Page 1

ORIGINAL LULEÅ

AMANDA LUNDQVIST FRISÖRVINNARE PÅ

Sax &

maskin

Icemusic

GULD! FÖR NORTHLAND BASKET

Familjen JI-WANG

FLYTTADE FRÅN KINA TILL LULEÅ

LULEÅS SENASTE KULTUREVENEMANG

BD POP

❤ ETT MAGASIN FÖR DIG SOM VILL UPPTÄCKA LULEÅ


LEDARE

Hej där!

V

ilken är din berättelse om Luleå? Handlar den om sjöstaden, skärgården eller om universitetet och näringslivet? Kanske om Facebook eller Luleå Hockey? Vad man berättar beror naturligtvis på vem man är, vilka intressen man har, om man är ung eller gammal, Luleåbo eller besökare. Med det här magasinet vill vi ge dig några nya bilder och fler berättelser om Luleå som du kanske inte har sett eller hört tidigare. Vi berättar om Ice Music, den unika konserthallen där det under vintern spelas musik på instrument av is, så som violiner, gitarrer, cello, bas och slagverk. Ice driving, att köra lyxiga sportbilar på isbana, är en helt annan upplevelse. Eller Luleå makerspace, ett forum för teknikintresserade i alla åldrar, där det experimenteras friskt med 3D-skrivare, symaskiner och lödstationer. Vi berättar om tre av Luleås över tusen skärgårdsöar och presenterar några av våra andra attraktioner: Teknikens hus som är en favorit för de yngre och Vetenskapens hus där du kan lyssna på forskare från universitetet samt Luleå science park där många av de nya kunskapsföretagen startat. I Luleå bor idag människor från hela världen, här finns hela 97 nationaliteter. Familjen Ji-Wang flyttade hit från Kina för sex år sedan för jobb i Luleås internationella forskarmiljö. Ett jobb vid Luleå tekniska universitet var också vad som lockade hit Lydia Kokkola och Kristi Reuhkala från Åbo i Finland. Idag har paret förälskat sig i stadens öppenhet och fantastiska

natur och har därför bestämt sig för att stanna. Hemvändaren Patrik Heikinpieti är rocktrummis som turnerar världen runt med bandet Mando Diao och lever familjeliv i Luleå. Du får möta några av våra kreativa företagare; entreprenören Tobias Lindfors som startade StudentConsulting och idag har 9 000 medarbetare i Skandinavien, inredningsarkitekten Anders Björkén som designar hotell och restauranger över hela Norden, kocken Simon Laiti med den uppmärksammade restaurangen Hemmagastronomi och Elin-Alexandra Sundström som driver Kulturgården i Gammelstad bland mycket annat. För dig som är här på besök har vi gjort guider till shopping, restauranger och Luleås nöjesliv samt ger tips på utflyktsmål. Är du intresserad av konst kan du läsa om Luleås konstliv, var du hittar gallerier och utställningar. Varmt välkommen till Luleå och trevlig läsning! anna degerman

Utvecklingschef, Luleå kommun

MEDVERKANDE SUSANNE LINDHOLM

FREDRIK BROMAN

AMANDA KARLSSON

MATS OHLSSON

fotogra f

foto gra f

s k r i be n t

s k r i be n t

på sidan 36 har du fotat sportbilarna på isen. vilken är din bästa bilupplevelse?

på sidan 10 har du fotat icemusic. vilken musik skulle du helst vilja höra på isinstrument?

du har skrivit om hemmagastronomi på sidan 24. vilken är din bästa matupplevelse?

du gifte dig i februari, och har skrivit om luleå airport. har det blivit någon bröllopsresa?

– När man kör norrut mot Abisko och fjällen tonar upp sig, så vackert. Eller frihetskänslan när man kör på isvägarna här i Luleå. Att provåka bilen jag fotade var superkul!

– Metallica, och mer klassiskt.

– Jag kommer inte på en speciell men Luleå har många fantastiska restauranger. Jag äter gärna på Hemmagastronomi, Uni:k, Nordansmak, Harnet och CG.

– Inte ännu. Det finns så mycket att välja mellan. Eventuellt blir det en golfresa till hösten. Vi ska bara komma överens om vart vi ska åka.

original luleå story övriga fotografer : per pettersson / thomas åberg / sture westerberg / graeme richardson / andreas harnemo / joakim höggren / mattias hellgren, björn palovaara / fredrik sundvall / karl-william sandström / tobias åkeblom / sven nordstedt övriga skribenter: jan palo / vanessa cicero / fredrik palmquist och johan åkesson produceras av: utvecklingskontoret luleå kommun och yours kommunikationsbyrå ansvarig utgivare: anna degerman / anna.degerman@lulea.se

2

ORIGINAL LULEÅ STORY


n 2014

INNEHÅLL PORSÖN JERNSTAN AURORUM

GULD!

ICEMUSIC

Grattis Northland basket till SM-guldet!

Luleås nya kulturNOTVIKSSTAN evenemang. NOTVIKEN

9

10

STORHEDEN

ANDERS BJÖRKÉN

FAMILJEN JI-WANG

Prisbelönt arkitekt.

Flyttade från Kina till lugna livet i Luleå.

BJÖRKSKATAN

PORSÖDALEN YTTERVIKEN

LULSUNDET

KARLSVIK

...på alla håll

17

20

BERGNÄSET

på Teknikens hus.

29

24

27

Gallerior och smultronställen.

LULEÅ HAMN

– Sveriges sjätte största

46 VETENSKAPENS HUS

SOMMAR I SKÄRGÅRDEN

31

32

ICEDRIVING

FESTIVALSOMMAR

AMANDA LUNDQVIST

Exklusiva bilar sladdar på isen.

frisörvinnare på Sax & Maskin.

35

36

Jenny Wilson och Bo kaspers orkester är några av sommarens bokade artister.

38

STUDENT CONSULTING

SWEDISH LAPLAND

Tobias Lindfors driver ett av Luleås största privata företag.

Äventyr som passar alla oavsett årstid.

41

43

44

EBENESER

FLER VÄLJER LULEÅ

TEKNIKENS UNDER

PATRIK HEINKINPIETI Trummis i Mando Diao.

LULEÅ AIRPORT

28 SVARTÖN

30

34

40

SVARTÖSTADEN

AURORUM – ETT VÄXTHUS FÖR FÖRETAG

Johan Åkesson möter OS-medaljören i pingis.

Luleås gröna oas, på gångavstånd från centrum.

Musiken från Luleå ber inte om ursäkt.

ÖRNÄSET

Luleå hamn, som är en av Sveriges största är öppen för sjöfart året om. Vintertrafiken är viktig för industrierna.

GÜLTZAUUDDEN

BD POP

21

MALMUDDEN

STOR SHOPPING- LÖVSKATAN GUIDE

INGELA LUNDBÄCK

HERTSÖLANDET

HERTSÖN

SKURHOLMEN

UTELIV OCH RESTAURANGGUIDE

KALLAX FÖRETAGSSTAD

LIV & RÖRELSE

50

Luleås leende eldsjäl – Gustav Uusihannu

CENTRUM

22

Den 31 januari invigdes Vetenskapens hus.

KRONAN

Vill sprida norrbottnisk och ÖSTERMALM lappländsk design i världen!

LULEÅ VÄXER...

GÄDDVIK

Har hjärtat i Gammelstads kyrkstad.

14 LERBÄCKEN

SHOPINLAPLAND

Valde en termin på LTU och Luleå.

ELIN ALEXANDRA

12

SKUTVIKEN

BERGVIKEN

UTBYTESSTUDENTER

16

MJÖLKUDDEN

Den gamla baptistkyrkan i centrala Luleå får nytt liv.

47

Kirsti Reuhkala och Lydia Kokkola är sedan två år tillbaka Luleåbor.

48 49

LULEÅ RUNT

GALLERI SYSTER – en av mötesplatserna i Luleås konstliv.

Upptäck hösten i Luleå till fots på några av de fina vandringslederna som finns runt stan.

51 52

FINA FAKTA OM LULEÅ

54 ORIGINAL LULEÅ STORY

3


Motiv: Agnes Hassler Fotograf: Andreas Harnemo Kamera: Nikon D700 Exponering: ISO200, 1/250s Fotografens kommentar till bilden: När vi tog bilden på Agnes Hassler ville vi lyfta fram en ung förebild i kommunen. Hon är engagerad inom många miljö- och jämlikhetsorganisationer. Vi valde att fotografera henne ute längs isvägen i skärgården en blåsig men solig marsdag. En uppstoppad duvhök som rekvisita och för att ge fler dimensioner till bilden lät vi SSAB vara med i bakgrunden.


Motiv: Ice Music Fotograf: Andreas Harnemo Kamera: Nikon D800 Exponering: ISO400 Fotografens kommentar till bilden: Bilden på Ice Music visar upp verksamheten på ett traditionellt norrländskt sätt. Snö, is och norrsken. En känsla av helhetens atmosfär.


Motiv: Gammelstads kyrka Fotograf: Graeme Richardson Kamera: Nikon D800 Exponering: ISO400, 30s


Motiv: Trädklänning Fotograf: Andreas Harnemo Kamera: Nikon D700 Exponering: ISO200, 1/160s Fotografens kommentar till bilden: Trädklänningsbilden togs i Niporna sommaren 2011. Johan Esko från Manjak hade tagit fram en egen design, där han sytt ihop en stor samling trädgrenar till en klänning. Sandra Sundelin, LTU-student, blev avbildad i denna i eftermiddagssolen. Vår ambition var att få kreationen att smälta in i naturen på ett både naturligt och annorlunda sätt.


BLANDAT

S kejta på

1400 m

S

2 betong, granit och stål i Steelpark på Örnäset

Så som i himmelen...

HBTQ-café och nattklubb

...SÅ OCK PÅ JORDEN Kay Pollaks film Så som i Himmelen blev en stor succé när den visades på bio 2004. Filmen blev nominerad till åtta Guldbaggar och dessutom Oscarsnominerad i kategorin bästa utländska film. Filmen spelades in i Norrbotten. Nu spelas uppföljaren in i länet, främst i Boden och Luleå. Filmpool Nord är samproducent även i denna film. Så ock på Jorden heter uppföljaren och det är den första filmen som Kay Pollak gör efter succén med Så som i Himmelen. I rollerna ser vi bland annat Frida Hallgren, Niklas Falk och Lennart Jähkel. Filmen beräknas gå upp på biograferna hösten 2015.

NORDANSMAK

KLUBB MAKE OUT På Kafelino/Chillout arrangeras klubbkvällar med HBTQ-tema som heter Make Out. Under våren arrangeras Make Out en lördag i månaden kl 22–03. Besök klubbens blogg för mera information angående datum och bilder från tidigare kvällar (klubbmakeout.blogspot.com).

8

ORIGINAL LULEÅ STORY

Foto: Patrik Öhman

RFSL Luleå och Norra Norrbottens län anordnar cafékvällar jämna torsdagar kl 17–20 i samarbete med gemenskapsföretaget NordanSmak i deras lokaler på Stationsgatan 25. RFSL har en fikavärd på plats som hälsar dig välkommen. Om du besöker cafékvällarna för första gången kan fikavärden visa dig runt, berätta mer och presentera dig för de övriga gästerna. Cafékvällarna är till för alla, oavsett om du är medlem i RFSL eller ej. Mer info finns på: rfsl.se/lulea.

Foto: Per Pettersson

kateparken mäter 1 400 m2 och består av betong, granit och återvunna stålstrukturer från den lokala stålindustrin blandat med typiska urbana strukturer som trappor och räcken. Sommaren 2012 invigdes skateparken på Örnäset. Den är väldigt egen i sin design, bland annat med detaljer i stål som är skänkta av SSAB. Det element som sticker ut mest är en stålskänk på drygt 20 ton, ett stort hinkliknande kärl som använts för att transportera flytande stål som numera ligger ner och går att åka i. Luleå extremsport i samarbete med NCC byggde parken som nu av åkarna anses vara en av Sveriges bästa parker.

Under december kommer tomtefar med hela sin familj och flyttar in i Stadsparken i Luleå. Varje dag fram till julafton spelar de upp den traditionella julkalendern. 2013 års kalender handlade om Gruvert Grävling som kom till tomteskogen. Kalendern gick i musikalens tecken med allt från vals till gitarrspel och rock’n’roll. Julkalendern produceras av Lule Stassteater i samarbete med Sensus, Luleå kommun, LLT och Lillan.

Stadsparkens

julkalender


Det var första säsongen i den nya arenan med fem SM-silver i bagaget och Sveriges största basketpublik. Med andra ord den perfekta tajmingen att skriva baskethistoria. Inför fullsatta läktare och till tonerna av hejarklacken tog Northland Basket sitt första SM-guld. fter en fantastisk säsong där Northland Basket varit obesegrade på hemmaplan stod det klart efter en ruskigt spännande tredje finalmatch att SM-guldet gått till klubben.  – Jag har slut på superlativer. Det här är underbart, ja helt fantastiskt, säger lagkaptenen Anna Barthold när vi pratar med henne drygt en vecka efter guldet.  Hon spelar sin tredje säsong med Northland Basket. Det är alltså tredje gången gillt för henne, men inte för klubben som har fem SM-silver i bagaget.  – Det är svårt att säga vad som varit det vinnande konceptet i år. Jag tror det är många faktorer, men kanske framför allt vår starka lagmoral. Trots många skador i laget lyckades vi kämpa vidare och gå obesegrade genom finalspelen, poängterar Anna Barthold.  Det är första säsongen i Luleå Energi Arena och publiken har verkligen hittat till den nya hemmahallen. – Vi har haft ett bra stöd hela säsongen och finalspelet var helt galet. Vi har slagit publikrekordet för svensk dambasket två gånger. Det är roligt för svensk dambasket. 

Hon tillägger: – Inom basket brukar man säga att publiken är den sjätte spelaren och det kanske låter som en klyscha men publiken har verkligen lyft laget i år. Inför denna säsongen fick Northland Basket en egen hejarklack som består av runt 70 personer. De flesta är internationella studenter från Luleå tekniska universitet. Deras engagemang på läktaren har liknat det man ser på stora ligamatcher. – Underbara klacken, de har skrikit, trummat, sjungit och hejat. Det har varit fantastisk att känna deras stöd.  Anna Barthold blev utsedd till MVP (most valuble player) efter matchen. – Jag är otroligt hedrad, det är en stor ära, avslutar Anna Barthold som är klar för spel i Northland Basket även nästa säsong.  ❖ text / amanda karlsson

foto / fredrik sundvall, per pettersson

Lagkapten Anna Barthold

ORIGINAL LULEÅ STORY

9


MUSIK

EN SAGOLIK

VINTERUPPLEVELSE Välkommen till Luleås senaste vinterevenemang. Genom att kombinera det norrbottniska klimatet med vacker musik har staden fått en samlingsplats för Luleåbor och ett dragplåster för långväga besökare.

V

intern 2013/2014 fick Luleå ett nytt kulturevenemang – Ice Music. Varje helg fram till april har vackra toner hörts från de stora snöhögarna på Gültzauudden. – Det här är den bästa snöhögen vi har haft i Luleå. När man ser den är det svårt att föreställa sig vad som väntar på insidan, säger Karin Åberg, pr- och marknadsansvarig på Ice Music. – Vi erbjuder en fantastisk upplevelse. När man kliver in i konsertsalen hamnar man på en magisk plats. Det är möjligt att man fryser lite om tårna, men man blir varm inombords. Folk tror inte det är sant, säger Tim Linhart, grundare av Ice Music. ”Groovy” Tim, med rötterna i New Mexico i USA, har jobbat som iskonstnär i 30 år. Sedan han började bygga isinstrument i slutet av 1990talet har det, enligt egen utsago, tagit över hela hans liv. Det är Tim som designar såväl konsertsal som instrument. Det tar honom cirka två månader att färdigställa de 20 instrumenten av is. Uppsättningen består bland annat av olika stråk-

instrument, gitarrer, trummor, xylofon och mandolin. Nya typer av instrument konstrueras ständigt av Tim. – Min personliga favorit är rolandofonen. Det är ett speciellt instrument och är väldigt ”groovy”. Dessutom gör vi flöjter med en livslängd på fem minuter. Det är mycket jobb för så lite musik, men det är det värt när man hör dem spelas. Det finns en spirituell koppling mellan musikerna och deras instrument, säger Tim. Konsertsalen kräver också mycket arbete och planering. Själva lokalen är ett instrument i sig, med två akustikkammare som låter ljudet fortplanta sig mellan de blanka isväggarna. Mitt emellan dessa båda kammare står musikerna varje fredag, lördag och söndag och framför olika sorters musik. Ibland är det konserter med klassisk musik, andra gånger pop- eller rockmusik. Under våren genomfördes en speciell Abba-hyllning. – Vi vill kunna erbjuda något för alla. Därför har vi också överkomliga priser. För en tid sedan fick vi en förfrågan från en brasiliansk bossa nova-musiker om att få komma hit och spela, säger Karin. Internationell uppmärksamhet Just i Brasilien har intresset för Ice Music varit stort. Tidigare under året sändes ett reportage om ismusiken på bästa sändningstid i ett av landets mest populära tv-program. Dessutom har Tim

och Karin tagit emot journalister och tv-team från bland andra CNN, MSN, Der Spiegel, Gizmodo, DR1 och Mashable. – Vi är mer kända internationellt än i Sverige. Redan den här vintern har vi haft besökare från Sydafrika, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och ett antal andra länder. Om det internationella intresset ökar måste vi kanske konstruera en större konsertsal. Den vi har idag rymmer sittande 160 besökare, säger Karin. För att klara av kroppsvärmen från alla besökare har konsertsalen utrustats med ventilationshål i taket. Annars skulle instrumenten smälta. – Is är ett föränderligt material och allt ingår i kretsloppet. Det gör bland annat att vi måste stämma instrumenten oftare än man behöver göra med vanliga instrument. Våra instrument måste förvaras på rätt sätt och utrustas med skydd mot musikernas kroppsvärme och utandningsluft, säger Tim. Unika bröllop Utöver att erbjuda konserter kan Ice Music även erbjuda bröllop i en unik miljö, med levande musik på isinstrument. – Konsertsalen är perfekt för vigselceremonier. Bröllop och musik hör ju ihop. På bröllopsdagen är människor öppna för fantasi och romantik, avslutar Tim. ❖ text / mats ohlsson foto / fredrik broman graeme richardson

/ karin åberg /


MUSIK

Konsertsalen rymmer 160 sittande åskådare.

