Page 1

Ota maksuton lehti mukaasi, ole hyvä!

3/2016

Reipas ote elämään – nauti ja ole upea! Kukistetaan HPV – tietopaketti testaamisesta Flunssa vai influenssa? Rakasta sydäntäsi nainen!

Hengitysasiaa: Kulkeeko henki? Avaa tukkoisuus uusin konstein Vältä urheiluvammat – vinkkejä myös hoitoon

Mikä myooma?

Uutinen:

Suklaaseen vähemmän sokeria – maku silti sama!

Liity Uuman tykkääjiin! Jaa lehteä myös muille.


ENERGIAA – luonnollisesti

Uuma numero 3 / 2016 Talvinumero www.uumalehti.fi

Facebook: Naisten terveysopas Uuma

Tilaa Uuman terveyskirje: www.doctrina.fi

Toimitus: Doctrina Viestintä Puh. 040 7541673

Päätoimittaja: Riitta Rautakoura FM Etunimi.sukunimi@doctrina.fi

Taitto / Graafinen suunnittelu:

Apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

Anja Parvela Petraus

Bio-Qinon Q10 sisältää hyvin imeytyvää ubikinonia sekä C-vitamiinia, joka edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Kehon energia tuotetaan solujen mitokondrioissa, jotka ovat pieniä, pavun muotoisia rakenteita jokaisen solun sisällä. Ubikinoni on välttämätön aine solujen toiminnalle, mutta sen pitoisuudet alkavat laskea jo 20-25 -vuotiaana. Bio-Qinon Q10 voi auttaa palauttamaan normaalit ubikinonitasot. Bio-Qinon Q10 on yli 20 vuoden tutkimuksen ja tuotekehityksen tulos. Parhaiten dokumentoidulla ubikinonivalmisteella on tehty yli 90 tieteellistä tutkimusta, jotka takaavat valmisteen laadun, hyötyosuuden sekä puhtauden.

FI_Q10_AD_Uuma_103x297_0316

Pharma Nord on yksi Euroopan johtavista korkealuokkaisten ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajista, jonka tuotteita on myynnissä yli 45 maassa ympäri maailmaa.

09-8520 2215 • www.pharmanord.fi

Kuvat: Shutterstock, istock ja muut kuvaajat (mainittu kuvien yhteydessä)

Ilmoitusmyynti ja lehden lisätilaukset jakelupisteisiin: info@doctrina.fi Seuraava lehti ilmestyy 4 / 2017


Pääkirjoitus

Hei Lukijat!

Tällä kertaa lehtemme on täynnä sekä tiukkaa asiaa mm. HPV-infektiosta että jokaiselle urheilijalle sopivia vinkkejä. Lisämausteena hyvinvoinnin vinkkejä, joita todella tarvitaan nyt keskellä talvea. Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu sopivan liikunnan lisäksi tietysti ravinnosta, mutta myös henkisestä jaksamisesta ja mielen huollosta. Mielen huoltoon kuuluu myös itsensä helliminen niillä tavoilla, jotka kullekin ovat mieluisia. Nauttia saa, olipa kyseessä sitten uusien alusvaatteiden hankinta tai avantoon pulahdus. Elämän ei tarvitse olla liian totista, nauttiminen ei ole rikollista. Trendikästä tuntuu olevan ääripäihin meno hyvänolon alueella. Joku päättää lopettaa kokonaan alkoholin nauttimisen, joku haluaa urheilla 6 päivänä viikossa, joku mittaa jokaista arvoaan ja joku taas noudattaa tiukkaa ruokavaliota. Onko elämämme tarkoitettu näin tiukaksi? Pitäisikö valita kultainen keskitie ja nauttia yksinkertaisista asioista, jopa arjesta? Olisiko meille kuitenkin parempi nauttia toisinaan elämän pienistä paheista, vai elettävä mahdollisimman terveellisesti? Näissä ajatuksissa halki talven tuulen ja tuiskun, pimeyden ja tähtitaivaan. Eläköön jokainen valitsemallaan tavalla, itseään ja kanssakulkijoita arvostaen sekä erilaisuuden hyväksyen. Tänään oli kauniin keltainen auringonlasku, meren pinta jähmettyi kiiltäväksi ja lopulta pimeyden laskeuduttua saimme lumituiskun. Ihmiset sytyttävät kynttilöitään ja nauttivat illasta. Tervettä talvea Sinullekin! Riitta Rautakoura Päätoimittaja

Sisällysluettelo: Pääkirjoitus...............................................................................3 Useimmat saavat HPV-viruksen jo nuorena.................4-5 Mistä naisen sydän kärsii?..................................................6-7 Hengityksen hyvinvointi: Kulkeeko henki?...................9 Vierumäen vinkit ja miten ehkäistä urheiluvamma...10-11 Mikä on myooma? ..............................................................12-13 Upea nainen ..........................................................................13 Hyvänolon vinkit..................................................................14-15 Terveysuutisia........................................................................16-17 Onko ikäihmisen lääkehoito kunnossa?........................18-19 Miksi ja kenelle HPV-testi?....................................................19

3


Useimmat saavat HPV-viruksen jo nuorena Seulonta ja rokotukset vähentävät kohdunkaulan syövän riskiä merkittävästi Ennen Papa-seulontaa kohdunkaulan syöpä oli Suomessa naisten 3. yleisin syöpä. Papa-seulonnan avulla on onnistuttu vähentämään 80 % kohdunkaulan syöpään sairastumisia ja kuolemia. Nykyään sairastuneita naisia on Suomessa vuosittain vain noin 160. Terveydenhuolto on tehnyt tässä merkittävää työtä. HPV-infektio eli papilloomavirus-infektio altistaa kohdunkaulan syövälle yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa. Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, muut gynekologiset infektiot kuten esimerkiksi klamydia, HIV ja riskialtis sukupuolikäyttäytyminen. HPV-tyyppejä on löydetty noin 170 kappaletta, joista 40 pystyy aiheuttamaan sukupuolielinten alueen infektion. Matalan syöpäriskin papilloomavirukset saattavat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia kuten ihosyyliä, kurkunpään papilloomia ja sukupuolielinten kondyloomia eli visvasyyliä.

Emättimen tähystystutkimuksia tekevä lääkäri Päivi Galambosi haluaa muistuttaa kaikkia nuoria tyttöjä HPV-rokotteen ottamisen tärkeydestä. Mikä HPV-infektio? HPV-infektion keskimääräinen kesto on nuorilla naisilla (13-23 -vuotiaat) noin 8 kuukautta, vanhemmilla kauemmin. Korkean riskin tartunta kestää yleensä kauemmin kuin matalan riskin. Korkean riskin HPV-tyyppejä tunnetaan 12 kappaletta, joista tärkeimmät ovat tyypit 16 ja 18. Näitä vastaan on myös kehitetty rokote.

Kuitenkin niillä, joilla HPV-infektio (erityisesti korkean riskin) pitkittyy, on riski saada kohdunkaulan syövän esiaste-muutoksia, jotka saadaan lähes aina kiinni seulonnalla, jolloin esiasteet voidaan hoitaa ja estää syövän kehittyminen.

