willen ze in Rotterdam graag verandering in brengen. De zwemambassadeurs werken vanuit Rotterdam Zwemt, waarin alle Rotterdamse zwembaden verenigd zijn. Het doel is dat er structureel meer wordt gezwommen - en dan met name duurzame zwemdeelname bij verenigingen. Daarom werken de sportambassadeurs nauw samen met onder andere de Rotterdamse zwembaden, zwemverenigingen en de gemeente, om het zwemmen nog leuker maken. Hoe? Door kinderen te laten ervaren wat zij na het behalen van hun zwemdiploma nog meer kunnen doen in het zwembad en bij verenigingen - en hoe leuk dat is.

‘Echte’ sport Helaas ontbreekt het, met name bij de ouders, nog wel eens aan een duidelijk idee van de zwemsport. Baans schetst in het kort het beeld van de zwemouder. “Veel ouders zien het als een opgave om elke week in een warm bad te zitten en zijn blij als het erop zit. Zij beloven hun kinderen zelfs vaak dat na het behalen van een zwemdiploma zij op een ‘echte’ sport mogen. En dan hebben we het niet

18

ZWEMBADBRANCHE


over zwemmen. Dat is natuurlijk erg jammer. Uiteraard hoeft niet iedereen een zwemfan te worden, maar het zou wel fijn zijn als de zwemsport een eerlijke kans krijgt.” Baans en Genabeek hebben daarom als missie om te werken aan een duurzame zwemdeelname. Genabeek: “Wat wij willen is dat de drempels om te gaan zwemmen worden verlaagd. Je hoeft niet altijd gelijk te denken aan wedstrijden, trainingsschema’s en kwalificaties. Net als elke andere breedtesport kun je ook een zwemsport doen op een minder hoog niveau met minder verplichtingen. Gewoon samen met vrienden sporten in het water omdat het leuk is. Zo kan het ook.”

Co-productie Door het aanstellen van de zwemliefhebbers Baans en Genabeek wil Rotterdam de passie voor zwemmen weer overbrengen op de jonge Rotterdammers. Momenteel ligt er een plan met de ideale situatie die zij zoveel mogelijk nastreven. Maar dat kunnen zij natuurlijk niet alleen. Het vergroten van de populariteit van zwemmen zien zij als een co-productie. Baans: “Het belangrijkste vinden wij dat de betrokken partijen samenwerken om dit gezamenlijke doel te bereiken. We willen dat de zwembaden en zwemverenigingen met elkaar laten zien hoe leuk zwemmen is en welke mogelijkheden er allemaal zijn in het water. Het is vooral heel belangrijk dat kinderen spelenderwijs kennismaken met de verschillende facetten van de zwemsport. Dat zij zien hoe leuk en uitdagend sporten in het water kan zijn. De variaties zijn namelijk eindeloos, dat weten alle betrokken partijen als geen ander. Daarnaast is het natuurlijk een hele gezonde sport: goed voor spieren en gewrichten en het risico op blessures is heel klein.”

Promotie Baans en Genabeek denken aan verschillende projecten op korte en lange termijn. Als voorbeeld noemt Genabeek niet geheel toevallig het Olympisch Kwalificatie Toernooi waterpolo voor mannen. Genabeek: “Dit is een mooi moment om aandacht te vragen voor dit facet van de zwemsport door waterpolo clinics te organiseren voor de jeugd. Maar ook kijken we naar het onder de aandacht brengen van zwemmen als sport tijdens de schoolvakanties. Je kunt dan denken aan het organiseren van evenementen, clinics, toernooien. Daarnaast werken we aan een pilot schoolzwemmen voor het schooljaar 2020-2021. En natuurlijk willen we ook middels promotiemateriaal door heel Rotterdam het zwemmen als sport weer meer op het netvlies van de Rotterdammers krijgen. Kortom, heel veel leuke plannen. Gelukkig ontbreekt het ook niet aan enthousiasme onder de betrokken partijen. Alle zwembaden en de zwemverenigingen doen graag mee.” Het project in Rotterdam staat nog in de kinderschoenen, maar het enthousiasme spat er bij Baans en Genabeek vanaf. Zij kunnen dan ook niet wachten tot de eerste successen zich als een olievlek zullen verspreiden. Als geen ander weten zij hoe leuk de zwemsport kan zijn. Op elk niveau. En natuurlijk is het fijn als de opvolger van Ranomi Kromowidjojo ertussen zit, maar dat is geen doel op zich. Zeker niet. Baans: “Er is een te groot gat tussen de zwemleskinderen en de kinderen die vervolgens blijven zwemmen. Het zou toch mooi zijn als wij dit met elkaar structureel kunnen keren.” Een kansrijke missie zou je zeggen. Zwemmen is natuurlijk een hele leuke sport. Maar daar zijn deze ambassadeurs al hun leven lang van overtuigd. Nu de jeugd nog.


15 jaar: wat is er gebeurd met… social media Tijdens dit jubileumjaar blikken we graag terug. De afgelopen 15 jaar is er natuurlijk ook veel gebeurd. Zeker als het gaat om social media en marketing. Ilse, Hyves en MSN waren bekende begrippen, tegenwoordig weet de jeugd niet waar je het over hebt. Lars Maat, online marketeer en eigenaar van Maatwerk Online, blikt terug op de afgelopen 15 jaar en laat zien aan de hand van wat we nu allemaal kunnen én moeten met social media wat een enorme vlucht social media heeft genomen. Zo’n 15 jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit. Startpagina was de toegang tot veel informatie en onze eigen Ilse een populaire zoek­ machine. Hyves werd nog veel gebruikt en berichten versturen deed je via MSN. Als zwembad gevonden worden op internet was betrekkelijk eenvoudig: een paar zoekwoorden in een witte tekst op een witte achter­ grond was vaak al voldoende voor een goede match. Lars Maat schildert de geschiedenis even met grove streken. Veel is veranderd, maar één ding is zeker: investeren in online marketing is ook voor zwembaden de sleutel tot een succesvolle toekomst.

Content marketing Bovenaan staan op een zoekpagina ging 15 jaar geleden bijna vanzelf en was nog gratis ook. Dat is nu wel anders. De mogelijkheden zijn nu legio en zwembaden zouden deze volgens Lars Maat met beide handen moeten aangrijpen. Nog te vaak wordt in oude termen gedacht. Lappen tekst op de website over hoe de zwemlessen werken, kan nu niet meer. Niet met content marketing. “Het gaat tegenwoordig om verhalen vertellen. Kort, bondig en pakkend. Laat bijvoorbeeld eens een ouder aan het

20

ZWEMBADBRANCHE

woord. Natuurlijk met een leuke video of foto erbij. Of een zwemleskind. Dat soort boodschappen komen binnen bij potentiële klanten, niet een gortdroge tekst.’’ Daarnaast benadrukt Maat de opkomst van de mobiele telefoon. Vroeger bekeken de meeste mensen het internet via een desktop. Nu wordt in circa 60 % van alle gevallen naar websites gezocht via een mobiele telefoon. “Cruciaal dus dat je website mobielvriendelijk is. Dat geldt overigens niet alleen voor de website, maar bijvoorbeeld ook voor het aanmelden voor de zwemlessen.’’

Alles zwart-op-wit Verder benadrukt Maat dat tegenwoordig alles online staat. Waar het vroeger ‘even’ ter sprake kwam, staat het nu voor eeuwig zwart op wit. “Een slechte ervaring staat binnen de kortste keren online. Een uitmuntende ervaring gelukkig ook.’’ Wat dat betekent voor een zwembad? “Je moet natuurlijk zorgen voor een optimale klantenservice. Maar daar­naast moet je naar buiten toe gericht zijn en je kwetsbaar op durven te stellen. Een negatieve boodschap moet je als het ware omarmen. Als zwembad word je daar beter van. In de praktijk betekent dat ook dat je tegenwoordig moet

investeren in slimme tools die meteen signaleren als er, ergens op internet, de naam van jouw zwembad wordt genoemd. Vervolgens moet je daar dan ook direct op reageren en al helemaal als het om een negatieve boodschap gaat.” Dat vraagt natuurlijk wel wat van zwembaden die lang niet altijd iemand in dienst hebben speciaal voor social media.

24 uur bereikbaar Wat je ook steeds meer ziet, is dat het organisch sociaal bereik verder daalt. Om top of mind te zijn bij (potentiële) klanten, moet er anno 2020 zo gericht mogelijk worden geadverteerd. ”Een bericht over bijvoorbeeld zwemlessen moet je richten aan ouders met kinderen tot vijf jaar in je werkgebied. Dit is niet gratis, maar het betaalt zich zonder twijfel terug.’’ Chatbots is nog zoiets dat eigenlijk deel moet uit­maken van de online strategie. “In tegen­ stelling tot zo’n 15 jaar geleden wil iedereen alles snel, snel én verwacht men dat dan ook. Met een chatbot ben je 24 uur per dag bereik­baar.’’ De chatbots worden volgens Maat ook effectiever en zijn in staat om steeds specifiekere vragen te stellen. “Bij 80 tot 90% van alle klantenvragen weten ze het juiste antwoord te geven.’’


Personalisatie en stories Een andere mooie ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar is personalisatie. Door het internet lijkt alles afstandelijker, maar de mogelijkheden om te persona­ liseren maken het juist weer persoonlijker. “Advertenties, banners en zelfs websites zien er anders uit omdat ze geperso­ naliseerd worden. Zo ziet de klant meteen wat voor hem of haar belangrijk is. Hun Google-profiel en zoekgedrag bepaalt welke informatie ze het eerst zien.’’ En wil je potentiële klanten bereiken, denk dan eens aan affiliate marketing. “Hierbij beloon je partners voor het aanleveren van leads. Een goed voorbeeld is een samenwerking met de speelgoed­zaak om de hoek.” Verder is het volgens Maat zaak om ont­wikkelingen rondom de privacy­wetgeving nauwlettend te volgen. Sinds 2005 is de wet­ geving behoorlijk veranderd en daar moet je wel in meegaan. “Neem bijvoorbeeld cookies, een hot item tegen­woordig. De zogenaamde third party cookies werken al niet meer bij bepaalde browsers en ook Google Chrome stopt hiermee in 2022. Dan moet je weten hoe je daar mee om moet gaan.’’ Tot slot benadrukt Maat het belang van stories op socials als Facebook, Instagram, Snapchat en

ook Whatsapp. ”Je bereik wordt er echt vele malen groter door. Lokale vindbaarheid is vandaag de dag een niet te onderschatten succes­ factor, bij Google wordt dit steeds belangrijker.’’