Utöver konserter erbjuder Ice Music bröllop och andra evenemang.

Musikerna framför allt från Bach till Abba.

Tim Linhart har tillverkat över 20 olika instrument av is.

ORIGINAL LULEÅ STORY

11


«

Jag hade ingen aning om att jag var bra på det här ANDERS BJÖRKÉN


Att rita om ett hotell som liknar en gammal urtvättad rysk t-shirt. Det är det roligaste Anders Björkén vet. Den prisbelönade arkitekten från Luleå som länge var ovetandes om sin talang. text / vanessa cicero foto / per pettersson

A

lla såg likadana ut och det fanns alldeles för få. Därför tog Anders Björkén bitarna i egna händer, blandade tålamod med precision och kryddade med kreativitet. Legobitarna alltså. Han var bara sex år när han sågade isär dem där byggklossarna, slipade kanterna och byggde nya kreationer. Utan krusiduller går det att konstatera att arkitekten Anders Björkén var idérik och nyskapande redan som barn. Att han skördat stor framgång över hela Norden förvånar nog mest honom själv. – Jag hade ingen aning om att jag var bra på det här. Men jag är som en svamp, suger åt mig information och tar lärdom av allt. Genom åren har yrkeslivet styrt honom in på olika vägar men det var först år 2000 som han skulle hitta hem. Då hade han burit titeln som krogägare av Pimpinella i Luleå, som sedermera döptes om till Magneto. – En arkitekt gav mig ett erbjudande att jobba för honom. Han hade sett hur jag förändrat och byggt om Pimpinella gång på gång men jag sa att jag inte kan någonting om att vara arkitekt. Han svarade ”det kan du visst, du vet bara inte om det ännu”.

Varierande arbetsprocesser Tre månader tog det. Sedan beslutade sig Anders Björkén för att starta eget, företaget som idag heter Björkén Architects. Här jobbar han med allt från idé och byggnader till inredning. – Jag ville göra egna grejer. Alla mina produkter är unika och skräddarsydda specifikt för kunden. Detsamma gäller hotellen jag gör, de är alltid helt olika. En röd tråd ska finnas men det är viktigt att varje ställe blir annorlunda. Entreprenörens huvudsakliga projekt är just hotell och i skrivande stund ritar han parallellt två hotell i Bergen, Norge. – De är som natt och dag, likaså arbetsprocesserna. Ibland börjar jag i lobbyn,

ibland i badrummen. Det vet jag aldrig innan jag sätter igång. Någon stor hemlighet bakom förmågan att ständigt kläcka nya, unika idéer, har Anders Björkén däremot inte. – Man förväntas alltid veckla ut orden på ett fint sätt och berätta var inspirationen hämtas. Folk vill gärna höra något i stil med ”jag såg en mås som flög lågt och då tänkte jag så här...” nej, det är inte alls så. Visst kan jag ta fasta på en historia som finns bakom ett projekt, men framför allt sätter jag mig ner och börjar jobba. Roligt Luleåprojekt Anders Björkén berättar att han ritat en och annan privat villa, trots att han sällan gör projekt för privatpersoner. – Om jag får en förfrågan som verkar riktigt rolig, då gör jag det. Det senaste i raden över roliga bostadsprojekt hittar den nyfikne faktiskt i Luleå. På en 15 000 kvadratmeter stor holme i Kallviken har Anders Björkén låtit forma ett “sommarhus” med tillhörande gäststuga samt garage. Husets fasad täcks i skiffer och stora glaspartier. – Jag har levt med det här husprojektet i ett och ett halvt år och kommer nog aldrig att göra ett så här pass komplicerat hus igen. Tjusningen med mitt jobb är alla glada miner efteråt. Eller att renovera ett hotell som ser ut som en gammal urtvättad rysk t-shirt. När slutresultatet blir så markant annorlunda, då är det riktigt roligt. Med kvällsmöten på en ort och morgonmöten på en annan plats reser Anders Björkén världen över. Några tankar på att lämna hemstaden Luleå har han däremot aldrig haft. – Min absoluta favoritplats är mitt hem. Det är här jag känner trygghet. ❖

TOPP 3 TOPP 3 MEST STOLTA PROJEKT: 1. Kallviken Luleå 2. Clarion Hotel Arlanda 3. Farris Bad & Hotel, Larvik

ÖVRIGA MERITER: Comfort Hotel Umeå, Sverige Clarion Hotel & Congress, Trondheim, Norge Berns Hotel, Stockholm Hotel Square, Norge

DRÖMPROJEKT Ett telefonsamtal från Förenade arabemiraten med en förfrågan om att rita ett fantastiskt hotell.


Nanjing i sydöstra Kina är en stad med sju miljoner invånare, inte långt från Shanghai som idag är världens största stad med över 20 miljoner invånare. Det är den mest expansiva regionen i Kina och en motor i världsekonomin. Från denna dynamiska och folkrika del av världen flyttade Chuan Wang och Xiaoyan Ji till det lugna livet i Luleå. text / jan palo foto / per pettersson

Familjen Ji-Wang flyttade från Kina

TILL JOBBEN OCH LIVET I LULEÅ

C

huan Wang är teknisk specialist på forskningsstationen Swerea Mefos där han jobbar med produktionsprocesser i stålindustrin. Xiaoyan Ji arbetar vid Luleå tekniska universitet (LTU) som forskare och biträdande professor på avdelningen för energivetenskap. Chuan kommer ursprungligen från nordöstra Kina, inte långt från vinterstaden Harbin. Xiaoyan växte upp i Jiangsu-provinsen, några timmars bilresa från Shanghai. De träffades på universitetet i Nanjing. – Vi var klasskamrater, berättar Chuan. Det var i början på 90-talet, så vi har varit ihop länge. Efter universitetet började Chuan arbeta. Den kinesiska ekonomin växte, det fanns gott om jobb

14 ORIGINAL LULEÅ STORY

och bra löner. Men samtidigt lockade världen utanför. Som andra unga ville de ut och se andra delar av världen. 2001 kom de till Stockholm för högre studier på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Sedan dess har Sverige varit deras fasta punkt. Chuan har haft sitt jobb här hela tiden, medan Xiaoyan gjort avstickare till Tyskland och USA. – Efter några år i Stockholm fick jag en doktorandtjänst på LTU, berättar Chuan, och sedan dess är jag Luleåbo. Chuan fick anställning på Mefos redan innan examen och har jobbat där sedan dess. Forskningsstationen är välkänd i världens järn-, ståloch verkstadsindustri och en av de miljöer som gjort Luleå till ett metallurgiskt centrum.


«

– På min avdelning jobbar vi med att göra stålverkens produktionsprocesser mera effektiva. Våra kunder finns runt om i Norden och Europa. När Chuan fått jobb blev det Luleå för hela familjen. Xiaoyan flyttade hit 2007 och började arbeta på universitetet året efter. Hon är biträdande professor på avdelningen för energivetenskap där hon undervisar, handleder doktorander och driver forskningsprojekt. Hennes egen forskning syftar till att minska utsläpp av koldioxid från stora industriprocesser. Sonen Ji-An föddes när de bodde i Stockholm, eller Ji-An Wang som är hans fullständiga namn, med både mammas och pappas efternamn enligt kinesiska sed. Dottern Ji-Xiang är född i Luleå. Familjen bor i en villa på Porsöberget med gångavstånd till universitetet och till barnens dagis och skolor. – För mig tar det bara tio minuter med bilen till Mefos, som ligger ute vid SSAB, säger Chuan. Det är skillnad mot Stockholm där kunde det ta timmar att ta sig till och från jobbet. Efter tolv år i Sverige ligger det närmast att jämföra Luleå med Stockholm. I Kina har utvecklingen gått så snabbt att de inte riktigt vet hur det skulle vara att bo och leva där idag. – Vi har nog blivit ganska svenska, skrattar Xiaoyan. Vi trivs i Luleå, folk är vänliga, det

Vi har nog blivit ganska svenska QIAOYAN JI

känns tryggt att bo här och det är nära till allt. Vi hinner både jobba och leva familjeliv. Sonen An är en aktiv elvaåring. Han spelar basket, simmar, dansar breakdance och spelar gitarr. Femåriga dottern Xiang simmar och dansar. Familjen är trespråkig. I skolan pratar barnen svenska, föräldrarna har engelska som arbetsspråk och hemma pratar de mandarin, det språk som talas av en miljard kineser. För att träna kinesiskan, framför allt det svåra skriftspråket, har barnen hjälp av farfar i Kina. Fyra gånger i veckan sitter de med läroböckerna framför bildskärmen och undervisas på distans av farfar. Familjen reser också till Kina ett par gånger om året, både för arbete och för att hälsa på släkten. – Det man saknar mest här är föräldrar och syskon, säger Chuan. Därför ordnar de även så att mor- och farföräldrarna kan komma på besök då och då. Det finns idag 50–60 Luleåbor som är inflyttade från Kina. En del har bott här längre tid, andra är här tillfälligt för att studera eller arbeta. Vid helgdagar, som det kinesiska nyåret eller nationaldagen, träffas de och firar tillsammans med sina landsmän. Men till vardags lever paret Ji-Wang ett svenskt-kinesiskt svenssonliv med jobb, familj och vänner. – Vi blir nog kvar här, säger Chuan. Nu är Luleå vår hemstad och barnen är svenskar. ❖

Ji-An Wang pluggar kinesiska på distans med farfar i Kina ett par gånger i veckan.

ORIGINAL LULEÅ STORY 15


UTBILDNING

De tyska utbytesstudenterna uppskattar livet i Luleå.

«

När ska vi åka hem till Luleå ANGELA, MIA, SARA OCH KATHRIN

När Angela, Mia, Sara och Kathrin lämnade tyska Augsburg som utbytesstudenter under två terminer, trodde de aldrig att de skulle referera till Luleå som sitt andra hem. text / mats ohlsson foto / susanne lindholm

D

e fyra tyska studenterna pluggar International Management vid universitetet i Augsburg. I utbildningen ingår minst en termin som utbytesstudent. Den främsta anledningen till att de valde Luleå var kursutbudet på LTU. Väl här upptäckte de fler fördelar med det svenska universitets- och högskolesystemet. – Jämfört med i Tyskland är det färre tentor och föreläsningar. Här handlar det mer om gruppoch projektarbeten, vilket man lär sig mycket av, säger Sara. – Dessutom har professorerna och lärarna en avslappnad stil och är lätta att prata med. Det är positivt, fortsätter Mia. Att lära känna Luleåborna har varit enkelt. Även om många är lite blyga i början så är de vänliga och hjälpsamma. Tyskorna har även lärt sig några nya ord, som sambo, fika och shjoo (norrländskt ja, med inanding). – Jag spelar volleyboll på STiL. Alla jag har lärt känna där är väldigt öppna. Det är lätt att

16

ORIGINAL LULEÅ STORY

umgås i Luleå, berättar Angela. En sak som imponerar på de tyska utbytesstudenterna är Luleås och Norrbottens utbud av vinteraktiviteter. De har åkt skidor, varit ute på isvägen, lyssnat på Ice Music på Gültzauudden och spenderat en dag på Jokkmokks marknad. Även om det mesta finns på Porsön så brukar de besöka centrum. En stadskärna de beskriver som liten och charmig. Dessutom finns det fler butiker än de hade väntat sig. – När vi kom hit i augusti välkomnades vi av ett fantastiskt norrsken. Vi passade även på att besöka skärgården. Närheten till naturen är fantastisk. Och så är ljuset annorlunda i Luleå. Det skiftar vackert i olika färger, säger Kathrin. De fyra tjejerna är överens om att de gjorde rätt som valde Luleå. När de var i Tyskland i julas så mötte de några kursare som alla var glada över att vara hemma igen. Själva ställde sig Angela, Mia, Sara och Kathrin frågan ”När ska vi åka hem till Luleå?” ❖

VILKEN ÄR DIN FAVORITPLATS I LULEÅ ANGELA KRESS, 23 Fågeltornet vid promenadvägen ut mot Gammelstad.

MIA NGUYEN, 22 Om man går genom skogen mot Gammelstad så ligger där en sjö. Där trivs jag.

SARA KÖK, 21 Tio minuter från universitetet ligger Mjölkuddsberget. Där får man en vacker utsikt över hela Luleå.

KATHRIN SCHAUPPEL, 22 Jag tar gärna isvägen ut till Gråsjälören


LULEÅ VÄXER

växer

Luleå

Luleå växer åt alla håll. På höjden med nya hotell i centrum och höghusen på Lulsundsberget. På bredden med både hyreshus och villaområden. På längden med nya arenor och företagsetableringar. text / jan palo arkitektbild / tirsén & aili arkitekter

HOTELL I I LULEÅ ✔ Amber Hotell ✔ Clarion Sense ✔ Comfort Hotel Arctic ✔ Elite Stadshotellet ✔ Gammelstads Gästhem ✔ Hostel City Sleep

CLARION SENSE

HOTELL SAVOY

✔ Hotell Aveny

Strax före årsskiftet slog portarna upp till detta nya storhotell mitt i city, nio våningar högt, med fyra stjärnor och fem rumskategorier. En ny mötesplats i Luleå med entré och lobby mitt emot Kulturens hus. Längst upp finns en generös skybar och restaurang med panoramautsikt. Restaurangen ”Kitchen & Table" är ett koncept av Marcus Samuelsson, svensk restaurangprofil på Manhattan, som hämtat inspiration därifrån och den multikulturella mixen av folk, livsstilar och mat. På toppvåningen finns även ett spa med bastu, gym, och pool med panoramautsikt. Clarion Sense kompletterar Luleås hotellutbud på flera sätt, med nya upplevelser, högre standard på rummen och större kapacitet för konferenser. Hotellet har plats för 800 konferensgäster och en bankettsal för 300 personer.

Ett klassiskt hotellnamn i Luleå är tillbaka. Hotell Savoy har återuppstått efter en total ombyggnad av hela fastigheten. Det är bara gatuadressen på Storgatan som är densamma, allt annat är helt nytt. Från fasaden, till interiören och hotellkonceptet. Nya Savoy har ingen receptionsdisk, däremot generöst med sittytor och en cocktailbar. I restaurangen kan man sitta vid köksbordet och se när kockarna lagar mat. En trappa ner hittar man ett stort spa med pool, gym och relax. Hotell Savoy ingår i Best Western-kedjan och drivs av entreprenören Stefan Karlsson, som driver ett antal norrländska hotell, bland annat i Östersund och Åre.

✔ Kalaskulan Hotell ✔ Luleå Bed & Breakfast ✔ Nordkalotten Hotel & Konferens ✔ Park Hotell ✔ Quality Hotel ✔ Scandic Hotel ✔ Sunderby Hotell & Konferens ✔ Vandrarhemmet Kronan ✔ Örnvik Hotell & Konferens

ORIGINAL LULEÅ STORY 17


LULEÅ VÄXER BJÖRSBYN

nära 500 nya bostäder blir inflyttnings-

2 kronan HÄLLBACKEN

klara under 2014. det är mer än tidigare

STORPORSÖN

En ny stadsdel växer fram. Här byggs villor och radhus för inflyttning under året. Samtidigt planeras för en fortsatt omvandling av det gamla regementsområdet för att få in fler bostäder. Några kilometer norrut växer ett nytt villaområde fram. Hällbacken blir en ny stadsdel, med naturskön omgivning.

