Page 1

Šoltanske Novitadi Listak Općine Šolta, Grohote, svibanj 2012. broj 24

Otvorena prva nautička luka na otoku Šolti

Održani prvi “Dani Vesne Parun” na otoku Šolti


2 Dragi čitatelji, Nakon nekoliko mjeseci sakupljanja “novitadi” stiglo je vrijeme za još jedan novi broj našeg i vašeg listka. Ovi su mjeseci, naizgled, prošli u čas, i pružili nam mnoge vesele trenutke, zabavne i kulturne sadržaje, važne događaje..Pokrenuli smo Dane Vesne Parun, kuturni događaj koji će zasigurno dati pečat kulturnom životu otoka Šolte, u postupku smo osnivanja poljoprivredne zadruge “Šoltanka”, velikog koraka u sklopu pilot-projekta revitalizacije poljoprivrede na otoku Šolti, izrađujemo Strateški plan razvoja područja LAG-a kako bismo osigurali temelje za budući razvoj otoka Šolte po ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju, ali najveća vijest svakako je potpisivanje ugovora i osiguravanje namjenskih sredstava za IZGRADNJU ŠKOLSKE DVORANE u Grohotama! Sa toplim danima kao da smo se svi pokrenuli pa nam ovog proljeća nije nedostajalo zbivanja, a sudeći prema programu Šoltanskog lita kojeg izrađuje naša Turistička zajednica, u mjesecima koji slijede neće nam ih ni nedostajati. A onda će biti i dovoljno tema pa ćemo se, vjerujem, ovog ljeta češće susretati na ovim stranicama. Do tada, sve novosti s otoka pratite i dalje na www.solta.hr, službenim stranicama Općine Šolta koje odnedavno imaju novi izgled. Ugodno vam čitanje,

VIJESTI IZ DALEKOG PROSINCA 2011. GODINE:

DRUGA

SMOTRA

ŠOLTANSKOG

Druga po redu smotra šoltanskog ulja pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Šolta, a u organizaciji udruge maslinara"Zlatna Šoltanka" i uljare "Olynthia natura" održana je u petak, 16. prosinca u Domu kulture u Grohotama. Već nekoliko dana prije same smotre članovi novoosnovane udruge šoltanskih maslinara "Zlatna Šoltanka" prikupili su ukupno 36 uzoraka koji su odneseni na analizu. Smotru ulja otvorio je Zlatko Burić, predsjednik udruge "Zlatna Šoltanka", a sve prisutne pozdravio je i načelnik Općine Šolta. U programu smotre, gospođa Karmen Tomić Štević, iz splitske tvrtke "Biotehnicon" koja je jedina u Dalmaciji ovlaštena za certifikaciju, održala je predavanje na temu ekološkog maslinovog ulja. Gospođa Karmen Tomić Štević upoznala je nazočne s podatcima o porastu prodaje ekološki prerađenog maslinovog ulja kao i o uvjetima koji hrvatski maslinari moraju ispuniti da bi dobili takav certifikat, napominjući kako je za razvoj i budućnost maslinarstva neophodno udruživanje svih maslinara na otoku. Predavanje je održao i naš poznati poljoprivrednik Vicko Kaštelanac na temu maslinove mušice pri čemu je iznio mnogo iskustvenih podataka temeljenim na višegodišnjem praćenju utjecaja maslinove mušice na kvalitetu ploda. Za zabavni dio programa pobrinula se ženska klapa "Čuvite" te Teo Tomić koji je iznio svoju malu priču o tome zašto više voli ulje od maslina čuvanih u vodi, nego novo "gorko" ulje, za koju je dobio veliki pljesak publike, ali i dao povod raspravi u koju su se uključili mnogi maslinari. Nakon još dvije pjesme šoltanskih "Čuvita" upriličena je i svečana dodjela diploma svim učesnicima te plaketa onim maslinarima čije je ulje dobilo najviše ocjene. Tri donositelja najkvalitetnijih uzoraka ove godine bili su Tomo Sinovčić, Marin Marinković i Boris Mihovilović. Uz ugodno druženje, kolačiće udruge "Rusmarin", koja se rado pridružila i ovoj manifestaciji, te degustaciju svih uzoraka nastavljeno je ugodno druženje šoltanskih maslinara.

ULJA


BOŽIĆNA PRIREDBA ŠOLTANSKIH UDRUGA

3

Tradicionalna Božićna priredba u organizaciji Općine Šolta i šoltanskih kulturno-zabavnih udruga održana je 23. prosinca u večernjim satima u Domu kulture u Grohotama. U okićenoj sali Doma kulture tražilo se mjesto više, posebice kad su se iz sale začuli gromki tonovi prigodnih blagdanskih instrumentala u izvedbi šoltanske limene glazbe, "Olinte", na čelu s maestrom Nikolom Radićem. Svečani večernji program tradicionalno je otvorila ŠGZ "Olinta" koja je izvela kompozicije tijekom i na samom kraju programa koji je i ove godine vodila šoltanska knjižničarka Željka Alajbeg. Nakon veličanstvene "Olinte" publiku su razdragale najmlađe, srednje i velike članice plesne skupine "Meduze" zajedničkom plesnom točkom veselog "Linđa" u modernoj verziji, a najviše pažnje privukle su ipak one najmlađe "Meduze" koje još uvijek nastupaju sa samostalnom i spontanom koreografijom što daje uvijek poseban čar njihovim nastupima. Poslije plesa uslijedila je pjesma ženskog zbora "Škojić" koji nas sve češće iznenađuje veselim izvedbama, uvježbanim glasovima i brojnošću, a potom i muške klape "Donjaci-Martinci" obogaćene za još jedan novi glas i novog člana, poznatog šoltanskog slikara Vicka Buktenice. Sve bolja i uspješnija muška klapa u vrlo kratkom vremenu ostvarila je veliku popularnost na našem otoku. Iznenađenje večeri u ovoj predblagdanskoj priredbi bilo je amatersko kazalište "Sulet" s predstavom "Na Badnjak" za koju je tekst napisao nitko drugi, nego upravo naš Dinko Sule, a skraćenu verziju njegovog teksta, prepunu šoltanskih riječi i izraza, na opće oduševljenje publike izveli su članovi AK "Sulet". Nakon petnaestominutne predstave na pozornicu su stigle naše, u ovoj godini iznimno uspješne, članice ženske klape "Čuvite" iza kojih je naša pomlađena Olinta odsvirala još dvije izvedbe za kraj. Prije samog kraja programa sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić zaželjevši svima sretne blagdane, a potom je pozvao sve večerašnje izvođače da zajedničkom pjesmom "U sve vrime godišća" zaključe ovu tradicionalnu Božićnu priredbu nakon koje su se svi zajedno nastavili družiti uz prigodan domijenak. Na sam Badnjak u večernjim satima, prema staroj tradiciji i običaju našeg Šoltanskog glazbenog zbora, šoltanski svirači održali su Božićni koncert u Crkvi svetog Stjepana u Grohotama uz veselu dirigentsku palicu našeg maestra Nikše Radića, nakon čega je uslijedila svečana misa i ponoćka.