Uw zwemwater gezond, veilig en schoon

Customer journey Al die ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar komen misschien wat over­weldigend over, de mogelijkheden zijn inmiddels legio. Maar waar het volgens Maat vooral op neerkomt, is het begrijpen van de customer journey. Ga waar jouw (potentiële) klanten zitten. ”Zoekt je (poten­tiële) klant naar zwem­lessen, adver­teer in Google. Plaats een bericht op Instagram als jouw jongere bezoekers daarop zitten. Het is even simpel als moeilijk: je moet zijn waar je (potentiële) klant is of zoekt.’’ Betekende dit vroeger dat je moest schieten met een schot hagel, tegenwoordig is Google Analytics een onmisbaar instrument. “Het is de spiegel van alles wat je als zwembad doet en vertelt. Je ziet precies wat gezocht wordt, hoe lang de bezoeker op een pagina blijft en waar wordt afgehaakt. Het is een ook voor stand alone baden een ideaal instrument om je website te opti­ maliseren en je online op de best mogelijke manier te positioneren.’’

Uw one-stop groothandel voor zwembadproducten

www.sibofluidra.nl

Lars Maat is online marketeer en eigenaar van Maatwerk Online. Voor meer informatie: www.maatwerkonline.nl SIBO Fluidra Netherlands B.V. Doornhoek 3950 5465 TC Veghel (NL) T +31 (0)413 - 29 39 18 sales@sibofluidra.nl
11-04-2020 Leerdam 10-04-2020 Eindhoven 11-04-2020 Nw-Vennep 10-04-2020 Amsterdam

14-05-2020 Oirschot 30-05-2020 Driebergen 20-05-2020 Amsterdam 06-06-2020 Eindhoven

Planning Instr ucteur Doelgroepen april/mei/juni 202017-04-2020 Delft 06-04-2020 Brummen 17-04-2020 Nw-Vennep 06-04-2020 Ede

09-04-2020 Roosendaal 17-04-2020 Amsterdam

Nationale Beroepsopleiding voor Zwemonderwijs. Voor meer informatie, inschrijven, planning en lesdata: www.nbz.nl of bel 073 612 40 61


COLUMN

Niet denken maar doen

In mijn vorige column heb ik beschreven hoe mensen overtuigingen opbouwen en hoe deze van invloed zijn op de manier waarop je naar de wereld kijkt. Het geheel van gedachten en overtuigingen noemen we ook wel mindset. Maar wat is mindset eigenlijk, waarom is het zo belangrijk en wat betekent dit voor je zwemles? Soms loopt het met de begeleiding van een kind tijdens de zwemles niet zo soepel. Het kind lijkt bij voorbaat de moed al te hebben opgegeven, is faalangstig of het wil gewoon nog niet zo lukken. De overtuigingen die het kind over zichzelf heeft, zijn dan van groot belang. Deze vormen de mindset van een kind ten aanzien van het kunnen leren.

We maken een onderscheid tussen de ‘vaste mindset’ en de ‘groei mindset’. Bij een vaste mindset geloof je dat je bent zoals je bent en dat je daar niet zo veel aan kan veranderen. Je gelooft dat je bij de geboorte een pakketje van kwaliteiten en een vaststaand IQ hebt meegekregen en dat hierin niets te verbeteren valt. Dit kan ertoe leiden dat je uitdagingen uit de weg gaat of dat je snel opgeeft. Ook kan het ervoor zorgen dat je moeite hebt met kritiek, dat je je dom voelt of dat je je bedreigd voelt door het succes van anderen. Bij een groei mindset geloof je dat intelligentie, kwaliteiten en talenten ontwikkelbaar zijn. En dat je op voorhand nooit weet wat je kunt bereiken. Je vindt het leuk om uitdagingen aan te gaan, staat open voor kritiek en kan doorzetten als iets nog niet lukt. Je haalt inspiratie uit het succes van anderen en je vindt het vanzelfsprekend dat je hard moet werken als je iets nieuws wil leren. Wanneer een kind dingen moet doen die hij nog moeilijk of spannend vindt, speelt zijn mindset een cruciale rol. Een kind met een vaste mindset zal geneigd zijn om in de comfortzone te blijven. Daar is het immers veilig want hij mag oefeningen doen die weinig moeite kosten en die hij al aardig beheerst. De kans op

mislukking of kritiek is daar niet groot en dat is geruststellend. Maar in die comfortzone wordt niets nieuws geleerd. Om te leren zwemmen, ga je dus proberen om dat kind te verleiden uit die comfortzone te komen. Om tot leren te komen onderzoek je samen met het kind wat daarvoor nodig is. Samen doelen stellen, daarmee succeservaringen opdoen en zelfvertrouwen opbouwen. Kinderen hoeven niet alles te kunnen, maar moeten wel weten wat ze moeten doen om steeds beter te worden. Je helpt ze als het ware door hun gedachten te veranderen van ‘dat kan ik niet’ naar ‘dat kan ik nog niet’. Dit wordt ook wel groeitaal genoemd. Groeitaal stimuleert, is positief en motiveert. Nog een paar voorbeelden: ‘Je kan altijd beter worden!’ of ‘Je kan altijd om hulp vragen’ en ‘Zou je het beter kunnen als we veel gaan oefenen?’. Je buigt daarmee de mindset om, waardoor het kind bereid is om te oefenen totdat het lukt. En daarmee gaat hij ervaren dat hard werken en veel oefenen helpt om nieuwe dingen te leren. Zo kan het kind ervaren dat het oké is om uit je comfortzone te stappen en fouten te maken. Dat het door ervaring leert wat wél en ook wat niet werkt. Leert om vooral veel te doen en niet veel te denken.

Onze oudste kleindochter laat al van jongs af aan een uitgesproken groei mindset zien. Wanneer ze iets nieuws wil leren, blijft ze eindeloos doorgaan totdat ze roept: ‘kijk, ik kan het’. De laatste tijd is ze helemaal gek van turnen. De hele dag door gooit ze met een radslag haar benen door de lucht. Tot het moment dat haar oom een handstand maakt en op zijn handen door de kamer loopt. Eerst kijkt ze erg verbaasd en vervolgens begint ze helemaal te stralen. Dat wil ze ook leren! Haar oom helpt haar een aantal keer zodat ze voelt hoe je kan oefenen. En dan weet ik al wat ze de hele week gaat doen… Grote kans dat ze een volgende keer ondersteboven de kamer komt binnenlopen! Claartje Driessen Wil je reageren op de column van Claartje, mail naar claartje@drie-essen.nl

ZWEMBADBRANCHE

23


Als zwembad werken aan een Rookvrije Generatie: gewoon doen! Dat roken niet goed voor je is, behoeft geen nadere toelichting. Het is daarom ook heel belangrijk dat kinderen niet beginnen met roken. Rookvrije omgevingen spelen hierin een grote rol. Gelukkig zien we dat het aantal speelplekken en sportverenigingen die rookvrij zijn inderdaad toeneemt. Net als het draagvlak voor rookvrije (kind-) omgevingen. En als het aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ ligt, zullen ook alle (buiten)zwembaden dit voorbeeld snel volgen. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kanker­ bestrijding en het Longfonds. Samen pleiten zij ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Men wil ze beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Bij wet zijn rookvrije werkplekken verplicht en per 1 augustus 2020 moeten onderwijs­ terreinen ook rookvrij zijn. Voor

24

ZWEMBADBRANCHE

zwembaden geldt nog geen wetgeving. De beslissing om rookvrij te worden, kan het bestuur of de exploitant van het zwembad zelf nemen. Inmiddels is ook een aantal (buiten)zwembaden rookvrij: wie volgt?

Relatief eenvoudig Sinds 2019 zijn alle sportaccom­ modaties en parkeerterreinen van Optisport volledig rookvrij. Erwin van

Iersel, directeur bij Optisport, wil graag dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. “Onze ambitie is dat onze medewerkers en bezoekers fit en vitaal zijn. Rookvrij hoort daar natuurlijk bij, vandaar dat wij in 2019 hiervoor hebben gekozen. Voor de binnenbaden was alleen het rookvrij worden van de buitenomgeving nieuw, voor de buitenbaden was het enigszins ingrijpender omdat het hele


terrein rookvrij werd. Toch bleek het een relatief eenvoudige verandering te zijn.” Het rookvrij-beleid van Optisport startte al een jaar eerder, in 2018, toen de organisatie rookvrij werd voor haar medewerkers. De ondernemingsraad reageerde gelijk positief en ook bij de medewerkers was weinig weerstand. Men vond het logisch dat een sportorganisatie zich inzet voor een gezonde leefstijl en dus roken ontmoedigt. “Een groep medewerkers is door deze stap zelfs uit zichzelf gestopt met roken. Anderen kregen een stoppen-metroken cursus aangeboden. Wat bij de medewerkers meer speelde, was de handhaving. Er is daarom veel aandacht besteed aan hoe je dit goed kunt communiceren en hoe je mensen vriendelijk hierop kunt aanspreken.”

Rookvrije Generatie Openluchtbad Veenhuizen werd in 2018 voor de start van het seizoen rookvrij. De invoering ging heel gemakkelijk. De bezoekers werden geïnformeerd via de lokale krant, de eigen nieuwsbrief en social media. In het zwembad werden opvallende rookvrij-bordjes opgehangen. Weerstand was er nauwelijks, zo benadrukt Hetty Koning (bestuurslid van Openluchtbad Veenhuizen). “Een zwembad is ook vooral een leuke plek voor kinderen om te spelen. Het bevalt ons uitstekend dat ze dat hier in een rookvrije omgeving kunnen doen. Roken is uiteraard geen goed voorbeeld voor de jeugd. Daarbij gaan roken en sporten natuurlijk niet samen.” Erwin van Iersel vult aan: “We zijn een sportbedrijf en geloven in de kracht van gezond leven. Dat zit in ons DNA. Niet roken hoort daar natuurlijk bij. Daarom vinden we het ook zo belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen in een gezonde en dus rookvrije omgeving kunnen

opgroeien. We ondersteunen hiermee de landelijke beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.”