PORSÖLUND

år, men det behövs ännu fler. luleå växer och efterfrågan har ökat markant. kommunen skruvar upp takten och det kommunala bolaget lulebo har fått

1 lulsundsberget

direktiv att bygga 1 000 nya lägenheter under kommande år.

PORSÖN 3

JERNSTAN AURORUM

Höghusen på Lulsundsberget har förändrat Luleås skyline och är synbara uttryck för tillväxten. Här har Lulebo och HSB under de senaste åren skapat 300 nya lägenheter med en fantastisk utsikt över Luleå och omgivningarna. Från de översta våningarna ser man långt ut i skärgården.

BJÖRKSKATAN

PORSÖDALEN YTTERVIKEN NOTVIKSSTAN NOTVIKEN 6

LULSUNDET Tirsén & Aili Arkitekter

3

MJÖLKUDDEN

SVIK

SKUTVIKEN 5

2

BERGVIKEN 3

5

1

LERBÄCKE

KRONAN

6 mjölkudden Till centrala Luleå räknas numera även de centrumnära stadsdelarna Mjölkudden, Bergviken, Östermalm och Malmudden. På Mjölkudden planeras ett nytt område med 45 stadsradhus.

ÖSTERMALM

CENTRUM SKURHOLMEN

4

IK

5

MALMUDDEN Klintbacken

Rödkallen

BERGNÄSET

ÖRNÄSET

LÖVSKATAN 5 trygghetsboenden För att möta äldre generatioKALLAX ners nya behov byggs ett antal FÖRETAGSSTAD trygghetsboenden för 70+. Det första invigdes nyligen på Örnäset, nästa byggs i Gammelstad och därefter planeras för nya trygghetsboenden på Mjölkudden, Bergviken och Bergnäset.

4 centrum

5

3 studentboenden Efterfrågan är störst i centrala stan. Det visar prisökningen För att knyta samman universipå bostadsrätter och intresset då nya lägenheter byggs. tetsområdet med centrala Luleå När Lulebo tidigare i år släppte ett 50-tal lägenheter vid byggs och planeras 200 studomkyrkan anmälde sig tusentals sökande. Det var även dentlägenheter på Klintbacken. stort intresse för Norrportens nybygge i centrum. Därtill finns 50 studentbostäder Nästa stora bostadsprojekt är Södra hamn där planen SVARTÖSTADEN i Bergviken. På Porsön, vid är att flytta den befintliga marinan, fylla ut hamnbassängen universitetet, planeras för ytteroch bygga ett helt nytt bostadskvarter med 300 lägenheter ligare 250 studentlägenheter. i bästa sjöläge.

SVARTÖN Karträttigheter Luleå kommun. Utdrag från Primärkartan 2014.

18 ORIGINAL LULEÅ STORY


LULEÅ VÄXER Hockey och basket är de två stora idrotterna i Luleå, sett till publikintresset. Luleå Hockey spelar sina hemmamatcher i Coop Arena. Nu har de två andra elitlagen, LF Basket och Northland Basket, fått en ny hemmaplan i Luleå Energi Arena. text / jan palo foto / per pettersson

Ny arena för

sport och evenemang

N

orra hamn är Luleås kultur-, nöjes- och evenemangsdistrikt. På ena sidan ligger Norrbottensteatern, Bistro Norrland, Hemmagastronomi, Lillan och sommarkrogen Bistro-Bar-Brygga. På den andra sidan Clarion Sense, Kulturens hus och Luleå Energi Arena. Arenan har ersatt den gamla sporthallen på samma plats. Entrén och foajén, som delas med Pontusbadet, är intakt men resten är helt nytt. Här finns nu en av Sveriges bästa basketarenor med plats för 3 000 åskådare, men här spelas också innebandy och andra sporter samt arrangeras mässor, konfe-

renser och konserter. Hela komplexet omfattar elva olika hallar, aktivitetslokaler, omklädningsrum, kansli- och konferensrum, café och en stor restaurang med utsikt över arenan. Live på arenan Restaurangen i den ny arenan har fått det passande namnet Live. Medan andra sportbarer lockar med tv-sända sportarrangemang kan Live erbjuda just det! Här man kan följa matchen från restaurangbordet, börja eller avsluta matchkvällen. Live har också lunchservering, after work och musikarrangemang. ❖

Restaurangen Live.

f

FACEBOOK BYGGER UT Mindre än ett år efter att Facebook invigde sitt första datacenter beslutade bolaget att bygga en andra serverhall. Det blir dessutom den första hallen i världen som byggs enligt ett nytt och snabbare koncept för att kunna svara upp mot den ökande datatrafiken.

ORIGINAL LULEÅ STORY 19


SHOPPING / PERSONPORTRÄTT

«

Min dröm är att vi ska växa internationellt GUNILLA BURMAN, SHOP IN LAPLAND

SHOPINLAPLAND

Vill sprida norrbottnisk och lappländsk design i världen

D

et är fem år sedan ShopinLapland slog upp portarna

– Till Gammelstad kommer turister från hela världen för att

i gamla brandstationen i Gammelstad. Sedan dess

besöka världsarvet. Från juni till slutet av augusti har vi öppet

har butiksägaren Gunilla Burman erbjudit turister

alla dagar i veckan.

och besökare design från Norrbotten att njuta av på

plats, ta med sig hem eller beställa i webbutiken.

Allt i butiken väljs ut med noggrannhet, produkterna ska vara tillverkade i länet och andas Norrbotten och Lappland.

Innan Gunilla Burman startade ShopinLapland jobbade hon

– Vi har exempelvis ett samarbete med Maria Holmer Dahl-

som säljare. Under en utbildningsdag fick hon frågan vad

gren som har tagit fram bland annat brickor som bara

hon ville ha mer av i sitt liv och svaret var självklart –

finns att köpa hos oss. Hon är en fantastisk designer

färg och form. Hemma hos en väninna fick hon nys om en konstnär från Sikfors. Hon och hennes man blev intresserade och bestämde sig för att åka och

som till exempel har gjort formen till Benny Anders-

Besök hemsidan för mer info:

besöka konstnärens ateljé. Vägen dit var krånglig,

shopinlapland . com

efter många felkörningar hittade de till slut rätt och möttes av en ateljé med imponerande konstverk. – Jag kommer ihåg att jag tänkte att om jag som är så

sons Hotell Rival i Stockholm. Gunilla Burman har också tagit fram egendesignade sandaler i samarbete med skomärket ATP. Remmarna som ser ut som tennarmband. – Min dröm är att ShopinLapland ska växa interna-

tionellt och finnas på flera platser i världen. Det har faktiskt

välbekant i länet har svårt att hitta, hur ska det då vara för

redan börjat hända. I Paris har vi en återförsäljare som säljer

turister och besökare.

våra produkter och ett museum i Tokyo har våra renskinnsväs-

Det var där och då som idén föddes att börja marknadsföra

kor i en av sina utställningar. ❖

konstnärer, designers och konsthantverkare i länet. Det började med en webbshop. Kort därefter blev Gunilla tillfrågad om hon ville hyra den gamla brandstationen i Gammelstad. Lokalen visade sig vara perfekt för hennes verksamhet med stor rymd och bra belysning. Idag är det snart sex år sedan ShopinLaplands webbshop öppnade och den första advent förra året firade butiken fem år.

20 ORIGINAL LULEÅ STORY

text / amanda karlsson foto / fredrik broman


PERSONPORTRÄTT

Luleås leende

ELDSJÄL Han är fritidsledaren med ett brinnande samhällsengagemang och politikern som nästan aldrig ser på tv. Luleåprofilen Gustav Uusihannu är där det händer. text / vanessa cicero foto / per pettersson

D

et kan vara ett samtal runt ett fikabord, ett teaterbesök, en fotbollsturnering eller ett ungdomsutbyte i Belgien. Så länge Gustav Uusihannu har barn och ungdomar omkring sig är han glad. Det betyder att han ler nästan jämt. 27-åringen har nämligen arbetat som fritidsledare i över tio år och är i nuläget anställd av Luleå kommun. – Jag ansvarar för Hertsöns fritidsgård men arbetar runt om i Luleå och möter ungdomar från alla håll. Det är roligt, att arbeta med barn och ungdomar ger så mycket tillbaka. Gustav är själv uppvuxen på Hertsön och tillsammans med ungdomarna pratar han om livet, håller i läxläsning, går på idrottsevenemang eller samlas i en aula någonstans för att lira musik. Att Gustavs yrke innebär att han jobbar tre av fyra helger ser han inte som något problem. Tvärtom faktiskt. – Helgkvällar är de absolut roligaste arbetstimmarna. Det spelar ingen roll vad vi gör egentligen, jag har ändå aldrig varit den som springer på krogen. Ett intensivt 2014 Gustav har idrottat så länge han kan minnas och efter många år i IFK Luleå la han fotbollsskorna på hyllan 2012. I stället har han prioriterat arbetet som fritidsledare och även politiken. – Det är roligt och viktigt att vara med och påverka till det bättre. Mina hjärtefrågor är att alla ska ha ett jobb och att barn och ungdomar ska lyckas i skolan. Det ska inte spela

någon roll vilka föräldrar eleverna har. Som medlem i socialdemokraternas styrelse i Luleå och ende norrbottning på partiets EU-lista, är det ett hektiskt 2014 som väntar. – Jag är starkt engagerad, det är ett väldigt hedrande uppdrag och förtroende där jag lär mig mycket. Politiken kommer jag aldrig att släppa. Ser inga hinder 2012 blev han namnet på många Luleåbors läppar när hans medborgarförslag förverkligade drömmen om att se EM-matchen mellan Sverige och England på storbildskärm i Stadsparken. – Jag älskar när det händer saker, om det har med sport, kultur eller festivaler att göra är inte lika viktigt. Därför tvekade han inte en sekund när flyktingpojkar dök upp på olika fotbollsplaner runt om i Luleå 2010. De tillhörde inte något lag och blev därmed ofta skickade av planen. Gustav tog tag i saken och med stöd av idrottsförbund och IFK Luleå tränade han under drygt två års tid flyktingbarn två gånger i veckan. – Det fanns behov av organiserad verksamhet, helt enkelt. Det kanske är det jag är mest stolt över i mitt liv, vi byggde starka relationer och träffas fortfarande då och då. Ja, det är inte svårare än så. Inte om man heter Gustav Uusihannu. ❖

ORIGINAL LULEÅ STORY 21


PERSONPORTRÄTT

«

22 ORIGINAL LULEÅ STORY

Kulturgården ska vara precis som den är nu ELIN ALEXANDRA SUNDSTRÖM


PERSONPORTRÄTT

Skissa, gnugga fram formerna, betrakta och känna in. Frid och tid att drömma får konstnären och entreprenören Elin Alexandra Sundström i sin ateljé. Övrig tid driver hon Kulturgården och Event Gammelstad. Det är så dagarna kan se ut om du har ett hjärta som slår dubbelslag för att fler ska upptäcka kulturen i Gammelstads kyrkstad. text / amanda karlsson foto / fredrik broman

E

lin växte upp i Gammelstad. Hon minns att kyrkstugorna och gränderna runt omkring hade de perfekta gömställena när hon lekte kurragömma med sina kompisar. – Det var idylliskt, som att växa upp i en bok av Astrid Lindgren. En av höjdpunkterna var sommarlovets första dag, då var det marknad och barnen i byn hade vattenkrig. – Jag hjälpte ofta till och tog hand om djuren på Hägnan. Då tänkte jag aldrig på att det var ett friluftsmuseum. Jag trodde att det var så folk levde och hade det hemma. När hon var i tjugoårsåldern upptäckte hon konsten. Efter att ha målat den första tavlan med oljefärg var det klart – hon skulle gå konstskola. – Det var som en uppenbarelse. Konsten erbjöd frihet och ett nytt sätt att se på saker. Hon fastnade ganska snabbt för att måla med olja. – Jag älskar lukten och känslan. Oljefärgen ger mig tid att begrunda det jag gör. Jag målar ett lager sedan måste det torka. Annars tycker jag om när det går snabbt. Efter två år på Sunderbyns konstskola startade Elin ett konstnärskollektiv tillsammans med tre kompisar. De flyttade in i en lägenhet i centrala Luleå. Det var bra att vara i mitten där allt händer, men de var också begränsade på grund av ytorna. Elin hörde att ett hus var till uthyrning i Gammelstad. – Det var perfekt, en fin gård med stor tomt. Jag gillade också tanken att blanda modern konst med den historiska miljön. Det bryter av på ett fint sätt. Att hyra huset blev en möjlighet för Elin att återvända till sin hemby. Gården som hon hyr byggdes ursprungligen åt militären.

Kaptenlöjtnanten bodde där i 80 år med sina mannar. Efter det har huset använts som bondgård och ockuperades av ryssarna under kriget 1809. Idén om att starta Kulturgården (kulturevenemang och fik) växte fram under en resa till Berlin. Elin besökte ett konstnärskollektiv som tagit över ett gammalt shoppingkomplex där de anordnade kulturevenemang och drev fik. – Känslan var väldigt opretentiös samtidigt som de visade häftiga konstprojekt. Jag hade aldrig sett något liknande i Sverige. Elin bestämde sig efter resan för att starta en liknande verksamhet i Luleå. I den gamla Kaptenlöjtnantsgården har Kulturgårdens verksamhet växt fram. Det har tagit tre år, men nu är det massor av besökare på arrangemangen och fiket under sommaren. – Jag vill att Kulturgården ska vara precis som den är nu. Det är helt rätt känsla och så mycket folk på lördagarna att det knappt ryms fler. Hon tillägger: – I Luleå är man mån om företagarna och det är lätt att få hjälp om man behöver det. Jag gillar att ena dagen vara entreprenören med driv som ordnar konferenser, möten, debit och kredit. För att nästa dag sitta avskärmad i stillhet och måla. Förra året vann Elin priset ”årets nyetablering” på Näringslivsgalan i Luleå. – Det är roligt att det jag gör uppskattas. Jag jobbar mycket och därför är det alltid trevligt med morötter. Det ger ny energi. ❖

ORIGINAL LULEÅ STORY 23


VÄLKOMMEN TILL NORRBOTTENS BÄSTA RESTAURANG I år blev Hemmagastronomi utsedd till Norrbottens bästa restaurang av White Guide. Sedan öppningen 2008 har ägaren Simon Laiti med personal erbjudit Luleåborna gourmetmat i matstudion, delikatessbutiken och nu också i den nyöppnade matbaren. Hemmagastronomi är kort och gott en bidragande faktor till att Luleå har blivit en matdestination att räkna med.

N

är Hemmagastronomi öppnade 2008 var det i form av en matstudio, Norrbottens första och en av få i Sverige. I matstudion fick gästerna lära sig att laga gourmetmat under Simon Laitis guidning. Senare tillkom också en delikatessbutik för att matstudions gäster skulle få tillgång till samma råvaror som professionella kockar använder, som inte finns att tillgå i dagligvaruhandeln. – Vi har kört matstudion veckans alla dagar i fem år och den har varit väldigt välbesökt och vår lilla delikatessbutik har vuxit med våra gäster och deras önskemål. Matstudion finns kvar om än i något mindre utsträckning för sommaren 2013 ändrade Hemmagastronomi riktning. – Vi ville förändra oss och hitta nya spår. Då öppnade vi matbaren, ett koncept som bygger på att gästerna ska kunna besöka oss och äta vällagad mat hela dagen – frukost, lunch och middag. Hemmagastronomi har inte bara ändrat riktning, de har också vuxit. När matstudion öppnade var de två anställda, idag är de 18 och även ett bageri har tillkommit. Fast matfilosofin är densamma. – Vi vill främja alla lokala producenter, vi har fantastiska råvaror i vårt län som håller hög kvalité och är unika. Sedan jobbar vi med småskaliga producenter som, precis som vi, lägger mycket kärlek i maten som de erbjuder. ❖ text / amanda karlsson foto / per pettersson

5 FRÅGOR TILL SIMON Bästa matupplevelse: ”Jag har en bästa dessertupplevelse från 2009 i Köpenhamn och restaurangen Noma. Jag åt en blåbärsdessert som jag blev helt tagen av. Det var som att gå in i en blåbärsskog, den var rolig att äta och det är fantastiskt att man kan förmedla den känslan. Häftig upplevelse”. Bästa matlandet: Sverige och Spanien Äter helst själv: Vällagad husmanskost, långkok och har en stor förkärlek till smörgåstårta. Bästa råvara: Kalix löjrom Vad skulle du aldrig sätta på menyn? Halvfabrikat.


r e s t a u r a n g g u i d e

cg

k i tc h e n & ta b l e

u n i :k

Köttrestaurang med fokus på helhetsupplevelsen där du hittar det klassiska stekhuset, de lokala råvarorna och den italienska finessen. På Cg handlar det om kärlek, kunskap och respekt. Till råvaran, till gästen och till kollegorna på restaurangen.

