Page 1


STUDIO


01

Residential Studio SEM V

CLIENT PROFILE: •Mann Singh – Furniture designer Jigisha Patel – Textile designer RESIDENCE BRIEF: 5 Members in the family • Hands on experience of materials • Engaging living area. • Area for planting trees and gardening. •They would prefer to live in a bungalow rather than an apartment. WORK SPACE BRIEF: •Change in spaces • Meet clients in the work place rather than the residence. •Workshop for making small prototypes. CONCEPT: Maan and Jigisha are designers and their profession includes hands on experience of materials. Both of them are calm personalities and this reflects in their choice of a bungalow over an apartment in the bustling city of Ahmedabad. The idea is to inculcate the attributes of a bungalow, like ,garden, balcony, verandah, courtyard, different kinds of openings for light and ventilation and an engaging living space/ area . The workplace has been separated through its access. AREA : Total Carpet: 3450 sq ft. Residence: 2550 sq ft. Workspace: 900 sq ft.

05

Ground Floor Plan

1. Studio Space 2. Meeting Area 3. Toilet 4. Pantry 5. Prototyping Workshop 6. Visitor’s Parking 7. Residence Parking 8. Lawns


Second Floor Plan 1. Master Bedroom 2. Balcony 3. Dressing 4. Toilet

South-East Elevation

South-West Elevation

First Floor Plan

1. Verandah 2. Living 3. Dining 4. Kitchen 5. Utility 6. Toilet 7. Balcony

Third Floor Plan 1.Kid’s Bedroom 2.Grandparents’ Bedroom 3.Toilet

06


First Floor

• A triple volume was created to keep a connection between all the floors of the residence. Separation of the residence and work place was done through levels. Different kinds of openings were made to bring in light and also to take care of the ventilation. Balconies were provided on each floor to have a connection with outside. Entry into the living area was designed through a porch to have a feeling of being in bungalow.

07

Ground Floor


Third Floor

Second Floor

• The workspace and workshop of the client was kept on the ground floor so that the function does not hinder the residence. The client meetings and material loading can be done easily due to quick access of the space.

08


02

Commercial Studio SEM IV

The studio commenced with the intent of space planning and designing of a major office of the university, i.e., the CEPT University Press. The northern bay of the CEPT Workshop was intended for the given function along with which a digital literacy centre for the elders would function in the same bay after the working hours. Hence, the transformation of the spaces was one of the challenges of this project. Various space making elements were used that would provide the space with the dynamic qualities but at the same time transform into the various programmatic occupations.

Post the office hours plan

The post office activity was a digital literacy centre for the elders conducted by college students. Therefore, the display tables of the Press shop would open up and covert into desks for the elders. The Press office would shut down entirely, only the library would be accessible for public. Learning outcome :Space planning within an existing built. Changes in space planning with the change in the function.

1.

2.

3.

5.

10.

Concept model

09

Ground Floor Plan (Office hours)

11.

6.

12.

7.

8.

13.

4.

9.

14.


9. 4.

13. 3. 8.

7. 12. 11. 6.

5. 10.

2.

Isometric View 1. Formal discussion area 2. Shop for published books 3. Dining area 4. Pantry 5. Editor’s space 6. Reception area 7. Director’s space 8. Informal discussion area 9. Designer’s space 10. Assistant’s cabin 11. Print lab 12. Public library 13. Space for visiting staff 14. Toilets

1.

The concept for the transformation of spaces was folding forms. Therefore, the key element surface folds into different planes to form the different spaces. To give a better visualisation of it, pop-up sections were created showing the planes and the architectural elements.

10


03

Instituitional Studio SEM III

• PROGRAM: Center For Applied Research (CFAR) The objective of the studio was to get thorough understanding of spatial organisation and space planning. During studio, various functions and ergonomic issues were addressed using set of spatial elements, such as, light and shadow, volumes, etc. The user brief included a team of three peoplean entrepreneur, a social worker and a designer having expertise in theatre. One of the aspects of the studio was to overcome site related issues along with creating interrelation between user, function and experience. The studio focused on manifestation of concept into reality using space making elements.

Initial warm up exercise was done to understand the spatial relationship of spaces through addition and subtraction of surfaces, volumes and nature of surfaces like opacity, transparency and translucency.

11

Ground floor comprised the public and semi-private spaces, wherein the public spaces were at the entrance and semi-private a bit away from the entrance and not in the direct view of outsiders.


First floor plan comprised of the private spaces of the three head menbers of the centre. The office had spaces for head members and their assistants. A workshop was provided on the same floor for making prototypes.