Handhaving Op een mooie dag komen bezoekers aan het buitenbad al gauw een hele middag of dag recreëren in de buitenlucht. Het is dan best lastig voor rokers om een paar uur niet in de buitenlucht te mogen roken. Van Iersel licht toe dat Optisport daarom kiest voor een positieve aanpak. “Onze toezichthouders lopen rond en we vragen vriendelijk om niet te roken zodat de kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het gros van de rokers dooft hierna de sigaret. Er zijn helaas ook mensen die dat niet doen. Tot nog toe laten we dat zo en worden er geen sancties uitgedeeld. We rekenen erop dat naarmate rookvrij nog meer de norm wordt in dit soort omgevingen, het roken vanzelf minder wordt. We blijven in ieder geval mensen erop aanspreken.” Daarnaast hecht men belang aan duidelijke communicatie. Optisport heeft overal pictogrammen hangen en rookvrij-borden van de Rookvrije Generatie om het in woord en beeld duidelijk te maken. Ook bij Openluchtbad Veenhuizen merkt Koning dat het inmiddels

vanzelfsprekend is geworden dat het zwembad rookvrij is en dat handhaving eenvoudig is. “De vaste bezoekers zijn op de hoogte en de toeristen die per ongeluk toch gaan roken, reageren begripvol als we ze daarop aanspreken. Je merkt duidelijk dat er veel draagvlak is voor rookvrij, het past in deze tijd.” Gelukkig is onder de Nederlandse bevolking het draagvlak voor een rookverbod, op diverse locaties waar kinderen komen, hoog en de afgelopen jaren duidelijk gestegen. 71% van de Nederlanders is voorstander van rookvrije terreinen van buitenzwembaden.

Gewoon doen! Het moge duidelijk zijn, Van Iersel en Koning zijn enthousiast. Van Iersel: “Ik roep alle zwembaden op het ook te gaan doen. De obstakels zijn zeer overzichtelijk en vallen reuze mee. Gewoon aan beginnen dus.” Koning vult aan: “Doe het gewoon, de weerstand is kleiner dan je van tevoren zou verwachten. Zeker als je het duidelijk communiceert en goed uitlegt waarom je het zo belangrijk vindt dat het zwembadterrein rookvrij wordt.” Een mooie stap dus om ook als zwembranche te werken aan een Rookvrije Generatie.

Rookvrije Generatie Steeds meer omgevingen waar kinderen spelen, sluiten zich aan bij de Rookvrije Generatie. Zo zijn al meer dan 1.300 sportverenigingen en ongeveer de helft van de kinderboerderijen en speeltuinverenigingen rookvrij. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt met een groeiend aantal partijen en personen aan een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Door samen het goede voorbeeld te geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken, wil men met elkaar een Rookvrije Generatie realiseren. Wil jij als zwembad meedoen? Kijk op: rookvrijegeneratie.nl/wat-jij-kunt-doen/buitenzwembad

ZWEMBADBRANCHE

25


Omdat water niet vanzelfsprekend water is.

nieuw

fOtOmeter met blue tOOth

Aan water kunt u met het blote oog niet zien wat erin zit. Toch is die informatie in vele situaties van groot belang - soms zelfs letterlijk van levensbelang. Gelukkig kunt u rekenen op Pro Water bv, voor een ruim assortiment meet apparatuur van topmerken als Heyl, Lovibond, Go en Kuntze. Of het nu gaat om drinkwater, proceswater, afvalwater of zwembadwater, met onze apparatuur kunt u vrijwel elke denkbare parameter nauwkeurig meten, zowel online als handmatig. Zodat u precies weet wat voor eh... water u in de kuip heeft.

Pro Water B.V. | Lansinkesweg 4 | 7553AE Hengelo | 074-2915150 | www.prowater.nl | info@prowater.nl

Sterk in zwembadtechniek

Advies Ontwerp Realisatie Onderhoud T 055- 368 11 11

Kijk voor meer informatie op www.hollandertechniek.nl


COLUMN

Sportakkoord zet aan tot denken... Met het sportakkoord wil het ministerie van WVS dat bonden, overheden en bedrijven de handen in elkaar slaan. Met als doel te komen tot een duurzaam sportklimaat. Ofwel, sporten van de wieg tot het graf. Ik heb één bijeenkomst om te komen tot zo’n akkoord bijgewoond en dat gaf mij allesbehalve een gevoel van duurzaamheid. Ik kreeg het gevoel dat ik in de jaren tachtig was beland. Toen moest de sportieve recreatie ertoe bijdragen dat sporten weer leuker werd. Met als hoogtepunt dat je bij C&A voor een scherpe prijs een sportief recreatiepakket kon kopen met daarin onder andere een scoop. Een campingspelletje waarmee je een doorgeprikte bal van de ene halve kolenschop naar de andere kon werpen. Of dat heeft geleid tot een beter verenigingsleven, betwijfel ik. Net zoals ik dat nu met dat sportakkoord doe. Ik hoorde een sportformateur onlangs uitleggen dat verenigingen het zwaar hebben. Het sportakkoord zou kunnen bijdragen aan een beter verenigingsklimaat. Wat ik bijzonder vind, is dat het sportakkoord niet ingaat op de echte oorzaken hiervan. Houden mensen er niet meer van zich te organiseren? Jawel, maar langdurige verbondenheid met een vereniging heeft plaatsgemaakt voor het bijwonen van een concert van de Toppers met dresscode. Zowel sociologisch als psychologisch heeft ‘verbonden zijn met’ een ander karakter gekregen. Ik geloof niet meer in het bestaansrecht van de ‘traditionele’ vereniging. Ik sprak hier onlangs over met een gewaardeerd collega. Hij gaf aan te denken dat in de nabije toekomst twee andere type organisaties zullen

gaan ontstaan. Eén met een brede maatschappelijke functie, waarin bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, buitenschoolse opvang en sport hand in hand gaan. En één als serviceverlenend bedrijf waarbij tegen een hoge prijs de (top)sporter in de watten wordt gelegd. Daarop voortbordurend bedacht ik mij hoe je dit kunt vertalen naar de zwembaden. Voor mij is namelijk één ding duidelijk: er moet de komende tien jaren drastisch worden gesaneerd in de zwemsector. Bezoekersaantallen lopen nog steeds terug en wet- en regelgeving, alsmede energielasten, dragen ertoe bij dat de kosten oplopen. Zet daar de gewende maatschappelijke tarieven tegenover, en dan kan het in mijn ogen niet anders dan dat moet worden ingegrepen in het aantal zwemvoorzieningen. Maar daarin voorzie ik trends die wel eens vergelijkbaar zouden kunnen zijn met hetgeen mijn collega over sportorganisaties schetste. Enerzijds grootschaligere zwemvoorzieningen met in hoofdzaak een maatschappelijke functie. Dit type zwembaden kan alleen in stand worden gehouden als een gemeenschappelijke voorziening van lokale overheden. Anderzijds luxe zwemvoorzieningen als privaat initiatief, waarbij entreeprijzen de kostprijs en bijbehorende winst afdekken. Met hier en daar verspreid Wiessnerbaden, die door private zwemscholen worden geëxploiteerd en onderdeel zijn van de woningbouw of een projectontwikkelaar. Ik mag dan wel sceptisch zijn over de inhoud van sportakkoorden, het zet wel aan tot denken…

Eduard Leurs Wil je reageren op de column van Eduard, mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl ZWEMBADBRANCHE

27


Sportcentrum Vliegende Vaart

WINNAAR - ZWEMSCHOOL SPETTERS

Het Ravijn - zwem sport zorg

Sportcentrum Papendrecht

Zwemschool Spetters

Hengelo Sport

Aquacentrum Malkander


MijnZwemschool Julianadorp

Zeg het met foto’s

In deze rubriek tonen wij de leukste foto’s uit de branche. Hierbij kun je denken aan foto’s van een evenement bij jou in het zwembad of zomaar een mooie of grappige foto uit het archief. HEB JE EEN LEUKE FOTO? STUUR HEM IN! Wij plaatsen alle foto’s op onze facebook pagina. De foto met de meeste stemmen wint. De winnende foto wordt op een groot canvas doek geprint. Mail jouw foto’s naar info@zwembadbranche.nl

Fletiomare

Sportcentrum Vliegende Vaart

Fletiomare

Zwemschool Spetters

De Swanenburg


‘Kwaliteitsdenken moet

tussen de oren gaan zitten, óók bij de exploitant’ Bij een ontwerptraject van zwembaden wordt de rol van de exploitant vaak onderschat. Natuurlijk mag de exploitant bij het opstellen van het Programma van Eisen meepraten en worden ook de eindgebruikers geraadpleegd. Maar daarna gaat de deur vaak dicht en is het wachten tot de bouw klaar is. Een pleidooi van Marc Vierboom voor een integrale aanpak van kwaliteitsbewaking, met een exploitant die voortdurend de vinger aan de pols houdt. “Als exploitant moet je niet wachten totdat je de sleutel krijgt.”