Den svenska stjärnkocken Marcus Samuelssons restaurangkoncept, som gjort succé i New York, finns nu att avnjutas i Luleå, tillsammans med stans bästa utsikt. Menyn består av internationella smaker som blandats med lokala råvaror med syftet att ge dig spännande och uppfriskande smaksensationer.

Caféet i Vetenskapens hus är en plats för dig som vill mötas över en fika, lunch eller middag. Serverar dessutom stans godaste kaffe.

restaurangcg.se

På Köpmannens kök kan du njuta av smaker från hela världen. Samtidigt väcker den levande historien och fantasifulla inredningen din nyfikenhet och kittlar fler sinnen än bara smaken. kopmannenskok.se

hemmagastronomi.se

ta l l kot t e n

kaptensgården

På Tallkotten finner du mat från det italienska köket tillsammans med vällagad svensk husmanskost. I vinkällaren finns möjlighet till vinprovning och matservering.

På Kaptensgården i Gammelstads kyrkstad blandas klassiska norrbottniska råvaror med internationella influenser och smaker. Den personliga, mysiga och genuina atmosfären ger en helhetskänsla utöver det vanliga.

r oast e r s

roasters.se s u s h i & sa l l a d s ba r

Restaurang med sallad- och sushibar under samma tak. Avnjut Luleås populäraste sushibuffé eller beställ in en fräsch sallad. sushibar.nu k ö p m a n gata n 16

Unna dig en god middag i en lugn och mysig atmosfär. I samarbete med Rosenday spa i Luleå kan restaurangen nu även presentera några nya spännande paket att avnjuta.

köpmannens kök

tallkotten.se b i st r o n o r r l a n d

kopmangatan16.se

Närproducerad norrländsk mat möter trivsam bistrokultur. På Bistro Norrland hittar du hög kvalité på såväl mat som dryck.

co o k ' s k r o g

bistronorrland.se

På Cook´s erbjuds alltid genuin matlagning med inspiration från hela Lappland. Ambitionerna är höga där mat och service alltid står i första rummet. cookskrog.se

Luleås första och största kinarestaurang severar á la carte, pizza och husmanskost. På terassbalkongen har du utsikt över vattnet i Norra hamn. restaurangwaldorf.se r estau ra n g lu l e å

Luleås nyaste sushiställe som erbjuder klassisk sushi och spännande asiatiska rätter.

g o o dw i l l

Familjerestaurangen som erbjuder både asiatisk mat samt grillat, i en välkomnande miljö. goodwill.n.nu

Luleås minsta sushirestaurang i mysig och genuin japansk miljö.

odod

restaurangkaptensgarden.se

wa l d o r f

ko j i s

koji.se

h e m m agast r o n o m i

Hemmagastronomis All Day Koncept erbjuder vällagad mat med säsongens bästa råvaror – hela dagen. Grundaren Simon Laiti har en speciell kärlek till de norrbottniska råvarorna. Det speglar sig i menyn som består av allt från fjällyoghurt från Jokkmokk till älgbog från någon av länets jägare. Lokalproducerat, vällagat och alltid med den bästa servicen.

kitchenandtable.se/lulea En restaurang som erbjuder specialiteter ur det grekiska köket. I Chill Out-loungen kan du njuta av en kopp kaffe, en öl eller en drink.

unikcafe.se

På Restaurang Luleå i Kulturens hus, tar man vara på det norrländska skafferiet och låter sig inspireras till goda måltider. Trevlig miljö med härlig utsikt.

a l l sta r

Om du är sportsugen och hungrig på samma gång är Allstar en perfekt touchdown. På Allstar kan du välja mellan ett flertal rätter från det klassiska amerikanska köket, med extra allt. Maten avnjuts framför en spännande match på någon av restaurangens gigantiska tv-skärmar. allstarbar.se/lulea/

kulturenshus.com

sushiodod.com

i luleå finns det någonting för alla . utöver dessa restauranger finns det även många andra härliga ställen att få sig en god matbit på . besök lulea . nu för att läsa mer om luleås restaurangutbud .


MER NATTLIV KAFELINO Gillar du schlager, house, dubstep eller hiphop? På Kafelino varierar evenemangen från helg till helg. Här finns någonting för alla. Åldersgräns: 18 år kafelino.se

BBB På Bistro Bar Brygga kan du ta en svängom på Luleås enda dansgolv på vatten. Om det blir varmt är det inte många meter ut till bryggan, den friska sommarluften och härliga törstsläckare i baren. Åldersgräns fredag: 23 år Lördag: 25 år bistrobarbrygga.se

ALLSTAR

LULEÅ ❤ CLARION Från skybaren fängslas du av den slående utsikten över Luleås skyline. Här njuter du av en perfekt mixad cocktail ackompanjerat av kulinariska smaksensationer från det internationella köket signerade Marcus Samuelsson. Ja, det ligger i Luleå…

N

är Clarion Hotel Sense öppnade förra året fick Norrbotten sin första skybar. Luleåborna välkomnade hotellet med öppna armar och första månaderna var det snudd på omöjligt att få ett bord i restaurangen. Plan nio, tillika skybaren, erbjuder något för de flesta. Hit bjuder du svärmor om du vill imponera, eller familjen om du vill skämma bort dem med en god middag.

Det är också ett perfekt ställe att inleda kvällen på om du planerar en ösig klubbkväll på ett svettigt dansgolv. Fast risken är att du fastnar i loungemyset, att sofforna är lite för sköna, drinkarna lite för goda och stämningen lite för härlig. Ingen fara, skybaren håller öppet in på småtimmarna.

Jag tycker att Luleå kan erbjuda något för alla. Tycker du om att vistas i naturen eller som jag är en passionerad stugägare, så finns vildmarken precis

O'LEARYS På O'Learys i Luleå hittar du stans största nöjeslokal. Bowlingbanor, sport, trevåningsläktare, dansgolv, you name it. Åldersgräns fredag: 20 år Lördag: 23 år olearys.se

BISHOPS ARMS Genuin pub som garanterat har stans bredaste whiskyoch ölsortiment. En perfekt start likaväl som avslut på en riktig pub crawl-kväll. Åldersgräns: 25 år bishopsarms.com

SKYBAR text / amanda karlsson

MITT LULEÅ Carl-Johan Norrbin är född och uppvuxen i Luleå. Han är till vardags lagkapten i IFK-Luleå.

The fabulous sportsbar med några av stans bästa läktarplatser. Längre in mot kvällen byts sport ut mot dj-bås, dansgolv och barer fyllda med människor. Åldersgräns: 20 år allstarbar.se

utanför stadsgränsen. I stan finns ett stort urval av krogar, barer och restauranger som ger alla möjligheten att anpassa kvällen efter sitt tycke och smak. Den perfekta utekvällen för mig börjar på CGs med en riktigt god middag med gott vin och nya smakupplevelser. Efter middagen sitter jag gärna kvar i ett förhoppnings-

vis stort sällskap och njuter av deras goda drinkar under många timmar. När sen humöret är på topp och den där känslan infinner sig att man aldrig vill att kvällen ska ta slut, tar jag med mig hela sällskapet ner till BBB och dansar under bar himmel hela natten lång.

Modern och klassisk mix, ackompanjerade av de allra skönaste vyerna från Luleås stolta skyline. Skybar serverar coctails, appetizers, nytappade draughts och en rad alkoholfria alternativ. Åldersgräns: 18 år clarionsense.se/mat/ skybar/


SHOPPINGGUIDE I Luleå har vi shoppingglädje med en mil handel, så det räcker åt alla. Unika butiker med norrländska influenser, gallerior med kända varumärken och stora varuhus med det absolut senaste på marknaden samt ett av Sveriges populäraste handelsområden.

SMULTRONSTÄLLEN 4

5

6 SKANDINAVISK KLASSISK FORM Hos Klassisk form står kunskap, kvalité och tidlöshet i fokus. Butiken samarbetar med flera skandinaviska formgivare samt lokala och internationella gäster.

10

15 11

2

1 14 3 6 8 7 13

9 12

GALLERIOR 1 SMEDJAN invigdes 2002, har utsetts till Sveriges bästa galleria 2010 och är Norrbottens största. På totalt fyra plan finns 33 butiker, konditori och kafé. 2 I STRAND galleria finns 21 butiker med kafé och restaurang. I gallerian hittar du butiker med härliga produkter för dig själv och hemmet. 3 SHOPPING – världens första galleria, med shoppingglädje alla dagar i veckan. I Shopping galleria finns stora och kända varumärken, stans största skoutbud, populärt kafé och ett gym med generösa öppettider.

STORHEDEN OCH LULEÅ HOMECENTER Norra norrlands största handelsområde finner du på 4 STORHEDEN, 8 km från Luleå centrum. Utbudet är stort och det är lätt att parkera. Här kan du hitta allt från heminredning och bildelar till mode och matvaror. På vägen mellan Storheden och centrala Luleå finns 5 LULEÅ HOMECENTER. Ett långt stråk av butiker och varuhus med ett brett utbud av byggmaterial, inredning, trädgårdar och bilar.

7 KONST OCH HANTVERK I Luleås största konsthantverksbutik finner du mer än bara en present – det finns ”hjärta” i produkterna. Kvalité, design, konstnärlighet och naturligtvis en norrbottnisk prägel är butikens röda tråd. På Konst och hantverk kan du upptäcka allt vackert Norrbotten har att erbjuda. Butiken tar emot bokade grupper utöver vanliga öppettider. 8 PENTIK Pentik erbjuder skandinavisk design inom heminredning. Formspråket är modernt och enkelt. Det finns både tidlösa baskollektioner och mer trendiga säsongsbaserade kollektioner. Ett måste för den som är intresserad av heminredning. 9 KALLAX GÅRDSBUTIK Mysig gårdsbutik med inredning, vintage, delikatesser, hantverk och fika. Butiken ägs av syskonen Maria, Kristina och Anders Wikström. De producerar även egna livsmedel, bland annat en älgörtsdricka som vunnit SM-silver i Mathantverk. 10 HJORTGÅRDEN Inredningsbutik som ligger i världsarvet Gammelstads kyrkstad. I butiken hittar du lantromantisk inredning som ger ditt hem en känsla av den franska landsbygden.

Retrotorget erbjuder en härlig nostalgi-kick med sitt breda utbud av prylar och pinaler. 12 ANTIKT OCH UNIKT Butiken ligger i Mörön utanför Luleå och drivs av Bertil Huhta och Elizabeth Eriksson. De har båda många års erfarenhet av antika föremål. Deras specialitet är möbler och ting från 1820–1950. Det finns även föremål som är äldre och nyare än så.

SKÖNHET & MODE 13 GUAPO Namnet Guapo är ett spanskt uttryck för snygg man. Butikens målsättning är att erbjuda män ett större utbud av groomingprodukter och accessoarer genom ett unikt butikskoncept, ett handplockat sortiment och med personlig service i fokus. Idag är Guapo Norrlands första och största skönhetsbutik för män. 14 DIVA Diva är en norrländsk butik med fokus på skandinaviskt mode. I butiken hittar du en skön blandning av kläder, skor och accessoarer. I det noga utvalda sortimentet kombineras denim med casual och fashion. På galgarna hänger varumärken som ACNE, Filippa K, Dagmar, Rodebjer och BLK DNM. 15 MOSAIK Mosaik är en kläd- och interiörbutik som gör livet mindre grått och mer färggrant, alltså en gnutta roligare. I butiken finner du både vanliga och ovanliga varor till kvinnor i varierande åldrar, stil och storlek.

11 RETROTORGET Butik i centrala Luleå som får dig att dra lite extra på smilbanden.

ORIGINAL LULEÅ STORY 27


TEKNIK

FAKTA LULEÅ SCIENCE PARK ✔ Grundades 1989 ✔ Ägs av Luleå Näringsliv ✔ 7 kontorsbyggnader ✔ 20 000 m2 kontorsyta ✔ Kontor från 10 m2 ✔ Ca 100 företag som hyresgäster med cirka 1 000 anställda ✔ Medlem i SISP, Swedish incubators & science parks

I anslutning till Luleå tekniska universitet ligger Luleå science park, en av Sveriges största teknikparker, med sju toppmoderna kontorsbyggnader och en lokalyta på mer än 20 000 kvadratmeter. Här finns allt ifrån enmansföretagare till stora internationella företag. text / fredrik palmquist foto / per pettersson

Ett växthus för företag

N

orrbotten har sedan 1800-talet varit attraktivt för naturresurser i form av järnmalm, trä och vattenkraft. Hit kom basindustrins olika anläggningar med behov av välutbildade medarbetare, i stor utsträckning ingenjörer. Resultatet blev en teknisk högskola i Luleå, sedermera Luleå tekniska universitet. Basindustrins utveckling kräver hela tiden ny avancerad teknik, processer, arbetssätt, it-system och liknande, vilket har medfört att it-bolagen i regionen har utvecklat kompetens i världsklass. Avancerad forskning i nära samarbete med företagen förstärkte kompetensen. Den smältdegel som utgörs av universitetets och näringslivets olika projekt resulterar ofta i nya produkter och affärsidéer. – Men bara för att man är uppfinningsrik och kan komma på nya lösningar innebär det inte att man per automatik också är duktig på att kommersialisera sina idéer, säger Peter Larsson, tf verksamhetschef vid Luleå Science Park. Och det är här som vi på Luleå science park kan vara en hjälp på vägen. Enkelt uttryckt är Luleå Science Park ett kontorskomplex där nystartade företag kan få hjälp med affärsutveckling och en lokal att hyra. Parken som grundades 1989 har en tydlig ICT-profil men det finns även företag inom mekanik, energi, miljö och analys. – Det finns företag i ”parken” som har startat på 10 kvadratmeter och idag har de ett helt eget hus, säger Peter Larsson. Erbjudandet från Luleå Science Park är mer komplext än så, behovet av stöd förändras ofta med företagets utveckling.

28 ORIGINAL LULEÅ STORY

– Vi har olika aktörer som hjälper till i uppstarten av företaget, till exempel Centek och Arctic Business Incubator. När det börjar fyllas på i orderstocken har företagaren kanske inte riktigt tid att utveckla företaget. Då har vi olika samarbetspartners som går in och erbjuder till exempel affärsutveckling säger Peter Larsson. Andra saker som företag kan få hjälp med är finansiering och extern styrelsekompetens. – Vi har märkt att det är viktigt för företag att få ett utifrånperspektiv på sin verksamhet. Det är lätt att hamna fel om man är oerfaren och har fullt upp med verksamheten. Då är det bra att någon med erfarenhet kan ge synpunkter och förslag till hur företaget kan utvecklas. Luleå Science Park är även medlem i SISP, Swedish incubators & science parks med 64 medlemmar, och dess internationella motsvarighet IASP med 388 science parks i 71 länder. Detta ger företaget tillgång till ett stort nätverk med nya samarbetspartners och kunder över hela världen. Och så en dag har företagets utveckling gått så långt som man kan få hjälp med hos Luleå Science Park. – Företag som har gått igenom hela vår inkubator ABI:s program, med stöd och hjälp, blir så småningom ”utsparkade” när de anses vara redo att stå på egna ben. Rent symboliskt körs företaget ut på en spark på hjul. Sedan är ju företaget naturligtvis välkommet att även i fortsättningen vara hyresgäst vid parken, avslutar Peter Larsson. ❖


TEKNIK

…och allt börjar här Förra året firade Teknikens hus 25 år i teknikens och naturvetenskapens tjänst. Från början var det ett projekt för att visa skolbarn vad Luleå tekniska universitet gör. Idag har närmare 3,6 miljoner människor besökt Sveriges nordligaste science center.

