Page 1

werpt een nieuw licht op uw bedrijfsruimte

! !

((((

•!WLC

Wireless Light Control


De pionier in Relighting Chris Vandendael, zaakvoerder van REL-scan®, stond letterlijk aan de wieg van het relighting concept in België. Met 13 jaar ervaring in de architectuurwereld op zak, stapte hij in de jaren ‘80 over naar een internationale lampenfabrikant.

In principe vergt Relighting zelfs geen investering Een gedegen relighting project levert een besparing tot 60% op in het energieverbruik. Zo verdient de onderneming haar investering snel terug. Eigenlijk gaat het zelfs niet om een investering. Het bedrijf hoeft in feite alleen maar haar huidige verlichtingsuitgaven op te splitsen. Het bespaarde bedrag wordt gewoon aangewend om de nieuwe voorzieningen af te betalen, terwijl het overige gedeelte naar de resterende energiefactuur gaat. Zodra de nieuwe voorzieningen betaald zijn, levert de relighting zuivere winst op. Het totale kostenplaatje blijft met andere woorden gelijk. Omdat er geen extra financiële middelen nodig zijn, is er dus ook geen investering. Het hanteren van paybacks is hier dan ook zinloos.


Wat is Relighting nu eigenlijk? In bestaande gebouwen wordt vaak enorm veel energie verspild door een verouderde lichtinstallatie. Een relightingproject behelst een grondige analyse van de huidige voorzieningen, het formuleren van alternatieven en het uitvoeren ervan. Naargelang de situatie en de behoefte kan men opteren voor verschillende oplossingen: relamping: het eenvoudig vervangen van lampen door nieuwe, energiezuinige types renovatie: het vernieuwen van de verlichtingsarmaturen door nieuwe standaard toestellen en lampen retrofit: het vervangen van bestaande voorzieningen door moderne armaturen, die op maat voor de klant ontworpen en gefabriceerd worden om deze vervolgens in de bestaande lichtarmaturen in te bouwen refurbishment: het ontmantelen tot men alleen de ruwbouw overhoudt Een grondig doordacht relightingproject heeft niet alleen oog voor de energiebesparing, maar eveneens voor het bevorderen van de veiligheid en het werkcomfort dankzij een betere verlichting. Een relightingspecialist mag niet zozeer een leverancier zijn van verlichtingstoestellen, maar vooral een adviseur op het gebied van lichtoplossingen.

Steek uw licht op bij de specialist terzake Zoals gezegd levert alleen al het vervangen van de bestaande lampen reeds een beter resultaat op. Voor REL-scan® gaat relighting evenwel heel wat verder. Onze onderneming engageert zich om de klant een optimaal en gewaarborgd resultaat te verzekeren. Een unieke ervaring, een wetenschappelijke benadering en innovatieve – vaak gedurfde – oplossingen vormen hierbij onze sterkste wapens. Van een pionier verwacht men meestal meer. Daarom creëert REL-scan® intensieve oplossingen, die dan ook heel wat verder gaan dan wat de lichtfabrikanten aanbieden. Met goedkeuring van lighting producenten, bedenkt en ontwerpt REL-scan® aangepaste reflectoren en verleent zo een nieuwe dimensie aan relighting. Naast besparingen op de energiefactuur besteedt het bedrijf tevens de nodige aandacht aan het licht- en gebruikscomfort en aan de latere onderhoudskosten. Het resultaat? Een oplossing op maat met een realistische prognose van de terugverdientermijn, gestaafd door reële cijfers en waarbij de vaste bedrijfskosten worden geminimaliseerd. Besparingen tot 60% zijn bij REL-scan® meer regel dan uitzondering.


CASE STUDY 1 DVV verzekeringen te Brussel (realisatie oktober 1995)

Na de

oplevering van haar volledig nieuw gebouwde administratieve zetel besloot de directie van DVV tot het relighten van haar bestaand kantoorcomplex.

