Page 1

Határon-Túra 2011 kérdőív - ELEMZÉS 1.

Általános statisztikai adatok

A túra befejeztével az Útvonal-Biztosítás Egyesület - Motor3 - online kérdőíves módszerrel felmérte a túrázók véleményét. Az adatfelvételi időszak szeptember 1. és 25. közötti időintervallumban zajlott. A kérdőív terjesztésére két fórumot, a HT2011 zárt csoportot és a Vuelta hírlevelet használtuk. A minta nagysága N=78 fő, az összes túrázó 46 %-a. Az adatok beérkezésének ütemében élesen kirajzolódik a két értesítési hullám és azok lassú lecsengése. A vízszintes időtengelyen ponttal jelölt időpontokban került ki a felhívás a -ra, illetve a Vuelta hírlevélbe.

A válaszadók nemi eloszlását tekintve 14/62 a férfi/nő arány, a válaszadók átlagos életkora 37 év, a koreloszlási görbén pirossal jelölve. A teljes populáción vizsgálva ezeket az arányokat 30/139 illetve 37,9 a két érték. Mivel az arányok és az átlagok között nincs szignifikáns eltérés, a vizsgált minta reprezentatívnak tekinthető.

1


A teljes mintából 66-an (85%) válaszoltak az idén eddig kerékpáron megtett távolságra vonatkozó kérdésre. Az átlag meglepően magas, 4343 km (szórás: 3041), a maximális érték – amely már motorral sem elhanyagolható távolság – 15000 km.

2.

Elégedettségi skálák összegzése

A kérdőívben 7 zárt kérdés szerepelt, 1-től 5-ig terjedő intervallumból kellett az egyes kérdésekhez kiválasztani a megfelelő elégedettségi értéket. Természetesen az 1-es az „egyáltalán nem elégedett”, az 5-ös a „teljes mértékben elégedett” értékekkel bírt. Az HT2011 túrával kapcsolatos általános elégedettségi érték (1. kérdés: Általánosságban véve hogy tetszett az idei túra?) 75 válaszadó véleménye alapján átlagosan 4,2 (szórás: 0,915). A következő hat elégedettségi részkérdés válaszainak 4,46-os összevont átlagával (szórás 0,5) pozitív szignifikáns korrelációt mutat. Vagyis vélhetően nem csak véletlenszerűen válaszoltak a kérdőív kitöltői a kérdésekre.

Az egyes komponenseket külön megvizsgálva elmondható, hogy a túra szervezésére és lebonyolítására vonatkozó hat kérdéskör közül a leginkább pozitívan megítélt összetevő a biztonság (átlag: 4,86 szórás: 0,56), a legkevésbé pozitívan megítélt kérdés a napi túraszakaszokra és a menetre 2


vonatkozott (átlag: 3,92 szórás: 1,1). Nagy örömünkre szolgált ez az eredmény, hiszen mindhárman külön-külön (Motor1, 2 és 3), és csapatként együtt is elsődleges célul azt tűztük magunk elé a Határon-Túrán, hogy a kerékpárosokat szolgáljuk, biztonságos haladásukat legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint segítsük. A következő diagramon és az azt követő táblázatban a pontos értékek is megtalálhatók.

biztonság

4,86

frissítő

4,76

logisztika

4,67

szállás

4,04

étkezés

4,04

napi túraszakaszok

3,92 ,00

,50

1,00

1,50

2,00

2,50

3,00

3,50

4,00

4,50

5,00

A nyitott kérdések elemzése előtt csupán két (zárt) kérdés maradt a mini kérdőívből, amelyekre adott válaszok egyrészt a tavalyi Korszakváltó túrára, másrészt egy feltételezett jövő évi Határon-Túrára vonatkoztak. Igen érdekes eloszlást mutat azon részmintába tartozó túrázók (N=35) válaszainak eloszlása, akik tavaly is velünk voltak a Korszakváltón. 34-34% válaszolt úgy, hogy jobb illetve rosszabb volt az idei túra, 32% szerint pedig ugyanolyan volt. Az eloszlási kördiagramot felesleges megjeleníteni, szinte tökéletesen három részre osztott „tortát” kell magunk elé képzelni. Arra kérdésre, hogy egy feltételezett jövő évi hasonló túrára eljönnének-e, nagyon szívet melengető és a csoportban már publikált - eredményt kaptunk, a teljes minta bő háromnegyede úgy

3


nyilatkozott, hogy biztosan igen! És szerencsére csak ketten nyilatkoztak úgy, hogy biztosan nem jönnének jövőre velünk.

A következő oldalakon kevésbé száraz és számszerű adatok következnek. A kérdőív végén feltett három nyílt végű kérdésre adott válaszokat változtatás nélkül idézzük. Nem élünk a szövegkiemelés eszközével, nem szeretnénk az olvasót semmi esetre sem befolyásolni. Csupán annyi a célunk, hogy túrázók és szervezők egyaránt szembesüljenek a véleményekkel. Hideg és meleg van benne egyaránt. A fejezetek összeállításánál a moderálás lehetőségével sem éltünk, minden szöveg pontosan úgy került be a dokumentumba, ahogy azt a válaszadók megfogalmazták. A helyesírási hibákat sem korrigáltuk. Azt sem jeleztük, hogy mely állításokkal vagy észrevételekkel, kritikákkal vagy dicséretekkel értünk egyet és melyekkel nem. Hangsúlyozom, változtatás nélkül közöljük itt a kérdőív nyílt kérdéseire adott válaszokat.

4


3.