D

et är liv och rörelse på Teknikens hus, hela tiden hörs barn som skrattar och stojar. – Vi har bara två regler här på Teknikens hus, man får inte äta glass i utställningen och man får inte gå med händerna på ryggen, säger Helena Lilja, chef för publik verksamhet. Just att hela utställningen är gjord för att klämma, känna och prova skapar en upptäcktslusta hos barn och ungdomar. Teknikens hus kan liknas vid ett Norrbotten i miniatyr som speglar viktiga delar i Norrbottens näringsliv – gruvbrytning, vattenkraft, stålverk, skogsindustri, mekanisk industri och moderna kommunikationer. Teknikens hus ligger på Luleå tekniska universitets campusområde. Och just närheten till universitetet är en del i framgången. – Alla våra utställningar vilar på vetenskaplig grund, det vill säga att det är beprövad teknik och naturvetenskap som ligger till grund för allt vi gör. Vi hoppas och tror att vi är en stor del i att väcka intresse för teknik och naturvetenskap. De barn som är här idag kanske är doktorander vägg i vägg om 25–30 år, säger Helena Lilja. Teknikens hus är också en del i den pedagogiska verksamheten i Norrbotten. Målet är att kunna erbjuda en verksamhet som fungerar från riktigt små barn, upp till gymnasieåldern. – Högstadie- och gymnasieelever arbetar ofta i olika projekt där vi utifrån ett tekniskt problem arbetar oss fram till en lösning. Vi har ett utökat samarbete med åtta kommuner i Norrbotten i form av lärarnätverk där lärare går kortare utbildningar hos oss för att sedan kunna ta med sig sina kunskaper till respektive skola, berättar Helena Lilja. Syskonen Martin och Greta, sju och fem år, har varit på Teknikens hus många gånger. Första besöket för Martin var redan vid två års ålder. Och lillasyster har fått hänga med i upptäcktsivern. – Jag tycker att tåget är väldigt roligt. Och att flyga flygplanet. Och skogsmaskinen. Och sågverket. Nästan alla maskiner är roliga, säger Martin.

Lillasyster Greta tycker att det är spännande att köra de radiostyrda båtarna. – Fast det är inte roligt om någon håller på och krockas, säger hon bestämt, med en blick på Martin. Och visst finns det redan ett intresse för teknik och naturvetenskap hos syskonen. – Jag ska bo i djungeln när jag bli stor och lära mig en massa om olika djur, avslutar Martin. ❖ text / fredrik palmquist foto / per pettersson

FAKTA TEKNIKENS HUS ✔ Sveriges bästa Science Center ✔ Öppnade 1988 ✔ Har årligen cirka 120000 besökare ✔ Har sedan starten haft drygt 3 600 000 besökare ✔ Har 28 anställda

ORIGINAL LULEÅ STORY 29


SPORT / PERSONPORTRÄTT

möter INGELA LUNDBÄCK B A S K E T P R O F FS E T J O H A N Å K ESS O N

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv? Jag jobbar halvtid på stadsbyggnadskontoret med tillgänglighet. Jag ser till att personer med funktionshinder kan ta sig fram obehindrat i stan. Jag tränar 15 pass i veckan fördelat lika på pingis, simning och styrka. Utöver det är jag tränare för de flesta lag i

Ingela har rönt framgångar och vunnit fler medaljer än vad vi har plats att skriva. För mig är det otroligt respektingivande när Ingela rullar in med sex EM-guld. Att hon dessutom har ett VMsilver och två OS-medaljer gör mig väldigt ödmjuk inför mötet.

pingisklubben samt ordförande. Dagarna brukar vara fullbokade. Den här säsongen sänktes elitstödet kraftigt och för att bedriva min satsning måste jag nu också lägga ner mycket tid på att hitta sponsorer. Du sitter i rullstol till följd av Gorlins syndrom. Berätta lite om sjukdomen. Sjukdomen visar sig i många fall av basaliom, hudförändringar. Mitt största problem är dock att mina ben smälter ihop och jag har genomgått ett tiotal operationer bara i armarna. 1997 opererades mina fötter, operationen gick fel och 2003 tvingades jag till rullstol. Efter många problem konstaterades det 2007 att det är Gorlins syndrom jag har. Till följd av sjukdomen opererade jag 2012–2013 bort fem tumörer i huvudet. Hur kommer det sig att det blev pingis? Som ung blev jag bäst i Norrland i ståpingis, men slutade för att det var tråkigt. När jag sedan hamnade i rullstol 2003 visste jag inget om handikappidrott. En kompis drog med mig till pingishallen. 2004 gjorde jag min första tävling som jag vann och blev direkt uttagen till landslaget. 2005 vann jag mitt första EM-guld.

30 ORIGINAL LULEÅ STORY

Vilket är ditt nästa mål och vem hjälper dig på vägen? I september går VM av stapeln i Peking. Det ser jag verkligen fram emot. Lars Lundgren på Sensia hjälper mig med sjukgymnastik och fysisk träning. Tillsammans med Anders Burström, Luleå Hockeys kapten 2007–2011, jobbar jag med mental träning som är en stor del i förberedelserna. Jag och min pingistränare bestämmer i samråd med landslagscoachen träningsupplägget. Hur ser dina förberedelser ut dagen innan match? Dagen innan match tittar jag väldigt mycket på video av min kommande motståndare där jag studerar precis vad hon gör. Jag har en liten svart bok där jag för grundliga anteckningar om varenda liten detalj om alla motståndare. Vilka fördelar finns det med att bedriva sin satsning i Luleå? Luleå en bra idrottstad och vi kan dra nytta av varandra. Dessutom fick vi ju precis en ny fin hall, Luleå Energi Arena. LTU varit till väldigt stor hjälp, nästan alla mina tränare de senaste åren har varit elever som flyttat hit för att studera på LTU. ❖ text / johan åkesson foto / tobias åkeblom

/ per pettersson


VINTER I SKÄRGÅRDEN

Luleå hamn är en av Sveriges största sett till mängden gods som varje år lastas och lossas i hamnen. Hit kommer kol och andra produkter till stålindustrin, olja och styckegods, och härifrån skeppas järnmalm från gruvorna i Malmfälten. Tio miljoner ton gods transporteras årligen sjövägen till och från Luleå. text / jan palo foto / per pettersson

Luleå hamn – en av Sveriges största Trots att Bottenviken fryser till is varje vinter är Luleå hamn öppen för sjöfart årets alla månader. Vintertrafiken är ett måste för industrierna. Hamnen har inte varit stängd på grund av is sedan 1970, tack vare en väl fungerande isbrytarservice. Luleå är hemmahamn för Sveriges isbrytarflotta. Atle, Tor, Oden och Frej hör till stadsbilden. Luleås sjöfartshistoria går långt tillbaka i tiden. Man vet med säkerhet att Luleåbygden hade regelbunden sjöfart till och från södra Sverige redan på 1400-talet. I takt med att fartygen blivit större har hamnen flyttat allt längre ut mot havet. Både Norra hamn och Södra hamn i centrum har varit viktiga för sjöfarten. Numera trafikeras de inre hamnarna av fritidsbåtar och skärgårdstrafiken, medan de stora fartygen stannar vid industrihamnarna längre ut. ❖

LULEÅS ISVÄGAR Isbanan där man går, sparkar och åker skridskor Varje år plogar fritidsförvaltningen upp en isbana från Norra hamn runt Gültzauudden till Södra hamn samt vidare ut till den lilla ön Gråsjälören. Dessutom görs avstickare in till land på Mjölkudden och Bergnäset så att man kan ta sig ut på banan från flera håll. Isbanan har blivit ett populärt folknöje på vårvintern, då tusentals Luleåbor promenerar, åker skridskor eller färdas runt banan på spark. Runt banan finns flera grillplatser med vindskydd. Ute på Gråsjälören huserar Lions och serverar varmkorv, kaffe och våfflor. Isvägar i skärgården När isarna är tillräckligt stabila plogas bilvägar över älven och på fjärdarna i skärgården. Färjan över Luleälven vid Avan ersätts med en allmän isväg som Trafikverket svarar för. I skärgården är det Luleå kommun som plogar isvägar som gör det lättare för skärgårdsbor, stugägare och vinterfirare att ta sig ut till öarna. Isvägarna är 40 meter breda och tål en belastning på 2–4 ton. Den normala säsongen är februari–mars och de vanliga isvägarna är mellan fastlandet och Sandön, Sandön–Junkön och Lövskär–Hindersön– Storbrändön.

Luleå är hemmahamn för den svenska isbrytarflottan. Atle, Tor, Oden och Frej hör till stadsbilden.

På lulea.se hittar du mer information om isvägarnas bärighet och öppettider.

ORIGINAL LULEÅ STORY 31


SOMMAR I SKÄRGÅRDEN Om Finland är de tusen sjöarnas land, är Luleå de tusen öarnas stad. I Luleå skärgård finns över 1 300 öar, från stora skogbevuxna öar med långa sandstränder nära fastlandet till kala skär i det yttersta havsbandet. text / jan palo

foto / tobias åkeblom, fredrik broman

Pärlor i Luleå skärgård

32 ORIGINAL LULEÅ STORY

Utprickningen kan variera


SOMMAR I SKÄRGÅRDEN BÄSTA STRÄNDERNA I OCH UTANFÖR STAN

Rödkallen

GÜLTZAUUDDEN Badplatsen ligger på bekvämt promenadavstånd från Luleå city. Det är ett barnvänligt och relativt långgrunt bad vid Luleälven med en härlig sandstrand och en liten brygga. Badplatsen är anpassad för funktionshindrade. I det omgivande grönområdet med stora gräsytor finns också motionsspår, parkering, grillplatser, lekplats och cafeteria/kiosk. Sommarkvällar är det ibland underhållning på friluftsscenen. Beachvolleybollplanen lockar också gäster dag som kväll.

RÖDKALLEN Namnet Rödkallen är välbekant för seglare och trogna lyssnare av sjörapporten på radio. Rödkallen är en av Luleå skärgårds mera säregna öar. Den yttersta utposten mot söder, en gammal lots- och fyrplats. Från början var Rödkallen ett fiskeläge. De strömmingsrika vattnen runt ön lockade fiskare från båda sidor av Bottenviken. När sjöfarten blev allt intensivare, i slutet av 1700-talet, blev ön lotsplats. För att segla in till Luleå behövdes lotsar och dessa utsågs bland fiskarbefolkningen. På ön finns ett kapell, som uppfördes av fiskarna omkring år 1800, och som även fungerade som sjömärke, redskapsbod och en första lotsutkik. På 1870-talet blev Rödkallen fyrplats då en så kallad Heidenstammare sattes upp på ön. Fyren var i bruk fram till 1972 och är idag ett kulturhistoriskt minnesmärke. På 80-talet flyttades lotsarna in till Luleå och deras arbetsplats, lotsutkiken, blev senare sommarhotell. Ön har inte permanent bosättning, men däremot ett 30-tal små röda stugor som man bodde i förr när man var ute på fiske. Stugorna används idag som sommarstugor. Fågellivet är rikt på Rödkallen. Här kan man träffa på gäss, labb och roskarl. Vid lotshamnen finns en större koloni tobisgrisslor som häckar i stenpiren.

HINDERSÖN

Turbåtstrafik

hittar du på Hindersön är en av de största och mest befolkade öarna i Luleå skärgård. Redan på 1500-talet bodde det folk här. Hindersöborna har genom tiderna lu le a . se försörjt sig på en kombination av jordbruk, fiske och säljakt. Som mest hade ön 130 invånare, men de bofasta har stadigt minskat och idag återstår endast några tiotal åretruntboende. På somrarna går turbåtar från Luleå till Hindersön och övernattningsmöjligheter finns på Jopikgården, som är kafé och ett populärt besöksmål både sommar och vinter. Vintertid kan man ta sig ut med skidor, skoter eller med bil på den plogade isvägen från fastlandet. Hindersön består egentligen av tre mindre öar som växt samman genom landhöjningen. Byns kärna ligger mellan de fyra sunden, eller snarare vikarna, Ostisund, Västisund, Hannosviken och Norrisund. På Hindersön har jordbruket varit en huvudnäring och de öppna odlingslandskapen ger ön en speciell karaktär. Hindersön är också rik på skog och härifrån såldes förr ved i stora kvantiteter till borgarna inne i Luleå.

BRÄNDÖSKÄR Brändöskär är en av de yttersta öarna i Luleå skärgård och ett populärt utflyktsmål sommartid. När man närmar sig Brändöskär kan man på långt håll se det rödfärgade kapellet som uppfördes redan 1774. Ett annat sjömärke är Kristusstatyn på Hällgrundet. I vissa ljusförhållanden syns statyn långt ut till havs som en vit angöringsfyr till Brändöskär. Ön har fått sitt namn av att det tidigt var fiskeläge för befolkningen i Brändön på fastlandet. Själva kallade de fiskeläget för Udden. Fiskeläget bestod då som nu av stugor och sjöbodar runt viken mellan Brändöskär och Uddskär. Den fisk man i huvudsak fångade var strömming som togs upp med skötar. Strömmingen var en viktig handelsvara som såldes insaltad i trätunnor. Även sik, harr, lax, gädda, abborre och id fångades, mest för husbehov. Förr var alltid fiskestugorna öppna för alla. En oskriven regel var att man såg till att det fanns torr ved, tändstickor och gärna lite salt och en ljusstump när man lämnade den. Idag är stugorna privatägda, men det finns också ett antal kommunägda uthyrningsstugor som kan bokas via Luleå turistbyrå.

Gültzauudden

TROLLTJÄRN Som namnet antyder är Trolltjärn en liten trolsk tjärn intill bostadsområdet vid Trolltjärnsvägen på Bergnäset i Luleå. Det är en fin inbjudande sandstrand vid tjärnen. Motionsspåret på Bergnäset går strax intill så det är bara att hoppa i när man har sprungit sin runda. Här finns toalett, grillplatser och parkering.

NOTVIKEN En liten sandstrand strax nedanför bostadsområdet i Notviken erbjuder sol och bad i Luleälven. Från stranden kan du se siluetten av Luleås norra hamn med teatermagasinen, domkyrkan och Kulturens hus som kända landmärken.

LULVIKEN
 Lulviken är ett havsbad cirka 15 km från Luleå city vid vägen ut mot Luleå Airport. Det är ett långgrunt bad med långa sandstränder. En del av stranden är avsatt som naturistbad. Det finns toalett och grillplatser. En stor parkeringsplats ligger strax bredvid badet.

STORSAND Storsand består av härliga sandstränder och långgrunt vatten, vilket gör badet mycket barnvänligt. För dig som inte vill ligga och sola så finns det en beachvolleybollplan. På Storsand finns det också toaletter, grillplatser och en bra parkering.

NIPORNA Niporna i Karlsvik är ett fint utflyktsmål för stora och små. Det här är stranden för gäster som vill undvika långgrunda badplatser och njuta av finkornig sand mellan tårna. De branta strandsluttningarna, niporna, gör platsen unik. Här stannar solen hela dagen och behövs en fikapaus hittar man Kolarens café i närheten, på First Camp.

KLUBBVIKENS HAVSBAD Längst ut på Sandön, vid inloppet till Luleå hamn, ligger Klubbvikens havsbad. Hit går turbåtar från Södra hamn från morgon till kväll. Den stora sandstranden ligger i en skyddad vik med skogen ut mot havet. Här finns sommarrestaurang med gästhamn, uthyrningsstugor och bastu. Även på andra sidan av farleden, på Likskäret, finns sandstränder och en marina för de som färdas i egen båt. För mer information kontakta Luleå turistbyrå

ORIGINAL LULEÅ STORY 33


PARK OCH NATUR

Gültzauudden – en stadsnära naturpark

Gültzauudden är Luleås gröna oas, på gångavstånd från centrum, och med en vacker promenadstig längs Luleälven. Udden har fått sitt namn av ett skeppsvarv som fanns där i början av 1800-talet. Idag är Gültzauudden en naturpark med friluftsbad samt en vacker mötesplats för olika kultur-och fritidsaktiviteter; promenader, joggingturer, morgongympa, IceMusic på vintern och sommarfestivalen Musikens makt. text / jan palo foto / thomas åberg

34 ORIGINAL LULEÅ STORY


PERSONPORTRÄTT Amanda Lundqvist från Luleå har alltid älskat känslan av att gå till frisören – miljön, förändringen och den trygga atmosfären. När hon skulle söka gymnasieutbildning var valet enkelt, hon skulle läsa till frisör. Redan första året var det dags att söka praktikplats och då sprang hon bokstavligen till sin favoritsalong Sax & Maskin. text / amanda karlsson

foto / susanne lindholm, johan baggström

Vinnarbidragen i kategorin "Årets nykomling" i tävlingen "Årets Frisör" 2013

Amanda kammade hem guldet

I

dag har Amanda varit på salongen i fyra år och två av dessa som heltidsanställd. Förra året vann hon Årets nykomling i den nationella tävlingen Årets frisör som arrangeras av Frisörföretagarna. Årets nykomling är kategorin för utbildade frisörer upp till 24 år som dessutom är färgelev på en salong. – En dag när jag jobbade gick det förbi två killar utanför salongen och jag fastnade direkt för hur de klädde sig. Tanken slog mig att jag borde fråga om de ville sitta modell för mig, först tvekade jag och sedan började jag springa. Killarna tackade ja och Amanda började skissa på sitt tävlingsbidrag. Bidragen bedöms efter färg- och klippteknik samt styling. Dessutom läggs stor vikt på att frisyrerna ska vara nyskapande, trendiga och kommersiellt gångbara. – Jag gjorde en feminin och mjuk klippning med puderrosa lugg och en hårdare med starkare tekniker och blåsvart färg. Juryns motivering till Amandas vinnarbidrag var: "Androgynt och enkelt med en modern finish kombinerat med starka tekniker". – Det var jätteroligt. Priset är en ära, bra merit att ha på sitt cv och ett sätt att visa upp mig i frisörvärlden. I november förra året tog Amanda gesällbrevet vilket dels innebär att hon gjort sina 5 000 timmar på salong och är färdigutbildad frisör. Det innebär också att hon kan tävla i betydligt fler kategorier i kommande Årets frisör. – Jag har verkligen fått mersmak, men vi får se vad som händer. Amandas tips på sommartrender – Trender är ett bra sätt att hitta inspiration men jag tycker alltid att man ska utgå från sig själv. Inför sommaren ser vi på damsidan både korta frisyrer och långa bohemiska hår. Flätor är stort både för dam och herr. På både dam- och herrsidan är hemmaklippningar förbjudna. När det kommer till herrarna är maskinklippningar med extremkorta sidor och nacke mycket stiligt och helt rätt i sommar. ❖

AMANDA LUNDQVIST ÅLDER: 20 INTRESSEN: Träna (är instruktör i Zumba och Indoor walking) och umgås med vänner INSPIRERAS AV: Människor på gatan, modemagasin och bloggar.