De vraag van DVV verzekeringen: l een licht- en energieoplossing aanbieden die minstens beantwoordde aan de gestelde verlichtingseisen van het pas in gebruik genomen nieuwbouwcomplex l een gemiddeld lichtniveau van 500 Lux l een zo laag mogelijke energie- en onderhoudskost

124 toestellen geïmplementeerd. Daar werden o.a. de eerste “Engineering Samples” van de T5-lampen als testproef ingebrand. Dat het implementeren van retrofit oplossingen uiterst snel gaat, bleek uit het feit dat de “totale” ombouwtijd per armatuur (incl. inen uitladen + pauzes), nauwelijks 12min20” per toestel bedroeg.

Het relighting voorstel van REL-scan® Het project werd een pareltje in relightingtechniek. Chris Vandendael bedacht een unieke lichtoplossing en zette meteen de allereerste T5-retrofit relighting ter wereld op de kaart. Het ontwerp van de Retrofit-armatuur voorzien van de allernieuwste T5-lamptechnologie (première op 19-09-1995), bleek sowieso de meest geschikte oplossing te zijn. Alle nieuwe toestellen werden specifiek voor dit project ontworpen met luchtbehandeling, zijdelings, langsheen de reflectoren. Op de 8ste verdieping, in het hol van de leeuw waar de directie van de DVV-holding gevestigd is, werd de proef-opstelling met

OUD (Koud wit)

NIEUW (Warm wit)

Oude situatie

Kosten-Baten Bilan

Relighting

4.092 stuks

Totaal aantal armaturen

4.092 stuks

605 Lux

Gemiddeld Lichtniveau

640 Lux

785 kW

Geïnstalleerd lichtvermogen

140 kW

Besparing geïnstalleerd vermogen

645 kW

Totaal jaarlijks opgenomen lichtvermogen

422.000 kWh

Jaarlijkse besparing aan kWh

1.943.000 kWh

Elektriciteitskosten per jaar

52.058 EUR

Jaarlijkse besparing op elektriciteitsfacturen

182.325 EUR (78%)

Totale Investering

524.790 EUR

Reductie aan CO2-emissie

1.498 Ton/jaar

Contractuele terugverdientijd

2 jaar 9 maanden

Kost Bespaarde Energie (KBE/CCE)

Investeringskost 0,0129 EUR/kWh

2.365.000 kWh

234.385 EUR

Gemid. Energieprijs 0,0752 EUR/kWh


CASE STUDY 2 Coca-Cola Enterprises Belgium (realisatie 2009)

Ingevolge een artikel in de food press mbt een uitgevoerde relighting bij de firma Lays, dochter van de Group Pepsi Cola en dus concurrent van Coca-Cola, ontving REL-scan® het order voor het verlichten van een nieuw warehouse bij Coca-Cola te Gent. Gelijklopend volgde het order voor het relighten van hun volledige productieplant.

OUD (HID-lamp 400 W)

Vraag van Coca-Cola Enterprises de huidige energie- en onderhoudskost reduceren l maximale vaste kostenbesparing in het kader van milieuvoorschriften l het initiële verlichtingsniveau desnoods aanpassen naar geldende verlichtingsvoorschriften en -normeringen. l

Het relighting voorstel van REL-scan® Voorvloeiend uit haar marktvergelijkende lichtstudie zag REL-scan® dat er duidelijk betere lichtoplossingen waren dan wat men met het gebruik van standaard lichtarmaturen kon verkrijgen. Alle initiële toestellen met HID-lampen werden vervangen door nieuwe armaturen met T5-lampen en dimbare hoogfrequente EVSA-units. Gezien de voorgestelde resultaten moeilijk aanneembaar waren, heerste er ongeloof en consternatie alom. Bij de installatie zette REL-scan® de gestelde vrees en angst snel om in mooie,

NIEUW (T5-lamp 2 x 80 W) verrassende en verbluffende resultaten. Alle twijfels smolten weg als sneeuw voor de zon. Na de realisatie bevestigen de uiteindelijke licht- en energieresultaten ontegensprekelijk de correctheid van het voorgestelde relightingdossier. Gevolg: een derde opdracht, het volledig relighten van een andere bedrijfssite van Coca-Cola Enterprises.

