Page 1


“

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

�

In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing wilt praten.


1

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling betekent kinderen pijn doen. Ouders, andere volwassenen of andere kinderen kunnen kinderen op verschillende manieren mishandelen.

Lichamelijke mishandeling en verwaarlozing

Dit betekent kinderen pijn doen, bijvoorbeeld door ze te slaan, schoppen, knijpen, hard te duwen, schudden, ‌ Soms zo erg dat je er blauwe plekken of een gebroken arm of been aan overhoudt. Soms verzorgen ouders hun kinderen niet goed. Ze verwaarlozen hun kinderen, bijvoorbeeld door ze niet voldoende te eten te geven.


Emotionele mishandeling en verwaarlozing

Sommige ouders zeggen lelijke en gemene dingen tegen hun kind. ‘Jij doet altijd alles verkeerd’, of ‘Jij bent écht dom’. Kinderen worden dan gepest en vernederd. Soms doen ze alsof hun kinderen niet bestaan.


Seksueel misbruik

Dit is wanneer iemand je lichaam aanraakt of bekijkt wanneer je dat niet wilt. Dit kan pijn doen. Het kan ook zo zijn dat mensen je vragen om hen aan te raken, of je vragen om naar hun naakte lichaam te kijken. Als dit met je gebeurt, is dat seksueel misbruik.


Niet alleen ouders kunnen hun kind mishandelen. Het kan ook iemand uit je familie zijn, of een leerkracht, of zelfs iemand die je helemaal niet kent.

Is het mijn schuld? Wanneer kinderen mishandeld worden denken ze dikwijls dat het hun eigen schuld is. Ze vragen zich af wat ze verkeerd hebben gedaan en of ze stout geweest zijn. Soms zeggen de volwassenen dat ook tegen hen: ‘Als je niet zo’n vervelend kind was, moest ik je niet opsluiten’.

Het is NOOIT jouw schuld! Als iemand je mishandelt, dan doet die iets verkeerd, en niet jij. Ook wanneer dit je ouders zijn.


2

Kindermishandeling stoppen

Niemand mag kinderen mishandelen, pijn doen of misbruiken. Sommige mensen vinden dat kinderen slaan een goede straf is. Dat is niet zo. Er is altijd een betere manier om je duidelijk te maken dat je iets mispeuterd hebt.

Praten helpt

Kinderen die mishandeld worden, durven er soms niet over praten. Ze schamen zich of zijn bang voor wat er gaat gebeuren. Toch is het goed om steun te zoeken. Bijvoorbeeld door het te vertellen aan iemand die jij vertrouwt. Dat kan iemand van je gezin of familie zijn, een vriend of vriendin, of misschien de juf of meester op school.


Samen hulp zoeken

Iedereen die ongerust is over een kind of een gezin kan terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Dat kan bijvoorbeeld een juf zijn, een buurman, een papa of een mama, een oom of tante, een dokter, ‌ Je kan het Vertrouwenscentrum ook zelf bellen of schrijven als je denkt dat je verwaarloosd of mishandeld wordt. Achteraan in deze folder vind je het telefoonnummer en de website van het Vertrouwenscentrum in je buurt.


Het Vertrouwenscentrum probeert uit te vissen wat er precies aan de hand is en hoe ze kunnen helpen. Ze gaan met het kind zelf, maar ook met de mensen die het kind pijn doen, praten. Samen proberen ze de mishandeling te stoppen. Kinderen zijn vaak bang dat ze niet meer thuis kunnen blijven wonen, of dat er iemand gestraft zal worden. Toch is het goed om er met iemand over te praten. Het Vertrouwenscentrum probeert om ook de mensen die jou pijn doen te helpen. Ze leren hen op een andere, veiligere manier met jou omgaan.

Wist je dat er nog kinderen zijn die hetzelfde meemaken als jij? In België is ongeveer één kind op tien slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling. Je bent dus zeker niet de enige… Misschien zijn er mensen rondom jou die ook al andere kinderen geholpen hebben? Zoek in jouw omgeving iemand waarin je vertrouwen hebt en probeer te zeggen wat er aan de hand is. Als je niet weet aan wie je het kan vertellen, of er liever anoniem met iemand over praat, dan kan je ook gratis bellen naar de Kinder- en Jongerentelefoon op het nummer 102.


Naar de politie

Kinderen die slachtoer zijn van verwaarlozing, misbruik of mishandeling, kunnen zelf naar de politie stappen als ze dat willen. Dat doen ze om de mensen die hen pijn hebben gedaan te laten straen en bescherming te vragen. De politie zal eerst luisteren naar jouw verhaal. Als je dat wilt, dan kan er een volwassene die jij vertrouwt bij je blijven wanneer de politie met je praat. De politie gaat daarna op zoek naar bewijzen van de mishandeling. Als er voldoende bewijzen zijn, wordt de persoon die jou pijn gedaan heeft gestraft en geholpen om niet meer dezelfde fout te maken.


Als de politie niet voldoende bewijzen vindt, kan de verdachte niet gestraft worden. Dat wil niet zeggen dat men je niet gelooft of denkt dat je niet mishandeld werd! De rechter kan iemand pas straen als er voldoende bewijzen zijn.

TIP Het duurt waarschijnlijk een tijdje voor je problemen helemaal opgelost zijn. Jij en je gezin hebben misschien nog hulp nodig om alles wat er gebeurd is te verwerken. Ook dan kan je terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.


3

Hier kan je terecht

Kinderrechtswinkel

Heb je nog vragen over jouw rechten en over wat de wet over kindermishandeling zegt? Dan kan je terecht bij de Kinderrechtswinkel. Je kunt ons mailen of bellen, of je kan eens langskomen. De Kinderrechtswinkel is elke woensdagnamiddag open van twee tot vijf uur. Wil je liever een andere dag langskomen? Dan maken we een afspraak. Er is een Kinderrechtswinkel in Brugge Kleine Hertsbergestraat 1 8000 Brugge

Gent Hoogstraat 81 9000 Gent

1 070 21 00 71 U info@kinderrechtswinkel.be Surf ook eens naar onze website! www.kinderrechtswinkel.be


Kinder- en Jongerentelefoon

Als je niet weet aan wie je je verhaal kan vertellen, dan kan je bellen naar de Kinder- en Jongerentelefoon op het nummer 102. Je belt hen gratis en anoniem: je hoeft niet te vertellen wie je bent en jouw gesprek komt niet op de telefoonrekening. Je kan de Kinder- en Jongerentelefoon elke dag bellen van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Meer info lees je op www.kjt.org


Vertrouwenscentrum

Iedereen die ongerust is over een kind of een gezin kan terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Je kan het Vertrouwenscentrum ook zelf bellen of schrijven als je denkt dat je verwaarloosd of mishandeld wordt. In elke provincie is er een Vertrouwenscentrum. Je vindt hun adres op de website www.kindermishandeling.org

Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

03 230 41 90 02 477 60 60 011 27 46 72 09 216 73 30 016 30 17 30 050 34 57 57


www.kinderrechtswinkel.be

december 2007

tzitemzo_kids_kindermishandeling  
tzitemzo_kids_kindermishandeling