Page 1

HIVISTELYÄ Väestöliiton virtuaalilehti nuorille / 1—2013 / ISSN 2341–8974

miten tarttuu Hiv? — mitä mitä, testi ei tuntunut missään! — miss gay finland — löydä sisäinen anarkisti-marttasi — millaista on elämä positiivisena —

A U V I S 32 ASIA A ! Ä T S I V I H

Mikä altistaa hiville?

Miten aids liittyy hiviin?

Sattuuko se, että on hiv?

Miss Gay Finland esittäytyy

Hiv-testi puolessa tuntissa

Kantsii huputtaa, sano Stig


MIKÄ ON HIV?

Hiv on ihmisen immuu (engl. human immunod virus). Hi-virus taistele oman kehon immuunijärjestelmää vastaan ja asteittain. Tämä tarkoi hivin kanssa elävällä o sairastua erilaisiin sai tulehduksiin (ja aids –v syöpiin), jotka terve el 02 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


unikatovirus deficiency ee ihmisen -, eli puolustusa vaurioittaa sitä ittaa sitä, että on suuri riski irauksiin ja vakaviin vaiheessa jopa limistö osaisi torjua. vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 03


MITEN HIVIÄ HOIDETAAN? Nykyiset hivin lääkehoidot toimivat siten, että ne vähentävät hiviruksen määrää ihmiskehossa, jotta immuuni- tai puolustusjärjestelmä voi toimia normaalisti. Tämä ei poista virusta kokonaan, mutta kunnollisella hoidolla hivin kanssa elävät ihmiset voivat olettaa elävänsä pitkän ja terveen elämän.

MITEN AIDS LIITTYY HIVIIN? Aids tarkoittaa hankinnaista immuunikatosyndroomaa (engl. acquired immune deficiency syndrome). Hiv voi hoitamattomana kehittyä aids –vaiheeseen. Aids on siis yhdistelmä mahdollisesti hengenvaarallisia tauteja ja syöpiä, joka saattaa kehittyä henkilölle, jonka immuunijärjestelmää hiv on vaurioittanut. Aids ei voi tarttua eikä aids-testiä ole olemassa. Se, että jollakin on aids, ei tarkoita, että hän tulee kuolemaan, vaikka hoito onkin tärkeää. Hoito yhdessä hiviä vastaan taistelevien lääkkeiden kanssa voi pitää immuunijärjestelmän vahvana, ja tämän vuoksi aids-diagnoosien määrä on pienentynyt. Tehokkaan hiv-hoidon ansiosta monet ihmiset, joille aikaisemmin kehittyi aids, voivat nyt oikein hyvin.

MISTÄ TIEDÄN, ONKO MINULLA HIV? Hiv-testin ottaminen on ainoa tapa tietää varmuudella, onko sinulla hiv. Testin voi tehdä esimerkiksi omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla tai Hiv-tukikeskuksessa. Jos sinulla on hiv, sen huomaaminen ajoissa on erittäin tärkeää. Tämä antaa sinulle parhaan mahdollisuuden saada hoitoa ja lääkitystä, jonka tarvitset pysyäksesi terveenä.

04 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


Yleensä, kun menet hiv-testiin, sinulla on tilaisuus keskustella terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa ja kysyä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla. Testin suorittava henkilö selittää, kuinka testi toimii ja kuinka saat tulokset. Sitten, riippuen testin tyypistä, sinulta otetaan pieni verinäyte käsivarresta tai pisara verta sormenpäästä. Jos testin mukaan olet hiv-positiivinen, se tarkoittaa, että sinulla on hiv.

MONELLAKO IHMISELLÄ ON HIV? YK:n mukaan vuonna 2012 arviolta 35,3 miljoonaa ihmistä eli hivin kanssa. Uusia tartuntoja tuli vuonna 2012 arviolta 2,3 miljoonaa. On vaikea sanoa varmasti, kuinka monella ihmisellä on hiv, koska usein ihmiset eivät tiedä saaneensa tartuntaa ja saattavat elää hivin kanssa jonkin aikaa, ennen kuin heidät diagnosoidaan. KATSO TAULUKKO HIV-TARTUNTOJEN MÄÄRÄSTÄ SUOMESSA KATSO MAAILMANKARTTA HIV-TARTUNNOISTA

MIKÄ ON HIVIN KANSSA ELÄVÄN IHMISEN ODOTETTU ELINIKÄ? Monet lääkärit uskovat, että hivin kanssa elävät ihmiset voivat elää aivan yhtä kauan kuin heidän hiv-negatiiviset ikätoverinsa. Olisi tärkeää, että tehokasta hiv-hoitoa olisi tarjolla kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kaikissa maailman kolkissa. Ilman hoitoa hivin kanssa elävät ihmiset sairastuvat lähes aina aidsiin. Paras mahdollisuus pysyä terveenä on silloin, kun hoito aloitetaan mahdollisimman pian ennen kuin hiv on tehnyt liikaa vahinkoa immuunijärjestelmälle. Ennen hoidon aloittamista on tiedettävä, onko potilaalla hiv. Monet ihmiset, jotka kuolevat hiviin liittyviin sairauksiin, diagnoisoidaan liian myöhään.

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 05


ME HIVISTELIJÄT!

MOI SINÄ SIELLÄ! Käsissäsi on vuoden tärkein lehti. Hivistelyä tehtiin juuri sinua varten. Lehti käsittelee maailman nuoria ja hiviä, eli ihmisen immuunikatovirusta. Me hivistelijät uskomme, että kaikilla nuorilla ympäri maailman tulee olla mahdollisuus nauttia elämästä ja saada tietoa seksuaalisuudesta. Kaikilla nuorilla on oikeus elää suojassa sairauksilta. Kaikilla meillä on myös oikeus vaikuttaa itse siihen, millaisessa maailmassa elämme. Hivistelyä-lehdestä löydät ohjeet, kuinka voit vaikuttaa itseäsi ja muita nuoria koskeviin asioihin. Voit esimerkiksi seurata Stigin ja Miss Gay Finland Leenan esimerkkiä ja vaatia, että kaikkien alle 20-vuotiaiden tulisi saada kondomit ilmaiseksi. Voit myös herätellä päättäjiä kiinnittämään huomiota johonkin muuhun sinulle tärkeään asiaan. Maailmasta voi tehdä paremman paikan! Sinulla on mahdollisuus olla muutoksentekijä: ota kantaa ja osallistu, kerää kaverit mukaan toimimaan! Lehdessä on paljon tietoa hivistä, kuten millaista on elää hivin kanssa, miten se tarttuu ja miten sen voi testata. Teepä nyt itsellesi hiv-tietotesti: Pohdi mitä tiedät ja ajattelet hivistä juuri nyt ennen lehden lukemista ja toista testi lehden lukemisen jälkeen. Muuttuiko mikään?


HIVISTELYÄ 1/2013 SISÄLTÖ:

FAKTAA HIVISTÄ [SIVU 02]

HIV MAAILMALLA [SIVU 08]

TOTUUS SUOMESTA [SIVU 10]

POSTIA NEPALISTA [SIVU 11]

5 X MIKÄ ALTISTAA HIVILLE [SIVU 12]

MISSÄ HIV EI TARTU [SIVU 14]

MILTÄ HIV TUNTUU? [SIVU 16]

ANARKISTIMARTAT [SIVU 17]

TUBESSA [SIVU 18]

HIV-TESTI 30 MIN. [SIVU 20]

STIG: KANTSII HUPUTTAA [SIVU 22]

KONDOMIT ILMAISEKSI! [SIVU 26]

MILLAINEN ON HIVPOSITIIVINEN? [SIVU 28]

NÄIN SE HIV TARTTUU [SIVU 29]

MISS GAY FINLAND [SIVU 31]


A M L I A MA O O L A H

FAKTA

UUSIA PARANNUSKEINOJA KEHITTEILLÄ

ETELÄ-AFRIKKA

Luuydinsiirtojen jälkeen kaksi potilasta parantunut hi-viruksesta?

Miksi Etelä-Afrikan koulutytöistä joka neljännellä on hiv?