„Van-e olyan egyéb észrevételed, amit szívesen megosztanál velünk?”

2010-ben sikerült csapatot kovácsolni a túrázokból. Most nem. A főszervezőnek szerintem két dolga legyen csak a túra alatt: kerékpározás és mosolygás a prominens személyekkel. A két túrát nehéz összehasonlítani mind a kettő nagyon jó volt, de tavaly többször kellett küzdenem a könnyeimmel. Az idei szervezettebbnek tűnt, az időket pontosabban tartották, tartottuk. A magyar pusztában való 20-as sebesség az gyilkos volt, emberkínzás :)) Mindenképpen több csoport kell. A magyarországi rész tiszta szívás volt. A 2 csoport szükséges. A kisebb felhajtás /kevesebb politika/ jó lett volna. Van aki csak egyszerűen szeret bringázni. Következőkor nem árt a szervezőknek arra figyelni, hogy a frissítő pontokat/pihenőket ne napra tegyék!!! (volt hely, ahol a nép önszerveződően átvonult az árnyékba a főút tuloldalára). A magyarországi szakasz elég unalmas volt, de tudom hogy ez inkább földrajzi sajátosság, másrészt talán érdekesebb odafelé menni, és onnan hazabuszozni. Sok olyan látnivaló mellett elsiklottunk, ami lehet megért volna néhány percet, és szerintem pont ez okból lehetett volna akár egy nappal hosszabb is a túra. De összességében parádésan jó volt, új barátokkal és hatalmas élményekkel telve jöttem haza. A Transfogarasi út szenzációs ötlet, ha van rá lehetőség én nagyon támogatnám, és azt gondolom sokaknak tetszene! És itt köszönném meg minden szervező, frissítő és kísérő munkáját!!!! A motoros biztosítás nagyon jó volt. A ht 2011 sárga mezesek közt elég nagy különbségek voltak... A rohanós szakaszok nem jók. Pl. ilyen volt a Szászrégen-Kolozsvár szakasz. Országúti edzést tartani nem érdemes ilyen messzire menni. A frissítéseknél tavaly volt péksütemény, idén is jó lett volna. A szállások sokat javultak, bár az nem volt jó, hogy sokszor szét volt szedve a társaság. A napi távokból adódóan nem nagyon volt idő nézelődni, pedig lett volna mit. Fel a Madarasi-Hargitára, büdös barlang, ingóláp stb.. Érthető, hogy ezek egy 1 hetes túrába nem fértek bele, de megnéztem volna őket. A korszakváltóhoz képest tájakban szebb, de nem olyan jó hangulatú volt ez a túra. A szondáztatást jövőre tényleg meg kell csinálni! A kerékpárokon a hátsó kerékhez szerelt kitámasztót tiltani: mert egy jelentéktelen rágurulás is garantált bukás! Célozzuk meg 18-20 helyett a 25 km/h átlagot. A szervezők fordítsanak kiemelt figyelmet az információáramoltatásnak (elsősorban az esti szállásfoglalás és egyebek kapcsán). Ne érződjön ennyire a folyamatos tűzoltás és kríziskezelés.

5


Egy túrán a résztvevők és szervezők egy csapatot alkotnak. Ezen a túrán a résztvevők és a kerékpáros kísérők (tisztelet a kivételnek) két masszát alkottak. A résztvevő befizették a részvételi díjat és szabadságukból áldoztak. A szervezők munkájukkal tudásukkal szabadidejükkel áldoztak a közös cél érdekében. Azaz az egyik nincs a másik nélkül. A kettő egy csapat. A kölcsönös tisztelet elengedhetetlen ilyen szituációban. Az első nap kialakult a légkör ahol a szerevező az úr és a résztvevő az alárendelt. Egy ilyen légkörben azok a vicces megjegyzések nemhogy oldották, inkább szították a feszültséget. (Idézet a Székely körversenyre tartó úton : " Most elmegyünk megnézni olyan embereket akik tudnak kerékpározni" ) Kedves Karcsi, tudom, hogy ezt viccnek szántad, de pár embernél ezzel kivágtad a biztosítékot. (Azóta egyébként szállóige lett belőle :) Nekem tetszik. Persze ez egy kiragadott példa, ezer más ilyen volt. A résztvevők a birkák és a szervezők a juhász kutyák nyíltan kimondva nem szerencsés megközelítése véleményem szerint. Ráadásul a sokszor értelmetlen felesleges szervezkedés balesetveszélyes is, mivel elvonja az egyes résztvevők figyelmét. (értelmetlen, miután a késöbbiekben kérdeztem szervezőtől ez mi volt, és ő maga mondta, hogy nem érti ő sem és olykor túl teng a rendezési mánia egyesekben) A probléma gyökere szerintem a kellő körültekintés mellőzése mellett kiválasztott szervezők szelektációja. Észrevételeimet, mint ahogy korábban sem, a Vuelta szervezőinkek lejáratása érdekében vagy személyes inditatásból írtam írom le, hanem azért mert azt gondolom, mindenki véleménye számít és csak így szervezhettek sikeresnél sikeresebb rendezvényeket. Mindezek mellett természetesen kezelhetőek voltak az ilyen szituációk, viszonylag gyorsan 2 óra alatt, de semmi szükség nem volt rá. Félreértés ne essék szükséges az irányítás, de a stílus az valakiben vagy megvan ahhoz hogy emberekkel foglalkozzon vagy nincs, és ha nincs ráadásul türelme sincs az első pillanatól kezdve akkor azt nem nevezném ideálisnak. Számomra az idei túra is hozott szép emlékeket, ezért a szépre emlékezem majd :) azonban akinek ez volt az első túrája, az félő, hogy ezek után esetleg felhagy korábbi szándékával, miszerint kerékpáros túrákon vegyen részt. Ami miatt is meggyőződésem, hogy a kérdést érdemes kezelni. Mindenesetre a szervezést köszönöm, mindenkinek, remélem ha lesz jövőre az idei és tavalyi tapasztalatokból/észrevételekből profitáltok. Folytassátok, legyen jövőre még jobb! Akár picit hosszabban időben és kilométerben. (bűvös ezres) Jöhetnek a vadregényes tájak minden mennyiségben... Amúgy meg köszönöm az élményt! Ha nem Budapest az indulás/érkezés helye, talán könnyebb olyan útvonalat választani, ami egy hét alatt bejárható. Ha, kérdeznél talán lenne. Így, séróból nem tudok okosságot, ami hasznos is lehet. Zárójelben, egy hűtőkocsi a konvojba és a frissítő kínálata még inkább frissítő lenne, főleg a folyadék. A jégkocka király volt.