ORIGINAL LULEÅ STORY 35


EN HELT NY UPPLEVELSEINDUSTRI Snörök och sladdande bilar är kanske ett problem för många på vintern, men inte vid Ebbenjarka. Dit vallfärdar bilentusiaster från hela världen för att få köra exklusiva sportbilar på isen. Välkommen till Luleås senaste turistattraktion – Ice Driving.

S

edan januari 2014 är Stor-Antnästräsket en mil söder om Luleå värd för fartfyllda vinterupplevelser. Verksamheten drivs av ett gäng franska bilentusiaster med Christophe Tinseau i spetsen. 44-åringen har tävlat på Europas racerbanor sedan 80-talet och bland annat kört det klassiska 24-timmarsloppet i Le Mans elva gånger, med en andraplats 2012 som bästa resultat. – Utöver tävlandet jobbar jag som förarinstruktör i Frankrike. Förr hade vi ett uppehåll på vintern då vi inte körde, men sedan fyra år tillbaka har vi kommit till Norrbotten för att köra på isen och våra kunder älskar det, säger Christophe. 2014 flyttade verksamheten från Arjeplog till Ebbenjarkas anläggning vid Stor-Antnästräsket. En flytt som var ett måste för Christophe. – Efter åren i Arjeplog var jag trött på avstånden. Jag sa till mig själv att om vi inte hittar en bättre plats så kommer jag att lägga av med iskörningen. Närheten till en större flygplats och en stad med 75 000 invånare är perfekt för oss och våra kunder. Passionerade kunder En av personerna bakom satsningen är Anders Englund, ägare av Ebbenjarka och uthyrare av sjön. – Fransmännen var hos oss på en aktivitet förra året. De såg potential i platsen. Kort därefter hörde Christophe av sig till mig. Och på den vägen är det, säger Anders. En av företagets kunder heter Sofiene Sadfi, 49-årig sportbilsentusiast från Tunisien. Christophe Tinseau, som har utbildat Sofiene i många år på asfaltsbanor, menar att den energiske tunisiern har blivit en mycket bättre förare

36 ORIGINAL LULEÅ STORY

efter att ha utvecklat sin bilkontroll på isen. Och Sofiene älskar upplevelsen. – Det är fjärde gången jag kommer till Sverige för att köra på isen. Och jag kommer att återvända. Det här är min passion. Det bästa är att kunna sladda med de här bilarna. Det finns ingen annan plats i världen som erbjuder detta. Paus från ratten Laurent Buisson började med iskörning för fem år sedan och är en av företagets instruktörer. Han menar att det är ett klart lyft nu när de har närheten till Luleå: – Nu kan våra kunder gå ut på kvällen, äta på restaurang och roa sig. Det är en perfekt kombination av körningen på sjön, en bra anläggning och närheten till stadspulsen. Vi får ofta grupper där vissa i sällskapet inte uppskattar bilkörningen. Nu kan de i stället shoppa, prova bastubad, köra skoter, åka hundspann, titta på norrsken eller åka med isbrytare. Våra kunder får möjlighet att uppleva alla delar av Luleå och Norrbotten. Och vi vill visa upp allt som regionen har att erbjuda. En av fördelarna med att köra på is som instruktörerna gärna framhäver är säkerheten. Här kan man testa gränserna för vad bilen och föraren klarar utan att riskera vare sig bil eller förare. Det främsta argumentet för deltagarna är dock glädjen. Det går inte att undgå alla leenden när de kliver ur bilarna efter ett pass på banan. ❖ text / mats ohlsson foto / susanne lindholm


Laurent Buisson är en av instruktörerna.

FAKTA ICE DRIVING VAR Stor-Antnästräsket vid Ebbenjarka, en mil söder om Luleå. Med 11 Le Mans-starter är Christophe Tinseau rutinerad.

Sofiene Sadfi har besökt Norrbotten fyra år i rad.

NÄR Verksamheten håller öppet januari till mars. VAD En professionell förarutbildning där teori och praktik blandas med körglädje. FÖR VEM Företaget erbjuder kompletta paket till kunder från hela världen (bland annat Australien, norra Afrika, Italien och Frankrike). Det erbjuds även mindre paket, med omkring en timmes körning, till motorintresserade norrbottningar. BANAN På isen har en fullskalig variant av Le Mans klassiska Bugattislinga skottats upp. BILARNA Tre stycken specialutrustade Porsche GT3 RS, tre stycken BMW M3 samt en Subaru Impreza. WEBB icedriving-institute.com


S O M M A R F E S T I VA L E R I

LULEÅ JENNY WILSON ANNA TERNHEIM LINNEA HENRIKSSON

BO KASPERS ORKESTER

SANNA NIELSEN ✩ TIGER BELL

KÖNSFÖRRÄDARE ✩ ISON & FILLE ✩ AMARANTHE

T

ivoli mitt i centrum, musik som spelas på stadens gator till sent in på småtimmarna, och en langos på det för den som vill. Stadsfestivaler hör sommaren till och visst är det härligt när staden fylls av festivalsugna människor i alla åldrar. Förra året fick den gamla festivalklassikern Luleåkalaset, känd för sina nostalgibokningar som Tom Jones, Bonnie Tyler och Europe, ny skrud och nytt namn – Luleå hamnfestival och det framröstat av Luleåborna själva. Det nya konceptet var riktigt lyckat och lockade drygt 120 000 besökare.  – En familjefest med gratis inträde. Idag har vi anpassat oss efter vad våra besökare efterfrågar och inriktar oss på att vara öppna och tilltala många i stället för stora artistbokningar, berättar Leif Renholm, projektledare på Luleå expo.

38 ORIGINAL LULEÅ STORY

Han tillägger: – Vi satsar på mångfald och samarbetar med flera föreningar, bland annat Kultur utan gränser. Med en mindre budget för artistbokningar gäller det att inte vara för smal utan att hitta akter som tilltalar många. Förra året uppträdde Petra Marklund, Louise Hoffsten och Danny. I år gästas festivalen av bland annat Linnea Henriksson och Bo kaspers orkester. Dessutom årets mest stors(ch)lagna bokning.  – Sanna Nielsen var en av mina första bokningar till årets festival, och nu när hon vann Melodifestivalen är det klart att det är extra roligt att hon kommer till Luleå i sommar, säger Leif Renholm. ❖ text / amanda karlsson


LULEÅ PRIDE

ett ur va l av l bo ka de ar tis ter til

LULE ÅS SOMMA Rfe st ival er 20 14

Sveriges nordligaste Pridefestival anordnas för tredje året i rad den 13–15 juni i Stadsparken. Missa inte två dagar av debatter, föreläsningar och uppträdanden med fokus på kärlek och öppenhet.

LULEÅ HAMNFESTIVAL Gratisfestival för alla. Musik, dans, teater och mat fyller Luleås gator under fyra dagar och lämnar ingen oberörd. I år blir det dessutom att dansa och pausa som bara den.

VARVET UNDER BRON Klubb Barbro har bytt namn till Varvet. Klubben startade 2011 av vännerna Martin Brusewitz, Adam Sjödin och Joanna Redman. Inspirationen kom från Trädgården, en av Stockholms populäraste klubbar under somrarna. Med ett koncept som innefattar dansmusik, pingisbord och konst har klubb Barbro tagit Luleå med storm. I sommar är det dags igen och platsen är som vanligt under Bergnäsbron.

MUSIKENS MAKT Gratisfestival på natursköna Gültzauudden i augusti. Luleås främsta musikfestival med både lokala akter och välkända artister. Pågår under två dagar från tidig morgon till sen kväll. En modern festival som har tänkt till när det kommer till allt från matserveringarna till scenutbudet. Till Musikens makt tar du med dig hela familjen, badkläder, en stor filt och bekväma skor.

KULTURNATTEN Varje år under en dag i september blomstrar kulturen i Luleå. Hela staden fylls av evenemang och kulturpeppade människor. Oavsett om du vill gå på kortfilmsfestival eller ta del av en konstutställning behöver du inte ruinera dig, under Kulturnatten är det nämligen fritt inträde till alla arrangemang och aktiviteter.

NÄR 13–15 juni 2014 WEBB luleapride.se STARTADE 2012 NÄR 9–12 juli 2014 WEBB luleahamnfestival.se STARTADE 2013 NÄR 25–26 juli 2014 WEBB barbro.nu STARTADE 2012

NÄR 15–16 augusti 2014 WEBB musikensmakt.se STARTADE 2010

NÄR 13 september 2014 WEBB skadebanan.com STARTADE 2006

ORIGINAL LULEÅ STORY 39


MUSIK

Helltrain

FAKTA BD POP Bd Pop är ett utvecklingsbolag som stöttar Luleås musiker och musikliv på olika sätt. Bolaget har en studio där banden, deras tekniker och producenter, kan spela in och mixa sin musik för att nå ut till publik, arrangörer och skivbolag. BD Pop hjälper också till med marknadsföring, turnéstöd och branschkontakter. Många av dagens Luleåartister samarbetar med BD Pop.

Könsförrädare

Både text och musik går rakt på sak, utan omskrivningar. Det är punk, hardcore, metal, hiphop och indie. Det är industristadens ljud tolkade av gitarrer, bas, trummor och trotsiga röster. Visst finns det även lågmälda singersongwriters, svängiga bluesband och ett storband som räknas till Sveriges bästa. Men den unga musikscenen vilar stadigt på en grund av rock och punk. text / jan palo

Musiken från Luleå

BER INTE OM URSÄKT

P

oeten och rockmusikern Mattias Alkberg är sedan länge en centralfigur i Luleås musikliv. Frontman och sångare i grupper som The Bear Quartet och Mattias Alkberg BD. Både känd och respekterad för att ha tackat nej till Grammis för att inte bli förknippad med musiktävlingar. Men som också fått stående ovationer på Dramaten för akten Mattias Alkbergs Begravning. En annan Bear Quartet-medlem är gitarristen Jari Haapalainen, också han mytomspunnen men mest som producent bakom en lång rad album med artister som Eldkvarn, Kajsa Grytt, Moneybrother och Sahara Hotnights.

40 ORIGINAL LULEÅ STORY

Fireside är ett annat legendariskt Luleåband med gitarristen Pelle Gunnerfeldt som en av medlemmarna och även han producent, mixare och tekniker med egen studio i Stockholm. Går man tillbaka till det proggiga 70-talet var Luleå ett starkt fäste med grupper som Norrlåtar, Rekyl och Norrbottens Järn samt inte minst det stora musikerkollektivet Anton Svedbergs Svängjäng som omfamnade allt och alla. Där finns en del av Luleårockens rötter. Tillbaka till nutiden kan man inte gå förbi hardcoregruppen Raised Fist. Bandet bildades redan 1993 och skapade en egen stil med influenser från black

metal, death metal, old school hardcore, punk och rock. Raised Fist har gjort ett antal album, festivalspelningar och turnéer i Europa, Nordamerika och Australien. Dagens Luleåstjärnor Movits! spelar en svängig blandning av hiphop och jazz. De beskriver sig själva som "Djangogitarr, Blås och Streetswing”. Debutalbumet hette ”Äppelknyckarjazz”, vilket säger något om hur det låter. Med låten ”Fel del av gården” i en amerikansk tv-show fick de sitt internationella genombrott och har sedan dess turnerat flitigt i både Nordamerika och Europa. Zacke är också hiphopare och rappar ofta med kompisarna i Movits! Låtar som ”1000-0 till idioterna” och ”Spela


MUSIK / PERSONPORTRÄTT

mig på radion” spelades ofta på radion. Hans senaste album har titeln Renjärta. Magnus Ekelund, Jokkmokksfödd musiker och låtskrivare som plockade influenser från sitt samiska arv, satte ihop bandet Stålet och spelade in albumet Svart Flagg. Gästartist var popikonen och Vuollerimfödde Jakob Hellman. Sedan har Magnus gått vidare i nya projekt och som producent. Helltrain har i flera år varit ett av Norrbottens mest framgångsrika och internationellt uppmärksammade metalband. Helltrain har gjort flera album och via nätet fått fans runt om i Europa, vilket resulterat i turnéer och spelningar på metalscener i Tyskland, Finland och Östeuropa. Tiger Bell, punkrockiga tjejer med rötterna i Luleåbandet Rewind. Debutskivan ”Slaughters Daughters” som kom 2013 fick sitt namn av Luleås Roller Derby-lag, ett lika tufft gäng. Därefter har Tiger Bell turnerat i Europa. Könsförrädare är två tjejer och två killar som hittade varandra hemma i Luleå och började spela drömsk, trevande, vän och våldsam indiepop. Debutalbumet ”Curse All Law” som kom 2013 producerades av Mattias Alkberg och hyllades av kritikerna. Ryktet gick snabbt i musikvärlden, bandet bokades på festivaler och turnéer i Europa. The New Man är låtskrivaren och sångaren Olle Nymans nya band. Olle och hans bror Kalle finns med i många olika konstellationer. Nu satsar de på The New Man. Nyligen släppta skivan ”The Fathomless & The Infinite" har fått fina recensioner av landets kritikerkår och kommer ska ges ut i en specialutgåva i Frankrike. Skaburbian Collective är ett reaggaeoch skaband med tusentals fans runt om i världen. Bandets musik har streamats miljontals gånger på Spotify och bara på Twitter har de uppnått imponerande 36 000 följare. Skaburbian arbetar under våren med att spela in ny musik som samproduceras av BD Pop. ❖

Dalarnas stolthet, efter dalahästen och Vasaloppet, är bandet Mando Diao som släppt sitt nya album ”Aelita” och är tillbaka på rockspåret efter mellanspelet med Fröding. Bakom trummorna finns Luleåbon Patrik Heikinpieti, i musiker- och vänkretsen mera känd som Patso. text / jan palo foto / susanne lindholm

Musikern och producenten

PATRIK ”PATSO” HEIKINPIETI

P

atso är en musikalisk mångsysslare. Han är musiker, studiotekniker och producent bakom artister som Laleh, Lars Winnerbäck, Miss Li och inte minst Mando Diao som han jobbat med i mer än tio år. – Det började 2003 då jag fick ett erbjudande att åka med bandet som gitarrtekniker på en turné till Japan. Sedan fortsatte jag att turnera och jobbade i olika funktioner runt bandet. Vi reste runt 200 dagar per år, i USA, Japan och de flesta länder i Europa. Samarbetet fortsatte in i studion. Jag gjorde några demoinspelningar, som ledde till att jag fick producera och spela in ett helt album, och på den vägen är det. Mando Diao har släppt ett tiotal album och fortsatt att turnera jorden runt. Bandet har haft större publik ute i världen än hemma i Sverige. Patso har funnits med i olika roller, både i studion och på turné. De senaste åren har han varit bandets trummis. Med tolkningen av Frödings ”Strövtåg i hembygden” och albumet ”Infruset” fick Mando Diao sitt folkliga genombrott i Sverige. – Det var inte planerat eller något vi hade anat skulle hända. Inspelningen hade legat ett par år innan vi bestämde att ge ut den. Det var första gången som bandet sjöng på svenska och i en helt annan genre. Mellan turnéerna har Patso arbetat som tekniker, mixare och producent i olika studior i Stockholm. Tillsammans med Luleåkompisen Håkan Sörle byggde han en egen studio där de spelat in allt från källarband till kända svenska artister, gjort filmmusik och allehanda ljudproduktioner. Nu är han tillbaka i Luleå där allt började, i en villa på Hertsön. Nybliven förälder och sambo med Lisa som han träffade på festivalen Musikens makt för ett par år sedan. I villan finns en studio där Patso jobbar när han inte är på studiojobb i Stockholm eller på turné med Mando Diao.

