Page 11

009_GPV1QU_20090502_VMGBI

29-04-2009

19:32

Pagina 9

VACATURE 2 MEI 2009

Stuur zoiets naar een bedrijf, en je zal ook nooit een baan krijgen. ” Ondernemen zit Fertik in de genen. Hij startte zijn eerste softwarebedrijf als negentienjarige rechtenstudent aan Harvard. “Dat heb ik nadien verkocht. Tijdens mijn stage bij een vooraanstaande rechter ben ik gestart met Reputation Defender. We zijn dan wel geen advocaten, RD roept vragen op in de gerechterlijke sfeer. Daarom is kennis van het recht bijzonder handig.” Als prille twintiger zag Michael Fertik zaken op het internet die hem absoluut niet aanstonden. “Ik hield er niet van dat mensen de controle over hun digitale identiteit en hun privacy verloren gewoon omdat Google en het internet bestaan. Dat houdt geen steek. Je moet terugvechten. Pas op, ik ben geen conservatief. Ik ben een aanhanger van ‘free speech’. Maar sommige zaken die je op het web ziet, zijn nog nooit door het recht bestudeerd. Tieners doen geen fundamenteel andere dingen dan wij in onze jeugd, maar ze doen het wel op het web. En daar heeft de impact van een tatoeage een blijvende smet. De meeste klanten hebben de bezwarende informatie niet zelf op het web gegooid, het gaat dan bijvoorbeeld om foto’s op andermans Facebook-pagina. Je cv is niet langer het papier dat je de werkgever bezorgt. Je cv, dat is wat Google over je vindt. Je krijgt zelfs geen sollicitatiegesprek meer als rekruteerders iets vinden dat hen niet aanstaat. Google is geen rechtbank. Als mensen iets lezen op het web over jou, hoeft het niet eens waar te zijn. Als ze het geloven,

09

ben je de pineut. Beweert iemand dat je gemeen bent tegen collega’s of een slechte persoonlijke hygiëne hebt, dan rekruteren ze meteen iemand anders. Google is allesbehalve perfect. Google is God niet. Het is gewoon een machine, al is het misschien wel de beste van de laatste twintig jaar.” En in België? De laatste maanden is online reputatiemanagement ook in België aan een opmars bezig. Bedrijven als Queromedia zien de dienst als een logisch uitvloeisel van hun oorspronkelijke dienstverlening, met name zoekmotoroptimalisatie. Tom Bogaert, zaakvoerder van Queromedia: “De afgelopen zes maanden stijgt het aantal aanvragen van bedrijfsleiders (persoonlijk of voor hun bedrijf) om hun virtueel imago op te poetsen. Een beetje het gevolg van de burgerjournalistiek, waardoor iedereen op internet zomaar kan zeggen wat hij wil. Het is ongelofelijk hoe on-kritisch mensen staan tegenover dingen op het internet. We krijgen gemiddeld drie à vijf aanvragen van hoge profielen per maand. Ze willen de ‘slechte pers’ over hun persoon wegduwen ten voordele van bijvoorbeeld hun liefdadigheidswerk.”

Reputation Defender in een notendop D 2,5 jaar geleden opgericht door Michael Fertik (foto) D Hoofdzetel in Silicon Valley, California. Kantoor in München: “20% van onze klanten zijn Duits. Het Verenigd Koninkrijk is hot, Nederland evenzeer. Het internet is sterk aanwezig in Duitsland, en het land heeft een sterke reputatie inzake privacy. Internettrends in de VS zie je standaard twee jaar later overwaaien naar de rest van de wereld. Buiten de VS is de passie voor reputatie en privacy sterker, en zien we een groter groeipotentieel. Europa beschermt de privacy meer dan de VS.” D Omzet: 22 miljoen dollar. Cijfers over de volledige markt van online reputation management zijn er vooralsnog niet. Zo’n 50 Amerikaanse spelers zijn in die markt actief. D Aantal werknemers: 55 D Concurrentie? “We zijn dertig keer groter dan de tweede viool, er is nog geen echte concurrentie. Pas als Symantec (gespecialiseerd in internetbeveiliging, nvdr) zich met onze business inlaat, zou ik echt ongerust worden.”

q

vacature magazine 0205  

mister proper van het internet

vacature magazine 0205  

mister proper van het internet

Advertisement