BLAGDANI U DJEČJEM VRTIĆU “GROHOTE” Predblagdanskom raspoloženju, koje je na Šolti započeto božićnim sajmom Dječjeg vrtića "Grohote", pridružila se i Općina Šolta kao pokrovitelj predstave "U susret blagdanima" kazališta "Licem u lice" za svu djecu otoka Šolte koja je održana 16. prosinca u Domu kulture u Grohotama. Predstava u organizaciji Dječjeg vrtića "Grohote" okupila je i djecu Osnovne škole "Grohote", a uključila se i podružnica Katoličke udruge "Lovret" koja je na predstavu dovela i nekoliko korisnika iz programa Pomoći u kući za stare i nemoćne osobe. Uz vesele osmjehe naši najstariji prisjetili su se svih prošlih vremena, pričali nam o životu na Šolti kada nije bilo ni ceste, ni rasvjete, ni telefona, ni vodovoda, ni trajektne luke, ali i o zajedništvu otočana koje je također kao priča iz davnih vremena uz pohvalu ovakvim inicijativama koje ljude ponovno okupljaju i zbližavaju.


4

DOČEK NOVE GODINE U DOMU KULTURE Pripremila: Jamina Garbin

Turistička zajednica Općine Šolta je uz potporu Općine Šolta ove godine uspješno organizirala doček Nove 2012. godine u Domu kulture u Grohotama. Zabava je organizirana uz nastup odlicnog ansambla Bonaca koji je goste zabavljao do ranih jutarnjih sati. Služila se večera u pet sljedova, šampanjac u ponoć, a neki su otišli bogatiji za 3000 kn, koliko je iznosio glavni zgoditak na lutriji. Osim glazbe, balona, lutrije i šampanjca na večeri je vladala vesela atmosfera za stotinjak gostiju, koji su se, kako sami kažu, odlično proveli kao u "dobra stara vremena".

ZIMSKE

RADOSTI:

SNIJEG

NA ŠOLTI!

Najveće iznenađenje ove zime na otoku Šolti zasigurno je bio višednevni duboki bijeli snijeg! Početkom veljače, točnije 03.veljače, otok Šolta, kao i pola Dalmacije, osvanuo je prekriven nesvakidašnjim bijelim pokrivačem. Prvo snježno jutro iznenadilo je mnoge, no obzirom da su meteorolozi danima prije najavljivali snijeg u Dalmaciji, vodstvo Općine Šolta bilo je jedno od rijetkih koje je to upozorenje ozbiljno shvatilo. Iako je snježno jutro zatvorilo prometnice, već prije podne na cestama po čitavom otoku našli su se djelatnici Komunalnog poduzeća“Baslija“, a Općina Šolta organizirala je operativu u dogovoru s otočkim građevniskim poduzetnicima koji su ustupili svoje bagere za čišćenje prometnica, od kojih su improvizirali ralice. U Općini Šolta okupio se Krizni stožer koji je u sljedećim danima organizirao i koordinirao jednu od najuspješnijih borbi sa snježnom nepogodom koja je u našoj Županiji izazvala ozbiljne nevolje. Na terenu su odmah bili i djelatnici Županijskih cesta i MUPa ispostave „Šolta“ koji su dežurali, pomagali i provjeravali zimsku opremu. Članovi DVDa „Šolta“ uveli su stanje pripravnosti za sve hitne slučajeve, a bili su, kao i uvijek, hitna služba 24 sata na raspolaganju svima koji bi se zatekli u nevolji. Načelnik Općine Šolta redovito je davao izvještaje sa terena i sa sastanaka Kriznog stožera tako da su stanovnici otoka imali redovite obavijesti o stanju na otoku na web-stranici Općine Šolta, na Radio-Splitu pa čak i na Facebooku. Već u večernjim satima prvog snježnog dana na Šolti cestama su bez problema mogla prometovati sva vozila koja su posjedovala zimsku opremu. Drugog dana je načelnik Općine Šolta na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogovorio i kamion soli koji je tijekom večeri posut po svim šoltnanskim prometnicama čime su se izbjegle sve mogućnosti nezgoda uslijed zaleđivanja ceste što je čest slučaj u šoltanskim dolcima zimi. Dok je treći snježni dan već digao na noge čitavu Dalmaciju prouzočivši dosad nezapamćene katastofe, na otoku Šolti zasjalo je sunce, a temperatura se polako počela penjati iznad nule. U mjestima uz more snijega je bilo još samo u fotoaparatima i u sjećanju, dok se u unutrašnjosti otoka zadržao čitavih desetak dana. Ceste su do tada bile potpuno prohodne i svi oni koji su stigli trajektom iz snijegom okovanog Splita i „ledodroma“ koji je danima pravio probleme otočanima u trajeknoj luci u Splitu, izrekli su brojne pohvale ne vjerovavši kako je mala Šoltica pobijedila nepogodu s kojom mnogo veći i jači nisu uspjeli danima izići na kraj. Zahvaljujući brzoj i organiziranoj intervenciji kriznog stožera, zatim neumornih djelatnika Komunalnog poduzeća „Basilija“, građevniskih poduzetnika i uvijek spremnih članova DVD-a Šolta koji su uvijek tu kad zatreba, Šoltanima će ovaj snijeg ostati u lijepoj uspomeni.