6


Igazából nem a szállásokkal voltam elégedetlen, hanem a szobabeosztások megszervezésével, azok kommunikálásával (azért javult vmit tavaly óta,de még lenne mit javítani). A programok "bekiabálásos" ismertetése sem volt mindenki számára mindíg hallható, szerencsésebb lett volna leírva megfelelő időben kifüggesztve.Néha a szervezők hangvétele is hagyott kívánnivalót maga után.A legnagyobb problémám azzal van, hogy a Vueltától egyettlen e-mailemre sem kaptam még választ. Egyébbként a túra összességében tetszett, jobban szervezett volt, mint a tavalyi. Köszönettel Illetve van. Más, szomszédos országban élőket is érint az állampolgársági törvény. Izgalmas lenne Szlovákiába, Szerbiába, Ukrajnába, Ausztriába túrázni, ha a nagy Magyarország területét vagy az ezeréves országhatárt vesszük figyelembe. Jó volt mikor Karcsi a kérések-utasítások mellé megjegyzést is fűzött, hogy miért van vmire szükség. Ez hiányzott a többi túravezetőtől. Információ-kommunikáció! Mindenki nagyon kedves volt: szervezők, frissítők, motorosok, szállásadók! Szuper volt! jó volt, tetszett jó volt. Jövőre jó lenne ha minden érkezésre kész lenne a kővetkező napi terv. Kár volt két részre osztani a csapatot. (0-dik nap). Az o.k., hogy helyhiány, megy egyebek, de az 50 főből végül kb 80 lett és végül a 'kisebbség' csatlakozott az 1. napon. Picit úgy érzem, hogy egy élményről lemaradtunk páran emiatt. Kár érte, de azért így is remek volt :-) kellene fehérjepor reggel és este, mert a bevitt fehérje szerintem kevés volt az izomterheléshez képest (pl szponzornak a Scitech, magyar gyártó) Kísérők, szerviz és dokik nagyon korrekt munkája és hozzáállása abszolút elismerésre méltó. A szállás-beosztás módján lehetne javítani. Korábbi indulás, több idő a tájjal, környezettel ismerkedésre. Köszönök mindent! legyen még ilyen :-) Nagyon jó volt, hogy a túravezetők szakaszolták a mezőnyt a könnyebb haladáshoz. A szervezők, a frissítők, a motorosok és Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Nagyon szuper lenne, ha jövőre nem erdélybe menne a túra, hanem másik szomszédos országba. Szerintem így fent lehetne tartani azoknak az érdeklődését is akik már kétszer voltak a túrán. Nagyon tettszett nekem a hangulat, még úgy is hogy szervező voltam! Jó hangulat, vidámság, jó kedv, barátságok kötődése /nekem 20 év verseny sport alatt nem sokban volt részem ezekből :-( / szerintem ez a túra lényege...a tempó pedig volt nyilván akinek lassú, ez nem erről szól 180 ember közül úgy is lesz mindig aki elégedetlen valamivel. Szerintem jó volt a szervezés, de tényleg. Mindenkinek köszi! Nagyszerű rajt Gyimesből! Testet lelket melengető érzésekkel indultunk, amelyet a "hivatalos" indulásnál Székelyudvarhelyen még tudtak fokozni! Úgy gondolom ezt az ívet nem sikerült végig vinni. Volt egy nagyszerű megérkezés a Kossuth térre, de a pezsgős koccintásnál nagyon hiányzott néhány mondat! Más: ha a jövő évi túra Szlovákián és Kárpát-Ukrajnán keresztül vezet, akkor megérkezéskor a Himnusz után még mit fogunk énekelni? Nekem, személy szerint jobban bejön a Pestről indulás, még ha tavaly nem is volt zökkenőmentes a hazautazás. Összefoglalva nagyon pozitív volt az élmény. Összességében jól éreztük magunkat. Köszönjük a szervezőknek, hogy idén is megszervezték a túrát. Köszönjük nekik az erőfeszítéseiket. Egy ekkora létszámú túrán képtelenség minden egyes ember kedvében járni maradéktalanul.

