Page 1

Projecte interdisciplinar 4t ESO. Atreveix-te a pensar.

“LAS AMISTADES PELIGROSAS” FITXA TÈCNICA Durada: 119 min. Nacionalitat: Regne Unit i EEUU Any: 1988 (Color) Direcció. Stephen FREARS Productora: WARNER BROS. Productor: NORMA HEYMAN i HANK MOONJEAN Guió: CHRISTOPHER HAMPTON (Basat en l’obra de Choderlos de Laclos) FotografIA: P. ROUSSELOT Montatge: MICK AUDSLEY Música: GEORGE FENTON Dir. Artística: STUART CRAIG I GÉRARD JAMES Vestuari: JAMES ACHESON

SINOPSI ARGUMENTAL França al segle XVIII. La perversa i fascinant Marquesa de Merteuil planeja una venjança per al seu últim amant amb l’ajut del seu vell amic, el Vescomte de Valmont, un seductor tan immoral i depravat com ella. Una virtuosa dona casada, Madame de Tourvel, a la qual Valmont conquesta, es veurà involucrada a les perilloses maquinacions de la marquesa.

QÜESTIONARI DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA 1. Fes una descripció de les característiques dels habitatges més representatius de l’època, com poden ser els salons, les habitacions i el jardí.

Els salons estaven molt carregats i tenien moltes coses decoratives, havien grans llums i molts miralls, els jardins estaven plens de flors, les habitacions també tenien molts quadres i els jardins moltes fonts i era tot mi colorit, també en predominava el daurat.

2. Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més atrevida, més d’acord a l’esperit de les Llums reflectit a l’expressió Sapere aude? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare ...? Justifica la teua resposta.

Madame de Merteuil perquè és molt astuta i molt més liberal que els altres. Es fica al llit amb els homes i ells després no poden dir res perquè ella els enganya. 3. Per què suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, tal i com li proposa Madame de Merteuil?

Perquè era molt cristiana i molt pura.


4. Madame de Tourvel té una gran conflicte moral. Podríeu identificar-lo? Quin és el seu gran problema?

Madame de Tourvel era molt creient i ella creia que posar-li els `` Banyes'' el seu marit era una gran falta de respecte pel que ella manté el respecte a déu i al seu creença. 5. Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ètica de Kant? Hi ha algun canvi en aquesta situació al llarg de la pel.lícula? Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements.

No perquè ella si que depenia de la tia del Vescomte de Valmont i del seu marit. 6. Creus que són persones autèntiques? De què es serveixen Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont per a disfressar-se davant dels altres? Indica a través de quins elements físics o materials construeixen la seua identitat social.

No crec que siguin persones de veritat. Madame de Merteuil i Vescomte de Valmont es disfressen per tapar d'alguna manera la seva veritable personalitat i construeixen la seva identitat social a través de mentides i l'engany. 7. A la pel.lícula es mostren moltes persones que no són com aparenten. Aquesta era una societat on les normes, les convencions, la tradició impedien a les persones ser ells mateixos. Indica què persegueixen cadascun dels personatges principals en la seua vida, quins són els mitjans que usen per aconseguir-los i si realment són feliços.

Vescomte Valmont: A aquest personatge li encanta seduir a les dones sense importar-li els sentiments o si es troben casades. Per primera vegada experimenta el verdader amor, però cegat pel seu propi orgull, talla la seva relació amb ella d'una forma molt dolorosa per madame de Tourvel. Marquesa de Merteuil: té una gran capacitat de manipulació. Tot pas que dóna l'ha premeditat abans per obtenir un resultat satisfactori per a si mateixa. Madame de Tourvel: És la innocència i el punt feble del Vizconde.En un principi, el Vescomte només desitja afegir a la seva llista d'amants, però al llarg de l'obra es va sentint més unit als sentiments d'ella, deixant entre veure seu escàs costat de pietat. Madame de Tourvel cau, encara que després de moltes negatives, en els braços del Vescomte. 8. L’ètica kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fi en si mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propòsits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la Marquesa de Merteuil, el Vescomte de Valmont, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny.

Marquesa de Merteuil: No compleix amb aquest principi ètic, perquè tot el que fa és manipular a la gent a la seva voluntat i al seu benefici. Vescomte de Valmont: No compleix amb aquest principi ètic, perquè el que fa és seduir a les dones sense importar-li els sentiments o si es troben casades, només li importa la seva pròpia persona i es relaciona amb els altres només per interès que bé li vingui de cada un. Cécile de Volanges: Si compleix amb aquest principi ètic, perquè no s'interessa pels diners que té Danceny i l'estima. Cavaller Danceny: Si compleix amb aquest principi ètic, perquè no causa problemes a ningú. 9. Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, és a dir, ha de ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Consisteix a dir, que el que és bo per a un ha de ser bo per a tothom. Com valoraries d’acord a aquest principi ètic als personatges anteriors.

Això ho valoraria de la següent manera, Madame i el Vescomte no serien bons per a ningú, ja que es mouen únicament i exclusivament pel interès, mentre que Danceny i Cécile serien bons per a tots, ja que nose mouen per l'interès com demostra Cécile al estimar Danceny que no és de bona família i ni té diners. 10. La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII. Elabora- tu aquesta crítica. Un element molt important és l’escena final de Mme de Merteuil, al desenllaç de Valmont, etc.

Quan Madame s'està traient el maquillatge té un altre sentit, vol dir que Porfin l'han vist com el manipuladora que en realitat és.


Questionari: Las Amistades Peligrosas.  

Questionari: Las Amistades Peligrosas.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you