MASKENBAL

I

PROSLAVA

Nakon što je Odbor za organizaciju Poklada preuzeo ključ od načelnika Općine Šolta, , započeti su karnevalski dani na otoku. Tradicionalni subotnji ples pod maskama u danima Poklada ove godine organiziralo je naše novoosnovano Amatersko kazalište “Sulet“. Ovogodišnji maskenbal izvukao je iz kuća Šoltanke i Šoltane svih dobnih skupina tako da je sala Doma kulture bila prepuna velikih i malih kreativno osmišljenih maski. Program su otvorile plesačice Plesne skupine "Meduze" koje su zajedno s AK "Suletom" osmislile program večeri, a nakon plesa uslijedila je glazba uživo popularnog "Trend-benda". Članovi Amaterskog kazališta izveli su svoj igrokaz, kao i osnovnoškolci iz dramske grupe koji su nastupili s dramom Dinka Sule na temu šoltanskog turizma. Vesela večer nastavljena je uz izbor najboljih pojedinačnih, malih i grupnih maski, a uz ples i pjesmu održalo se i veliko izvlačenje lutrije. Zabavna večer potrajala je do ranih jutarnjih sati. Poslije velikog maskenbala u subotu 18. veljače Šoltani su i ove godine odlučni Pokladni utorak provesti u duhu tradicije. Tako su već u nedjelju vrijedne žene, njih četrdesetak, od 14 sati počele mijesiti i praviti makarune na špicu. Blaženi među ženama, Teo Tomić, iskazao se pošteno u miješanju tijesta i pravljenju makaruna. Makaruni i toč kuhali su se kod Špere, a tradicionalne makarunade bilo je u dovoljnim količinama za svih. Program za Pokladni utorak sastavili su Zorana i Vice Bezić, Tanja Gracin, Joško Markoč i Željan Cecić-Sule. Pokladni utorak veselo je i tradicionalno proslavljen na čitavom otoku Šolti. Centralna proslava Pokladnog utorka koja se tradicionalno održava u Grohotama započela je oko 15 sati kada je karnevalska povorka uz sirene krenula preko Šolte ka Maslinici. U Maslinici su mještani zajedno s Mjesnim odborom i Bratovštinom sv. Nikole pripremili doček u duhu maslinčanske ribarske tradicije - s friganim lignjama i pićem za okrijepu maškara koje su veselom pjesmom uz Vedrana i Batu izvuke na Rivu sve Maslinčanke i Maslinčane. Uz veselu pjesmu brojna povorka automobila zaputila se u sljedeće mjesto - Donje Selo, u kojem ih nitko nije dočekao, tek je par mještana izišlo iz kuća da pogleda vesele maškare. Maškare su im poklonile ples i pjesmu te otputovale dalje u Srednje Selo gdje su mještani uz Mjesni odbor već čekali spremni s 'jićem i pićem pa su maškare rado i zapjevale i zaplesale. Potom se vesela povorka kroz Grohote spustila u Rogač dočekati trajekt, a po ispraćaju posljednje linije za Split, maškare su stigle na prepuni trg ispred Doma kulture. Po tradiciji pročitana je optužnica i spaljen je krnjo, a ovogodišnji Pokladni utorak posebno je uveselio Šoltanski glazbeni zbor "Olinta" u nesvakidašnjem izdanju. Maskirani glazbari odsvirali su dvije vesele koračnice, a potom su se otvorila vrata Doma kulture iz kojih je zamirisala dobro poznata pokladna spiza - toč i makaruni. Pokladni utorak obilježen je, kao i već godinama, osim u Grohotama, u Gornjem Selu i Stomorskoj. Iako je bilo mnogo razgovora i nastojanja da se šoltanski maskenbali objedine, ova dva mjesta htjela su ipak zadržati svoju tradiciju pa su Goripojani napravili feštu u jedinom goripojskom ugostiteljskom objektu "Štandarac" uz muziku uživo i veselu zabavu za stare i mlade. A Stomorčani su se doista istakli svojom odličnom organizacijom i zajedništvom. Čitavo mjesto sudjelovalo je u organizaciji Pokladnog utorka, dječica su pripremila igrokaze, spremili su se toč i makaruni, a za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinuo se "Trend band".

5

POKLADA


6

PRVI

“DANI

VESNE

Povodom obilježavanja 90-te godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun dana 10. i 11. travnja na otoku Šolti održana je književno-kulturna manifestacija pod nazivom Dani Vesne Parun, pod pokroviteljstvom Općine Šolta i u organizaciji Kulturno-informativnog centra i Društva hrvatskih književnika, a u suradnji s gradom Šibenikom i osnovnim školama iz Šibenika, sa Zlarina, Prvića, otoka Visa te sa Šolte jer Vesna je rođena Zlarinka, po ocu Prvićka, po majci Šoltanka, a osnovnu školu pohađala je na otoku Visu. Općina Šolta objavila je natječaj za najbolji dječji likovni i literarni uradak na temu maslina i to u Osnovnoj školi Grohote na otoku Šolti, Osnovnoj školi Faust Vrančić u Šibeniku, područnim otočnim školama na Zlarinu i Prviću te u Osnovnoj školi Vis na otoku Visu. Tako su nam na otok Šoltu 10. travnja s otoka Visa su nam stigli učenici čija su likovna i literarna djela odabrana za najbolji rad na natječaju kojeg je Općina Šolta raspisala u svim osnovnim školama koje su sudjelovale u ovom programu, te ravnateljica Osnovne škole Vis gospođa Anela Borčić, koja je i sama književnica. U popodnevnim satima stigli su nam književnici iz Zagreba i Splita, kao i gradonačelnik grada Šibenika, pročelnica Živana Podrug, djeca iz Osnovne škole Faust Vrančić zajedno sa svojim ravnateljem gospodinom Tomislavom Crnogačom te djeca iz osnovnih škola sa Zlarina i Prvića sa svojom učiteljicom. U predvečerje 10. travnja u Domu kulture u Grohotama, na obljetnicu devedesetog rođendana naše najveće pjesnikinje dvadesetog stoljeća Vesne Parun, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić svečano je otvorio prve Dane Vesne Parun na Šolti. Nazočnima su se potom obratili i gradonačelnik Šibenika gospodin Ante Županović te dožupan Splitsko-dalmatinske županije gospodin Visko Haladić pohvalivši organizatore i naglasivši značaj ove manifestacije koja je povezala dvije županije, četiri otoka i najznačajnije književno društvo u Republici Hrvatskoj, Društvo hrvatskih književnika. U ime Društva hrvatskih književnika nazočne je pozdravio predsjednik DHK-a gospodin Božidar Petrač, pohvalivši entuzijazam organizatora koji su u veoma kratkom roku uspjeli povezati sva značajna mjesta Vesninog djetinjstva te organizirati jednu ovakvu manifestaciju, izrazivši nadu kako će se ova manifestacija uspješno nastaviti i sljedeće godine. Kulturno-informativni centar Općine Šolta postavio je u Domu kulture i izložbu Vesna Parun- stihom i slikom, koju nam je za ovu priliku ustupio gospodin Branko Pejnović, dugogodišnji Vesnin prijatelj i suradnik. Program je otvorila voditeljica Kulturno-informativnog centra i organizatorica manifestacije u ime Općine Šolta gospođa Tihana Glavurtić, nakon čega je vođenje programa preuzeo gospodin Jakša Fiamengo, koordinator Društva hrvatskih književnika. Program je započeo pjesničkom večeri pod nazivom Hrvatski pjesnici Vesni Parun, a Vesnine i svoje pjesme recitirali su nam književnici: Božidar Petrač, Tonko Maroević, Jakša Fiamengo, Sanja Pilić, Anela Borčić i Davor Šalat. U opuštenoj atmosferi uz ugodnog moderatora pjesničke večeri prisjetili smo se Vesninih stihova, a potom čuli i poneke nove pjesme bliskih nam, čak i otočkih, motiva. Potom je usljedila promocija monografije Dalmacija-hrvatska ruža svjetova, knjiga od 800 stranica, 260 autorskih tekstova i mnoštva ilustracija; knjiga koja priča pripovijest o Dalmaciji u poslijednja dva milenija. Knjigu su predstavili gospodin Jakša Fiamengo te urednik i izdavač gospodin Ante Mekinić ispričavši nam o kakvom tematski i vremenski opsežnom djelu se zapravo radi.