7


Az én javaslatom a későbbi túrákkal kapcsolatban az információáramlás javítása lenne. Ami részemről megfogalmazódott, az egy napi részletes ÍROTT program, amit vagy a vacsoránál (célszerűbb) vagy a reggelinél lehetne kiosztani. Csak pár sor: Reggeli itt és itt ekkor. Csomagok felpakolása eddig... Indulás innen és innen ekkor... Érkezés, vacsora, program stb. Csak pár sor, hogy ne kelljen a hangosbemondón keresztül... és mindenki hallja-e vagy nem... És még valami, ami habként kerülhetne a tortára: 2010-ben az ominózus székelyhídi fürdőzés összehozta a csapatot... Kecskeméten idén is sikerült a csapatépítés... Ha legközelebb lehetne az elejére egy hasonlót. Úgy a 2.3. nap végére... Szeretnék gratulálni ismét a szervezőknek, mert egy nagyon jó hangulatú és tartalmas programot hoztak össze az összes pozitív és negatív együtthatójával együtt. Ennyi embert így összekoordinálni... le a kalappal. A meglátásom szerint ez a létszám (~150 fő) az, amit még ideálisan lehet kezelni. Ha jövőre is hasonlókat fogok tapasztalni és ezek után írni egy ehhez hasonló kérdőívbe, akkor az azt jelenti, hogy a következő túra megtartotta a jelenlegihez hasonló minőségi törekvéseit a mennyiségivel szemben. Ez jó. Én 910 km-t tekertem összesen mindennel együtt, amíg itthon letettem a biciklit. Szerintem jó ötlet lenne a célba érkezéskor egy emlékérmet vagy oklevelet adni a résztvevőknek mint jutalom, elismerés a szép teljesítményért, ami utána emlék marad. szivesen megyek jövőre is 1 másik útvonalon....:-) Tavaly és idén is azt éreztem, hogy páratlan kedves, barátságos túrázók és kísérők, jó hangulat és felejthetetlen élmény. Örülök hogy a részese lehettem. Tulajdon képpen minden fantasztikus volt,annak jóóóóóóóóó és kevésbé jó élményeivel egybevéve.A lényeg hogy tudtam alkalmazkodni mindenhez.Kivállóan éreztem magam . Már várom a következőt !!!!!!!! Apróság:Változatosabb frissítő ÁRNYÉKBAN! Rugalmasabb haladás hegyek-völgyek között valamint sík úton is!

Amúgy egy nagy ÖTÖS mindenkinek / szervezők/ Úgy tapasztaltam, hogy a csapatnak kb. 4 napba telt, amire megszokta a rendet,(azt, hogy kettesével beállunk, nem előzgetünk és tolakodunk, és tartjuk a tempót egyenletesen)ezt követően már könnyebb volt az együtt tekerés. Az utolsó napon azonban sok új ember jött velünk, akik ezzel nem voltak tisztában, ezért nagyon kellett rájuk figyelni, és nehéz volt velük együtt tekerni. Én külön csapatban vinném őket legközelebb.

8


Véleményem szerint, ha túra akkor legyen túra... lehetnének kicsit "lazábbak" a napok... Sajnos néha úgy nézett ki, hogy egymásra, dumálni együtt szinte nem maradt, vagy csak minimális idő az egésznapos tekerés után jó lett volna mégegy "rövidebb nap" valamikor félidő környékén, egy olyan mint a kecskeméti (max esti buli nélkül) ahol együtt tud lenni a csapat.

9


4.

„Mi tetszett legjobban a 2011-es Határon Túrán?”

,,1 idős néni megjegyzése.....hajtsatok ,hajtsatok.!! biztatott bennünket, ...csipőre tett kézzel...és biztos volt vagy 80 éves....,, 0. nap Pádisra fel és le Jó volt társaság A 0. nap Gyimesbükktől, a Kolozsvár-Pádis szakasz, a hegyvidék, Kolozsvár városa, az erdélyi vendégszeretet. Nagyon jó volt a nagyszalontai, a gyimesbükki program a település részéről.

A gyimesi rész, Pádisra föl - onnan le, a szállás szarvason, a kecskeméti élményfürdő, az ország háza, a kedves fogadtatás, a társaság, minden... A gyönyörű erdélyi tájak, az útvonal, maga az ötlet és az erdélyi emberek. A hágók, a hegyek, a környezet, ismét átélt fantasztikus székely vendéglátás és az azt körülölelő szeretet, a kötődésük egymáshoz és a távolról jött idegenekhez. És persze a csapat (túrázók, szervezők, kísérők) összetartása, jóban-rosszban, tűző napsütésben és 5x is áztató esőben.

A Hargitai buszozás a Székely körversenyről a szállásra vissza. :) A kecskeméti élményfürdő nagyon bejött. :) a Kolozsvár - Pádis szakasz, illetve a házi verseny A Padis fel és le és természetesen Erdély. Vmint a Kecskeméti élményfűrdős program, jó ötlet volt. A Padis szállás. Nagyon hangulatos volt a pádis tetőre feljutás, gyönyörű volt az a szakasz, de emelkedőből egy napra bőven elég annyi :-) A Pádisi Nap tetszett a legjobban a táj szépsége miatt és végre volt komoly emelkedő is a túrában:):):) A pádisi szakaszt nagyon bírtam. Kellemes pillanat volt Csíksomlyó. Visszatérni és látni vendéglátónk hátán lógva a porontyot. A szállás, program stb.? A kerékpározás volt az elsődleges a többi csak körítés, és kiegyenlítették egymást a jobb és kevésbé jó körülmények.