ORIGINAL LULEÅ STORY 41


MUSIK / PERSONPORTRÄTT

"Patso" bakom mixerbordet när han inte är trummis i Mando Diao.

– Det här är perfekt. Att kunna leva ett lugnt familjeliv i Luleå samtidigt som man jobbar nationellt och internationellt. Så kommer det sig alltså att en svensk rocktrummis med världen som arbetsfält bor och lever familjeliv i en villa på Hertsön i Luleå. Det område där flera Luleåband har sitt ursprung, som hardcoregruppen Raised Fist och hiphopparna Movits. Båda grupperna har nått internationella framgångar och turnerat runt i världen. Att Patso blev intresserad av musik är inte så konstigt. Pappa Eero spelade i dansband och hemma fanns det alltid olika instrument som Patso kunde prova. Men det var inte självklart att han skulle välja musiken och ljudtekniken. På gymnasiet gick han friluftslinjen, för att han alltid gillat att vara ute i naturen. Dessutom var han ett riktigt snowboardfreak som gärna hängde i Riksgränsen. Men musikintresset fanns där också och han spelade i olika band. Tillsammans med kompisen Stefan Sundström byggde han sin första ljudstudio i kulturbyn Kronan. Efter några år flyttade Patso söderut och började på Stockholms musikkonservatorium. Senare flyttade även Stefan till Stockholm och blev en etablerad tekniker och mixare bakom många av våra mest känd

artister. Deras gamla studio på Kronan har övertagits av andra. Patso har kvar studion i Stockholm, men där har kompanjonen Håkan nu tagit över huvudansvaret. I Stockholm finns många andra Luleåfödda musiker och producenter, bland andra Pelle Gunnerfeldt, gitarrist i Luleåbandet Fireside, med studio i Gröndal där Patso också jobbat till och från. Jari Haapalainen, gitarrist i The Bear Quartet och producent bakom många kända band och artister, både i Sverige och utomlands. En annan Luleåfödd gitarrist och producent är Ola Gustafsson som ofta syns både på scener och i tv-studior tillsammans med olika svenska artister. – Jag vet inte varför så många tekniker och producenter kommer från Luleå. Det kanske är en ren tillfällighet. Eller så är det för att vi är vana att själva fixa det vi behöver och vara lite mångsysslare. Den nya generationen Luleåmusiker har redan haft nytta av Patsos återkomst. När musikbolaget BD Pop byggde ny studio i gamla Kurirenhuset var det Patso som gjorde de tekniska installationerna och fixade så att allt fungerade. Bra tajming! ❖


PERSONPORTRÄTT

Framgångssaga på en rörlig arbetsmarknad Möt entreprenören Tobias Lindfors som driver ett av Luleås största privata företag, StudentConsulting.

D

et var nära att det aldrig blev något StudentConsulting. Inte med Tobias Lindfors som vd och majoritetsägare i alla fall. Planen var nämligen att han skulle satsa på en karriär som idrottslärare. Men i sista stund valde han studier i Luleå och fotboll med IFK Luleå framför lärarutbildning. Företaget startade i liten skala 1997 och 1999 blev det aktiebolag. 2005 började det ta fart när företaget beviljades lån på 19 miljoner kronor från Norrlandsfonden och grundarna med Tobias Lindfors och Niklas Jansson tog in en styrelse med bland annat Bengt Wallentin från Frontec som ordförande. – Det är klart att jag tänkte över både en och två gånger innan jag tog lånet som då var stort i förhållande till omsättningen. Vi kände att vi hade något stort på gång och ville snabbt växa med målet att inom några år omsätta tio gånger mer och rulla ut konceptet i fler länder. Utan detta lån hade det inte varit möjligt. Men är det

någon gång man ska våga är det när man är ung, då har man tid att kravla sig upp igen om man inte lyckas, säger Tobias Lindfors med ett skratt. Från 2005 till 2007 gick omsättningen från 32 till 311 miljoner kronor och idag har företaget utvecklats till ett av de ledande bemannings- och rekryteringsföretagen i Norden med specialisering på studenter, akademiker och unga i karriären. Det har gjort att StudentConsulting de senaste fem åren varit Sveriges snabbast växande företag tre gånger och Tobias Lindfors har blivit utsedd till Årets företagare i Luleå 2005 och 2009, samt till Årets Företagare i Sverige 2010 och årets Entreprenör i Sverige 2011. Förutom bemanning och rekrytering av studenter har verksamheten breddats till att även innefatta rekrytering och bemanning av nyexaminerade akademiker samtidigt som StudentConsulting också erbjuder företag entreprenadtjänster inom bland annat kundtjänst och administration. Till exempel CDON:s finska support som flyttas från Malmö till Luleå. StudentConsulting kommer framöver att utöka denna verksamhet och all införsäljning från samtliga 93 uppdragsorter kommer att driftas från Luleå. Under 2014 betyder det 60–100 nya arbetstillfällen i Luleå. Att basen för företaget finns i Luleå är ingen tillfällighet. – Det är här resan började och vi har i Luleå god tillgång på personal från universitetet i kombination med låg personalomsättning. Luleå är för mig personligen ett andningshål. När jag är på resa kan jag jobba långa dagar. Och hemma i Luleå kan jag vara familjeman ordentligt på kvällarna, avslutar Tobias Lindfors. ❖

FAKTA STUDENT CONSULTING ✔ Över 9000 jobb för unga (2013) ✔ 91 ramavtal med kunder som IKEA, H&M, Posten, CDON, Trygg Hansa och totalt över 2 300 kunder ✔ 40 000 – 50 000 jobbansökningar/månad ✔ Över 500 000 personer i kandidatbanken ✔ Omsättning 722 Mkr (2013) www.studentconsulting.se

UTMÄRKELSER SNABBVÄXARNA Sveriges snabbast växande företag 2008, 2009 och 2012. Sveriges näst snabbast företag 2010 och 2011.

ÅRETS FÖRETAGARE Årets företagare i Sverige 2010 (i Luleå 2005, 2010).

DAGENS INDUSTRI GASELL Gasellvinnare i Norrbotten 2005, 2006, 2007, 2008.

ÅRETS ENTREPRENÖRSFÖRETAG Årets entreprenörsföretag i Sverige 2011.

ÅRETS GRUNDARE Årets grundare i Sverige 2011.

text / fredrik palmquist foto / fredrik broman

ORIGINAL LULEÅ STORY 43


SWEDISH LAPLAND

HISNANDE ÄVENTYR Det började med en film och fortsatte med sex arkitektritade rum. Flera meter upp i luften. Treehotel i Harads är platsen för den som söker en unik boendeupplevelse i orörd natur.

O

mväxling förnöjer, brukar det heta. Så varför inte tillbringa nästa hotellnatt bland träden? I juli 2010 öppnade Kent Lindvall och Britta JonssonLindvall det numera världskända Treehotel. Inspirationen föddes ur dokumentärfilmen Trädälskaren, av Jonas Selberg Augustsén. Filmen, som handlar om bygget av en trädkoja spelades in i Harads, i närheten av Brittas pensionat som filmteamet ofta besökte. När kameran slutat rulla var kojan bara där. Bland träden. Helt ensam. Där och då fick Britta och Kent idén om att hyra ut stugan. Det var 2008 och två år senare valde de alltså att satsa. Fortfarande är det så att gästerna börjar med att checka in på Brittas pensionat, där också maten serveras under vistelsen. Efter incheckningen påbörjas den oförglömliga upplevelsen ovan mark. – Vi tror att tjusningen med att bo bland träden kommer från barndomen, de flesta ville ju ha en trädkoja som liten, menar Kent Lindvall. Med namn som bland andra The Cabin, The Mirrorcube och The bird’s nest är sex rum gjorda i modern design av några av Skandinaviens främsta arkitekter. – Amazing, är ordet våra internationella gäster brukar använda, skrattar Kent Lindvall.

Aktiviteter och stillhet För det kryllar av utländska gäster, 75 procent kommer från världens alla hörn. Ingen har någonsin sett något liknande och många stannar flera nätter. Treehotel erbjuder färdiga paket för företaget, familjen eller kärleksparet. Rummen ligger mellan fyra och sex meter från mark till koja och ramper eller trappor leder gästerna rätt. Ett handikappanpassat rum finns också. – Man kan också basta eller konferera uppe bland träden. Det är svårt att hitta ett mer unikt konferensrum. En vistelse på Treehotel kan betyda allt från lugn och ro till fart och fläkt. Många gäster väljer att bara njuta av stillheten i trädrummen, medan andra vill ta del av de sommaroch vinteraktiviteter som finns. Kent Lindvall berättar vidare att det naturnära konceptet som de kallar ”grönt boende” är en attraktion i sig. Att idén var spektakulär förstod grundaren direkt, men att det skulle gå så här bra var något han inte förväntade sig. – Nä, men det vart nå bra i alla fall, skrattar han. ❖ text / vanessa cicero

foto / treehotel, björn palovaara

HITTA HITvid!

s Beläget i Harad t sju mil Luleälven, dryg gplats. från Luleås fly

tr ee hote l . se

44 ORIGINAL LULEÅ STORY


SWEDISH LAPLAND

Guldkorn i Swedish Lapland Utforska Swedish Lapland på egen hand eller med någon du tycker om. Här finns det stora möjligheter till härliga stunder och äventyr som passar alla, oavsett årstid. STORFORSEN

STORA STENTRÄSKET

På en vacker och mäktig plats dånar vårfloden, omringad av vild och frodig granskog. Den platsen heter Storforsen och finns knappt fyra mil norr om Älvsbyn och cirka sex kilometer från Vidsel. Alldeles vid foten av forsen ligger hotellet med samma namn, byggt i samklang med naturen med rena naturmaterial. Hotell Storforsen tar sin värme från bergen runt omkring och kyla från älvens botten. Här finns restaurang, vandringsstigar, rastplatser, museum och badplats. Här dyker det också ofta upp arrangemang.

Ett par mil norr om byn Niemisel i Luleå ligger Stora Stenträsket. Ett fiskevatten rikt på röding, regnbåge, med mera. För de som vill stanna flera dagar finns här stugor att hyra och plats att campa på. Här går det också utmärkt att vandra, strövstigar visar vägen och rastplatser dyker upp här och där. Vintertid finns det en preparerad skoterled att susa fram på. Anläggningen är normalt öppen från första helgen i mars, då det är fiskepremiär, fram till oktober.

VINTERÄVENTYR NESTORS CAFÉ Det här är stället för alla som älskar loppis och aldrig tackar nej till en fika. Nestors café & diversehandel i Gunnarsbyn är nämligen ett loppiscafé från år 2000, där besökaren kan passa på att fynda härliga prylar medan en godbit slinker ner. Nestors café är från början en gammal lanthandel som på 30-talet tog plats i det vackra huset. Genom åren har en del ändringar gjorts men atmosfären, den sitter i väggarna.

Solberget heter vildmarksbyn där flera utbildade drag- och lastrenar väntar på att ta sina gäster genom Lapplands orörda skogar. Upplev vinterlandskapet från ett helt nytt perspektiv och välj själv om du och ditt sällskap vill åka en, två eller tre timmar. Möjlighet till att stanna och grilla vid en härlig plats finns också. ❖ För mer information

swedishlapland.se

ORIGINAL LULEÅ STORY 45


Ann-Christin Viklund på Luleå Airport

Sedan premiärflygningen 1944 har Luleå Airport minskat avståndet mellan Norrbotten och resten av världen. Sveriges sjätte största flygplats, sett till antal resenärer, endast 7 kilometer från centrala Luleå. text / mats ohlsson

foto / fredrik broman, fredrik öhman

EN 70-ÅRING MED HÖGTFLYGANDE PLANER

U

nder 2013 flög 1 107 000 resenärer från Luleå Airport. Det är tredje året i rad som antalet resenärer överstiger en miljon. Enligt flygplatschef Ann-Christin Viklund finns det två anledningar till den positiva utvecklingen. – För det första har vi en stark tillväxt i regionen. Det gör att fler affärsresenärer tar sig till och från Luleå. Den andra anledningen är privatpersonernas resvanor. Idag åker vi mer på charterresor och på nöjesresor till Stockholm än vi gjorde för bara några år sedan. En tillväxtmotor Just tillväxten i regionen är en viktig fråga för Ann-Christin, och en avgörande del i denna tillväxt är fungerande kommunikationer. – Därför är vi också måna om att exempelvis tågtrafiken i Norrbotten utvecklas. Det är viktigt att knyta samman tågoch flygtrafik för att behålla regionens attraktionskraft.

46 ORIGINAL LULEÅ STORY

Vi vill givetvis att Norrbottniabanan ska passera Luleå Airport. Flygplatsen har stor betydelse för platsen Luleå. Sett till antal resenärer är den Sveriges sjätte största flygplats. Framgångarna gör att Luleå Airport har kunnat investera i anläggningen. De två senaste åren har renoveringar bidragit till ökad kapacitet, en högre servicenivå för resenärerna samt en ansiktslyftning av lokalerna. Den närmaste tiden kommer dessutom ytterligare satsningar på restaurangkonceptet och en lekavdelning för de yngre flygresenärerna. Ut i Europa Utöver inrikesflygen erbjuder Luleå Airport även charterresor till bland annat Samos, Turkiet, Rhodos, Kroatien och Mallorca. Kommande satsningar involverar internationell flygtrafik. – Vi tittar på linjeutveckling internationellt, med exempelvis flygningar till London eller Tyskland. Vi jobbar på en lösning där internationella affärs- och nöjesresor blir en del av vårt utbud, avslutar Ann-Christin. ❖


Ebeneser

ÅTERUPPSTÅR För åtta år sedan stängde kulturmötesplatsen Ebeneser. På det nionde året återuppstår den. Under ledning av den nystartade kulturföreningen Ebeneser kommer lokalerna att fyllas av kultur i alla dess former med start i början av 2015.

D

en gamla baptistkyrkan i centrala Luleå var ett kulturcentrum fram till 2007. Sedan byggdes Kulturens hus och verksamheten i Ebeneser lades ner. För fyra år sedan började medlemmarna i Svartöns blues att skissa på en nystart för Ebeneser. – Sedan Stadspuben lades ner är vi många som saknar ett ställe där man kan umgås, lyssna på musik och med en scen för spontana spelningar, säger Gunnar Sundström ordförande för kulturföreningen Ebeneser.  Medlemmarna i Svartöns Blues visade sitt koncept för dåvarande kommunalrådet Karl Petersen. – Han tyckte att det var en strålande idé och hade en tanke om att slå ihop oss med dansfolket i Luleå bugg och swing, och i samband med det kom vi även i kontakt med Ersnäs amatörteaterförening. Vi är tre stabila och mogna föreningar och bestämde oss för att slå våra kloka huvuden ihop.   Idag har kulturföreningen Ebeneser bildats som ska fungera som en paraplyorganisation för ideella föreningar som vill bedriva verksamhet i Ebenesers lokaler. Luleå kommun har gått in med tre miljoner kronor per år för att finansiera lokalhyra och verksamheten. Även Landstinget har gått in med 300 000 kronor för att Ebeneser ska vara en kulturscen för hela Norrbotten.  – En stor eloge till politiken som gör dessa satsningar. Det innebär mycket för de ideella föreningarna. Snart kommer det att finnas en scen där man kan arrangera kulturevenemang med låga startkostnader. Allt ska finnas att tillgå – lokal, utrustning, ljud och ljus.  I lokalerna kommer det också att vara ett kafé i form av ett socialt kooperativ som ska servera rättvisemärkt kaffe och fika, samt även öl och vin för arrangemang som lämpar sig för detta.  Målet är att verksamheten ska vara igång redan i början av nästa år. Inledningsvis kommer Ebeneser att vara öppet onsdag till söndag.  – Det har varit ett jättestort intresse, vi gjorde en facebooksida för Ebeneser och redan dag två hade vi mer än 800 likes. Nu försöker vi vara lyhörda och lyssna på vad folk vill ha och sedan ska vi försöka att erbjuda ett utbud som tilltalar de flesta. ❖

text / amanda karlsson foto / fredrik broman


Luleåborna är nöjda med sin stad. Det visar den senaste medborgarundersökningen från Statiska centralbyrån där Luleå ligger i topp i landet. Förra året blev Luleå 75 000 invånare och befolkningen har efter det ökat med ytterligare 500 personer. Två av dessa är Kirsti Reuhkala och Lydia Kokkola. text / amanda karlsson foto / per pettersson

Fler väljer Luleå

K

irsti Reuhkala och Lydia Kokkola från Åbo träffades genom sociala medier och deras första möte i verkligheten har de ett oväder att tacka för. Lydias hus var insnöat och då vände hon sig till Kristi för hjälp. Efter nio månader sa de ja till varandra och sedan två år tillbaka kan de också titulera sig Luleåbor. Anledningen till flytten var att Lydia fick ett jobberbjudande av Luleå tekniska universitet, där hon idag jobbar som professor och forskar inom engelska med didaktiskt (pedagogisk) inriktning. – Att flytta till Luleå kändes som ett spännande äventyr, berättar Kirsti Reuhkala.