Iedereen die werkt in het zwembad weet het. De details bepalen het werkplezier en de mate waarin de bezoeker geniet. Een opstaand randje aan het bassin kan een bron van ergernis worden. Net zoals de schoonmaakdienst zich bij het reinigen stoort aan glas dat helemaal tot aan de grond doorloopt. Architecten vinden het mooi, de exploitant ziet vooral het ongemak. Bovendien staat door kalkvorming op de naad ook de duurzaamheid van het gebouw op het spel. Marc Vierboom lepelt de praktijkvoorbeelden zonder moeite op. De rode draad van zijn verhaal? “Voordenken en preventieve maatregelen leveren onder de streep altijd meer geld op.” Nog zo’n voorbeeld, neem de net iets goedkopere vloertegel. De opdrachtgever is er blij mee en de aannemer doet braaf mee. Totdat in de praktijk blijkt dat die budget-tegel in het dagelijks gebruik toch wel lastig schoon te maken is. “Reken die extra schoonmaakkosten mee in het hele verhaal en je krijgt heel andere uitkomsten. Na vier jaar heb je elke euro terugverdiend.” Fouten in materiaalgebruik en detaillering behoren tot de grootste valkuilen in het ontwerp- en bouwtraject. Net als logistieke dwalingen. Het bekendste voorbeeld is de bar en receptie, al dan niet aan elkaar gekoppeld. In de ontwerpfase is vaak het beeld doorslaggevend, het mooie plaatje. Totdat het bad opengaat en op rustige tijden de personeelsbezetting ineens een dingetje is. “Door een slimme koppeling kun je beide functies combineren. Dat scheelt op jaarbasis een bom geld.”

30

ZWEMBADBRANCHE

Eerste rij Het wordt nogal eens vergeten dat het de exploitant is die na oplevering het gebouw en de installaties gebruikt, schoonhoudt en soms onderhoudt. Tot wel 30 jaar. Alleen daarom al moet je volgens Vierboom als exploitant tijdens de ontwerpfase en het hele bouwproces steeds op de eerste rij zitten. ”Er is lang een tendens geweest om een gebouw zo goedkoop mogelijk weg te zetten, met alle gevolgen van dien. Bouwfouten, verborgen gebreken, gevolgkosten, noem maar op. Er is wel een omslag in de branche gaande, merk ik. Het kwaliteitsdenken neemt weer toe, in de hele bouwketen.” Waar het in het verleden is misgegaan, is het verschuiven van kwaliteitscontrole en het aantonen van prestatie van voorheen de opdrachtgever naar vandaag de dag de aannemer. “De opzichter van weleer loopt niet meer op de bouw rond. De slager keurt tegenwoordig als het ware zijn eigen vlees.” Bij de aannemer gaat bovendien vaak ook geen belletje rinkelen bij weer een bouwfout die aan het licht komt. Ook niet als er voor de zoveelste keer een specialist moet terugkomen om een probleem op te lossen. “Aannemers zien het als servicekosten en smeren die vaak uit over alle projecten waar ze mee bezig zijn. Het wordt zelden of nooit specifiek toegerekend naar dat ene zwembad.”

Deskundigheid Vierboom pleit voor het inschakelen van een externe partij die de kwaliteitscontrole voor zijn


rekening neemt, in nauwe samenspraak met de overige leden van het bouwteam. “Daar reken ik nadrukkelijk ook de exploitant toe. De deskundigheid van de eindgebruiker is van toegevoegde waarde in het hele bouwproces.” Maar hoe doorbreek je nu precies die ‘dat zien we wel bij opleveringmentaliteit’? Vierboom vindt het in de eerste plaats een verantwoording voor de exploitant zelf. “Kwaliteitsdenken moet tussen de oren gaan zitten, ook bij de exploitant zelf. Je moet niet wachten totdat je de sleutel krijgt. Als je dat doet, ben je te laat. Bij het moment van opening staat er ineens al een hele schoolklas achter je rug te dringen totdat ze naar binnen mogen.” Ook bij aannemers en subcontractors moet volgens Vierboom het roer om. “Er is een soort van cultuuromslag nodig, bij alle betrokken partijen. Idealiter moet elk product dat de bouwplaats opkomt gecontroleerd worden. Is dit het product dat we besteld hebben? Zijn er geen beschadigingen of afwijkingen? Te vaak wordt een bon bij aflevering blind getekend.” Natuurlijk weet Vierboom als geen ander van de strakke tijdsplanning op bouwprojecten. Minutieuze controles horen daar niet bij. “Jarenlang moest de bouwtijd alsmaar korter worden. Dat gaat per definitie ten koste van de kwaliteit. Een wegzetten van een basiszwembad met twee baden heeft een

looptijd van tussen de twaalf en vijftien maanden. Daar moet je niet aan willen tornen.”

Klagende huurders Bij exploitanten, vastgoedbeheerders en gemeentelijke sportbedrijven zit volgens Vierboom voldoende kennis om te participeren in de kwaliteits­ controle. Grote marktpartijen in de zwembadbranche hebben daarvoor hun eigen bouwafdelingen. Maar ook een hoofd technische dienst van een kleiner bad kan voor een bouwer een prima gesprekspartner zijn. Inspraak door de exploitant tijdens de bouw kan volgens Vierboom het best contractueel worden vastgelegd. Hij noemt dat voordenken door de eindgebruiker eigenlijk een vanzelfsprekende zaak. “Het lijkt me logisch dat je als bouwheer of opdrachtgever luistert naar je toekomstige huurder. Omgekeerd voorkom je als opdrachtgever of aannemer dat je achteraf te maken krijgt met klagende huurders. Je hebt er als exploitant tenslotte zelf bij gezeten. En dat is ook heel wat waard.”

Marc Vierboom is adviseur bij Synarchis, een bureau dat zich toelegt op accommodatie-vraagstukken en zorgt voor maatschappelijke voorzieningen die toekomstbestendig zijn.

ZWEMBADBRANCHE

31


Planning maar t 2020 Schrijf snel in!02-03-2020

Eindhoven

Zweminstructeur

Parttime avondopleiding

03-03-2020

Delft

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

03-03-2020

Steenwijk

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

04-03-2020

Driebergen

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

05-03-2020

Amstelveen

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

05-03-2020

Amsterdam

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

05-03-2020

Geleen

Zweminstructeur

Parttime avondopleiding

05-03-2020

Amstelveen

Zweminstructeur

Parttime avondopleiding

09-03-2020

Roosendaal

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

14-03-2020

Lelystad

Zweminstructeur

Parttime dagopleiding

25-04-2020

Driebergen

Zweminstructeur

Parttime Turbo opleiding

07-03-2020

Eindhoven

Lifeguard/Toezicht

Parttime dagopleiding

10-03-2020

Amstelveen

Lifeguard/Toezicht

Parttime dagopleiding

10-03-2020

Amsterdam

Lifeguard/Toezicht

Parttime dagopleiding

12-03-2020

Steenwijk

Lifeguard/Toezicht

Parttime dagopleiding

Nationale Beroepsopleiding voor Zwemonderwijs. Voor meer informatie, inschrijven, planning en lesdata: www.nbz.nl of bel 073 612 40 61


COLUMN

Wanneer mislukken proberen wordt! Alle kinderen tijdens de zwemles steeds in je gezichtsveld kunnen hebben, is een illusie. Je kunt onmogelijk iedere kind altijd zien. Wat wel haalbaar is: een veilige en aantrekkelijke lesplek, waar het kind de regie over zijn eigen gedrag heeft en dat zelf weet én voelt. Natuurlijk kan een kind zich stoten, tegen een ander kind aanbotsen of even flink schrikken. Dat is niet onveilig, dat hoort bij je ontwikkelen. Maar de les is wel veilig en attractief en daar leert het kind zwemmen met vallen en opstaan. In een leeromgeving die inspirerend is en waar een kind de kans krijgt om te onderzoeken, te ervaren en langs zijn eigen weg mag leren zwemmen, leert een kind het snelst.

Ruimte en plezier

Doorslaggevend Uiteindelijk is een fijne band met ieder kind doorslaggevend. Dat kun je bereiken door oprecht nieuwsgierig te zijn naar ieder kind. Zie echt ál je kinderen in ál je lesgroepen. Een kind presteert beter bij een lesgever die hij aardig vindt, waar hij een band mee heeft. Een kind doet dan echt zijn best voor jou. Ten onrechte wordt dit onderschat. Het helpt als je probeert elk kind te willen begrijpen en je eigen oordeel op te schorten. Kijk eens anders naar het totale gedrag van het kind. Als een kind zich slecht gedraagt, dan is er iets dat hij slecht verdraagt. Als je alleen naar motorisch gedrag kijkt, naar het kunstje, dan mis je wat eronder zit. Het opbouwen van een band met een kind kost geen zeeën van tijd, het gaat meer om de kwaliteit. Kies jouw momenten waarop je met ieder kind werkt aan een fijne band. Zelfs als het soms lijkt alsof een kind jou afwijst, neem de moeite voor het opbouwen van die band. Laat merken dat je gelooft in het kind en dat het zeker kan leren zwemmen.

Kinderen hebben ruimte nodig, figuurlijk. Geef die ook. Laat ze vooral oefenen waarbij ze niet te veel hoeven na te denken. Laat hun lichaam uitvinden hoe zwemmen gaat. Maak opdrachten met oefeningen die zo makkelijk lijken te zijn, dat het als vanzelf gaat. Bijzonder is dat we aan kinderen met een beperking die ruimte wel geven en Haalbaarheid in zicht maatwerk leveren. Gelukkig zien we daar het Het helpt veel als je het kind ziet in al zijn pogingen belang van in. Maar alle kinderen hebben die om te leren zwemmen. Word als lesgever blij van het ruimte, lucht en lol nodig om prettig te kunnen proberen, beloon het en zeg het. Beter het proberen leren zwemmen. Leren zwemmen gaat volgens belonen dan het kunstje zelf. Heb je ook minder een vrij vast patroon en in een vaste volgorde, teleurstellingen als iets niet lukt. Kijk goed of het kind maar wel met verschillen in tempo en zijn best doet. Zie je kleine vorderingen? Zeg dit, laat uitvoeringswijze. Dit zijn redenen waarom het kind merken dat je trots bent op het proberen. Het kind wil oefenstof nodig heeft om te doen wat het nét aan echt graag leren zwemmen, maar weet zelf niet kan, wat cool is en waarbij al die individuele precies hoe. Daar heeft het jou voor nodig. Het verschillen er gewoon kunnen zijn. verschil tussen proberen en niet lukken? Aristoteles zei ooit: ‘De moeilijkste De kans moet groot zijn dat wat je opgave voor de leraar is de leerling vraagt van een kind haalbaar is. En dat het plezier in het leren niet te die haalbaarheid voor het kind in zicht bederven’. Hoewel je de allerbeste is. Dat het lukt. En dat is nu net het bedoelingen hebt, gebeurt dit verschil met mislukken. Een kind mag weleens. Weinig kinderen worden het jammer vinden als iets niet lukt, blij van oefeningen zonder lol. Van maar het mag geen teleurstelling zijn. opdrachten die niet lukken, of Foute uitvoeringen zijn noodzakelijk op onaangenaam zijn. Dan de weg naar het lukken. Leône Hamaker verdwijnt het plezier. Proberen is geen mislukken! Wil je reageren op de column van Leône, mail naar leone@leonehamaker.nl of via twitter @leonehamaker ZWEMBADBRANCHE