Oude situatie

Kosten-Baten Bilan

Relighting

1.572 stuks

Totaal aantal armaturen

1.616 stuks

363 kW

Geïnstalleerd lichtvermogen

112 kW

Besparing geïnstalleerd vermogen

251 kW

Totaal jaarlijks opgenomen lichtvermogen

948.225 kWh

Jaarlijkse besparing aan kWh

2.084.115 kWh

Elektriciteitskosten per jaar

79.600 EUR

Jaarlijkse besparing op elektriciteitsfacturen

176.330 EUR (69%)

Totale Investering

488.320 EUR

Reductie aan CO2-emissie

1.607 Ton/jaar

Terugverdientijd

2 jaar 8 maanden

3.032.340 kWh

255.930 EUR


Kwaliteitscertificaat

ZIJ ZAGEN HET LICHT!

l

Siemens

l

Honeywell

l

LVD

l

Pfizer Pharma

l

Daikin Europe

l

PriceWaterhouseCoopers

l

D’ Ieteren

l

Hewlett Packard

l

Picanol

Een greep uit de lijst met referenties:

l

Brepols Uitgeverij

Partners voor consultancy:

l

Kraft Jacobs Suchard Cote d’Or

Vlaamse Overheid en Fedesco (REG-adviseur Federale en Vlaamse Overheid)

l

Caterpillar

l

Hessenatie

Tal van vooraanstaande ondernemingen, overheden en instellingen doen een beroep op de vele jaren van praktijkgerichte expertise van REL-scan® en dit hetzij als consultant of als uitvoerder van hun relighting project.

l

l

VlaO (Vlaams Agentschap Ondernemen)

l

Federal Mogul

l

ProRail Nederland

l

Roularta

l

Electrabel

l

Sidmar

l

Luminus

l

Bombardier

l

Sibelga

l

Kautex Textron

Partners voor project realisatie: l

DVV-Verzekeringen

l

Mercator/Noordstar

l

Zurich Verzekeringen

l

Fortis Bank

l

KBC

l

Morgan Guaranty Trust Company of New York

l

American Embassy

l

Procter & Gamble

l

Kerncentrale van Doel

l

Elektriciteitscentrale Harelbeke

l

Tupperware

l

Levi Strauss & C°

l

Group Pepsico/Lays Veurne Snacks

l

Coca Cola Enterprises Belgium

l

Swedish Match Cigars

l

InBev Interbrew


Philips LuxSpace LED De eerste functionele indoor LED-oplossing

U ALGEMENE ELEKTRICITEIT U BORDENBOUW

Zeer energie-efficiënte functionele verlichting

Levensduur 50.000 uur (70% lichtbehoud)

50% besparing t.o.v. compact fluo

Uiterst compacte vormgeving

Zeer lage exploitatiekosten

www.lighting.philips.be

U PLC-STURING EN VISUALISATIE U DOMOTICA

Proud to be partner of REL-scan

U VERLICHTING

Prof. O. Rubbrechtsstraat 12 8972 Roesbrugge T 057 30 05 94 F 057 30 08 97 info@elektrocappoen.be

w w w. e l e k t r o c a p p o e n . b e

Fedesco: 4 years of experience and expertise in energy services and third party financing in the public sector Fedesco is I A 5 year investment plan of € 210 million in federal public buildings I A 22% CO2 savings objective by 2014 I A team of 8 experienced and motivated team members I An innovative portfolio of energy services for public authorities I Several ongoing relighting and relamping projects I Stimulating the Belgian energy services market. I Providing know-how transfer to other local, provincial and regional authorities.

Fedesco

greening public buildings!

Royal Green House Rue Royale/Koningsstraat 47 1000 Brussels

T +32 2 762 02 80 F +32 2 772 00 18 info@fedesco.be


Your partner for a better relighting

Designed by Big Media Group NV, www.uwbrochure.be

Mgr. Van Waeyenberghlaan 34/bus 2, 3000 Leuven - BelgiĂŤ Tel.: +32 (0)16 23 30 41, info@rel-scan.be, www.relighting.be

Rel-Scan  

( ( •! WLC Wireless Light Control ! ! Chris Vandendael, zaakvoerder van REL-scan ® , stond letterlijk aan de wieg van het relighting concept...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you