PARUN”

NA

ŠOLTI

Po završetku prve večeri, voditeljica programa pozvala je sve nazočne da se sutradan ponovno pridruže nastavku programa koji je u srijedu, 11. travnja, započeo susretom na starom groblju u Grohotama gdje su gradonačelnik Šibenika gospodin Ante Županović i načelnik Općine Šolta gospodin Nikola Cecić-Karuzić položili vijence na grob Vesne Parun te minutom šutnje odali počast velikoj poetesi. Svečani program drugog dana manifestacije otvorila je naša ženska klapa Čuvite otpjevavši pred autorom najslavnije šoltanske pjesme Jakšom Fiamengom njegovu pjesmu S ponistre se vidi Šolta. Literarne radove pročitali su učenici osnovnih škola Vis, Faust Vrančić, Prvić, Zlarin i Grohote. Potom je načelnik Općine Šolta, zajedno s dožupanom Viskom Haladićem i gradonačelnikom Šibenika Antom Županovićem, uručio pohvalnice i prigodne poklone jedanaestorici osnovaca koji su nas osvojili svojim stihovima i prozom na temu maslina ili su pak uljepšali našu izložbu u Domu kulture svojim raznolikim motivima masline. Potom je uslijedio vrhunac svečanog programa - književni kolokvij Vesna Parun u našem vremenu, kojom prigodom su su književnici Božidar Petrač, Tonko Maroević i Davor Šalat prezentirali svoje osvrte na odabrana Vesnina poetska djela, pri čemu je akademik Tonko Maroević često povukao paralelu između poezije Vesne Parun i Tina Ujevića. Svojim osvrtima književnici su nas uveli i proveli kroz čarobne i duboke stihove nezaboravne Vesne, kroz poeziju koja je izvršila neosporan utjecaj na mnoge generacije u kojoj će uživati i mnoge buduće generacije. Stručni kolokvij, kakav se dugo nije održao na otoku Šolti, dao je profesionalni i kulturni pečat ovoj manifestaciji koja će, nadamo se, postati i ostati najznačajniji kulturni događaj na ovom otoku. Po završetku kolokvija načelnik Općine Šolta dodijelio je zahvalnice književnicima, ravnateljima osnovnih škola, gradu Šibeniku te Društvu hrvatskih književnika, a potom su odrasli ustupili Dom kulture mladim osnovcima iz Osnovne škole Grohote za koje su organizatori ove manifestacije priredili susret s književnicom koju su šoltanski osnovci već dugo željeli upoznati na svom otoku - književnicom Sanjom Pilić. U jednosatnom druženju osnovci iz šoltanske osnovne škole iznenadili su književnicu predstavivši joj jedan ulomak iz njene knjige i to na čakavici, što su pripremili uz pomoć svoje mentorice profesorice Mirjane Stanić. Ovim druženjem završeni su prvi Dani Vesne Parun, a književnici i gosti svoje druženje nastavili su u dvorcu Martinis-Marchi gdje je svečani ručak velikim dijelom sponzorirao vlasnik gospodin Hartmut Lademacher. Po završetku prvih Dana Vesne Parun već sljedećeg dana, uz mnoštvo čestitiki i pohvala za uspješno pokretanje ove manifestacije, započeti su razgovori i planiranje sljedećih, drugih Dana Vesne Parun u kojima se nadamo u program uključiti i šoltanske pjesnike koje je nadahnula velika majstorica stiha, šoltanska, zlarinska, prvićka, šibenska, viška i nadasve hrvatska, najveća pjesnička legenda među pjesnikinjama.

7


8

NOVOSTI IZ KOMUNALNOG PODUZEĆA U šoltanskom komunalnom poduzeću radovi su u punom zamahu. Od direktora „Basilije“ Željka Zlendića doznali smo kako su zadnjih nekoliko mjeseci postavili zelene otoke u svakom mjestu za selekciju otpada tako da bismo i na Šolti u dogledno vrijeme mogli napokon imati mogućnost selektiranja svog kućnog otpada što mnoga kućanstva na otoku itekako željno očekuju. Osim toga, postavljeni su i spremnici za otpadna motorna ulja u lukama u Rogaču, Maslinici i Stomorskoj što svjedoči o trudu da zeleni otok Šolta sačuva svoje djevičanske epitete. Komunalno poduzeće napravilo je čitav niz poslova po šoltanskim mjestima, od postavljanja javne rasvjete, uređenja cesta, izgradnje kućica za kontejnere, uređenja zelenih površina, uređenje plaža i još mnogo toga, no najinteresantnije je svakako postavljanje satova za naplatu parkinga u Rogaču s čim će se započeti i ove turističke sezone. U potpunosti je dovršen projekt uređenja mrtvačnice, financirane isključivo iz namjenskih sredstava, te je stavljena u funkciju što se pokazalo od velikog značaja i pomoći obzirom da sada više nije potrebno pokojnike prevoziti u Split i ponovno vraćati na Šoltu na dan sprovoda.