33


Internationaal Waar zwemmen vanzelfsprekend is erkende diploma’s

Erkende vakopleidingen

Internationale zwemdiploma’s

Uw inspectieburo voor alle bevestigings­ middelen in uw zwembad, voor een compleet rapport met werkbare adviezen maar ook voor inspectie na renovatie of gedurende nieuwbouw van een zwembad zijn wij uw partij. U kunt contact met ons opnemen op telefoonnummer 085 ­ 876 89 90 of per email info@rbicorrosion.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10 A4, 2131 XE HOOFDDORP 085 - 876 89 90 | www.rbicorrosion.nl

envoz


Kom woensdag 25 maart naar het ZwembadB ranche Congres Natuurlijk is er altijd genoeg te doen op je werk. Maar soms moet je gewoon even de tijd nemen om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen. Om weer even bij te praten met collega’s en je te laten verrassen door inzichten van anderen. Eens? Kom dan naar het ZwembadBranche Congres waar op het podium Mark Tigchelaar je meeneemt op zijn reis door het brein. Om je zo te inspireren en bewust te maken van hoe je de hersenen het efficiëntst in kan zetten. Met humor en herkenbare voorbeelden vertelt hij over concentratie, prestatie, FLOW, vitaliteit en oorzaken van stress op neurologisch niveau. Onderbouwd vanuit de wetenschap, maar altijd met een praktische insteek. Rob Urgert en Joep van Deudekom je aan de hand van praktische tips en slimme foefjes leren hoe je geluk een beetje kunt afdwingen. Middels humoristische filmpjes en experimenten leggen zij vragen voor, gebaseerd op de harde wetenschap. Maar ook laten ze je nadenken over de waarde van succes. Kortom, een lezing vol humor én met inhoud. Precies zoals je gewend bent van dit duo. Robin van Galen zijn dilemma’s, leermomenten en successen deelt en met flair, humor en passie je meeneemt in zijn weg naar goud. Met daarin alles over het selecteren en vormen van een team, leidinggeven, samenwerken en ambitie. Toepasbaar voor iedereen, want of het gaat om topsport, een zwembad of zwemschool: het draait om de mensen. En volg workshops over gamification & storytelling, gorilla wisdom, het enthousiasmeren van je team. Maar ook over zwembadtechniek, van wetgeving tot out-of-the-zwembadbox denken en de rol van opdrachtgever bij nieuwbouw. Kortom er is weer genoeg te beleven! Jij komt toch ook? ZWEMBADBRANCHE

35


MARK TIGCHELAAR

Hoe word je beter dan je collega’s

Meer controle over je eigen gedrag, met als gevolg minder stress en een beter geheugen. Uiteraard willen we dat wel, maar kan het ook? Mark Tigchelaar is neurowetenschapper en heeft zich hierin gespecialiseerd. De inzichten uit de wetenschap zet hij om in praktisch toepasbare oefeningen. Waarom? Mark Tigchelaar wil de wereld weer laten focussen. Zodat we met minder stress méér gedaan krijgen. Dat is volgens hem ook hard nodig.

Iedereen wil succesvol worden. Om je heen zie je ook overal cursussen en voor diegene die het thuis willen leren zijn er legio ‘zelfhulp’ boeken aan gewijd. We kennen allemaal het Amerikaanse succesverhaal van de paperboy die het schopte tot miljonair. Maar hoe bereik je dit? Wat zijn de voorwaarden waaronder je succesvol kan worden? Rob Urgert en Joep van Deudekom keken naar de wetenschap achter succes en zijn gestuit op interessante inzichten.

Het is overduidelijk, Tigchelaar heeft een missie: mensen zich beter laten concentreren. Hij gebruikt hiervoor zijn boeken, waaronder de bestseller ‘FOCUS aan/uit’, en verschillende podia. Zijn boodschap is helder en vooral belangrijker dan ooit: niet tijd is geld, maar aandacht. In onze kenniseconomie, waar ons brein constant wordt aangevallen door allerlei afleidingen, moeten we ons meer focussen. Willen we dus echte stappen maken, dan moeten we onze aandacht goed managen. Snellezen, onthouden, efficiënt werken: het draait allemaal om aandacht. En dus is het de kunst om ons te concentreren. Om ons niet te laten afleiden door van alles en nog wat. Deze erfenis van vroeger was destijds onze redding, immers altijd alert voor gevaar, maar vormt nu een bedreiging. Het continu wisselen van taken, ook wel bekend als switchtasking, is één van de grootste valkuilen van tegenwoordig. Dit maakt ons namelijk dom. Elke keer als je van aandacht switcht, blijft een deel van je brein nog bezig met het voorgaande. Aandachstresidu noemt men dat. Na elke wisseling daalt je IQ tijdelijk en kost het meer moeite om je weer op de huidige taak te richten. Zeker in deze tijd waarin de hoeveelheid prikkels die wij dagelijks verwerken is vervijfvoudigd sinds de jaren 80, wordt dit probleem enorm onderschat. Ter illustratie: zelfs een korte blik op onze e-mail of telefoon vermindert onze intelligentie tijdelijk met zo’n tien punten en vervolgens heeft ons brein weer minimaal een minuut nodig om de focus bij de oorspronkelijke taak te krijgen. Tel uit je verlies.

36

JOEP VAN DEUDEKOM & ROB URGERT

Een reis door je brein

ZWEMBADBRANCHE

Iedereen kent wel het van-krantenjongen-tot-miljonair verhaal. Het moderne sprookje van deze tijd. Maar volgens Urgert en Van Deudekom lees je in deze moderne sprookjes nooit over al die duizenden zwoegers die het niet hebben gered. Terwijl zij hun leven lang wel precies hetzelfde deden als al die succesvolle krantenjongens. Hoe dat kan? Het is dus niet voor iedereen weggelegd. We kunnen nou eenmaal niet allemaal het winnende staatslot in handen hebben. Eigenlijk kun je er zelf weinig aan doen en komt er toch veel geluk bij kijken om succesvol te worden. Er zijn heel veel factoren waar wij geen invloed op hebben. Een domper? Er is toch nog wel een beetje hoop. De heren Urgert en Deudekom laten zien dat je middels een aantal wetenschappelijk onderbouwde trucs zeker toch nog boven dat maaiveld kunt uitsteken. Hoe je binnen je eigen niet zo succesvolle omgeving, nét even wat succesvoller kunt worden dan je collega’s. Hoe je dat doet? In iedergeval niet door in jezelf te geloven en overal rond te bazuinen hoe goed je bent. Uit onderzoek blijkt dat dit alleen werkt bij mensen die al veel zelfvertrouwen hebben. Heb je dit niet, dan maakt het je alleen maar onzeker. Het moet dus anders. Succes komt uiteindelijk vooral neer op het hebben van geluk en dus moet je het geluk een beetje afdwingen. Want je kunt wel degelijk enige invloed uitoefenen op de hoeveelheid succes die je hebt in dit leven. Gelukkig maar.


De weg naar Goud Robin van Galen behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Zeker niet in onze branche. Eeuwige roem heeft hij gekregen na het behalen van Olympisch Goud met het dames waterpoloteam. Een moment dat bij velen van ons nog op het netvlies staat. Soms valt alles op zijn plek en schrijf je historie. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Van Galen deelt graag de lange weg van het maken van keuzes, omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen en ambitie.

PLENAIRE SPREKERS

ROBIN VAN GALEN

Van Galen was zelf een talentvol waterpolospeler en bracht het tot het Nederlandse team. Helaas gooide een slepende schouderblessure roet in het eten en viel zijn droom in duigen. De ambitieuze Robin van Galen wilde zichzelf echter wel verder ontwikkelen en zocht zijn uitdagingen op het gebied van coaching. En niet onverdienstelijk zo bleek in 2008. Zijn visie? Het maximale halen uit iedereen, iedereen op de juiste plek zetten en in verbinding met elkaar brengen. Uiteindelijk moet je het toch als team doen, of je nu in de topsport zit of in een bedrijf. Het teamgevoel gaat altijd boven alles. Zelfs boven uitzonderlijk talent. Je kunt een cruciale speler zijn binnen het team, maar je bent en blijft altijd ondergeschikt aan het geheel. Van Galen heeft zich in zijn carrière als coach veel verdiept in teamprocessen en de verschillende stijlen van leiderschap. Eén van zijn favoriete boeken is ‘Good to great’ van Jim Collins. Hierin beschrijft Colllins aan de hand van een aantal principes hoe bedrijven zich kunnen onderscheiden van ‘good’ naar ‘great’. Maar ook haalt hij zijn inspiratie uit de verhalen van andere collega coaches. In november verscheen zijn boek ‘Dilemma’s van een topcoach’, waarin collega’s vertellen over hun dilemma’s, twijfels en moeilijke momenten. Herkenbare verhalen voor Van Galen. Ook zijn weg naar successen heeft vele hobbels gekend. Hoe hij zich steeds staande hield? Zijn geloof in het ‘kunnen’. Het geloof dat je successen kunt boeken, dat je dromen waar kunt maken. Ookal lijkt het onmogelijk.

ZWEMBADBRANCHE

37


SWIMTAG ACTIVITY TRACKER

SWISS TIMING TIJDREGISTRATIE

RVS ZWEMBADINRICHTING

DE ONE-STOP SHOP VOOR EEN COMPLETE ZWEMBADINRICHTING!