Korkean riskin viruksen olemassaolo voidaan tutkia HPV-testillä. HPV-testiin käytetään kohdunkaulan tai emättimen soluja, näytteenotto vastaa Papa-näytteen ottoa. Kohdunkaulan esiaste-muutokSukupuolielämän alettua 70-80 % ihmisistä saa elämänsä aikana HPV-tartunnan. Naistentautien ja syn- set voidaan diagnosoida emättimen tähystyksen ja kohdunsuulta otettavien koepalojen avulla. nytysten erikoislääkäri Päivi Galambosi muistuttaa kuitenkin, että valtaosa (jopa 90 %) näistä paranee itsestään 2 vuodessa. HPV-testin hyvät puolet vs. Suurimmalle osalle ihmisistä HPV ei aiheuta kohdunkaulan syövän esiasteen muutoksia saati syöpää. HPV-infektiosta syövän harvoin tapahtuvaan kehittymiseen menee keskimäärin 20-30 vuotta. Muutoksien esiintyessäkin valtaosa lievistä muutoksista paranee itsestään ajan kanssa.

4

Papa-testi HPV-testauksella voidaan vähentää kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta vähintään yhtä paljon kuin papa-kokeen avulla. Suomessa on tehty suuri tutkimus, jossa kunnallisen papa-seulonnan yhteydessä otettiin HPV-testi ja HPV-posi-


tiivisille tehtiin vielä papa-koe. HPV-testin avulla löytyi merkitsevästi enemmän vahvoja esiasteen muutoksia kuin pelkän papa-testin avulla. HPV-testi on hyvin herkkä testi, joten sen käyttöä väärin perustein ei suositella. Turhat testit voivat varsinkin nuorten naisten keskuudessa lisätä sellaisten muutosten löydöksiä, jotka paranisivat itsestään. Mahdollisen haitan aiheuttaa tällaisten muutosten hoito kirurgisesti, mikä voi lisätä riskiä ennenaikaiseen synnytykseen seuraavissa raskauksissa. ”Onkin tärkeää määrittää ne naiset, jotka oikeasti hyötyvät HPV-testauksesta, ettei lisätä turhaa huolta ja haittoja naisten keskuudessa. Toisaalta kun HPV-testin tulos on negatiivinen, kertoo se pidemmän matalamman riskin jaksosta, kuin negatiivinen papa-kokeen tulos”, Päivi Galambosi tähdentää.

Kuinka tärkeitä ovat seulonnan ohella tehtävät HPV-testit? Seulontaohjelmassa voidaan käyttää papa-testiä tai HPV-testiä. Kun seulonnassa käytetään HPV-testiä, löydetään enemmän vahvoja esiastemuutoksia verrattuna Papa-testin käyttöön ja pystytään paremmin ehkäisemään syöpien syntyä yli 30-vuotiailla naisilla.

Muista HPV-rokotteen merkitys! HPV rokote estää rokotteen sisältämien HPV-tyyppien aiheuttaman infektion ja sitä kautta esiasteiden ja syövän kehittymisen. HPV sisältyy kansalliseen rokoteohjelmaan ja se annetaan ilmaiseksi kaikille 11-12 -vuotiaille tytöille. HPV-rokote kannattaa asiantuntijoiden mukaan ehdottomasti antaa kaikille tytöille. Myös pojat pitäisi saada rokotusohjelmaan. Rokotteiden avulla sekä uudet esiasteet että kohdunkaulan syövät tulevat romahdusmaisesti vähenemään. Harmittavasti vain 60-70 % tytöistä on ottanut rokotteen! Asiantuntijat: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Galambosi, HUS, Aava Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Maija Jakobsson, HUS, Aava Lähteet: Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset -käypä hoito suositus, Duodecim

HPV-testien ottaminen ja luotettavuus • HPV-testi voidaan ottaa kunnallisissa kohdunkaulan syövän seulonnoissa 30–65 -vuotiailta naisilta 5 vuoden välein. • HPV-testi otetaan myös toistuvan lievän papa-muutoksen yhteydessä yli 30-vuotiailta ja hoidettujen tai hoitamattomien (emättimen tähystyksen ja koepalan avulla todettujen) kohdunkaulan syövän esiasteiden seurannassa tuoreen HIV-diagnoosin yhteydessä yli 30-vuotiailta. • Kotinäytteen oton avulla saadaan lisättyä kohdunkaulan syövän seulontaan osallistuvien määrää niiden naisten joukossa, jotka eivät osallistu kutsukirjeiden perusteella. • Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan yli 99 %:ssa itse otetuista näytteistä saatiin luotettava tulos.

5


Ikä lisää infarktiriskiä Naisen sydän kärsii tupakasta, ylipainosta, stressistä… Naisilla on miehiä suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin, mutta noin kymmenen vuotta miehiä vanhempana, toteaa Sydänsairaalan kardiologi, professori Katriina Aalto-Setälä. Naisten epämääräisemmät oireet tekevät diagnosoinnista hankalampaa ja se viivästyttää hoidon aloittamista. Tupakointi lisää riskiä huomattavasti.

kuvassa professori Katriina Aalto-Setälä

Suomalaisten miesten sydänsairaudet ilmenevät keskimäärin noin 65 vuoden iässä, mutta naisten vasta yli 75-vuotiaana. Tupakoinnin lisäksi naisten sydämelle ovat vaaraksi korkeat veren rasva-arvot eli kolesteroli, korkea verenpaine, sokeritauti eli diabetes, ylipaino, vähäinen liikunta, runsas alkoholinkäyttö sekä stressi ja masennus.

vaaraa jopa miehiä enemmän. Pelkkä tupakansavulle altistuminen on yhtä suuri riski kuin itse tupakointikin. Riskiä pahentaa entisestään, jos tupakoiva nainen käyttää e-pillereitä tai sairastaa diabetesta. Hyvä uutinen on, että tupakoinnin lopettaminen vähentää nopeasti sydänsairausriskiä.

Pienikin painonpudotus kan-

Sepelvaltimotauti ilmenee paitsi rintakipuna myös rytmihäiriöinä ja sydämen vajaatoimintana. Pahim- nattaa millaan seurauksena on ”sydänkohtaus” eli sydänin- Toinen naisten selkeistä riskeistä on ylipaino, farkti ja sen mahdollisesti aiheuttama äkkikuolema. etenkin keskivartalolihavuus. Jo lieväkin ylipaino lisää sepelvaltimotaudin varaa. Ylipainoon liittyvä rasva-aineenvaihdunnan ja veren hyytymisen Sydämen kipuilu voi tuntua häiriöt vaikuttavat naisen terveyteen miehiä haitalliaivan muualla semmin. Ylipainoon läheisesti liittyvä diabetes lisää – Naisten sepelvaltimotaudin toteamista hankanaisten sepelvaltimotaudin vaaran viisinkertaiseksi. loittaa oireiden epämääräisyys, kertoo Katriina Hyvä uutinen on, että vähäinenkin painonpudotus Aalto-Setälä. Rintakipua useammin kipu tuntuu yläselässä, hartioissa, kaulassa, leukaperissä tai käpienentää riskiä. Ja koska hyvä fyysinen kunto suosivarsissa. Oireilu voidaan sekoittaa ylävatsakipuun jaa naisia sydänsairauksia vastaan, jopa enemmän tai närästykseen vaikka ne eivät liitykään selkeästi kuin miehiä, voidaan todeta liikunnan suojaavan ruokailuun. Huimaus ja huonovointisuus, väsymys erityisesti naisen sydäntä. ja ahdistus saatetaan tulkita muista syistä johtuviksi. Myös kohonnut verenpaine on naisilla suurempi sydänsairausriski kuin miehillä. Riskiä lisää se, että Selkein tunnistettava sepelvaltimotautia lisäävä riski joka kolmannella 35–64 –vuotiaista naisista on koon tupakointi. Tupakointi lisää naisten sairastumis- honnut verenpaine ja vain puolet heistä tietää sen.