OSNOVANA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA “ŠOLTANKA” U četvrtak, 19. travnja 2012. godine u Grohotama je održana osnivačka skupština nove šoltanske poljoprivredne zadruge "Šoltanka". Osnivanje nove poljoprivredne zadruge proizišlo je iz projekta revitalizacije poljoprivrede na otoku Šolti kojeg je pokrenula upravo Općina Šolta u suradnji s ostalim šoltanskim poljoprivrednim zadrugama sa željom da se ponovno na otoku pokrene ova, nekoć primarna, gospodarska grana za koju i danas na otoku postoje izvrsni prirodni uvjeti. Nakon godine dana redovitih sastanaka, planiranja, konzultacija i informiranja kako i na koji način bi se mogli riješiti otočki poljoprivredni problemi, od vlasništva zemljišta do navodnjavanja i plasiranja proizvoda na tržište, radni tim za razvoj poljoprivrede proširio se i na sve one koji se na otoku već bave ili se imaju namjeru ozbiljno baviti poljoprivredom. Iz nekoliko sastanaka proizišla su nastojanja budućih poljoprivrednika da pokrenu sadnju voća, povrća i novih nasada dobričića, te dobra volja vlasnika, odnosno posjednika poljoprivrednih terena u šoltanskom polju koji su spremni svoje zemljište koje ne obrađuju dati zainteresiranim poljoprivrednicima u najam. Uloga Općine Šolta u ovom projektu bila bi, osim pokretačka, upravo ta da na poljoprivrednim zemljištima osigura infrastrukturne mreže kojima bi se omogućilo kvalitetno bavljenje poljoprivredom sukladno današnjim trendovima, stoga je i Općina Šolta, kao inicijator i najveći ulagač u ovaj projekt postala jedan od 11 članova novoosnovane poljoprivredne zadruge "Šoltanka". Na osnivačkoj skupštini donesen je Akt o osnivanju zadruge PZ"Šoltanka", Pravilnik o radu i Poslovnik o radu skupštine. Predsjednikom Skupštine imenovan je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić koji je uostalom i inicirao i od samog početka najviše vjerovao i poticao realizaciju ovog projekta, a za predsjednika Nazornog odbora izabran je Lenko Kalebić. Za privremenog upravitelja zadruge, do raspisivanja natječaja, izabran je Tomislav Sinovčić, a sljedećih dana krenut će se u postupak registracije zadruge te u nastavak realizacije daljnih točaka programa razvoja poljoprivrede na području čitavog otoka.

NOVE MEDALJE

JUDO KLUBA “PIVAC”

Šoltanski judaši nastupili su na tradicionalnom regionalnom turniru "Sveti Duje" u Splitu i u velikoj i jakoj konkurenciji osvojili dobar plasman. Marjan Blagaić osvojio je zlatnu medalju i maksimalan broj bodova, Tina Cecić odnijela je srebro, a Marin Elezović dobro 5. mjesto. Povodom 60. godišnjice juda u Hrvatskoj judo klub"Pivac" dobio je od Hrvatskog judo saveza priznanje za izniman doprinos u razvoju judo sporta u Hrvatskoj.


OTVORENA

PRVA

ŠOLTANSKA

9

MARINA

U petak 13. travnja Maslinica na otoku Šolti dobila je dugoočekivanu luku nautičkog turizma, investiciju njemačkog poduzetnika gospodina Hartmuta Lademachera, vlasnika čuvenog masliničkog dvorca "Martinis-Marchi". Kompleks marine čini osamdeset i dva metra dug lukobran presvučen bijelim bračkim kamenom, amfiteatar zamišljen kao ljetna pozornica, na kojemu je upriličeno i otvaranje ove prve velike nautičke luke na Šolti, servisni objekti i zelene površine. U luci je postavljeno 55 vezova s pratećom opremom, recepcijom i ugostiteljskim objektom. Projekt je izradio splitski arhitekt Davor Hauptmann, koji je osmislio i vizualni identitet cijele rive, a lukobran je djelo inženjera Josipa Prcele. Lukobran je osmišljen tako da omogućava cirkulaciju mora kroz konstrukciju lukobrana što ne samo da je ekološki kvalitetno rješenje, već štiti i plovila unutar same luke. U sklopu projekta izgradnje marine saniran je i stari dio masliničke rive pred dvorcem "Martinis-Marchi", postavljene su nove instalacije, sačuvani su kameni detalji, ugrađeni su drveni umetci za sjedenje, sačuvane su kamene bitve i uređena je nova šetnica čitavom južnom stranom Maslinice. Luku nautičkog turizma otvorio je direktor invstitora HL "Dvorac" gospodin Peter Pamin zajedno s načelnikom Općine Šolta. Gospodin Pamin kazao je kako za malu Maslinicu otvaranje luke nautičkog turizma znači okretanje nove stranice u budućnosti ovog mjesta. Načelnik Nikola Cecić-Karuzić, osim otvorenog zadovoljstva što je otok Šolta dobio svoju prvu marinu, istaknuo je kako ovaj, do sada najozbiljniji šoltanski investitor, ima namjeru nastaviti ulagati u otok Šoltu, a u planu ima izgradnju hotela u Maslinici te još jedne luke nautičkog turizma u uvali Šešula. Osim toga, gospodin Lademacher izrazio je također želju za uključenjem u projekt revitalizacije poljoprivrede otoka Šolte svojom potražnjom za stotinjak hektara poljoprivrednog zemljišta na otoku, obzirom da je u Europi poznat kao proizvođač vina i vlasnik vinograda pokraj Saint Tropeza te na jugu Francuske. Ne treba naglašavati koliko će za otok Šoltu značiti pokretanje turizma i poljoprivrede, čime će se otvoriti nova radna mjesta i stvoriti preduvjeti za povratak mladih i stručnih ljudi na otok što je težnja svih današnjih struktura na otoku. Povodom otvaranja ove prve nautičke luke na otoku Šolti upriličena je svečanost na rivi uz program Šoltanskog glazbenog zbora "Olinta", klape "Donjaci-Martinci" i KUD-a "Šolta" čiji su članovi novoosnovane folklorne sekcije upravo ovom prilikom po prvi put nastupili na svom otoku.