WWW.VARIOPLAY.NL


Geef een boost aan de zwemles, de doorstroompercentages én het werkplezier van je medewerkers. Integreer je verhaal met de rest van de bedrijfsvoering van het zwembad zoals bijvoorbeeld het horeca-aanbod en educatief lesmateriaal voor kleuterklassen. Kortom, het is tijd voor een nieuw hoofdstuk en Skander Chahider laat tijdens het ZwembadBranche Congres zien hoe je met storytelling en gamification anders naar de zwemles én het zwembad kunt kijken. Skander Chahider is al jarenlang werkzaam in de zwembranche en eigenaar van Skander Marketing op Maat. Een advies- en implementatiebureau voor marketingvraagstukken in de sport- en leisurebranche.

WORKSHOPS

Storytelling en gamification in je zwemles én bedrijfsvoering - Skander Chahider

Hoe krijg je ze mee? Werkvormen om je team in beweging te zetten – Erik Peekel Hoe kun je samen met je collega’s een positieve impuls geven aan de klantbeleving? Hoe kun je van binnenuit samen de organisatie verbeteren? In deze workshop verkent Erik Peekel, expert in het creëren van beleving en enthousiasme, een paar werkvormen die je zelf kunt toepassen om je team aan het denken te zetten en te enthousiasmeren. En daar plukken jouw (potentiële) klanten dan weer de vruchten van. Erik Peekel is professioneel superbrainstormer, met verschillende werkvormen en technologieën activeert hij professionals om zelf hun organisatie te verbeteren.

Gorilla Wisdom: ontwikkel een effectieve leiderschapsstijl – Inez van Boxtel Wil jij jouw ‘helikopterview’ aanscherpen en ieder teamlid op de juiste plek positioneren? Inez van Boxtel leert je een methodiek om jouw leiderschapsstijl te ontdekken om vervolgens zo jouw team op de juiste manier aan te kunnen sturen. Dagelijks toepasbaar binnen iedere organisatiecultuur en -structuur. Gegarandeerd dat jij met een andere bril naar jouw positie en team gaat kijken. Inez van Boxtel begeleidt als businessadviseur al jaren managers, bestuurders en ondernemers. Zij verzorgt trainingen voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, eigenaarschap en teamontwikkeling en inspireert hiermee mensen om meer uit hun carrière en zichzelf te halen.

Workshop Zwembadtechniek – Bert Lans en Maarten Keuten • VTZ een update De VTZ heeft de afgelopen 6 jaar landelijk al veel kunnen betekenen bij de totstandkoming van diverse kaderstellende dossiers. Bert Lans (VTZ) blikt in het kort even terug, maar houd je ook op de hoogte van de huidige ontwikkelingen. • Wetgeving en techniek in een notendop Wat zijn de komende 2 jaar de belangrijkste technische uitdagingen voor zwembaden? En hoe kun je daar het beste mee omgaan? Maarten Keuten (TU Delft) vertelt je wat zwembaden te wachten staat op het gebied van de transitie naar de Omgevingswet, de aftocht van RVS in zwembaden en de technische opleiding van zwembadprofessionals.

Workshop Zwembadtechniek – Marc Vierboom en Chris van Veluwen • De rol van de opdrachtgever bij nieuwbouw Gebreken en kinderziektes bij nieuwbouwprojecten zien we nog steeds en hebben een invloed op de gehele gebruiksperiode van het gebouw. Dit terwijl kwaliteitstoetsing door de opdrachtnemer in de algemene voorwaarden is opgenomen. Marc Vierboom (Synarchis) vertelt meer over de rol van de opdrachtgever en hoe je weeffouten bij nieuwbouw met gevolgen voor de exploitatie kunt voorkomen. • Out of de zwembadbox Over het algemeen worden technische installaties zowel bij nieuwbouw als bij renovatie ontworpen op basis van klassieke overwegingen. Zo doen we dat al jaren. Maar waarom? Moeten we de perrons schoonmaken met koud water en heeft elke zwembad zijn eigen filterinstallatie nodig? Chris van Veluwen (Sportfondsen Nederland) laat zien hoe het ook anders kan.

ZWEMBADBRANCHE

39


‘Teamvorming, samenwerken en hetzelfde doel nastreven’ Het gaat over sport en de weg naar succes. Maar evengoed over leidinggeven. Dezelfde dilemma’s, twijfels en moeilijke momenten. Robin van Galen schreef er een boek over. Het schrijven was voor de commercieel directeur van de KNZB meteen ook een vorm van zelfreflectie. “Ik heb een omslag gemaakt en ben dingen gaan doen die ik niet gewend was. Natuurlijk duurt het dan even voordat je je draai gevonden hebt.” Hij is opgegroeid in het zwembad. Of beter gezegd, in het Oostelijk Zwembad in Rotterdam. Pa deed aan waterpolo. Als jong ventje wilde Robin van Galen niets liever dan in de sporen van zijn pa treden. Hij had talent en speelde 50 interlands voor Jong Oranje. Alles ging voor de wind, totdat een schouderblessure roet in het eten gooide. Zijn wereld stortte in elkaar. Geen Olympische carrière, een droom kapot. Van Galen zocht nieuwe uitdagingen, vastbesloten om een positieve draai aan zijn sportleven te geven. “Ik merkte dat ik ook aanleg had voor coachen en training geven.”

40

ZWEMBADBRANCHE

Verbindingen Ruim dertig jaar was Van Galen actief als coach in het waterpolo. Hij had tal van clubteams onder zijn hoede en pakte in 2008 Olympisch Goud met het nationale damesteam. “Toch wel het absolute hoogtepunt uit mijn loopbaan.” Tot vorig jaar was hij verbonden aan het nationale mannenteam, met wisselend succes. Als begeesterd coach was Van Galen ook voortdurend in de weer om bedrijven te interesseren voor de sport die hem zo nauw aan het hart ligt. Zijn vele presentaties, lezingen en workshops in het land vormden daarbij het ideale podium. “Het is een

laagdrempelige manier om bij de beslissers in het bedrijfsleven binnen te komen. Je bouwt een band op en het bruggetje naar sponsoring of een lidmaatschap van de businessclub van de zwembond is dan gauw gelegd.” Als bestuurder van voetbalclub Excelsior is hij trouwens niet anders gewend. “Het gaat eigenlijk altijd om verbindingen leggen.”

Teamprocessen De carrièreswitch van bad naar bureau dwong Van Galen om kritisch in de spiegel te kijken. “Het is toch het afsluiten van een soort van


levensperiode.” Als coach heeft hij zich altijd verdiept in teamprocessen en verschillende stijlen van leiderschap. Ook heeft hij steeds inspiratie gehaald uit de verhalen van coaches uit andere sporten. Met name op de bijeenkomsten van het Nationaal Coach Platform (NCP) wordt voortdurend kennis gedeeld. “Het gaat dan over de fysieke en mentale aspecten van topsport. Maar ook over talentontwikkeling, periodisering, data-analyse en alle teamprocessen.” Het waren voor Van Galen steeds herkenbare verhalen. ”Succes komt niet aanwaaien. Iedere coach en leidinggevende moet de nodige hobbels overwinnen. Je moet leren omgaan met tegenslagen, beschikken over doorzettingsvermogen en een team meekrijgen in je verhaal.”

Illustere namen Van Galen besloot al zijn ervaringen te bundelen in een boek. Hij zat om de tafel met 20 topcoaches uit 14 verschillende sporten en vroeg door naar hun beleving van het vak. Het resultaat: het eind vorig jaar verschenen boek ’De dilemma’s van een topcoach.’ Het zijn niet de minste namen die Van Galen hierdoor op hun praatstoel wist te krijgen. Het boek wordt geopend door Ronald Koeman, de bondscoach van het nationale voetbalteam. Maar ook illustere namen als Louis van Gaal, Toon Gerbrands, Peter Blangé, Raemon Sluiter en Sarina Wiegman krijgen ieder hun eigen hoofdstuk. Vreemde eend in de bijt lijkt Jan Peter Balkenende, de oud-premier die destijds de dames van het gouden waterpoloteam en hun coach ontving. Van Galen ziet juist interessante dwarsverbanden. ”De principes van

leiderschap als premier of coach zijn vergelijkbaar. Of het nu gaat om een kabinet te inspireren bij het ombuigen van het zorgstelsel of het managen van de inzet in Afghanistan, zoals toen aan de orde was, er zijn veel parallelen op het gebied van leiderschap.” Van Galen ziet ook zeker veel overeenkomsten met een zwembad of een zwemschool. “Het gaat altijd over het vormen van een team, over samenwerken en het nastreven van hetzelfde doel.”

Toekomstbestendig Nog steeds loopt het zwembad als een rode draad door het leven van Van Galen, ook nu hij geen bondscoach meer is. In zijn woonplaats Reeuwijk behoort hij tot een team van circa 100 vrijwilligers die samen het openluchtzwembad draaiende houdt. “Het is natuurlijk doodzonde en onbegrijpelijk dat gemeenten bezuinigen op sportaccommodaties. Dat in een land waarin zwemveiligheid hoog in het vaandel staat en voortdurend over een vitale samenleving wordt gesproken. Dankzij een geslaagd burgerinitiatief is het ons gelukt om het zwembad open te houden.” Van Galen ziet ook binnen de KNZB tal van initiatieven om het zwembad toekomstbestendig te maken. Als voorbeeld noemt hij niet toevallig het digitale platform MijnZwemcoach.NL. “De ongebonden zwemmer is een kansrijke doelgroep in onze branche. Door online trainingen kan elke zwemmer werken aan het verbeteren van zijn of haar zwemtechniek. Dat maakt zo’n platform tot een interessant medium, om het zwembad beter te profileren en extra bezoekers te genereren.”