Kaksi bostonilaista hiv-potilasta, joiden imusolmukesyöpää hoidettiin luuydinsiirroilla, ovat olleet hiv-negatiivisia viikkoja hiv-lääkityksien lopettamisen jälkeen, julistettiin Kansainvälisessä Aids-konferenssissa. Vaikka metodista ei olekaan parannuskeinoksi maailman 35 miljoonalle hiv-positiiviselle, asiantuntijat ovat innoissaan kehityksestä ja näkevät sen askeleena kohti todellisen parannuskeinon löytämistä. Menetelmä on erittäin kallis, lahjoittajia vaikea löytää ja siihen liittyy 15–20 prosentin riski potilaan kuolemasta, sillä se edellyttää potilaan immuunijärjestelmän tahallista heikentämistä. Tutkijat eivät ole varmoja onko viruksettomuus pysyvää vai onko mahdollista, että virus vielä palaa.

— Forbes 08.08.2013

— The New York Times 3.7.2013

Etelä-Afrikassa kouluikäisistä tytöistä yli neljännes on hivpositiivisia, kertoi maan terveysministeri. Samanikäisistä pojista vain neljä prosenttia kantaa hi-virusta. “On selvää, että näiden tyttöjen kanssa eivät makaa nuoret pojat, vaan vanhat miehet”, terveysministeri Aaron Motsoaledi sanoi Sowetanlehden haastattelussa. Motsoaledin mukaan vuonna 2011 tilastoitiin 94 000 raskautta kouluikäisillä tytöillä. Nuorimmat olivat vain 10-vuotiaita. Tilastot kertovat karua kieltään siitä, miten yleistä tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta maassa on. Hiv ja aids ovat suuri ongelma Etelä-Afrikassa. Virallisten tilastojen mukaan maassa asuu kuusi miljoonaa hivpositiivista ihmistä.

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

Missä hiv-epidemia leviää nopeimmin juuri nyt? Vastaus saattaa olla yllättävä ja löytyä lähempää kuin ajattelitkaan. UNAIDSin mukaan maailman nopeimmin kasvavat hiv-luvut löytyvät Virosta, Latviasta, Venäjältä, Ukrainasta ja Keski-Aasiasta. Hiv-epidemian kasvuun ovat vaikuttaneet huono terveydenhuollon tila, ihmisten pelko leimaantumisesta jos he menevät hiv-testiin ja heroiinin saatavuuden ja käytön yleistyminen.

08 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


KIINA

Ilmaista hoitoa hiv- ja aidspotilaille Viranomaiset ovat käynnistäneet pilottihankkeen Kiinan kahdessatoista kunnassa ja kaupungissa, joissa jaetaan ilmaisia lääkkeitä hiv-positiivisille, kertoo Kiinan tartuntatautien keskus. Uudistuksen tavoitteena on hoidon saamisen helpottaminen ja nopeuttaminen maaseudun hiv-positiivisille. Tartuntatautien keskuksen mukaan Kiinassa on yli 390 000 rekisteröityä hiv-positiivista henkilöä. — Shanghai Daily 2.8.2013

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

TANSANIA

INTIA

VENÄJÄ

Sensuuri ja likaiset neulat vauhdittavat hiv-epidemiaa Venäjällä

Viime vuonna Isaac Robinin (34) sairastuttua hänellä todettiin aids. Tämä sai hänet lopettamaan työnsä ja muuttamaan vanhempiensa luokse. Viides elokuuta uhrin äiti ilmoitti poliisille hänen kuolleen ”veren oksentamisen jälkeen”. Poliisi saapui, kuljetti ruumiin pois ja suoritti ruumiinavauksen, jossa todettiin uhrin kuolleen kuristamalla. Uhrin äiti ja veli pidätettiin epäiltyinä, ja he pian tunnustivat tekonsa. Poliisin ylitarkastajan mukaan vaikutti siltä, että pelko yhteiskunnallisesta häpeästä, joka aidsiin liittyy, oli saanut äidin ja veljen tämän äärimmäisen teon partaalle.

Viimeaikainen hallituksen tehoisku venäläistä mediaa, erityisesti huumeidenkäyttäjille tarkoitettuja tietopankkeja, vastaan, on kohdannut laajaa vastarintaa. Iskun kohteena on ”erityisesti metadoni”, sanoo Anya Sarang, Andrey Rylkovin säätiön puheenjohtaja. Säätiön tavoitteena on terveystiedon jakaminen suonensisäisten huumeiden käyttäjille. Heidän internetsivustonsa, jolla tuotiin esille muun muassa metadonin etuja hivin leviämisen estämisessä, suljettiin pakkokeinoin helmikuussa. Taustalla on pelko siitä, että tiedonsaanti huumeongelmasta lisää huumeidenkäyttöä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Venäjä on maailman kärkimaita suonensisäisten huumeiden käytössä ja siellä on maailman nopeimmin leviävä hiv-epidemia. Maan noin miljoonasta hiv-potilaasta joillain alueilla jopa 80 prosenttia on saanut tartuntansa likaisista neuloista.

— allAfrica 10.08.2013

— The Times of India 19.8.2013

— Global Issues 17.2.2013

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

Menestystarinoita infektioiden torjumisessa Victoria-järven rannalla sijaitsevilla Sinyangan ja Geitan alueilla on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita äiti-lapsitartuntojen vähentämisessä lisäämällä vanhempien tietämystä hivin tarttuvuudesta. Paikallisilta klinikoilta kerätyt tilastot osoittavat, että yksittäisillä klinikoilla lapsista lähes 98 prosenttia syntyy hiv-negatiivisena. Paikallisen AGPAHI- terveysjärjestön toiminnanjohtaja Laurean Bwanakunun mukaan ei ole olemassa enää oikeutusta antaa hiv- ja aids-positiivisten potilaiden kuolla tai lapsien saada hiv äideiltään, koska tämä on modernin lääketieteen keinoin estettävissä.

Intiassa aids-potilas joutui äitinsä ja veljensä murhaamaksi

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 09


M UISTA

MAAILMAN AIDS-PÄIVÄ 01.12. Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aids-päivän 1. joulukuuta vietettäväksi teemapäiväksi. 1990-luvulla perustettiin YK:n HIV/AIDS-ohjelma (UNAIDS), joka peri WHO:n tehtävän koordinoida Maailman aids-päivää. Päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Maailman aids-päivää on vietetty Suomessa jo 25 vuotta. Suomessa Maailman aidspäivän toimikunta lähti mukaan kansainvälisen aids-päivän viettoon vuonna 1988. Maailman aids-päivän vietto on jo vuosia koostunut lipaskeräyksistä, kynttilätapahtumista, koulutustilaisuuksista, seminaareista, näyttelyistä ja konserteista. Kynttilätapahtumilla on muistettu hiv-tartunnan saaneita, aidsiin sairastuneita ja siihen menehtyneitä.

PÄIVITÄ HIV-TIETOSI HELPOSTI! MAAILMANAIDSPAIVA.FI on täynnä asiallista tietoa ja tapoja miten voit osallistua maailman aids-päivän viettoon.

10 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

NU M E RO

ITA

Faktinen totuus Suomesta ja hivistä HIV-TARTUNNAT SUOMESSA Vuosi

kaikki tapaukset

ulkomailla saatuja %

2012 156

48

2011 172

59

2010 184

44

2009 172

44

2008 147

42

SUOMESSA KAIKKIAAN TODETTUJA HIV-TAPAUKSIA (TILANNE 3.11.2013):

yli 70 % HIV-TARTUNNOISTA ON SAATU SEKSIN VÄLITYKSELLÄ.

SEKSISSÄ SAADUISTA TAPAUKSISTA REILU 40 % ON TARTTUNUT HOMOSEKSIN VÄLITYKSELLÄ.

3197 70 % 1–2 VIRUKSEN KANSSA ELÄVISTÄ ON MIEHIÄ.

Suomessa, niin kuin kaikkialla maailmassa, on lisäksi ihmisiä, jotka ovat hiv-positiivisia tietämättä sitä vielä itse.

VASTASYNTYNYTTÄ VUOSITTAIN SAA TARTUNNAN RASKAUDEN, SYNNYTYKSEN TAI IMETYKSEN AIKANA.


OM D E E R F R YOU Y A O J N E UT B O AI LMA LT , A T S M R E A E I C I T B “REMEM R ACE YOUR CHO URSELF! POS O AND EMB R TO PROT ECT Y E REMEMB Devi, 20, ja Ramu, 29, kävivät Helsingissä ja halusivat kertoa terveisensä Nepalista.