10

VEČER

KUD-a

ŠOLTA

U večernjim satima 13. travnja, dana koji je započeo svečanošću otvaranja luke nautičkog turizma u Maslinici, u Domu kulture u Grohotama Kulturnoumjetničko društvo "Šolta" priredilo je zabavnu večer uz prigodni kulturnozabavni program. U prvom dijelu programa nastupili su članovi triju sekcija KUD-a "Šolta: ženska klapa "Čuvite", sve brojniji i sve traženiji ženski zbor "Škojić" koji je u posljednjih godinu dana vrijednim radom postigao veliki uspjeh i kvalitetu te se sprema na nastupe i izvan otoka Šolte, te članovi treće, novoosnovane folklorne sekcije, koje su ujedno bili i iznenađenje večeri jer su ovom prilikom prvi put nastupili u Domu kulture u Grohotama pred brojnim Šoltankama i Šoltanima te drugim radoznalim gostima. Folklorna sekcija osnovana je prije manje od godine dana s ciljem očuvanja tradicije šoltanskih, gotovo zaboravljenih, plesova. Folklorna sekcija KUD-a "Šolta" oduševila je publiku svojim nastupom i taktovima kojih su se sjetili mnogi stariji otočani. Dodatni interes mještana privukao je načelnik Općine Šolta, gospodin Nikola Cecić-Karuzić, koji je i sam, zajedno sa suprugom, član i plesač u šoltanskoj folklornoj skupini, a ujedno i pokretač inicijative očuvanja starih šoltanskih plesova. Program je u svom simpatičnom i opuštenom stilu vodio član folklorne sekcije KUD - a "Šolta" gospodin Teo Tomić, a večer je prošla u veselom ozračju uz dalmatinsku pismu i nastup glazbene skupine "Mirakul". Voditelj programa pozvao je Šoltanke i Šoltane da se učlane u KUD "Šolta" i doprinesu očuvanju šoltanske pjesme i šoltanskih plesova.

OČISTIMO ŠOLTU U JEDAN DAN! U sklopu međunarodne ekološke akcije "World CleanUp", koja se u Republici Hrvatskoj provodi pod nazivom "Očistimo Hrvatsku u jedan dan" i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH gospodina Ive Josipovića, stanovnici otoka Šolte preko Foruma udruga i mjesnih odbora pridružili su se akciji organiziranoj povodom međunarodnog Dana planete Zemlje. Tako je u subotu, 21. travnja, dana uoči ovog značajnog međunarodnog dana, na otoku Šolti na nekoliko lokacija održana ekološka akcija nazvana "Očistimo Šoltu u jedan dan". Ekološke akcije uspješno su provedene na nekoliko lokacija na otoku Šolti. Očišćena je Stomorska kao i uvale jugoistočno od Stomorske sve do Livke s južne strane Šolte gdje su članovi PŠRD "Pelegrina" i Mjesnog odbora čistili uvale u kojima su zatekli mnogo kesa, plastičnih boca i druge plastične ambalaže. U organizaciji MO Gornje Selo i Bratovštine svetog Ivana čistilo se i u uvali Stračinska te putem od Gornjeg Sela do Stračinske. Čistilo se i u Nečujmu; predstavnici AK"Sulet", Plesne skupine "Meduze", PŠRD-a "Nečujam" i poneki volonteri očistili su čitavu nečujamsku plažu i dio uvale uz šetnicu, a zatim su prionuli čišćenju okoliša spomen-kuće "Marka Marulića". U nečujamskoj uvali Šumpjivini također je nekoliko volontera očistilo nakupine otpada, velikim dijelom onog kojeg je tijekom zime nanijelo more, ali također i zatečeni odbačeni otpad. Tijekom subotnjeg prijepodneva djelatnici komunalnog poduzeća "Basilija" bili su na raspolaganju svim timovima volontera tako da je sav sakupljeni otpad odmah uklonjen i odnesen iz mjesta.


BRATIMLJENJE ŠOLTANSKOG I SLOVENSKOG DVD-a

11

Pripremio: Ivica Stanišić

Nakon 26 godina prijateljstva između Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Šolta"i Prostovoljnog gasilskog društva "Laporje" iz Slovenije dana 27.04.2012. u Laporju naše DVD "Šolta" i PGD "Laporje" potpisali su Povelju o bratimljenju ovih dvaju društava. U nazočnosti dožupana Općine Slovenska Bistrica gospodina Alena Vidonje, Predsjednika vatrogasne zajednice općine Slovenska Bistrica gospodina Kocijančića, načelnika općine Šolta, gospodina Nikole Cecić-Karuzića , i ostalih izaslanika iz prijateljskih društava iz Slovenije te članova PGD "Laporje" i DVD "Šolta", predsjednici Franc Ačko i Ivica Stanišić potpisali su povelju o bratimljenju i time osnažili veliko prijateljstvo koje datira od davne 1986. godine. U povodu dana Općine Šolta 03. kolovoza 2012. godine i na Šolti će se upriličiti potpisivanje Povelje o bratimljenju, a tom će prilikom na Šoltu doći velik broj članova PGD "Laporje" te dožupan Slovenske Bistrice. Članovi DVD-a "Šolta" Zoran Mladinov, Nikica Buktenica i Ivica Stanišić dobili su gasilsko odlikovanje 3. stupnja od "GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE", a svi članovi DVD "Šolta" koji su nazočili bratimljenju, kao i načelnik općine Šolta, dobili su plaketu u znak sjećanja na ovaj događaj. U ime DVD "Šolta" ovom događanju nazočili su i vatrogasci: Zoran Mladinov, Nikica Buktenica, Ivica Stanišić, Vice Bezić, Josip Burica, Josip Bezić, Davorin Spicijalić, Joško Kalebić i Joško Markoč.