6


Naisten liiallinen alkoholinkäyttö on sekin isompi sydänriski naisille kuin miehille.

Vaihdevuodet lisäävät riskiä Vaihdevuosien aikana naisten estrogeenipitoisuus vähenee. Se itsessään lisää sydänsairauden riskiä. Sen lisäksi se vähentää naisen stressin sietokykyä lisäten ennestään sepelvaltimotaudin vaaraa. Hormonikorvaushoidolla on sydänsairauksien riskitekijöihin edullinen vaikutus. Korvaushoitoa suositellaan tällä hetkellä kuitenkin ainoastaan vaihdevuosioireiden hoitoon, eikä sitä suositella käytettäväksi ainoastaan muiden sairauksien, kuten sepelvaltimotaudin, ehkäisyyn. Vaihdevuosien jälkeen riski keskivartalolihavuuteen, diabetekseen ja kohonneeseen verenpaineeseen suurenee, joten edellä kerrotusti riski sepelvaltimotautiin kasvaa entisestään.

www.sydansairaala.fi

Kuten riskilistasta näkyy, naisten sepelvaltimotaudin hoidon keskeisin muoto on

elämäntapahoito:

• tupakoimattomuus liikunta • säännöllinen ruokaremontti, vä• tarvittaessa häinenkin pudottaminen ja alkoho• painon lia korkeintaan 6 ravintola-an•

nosta viikossa lääkehoidossa sekä hyvän verenpaineen että sokeritaudin ja korkean kolesterolin hoito on tärkeää.

Hyvässä hapessa

7Kulkeeko henki? Apukeinoja hengitysteiden avaamiseen Hengitys on elämämme perusasioita. Hengitysteihin voi myös liittyä monenlaisia ongelmia ja sairauksia. Samoin hengitystekniikka voi olla pielessä. Erityisesti urheilijoille tai puheammattilaisille on tärkeää hengittää oikein. Ikäihmisillä saattaa olla hengitysvaikeuksia ja kuka tahansa saattaa hengittää liian pinnallisesti ja kevyesti. Miten sinä hengität? Keuhkoahtaumatauti ja astma aiheuttavat hengitysongelmia. Samoin huono sisäilma, joka voi olla esimerkiksi kosteusvaurioiden aiheuttamaa, vaikeuttaa hengityksen toimivuutta. Kosteusvaurioiden yhteydessä esiintyy usein monia muita sisäilmaan liittyviä tekijöitä (esim. puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila, kuiva sisäilma, hajut, tupakansavu, mineraalikuidut ja erilaiset allergeenit), jotka voivat vaikuttaa oireiluun.

Kosteusvaurioiden terveysvaikutuksista tehtiin syksyllä myös Käypä hoito -suositus kts. www.kaypahoito.fi.

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri, LT Taina Taskinen kertoo koulujen ja kiinteistöjen sisäilmaongelmien aiheuttavan jatkuvan infektiokierteen. ”Infektiot alkavat, jos kiinteistössä on kosteusvaurioita, mineraalikuituja tai ilmastointiongelma. Kosteusvaurioisissa tiloissa sisäilman epäpuhtaudet, kuten mikrobit ja mineraalikuidut aiheuttavat yleisemmin infektioita hengitysteissä. Etenkin astmaatikolla oireilu alkaa herkemmin huonossa sisäilmassa. Keuhkoputket ahtautuvat turvotuksesta ja limakalvojen ärsytyksestä, jolloin niihin kertyy limaa. Se olisi saatava liikkeelle ja keuhkoputket avautumaan”, Taskinen kertoo.

Tulehdukselliseen infektioon ja tukkoisuuteen auttavia hoitoja: • Höyryhengitys (höyrykuppi apteekeissa) • Nenähuuhtelukannu (sarvikuono), joka huuhtelee poskionteloita ja nenää. • Uusin hoitomuoto WellO2 –puhalluslaite, joka avaa ja kosteuttaa hengitysteitä (aktivoi hengitystä ja puhdistaa hengitysteitä).

Uudessa WellO2 -laitteessa yhdistetään vastuksellinen puhaltaminen ja höyryhengitys. Vastuksellista puhaltamista eli pulloon puhaltamista on käytetty ennen hoitona mm. keuhkoparantoloissa.

Vastuksellinen puhaltaminen ja höyryhengitys Vastuksellisessa puhaltamisessa hengittämiseen osallistuvat syvät lihakset tekevät enemmän lihastyötä kuin normaalissa uloshengityksessä, jolloin rintakehän paine saa liman nousemaan koko keuhkojen alueelta helpottaen mm. astmaatikkojen hengittämistä. Hengitystä vahvistava laite kohentaa yleiskuntoa ja soveltuu sen vuoksi kaikille ja etenkin ikääntyneille Lämpimän höyryn hengittäminen taas kostuttaa ja avaa hengitysteitä sekä tekee liman juoksevammaksi. Pientä vastusta vasten hengittäessä myös nielun alueen lihakset vahvistuvat, joka taas helpottaa uniapneapotilaiden ja äänihäiriöisten sekä laulajien oireilua”, Taina Taskinen kuvailee. Etenkin astmakohtauksessa hengitys on tyypillisesti pinnallista, työlästä ja uloshengitys on pidentynyt, jolloin elimistö ei saa riittävästi happea. Astmaatikkojen lisäksi pinnalliseen hengittämiseen voi tottua ilman hengitysteiden sairautta. WellO2-laite ohjaa oikeaan hengittämiseen. ”Flunssan hoidossa lämmin 60-80 (70) -asteinen höyry heikentää virusten elinvoimaisuutta ja nopeuttaa parantumista. Veteen voi lisätä mentholia tehostamaan höyryn vaikutusta. Lämmin vesihöyry avaa flunssaista nenää ja kosteuttaa sekä huuhtelee hengitysteitä”, Taskinen neuvoo. Taskinen muistuttaa myös, että on fysiologisempaa hengittää sisään nenän kuin suun kautta. Suun kautta hengitys altistaa myös hampaiden reikiintymiselle.

Taina Taskinen on työterveyslääkäri ja on toiminut aikaisemmin 15 vuoden ajan terveyskeskuslääkärinä. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 2001 koulujen sisäilman terveysvaikutuksista lapsille.

9


Uuman vinkki urheilijoille: Vierumäellä testataan erilaisia hoitomuotoja Urheileville sattuu ja tapahtuu – terveysteknologiastakin saa apua Urheileville ihmisille syntyy vuosien mittaan kulumia ja urheiluvammoja, joita joudutaan hoitamaan leikkauksin ja erilaisin kuntoutuskeinoin. Vammat tai leikkaushaavat paranevat joskus ikävän hitaasti ja urheiluun tulee pitkiä katkoksia.

moniin eri kipu- ja tulehdustiloihin: akuuttiin leikkaushaavan hoitoon, leikkausalueen turvotuksen poistoon ja kroonisiin kiputiloihin. Myös paikallisiin tulehduksiin mm. nivelpsoriasiksen hoidossa on saatu hyviä tuloksia.

