Page 17

Kuva: Xilinx

Wärtsilä haluaa älysatamat merelle

XDF2018: Lisää vipinää tekoälykiihdytykseen Xilinx esitteli Piilaakson San Josessa järjestetyssä XDF18-kehittäjätapahtumassa uuden piirialustan tekoälyratkaisujen laskentaan. Mukana tapahtumassa oli myös Nokian koneoppimisen kehittäjä Tero Rissa. Xilinx on valmistautunut kiihdytinalustansa markkinoille tuontiin huolella, sillä kisa on vasta alkamassa. Sitä tuo myös Intelin nykyisin omistama Altera, joka on aktivoinut myös kiihdytinpiirien ja -korttien kehittämisessä. Uusi Versal on valmistajansa ensimmäinen mukautuva laskennan kiihdytysalusta (ACAP), joka yhdistää skalaarikäsittelymoottorit, mukautuvat rautakiihdytysmoottorit ja tekoälymoottorit yhteen. Uusi tuote perustuu taiwanilaisen TSMC:n seitsemän nanometrin FinFET-prosessiin. Xilinx lupaa tarjota piirialustalla tehokkaan heterogeenisen kiihdytyksen mihin tahansa sovellukseen.

Uudessa tuotevalikoimassa tulee kuusi erilaista versiota, jotka on suunniteltu skaalautuvaksi erilaisiin AI-sovelluksiin. Ratkaisut soveltuvat pilvilaskentaan, verkkolaitteisiin, langattomaan viestintään, verkon reunalla tapahtuvaan laskentaan sekä päätelaitteisiin. Versal Prime-sarjassa on kaksiytiminen ARM Cortex-A72 -prosessori, kaksiytiminen ARM:n Cortex-R5 -reaaliaikaprosessori, 256 kilotavua muistia ja yli 4000 yksikön DSP-moottori. Uuden piiriperheen lisäksi Xilinx julkisti myös pilvisovelluksiin suunnitellut Alveo U200 ja Alveo U250 FPGA-kiihdytyskortit. Ne perustuvat Xilinx UltraScale+ FPGA-piireihin. Tähän mennessä neljätoista yritystä on kehittänyt jo sovelluksia kiihdytinkortille.. Niitä on muun muassa AI/ML-tehtäviin, videon transkoodaukseen ja genomiikkaan.

Suomen ainoa näyttölevytehdas siirtyy kiinalaisomistukseen Espoon Olarinluomassa sijaitsevan tehtaan uusi isäntä on kiinalainen yhteisyritys SRI Intellectual Technology. Olarinluomassa on ALD-/EL-tekniikkaa – Lohjan, Finluxin, Planarin ja nyt Beneqin nimissä vuodesta 1984 alkaen. Alkuaan elektroluminenssinäyttöjen tuotantotekniikka kehitettiin 70-luvulla Intrumentariumissa. ALD-valmistusmenetelmän kehittäjä Tuomo Suntola sai keksinnöstään toukokuussa Millennium-palkinnon. Olarinluoman tehdas on maail-

man suurin ALD-tekniikkaa hyödyntävä tuotantolaitos. Yrityskaupan kautta Beneq aikoo kasvaa Beneqin Sampo Ahosen mukaan muun muassa läpinäkyvissä näytoissä ja ja puolijohdeteollisuuden ALD-ratkaisuissa. Tuotanto säilyy myös Espoossa.

Wärtsilä haluaa siirtää satamat uuteen aikaan. Yritys lanseerasi Hampurin SMM-messuilla visionsa tulevaisuuden älykkäistä ja nykyistä ekologisimmista satamista.. Kyseessä on aloite, johon Wärtsilä kutsuu eri alojen ja toimijoiden edustajia yhteistyöhön uusien teknologioiden hyödyntämiseksi ja liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa.

Kuinka monta kamerakennoa mahtuu? Kännykkävalmistajat ovat innostuneet viime aikoina laitteiden kameratekniikan kehittämiseen. Ratkaisua haetaan kamerakennojen määrää kasvattamalla uuden Samsungin A9:n tyyliin. Uutuudessa on jo neljä eri tehtäviin tarkoitettua kennoa ja huhutussa Nokian 9 mallissa kennoja olisi jopa viisi.

5G-seminaarivideot katsottavissa Helsingissä järjestetty 5G Momentum -tapahtuman esitykset ovat edelleen verkosta katsottavissa. Mukana on 6G-tekniikoista kertomassa Oulun yliopiston CWC:n akatemiaprofessori Matti Latva-Aho. Linkki tapahtumavideoihin löytyy Uusiteknologian 2/2018 linkkipankista.

ARM kisaa ilmaisten ytimien kanssa ARM lähtee entistä voimallisemmin kisaan softapohjaisista suoritinytimistä. Yritys tuo Xilinxin kanssa tarjolle ohjelmoitaville piireille myös Cortex-M-suoritinytimet. Kokonaan ydin ei ole ilmainen, sillä jos tekniikkaa halutaan käyttää kaupallisesti myytävässä tuotteessa, siitä suoritetaan edelleen myytävän tuotteen menestykseen suhteutettu lisenssimaksu.

Alihankinta juhli 30 vuottaan Alihankinta-messuilla valittiin vuoden päähankkijaksi Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja alihankkijaksi työkoneiden ohjaamovalmistaja MSK Cabins. Tampereella oli myös 11 startup-yritystä, joista yksi niistä oli vantaalainen insinööritoimisto Wizense. Yritys esitteli tapahtumassa IoT-kehityspalveluitaan. Näyttelyn lisäksi tapahtumassa järjestettiin konenäköseminaari, jossa oli mukana Beckhoff, Dimensium, Fimmic, Lateral Engines, Roima, Sapotech, ja Sick. Seuraavan kerran Alihankinta järjestetään Tampereella 24.-29.9.2019. UT 2/2018 - 17

Profile for Uusiteknologia.fi

Uusiteknologia.fi 2/2018  

Uusinta luettavaa teknologiasta! Tutustu mm. IoT-, WiFi-, 5G-aiheisiin ja kvanttitietokoneiden saloihin! Finnish electronics and technology...

Uusiteknologia.fi 2/2018  

Uusinta luettavaa teknologiasta! Tutustu mm. IoT-, WiFi-, 5G-aiheisiin ja kvanttitietokoneiden saloihin! Finnish electronics and technology...

Advertisement