A román szakaszok végig jók voltak a kisebb emelkedők miatt, a pádisi pedig a legjobb, de én aszfalton jobban élveznék egy király kategóriás hegyet :)) A romániai szakaszok, s a két csoportra osztás. A sok biciklis és a ritka rádiócsend. :) Székely Zsolt előtt le a kalappal. A szakaszok közül a 0. a 3. és a 4. tetszett a legjobban. A szállások közül Gyimesbükk nyert a kis faházikóval Szerintem a csúcs a Kossuth téri fogadtatásunk volt, a Parlament, a Korona megtekintése, a Himnuszok eléneklése és a Tűzijáték!

10


A táj Gyimesbükkön és a Kolozsvár-Pádis szakaszon. A Kolozsvár-Pádis szakasz szervezésileg is a legjobb volt: olyan szabadon tekerhettem, mintha egyedül túráznék, de voltak segítők, így nem kellett vizet/ételt vinnem. Fantasztikus volt az is, ahogyan elsősorban Székelyföldön fogadtak minket.

a taj lenyugozo volt, a padisi szakas volt szerintem a legjobb, szallas mindenhol jo volt,kaja viszonylag jo, a frissito helyek szuperek voltak, a kis "magan" tarsasag 100% kiralysag A társaság, mindig lehetett kihez szólni, a motoros szervezők jelenléte biztonságot árasztott. Az elragadó rendező hölgyek akik mindig szívesen kínáltak minden földi jóval. (Paradicsom, innivaló stb.) A szervízes ember akitől mindig lehetett segítséget kérni. Azok a szervezők akik egy csapatként kezeltek, emberségesen szólítottak meg. Egymás partnerei voltunk. A 12éves és asszem 70éves résztvevővel együtt tekerni. Sokat lehetett beszélgetni, és a késöbbiekben ezen beszélgetésekből értékes kapcsolatok alakíthatóak ki. Ez mindenképpen pozitív volt. (a szokásos : szép a táj, kedvesek az emberek...) Át a Pádison, talán több időt kellett volna szánni rá. A szervezés, mert ennyi embert terelni nehéz konfliktus nélkül Az egész gondolat. A pillanat. Az, hogy senki nem játszott istent (legalábbis az nem, akivel kapcsolatba kerültem valamilyen formán). Rengeteg szépet, jót és értékeset láttam, hallottam (emlékezzetek csak vissza a Nyárádremetén hallottakra - már ezért megérte az egész -). A szakaszok közül a 0. napi szakasz tetszett a legjobban és a pádisi. Szállások rendben voltak, kivéve Szászrégenben az Adra... És még tudnám folytatni rengeteg mindennel, de tudjátok, biztos, hogy sikerülne kihagyni valamit. Az egész nagyon jó volt. Az első nap és a Pádis felejthetetlen. Az egész!! Aszervezés, Út, szállás, BIZTOSÍTÁS, etetők, itatók, szervizesek, csomagszállítás... remélem nem maradt ki senki és semmi!! Az egész....úgy mindenestől! Az első szakasz, az indulás és érkezés pillanata a szarvasi szállás, a tűzijáték és a parlament-látogatás, nagyszalontai tábortűz, a kecskeméti fürdés, a pádisi vacsora. Az erdélyi szakasz teljes egészében tetszett, de a pálmát a Pádisi szakasz vitte. A kecskeméti élményfürdő nagyon jó ötlet volt, akárki is találta ki köszönet neki érte. Az erdélyi útvonal. És minden, ami az alábbi rovatban nem (építő jellegű kritikával) soroltam fel. Nem azért nem sorolom fel, mert nem volt több száz ilyen, hanem pont azért, mert nem férne ide. Az már könyv lenne. az h olyan volt mint egy család mintha ezer éve ismertük volna egymást,na meg hát az esték...mikor már feladtad volna mindig jött valaki aki erőt adott...hátulról ilyen volt :)

11


Complett Erdély-Pádis útvonal végig. Gizmóék XDDDD Gyimesbükk, a szovátai gyermekotthon, a hegyvidékes szakaszok Erdélyben, a Pádishra történő felkerekezés....minden. A Székely körversenyről haza buszozás. :) gyímesbükki dimbes-dombos szép zöld táj, Pádisi nap (mind a teljesítés kihívása, a gyönyörűszép táj, a bőrigázás), a nyárádremetei lelkész beszéde, Heim Józsi versszavalásai, a házi sütik, a zsíroskenyér, túrósfánk, Máriusz gitáestje (a tábortűz körül, csillagos égbolt alatt a gyermekotthon udvarán), a székelyudvarhelyi reggeli fogadtatáskor az "Újra itt van a nagycsapat..." zene lejátszása.... Gyimesbükk-Székelyudvarhely, Kolozsvár-Pádis, Pádis-Nagyszalonta szakszok tetszettek a legjobban. Gyimesbükk-Székelyudvarhely, Pádis Gyimesek, Pádis, Gizmó-show, kollégiumi szállások, frissítők, motoros biztosítók minden szempontból, kecskeméti fürdő és este, és az a lehetőség, amikor önálló tempóban tudtunk haladni. A kiutazás körülményei is szerintem jók voltak...és persze a társaság, na az hibátlan volt!!!!! Indulás és az első nap, de a többi is OK volt Kecskemét - élményfürdő, Szabó Jancsiék pörköltje, Kivétel nélkül élveztem minden pillanatát! Öröm volt Veletek együtt felfedezni az új tájakat, megismerni nagyszerű embereket, leküzdeni saját magamat, mindezt úgy, hogy élmény és boldogság minden egyes nap! Klozsvárról Padis fele. Kolozsvár-Pádis-Nagyszalonta a legjobb szakasz. Kecskemét,Nagyszalonta a legjobb kajaellátás, szállás:Székelyudvarhely és Kolozsvár, Kecskemét volt jó leghangulatosabb: Pádis Legjobban a Pádisra való felfelé tekerés tetszett, ott több napot is eltöltöttem volna. Ugyanígy a gyimesi és a hargitai részen is. A hegyek között éreztem a legjobban magam. Maradjunk a szakaszoknál, mert amúgy túl bő lére kellene ereszteni. Természetesen a Kolozsvártól felfelé szakasz, mert abban volt a legtöbb kihívás. Melyik szakasz: 3.nap Kolozsvár-Pádis Melyik pillanat: indulástól-nosztalgiázásig Melyik program: Kecskemét Melyik látnivaló: Gyimesbükktől Nagyszalonta Kaja: Kolozsvárt leszámítva bármelyik + rendkívüli emberekkel lehetett találkozni + amíg nem jöttek a magyar rendőrök maximális biztonságban érezttem magam