Sectional isometric view

Sectional model

12


04

Basic Design II SEM II

Site :- Parimal garden, Ahmedabad Project brief:- An Experience Centre The studio focused on designing a structure using 9 cubes that sub-conciously reflect a scientific phenomena/principle. The phenomena chosen was magnetic levitation. Magnetic levitation, maglev, or magnetic suspension is a method by which an object is suspended with no support other than magnetic fields. Magnetic force is used to counteract the effects of the gravitational acceleration and any other accelerations.

Short Section AA

The two primary issues involved in magnetic levitation are lifting forces: providing an upward force sufficient to counteract gravity, and stability: ensuring that the system does not spontaneously slide or flip into a configuration where the lift is neutralized. Therefore, the configuration of the nine cubes was done in such a way that it represents the scene of a levitating object.

Site Plan

13

Ground Floor Plan

First Floor Plan


Long Section AA

This was an experience centre where students could understand different scientific phenomenas by experiencing it through the space. My concept was based on the scientific phenomena of “magnetic levitation�. Therefore, the idea was to use suspension to create the sense of a floating object. The flooring included the magnetic field lines in terms of graphics to create the feel of a magnetic field.

Cutouts in the slab for the spiral staircase

The floating cube

Different levels were provided to understand the different stages of the scienific phenomena.

14


INTERIOR WORKING DRAWINGS


05

17

Bathroom Drawings SEM V


05

Kitchen Drawings SEM V

KITCHEN DESIGN DRAWINGS

KITCHEN DESIGN DRAWINGS KITCHEN DESIGN DRAWINGS INTERIOR KITCHEN DESIGN DRAWINGS INTERIOR DRG.NO.:2 DRG.NO.:- 1 WORKING WORKING INTERIOR INTERIOR DRG.NO.:- 1 DRG.NO.:- 1 DRAWINGS WORKING DRAWINGS WORKING SCALE:SCALE:DRAWINGS DRAWINGS SCALE:VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHATWAI SCALE:CONTACT:CONTACT:VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHATWAI vaidehighatwai@gmail.com CONTACT:- CONTACT:- vaidehighatwai@gmail.com M:-9978131656 vaidehighatwai@gmail.com M:-9978131656 vaidehighatwai@gmail.com M:-9978131656

M:-9978131656 ARROW ARROW ARROW ARROW DESIGN DESIGN DESIGNDESIGN

18


KITCHEN DESIGN DRAW KITCHEN DESIGN DRAWINGS KITCHEN DESIGN DRAWINGS DES INTERIO DRG.NO.:-KITCHEN 2 WORKI INTERIOR DRG.NO.:2INTERIOR DRG.NO.:2 DRG.NO.:2 DRAWI WORKING WORKING SCALE:DRAWINGS DRAWINGS VAIDEHI GHATWAI SCALE:SCALE:SCALE:CONTACT:VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHA vaidehighatwai@gmail.co

CONTACT:CONTACT:CONTACT:M:-9978131656 vaidehighatwai@gmail.com vaidehighatwai@gmail.com vaidehighatw M:-9978131656 M:-9978131656 M:-9978131656

ARROW ARROW DESIGN DESIGN

19

ARROW DESIGNARROW DESIGN


KITCHEN DESIGN DRAWINGS KITCHEN DESIGN DRAWINGS KITCHEN DESIGN KITCHEN DRAWINGS DESIGN DRAWINGS INTERIOR DRG.NO.:1 KITCHEN DESIGN DRAWINGS INTERIOR INTERIOR INTERIOR DRG.NO.:3 3 DRG.NO.:WORKING DRG.NO.:3 WORKING WORKING WORKING DRAWINGS INTERIOR DRG.NO.:3 SCALE:DRAWINGS DRAWINGS DRAWINGS SCALE:WORKING SCALE:SCALE:VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHATWAI DRAWINGS VAIDEHI GHATWAI VAIDEHI GHATWAI SCALE:-CONTACT:CONTACT:CONTACT:- CONTACT:vaidehighatwai@gmail.com VAIDEHI GHATWAI vaidehighatwai@gmail.com vaidehighatwai@gmail.com vaidehighatwai@gmail.com M:-9978131656 CONTACT:M:-9978131656 M:-9978131656M:-9978131656 vaidehighatwai@gmail.com M:-9978131656

ARROW ARROW ARROW ARROW DESIGN ARROW DESIGN DESIGN DESIGN DESIGN

20


FURNITURE DESIGN


06

The Woven Stool

Summer-Winter School

• This winter school focused on making lightweight furniture using digital fabrication. • The idea was to make maximum use of CNC machine. Therefore, the structural frame is a single unit made out of 18 mm plywood. • The seating element is a traditional “khatla” weave. The members of the frame have slots for the weave. • The initial idea for the structure had a single member joining the frame beneath. But to inculcate the idea of stacking, the frames were tilted at an angle and then joined using two members. The stools are stackable and hence require less space for storage.