Wil jij meer horen over de weg van Robin van Galen naar goud? Tijdens het ZwembadBranche Congres op woensdag 25 maart a.s. deelt Robin van Galen zijn eigen dilemma’s, leermomenten en successen. Voor meer informatie en aanmelden naar www.zwembadbranche.nl/congres


Gemeente Tilburg zet kinderen in zonnetje met persoonlijke felicitatievideo

POOLQUIP, UW VERTROUWDE GROOTHANDEL Als groothandel op het gebied van zwembadtoebehoren is Poolquip uw vertrouwde partner. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring in de openbarezwembadenbranche en we blijven ons assortiment ontwikkelen om u de beste producten aan te kunnen bieden. Om deze reden kunt u rekenen op een breed scala van de nieuwste producten tegen een marktconforme prijs.

POOLQUIP, FOCUS OP ZEKERHEID In de gehele Benelux is Poolquip een begrip als het gaat om het uitgebreide productengamma, technische ondersteuning, service en after-sales. Dit zijn onze kernwaarden waarmee wij altijd voor u klaar staan. Heeft u vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op.

Alle kinderen die afzwemmen via de Tilburgse Zwemschool ontvangen sinds kort een eigen felicitatievideo. Het gaat dan om de drie gemeentelijke zwembaden Recreatiebad Stappegoor, Sportcomplex Drieburcht en Zwembad Reeshof die allen onder de gemeente Tilburg vallen. Iris van Laarhoven, Marketing- en communicatiemedewerker gemeente Tilburg, licht toe dat de gemeente zo alle kinderen extra in het zonnetje wil zetten. “Afzwemmen is een heel bijzonder moment en daarom hebben we een speciale manier bedacht om alle kinderen te feliciteren. Na het behalen van hun A, B of C-diploma, ontvangen de kinderen die zijn afgezwommen een persoonlijke video per mail. In het filmpje is gebruik gemaakt van persoonlijke elementen, zo staat de voornaam van het kind onder meer op het spandoek en het diploma. Het is daardoor net alsof de video speciaal voor het kind is gemaakt. En natuurlijk is het leuk voor ouders om deze video te delen via social media zodat iedereen weet dat hun zoon of dochter een zwemdiploma heeft gehaald.”

Enthousiast Bodemreiniging

Pompen

Verwarming

Hulpmiddelen

Filters

Fitness

www.poolquip.com | info@poolquip.com

Inmiddels zijn er meerdere afzwem momenten geweest waar gebruik is gemaakt van de felicitatievideo. “Wij hebben nu al verschillende keren de kinderen een video verstuurd na het behalen van hun diploma. Natuurlijk waren we in het begin erg benieuwd naar de reacties. Maar gelukkig reageert iedereen erg enthousiast. Ouders vinden het ontzettend leuk en waarderen het enorm. En de kinderen denken dat de video speciaal voor hen gemaakt is. Dat is natuurlijk leuk om te horen, want dat is wat wij willen. Wij willen de kinderen een speciaal gevoel geven en laten zien hoe trots wij zijn dat zij hun diploma hebben gehaald.”


Virtual Reality waterglijbaan: voel je een astronaut in het zwembad Onlangs is de allereerste Virtual Reality waterglijbaan van Nederland geopend in zwembad Sonsbeeck in Breda. De glijbaan is gemaakt door VRsLide.nl en zorgt dat je je even in een totaal andere wereld waant. Er zijn verschillende virtuele werelden mogelijkheden. De glijbaan beschikt over de thema’s Jungle en Space. Met Space vlieg je met een spaceship door de ruimte op ontdekkingstocht naar nieuwe planeten. Wie voor Jungle kiest slingert als een Tarzan met een liaan door de Jungle met apen, krokodillen en nijlpaarden. Voor de toekomst werkt men bij VRsLide.nl aan nog meer thema’s.

Hoe werkt het? Het klinkt zeker spectaculair, maar hoe werkt het? Met een speciale VR bril waan je je in een droomwereld terwijl je van de waterglijbaan afglijdt. Welke wereld het wordt, is aan de bezoeker. Voordat je de waterglijbaan afgaat, kies je jouw spannende virtuele wereld. Vervolgens zet je de VR bril op en is de rit gelijk begonnen. Deze bril is zoveel mogelijk van zacht materiaal gemaakt zodat je de gehele rit kunt focussen op wat je ziet. Op het einde van de glijbaan stopt de virtuele wereld en zie je door de camera weer de echte wereld. Zo weet je meteen weer waar je werkelijk bent. Natuurlijk kun je tijdens de rit te allen tijde de bril afzetten om direct weer in de werkelijke wereld te komen. Het Virtual Reality systeem is makkelijk te bedienen waardoor zowel jong als oud er heel veel plezier aan kan beleven.

Water quality Accurate & precise disinfection control

www.semwaterbehandeling.nl


ZWEMBADBRANCHE AWARDS

ZWEMBADBRANCHE.NL/AWARDS

EasyFloat feliciteert ZBB met haar 15e verjaardag!

•evenementen •onderhoud •recreatie •watersport


Alvast voor in de agenda 25 maart - ZwembadBranche Congres (Apeldoorn) Heb jij ook even behoefte om stil te staan bij trends en ontwikkelingen? Om je te laten verrassen met nieuwe inzichten? Om weer even collega’s te ontmoeten en te horen wat hen bezighoudt? Kom dan op 25 maart naar het ZwembadBranche Congres, dé dag van het jaar om even een pas op de plaats te maken. Ook dit jaar hebben we weer een geweldige line-up samengesteld. Voor meer informatie www.zwembadbranche.nl/congres

17 april - Dag van het Zwemonderwijs (Zeist) Zwemonderwijs is het beste medicijn tegen verdrinking. Vrijwel ieder kind in Nederland haalt één of meerdere zwemdiploma’s. Onderwijstheorie blijft zich ontwikkelen. Dat maakt het zwemonderwijs tot één van de meest dynamische onderdelen van de zwembranche. De Dag van het Zwemonderwijs wordt georganiseerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid en is een evenement voor coördinatoren en lesgevers die nauw betrokken zijn bij het verzorgen en ontwikkelen van zwemonderwijs. Voor meer informatie www.nrz-nl.nl

6 oktober - ZwembadBranche Dag (Utrecht) De ZwembadBranche Dag is het grootste [gratis] evenement in de zwembranche waarbij netwerken, trends en nieuwe ontwikkelingen centraal staan. Professionals uit de zwembranche komen naar de ZwembadBranche Dag om zich te laten inspireren en in een informele sfeer te sparren met vakgenoten. Het exposantenaanbod is ieder jaar een mix van toonaangevende merken en verrassende nieuwkomers. Het gevarieerde workshopprogramma biedt inspirerende sessies over zwemonderwijs, management en zwembadtechniek. Kortom voor ieder wat wils. Voor meer informatie www.zwembadbranche.nl/dag

27 t/m 30 - oktober Interbad (Stuttgart) Interbad, de internationale vakbeurs voor zwembaden, sauna’s en spa’s, biedt zowel exploitanten van grote openbare zwembaden als eigenaren van privézwembaden en wellnesscentra een zeer breed scala aan productinnovatie, deskundig advies en informatie over alle aspecten van de constructie van zwembaden. Beroemde fabrikanten, productontwikkelaars, facilitaire constructeurs, speciale zwembadarchitecten en -ingenieurs, evenals gespecialiseerde verenigingen en instellingen, bieden advies en consultatiediensten voor verschillende onderwerpen en problemen. Voor meer informatie www.messe-stuttgart.de/interbad

17 t/m 20 - november Piscine Global (Lyon) Misschien wel de grootste vakbeurs voor de zwembadbranche in Europa. Met een ongekend groot internationaal aanbod, biedt deze vakbeurs in Lyon concrete oplossingen aan beheerders van accommodatie die beschikken over een zwembad of spa. De vakbeurs Piscine Global biedt dan ook de mogelijkheid aan alle professionals uit de sector om inspiratie en nuttige informatie op te doen. Op de vakbeurs kan men eveneens terecht voor het ontdekken van innovaties. Voor meer informatie www.piscine-global-europe.com

17 t/m 19 - november Recreatie Vakbeurs (Hardenberg) De toekomst van recreatie is te zien, te horen en te beleven tijdens Recreatie Vakbeurs. In gesegmenteerde beurshallen worden alle verschillende facetten van de recreatiebranche belicht. De recreatiebranche is een branche die sterk groeit en continu in beweging is. Deze vakbeurs is dan ook hét moment om te ontdekken wat de sector nu precies te bieden heeft. Niet alleen nieuwe producten worden gepresenteerd, maar ook de ‘trending topics’ in de recreatie komen voorbij. Voor meer informatie www.recreatie-vakbeurs.nl

ZWEMBADBRANCHE

45


Uw bedrijf in deze index? Vanaf € 250,00 per jaar

Voor meer informatie tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl Een indexplaatsing kan per nummer ingaan voor een periode van 12 maanden en wordt automatisch verlengd. LET OP! Opzegging schriftelijk en uiterlijk 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

AFDICHTINGS- & TEGELZETTERSPRODUCTEN BASF Nederland B.V. PCI-Tegellijmsystemen Postbus 132 4900 AC Oosterhout tel. 0162 476688 PCI-Afbouw@basf.com www.PCI-Afbouw.nl

Kiwitz BV

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315 270620 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

AUTOMATISERING Compudienst/LVP B.V. Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

ADVIESBUREAU'S Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

46

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

AFDEKDEKENS

VConsyst

DECK

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

ZWEMBADBRANCHE

ARCHITECTEN

BEWEEGBARE ZWEMBADBODEMS

Inducon Zwembadtechniek BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

Aquajogging ‘de Buffel’ Aquarunner

Hollander Techniek

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT Uden tel. 085-4896388 info@easyswim.com www.easyswim.com/software

Variodeck BV

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.aqquatix.com

Bloemenweg 5 7011 AH Gaanderen tel. 0315 237075 info@facet-aa.nl www.facet-aa.nl

Splash Software

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

AQUASPORT Aqquatix

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Sera Dataduiker

Sportfondsen Nederland BV

Veemarktkade 8 / ruimte 5333 5222 AE ’s-Hertogenbosch tel. 073 820 0231 info@zwemapps.nl www.zwemapps.nl

FACET architecten & adviseurs

Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@ppibv.nl www.planplaninternet.nl

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Zwem Apps

Gantner

Plan Plan Internet BV

Optisport Services

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

E.B.T.C. BV

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

EWZ adviseurs

BETONHERSTEL Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Aboma

APP Gantner

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

EWAC Medical

Galileistraat 20 1704 SE Heerhugowaard tel. 0226 313457 info@ewac.com www.ewac.com

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Thijssen techniek

Postbus 24 1770 AA Wieringerwerf tel. 0227 502427 info@thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

NTA Solutions B.V.