Vierumäelle tarjoutuu mahdollisuuksia testata eriTehoa ja vaikuttavuutta laisia uusia tapoja ja välineitä edistää kuntoutumista ”Itse olin aluksi laitteen tehoa kohtaan melko skeja urheilun suorituskykyä. ptinen. Ihmiset ovat kokeneet saaneensa laitteesta apua, jopa välittömästi hoidon jälkeen. Kipu helpotSairaanhoitaja Pia Hyppönen toimii Vierumäen ti ja turvotus väheni”, Pia Hyppönen kertoo. liikunta- ja terveysklinikalla. Viimeisempänä terveysteknologian laitteena heillä on ollut käytössä ”Uskon, että harrastajaurheilijoillekin laitteesta Terveystekniikan B-Cure Laser Sport. olisi apua. Jokainen reagoi tietenkin yksilöllisesti”, Hyppönen sanoo. ”Otimme laitteen käyttöön maaliskuussa 2016. Olemme saaneet erittäin hyviä kokemuksia ja hoitoVierumäellä B-Cure Laser Sport –laitetta on käytettuloksia tämän laitteen käytöstä. Laitetta on käytetty ty selkäkipuihin, polvisärkyihin, olkapääkipuihin,

Kivun hoitoon Tutkitusti tehokas

B-Cure Laser • • • • •

Soita 045 609 9000 tai tilaa osoitteesta

www.terveystekniikka.fi

Poistaa kipua ja parantaa tulehduksia Nopeuttaa solujen luonnollista parantumista Tutkitusti turvallinen Itsehoitoa milloin ja missä vain Pienikokoinen ja helppokäyttöinen

erveystekniikka


akuutteihin tulehduksiin ja leikkauksen jälkeisiin ”Tulehduskipulääkkeen syönti loppui, kun otin hoitiloihin. Käytössä ei ole rajoitteita eikä sivuvaikutoa säännöllisesti 4 kertaa päivässä aina 6 minuuttia tuksia. Lääkkeiden kanssa ei myöskään ole vasta-ai- kerrallaan.” heita, joten hoito on turvallista. Vesa muistuttaa aktiiviurheilijana venyttelyn tärkeAktiivinen harrasteurheilija Vesa Pietarinen kokeili ydestä ennen ja jälkeen suorituksen. Jos venyttely myös laser-hoitoa: jää, lihakset jäykistyvät ja kiristyvät. Sitten paikat ”Epäilin ensin hoidon toimivuutta. Tenniskyynärkipeytyvät helposti liikkuessa. pää oli vaivannut minua koko kesän ahkeran golfin pelaamisen takia. Mikään ei tuntunut auttavan. ”Nivelet löystyvät ja lihaskunto heikkenee iän myöYllätyksekseni käsi parani jo kolmen päivän hoitä, jolloin vammojakin tulee helpommin. Lihaksista don jälkeen. Se ei ole kipeytynyt uudestaan vaikka on siis tärkeää pitää hyvää huolta”, Vesa painottaa. pelaan golfia”, Vesa kertoo. Kylmä-kuumahoidot ja hieronta ovat laserin lisäksi tuttuja hoitomuotoja Vesan urheilevassa perheessä.

Liikkeelle turvallisesti!

Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat. Pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana ihminen tarvitsee liikuntaa. Liikkujille kuitenkin sattuu ja tapahtuu ja liikuntaharrastuksessa piilee myös riskinsä. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 350 000 liikuntatapaturmaa. Liikuntavammat voidaan jakaa äkillisiin vammoihin ja rasitusvammoihin. Lähes puolet äkillisistä vammoista on nyrjähdyksiä tai venähdyksiä ja useimmiten loukattu kehonosa on nilkka. Nilkka tyypillisesti pyörähtää jalan ulkosyrjän kautta ympäri. Polven nivelsidevammat liittyvät useimmiten suunnanmuutokseen tai äkilliseen jarrutukseen.

Mistä liikuntavammat johtuvat? Noin kolmannes vammoista aiheutuu kompastumisista, kaatumisista tai liukastumisista. Reilu kolmannes myös uskoo, että tapaturma olisi ollut vältettävissä. Myös rasitusvammat ovat hyvin yleisiä, tyypillisiä esimerkkejä ovat ns. penikkatauti ja jänteiden kiputilat. Sekä rasitusvammojen että äkillisten vammojen riskiin vaikuttavat olosuhdetekijöiden lisäksi liikkujan ominaisuudet. Huomioi myös valaistus ja suojavarustus! Jalkineiden tulee olla lajiin sekä liikkujalle sopivat. Liikuntavammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä liikehallintaa ja -taitoa eli motorista kuntoa kehittävällä harjoittelulla. Harjoitteet on hyvä tehdä alkuverryttelynä, joka samalla herättelee hermo-lihasjärjestelmää tulevaa harjoitusta varten.

Jotta liikunnasta olisi mahdollisimman paljon iloa ja terveyshyötyä ja vammoilta vältyttäisiin, on tärkeää muistaa syödä ja juoda oikein. Välillä on hyvä pitää kevyempiä viikkoja urheilun suhteen. Oman liikkumisesi riittävyyden voit testata osoitteessa http:// www.ukkinstituutti.fi/testaaliikkumisesi/ ja samalla tutustua terveysliikuntasuosituksiin. Liikehallinta testeihin ja harjoitusohjelmiin voit tutustua osoitteessa http://www.terveurheilija.fi/ materiaalit tai lataamalla Terve Urheilija -mobiilisovelluksen. Asiaan perehtyneeltä lääkäriltä tai fysioterapeutilta voit saada apua liikuntavammojen kuntoutukseen. Kirjoittaja: Liikuntalääketieteeseen erikoistuva naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kerttu Toivo, UKK-instituutti

Kiinnitä huomiota kaikkiin osa-alueisiin Verryttelyssä kiinnitetään huomiota selän, lantion ja raajojen hyvään asentoon ja turvalliseen liikerataan. Fyysisen kunnon muita osa-alueita ovat lihaskunto ja kestävyyskunto ja näillä on myös vaikutusta vammojen ehkäisyn kannalta. Muista, että liian yksipuolinen harjoittelu ilman riittävää palautumista voi johtaa rasitusvammoihin ja ylirasitukseen. Juoksemisesta aiheutunut rasitusvamma vaatii lepoa juoksemisesta, mutta myös oikeanlaista liikehallinta- ja voimaharjoittelua virheellisen kuormitustavan korjaamiseksi. Liikuntavammojen kuntoutukseen tulee kiinnittää huomiota, koska liikuntavammat ovat herkkiä uusiutumaan.