Heissan! Olen Ramu ja kotoisin Nepalista. Olen luonnonsuojelija ja opetan muille, kuinka ympäristöstä pidetään huolta ja mitä hyötyä siitä on. Olen jo kohta 30-vuotias, mutta alkanut puhua seksuaalisuudesta ja ehkäisystä vasta vähän aikaa sitten. Sitä ennen kaikki seksiin liittyvä on ollut tabu. En todellakaan olisi uskaltanut ostaa kortsuja teininä eikä silloin kondomeja olisi edes ollut saatavilla niin hyvin kuin nyt. Itse asiassa pakko myöntää, että vielä nytkin tuntuu omituiselta kirjoittaa kondomeista näin avoimesti. Kuulin seksuaalisuudesta puhuttavan julkisesti vasta, kun meitä vapaaehtoisia pyydettiin ympäristökasvatuksen ohessa kertomaan myös seksuaalioikeuksista nuorille. Olen nyt ymmärtänyt, miten tärkeää on kertoa nuorille ehkäisymahdollisuuksista. Olisi kamalaa, jos ettei saisi hivin vain sen takia, ettei kehdannut hakea kortsuja. Olen huomannut muutoksen omassa lähipiirissäni sen jälkeen, kun aloin kertoa heille seksuaalioikeuksista. Useimmat tutuistani tietävät, mistä saa kondomeja ja vaikka hiv-testin ja monet ovatkin käyneet testauttamassa itsensä. PS. Kävimme Devin kanssa yhdessä yläkoulussa Suomen vierailumme aikana ja me olimme ihan ihmeissämme. Nepalissa koulu on suurin piirtein armeijasta seuraava, eikä kukaan saa puhua opettajalle istualleen. Nepalissa ei myöskään olisi mahdollista, että seurustelevat parit pitäisivät toisiaan kädestä kiinni koulussa. Voitte vain kuvitella, miten meistä oli outoa, kun kävelimme koulun rehtorin kanssa käytävällä, rehtorin piti väistää maassa lojuvia oppilaita. Te olette niin vapaita! Muistakaa siis nauttia vapaudestanne ja valinnanmahdollisuuksistanne, mutta muistakaa myös suojata itseänne!

Moikka suomalaiset nuoret! Minun nimeni on Devi ja olen 20-vuotias. Asun Nepalissa, Bardian maakunnassa. Annan kotiseudullani ikäisilleni seksuaalikasvatusta, koska meidän kouluissa ei kondomeista, seksitaudeista tai seurustelusta puhuta juuri lainkaan. Valveutuneet aikuiset opettavat meille nuorille vapaaehtoisille näistä asioista ja me sitten viedään oppi eteenpäin. Nepalissa nuoret saavat huonosti tietoa, koska yleisesti meidän kulttuurissa ajatellaan, että seksiä aletaan harrastaa vasta kun on menty naimisiin. No eihän se tietenkään niin mene ja nepalilaisia nuoria kiinnostaa seksi siinä missä suomalaisiakin. Minun kotiseudulla kondomeja on tarjolla hyvin edullisesti, monilla klinikoilla jopa ilmaiseksi. Nuoret tietävät myös aika hyvin, mistä niitä saa ja, että niiden avulla voi suojautua seksitaudeilta ja raskaudelta. Ongelmana on kuitenkin ujous. Nuoret eivät vaan kehtaa hakea kortsuja! Ne pelkää mitä niiden vanhemmat ajattelee, jos joku saisi tietää. Häpeällä on suuri voima. Nepalissa on myös alueita, missä nuoret eivät tiedä mitään itsensä suojaamisesta tai heillä ei ole mahdollisuuksia saada kondomeja mistään. Olen vakuuttunut, että asenteita voi muuttaa antamalla asiallista tietoa. Esimerkiksi jos mietin itseäni 14-vuotiaana, niin en olisi eläessäni kehdannut hakea kortsuja, mutta nyt ne ovat maailman luonnollisin asia. Siksi päätin ryhtyä vapaaehtoiseksi ja kertoa ihmisille, ettei seksuaalisuudessa ole mitään hävettävää ja kondomeja kannattaa käyttää. Kuulin, että joudutte maksamaan aika paljon kondomeista… Toivottavasti tekin saatte pian kortsut helpommin ulottuvillenne!

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 11


5 X MIKÄ ALTISTAA MAAILMAN IHMISIÄ HIVTARTUNNALLE RT U ... A T I E V I SA S E H S I E T N A SÄ TI L ...JA M I S

12 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


1. 2. 3. 4. 5.

KÖYHYYS

Eniten hiv-tartunnoista kärsii Saharan eteläpuolinen Afrikka, joka on muutenkin maailman köyhimpiä alueita. Alueella asuu noin kaksi kolmasosaa maailman hiv-positiivisista. Köyhyys tekee ihmisestä haavoittuvaisen: hänellä ei ole mahdollisuuksia saada tietoa, terveydenhoitoa tai kondomeja.

PÄIHTEET

Ruiskuhuumeiden käyttöön liittyy korkea hiv-tartunnan riski. Tartunnan riski pistosvälineiden yhteiskäytössä on arvioitu olevan jopa 100-kertainen seksitartuntariskiin verrattuna. Hiv tarttuu myös suojaamattoman seksin seurauksena ja monet ruiskuhuumeiden käyttäjien tartunnoista saadaan seksiteitse. Seksikumppaneiden määrä, kondomin käyttö päihtyneenä ja mahdollinen seksin myyminen tai vaihtaminen lisää riskiä saada hiv- tai jokin muu seksitautitartunta.

SUKUPUOLI

Hiv tarttuu yhä useammin tyttöihin ja nuoriin naisiin. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jopa 75 prosenttia alle 24-vuotiaista hiv-tartunnan saaneista on naisia. Erityisesti kehitysmaiden nuoret naiset ovat hyvin haavoittuvia hiv-tartunnalle. Tähän vaikuttavat mm. koulutuksen puute, lapsiavioliitot, jossa mies on vaimoaan huomattavasti vanhempi ja se, ettei tytöillä välttämättä ole mahdollisuuksia vaatia kondomin käyttöä.

IKÄ

Kolmasosa hiv-tartunnan saaneista on 15–24-vuotiaita. Uusista hiv-tartunnoista 45 prosenttia on nuorilla. Vaikka osa tartunnoista selittyy nuorten uskaliaalla seksikäyttäytymisellä, usein taustalla on myös tiedon puute. YK:n mukaan vain 19 prosentilla kehitysmaiden nuorista naisista ja 31 prosentilla nuorista miehistä on perustiedot hivistä.

KUULUMINEN SEKSUAALIVÄHEMMISTÖÖN

Tutkijaprofessori Mika Salmisen mukaan homomiehillä kävi huono tuuri, kun hi-virus pääsi leviämään heidän keskuudessa 1980-luvulla ennen kuin virus oli löydetty tai tunnistettu ja tiedettiin, miten siltä voi suojautua. Esimerkiksi Suomessa tuolloin 10–20 prosenttia heistä sai silloin tartunnan. »Fakta on, että kun tauti on niin yleinen tässä ryhmässä, siitä on vaikea päästä eroon. Ongelmia aiheuttaa myös se, että usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt jätetään seksuaalikasvatuksen ulkopuolelle. Jos kaikkia ryhmiä ei huomioida hiv-ongelman käsittelyssä, työstä ei ole apua», malawilaisen hiv-järjestön CEDEPin edustaja Rodney Chalera painottaa.

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 13


RT U ... A T I E V I H

hiv tahi ei. li o , ä ä iv ä p ä Kätt

Hyttynen iski, mutta se ei ole hiv-riski

Aivastus levittää pöpöjä, mutta ei hiviä

14 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

Paina huoletta nap


ppulaa!

Hi-virus ei vi ihdy kihveleissä ja kahveleissa

Tuli ihan jotain muu ta kuin hiv!

telästä! e iä is ! e v r Te sta(kaan) a a t l a a tu uim Hiv ei tar

hivi ei! Hiki tuli,

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 15


E ES T SIIS OI K

I?

Vastaajina kolme hiv-positiivista Jenni 33v., Sami 22v. ja Petteri 28v.

