ZwembadBranche #69

Page 25

COLUMN

Hellup….! Soms krijg ik van taalgebruik forse jeuk. Bijvoorbeeld als een bedrijf zegt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. Of nog erger: ‘wij zijn duurzaam’. Voor mij vallen ze in de categorie ‘contradictie’. Heb jij wel eens een nieuwe verwarmingsketel gekocht? Toen nog gekeken naar een VR-ketel of toch maar gegaan voor de verhoogde HR-versie of misschien een warmtepomp? Gewoon vanwege het simpele feit dat de aanschafkosten weliswaar hoger liggen, maar dat het wordt terugverdiend in gebruik? Om eerlijk te zijn: ook ik ben geen dief van mijn portemonnee. Natuurlijk zou ik mezelf een stempeltje kunnen geven met ‘duurzaam’ of ‘maatschappelijk verantwoord’, maar eigenlijk zijn mijn keuzes vooral gebaseerd op het financiële aspect en niet het milieu. Dat wil niet zeggen dat ik niet begaan ben met mijn directe en indirecte omgeving. En naarmate ik er meer over lees, hoor en zie is de interesse voor het verantwoord omgaan met dieren, mensen en materialen alleen maar toegenomen. Wellicht zijn het meer mijn toenemende kennis en de simpelheid van maatregelen die ik zelf kan nemen, de redenen dat ik steeds vaker naar mijn hoofd grijp. Want oplossingen liggen soms zo voor de hand, dat ik het mezelf kwalijk neem er niet zelf op te zijn gekomen.

al veel langer bezighoudt. Al sinds de jaren negentig vraag ik me af wat een enkele glijbaan als toegevoegde waarde heeft voor een zwembad. En als je er al voor kiest, hoe lang het duurt voordat de gemiddelde gast hierop is uitgekeken. Ik wil niet al te somber zijn, maar zelfs met de hedendaagse interactiviteit denk ik zo’n 3 jaar. De manier waarop we in zwembaden met glijbanen omgaan is zo statisch, dat ze uiteindelijk in meerdere opzichten geen toegevoegde waarde hebben. Met een beetje pech blijft een glijbaan de resterende 17 jaar staan en wordt het vooral een sta-in-de-weg. En als zo’n baan moet worden verwijderd, moet het als chemisch afval worden afgevoerd. Het is zelfs niet meer mogelijk om een reeds aanwezige staalconstructie binnen 20 jaar te hergebruiken. Dat is eigenlijk toch absurd.

Ik hoef niemand uit te leggen wat LEGO is. In de kern is dat statisch materiaal. Maar doordat de vaste vormen op verschillende manieren zijn te gebruiken, is het resultaat van het koppelen eindeloos en blijft het steeds uitdagen. En dus rijst bij mij de vraag: welke glijbaanbouwer gaat mij helpen om een glijbaanconcept te ontwikkelen dat is gebaseerd op het principe van LEGO? Dus wie kan standaard onderdelen maken en Een paar maanden geleden mocht ik deelnemen aan leveren die snel zijn te wisselen en zijn te koppelen aan een tweedaagse praktische workshop over circulaire een standaard frame of constructie. En nog belangrijker: economie. De samenstelling van de groep deelnemers welke collega-zwembaden hebben net als ik de was gemêleerd: agrariërs, een supermarktondernemer, behoefte om elke vijf jaar de onderdelen te wisselen, drukkers en een medewerker van een gemeente. waardoor de glijbaan een andere bocht maakt of het Samen met de directeur van Archeon waren wij de verval net even anders is? Als we elkaar hebben enige twee vertegenwoordigers uit de vrijetijdsbranche. gevonden kunnen we die onderdelen namelijk Hoewel ik verwachtte dat het vooral zou gaan uitwisselen. Zeker ook interessant voor de om zonnepanelen en andere leverancier én natuurlijk onze zwembadduurzaamheidsmaatregelen, zijn deze bezoekers, die zo worden geprikkeld tot nauwelijks besproken. Deze herhalingsbezoek. Uitgewisselde inspiratiedagen gingen duidelijk verder. onderdelen kunnen worden onderhouden Er is een op maat gemaakte zoektocht en opgeknapt om vervolgens te worden op gang gezet om met één item tot een hergebruikt. Dus ook geen chemisch afval circulaire inzet van materiaal te komen en meer. Om nog even terug te komen op het nader uit te werken. Ik zat aan het einde begin van mijn column, wie dat lukt mag van de eerste dag al op een spoor, voor mij best een keer het stempeltje gebaseerd op een vraagstuk dat me ‘duurzaam’ gebruiken! Eduard Leurs Wil je reageren op de column van Eduard, mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl ZWEMBADBRANCHE

25