11


Asiantuntijana naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio, Terveystalo

Myooma on hedelmällisessä iässä olevan naisen vaiva Myooman syntyyn ei ole tiedossa täsmällistä syytä. Hormonien ja perinnöllisyyden tiedetään kuitenkin vaikuttavan niiden kehittymiseen. Kyseessä on melko tavallinen lihaskasvain, joka ilmestyy kohtulihakseen tai kohtuonteloon. Oireita ei välttämättä ole lainkaan, vaikka kasvain voi olla greipin kokoinen. Yleensä myooma on hyvänlaatuinen ja vaaraton. ”Myoomien geneettisyyttä on tutkittu ja havaittu perinnöllisiä piirteitä ja suvuittain esiintyvyyttä. Jos äidillä on ollut myomia, on tyttären riski saada niitä kolminkertainen. Lihavuus ja punaisen lihan runsas syönti ovat myös tunnettuja riskejä. Hoikkuus ei kuitenkaan suojaa myoomilta”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio kertoo. Noin 20-30 %:lla yli 30-vuotiaista on Ahonkallion mukaan myoomia. Ne kehittyvät hedelmällisen iän puolivälissä ja loppupuolella. Myoomat ovat hormoniriippuvaisia, estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat niiden muodostumiseen. Hormonien alkaessa hiipua kasvaimet kutistuvat ja kalkkeutuvat hiljalleen pois.

Usein oireeton lihaskasvain Suurin osa myoomista on oireettomia, kuitenkin riippuen sijaintipaikasta. Kohtulihaksen sisäinen myooma voi kasvaa isoksi samoin kuin kohdun ulkopinnalla oleva kasvain. Kun myooma alkaa muodostua, soluista osa alkaa lisääntyä ja muodostaa kasvaintiivistymän. Myoomat eivät yleensä katoa itsestään ainakaan ennen menopaussia. Kookas myooma voi aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, ulostamishankaluuksia tai painontunnetta. Kipuja ei yleensä esiinny, mutta yhdynnässä voi joskus tuntua kipua myooman sijainnista johtuen. Myös kuukautishäiriöitä voi ilmaantua. ”Jos myooma työntyy kohtuonteloon, voi se jo sentin kokoisena aiheuttaa oireita, lähinnä vuotohäiriöitä. Silloin voidaan käyttää lääkehoitoa tai miettiä leikkausta. Yleensä myooma voidaan todeta normaalissa gynekologisessa sisätutkimuksessa ja pienemmät ultraäänikokeessa. Suuren kasvaimen voi itsekin tuntea vatsan peitteiden läpi”, Ahonkallio toteaa.

12


Aikuisten hyvinvointiin ja terveyteen!

Seksuaaliterveyskauppa

Erilaisia hoitojakin löytyy Kun myooma havaitaan, sen kasvua seurataan aluksi. Puolen vuoden kuluttua katsotaan kertaalleen kasvuvauhti. Yhdellä tuhannesta on pahanlaatuinen sarkooma, jonka kasvuvauhti on nopea. Rauhallinen ja hyvänlaatuinen kasvain ei voi enää muuttua pahanlaatuiseksi. Oireetonta myoomaa ei Ahonkallion mukaan tarvitse hoitaa. Jos oireet häiritsevät, hoito valitaan kasvaimen sijaintikohdan mukaan.

Gummeruksenkatu 5 Jyväskylä puh. 014 616 358 www.antishop.fi

vaikutuksia. Lääkitystä voidaan käyttää toistuvasti sykleinä. Lääkkeen korkea hinta on oikeastaan sen ainoa haittapuoli”, Sari Ahonkallio summaa. Kohtuvaltimon tukkimisen tai ultraäänen tai radiofrekvenssienergian avulla voidaan myös tuhota myoomia. Jos lasten saaminen on vielä toiveena, voidaan tehdä tähystysleikkaus, joka säästää kohdun. Muuten kohtu yleensä poistetaan myoomaleikkauksessa. ”Myoomat voivat aiheuttaa (3 %) lapsettomuutta, sillä ne voivat olla syy keskenmenoihin tai vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohtuun. Raskausaikana myooma voi myös kasvaa isommaksi ja vaivata”, Ahonkallio kertoo.

”Myooma voidaan poistaa kohtuontelon tähystyksessä paikallispuudutuksessa. Lihaksen sisällä tai kohdun ulkopinnalla sijaitsevaa myoomaa voidaan pienentää lääkehoidolla. Tällä hetkellä käytetyin lää- Lisäksi hormonikierukka tai ehkäisyvalmiste voike on ulipristaaliasetaatti, jolla ei juurikaan ole sivu- vat hillitä myooman kasvua.

Upea ja seksikäs aikuinen nainen 48-vuotias blogisti Eriikka Sailo on elämästään ja naiseudesta nauttiva aikuinen nainen sekä pari- ja seksuaaliterapeutti. Lisäksi Sailo on kätilö, terveydenhoitaja, kipusairaanhoitaja ja työterveyshoitaja. Hänellä on pari- ja seksuaaliterapeutin vastaanotto Helsingissä Diacorissa ja Lääkäriasema Femedassa.

Kampaamo oli viikonloppuaamuna täynnä iloisia naisia. Toisia meikattiin ja toisille soviteltiin kuvausasuja. Kyselin nuorelta kampaajalta päivän teemasta ja hän vastasi reippaasti kirkkaalla äänellä: ”Te keski-ikäiset naiset olette meille hyviä asiakkaita, kun teillä on vakituiset työpaikat ja näin ollen varaa käydä säännöllisesti kampaajalla. Nuoret eivät käy.” Ahaa, nyt ymmärsin, mitä seksikäs keski-ikäinen nainen tarkoittaa, se tarkoittaa maksukykyistä. Tämä tosiasia oli pakko niellä. Katselin ympärilleni ja näin upeita naisia. Kaikki aikuisia ja itseensä tyytyväisiä, rauhallisia, jokainen omalla tyylillään. Upea, seksikäs nainen on sinut itsensä kanssa, hänen ei tarvitse enää kysellä lupaa keneltäkään, eikä mihinkään. Aikuinen nainen uskaltaa sanoa ei, mutta uskaltaa myös nauttia asioista, joita itse pitää tärkeänä. Seksikkyys on mielentila ja energiataso, joka huokuu ympäristöön lämpimänä energiana. Ei tarvitse enää pukeutua verkkosukkiin saadakseen tuntumaa omaan seksuaalisuuteensa, mutta toki voi sen tehdä jos haluaa. Tärkeämpää on kuitenkin löytää oma nautinto, josta energia kumpuaa. Milloin viimeksi hellit itseäsi itse ja annoit itsellesi aikaa hemmottelulle ja hyville ajatuksille? Lue koko Eriikka Sailon blogikirjoitus osoitteesta: www.doctrina.fi/uuma-lehden-blogi/ Eriikka kirjoittaa Uuma-lehdelle blogia. www.eriikkasailo.com

13 13


Vinkkejä hyvään oloon! Mistä hyvä olo ja terveys oikeastaan koostuvat? Ruoka, uni, ihmissuhteet, työ ja liikkuminen sekä fyysisen että henkisen kunnon ylläpito ovat palasia, jotka kokonaisuutena ja tasapainossa luovat ihmiselle hyvää oloa. Jos on fyysisesti huonossa kunnossa, ei henkinen puolikaan kukoista.