O P V I H Y S Y K VOITKO HARRASTAA SEKSIÄ? »Kyllä, turvaseksiä eli seksiä kondomin kanssa. » »Jos otan hiv-lääkkeitä ja virusmäärä kehossani on mittaamattomissa, niin en voi tartuttaa hiviä seksiteitse vaikka harrastaisinkin suojaamatonta seksiä. Toki muut seksitaudit voivat tarttua, ellei käytä kondomia eli se on kuitenkin oleellinen osa seksielämää.» MITEN KERROT TULEVALLE KUMPPANILLESI HIVISTÄSI? MISSÄ VAIHEESSA KERROT ASIASTA VAI KERROTKO OLLENKAAN? »Minusta asia pitää kertoa kumppanille ennen sänkyyn menoa.» »Mahdollisimman pian tilanteen mukaan. Mielellään jo ennen suhteen aloittamista.» PELKÄÄTKÖ KUOLEMAA? »En pelkää. Suomessa saa hyvää hoitoa ja lääkkeiden avulla pysyn terveenä.» »En yhtään enempää kuin ennen hiv-tartuntaa.»

16 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

A T L E S I V I I T I S

MILTÄ TUNTUU OLLA HIV-POSITIIVINEN? VOITKO ELÄÄ NORMAALIELÄMÄÄ? VOITKO EDELLEEN HARRASTAA SEKSIÄ? »Elän normaalia elämää lasteni kanssa. Turvaseksiä voin harrastaa.» »Otan pillerin kerran päivässä ja harrastan turvaseksiä.» MITEN HIV VAIKUTTAA ELÄMÄÄSI? »Täytyy muistaa ottaa lääkkeet joka päivä samaan aikaan.» »Vertaistuki on auttanut ja auttaa edelleen jaksamaan eteenpäin.» MITEN HELPPOA ON ELÄÄ HIVIN KANSSA? »Lääkkeet pitää muistaa ottaa.» »Ihan yhtä helppoa kuin ennen hiviä. Kondomia pitää muistaa käyttää!» »Elämäni on normaalia. Virusmääräni ovat lääkityksen ansiosta niin pieniä, että niitä ei voi edes mitata. En voi siis tartuttaa ketään sukupuoliteitse, vaikka kortsu menisikin rikki.»

SATTUUKO SE, ETTÄ ON HIV? ”Ei satu.” »Sattuu henkisesti, tuntuu pahalta, harmittaa, surettaa, ahdistaa, itkettää. Sattuu kun en ole enää koskaan täysin terve vaan on lääkkeiden varassa.» »Se, mikä sattuu kovasti, ovat muiden ennakkoluulot, pelot ja syrjintä.» MITÄ OIREITA SINULLA ON HIVISTÄ? »Kun sain tartunnan, minulla oli flunssan oireita. Suurin osa ihmisistä ei oireile mitenkään.» »Minulla ei ollut mitään oireita. Teetin hiv-testin kaksi kertaa vuodessa jo useamman vuoden ajan. Ymmärsin jo nuorena, kuinka tärkeää on tietää ns. oma hiv-status eli tietää, onko itse hiv-positiivinen tai hiv-negatiivinen, vaikka olisinkin harrastanut turvallisesta seksiä. Koskaan ei voi tietää 100 prosentin varmuudella, mitä on voinut tapahtua.» MILLÄ TAVOIN HIV VAIVAA? »Fyysisesti ei mitenkään.» »Mahdolliset sivuoireet lääkkeistä.» »Ihmisten ennakkoluulot.»


M UA KO KK A A

NYT ON AIKA KUTSUA PARHAAT YSTÄVÄT TAI JUURI SE ERITYINEN IHMINEN SYÖMÄÄN RAKKAUTTA SUORAAN LAUTASELTA!

AAMULLA VOIT HEMMOTELLA VIERAITASI MUNAKKAALLA, JOHON KÄYTETÄÄN EILISESTÄ JÄÄNEET MUNANKELTUAISET.

MansikkamarenkiRAKKAUSkakku

Hitaan Aamun Munakas

NÄITÄ TARVITSET:

NÄITÄ TARVITSET:

— 3 kananmunan valkuaista — 1,75 dl sokeria — 1,5 tl perunajauhoa — 1,5 tl sitruunamehua — 2,5 dl (1 prk) vaahtoutuvaa, laktoositonta mansikkakermaa — 1 litra mansikoita

— 1 rkl voita — 2 kananmunaa ja 3 keltuaista — 1 dl maitoa — pippuria ja sormisuolaa — tuoretta persiljaa — kesäkurpitsaa, halloumia, keitettyjä perunoita, mitä tahansa...

NÄIN ONNISTUT:

NÄIN ONNISTUT:

→ Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi ja lisää puolet sokerista. Sekoita perunajauho lopun sokerin sekaan. Jatka vatkaamista ja lisää joukkoon sokeriperunajauhoseosta pikkuhiljaa. Lisää sitruunamehu vatkauksen loppuvaiheessa. Vatkaa kunnes marenki on paksua, napakkaa ja kiiltävää. → Piirrä tarjoiluvuoan avulla leivinpaperiin ympyrä (tai minkämuotinen astiasi sattuu olemaan). → Levitä marenki ympyrän sisälle ja nostele lastan ja veitsen avulla reunoja korkeammaksi. Voit halutessasi käyttää pursotinta apuna. → Paista marenkikakkupohjaa uunissa 130 asteessa puolitoista tuntia. → Vaahdota mansikkakerma. Kumoa vaahto jäähtyneen pohjan päälle just ennen tarjoilua (ettei marenki sitkisty). → Pilko kasa mansikoita koko komeuden keskelle.

→ Sekoita maito ja kananmunat kevyesti. Laita voi paistinpannulle tai muurikkaan sulamaan. Kun voi tirisee, kaada munamaito pannulle. → Kun paistos alkaa hyytyä reunoilta, ripottele pippuria ja suolaa ja pilkotut kesäkurpitsat, halloum, perunat tai muut valitsemasi herkut munakkaan pinnalle. → Anna munakkaan hyytyä rauhassa, pienennä lieden lämpöä. → Ennen tarjoilua lisää vielä tuoretta persiljaa pintaan.

[Tämä ihanuus on gluteeniton ja laktoositon, mutta silti ihana herkku! Makua voi muutella omien rakkauksien ja vuodenaikaherkkujen mukaan.]

A KIN A K O U R PS) PÄ Ä M Ä E K R Ä T ON HY V.Ä SEUR A

Reseptit meille taikoi Tanja Peräsaari Anarkistimartoista.

LISÄÄ MARTOISTA: anarkistimartat.fi

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 17


T U B ES SA YOU DON’T KNOW MY NAME — Alicia Keys Yhdysvaltalainen r&b-tähti Alicia Keys on urallaan kahminut 14 Grammy-palkintoa ja myynyt yli 35 miljoonaa levyä. Alicia Keys on myös tunnettu taistelustaan hiv-epidemian hillitsemiseksi. Hän kertoo, että yksi hänen elämänsä käännekohtia oli vierailu Afrikassa hiv-epidemian runtelemilla alueilla vuonna 2003. »Silloin ymmärsin, minkälaista kärsimystä epidemia aiheuttaa. En voinut myöskään käsittää, ettei Afrikan hiv-tilanteesta puhuta enempää. En kerta kaikkiaan voi hyväksyä sitä, että maailma sulkee sellaiselta tuskalta silmänsä», Keys kertoo. Matkan jälkeen Alicia Keys perusti Keep A Child Alive (KCA)-järjestön. KCA kerää varoja afrikkalaisille hi-viruksesta ja aidsista kärsiville ihmisille, joilla ei ole varaa lääkehoitoon. Keys emännöi myös joka vuosi New Yorkissa ja Lontoossa järjestettävän KCA Black Ball -konsertin, jonka lipputulot lahjoitetaan järjestön toimintaan.

KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ

ONE — U2 One on irlantilaisen rockyhtye U2:n kappale. Julkaisustaan lähtien kappaletta on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista kappaleista, ja yhtye on esittänyt sen joka ainoassa konsertissaan sen julkaisun jälkeen. “One” julkaistiin alun perin hyväntekeväisyyttä tukevana singlenä, jonka tuotto käytettiin hiv-tutkimusten rahoittamiseen. Single sijoittui julkaisunsa jälkeen välittömästi kärkisijalle yhtyeen kotimaan singlelistalla. Britannian singlelistalla kappale oli neljännellä sijalla ja Yhdysvaltojen listalla sijalla seitsemän. U2 laulaja Bono perusti ONE-nimisen kampanjajärjestön, joka taistelee muun muassa hiv-epidemiaa vastaan Afrikassa.

I’LL STAND BY YOU – LIVE HOPE FOR HAITI — Shakira Shakira esitti alun perin The Pretendersien kappaleen I’ll stand by you kyynelet silmissä vuonna 2010 hyväntekeväisyyskonsertissa, jossa kerättiin rahaa tuhoisan maanjäristyksen kokeneelle Haitille. Maanjäristys oli Haitille kova kolaus myös siksi, että hiv-epidemia on iskenyt Haitiin raskaasti. Kaikista Väli-Amerikan ja Karibian maista Haitissa on eniten hiv-positiivisia. Yli 200 000 lasta on menettänyt vanhempansa. Alueen epidemiaa ruokkii suojaamaton heteroseksi ja nuorten tiheä partnereiden vaihto. Tämän lisäksi köyhyys edistää epidemian leviämistä. KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ

KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ PS) Maailman Aids päivänä Alicia Keys ja Bono duetoivat yhdessä kappaleen Don’t Give Up (Africa), joka on uusintaversio Peter Gabrielin ja Kate Bushin kappaleesta Don’t Give Up. KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ

YOU R

FOR 18 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

E


L PA PE RI L BOHEMIAN RHAPSODY — Queen Queen on vuonna 1971 perustettu englantilainen rockyhtye ja yksi kaikkien aikojen suosituimmista yhtyeistä. Bohemian Rhapsody on Queenyhtyeen kappale albumilta A Night at the Opera. Se on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kappaleista. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Queenin laulaja Freddie Mercury. Kappale on kuusi minuuttia pitkä eikä siinä ei ole kertosäettä, vaan se koostuu kolmesta hyvin erilaisesta osasta ollen sekoitus rockia ja oopperaa. Freddie Mercury kuoli aidsiin 24. marraskuuta 1991. Hän nukkui pois rauhallisesti kotonaan Lontoossa perheen ja ystävien ollessa läsnä. KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ

ENT

STRAIGHT OUTTA COMPTON — N.W.A. Eazy-E eli Eric Lynn Wright syntyi Comptonissa, Kaliforniassa vuonna 1963. Lukion kesken jättämisen jälkeen Eric ansaitsi elantonsa pääosin myymällä huumeita. Vuonna 1986, Ericin ollessa 23-vuotias, hän päätti muuttaa Los Angelesiin ja liittyä kaupungin kasvavaan hip hopskeneen. Eric käytti huumerahojaan perustaakseen Jerry Hellerin kanssa Ruthless Recordsin vuonna 1987. Eazy-E:n ensimmäinen sooloalbumi Eazy-Duz-It julkaistiin 1988. Sitä on myyty tähän päivään mennessä Yhdysvalloissa noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Menestyksen jälkeen Eazy-E, Ice Cube ja Dr. Dre päättivät muodostaa ryhmän N.W.A, jonka debyyttialbumia Straight Outta Comptonia on pidetty yhtenä gangsta rapin virstanpylväistä. 24. helmikuuta 1995 Eric otettiin Cedars Sinain terveyskeskukseen hoitoon astman oireiden takia. Jatkotutkimuksissa selvisi, että Eric sairasti aidsia. 16. maaliskuuta Eric toi sairautensa julkisuuteen, ja menehtyi kymmenen päivää myöhemmin 31-vuotiaana. KATSO MUSIIKKIVIDEO TÄSTÄ

A SO M ES S Kaikilla maailman ihmisillä pitäisi olla OIKEUS hiv-testiin. Käy kurkkaamassa brittiläistä HIV Equal -kampanjaa, joka haluaa vähentää hiviin liittyvää stigmaa ja kannustaa ihmisiä käyttämään oikeuttaan hiv-testiin taiteen keinoin:

FACEBOOK.COM/hivequal

A

Jonas Gardell: ÄLÄ KOSKAAN PYYHI KYYNELEITÄ PALJAIN KÄSIN Kustantaja: WSOY, 2013

Jonas Gardell on ruotsalainen kirjailija ja esiintyvä taiteilija. Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin on kolmeosainen romaanisarja, jonka ensimmäinen osa, Rakkaus, on nyt ilmestynyt suomeksi. Myöhemmin ilmestyvät osat Sairaus ja Kuolema. Eletään syksyä 1982. 19-vuotias Rasmus lähtee Tukholmaan eikä aio enää koskaan palata kotikyläänsä. Rasmus on aloittanut matkan omaksi itsekseen. Tukholmalainen Benjamin on nuori, kunnollinen Jehovan todistaja, ahkera kenttätyössään. Erään monista ovista avaa Paul, joka näkee välittömästi Benjaminin lävitse. Siitä kohtaamisesta alkaa Benjaminin pitkä matka. Jouluna, saman oven takana, hän ymmärtää tulleensa perille. Jonas Gardellin trilogian Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ensimmäinen osa, Rakkaus, on kiihkeä matka 1980-luvun alun tukholmalaiseen homokulttuuriin ja kahden nuoren miehen matkasta osaksi yhteisöä. Rakkaus on kertomus vapautuksesta, jota varjostaa jo sairaus monenkaan sitä ymmärtämättä. Ei, ennen kuin on liian myöhäistä. Kun yksi pirullinen virus jo tekee tuhoaan. Ja viattomuuden aika päättyy. Romaanisarjan arvoituksellinen yläotsikko selittyy kertomuksen alussa. Sairaanhoitaja toruu työkaveriaan, joka on koskettanut kädellään itkevän potilaan poskea. Potilas, nuori mies, on eristetyssä huoneessa ja hoitajat kiireestä kantapäähän suojapuvuissa. Aids on saapunut Tukholmaan.

T N E M N I A T R E vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 19


ISS HIV-T EST

Ä

kun kävelin sisään sisäpihan puolella olevasta ovesta, vastassa oli hymyilevä hoitaja sanna. [Hiv-tukikeskuksen anonyymiin pikatestiin pääsee Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Testin tekee yleensä sairaanhoitaja.]

30 MIN. EI TUNNU MISSÄÄN TOIMITTAJAMME OSKU HAAPASAARI KÄVI TESTISSÄ

hetken odotettuani minut kutsuttiin sisään vastaanotolle.

13:05 istahdin hetkeksi odotushuoneeseen, joka oli avara ja niukasti kalustettu, mutta onnistui silti välttämään sairaalamaisuuden. huoneessa oli mukavia sohvia, suuria julisteita ja paljon punaista, rikkomaan valkoisen monotonisuuden joka on yleensä tämän kaltaisille tiloille luontaista. [Helsingin Hiv-tukikeskuksessa testipäiviä on noin pari viikossa. Aika varataan puhelimitse. Omaa nimeä ei tarvitse ilmoittaa aikaa varatessa, eikä paikan päällä. Jokaiselle asiakkaalle varataan puolen tunnin aika, joka riittää siihen, että muita testaukseen tulevia ei näe edes vilaukselta. Testaus ei maksa mitään ja vastauksen saa vartissa.]

13:10 testiin liittyvät pohjakysymykset käytiin huolellisesti läpi ja minulle selitettiin, minkälaiset tapahtumat omassa elämässäni olisivat voineet altistaa minut hiville. kysymykset olivat neutraaleja, enkä epäröinyt hetkeäkään vastata niihin todenmukaisesti. kaikkien tällaisten arkaluontoisten tietojen käsittely on tietenkin hiv-tukikeskuksessa luottamuksellista. [Todenmukainen vastaaminen on tärkeää, koska testituloksen luotettavuus riippuu siitä, onko mahdollisesta riskitilanteesta kulunut riittävästi aikaa. Jos testi otetaan liian aikaisin, ennen kolmen kuukauden kulumista, voi olla, että negatiiviseen tulokseen ei vielä voi varmasti luottaa.]

20 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


sormenpäästäni napattu veripisara laskettiin testiliuskalle, ja sen jälkeen vain odoteltiin tulosta, jonka valmistumiseen meni noin vartti.