Deras första dag i Luleå råkade infalla i samband med Luleås första Pridefestival. Då fick flyttkartongerna vänta. Kristi och Lydia ville hellre gå i paraden. I dag har paret bott i Luleå i två år. – Vi trivs jättebra här med närheten till naturen och vattnet. Vi funderar på att börja segla till sommaren, säger Kirsti Reuhkala. Lydia tillägger: – Vi tänker stanna kvar. ❖


TEKNIK

NYA SKOR? Ja det är väl bara att rita och skriva ut...

En lockande framtidsbild kan tyckas men det är faktiskt fullt möjligt redan idag, tack vare teknikens under. Luleå Makerspace vill stödja kreativt arbete i staden, och erbjuder skaparverkstäder med både 3D-skrivare och symaskiner. Och du är varmt välkommen att delta. text / amanda karlsson foto / patrik öhman

FAKTA LULEÅ MAKERSPACE En idéell förening som skapades 2013 av Peter Parnes, Tovah Parnes och Agneta Hedenström. Idag har föreningen drygt 60 medlemmar. Det är öppet för alla att bli medlem i Luleå Makerspace och det kostar 200 kronor per år eller 400 kronor för en familj. Du ansöker om medlemskap på www.luleamakerspace.se

D

et första makerspacet i Sverige startade för några år sedan och nu finns skaparplatser på ett flertal orter i landet. Sedan förra året kan även Luleå läggas till i skaran. Initiativtagarna till Luleå Makerspace är Peter Parnes, Tovah Parnes och Agneta Hedenström. – Det finns många mötesplatser i Luleå men nästan inga för oss som är teknikintresserade. Luleå Makerspace är en plats att gå till för dem som växt ur Teknikens hus, säger Tovah Parnes. Maker culture är en subkultur som bygger på principen att lära genom att göra. Det handlar om att ta vara på skaparglädjen inom till exempel teknik, design, vetenskap och konst. Och kanske framför allt om att dela med sig av sin kunskap och ta del av andras erfarenheter. Det finns många communitys på Internet där man träffas och delar med sig av sitt skapande. – Du kan ladda ner och kopiera andras ritningar, vidareutveckla dessa, eller göra egna och dela med dig av, säger Peter Parnes. Peter Parnes jobbar som professor på Luleå tekniska universitet och undervisar inom distribuerande datorsystem. Han startade också på 90-talet Marratech tillsammans med några forskarkollegor, ett webbkonferenssystem som senare såldes till Google. Under en period arbetade han också som utvecklingschef åt Google. – Jag brinner för att öka ungas teknikintresse eftersom det kommer att påverka deras vägval i livet. Ibland kan vuxna döda entusiasmen för dessa ämnen genom att vara ointresserade

och förmedla bilden av att det är komplicerat. Luleå Makerspace är därför öppet för alla, och det är ett ställe där man kan skapa och lära tillsammans. Han tillägger: – Om man ser på det ur ett större samhällspolitiskt perspektiv så kommer vi i framtiden att behöva den här typen av kompetens på arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att vi redan i tidig ålder uppmuntrar barn att lära sig om teknik och programmering. Redan idag används 3D-skrivaren flitigt inom biltillverkning, flygplansteknik och till att skapa bland annat proteser inom tand- och sjukvården. I februari sa USA:s president Barack Obama i ett tal till nationen att: ”3D-skrivare har potential att revolutionera hur vi tillverkar nästan vad som helst”. I år hölls också det första Makers Faire i Vita huset. – I USA har man uppmärksammat att detta är framtiden. I Sverige behöver vi ta in mer teknik i undervisningen i skolan. Vi fokuserar för mycket på hårdvaran i stället för på vad du faktiskt kan göra med datorer. De får inte bara användas som skrivmaskiner, säger Peter Parnes. Vid årsskiftet flyttar Luleå Makerspace in i ”kuliga huset” det vill säga Bergströmska gården, den enda kvarvarande handelsgården i Luleå. Huset ligger på Rådstugatan och kommer att bli en kreativ mötesplats med kontorsplatser, labb, café och innergård där det kommer att arrangeras evenemang. ❖

ORIGINAL LULEÅ STORY 49


Det var hösten 2011. Utanför gamla Posten på Storgatan i Luleå väcktes en idé som drygt två år senare skulle bli verklighet. Vetenskapens hus. text / vanessa cicero

foto / karl-william sandström

R

berättar att förhoppningen är att se en bred ström av besökare. unt om på Luleås gator har ämnet tagits upp titt – Vi välkomnar hela länet. Man får komma och gå som man som tätt. Vad kommer att hända i det som tidigare vill och det behövs inga förkunskaper för att komma och lyssna. var Posten? Sedan dörrarna till byggnaden med I Vetenskapens hus kommer en hel del aktiviteter att ta plats. det kulturhistoriska värdet gick i lås 2008 har Däribland föreläsningar, kulturella inslag och stadsvandringar svaren varit försvinnande få. Och åren har gått. I maj 2013 ljöd med huset som utgångspunkt. Det stannar inte där, det går den första borrmaskinen och förvandlingen var ett faktum. även att avnjuta läckerheter innanför dörrarna. Uni:k kitchen – För oss är Vetenskapens hus en samverkansplattform & café serverar nämligen frukost, lunch och middag med en dit alla är välkomna, säger Soy Lundqvist, ansvarig för Luleå och annan kaffe där emellan. tekniska universitets föreläsningsprogram. – Eller en drink för den som vill ha en sådan, Med oss menar hon Luleå tekniska universitet, LKAB Program säger Soy Lundqvist. och Iva Nord (Ingenjörsvetenskapsakademien Nord). finns på De tre är grundare för Vetenskapens hus och tillsamltu . se Mellan tuggorna mans kommer de att driva mötesplatsen som ska fläta Öppettiderna är generösa. Dagarna kan exempelvis börja samman universitet, näringslivet och stadens befolkning. med ett frukostmöte för att sedan övergå i en fika eller lunch – Tillsammans kan vi skapa någonting, så kände vi. IVA Nord och avslutas med en middag. På helgerna är det fritt fram för behöver kontor och LKAB vill driva sina frågor gällande samalla som är sugna på brunch. hällsomvandling och att rekrytera framtidens personal. Från – En härlig blandning av möten som kommer att ske här LTUs sida vill vi driva vårt kärnuppdrag, att utbilda, forska och inne. Det är otroligt när man tänker på det, att vi har gått vara en generator för ett samtal som kan utveckla samhället från vision till öppen verksamhet på två år, konstaterar och på sikt också universitetet. Soy Lundqvist. ❖ Fylls av aktiviteter 31 januari 2014 invigdes Vetenskapens hus och Soy Lundqvist


KONST

Galleri syster är ett konstnärsdrivet galleri och en av mötesplatserna i Luleås konstliv. Bakom galleriet står ett tiotal yrkesverksamma konstnärer. Namnet antyder att det handlar om kvinnor, och mycket riktigt, verksamheten vilar på feministisk grund. Ett galleri med högt i tak och en uttalad vilja att utmana och omtolka. text / jan palo foto / susanne lindholm

KONSTNÄRERS KOLLEKTIVA KRAFT

G

alleriet delar lokal med Teater scratch, en av Luleås fria teatergrupper, och är både ett utställningsrum för samtida konst och en plats för samtal, diskussion och arrangemang. Galleriet och teatergruppen samarbetar över konstgränserna. Syster har även fått en yngre upplaga; Lillasyster, som samlar unga konstnärer. Konsten i Luleå bygger på samarbeten och mötesplatser. Galleri syster är en av pusselbitarna. Skådebanan är en annan viktig aktör, som även driver eget galleri. Kilen Art Group, Studio 31 och Delta konst är konstnärsgrupper

där medlemmarna tillsammans lyfter fram bildkonsten på olika sätt. Kulturbyn Kronan är en annan viktig plats. I ett av husen på det gamla regementsområdet finns KKV, Konstnärernas kollektivverkstad. Här finns verkstäder utrustade med verktyg och maskiner för konstnärer inom olika tekniker; grafik, keramik, skulptur, järn, brons, metall, sten, snickeri, fotografi och digital teknik. Genom ateljéföreningen i samma hus kan bildkonstnärer hyra en ateljé till låg hyra. På Kronan huserar även många andra kulturarbetare, som fotografer och filmare. ❖ Feministfest på Galleri syster

BILDKONST I LULEÅ ✔ Konsthallen, Kulturens hus ✔ Galleri skåda ✔ Galleri syster ✔ Studio 31 ✔ Lindbergs konst & ram ✔ Norrbottens museum ✔ Luleå konstförening ✔ Kulturgården ✔ Kronan ✔ KKV Luleå ✔ Kilen Art Group

Sara Edström i Konstnärernas kollektivverkstad

✔ Resurscentrum för konst ✔ Kulturakuten ✔ Delta konst ✔ Luleå konstklubb

ORIGINAL LULEÅ STORY 51


PARK OCH NATUR

LULEÅ RUNT Upptäck hösten i Luleå till fots. Bland löv, solstrålar som tittar fram mellan trädtopparna och friskt väder finns ett flertal vandringsleder och utflyktsplatser.

BÄLINGEBERGET Bälingeberget är ett populärt utflyktsmål med vidsträckt utsikt åt norr över den bördiga odlingsbygden kring Luleälven. Besökaren tar sig runt naturreservatet med hjälp av informationstavlor, folderställ och stigar. Älgar och rådjur finns i området samt en rad olika arter av skogsfåglar, rovfåglar, ugglor och tretåig hackspett. Här finns också rastplatser och utedass att tillgå. Bergets historia tog fart när inlandsisen smälte bort, havsytan stod 230 meter högre än nu och nådde ända till Vuollerim. De stora klapperstensfälten svallades av havet för några tusen år sedan, när berget reste sig ur havet.

NATURRESERVATET ORMBERGET – HERTSÖLANDET Redo för ett äventyr alldeles intill staden? Då är naturreservatet Ormberget-Hertsölandet platsen för dig. 2009 beslutade Luleå kommun att friluftslivet i staden skulle utökas med ett vildmarksområde över 20 kvadratkilometer stort. Det är ett varierande reservat, där 87 % är skog. Här finns hällmarker, klapperstensfält, sjöar, havsstränder och vidsträckta myrar, men också anlagda stigar, skidspår och slalombacke. En 17 kilometer lång vandringsstig leder besökaren genom hela reservatet. Markerade stigar med information och rastplatser underlättar för besökare som vill röra sig i skog och mark. Tanken är att alla besökare ska kunna upptäcka områdets typiska livsmiljöer och arter.

SÄGENLEDEN Kittlas ditt sinne av övernaturliga och andra oförklarliga upplevelser? Längs Sägenleden sägs dessa ha ägt rum. Leden är lokaliserad till fyra platser i Luleå och informationsskyltar återger berättelsen både på svenska och engelska. Med hjälp av QR-koder kan en smartphone se till att sägnen i stället blir uppläst. Leden är cirka 53 km lång, helt kostnadsfri och öppen dygnet runt under barmarkstiden.

GAMMELSTADSVIKEN Det här är platsen för den fågelintresserade. Gammelstadsviken är naturreservatet med en fin fågelsjö nära staden. En skyltad stig leder till ett fågeltorn varifrån den uppmärksamme kan få syn på brun kärrhök, dvärgmås, sothöns, skäggdopping och många arter av änder. Längs leden finns flera fina ställen för utblick över Gammelstadsviken, varför inte ta en paus vid en av grillplatserna som finns längs leden. En gång var Gammelstadsviken en del av farleden in till dåtidens Luleå.

FÄBODLEDEN Med start vid Sörbyakyrkan–Sörbyhallen i Antnäs tar den 10,4 kilometer långa Fäbodleden besökaren förbi de fyra fäbodvallarna; Skärets fäbod, Orrtjärnvallen, Mittivallen och Kvarnvallen. Leden är spångad och skyltad och du vandrar genom både ny och gammelskog. Fäbodvallarna bär på minnen från andra halvan av 1500-talet och stugorna är över 100 år gamla. Flera är öppna för besökare, så titta in och få en inblick i hur livet var på vallen. Det finns två grillplatser efter leden, den första i början av leden och nästa vid kvarnvallen ca 6 km bort.

text / vanessa cicero

52 ORIGINAL LULEÅ STORY

GAMMELSTAD Avrättningsplatsen GPS-koordinater

N 65 37.509 E 22 01.928

ANTNÄS Kvarnvallen GPS-koordinater

N 65 34.265 E 21 53.176

ERSNÄS Ralphlundstengården GPS-koordinater MÅTTSUND Bäckmellanbodarna GPS-koordinater

N 65 31.539 E 21 48.183 N 65 32.272 E 21 57.413


PARK OCH NATUR / KULTUR

MAT FRÅN HELA VÄRLDEN

I Ormberget

t’s crazy here, totally crowded!” Francois-Xavier Mauraisin skrek ut sin glädje när International street market besökte Luleå i september 2013. Han är eventansvarig på Groupe Geraud, det franskbaserade familjeföretaget från 1889 som står bakom International street market. Sedan 2008 har mark­naden besökt olika städer i Sverige och 2013 var första året som en stad norr om Uppsala fick ett besök. Och de blev inte besvikna. – Av alla svenska städer vi besökt var det trevligast i Luleå! Människorna var så härliga och naturen var helt fantastisk, berättar Francois-Xavier Mauraisin. Marknaden innehåller delikatesser från världens alla hörn. 31 matkreatörer från 15 olika länder lockar hungriga besökare till en blixtvisit i bland annat Senegal, Marocko, Italien eller varför inte Australien. Den 2 september 2014 är det Luleås tur igen. Då dukas en 250 meter lång matfest upp som ska sprida glädje och läskande dofter genom Luleås centrum under fem dagar. Hungriga Luleåbor Francois-Xavier Mauraisin är glad att han lyckades övertala deltagarna att resa till Norra Sverige, flera var nämligen oroliga. – Det kostar att resa. Allt från drivmedel, till personal och alla varor som ska fraktas. Men jag var övertygad om att Luleå skulle visa intresse. De valde att lita på mig. Och Luleåborna var glupska. Ostarna i det franska köket tog slut långt innan marknaden skulle packas ihop. – Inför vår Norrbottenturné hade alla med sig varor som skulle räcka för fyra städer, men det tog slut snabbt. Inför 2014 har vi med oss ännu mer, inget ska ta slut den här gången, försäkrar Francois-Xavier Mauraisin. ❖

Ormberget

text / vanessa cicero

ORIGINAL LULEÅ STORY 53


FINA FAKTA BEFOLKNINGEN HAR ÖKAT STADIGT UNDER DET SENASTE DECENNIET. FÖR 2012–2013 ÄR ÖKNINGEN CIRKA 500 PERSONER ÅRLIGEN

LULEÅ HAR DRYGT

75.000 INVÅNARE

OM LULEÅ

I toppen på solligan

LANDETS BILLIGASTE

FJÄRRVÄRME Teknikens Hus är ett av landets första science center.

8

BIBLIOTEK

5

GAMMELSTADS KYRKSTAD TILLHÖR UNESCO:S VÄRLDSARV

KOMMUNEN NYANSTÄLLER 500–600 PERSONER /ÅR

1400

bostäder beräknas byggas 2013–2014

INRIKESLINJER FRÅN LULEÅ AIRPORT

FILMPOOL NORD är Sveriges näst största regionala produktionscentrum för film och tv.

LULEÅ AIRPORT

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

19000 STUDENTER

NORRLANDS STÖRSTA, FLER ÄN 1 000 000 RESENÄRER/ÅR

25 KM ISVÄGAR PLOGAS EFTER NYÅR I SKÄRGÅRDEN

3 ELITIDROTTSLAG

LULEÅ HOCKEY, LF BASKET OCH NORTHLAND BASKET

42

Småbåtshamnar

ÅTERVINNINGSMARKNADEN PÅ KRONAN ÄR EN AV DE STÖRSTA I LANDET


I nästa nummer MOBILARIS EN FRAMGÅNGSSAGA

TYSTNAD… TAGNING I LULEÅ ÄLVDAL

ORIGINAL LULEÅ

KREATIVITET FLYTTAR IN I

BERGSTRÖMSKA GÅRDEN


Foto: Per Pettersson

Norra Sveriges hjärta Luleå är norra Sveriges hjärta med storstadens utbud och småstadens närhet, universitetets kraft och näringslivets nytänkande. En riktig vinterstad med vita vidder och en somrig skärgårdsstad som toppar solligan år efter år. Vi är 75 000 Luleåbor och växer.

Original Luleå Story magasin › Nr 2. Svensk version.  

Ett magasin för dig som vill upptäcka Luleå

Advertisement