12


Mindegyik szakaszban voltak szép vagy nehéz pillanatok!A szervezés az útvonalbiztosítás a frissítések remek munka volt!!!!!!!!!! Köszönjük szépen mindenkinek! Mindegyik szakasznak meg volt a varázsa. A szarvasi kollégium vitte a prímet Székely körverseny. Kecskeméti élményfürdő. Székelyudvarhelyen a köszöntés, de mindenütt nagyon igyekeztek. Melegséggel, szeretettel fogadtak. Kecskeméten az ingyen ölelés kedves gesztus volt. Kulináris élvezetekből is kijutott! Gyimesbükk: helyi feledhetetlen ízek. Árvaház: Csicseriborsó főzelék nyami. Kecskemét: Szürke-marha pörkölt, hazai ízek... Minden szakasznak megvolt a szépsége, de talán Pádis a legemlékezetesebb. Nekem ez az egész egy komplex spirituális élmény volt. Többek között leszoktam a drogoktól, új életet kezdtem. Teljesen megváltozott az életem. Jövőre is biztosan ott leszek és hozok magammal még pár embert, mert hetekig csak erről tudtam beszélni. Ősszeségében szuper volt. Pádis Pádis :) És a szállás :) A kaja és a frissítőn dolgozó személyzet! 5/5 A kecskeméti élményfürdő, az esti marhapörkölt és a buli! Pádis és a szalontai fogadtatás (szerintem ez még a bp-i érkezésnél is komolyabb feeling volt). Pádis fölfelé esőben, aztán másnap fölérni a legtetejére, aztán legurulni...az volt a legklasszabb (nekem) meg a frissítők!!! Pádis lefelé. :) Padis szakasz tetszett a legjobban. Pádis,Kecskeméti szállás és strand :) Pádis. Élvezet volt minden pillanata. Pádisi házi verseny! Székely körverseny nézése! Kecskeméti csúzdapark! Pádisi szakasz. -Pádis-szerű extrém szakasz mindenképpen kell... -motoros konvojbiztosítás kitűnő

13


Szakasz...Gy.bükk-Sz.u.hely...utána Kolozsvárig Pillanat....Nagyszalonta gyermekotthon..tábortűz...Máriusz gitározik...azóta támogató szülő lettem !!!!!!!!!!!!!!! Szállás...Szarvasi-kollégium Program:Mindegyik Látnivaló...Kolozsvár Kaja....Szászrégen Beszólás:Az élbólyban haladtunk...a vezetési tempót és annak ritmusát kifogásoltuk többen is ...emelkedő előtti álandó lassítást...erre a vezetőnk ..... a sárga trikós...hidd el többb kilóméter van a lábomban mint neked...ezt nem is vitattuk...erre a barátom...az lehet dehogy nem értesz hozzá ....!!!!!!!!

szakasz: Padis szállás: Székelyudvarhely a záróbuli Kecskeméten szakasz: Pádis szállás: tornaterem, program: élményfürdő látnivaló: élményfürdő, (csúszda alján kivillanó cicik) látnivaló: Erdély kaja: bringa szempontból: a müzlis joghurtos reggeli, tejberizs, kaja: gasztronómiai szempontból: A fánk, és a másnap reggeli kávé beszólás: A rádió forgalom!!!!!, Szakasz: Talán a nulladik nap hegyei. Pillanat: Rengeteg volt. Viccelődés, beszélgetés a társakkal út közben, Nagyszalontán a tábortüzes éneklés, gurulás Ic Ponor felé a sárban, mikor már hatodszorra ázol el és nem érdekel a pocsolya se... :) Technika-tanulás Nádai Lacitól a mezőny végén, hegymenet-sprint Karcsival és Ottóval az első csapatban... szóval sok volt. Székely körverseny befutója, Pádisi szakasz Táj: Gyimesbükk Program: Kolozsvári este

14


5.

„Mi tetszett legkevésbé a 2011-es Határon Túrán?”