13:15

itse testi oli ohitse ennen kuin huomasinkaan!

13:30

testin valmistumista odotellessamme keskustelimme muun muassa siitä, mikä hiv on ja miten sen tarttuu ja miten tarttuminen on estettävissä. tilanne oli koko ajan rauhallinen ja vartin odottelu meni nopeasti. tulos oli negatiivinen, eli minulla ei todettu hiviä! yes! hoitaja kertoi, että negatiivinen tulos on varmasti luotettava, koska minulla ei ole ollut riskitilanteita aivan viimeisten viikkojen aikana. [Jos tulos on ollut positiivinen, otetaan heti toinen verinäyte, jonka vastaus saadaan viikon kuluttua. Tuona odotusaikana on saatavissa tukea ja apua ammattilaisilta. Vastaus tullaan aina kuulemaan vastaanotolle, eli sitä ei ilmoiteta puhelimessa tai kirjeessä. Jos hiv todetaan, saa testauspaikasta lähetteen suoraan hoitoon hoitopaikkaan, eli ei tarvitse erikseen mennä vaikka omalääkärille.]

13:35 lopuksi sain vielä muutaman paketin kondomeja mukaan. koko testiprosessiin oli kulunut vaivaiset puoli tuntia.

Tietoa Hiv-tukikeskuksen anonyymista testauksesta, osoitteet ja ajanvaraustiedot: HIVTUKIKESKUS.FI/TESTAUS HIV-tukikeskuksen sivut nuorille: JUSTWEARIT.FI Hiv-testiin, kuten muihinkin seksitautitesteihin pääsee oman terveysaseman, sukupuolitautien poliklinikoiden (isoimmat kaupungit) ja opiskeluterveydenhuollon kautta. Testaus on maksutonta. Terveysasemilla testiin pitäisi päästä myös nimettömästi. Yksityisillä lääkäriasemilla otetaan myös hivtestejä, kuten muitakin tautitestejä. Testaus on maksullista.

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 21


I LM A I S E

KSI!

Suosikkiartisti Stig vaatii ilmaisia kortsuja kaikille maailman nuorille. Stig kannustaakin nuoria itse toimimaan ja vaatimaan päättäjiltä ilmaisia kondomeja ensin omaan kotikuntaansa, sitten Suomeen, ja lopulta koko maailmaan.

KAN HUPU ILMAIS

22 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


NTSII UTTAA SEKSI!

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 23


”HIV-TESTI ON YLPEYDEN AIHE.”

”KANTSII HUPUTTAA.” 24 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi


”SAANTIMAHDOLLISUUDET PARANEE, KUN ON KORTSUJA MESSISSÄ.” Mikä on tyylisi salaisuus? Tyyli syntyi sattumalta. Ennen ensimmäistä keikkaa päätin, että jotain on tehtävä tälle lookille. Tongin isän kirjoituspöydän laatikkoa ja löysin sieltä vanhat silmälasit, jotka näyttivät hyvältä. Kun ajelin naamakarvani pois, viikset jäivät jäljelle.

Keneen julkkikseen olit rakastunut teininä? Pikkuveljen kanssa idolirakkaudet oli jaettu niin, että minun ihastukseni oli Claudia Schiffer ja pikkuveljellä Cindy Crawford. Nyt rakkauteni saa avovaimoni (joka ei ole Claudia Schiffer).

Minkälaista palautetta saat musiikista? Hämmentävää. Eräs mies tuli kertomaan samaistuneensa sanoituksiini, kun olin vielä Stig Dogg. Se oli omituista ja jäin miettimään mimmoinen elämä sillä on. Nykyään sanoitusten sanoma on syventynyt. Niks ja Naks on saanut monet aikuiset miehet herkistymään. Sen ymmärrän paremmin. Se onkin suomalainen erobiisi. Faneja on nykyään myös nuoremmissa kuulijoissa. Olen törmännyt lapsifaneihinkin. Esimerkiksi Puumaa mä metsästän on lasten mielestä jännittävä isojen kissapetojen metsästyslaulu. Kuinka monta nimitystä keksit kondomille? Kolme: kortsu, kondomi ja spärdäri. Niillä pärjää. Ei ole hyvä käyttää muita termejä, ainakaan kiskalla, ettei kiskan täti ala kovaa huutamaan, että tarkoitatko kondomeja.

Mistä sait ekan kortsun? Rock-festivaaleilta. Ostin niitä myöhemmin tositarkoitukseen itse kaupasta. Jos voisit suunnitella kortsun, minkälainen se olisi? Kortsu on tällaisenaan aika hyvä. Käytännön sanelema design. Voisihan ne olla isompia. Tai oikeastaan ne voisi olla ihan normaalinkokoisia, mutta niiden nimi voisi olla XXL tai XXXXXL. Ovatko kortsut kalliita? On. Kyllä niiden pitäisi olla ilmaisia nuorille. Muistelen, kuinka nuorena tuntui, että niihin saisi omaisuuden menemään. Kuvittele, että olisit USA:n presidentti. Pidä pieni puhe maailman nuorille, että kaikki käyttäisivät kortsua. ”Hyvät maailman nuoret. Tänään ajattelin puhua teille aiheesta, joka on mieltäni kaivertanut jo pitkään. Miksi ette käytä kondomia, jonka itse olen niin hyväksi ehkäisykeinoksi havainnut?” En osaa enempää samaistua USA:n presidentiksi. Paasaisin kyllä lisää ja kertoisin omista kokemuksistani. En kylläkään tavoittele USA:n presidentin paikkaa, Suomen presidenttiys riittää. Suomen presidentillä olisi aikaa puhua nuorten kondomin käytön puolesta. Mitä sanoisit niille nuorille, jotka eivät halua käyttää kortsua, koska se niiden mielestä vähentää nautintoa? Käyttäkää kortsuja, kokeilkaa vaikka erilaisia malleja. Ei ole sen arvoinen syy jättää käyttämättä. Sitä paitsi kyllä niihin tottuu. Jos haluat mennä hiv-testiin, tiedätkö mihin mennä? Noo, kyllä luulen tietäväni, ja netistähän se selviää. Jos olisi irtosuhteita,

niin kävisin kyllä testissä enkä pelkästään itseni takia. Testiin meneminen ei ole koskaan ollut ongelma, ennemminkin sellainen asia, jolla voi kehuskella. Ei siinä ole mitään hävettävää. Jos jonkun mielestä on, niin sanon että ei ole! Testissä käyminen on ylpeyden aihe. Se tarkoittaa sitä, että on saanut. Loppusanat Suomen nuorisolle. Uskon, että aina kannattaa kysyä vaikkapa koulun terkkarilta, mistä spärdäreitä voisi saada. Vaikka huputtaminen voi tuntua alkuun nihkeältä, se kannattaa, koska se tekee seksielämästäkin parempaa. Se kannattaa myös oman mielenrauhan takia. Ei tarvitse jälkeenpäin mietiskellä, että mitä tuli tehtyä. Samoin jos on kortsu aina messissä, niin homma toimii paremmin ja saantimahdollisuudet paranee. Kantriräpin kingi Stig (Pasi Siitonen, s. 1978) julkaisi lokakuussa 2013 uuden albumin Niks ja Naks. Albumi on artistin neljäs.

I LM A I S E

KSI!

Sinne meni postikortti! Stig ehdotti Helsingin apulaiskaupunginjohtajalle, että kaupunki jakaisille nuorille ilmaiset kortsut. FACEBOOK.COM/StigOfficial

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 25


E S I A M L I

TEHDÄÄN KAMPANJA

SINÄ VOIT OLLA MUUTOSVOIMA! Kerää ystävistäsi tai luokka -kavereistasi porukka, joka vaatii, että kotikuntasi alle 20-vuotiaat nuoret saavat ilmaiset kondomit! SE ON MAHDOLLISTA!