“MARULOVI DANI” PONOVNO U NEČUJMU U sklopu Marulovih dana u subotu 23. travnja 2012. godine u Nečujmu na otoku Šolti održana je tradicionalna pjesnička smotra pod nazivom "Čamore-judi". Nakon mnogo godina uzvanici i sudionici ove manifestacije ponovno su posjetili Marulovu uvalu i na spomen-kuću, u kojoj je Marko Marulić prije mnogo stoljeća stvarao svoje verse, položili lovorov vijenac u čast ocu hrvatske književnosti, splitskom začinjavcu, književniku koji je proslavio nečujamsku valu i ostavio u njoj nezaboravan trag svog boravka. U programu su nastupili ženska klapa „Čuvite“ i muška klapa „Šušur“, zatim učenici OŠ „Knez Branimir“, Donji Muć, s igrokazom „Nekad i sad“ te učenici OŠ „Grohote“ s igrokazom „Čakula“. Učenica OŠ“Grohote“ Magdalena Sinovčić predstavila se pobjedničkom pričom Dječjeg pričigina „Novi život se rađa“, kao i gost pričigina Petar Novaković iz OŠ“Pučišća“ sa pričom „Nona i Bera“. Učenici OŠ“Grohote“ posebno su se predstavili sa folklorom šoltanskih plesova koji su od nedavno na otoku ponovno oživljeni kroz folklornu sekciju KUD-a „Šolta“, a zahvaljujući entuzijazmu i trudu učiteljice Maje Blagaić i oni najmlađi zapazili su važnost očuvanja šoltanske tradicije te su se predstavili kao doslijedni baštinici šoltanskog plesnog izražaja.


12

19. MEMORIJAL “PUKOVNIK JANKO VLAK” Pripremio: Nikola Buktenica

U nedjelju 13. svibnja na Marinča ratu održan je tradicionalni devetnaesti lovački memorijal "Pukovnik Janko Vlak".Prema dugogodišnjoj tradiciji, memorijal je svojim prigodnim budnicama otvorio Šoltanski glazbeni zbor "Olinta", a nazočne je uz načelnika Općine Šolta Nikolu Cecića- Karuzića pozdravio i dožupan Splitsko-dalmatinski, gospodin Visko Haladić. U izletničkom ambijentu, na uzvisini iznad Marinča rata, gdje šoltansko lovačko društvo ima svoju streljanu, Memorijal su posjetili brojni uzvanici, a u natjecateljskom dijelu sudjelovali su lovci i strijelci iz Splitsko-dalmatinske županije.

REZULTATI TAKMIČENJA U STRELJAŠTVU - DISCIPLINA SKIT U kategoriji STRIJELCI sudjelovale su 4 ekipe s 12 tekmičara (Split, Voljak, Brač i Šolta). 1 mjesto osvojila je ekipa Voljak – Solin sa 62 goluba 2. mjesto pripalo je ekipi Splita sa 58 golubova i 3 mjesto osvojila je ekipa Šolte sa 48 glubova. U kategoriji POJEDINAČNO STRIJELCI 1 mjesto osvojio je Damir Katić sa 46 oborenih golubova, 2 mjesto osvojio je Nikša Barišić sa 45 oborenih golubova a 3 mjesto pripalo je Ivici Perajica sa 41 oborenim golubom. U kategoriji LOVCI sudjelovalo je 10 ekipa sa 33 člana, i to: Dugopolje, Mosor, Sinj, Lastovo, Kaštela, Hvar, Svilaja, Vrlika i domaćin Šolta sa dvije ekipe. U kategoriji EKIPNO LOVCI 1 mjesto pripalo je ekipi Svilaja sa 28 oborenih golubova, 2 mjesto pripalo je ekipi Danja Kaštela sa 27 golubova a 3 mjesto pripalo je ekipi Sinja sa 21 golubom. U kategoriji POJEDINAČNO LOVCI 1 mjesto osvojio je Mijo Čaleta sa 24 oborena goluba, 2 mjesto osvojio je Slade Milivoj sa 22 oborena goluba dok je 3 mjesto zauzeo Crnić Antonio sa 21 golubom.

ZLATO

ZA

ŠOLTANSKI

DVD!

Pripremio: Ivica Stanišić Ekipa DVD-a Šolta muški A na memorijalu " Branko Blanda" održanom u Punitovcima kod Đakova osvojila je prvo mjesto. Na memorijalu je sudjelovalo ukupno 18 ekipa. Ekipu DVD-a Šolta činili su: Vinko Mladinov, Toma Ruić, Marin Burica, Josip Burica, Marko Lisičić, Benjamin Prvinić, Slaven Konforta, Luka Varvodić, Ivica Stanišić i Mario Jurić. Branko Blanda je bio prijatelj šoltanskih vatrogasaca i našeg otoka, a kao član DVD-a Osijek "Gornji Grad" i DVD-a "Punitovci" i sam je u više navrata bio na Šolti.Nakon njegove tragične smrti prije nekoliko godina u sjećanje na tog predanog vatrogasca pokrenut je memorijal njemu u čast, a prijateljstvo je nastavljeno s obitelji preminulog Branka. DVD "Šolta" još jednom zahvaljuje svim prijateljima vatrogascima u Osijeku i Punitovcima kao i obitelji Blanda na gostoprimstvu i lijepim riječima za naše društvo kojima nas uvijek dočekuju i ispraćaju.


PREDSTAVLJANJE OTOKA ŠOLTE NA SAJMU CRO-TOUR U ZAGREBU

Pripremila: Jasmina Garbin

13

Turistička zajednica Općine Šolta, agencija M-TTS i hotel ''Martinis Marchi'' predstavljali su ove godine otok Šoltu u sklopu međunarodnog sajma CroTour 2012 u Zagrebu. Sajam je trajao četiri dana sa izlagačima iz Hrvatske, kao i ostalih zemalja Europe. Šoltani su, osim slika i promotivnog materijala, u Zagreb nosili i domaće proizvode za degustacije, a ovom prilikom zahvaljujemo OPG-u Jakovčević i OPG-u Kaštelanac na ustupljenim proizvodima. Osim samog sajma, organizirana je i prezentacija otoka Šolte na glavnoj pozornici u sklopu sajma te druženje na štandu uz domaće proizvode i pjesmu. Zahvaljujući Općini Šolta i KUD-u Šolta, u Zagreb su, osim mnoštva slika, promotivnih materijala i domaćih proizvoda, otišle i naše ''Ćuvite'' koje su nastupile prije same prezentacije kao i za vrijeme druženja na štandu. Prvo je Šoltu predstavila direktorica TZ Šolta Jasmina Garbin koja je govorila o otoku općenito te otoku kao destinaciji. Prezentacija je završena kratkim videom o Šolti sastavljenom iz arhive TZ-a koju možete pogledati na :http://www.youtube.com/watch?v=loIoz31v7r0