Herbamare yrttisuola – lisää vain ruoka • makua tuoreista luomuyrteistä • luonnollista jodia • ei lisäaineita Uutuus: Suomen ainoa sydänmerkkisuola vähäsuolaiseen ruokavalioon

Täyteläinen maku yrteistä ja merisuolasta

Pidätkö sinä kaikista näistä osa-alueista huolta? Fysiatri Veli-Pekka Valkonen kertoi Tampereella 13.10. pidetyssä HAPPEA! Hoitajille –tapahtumassa esimerkiksi siitä, miten merkittäviä vaikutuksia suolalla on ihmisen terveydelle ja mitä ravinnossa pitäisi muuten huomioida. Fyysiseen hyvinvointiin vaikuttavat ravinnon lisäksi mm. kehon liikkuvuus ja lihaskunto, mikroverenkierron toimivuus ja aineenvaihdunta.

Veli-Pekka Valkosen vinkkejä hyvään oloon:

• • • • • •

Venyttely ja riittävä uni jäävät usein liian vähiin. Joustavat lihakset parantavat liikkuvuutta ja estävät loukkaantumisia. Riittävä uni tuo vireyttä, energiaa ja vähentää onnettomuusriskejä. Huono ravinto aiheuttaa aineenvaihdunnan stressitilan. Erityisesti urheilussa tulokset heikkenevät, jos ravinto ei ole riittävää ja terveellistä. Syö enemmän aurinkokypsiä vihanneksia ja hedelmiä! Vain alle puolet suomalaisista syö päivittäin tuoreita vihanneksia. Juo riittävästi vettä (noin 2 litraa päivässä). Käytä säästeliäästi lihaa, voita, valkoista viljaa, makeisia, leivonnaisia ja alkoholia. Muista pähkinät, siemenet, pavut ja linssit!

14

Pidä säännöllinen ateriarytmi: 3 pääateriaa (aamiainen, lounas ja päivällinen) ja lisäksi 3-4 välipalaa sekä vettä.


• •

Fysiologisesti hapen pääsy verenkiertoon ja kudoksiin on keskeistä. Pumppaava ja jaksava sydän on tärkeä riittävän happimäärän saavuttamiseksi. Mieti millaista suolaa käytät! Liika natriumin saanti voi aiheuttaa verenpainetautia, sydämen vajaatoimintaa, dementiaa, aivovaltimosairauksia, munuaissairauksia, osteoporoosia tai mahalaukun syöpää. Käytä siis enemmän kaliumia sisältäviä suoloja, joissa on myös jodia.

Tiesitkö, että 80 % suolasta saadaan leivästä, lämpimästä ruoasta, lihavalmisteista, juustosta, mausteseoksista ja naposteltavista?

Ammattiurheilija neuvoo liikunnassa

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä pitää lämmittelyä treeniensä tärkeimpänä ja eniten aikaa vievänä osana. ”Lihakset pitää saada lämpimiksi pinnalta ja sisältä ja veri kiertämään kaikkialla kropassa, jotta voidaan turvallisesti siirtyä vaativimpiin, kudoksia rasittaviin harjoituksiin.” • Verryttely tulisi aloittaa kevyellä, mutta pitkäkestoisella aerobisella lihastyöllä. • Sen jälkeen on hyvä tehdä muutamia pieniä tunnustelevia liikkuvuusliikkeitä ja venytyksiä. • Vasta sen jälkeen siirrytään lihaksia aktivoiviin (kevyemmästä haastavampiin) liikkeisiin.

Kehon kuuntelu on tärkeää

Kasvisten runsas syönti (900 g / päivässä) laskee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä jopa 70 %. Hedelmät ja kasvikset ovat myös luustolle hyväksi. Elinvuosiamme vähentävät Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan eniten liika suola, tupakka, lihavuus ja kolesteroli. Toimiva aineenvaihdunta on tärkeää terveydellemme. Aineenvaihdunta tapahtuu solujen kautta ja siihen liittyvät kaikki elimistömme toiminnat nukkumisesta hengittämiseen. Mikroverenkierron merkitys on havaittu jo 1200-luvulla. Se on anatomisesti kiistattoman iso kudosalue ihmisessä. Verenkierron seuranta ylipäänsä on kuitenkin edelleen hankalaa.

Tiesitkö, että yksi tuore omena sisältää 400 tärkeää ravintoainetta?

Puutteellinen ravinto johtaa fysiatri Valkosen mukaan aineenvaihdunnan stressitilaan ja altistaa tulehdustiloille, koska vastustuskyky heikkenee. Kudosvauriot, huono palautuminen ja suorituskyvyn heikkeneminen kuuluvat myös huonon ravitsemuksen seuraamuksiin. Kudosvaurioihin liittyy kipuja, niveltulehduksia ja loukkaantumisia.

”Pitää osata arvioida, tarvitseeko jokin lihasryhmä enemmän työstämistä. Tässä pitää huomioida myös edellisten harjoitusten tuntemukset ja muut päivän rasitukset. Erityisesti ”kipeytyneitä” paikkoja pitää muistaa lämmitellä kunnolla”, Kristiina painottaa. Kristiina Mäkelä käyttää myös fysikaalista verisuoniterapiaa osana alkuverryttelyä. Se valmistaa hänen mukaansa kehon vastaanottamaan treenin paremmin ja vähentää loukkaantumisriskiä. Myöskin palautumisessa Kristiina vannoo fysikaalisen verisuoniterapian nimeen. Hoito perustuu mikroverenkierron aktivoimiseen.

Loppuverryttelyllä aloitetaan palautuminen! Kovassa työssä olleeseen lihakseen palautetaan Kristiinan mukaan rentous ja verenkierto kevyellä aerobisella rasituksella. Rasitustason nostamisen sijaan kuormittavuutta pyritään lopuksi vähentämään. Pitkiä, kovia venyttelyitä ei kannata tehdä heti harjoituksen jälkeen väsyneille lihaksille, mutta pieni lihasten pumppailu ja tunnustelu on hyväksi. Muista kehon kuuntelu!

Fysiatri Veli-Pekka Valkonen ottaa vastaan Mehiläisessä ja Pohjola sairaalassa.

15


5 väitettä flunssasta ja influenssasta ja totuus Nenä on tukossa, väsyttää, niveliä kolottaa ja poskia kuumottaa. Mistä tietää onko kyseessä flunssa vai influenssa? Pitävätkö 5 tuttua väitettä paikkansa?

Alkusyksystä kyseessä on todennäköisesti tavallinen flunssa, mutta loppuvuodesta saattaa jo saapua ensimmäinen kausi-influenssa-aalto. Väite 1. Influenssa on vain astetta rajumpi flunssa Kausi-influenssa on kokonaan eri tauti kuin tavallinen flunssa eli nuhakuume. Influenssa tarkoittaa A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni virus. – Influenssaan sairastuminen aiheuttaa suurimman riskin perussairaille, kuten kroonisesta sydän- tai keuhkosairaudesta tai diabeteksesta kärsiville, raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille lapsille. Influenssa voi myös pahentaa perussairauksia ja aiheuttaa jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Lievemmät jälkitaudit, kuten poskiontelontulehdus tai lapsilla tavallinen välikorvatulehdus, ovat tavallisempia flunssan yhteydessä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Väite 2. Vain influenssa nostaa kuumeen Erittäin korkea kuume on tyypillinen influenssan oire, mutta myös flunssa voi aiheuttaa aikuisella kuumeisen olon tai lievää lämmönnousua. Lapsilla korkeakin kuume (yli 38,5 astetta) on tavallinen flunssan yhteydessä. – Vaikka flunssan ja influenssan oireet ovat samankaltaiset, influenssa alkaa usein äkillisemmin, oireet ovat rajummat ja kestävät pidempään. Influenssaan ei yleensä liity alussa nenän tukkoisuutta. Korkean kuumeen lisäksi influenssalle ovat tyypillisiä voimakkaat nivelkivut, vilunväristykset, väsymys, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. Toisaalta on hyvä muistaa, että influenssankin oireet voivat olla vähäisiä, Halonen kertoo. Tavallisia flunssaoireita ovat puolestaan vuotava tai tukkoinen nenä, kipeä kurkku, kolottavat jäsenet, käheä ääni ja yskä.