Maailmassa, missä nuorten oikeutta turvalliseen seksiin kunnioitettaisiin, olisivat kondomit ilmaisia kaikille nuorille. Kortsu on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä sukupuolitaudeilta että ei-toivotulta raskaudelta. Jotkut kunnat jo antavatkin nuorille ilmaisia kortsuja. Miten on sinun kotikuntasi laita? 26 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

Nuorisolaki edellyttää, että nuoria kuunneltava heitä koskevissa asioissa. Myös seksiasioissa! KUNNAN ASUKKAALLA on kuntalain mukainen oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite on yksi konkreettisimmista ja helpoimmista tavoista vaikuttaa suoraan omassa kotikunnassa tehtävään politiikkaan. Kunnanpäättäjien on otettava kuntalaisten tekemät aloitteet vastaan ja myös ilmoitettava aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Kunnanhallituksen on tuotava myös valtuuston tietoon vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.


! I S K E NÄIN ONNISTUTTE:

LAATIKAA hyvin koostettu kuntalaisaloite ja käyttäkää aikaa sen laatimiseen. Joillain kaupungeilla on oma sähköinen aloitteentekopalvelu.

...TAI: OTTAKAA YHTEYTTÄ kunnallisvaltuustossa toimivaan henkilöön ja pyytäkää häntä jättämään aloite kortsuasiassa. EDUSTAJALLE kannattaa tarjota käyttövalmista aloitepohjaa, sillä valmiiksi kirjoitettu, hyvin muotoiltu aloite on usein kiireiselle valtuutetulle helpoin tapa lähteä viemään asiaa eteenpäin. OMASTA ASIASTA kiinnostuneita valtuutettuja voi löytää oman kaupungin internet-sivuja apuna käyttäen. Jos sellaista ei tunnu löytyvän, valitkaa viestinviejäksi valtuutettu, jonka arvelet kannattavan asiaanne. Usein tavallisen kuntalaisen kiinnostus voi herättää myös valtuutetun. PARAS TAPA saada kortsuasialle myötämielinen vastaanotto kunnanhallituksessa ja –valtuustossa on saada sen taakse mahdollisimman monta valtuustoryhmää. Valmiiksi kirjoitetun aloitteen voi lähettää usealle ryhmälle yhtä aikaa ja pyytää heitä jättämään aloite yhteisvoimin. Olkaa tällöin yhteydessä suoraan valtuustoryhmien puheenjohtajiin.

HYVÄ ALOITE ON SELKEÄ JA JÄSENNELTY

ALOITTEESSA tulee olla vain yksi asia, jota esitetään. Kannattaa tiivistää asiaan liittyvät keskeisimmät argumentit. Aloitteen pitäisi mahtua yhdelle A4-kokoiselle arkille. Lyhyet ja selkeät aloitteet tulevat todennäköisimmin luetuksi myös valtuutettujen toimesta ja näin niiden läpimenomahdollisuudet lisääntyvät huomattavasti. Aloitteen muodossa voitte noudattaa esimerkiksi seuraavaa rakennetta: OTSIKKO — Kertoo ytimekkäästi sen mistä on kysymys TEKSTIN RUNKO — Etenee yleisestä kohti yksityiskohtaista tasoa ja päättyy kappaleeseen, joka kertoo ytimekkäästi sen, mitä aloitteessa esitetään. YHTEYSTIEDOT — Kirjallisesti jätettävä aloite allekirjoitetaan ja siihen liitetään omat yhteystiedot. MUISTA, ETTÄ JOUKOSSA ON VOIMAA! Kerää aloitteeseen allekirjoituksia. Koita houkutella mukaan kotikunnassasi toimivia järjestöjä ja yhteisöjä. MYÖS VÄESTÖLIITTO tukee ilmaisia kondomeja nuorille, joten muista olla yhteydessä myös Väestöliittoon: riikka.kaukoranta@vaestoliitto.fi.

RAUMALAISISTA MALLIA

RAUMAN KAUPUNKI on tarjonnut vuodesta 2011 lähtien ilmaisia ehkäisypillereitä alle 20-vuotiaille nuorille. Päätös sai alkunsa, kun kolme Rauman ehkäisyneuvolan hoitajaa päätti tehdä asiasta kuntalaisaloitteen. Kysyimme kahdelta aloitteen puuhanaiselta, miten prosessi sai alkunsa ja kuinka he perustelivat asian kuntapäättäjille. TERVEYDENHOITAJAT Janette Vene ja Kirsi Oras kertoivat, että aloitteen taustalla oli huoli Rauman kasvaneista raskaudenkeskeytysluvuista. ”Ehkäisyvälineet ovat kalliita, eikä monilla nuorilla ole varaa niihin. Tällöin ehkäisy jää usein kokonaan käyttämättä”, Janette kertoo. PERUSTELUINA aloitteelle Janette ja Kirsi kertoivat käyttäneensä muun muassa säästösyitä. ”Yksi keskeytys maksaa kunnalle paljon enemmän mahdollisine jälkiseuraamuksineen kuin kunnan maksamat pillerit”, Kirsi huomauttaa. Ilmainen ehkäisy toi Raumalle siis selviä säästöjä. Raskaudenkeskeytyksellä voi myös olla psyykkisiä ja henkisiä seuraamuksia, joten kyseessä on satsaus nuorten hyvinvointiin. Janette ja Kirsi kehottavatkin vetoamaan myös kuntien imagoihin – mikäpä kunta ei haluaisi panostaa omiin nuoriinsa?  ALOITTEEN käsittelyprosessi oli nopea. ”Asia meni käsittelyyn noin kolmessa kuukaudessa ja sai positiivisen lopun ilman lisäkeskusteluja, yhdellä nuijankopautuksella”, Kirsi kuvailee. Janette ja Kirsi rohkaisevatkin kaikkia tekemään aloitteita ilmaisen ehkäisyn saamiseksi. Kuntalaisaloitteen voi tehdä kuka tahansa ja tuloksia voi syntyä hyvinkin nopeassa ajassa. ME HIVISTELIJÄT kehotamme ottamaan reippaista raumalaista mallia ja vaatimaan ilmaisia kondomeja kuntalaisaloitteiden kautta. Kortsu on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä seksitaudeilta että raskauksilta.

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 27


E ES T SIIS OI K

I?

Kysyimme Sini Pasaselta Positiiviset ry:stä, miten hiv vaikuttaa elämään.

O P V I H

N O N E N I V I I T I S

TAVIS

Sini, jos ihminen on hiv-positiivinen, mihin se vaikuttaa hänen elämässään? »No eipä oikeastaan juuri mihinkään. Kaikkea voi harrastaa ja elää ihan yhtä vanhaksi kuin muutenkin. Nykyään hiv-positiiviset myös saavat lapsia. Ainoa ero on se, että ottaa yhden pillerin ja ei voi luovuttaa verta.»

ja jotenkin huomioida kaverin tarpeet. Muista, että kaverisi on edelleen ihan sama tyyppi kuin ennen. On todella tärkeää muistaa, että kaverisi on juuri kertonut sinulle suuren salaisuuden, jota ei saa mennä kertomaan eteenpäin. Positiivisten kavereille ja läheisille on myös olemassa tukiryhmiä ja niissä voi käydä anonyymisti.»

Voiko hiv tarttua ekasta kerrasta? »Voi. Hi-virus tarttuu suojaamattomassa seksissä yleensä ihmisiltä, jotka eivät tiedä olevansa hiv-positiivisia. Siksi kannattaa aina käyttää kondomia ja jos on vaikka siirtymässä pitkässä suhteessa muuhun ehkäisyyn, kannattaa käydä testeissä. Hiv ei näy ulospäin.»

No entä kenelle kannattaa kertoa olevansa positiivinen? »Tuohon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Surullisen monella kaverit jäävät pois, kun heille kertoo olevansa hivpositiivinen. Yleensä kannattaa kertoa kahdelle ihmisille, jotta he voivat sitten myös jutella asiasta keskenään. Se on myös kaverille helpompaa, että saa puhua asiasta jonkun kanssa, koska on saanut siihen luvan.»