420

Plan

Isometric View

Side Section

23

Side Section

504

460

320


06

Matrix Chair SEM IV

• A replica of the exisiting matrix chair was made to understand the workability of metal. • Some changes were implicated while making the chair. • A joinery was inculcated to complete the frame. • The frames and scissors joinery members were powder coated to give a quirky look. • Instead of using canvas for the seat and back rest, old jeans were used to complete the chair. • The chair was made in a group of four people.

Side Elevation

Front Elevation

Plan

24


06 01

Low Seating Chair for Barcelona Pavilion SEM III

• This low seating chair was designed for Barcelona Pavilion as the context. • The form of the chair was developed from the human postures and ergonomic requirements. • Tenon and mortise joinery was used for joining the frame members. • The seat members were joined using a lap joint and then dowelled. • The execution of the prototype was done in a group of five.

25

Front Elevation

Section

Plan

Side Elevation


06

Library Stool SEM III

• A replica of the old library stool was made, to understand the workability and joineries of wood. • Certain changes were made such as a butterfly joinery was used to join the two members of the seat. • Slots were provided beneath the seat to slide and fix the structural members (legs) of the stool.

Section

Plan

Front Elevation

• Drawings of a similar stool that was studied for making furniture drawings and to understand angled joineries.

26


SKILLS


07

Construction Technology Kath-Kuni study model

• As a part of the course, the construction technique of KATH KUNI was studied by making a model using the actual technique. The combination and properties of wood and stone were studied. Made in a group of four.

29


07

Construction Technology SEM II, SEM III, SEM IV

1. Brick wall :Understanding the properties of a brick, brick construction and its process. The process involved the construction of foundation, laying the brick courses, checking the level during every course using a plum, curing it everday and at the end finishing the surfaces using brick powder. 2. Detail drawings :Detailed drawings of doors, windows and stairs were made to understand the construction and use of materials in these elements. 3. Bamboo dome :The dome was constructed on bamboo studs. The roof lattice was made using bamboo splits and the intersections were tied with ropes. Wattle and daub was used to cover the lattice.

30


08

Digital Skills SEM III, SEM IV

1. A part of Navratri poster graphics (team of 5) 2. SketchUp study model 3. AutoCad 3D render 4. General body meeting’s (GBM) poster (team of 2) 5. Convocation night’s graphics and poster 6. Designed brouchure for CoE department’s Surat workshop.

1.

2.

31

3.

4.

5.


09

Summer - Winter School SEM II, SEM IV , SEM V

Summer-Winter schools are extra courses (provided by the college) that we do in our vacations. 1. Documentation & appreciation of the heritage of Ahmedabad (Related study program) :- 15 days This course involved the study of the interior elements of Pol houses and making their measured drawings. 2. Explorations in the modular aspects of Hyperbolic Paraboloid form :- 10days This course involved understanding the form and its aspects. A hyperbolic paraboloid structure was constructed in bamboo. The members of the structure were nut-bolted. Two surfaces were created using bamboo and the rest two surfaces were created using ropes. 3. The makings of the Goan house, Goa (Related study program) :- 15 days This course involved the study of the Goan houses, their architectural and interior space making elements in Goa. A house was measured and a sectional model was made for better understanding.

Section through the courtyard of the Pol house (hand drafted)

Sectional model of the Goan house- Sunapranta House

32


09

Navratri installation 2017

• This was an installation following the Navratri graphics as a theme. • The installation was installed at the main entrance of CEPT University. • The idea was to use the negative and positive cut outs of the faces to enhance the character and details. • The faces were lasercut mdf and stuck on to the flex ( with metal framing ). • Spray paints were used to paint the graphic.

Line drawing developed on autocad for lasercutting the faces.

33


09

Painting and Photography

• Pre and post academic works. 1. The sketch on the mug has been made using acrylic marker pen. 2. Sketch made on a book cover using white pen.

1.

Panchmari, 2017

2.

Poster color painting, 2014

Crested Crane, Masai Mara, 2016

Leopard, Masai Mara, 2016

Zebra and its calf, Masai Mara, 2016

34


Interior Design Portfolio 2018 - Vaidehi Ghatwai  
Interior Design Portfolio 2018 - Vaidehi Ghatwai  
Advertisement