Väite 3. Influenssaa epäiltäessä pitää aina mennä lääkäriin Sairauden aiheuttajasta riippumatta lääkärin hoitoa tarvitaan vain, kun oireet ovat voimakkaat: Jos kärsii korkeasta kuumeesta, hengenahdistuksesta, väsymyksestä ja tuntee olonsa hyvin

16

sairaaksi, on syytä käydä tarkistuttamassa tilanne. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, jos paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä kestää yli kolme viikkoa.

Väite 4. Flunssaa ei voi kokonaan välttää On totta, että harva välttää syksyllä ja talvella flunssan kokonaan. Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. – Aikuiset sairastuvat keskimäärin 1–5 kertaa vuodessa ja lapset vielä useammin. Syksy ja talvi ovat otollista aikaa virusten leviämiselle, kun ihmiset kokoontuvat sisätiloihin töissä, kouluissa ja päiväkodeissa, Halonen sanoo. Flunssaan ei ole rokotetta kuten influenssaan, mutta sairastumista voi torjua yksinkertaisilla infektioiden leviämistä ehkäisevillä toimilla: Pese käsiä ahkerasti ja yski tai aivasta nenäliinaan, hihaan tai kainaloon päin, älä kämmeneen tai toisia kohti. Kättelyä kannattaa välttää kokonaan flunssakauden aikana.

Väite 5. Viime vuonna otettu influenssarokote suojaa tartunnalta tänäkin vuonna Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten vanha influenssarokote ei suojaa taudilta enää tänä vuonna. Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä tautiaaltoa eli loka-marraskuussa, sillä vasta-aineiden kehittyminen kehossa kestää muutamia viikkoja. Rokotteen voi ottaa myös influenssakauden alettua, mutta suojan teho ei ensimmäisten kahden viikon aikana ole vielä riittävä estämään tartuntaa. – Rokote on tehokkain suoja influenssaa vastaan. Parhaimmillaan se estää lapsilla 5–9 influenssaa kymmenestä, terveillä työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan. Rokotetulla henkilöllä taudin kesto on myös lyhyempi kuin rokottamattomalla, ja rokotteilla estetään taudin leviäminen kotona ja työpaikalla, Halonen muistuttaa.

Lähde: Terveystalon tiedote (Anni Romu) 8.11.2016


Paperiresepti jää historiaan Vuodenvaihde tuo muutoksia lääkekorvauksiin ja reseptiasiointiin apteekissa, tässä tärkeimmät asiat:

Jatkossa kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti. Potilas ei voi enää kieltäytyä sähköisestä lääkemääräyksestä. Vuoden 2016 aikana määrätyt paperi- ja puhelinlääkemääräykset toimitetaan apteekeissa normaalisti lääkemääräyksen voimassaolon loppuun asti.

Lääkemääräysten voimassaolo pitenee Lääkemääräysten voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen. Aikaisemmin resepti oli voimassa vuoden. Tavoitteena on vapauttaa lääkärien työaikaa reseptien uusimisesta muihin tehtäviin ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Joillain lääkkeillä lääkemääräyksen voimassaoloaika säilyy vuoden mittaisena. Tällaisia ovat esimerkiksi huumausaineiksi luokiteltavat sekä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, joita ovat esimerkiksi punaisella kolmiolla merkityt lääkkeet. Ennen vuoden 2017 alkua kirjoitetut lääkemääräykset ovat voimassa yhden vuoden, ja niillä voi asioida apteekissa normaalisti lääkemääräyksen voimassaolon loppuun asti.

Suklaata, suklaata – vähemmän sokeria! Suklaapatukka saattaa sisältää tulevaisuudessa reilusti vähemmän sokeria, mutta maistua yhtä hyvältä kuin aiemmin. Nestlén tutkijat ovat kehittäneet keinon, jolla sokerin rakennetta muokataan uudella tavalla. Tähän uuteen prosessiin käytetään vain luonnollisia aineisosia. Se tarkoittaa, että vaikka suklaassa on reilusti vähemmän sokeria kuin aikaisemmin, kieli maistaa suklaan lähes yhtä makeana kuin aikaisemmin. Löydös mahdollistaa sen, että makeisten sokerimäärää voidaan jatkossa vähentää merkittävästi säilyttäen silti saman, tutun maun. ”Tämä on todella uraauurtava tutkimus. Tutkijamme ovat löytäneet täysin uuden tavan käyttää perinteisiä, luonnollisia aineisosia. Se luo mahdollisuuden vähentää sokerin kokonaismäärää makeisissamme jopa 40 prosenttia”, sanoo Nestlén teknologiajohtaja Stefan Catsicas. Nestlé on patentoimassa tutkimuslöydöksensä ja alkaa käyttää nopeasti liukenevaa sokeria makeisissaan vuodesta 2018 eteenpäin.

(Nestlén tiedote 1.12.2016)

17


Onko iäkkään lääkitys kunnossa?

Iän karttuessa sairaudet ja vaivat lisääntyvät, jolloin lääkehoito on perusteltua. Vanhusten lääkkeidenkäyttö on usein runsasta. Suomessa asuu yli 130 000 yli 75-vuotiasta, joilla on käytössään vähintään 10 lääkevalmistetta. Lääkehoidon ongelmat ovat yleisiä. Riskit lisääntyvät lääkelistan kasvaessa. Mitä useampia lääkevalmisteita käytetään samanaikaisesti, sitä enemmän valmisteilla on yhteisvaikutuksia. Joka neljäs seniori käyttää vanhuksilla vältettäviksi luokiteltuja lääkkeitä. Jopa joka toinen iäkäs kärsii lääkehaitasta, eikä oireita aina osata yhdistää lääkitykseen. Pahimmassa tapauksessa lääkehaittoja hoidetaan harkitsemattomasti toisilla lääkkeillä. Iäkkäistä sairaalapotilaista 10-30 %:lla hoidon syynä on sopimaton lääkitys.

tulisi tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Lääkehoidon kokonaisarviointi eli LHKA pitäisi tehdä viimeistään kun lääkkeiden annosjakelu aloitetaan. Siinä lääkäri, hoitaja ja farmaseutti arvioivat yhdessä hoidon järkevyyden. LHKA järkeistää lääkehoidon ja varmistaa sen turvallisuuden, jolloin ehkäistään potilaan toimintakyvyn heikkeneminen sekä terveys- ja hoivapalvelujen tarpeen lisääntyminen. Arviointi sopii esimerkiksi paljon terveyspalveluja käyttävien tai kaatuilevien ikäihmisten hoitoon, jos heillä on useita itsenäisesti otettavia lääkkeitä käytössä.