Miten positiivisiin yleensä suhtaudutaan? »Riippuu, missä päin maailmaa ollaan. Monissa kehitysmaissa hiv on tabu ja siihen liittyy paljon vääriä uskomuksia. Luulisi, että Suomessa asiat ovat paremmin, mutta koska meillä on niin vähän hiv-positiivisia, ihmiset eivät ehkä ole niin kiinnostuneita. Suomessa ihmisten tietämättömyys aiheuttaa vieläkin paljon syrjintää.» Miksi? »Hyvä kysymys! Kai ihmisiä pelottaa tuntematon. Hiv-positiivinen on kuitenkin ihan tavis. Elää ihan normaalia elämää, on parisuhteessa, hankkii lapsia ja päätyy vanhainkotiin. Sinulla saattaa hyvinkin olla hiv-positiivinen kaveri, mutta hän ei ole vain kertonut siitä kenellekään.» Miten pitäisi reagoida, jos vaikka paras kaveri kertoisi, että on hiv-positiivinen? »Yleensä kaveri ei siinä vaiheessa halua sääliä tai että toinen tulee surulliseksi. Kannattaa olla ihan mahdollisimman tavallisesti, mutta kuunnella

28 — HIVISTELYÄ — vaestoliitto.fi

Miten hiv yleensä tarttuu? »Kehitysmaissa monet lapset ovat jo syntyessään hiv-positiivisia, vaikka tartunta olisi helppo estää lääkkeillä. Tosin vain noin puolet kahdelle hiv-positiiviselle syntyneistä lapsista syntyy positiivisina ilman lääkitystäkin. Hiv voi tarttua äidiltä lapselle myös imetyksen avulla.» Entä Suomessa? »Suomessa hiv tarttuu seksin kautta useimmiten ihmiseltä, joka ei itse tiedä olevansa hiv-positiivinen. Tuoreessa hiv-infektiossa virusmäärä on erittäin korkea. Hiv onkin erittäin tarttuva ensimmäisten 12 viikon kuluessa tartunnasta. Seksitapa vaikuttaa tartunnan todennäköisyyteen paljon. Naisten välisessä seksissä hiv ei tartu yhtä helposti kuin yhdynnässä. Anaaliseksissä tarttuminen on seksitavan takia kaikista todennäköisin. Toisaalta, kun hiv-infektio on hallinnassa ja virusmäärä mittaamattomissa, hivin tartuntariski seksiteitse käytännössä näyttää häviävän.»

Voiko hivin tarttumisen estää? »Oikein käytetty kondomi suojaa hiviltä. Jos olet jo altistunut hiville, lääkäri voi aloittaa estolääkityksen 48 tunnin sisällä, joka voi estää hivin tarttumisen.» Voiko hiv-positiivinen matkustaa ja harrastaa kaikkea? »Turistina voi matkustaa mihin vain, mutta oleskelulupaa hakiessa saattaa joissakin maissa tulla mutkia matkaan. Esimerkiksi Australia vaatii hivtestausta oleskeluluvan saamiseksi, mutta toivottavasti maailma kuitenkin muuttuu suvaitsevampaan suuntaan! Harrastaa voi mitä vain, voi uida, käydä saunassa ja niin edespäin. Hiv ei tartu uimahallissa tai lauteilta. Ainoa missä kannattaa varoa, ovat jotkut kontaktibudolajit, koska niissä loukkaantumisriski on suuri.» Entä ammatinvalinta? Voiko hivpositiivinen opiskella kirurgiksi? Kyllä voi! Ainoa rajoite on se, että ei voi tehdä leikkauksia, joissa ei näe kunnolla mitä tekee.

MITEN SINÄ SUHTAUTUISIT, JOS PARAS KAVERISI KERTOISI, ETTÄ HÄN ON HIV-POSITIIVINEN? MISTÄ ETSISIT TIETOA?

ISET RY:N V I I T I S O PELA A P BA A NETISSÄ: HIV-SKA ISET.FI/ POSITIIV HIV-VISA HIVISTA/


VAADI PUHTAAT TATUOINTINEULAT Olosuhteissa, joissa tatuointi- tai lävistysvälineitä ei desinfioida asianmukaisesti asiakkaiden välillä, on olemassa riski hiv-tartunnasta. Suomessa ei ole yhtään dokumentoitua tapausta lisensoitujen tatuoijien tatuointi- tai lävistysneulasta aiheutuneesta hiv-tartunnasta. Maailmanlaajuisesti tapauksia ilmenee vuosittain kourallinen, joten ole tarkkana, ei vain hivin, vaan myös hepatiittitartunnan välttämiseksi.

VERITARTUNNAN RISKI ON PIENI Suomessa on vuodesta 1986 saakka etsitty hivvasta-aineita siirtoverestä. Tämä on vähentänyt verensiirtojen yhteydessä tapahtuneita hiv-infektioita huomattavasti. Nykyään kehittyneen terveydenhoidon maissa kaikki verituotteet testataan ja hiv-infektion riski verensiirrosta on erittäin alhainen.


SUOJAAMATON SEKSI ON RISKI Hi-virus voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Suomessa yli 90 prosenttia tartunnoista saadaan seksin välityksellä. Huolehdi turvallisesta seksistä ja käytä kondomia. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta.

ÄLÄ SUOSTU NEULOJEN YHTEISKÄYTTÖÖN Jos sinun tarvitsee käyttää injektioruiskua, varmista aina, että se on puhdas. Toisen ihmisen veren joutuminen toisen verenkiertoon voi altistaa verenteitse siirtyvien tautien tartunnalle. Ruiskujen jakaminen muiden kanssa lisää hiv-tartuntariskiä.


P E RS O O

NA

Miss Gay Finland 2013 Leena Luuri on välitön ja sympaattinen persoona. 34-vuotias Luuri asuu Kotkassa ja työskentelee sosionomina sekä seksuaalineuvojana. Hivistelyä haastatteli Leenaa hänen viime Helsingin visiitillään. Koetko olevasi julkkis? Tunnistavatko ihmiset Miss Gay Finlandin kadulla? En koe olevani julkkis, tosin en tiedä miltä sen pitäisi tuntuakaan. Olen edelleen sama tyyppi kuin ennenkin, ehkä vain paria kokemusta rikkaampi. Ihmiset kyllä katsovat pitkään kadulla, mutta epäilen sen johtuvan sinisistä hiuksistani. Jos kuvailisit yhdellä sanalla tyyliäsi, mikä se olisi? Miksi? Monipuolinen! Pukeudun fiiliksen ja tilanteen mukaan, joten vaatekaappini on täynnä kaikenlaista. Välillä on ihana laittaa korkokengät ja mekko, välillä on mukava hengailla hupparissa ja farkuissa. Roller derby on avannut tyyliäni myös veikeämpään suuntaan. Minusta on hauskaa olla välillä poikatyttö ja välillä panostaa tyyliini enemmän. Kuka on suurin esikuvasi? Äiti. Miksi halusit osallistua IlmaiSEKSI-kampanjaan, jossa vaaditaan ilmaisia, verovaroilla kustannettuja kondomeja kaikille alle 20-vuotiaille? Kondomit ovat kalliita. Itsestä ja terveydestään huolehtiminen ei saisi olla rahasta kiinni. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa ei-toivottujen raskauksien ohella myös seksitaudeilta.

I LM A I S E

KSI!

Myös Leena Luuri vaatii ilmaisia kondomeja nuorille!

FACEBOOK.COM/MissGayFinland2013LeenaLuuri

vaestoliitto.fi — HIVISTELYÄ — 30


BEHIND THE SCENES HIVISTELYn takana on Väestöliitto. Väestöliitto tekee töitä, että kaikkien maailman nuorten seksuaalioikeudet toteutuisivat. Väestöliiton kansainvälisten keskuksen sivuilta voit käydä lataamassa ilmaisia julkaisuja seksuaalioikeuksista ja tietoa kehitysmaista. LUE LISÄÄ: vaestoliitto.fi/kansainvalisyys

Väestöliiton nuorten nettisivujen tehtävänä on toimia alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Löydät sivuiltamme tietoa muun muassa murrosiän kehityksestä, seksuaalisuudesta, seksistä, ehkäisymenetelmistä, seksuaalioikeuksista ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta. LUE LISÄÄ: vaestoliitto.fi/nuoret

Hivistelyä 1/2013 Työryhmä: Tuulia Aho, Osku Haapasaari, Miila Halonen, Pauliina Liukkonen, Saila Lindroos, Riikka Kaukoranta, Elina Korhonen ja Mira Rantakeisu Kuvitus: Pauliina Liukkonen Ulkoasu: Kaj Berg

Hivistelyä  

Hivistelyä on ensimmäinen osa nuorille suunnatusta Väestöliiton digilehtisarjasta. Hivistelyä löytyy myös osoitteesta www.vaestoliitto.fi/n...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you