Nakon toga prezentaciju je održao Marino Jakovčević, vlasnik agencija M-TTS koji je govorio o dodatnim ili tzv. izvanpansionskim uslugama na otoku i ponudi svoje agencije, a Goran Babin, voditelj hotela ''Martinis Marchi'' govorio je o hotelu, marini i njihovoj ponudi, također uz predivne snimke dvorca koje možete naći na adresi:http://www.youtube.com/watch?v=7Mlz--PZUPc. Osim brojnih Šoltana i prijatelja Šolte, predstavljanje Šolte uveličao je svojim dolaskom i savjetnik Ministra turizma, gospodin Ivo Bašić, koji je još od otvaranja marine ''Martinis Marchi'' postao zaljubljenik u Šoltu, te nije propustio ni ovaj događaj, a na zajedničkoj večeri saslušao je i problematiku i moguća rješenja po pitanju turizma, izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom destinacije na turističkoj sceni te odličnim primjerom suradnje lokalne samouprave i Turističke zajednice.

PROLJEĆE U DJEČJEM VRTIĆU “GROHOTE” Da se marljivost, trud i upornost isplate najbolje svjedoče mališani iz Dječjeg vrtića „Grohote“. Nakon već tradicionalne božićne prodajne izložbe, na kojoj su mališani prodavali malim ručicama izađene božićne ukrase i aranžmane, od zarađenog novca kupljen je printer s mogućnošću kopiranja. A vrijedni mališani s tetom Sandrom na čelu uključili su se ovog proljeća u manifestaciju obilježavanja Dana planete Zemlje. Tom su prigodom zasadili cvijeće na dječjem igralištu pored vrtića uz parolu „više cvijećamanje smeća“, tako da se djeca od malih nogu uče važnosti ekologije, očuvanja i brige o svom okolišu. U Dječjem vrtiću „Grohote“ u tijeku su pripreme za završnu priredbu kojom će se oprostiti s predškolcima kojih će ove godine biti čak (!?) osmero. U sklopu priredbe mališani će pripremiti novu prodajnu izložbu, a od prikupljenih sredstava otići će, kao i svake godine, na jednodnevni izlet negdje na otoku Šolti.


PRVA PRIČEST U MASLINICI Pripremila. Mirjana Blagaić

DAN

14

U Župnoj crkvi Svetog Nikole u Maslinici 13. svibnja bilo je posebno na svečanoj misi na kojoj je don Damir Milina uz poseban program u kojem su svoj obol dali roditelji i župčjani dok su djeca za ovaj obred sudjelovala uz svećenika na misnom slavlju. Prvopričesnici Maslinice su Magdalena Sinovčić, Luka Blagaić i Antonio Lovrinčević. Uz čestitanja po završenom obredu i želje svih da na ovom otoku bude što više djece, slavlje je nastavljeno u obiteljskom krugu prvopričesnika. Obred prve svete pričesti istog je dana u Župnoj crkvi u Grohotama obavio i don Dražen Radman.

OSNOVNE

ŠKOLE

“GROHOTE”

U utorak 15. svibnja Osnovna škola "Grohote" proslavila je Dan škole, obilježivši ga radno i svečano. U jutarnjim satima održana je nastava, a točno u podne u školskom dvorištu osnovci su, zajedno sa svojim nastavnicima, pripremili prigodnu priredbu na kojoj su prezentirali svoje pjevačke, glumačke, recitatorske i voditeljske talente. Djeca Osnovne škole "Grohote" pohađaju u sklopu dodatnih aktivnosti dramsku, plesnu, likovnu i recitatorsku grupu te školski zbor. Aktivnosti ne nedostaje, a mladi osnovci ne poznaju što znači trema pred nastup jer svi oni veoma rado sudjeluju u priredbama već od najmlađih vrtićkih dana. Učenici, profesori, roditelji i predstavnici Općine Šolta uživali su gledati dječji igrokaz, slušati solo-izvedbe mladih pjevača i pjevačica te gromoglasnim pljeskom odabrali i najbolje među vrlo dobrima. Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić kao i svake godine rado se odazvao pozivu na školsku priredbu te je tom prigodom svečano proglasio potpisivanje ugovora za gradnju toliko očekivane sportske dvorane što znači da bi izgradnja trebala započeti odmah po završetku školske godine, točnije za mjesec dana. Veliko veselje koje je uslijedilo po ovoj objavi bio je dodatan razlog za proslavu jer gradnjom školske dvorane šoltanskim osnovcima ispunili bi se mnogi dječji sportski snovi, a sigurno bi se time i sadržajno popunila ponuda sportsko-rekreacijskih aktivnosti na našem zelenom otoku tijekom zimskog perioda.

“ČUVITE” I “MARTINCI” U DOMU NA ZENTI Na incijativu Šoltanina Zvonka Sinovčiča, poznatog posebno u Donjem Selu gdje je godinama pjevao u pučkom crkvenom zboru, a koji je svoju treću životnu dob odlučio provesti u Domu za starije osobe na splitskoj Zenti, u srijedu 16. svibnja Dom na Zenti posjetile su šoltanske klape; ženska klapa "Čuvite" i muška klapa "DonjaciMartinci". Program je vodila Nataša Blagaić naglasivši koliko je gospodin Sinovčić pripomogao ženskoj klapi "Čuvite" u njihovom radu i nastojanjima za očuvanjem šoltanskih napjeva, a gopodin Sinovčić se lijepim Šoltankama za njihov dolazak zahvalio buketom crvenih ruža. "Čuvite" i "Martinci" uljepšali su poslijepodne svim stanovnicima Doma za starije donijevši im melodiju kraja u kojem su mnogi od njih proveli najljepše godine svog života. “Šoltanske novitadi” - broj 24 Urednica: Tihana Glavurtić - Kulturno-informativni centar Općine Šolta Izdavač: Općina Šolta, Podkuća 8, 21430 Grohote, Otok Šolta Kontakt broj: 091-882 70 76 e-mail: administrator@solta.hr; web: www.solta.hr TISAK: DES d.o.o. , Naklada: 500 kom

Šoltanske novitadi broj 24  

Informativni listak Kulturno-informativnog centra

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you