- kellenek szabályok, jobban kell kommunikálni viszont, hogy miért vannak a szabályok és picit ésszerűbben használni a felemelt hangot "zöldborsó főzelék leves" A csapatban való közös tekerés mindenkitől elvár bizonyos fokú alkalmazkodást. Ebben a tekintetben még van mit javulni a kerekeseknek! Egyszerűen el kellene fogadni a szervezők intelmeit. A helyzet az, hogy összességében véve az egész túra rendben volt, viszont, amik kívánni valót hagytak maguk után, azok a következők voltak: Szászrégenben az Adra Hotel. Igazán nem vagyok egy finnyagép, de ez a hely kritikán aluli volt. Víz az volt egy kevés, de az is mocskos, és a szobánk is mocskos, rendezetlen volt. Nem ismerem a szállásfoglalás körülményeit, de ez a hely rossz választás volt. A másik dolog, ami a legkevésbé tetszett - és ezzel tulajdonképpen ennyi volt a negatívumokból - , az a két csoport mozgása. Az erdélyi részen egy gyorsabb és egy lassabb csoportra bontva tekertünk, ami nagyon szuper, viszont az, hogy az 1. csoportnak minden egyes célállomás előtt be kellett várni a 2. csoportot, az egy kicsit visszavetett. Ugyanis, volt olyan nap, amikor 5 órát tekertünk s 5 órát "ácsorogtunk" míg a beértünk az aznapi célba. A 2. csoport sebessége a honlapon kiírtak alatt maradt. A kevésbé felkészült túratársakra sokat kellett várni. A magyar szakaszon, síkon tempósabb tekerés jobban esett volna. :) A kolozsvári időre való érkezés miatti erőltetett tempó. A magyarországi sík terep egy csapatban, 20-as tempóval. A magyarországi szakaszok, s az egy csoporttal való cammogás a 40 fokban. A nagyszalontai fogadtatás, ott tényleg szerettek bennünket, az megható volt. A napon minden nap kolbásszal frissíteni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a Pádisra felfelé tekerve majdnem rossz irányba mentem, de az én hibám lett volna, egyedül mentem, és lefele néztem nem pedig előre.utolsó pillanatban vettem észre a nyilat a hidon A Pádisról levezető építés alatt lévő sz...r út A rengeteg ember, az állandó figyelés, koncentrálás volt nehéz számomra. Ezen kívül az alföldi sík tekerést nagyon nem szeretem! A sárga ruhás menetkísérők beszólásai és lekezelő stílusuk. Akikre szükség volt és érdemi segítséget nyújtottak: Ottó, a túra elején, a szőke hajú lány a túra végén és Eisenkrammer Károly. A többiek érdemben csak hátráltatták a túrát és a menetet. A sok fölösleges rádiózás, a mindenki mindenhez ért gondolkodás. Jövőre nem szabad rádiót adni minden biciklis kísérőnek és alaposabban át kell gondolni, kiket is jelölünk erre a feladatra. A sokszor sportolókhoz, túrázókhoz méltatlan magatartást folytatók miatt nehézkes volt a haladás. A stílus és a hangnem. A szállásokon előfordult, hogy probléma volt a kevés zuhanyzó, mellékhelyiség. A szervezetlenség.

15


A szervezők stílusa. Túl is volt szabályozva a tekerés szerintem, de a szabályokra a figyelmet fel lehet hívni bunkó módon is és úgy is, hogy az ne essen rosszul. Ha tegyük fel éppen kettes sorban tekerünk amikor a szervező szerint egyesben kéne azt ne vegye a személye elleni támadásnak és ne úgy reagáljon rá. A taknyolásom A tehén lepény a hátamon :) A tempó egy kicsit lassú volt nekem! A tempó, és a szervezők stílusa. A magyarországi szakaszt is ki lehetett volna jelölni egy kevésbé unalmas útvonalon. Amikor azért hajtották a csapatot, hogy időben ott legyünk egy szalagtűzésen /2. nap Átmentünk sok szép helyen, de ebből nem sokat láthattunk, még a szállást adó településeken sem. Tudom, nehéz 150 embernek városnézést és kiegészítő programokat szervezni, de érdemes lenne gondolkodni rajta, hogy a teljesítmény mellett az élmény is hangsúlyosabb legyen. Az adra motel. Az alföld Az élmény helyett a teljesítmény kapott jóval nagyobb hangsúlyt. :( Az Évire néha haragudtam a karcossága miatt, de így utólag rájöttem, hogy erre volt szükségem. Szerintem több fehérjét kellene bevinni egy ilyen fokú terhelés során. Megpróbálunk felhajtani egy fehérjekoncentrátum szponzot a jövő évi túrához! Az információk káosza, hogy mikor, hol van a vacsora, szállás, továbbindulás.. Az odaút a buszon.... Az,hogy hamar vége lett!!!!! Azt nem tartom helyesnek, hogy az utolsó pillanatban döntsük el, ki hol alszik, ez kellemetlenségekhez vezet...a kerékpáros vezetők jóindulatához nem fér kétségem, de talán a stílus néha lehetne kicsit cizelláltabb...bár folyamatosan javult a helyzet menet közben Nem tetszett az sem, hogy a frissítőpontot miért a napra tettétek, amikor volt lehetőség árnyékban is megállni...és volt egy nap, amikor értelmetlenül rohantunk, pedig a többség számára nem volt fontos az ok. Éha túlzott volt a tempó _ rohanás, utána meg ácsorgás _ és sok a protokoll Hotel Adra (Szászrégen) Információk áramoltatása.... Jó lett volna az, hogy amikor megérkezünk a szállásra akkor már kaptunk volna információt az aznapi esti és a másnapi programokról... Valahova ez kiírva. Sajna ez soxor csak késő este került kifüggesztésre... Kevés volt a szabadidő, szabad program. Jó lett volna hamarabb megérkezni a célállomásra és onnantól egy kicsit szabadabb időbeosztással lenni. A szállások kijelölése, elfoglalása... .