Eikendreef 61 6581 PC Malden tel. 024 6635766 info@nta-solutions.com www.ultrapoxy.eu

BODEMZUIGERS Hexagone Benelux

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.hexagone-benelux.nl

Mariner 3S

Siemensstrasse 21 D-35394 Giessen Duitsland tel. +31 (0)6 543 888 95 dimitri@mariner-3s.com www.mariner-3s.de

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

COATING NTA Solutions B.V.

Eikendreef 61 6581 PC Malden tel. 024 6635766 info@nta-solutions.com www.ultrapoxy.eu

Nylo Food & Protective Coatings B.V.. Postbus 26 9172 ZS Ferwert tel. 0518 418000 info@nylocoatings.nl www.nylocoatings.nl

DOSEERAPPARATUUR Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Belevingsspecialist

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv

Laco Nederland

De Scheper 312-314 5688 HP Oirschot 088-2055999 www.laco.eu info@laco.eu

Optisport Exploitaties b.v. J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 info@optisport.nl www.optisport.nl

Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Sportfondsen Nederland BV

DRENKELINGEN DETECTIESYSTEEM

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

FILTERSYSTEMEN pomaz openbaar

ENERGIEBESPARING Advanced Climate Systems BV Sylviuslaan 5 9728 NS Groningen 085 200 3989 info@acs-buildings.com www.acs-buildings.com

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Poolquip Nederland B.V.

Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 info@centricabusinesssolutions.nl www.centricabusinesssolutions.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

SIBO Fluidra Netherlands BV Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

GOLFSLAG MACHINES Lotec

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

INSTALLATIETECHNIEK

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

EXPLOITATIES

EWZ adviseurs

DECK

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

KIN Installatietechniek Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 info@kin.nl www.kin.nl

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

KWB Zwembadinstallaties

Varioplay

Lotec

Watergames & More

Van dorp Zwembaden

Zephir- Objects BV

Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 info@kwb.nl www.kwb.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

KLEDINGLOCKERS E.B.T.C. BV

KEERWANDEN

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v.

Gantner

Variopool BV

Hermeta Interieur Partners B.V.

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

KEURINGEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

KLEUTERBADJES Aqua Drolics

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 393540 www.aquadrolics.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

ZWEMBADBRANCHE

47


LED VERLICHTING

MEET- & REGELTECHNIEK

ONDERWATER REPARATIES

SANITAIRE CABINES

EVA Optic B.V.

BEST Instruments

AW Diving Onderwatertechniek

Hermeta Interieur Partners B.V.

pomaz openbaar

Hydrochemie-Conhag B.V.

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

SIBO Fluidra Netherlands BV Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

WaterVision B.V.

Vlierberg 9 3755 BS Eemnes tel. 035 5387959 info@watervision.nl www.watervision.nl

LEERLINGVOLGSYSTEEM Gantner

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Internet Zwemscore Module Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@zwemscore.nl www.zwemscore.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

LOOPBRUG EasyFloat ponton systemen Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

LUCHTBEHANDELING Rosenberg Kunststof Luchtbehandelingskasten Elandlaan 8 3734CP Den Dolder post@rosenberg.nl www.rosenberg.nl

48

ZWEMBADBRANCHE

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Pro Water B.V. Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 info@prowater.nl www.prowater.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ONDERWATER CAMERA’S EVA Optic B.V.

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

Bregeleane 30 9051 PM Stiens Tel 058 2573969 Mob. 06 53285470 info@awdiving.nl www.awdiving.nl

Orka Duikservice & Zwembadreparatie

De Wieken 3 5571 RD Bergeijk tel: 06-12383670 info@zwembadreparatie.nl info@duikservice-orka.nl www.zwembadreparatie.nl

ZwembadPro

Haagstraat 7 4921 XA Made tel. 06-19239982 info@zwembadpro.nl www.zwembadpro.nl www.bufferkelderreiniging.nl

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Belevingsspecialist

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

ENVOZ bv

Treubstraat 25 2288 EH Rijswijk tel. 070 3070344 fax 070 4150296 info@envoz.nl www.envoz.nl

Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs De Scheper 312 5688HP Oirschot tel. 073 612 40 61 info@nbz.nl www.nbz.nl

RVS ZWEMBADEN hsb austria gmbh Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

SPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir- Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

SPRAY PARKS Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

THEMATISERING

VEILIGHEIDSINSPECTIES

PoolSensations

Aboma

Hofstraat 3 5258 CE Berlicum tel. 06 547 815 87 info@poolsensations.nl www.poolsensations.nl

TOEGANGSCONTROLE Compudienst/LVP B.V. Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

E.B.T.C. BV

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

TUBE SENSATIONS Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

UV DESINFECTIE BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

bestUV

De Donge 4 5684 PX, Best tel. 0499 370300 info@bestuv.com www.bestuv.com

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10-A4 2131 XE Hoofddorp tel. 085 8768990 info@rbicorrosion.nl www.rbicorrosion.nl

VLOEREN Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

NTA Solutions B.V.

Eikendreef 61 6581 PC Malden tel. 024 6635766 info@nta-solutions.com www.ultrapoxy.eu

WATERBEHANDELING Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

KWB Zwembadinstallaties Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Van dorp Zwembaden Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

WATERGLIJBANEN BoerSlides & Disco BV Doornkampsteeg 36 5236 BB Den Bosch tel. 06-37605407 info@boerslides.nl www.boerslides.nl

Slide Factory B.V. De Veken 123a 1716 KG Opmeer tel 0226 353757 info@slide-factory.nl www.slide-factory.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERMONITORING BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

WATERSPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WHIRLPOOLS pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

WKK-INSTALLATIE Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 info@centricabusinesssolutions.nl www.centricabusinesssolutions.nl

ZONNECOLLECTOREN Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

SunDisc Solar Systems B.V. Bark 59 9606 RC Kropswolde tel. 0598 35 21 26 info@sun-disc.nl www.sun-disc.nl

ZWEMBADBRANCHE

49


ZOUTELEKTROLYSE

ZWEMBADEN AANLEG

ZWEMBADMATERIALEN

Hydrochemie-Conhag B.V.

Hollander Techniek

Aquajogging ‘de Buffel’ Aquarunner

Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZWEMBADACCESSOIRES pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Topsec Nederland Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Variopool BV

COLOFON

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

50

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

hsb austria gmbh

KWB Zwembadinstallaties Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 info@kwb.nl www.kwb.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZwembadBranche is een onafhankelijk en informatief magazine voor de professionele zwembadbranche. ZwembadBranche is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zwembadbranche en op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in deze branche. ZwembadBranche wordt, vijf keer per jaar, op basis van ‘Gericht Gratis Verspreiding’ verspreid. Redactieadres: Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl www.zwembadbranche.nl

ZWEMBADBRANCHE

ZWEMBADBUFFERRENOVATIE Kiwitz Jaki BV Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315-270630 info@jaki.nl www.jaki.nl

ZWEM-DRIJFPAK

Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

EasySwim Nederland

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT UDEN tel. 085-4896380 info@easyswim.com www.easyswim.com

KIN Installatietechniek Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 info@kin.nl www.kin.nl

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

ZWEMBADINRICHTING

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 0345-615266 info@vdh-leerdam.nl www.vdh-leerdam.nl

Zwembadmaterialen.nl

EasyFloat ponton systemen

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

VDH Leerdam

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

ZWEMBADEN ONDERHOUD

Myrtha Pools

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 050-3050047 info@badim.nl www.badim.nl

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Televisieweg 81-1 1322 AK Almere tel. 036 7117031 info@zwembadmaterialen.nl www.zwembadmaterialen.nl

Lotec

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Sportfondsen Nederland BV

Topsec Nederland

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Badim BV

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Optisport Services

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

NTA Solutions B.V.

Eikendreef 61 6581 PC Malden tel. 024 6635766 info@nta-solutions.com www.ultrapoxy.eu

Copyright: ZwembadBranche is een uitgave van Leisure Media & Consultancy Group (LMCG). Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ZwembadBranche is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. ZwembadBranche behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Uitgeverij & Acquisitie: LMCG Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef +31 (0)227 593433 info@lmcg.nl Hoofdredactie: Susanne Post Tekst: Ben van den Aarssen Fotografie: Kenneth Stamp Coverfoto: Vizerskaya / istockphoto.com ISSN: 1871-0360 Volgende uitgave: April 2020


ZWEMBADBRANCHE CONGRES

WOENSDAG 25 MAART CANTHAREL APELDOORN


Drenkelingen detectie systeem

No body drowns No more

Direct alert op smartphone of -watch

Onderwatercamera’s mét of zonder geïntegreerde LED verlichting voor bestaande of nieuwe lampnissen

Een systeem dat niets mist, alles ziet en daarmee levens redt. Met AngelEye heb je altijd en overal een paar extra ogen die met je meekijken en je alarmeren als er neerwaartse bewegingen worden waargenomen in jouw bad. Samen met de badmeesters, covered het revolutionaire AngelEye-systeem het hele bad. En ziet het ook wat er in het bad daarnaast gebeurt. En jij dus ook. Smart technology die ieder zwembad bij de tijd brengt en ervoor zorgt dat je er altijd op tijd bij bent. We vertellen je natuurlijk graag meer, dus bel ons voor een afspraak.

ALTIJD ALERT LOTEC BV

|

Boven Zijde 12 5626 EB Eindhoven

|

T 040 243 00 21

Exclusieve distributeur Benelux

|

F 040 245 53 90

|

info@lotec.nl

|

www.lotec.nl

Profile for LMCG

ZwembadBranche #72  

72e editie van het magazine voor professionals in de zwembranche.

ZwembadBranche #72  

72e editie van het magazine voor professionals in de zwembranche.

Profile for vakbladen