Lääkityksen vaikutus voi muuttua vuosien myötä

Miten arviointi tapahtuu?

Myös sopiva lääkitys voi vuosien saatossa muuttua hyödyttömäksi tai jopa haitalliseksi. Ikääntyminen muuttaa elimistön toimintaa ja alun perin hyvä lääkitys ei ehkä enää sovikaan. Mm. munuaisten toiminnan vähittäinen heikkeneminen altistaa lääkehaitoille. Potilaan hoitomyöntyvyys ja lääkkeen säännöllinen käyttö ohjeiden mukaan voi myös vaihdella. Suomalaisessa hoitokulttuurissa psyykenlääkkeitä käytetään huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, ja suuri osa niistä on alun perin tilapäiseksi tarkoitettuja ahdistusta lievittäviä ja nukahtamista helpottavia lääkkeitä. Rauhoittava lääkitys jää usein käyttöön vuosikausiksi hoitosuosituksista huolimatta. Unilääkkeiden tai rauhoittavien lääkkeiden pitkäkestoinen käyttö voi heikentää pysyvästi iäkkään ihmisen muistia ja toimintakykyä. Kaikki väsyttävät lääkkeet altistavat myös kaatumiselle.

Monilääkitys vaatii seurantaa

• • • • •

LHKA:ssa farmasian ammattilainen haastattelee potilaan ja päivittää lääkelistan myös itsehoitolääkkeiden osalta. Omahoitaja ja omainen ovat usein läsnä kotikäynnillä. Hoitaja huolehtii kirjallisten potilastietojen luovuttamisesta farmasistille. Farmasisti selvittää lääkkeiden ja annosten sopivuuden potilaalle sekä niiden yhteensopivuuden. Arvioinnissa huomioidaan mm. hoitosuositukset, lääkehaitat, potilaan munuaistoiminnan taso, vanhuksille sopimattomat lääkkeet sekä potilaan elämäntilanne.

Farmasisti analysoi löydetyt riskitekijät ja luonnostelee toimenpide-ehdotukset lääkityksen järkeistämiseksi. Lääkäri tekee hoitopäätökset terveydenhuollon ammattilaisten kanssa yhteistyössä. Katkonaiset hoitosuhteet ja tiedonkulun ongelmat vaikeuttavat lääkehoidon seurantaa. Siksi lääkehoidon arviointi ja seuranta ammattilaisten kanssa on erityisen tärkeää. Sen avulla voidaan vähentää lääkehaittoja ja turhia lääkärissä käyntejä. Lääkkeiden käyttö pysyy hallinnassa.

Monilääkitys voidaan pitää hallinnassa aktiivisella seurannalla ja puuttumalla havaittuihin lääkehoidon epäkohtiin. Sosiaali- ja Kirjoittaja: Paula Timonen, proviisori LHKA, toimitusjohtaja, terveysministeriön suositusten mukaan pitkäaikainen lääkehoito Pro dosis Oy

18


Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio, Terveystalo

Papa ja HPV -testaus Kotitestejä ja seulontoja – kenelle testaus on tarpeen ja kuinka moni osallistuu? Noin 30 % naisista ei osallistu kunnallisiin seulontoihin, vaikka saavat kutsun. ”Yli 50-vuotiaat naiset osallistuvat seulontoihin edelleen tunnollisesti, mutta viime vuosina nuoremmat naiset ovat valitettavasti osallistuneet niihin laiskemmin. Alle 40-vuotiaista osallistuu vain 55-64 %”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio kertoo.

Miksi naiset eivät osallistu?

”Papilloomaviruksen aiheuttamien solumuutosten riskiä lisäävät tupakointi ja partnereiden suuri määrä. Eli jos on vaihtuvia kumppaneita, testeissä olisi syytä käydä”, Sari Ahonkallio toteaa. Alle 25-vuotiaiden ei Ahonkallion mukaan tarvitse käydä seulontatesteissä. On hyvä muistaa, että myös HPV-rokotteen saaneiden pitäisi käydä testeissä, koska rokote ei suojaa kaikilta HPV-infektioilta.

Miksi testiin? ”Kohdunkaulan syöpä on käytännössä aina papilloomaviruksen aiheuttama. Jos virus löydetään ennen kuin se on aiheuttanut solumuutoksia, voidaan tiheämmin otetuilla Papa-testeillä saada solumuutokset kiinni siinä vaiheessa, kun ne ovat vielä hoidettavissa”, Ahonkallio muistuttaa.

Syitä ei tarkkaan tiedetä, mutta kyselyjen perusteella seulonnan väliin jättämiseen voi olla syynä vaikkapa työkiire, näytteenoton Uudet kotitestit ovat tutkimuksissa osoittautuneet keinoksi pelko, gynekologisen tutkimuksen epämieluisuus, syövän pelko saada myös seulontakutsuun vastaamattomia naisia seulonnan piiriin. tai se, ettei usko tarvitsevansa seulontaa (tämä voi johtua myös tiedon puutteesta). ”Papa-näytettä kotitesti ei korvaa, mutta jos kotitestin avulla tulee ilmi papilloomavirusinfektio, voidaan sen jälkeen otetulla ”Jotakin vaikutusta asiaan saattaa olla sillä, että kohdunkaulan Papalla tai kohdunkaulan tähystystutkimuksella varmistaa, syöpä on seulontojen myötä käynyt harvinaisemmaksi, eikä onko virus aiheuttanut solumuutoksia”, Ahonkallio kertoo. läheskään jokaisen tuttavapiirissä ole naista, joka olisi siihen sairastunut, joten riski tavallaan unohtuu”, Ahonkallio arvelee. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus Suomessa saatiin vähenemään dramaattisesti sen jälkeen, kun 1960-luvulla aloitettiin julkisin varoin kustannettavat 30-60 -vuotiaiden naisten Papa-seulonnat. Ketkä ovat erityisesti riskiryhmiä ajatellen HPV-virusta ja solumuutoksia?

Kotitestin lähettäminen Papa-seulontoihin osallistumattomille naisille ei toistaiseksi ole vielä rutiinikäytäntö. Suomessa kotona otettavaa HPV-testiä tarjoavat ainakin Yhtyneet Medix Laboratoriot ja Genleven. Medixlab.fi on palveluportaali, joka perustuu asiakkaan kotiin tilaamaan näytteenottopakkaukseen. Näytteen ottamisen jälkeen näyte postitetaan suoraan laboratorioon, jossa se analysoidaan keskuslaboratoriotasoisin menetelmin. Analyysituloksen asiakas saa suoraan palveluportaaliin, josta hän voi tarkastaa sen kirjautumalla palveluun pankkitunnuksin.

Paremman lääkehoidon puolesta

Monilääkitys hallintaan moniammatillisella yhteistyöllä

Pro dosis Oy p. 010 327 2380 www.prodosis.fi 19


Intiimivaivoja? Multi-Gyn Actigel on tehokas paikallisgeeli emättimen bakteerivaginoosin hoitoon. Se helpottaa välittömästi kutinaa ja ärsytystä. Sopii käytettäväksi myös raskausja imetysaikana.

Luonnollinen raaka-aine uutettu lääkealoesta

APTEEKISTA

www.multi-gyn.fi


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.