16


Kizárólag építő jelleggel!!! A Szárszrégen-Kolozsvár útszakaszon az indokolatlan rohanás. A mai napig nem értem, miért kellett 16.00-ra odaérni... Ugyanezen napon a 3x15 perc frissítő, mindhárom alkalommal a tűző napon. Este a kollégium lépcsőjén elhangzott UTASÍTÁS: "Mindenkinek van 45 perce, hogy elfoglalja a szállást, lezuhanyozzon és átöltözve felsorakozzon az épület előtt a vacsorához" Aztán a vacsora, melyet soha nem hoztak ki. És a másnapi reggeli: rántotta 2 tojásból. És a frissítőpontok kiválasztása, melyek rendszerint a tűző napon voltak. Pádis-Nagyszalonta útvonalon abban a bizonyos faluban történt frenetikus(!) frissítő után sokan úgy kerültek a gyorsabb I.-es csapatba, hogy elfelejtődött meghirdetni, hogy lesz I.-es és II-es. Mert aznap előtte nem volt. Együtt jöttünk le. Nagyszalonta után rettentő lassan mentünk, helyenként 38-41 fok volt az óra szerint... De a következő két nap is jó lett volna a tempóválasztás lehetősége. És sok sok érdekes vélemény mellett/után szintén csak építő jelleggel. Mindamellett, hogy tisztában vagyok a szervezők nem mindennapi terhelésével a túra alatt... Sok esetben nem kaptam választ kérdéseimre. Pl.: hogy miért kell eszement módon rohanni a Szászrégen-Kolozsvár szakaszon. Miért kell a Pádis előtti napon 7 óra alatt lenyomni 100 km-t, 860 m szinttel az irdatlan melegben 3x15 perc pihenővel? Hiába próbáltam emberi nyelven megkérdezni, nem sikerült (Évi, Vírus, ez most nem nektek szól). Aznap nem túráztunk, hanem rohantunk. Kolozsvári reggeli: felkeltette az étvágyamat ;-). Szerencsére a frissítő pontokon lehetett pótolni. Különösebben semmi. Minden tetszett csak Kolozsváron a vacsorában nagyon csalódtam főleg a tavalyihoz képest, de ennél nagyobb "gond" ne legyen jövőre se. Az utolsó két nap útvonala elég egyhangú volt, de tudom az Alföldön keresztül kell jönni és van akinek ez tetszik. Néha kicsit sűrűn voltak a megállások. De legalább nem fáradtunk el sose. -néha szervezetlennek, előkészítetlennek tűnt a szállás esténként (ki, hova, hogy jut el) -információ hiány: mikor mi fog történni

Néhány „kerékpáros” magatartása, viselkedése a mezőnyben és a frissítő asztal körül. De, tudomásul kell venni, hogy nagy az isten állatkertje. Néhány nap nagyon későn tudtuk elfoglalni a szálást, pedig időben megérkeztünk a főtérre. Nem arról van szó hogy nem tettszett,de a sok hegy után egy kicsit unalmas volt az utolsó két nap egyenes (szintkülönbség mentes )szakasza. Nem volt ilyen. Nem volt ilyen. Nem volt ilyen.

17


Nem volt ilyen. A 38 fok egy kicsit sok volt, de ez nem befolyásolható Pádis szállás... Sárgapólósok túl komolyan vették a szerepüket, ezzel sokaknak okoztak kellemetlenséget. szállás / célterület szervezés :D, bár a végére javult a helyzet szállás: hidra vagy hadra, már nem emlékszem pontosan a nevére, az bünti volt. Néhány renitens ember, (csoport) akik nem voltak hajlandóak elfogadni a túravezetők utasításait, kéréseit. És ezzel okoztak néhány kellemetlen pillanatot a mögöttük tekerőknek. Nem értették meg, hogy kis túlzással, de az ő kezükbe van a mögöttük tekerő élete. Szászrégen - Hotel Arma v. armageddon v. ... tudjátok az a kamionos diszkó szobákkal, ahol a szennyvíz folyt le a falon a fürdőben.... szemely szerint a reggeli es a vacsora kicsit keves volt,ahol volt 1-es csapat lehetett volna gyorsabb tempot menni szervezésben (szállás beosztás, vacsora/reggeli mennyisége egyszer-kétszer) problémák, de utólag inkább izgalmassá tették a túrát:) meg a lejtő aljára érve lelassulás, lendület elvesztése és az emelkedőe döcögés- ez fura volt eleinte, meg a tempó, de ennyi ember esetében érthető

6.

Zárszó

A hosszúra nyúlt olvasmány végére pár személyes szó. Az útvonal-biztosítók nevében egyetlen megjegyzés. Ezzel a kérdőívvel és a publikált elemzéssel is csupán egy a célunk – hasonlóan ahhoz, amit a motorjaink nyergében ülve is elsődleges célunknak tartunk. Tenni valamit, hogy legközelebb jobbak lehessünk. Tenni valamit, hogy legközelebb még inkább biztonságban érezzék magukat a túrázók. Tenni valamit, hogy a hibáinkból tanuljunk. Tenni valamit, annak érdekében, hogy amit jól csináltunk, azt megtarthassuk, amit rosszul, azt elvessük. Egyáltalán elgondolkodni azon, ami volt, és arra építve tervezni, ami lehet vagy lesz. Bízva abban, hogy lesz alkalmunk 2012-ben is együtt elmenni a határon tú(l)ra! Motor2 utvonalbiztositas.hu

2011. október 1.

18

HT2011 kérdőív - ELEMZÉS  
HT2011 kérdőív - ELEMZÉS  

A 2011-es Határon-Túra résztvevői között végzett online kérdőíves elégedettségi felmérés eredményeinek feldolgozása.

Advertisement